Aterosklerotska kardioskleroza: liječenje, uzroci, prevencija

Ateroskleroza pogađa žile svake treće osobe na Zemlji. To je proces stvaranja "masnih" plakova na zidu arterija ili vena, koji mogu dostići ogromnu veličinu - promjera do 7-12 cm. Svojim značajnim rastom lumen žile može se potpuno preklapati, što će dovesti do nedovoljne prehrane organa ili zastoja krvi u njemu. Rast takvih plakova u arterijama koje opskrbljuju srce dovodi do pojave ishemijske bolesti (skraćeno IHD) i aterosklerotske kardioskleroze.

Ako su u prvom slučaju promjene na organu često reverzibilne (izuzetak je razvoj srčanog udara), tada s kardiosklerozom oštećenje srčanog mišića traje cijeli život. U miokardu dolazi do proliferacije vezivnog tkiva, zbog čega njegova funkcija opada i, kao rezultat, može patiti cijeli organizam.

Uzroci kardioskleroze

Tačan uzrok aterosklerotske kardioskleroze nije poznat. Ljekari vjeruju da su najvažniji velika količina lipida u krvi (posebno LDL, kolesterol) i oštećenja krvožilnog sustava (sa padom pritiska, upalom itd.). Ova stanja se najčešće primjećuju kod ljudi koji imaju sljedeće negativne faktore:

  • Genetski - ako je u prošlosti u obitelji mnogo patilo od ateroskleroze, velika je vjerovatnoća da će se on razviti kod potomaka,
  • Starost - nakon 50 godina "masni" plakovi na žilama formiraju se mnogo brže nego u mladoj dobi. To je posljedica usporavanja metaboličkih procesa, smanjenja funkcije jetre i promjena vaskularnog zida. Zbog toga lipidi duže cirkuliraju u krvi i lakše se naseljavaju na oštećenim arterijama,
  • Seksualni - prema statističkim podacima muškarci su podložniji aterosklerozi više od žena koje su zaštićene seksualnim hormonima (prije menopauze),
  • Loše navike - pušenje i alkohol,
  • Prekomjerna težina - određuje se posebnim indeksom (tjelesna težina u kg / visina 2). Ako je dobivena vrijednost manja od 25, težina se smatra normalnom,
  • Popratne bolesti - dijabetes (posebno drugog tipa), insuficijencija štitnjače (hipotireoza), zatajenje jetre, hipertenzija (krvni pritisak iznad 140/90).

Prisutnost čak jednog faktora značajno povećava rizik od aterosklerotske kardioskleroze. Taj se proces formira postepeno, tako da je teško pravovremeno utvrditi njegovu prisutnost bez pacijentove budnosti. Da biste to učinili, morate znati odakle bolest počinje i kako se razvija.

Kako se razvija aterosklerotska kardioskleroza?

Prije svega, osoba mora promijeniti sastav masti u krvi. Razina “štetnih” lipida se povećava (LDL), a “korisni” smanjuje (HDL). Zbog toga se na zidovima koronarnih arterija pojavljuju masne trake. Nemoguće ih je otkriti tokom života, jer oni ne izazivaju pojavu bilo kakvih simptoma.

Nakon toga, lipidi se zajedno s krvnim ćelijama (trombocitima) i dalje talože u regiji pruge, formirajući potpuni plak. Kako raste, prvo djelomično zatvara arteriju. U ovom trenutku se osoba brine zbog prvih znakova koronarne bolesti. Ako plak ostane u ovom stanju dugo (nekoliko godina) i pacijent ne uzima lijekove za snižavanje lipida, pojavljuje se aterosklerotska kardioskleroza. U pravilu je difuzne prirode - male žarišta se javljaju u različitim dijelovima srčanog mišića.

Bez liječenja bolest napreduje postepeno - povećava se količina vezivnog tkiva, umjesto normalnog miokarda. Preostale mišićne ćelije rastu, pokušavajući održati normalnu funkciju srca. Kao rezultat toga, to dovodi do njegove insuficijencije i pojave teških simptoma.

Simptomi aterosklerotske kardioskleroze

Pacijenti predstavljaju dvije glavne skupine pritužbi - na manifestacije koronarne bolesti i na znake zatajenja srca. Prva je bol, koja se može prepoznati po karakterističnim znakovima. Svi su opisani u posebnom upitniku, odgovarajući na pitanja pacijenta može samostalno sumnjati na IHD.

Angina pectoris ili Prinzmetal - srednjeg / niskog intenziteta,

Nestabilna angina pektoris - moguća je pojava jakih bolova. Pacijent se može „smrznuti“ tokom napadaja, jer se boji pogoršati simptom.

Uz bilo koju vrstu koronarne srčane bolesti (osim srčanog udara), bol nestaje nakon uzimanja nitroglicerina. Ako traje više od 10 minuta - ovo je prilika da se obratite hitnoj pomoći.

Uz stabilnu anginu, bol brzo nestaje nakon kratkog odmora (za 5-7 minuta).

Karakteristika boliOpis
Gdje se nalazi?Uvijek iza sternuma. To je najvažniji dijagnostički kriterij.
Kakav lik?Bol najčešće boli ili vuče. Ponekad se pacijent može žaliti samo na nelagodu u grudima.
Gdje zrači („daje“)?
  • Levo rame
  • Lijeva ruka
  • Leva / desna ramena
  • Lijeva strana grudi.

Ovaj simptom je isprekidan - kod nekih pacijenata može da izostane.

Kada se pojavljuje?Ovaj simptom zavisi od vrste koronarne bolesti:

  • Angina pektoris (najčešća opcija) - nakon fizičkog / psihološkog stresa. Što je jači zatvoren lumen koronarne arterije - potrebno je manje stresa da biste prouzrokovali bol,
  • Vasospastična angina pektoris (Prinzmetal) - u bilo koje vrijeme, ali češće u mirovanju ili noću,
  • Nestabilna angina pektoris - bol se javlja spontano.
Koliko je jak?
Šta se uklanja?

Pored gore navedenih simptoma, pacijent sa aterosklerotskom kardiosklerozom može otkriti znakove srčane insuficijencije:

  • Kratkoća daha koja se javlja tokom napora. Najčešće ga pacijenti primijete kada se penju stepenicama ili hodaju na znatnim udaljenostima (većim od 400 metara). Uz uznapredovalu kardiosklerozu, pacijentovo disanje može biti teško čak i u mirovanju,
  • Edem - u prvim fazama zahvaćene su samo noge (u predelu stopala i nogu). Naknadno se mogu pojaviti edemi po cijelom tijelu, uključujući i unutrašnje organe,
  • Promjene na koži i noktima - pacijenti s teškom kardiosklerozom primjećuju hlađenje ruku i nogu, stalnu suhu kožu. Mogući su gubitak kose i deformacija noktiju (oni dobijaju okrugli oblik, postaju konveksni),
  • Pad pritiska (ispod 100/70 mm Hg) pojavljuje se samo na pozadini značajne promjene miokarda. Često praćena vrtoglavicom i periodičnim nesvjesticama.

Takođe, aterosklerotska kardioskleroza može biti praćena poremećajima ritma, pojavom osećaja „otkucaja srca“ i „kvara“ u srcu. Međutim, ovi simptomi se rijetko pojavljuju.

Dijagnoza aterosklerotske kardioskleroze

Ateroskleroza se može posumnjati proučavanjem pacijentove venske krvi. Da biste to učinili, dovoljno je izvršiti biohemijsku analizu, u kojoj bi trebalo sagledati sljedeće pokazatelje:

lipidi ")

PokazateljNormaPromjene u aterosklerotičnoj kardiosklerozi
Holesterol3,3-5,0 mmol / LPovećava se
LDL ("štetni lipidi")do 3,0 mmol / lPovećava se
veći od 1,2 mmol / lIde dole
TrigliceridiDo 1,8 mmol / lPovećava se

Da bi potvrdili prisustvo aterosklerotske kardioskleroze, ljekari koriste instrumentalnu dijagnostiku. Sledeće metode su najčešće u Rusiji:

  • EKG je jeftina i sveprisutna studija koja vam omogućuje da posumnjate na kardiosklerozu prisustvom ishemije određenih područja srca tj.
  • Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je najlakši način za otkrivanje vezivnog tkiva umjesto miokarda, procijeniti broj patoloških žarišta i njihovu veličinu,
  • Koronarna angiografija je najtačniji i najskuplji način otkrivanja ateroskleroze. Studija se provodi samo u velikim bolnicama jer zahtijeva skupe zalihe, opremu i visoko kvalificirane stručnjake. Standardni algoritam za angiografiju je sljedeći:
    1. Kroz femoralnu arteriju hirurg ubacuje poseban kateter (tanka cev) koji vodi kroz aortu do koronarnih arterija tj.
    2. Kontrastno sredstvo se uvodi u kateter,
    3. Snimite područje srca bilo kojom rendgenskom metodom (češće je to računarska tomografija).

Nakon potvrde dijagnoze, ljekari propisuju sveobuhvatni tretman. Inhibira napredovanje bolesti, smanjuje ozbiljnost simptoma i smanjuje rizik od srčanog udara, što je čest uzrok smrti kod ovakvih bolesnika.

Liječenje aterosklerotske kardioskleroze

Prije svega, pacijentima se preporučuje pridržavati se dijeta usmjerenih na smanjenje količine lipida u krvi. Podrazumijeva isključenje prženih, brašnih, dimljenih i slanih jela. Stol bolesnika uglavnom se sastoji od supa od pilećeg bujona, žitarica, dijetalnog mesa (piletina, teletina, ćuretina) i proizvoda od povrća (povrće, voće).

Pacijent bi trebao prilagoditi svoj način života kako bi poboljšao učinak liječenja. Potrebne su dozirane fizičke vježbe (plivanje, redovno hodanje, lagani trčanje) koje će vam pomoći da se riješite viška kilograma, te povećate toleranciju (toleranciju) na stres.

Uspješno liječenje aterosklerotske kardioskleroze nije moguće bez pridržavanja gore navedenih preporuka, ali pravilni lijekovi također igraju važnu ulogu. U pravilu uključuje sljedeće grupe lijekova:

  • Razrjeđivač krvi - Aspirin kardio, kardiomagnil. Oni se uzimaju da inhibiraju rast plakova i začepljenje krvnih sudova. Redovna upotreba ovih lekova sprečava infarkt miokarda u 76%,
  • Snižavanje lipida - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin,
  • Ublažavanje IHD napada - Nitroglicerin u spreju / tabletama ispod jezika. Djeluje samo kratko vrijeme. Kod čestih napadaja preporučuju se oblici koji traju 8-12 sati: Izosorbid dinitrat ili mononitrat,
  • Uklanjanje edema - Diuretici Veroshpiron, Spironolactone. S ozbiljnim i izraženim edemom moguće je imenovanje Furosemida,
  • Unapređenje prognoze - Enalapril, Lisinopril, Captopril. Ovi lijekovi smanjuju ozbiljnost zatajenja srca i pomalo smanjuju krvni pritisak.

Ova šema se može nadopuniti s drugim lijekovima, ovisno o stanju pacijenta. Ako lijekovi nisu u stanju da smanje simptome aterosklerotske kardioskleroze, preporučuje se prelazak na hirurško liječenje. Sastoji se u poboljšanju opskrbe krvi miokardom širenjem koronarnih arterija (transluminalna balonska angioplastika) ili zaobilazeći protok krvi (preskakanje koronarnih arterija).

Prevencija aterosklerotske kardioskleroze

Vjerojatnost razvoja ove patologije vrlo je velika, stoga bi profilaksa trebala započeti u mladoj dobi. Sastoji se od jednostavne korekcije stila života, usmjerene na smanjenje razine lipida i sprečavanje oštećenja vaskula. Preporuke ljekara su sljedeće:

  • Vežbajte najmanje 3 puta nedeljno. Trčanje, sport / skijanje i plivanje su idealni;
  • Prestanite pušiti, konzumirati drogu i velike doze alkohola (preporučuje se konzumiranje ne više od 100 g vina dnevno),
  • Periodično mjerite pritisak i glukozu,
  • Redovno (svakih 6 meseci) uzimajte multivitaminske komplekse,
  • Ograničite masnu, brašnastu, dimljenu hranu. Posuđe se ne smeju dodavati.

Prevencija aterosklerotske kardioskleroze mnogo je jednostavnija nego liječenje. Gore navedene aktivnosti pomažu u održavanju dostojnog kvaliteta života osobe čak i u starosti.

Šta je aterosklerotska kardioskleroza?

Kako takva dijagnoza „aterosklerotske kardioskleroze“ ne postoji već duže vreme i od iskusnog stručnjaka ste vi ne čuju. Ovaj izraz koristi se za nazivanje posljedica koronarne srčane bolesti radi razjašnjenja patoloških promjena u miokardu.

Bolest se očituje značajnim povećanjem rada srca, posebno njegovih lijevih klijetki i poremećajem ritma. Simptomi bolesti slični su manifestaciji zatajenja srca.

Pre nego što se razvije aterosklerotska kardioskleroza, pacijent može duže vreme bolovati od angine pektoris.

Bolest se zasniva na zamjeni zdravih tkiva u kikalnom miokardu, kao posljedici koronarne arterioskleroze. To se događa zbog poremećene koronarne cirkulacije i nedovoljne opskrbe miokardom krvlju - ishemijske manifestacije. Kao rezultat toga, u budućnosti se formiraju mnoge žarišta u srčanom mišiću, u kojima je započeo nekrotični proces.

Aterosklerotska kardioskleroza često je "susedna" hroničnom visokom krvnom pritisku, kao i sklerotičnom oštećenju aorte. Često pacijent ima atrijsku fibrilaciju i cerebralnu arteriosklerozu.

Kako se formira patologija?

Kad se na tijelu pojavi mali rez, svi se trudimo da što manje postane vidljiv nakon zarastanja, ali na ovome mjestu koža i dalje više neće imati elastična vlakna - ožiljak će se formirati. Slična se situacija događa i sa srcem.

Ožiljak na srcu može se pojaviti iz sledećih razloga:

  1. Nakon upalnog procesa (miokarditis). U djetinjstvu su uzrok tome bolesti u prošlosti, poput ospica, rubeole, šarlatske groznice. U odraslih - sifilis, tuberkuloza. S liječenjem, upalni proces se smanjuje i ne širi. Ali ponekad nakon toga ostane ožiljak, tj. mišićno tkivo zamjenjuje ožiljke i više nije u mogućnosti da se stegne. Ovo se stanje naziva miokarditis kardioskleroza.
  2. Neophodno je ožiljak nakon operacije koja je izvršena na srcu.
  3. Odgođeni akutni infarkt miokarda je oblik koronarne srčane bolesti. Nastalo područje nekroze vrlo je sklono puknuću, pa je vrlo važno da se uz pomoć liječenja formira prilično gust ožiljak.
  4. Ateroskleroza sudova izaziva njihovo sužavanje, usled stvaranja plakova unutar holesterola. Nedovoljno opskrba mišićnim vlaknima kisikom dovodi do postepene zamjene zdravog ožiljnog tkiva. Ova anatomska manifestacija hronične ishemijske bolesti može se pronaći kod skoro svih starijih ljudi.

Glavni razlog za razvoj patologije je stvaranje kolesteroloških plakova unutar žila. Vremenom se povećavaju u veličini i ometaju normalno kretanje krvi, hranljivih sastojaka i kisika.

Kada lumen postane vrlo mali, počinju problemi sa srcem. U stalnom je stanju hipoksije, kao rezultat toga razvija se koronarna bolest srca, a potom i aterosklerotska kardioskleroza.

Budući da je u ovom stanju duže vrijeme, stanice mišićnog tkiva zamjenjuju se vezivnim, a srce prestaje pravilno da se smanjuje.

Čimbenici rizika koji provociraju razvoj bolesti:

  • Genetska predispozicija
  • Pol Muškarci su podložniji bolesti od žena,
  • Kriterijum starosti. Bolest se razvija češće nakon 50 godine. Što je starija osoba, veće je njihovo stvaranje kolesteroloških plakova i kao rezultat toga je bolest koronarnih arterija,
  • Prisutnost loših navika,
  • Fizička neaktivnost,
  • Pothranjenost
  • Prekomjerna težina
  • Prisutnost popratnih bolesti po pravilu je dijabetes melitus, bubrežno zatajenje, hipertenzija.

Postoje dva oblika aterosklerotske kardioskleroze:

  • Difuzna mala žarišta,
  • Difuzno veliko žarište.

U ovom slučaju bolest je podijeljena u 3 vrste:

  • Ishemična - javlja se kao posledica dugotrajnog posta zbog nedostatka protoka krvi,
  • Postinfarkt - javlja se na mestu tkiva zahvaćenom nekrozom,
  • Mešovita - za ovu vrstu karakteristična su dva prethodna znaka.

Simptomatologija

Aterosklerotska kardioskleroza je bolest koja ima dug tijek, ali bez odgovarajućeg liječenja, neprestano napreduje. U ranim fazama pacijent možda ne osjeća nikakve simptome, stoga se abnormalnosti u radu srca mogu primijetiti samo na EKG-u.

S godinama je rizik od vaskularne ateroskleroze vrlo velik, pa se čak i bez prethodnog infarkta miokarda može pretpostaviti prisustvo mnogih malih ožiljaka na srcu.

  • Prvo pacijent primjećuje pojavu kratkoće daha, koja se pojavljuje za vrijeme vježbanja. S razvojem bolesti počinje mučiti osobu čak i tokom sporog hodanja. Osoba počinje doživljavati pojačani umor, slabost i nije u mogućnosti brzo izvršiti nijednu radnju.
  • Postoje bolovi u predjelu srca, koji se pojačavaju noću. Ne isključuje se tipične napade angine. Bol zrači u lijevu ključnu kost, rame ili ruku.
  • Glavobolja, nazalna kongestija i zujanje ukazuje na to da mozak doživljava gladovanje kisikom.
  • Srčani ritam je poremećen. Moguća tahikardija i fibrilacija atrija.


Dijagnostičke metode

Dijagnoza aterosklerotske kardioskleroze postavlja se na temelju prikupljene anamneze (prethodni infarkt miokarda, prisustvo koronarne srčane bolesti, aritmija), ispoljenih simptoma i podataka dobivenih laboratorijskim istraživanjima.

  1. Pacijentu se obavlja EKG gdje se mogu utvrditi znakovi koronarne insuficijencije, prisutnost ožiljnog tkiva, srčane aritmije, hipertrofija lijeve komore.
  2. Izvodi se biohemijski test krvi koji otkriva hiperholesterolemiju.
  3. Podaci ehokardiografije ukazuju na kršenje kontraktilnosti miokarda.
  4. Biciklistička ergometrija pokazuje koliki je stepen disfunkcije miokarda.

Za precizniju dijagnozu aterosklerotske kardioskleroze mogu se provesti sljedeća ispitivanja: svakodnevno praćenje EKG-a, MRI srca, ventrikulografija, ultrazvuk pleuralnih šupljina, ultrazvuk trbušne šupljine, rendgen rendgenske kosti, ritmokardiografija.

Ne postoji takav tretman za aterosklerotsku kardiosklerozu jer nije moguće popraviti oštećeno tkivo. Sva terapija usmjerena je na ublažavanje simptoma i pogoršanja.

Neki lijekovi se pacijentu prepisuju doživotno. Obavezno propisujte lijekove koji mogu ojačati i proširiti zidove krvnih žila. Ako postoje dokazi, može se obaviti operacija tijekom koje će se odstraniti veliki plakovi na vaskularnim zidovima. Osnova liječenja je pravilna prehrana i umjerena fizička aktivnost.

Prevencija bolesti

Da biste spriječili razvoj bolesti, vrlo je važno započeti s nadgledanjem svog zdravlja na vrijeme, posebno ako su u porodičnoj anamnezi već bili slučajevi razvoja aterosklerotske kardioskleroze.

Primarna prevencija je pravilna ishrana i sprečavanje prekomerne težine. Veoma je važno svakodnevno obavljati fizičke vježbe, ne voditi sjedilački način života, redovno posjećivati ​​doktora i nadzirati holesterol u krvi.

Sekundarna prevencija je liječenje bolesti koje mogu izazvati aterosklerotsku kardiosklerozu. U slučaju dijagnosticiranja bolesti u početnim fazama razvoja i pod uvjetom da se poštuju sve preporuke liječnika, kardioskleroza možda neće napredovati i omogućiti će čovjeku da vodi cjelovit način života.

Šta je aterosklerotska kardioskleroza

Medicinski pojam "kardioskleroza" odnosi se na ozbiljnu bolest srčanog mišića povezanu s procesom difuzne ili žarišne proliferacije vezivnog tkiva u mišićnim vlaknima miokarda. Postoje sorte bolesti na mestu nastanka poremećaja - aortokardioskleroza i koronarna kardioskleroza. Za bolest je karakteristično sporo širenje s dugim tokom.

Ateroskleroza koronarnih arterija ili stenotska koronarna skleroza izaziva ozbiljne metaboličke promjene u miokardu i ishemiju. Vremenom, mišićna vlakna atrofiraju i odumiru, koronarna bolest srca se pogoršava uslijed smanjenja pobuđenja impulsa i poremećaja ritma. Kardioskleroza često pogađa muškarce starijeg i srednjeg rasta.

Opće informacije

Kardioskleroza (miokardioskleroza) - proces žarišne ili difuzne zamjene mišićnih vlakana miokarda vezivnim tkivom. Na osnovu etiologije uobičajeno je razlikovati miokarditis (zbog miokarditisa, reumatizma), aterosklerotični, postinfarktni i primarni (s urođenim kolagenozama, fibroelastoze) kardiosklerozu. Aterosklerotska kardioskleroza u kardiologiji smatra se manifestacijom koronarne srčane bolesti zbog progresije ateroskleroze koronarnih žila. Aterosklerotska kardioskleroza otkriva se uglavnom u muškaraca srednjeg rasta i starije životne dobi.

Suština patologije

Šta je aterosklerotska kardioskleroza? Ovo je patološki proces u kojem se mišićna vlakna miokarda zamjenjuju vlaknima vezivnog tkiva. Kardioskleroza se može razlikovati u etiologiji patološkog procesa, može biti miokardijalna, aterosklerotska, primarna i post-infarktska.

U kardiologiji se ova patologija smatra aterosklerozom koronarnih žila i kao manifestacija koronarne srčane bolesti, aterosklerotska kardioskleroza u većini slučajeva se primjećuje u sredovječnih i starijih muškaraca.

Uzroci aterosklerotske kardioskleroze

Patologija koja se razmatra temelji se na aterosklerotskim lezijama koronarnih žila. Vodeći faktor u razvoju ateroskleroze je kršenje metabolizma holesterola, praćeno prekomjernim taloženjem lipida u unutrašnjoj sluznici krvnih žila. Na brzinu stvaranja koronarne ateroskleroze značajno utječu istodobna arterijska hipertenzija, sklonost vazokonstrikciji i prekomjerna konzumacija hrane bogate holesterolom.

Ateroskleroza koronarnih žila dovodi do sužavanja lumena koronarnih arterija, poremećenog opskrbe krvi miokardom, nakon čega slijedi zamjena mišićnih vlakana ožiljnim vezivnim tkivom (aterosklerotična kardioskleroza).

ICD-10 kod

Prema desetoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD 10), koja pomaže u prepoznavanju dijagnoze u povijesti bolesti i odabiru liječenja, ne postoji tačan kôd za aterosklerotsku kardiosklerozu. Ljekari koriste kodiranje I 25.1, što znači aterosklerotična bolest srca. U nekim se slučajevima koristi oznaka 125.5 - ishemijska kardiomiopatija ili I20-I25 - koronarna bolest srca.

Dugo vremena se aterosklerotska kardioskleroza možda neće otkriti. Simptomi u obliku nelagode često se pogrešno postavljaju zbog jednostavnog lošeg stanja. Ako se znakovi kardioskleroze počnu redovno mučiti, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Sljedeći simptomi služe kao razlog za liječenje:

  • slabost, smanjene performanse,
  • kratkoća daha koja se pojavljuje za vrijeme odmora,
  • bol u epigastriju,
  • kašalj bez znakova prehlade, praćen plućnim edemom,
  • aritmija, tahikardija,
  • akutna bol u sternumu, koja se proteže do leve podlaktice, ruke ili ramena,
  • povećana anksioznost.

Rijedak znak aterosklerotske kardioskleroze je lagano povećanje jetre. Klinička slika bolesti teško je utvrditi, vođena samo pacijentovim senzacijama, slične su simptomima drugih bolesti. Razlika leži u činjenici da se s vremenom razvija napredovanje napada, oni se počinju češće pojavljivati, nose redovan karakter. U bolesnika s post-infarktnim aterosklerotskim plakovima vjerovatnost recidiva je velika.

Posledice i komplikacije

Aterosklerotsku kardiosklerozu karakteriše hronični, sporo napredujući kurs. Periodi poboljšanja mogu dugo trajati, ali opetovani napadi akutnog poremećaja koronarnog krvotoka postepeno dovode do pogoršanja stanja pacijenata.

Prognoza za aterosklerotsku kardiosklerozu određena je mnogim faktorima, pre svega sledećim:

  • područje lezije miokarda,
  • vrsta provodljivosti i aritmije,
  • stadijum hroničnog kardiovaskularnog zatajenja u trenutku otkrivanja patologije,
  • prisutnost pratećih bolesti,
  • starost pacijenta.

U nedostatku otežavajućih faktora, adekvatnog sistemskog tretmana i primjene medicinskih preporuka, prognoza je umjereno povoljna.

Uzroci i patogeneza

Uzroci razvoja bolesti mogu biti sljedeći:

  • pretežak
  • povišen holesterol
  • loše navike
  • sjedilački način života
  • dijabetes melitus i drugi endokrini poremećaji,
  • koronarna bolest srca.

Aterosklerotski faktori u kardiovaskularnom sistemu dovode do nekroze na srčanom tkivu, receptori umiru kao posljedica ove patologije, što dovodi do smanjenja osjetljivosti srca na kisik.

Bolest karakterizira dug i aktivno razvijajući se tijek, što rezultira da lijeva klijetka značajno povećava volumen, što je praćeno zatajenjem srca i svim pratećim simptomima (poremećaj srčanog ritma, angina pektoris itd.).

Karakteristični simptomi

Simptomi aterosklerotske kardioskleroze imaju različit intenzitet, to ovisi o lokalizaciji procesa i njegovoj učestalosti. U početnim fazama bolesti pacijent je zabrinut zbog kratkoće daha, a javlja se uz takve fizičke napore koji ranije nisu uzrokovali nikakve simptome. S razvojem bolesti, dispneja se počinje pojavljivati ​​u mirovanju. Pored toga, aterosklerotska kardioskleroza se manifestuje kako slijedi:

  • aritmija se razvija,
  • postoji bol u predjelu srca, a intenzitet mu može biti vrlo promjenljiv - od male nelagodnosti do teških napada, često se bol daje na lijevoj strani tijela,
  • krvni pritisak postaje spazmatičan,
  • vrtoglavica i zagušene uši su mogući,
  • pojavljuje se oteklina.

Ako post-infarktska kardioskleroza ima sve ove simptome u svijetlom i stalnom obliku, tada aterosklerotiku karakterizira valovit tijek, jer se patološki procesi u miokardu odvijaju postupno.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza se temelji na hardverskoj studiji, jer se gore opisani simptomi mogu primijetiti i kod drugih bolesti koje nisu povezane s kardiologijom, na primjer, astme. Napornija verzija hardverske dijagnostike je EKG. Veoma je važno spremiti sve rezultate EKG-a kako bi ljekar mogao pratiti dinamiku i hronologiju bolesti. Patologije na EKG-u može da dešifruje samo specijalista.

Ako postoje znakovi poremećaja srčanog ritma, na kardiogramu će biti vidljive pojedinačne ekstrasistole, ukoliko je vodljivost oslabljena, doktor će vidjeti blokade, mogu se pojaviti i zubi u kardiogramu, što pacijent ranije nije imao.

Ultrazvuk srca može dati i informacije o lošoj cirkulaciji. Za dijagnosticiranje patologije koriste se i druge istraživačke metode - ehokardiografija i biciklistička ergometrija. Ova istraživanja pružaju vrlo točne informacije o stanju srca u mirovanju i za vrijeme napora.

Koja je opasnost od bolesti i koje mogu biti komplikacije

Aterosklerotska kardioskleroza je latentna bolest, a pošto je povezana sa srcem, opasnost govori sama za sebe. Kardioskleroza je opasna zbog nepovratnih promjena. Kao rezultat loše cirkulacije krvi u miokardu, dolazi do gladovanja kisikom, a srce ne može raditi u ispravnom režimu. Kao rezultat toga, zidovi srca se zadebljavaju i povećava se u veličini. Zbog prekomjerne napetosti mišića, posuda može biti oštećena (ili potpuno puknuti), dolazi do infarkta miokarda.

Komplikacije aterosklerotske kardioskleroze su različite bolesti srca koje mogu biti fatalne.

Vrste i stadijumi kardioskleroze

Postoji nekoliko faza razvoja patologije, a svaka od njih ima svoje simptome, a liječenje u različitim fazama također ima razlike:

  • 1. faza - tahikardija i nedostatak daha, javljaju se samo tijekom fizičkog napora,
  • Faza 2 sa zatajenjem lijeve komore - simptomi se javljaju umjerenim vježbanjem,
  • Faza 2 u slučaju insuficijencije desne komore - postoje otekline na nogama, palpitacije, brza, umerena akrocijanoza ekstremiteta,
  • Faza 2B - stagnacija se primjećuje u oba kruga cirkulacije krvi, jetra je povećana, oteklina ne jenjava,
  • Treća faza - simptomi su konstantni, rad svih sistema i organa je poremećen.

Kardioskleroza može biti sledećih vrsta:

  • aterosklerotična - nastaje kao rezultat taloženja aterosklerotskih plakova na koronarnim žilama,
  • post-infarkt
  • difuzna kardioskleroza - srčani mišić potpuno je pokriven patološkim procesom,
  • postmiokardni - upalni procesi u miokardu.

Liječenje bolesti

Prvo što se pacijentu preporučuje je dijetna hrana. Treba prestati jesti masna, pržena, brašna, slana i dimljena jela. Preporučljivo je ograničiti žitarice, dijetalna mesa poput piletine, puretine, teletine, jesti više voća i povrća.

Takođe je prikazana promjena u načinu života - izvediva tjelesna aktivnost (plivanje, neuredno trčanje, hodanje), postepeno treba povećavati opterećenje. Sve ove mjere su pomoćna terapija za liječenje lijekovima, bez koje nije moguće poboljšati bolesnike s aterosklerozom.

Koje lijekove treba koristiti za liječenje aterosklerotske kardioskleroze, liječnik bi trebao preporučiti, nemoguće je uzimati lijekove sami, kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica.

Lijekovi na recept koji smanjuju viskoznost krvi - kardiomagnil ili aspirin. Njihov je prijem potreban kako bi došlo do usporavanja stvaranja plakova i ne dolazi do začepljenja posuda. Dugotrajan i redovan unos ovih sredstava dobra je prevencija infarkta miokarda.

Lijekovi na recept koji snižavaju lipide u krvi: Simvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin. Nitroglicerin je indiciran za napade koronarne bolesti srca, ali njegov je učinak kratkoročan, ako se napadaji često pojavljuju, vrijedi koristiti lijekove koji imaju duži učinak.

S jakim edemom propisuju se diuretici Spironolakton, Veroshpiron, ako ova sredstva nisu djelotvorna, tada se propisuje Furosemid. Pored toga, propisani su lijekovi koji smanjuju krvni pritisak i ublažavaju simptome srčane insuficijencije: Enalapril, Captopril, Lisinopril.

Po potrebi se režimu liječenja dodaju i drugi lijekovi. Uz neučinkovitost liječenja lijekovima predlaže se hirurška intervencija koja ima za cilj poboljšanje opskrbe krvlju miokardom.

Prognoza i preventivne mjere

Prognoza se može dati samo nakon kompletne dijagnoze pacijenta, procjene njegovog općeg stanja i prisustva pratećih bolesti. Prema statistikama, ako aterosklerotska kardioskleroza nije dala ozbiljne i po život opasne komplikacije, te ako se liječenje započelo na vrijeme i uspješno završi, tada možemo govoriti o stopostotnom preživljavanju.

Moram reći da su gotovo sve komplikacije koje utječu na postotak preživljavanja povezane s činjenicom da se pacijent kasnije obraća liječniku za pomoć, kao i nepridržavanje svih preporuka koje je specijalist propisao.

Liječenje srčanih i krvožilnih bolesti, uključujući aterosklerozu, dugačko je i prilično komplicirano, pa ako osoba ima predispoziciju za ove patologije, tada je potrebno pravovremeno započeti s prevencijom. Znajući uzroke bolesti lako je razumjeti što je prevencija aterosklerotske kardioskleroze:

  1. Pravilna prehrana. Hrana treba biti blagotvorna za tijelo, treba je kuhati s minimalnom količinom ulja, odnosno mora se koristiti nježne metode kuhanja. Masnu i dimljenu hranu treba drastično smanjiti, unos soli treba smanjiti.
  2. Normalizacija težine. Prerano starenje i mnogi problemi u organizmu povezani su s prekomjernom težinom. Nije potrebno pridržavati se strogih i iscrpljujućih dijeta, dovoljno je pravilno jesti i uravnoteženo, a težina se normalizira bez štete i stresa za tijelo.
  3. Obavezno napustite loše navike. Ovo je ključna tačka u liječenju srčanih i krvožilnih bolesti. Pušenje i zloupotreba alkohola negativno utječu na stanje svih ljudskih sustava i organa, ovisnosti uništavaju krvne sudove i pogoršavaju metaboličke procese.
  4. Za održavanje tonusa i jačanje organizma u cjelini vrlo je važan aktivan stil života. Međutim, ne vrijedi biti previše zavidan u sportu, fizička aktivnost treba biti izvediva i pružiti osobi radost. Ako nema želje za trčanjem i plivanjem onda možete odabrati šetnje ili neku drugu aktivnu aktivnost.

Prevencija srčanih oboljenja i vaskularnih patologija zdrav je način života. Nažalost, posljednjih godina sve manje ljudi brine o svom zdravlju i sluša savjete ljekara, moraju se sjetiti da je aterosklerotska kardioskleroza bolest koja se razvija dugi niz godina, da se ne može brzo izliječiti, ali može se spriječiti.

Patogeneza aterosklerotske kardioskleroze

Stenozirajuću aterosklerozu koronarnih arterija prate ishemija i metabolički poremećaji u miokardu i, kao rezultat, postepena i sporo razvijajuća distrofija, atrofija i smrt mišićnih vlakana, na čijem se mjestu formiraju nekroza i mikroskopski ožiljci. Smrt receptora pomaže u smanjenju osjetljivosti tkiva miokarda na kisik, što dovodi do daljnjeg napredovanja koronarne srčane bolesti.

Aterosklerotska kardioskleroza je difuzna i produžena. S progresijom aterosklerotske kardioskleroze razvija se kompenzacijska hipertrofija i potom dilatacija lijeve komore, a pojačavaju se znakovi zatajenja srca.

S obzirom na patogenetske mehanizme, razlikuju se ishemijska, postinfarktska i mješovita varijanta aterosklerotske kardioskleroze. Ishemijska kardioskleroza nastaje uslijed dugotrajnog zastoja cirkulacije, sporo napreduje, difuzno utječu na srčani mišić. Post-infarktska (post-nekrotična) kardioskleroza nastaje na mjestu nekadašnjeg mjesta nekroze. Mješovita (prolazna) aterosklerotska kardioskleroza kombinira oba gore navedena mehanizma i karakterizira je spor difuzni razvoj vlaknastog tkiva, naspram kojeg se periodično formiraju nekrotični žarišta nakon ponovljenog infarkta miokarda.

Prognoza i prevencija aterosklerotske kardioskleroze

Prognoza aterosklerotske kardioskleroze zavisi od obima lezije, prisustva i vrste poremećaja ritma i provodljivosti i stadija zatajenja krvotoka.

Primarna prevencija aterosklerotske kardioskleroze jeste sprečavanje aterosklerotskih promjena u krvnim žilama (pravilna prehrana, dovoljna fizička aktivnost itd.). Sekundarne preventivne mjere uključuju racionalno liječenje ateroskleroze, boli, aritmija i zatajenja srca. Pacijentima sa aterosklerotskom kardiosklerozom potrebno je redovno praćenje od strane kardiologa, pregled kardiovaskularnog sistema.

Pogledajte video: TRIBINA: Diabetes - uzroci, lijecenje i prevencija - Dr. Ismet Osmanovic (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar