Atorvastatin C3

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

S problemom visokog kolesterola u krvi danas se suočavaju mnogi. Terapeuti i kardiolozi s ovom pažnjom prate ovaj pokazatelj, jer on govori o stanju u kojem se nalaze posude, njihovoj propusnosti, kao i sposobnosti da se ugovaraju.

Normalizirajte nivo holesterola lijekovima. Obično je Atorvastatin dobar u tome. Morate ga uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom i nakon odgovarajućeg pregleda koji će potvrditi dostupnost indikacija i omogućiti vam da pojedinačno odaberete dozu.

Ovaj lijek spada u farmakološku klasu statina koji pomažu da se zaustavi napredovanje holesterola plakova na zidovima krvnih žila. Istovremeno, područje zahvaćenih područja žila nakon tretmana ostaje isto. Supstance sadržane u lijeku mogu značajno usporiti napredovanje koronarne srčane bolesti, arterijske insuficijencije nogu i cerebrovaskularne bolesti.

Atorvastatin se vrlo dobro apsorbira, ali hrana može malo utjecati na ovaj pokazatelj, iako se pad koncentracije LDL u krvi praktično ne mijenja.

Šta je dio ove droge? Kalcijum trihidrat je aktivna komponenta lijeka, a dodatne supstance uključuju:

  1. celuloza
  2. kalcijum karbonat
  3. silika
  4. titanijum
  5. makrogol.

Lijek se može kupiti u dozi od 10, 20, 40 i 80 miligrama.

Da biste vidjeli učinak upotrebe, potrebno je redovno uzimati tablete dvije sedmice bez prelaska. Nakon jednog mjeseca dođe do maksimalnog mogućeg efekta prijema, koji će se zadržati na istoj razini u toku cijelog tijeka liječenja.

Upute za upotrebu lijeka

Pristup liječenju ateroskleroze i visokog kolesterola u krvi trebao bi biti sveobuhvatan. Zbog toga se preporučuje uzimanje atorvastatina istovremeno s poštovanjem dijeta protiv holesterola, što bi trebalo trajati tokom cijelog trajanja terapije.

Lijek možete uzimati bez obzira na unos hrane, odnosno u bilo koje vrijeme za osobu. Doziranje liječnik pojedinačno propisuje na osnovi analiza. Tijekom cijelog tečaja potrebno je pratiti nivo kolesterola u plazmi te na temelju toga po potrebi prilagoditi dozu i trajanje liječenja nakon dvije do četiri sedmice.

Terapija započinje s 10 miligrama tvari, mora se uzimati jednom dnevno. Tada količina lijeka može varirati između 10-80 miligrama dnevno. Ako se lijek propisuje u kombinaciji s ciklosporinom, tada količina Atorvastatina ne može biti veća od 10 miligrama.

Ako je uzimanje lijeka povezano s razvojem porodične ili homozigotne hiperholesterolemije, tada bi unos trebao biti oko 80 mg dnevno. Taj se iznos mora podijeliti u četiri aplikacije po 20 miligrama. Pacijenti s zatajivanjem bubrega ne trebaju prilagoditi dozu lijeka, za razliku od pacijenata s zatajenjem jetre.

Ako se dogodi predoziranje lijeka ili alergija, morate odmah posjetiti liječnika koji će mu propisati simptomatski tretman.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Prilikom propisivanja lijeka mora se uzeti u obzir prisutnost mogućih kontraindikacija upotrebi lijeka.

Samo-primjena lijeka strogo je zabranjena.

Imenovanje treba odrediti lekar, uzimajući u obzir moguće kontraindikacije i karakteristike pacijentovog tela.

Zašto se Atorvastatin obično propisuje?

Ovaj lijek je indiciran:

  • Sa visokim holesterolom.
  • Uz patologije krvnih sudova i srca (čak i ako ove bolesti nisu otkrivene, ali postoje faktori rizika poput pretilosti, dijabetesa, starije dobi, hipertenzije i nasljedne predispozicije).
  • Nakon što je pacijent doživio moždani udar, srčani udar i dijagnosticiranu anginu pektoris.

Kao što je već spomenuto, liječenje Atorvastatinom mora se kombinirati s dijetom.

Kao i drugi lijekovi, ovaj lijek ima neke kontraindikacije za upotrebu.

Takve kontraindikacije su:

  1. zatajenje bubrega
  2. aktivna bolest jetre
  3. trudnoća i period dojenja,
  4. starost do osamnaest godina,
  5. netolerancija na komponente lijeka, u vezi s čim se može pojaviti alergija.

Atorvastatin ne smiju uzimati djeca, kao ni adolescenti mlađi od punoljetstva, zbog činjenice da sigurnost upotrebe i efikasnost liječenja ovim lijekom kod maloljetnika nisu pouzdano utvrđene.

Takođe nije jasno može li se lijek izlučiti u majčino mlijeko. Međutim, uzimajući u obzir vjerojatnost neželjenih događaja kod novorođenčadi, kada su indikacije za uporabu lijeka za žene tijekom hranjenja, potrebno je napustiti dojenje.

Što se tiče žena koje su na liječenju tokom reproduktivne dobi, one bi trebale koristiti kontracepciju tokom terapije.

Općenito, imenovanje Atorvastatina u ovoj dobi je opravdano kada su vrlo male šanse da zatrudni i kad je žena svjesna vjerojatnosti rizika za liječenje ploda.

Neželjeni efekti upotrebe lijeka

Kao i većina drugih lijekova, i atorvastatin ima niz nuspojava koje se pojavljuju kada se koristi u procesu liječenja.

Moguću pojavu nuspojava potrebno je uzeti u obzir prilikom uzimanja lijeka.

Da biste spriječili moguće negativne efekte na organizam, lijek mora propisati samo vaš ljekar.

Upotreba lijeka Atorvastatin može izazvati neželjene efekte:

  • žgaravica, mučnina, natečenost i poremećaj stolice,
  • alergijske reakcije
  • trombocitopenija, anemija,
  • rinitis i bronhitis,
  • urogenitalne infekcije, kao i oticanje,
  • pojačano znojenje,
  • ćelavost
  • pojačana pojačana osjetljivost na svjetlost,
  • suve oči, krvarenje mrežnice,
  • zujanje u ušima, glavobolja i vrtoglavica,
  • nesanica
  • seboreja, ekcem,
  • pojačano znojenje
  • svrbež i osip na koži,
  • smanjen libido kod žena, oslabljena ejakulacija i impotencija kod muškaraca,
  • mijalgija, artritis, grčevi mišića.

Interakcija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se upotreba lijeka istovremeno sa:

  1. Antifungalni lekovi.
  2. Antibakterijska sredstva, antibiotici.
  3. Ciklosporin.
  4. Derivati ​​fibrojske kiseline.

Ovom kombinacijom lijekova provocira se povećanje koncentracije Atorvastatina i povećani rizik od mijalgije.

Upotreba suspenzija, koje sadrže aluminij i magnezijum, može pomoći smanjenju koncentracije lijeka. Ali oni ne utječu na brzinu smanjenja ukupnog kolesterola i LDL-a.

Izuzetno oprezno treba tretirati kombinaciju Atorvastatina s lijekovima koji smanjuju koncentraciju steroidnih hormona (na primjer, Ketokonazol ili Spironolakton).

Dodatne preporuke za upotrebu

Prije uzimanja Atorvastatina preporučuje se postizanje normalne razine kolesterola promjenom životnog stila i ispravljanjem prehrane. To su posebni načini prevencije i liječenja krvnih sudova i drugih bolesti organa.

Prilikom uzimanja lijeka mogu se pojaviti miopatije - slabost i bol u mišićima tijela. U slučaju sumnje na ovu bolest, primjena lijekova treba odmah prekinuti. Osim toga, rizik od razvoja ove patologije može se povećati uz istodobnu primjenu Atorvastatina s eritromicinom, ciklosporinom, antifungalnim agensima i nikotinskom kiselinom.

Prilikom uzimanja droge morate biti oprezni pri obavljanju zadataka za koje je potrebna povećana koncentracija pažnje kao i kod upravljanja vozilima.

Takođe se ne preporučuje uzimanje statina i alkoholnih pića, jer to može promeniti dejstvo lekova ili izazvati neželjene efekte.

Analozi medicinskog proizvoda

Lijekovi koji imaju slične aktivne tvari i djeluju na tijelo, a mogu se propisati umjesto Atorvastatin (analozi), uključuju Atoris, Tulip, Lipoford, Ator, Torvakard, Lipramar, Rosulip i Liptonorm.

Po čemu se razlikuju? Ako napravite usporedbu, možete vidjeti da su u osnovi razlike ograničene samo prema državi proizvođača lijeka i proizvođaču. Sve ljekovite tvari sa sličnim sastavom komponenti (tzv. Generički proizvodi) imaju različita imena, što ih omogućuje patentiranjem. Kako nema razlike u aktivnim sastojcima, ovi lijekovi se mogu smatrati ekvivalentnim nadomjescima Atorvastatina.

Tokom tretmana Atorvastatin treba čuvati na udaljenom mestu za decu i tamo gde sunčeva svetlost ne pada. Važno je da temperatura nije viša od 25 stepeni Celzijusa.

Cijena lijeka formira pojedinačno svaka farmaceutska kompanija. Prosječna cijena lijeka u količini od 30 tableta iznosi:

  • tablete s dozom od 10 mg - 140-250 rubalja,
  • tablete s dozom od 20 mg - 220-390 rubalja,
  • tablete s dozom od 40 mg - 170-610 rubalja.

Cijena lijeka u velikoj mjeri ovisi i o regiji prodaje.

Prema riječima pacijenata koji su koristili ovaj lijek, on ima odličan pozitivan učinak i doprinosi brzoj stabilizaciji holesterola u organizmu.

Atorvastatin je opisan u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Terapeutski učinak lijeka

Tablete Atorvastatin S3 pomažu u smanjenju holesterola u krvi. Kada se koristi lek, smanjuje se verovatnoća da pacijent ima sledeće patologije kardiovaskularnog sistema:

Lijek smanjuje rizik od komplikacija ateroskleroze u prisustvu sljedećih provocirajućih faktora:

  • starost
  • prisutnost nikotinske zavisnosti,
  • hipertenzija
  • visoki šećer u krvi.

Lijek Atorvastatin SZ pomaže smanjiti viskoznost krvi. Poboljšava stanje hematopoetskog sistema, sprečava pucanje aterosklerotskih plakova.

Šema upotrebe droga

Preporučena dnevna doza lijeka varira od 10 do 80 mg. Lijek treba piti jednom dnevno.

Za primarnu hiperholesterolemiju i kombiniranu hiperlipidemiju preporučena dnevna doza je 10 mg. Ako pacijent ima homozigotnu porodičnu hiperholesterolemiju, početna se doza odabire pojedinačno: ovisno o težini glavnih simptoma bolesti.

U slučaju oslabljene funkcije jetre, treba biti oprezan prilikom upotrebe lijeka zbog usporavanja njegovog uklanjanja iz tijela. U prisustvu slične patologije, potrebno je kontrolirati aktivnost jetrenih transaminaza:

Uz povećanu aktivnost jetrenih transaminaza, neophodno je smanjenje preporučene dnevne doze lijeka.

Ako pacijent ima bolest bubrega, prilagođavanje doze nije potrebno. Stariji pacijenti trebaju uzimati lijek prema standardnoj šemi (bez korekcije preporučene dnevne doze).

Kontraindikacije

Prema uputstvu za upotrebu, preporučuje se da se odustane od upotrebe leka u periodu očekivanja bebe i dojenja. Lijek se ne smije piti tijekom planiranja trudnoće. Kontraindiciran je kod pacijenata mlađih od 18 godina. Lijek se ne smije uzimati sa preosjetljivošću na njegove komponente. Lijek je kontraindiciran u slučaju netolerancije na laktozu, malapsorpciju glukoze i galaktoze.

Lijek se koristi s oprezom u prisustvu sljedećih patologija:

  • arterijska hipertenzija
  • epilepsija
  • dijabetes melitus
  • patologije mišićnog sistema,
  • kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže.

Nuspojave

Pri korišćenju leka mogu se pojaviti neželjeni efekti iz nervnog sistema:

  • glavobolje
  • vrtoglavica
  • Pogoršanje sna
  • pojava astenskog sindroma,
  • parestezija
  • periferna neuropatija.

Kod upotrebe lijeka mogu se primijetiti sljedeće nuspojave:

  • zujanje u ušima
  • palpitacije srca,
  • visok krvni pritisak
  • aritmija,
  • krvarenja iz nosa
  • trombocitopenija
  • mučnina
  • nadutost
  • bol u trbuhu,
  • pogoršanje percepcije ukusa,
  • smanjen seksualni nagon,
  • pojava oteklina u zglobovima,
  • mišićni grčevi
  • zatajenje jetre
  • gubitak kose
  • svrbež kože
  • periferni edem,
  • bolovi u grudima
  • letargija
  • veo pred očima
  • slabljenje memorije
  • povećana koncentracija glikoziliranog hemoglobina.

Značajke interakcije s drugim lijekovima

Atorvastatin SZ se ne preporučuje koristiti istodobno s Varvarinom. Lijek dizajniran za smanjenje holesterola u tijelu loše djeluje sa sljedećim agensima:

  • lijekovi obdareni antifungalnim efektom,
  • makrolidni antibiotici,
  • sredstva sa imunosupresivnim učinkom.

Kada se koriste antacidi dizajnirani za neutralizaciju klorovodične kiseline, sadržaj aktivne komponente lijeka u plazmi može se smanjiti. Ako je potrebno koristiti takve lijekove istovremeno s Atorvastatin SZ, odluku o povećanju doze lijeka za smanjenje lipida trebao bi donijeti liječnik.

Rok trajanja lijeka je tri godine. Lijek se mora čuvati na mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura za čuvanje lijeka je 25 stepeni.

Budući da lijek ima izražen hipolipidemski učinak, recenzije o njegovoj primjeni su uglavnom pozitivne. Lijek se često uzima sa povećanjem holesterola u krvi, praćenom anginom pektoris.

U isto vrijeme, popis nuspojava opaženih kod upotrebe Atorvastatin SZ prilično je visok. To je zbog negativnih pregleda pacijenata.

Kako pojačati efekat lijeka?

Kako biste pojačali terapeutski učinak lijeka, preporučuje se pridržavanje stroge prehrane. Njegov glavni cilj je poboljšanje metabolizma lipida.

S povećanom razinom kolesterola u tijelu, morate ograničiti unos hrane koja sadrži životinjske masti. Dijeta uključuje jela koja zasićuju tijelo vlaknima.

Ako imate visok holesterol, trebali biste jesti hranu koja sadrži veliku količinu fitosterola. Tu spadaju:

  • sezamovo seme,
  • proizvodi koji sadrže pšenične klice,
  • sjemenke suncokreta
  • laneno sjeme
  • maslinovo ulje
  • avokado
  • ulje sjemenki grožđa.

Dijeta treba sadržavati i hranu obogaćenu pektinom: agrumi, jabuke, lubenice. S visokim holesterolom u krvi, korisni su i sljedeći proizvodi:

  • špinat
  • zeleno lišće salate
  • artičoka
  • kvrgavac
  • kopar
  • peršun.

Kod upotrebe lijeka Atorvastatin SZ preporučuje se odustati od upotrebe svinjetine, patčjeg mesa, uzgajanih proizvoda, dimljenog mesa, kobasica. Pod zabranu spadaju i masne sorte ribe, crveni kavijar, škampi, konzervirana riba.

Preporučuje se isključiti iz prehrane jela navedena u popisu:

  • pečenje maslaca,
  • juha od gljiva
  • krema
  • skuti sir s visokim udjelom masti,
  • pavlaka
  • sladoled
  • čokoladni proizvodi
  • proizvodi od palminog ulja,
  • majonez
  • kečap.

Atorvastatin ima analoge. Tulip se koristi u liječenju kombinirane hiperlipidemije, primarne hiperholesterolemije.

Preporučuje se odustati od upotrebe lijeka s preosjetljivošću na njegove komponente, netolerancijom na laktozu. Tulipan je zabranjen za upotrebu tokom trudnoće i dojenja. Lijek nije dozvoljen da se propisuje pacijentima mlađim od osamnaest godina.

Tulipan treba koristiti s oprezom kod visokog krvnog pritiska, sepse, neravnoteže elektrolita.

Prilikom uzimanja lijeka mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • astenija
  • glavobolje
  • jaka slabost
  • pojava bolova u zglobovima,
  • edem
  • pojava osipa na koži,
  • zujanje u ušima
  • pojava suvišne težine
  • smanjena potencija
  • pojava napadaja,
  • periferna neuropatija,
  • trombocitopenija.

Dnevna doza tulipana varira od 10 do 80 mg. U većini slučajeva pacijentu se propisuje 10–20 mg leka dnevno.

Lipitor takođe pripada grupi statina. Lijek pomaže u smanjenju kolesterola kod onih pacijenata kojima je dijagnosticirana homozigotna porodična hiperholesterolemija.

Razlikuju se sljedeće indikacije za uporabu Lipitora:

  • trudnoća
  • period dojenja,
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • prisutnost teških patologija jetre.

Lipitor se koristi s oprezom u prisustvu ovisnosti o alkoholnim pićima, visokom krvnom tlaku i neravnoteži elektrolita. Prilikom upotrebe lijekova primjećuju se takve nuspojave poput mučnine, nelagode u trbuhu, pojave suvih usta, glavobolje, pospanosti, vrtoglavice, aritmije i visokog krvnog pritiska. U nekim slučajevima, uz upotrebu Lipitora, nastaju takve komplikacije:

  • pojava grčeva u mišićima nogu,
  • pojava vaginalnog krvarenja kod žena,
  • palpitacije srca
  • suva konjunktiva
  • pojačano znojenje,
  • pojava simptoma bronhitisa ili rinitisa.

Zaključno, treba napomenuti da se lijek aktivno koristi ne samo u preventivne svrhe. Lijek smanjuje vjerojatnost ateroskleroze u prisustvu nasljedne predispozicije za ovu bolest.

Farmakološko djelovanje

Lijek ima inhibitorni učinak na sintezu steroida i holesterola. Aktivni sastojak ima sintetičko porijeklo. To je konkurentski inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze, koji ima ključnu ulogu u sintezi mevalonata - supstance koja je neophodna za stvaranje kolesterola.

Alat vam omogućava da snizite holesterol, LDL, trigliceride kod ljudi koji pate od homo- ili heterorozne porodične hiperholesterolemije. Takođe vam omogućava da povećate nivo lipoproteina visoke gustoće, koji su korisni za tijelo.

Alat vam omogućava da snizite holesterol, LDL, trigliceride u ljudi koji pate od heterorozne porodične hiperholesterolemije.

Atorvastatin ne samo da inhibira aktivnost enzima koji učestvuju u sintezi holesterola, nego također pomaže u njegovom uklanjanju. To se postiže povećanjem broja ćelijskih receptora koji se vezuju za lipoproteine ​​niske gustine i osiguravaju njihov daljnji kemijski raspad.

Atorvastatin dovodi do promjene u omjeru lipoproteina visoke i niske gustoće inhibiranjem produkcije posljednjih, njihovoj upotrebi, kao i povoljnoj promjeni samih čestica. Alat je efikasan u slučajevima kada se pri uzimanju drugih lijekova za snižavanje lipida nivo LDL ne smanjuje.

Pod utjecajem atorvastatina koncentracija kolesterola u krvotoku smanjuje se na 50%, LDL na 60%, apolipoproteina-B na 50%, triglicerida na 30%. Podaci dobiveni tijekom testiranja lijeka bili su gotovo slični kod ljudi koji pate od nasljednih i ne-nasljednih oblika hiperholesterolemije, miješane hiperlipidemije i dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Pod utjecajem atorvastatina reološka svojstva krvi poboljšavaju se smanjenjem njegove viskoznosti. Primjećuje se smanjenje aktivnosti adhezije trombocita i nekih komponenti koagulacijskog sistema. Lijek utječe na aktivnost makrofaga, sprječavajući pucanje aterosklerotskih plakova koji se mogu dogoditi njihovim sudjelovanjem.

Pod utjecajem atorvastatina reološka svojstva krvi poboljšavaju se smanjenjem njegove viskoznosti.

Alat može smanjiti rizik od smrtnosti zbog ishemije tkiva za 15%, kada uzimate dozu od 80 mg. Stupanj smanjenja sadržaja lipoproteina niske gustine u krvotoku ovisi o potrošenim dozama.

Farmakokinetika

Aktivna supstanca lijeka kada se uzima oralno, aktivno se apsorbira sluznicom gastrointestinalnog trakta. Maksimalna efikasna koncentracija aktivne komponente u plazmi uočena je 60-120 minuta nakon primjene. U žena pacijenata sadržaj atorvastatina u krvotoku je za 1/5 veći nego u muškaraca. Veće doze lijeka apsorbiraju se aktivnije, koncentracija u plazmi ovisi o količini konzumiranog lijeka.

Ukupna bioraspoloživost aktivne komponente je 15%. Oko 30% doze uzete konkurentno inhibira HMG-CoA reduktazu. Razina bioraspoloživosti atorvastatina nastaje zbog metaboličkih transformacija kojima je ta supstanca izložena u crijevnoj sluznici i hepatobilijarnom traktu. Kada jedemo hranu, smanjuje se i brzina i stepen apsorpcije aktivne supstance.

Kada uđe u krvnu plazmu, lijek se gotovo u potpunosti veže za transport peptida. Aktivna supstanca u malim količinama prodire kroz membrane crvenih krvnih zrnaca.

Razina bioraspoloživosti lijeka nastaje zbog metaboličkih transformacija kojima je izložen u crijevnoj sluznici.

Tokom metaboličke pretvorbe atorvastatina nastaju dvije tvari. Aktivnost metabolita uporediva se s početnom tvari. Do 70% dejstva leka obezbeđuje se zbog aktivnosti metabolita.

Hemijska pretvorba atorvastatina u hepatobiliarnom traktu odvija se pod utjecajem izoenzima CYP3A4. Aktivna komponenta lijeka u određenoj mjeri inhibira njegovo djelovanje.

Povlačenje lijeka događa se uglavnom protokom žuči. Poluvrijeme života je nešto više od 12 sati. Terapeutski učinak atorvastatina traje oko jedan dan.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu ovog alata su:

  • porodična i ne porodična hiperholesterolemija,
  • kombinirana hiperlipidemija,
  • bolesti povezane sa neravnotežom betalipoproteina,
  • nasljedna hipertrigliceridemija.

Atorvastatin se koristi i kao lijek za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema. Također se koristi za sprečavanje sekundarnih komplikacija kod pacijenata s koronarnom srčanom bolešću. Pomaže u smanjenju rizika od smrtnosti kod pacijenata ove grupe.

S pažnjom

Posebna opreznost tijekom terapije treba biti promatrana kod pacijenata sa zatajenjem jetre. Relativna kontraindikacija je alkoholizam, jer zlouporaba alkohola može biti uzrok pojave patologija hepatobiliarnog trakta.

Atorvastatin se ne preporučuje osobama koje imaju ove probleme:

  • poremećaji u ravnoteži elektrolita,
  • hipertireoza
  • metabolički poremećaji
  • septikemija
  • nizak krvni pritisak
  • SD
  • epilepsija
  • nedavna operacija.

Kako uzimati Atorvastatin C3

Lijek se uzima oralno, bez obzira na doba dana. Terapija atorvastatinom se provodi nakon što se pokušaju kontrolirati nivo kolesterola pomoću specijalizirane prehrane. Ako je neučinkovit, uz ograničenje hrane pacijent treba uzimati i ovaj lijek.

Atorvastatin C3 tablete uzimaju se jednom dnevno.

Prilikom odabira pojedinačne dnevne doze uzima se u obzir težina bolesti. Koliko god je to moguće, može se propisati 80 mg lijeka dnevno. Tablete se uzimaju jednom dnevno.

Odabir potrebne doze najčešće započinje imenovanjem standardne minimalne doze od 10 mg. Tada bi svakih pola mjeseca ili mjesec dana pacijent trebao uzeti analizu za sadržaj lipida u krvotoku. Ovisno o učinkovitosti tretmana, doziranje će se povećavati ili ostati na istoj razini.

Gastrointestinalni trakt

Može se reagovati na terapiju sa sledećim štetnim efektima:

  • probavni poremećaj
  • nadimanje
  • epigastrični bol
  • hiperaktivacija enzima jetre,
  • žutica
  • upala pankreasa,
  • mučnina
  • povraćanje

Uzimanje Atorvastatina C3 može uzrokovati nadimanje.

Iz mišićno-koštanog sistema

  • bolovi u mišićima
  • bolovi u zglobovima
  • grčevi
  • puknuće tetive.

Atorvastatin C3 takođe može uzrokovati bol u mišićima.

  • anafilaktičke reakcije,
  • toksična nekroliza.

Posebna uputstva

Tokom terapije atorvastatinom, primećuje se efekat na skeletne mišiće. Ova činjenica zahtijeva praćenje nivoa kreatin fosfokinaze. Ako se pojave znakovi miopatije, prestanite uzimati lijek. Pacijent treba odmah da se posavetuje sa lekarom ako postoji bol u mišićima ili slabost mišića.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

U slučaju neželjenih reakcija živčanog sustava, zbog sigurnosnih razloga trebate ograničiti vrijeme provedeno za volanom.

Ako se pojave neželjene reakcije živčanog sistema, treba ograničiti kontrolu transporta.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Liječenje bolesnika s bubrežnom disfunkcijom treba provoditi uz praćenje razine jetrenih enzima. Ovisno o stupnju njihove aktivnosti, doziranje lijeka je regulisano.

Bubrezi ne sudjeluju u metabolizmu ili izlučivanju lijeka.

Interakcija s drugim lijekovima

Zajednička upotreba s fenazonom nije praćena promjenom farmakokinetičkih svojstava oba lijeka.

Istodobna primjena antacida dovodi do smanjenja sadržaja atorvastatina u krvotoku. To je zbog loše apsorpcije aktivnog sastojka.

Lijekovi koji povećavaju aktivnost izoenzima CYP3A4 smanjuju koncentraciju ovog lijeka u krvnoj plazmi. Rifampicin ima dvostruko dejstvo na bubrežne enzime, dakle, ne utiče na farmakokinetiku leka.

Istovremena primjena Atorvastatina i Ciklosporina može povećati rizik od patologija mišića.

Istodobna primjena digoksina u malim dozama ne mijenja svojstva lijekova. Kod maksimalne dnevne doze atorvastatina moguće je 1/5 povećanja sadržaja digoksina u plazmi.

Ciklosporin može povećati rizik od poremećaja u mišićima.

Nije zabilježena klinički važna interakcija lijeka s terfenadinom.

Sljedeće zamjene za ovaj lijek:

Atorvastatin C3 recenzije

Gennady Ischchenko, kardiolog, Moskva

Atorvastatin je lijek koji vam omogućuje kontrolu razine lipida kod određenih bolesti. Propisana je i osobama s nasljednim povećanjem koncentracije holesterola i drugih masti u plazmi, te bolesnicima koji su stekli ovu patologiju.

Alat omogućava prevenciju kardiovaskularnih komplikacija. U kombinaciji s pravom prehranom, pacijenti mogu održavati pravu tjelesnu težinu i voditi poznati način života, ne brinući se o mogućim srčanim problemima.

Larisa Oleshchuk, terapeutkinja, Ufa

Ovaj alat pruža mogućnost ljudima s porodičnom endogenom hiperholesterolemijom za normalan život. Atorvastatin propisujem ne samo njima, već i drugim pacijentima koji imaju povećan rizik od aterosklerotskih naslaga i pratećih patologija.

Ne preporučujem kupnju lijeka u ljekarni sami. Liječenje zahtijeva ispravan odabir dnevne doze i periodično praćenje nivoa jetrenih transaminaza. Ako se ne pridržava, terapija može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

Andrey, 48, Sankt Peterburg

Dobar lijek. U kombinaciji s posebnom prehranom pomaže u održavanju razine kolesterola u granicama normale. Uzimam kako je propisao ljekar, na vrijeme prođem sve testove. Do sada nije upućeno nijedna žalba. Ako radite sve kako je napisano u uputama za upotrebu, onda neće biti problema tokom liječenja. Nikada se ne liječite samo. Konstantno praćenje od strane lekara je ključ sigurne terapije.

Elizabeth, 55, Perm

Pokušao sam uzimati atorvastatin. Terapija je trajala nešto više od 2 sedmice. Tada je počela primjećivati ​​slabost u mišićima, pojavili su se bolovi. U početku tome nisam pridavao nikakvu važnost, ali kad su se simptomi pogoršali, otišao sam kod doktora. Učinili su sve potrebne testove i smjestili ih u bolnicu. Zabranjeno uzimati drogu.

Tako se ne samo da nisam oporavio, već sam skoro i izgubio zdravlje. Budite oprezni s ovim lijekom i pronađite stručnjaka koji će vas pažljivo nadzirati tokom terapije.

Daniel, 29 godina, Omsk

Ja patim od naslednog oblika hiperholesterolemije. Nivo lipida u krvi mora se stalno smanjivati. To radim s lijekovima poput Atorvastatina. Pakiranje i nije toliko skupo u usporedbi s inostranim kolegama, ali učinak je isti. Ovaj alat mogu preporučiti svima koji su se susreli sa sličnom bolešću. Ako se liječite u skladu s preporukama liječnika, možete živjeti punim životom.

Pogledajte video: Pharmacology - DRUGS FOR HYPERLIPIDEMIA MADE EASY (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar