Kada izmjeriti šećer u krvi glukometrom?

Dijabetes melitus smatra se najstrašnijom patologijom endokrinog sustava, koja se razvija zbog kvara pankreasa. Uz patologiju, ovaj unutarnji organ ne proizvodi dovoljno inzulina i izaziva nakupljanje povećane količine šećera u krvi. Budući da glukoza nije u stanju prerađivati ​​i prirodnim putem napustiti tijelo, osoba razvija dijabetes.

Nakon što dijagnosticiraju bolest, dijabetičari moraju svakodnevno nadgledati razinu šećera u krvi. U tu svrhu preporučuje se kupnja posebnog uređaja za mjerenje glukoze kod kuće.

Osim što pacijent odabere režim liječenja, propiše terapijsku dijetu i uzme potrebne lijekove, dobar liječnik uči dijabetičara kako pravilno koristiti glukometar. Takođe, pacijent uvijek prima preporuke kada trebate izmjeriti šećer u krvi.

Zašto je potrebno mjeriti šećer u krvi

Zahvaljujući praćenju nivoa glukoze u krvi dijabetičar može pratiti napredak svoje bolesti, pratiti učinak lijekova na pokazatelje šećera, utvrđivati ​​koje fizičke vježbe pomažu u poboljšanju njegovog stanja.

Ako se otkrije niska ili visoka razina šećera u krvi, pacijent ima priliku na vrijeme reagirati i poduzeti potrebne mjere za normalizaciju pokazatelja. Takođe, osoba ima mogućnost da samostalno nadgleda koliko su efikasni uzimani lekovi za snižavanje šećera i da li mu je ubrizgano dovoljno inzulina.

Zbog toga je potrebno mjeriti glukozu kako bi se prepoznali faktori koji utječu na povećanje šećera. To će vam omogućiti da prepoznate razvoj bolesti na vrijeme i spriječite ozbiljne posljedice.

Elektronički uređaj omogućuje vam da samostalno, bez pomoći ljekara, provedete krvni test kod kuće.

Standardna oprema obično uključuje:

  • Mali elektronički uređaj s ekranom za prikaz rezultata studije,
  • Olovka za uzorkovanje krvi
  • Set test traka i lanceta.

Mjerenje pokazatelja vrši se prema sljedećoj shemi:

  1. Prije postupka operite ruke sapunom i osušite ih ručnikom.
  2. Probna traka ugrađuje se skroz u utičnicu brojila, a zatim se uređaj uključuje.
  3. Probijanje se vrši na prstu uz pomoć probijača olovke.
  4. Kapljica krvi nanosi se na posebnu površinu test trake.
  5. Nakon nekoliko sekundi, rezultat analize može se videti na ekranu instrumenta.

Kad uređaj prvi put pokrenete nakon kupnje, morate proučiti upute, morate strogo slijediti preporuke u priručniku.

Kako sami odrediti nivo šećera

Nije teško sami napraviti krvni test i zabilježiti dobivene rezultate. Međutim, važno je slijediti određena pravila kako biste dobili što točniji i najprecizniji rezultat.

Uz česte postupke, probijanje treba raditi na različitim mjestima na koži kako bi se spriječilo iritacije. Alternativno, dijabetičari izmjenjuju treći i četvrti prst, pri čemu svaki put mijenjajući ruke s desna na lijevo. Danas postoje inovativni modeli koji mogu uzeti uzorke krvi iz alternativnih dijelova tijela - bedara, ramena ili drugih pogodnih područja.

Tokom uzorkovanja krvi potrebno je da krv izađe sama. Ne možete prstnuti prst ili pritisnuti na njega da biste dobili više krvi. To može utjecati na tačnost očitanja.

  • Prije postupka, preporučuje se pranje ruku pod slavinom toplom vodom kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i povećalo oslobađanje krvi iz punkcije.
  • Da bi se izbjegla jaka bol, probija se ne u sredini vrhova prstiju, već malo sa strane.
  • Test traku uzmite samo suhim i čistim rukama. Prije postupka morate provjeriti integritet zaliha.
  • Svaki dijabetičar trebao bi imati individualni glukometr. Kako bi se spriječila infekcija putem krvi, zabranjeno je davanje uređaja drugim ljudima.
  • Ovisno o modelu uređaja, prije svakog mjerenja potrebno je provjeriti ispravnost uređaja. Važno je da svaki put kada ubacite testnu traku u analizator, provjerite prikazane podatke s kodom na pakiranju test traka.

Postoje različiti faktori koji mogu promeniti indikator i povećati tačnost brojila:

  1. Razlika između kodiranja na uređaju i pakiranja s test trakama,
  2. Vlažna koža na području uboda,
  3. Snažan stisak prsta kako biste brzo dobili pravu količinu krvi,
  4. Loše oprane ruke
  5. Prisutnost prehlade ili zarazne bolesti.

Koliko često dijabetičari trebaju da izmjere glukozu

Koliko često i kada treba mjeriti šećer u krvi glukometrom, bolje je konsultirati svog ljekara. Na temelju vrste dijabetes melitusa, težine bolesti, prisutnosti komplikacija i drugih individualnih karakteristika sastavlja se shema terapije i praćenja vlastitog stanja.

Ako bolest ima ranu fazu, postupak se izvodi svakog dana nekoliko puta dnevno. To se radi prije jela, dva sata nakon jela, prije odlaska u krevet, a takođe i u tri ujutro.

Kod druge vrste dijabetes melitusa, liječenje se sastoji u uzimanju lijekova za snižavanje šećera i praćenju terapijske prehrane. Iz tog razloga, merenja su dovoljna za obavljanje nekoliko puta nedeljno. Međutim, pri prvim znakovima kršenja države mjerenje se provodi nekoliko puta dnevno radi praćenja promjena.

S povećanjem razine šećera na 15 mmol / litru i više, liječnik propisuje uzimanje lijekova i davanje inzulina. Budući da stalno visoka koncentracija glukoze negativno utječe na tijelo i unutrašnje organe, povećava rizik od komplikacija, postupak se provodi ne samo ujutro kada je došlo do buđenja, već tijekom cijelog dana.

Za prevenciju kod zdrave osobe mjeri se glukoza u krvi jednom mjesečno. To je posebno potrebno ako pacijent ima nasljednu predispoziciju za bolest ili je osoba u riziku od razvoja dijabetesa.

Općenito su prihvaćeni vremenski intervali kada je bolje izmjeriti šećer u krvi.

  • Da bi se dobili pokazatelji na prazan stomak, analiza se provodi 7-9 ili 11-12 sati prije jela.
  • Dva sata nakon ručka, studija se preporučuje obaviti u 14-15 ili 17-18 sati.
  • Dva sata nakon večere, obično u 20-22 sata.
  • Ako postoji rizik od noćne hipoglikemije, studija se takođe provodi u vremenu od 2 do 4 sata ujutro.

Kako raditi sa glukometrom

Kako biste osigurali da su rezultati studije uvijek točni, morate strogo slijediti upute, pratiti stanje uređaja i test traka.

Kada kupujete novu seriju test traka, morate osigurati da su brojevi na uređaju identični oznaci na pakiranju upotrijebljenih traka. Reagensi na površini zaliha kupljenih u različito vrijeme mogu se razlikovati, tako da ovo morate pažljivo nadgledati.

Testne trake mogu se koristiti strogo na vrijeme koje su naznačene na ambalaži. Ako je datum isteka istekao, potrošni materijal treba odbaciti i zamijeniti novim, u suprotnom to može iskriviti rezultate analize.

Nakon uklanjanja test trake iz kućišta, pojedinačno pakiranje uklanja se samo sa strane kontakata. Ostatak paketa, koji pokriva područje reagensa, uklanja se nakon postavljanja trake u utičnicu brojila.

Kada se uređaj automatski pokrenuo, napravite proboj na prstu uz pomoć olovke za probijanje. Ni u kojem slučaju krv ne smije biti zaprljana, test traka trebala bi neovisno apsorbirati potrebnu količinu krvi. Prst se drži sve dok zvučni signal ne potvrdi otkrivanje uzorka krvi. Videozapis u ovom članku pokazat će kako i kada koristiti mjerač.

Pogledajte video: Kako se mjeri razina šećera u krvi? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar