Kokarnit injekcije: upute

Lijek Kokarnit zasnovan je na vitaminima i koencimima, kroz koje se poboljšavaju metaboličke funkcije u tkivima i ćelijama u tijelu. Lijek ima efekte kao što su neurometabolic i analgetici, a pozitivno djeluje i na emocionalno vegetativno okruženje. Što je lijek Kokarnit, kao i značajke njegove upotrebe razmotrit ćemo u materijalu.

Farmakološko djelovanje lijeka

Lijek Kokarnit predstavljen je u obliku kompleksa metaboličkih tvari i vitamina različitih grupa. Sastav lijeka Kokarnit sadrži takvu supstancu kao nikotinamid, što je vitaminski kompleks čija je struktura prilično blizu nikotinskoj kiselini. Kroz ovu supstancu pojavljuju se sljedeće akcije:

  • Aktiviranje redoks funkcija u ljudskim ćelijama i tkivima.
  • Ispada da je poboljšanje metabolizma dušika.
  • Stupanj aterogenih lipoproteina sadržanih u krvi je smanjen.
  • Formira se antialergijski efekat.

Kokarboksilaza sadržana u lijeku Kokarnit je koenzim iz grupe enzima koji se sintetišu u tijelu. Takvi enzimi neophodni su u procesu metabolizma ugljikohidrata i masti, a osim toga, poboljšavaju unos glukoze, normaliziraju transport korisnih komponenti i hrane ljudsko tkivo. Ako takav enzim u tijelu kao kokarboksilaza nije dovoljan, tada dolazi do naglog povećanja razine kiseline i laktata u krvi. To dovodi do razvoja poremećaja acidobazne ravnoteže.

Cijanokobalamin je predstavljen kao hranjiva tvar koja sadrži kobalt. Za normalno funkcionisanje ljudskog tela ovaj element u tragovima je obavezan. Neki od njegovih glavnih zadataka uključuju:

  1. Aktivno sudjelovanje u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata. Pored toga, element u tragovima ubrzava proces regeneracije u tkivima.
  2. Smanjuje pokazatelj holesterola u krvnoj plazmi, a takođe eliminira prekomjerno nagomilavanje masnih ćelija u jetri.
  3. Pozitivno utiče na funkcionisanje jetre i nervnog sistema.

Drugi važan element koji čini Kokarnit je dinatrijev adenozin. Njegova pozitivna svojstva uključuju:

  • Snižavanje krvnog pritiska.
  • Prošire krvne sudove.
  • Smanjuje pojavu aritmija.

Lijek Kokarnit dostupan je samo kao injekcija za injekcije. Ima puderasti izgled ružičaste boje, koji bi se trebao rastopiti prije vakcinacije. Komplet sadrži otapalo, kao i upute za upotrebu. Bogat sastav lijekova omogućava vam pružanje terapijskog terapeutskog efekta na osobu sa različitim bolestima. Za koje se bolesti koriste lijekovi, saznajemo više.

Indikacije za upotrebu

Kokarnit injekcije propisane su za upotrebu u slučaju bilo koje od sljedećih bolesti:

  • Živčane patologije upalne prirode.
  • Mišića paraliza.
  • Bolovi u mišićima.
  • Simptomatologija boli, koja se očituje kao rezultat vaskularne kompresije.
  • Oštra bol u donjem dijelu leđa.
  • Koronarna bolest srca.
  • Upalni procesi koji se razvijaju u srčanom mišiću.

U prisustvu jedne od gore navedenih bolesti, možete pribjeći korištenju lijeka Kokarnit, ali samo nakon imenovanja stručnjaka ili konsultacije s njim. Injekciju Kokarnit možete dati kod kuće, ako istovremeno postoji dovoljan nivo znanja i prakse za postupak.

U kojim je slučajevima primjena Cocarnit-a kontraindicirana

U uputstvu za upotrebu Kokarnit-a stoji da je unošenje vakcine strogo zabranjeno u slučajevima kada pacijent ima sledeće bolesti:

  • zatajenje srca
  • smanjenje otkucaja srca,
  • infarkt miokarda
  • moždani udar
  • bronhijalna astma,
  • neoplazme tumora,
  • gastrointestinalni čir,
  • dijabetes

Upotreba lijeka je kontraindicirana ako pacijent ima pozitivnu reakciju tijela na bilo koju komponentu lijeka. Kako bi se isključio razvoj alergijskih reakcija, potreban je početni test. Osim toga, ljekari ne preporučuju potražiti pomoć ovog lijeka za žene tokom porođaja djeteta, kao i tokom dojenja. Ako postoji potreba za primjenom lijeka tokom dojenja, tada bebu treba privremeno prebaciti na umjetno hranjenje.

Značajke upotrebe lijeka

Sastav lijeka Kokarnit uključuje takvu komponentu kao lidokain. Prije nego što pribjegnete korištenju lijeka, potrebno je osigurati da pacijent nije alergičan. Ako je reakcija na sastav lijeka pozitivna, tada treba isključiti unošenje lijeka.

Važno je znati! Ako se pojavi alergija, pojavljuju se simptomi poput oticanja, crvenila kože, osipa, brzog disanja i pogoršanja dobrobiti. Opasnost od alergijskih manifestacija je da lijek može izazvati anafilaktički šok, od čega osoba može umrijeti.

Lijek je namijenjen isključivo intramuskularnoj primjeni. Prije primjene lijeka, trebali biste otvoriti ampulu s otapalom, a zatim birati potrebnu količinu u špricu, a zatim je dodati u suhu smjesu lijeka. Nakon što se otopina doda u bocu sa suhom smjesom, ne morate vaditi špricu iglom iz tegle. Sastav lijeka treba temeljno miješati dok se ne dobije homogena konzistencija, a potom staviti u špric.

Prije ubrizgavanja lijeka u mišić, mjesto ubrizgavanja treba tretirati alkoholom. Injekcija se može staviti u gluteus, ali potrebna je dugačka igla da direktno dođe do mišićnih vlakana. Lijek se ubrizgava polako kako bi se isključilo stvaranje sabijanja u debljini masnog tkiva.

Dnevna brzina primjene lijeka ne smije prelaziti 4 ml, odnosno dvije ampule. Trajanje eliminacije simptoma boli može trajati 9 dana, ali ne više. U svakom je slučaju potrebno kontaktirati stručnjaka koji će vam propisati određeni način primjene takvog lijeka. Ako alat ne pridonosi nastanku pozitivne dinamike, tada liječnik odlučuje o imenovanju moćnijih lijekova.

Predoziranje i efekti

Proizvođač ne preporučuje davanje lijeka u količini većoj od navedene u uputama. Prekomjerne količine lijekova neće poboljšati pacijentovo stanje. I doprinijet će nastanku efekta predoziranja. Simptomi predoziranja nastaju usled razvoja sledećih simptoma:

  • pojava glavobolje
  • vrtoglavica
  • umor,
  • gubitak svijesti
  • plućni edem,
  • asfiksija
  • snižavanje krvnog pritiska
  • smanjena oštrina vida,
  • koma.

Ako se nakon primjene lijeka pojavi neki od gore navedenih simptoma, neophodno je da prestanete koristiti Cocarnit i nazovete hitnu pomoć. Antidot za predoziranje Kokarnit-om ne postoji, stoga će se pružiti odgovarajuća pomoć pacijentu, ovisno o simptomima koji se pojave.

Važna uputstva za upotrebu lijeka

Nakon pripreme leka, injekcijom treba odmah manipulirati. Dugotrajno skladištenje pripremljenog lijeka smanjuje učinkovitost pozitivnog učinka. Nakon pripreme injekcije, njegova boja treba biti crvena. Ako nakon pripreme boja injekcije ne odgovara normi, tada je upotreba proizvoda strogo zabranjena. Za davanje lijekova potreban je samo kvalificirani radnik, ali ako postoje relevantna saznanja iz iskustva, unošenje lijeka je dozvoljeno osobi bez medicinskog obrazovanja (rodbina ili poznanik pacijenta).

Prije uvođenja lijeka potrebno je dezinficirati kožu na mjestu uboda. Izuzetno oprezno, potrebno je lijek koristiti u takvim uvjetima:

  • smanjenje otkucaja srca,
  • bolesti respiratornog sistema
  • postoperativni period
  • alkoholizam
  • oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • arterijska hipertenzija.

Primjena lijeka u bilo kojem od gore navedenih stanja može uzrokovati ozbiljne posljedice. Ako dugo upotrebljavate lijek, tada nije isključen razvoj hroničnih oboljenja jetre. Da bi se isključio nastanak ove vrste komplikacija, kada se upotreba lijeka propiše 9 dana, u prehranu treba uvesti hranu obogaćenu metioninom.

Kada se liječenje provodi uz pomoć Cocarnit-a, potrebno je pratiti sljedeće važne pokazatelje:

  1. Nivo glukoze.
  2. Kalijum i magnezijum u organizmu.
  3. Laktat u krvi.

Za ljubitelje kafe trebali biste smanjiti količinu njegove upotrebe tokom upotrebe lijeka na minimum.

Interakcija s drugim lijekovima

Značajan značaj treba dati takvom faktoru kao što je interakcija lijeka s drugim lijekovima. Proizvođač i stručnjaci ne preporučuju upotrebu Kokarnit-a s drugim vrstama lijekova, jer to doprinosi sljedećim patologijama:

  1. Povećani rizik od hiperkalemije. Takva se patologija razvija ako se uzima zajednički lijek s diureticima.
  2. Kompleksna upotreba glikozida doprinosi pojavi patologija, kao i nuspojavama kardiovaskularnog sistema.
  3. Smanjenje količine lidokaina u krvnoj plazmi kombiniranom primjenom petidina i kvinidina.
  4. Kombinovanom upotrebom morfija moguće je izazvati inhibiciju respiratornih funkcija.
  5. Povećani rizik od krvarenja ako se kombinira sa antikoagulansima.
  6. Kombinovani tretman inhibitorima pomaže snižavanju krvnog pritiska.
  7. Ne možete koristiti Cocarnit zajedno s Xanthinolom, jer potonji značajno smanjuje učinkovitost prvog.

Važno je znati! Prije davanja lijeka, trebali biste se obratiti stručnjaku koji će vam reći potrebu za njegovom primjenom.

Značajke troškova i skladištenja

Lijek Kokarnit možete kupiti samo u odgovarajuću svrhu od svog liječnika. Cijena lijeka u injekcijama iznosi 720 rubalja za 3 ampule. Lijek proizvodi nekoliko proizvođača, tako da politika cijena može značajno varirati. Da ne biste pali na lažnjak, lijekove treba kupovati isključivo u certificiranim ljekarnama.

Lijek držite samo na tamnom mjestu gdje je pristup djeci ograničen. Nepravilno skladištenje lijeka učiniće ga neupotrebljivim, nakon čega je njegova upotreba strogo zabranjena. Obično je rok trajanja lijeka od datuma izdavanja uz pravilno skladištenje. Prilikom kupovine lijeka, obratite pažnju na datum izlaska. Nakon isteka roka upotrebe, lijek se podvrgava uklanjanju.

Važno je znati! Upotreba lijeka Cocarnitus kontraindicirana je djeci čija je mlađa od 18 godina.

Zaključno, treba napomenuti da lijek ima analoge, pa ako se ne pojavi u ljekarni Kokarnit, tada ih mogu zamijeniti: Cardonat, Actovegin, Vitaxone, Milgamma.

Oblik za puštanje, pakiranje lijeka i njegov sastav

U kojem obliku se prodaje lijek Kokarnit? U uputstvu se navodi da je ovaj lijek u obliku liofilizata za pripravu rastvora, kao i otapala (lidokain) u ampulama.

Sastav ovog sredstva uključuje nikotinamid, kokarboksilazu, cijanokobalamin i adenozin trifosfat. Kao dodatne komponente koriste se glicin, propil parahidroksibenzoat i metil parahidroksibenzoat.

Farmakodinamička svojstva

Koji je alat koji razmatramo? Šta kaže uputstvo o njemu? Kokarnit je kompleks vitamina i supstanci koje utiču na metabolizam. Ima neurometabolički i analgetski efekat, a takođe utiče na emocionalno-vegetativnu sferu.

Delotvornost ovog leka je posledica njegovog sastava. Razmotrimo detalje svake od tvari detaljnije.

Nikotinamid pozitivno utiče na metabolizam ugljikohidrata i dušika, sudjeluje u redoks procesima, a također potiče transport ATP-a u stanice. Takođe, ova supstanca ima sedativna svojstva. U tom je pogledu vrlo djelotvoran kod neuropsihijatrijskih poremećaja, depresije, anksioznosti i smanjene pažnje.

Kokarboksilaza je koenzim koji ima ogromnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, utječe na sintezu nukleinskih kiselina, poboljšava trofizam tkiva, lipida i proteina, a također potiče apsorpciju glukoze.

Adenozin trifosfat je derivat adenozina. Ova komponenta stimulira metaboličke procese. To je glavni energetski supstrat ćelija. Uz koronarnu bolest, nastaje nedostatak energije, koji se može smanjiti zbog adenosin trifosfata. Njegov transport do ćelija događa se zahvaljujući nikotinamidu. Adenosin trifosfat je sposoban da ima antiaritmičke, hipotenzivne i vazodilatacijske efekte.

Što se tiče cijanokobalamina, on sintetizira i nakuplja proteine, aktivira metabolizam ugljikohidrata i masti. Rezultat ove akcije je smanjenje holesterola, kao i sprečavanje masne hepatoze.

Treba napomenuti i da cijanokobalamin povećava regenerativnu sposobnost ćelija, koja je potrebna za rad organa koji formiraju krv, jetru i nervni sistem.

Koje bolesti su propisane takve lijekove kao Kokarnit? Uputa za upotrebu (injekcije treba izvoditi samo iskusni zdravstveni radnik) upućuje na to da su indikacije ovog alata sljedeće:

  • neuritis
  • neuralgije različitog porijekla,
  • išijas, lumbago, išijas,
  • mialgija, tendonitis, bursitis,
  • neuropatija (uključujući dijabetes),
  • miokardiopatija, ishemijska bolest srca, miokarditis.

Također treba reći da se tijekom trudnoće ovaj lijek koristi samo ako je korist za buduću majku značajno veća od rizika za plod.

Kontraindikacije

Kada ne smijete propisati lijek "Kokarnit"? U uputstvu se kaže da je ovaj lek kontraindiciran kod:

  • preosjetljivost
  • teški oblik arterijske hipertenzije, kao i hipotenzija,
  • eritrocitoza, eritremija,
  • psorijaza
  • oslabljena provodljivost i teška srčana insuficijencija,
  • infarkt miokarda u akutnom periodu.

Ne može se reći da je predmetni lijek pažljivo preporučen osobama s gastritisom, peptičnim čirom, gihtom i oštećenjem jetre. Nema podataka o upotrebi ovog lijeka kod male djece.

Uz to, prilikom propisivanja spomenutog lijeka potrebno je uzeti u obzir sljedeće kontraindikacije za otapalo u obliku 0,5% lidokaina: Adams-Stokesov sindrom, sindrom slabosti sinusnog čvora, angina pektoris, Wolf-Parkinson-White sindrom, miastenija gravis, epileptiformne konvulzije povezane s lidokainom ozbiljno zatajenje bubrega i porfirija.

Kokarnit injekcije: upute

Recenzije o ovom alatu bit će opisane u nastavku.

Prema uputama, ovaj se lijek mora davati intramuskularno u 1 ili 2 ampule svakog dana. Injekcije se rade kursevima. Njihovo trajanje ovisi o težini bolesti.

Otopina lijeka koristi se odmah nakon pripreme. Štaviše, trebalo bi biti crvene boje. Ako se boja nije promijenila, tada je upotreba lijeka zabranjena.

Koristeći lijek Kokarnit čija uputstva se nalaze u pakovanju kartona, crvenih krvnih zrnaca i trombocita, vrijeme zgrušavanja, mokraćne kiseline, bilirubina i transaminaza treba redovito pratiti.

Nuspojave

Koje su negativne posledice nakon upotrebe Kokarnit? Uputa za upotrebu upućuje na to da ovaj lijek može uzrokovati:

  • tahikardija
  • glavobolja
  • urtikarija
  • slabost
  • znojenje
  • vrtoglavica
  • osipi na koži,
  • anafilaktički šok,
  • svrbež
  • proliv
  • periferna vaskularna tromboza,
  • plućni edem.

Također treba napomenuti da pacijenti s preosjetljivošću prije unošenja lijeka provode intradermalni test.

Predoziranje lijekovima

Što će se dogoditi s predoziranjem lijeka Kokarnit? Uputa za upotrebu (injekcije treba propisati samo specijalista) kaže da ako se lijek uzima oralno, mogu se pojaviti toksične manifestacije koje su izražene crvenilom kože, svrbežom, mučninom, glavoboljom, povraćanjem ili žgaravicom.

Za kroničnu intoksikaciju lijekovima karakteristično je povećanje razine mokraćne kiseline i glukoze kao i pojava čira na dvanaesniku.

Interakcija s drugim lijekovima

Mogu li koristiti lijek Kokarnit (injekcije) s drugim lijekovima? U uputstvu se navodi da kokarboksilaza, koja je dio lijeka, može pojačati kardiotonički učinak srčanih glikozida.

Što se tiče nikotinamida, on potencira antikonvulzivna svojstva antiepileptičkih lijekova (na primjer, Diazepam, Carbamazepin, Valproate).

Adenosin trifosfat zajedno sa diureticima koji čuvaju kalijum, preparatima kalijuma i ACE inhibitorima povećava rizik od hiperkalemije. Takođe pojačava delovanje (antianginalno) nitrata i beta blokatora.

Prilikom uzimanja lijeka s Dipiridamolom pojačano je njegovo vazodilatacijsko djelovanje.

Ksantinol nikotinat smanjuje efikasnost adenosin trifosfata, a karbamazepin, naprotiv, pojačava njegov efekat.

Zajedno se manifestuje antagonizam kofeina i „teofilina“.

Apsorpciju lijeka smanjuju kalijumi preparati, cijanokobalamin aminoglikozidi, antiepileptički lijekovi, salicilati i kolhicin.

Apsorpcija cijanokobalamina smanjuje se dok uzimate "Polimiksin", "Kanamicin", "Neomatsin" i "Tetraciklin".

Cijanokobalamin je nespojiv s askorbinskom kiselinom, riboflavinom, piridoksinom i solima teških metala.

Oralni kontraceptivi smanjuju koncentraciju cijanokobalamina u krvi.

Troškovi i analozi

Koliko je lijek "Kokarnit"? Uputa za upotrebu neće dati odgovor na pitanje. Možete ga pronaći samo u ljekarni. U pravilu, cijena ovog proizvoda za tri ampule varira od 120-150 rubalja.

Što može zamijeniti metaboličku otopinu Kokarnit? Upute, recenzije, kažu da ne postoje strukturni analozi ovog lijeka. Da biste je zamijenili sličnim sredstvima, potrebno je konzultirati se s liječnikom (najčešće preporučuju Ismizhen, Venohepanol, Threw, Orcipol, Sterillium, Dioflan, Collomac, Chondrosamine, Endofalk, Secnidox ").

Sada znate princip djelovanja lijeka "Kokarnit." Upute su analogno ovom lijeku predstavljene gore.

Najčešće se ovaj alat koristi u neurološkoj, kardiohirurškoj i neurohirurškoj praksi. Stručnjaci napominju da je ovaj lijek u stanju da smanji količinu pražnjenja rana, kao i da ukloni vertebrogene bolove.

Također treba napomenuti da se dotični lijek dokazao u složenom liječenju pacijenata s diskogenim lumbosakralnim radikulitisom. U tom se slučaju lijek mora koristiti intramuskularno na 2 ml dnevno tokom 2-3 tjedna.

Pacijenti nisu prijavili nuspojave s ovim lijekom.

Oblik i sastav izdavanja

Kokarnit je dostupan u obliku liofilizata za pripremu rastvora za intramuskularnu (i / m) primjenu: ružičasta liofilizirana masa, nakon rekonstitucije ružičasta bistra otopina (187.125 mg svaka u tamnoj staklenoj ampuli, 3 ampule s liofilizatom i 3 ampule u blister pakovanju) 2 ml sa otapalom, u kartonskom paketu, 1 pakovanje).

1 ampula sadrži:

  • aktivni sastojci: kokarboksilaza - 50 mg, cijanokobalamin - 0,5 mg, trifosadenin dinatrijum trihidrat - 10 mg, nikotinamid - 20 mg,
  • pomoćne komponente: propil parahidroksibenzoat, glicin, metil parahidroksibenzoat.

Otapalo je lidokain hidroklorid, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Djelovanje Kokarnit nastaje zbog svojstava racionalno odabranog kompleksa aktivnih tvari.

Kokarboksilaza je koenzim koji nastaje iz tiamina (vitamin B1) To je sastojak enzima karboksilaze, koji katalizira karboksilaciju i dekarboksilaciju alfa-keto kiselina. Posredno utiče na sintezu nukleinskih kiselina, lipida i proteina. Potiče apsorpciju glukoze, smanjuje sadržaj mliječne i piruične kiseline u tijelu, poboljšavajući trofizam nervnog tkiva.

Trifosadenin je derivat adenozina, ima metabolički, antiaritmički, hipotenzivni, vazodilatacijski efekat. Pod utjecajem ATP-a (adenozin trifosforna kiselina) opuštaju se glatki mišići, smanjuje se krvni tlak (BP) i poboljšavaju se živčani impulsi. Pomaže u povećanju metabolizma i opskrbe tkiva energijom. Vazodilatacijski efekt očituje se uključujući i na koronarne i moždane arterije.

Cijanokobalamin - vitamin B12, koji se nakon ulaska u tijelo pretvara u dva koenzimska oblika: 5-deoksiadenozil kobalamin i metil kobalamin. Metilkobalamin igra važnu ulogu u ključnim metaboličkim reakcijama purinskih i pirimidinskih baza, na primjer, u pretvorbi homocisteina u metionin i S-adenosilmetionin. Manjak vitamina u ovoj reakciji može se nadoknaditi metiltetrahidrofolatnom kiselinom, uslijed čega dolazi do kršenja reakcija folnog metabolizma. 5-deoksiadenozil kobalamin je uključen u reakciju metabolizma ugljikohidrata i lipida, a kofaktor je u izomerizaciji L-metilmalonil koenzima A do sukcinil koenzima A. Manjak vitamina B12 u tijelu uzrokuje kršenje stvaranja mijelinskog omotača neurona, proliferaciju epitelnih stanica koje brzo dijele i hematopoetskog tkiva.

Nikotinamid - oblik vitamina PP, učestvuje u redoks procesima u ćeliji. Reguliše disanje tkiva, poboljšava metabolizam ugljikohidrata i dušika.

Farmakokinetika

Nakon parenteralne primjene trifosadenin prodire u stanice organa. Tamo se razgrađuje na adenozin i anorganski fosfat s oslobađanjem energije. Proizvodi raspadanja se nakon toga uključuju u ATP resintezu.

Apsorpcija kokarboksilaze i / m primjenom događa se brzo u tijelu sa prodorom u većinu tkiva. Izlučivanje produkata razgradnje metabolizma uglavnom se odvija putem bubrega.

Nakon i / m primjene, cijanokobalamin se brzo i potpuno apsorbira. Njegova isporuka tkivima vrši se transkobalaminom I i II, s kojim se on veže u krvi. 0,9% primijenjene doze veže se na proteine ​​u plazmi. Nakon i / m davanja, maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 1 sata. Akumuliraju se uglavnom u jetri. Izlučuje se žuči iz jetre u creva, gde se ponovo apsorbuje u krv. Poluvrijeme eliminacije je 500 dana. U normalnoj funkciji bubrega, 7–10% se izlučuje putem bubrega, a oko 50% kroz creva. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, 0–7% se izlučuje bubrezima, 70–100% - crevima. Cijanokobalamin prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko.

Raspodjela nikotinamida u svim tkivima događa se brzo, tvar ima sposobnost prelaska placentne barijere i prodiranja u majčino mlijeko. Kao rezultat metabolizma u jetri nastaje nikotinamid-N-metilnicotinamid. Izlučivanje supstance događa se putem bubrega. Poluvrijeme eliminacije iznosi otprilike 1,3 sata.

Zapremina raspodjele otprilike je 60 l, ukupni klirens krvne plazme je približno 0,6 l / min.

Uputa za upotrebu Cocarnit: metoda i doziranje

Gotova otopina lijeka namijenjena je intramuskularnoj injekciji (duboko u glutealni mišić).

Nakon miješanja liofilizata sa otapalom, rezultirajuća otopina trebala bi biti ružičasta. Ako se boja otopine ne podudara, ne može se koristiti.

Otopina se priprema prije direktne primjene lijeka.

Ne čuvajte gotovu otopinu lijeka!

Liječnik propisuje trajanje liječenja i učestalost primjene lijeka Kokarnit uzimajući u obzir prirodu i ozbiljnost bolesti.

  • jaka bol polineuropatije: 1 ampula 1 put dnevno, trajanje upotrebe za ublažavanje akutnih simptoma je 9 dana,
  • blagi simptomi polineuropatije: 1 ampula 1 put u 2-3 dana. Kokoši liječenja ovise o težini bolesti i mogu biti u rasponu od 3 do 9 ubrizgavanja u periodu od 14-21 dana.

Potrebu za ponovljenim tečajevima određuje liječnik.

Posebna uputstva

Ako se pojave neželjene reakcije, obratite se ljekaru.

Uz izraženu prirodu nuspojava, Kokarnit treba ukinuti.

Ako nakon 9 dana upotrebe lijeka nema terapijskog učinka ili se uoči pogoršanje simptoma bolesti, potrebno je razmisliti o ispravljanju tijeka liječenja.

Tijekom upotrebe Kokarnit-a za adekvatnu kontrolu tijeka dijabetes melitusa potrebno je prilagoditi dozu hipoglikemijskih lijekova.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Za vrijeme liječenja treba biti oprezan kada obavljate potencijalno opasne aktivnosti. Pacijenti kod kojih uzimanje Kokarnita izaziva vrtoglavicu, zbunjenost ili druge poremećaje živčanog sistema ne bi trebali biti uključeni u upravljanje vozilima i mehanizmima.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje lijeka Kokarnit:

  • hipoglikemijska sredstva koja sadrže metformin mogu uticati na apsorpciju cijanokobalamina i izazvati pad njegove koncentracije u krvi,
  • riboflavin, askorbinska kiselina, tiamin bromid, tiamin, soli teških metala, piridoksin, folna kiselina, sredstva za zgrušavanje krvi, kloramfenikol - ne mogu se koristiti zbog nekompatibilnosti s cijanokobalaminom,
  • aminoglikozidi, antiepileptički lijekovi, salicilati, kolhicin, kalijumi preparati smanjuju apsorpciju cijanokobalamina,
  • dipiridamol pojačava vazodilatacijski efekat i efekat trifosadenina,
  • kofein, teofilin (purinski derivati) mogu uzrokovati neki antagonizam na lijek,
  • velike doze srčanih glikozida mogu povećati rizik od neželjenih efekata od kardiovaskularnog sistema,
  • ksantinol nikotinat smanjuje učinak lijeka,
  • antihipertenzivi i sedativi, sredstva za smirenje pod utjecajem nikotinamida pojačavaju njihov terapeutski učinak.

Analozi kokarnita su tiamin hlorid i kokarboksilaza.

Recenzije o Kokarnite

Nekoliko recenzija lijeka Kokarnit svjedoči o efikasnosti lijeka u liječenju dijabetičke polineuropatije. Pacijenti s dijabetesom pišu o brzom djelovanju lijeka, kada bol u nogama i radikulitis nestaju nakon samo nekoliko injekcija. Tijekom liječenja nema pritužbi na slabu toleranciju i štetne događaje.

Budući da komponente lijeka imaju širok terapijski raspon, često se daju pozitivni pregledi pacijenata koji koriste lijek za bolesti poput osteohondroze, kardiovaskularnih patologija, neuralgije lumbosakralne kralježnice. Pored značajnog analgetskog učinka, primjećuje se i poboljšanje općeg dobrobiti i funkcionalnog stanja jetre. Lijek snižava krvni pritisak i holesterol, ima antiaritmičko i vazodilatacijsko djelovanje.

Kokarnit u ampulama: karakteristike lijeka

Kokarnit znači - injekcije u ampulama. Dostupno samo u obliku liofilizata za injekcije. Nije dostupno u tabletama, suspenziji i drugim oblicima. Sadrži metaboličke vitamine i tvari koje doprinose ubrzanju metabolizma.

Djelovanje lijeka uključuje:

  • aktiviranje oksidativnih procesa u tijelu,
  • poboljšanje metabolizma dušika,
  • antialergijske efekte,
  • smanjenje aterogenih lipoproteina u krvi,
  • vazodilatacija,

Lijek izgleda kao ružičasti prah, za injekcije će ga trebati razrijediti. Otapanje za prah dolazi u kompletu s lijekom u jednom pakovanju.

Ne pokušavajte razrijediti Kokarnit prah "improviziranim" sredstvima - strogo slijedite upute, koristite otapalo koje je predložio proizvođač lijeka.

Indikacije za upotrebu Cocarnit-a u ampulama su različite. Podrška metabolizma potrebna je za razne bolesti i tokom procesa oporavka u tijelu.

Ako trebate potaknuti metabolizam, liječnik vam može propisati lijek Cocarnit. Ne možete to sami „prepisati“.

Sastav potpornog sredstva

Učinak lijeka na tijelo omogućava njegov uravnoteženi mineralni i vitaminski sastav. Uključuje takve tvari kao što su:

  • trifosadenin (10 mg),
  • kokarboksilaza (50 mg),
  • cijanokobalamin (0,5 mg),
  • nikotinamid (20 mg),
  • 5-deoksiadenozilkobalamin,
  • pomoćne tvari (voda, lidokain, glicin).

Svaka supstanca u sastavu obavlja svoju funkciju. Trifosadenin i cijanokobalamin potiču metabolizam, a kokarboksilaza pomaže tijelu u sinteziranju kiselina, proteina, lipida, poboljšava unos glukoze. 5-deoksiadenozilkobalamin je također aktivno uključen u metaboličke reakcije. A nikotinamid ima pozitivan uticaj na tkiva, jer je jedan od derivata vitamina PP.

Kako se koristi kompleks Kokarnit

Među pacijentima koji pate od radikulitisa i bolova u mišićima kokarnit je posebno čest. Ako je sindrom boli vrlo izražen, pacijentu se daje jedna ampula lijeka dnevno (doza se može povećati na preporuku liječnika). Prosječna stopa nije veća od 9 dana. Prašak razrijedite samo otopinom koja dolazi s njim. Injekcija je bolna, uprkos lidokainu u sastavu, ali bol u mišićima nastaje zbog obnove metabolizma.

Prosječni terapijski kurs Kokarnit uključuje 3 do 9 injekcija za ublažavanje pacijentovog stanja.

Ako sindrom boli nije toliko izražen, ali se manifestira, lijek je propisan u količini od 2-3 injekcije jedne ampule tjedno tokom 2-3 tjedna.

Proces liječenja prati liječnik. Vrijedno je ubrizgati samo one ljude koji to znaju učiniti. Ako ni vi ni vaši najmiliji nemate posebne vještine, obratite se medicinskoj sestri u bolnici u kojoj provedete terapiju, ona će vam pomoći da se injekcija.

Slični lijekovi

Analozi lijeka, karakterizirani sličnim terapeutskim učinkom, mogu se upotrijebiti ako nije moguće kupiti Cocarnit (ili postoje kontraindikacije i individualna netolerancija). Sa svojim liječnikom možete provjeriti koji je lijek pogodan za vas kao zamjenu.

NaslovOpisCena
Actovegindizajniran za metabolički oporavak kod bolesti mozga koje izazivaju poremećaje600-1400 rubalja
Amitriptilin pilula, spada u kategoriju antidepresiva30-60 rubalja
Berlition 300indicirano za dijabetičku polineuropatiju, smanjuje glukozu, sudjeluje u metaboličkim procesima600-900 rubalja
Gabagammaindiciran za bol kod dijabetičke polineuropatije380-1100 rubalja
Karbamazepinantiepileptik, pomaže u ublažavanju neurogenih bolova ako je potrebno70 rubalja
Kombilipenupotreba lijeka je moguća kod neuritisa, polineuropatije, neuralgije150-250 rubalja

Među sličnim lijekovima možete pronaći jeftinije lijekove od Kokarnit, čije ampule koštaju oko 600 rubalja. Ali postoje lijekovi i skuplji, ali istovremeno efikasni ili primjereni konkretno u vašem slučaju. Prije kupovine takvih lijekova potrebna je konsultacija s liječnikom.

Kokarnit injekcije

Lijek za poboljšanje metabolizma Cocarnit (Cocarnit) dodatno regenerira živčana vlakna perifernog živčanog sustava. Lijek proizvodi egipatska tvrtka E.I.P.I.Co. Pripada skupini metaboličkih sredstava koja se temelje na kompleksu aktivnih sastojaka nikotinamida, cijanokobalamina, kokarboksilaze i adenosin trifosfata.

Ampule sadrže sljedeće aktivne i pomoćne tvari:

Ružičasti prah, gotova otopina, prozirna, ružičasta

Koncentracija trifosadenin dinatrijum trihidrata, mg / ml

Koncentracija kokarboksilaze, mg / ml

Koncentracija cijanokobalamina, mg / ml

Koncentracija nikotinamida, mg / ml

Pomoćne komponente sastava

Glicin, metil i propil hidroksibenzoat

Voda, lidokain hidroklorid

3 ampule praška 187 mg sa 3 ampule otapala 2 ml po pakovanju

Tokom trudnoće

Liječnici mogu propisati injekcije Kokarnit tijekom trudnoće, pod uvjetom da očekivane koristi za majku nadmašuju potencijalni rizik za plod. U ostalim slučajevima zabranjena je upotreba lijeka za vrijeme nošenja djeteta. Tokom dojenja, upotreba lekova je zabranjena, jer aktivne materije sastava prodiru u majčino mleko i mogu naštetiti bebi.

U detinjstvu

Upotreba lijeka je kontraindicirana kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. To je zbog činjenice da nisu provedene studije o učinkovitosti i sigurnosti upotrebe lijeka u ovoj starosnoj grupi. Upotreba injekcija bez odobrenja liječnika može izazvati nekontrolirane reakcije centralnog i perifernog živčanog sustava.

Analozi kokarnitha

Ne postoje strukturni analozi lijeka u pogledu sastava sastojaka. Najbliži nadomjestak lijeka su:

  • Tiamin hlorid - oblik vitamina B1 koji se ubrizgava, uključen je u metabolizam kokarboksilaze, nadoknađuje nedostatak tvari,
  • Kokarboksilaza - injekcija za djelovanje koenzima i svojstvo normalizacije metabolizma ugljikohidrata,
  • Kardonat - kapsule na bazi kokarboksilaze,
  • Vitakson je zamjena za terapeutski lijek. Koristi se za lečenje neuralgije.

Cijena Kokarnit

Kokarnit možete kupiti u Moskvi putem ljekarni ili putem web stranica. Trošak lijeka ovisi o vrsti ljekarne i razini trgovačke marže. Približne cijene lijeka i njegovih analoga bit će:

Trošak lijeka, rubalja

Cocarnit, ampule sa otapalom 3 + 3 ml

Tiamin hidroklorid 1 ml 10 ampula

Kokarboksilaza, 50 mg 5 ampula

Margarita, 39 godina Moja majka ima radikulitis. Već je lako olakšati bol konvencionalnim tabletama, pa zato koristimo lijek Kokarnit. Propisali su nam ga ljekari. Nakon injekcije u glutealni mišić, majka kaže da sindrom boli umire, postaje joj lakše hodati. Najvažnije je da vitamin pripravak ne izazove nuspojave, dobro se podnosi.

Ruslan, 66 godina, lijek Kokarnit mi je propisan nakon dijagnoze neuralgije. Leđa su me stegnula tako da nisam mogao hodati, bilo koji pokret uzrokovao je jake bolove. Doktori su dolazili kod mene kući, davali injekcije. Nakon dvije injekcije, postalo mi je mnogo lakše, a nakon tjedan dana kursa bio sam spreman za trčanje - nisam ozlijeđen.

Vadim, 57. Miokarditis je otkriven prošle godine. Bilo je teško obavljati uobičajen posao - srce me je bolilo, osim toga počeo je nedostatak disanja, problemi sa disanjem. Nakon pogoršanja bolesti završio sam u bolnici. Tamo mi je propisan kurs injekcije Kokarnit. Kada ubrizgavate rastvor u stražnjicu, boli, ali to sam izdržao zbog rezultata. Dok sam na liječenju.

Cijanokobalamin

U krvi se cijanokobalamin veže na transkobalamin I i II, koji ga transportuje u tkiva. Odlaže se uglavnom u jetri. Komunikacija sa proteinima plazme - 90%. Brzo i potpuno se apsorbuje nakon intramuskularne i potkožne primjene. Maksimalna koncentracija nakon intramuskularne injekcije postiže se nakon 1 sata.

Iz jetre se izlučuje žuči u creva i ponovo se apsorbuje u krv. Poluvrijeme eliminacije je 500 dana. Izlučuje se s normalnom funkcijom bubrega - 7-10% bubrezima, oko 50% - crevima. Sa smanjenom funkcijom bubrega - 0-7% putem bubrega, 70-100% - crevima. Prodire kroz placentnu barijeru u majčino mlijeko.

Nikotinamid

Brzo se distribuira u svim tkaninama. Prodire kroz placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Metabolizira se u jetri uz stvaranje nikotinamida-N-metilnicotinamida. Izlučuje se bubrezima.

Poluživot u plazmi je oko 1,3 sata, volumen stacionarne raspodjele je oko 60 litara, a ukupni klirens je oko 0,6 l / min.

Doziranje i primjena

Lijek se ubrizgava duboko intramuskularno (u gluteusni mišić).

U slučajevima jakih bolova, liječenje je poželjno započeti intramuskularnom injekcijom 1 ampule (2 ml) dnevno dok se akutni simptomi ne ublaže. Trajanje upotrebe - 9 dana.

Nakon poboljšanja simptoma ili u slučajevima umjerenih simptoma polineuropatije: 1 ampula 2-3 puta tjedno u trajanju od 2-3 tjedna. Preporučeni tečaj lečenja je 3–9 injekcija, zavisno od težine bolesti.

Trajanje liječenja i ponovljene tečajeve određuje liječnik ovisno o prirodi i težini bolesti.

Simptomi predoziranja

Trifosadenin: prekoračenje maksimalne dnevne doze (oko 600 mg za odraslu osobu) može dovesti do razvoja sljedećih simptoma: vrtoglavica, snižen krvni pritisak, kratkotrajni gubitak svijesti, aritmija, atrioventrikularni blok II i III stepena, asistola, bronhospazam, poremećaji u ventrikulima, sinusna bradikardija i tahikardija.

Kokarboksilaza: Sljedeći simptomi javljaju se nakon primjene doze koja je više od 100 puta veća od preporučene doze: mišićni spazam, mišićna slabost, paraliza, aritmija.

Cijanokobalamin: nakon parenteralne primjene velike doze primijećeni su ekzematozni poremećaji kože i benigni oblik akni. Kada se koristi u visokim dozama, moguće je razviti hiperkoagulaciju, oslabljen metabolizam purina.

Nikotinamid: kod primjene velikih doza uočene su hiperpigmentacija, žutica, ambleopija, slabost, pogoršanje peptičnog čira na želucu i dvanaesniku. Uz produženu upotrebu primijećen je razvoj steatohepatoze, povećanje koncentracije mokraćne kiseline u krvi, oslabljena tolerancija na glukozu.

Uvođenje lijeka se odmah zaustavlja, propisana je simptomatska terapija, uključujući desenzibilizaciju.

Interakcija s drugim lijekovima

U bolesnika koji koriste hipoglikemijske agense iz skupine biguanida (metformin), zbog oslabljene apsorpcije cijanokobalamina iz gastrointestinalnog trakta, može se primjetiti smanjenje koncentracije cijanokobalamina u krvi. Sa drugim hipoglikemijskim agensima interakcije lijekova nisu opisane.

Cijanokobalamin je nespojiva s askorbinskom kiselinom, solima teških metala, tiaminom, tiamin bromidom, piridoksinom, riboflavinom, folnom kiselinom.

Ne možete istovremeno koristiti cijanokobalamin s lijekovima koji povećavaju koagulaciju krvi.

Pored toga, treba izbjegavati istodobnu upotrebu cijanokobalamina s kloramfenikolom.

Aminoglikozidi, salicilati, antiepileptički lekovi, kolhicin, kalijumi preparati smanjuju apsorpciju cijanokobalamina.

Uz kombiniranu upotrebu lijekova koji sadrže trifosadenin s dipiridamolom, pojačava se učinak dipiridamola, posebno vazodilatacijski efekt.

Dipiridamol pojačava efekat trifosadenina.

Pokazan je određeni antagonizam uz kombiniranu upotrebu lijeka s purinskim derivatima (kofein, teofilin).

Ne možete istovremeno unositi srčane glikozide u velikim dozama, jer se povećava rizik od razvoja nuspojava iz kardiovaskularnog sistema.

Istovremenom primjenom s ksantinol nikotinatom smanjuje se učinak lijeka.

Nikotinamid potencira dejstvo sedativa, sredstava za smirenje, kao i antihipertenzivnih lekova.

Pogledajte video: Kodi 18 upute za besplatno gledanje filmova, serija i TV programa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar