Dijabetes tipa 1 u šestogodišnjeg djeteta kontrolira se bez inzulina

Dijabetes tipa 1 je drugi najčešći oblik dijabetesa (nakon dijabetesa tipa 2), ali može ga se nazvati najdramatičnijim. Bolest se naziva i "juvenilni dijabetes", "tanki dijabetes", a ranije se koristio izraz "dijabetes ovisan o insulinu".

Dijabetes tipa 1 obično se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji. Ponekad se početak bolesti javlja u dobi od 30-50 godina, a u ovom slučaju je blaže, gubitak funkcije pankreasa je sporiji. Ovaj se oblik naziva "sporo progresivni dijabetes tipa 1" ili LADA (autoimuni dijabetes odraslih osoba s kasnim nastajanjem).

  • Mehanizam razvoja dijabetesa tipa 1.

Šećerna bolest tipa 1 pripada velikoj grupi autoimunih bolesti. Razlog svih ovih bolesti je što imunološki sistem uzima proteine ​​iz vlastitih tkiva zbog proteina stranog organizma. Obično provocirajući faktor je virusna infekcija, kod koje se čini da su proteini virusa imunološkom sustavu "slični" proteinima njihovog vlastitog tijela. U slučaju dijabetesa tipa 1, imunološki sistem napada beta ćelije gušterače (stvarajući inzulin) dok ih potpuno ne uništi. Razvija se nedostatak inzulina, proteina koji je potreban za hranjive tvari za ulazak u ćelije.

  • Liječenje dijabetesa tipa 1.

Liječenje bolesti temelji se na kontinuiranoj primjeni inzulina. Budući da se inzulin uništava gutanjem, mora se davati kao injekcija. Na početku 21. stoljeća nekoliko američkih kompanija razvilo je pripravke za inhalaciju inzulina (za inhalaciju). Međutim, njihovo puštanje ubrzo je obustavljeno zbog nedovoljne potražnje. Navodno, sama injekcija nije glavna poteškoća u terapiji inzulinom.

Raspravljat ćemo o pitanjima koja se često javljaju kod pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1.

  • Da li se dijabetes tipa 1 može izliječiti?

Danas medicina ne može preokrenuti autoimune procese koji su uništili beta ćelije pankreasa. Pored toga, kada se pojave simptomi bolesti, obično ne ostane više od 10% funkcionalnih beta ćelija. Aktivno se razvijaju nove metode kako bi se pacijenti spasili od potrebe da konstantno daju inzulin prije jela. Do danas su postignuti značajni uspjesi u tom pravcu.

Insulinske pumpe. Od devedesetih godina u praksu uvode se inzulinske pumpe - dispenzeri koji se nose na tijelu i dovode inzulin kroz potkožni kateter. Isprva pumpe nisu bile automatske, pacijent je morao dati sve naredbe za isporuku inzulina pritiskom na tipke na pumpi. Od 2010. godine na tržištu su se pojavili modeli djelomičnih povratnih informacija: kombinirani su sa senzorom koji stalno mjeri razinu šećera u potkožnom tkivu i na temelju tih podataka može prilagoditi brzinu primjene inzulina. No pacijent još uvijek nije u potpunosti oslobođen potrebe davanja naredbi pumpi. Obećavajući modeli inzulinskih pumpi mogu kontrolirati šećer u krvi bez ljudske intervencije. Vjerojatno će se pojaviti na tržištu u bliskoj budućnosti.

Izvor slike: shutterstock.com / Klik i fotografija

Transplantacija beta ćelije ili gušterače. Materijal donatora može biti samo ljudski. Glavni uvjet uspjeha u transplantaciji je stalna upotreba lijekova koji suzbijaju imunološki sustav i sprečavaju odbacivanje. Posljednjih godina pojavili su se lijekovi koji selektivno utječu na imunološki sustav - suzbijajući odbacivanje, ali općenito ne i imunitet. Tehnički problemi izolacije i očuvanja beta ćelija uglavnom su riješeni. To omogućava da operacije transplantacije budu aktivnije. Na primjer, takva operacija moguća je istovremeno s transplantacijom bubrega (što je često potrebno pacijentu s dijabetesnim oštećenjem bubrega - nefropatijom).

  • Šećer u krvi je bio visok, dijagnosticiran mi je dijabetes melitus i propisan mi je inzulin. Ali nakon 2 mjeseca, šećer se vratio u normalu i ne podiže se, čak i ako se ne primjenjuje inzulin. Jesam li izliječen ili je dijagnoza pogrešna?

Nažalost, ni jedno ni drugo. Taj se fenomen naziva „medeni mjesec dijabetesa“. Činjenica je da se simptomi dijabetesa tipa 1 pojavljuju kada oko 90% beta ćelija umre, ali neke beta ćelije su u ovom trenutku još uvijek žive. S normalizacijom šećera u krvi (inzulina), njihova se funkcija neko vrijeme poboljšava, a inzulin koji ih luči može biti dovoljan za održavanje normalnog šećera u krvi. Autoimuni proces (koji je doveo do razvoja dijabetesa) ne prestaje istovremeno, gotovo sve beta stanice umiru u roku od 1 godine. Nakon toga je moguće održavati šećer u normi samo uz pomoć inzulina koji se unosi izvana. „Medeni mjesec“ se ne javlja kod 100% pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1, ali to je uobičajena pojava. Ako se primijeti, endokrinolog bi trebao privremeno smanjiti dozu primijenjenog inzulina.

U nekim slučajevima pacijent s dijagnozom traži pomoć tradicionalnih iscjelitelja i drugih alternativnih tretmana. Ako se primanje „narodnih lijekova“ dogodi tokom razvoja „medenog mjeseca“, to kod pacijenta (i iscjelitelja, što također nije loše) stvara osjećaj da ti lijekovi pomažu. Ali, nažalost, to nije tako.

  • Ako je dijabetes neizlječiv, a razbolio sam se s 15 godina, mogu li preživjeti barem 50?

Do 50, pa sve do 70 - nema sumnje! Američka fondacija Joslin odavno je uspostavila medalju za ljude koji su živjeli 50 godina (a onda i 75 godina) nakon što im je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Stotine ljudi širom svijeta dobilo je te medalje, uključujući i u Rusiji. Bilo bi više takvih medalja da nije bilo tehničkog problema: nisu svi sačuvali medicinske dokumente prije 50 godina, koji potvrđuju činjenicu da su u to vrijeme postavili dijagnozu.

Ali kako biste dobili medalju Joslin Foundation, morate naučiti kako dobro upravljati vlastitim nivoom šećera. Poteškoća je u tome što se kod osobe bez dijabetesa svakodnevno oslobađa različita količina inzulina - ovisno o prehrani, fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima. Zdrava osoba ima prirodni „automat“ koji stalno reguliše nivo šećera - to su beta ćelije gušterače i brojne druge ćelije i hormoni koji su uključeni u ovaj proces. Kod šećerne bolesti tipa 1, ovaj stroj je slomljen i mora ga zamijeniti "ručnom kontrolom" - za kontrolu šećera u krvi prije svakog obroka, uzeti u obzir sve ugljikohidrate pojedene pomoću "jedinica jedinice za hljeb" i izračunati potrebnu količinu inzulina prije obroka koristeći ne baš kompliciran algoritam. Važno je da ne vjerujete svom blagostanju, što može biti zavaravajuće: tijelo ne osjeća uvijek visoku ili nisku razinu šećera.

Mjerač glukoze u krvi izvorno je bio mjerač glukoze u krvi, prijenosni uređaj koji mjeri razinu šećera u kapi krvi iz prsta. U budućnosti su razvijeni posebni senzori koji mjere nivo šećera u međućelijskoj tekućini (u potkožnom tkivu). U posljednjih nekoliko godina na tržište su ušli takvi uređaji koji vam omogućavaju brzo dobijanje informacija o trenutnoj razini šećera. Primjeri su DexCom i FreeStyle Libre.

Kontinuirani sistem praćenja glukoze u krvi

Izvor slike: shutterstock.com / Nata Photo

Ali uprkos svim modernim tehnologijama, da biste savladali „ručnu kontrolu“ nivoa šećera, potrebna vam je obuka u posebnom strukturiranom programu koji se zove Škola dijabetesa. Obuka se u pravilu provodi u grupi i traje najmanje 20 sati. Znanje nije jedini uvjet za uspješno upravljanje. Mnogo ovisi o tome kako ovo znanje primijeniti u praksi: o učestalosti mjerenja šećera u krvi i primjeni pravih doza inzulina. Zbog toga je vrlo važno da endokrinolog redovno procjenjuje stanje pacijenta i njegove fluktuacije šećera u krvi (na osnovu pacijentovog dnevnika samokontrole), odredi tačan izračun inzulina i na vrijeme korigira liječenje. Nažalost, u Rusiji se puno pacijenata sastaje s liječnikom samo kako bi dobili besplatni inzulin, a liječnika na klinici jednostavno nema dovoljno vremena ... Svaka osoba s dijabetesom trebala bi pronaći endokrinologa koji će pravilno provoditi trening i nastavit će se baviti tim. operativno praćenje zdravstvenog stanja pacijenta i pravovremena korekcija liječenja. Takav endokrinolog ne radi uvijek u sistemu obveznog zdravstvenog osiguranja, a nije nužno isti liječnik koji propisuje besplatni inzulin.

  • Imam dijabetes tipa 1. Ako imam djecu, hoće li i oni imati dijabetes? Da li je dijabetes naslijeđen?

Neobično je da je kod dijabetesa tipa 2 nasljedna predispozicija puno veća nego kod dijabetesa tipa 1. Iako se dijabetes tipa 2 obično javlja u starijoj dobi, postoji genetska predispozicija za njega od rođenja. Kod šećerne bolesti tipa 1, nasljedna predispozicija je mala: kod prisustva dijabetesa tipa 1 kod jednog od roditelja vjerovatnost ove bolesti kod djeteta je od 2 do 6% (u prisutnosti dijabetesa tipa 1 kod oca djeteta vjerojatnost nasljeđivanja je veća nego kod dijabetesa u majke). Ako jedno dijete u porodici ima dijabetes tipa 1, vjerovatnoća oboljenja kod bilo koje njegove braće ili sestara je 10%.

Osobe s dijabetesom imaju pristup sretnom majčinstvu i očinstvu. Ali za siguran tijek trudnoće kod žene sa šećernom bolešću tipa 1 vrlo je važna stabilna razina šećera prije začeća i promatranje endokrinologa prema posebnom programu tijekom cijele trudnoće.

Dijabetes je podmukla bolest koja može „prikriveno naštetiti”. Konstantno nadgledanje od strane visokokvalifikovanih lekara, redovan laboratorijski nadzor, upotreba najmodernijih lekova i tretmana - sve to pomaže da dijabetes bude pod nadzorom i da se izbegnu njegove opasne posledice.

Postoji dobra fraza: "Dijabetes nije bolest, već stil života." Ako naučite upravljati dijabetesom, možete živjeti dug i sretan život s njim.

Aceton u urinu s dijetom s malo ugljikohidrata

- Prvo što želim pitati. Sad ste saznali da dijete ima aceton u urinu, a pišem vam da će on i dalje biti. Šta ćete učiniti u vezi s tim?
- Dodali smo još vode, dete je počelo da pije, sad nema acetona. Danas smo ponovo testirali, ali još uvijek ne znamo rezultat.
- Šta je ponovo testirano? Krv ili urin?
- Analiza urina za glukozurni profil.
"Jeste li ponovo prošli istu analizu?"
- da
- Zašto?
- Prošli put analiza je pokazala dvije od tri prednosti acetona. Oni zahtijevaju da mu se ponovo preda, a mi to radimo tako da se više ne svađamo s liječnikom.
- Dakle, nakon svega, aceton u urinu će i dalje postojati, objasnio sam vam.
- Sad je dijete počelo piti puno tekućine, kuhala sam mu pirjano voće. Zbog toga u urinu nema acetona, barem test trake ne reagiraju, mada još uvijek ne znam šta će testovi pokazati.
- Imate li acetona na test trakama?
- Da, test traka uopće ne reagira. Prije je barem malo reagirala, svijetlo ružičaste boje, ali sada uopće ne reagira. No, primijetim kako čim dijete pije manje tečnosti, tada se malo pojavi aceton. Pije više tečnosti - to je sve, aceton apsolutno nema.
- A šta se pojavljuje aceton? Na test traci ili zdravlju?
- Samo na test traci, to više ne primjećujemo. Nije vidljivo ni po raspoloženju ni u zdravstvenom stanju deteta.

- Razumijete li da će aceton na test trakama urina biti stalno daljnji? A zašto se toga ne bojati?
- Da, naravno, tijelo je već prešlo na drugu vrstu prehrane.
"Ovo vam pišem ... Recite mi, da li su lekari videli te rezultate?"
- Šta?
- Analiza urina za aceton.
- Šta je postao manje?
- Ne, on je uopšte.
- Iskreno, ljekar se nije brinuo zbog toga, jer glukoza nije bila u mokraći. Za njih to više nije pokazatelj dijabetesa, jer nema glukoze. Kaže, kažu, ispravljanje ishrane, izuzeti meso, ribu, jesti kašu. Mislim - da, definitivno ...
„Razumijete li da ne morate prelaziti na žitarice?“
- Naravno da nećemo.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.


„Pitam se hoće li ubaciti ugljene hidrate u školu u školi tako da aceton nestane.“ Sa njima će to postati. Bojim se da je to moguće.
- Mama, u školu ćemo tek u septembru. U septembru odlazim na odmor i oni će tamo raditi cijeli mjesec, samo da se dogovore s nastavnikom. Mislim da nastavnik nije doktor, oni su adekvatniji.
- Čekaj. Nastavnik ne brine. Vašem djetetu ne ubrizgavaju inzulin, to jest učitelj nema problema. Dijete će jesti svoj mesni sir bez ugljikohidrata, učiteljica je žarulja. Ali recimo da u uredu ima medicinska sestra. Vidje da beba ima aceton u mokraći. Iako je malo acetona i dijete ništa ne osjeća, medicinska sestra će imati refleks - dati šećer tako da taj aceton ne postoji.
- Tata, i kako će to primijetiti?
- Mama, želim da pogledam rezultat analize koju smo danas prošli. Možda uopće nećemo pokazati aceton. Nakon toga, kada budu tražili da daje urin glukozurnom profilu, mi ćemo ga tada dati, ali ovaj dan ćemo djecu velikodušno zalijevati tekućinom.
- U vašoj analizi urina na aceton postojala su dva od tri plusa. Tada može biti i jedan plus, ali najvjerovatnije će ga i dalje biti ...
- U redu je, jer doktor o ovome uopće nije otkrio nikakvu zabrinutost. Rekla je da prilagodi ishranu, ali posebno to nije smetalo.
- Dala vam je savjet koji je propisan u njenim uputama: ako ima aceton - dajte ugljikohidrate. To nećete učiniti i hvala Bogu. Ali neko drugi najboljih namjera će vas dijete odvesti u školu i reći, recimo, pojesti slatkiše, kolačiće ili nešto treće kako biste dobili ovaj aceton. Ovo je opasnost.
- Mama. Zapravo, da budem iskrena, jako se bojim škole, jer je dijete, i to se ne može isključiti ....
- Šta tačno?
- Da može negde pojesti nešto krivo. Jednom smo pojeli, čak i uspjeli ukrasti kod kuće. Tada smo počeli diverzificirati jelovnik, davati mu orahe i nekako se smirio.
- Kad je to bilo? Kada ste ubrizgali inzulin ili kasnije, kada ste prešli na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata?
- Imali smo insulin samo 3 dana. U bolnicu smo otišli 2. decembra, propisan nam je inzulin od prvog dana, dva puta smo mu ubrizgali inzulin, s ručkom sam otišla u bolnicu s njim. Dijete se odmah osjeća loše, reakcija na inzulin je bijesna.
- On je samo imao visoki šećer, kakve veze on ima s tim ...
- Mama, da, tada smo na klinici imali krvni test pražnjenog želuca, šećer je po mom mišljenju bio 12,7, a zatim sam dijete nahranio pilafom i još uvek uzeo pilaf sa sobom u bolnicu. Kao rezultat toga, šećer je skočio na 18.
- Tata, čitam i razmišljam - kako se to dogodilo? Zašto je bilo šećera 12 i 18?
- Mama, jer je jeo pilaf i već smo stigli u bolnicu sa šećerom 18.
"Dakle, uprkos acetonu, nastavljate li sa dijetom bez ugljikohidrata?"
- Naravno.
- A lekari nisu posebno aktivni kako bi uklonili ovaj aceton?
- Ne, doktor nije pokazivao nikakvu aktivnost.

Dijabetes tipa 1 kod djece može se kontrolirati bez svakodnevnih ubrizgavanja inzulina, ako prelazite na dijetu s malo ugljikohidrata već od prvih dana bolesti. Sada je tehnika potpuno dostupna na ruskom, bez naknade.

Hrana za dijete sa dijabetesom tipa 1 u vrtiću i školi

- Odnosno, još niste krenuli u školu, već samo idite, zar ne?
- Da, za sada idemo samo na trening, a imamo sve pod kontrolom.
- A u vrtić?
- Iz vrtića smo ga odmah odveli.
- Čim je sve počelo?
- Da, odmah smo ga uzeli, nije išao dan u vrtić.
- Zašto?
- Jer kažu: hrana koja se daje u vrtiću pogodna je za dijabetičnu djecu. Ne slažemo se. To uopšte ne odgovara. Čak u bolnici - 9. stola - dajemo kompot sa šećerom.
- Odnosno, u vrtiću se nećete pristati hraniti se onim što trebate?
- Ne, naravno, o čemu govorite ... Kuham dijete svaki dan ...
"I zato ga morate držati kod kuće?"
- Da, držimo se kod kuće, djed je zaručen, a dete je potpuno kod kuće kod nas, izveli smo ga iz vrtića.

Smanjite šećer na normalno za sebe, a onda i za prijatelje

- Ovo je vaša dijeta - toliko djeluje ... Muž mog kolege ima dijabetes tipa 2. Prvo me, naravno, nije slušala. Kaže da možemo imati heljdu, itd. Jeli su heljdu - i šećer nakon nje 22. Sada su potpuno na dijeti s malo ugljikohidrata i nikad nema šećera. U početku me je mnogo zvala. Njezin suprug je vukao, kažu, nazovite ih, posavjetujte se mogu li dobiti te proizvode ili ove. Slušala me je i sada jedu potpuno onako kako naše dijete jede.
"Da li ste im dali adresu veb lokacije?"
- Nemaju internet
- Da, vidim.
- Nisu toliko napredni. Oni planiraju, naravno, ali to su ljudi penzione dobi, pa malo je vjerovatno. Ali barem su me poslušali i potpuno prestali jesti ono što preporučuju ljekari. Sada ima 4-5 šećera, i to kod odraslog čovjeka.

- Odnosno, život vam nije dosadan, da li savetujete i prijatelje?
"Trudim se, ali ljudi to zapravo ne slušaju."
"Ne brini zbog toga." Zašto se brinete zbog njih? Brineš o sebi ...
"Mi to radimo." Generalno imamo ironiju sudbine. Imamo prijatelja - dijabetes tipa 1 od djetinjstva. Ne znam kako da mu se obratim i kažem to. Jede sve zaredom, a ne samo jede ... To je čovjeku nemoguće objasniti, iako stalno ima hipoglikemiju i mi to vidimo.
"Jeste li mu rekli?"
- Ne, nisam još rekao, najvjerovatnije, beskorisno je.
"Ne brinite se za sve njih." Ko želi - nađe. Vi ste pažljivo pretražili. Reci mi, kome si još rekao? Recite da imate prijatelja dijabetesa tipa 2. Je li on jedini?
- Ovo je jedno poznanstvo, a još uvijek postoji djevojčica koju smo upoznali u bolnici. Želim je pozvati u svoj dom i pokazati sve. Do sada je samo govorila, a manje se pridržava dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.
"Ni oni nemaju internet?"
- Da, nemaju računar, dolazi iz telefona. Imao sam i kontakte sa bolnicom, kad smo bili u Kijevu, upoznao sam majku iz Lutska. Takođe me je pitala za informacije.

Kako naučiti dijete za dijetu

- Muž te je pronašao odmah, već prvog dana. U ponedjeljak smo otišli u bolnicu, a do kraja sedmice smo već počeli odbijati inzulin. Prvi put su odbili, jer gdje ubrizgati inzulin ako dijete ima šećer 3,9?
- Tata ga je hranio borom sa kupusom, potom su mu ubrizgali inzulin, kako treba biti prema medicinskim standardima, a dijete je započelo hipoglikemiju. Do sad smo imali šećer od 2,8 u smislu glukometra, što je malo precijenjeno.
- Mama. Dijete je bilo u groznom stanju, toliko sam se uplašila.
„Htio sam pitati: kako ste me tada našli?“ Za koji upit se ne sjećate?
- Tata se ne sjećam, tražio sam sve zaredom, u očima sam vršio Internet. Sjedio je tri dana, čitajući sve.
- Mama. Kako smo te našli, sada se ni ne sjećaš, jer tada nismo ni mogli razmišljati, već samo plakali.

- Imali ste zaista sreće, jer je stranica još uvijek slaba, teško je pronaći. Kako će se vaše dijete ponašati u školi? Tamo će imati više slobode nego sada i pojavit će se iskušenja. S jedne strane, jedan od odraslih ljudi će pokušati da ga nahrani tako da nema acetona. Sa druge strane dete će pokušati nešto i sam. Kako mislite kako će se ponašati?
- Zaista se nadamo njemu, jer je ozbiljan i neovisan. Isprva su se svi divili njegovoj izdržljivosti. Druga djeca u bolničkoj sobi jela su jabuke, banane, slatkiše, ali on je samo sjedio tamo, bavio se poslom i nije ni reagirao. Iako je hrana u bolnici bila mnogo gora nego kod kuće.
"Da li je dobrovoljno odbio sve te dobrote ili ste ga naterali?"
- Ulogu je igrala činjenica da je jako bolestan od inzulina. Dugo se sećao ovog stanja i pristao je na sve, samo ako mu ne bi ubrizgali insulin. Čak se i sada popeo ispod stola čuvši riječ "inzulin". Da biste bili dobri bez inzulina, morate se kontrolirati. Zna da mu treba. Pravilna prehrana - to je za njega, a ne za mene i tatu, kao i fizička aktivnost.
- Bit će zanimljivo gledati vas na jesen, kako sve to ide dalje, kada će imati slobodu u školi u pogledu ishrane.
"Mi ćemo posmatrati sami sebe i pružiti vam priliku da nas posmatrate."

Kako se roditelji djeteta oboljelih od dijabetesa mogu slagati sa ljekarima?

"Jeste li rekli ljekarima nešto o cijeloj kuhinji?"
"Ne žele ni slušati." U Kijevu sam malo nagovijestio, ali brzo sam shvatio da je to uopšte nemoguće reći. Rekli su mi ovo: ako neki proizvod djetetu poveća šećer, tada ni na koji način ne smijete odbiti ovaj proizvod. Bolje ubrizgavajte više inzulina, ali hranite bebu.
- Zašto?
- Mama, ne razumijem.
- Tata, moja sestra je sama pedijatar, doktorica, i ovdje smo prvo očajnički psovali. Ustvrdila je da ćemo prije ili kasnije preći na inzulin. Inspirirala nas je ideja da imate dijete s dijabetesom i imate jedan način - inzulin.
"Na neki način je u pravu, može se dogoditi s vremenom, ali nadamo se najboljem, naravno." Važno pitanje: hoće li ona samoinicijativno hraniti vaše dijete ilegalnim proizvodima? Trebate se brinuti ne zbog onoga što vas inspiriše, već zbog situacije kada će sama hraniti dijete.
- To se neće desiti, jer oni žive u drugoj državi.

- Rečeno vam je da napravite testove i pokažete se lekaru s određenom učestalošću, zar ne?
- Jednom mesečno idite lekaru i uzimajte glikovani hemoglobin svaka 3 meseca.
- Idite li kod doktora bez ikakvih testova? Samo idite i svi?
"Da, samo šetam."
"I šta se tamo događa?"
- Šta se događa - slušao, pogledao, pitao. Šta jedeš? Kako se osjećaš Da li noću trčite do toaleta? Da li želite malo vode? Zar se ne osjećaš loše? Dijete sjedi i ne zna šta da kaže o vodi, jer naprotiv, prisiljavam ga da pije. Proteinska hrana - znači da vam treba više tekućine. A sada ne zna šta bi rekao. Reći da ne pijem ili da pijem puno je koji je odgovor tačan? Učim ga - sine, reci to kako jest. A o tome kako ga hranim ... Oni pitaju čime ga hranite? Odgovaram - hranim sve: supe, borsch, povrće ...
- Bravo. To je, bolje da se ne nervirate oko ove čitave kuhinje, zar ne?
- Ne, oni čak ni ne žele ništa slušati. Moj suprug je prvih dana potpuno poludio. Na kraju krajeva, i liječnik mora imati fleksibilno razmišljanje, ali nema ništa. Ne mogu da ubedim ni svoju sestru. Ali glavni rezultat za nas. U decembru prošle godine dečiji glikovani hemoglobin je iznosio 9,8%, a potom je prošao u martu - ispostavilo se da je 5,5%.

Screening i invalidnost za dijabetes tipa 1

"Ne idete više u bolnicu zbog bolnice, zar ne?"
- ne.
- Jasno je da vam to ne treba. Pitanje je, dovode li vas ljekari da povremeno idete u bolnicu ili ne?
- Oni mogu prisiliti samo one na invaliditet. Nisu nam dali invaliditet, pa nas ne mogu natjerati da odemo u bolnicu. Na osnovu čega?
- Invalidnost se daje samo onima koji imaju posljedice. Ne samo dijabetesa tipa 1, već sa komplikacijama.
- Ne, daju ga odmah svima koji ubrizgavaju inzulin.
"Veoma velikodušno ..."
- Budući da nam Kijev nije propisao insulin, nemamo invalidnost. Kijev je rekao: takvo dijete da je šteta propisati mu inzulin. Gledali su nas nedelju dana. Bili smo bez inzulina na užasnoj dijeti bogatoj ugljikohidratima. Ali ipak, liječnik kaže da nije mogla pronaći u koji će period dana gurati mikro dozu inzulina.
- Invalidnost je uglavnom odlična stvar, ne bi škodilo imati.
- Da, i mi smo razmišljali o tome.
"Znači, tamo razgovarate s njima."
- Sa našim lekarom?
- Pa, da. Niko ne kaže da dijete mora dogovoriti šećerne šiljke da bi propisao inzulin i tako dalje. Ali da se složimo - bilo bi to vrlo dobro za vas, jer daje priličnu količinu koristi. Mislila sam da invalidnost daju samo oni koji imaju posljedice dijabetesa. A ako kažete da oni daju sve za redom ...
- Da, odmah su dali, a išli su i kod nas. Da nismo otišli u Kijev, dobili bi nam invaliditet. Sada ne bih otišao u Kijev, znajući šta već znam. Imali smo tešku sedmicu zbog neuhranjenosti u bolnici.

Kontrola dijabetesa tipa 1 kod djeteta bez svakodnevnih ubrizgavanja inzulina je stvarna. Ali trebate strogo slijediti režim. Nažalost, životne okolnosti tome ne doprinose.

Vježba za dijabetes tipa 1 u djece

- Prošli smo analizu na antitela u Kijevu.GAD je marker autoimune destrukcije beta ćelija pankreasa, prisutan u većine bolesnika sa dijabetesom tipa 1. A za godinu dana planiramo da prođemo ponovo ovu analizu.
- Zašto?
- Prvo ćemo predati C-peptid. Ako se ispostavi da je viši nego sada, onda će imati smisla još jednom provjeriti antitijela - preostalo je manje, manji ili isti broj.
„Shvaćate, sada se ništa ne može učiniti na njih.“ Ne znamo zašto nastaju. To može biti neka vrsta virusa ili intolerancija na gluten. Znate li šta je gluten?
- Da, da.
- Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Postoje prijedlozi da dijabetičari to ne podnose dobro, a to izaziva napade imunološkog sistema na gušterači.
- Tata, imam neke druge podatke. Naime, da se reakcija ne odvija na gluten, nego na kazein - protein kravljeg mlijeka.
- Da, i mlečni protein je takođe tu, to je tema broj 2 nakon glutena. To jest, teoretski, možete kombinirati dijetu s malo ugljikohidrata s dijetom bez glutena i kazeina kod djeteta. Ali sve su te teorije i dalje napisane vilinskim potezima.
"Ali možete isprobati."
"Da, ali postoji puno hemoroida." Ako i dalje odbijate sireve, tada će dijetu biti teže pratiti.
- Sireve ne odbijamo. Izvodimo aerobne vežbe. Autor Zakharov piše da ako je prosječni dnevni šećer u krvi manji od 8,0, tada možete raditi s osobom. Suzbijajte autoimune napade aerobnom vježbom - a beta ćelije se počinju ponovo razvijati. Sad sam uključio vježbe disanja na Strelnikova. Uništavaju štetna antitijela.
- Sve je to napisano vilicom na vodi. Ako neko pronađe način liječenja dijabetesa tipa 1, odmah će dobiti Nobelovu nagradu. Sigurno znamo da dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata snižava šećer. Ali odakle dolazi dijabetes tipa 1 - nemamo pojma. Nagađaju se samo neka nagađanja. Eksperimentirate sa vježbama, ali nemate velike nade u to.

- Ako se pridržavamo dijeta s niskim udjelima ugljikohidrata, tada možemo jesti ovako do kraja života.
- Da, tako treba i ostati, za što se sve radi. Trebate samo objasniti djetetu zašto ne vrijedi jesti ilegalnu hranu. Čim pojedete neku koru - inzulinska šprica leži pored nas.
- Da, sve je u našem hladnjaku.
- Pa, to je sjajno. Hvala vam za ono što sam sada htio znati od vas, saznao sam. Nisam očekivao da će vaši dijabetičari imati tako lošu internetsku situaciju u Kirovogradu.
- Da, naši prijatelji to nemaju, desilo se.
"... tako da mi je veoma teško doći do njih." Hvala na intervjuu, biće vrlo vrijedno za web mjesto. Još ćemo komunicirati i dopisivati ​​se, niko nije izgubljen.
- I hvala ti.
- Molim vas, nemojte se oterati voćnim kompotima, oni imaju i ugljene hidrate, bolje dajte biljne čajeve.
- Svi testiramo, šećer se ne povećava.
- Iz voća i bobica se ugljikohidrati iskopavaju i rastvaraju u vodi. I dalje opterećuje gušteraču, čak i ako to još radi.
- Dobro, hvala.
- Hvala vam, možda će naš današnji intervju - biti informativna bomba.

Dakle, dijete i njegova rodbina žive prekrasan medeni mjesec, sa savršeno normalnim šećerom i bez inekcija sa inzulinom. Roditelji kažu da niko od djece sa dijabetesom tipa 1 koji su ležali sa djetetom u bolnici nije imao ništa slično. Svi mladi dijabetičari jeli su standardno i niko nije uspio zaustaviti ubrizgavanje inzulina, iako literatura ukazuje na to da se to često događa za vrijeme medenog mjeseca.

Porodica je prepisala prezime na zahtjev pape, veoma zadovoljna rezultatima koje daje dijeta sa niskim ugljikohidratima. I pored straha od acetona u urinu, oni neće promijeniti taktiku liječenja.
Doktor Bernstein sugerira da uporaba dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata može produžiti medeni mjesec bez injekcija inzulina za dijabetes tipa 1 desetljećima, pa čak i cijeli život. Nadajmo se da će se to dogoditi. Nastavljamo sa praćenjem situacije.

Glava porodice pokušava s vježbanjem eksperimentirati s liječenjem dijabetesa tipa 1. Skeptičan sam u vezi s tim. Niko još nije uspio dokazati da bilo koja fizička aktivnost zaustavlja autoimune napade na beta ćelije gušterače. Ako neko iznenada uspije - mislim da je Nobelova nagrada data takvoj osobi. U svakom slučaju, glavno je da se dijete ne skine s nisko ugljikohidratnom prehranom, za koju već sigurno znamo da pomaže. U tom je smislu početak škole značajan rizik. Na jesen ću pokušati ponovo kontaktirati svoju porodicu kako bih doznao kako će se slagati. Ako se želite pretplatiti na vijesti putem e-maila, napišite komentar na ovaj ili bilo koji drugi članak, a ja ću vašu adresu dodati na mailing listu.

Ostavite Svoj Komentar