Noga boli od dijabetesa: šta učiniti

Dijabetes je nevjerojatna bolest povezana s abnormalnostima u endokrinom sustavu. Glavni simptom patologije je visoka razina šećera u krvi. Također, pacijenti imaju metaboličke poremećaje, postoji veliki broj popratnih bolesti i komplikacija, čija pojava izaziva dijabetes.

Oko 30% pacijenata s dijabetesom imaju probleme s nogama, vjerojatnost takvih komplikacija povećava se s dobi pacijenta. Žao nam je priznati, ali ne postoji niti jedan recept za liječenje bolova u nogama kod dijabetesa. Glavno je ne odgađati problem, već hitno kontaktirati medicinsku ustanovu za stručnu pomoć.

Uzroci komplikacija

Zašto dijabetes uzrokuje bol u nogama? Ljekari danas identificiraju tri glavna razloga zbog kojih nastaju takvi problemi sa dijabetesom:

  1. Neuropatija. Ovo je oštećenje živaca koje se događa upravo u prisustvu dijabetesa. Visoki šećer u krvi negativno utječe na živčane završetke, što dovodi do gubitka osjetljivosti stopala. Mnogi pacijenti prestaju osjećati bol i promjene temperature, pritisak na noge. Ali bol je odlučujući faktor u prevenciji bolesti. Ako osoba ne osjeća bol, tada možda neće primijetiti pojavu čira i rana, odnosno, prekasno je za konzultaciju s liječnikom.
  2. Angiopatija. Ova vrsta patologije povezana je sa oštećenjem krvnih žila. Visoki šećer u krvi negativno utječe na sve žile u tijelu, uključujući i najmanje kapilare. Zbog činjenice da su žile na nogama prilično udaljene od srčanog mišića, na njih se vrši dvostruki pritisak. Kao rezultat toga, ne pojavljuje se samo suha koža na donjim ekstremitetima, što je gotovo nemoguće nositi, već i mikropukotine. Bakterije prodiru kroz ove pukotine, a pojavljuju se i rane koje je vrlo teško zacjeljivati.
  3. Artropatija. Ova lezija je povezana sa zglobovima. Zbog činjenice da dijabetes ometa razmjenu glukoze i proteina, dolazi do promjena u hrskavičnom tkivu, što je razlog za razvoj hiperostoze. Iz tog razloga kod dijabetesa su stopala upaljena, otečena. U kroničnom obliku dolazi do deformacije prstiju, često postoje dislokacije, prijelomi. Samo stopalo postaje kraće i šire.

Sindrom dijabetičkog stopala

Na pozadini neuropatije može se razviti sindrom dijabetičkog stopala. Najčešće se to događa nakon preloma i dislokacija. Glavni simptomi sindroma uključuju:

  • gubitak osjetljivosti na toplo i hladno,
  • gubitak osjetljivosti na pritisak i dodir,
  • stalni bolovi.

Opasnost sindroma je u tome što mnogi pacijenti ne slijede preporuke liječnika, ne prate rane koje se kao rezultat pojavljuju - aktivna reprodukcija patogenih mikroorganizama, gangrene i amputacije.

Najkarakterističniji znaci komplikacija

Ako s dijabetes melitusom teško bole noge, onda biste trebali obratiti pažnju na druge simptome:

  • postoji piling kože, suvoća,
  • oticanje i blijedstvo donjih ekstremiteta,
  • slab puls na perifernim arterijama,
  • pojava pigmentacije na određenim dijelovima kože,
  • plavkastu boju kože,
  • stopala hladna na dodir.

Naravno, to nisu jedini simptomi koji mogu pratiti razvoj komplikacija dijabetesa. Zbog toga se svim pacijentima koji pate od ove bolesti savjetuje da svakodnevno pregledavaju udove, posebno u starosti.

Dijagnostičke mjere

Da bi se utvrdio stepen oštećenja donjih ekstremiteta potreban je sveobuhvatan i cjelovit pregled pacijenta. Pored prikupljanja anamneze radi utvrđivanja kliničkog oblika bolesti vrši se pregled nogu, određuje se neurološki status, odnosno određuje temperatura, vibracije i taktilna osjetljivost.

Koristeći vaskularnu doplerografiju procjenjuje se stanje arterijskog protoka krvi. Ukoliko je potrebno, pregled se može nadopuniti funkcionalnim testovima za utvrđivanje stanja distalnog kreveta i tako dalje. Često se koriste i reovasografija, angiografija i druge metode za proučavanje protoka krvi donjih ekstremiteta, koje se odabiru ovisno o stupnju komplikacija i navodnim uzrocima njihovog razvoja.

Šta učiniti: noge boli od dijabetesa?

Glavna taktika u terapiji je stabilizacija nivoa glukoze u krvi. Ako je šećer u granicama normale, tada nema negativnog utjecaja na krvne žile. Ovisno o vrsti bolesti, koriste se različite metode:

  • Dijabetes tipa 1 uključuje upotrebu inzulina tokom života,
  • Dijabetes tipa 2 ili "slatka bolest" uključuje jedenje hrane sa malo šećera.

Ostala pravila koja će olakšati liječenje bolova u nogama kod dijabetes melitusa uključuju:

  • Kontrola telesne težine Što više osoba teži, lošija se posuda „osjećaju“, a prag izdržljivosti smanjuje.
  • Treba preferirati udobne cipele; ne jurite za modom. Prema statistikama, većina povreda donjih udova nastaje upravo zbog nošenja neudobnih cipela.
  • Potrebno je uključiti sport. Da biste poboljšali cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, nije potrebno trčati, čak su i opterećenja iz svakodnevnog hodanja na udaljenosti od 3 kilometra dovoljna.
  • Konstantno praćenje i sprečavanje pojave pratećih bolesti.

Obavezno odmah potražite medicinsku pomoć pri prvom pojavljivanju znakova vaskularne disfunkcije.

Kako se nositi sa edemom?

Liječenje bolova u nogama kod šećerne bolesti mora započeti otklanjanjem nadimanja, jer upravo je ovaj simptom najčešće prate komplikacije dijabetesa.

Oticanje se može pojaviti ne samo na pozadini oštećenja vaskula, već i zbog problema s bubrezima, perifernim živčanim sistemom i zglobovima. U ovoj je fazi vrlo važno dati prednost samo udobnoj cipeli kako se tekućina ne akumulira u određenim područjima potkoljenice i ne pojačava manifestaciju oteklina.

Liječnik će vam definitivno savjetovati da pregledate dijetu, prilagodite količinu konzumirane tekućine i soli. Bolje je isključiti iz prehrane saharide i lipide, koje organizam brzo apsorbira. I naravno, pušenje i pijenje cigareta strogo su zabranjeni.

U nekim se slučajevima smatra opravdanim koristiti antihipertenzivne i vazodilatacijske lijekove, može biti:

  • blokatori kalcijumovih kanala, na primer, "Nifedipin",
  • inhibitori fosfodiesteraze - "Papaverin",
  • ACE inhibitori i prostaglandini.

Kako ublažiti bol?

Kako boluju noge od dijabetesa? Ako se pored bolova često muče i noćni grčevi, mogu se propisati antikonvulzivi, na primjer, „karbamazepin“. Za uklanjanje "lošeg" holesterola propisani su lijekovi s derivatima tioktične kiseline. Oni mogu smanjiti toksične efekte holesterola. Takvi lijekovi uključuju: "Thiogamma", "Berlition" i drugi.

Nekim se pacijentima propisuju antidepresivi, koji se u početku uzimaju u minimalnoj dozi, postepeno ga povećavajući. Najčešće se koriste „Amitriptyline“.

Za nastavak prenosa nervnih impulsa koristite B vitamine koji doprinose obnovi nervnog sistema u cjelini. Usput, neke od najboljih recenzija odnose se na ovu tehniku ​​liječenja.

Kao lokalni tretman koriste se aplikacije sa anesteticima.

Ali uvijek treba imati na umu da ne možete sami sebi prepisati farmaceutske pripravke, jer apsolutno svi oni imaju mnogo nuspojava.

Kako liječiti trofične čireve i rane?

Noge boli od dijabetesa, kako liječiti ako su se već pojavile rane? Terapija u ovom slučaju već uključuje lokalno liječenje antisepticima i antibakterijskim agensima. U dovoljno naprednim slučajevima mogu se ukazivati ​​ekscizija naočnjaka, trofični čir i nekrotične zone. U budućnosti se rane redovito liječe lijekovima sterilnim pregradama.

Obrada i ispiranje se izvode upotrebom Miramistina, Klorheksidina ili fiziološke otopine. Ni u kojem slučaju ne dozvoljava upotrebu otopina joda, mangana ili alkohola. Antimikrobna sredstva daju dobre rezultate u lečenju rana: „Curiosin“, „Betadine“, „Levomekol“.

Liječenje bolova u nogama kod dijabetes melitusa može uključivati ​​operaciju. Najčešće se operacija izvodi ako je potrebno obnoviti cirkulaciju krvi na pozadini aterosklerotskih vaskularnih lezija.

Posebno se može preporučiti obilazni postupak. Operacija uključuje šavovanje sintetičke proteze u predelu začepljene arterije. Često se izvodi i balonska angioplastika. U tom se slučaju u oštećenu posudu ubacuje poseban balon, koji se potom napuhuje, pa se u skladu s tim pojavljuje lumen.

U najnaprednijim slučajevima izvodi se operacija amputiranja udova kada je gangrena već započela.

Alternativna terapija

Da li je kod kuće moguće liječiti bol u nogama, stopalima s dijabetesom? Da, moguće je, neka ljekovita bilja i mješavine prilično dobro zaustavljaju bol.

Sjemenke lana (2 kašike) prelijeju se s pola litra ključale vode i pirja se na laganoj vatri 15 minuta. Nakon juhe, treba da se ukuhava 2 sata, procijediti i piti 2 puta dnevno po četvrtinu šalice. Kurs liječenja je 5 dana.

Dobre kritike o kompotnoj tinkturi. Zdrobljeni korijen (1 kašika) prelije se s 1 litrom votke i insistira se 21 dan. Nakon toga, tinktura se pije tri puta tokom dana, po jedna kašika (nakon jela hranu).

Lokalni tretman kod kuće

Prije svega, preporučuje se kontrastni tuš za donje ekstremitete. Neophodno je 10 minuta da stopala držite pod vrućom vodom, a 3 minuta pod hladnom. Ovakav jednostavan postupak može poboljšati lokalnu cirkulaciju krvi i ublažiti bol. Možete koristiti posebne vode vibracijske masažere, koji se prodaju u ljekarnama i specijalnim trgovinama.

Možete pripremiti tinkturu kalanchoe. Dok dijabetičari reagiraju, takav lijek ublažava bol. Za pripremu tinkture jedan list biljke sitno se sjecka i stavi u pola litre votke (alkohola). Smjesa se inzistira na 14 dana. Nakon tog razdoblja vrši se trljanje ili se rade losioni.

Ako su vam nožni prsti bolovali od dijabetesa, tada možete koristiti mješavinu esencijalnih ulja i soka od aloje. Ekstrakt aloje dostupan je u ljekarnama. Od ulja koje trebate uzeti: mentol, eukaliptus, klinčić. Sve komponente se miješaju i dobivenom smjesom trljaju nožne prste i stopala.

Bolesti stopala, glavni simptomi

Bolest nogu kod osoba koje imaju dijabetes manifestira se različitim simptomima i pojavljuje se iz određenih razloga. Najčešći je sindrom dijabetičkog stopala (dijabetička neuropatija).

  1. Dijabetička neuropatija je kad periferni živčani sustav prestane prenositi živčane impulse zbog velike količine glukoze, stanice umiru, a osoba prestaje osjećati bilo što. Kao rezultat ove bolesti mogu se pojaviti čirevi na nogama, zacjeljujući dovoljno dugo. Sa takvom bolešću pacijent potpuno prestaje osjećati bilo kakvu bol.
    Vrlo je važno konzultirati se s liječnikom, jer rane koje se pojave možda ne zarastaju, u njima će se početi razvijati bakterije, uslijed čega oni mogu jednostavno amputirati ud.
  2. Problemi s perifernim arterijama, koji se očituju u činjenici da se smanjuje propusnost krvnih žila, tkiva nogu prestaju primati kisik, što pacijentu uzrokuje bol.
    Gladnoća tkiva donjih ekstremiteta takođe može dovesti do amputacije, dakle, pri prvom osećaju boli ili grčeva morate se obratiti lekaru.
  3. Oticanje donjih ekstremiteta. Pojavljuju se zbog nefrotskog sindroma ili ateroskleroze. Da bi se smanjio edem, pacijent mora uravnotežiti prehranu, pratiti fizičku aktivnost.
  4. Čirevi na nogama. Pojavljuju se sa trofičnim tkivom, usled neuropatije ili vaskularne patologije. Čirevi nastaju kao posljedica najeda, opekotina, pukotina, modrica. Ako postoji i najmanji nagoviještaj o stvaranju čira, trebate konzultirati liječnika kako biste spriječili pojavu gnoja.

Postoje 3 stadija stvaranja ulkusa:

  • Prethodno (pojavljuje se temperatura, oteklina, bol u potkoljenici, zub).
  • Prošireno (pojavljuju se oštećenja na koži, oslobađaju se mrlje, povećava se količina rane).
  • Progresivan (pojavljuje se gnojni čir, slabost tijela, temperatura, pojačana bol).

Kada vas bole noge, morate odmah poduzeti mjere, jer komplikacije koje se pojave mogu u potpunosti lišiti sposobnost mirnog kretanja. Razlozi koji izazivaju ovu bolest već su opisani - začepljenje krvnih žila, gladovanje kisikom tkiva.

Uz to, težina osobe utječe na stanje nogu. Ako je pretjeran, tada se još veće opterećenje prenosi na noge, kao rezultat toga, oni stalno stvaraju osjećaj nelagode, pojavljuje se oteklina.

Najstrašnija i najopasnija bolest je dijabetička neuropatija, kod koje nestaju bilo kakvi senzorni osjećaji. Pojavljuje se kao rezultat porasta količine šećera u krvi, što dovodi do uništenja nervnih ćelija i njihove smrti.

Pokret krvi u tijelu s dijabetesom je poremećen, proces ozdravljenja usporava, a kod neuropatije postoji rizik da se u potpunosti razviju čirevi koji proizvode gnojne procese.

Stadij komplikacija

Postoje tri stepena komplikacija u vezi sa donjim ekstremitetima u šećernoj bolesti:

  • Odsutnost simptoma i bilo kakvih znakova, međutim, arterijska pulsacija može se osjetiti.
  • Pojavljuju se prvi znakovi i simptomi, ali snažno gladovanje stanica kisikom ne prati se.
  • Postoji kritično stanje u kojem ćelije doživljavaju izgladnjivanje kisikom (ishemija), u arteriji potkoljenice je pritisak veći od 50 mmHg.

Kako liječiti noge kod dijabetesa

Moguće je izliječiti bolesti stopala, ali uz pravovremeni prijem u bolnicu. Svaka komplikacija može se razviti prilično brzo, uslijed čega će pacijent imati probleme koji su praktički neizlječivi. Prilikom kontaktiranja ljekara, on mora provjeriti:

  • Piling i suva koža.
  • Pigmentacija na koži i nedostatak dlake (odnosno, to ukazuje na njihov gubitak).
  • Blijeda koža, plave mrlje.
  • Puls arterija.
  • Postavite gležanj-brahijalni indeks.

Ako je pacijent imao ishemiju nogu, tada se odabiru svi lijekovi uzimajući u obzir naknadno održavanje razine glukoze i poboljšavanje cirkulacije krvi. Pacijentu se potpisuje i individualna prehrana, uspostavlja se potpuna kontrola količine glukoze.

Što se tiče dijabetičkog stopala, propisani su lijekovi koji će pomoći normalizaciji šećera, poboljšati protok krvi.Kada se liječi konzervativnom metodom, liječnici propisuju antibiotike, lijekove protiv bolova, antiseptike ili antibakterijske lijekove.

Moguće je riješiti i problem dijabetičara uz pomoć hirurške intervencije:

  • Uklanjanje nekrotičnog tkiva.
  • Angioplastika.
  • Uklanjanje neispravnih posuda.
  • Stentiranje arterija.
  • Resekcija ili amputacija gangrene

Ako su se na nogama formirali čirevi, tada se liječenje mora započeti odmah, bez odlaganja. Međutim, mnogi to zanemaruju, dovode situaciju u kritično stanje i tek tada dolaze liječniku kada bude kasno. Postoje metode lečenja čira:

  • Konzervativni.
  • Cilj je uklanjanje uzroka čira.
  • Hirurški

Konzervativnom metodom liječenja vrši se obavezni nadzor količine šećera i hemoglobina. Također se provodi prevencija bolesti koje su pratile nastanak čira.

Liječnici propisuju lijekove koji mogu smanjiti bol, propisuju lijekove koji povećavaju stanje nervnog sistema, ispravljaju koagulaciju krvi, koriste vazoaktivne lijekove i poboljšavaju metabolizam lipida.

Što se tiče hirurške metode za liječenje čira, specijalisti liječe rane peroksidom, nanose sterilne pregrade, uklanjaju gnoj (čuvajući tkivo). Ako rezultati nisu utješni i gnoj se i dalje pojavljuje, onda liječnici mogu propisati amputaciju udova.

Za liječenje čira, liječnici mogu propisati posebne masti koje će pomoći obnavljanju stanica. Često se preporučuje razmazivanje inzulinske masti koja ne samo što uklanja posjekotine i rane, već i pomaže u smanjenju šećera.

Narodni lijekovi

Kod šećerne bolesti moguće je održavati pravu količinu glukoze u tijelu jedenjem prave hrane, neprekidno aktivnim režimom i uzimanjem pravih lijekova. Isto vrijedi i za liječenje bolesti stopala.

Iako doktori ne preporučuju upotrebu narodnih lijekova, ipak, elementarno pridržavanje dijeta i umjerena fizička aktivnost samo će pozitivno utjecati na opće stanje organizma.

Bez lekova, lečenje se može obaviti sledećim metodama:

  • Usklađenost s dijetom.
  • Konstantna konzumacija voća i povrća.
  • Narodni recepti.
  • Vježbe terapija.

Budući da postoje dvije vrste dijabetesa, metode liječenja od njih su različite. U slučaju prvog (opasnijeg) tipa, kada je pacijent potpuno ovisan o inzulinu, potrebno je ograničiti unos ugljikohidrata (ne više od 70 g po obroku).

Kod druge vrste bolesti važno je osigurati da se proces pretilosti ne dogodi. U ovom slučaju, potrebno je jesti ne više od 20 Cl po kilogramu mase (za žene) i 25 Cl (za muškarce).

Prevencija bolesti

Kako bi dijabetičar izbjegao probleme sa nogama, stručnjaci preporučuju odmah kontaktirati bolnicu pri prvom osjećaju otrploće kože ili pojavi edema. Također, aktivan stil života, terapija vježbanjem, masaže stopala doprinose dobroj prokrvljenosti, što je rezultiralo minimiziranjem vjerojatnosti manifestacije gore navedenih bolesti.

Pratite stanje nogu dovoljno pažljivo. Pažljiva njega, izbjegavanje ozljeda, nježno rezanje noktiju, tople kupke i kreme koje omekšavaju kožu pomoći će da koža i unutrašnje stanice budu u ravnoteži.

Da biste eliminirali mogućnost razvoja strašnih bolesti nogu, pacijenti koji imaju dijabetes moraju napustiti grube cipele, ne hodati bosih nogu, svakodnevno provjeravati kožu na pukotine ili rane. Postoji posebna medicinska fizioterapija koja se u kompleksu najbolje provoditi najmanje 2 puta godišnje.

Za takve bolesnike postoji posebna terapijska gimnastika koja pomaže eliminiranju gladovanja kisikom poboljšanjem cirkulacije krvi.

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Mogući uzroci bolova u nogama

Povećana razina glukoze u krvi dovodi do poremećaja u procesu prenošenja nervnih impulsa i pogoršanja dovoda krvi u vene i arterije udova. Kombinacija nekoliko patoloških simptoma koji ukazuju na kršenje trofizma, inervacije i cirkulacije krvi obično se naziva "sindromom dijabetičkog stopala". Međutim, ne može samo boljeti ovaj dio nogu - ovisno o uzroku pojave, neprijatnosti mogu zahvatiti područje blizu gležnja, teleta i potkoljenice.

Poremećena lokalna cirkulacija krvi

Uz normalnu mikrocirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, njihova tkiva primaju dovoljnu količinu hranjivih sastojaka i kisika. Zbog visokog nivoa glukoze krv se zgušnjava i postaje viskozna. To dovodi do kršenja propustljivosti i elastičnosti arterija, vena i kapilara. Ako je osoba ranije imala ili tek počela da razvija aterosklerozu, on dramatično napreduje. To objašnjava zašto se lumen žila naglo sužava, a određena područja nogu s dijabetesom prestaju biti u potpunosti opskrbljena krvlju. Ova vaskularna lezija naziva se dijabetička angiopatija.

Početni simptomi ovog patološkog stanja:

  • povećan umor nogu,
  • ukočenost određenih područja kože,
  • pretjerano znojenje
  • pojačana bol, prvo tokom fizičkog napora, a zatim u mirovanju,
  • pojava hromosti pri hodanju,
  • osjećaj hladnoće u nogama čak i pri ugodnoj sobnoj temperaturi.

U teškim oblicima angiopatije sve se ove manifestacije pogoršavaju i postaju stalni pratioci čovjeka. Konvulzije ga muče, koža na nogama mijenja boju (postepeno postaje žuta, zatim cijanotična). Peckanje, bolovi koji vuku, utrnulost proširilo se na čitavo stopalo. U nedostatku odgovarajućeg liječenja, na nogama se razvijaju trofični čiri koji s vremenom mogu dovesti do gangrene. Kako bi se spriječila amputacija udova, pacijent mora proći redovne preventivne preglede, a pri najmanjim sumnjivim simptomima odmah se obratiti liječniku.

Oštećenje perifernih živaca

Živčani sistem bolesnika sa šećernom bolešću (posebno tip 2) podvrgava se ogromnim promjenama, koje često uzrokuju razvoj neuropatije. Kršenja metabolizma ugljikohidrata dovode do edema živaca, kršenja njihovog provođenja i nakupljanja velikog broja štetnih slobodnih radikala. Ako se ovi destruktivni procesi ne zaustave na vrijeme, neuropatija se može pogoršati, pa čak i prouzrokovati potpuni gubitak osjetljivosti.

Alarmantni znakovi da pacijent s dijabetesom treba obratiti posebnu pažnju na:

  • trnce i ukočenost nogu,
  • pucanje i bol u predelu teleta i stopala,
  • smanjena osjetljivost na visoke i niske temperature,
  • smanjen (ili obrnuto, previše osetljiv) osećaj boli tokom mehaničkih povreda,
  • nestabilno hodanje.

Oštećenje kože stopala

Sledeći faktori doprinose razvoju strane patogene mikroflore:

  • česta mehanička oštećenja kože,
  • nošenje uskih cipela od umjetnih materijala,
  • zanemarivanje lične higijene.

Sa gljivičnom ili bakterijskom infekcijom noge boli zbog razvoja upale, oticanja i poremećenog rada tkiva. U naprednim slučajevima to može dovesti do suppuracije i stvaranja apscesa, što uzrokuje jaku bol i pogoršanje općeg stanja tijela. Na pozadini spore infekcije mogu se na površini nogu formirati trofični čirevi, koji slabo zarastaju i mogu dovesti do gangrene. Bolje je liječiti ova patološka stanja u početnoj fazi razvoja, kada su kožne lezije još uvijek male i nisu popraćene ispuštanjem gnoja, jakim oticanjem i nekrozom tkiva.

Upala zglobova

Kod dijabetesa veliki i mali zglobovi nogu mogu se upali i prouzrokovati nelagodu osobi s najmanjim potezom. Bolest može započeti akutno u obliku artritisa ili se razvijati postepeno, s vremenom napredujući. S brzim oblikom bolesti koža oko zgloba pocrveni, najprije raste lokalna, a zatim opća tjelesna temperatura, bol se odmah izražava. Ako se upala razvije kronično (kao artropatija), tada se simptomi obično s vremenom pojačavaju, međutim, bol pri hodanju je konstantna.

Zbog činjenice da je tijelo iscrpljeno i oslabljeno od dijabetesa, čak se i spori oblik artroze razvija relativno brzo i svakodnevno pogoršava kvalitetu ljudskog života. Ako se bolest prepusti slučajnosti, može dovesti do grube deformacije zglobova i nemogućnosti samostalnog kretanja.

Suva kukuruza

Pojava keratinizacije i tvrdih žuljeva na stopalu uvijek je povezana s neugodnim taktilnim senzacijama prilikom hodanja i dodirivanja ovog područja. Uz dijabetes, koža je vrlo suha i sklona pukotinama, pa ove formacije unose još veću nelagodu i bol. Poželjno je ukloniti rastuće elemente u početnim fazama izgleda, jer oni imaju sposobnost dubokog izrastanja u kožu i tamo uzrokuju krvarenja. Povećavajući pritisak na površini stopala, s vremenom, korneti mogu suppurirati i dovesti do ulceracije. Kod dijabetesa ne koristite hemijska kisela sredstva za pedikuru, jer ona vrlo isušuju osjetljivu kožu i mogu uzrokovati iritaciju.

Značajke manifestacija boli kod žena i djece

U žena, bol u nozi kod dijabetesa najčešće nastaje zbog takvih patoloških stanja:

  • artropatija na pozadini hormonskih promjena u tijelu (na primjer, tokom menopauze),
  • često se pojavljuju kune i urasli nokti zbog nošenja neudobnih, uskih cipela s visokom petom,
  • tromboflebitis ili povećana viskoznost krvi (mogu biti posljedica trudnoće, oralnih kontraceptiva ili poremećaja metabolizma).

U djetinjstvu dijabetes može uzrokovati bol u nogama nakon fizičkog napora ili tokom naglih promjena razine glukoze u krvi. Neugodne senzacije na donjim ekstremitetima kod deteta takođe se često javljaju zbog neuropatije. Zbog toga su, pored stalnog praćenja od strane endokrinologa, za djecu vrlo važni periodični pregledi neurologa i vaskularnog hirurga. Pravovremeni dijagnostički testovi mogu spriječiti probleme sa nogama čak i prije nego što se pojave prvi simptomi.

Važnost preventivnih pregleda i dijeta

Sprečiti patologije stopala kod dijabetesa mnogo je lakše nego ih liječiti. Redovni pregledi (čak i ako nema neugodnih simptoma) pomažu u očuvanju zdravlja osobe, a ponekad i života. Pacijenti sa dijabetesom mogu povremeno da prođu takve studije:

  • dinamičko praćenje nivoa glukoze u krvi,
  • dopplerografija sudova donjih ekstremiteta,
  • vizuelni pregled određivanjem pulsa na glavnim žilama nogu,
  • konsultacija neurologa sa verifikacijom specifičnih refleksa,
  • zajednička radiografija
  • angiografija s kontrastnim sredstvom,
  • elektroneuromiografija.

Opće stanje pacijenta (uključujući zdravlje nogu) ovisi o prehrani. Odbijanje slatkiša i poštivanje preporučene prehrane propisanim tretmanom omogućava vam održavanje glukoze na normalnoj razini. Reološki parametri u krvi normaliziraju se i stoga je eliminiran rizik od razvoja angiopatije i poremećaja živčanog sistema.

Kako sprečiti pojavu bola?

Budući da su noge s dijabetesom glavna meta oštećenja, vrlo je važno pratiti njihovo stanje. Kako bi se spriječio razvoj komplikacija, pacijentima se preporučuje pridržavanje sljedećih pravila:

  • redovno pratiti nivo glukoze u krvi,
  • podvrgnuti se rutinskom tretmanu lijekovima za poboljšanje rada krvnih sudova i nervnog sistema,
  • pratite zdravlje kože stopala, navlažite je i pregledajte manja oštećenja, ogrebotine, pukotine,
  • svako jutro raditi preventivnu gimnastiku za zagrijavanje stopala i samo-masažu za aktiviranje cirkulacije krvi.

Svi ovi principi djeluju ako se pacijent pridržava uravnotežene prehrane. Naravno, ako ima puno slatke i masne hrane, nikakve preventivne mjere neće imati smisla. Ključ normalnog dijabetesa je neprestano nadziranje šećera i određene prehrane. Možete spriječiti pojavu bolova u nogama. Da biste to učinili, dovoljno je da se pridržavate preporuka lekara koji sluša i slušate svoje telo.

Pogledajte video: Bol U Stopalima Kako Ukloniti . Armstrong Bodybuilding (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar