Diacarb za pacijente sa dijabetesom

Lijek "Diacarb" ima mali diuretski učinak, smanjuje visoki krvni pritisak unutar lobanje, uklanja manifestacije glaukoma i sprečava epileptične napade. Lijek može značajno povećati glukozu u krvi, pa se kod šećerne bolesti ne preporučuje "Diacarb". U situaciji potrebe, proizvod se koristi samo prema uputu liječnika.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivna komponenta lijeka je acetazolamid. Djelovanje tvari temelji se na suzbijanju aktivnosti enzima karbonoksidaza u bubrežnim tubulima, oku i živčanim tkivima. Jednom u tijelu, brzo se apsorbira iz probavnog trakta. Lijek ima slijedeći spektar djelovanja:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • diuretik - smanjuje obrnutu apsorpciju natrijum jona, povećava količinu izvlačenja tečnosti, kalijuma, magnezijuma, jona kalcijuma,
  • antiglaukom - smanjuje sintezu tečnosti u prednjoj oftalmološkoj komori, smanjuje pritisak u očima,
  • snižava pritisak unutar lubanje - inhibira stvaranje cerebrospinalne tečnosti i normalizuje njen odliv,
  • antiepileptik - blokira impulse haotične aktivnosti u moždanoj kore.

Lijek postoji u obliku bijelih bikonveksnih tableta za oralnu primjenu koje sadrže 250 mg acetazolamida. U ljekarnama se lijek prodaje u pakiranjima od 12, 24, 30 kom. u blisteru. Dodatne tvari za pomoć su krumpirov škrob, talk, natrijev glikolat ili silicijum oksid, povidon, mikrokristalna celuloza i magnezijev stearat.

Kada je Diakarba potrebna?

Zbog različitih dejstva, Diakarb tablete se uzimaju i u kombinaciji sa drugim lekovima i nezavisno. Indiciran je za upotrebu u sljedećim patološkim stanjima i bolestima:

Tokom dugotrajne terapije, „Diakarbom“ treba testirati jednom u 1-2 nedelje, pratiti broj elektrolita, broj trombocita i telesno-baznu ravnotežu u telu.

Doziranje i primjena

Terapijski režim i doziranje razlikuju se ovisno o bolesti, dobi, individualnim karakteristikama tijela. Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Lijek je efikasan 12 sati. Učinak lijeka je smanjen već nakon 3 dana nakon početka primjene, te se tijekom liječenja nakon 3 dana prave pauze od 1-2 dana. Ne preporučuje se piti lijek duže od tjedan dana zbog rizika od metaboličke acidoze. Približni režim unosa za različite patologije i stanja naveden je u tablici.

Emfizem je ozbiljna kontraindikacija za uzimanje lijeka.
  • ozbiljni poremećaji jetre i bubrega,
  • adrenalna disfunkcija,
  • kamenje ili pijesak u bubrezima ili mjehuru,
  • niska količina natrijuma i kalijuma u krvi,
  • uremija
  • ciroza jetre
  • bronhijalna astma, emfizem.
Vratite se na sadržaj

Značajke upotrebe dijabetičara

Diacarb može brzo povećati količinu glukoze u krvotoku, pa se kod dijabetesa uzima s oprezom i strogo prema liječničkim savjetima. Tijekom liječenja Diakarbomom liječnik može prilagoditi dozu inzulina ili lijekova za snižavanje šećera za oralnu primjenu.Tokom cijele terapije potrebno je pažljivo nadgledati krv dijabetičara. U kritičnim pomacima lijek se ukida.

Tokom lečenja potrebno je ograničiti upotrebu soli i tečnosti, kao i voditi računa o uzimanju lekova koji sadrže kalijum (Panangin, Asparkam) i ima više hrane bogate ovim elementom u tragovima (suhe marelice, banane).

Slični lijekovi

Pripravci sa acetazolamidom kao aktivnom supstancom su Acetazolamide-Acre, Phonurit, Diuremid. Ostale ljekovite komponente koje inhibiraju karbonoksidazu sadržane su u pripravcima „Daranid“, „Neptazan“, „Azopt“. Ovi lijekovi imaju slične indikacije za uporabu i sličan mehanizam djelovanja.

Indikacije za upotrebu

Lijek ima sljedeće akcije:

  • antiepileptik,
  • diuretik
  • anti-glaukom
  • smanjenje intrakranijalnog pritiska.

Diakarb je propisan kao lijek koji se mora sistematski uzimati prije hirurškog postupka za smanjenje intraokularnog pritiska, kao i pacijentima sa sljedećim bolestima ili stanjima:

  • povećani intrakranijalni pritisak,
  • epilepsija (s kombinovanim oblicima, lek se propisuje kao kompleksna terapija),
  • blag ili umjeren edemi sindrom, izazvan hroničnim zatajenjem srca.

Pored svega navedenog, može se propisati lijek za smanjenje učinaka predmenstrualnog sindroma, u cilju sprečavanja bolova u planinama, kao i kompleksno liječenje sekundarnog glaukoma.

Primjena

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na obrok. Lijek se ne može žvakati, pucketati ili drobiti na bilo koji drugi način - samo progutajte cijeli, ispran s dovoljno velikom količinom tekućine. Situacije su različite - ponekad uzimanje tablete može propustiti iz jednog ili drugog razloga. U tom slučaju ne uzimajte dvostruku dozu. Prekoračenje doze ne pojačava diuretski efekat, već ga znatno smanjuje.

Najbolje je kombinirati primjenu Diakarba kako njegov učinak ne bi izazvao nelagodu. S obzirom na specifičnosti njegovog djelovanja, poželjno je uzimati lijek ujutro i popodne, kako biste mogli mirno spavati noću, bez razmišljanja o odlasku u toalet.

Diacarb: kako koristiti u bolesnika sa šećernom bolešću?

Je li moguće kod dijabetes melitusa Diacarb? Razvoj patološkog procesa uključuje oprezan pristup ne samo odabiru prehrambenih proizvoda, već i davanju lijekova.

Video (kliknite za reprodukciju).

Upotreba tableta može biti različita - od otklanjanja glavobolje do prisilnog unosa za održavanje vitalnih funkcija unutrašnjih organa i sistema tijela. Zbog toga je pravilno liječenje trebalo imati integrirani pristup i razmotriti opće zdravstveno stanje pacijenta, a ne posebno jednu bolest.

Svi koji imaju dijagnozu dijabetesa trebali bi obavijestiti svog liječnika o uzimanju tableta i prisutnosti popratnih bolesti.

Koje lijekove je zabranjeno uzimati s razvojem patologije?

Terapija za snižavanje šećera nije uvijek kompatibilna s primjenom drugih lijekova. Rezultat njihove nepravilne upotrebe može biti sukob u obliku oštrog povećanja razine glukoze. Pored toga, očituju se nagli skokovi šećera, koji se ne mogu normalizovati čak i pravilnim odabirom lijeka, i kao rezultat toga pacijent počinje sumnjati u kompetentnost svog liječnika.

Video (kliknite za reprodukciju).

Česti su slučajevi kada dijabetes melitus izaziva razvoj komplikacija u obliku kardiovaskularnih bolesti - hipertenzije ili koronarne bolesti srca. U terapijskom liječenju takvih patologija mogu se propisati lijekovi, pod utjecajem kojih se razvija inzulinska rezistencija.Tako ćelije i tkiva dijabetičara prestaju reagirati na gušteraču koju proizvodi inzulin. Ovi lijekovi uključuju sljedeće grupe lijekova:

  1. Selektivni i neselektivni beta blokatori koji aktivno utječu na tijek metabolizma ugljikohidrata. Uz to, njihov se učinak proteže i na metabolizam lipida i povećanje količine lošeg holesterola. Glavni predstavnici beta blokatora su Anaprilin, Atenolol, Bisoprolol, Carvedilol i Talinolol.
  2. Tiazidni diuretici, poput hipotiazida, oksodolina ili hlortalidona.
  3. Blokatori kalcijevih kanala sa kratkim periodom izloženosti (Verapamil i Nifedipin).

Unos gore navedenih lijekova bolje je zamijeniti lijekovima koji ne utječu na razinu glukoze u krvi i povezani su s neutralnim lijekovima. To mogu biti predstavnici blokatora kalcijevih kanala sa produženim periodom djelovanja.

Pored toga, postoji određeni broj lijekova koji nisu samo zabranjeni za dijabetes, nego mogu izazvati i njegovu manifestaciju. Tu spadaju sledeći lekovi:

  • neke vrste kontraceptiva (posebno iz grupe kombiniranih oralnih kontraceptiva) ꓼ
  • glukokortikoidi, koji su lijekovi nadbubrežnog hormonaꓼ
  • triciklički antidepresiviꓼ
  • neki lijekovi protiv TB (posebno je potrebno suzdržati se od izoniazida) ꓼ
  • tablete za spavanje iz grupe barbiturataꓼ
  • lijekovi i vitaminski kompleksi na bazi nikotinske kiselineꓼ
  • antibiotski lijekovi kao što je doksiciklinꓼ
  • hormoni gušteračeꓼ
  • hormon rastaꓼ
  • lijekovi koji stimulišu alfa i beta adrenergičke receptoreꓼ
  • lijekovi koji su neki hormoni štitnjače (tiroksin i trijodtironin) ꓼ
  • neki antihipertenzivni lekovi (diazoksid).

Osim toga, postoje lijekovi koji mogu povećati učinak uzimanja lijekova za smanjenje šećera, što često uzrokuje hipoglikemiju. Glavni lijekovi koji mogu izazvati pad glukoze (a nisu uključeni u skupinu hipoglikemijskih lijekova) su:

  1. Antibakterijski lijekovi iz razreda sulfonamida.
  2. Etilni alkohol.
  3. Amfetamin (opojna supstanca).
  4. Neki lekovi protiv holesterola (fibrati).
  5. Pentoksifilin, koji se često koristi za lečenje vaskularnih bolesti.

Uz to, citostatički lijekovi koji se mogu koristiti kod razvoja karcinoma ili reume mogu izazvati smanjenje glukoze.

Dugi niz godina neuspješno se bori s hipertenzijom?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti hipertenziju uzimajući je svakodnevno.

Dijabetes melitus je vrlo neugodna bolest koja pacijentu pruža mnogo nelagode. Nažalost, dijabetes je na trećem mjestu po smrtnosti. Samo ga kardiovaskularne i onkološke bolesti „nadmašuju“. Danas su studije modernih metoda liječenja postavljene na saveznom nivou u vodećim zemljama svijeta, jer je dijabetes jedan od najvažnijih javnozdravstvenih problema.

Brojna su istraživanja dokazala da pravovremena i pravilna kontrola bolesti može spriječiti većinu komplikacija. Nauka je dokazala da kontrola glikemije smanjuje i gotovo negira rizik od mikro- i makroangiopatije. Kontrola glikemije i stalno održavanje normalnog krvnog pritiska smanjuje rizik od razvoja ishemijskih bolesti i cerebrovaskularnih bolesti. Glavni cilj dijabetesa je identifikacija i kompenzacija abnormalnog metabolizma ugljikohidrata.Nažalost, takvu bolest je u potpunosti izliječiti, ali postoji prilika da se ona upravlja s pomoću lijekova nove generacije za dijabetes tipa 2 i vođenje aktivnog načina života.

Naši čitaoci su uspješno koristili ReCardio za liječenje hipertenzije. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.
Pročitajte više ovdje ...

Kontrola lijekova za dijabetes tipa 2

Ako se šećer nađe u krvi i postavi razočaravajuća dijagnoza - dijabetes, prva stvar koju treba učiniti je radikalno promijeniti svoj životni stil. Trebat će joj program za smanjenje tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti. Samo se na taj način može postići pozitivan efekat lečenja. No glavni je cilj dugoročno smanjiti šećer u tijelu, a ipak je potrebno pribjeći lijekovima. Naravno, ne postoji opšti program lekova, telo svakog pacijenta je individualno.

Stručnjaci kažu da je prvo što specijalista koji dijagnosticira dijabetes treba učiniti da pacijentu propiše Metformin. Ovo je početna faza liječenja lijekovima (ako nema kontraindikacija). Lijek će imati blagotvoran učinak na razinu šećera, pomoći u gubitku kilograma, a ima i malu listu nuspojava (važan faktor!) I male cijene.

Postoje mnogi lijekovi za dijabetes tipa 2. Razvrstani su u grupe:

  • Biguanides.
  • Sulfonilurea preparati.
  • Tiazolidindioni (glitazoni).
  • Regulatori prandijala (glinidi).
  • Inhibitori Α-glukozidaze.
  • Incretinomimetici.
  • Inhibitor dipeptidil peptidaze - IV.

Neki biguanidi prilično su široko korišteni u modernoj medicini, iako su se počeli koristiti za borbu protiv dijabetesa prije više od pola stoljeća. Ali neki od njih su beznadežno zastarjeli i sada se ne primjenjuju. Dakle, Fenformin i Buformin se ne koriste zbog pojave nuspojava - laktatne acidoze. Jedini lijek koji je zadržao značaj za modernu terapiju je Metformin.

Metformin ima raznovrstan uticaj na ljudsko telo, pomažući u smanjenju šećera:

  • upareni sa inzulinom smanjuju proizvodnju glukoze u jetri, povećavajući osjetljivost hepatocita. Uz put povećava sintezu glikogena i smanjuje glikogenolizu,
  • pojačava delovanje inzulina, povećavajući broj receptora,
  • pomaže u poboljšanju procesa uklanjanja glukoze iz tijela,
  • praktički poništavajući apsorpciju glukoze u crijevima, izglađuje pogoršanje glikemije. Taj učinak je posljedica smanjenja brzine čišćenja crijeva i pokretljivosti tankog crijeva tj.
  • poboljšavajući iskorištavanje glukoze u ljudskom telu.

Dakle, djelovanje Metformina nije toliko usmjereno na uklanjanje pravog uzroka dijabetesa koliko blokiranje daljnjeg povećanja razine šećera. Također, ne može se primijetiti blagotvoran učinak lijeka na smanjenje rizika od tromboze i njegove dobre tolerancije od strane pacijenata.

Terapija metforminom započinje malim dozama (500 mg jednom ili dva puta dnevno) uz obroke. Ako u roku od tjedan dana lijek apsorbuje pacijentovo tijelo dobro, bez negativnih efekata, tada se doza udvostručuje.

Ako se fokusiramo na Metformin, ne može se reći da je lek potisnut, nadživio i izblijedio u pozadini moderne medicine. Bio je i ostao životni vijek koji mu je spasio mnoge živote od podmukle bolesti. Ali treba odati počast novoj generaciji lijekova za dijabetes tipa 2.

Učinak ovih lijekova temelji se na aktiviranju izlučivanja inzulina (slika 1). Tableta djeluje na gušteraču, zatvarajući na ATP osjetljive kalijeve kanale stanične membrane i otvara kalcijumske kanale (Ca2 +). Važno je da ovaj lijek djeluje samo s pankreasnim receptorima, zatvarajući njegove kalijumske kanale.ATPK kanali nalaze se u srčanom mišiću, te u neuronima, i u epitelu, pa bi njihovo zatvaranje moglo dovesti do nepovratnih posljedica za tijelo.

Liječenje obično započinje najmanjom mogućom doziranjem, povećavajući se jednom tjedno kako bi se postigli željeni nivoi šećera u krvi.

Nuspojave lijekova iz skupine sulfoniluree:

  • neravnoteža u sastavu krvi,
  • hipoglikemija,
  • debljanje
  • poremećaj creva
  • svrbež i osip na koži,
  • hepatotoksičnost.

Primjer lijekova iz ove grupe:

  • Glibenklamid,
  • Euglucon,
  • Glimepirid
  • Glipizide,
  • Glycvidon itd.

Ova skupina lijekova utječe na receptore i svrstava se u novu generaciju hipoglikemijskih lijekova. Receptori s kojima lijek djeluje nalaze se uglavnom u staničnim jezgrama masnog tkiva i mišića. Porast osjetljivosti na inzulin u ovim tkivima i jetri uzrokovan je porastom ekspresije ogromnog broja gena koji kodiraju proteine ​​odgovorne za vitalnu aktivnost masnih kiselina i glukoze.

U Ruskoj Federaciji su registrovana i odobrena za upotrebu dva lijeka iz gornje grupe:

Takvi lijekovi nisu prikladni za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2, ako postoji srčano zatajenje 3-4 stupnja i ako postoji porast jetrenih transamisana za 3 ili više puta. Zabranjena je upotreba tokom trudnoće i tokom dojenja.

Brojna istraživanja pokazala su da su tiazolidioni (glitazoni) vrlo efikasni u liječenju dijabetesa tipa 2. Tijekom terapije rosiglitazonom svakog dana (4 mg tijekom prvog tjedna i daljnjih 8 mg ako nisu primijećeni nuspojave), razina glikemije smanjila se za 1-2 mmol / l, odnosno 2-3 mmol / l.

Ovo su lijekovi kratkog djelovanja koji snižavaju šećer u krvi zbog oštre stimulacije proizvodnje inzulina. Regulatori prandijala omogućavaju vam kontrolu nivoa glikemije odmah nakon jela.

Kao i sulfonilureje, prandialni regulatori utječu na gušteraču zatvarajući ATPK osjetljive kanale stanične membrane i otvaranjem kalcijevih kanala (Ca2 +). Kalcijum koji ulazi u β-ćelije takođe doprinosi proizvodnji inzulina. Razlika je u tome što grupe lijekova utječu na različite dijelove površine β-stanica.

Sledeći lekovi ove grupe registrovani su u Rusiji:

U ovu skupinu spadaju lijekovi koji imaju hipoglikemijski učinak zbog premještanja jestivih ugljikohidrata blokiranjem vezivnih mjesta enzima odgovornih za apsorpciju nepoželjnih ugljikohidrata kod dijabetesa.

U Rusiji je prepoznat samo jedan inhibitor - Acarbose. Pod utjecajem ovog lijeka količina ugljikohidrata se ne smanjuje, ali njihova obrada usporava, pa sprečava nagli skok nivoa šećera.

Lijek blagotvorno djeluje na gušteraču, obavljajući dio svojih funkcija, štiteći ga od iscrpljenosti.

Rezultati studija Acarbose kao sredstva za sprečavanje šećerne bolesti tipa 2 bili su zaista sjajni. U fokusnoj grupi s oštećenom osjetljivošću na glukozu rizik od razvoja bolesti smanjio se za više od trećine, za 37%!

Increcinomimetici (agonisti receptora polipeptida-1 nalik glukagonu)

Prvi lijek ove grupe koji je prepoznala svjetska medicinska zajednica je Exenatide. Inkreti su hormoni gastrointestinalnog trakta, upravo je sa njihovim funkcijama povezano djelovanje lijeka za dijabetes. Dok jedemo, formiraju se mnogi hormoni koji su odgovorni za izlučivanje želudačnog soka, rad žučnog mjehura i apsorpciju hranjivih sastojaka. Djelujući na hormonskoj razini, eksenatid potiče proizvodnju inzulina i usporava izlučivanje glukagona, održavajući na taj način normalnu razinu šećera u krvi.

Terapija exenatidom započinje s 5 mcg 2 puta dnevno u trajanju od sat vremena. Nakon mjesec dana, doza se može udvostručiti.Nakon što počnete uzimati takav lijek za dijabetes tipa 2, u većini slučajeva primjećuje se mučnina koja prolazi nakon dvije do tri sedmice.

Najnoviji lijek, koji se na farmaceutskom tržištu pojavio nedavno, naziva se sitagliptin. Farmakološki učinak lijeka vrlo je sličan učinku exenatida, o kojem se raspravljalo gore, bazirano na hormonima gastrointestinalnog trakta. Ali droga nije neka vrsta inkretinskih mimetika! Dolazi do stimulacije reakcije na inzulin istovremeno sa smanjenjem proizvodnje glukagona i porastom nivoa glukoze u pacijentovoj krvi.

Sitagliptin je više puta istraživan, a svetska medicinska naučna zajednica došla je do sledećih zaključaka:

  • Lijek doprinosi značajnom smanjenju glukoze u plazmi nakon posta.
  • Potiče značajno smanjenje glukoze u plazmi nakon jela.
  • Smanjuje glikirani hemoglobin na normalnu razinu.
  • Poboljšava funkcionalnost β-ćelija.

Nesumnjiva prednost lijeka je i u tome što on ne utječe na tjelesnu težinu, zbog čega se može sigurno koristiti čak i pacijenti s pretilošću. Učinak lijeka je dug, preporučena učestalost primjene je 1 put dnevno.

Suvremeno tržište farmaceutskih proizvoda prepuno je svih vrsta lijekova koji smanjuju šećer. Ali stručnjaci jednoglasno kažu da ako stroga dijeta i maksimalne doze lijekova za snižavanje šećera ne donose očekivani rezultat, a glikemija ne odstupi, potrebno je započeti s inzulinskom terapijom. U kombinaciji s gore opisanim grupama lijekova nove generacije, inzulini omogućavaju potpunu kontrolu nad nivoom šećera u krvi pacijenta s dijabetesom tipa 2. Ne nemojte bez inzulinske terapije ako je iz bilo kojeg razloga operacija indicirana za dijabetičare.

Moderne insuline
Insulini kratkog djelovanja (6-8 sati):

  • Insuman Rapid,
  • Humulin Regular,
  • Actrapid NM.

Ultra kratki inzulin (3-4 sata):

Insulini srednjeg trajanja (12-16 sati):

  • Protafan NM,
  • Humulin NPH,
  • Insuman bazal.

Insulini dugog djelovanja (16-29 sati):

Insulini kombinirane akcije:

  • Humulin MZ,
  • Humalog Mix,
  • Mikstard NM,
  • Insuman Comb.

Terapija za održavanje normalne razine šećera u krvi odabire se za svakog pojedinog pacijenta uzimajući u obzir rizik od nuspojava i percepcije tijela određene grupe lijekova. Čim se dijagnosticira dijabetes tipa 2, propisuje se Metformin. Ako nije moguće postići normalnu razinu glikemije, biraju se novi lijekovi iste skupine ili kombinirana terapija.

Dobro pazite na svoje zdravlje!

Šta je dislipidemija kod pacijenata sa šećernom bolešću

Simptomi visoke glukoze u krvi (šećera)

  • Zajednički tretman
  • Slimming
  • Varikozne vene
  • Gljiva noktiju
  • Borba protiv bora
  • Povišen krvni pritisak (hipertenzija)

Tablete bijela, okrugla, bikonveksna.

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza - 80,76 mg, povidon - 8,64 mg, koloidni silicijum dioksid - 1,8 mg, natrijum karmeloza - 7 mg, magnezijum stearat - 1,8 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.

Acetazolamid je sistemski inhibitor ugljične anhidraze sa slabim diuretičkim djelovanjem. Karbonska anhidraza (KA) je enzim uključen u proces hidratacije ugljičnog dioksida i dehidracije ugljične kiseline. Inhibicija ugljične anhidraze smanjuje stvaranje bikarbonatnih jona, nakon čega slijedi smanjenje prometa natrija u ćelije. Učinci upotrebe lijeka Diacarb određuju se mjesto primjene molekula: vaskularni pleksus mozga, proksimalni nefron, cilijarno tijelo oka, crvena krvna zrnca.

Acetazolamid se koristi za liječenje poremećaja cerebrospinalne tekućine i intrakranijalne hipertenzije smanjenjem proizvodnje viška cerebrospinalne tekućine na nivou vaskularnih pleksusa mozga.Inhibicija ugljične anhidraze u ependimokitima vaskularnog pleksusa smanjuje višak negativnog naboja u ependimalnim ćelijama i smanjuje gradijentnu filtraciju plazme u šupljinu ventrikula mozga.

Acetazolamid se koristi u liječenju edematoznog sindroma zbog slabog diuretičkog učinka. Kao rezultat inhibicije aktivnosti ugljične anhidraze u proksimalnom dijelu nefrona dolazi do smanjenja stvaranja ugljične kiseline i pada reapsorpcije bikarbonata i Na + epitelom epruvete, pa se stoga i oslobađanje vode značajno povećava. Acetazolamid povećava izlučivanje bikarbonata, što može dovesti do razvoja metaboličke acidoze. Acetazolamid uzrokuje da bubrezi izlučuju fosfate, magnezijum, kalcijum, koji mogu dovesti i do poremećaja metabolizma. Tijekom sljedeća 3 dana terapije, reabsorpcija Na + u distalnom nefronu kompenzatorno se aktivira, smanjujući diuretički učinak lijeka Diacarb.

Nakon 3 dana od početka upotrebe, acetazolamid gubi svoja diuretička svojstva. Nakon nekoliko dana pauze od liječenja, novo propisani acetazolamid nastavlja diuretički učinak zbog obnavljanja normalne aktivnosti ugljične anhidraze proksimalnog nefrona.

Acetazolamid se koristi za liječenje glaukoma. Tijekom stvaranja vodenog humora oka, bikarbonatni ioni aktivno se transportiraju u zadnju komoru iz citoplazme ne-pigmentnih ćelija da bi nadoknadili gradijent pozitivnih jona uslijed aktivnog transporta Na + jona. CA inhibitori blokiraju stvaranje ugljične kiseline i na taj način smanjuju proizvodnju HCO3 -. U nedostatku dovoljnog broja HCO jona3 - povećava se gradijent pozitivnog iona, što uzrokuje smanjenje izlučivanja vodenog humora. Inhibicija ugljične anhidraze cilijarnog tijela smanjuje lučenje vodenog humora prednje komore oka, čime se smanjuje intraokularni tlak. Tolerancija prema tom efektu se ne razvija. Prilikom uzimanja acetazolamida, oftalmotonus počinje opadati nakon 40-60 minuta, maksimalno djelovanje se opaža nakon 3-5 sati, intraokularni tlak ostaje ispod početnog nivoa 6-12 sati.U prosjeku intraokularni tlak opada za 40-60% od početnog.

Lijek se koristi kao pomoćni lijek u liječenju epilepsije, jer inhibicija ugljične anhidraze u živčanim stanicama mozga inhibira patološku ekscitabilnost.

Acetazolamid se dobro apsorbuje iz probavnog trakta. Nakon uzimanja lijeka unutra u dozi od 500 mg Cmaks aktivna tvar iznosi 12-27 µg / ml, a postiže se nakon 1-3 sata. Minimalna koncentracija acetazolamida u plazmi održava se 24 sata nakon uzimanja lijeka.

Raspodjela i metabolizam

Rasprostranjuje se uglavnom u crvenim krvnim ćelijama, krvnoj plazmi i u bubrezima, u manjoj mjeri - u jetri, mišićima, očnoj jabučici i centralnom nervnom sistemu. Prodire kroz placentnu barijeru, izlučuje se u maloj količini s majčinim mlijekom.

Ne akumulira se u tkivima i ne metabolizira se u tijelu.

Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. Oko 90% doze izluči se urinom u roku od 24 sata.

- edematozni sindrom (blage ili umerene težine, u kombinaciji sa alkalozom),

- ublažavanje akutnog napada glaukoma, preoperativna priprema bolesnika, trajni slučajevi glaukoma (u složenoj terapiji),

- sa epilepsijom kao dodatnom terapijom antiepileptičkim lekovima,

- akutna "visinska" bolest (lek smanjuje vreme aklimatizacije),

- likvidrodinamički poremećaji, intrakranijalna hipertenzija (benigna intrakranijalna hipertenzija, intrakranijalna hipertenzija nakon ventrikularnog bajpasa) u složenoj terapiji.

- akutno zatajenje bubrega,

- zatajenje jetre (rizik od razvoja encefalopatije),

- u trimestru trudnoće,

- djeca mlađa od 3 godine,

- Preosjetljivost na komponente lijeka.

S pažnjom: edem jetrenog i bubrežnog porijekla, istodobna primjena acetilsalicilne kiseline (doze veće od 300 mg / dan), plućna embolija i emfizem (rizik od acidoze), II i III tromjesečja trudnoće.

Lijek se uzima oralno, strogo onako kako je propisao liječnik.

U slučaju da nedostaje lijek, sljedeću dozu ne treba povećavati.

Na početku tretmana uzimajte 250 mg ujutro. Da bi se postigao maksimalan diuretski učinak, potrebno je uzimati Diacarb 1 put / dan svaki drugi dan ili 2 dana zaredom s jednodnevnom pauzom. Povećanje doze ne pojačava diuretski efekat.

Diacarb treba uzimati kao deo složene terapije.

Za odrasle u glaukom otvorenog kuta lijek je propisan u dozi od 250 mg 1-4 puta / dan. Doze veće od 1000 mg ne povećavaju terapijski efekat. At sekundarni glaukom lijek je propisan u dozi od 250 mg svaka 4 sata tokom dana. Kod nekih pacijenata terapijski učinak očituje se nakon kratkotrajne primjene lijeka u dozi od 250 mg 2 puta dnevno. At akutni napadi glaukoma - 250 mg 4 puta / dan.

Djeca starija od 3 godine u napadi glaukoma - 10-15 mg / kg tjelesne težine / dnevno u 3-4 doze.

Nakon 5 dana prijema, napravite pauzu od 2 dana. Uz dugotrajno liječenje potrebno je propisati pripravke sa kalijem, dijetu koja štedi kalijum.

At priprema za operaciju odredite 250-500 mg dan prije i ujutro na dan operacije.

Doze za od odraslih: 250-500 mg / dan u 1 dozi tokom 3 dana, četvrtog dana pauze.

Uz istodobnu upotrebu acetazolamida s drugim antikonvulzivima, na početku liječenja primjenjuje se 250 mg 1 puta dnevno, postepeno povećavajući dozu ako je potrebno.

Doze za djeca starija od 3 godine: 8-30 mg / kg / dan, podijeljeno u 1-4 doze. Maksimalna dnevna doza je 750 mg.

Akutna "velika visina" bolesti

Preporučuje se upotreba lijeka u dozi od 500-1000 mg / dan. U slučaju brzog uspona - 1000 mg / dan.

Lijek treba koristiti 24-48 sati prije penjanja. U slučaju simptoma bolesti liječenje se nastavlja narednih 48 sati ili duže, ako je potrebno.

Likvarrodinamički poremećaji, intrakranijalna hipertenzija

Preporučuje se upotreba lijeka u dozi od 250 mg / dan ili 125-250 mg svakih 8-12 sati.Maksimalni terapeutski učinak postiže se kada se uzima doza od 750 mg / dan. Da bi se postigao optimalan terapeutski učinak, može biti potrebna dnevna ne-intervalna primjena lijeka.

Neželjeni efekti klasifikuju se prema učestalosti i prema organima i sistemima. Prihvaćena je sljedeća definicija učestalosti pojave neželjenih efekata: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100, 1/1000, 1/10 000,

Lijek "Diacarb" ima mali diuretski učinak, smanjuje visoki krvni pritisak unutar lobanje, uklanja manifestacije glaukoma i sprečava epileptične napade. Lijek može značajno povećati glukozu u krvi, pa se kod šećerne bolesti ne preporučuje "Diacarb". U situaciji potrebe, proizvod se koristi samo prema uputu liječnika.

Aktivna komponenta lijeka je acetazolamid. Djelovanje tvari temelji se na suzbijanju aktivnosti enzima karbonoksidaza u bubrežnim tubulima, oku i živčanim tkivima. Jednom u tijelu, brzo se apsorbira iz probavnog trakta. Lijek ima slijedeći spektar djelovanja:

  • diuretik - smanjuje obrnutu apsorpciju natrijum jona, povećava količinu izvlačenja tečnosti, kalijuma, magnezijuma, jona kalcijuma,
  • antiglaukom - smanjuje sintezu tečnosti u prednjoj oftalmološkoj komori, smanjuje pritisak u očima,
  • snižava pritisak unutar lubanje - inhibira stvaranje cerebrospinalne tečnosti i normalizuje njen odliv,
  • antiepileptik - blokira impulse haotične aktivnosti u moždanoj kore.

Lijek postoji u obliku bijelih bikonveksnih tableta za oralnu primjenu koje sadrže 250 mg acetazolamida. U ljekarnama se lijek prodaje u pakiranjima od 12, 24, 30 kom. u blisteru.Dodatne tvari za pomoć su krumpirov škrob, talk, natrijev glikolat ili silicijum oksid, povidon, mikrokristalna celuloza i magnezijev stearat.

Zbog različitih dejstva, Diakarb tablete se uzimaju i u kombinaciji sa drugim lekovima i nezavisno. Indiciran je za upotrebu u sljedećim patološkim stanjima i bolestima:

Lijek se često propisuje kod oteklina kod pacijenata.

  • oticanje
  • glaukom (smanjuje pritisak unutar komore oka u slučaju akutnog napada ili pripreme za hiruršku operaciju),
  • epilepsija (sastavna komponenta terapeutskog kompleksa),
  • hipertenzija unutar kranija,
  • prekomjerna proizvodnja endolimfe unutrašnjeg uha,
  • ubrzanje prilagodbe u planinskim bolestima,
  • taloženje soli mokraćne kiseline u zglobovima,
  • manifestacije predmenstrualnog sindroma.

Tokom dugotrajne terapije, „Diakarbom“ treba testirati jednom u 1-2 nedelje, pratiti broj elektrolita, broj trombocita i telesno-baznu ravnotežu u telu.

Terapijski režim i doziranje razlikuju se ovisno o bolesti, dobi, individualnim karakteristikama tijela. Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Lijek je efikasan 12 sati. Učinak lijeka je smanjen već nakon 3 dana nakon početka primjene, te se tijekom liječenja nakon 3 dana prave pauze od 1-2 dana. Ne preporučuje se piti lijek duže od tjedan dana zbog rizika od metaboličke acidoze. Približni režim unosa za različite patologije i stanja naveden je u tablici.

Tablete bijela, okrugla, bikonveksna.

Pomoćni sastojci: mikrokristalna celuloza, povidon, kroskarmeloza natrijum, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat.

10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.

Diuretik iz skupine inhibitora karbohidrata sa slabim diuretičkim djelovanjem. Mehanizam djelovanja povezan je s inhibicijom oslobađanja Na + i H + jona u molekuli ugljične kiseline. Inhibicija aktivnosti ugljične anhidraze Diacarb inhibira sintezu ugljične kiseline u proksimalnom tubulu nefrona. Manjak ugljične kiseline, koja je izvor H + iona potrebnih za zamjenu sa Na + ionima, povećava izlučivanje natrijuma i vode putem bubrega. Kao rezultat oslobađanja velike količine natrijuma u udaljenom dijelu nefrona, pod utjecajem Diakarba, dolazi do supstitucije Na + iona za K + ione, što dovodi do velikih gubitaka kalijuma i razvoja hipokalemije. Diacarb povećava izlučivanje bikarbonata, što može dovesti do razvoja metaboličke acidoze. Diacarb uzrokuje izlučivanje fosfata, magnezijuma, kalcijuma iz urina, što može dovesti i do poremećaja metabolizma.

Nakon 3 dana od početka upotrebe, Diakarb gubi svoja diuretička svojstva. Nakon nekoliko dana pauze od liječenja, novo propisani Diacarb nastavlja diuretski učinak zbog obnavljanja normalne aktivnosti ugljične anhidraze.

Hitno djelovanje diacarba koristi se za liječenje glaukoma. Inhibicija cilijarne karbohidrida smanjuje lučenje vodenog humora prednje komore oka, čime se smanjuje intraokularni pritisak.

Lijek se koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju epilepsije. Inhibicija ugljične anhidraze u živčanim ćelijama mozga inhibira patološku ekscitabilnost.

Diacarb se koristi za liječenje poremećaja cerebrospinalne tekućine i intrakranijalne hipertenzije. Lijek inhibira aktivnost ugljične anhidraze u mozgu, posebno u pleksusu ventrikula sa smanjenjem stvaranja cerebrospinalne tekućine.

Diacarb mijenja acidobazno stanje u smjeru metaboličke acidoze, koja se koristi za liječenje respiratornih poremećaja, uključujući sindrom apneje u snu centralnog porijekla.

Acetazolamid se dobro apsorbuje iz probavnog trakta. Nakon oralne primjene u dozi od 500 mg Cmaks (12-27 mcg / ml) postiže se nakon 1-3 sata.U minimalnim koncentracijama, zadržava se u krvi 24 sata od trenutka primjene.

Raspodjela i metabolizam

Ne akumulira se u tkivima i ne metabolizira se u tijelu.

Acetazolamid prelazi placentarnu barijeru. Mala količina izlučuje se u majčino mlijeko.

Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. Nakon gutanja, oko 90% uzete doze izluči se urinom u roku od 24 sata.

  • oticanje sa zatajenjem srca ili lijekovima
  • kronični glaukom otvorenog kuta, sekundarni glaukom, glaukom zatvaranja ugla (za smanjenje intraokularnog pritiska tokom kratkotrajnog preoperativnog tretmana i pre oftalmoloških postupaka koji mogu izazvati akutni napad glaukoma sa zatvaranjem kuta),
  • epilepsija (u kombinaciji s drugim antikonvulzivima) - za male napadaje (petit mal) kod djece i velike napadaje (grand mal) kod odraslih, sa miješanim oblicima,
  • akutna visinska bolest (lijek smanjuje vrijeme aklimatizacije, ali njegov utjecaj na manifestacije same bolesti je zanemariv),
  • povećani intrakranijalni tlak (benigna intrakranijalna hipertenzija, intrakranijalna hipertenzija nakon ventrikularnog bajpasa).

Lijek se uzima oralno. U slučaju da nedostaje lijek, ne povećavajte dozu na sljedećoj dozi.

Dozu lijeka treba odrediti pojedinačno u skladu s vrijednošću intraokularnog tlaka.

    250 mg (1 tab.) 1-4 puta / dan.

Doze veće od 1 g (4 tablete) ne pojačavaju terapeutski efekat.

    250 mg (1 tab.) Svaka 4 sata

Kod nekih bolesnika terapijski učinak se pojavljuje nakon doze od 250 mg (1 tab.) 2 puta dnevno (uz kratkotrajnu terapiju).

At akutni napadi glaukoma sa zatvaranjem kuta početna doza je 500 mg (2 tablete), a zatim se doza smanjuje na 125 mg (1/2 tablete) ili 250 mg (1 tableta) 4 puta dnevno.

Za odrasle propisana u dozi od 250-500 mg / dan u jednoj dozi tokom 3 dana, 4. dana - pauza.

Uz istodobnu upotrebu acetazolamida s drugim antikonvulzivima, na početku liječenja primjenjuje se 250 mg (1 tab.) 1 puta dnevno, postepeno povećavajući dozu ako je potrebno.

Deca uzrasta 4-12 meseci propisana u dozi od 50 mg / dan u 1-2 doze, u dobi od 2-3 godine - 50-125 mg / dan u 1-2 doze, u dobi od 4-18 godina - 125-250 mg 1 put / dan ujutro.

Kod djece se lijek ne smije primjenjivati ​​u dozi većoj od 750 mg / danu.

Edemi s oštećenjem cirkulacije

Početna doza lijeka je 250-375 mg (1-1,5 tab.) 1 put / dan ujutro.

Maksimalni diuretički učinak postiže se kada uzimate lijek svaki drugi dan ili 2 dana zaredom s jednodnevnom pauzom.

U liječenju zatajenja srca Diacarb se propisuje na osnovu konvencionalne terapije (na primjer, imenovanje srčanih glikozida, kalijumskih preparata, prehrane sa smanjenim udjelom natrijuma).

Oticanje uzrokovano lijekovima

Preporučuje se 250-375 mg (1-1,5 tab.) 1 put / dan ili 2 dana zaredom s jednodnevnom pauzom.

Akutna visinska bolest

Preporučuje se upotreba lijeka u dozi od 500-1000 mg (2-4 tablete) dnevno u jednakim dozama.

U slučaju brzog uspona - 1 g (4 tablete) dnevno u jednakim dozama.

Lijek treba koristiti 24-48 sati prije penjanja. U slučaju simptoma bolesti liječenje se nastavlja narednih 48 sati ili više, ako je potrebno.

Preporučuje se upotreba Diakarba u dozi od 250 mg (1 tab.) Dnevno ili 125-250 mg (1 / 2-1 tab.) Svakih 8-12 sati.

Maksimalni terapeutski učinak postiže se ako se uzima u dozi od 750 mg (3 tablete) dnevno u jednakim dozama.

Uz neefikasnost opetovanih lumbalnih punkcija moguće je koristiti lijek u dozi od 500 mg 3 puta na dan.

Liječenje Diacarb-om kombinirano je s ograničenjem režima soli i vode.

Iz nervnog sistema:

    parestezija, gubitak sluha ili zujanje u ušima, pospanost i dezorijentacija, ležerna paraliza, fotofobija, mlakasta paraliza.

Iz probavnog sistema:

    gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proliv, poremećaj ukusa, proliv i poliurija, jetrene kolike.

Sa strane metabolizma:

    metabolička acidoza i neravnoteža elektrolita, glukozurija.

Sa strane organa vida:

    urtikarija, anafilaksija, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, Lyellov sindrom.

Iz mokraćnog sistema:

    bubrežna kolika, zatajenje bubrega, nefrolitijaza, urolitijaza, hematurija.

Iz hemopoetskog sistema:

    agranulocitoza, trombocitopenija, leukopenija i aplastična anemija, zatajenje koštane srži, pancitopenija.

    povećana temperatura, povećana osjetljivost na svjetlost.


  1. Kasatkina E. P. Dijabetes melitus kod djece: monografija. , Medicina - M., 2011. - 272 str.

  2. Betty, Page Brackenridge Diabetes 101: Jednostavan i pristupačan vodič za one koji uzimaju inzulin: Monografija. / Betty Page Brackenridge, Richard O. Dolinar. - M .: Polina, 1996. - 192 str.

  3. Endokrinologija. Velika medicinska enciklopedija, Eksmo - M., 2011. - 608 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Obrasci za sastav i izdanje

Trenutno je Diacarb dostupan u jedinstvenom obliku doziranja - oralne tablete. Tablete su obojene bijelom bojom, imaju okrugli, bikonveksni oblik i isporučuju se ljekarnama u pakovanjima od 10, 24 i 30 komada.

Sastav tableta kao aktivnog sastojka uključuje acetazolamid u jednoj dozi od 250 mg. Odnosno, svaka tableta Diakarba sadrži 250 mg aktivne tvari. Kao pomoćne komponente u sastav Diakarb tableta obično se nalaze sljedeće tvari:

  • Silicijum koloidni
  • Natrijeva karmeloza,
  • Mikrokristalna celuloza,
  • Povidone
  • Magnezijum stearat.

Ponekad se u tabletama Diacarb ne koriste navedene tvari kao pomoćne komponente, već krumpirov škrob, talk i natrijev škrobni glikolat.

Oba seta pomoćnih sastojaka u tabletama Diacarb su odobrena i sigurna. Samo u nedostatku bilo kakvih komponenti, proizvođač odlučuje uzeti drugačiji set pomoćnih sastojaka. Tablete s obje grupe pomoćnih sastojaka se ne razlikuju jedna od druge u ozbiljnosti terapijskog učinka, tako da za liječenje može biti uzeta bilo koja opcija.

Jedini faktor zašto trebate znati sastav pomoćnih komponenti je prisutnost alergijskih reakcija ili sklonost takvim kod ljudi. U tom je slučaju potrebno odabrati Diacarb s tom opcijom pomoćnih komponenti, na koje niti jedna osoba nema alergijsku reakciju. Ako osoba prvo koristi Diakarb, a kod njega se razvila alergija, onda bi trebala pokušati uzimati lijek s drugačijim nizom pomoćnih komponenti. Ako se na njega razvije alergija, trebalo bi potpuno prestati uzimati lijek i zapamtiti za sebe da postoji alergijska reakcija na acetazolamid (aktivnu supstancu).

Terapeutski učinak (od kojih tablete Diacarb)

Diacarb ima sledeća terapijska dejstva:

  • Diuretičko djelovanje
  • Antiepileptički efekat
  • Akcija protiv glaukoma
  • Smanjuje intrakranijalni pritisak.

Diuretičko djelovanje Diakarba u odnosu na ostale diuretike je slaba, ali prilično uočljiva. Mehanizam diuretičkog delovanja Diakarba takav je da se, uz pojačano izlučivanje urina, velika količina kalijuma izlučuje iz tela istovremeno sa tečnošću. Zato je, uz pozadinu upotrebe Diakarb-a, potrebno dodatno uzimati pripravke sa kalijem (na primjer, Asparkam, Panangin, Aspangin itd.) Kako bi se nadomjestila normalna količina ovog mikroelementa u krvi i ćelijama i spriječila hipokalemija (koncentracija kalija u krvi je niža norme).

Uz to, Diacarb povećava izlučivanje fosfata, magnezijuma i kalcijuma iz urina, ali u manjoj količini od kalijuma.Međutim, uz produženu upotrebu Diacarb-a (duže od 2 uzastopna tjedna), također je to potrebno imati na umu i uzimati dodatne pripravke kalcijuma, magnezijuma i fosfora kako bi se spriječio razvoj metaboličkih poremećaja.

Mehanizam delovanja Diakarba takav je da nakon tri dana upotrebe gubi diuretičko dejstvo. Stoga je uzimanje lijeka u svrhu uklanjanja tekućine iz tijela duže od tri dana zaredom jednostavno beskorisno. Međutim, ako nakon 2 do 3 dana uzimanja Diakarba napravite kratku pauzu od 1 do 3 dana, tada lijek opet počinje imati diuretski učinak. Zato se Diacarb ne smije uzimati kontinuirano, ali sa kratkim pauzama, kako lijek ne bi izgubio svoje diuretičko djelovanje.

Pored diuretskog dejstva ima i Diakarb antiglaukomsko djelovanjeodnosno smanjuje intraokularni pritisak. Lijek smanjuje količinu vlage koja se stvara u prednjoj komori oka i tako smanjuje intraokularni pritisak.

Uz to, Diakarb smanjuje količinu vlage koja se stvara u ventrikulama mozga i cerebrospinalnoj tečnosti, što pomaže normalizaciji dinamike cerebrospinalne tečnosti i smanjenje intrakranijalnog pritiska. Stoga se lijek često koristi u liječenju različitih poremećaja povezanih s povećanim intrakranijalnim tlakom.

Antiepileptički efekat Diakarba nastaje zbog činjenice da lijek zaustavlja žarišta patološke ekscitabilnosti u strukturama mozga.

Pored glavnih učinaka koji su navedeni, u kliničkoj se praksi koristi nuspojava lijeka - sposobnost izazivanja metaboličke acidoze. Činjenica je da metabolička acidoza efikasno eliminira respiratorne poremećaje, uključujući i apneju za vrijeme spavanja.

Opća pravila upotrebe

Tablete treba uzimati oralno, bez obzira na hranu, gutajući ih čitave, ne gristi, žvakati ili sjeckati na bilo koji drugi način, već piti puno vode (dovoljno je pola čaše).

Ako ste slučajno propustili sljedeću dozu Diakarba, sljedeći dan ne biste trebali uzimati dvostruku dozu, pokušavajući nadopuniti količinu lijeka u tijelu. Činjenica je da uzimanje velikih doza Diakarba u većoj od preporučenih doza ne pojačava diuretski učinak, već, naprotiv, slabi. Dakle, uzimanje velike doze Diakarba može izazvati razvoj izraženih nuspojava, ali neće imati diuretički učinak uopće.

Lijek je bolje uzimati ujutro ili popodne, kako biste mogli mirno otići na toalet i ne pretrpjeti česta noćna buđenja zbog nagovora da mokrete.

Diacarb režim

Budući da upotreba Diakarba duže od tri uzastopna dana dovodi do potpunog gubitka diuretičkog učinka lijeka, shema njegove upotrebe je uvijek isprekidana. Prekidi u uzimanju Diakarba neophodni su kako bi se tijelo odmorilo i oporavilo, a lijek je ponovo počeo imati diuretički učinak što je više moguće.

Trenutno se može koristiti sljedeći režim Diakarb:

1. Uzimajte propisane doze Diacarb tableta svaki drugi dan,
2. Dva dana zaredom uzimajte tablete u potrebnoj dozi, a potom napravite pauzu za jedan dan. Nakon pauze, dva dana zaredom pijte lijek, zatim ponovo pauzu, dan itd.,
3. Tri dana zaredom uzimajte tablete u potrebnoj dozi nakon čega napravite pauzu od 1 do 2 dana. Nakon pauze ponovo tri dana uzmite tabletu, pa ponovo pauza u prijemu itd.

Trajanje kursa terapije izračunava se samo za dane u kojima su tablete uzimane. Na primjer, ako je naznačeno da se Diacarb mora uzimati u roku od 10 dana, to znači da ne bi trebalo trajati ukupno liječenje od 10 dana, a tablete treba piti ukupno 10 dana, ne uzimajući u obzir pauze.Ako doktor ukaže na trajanje terapije, uzimajući u obzir pauze, tada to posebno propisuje, fokusirajući osobu na ovaj važan detalj.

Navedeni režimi za upotrebu Diakarb koriste se za razne bolesti. Štoviše, ako propisani ili standardni režim iz nekog razloga ne odgovara osobi, onda bez obzira na bolest za koju se Diakarb koristi, on može odabrati bilo koju od tri naznačene opcije uzimanja lijeka.

Doziranje dijakarba

Doziranje Diakarba i shema njegove upotrebe različiti su za različite bolesti i stanja. Razmotrite doziranje i obrasce upotrebe lijeka za različite bolesti odvojeno, tako da ne bi došlo do zabune.

Diacarb u edematoznom sindromu. Lijek treba uzimati na početku liječenja od 250 mg (1 tableta) jednom dnevno, svaki drugi dan. Uz to, možete uzimati 250 mg (1 tabletu) jednom dnevno dva uzastopna dana, a zatim napraviti pauzu za jedan dan, itd. Dakle, shema može uključivati ​​upotrebu tableta sa jednodnevnim odmorom između dva naredna dvodnevna perioda uzimanja Diakarba ili samo uzimanje lijeka svaki drugi dan.

7 - 10 dana nakon početka upotrebe Diakarba, ako je potrebno, doza se može povećati na 375 mg (1,5 tableta) dnevno. Ovu dozu je takođe potrebno uzimati odjednom, jednom dnevno. Režim doziranja Diakarba u dozi od 375 mg jednom dnevno isti je kao i za 250 mg, odnosno tablete se uzimaju svaki drugi dan ili dva dana, jednodnevna pauza itd.

Diacarb za glaukom mora se upotrebljavati kao dio složene terapije. Kod glaukoma otvorenog kuta, odrasli moraju uzimati 250 mg (1 tabletu) 1 do 4 puta dnevno.

Sa sekundarnim glaukomom, odrasli bi trebali uzimati Diacarb kao dio složene terapije, 250 mg (1 tableta) svaka 4 sata tokom dana. Odnosno, dok se osoba budi, trebala bi uzimati jednu tabletu lijeka svaka 4 sata. Trebate spavati koliko i obično, bez smanjenja ili povećanja trajanja noćnog odmora zbog uzimanja lijeka. Ako se terapijski učinak Diakarba dogodi brzo, tada uz sekundarni glaukom odrasli mogu uzimati 250 mg (1 tabletu) samo 2 puta dnevno.

U akutnom napadu glaukoma sa zatvaranjem kuta, odrasli trebaju uzimati lijek 250 mg (1 tableta) 4 puta dnevno, ili 500 mg (2 tablete) 2 puta dnevno, 2 do 4 dana. Zatim uzimaju jednodnevnu pauzu, nakon čega uzimaju 125 mg (1/2 tablete) 4 puta dnevno još 2 do 4 dana. Tablete treba piti u približno jednakim intervalima.

Povećati dozu lijeka za različite vrste glaukoma iznad 1000 mg (4 tablete) dnevno ne bi trebalo biti, jer to neće povećati ozbiljnost terapijskog učinka i, shodno tome, s gledišta liječenja, beskorisno je.

Za djecu stariju od tri godine s glaukomom, doza Diakarba odabira se pojedinačno, u količini od 10-15 mg na 1 kg tjelesne težine dnevno. Izračunatu dnevnu dozu treba podijeliti u 3-4 doze. Na primjer, ako je djetetova težina 10 kg, tada je dnevna doza Diakarba za njega 10 mg * 10 kg = 100 mg, ili 15 mg * 10 kg = 150 mg, odnosno 100 - 150 mg. Ova doza je podijeljena u 3 do 4 doze. Ako se odluči djetetu dati 100 mg Diacarb-a dnevno, pogodnije je podijeliti ovu dozu na 4 doze dnevno: 100 mg / 4 = 25 mg. Ako se odluči djetetu dati 150 mg lijeka na dan, tada je doza pogodnije podijeljena u 3 doze: 150 mg / 3 = 50 mg. Odnosno, djetetu s tjelesnom težinom od 10 mg treba dati Diakarb 25 mg (1/10 dijela tablete) 4 puta dnevno ili 50 mg (1/5 dijela tablete) 3 puta dnevno.

Režim uzimanja Diakarbe za različite vrste glaukoma jednak je za odrasle i djecu: tablete se piju u potrebnoj dozi pet dana, tada se uzima dvodnevna pauza. Nakon odmora, opet petodnevni kurs uzimanja Diakarba, na kraju čega dvodnevna pauza, itd.
Više o glaukomu

Diacarb za epilepsiju. Odraslim se preporučuje da uzimaju 250 - 500 mg (1-2 tablete) jednom dnevno tokom tri dana, pauzu čine četvrti. Zatim ponovo uzimaju drogu tri dana, ponovo za četvrtu pauzu itd.Odnosno, režim uzimanja Diakarbe 3 - 1 (3 dana piti, 1 dan pauze). Ako se planira koristiti Diakarb istovremeno s bilo kojim drugim antikonvulzivnim lijekovima, tada biste trebali početi uzimati lijek u dozi od 250 mg jednom dnevno, povećavajući dozu samo ako je potrebno.

Za djecu stariju od 3 godine preporučuje se uzimanje Diacarba za epilepsiju u pojedinačnim dozama izračunato na osnovi omjera od 8-30 mg po 1 kg dnevno. Izračunata dnevna doza dijeli se na 1 do 4 doze i daje se djetetu na isti način kao i odrasli, odnosno 3 do 1 (tri dana uzimanja tableta, jednodnevna pauza itd.). Maksimalna dopuštena dnevna doza Diakarba za djecu stariju od 3 godine je 750 mg (3 tablete). Povećanje doze iznad 750 mg neće povećati terapeutski učinak lijeka, već će povećati rizik od nuspojava.
Više o epilepsiji

Diacarb u planinskoj bolesti. Kada se penjete na visinu, Diakarb treba uzimati 500-1000 mg (2-4 tablete) dnevno, dijeleći dozu na 2-4 doze dnevno. Ako je penjanje vrlo brzo, tada se preporučuje Diacarb uzimati 1 tabletu 4 puta dnevno (to jest 1000 mg dnevno).

Oni započinju s Diakarbom 24 do 48 sati prije planiranog uspona i nastavljaju dva dana uspona na planinu. Trajna upotreba Diakarba dopuštena je 500-100 mg dnevno pet dana prilikom penjanja na različite visine.

Diacarb s intrakranijalnim pritiskom. Lijek se može uzimati ili 250 mg (1 tableta) jednom dnevno, ili 125 - 250 mg (0,5 - 1 tableta) dva puta dnevno. Kada koristite Diakarb dva puta dnevno, moraju se održavati intervali između doza od 8 do 12 sati. Maksimalno izraženi terapeutski učinak Diakarba s povećanim intrakranijalnim pritiskom postiže se prilikom uzimanja lijeka u dnevnoj dozi od 250 mg (3 tablete).

Uz povećani intrakranijalni tlak, Diacarb se može uzimati prema bilo kojoj standardnoj šemi (1 - 1, 2 - 1 ili 3 - 1), odabirom najpovoljnijeg za vas osobno. Odnosno, lijek se može uzimati u navedenim dozama bilo svaki drugi dan (Shema 1 - 1), ili dva dana s naknadnom pauzom u jednom danu (shema 2 - 1), ili tri dana s naknadnom pauzom u jednom danu (3 - 1 )

Posebna uputstva

Lijek uzimajte uz obavezne jednodnevne pauze svakih 1, 2, 3, 4 ili 5 dana uzimanja Diacarb-a. Nemoguće je stalno uzimati Diacarb duže od pet dana, jer će se u tom slučaju razviti metabolička acidoza.

Ako se Diacarb uzima zbog diuretičkog učinka (na primjer, sa edemom ili zadržavanjem tečnosti u tijelu), tada se tablete trebaju piti u kontinuitetu najviše tri dana, nakon čega je potrebna jednodnevna pauza. Odnosno, da bi se postigao diuretski učinak, uzima se lijek, uzimajući jednodnevne pauze svakih 1 do 3 dana kontinuirane upotrebe. Ovaj zahtjev nastaje iz činjenice da nakon tri dana prijema zbog ovisnosti diuretički učinak Diakarbe slabi, ponekad do potpunog odsustva. I nakon jednodnevne pauze, lijek ponovo ima diuretski učinak.

Ako se uzima Diacarb kako bi se smanjila proizvodnja tekućine u komori oka (kod glaukoma) ili u središnjem živčanom sustavu (s intrakranijalnim tlakom, migrenima itd.), Tada se uzima lijek, uzimajući jednodnevnu pauzu svakih 4 do 5 dana. Takvi prekidi najviše svakih 5 dana su neophodni kako bi se spriječio razvoj metaboličke acidoze.

Upotrebu Diakarbe trebalo bi kombinirati s ograničenjem pijenja i soli, kao i s upotrebom lijekova koji sadrže kalij (Asparkam, Panangin itd.) I upotrebom hrane bogate kalijumom (na primjer, suhe marelice, banane itd.).

U starijih osoba (starijih od 65 godina) Diacarb se koristi u uobičajenim dozama i prema standardnim shemama. Nije potrebno prilagođavati ni dozu ni režim lijeka.

Diacarb može uzrokovati acidozu (zakiseljavanje unutrašnjeg okoliša u tijelu), pa se mora pažljivo koristiti kod osoba koje pate od plućne embolije, emfizema, oslabljene funkcije bubrega, edema bubrežnog ili jetrenog porijekla. Uz to, lijek treba primjenjivati ​​s oprezom kod osoba s dijabetesom jer Diacarb može izazvati nagli porast šećera u krvi (hiperglikemija).

Lijek alkalizira urin, pa njegov pH postaje veći od 8,0. Dok traje uzimanje Diakarba, slična alkalna reakcija urina trebalo bi se smatrati normom.

Kroz cijelo razdoblje liječenja, svaka 1 do 2 tjedna, treba pratiti krvnu sliku (opći test krvi s leukoformulom), broj trombocita i koncentraciju elektrolita (kalijuma, natrijuma, hlora, kalcijuma, magnezija) u krvi. Ako se na krvnoj slici pojave promjene, tada treba prekinuti lijek.

Diakarb se ne smije uzimati u dozama većim od preporučenih, jer se u tom slučaju ozbiljnost terapeutskog efekta ne povećava, već se pospanost i poremećaji osjeta (osjećaj pokretanja „goosebumps“ itd.) Povećavaju, a osim toga diuretik nestaje.

Uz povećanu individualnu osjetljivost na Diakarb, dok ga uzima, osoba može razviti teške i po život opasne nuspojave, poput Stevens-Johnsonovog sindroma, Lyell sindroma, fulminantne nekroze jetre, hemoragične dijateze, anemije ili agranulocitoze. Stoga, ako osoba ima znakove bilo kojeg od ovih stanja, uglavnom promjena stanja kože, tada treba odmah prestati uzimati lijek i konzultirati se s liječnikom.

Predoziranje

Predoziranje Diakarba je teoretski moguće, međutim, u praksi to nikada nije zabilježeno za čitavo razdoblje promatranja upotrebe lijeka. Stoga nije opisana simptomatologija predoziranja lijekom i nije poznato. Međutim, teoretski su simptomi predoziranja povećane nuspojave.

U slučaju predoziranja Diacarb-om, ako je moguće, potrebno je izvršiti hemodijalizu jer se ovim postupkom uklanja lijek iz krvi. Pored toga, neophodno je provesti simptomatsku terapiju koja je usmjerena na održavanje normalne aktivnosti vitalnih organa i sistema. Tokom terapije potrebno je kontrolirati koncentraciju elektrolita u krvi (kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, hlor) i ubrizgati otopine koje sadrže tvari čija je razina ispod normalne. Ako se razvila metabolička acidoza, tada se osobi daje natrijum bikarbonat. Simptomatska terapija predoziranja se provodi bez obzira na to da li je napravljena hemodijaliza.

Interakcija s drugim lijekovima

Diacarb pojačava terapeutski učinak efedrina, oralnih antikoagulansa (npr. Warfarin, Thrombostop itd.), Hipoglikemijskih sredstava (npr., Glibenklamid, Gliklazid, Repaglinid, Metformin, Ciglitazon, itd.) I antagonista folne kiseline (npr., Metotrexetrexatexatexate Pemetrexed itd.). Diacarb povećava koncentraciju fenitoina, karbamazepina i mišićnih relaksana u krvi.

Diacarb pojačava učinak osteomalacije, provociran primjenom antiepileptičkih lijekova (na primjer, Konvuleks, Lamotrigin, itd.).

Potrebno je prilagoditi doziranje Diakarba kada se kombinira sa srčanim glikozidima (npr. Strofantin, Korglikon itd.) I lijekovima koji povećavaju krvni tlak (npr. Kofein, Cordiamin, Bellataminal, Noradrenalin itd.).

Prijem Diakarbe zajedno s amfetaminom, atropinom ili kinidinom dovodi do povećanih nuspojava potonjeg. Ako se Diacarb koristi sa srčanim glikozidima, efedrinom, karbamazepinom i ne-depolarizirajućim mišićnim relaksantima, povećava se rizik od razvoja toksičnih efekata ovih lijekova.

Diuretički učinak Diakarba pojačan je ako se koristi istovremeno s Aminofilin, Teofilin i drugim diureticima (Furosemid, Spironolakton, itd.), I oslabljen je u kombinaciji sa amonijum-hloridom.

Učinak smanjenja intraokularnog pritiska pojačava se istodobnom primjenom Diacarb-a s antikolinergicima (Atropin, Scopolamine, Cyclodolum, Diphenhydramine i drugi) i beta blokatori (Propranolol, Bisoprolol, Timolol, Atenolol, Nebivolol itd.).

Diacarb ubrzava izlučivanje litija iz organizma.

Uz istodobnu upotrebu Diacarb-a s acetilsalicilnom kiselinom (Aspirin), potrebno je biti oprezan, jer postoji visoki rizik od razvoja anoreksije, tahipneje, letargije ili kome s naknadnom smrću. Rizik od razvoja ovih komplikacija posebno je visok kod uzimanja Aspirina u velikim dozama.

Diacarb i Asparkam

Istovremeno se Asparkam i Diacarb koriste u uobičajenim, preporučenim standardnim dozama. Doze Diakarba ovise o dobi osobe i bolesti za koju se lijek koristi, a Asparkama - samo o dobi.

Dakle, preporučuje se uzimanje Asparkama u kombinaciji s Diacarb-om u sljedećim dozama, ovisno o dobi:

  • Djeca mlađa od jedne godine - 1/4 tablete jednom dnevno,
  • Djeca od 1 do 3 godine - 1/2 tablete jednom dnevno,
  • Djeca od 3 do 6 godina - 1/2 tablete 2 puta dnevno,
  • Djeca od 7 do 10 godina - 1/2 tablete 3 puta dnevno,
  • Djeca od 11 do 12 godina - 1 tableta 1 do 2 puta dnevno,
  • Djeca starija od 13 godina i odrasli - 1 tableta 2 puta dnevno.
Više informacija o Asparkam-u

Diacarb za djecu

U pedijatrijskoj praksi preporučuje se upotreba Diakarba za liječenje epilepsije i glaukoma. Ove bolesti su službene indikacije za upotrebu Diacarb-a kod djece.

Dijete se daju djetetu, bez obzira na obrok, pokušava ih progutati brzo i potpuno te daje puno još vode da popije. Ako djetetu treba dati ne cijelu tabletu, već njezin dio, tada se preporučuje podijeliti ih nožem prvo na pola, zatim na pola, itd. Optimalno je dati djetetu pilulu ujutro.

Sa epilepsijom Doza diacarba za djecu različitih dobnih skupina je sljedeća:

  • Deca od 4 do 12 meseci - dajte 50 mg diacarba (otprilike 1/5 - 1/4 tablete) jednom dnevno,
  • Djeca od 2 do 3 godine - dajte 50 - 125 mg (1/4 - 1/2 tablete) jednom dnevno. Možete podeliti naznačenu dozu u dve doze dnevno,
  • Djeca od 4 do 18 godina - dajte 125 - 250 mg (1/2 - 1 tableta) jednom dnevno, ujutro.

Uz naznačene prosječne doze, za djecu stariju od 3 godine moguće je izračunati dnevnu dozu Diakarba pojedinačno, prema tjelesnoj težini, na osnovi omjera 8-30 mg po 1 kg. Ovako izračunata dnevna doza podijeljena je u 1-3 doze i daje se djetetu tokom dana, u približno jednakim intervalima. Maksimalna dopuštena dnevna doza Diakarba za djecu stariju od 3 godine je 750 mg (3 tablete). Povećanje doze iznad 750 mg neće povećati terapeutski učinak lijeka, već će povećati rizik od nuspojava.

Diakarbin režim epilepsije kod djece isti je kao i za odrasle - 3 - 1. To jest, djetetu je potrebno davati tabletu u navedenim dozama, uzimajući jednodnevnu pauzu svaka tri dana.

Sa glaukomom za djecu stariju od tri godine, doziranje Diakarba izračunava se individualno prema tjelesnoj težini, na temelju omjera 10-15 mg po 1 kg težine dnevno. Izračunata dnevna doza dijeli se na 2 do 4 doze na dan i daje se djetetu u približno jednakim intervalima u toku dana (dok ne spava).

Razmotrite izračunavanje doze Diakarba za dijete s tjelesnom težinom od 10 kg na primjeru. Dakle, dnevna doza za njega je 10 mg * 10 kg = 100 mg, odnosno 15 mg * 10 kg = 150 mg, odnosno 100 - 150 mg. Zatim trebate odabrati točno koja će količina lijeka (minimalna, maksimalna ili prosječna) biti data djetetu, a zatim ga podijeliti u 3 ili 4 doze, ovisno o pogodnosti drobljenja doze. Ako se odlučite djetetu davati 100 mg Diacarb-a dnevno, pogodnije je podijeliti ovu dozu na 2 doze dnevno: 100 mg / 2 = 50 mg. U tom slučaju djetetu će trebati davati 1/4 tablete 2 puta dnevno.Ako se odluči djetetu dati 150 mg lijeka na dan, tada je doza pogodnije podijeljena u 3 doze: 150 mg / 3 = 50 mg. U tom će slučaju djetetu trebati davati 50 mg (1/4 tablete) 3 puta dnevno.

Diakarbin režim kod glaukoma kod djece je isti kao i kod odraslih: 5 - 2. To jest, svakih pet dana uzimanja lijeka morate napraviti dvodnevnu pauzu.

Pored ovih indikacija, neurolozi često prepisuju Diacarb djeci različite dobi, uključujući novorođenčad, za ispravljanje utvrđenih neuroloških poremećajakao što su perinatalna encefalopatija (PEP), sindrom hidrocefalne hipertenzije, ciste u mozgu, prošireni ventrikuli mozga itd. Ova stanja su, prema neurolozima, obično uzrokovana viškom tečnosti u strukturama mozga i povećanim intrakranijalnim pritiskom. Zbog toga, Diakarb, koji smanjuje stvaranje tekućine u moždanim strukturama i odstranjuje ga iz tkiva, pomaže u normalizaciji stanja i smanjenju intrakranijalnog pritiska, uslijed čega dijete prolazi kroz različite neurološke poremećaje uzrokovane tim čimbenicima, kao što su jak plač, drhtanje u snu, hipertenzija i itd.

Za liječenje neuroloških sindroma, Diakarb se daje djeci mlađoj od 1/4 tablete jednom dnevno, a djeci od 1 do 3 godine - 1/2 tablete. Sheme 2 - 1 i 1 - 1. smatraju se optimalnim, odnosno ili je potrebno davati drogu na dan, ili svaka dva dana napraviti jednodnevnu pauzu. Trajanje terapije određuje liječnik i obično iznosi od 10 do 30 dana, uzimajući u obzir jednodnevne pauze.

Nuspojave

Diacarb može izazvati sljedeće nuspojave (i što je vjerojatnost pojave veća, što je veća doza lijeka) od strane različitih organa i sistema:

1.Nervni sistem:

  • Parestezije (osjećaj trčanja "goosebumps" itd.),
  • Tinnitus
  • Oštećenje sluha
  • Umor
  • Vrtoglavica
  • Ataksija (poremećaj motoričke koordinacije),
  • Pospanost
  • Dezorijentacija
  • Grčevi
  • Fotofobija
  • Oštećen dodir (sposobnost osjetiti dodir)
  • Jetrna encefalopatija (razvija se u pozadini zatajenja jetre).
2.Digestivni sistem:
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Proliv
  • Gubitak apetita do anoreksije,
  • Poremećaj ukusa
  • Jetrena kolika,
  • Fulminantna nekroza jetre.
3.Urinarni sistem:
  • Česta mokrenja
  • Pretjerano mokrenje,
  • Stvaranje bubrežnih kamenaca (samo uz produženu upotrebu Diakarba).
4.Krvni sistem:
  • Aplastična anemija,
  • Leukopenija (ukupna količina belih krvnih zrnaca ispod normalne),
  • Trombocitopenija (ukupan broj trombocita u krvi je ispod normalnog),
  • Agranulocitoza (nedostatak neutrofila, bazofila i eozinofila u krvi),
  • Pancitopenija (ukupan broj svih krvnih zrnaca - crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita ispod normalnih),
  • Nedovoljnost hematopoeze koštane srži,
  • Hemoragična dijateza.
5.Alergijske reakcije:
  • Eritemski multiformni osip na koži,
  • Urtikarija,
  • Sindrom Stevens-Johnsona
  • Lyell-ov sindrom
  • Anafilaktički šok,
  • Crvenilo kože
  • Svrab kože.
6.Indikatori analize:
  • Hematurija (krv u urinu),
  • Glukozurija (šećer u urinu),
  • Hiperglikemija (glukoza u krvi je veća od normalne),
  • Hipokalemija (nivo kalijuma u krvi je ispod normalnog),
  • Hiponatremija (niži nivo natrijuma u krvi)
  • Metabolička acidoza (poremećaj acidobazne ravnoteže i vode-elektrolitne ravnoteže).
7.Ostalo:
  • Mišićna slabost
  • Groznica
  • Miopija.

Rizik od razvoja ozbiljnih nuspojava (multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, Lyellov sindrom, kristalurija, bubrežni kamenci, trombocitopenična purpura, hemolitička anemija, depresija koštane srži, leukopenija, agranulocitoza i pancitopenija) povećava se kod ljudi koji imaju visoku osjetljivost na sulfonamide.Stoga bi ova kategorija ljudi trebala biti oprezna kad koristi Diakarb.

Diacarb - analozi

Otprilike 2/3 recenzija o upotrebi Diakarba od strane odraslih je pozitivno. Najčešće se lek propisuje za smanjenje povišenog intrakranijalnog pritiska. Pregledi pokazuju da Diacarb brzo smanjuje intrakranijalni tlak, jer odlaze glavobolja, zamagljen vid, vrtoglavica itd.

Osim toga, Diakarb brzo uklanja edeme izazvane različitim razlozima jer, budući da je diuretik, uklanja tekućinu iz tijela. Stoga se lijek često propisuje osobama koje pate od edema u pozadini hroničnih bolesti (zatajenje srca, srčani udar itd.). U pregledima koji se odnose na dekongestivno djelovanje lijeka, naznačeno je da daje željeni efekat prilično brzo i relativno nježno.

Rjeđe se dijakarb propisuje u liječenju epilepsije ili radi smanjenja intraokularnog pritiska kod glaukoma. Recenzije o upotrebi lijeka u ovim uvjetima su različite - postoje i pozitivne i negativne, jer je terapeutski učinak u nekim slučajevima jasno uočljiv, a u drugim praktički nije vidljiv.

Gotovo svi pregledi govore da se Diacarb mora uzimati s Asparkamom, jer ovaj nadoknađuje količinu kalijuma u tijelu, koja se izlučuje diuretikom Diacarb.

Negativne kritike o Diakarbi najčešće nastaju zbog razvoja alergijskih reakcija ili činjenice da lijek nije odgovarao ovoj konkretnoj osobi. Negativni pregledi zbog nedostatka očekivanog terapeutskog efekta mnogo su rjeđi.

Oblik i sastav

Diacarb je dostupan u obliku tableta za oralnu upotrebu. Tablete su bijele, okrugle, konveksne sa obje strane. Glavni aktivni sastojak lijeka je acetazolamid, svaka tableta sadrži 250 mg aktivne tvari.

Lijek je dostupan u blisterima od 10 komada, 3 blistera u kartonskoj kutiji s priloženim uputama.

Upute za upotrebu

Diacarb sa edematoznim sindromom na početku liječenja propisan je u dozi od 250-375 mg (1-1,5 tableta) 1 put dnevno u jutro. Maksimalni diuretički učinak postiže se kada uzimate lijek svaki drugi dan ili 2 dana zaredom, a zatim jednodnevna pauza.

Kada koristite Diakarb, treba nastaviti terapiju zatajenja krvotoka, uključujući srčane glikozide, dijetu ograničenu u unosu soli i nadopuniti s nedostatkom kalijuma.

Za odrasle osobe s glaukomom otvorenog kuta, lijek se propisuje u jednoj dozi od 250 mg (1 tableta) 1-4 puta dnevno. Doze veće od 1 g ne povećavaju terapijski efekat.

Kod sekundarnog glaukoma lijek se propisuje u jednoj dozi od 250 mg (1 tableta) svaka 4 sata, a kod nekih bolesnika terapijski učinak očituje se nakon kratkotrajne primjene lijeka od 250 mg 2 puta dnevno.

Kod akutnih napada glaukoma lijek se propisuje 250 mg 4 puta dnevno. Za djecu sa napadima glaukoma Diacarb se propisuje u dozi od 10-15 mg / kg tjelesne težine dnevno za 3-4 doze.

S epilepsijom odraslima se propisuje 250-500 mg dnevno u jednoj dozi tokom 3 dana, četvrtog dana - pauza.

  • Djeca starija od 4 do 12 mjeseci - 50 mg dnevno u 1-2 doze.
  • Djeca starija od 2-3 godine - 50-125 mg dnevno u 1-2 doze.
  • Djeca i adolescenti u dobi od 4 do 18 godina - 125-250 mg 1 put dnevno ujutro.

Istodobnom primjenom Diakarba s drugim antikonvulzivima, na početku liječenja koristi se 250 mg (1 tableta) jednom dnevno, ako je potrebno, postupno povećavajući dozu. Kod djece se ne smiju primjenjivati ​​doze veće od 750 mg dnevno.

Kod planinskih bolesti preporučuje se upotreba lijeka u dozi od 500-1000 mg (2-4 tablete) dnevno. U slučaju brzog uspona - 1000 mg dnevno. Dnevna doza je podijeljena u nekoliko doza u jednakim dozama.Lijek treba koristiti 24-48 sati prije penjanja, a u slučaju simptoma bolesti nastavite liječenje narednih 48 sati ili više, ako je potrebno.

Pročitajte i ovaj članak: Injekcije korteksina: upute, cijena, analozi i recenzije

Ako preskočite uzimanje lijeka, ne biste trebali povećati dozu na sljedećoj dozi.

Nuspojave

Negativni efekti prilikom uzimanja lijeka mogu biti sljedeći:

  • parestezija, anoreksija,
  • hiperemija kože,
  • metabolička acidoza
  • mišićna slabost
  • miopija
  • svrbež, urtikarija,
  • zujanje u ušima
  • hipokalemija, konvulzije.

Uz produženu terapiju mogu se pojaviti nefrolitijaza, glukozurija, leukopenija, dezorijentacija, pospanost, povraćanje, alergije, hematurija, hemolitička anemija, agranulocitoza, oslabljen dodir, mučnina, proliv.

Ako se tijekom uzimanja ovog lijeka pojave nuspojave, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Deca, u toku trudnoće i dojenja

Diacarb je kontraindiciran u trudnoći i dojenju. Za djecu mlađu od 12 godina lijek se koristi prema indikacijama i u dozi, prilagođenoj dobi.

U slučaju hidrocefalusa ili hipertenzijsko-hidrocefalnog sindroma, često se propisuje Diacarb za djecu. Reguliše količinu cerebrospinalne tečnosti. Osim toga, lijek se može propisati za glaukom ili epilepsiju.

Propisuje se na recept, jer je za upotrebu ovog leka potreban nadzor od strane specijalista. Najbolje je koristiti ga u bolnici, jer se praćenje stanja djeteta može provesti na odgovarajućoj razini kvalitete.

Međutim, danas su česti slučajevi kada sa blagim stanjem neurolog može propisati uzimanje lijeka kod kuće.

Obično doktor sam odabere dozu nakon što pregleda dijete i dobije rezultate testova. Prema uputama, minimalna doza je 50 mg dnevno. Dnevna doza se daje djetetu u 1-2 doze.

Djeca do godinu dana mogu se propisati ovaj lijek za epilepsiju. Osim toga, Diacarb za novorođenčad koristi se za pretjerano povećanje ili divergenciju šavova lubanje. Pomaže u smanjenju cerebrospinalne tečnosti.

Interakcija lijekova

Pod utjecajem ovog lijeka, pacijent može povećati rizik od nuspojava tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva i antikoagulansa s ovom interakcijom lijekova.

Lijek Diacarb se ne preporučuje kombinirati sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima, jer u tom slučaju pacijent može razviti metaboličku acidozu i toksično oštećenje središnjeg živčanog sustava.

Ako pacijent već uzima srčane glikozide ili lijekove koji povećavaju krvni tlak, potrebna je korekcija dnevne doze Diakarba.

Dijabetes i dijakarb

Diacarb je u mogućnosti da promijeni nivo glukoze u krvi. Zato ga treba uzimati s krajnjim oprezom kod pacijenata s dijabetesom. U svakom slučaju, lijek treba uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom. U pravilu, u tom slučaju liječnik može prilagoditi dozu inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Diacarb može utjecati na alkalno okruženje urina. Ovaj faktor dijabetičari moraju uzeti u obzir u vezi s mogućim rizikom od hiperglikemije.

Sastav, obrazac za puštanje

Oslobađanje lijeka je u jednom obliku doziranja (u tabletama). Unesite ih unutra. Za tablete je karakteristična bijela boja, okruglog oblika (dvokonsica). Pakovanje može sadržavati različite količine lijeka:

  • 10 kom
  • 24 kom.
  • 30 kom

Aktivna tvar lijeka je acetazolamid. Doziranje ove komponente je isto (250 mg). Od pomoćnih komponenti u proizvodnji koriste:

  • povidone
  • natrijeva karmeloza,
  • silicijum dioksid (koloidni),
  • magnezijum stearat,
  • celuloza (mikrokristalna).

U nekim slučajevima, pomoćni sastojci nisu gornji sastojci, već krumpirov škrob, natrijev škrobni glikolat, talk. I jedan i drugi set pomoćnih sastojaka smatra se sigurnim, odobrenim za upotrebu. Ozbiljnost terapeutskog efekta ne ovisi o dodatnim korištenim komponentama.

Pomoćne tvari trebaju znati zbog pacijentove alergijske reakcije na jedan od njih. U takvoj situaciji liječnik propisuje lijek s prvom ili drugom skupinom dodatnih komponenti.

Farmakološko djelovanje, farmakodinamika, farmakokinetika

Diakarb tablete imaju sledeća terapijska dejstva:

  • anti-glaukom,
  • diuretik
  • pad intrakranijalnog pritiska,
  • antiepileptik.

Diuretski učinak je nešto niži od ostalih diuretika. Izlučivanje urina popraćeno je eliminacijom velike količine kalijuma iz organizma. Zbog toga, lekari preporučuju nadopunu lečenja „Diakarbom“ takvim lekovima („Panangin“, „Asparkam“, „Aspangin“). Ovakav pristup osigurat će nadopunu navedenog elementa u tragovima u krvi, ćelijama, spriječiti hipokalemiju.

Uz urin, fofsaft, kalcijum i magnezijum se takođe izlučuju iz organizma. Ako "Diacarb" koristite više od dvije sedmice, trebat će vam dodatna doza tih elemenata da spriječite metaboličke poremećaje.

Stručnjaci napominju da nakon tri dana upotrebe Diakarbe smanjuje se njegovo diuretsko djelovanje. Da biste ga nastavili, morate napraviti pauzu za 1-3 dana. Zbog toga liječnici preporučuju korištenje lijeka sa kraćim pauzama. To će osigurati trajni diuretski učinak lijeka.

"Diacarb" je u stanju sniziti intraokularni pritisak. Smanjuje količinu vlage koja se stvara u prednjoj komori oka.

Propisani lek ("Diacarb") takođe se propisuje sa povećanim intrakranijalnim pritiskom. Zbog smanjenja vlage koja se stvara u cerebrospinalnoj tečnosti, ventrikulima mozga, dinamika cerebrospinalne tečnosti se normalizuje. Time se smanjuje intrakranijalni tlak.

Aktivna komponenta lijeka je u mogućnosti da zaustavi žarišta patološke ekscitabilnosti unutar struktura mozga. To uzrokuje antiepileptički učinak predmetnih lijekova.

Zbog takve nuspojave lijeka kao što je izazov metaboličke acidoze, Diacarb se koristi u liječenju noćne apneje i respiratornih poremećaja.

Maksimalna koncentracija aktivne komponente u krvi utvrđena je nakon 2 sata nakon oralnog uzimanja tableta u dozi od 500 mg. Učinak lijeka omogućava visoki stepen povezanosti lijeka s proteinima plazme. Glavna komponenta obdarena je sposobnošću prodiranja kroz placentnu barijeru. Lijek se izlučuje putem bubrega (nepromijenjen) dnevno.

Nuspojave

Prijem "Diakarba" može izazvati manifestaciju sljedećih nuspojava:

  • anoreksija
  • grčevi
  • miopija
  • zujanje u ušima
  • hemoragična dijateza,
  • fotofobija
  • hipokalemija
  • metabolička acidoza
  • mišićna slabost
  • oštećenje sluha
  • hiperemija kože,
  • stvaranje bubrežnih kamenaca,
  • groznica
  • parestezija
  • urtikarija.

Upotreba diuretika tokom dužeg vremena može izazvati pojavu sljedećih nuspojava:

  • mučnina
  • alergije
  • pospanost
  • proliv
  • leukopenija
  • nefrolitijaza,
  • kršenje dodira
  • agranulocitoza,
  • hematurija
  • dezorijentacija
  • povraćanje
  • hemolitična anemija,
  • glukozurija.

Ako se gornji efekti manifestuju, obavezno se obratite liječniku.

Interakcija s drugim lijekovima

Ako istovremeno uzimate diuretik sa antiepileptičkim lijekovima, osteomalacija (omekšavanje kostiju zbog nedovoljne mineralizacije koštanog tkiva) može se povećati.

Uz interakciju lijeka "Diakarba" s "teofilinom", diureticima, dolazi do povećanja diuretičkog djelovanja. Upotreba istovremeno razmatranih lijekova s ​​diureticima koji stvaraju kiselinu smanjuje diuretski učinak.

Istodobnom primjenom lijeka "Diakarb" može se povećati toksični učinak takvih lijekova:

  • Efedrin
  • salicilati,
  • preparati digitalis
  • ne-depolarizirajući mišićni relaksanti,
  • "Karbamazepin."

Dotični lijek djeluje na interakciju s drugim lijekovima na ovaj način:

  • pojačava diuretski efekat diuretika,
  • povećava efikasnost hipoglikemijskih agenasa, antagonista folne kiseline, oralnih antikoagulansa,
  • pojačava nuspojave takvih lijekova (kinidin, atropin, amfetamin),
  • povećava apsorpciju primidona, fenitoina,
  • snižava glukozu u krvi (dakle, mijenjanje doze inzulina u liječenju dijabetesa)
  • povećava unesenu količinu litija, smanjujući njegov učinak,
  • povećava sadržaj karbamazepina u krvi.

Približna cijena u Rusiji

Trošak dotičnog diuretika je sasvim prihvatljiv s obzirom na njegovu efikasnost. Lijek se prodaje u većini ljekarni na recept. Približni trošak tableta 215 - 254 rubalja (za 30 komada).

Sviđa li vam se članak?
Spasite je!

Imate još pitanja? Pitajte ih u komentarima!

Ostavite Svoj Komentar