Amaril lijek nove generacije

Amaryl tablete za dijabetes tipa 2: naučite sve što vam je potrebno. Sledi priručnik sa uputstvima napisan na jednostavnom jeziku. Ispitajte indikacije, kontraindikacije, doziranje, nuspojave, omjer koristi i štete za tijelo. Shvatite kako ispravno uzimati Amaril, nakon koliko sati lijek počne djelovati, je li kompatibilan s alkoholom. U članku se ovaj lijek uspoređuje sa tabletama Diabeton, Glyukofazh i Yanumet. Navedeni su i jeftini analozi domaće proizvodnje. Amaril nije jeftin u ljekarnama, ali je zgodan jer ga je dovoljno piti jednom dnevno. Aktivna supstanca je glimepirid.

Lijek za dijabetes tipa 2 Amaryl: detaljan članak

Uputa za upotrebu

Uzimajući Amaril, kao i svaku drugu tabletu protiv dijabetesa, morate slijediti dijetu.

KontraindikacijeŠećerna bolest tipa 1, dijabetička ketoacidoza, koma. Teške bolesti jetre i bubrega. Netolerancija na aktivnu tvar glimepirid ili druge derivate sulfoniluree. Pothranjenost, nepravilna ishrana, malapsorpcija hrane u probavnom traktu, ograničenje unosa kalorija na 1000 kcal dnevno ili manje. Starost do 18 godina.
Posebna uputstvaMorate biti oprezni kod hipoglikemije. Pročitajte članak pažljivo. Ispitajte simptome ove akutne komplikacije hitne pomoći. U prvim tjednima uzimanja lijeka, glimepirid je najbolje ne raditi posao koji zahtijeva brzu fizičku i mentalnu reakciju. Tretman može povećati rizik tokom vožnje.
DoziranjePrikladna doza Amarila propisuje ljekar. Dijabetičari to ne bi trebali raditi sami. Lijek je dostupan u različitim dozama - tablete od 1, 2, 3 i 4 mg. Uzimajte jednom dnevno prije doručka ili prvog glavnog obroka. Tablete mogu biti podijeljene na pola, ali ne mogu se žvakati, treba ih oprati tekućinom.
Nuspojave- Česta i opasna nuspojava. Ostali problemi su rijetki. To mučnina povraćanje, osjećaj punoće stomaka, proljev, svrab na koži, osip. Osetljivost kože na sunce može se povećati, može se razviti nedostatak natrijuma u organizmu. Zbog naglog pada šećera u krvi, vid se može privremeno pogoršati.


Trudnoća i dojenjeGlimepirid i drugi derivati ​​sulfoniluree ne mogu se uzimati tokom trudnoće i dojenja. Ako osjetite visoki šećer u krvi tijekom trudnoće, pročitajte članke "" i "". Budite tretirani kako piše u njima. Ne uzimajte tablete za snižavanje glukoze bez dozvole.
Interakcija s drugim lijekovimaAmaryl može negativno utjecati na tablete za pritisak, nesteroidne protuupalne lijekove i mnoge druge popularne lijekove. Pročitajte više o uputstvu za upotrebu, koja se nalazi u pakovanju sa lijekom. Razgovarajte sa lekarom! Recite mu o svim lijekovima koje uzimate.
PredoziranjeMože se razviti teška, po život opasna hipoglikemija. Opisani su njeni simptomi, metode kućnog i bolničkog liječenja. Ljudi koji slučajno ili namjerno gutaju glimepiridne tablete ili druge derivate sulfoniluree trebaju hitnu medicinsku pomoć.
Obrazac za puštanje, rok trajanja, sastavBoja Amaryl tableta razlikuje se ovisno o dozi. Tablete sa aktivnom supstancom glimepirid 1 mg - ružičaste. 2 mg - zelena, 3 mg - blijedo žuta, 4 mg - plava.Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob (tip A), povidon 25.000, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, kao i boje. Čuvati van domašaja dece na temperaturama ne većim od 30 ° C. Rok trajanja je 3 godine.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija:

Ispod su odgovori na pitanja koja često postavljaju pacijenti sa dijabetesom tipa 2.

Kako uzimati Amaryl: prije jela ili nakon?

Amaryl se uzima prije jela, tako da ima vremena da počne djelovati u trenutku kada se hrana pojede. U pravilu liječnik daje upute dijabetičaru da uzme ovaj lijek prije doručka. A ako pacijent obično ne doručkuje, onda pije večeru prije večere. Analoge koji sadrže aktivnu tvar glimepirid treba uzimati na isti način.

Ne pokušavajte preskočiti obrok nakon uzimanja Amarila. Treba jesti, inače će lek previše sniziti šećer u krvi i bit će. Ovo je akutna komplikacija koja može uzrokovati simptome različite težine. Od nervoze i palpitacija do kome i smrti. Rizik od hipoglikemije jedan je od razloga zašto se ne preporučuje uzimanje glimepirida. Na raspolaganju vam je sigurno i učinkovito.

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Uputa za upotrebu Amaril tableta zahtijeva dijabetičare da se u potpunosti apstiniraju od alkohola tokom cijelog trajanja liječenja ovim lijekom. Jer konzumiranje alkohola povećava rizik od hipoglikemije i problema sa jetrom. Nekompatibilnost lijeka glimepirida s alkoholom ozbiljan je problem. Jer je lijek za dugotrajni unos, a ne za kratkotrajni kurs liječenja.

Ujedno, bolesnicima sa dijabetesom tipa 2, koji ne uzimaju štetne tablete i liječe se, nije zabranjeno da piju alkohol u najboljim mogućnostima. Pročitajte detalje u članku “”. Možete zadržati savršeno normalan šećer i ponekad si dozvoliti da popijete čašu ili dvije bez štete zdravlju.

Koliko dugo nakon uzimanja počinje djelovati?

Nažalost, ne postoje tačni podaci koliko vremena nakon uzimanja Amaril počinje djelovati. Šećer u krvi pada što je moguće više nakon 2-3 sata. Najvjerovatnije, efekat lijeka počinje mnogo ranije, nakon 30-60 minuta. Zato ne odgađajte unos hrane da ne bi došlo do hipoglikemije. Učinak svake uzete doze glimepirida traje više od jednog dana.

Pročitajte o proizvodima protiv dijabetesa:

Koje je bolje: Amaril ili Diabeton?

Oba lijeka su uključena u. Bolje je suzdržati se od njih.

Pokušajte upoznati doktora koji je propisao Amaryl ili Diabeton s materijalima na ovoj stranici. Originalni lijek, Diabeton, dramatično je povećao smrtnost među pacijentima koji su ga uzimali. Stoga je tiho uklonjen iz prodaje. Sada možete kupiti samo tablete. Oni djeluju nježnije, ali su i dalje štetni.

Šta je bolje piti: Amaril ili Glukofag?

Amaril je štetan lijek .. - druga je stvar. Ovo je originalni lijek Metformin, važan dio korak-po-korak režima liječenja dijabetesa tipa 2. - lijek nije štetan, već je vrlo koristan. Za dobru kontrolu dijabetesa prvo morate preći na. Zdrava prehrana dopunjava se primjenom lijeka Glucophage, a po potrebi i s ubrizgavanjem inzulina u malim dozama.

Mogu li istovremeno uzeti Yanumet i Amaril?

Amaryl i druge tablete koje sadrže glimepirid ne smiju se uzimati zbog gore navedenih razloga. Yanumet je kombinirani lijek koji sadrži metformin. U vrijeme pisanja je vrlo skupo i nema jeftine kolege. U principu, možete to i uzeti. Ali možete pokušati prebaciti se s čistog metformina, najbolje od svega. Ako to uspijete bez pogoršanja kontrole dijabetesa, uštedjet ćete znatnu količinu novca mjesečno.

Amaril analozi

U vrijeme pripreme članka iz uvezenih analoga, u ljekarnama se prodavao jedino Glimepirid-Teva proizvođača Pliva Hrvatska, Hrvatska. Istovremeno, Amaril ima mnogo ruskih zamjena, koje su puno jeftinije od originalnih lijekova.

Ruski analozi Amarila

Svaki proizvođač proizvodi sve mogućnosti doziranja za glimepirid - 1, 2, 3 i 4 mg. Provjerite dostupnost lijekova i cijene u ljekarnama.

Originalni lijek Amaryl ili jeftini analozi: što odabrati

Pročitajte zašto Amaril i njegovi analozi su štetni zašto morate odbiti da ih uzmete i šta je bolje zamijeniti. Stranica na web lokaciji uči normalno i drži je stabilnom normalno bez gladi, uzimanja štetnih i skupih lijekova, injekcija velikih doza inzulina.

Amaryl M: kombinirana medicina

Amaryl M je kombinirani lijek za dijabetes tipa 2. Sadrži dvije aktivne tvari u jednoj tableti - glimepirid i. Kao što ste pročitali gore, glimepirid je štetan i bolje je ne uzimati ga. Ali metformin uopće nije štetan, već je vrlo koristan za dijabetičare. Ovaj lijek snižava šećer u krvi, štiti od komplikacija dijabetesa, pomaže u gubitku kilograma i produžava život.

Obrazac za puštanje

Amaryl je u prodaji u obliku tableta. Boja ovisi o doziranju aktivne tvari:

  • 1 mg glimepirida - ružičasta,
  • 2 - zelena
  • 3 - svijetložuta
  • 4– plava.

Razlikuju se u oznakama koje su primijenjene na tabletama.

Farmakološko djelovanje

Glimepirid ima hipoglikemijski efekat na organizam. To je derivat sulfonilureje treće generacije.

Amaril ima prvenstveno produženi efekat. Kada se koriste tablete, stimulira se gušterača i beta-ćelije se aktiviraju. Kao rezultat toga, iz njih se počinje oslobađati inzulin, hormon ulazi u krvotok. To pomaže u smanjenju koncentracije šećera nakon jela.

U isto vrijeme glimepirid ima ekstrapankreasni efekat. Povećava osjetljivost mišića, masnog tkiva na inzulin. Pri upotrebi lijeka zapaža se opšti antioksidativni, antiaterogeni, antiplacitni učinak.

Amaril se razlikuje od ostalih derivata sulfoniluree po tome što je kod upotrebe sadržaj oslobođenog inzulina manji nego kada se koriste drugi hipoglikemijski lijekovi. Zbog toga je rizik od hipoglikemije minimalan.

Jačanje procesa iskorištavanja glukoze u mišićnom i masnom tkivu postaje moguće zbog prisustva posebnih transportnih proteina u ćelijskim membranama. Amaril povećava njihovu aktivnost.

Lijek praktično ne blokira ATP-osjetljive kalijeve kanale srčanih miocita. Još uvijek imaju priliku prilagoditi se ishemijskim uvjetima.

Tretman amaril blokira proizvodnju glukoze u ćelijama jetre. Navedeni efekat nastaje zbog sve većeg sadržaja fruktoze-2,6-biofosfata u hepatocitima. Ova supstanca zaustavlja glukoneogenezu.

Lijek pomaže blokirati lučenje ciklooksigenaze, smanjiti proces transformacije iz tromboksana A2 arahidonske kiseline. Zbog toga se smanjuje intenzitet agregacije trombocita. Pod utjecajem Amarila, smanjuje se ozbiljnost oksidativnih reakcija koje su primijećene kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Propisujte lijekove na bazi glimepirida pacijentima koji imaju bolest tipa II, ako vam fizička aktivnost, dijeta ne omogućuje kontrolu razine šećera.

Uputa za uporabu kaže da je dopušteno kombinirati uzimanje Amarila s metforminom, injekcijama inzulina.

Dr Bernstein inzistira na tome da imenovanje hipoglikemijskih sredstava nije opravdano, čak i ako postoje indikacije za upotrebu. Tvrdi da su lijekovi štetni, pojačavajući metaboličke poremećaje.Da biste normalizirali stanje, možete koristiti ne derivate sulfoniluree, već dijetu u kombinaciji sa posebnim režimom lečenja.

Kontraindikacije

Amaril se ne smije prepisivati ​​pacijentima kod kojih:

  • zavisnost od insulina
  • ketoacidoza, dijabetička koma,
  • funkcija bubrega je oslabljena (uključujući i slučajeve potrebe hemodijalize),
  • kvara jetre,
  • pojedinačna netolerancija ili preosjetljivost na glimepirid, pomoćne tvari, druge lijekove iz grupe sulfoniluree,
  • uzrasta dece.

Liječnici ne smiju propisivati ​​lijek bolesnicima koji su neuhranjeni, jedu nepravilno, ograničavaju unos kalorija, konzumirajući manje od 1000 kcal. Kontraindikacija je kršenje procesa apsorpcije hrane iz gastrointestinalnog trakta.

Nuspojave

Za vrijeme liječenja lijekom Amaril može se razviti čitav niz nepoželjnih pojava, na ovaj ili onaj način koji utječu na aktivnost gotovo svih tjelesnih sistema. Vrlo često se nuspojave manifestuju hipoglikemijom, čiji se simptomi ispoljavaju: glad, mučnina, povraćanje,,,, i mnogi drugi simptomi. Ponekad teška klinička slika hipoglikemije nalikuje moždanom udaru. Nakon njegove eliminacije, neželjeni simptomi takođe potpuno nestaju.

U početnoj fazi liječenja mogu se pojaviti problemi s vidom, probavnim sustavom i stvaranjem krvi. Mogući je i razvoj, koji se može pretvoriti u komplikacije. Stoga, ako se pojave nepoželjni simptomi, morate odmah konzultirati liječnika.

Upute za amaril (metoda i doziranje)

Tablete su predviđene za unutrašnju upotrebu u celini, bez žvakanja i konzumiranja puno tečnosti.

Doziranje se obično određuje koncentracijom glukoze u krvi. Za liječenje je propisana najniža doza, što pomaže u postizanju potrebne metaboličke kontrole

Upute za uporabu Amaril također navode kako liječenje zahtijeva redovito određivanje koncentracije glukoze u krvi i razine glikoziliranog hemoglobina.

Svako pogrešno uzimanje tableta, kao i preskakanje sljedeće doze, ne preporučuje se nadopuniti dodatnom dozom. Takve situacije trebaju se unaprijed dogovoriti s liječnikom.

Na početku liječenja pacijentima se propisuje dnevna doza od 1 mg. Ako je potrebno, doziranje se postepeno povećava, izvodeći redovno praćenje koncentracije glukoze u krvi prema shemi: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg - 8 mg. Uobičajena dnevna doza kod pacijenata sa dobrom kontrolom je 1–4 mg aktivne supstance. Dnevna doza od 6 mg ili više proizvodi učinak na samo malom broju pacijenata.

Dnevni režim doziranja za lijek postavlja liječnik, jer je potrebno voditi računa o različitim faktorima, na primjer, vremenu prehrane, količini fizičke aktivnosti i više.

Često se propisuje pojedinačni dnevni unos lijeka, prije punog doručka ili prvog glavnog obroka. Važno je da nakon uzimanja tableta ne propustite obrok.

Poznato je da je poboljšanje metaboličke kontrole povezano s povećanjem osjetljivosti na inzulin, a tijekom liječenja i potrebom glimepirid može odbiti. Razvoj hipoglikemije možete izbjeći pravovremenim smanjenjem doza ili prekidom uzimanja Amarila.

Tokom terapijskog procesa, prilagođavanje doze glimepirid može se izvesti kada:

  • smanjenje težine
  • promene načina života
  • pojava drugih faktora koji vode predispoziciji za hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

U pravilu se liječenje Amaril provodi duže vrijeme.

Predoziranje

U slučajevima akutnog predoziranja ili dugotrajne primjene velikih doza glimepirid može doći do teške hipoglikemije koja može biti opasna po život.

Ako se utvrdi predoziranje, potrebno je odmah konzultirati liječnika.Hipoglikemija se može zaustaviti uzimanjem ugljikohidrata, na primjer, glukoze ili malim komadom bilo kojeg slatkiša. Dok se simptomi hipoglikemije ne uklone u potpunosti, pacijentu je potreban pažljiv medicinski nadzor, jer se mogu pojaviti neželjene manifestacije. Daljnja terapija ovisi o simptomima.

Interakcija

Istodobna primjena glimepirida s nekim lijekovima može izazvati razvoj hipoglikemije, na primjer, uzInzulin i drugi hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, anabolički steroidi i muških polnih hormonaderivati Kumarin, Ciklofosfamid, Dizopiramid, Fenfluramin, Feniramidol, Fibrates, Fluoxetine, Guanethidine, Ifosfamide, MAO inhibitori, para-aminosalicilna kiselina, Fenilbutazon, Azapropazon, Oksifenbutazonom, Salinamilamilamiz i drugi.

Recepcija , barbiturati , GKS , diazoksidi , diuretici , i druga simpatomimetička sredstva, laksative (uz produženu upotrebu), (u velikim dozama), estrogena i progestogeni, fenotiazini, fenitoini, rifampicini,štitnjače koji sadrže jod uzrokuje slabljenje hipoglikemijskog efekta i, prema tome, povećava koncentraciju glukoze u krvi.

Da bi ojačali ili oslabili hipoglikemijski efekat glimepirida sposobni su da blokiraju H2-histaminske receptore, i beta blokatore.

Obrasci za izdavanje

Lijek je dostupan u obliku ovalnih tableta (1-4 mg). Na jednoj strani tableta čita se natpis HD125. U jednom blisteru 15 komada. Sami blisteri su pakovani u kartonske kutije. Lijek možete kupiti u pakovanjima od dva, četiri, šest ili osam blistera. Tablete su različite boje: ružičasta sadrži 1 mg, zelena 2 mg, Amaril 3 mg - narandžaste boje i Amaryl 4 mg - blijedoplave tablete.

U jednoj tableti:

  • treće generacije glimepirida - glavne komponente koja smanjuje glukozu, supstancu koja se oslobađa iz sulfamida,
  • povidon - hemijski element, enterosorbent,
  • laktoza sa molekulom vode (monohidrat),
  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum karboksimetil skrob - aditiv za hranu, sredstvo za zgušnjavanje, zgušnjivač,
  • indigo karmin - bojanje sigurno za hranu
  • magnezijum stearat (stabilizirajući pjenu).

Amaril je praktičan za upotrebu, tabletu trebate uzeti samo jednom ujutro. Upute za upotrebu, kao i cijena, prilično su pristupačne za svakog pacijenta sa ovom endokrinom bolešću.

Amaril Recenzije

Brojni pregledi pacijenata i specijalista pokazuju da je u liječenju šećerne bolesti pravilan odabir doze i terapijskog režima od posebne važnosti.

Štoviše, pregledi Amaril pokazuju da ovaj lijek nije prikladan za sve dijabetičare. Često, u početnoj fazi liječenja, pacijenti doživljavaju oštru promjenu sadržaja šećera u krvi. Međutim, stručnjaci su uvjereni da je u takvim slučajevima prilagođavanje doze potrebno u smjeru povećanja i to uopće nije pokazatelj neučinkovitosti lijeka.

Naravno, svaka prilagođavanja povezana s povećanjem i smanjenjem doziranja treba se izvesti pod budnim nadzorom stručnjaka. Utvrđeno je da nepismeni prijem Amarila može izazvati komplikacije bolesti.

Datum isteka

Upotreba lijeka dopuštena je 36 mjeseci od datuma oslobađanja.

Odgovarajući endokrinolog treba odabrati pravu zamjenu za Amaryl. Može propisati analog koji je napravljen na bazi iste aktivne tvari ili odabrati lijek napravljen od drugih sastojaka.

Pacijentima može biti propisana ruska zamjena Diamerid koja je relativno jeftina. Za 30 tableta lijeka, izrađenih na osnovi glimepirida, s dozom od 1 mg u ljekarni, pacijenti će platiti 179 p.Sa unošenjem koncentracije aktivne supstance trošak raste. Za diamerid u dozi od 4 mg, 383 p.

Ako je potrebno, zamijenite Amaryl lijekom Glimepirid, koji proizvodi ruska kompanija Vertex. Navedene tablete su jeftine. Za pakovanje od 30 kom. 2 mg će morati platiti 191 p.

Trošak Glimepirida Canon, koji proizvodi Canonfarm, još je niži. Cijena paketa od 30 tableta od 2 mg smatra se jeftinim, iznosi 154 p.

Ako je glimepirid netolerantan, pacijentima se propisuju drugi analozi načinjeni na osnovi metformina (Avandamet, Glimecomb, Metglib) ili vildagliptina (Galvus). Odabir su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Alkohol i amaril

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će pića koja sadrže alkohol utjecati na osobu koja uzima droge na temelju glimepirida. Alkohol može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak Amarila. Stoga ih se ne može istovremeno konzumirati.

Lijek hipoglikemije mora se uzimati duže vrijeme. Zbog toga kategorična zabrana upotrebe pića koja sadrže alkohol za mnoge postaje problem.

Dostupni zamjenici Amaril Tablet

Jedan od najpovoljnijih analoga Amarila u tabletama uključuje:

Razmislite koliko su efikasni analozi lijeka Amaril.

Ima istu aktivnu supstancu kao i Amaril. Terapeutski učinak nastaje zahvaljujući aktiviranju beta ćelija gušterače supstancama zasnovanim na glukozi.

  1. Interval između prijema ne smije biti veći od određenog vremena.
  2. Pogreške tijekom uzimanja lijeka ne mogu se zaustaviti još većom koncentracijom lijeka.
  3. Pacijent mora obavijestiti svog liječnika o upotrebi povećanih doza lijeka.
  4. Razvoj hipoglikemije nakon primjene Diamerida u obroku od 1 mg / dan, ukazuje na to da je dijetalna prehrana neophodna.

Cijena diamerida kreće se od 206 rubalja. po paketu.

Ovaj lijek ima svoj mehanizam djelovanja:

  1. Aktivna komponenta lijeka aktivira lučenje i oslobađa inzulin iz gušterače.
  2. Povećava propusnost perifernih tkiva na efekte inzulina.

Uzmi, u početku uzimajući dio lijeka. Često se bira na temelju redovne analize koncentracije glukoze u krvotoku.

Postoji nekoliko pravila za upotrebu u liječenju ovog lijeka:

  1. Na početku terapije propisano je otprilike 1 mg glimepirida, 1 put dnevno.
  2. Kad se pojavi terapijski rezultat, ovaj se dio koristi kao potporni.
  3. Ako nema poboljšanja, onda možete postepeno povećavati dozu do 4 mg / dan.
  4. Najveća doza je 8 mg / dan.

U prosjeku, cijena takvog lijeka se kreće od 740-780 rubalja po pakovanju.

Poboljšava koncentraciju glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom neovisnim o insulinu.

Ima nekoliko efekata:

  1. Hipoglikemija.
  2. Detoxifying.
  3. Antisclerotic.
  4. Zaštitna i restorativna.
  5. Antioksidant.
  6. Antibakterijski.
  7. Cholagogue i diuretički efekti.

Lekar ga određuje u optimalnoj dozi za postizanje:

  1. Dozvoljena koncentracija glukoze u krvotoku i urinu.
  2. Upotreba u preventivne svrhe kardiovaskularnih bolesti.
  3. Namenjen je za upotrebu pacijentima sa hroničnim oboljenjima jetre, želuca ili creva.

Tokom razdoblja uzimanja lijeka, potrebno je strogo slijediti odabrane doze i način života. U prosjeku se Vijaysar može kupiti za 282 rubalja.

Postoje ruski analozi lijeka Amaril, koji su ujedno i prilično efikasni u svom terapijskom učinku.

  • Glimepirid Canon.
  • Glimepirid.
  • Glimecomb
  • Gliformin
  • Gliformin Prolong.

Trudnoća, dojenje

Tijekom razdoblja intrauterine gestacije djeteta, dojenje novorođenčadi, derivati ​​sulfoniluree se ne mogu koristiti. U krvi trudnice koncentracija glukoze treba biti u granicama normale. Uostalom, hiperglikemija dovodi do povećanja rizika od urođenih malformacija, povećava stopu smrtnosti novorođenčadi.

Trudnice se prenose na inzulin. Moguće je isključiti vjerojatnost toksičnog učinka lijeka na bebu utero ako napustite sulfonilureju u fazi planiranja začeća.

Tokom dojenja, terapija Amaril-om je zabranjena. Aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko, tijelo novorođenčeta. Pri dojenju neophodno je da se žena potpuno prebacila na inzulinsku terapiju.

Farmakološke karakteristike lijeka

Amaril je hipoglikemijski lijek koji pomaže u kontroli plazme šećera. Aktivni aktivni sastojak lijeka je glimepirid. Kao i njegov prethodnik Glibenklamid, Amaril je takođe iz grupe sulfoniluree, koja pojačava sintezu inzulina iz b ćelija Langerhansovih otoka pankreasa.

Kako bi postigli planirani rezultat, oni blokiraju ATP kalijev kanal s povećanom osjetljivošću. Kada se sulfonilureja veže za receptore koji se nalaze na b-staničnim membranama, aktivnost K-AT faze se mijenja. Blokiranje kalcijevih kanala s povećanjem ATP / ADP omjera u citoplazmi izaziva depolarizaciju membrane. To pomaže da se oslobode puteva kalcijuma i poveća koncentracija citosolnog kalcijuma.

Rezultat takve stimulacije egzocitoze sekretornih granula, a to je proces izlučivanja ćelija spojeva u međućelijski medij, oslobađat će inzulin u krv.

Glimepirid je predstavnik 3. generacije sulfonilureje. Potiče brzo oslobađanje hormona pankreasa, pojačava osjetljivost na proteine ​​i lipidne stanice.

Periferna tkiva metaboliziraju glukozu intenzivno koristeći transportne proteine ​​iz ćelijskih membrana. S dijabetesom neovisnim o insulinu, prijelaz šećera u tkiva se usporava. Glimepirid potiče povećanje količine transportnih proteina i pojačava njihovu aktivnost. Tako snažan učinak gušterače pomaže smanjiti otpornost na inzulin (neosjetljivost) na hormon.

Amaril inhibira sintezu glukogena u jetri zbog povećanja volumena fruktoze-2,6-bisfosfata s antiagregativnim (inhibicija stvaranja tromba), antiaterogenim (smanjenje pokazatelja „lošeg“ holesterola) i antioksidacijskim (regenerativnim, protiv starenja) sposobnostima. Postupci oksidacije usporavaju zbog povećanja sadržaja endogenog b-tokoferola i aktivnosti antioksidantnih enzima.

Čak i male doze Amarila značajno poboljšavaju glukometr.

Farmakokinetika lijeka

U sastavu Amarila glavna aktivna komponenta je glimepirid iz sulfonilurea grupe. Povidon, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza i boje E172, E132 koriste se kao punila.

Amaril 100% procesira jetrene enzime, tako da čak i produljena upotreba lijeka ne prijeti nakupljanju njegovog viška u organima i tkivima. Kao rezultat prerade nastaju dva derivata glipemirida: hidroksimetabolit i karboksimetabolit. Prvi metabolit obdaren je farmakološkim svojstvima koja daju stabilan hipoglikemijski učinak.

U krvi se maksimalan sadržaj aktivne komponente uočava nakon dva i pol sata. Posjedujući apsolutnu bioraspoloživost, lijek ne ograničava dijabetičare u izboru prehrambenih proizvoda sa kojima "uzima" lijek. Apsorpcija će u svakom slučaju biti 100%.

Ispada da je lijek prilično spor, brzina oslobađanja tkiva i bioloških tekućina iz lijeka (klirens) je 48 ml / min.Poluvrijeme eliminacije je od 5 do 8 sati.

Značajna poboljšanja glikemijskih indeksa primijećena su čak i kod funkcionalnih problema s jetrom, posebno u odrasloj dobi (preko 65 godina) i sa zatajenjem jetre koncentracija aktivne komponente je normalna.

Glimepirid Canon

To je hipoglikemijski lijek koji se uzima oralno. Utječe na stanice pankreasa i oslobađa inzulin.

Lijek ima nekoliko vrsta izloženosti:

  1. Van-pankreasni učinak na tijelo, koji povećava sposobnost tkiva da povećaju osjetljivost na inzulin.
  2. Smanjuje preradu inzulina u jetri.
  3. Inhibira proizvodnju glukoze

Primjenite oralno. Kombinacija terapije inzulinom može se propisati zbog nedostatka terapijskih rezultata. Međutim, pri određivanju doze potrebna je sistematična provjera sadržaja glukoze u krvotoku. Terapija je često duga. Otprilike trošak od 165 rubalja.

Gliformin Prolong

Propisan za dijabetes tipa 2 kod pacijenata sa pretilošću. Lijek se koristi kako u monoterapiji, tako i u kombinaciji s drugim lijekovima.

Možete ga uzimati bez obzira na hranu. Doziranje i učestalost se određuju na osnovu korištenog doznog oblika. Propisati lijekove do 3 puta dnevno. Svakih 15 dana morate prilagoditi dozu.

Uvezeni analozi lijeka, cijena

Amaril takođe uvozi analoge koji imaju višu cijenu, ali prihvatljiviju recenziju:

  1. Avandaglim . Sadrži dvije komplementarne tvari, a to su rosiglitazon maleat i glimepirid. Poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
  2. Avandamet. Kombinovani lijek na bazi rosiglitazon maleata i metformin hidroklorida. Pojačava osetljivost na inzulin.
  3. Bagomet Plus. Izloženost se temelji na fiksnoj kombinaciji dviju tvari metformina i glibenklamida. Prvi snižava nivo glukoze u krvotoku, inhibira apsorpciju ugljikohidrata i smanjuje brzinu glukoneogeneze. Metformin povoljno djeluje na lipidni sastav krvi, snižava holesterol i trigliceride u njemu. Glibenklamid smanjuje sadržaj glukoze u krvi. O jeftinim tabletama za snižavanje holesterola - nazivima, cijenama i recenzijama koje smo napisali.
  4. Bagomet . Ima širok spektar pozitivnih efekata:
  • smanjuje apsorpciju glukoze,
  • usporava glukoneogenezu,
  • povećava iskorišćenost periferne glukoze,
  • povećava sposobnost tkiva na efekte inzulina.

Cijena se kreće od 68 rubalja do 101 rubalja.

Indikacije za upotrebu Amaryl tableta

Aktivna supstanca prema uputama u preparatu Amaril je glimepirid.

Lijek ima pozitivan učinak:

  1. Aktivira proizvodnju inzulina.
  2. Povećava osjetljivost tkiva na inzulin proizveden od strane tijela.
  3. Otpušta inzulin.
  4. Ima ekstrapankrek aktivnost.
  5. Ostaje mogućnost prilagođavanja miokarda ishemiji.
  6. Antitrombotsko delovanje.

Koristi se lijek za dijabetes tipa 2. U tom se slučaju lijek može koristiti kako u monoterapiji, tako i zajedno sa drugim lijekovima.

Doziranje i primjena

Cijena Amaryla kreće se od 820 rubalja do 2300 rubalja po pakovanju.

Tokom upotrebe Amarila potrebno je pridržavati se određenih pravila:

  1. Odabir doze vrši samo lekar. Početna doza je 1 mg 1 put dnevno.
  2. Doza treba biti ista kao i učestalost lijekova.
  3. Tablete se gutaju cele bez žvakanja.
  4. Pijte lijek sa pola litre vode.
  5. Veoma je važno da ne preskačete obroke.
  6. Tretman je dug.
  7. Amaril se može koristiti zajedno s metforminom. Štaviše, takvu terapiju treba provoditi uz najcrnjiji medicinski pregled.
  8. Ako nije moguće postići normalizaciju razine glukoze u krvotoku uzimanjem prihvatljive doze Amarila, tada je moguća terapija koja se temelji na kombinaciji glimepirida s inzulinom.
  9. Prijenos pacijenta s hipoglikemijskih lijekova na Amaryl vrši se s početnom dozom od 1 mg.

Nuspojave

U rijetkim slučajevima, kod primjene Amarila može doći do nuspojava.

Pojavljuju se nakon uzimanja lekova:

  • glavobolja
  • opći umor
  • mučnina
  • gagging
  • poremećaj sna i anksioznost
  • zbrka u svijesti
  • cerebralni grčevi.
  • gubitak samokontrole.

  • Često se opaža prolazno oštećenje vida koje nastaje zbog promjene nivoa glukoze u krvotoku.

  • povraćanje
  • proliv
  • bol u trbuhu
  • povećati efikasnost enzima jetre,
  • žutica.

Alergijske reakcije (moguće kroz pojavu simptomatskih manifestacija):

  • urtikarija na koži,
  • osjećaj svrbeža
  • osipi na koži.

Povremeno se mogu javiti dodatne nuspojave:

Da biste spriječili razvoj nuspojava nakon uzimanja lijeka, prije upotrebe lijeka morate se konzultirati s liječnikom.

Amaril ne izaziva ovisnost. Ne mešajte lek sa alkoholom. Pa, Amaryl trebate uzeti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

metformin, alogliptin 262 rub1750 UAH

Kako koristiti Amaryl

Lijek se proizvodi u obliku ovalnih tableta sa razdjelnom trakom, pomoću kojih možete dozu lako podijeliti na pola. Boja tableta zavisi od doze: 1 mg glimepirida - ružičasta ljuska, 2 mg - zelenkasta, 3 mg - žuta.

Ovaj dizajn nije odabran slučajno: ako se tablete mogu razlikovati po boji, to smanjuje rizik od slučajnog predoziranja, posebno u starijih bolesnika.

Tablete su upakovane u blistere od 15 kom. Svaka kutija može imati od 2 do 6 takvih ploča.

Značajke upotrebe Amarila:

Amaryl tablete (u pakovanju od 30 komada) su u prodaji po cijeni:

  • 260 rub - 1 mg,
  • 500 rub - 2 mg svaki
  • 770 rub. - 3 mg svaki
  • 1020 rub. - 4 mg svaki.

Možete pronaći pakovanja od 60, 90.120 komada tableta.

Amarilne kutije čuvaju se na sobnoj temperaturi (do 30 stepeni) ne više od tri godine. Komplet za prvu pomoć ne smije biti dostupan djeci.

Ostala kompatibilnost s lijekovima

Dijabetičari, posebno „sa iskustvom“, u pravilu imaju čitav gomila popratnih komplikacija: hipertenzija, srčani i krvožilni problemi, poremećaji metabolizma, patologije bubrega i jetre. Uz ovaj komplet, morate uzimati ne samo lijekove za snižavanje šećera.

Za prevenciju abnormalnosti krvnih sudova i srca propisani su lijekovi s aspirinom. Amaril ga istiskuje iz proteinskih struktura, ali njegov nivo u krvi ostaje nepromijenjen. Ukupni efekat kompleksne upotrebe može se poboljšati.

Poboljšana aktivnost Amare svoj dodatak na insulin, Allopurinu, derivati ​​kumarina, anabolički steroidi, gvanetidin, kloramfenikol, fluoksetin, fenfluramin, Pentoksifilin, Feniramidolu, fibrinske kiseline derivata, fenilbutazon, mikonazol, azapropazone, probenecid, hinoloni, oksifenbutazon, salicilati, tetraciklina, sulfinpirazon, Tritokvalin i sulfonamidi.

Amaril smanjuje mogućnost dodavanja epinefrina, glukokortikosteroida diazoksida, laksativa, glukagona, barbiturata, acetazolamida, saluretika, tiazidnih diuretika, nikotinske kiseline, fenitoina, fenotiazina, rifampicina, hlorpromazina i soli i progestina.

Amaril plus blokatori histaminskih H2 receptora, rezerpin i klonidin daje neočekivani rezultat sa padovima glukometra u bilo kojem smjeru. Sličan rezultat osigurava unos alkohola i Amarila.

Lijek ni na koji način ne utječe na aktivnost ACE inhibitora (Ramipril) i antikoagulantnih sredstava (Warfarin).

Hipoglikemijska kompatibilnost

Ako se bilo koji hipoglikemijski lijek mora zamijeniti Amaril-om, propisana je minimalna doza (1 mg), čak i u slučajevima kada je pacijent prethodno lijek primio u najvećoj dozi. Prvo, reakciju organizma dijabetičara prati se dvije sedmice, a potom se prilagođava doziranje.

Ako je antiamijalično sredstvo s visokim poluživotom korišteno prije Amarila kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, trebalo bi napraviti pauzu nekoliko dana nakon otkazivanja.

Kad tradicionalna shema kompenzacije šećera Metformin ne dopušta potpunu kontrolu dijabetesa, dodatno možete uzeti Amaril 1 mg. Ako rezultati nisu zadovoljavajući, norma se postepeno prilagođava na 6 mg / dan.

Ako shema Amaril + Metformin nije ispunila očekivanja, zamijenit će je inzulinom, uz zadržavanje norme Amaril. Injekcije inzulina započinju i s minimalnom dozom. Ako pokazatelji glukometra nisu ohrabrujući, povećajte količinu Insulina. Paralelna upotreba lijekova je i dalje poželjna jer vam omogućava da unos hormona smanjite za 40% u usporedbi s čistom hormonskom terapijom.

Osim Amarila, endokrinolog ima i opcije analoga: Amaperid, Glemaz, Diapyrid, Diameprid, Glimepirid, Diagliside, Reclid, Amix, Glibamide, Gllepid, Glayri, Panmicron, Glibenclamide, Gligenclad, Glliblik Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari, Dimari Glimaril, Glyclazide, Manil, Maninil, Glimed, Glioral, Olior, Glynez, Glirid, Gluktam, Glypomar, Glyurenorm, Diabeton, Diabresid.

Lijek je razvijen za liječenje dijabetesa tipa 2. Primjenjuje se i kod monoterapije i u složenom tretmanu paralelno s Metforminom ili Insulinom.

Aktivna komponenta Amarila nadvladava barijeru placente, a lijek također prelazi u majčino mlijeko. Iz tog razloga nije pogodan za trudnice i dojilje. Ako žena želi postati majka, čak i prije začeća djeteta, ona mora biti prebačena na injekcije inzulina bez Amarila. Za vrijeme hranjenja takva su imenovanja sačuvana, ukoliko ipak postoji potreba za liječenjem Amaril-om, dojenje se prekida.

Primjena lijeka kod dijabetičke kome i stanje koje prethodi komi neprihvatljivo je. U teškim komplikacijama dijabetesa (poput ketoacidoze), Amaryl se ne dodaje. Lijek nije prikladan i za dijabetičare sa prvom vrstom bolesti.

S funkcionalnim poremećajima bubrega i jetre, Amaryl nije koristan, Amaril nije indiciran za hemodijalizu i dijabetičare, kao ni za individualnu netoleranciju na glipemirid ili druge lijekove klase sulfonamida i sulfoniluree.

Uz crijevnu parezu ili crijevnu opstrukciju, apsorpcija lijekova je poremećena, pa Amaril nije propisan za pogoršanje takvih problema. Oni zahtijevaju prelazak na inzulin i brojne ozljede, operacije, visoke temperature i ozbiljne opekotine.

Amaril može biti praćen hipoglikemijskim reakcijama. Ponekad se pacijenti žale na vrtoglavicu, neki pogoršavaju kvalitetu sna, dolazi do nervoze, pretjeranog znojenja i poremećaja govora. Uz dijabetes, česti su slučajevi nekontrolirane gladi, dispeptičnih poremećaja, nelagode u predjelu jetre. Moguća neispravnost srčanog ritma, osip na koži. Ponekad se protok krvi pogoršava.

Produljena upotreba lijekova, kao i ozbiljno predoziranje, mogu izazvati hipoglikemiju, čiji su simptomi opisani u prethodnom odjeljku.

Dijabetičar treba imati uputu s kratkim opisom svoje bolesti i nešto od brzih ugljikohidrata (bombone, kolačiće). Prikladan je i slatki sok ili čaj, samo bez umjetnih zaslađivača.U teškim slučajevima pacijent mora biti hitno hospitaliziran zbog ispiranja želuca i davanja apsorbenata (aktivnog uglja itd.).

Nuspojave

U rijetkim slučajevima primjena Amarila prati popratne pojave u obliku djelomičnog gubitka vida, problema s krvožilnim sustavom, metaboličkih poremećaja, poremećaja gastrointestinalnog trakta.

Među najčešćim:

Uzimanje Amarila negativno utječe na brzinu psihomotornih reakcija - vožnja automobilom, kao ni posao koji zahtijeva pažnju, posebno u početnoj fazi liječenja, nisu kompatibilni s Amaril terapijom.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Izdaje se na recept.

Koliko košta Amaryl? Prosječna cijena u ljekarnama ovisi o obliku ispuštanja:

  • Amarilne tablete 1 mg, 30 kom. - od 262 rub.
  • Amarilne tablete 2 mg, 30 kom. - od 498 rub.
  • Amaryl tablete 3 mg, 30 kom. - od 770 rub.
  • Amarilne tablete 4 mg, 30 kom. - od 1026 rub.

Trudnoća i dojenje

Amaril je kontraindiciran u trudnoći. U slučaju planirane trudnoće ili na početku trudnoće, žena treba biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Utvrđeno je da se glimepirid izlučuje u majčino mlijeko. Za vrijeme dojenja trebali biste prenijeti ženu na inzulin ili prestati dojiti.

Posebna uputstva

Liječnik, prepisujući bolesniku Amaryl ili Amaryl M, trebao bi upozoriti na mogućnost nuspojava, i što je najvažnije - na pojavu hipoglikemije u slučaju da pacijent uzima lijek, ali zaboravi jesti. U tom se slučaju pacijentu preporučuje da uvijek nosi slatkiše ili šećer u komadima kako bi mogao brzo podići razinu šećera u krvi.

Pored sistematskog provjeravanja razine glukoze u krvi i urinu, liječenje Amaril i Amaril M redovito prati i sastav krvi i rad jetre.

U stresnim okolnostima, praćen ispuštanjem adrenalina u krv, efikasnost Amarila i Amaril M opada. Takve situacije mogu biti nesreće, sukobi u obitelji ili na poslu, bolesti sa velikim porastom temperature. U takvim se slučajevima primjenjuje privremeni prijenos pacijenta na inzulin.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena amarila s inzulinom, drugim lijekovima za snižavanje šećera, nekim antibioticima (tetraciklini, sulfanilamidi, klaritromicin), visokim dozama pentoksifilina, fluoksetina, flukonazola, anaboličkih steroida, ACE inhibitora (kaptoprilprin, drilopril, erin, pojačan učinak, hipopilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilpril . Kombinacija amarila s barbituratima, laksativima, diureticima, visokim dozama nikotinske kiseline i rifampicina imat će suprotan učinak.

Beta blokatori (karvedilol, atenolol, bisoprolol, metoprolol itd.), Rezerpin, klonidin, derivati ​​kumarina i alkohol mogu povećati i umanjiti hipoglikemijski efekat amarila.

Amaril se smatra popularnim među dijabetičarima. Njegov prijem omogućuje pacijentima da kontroliraju svoje stanje, minimiziraju vjerovatnoću od razvoja hiperglikemije. Propisani lijek propisuje se samo osobama sa dijabetesom tipa II.

Aktivna tvar Amarila je glimepirid. Sastav tableta uključuje i pomoćne komponente. Njihov popis ovisit će o doziranju glimepirida. Različita kombinacija dodatnih tvari u tabletama zaslužna je za različitu boju.

INN (međunarodno ime): glimepirid (latinski Glimepirid).

Amalil M1, M2 se takođe prodaje u ljekarnama. Pored glimepirida, sastav tableta uključuje metformin u količini od 250, odnosno 500 mg. Ovaj kombinirani lijek može propisati samo endokrinolog.

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
rosiglitazon, metformin hidroklorid----
metformin--30 UAH
metformin30 rub7 UAH
metformin--7 UAH
metformin, sibutramin9 rub--
--7 UAH
metformin--5 UAH
metformin13 rub7 UAH
metformin--7 UAH
54 rub7 UAH
metformin hidroklorid----
metformin----
metformin--7 UAH
metformin--7 UAH
metformin--7 UAH
metformin114 rub17 UAH
metformin----
----
----
27 rub--
metformin, ovidon K 90, kukuruzni skrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk50 rub--
metformin hidroklorid--7 UAH
metformin78 rub7 UAH
metformin--7 UAH
metformin--7 UAH
metformin----
glibenklamid36 rub7 UAH
glibenklamid87 rub7 UAH
glibenklamid--7 UAH
glicidon65 rub7 UAH
gliklazid67 rub182 UAH
gliklazid45 rub170 UAH
--7 UAH
gliklazid--15 UAH
gliklazid----
gliklazid----
gliklazid91 rub7 UAH
gliklazid----
gliklazid--36 UAH
gliklazid----
gliklazid--7 UAH
gliklazid--46 UAH
gliklazid--68 UAH
gliklazid----
gliklazid4 rub--
150 rub4 UAH
glimepirid----
glimepirid--81 UAH
glimepirid--149 UAH
glimepirid--7 UAH
--7 UAH
glimepirid--7 UAH
glimepirid--67 UAH
glimepirid--7 UAH
glimepirid--142 UAH
glimepirid----
glimepirid--84 UAH
glimepirid----
----
----
glimepirid22 rub42 UAH
glimepirid--13 UAH
glimepirid48 rub--
glimepirid----
glimepirid--7 UAH
glimepirid14 rub--
voglibose--7 UAH
pioglitazon--7 UAH
pioglitazon----
sitagliptin296 rub277 UAH
vildagliptin25 rub895 UAH
saksagliptin43 rub7 UAH
alogliptin----
alogliptin14 rub1250 UAH
linagliptin652 rub1434 UAH
liksisenatid4990 rub2498 UAH
guar guma--24 UAH
repaglinid----
repaglinid47 rub7 UAH
repaglinid----
exenatide71 rub4600 UAH
exenatide305 rub--
liraglutide156 rub4 UAH
liraglutide23 440 rub13773 UAH
dapagliflozin--7 UAH
dapagliflozin2023 rub3200 UAH
kanagliflozin2548 rub3200 UAH
empagliflozin930 rub637 UAH
dulaglutide15 rub--

Za sastavljanje liste jeftinih analoga skupih lijekova koristimo cijene koje nam pružaju više od 10 000 ljekarni širom Rusije. Baza lijekova i njihovi analozi ažuriraju se svakodnevno, stoga su podaci navedeni na našoj web stranici uvijek ažurirani od trenutnog dana. Ako niste pronašli analogni koji vas zanima, koristite gore navedenu pretragu i sa liste odaberite lijek koji vas zanima. Na stranici svakog od njih pronaći ćete sve moguće opcije analoga željenog lijeka, kao i cijene i adrese ljekarni u kojima je dostupan.

Lista indikacija i kontraindikacija za prijem

Amaryl ima sljedeće indikacije za upotrebu. Glavni je liječenje dijabetesa tipa 2. Amaril je opravdan kako za pacijente kojima ne trebaju injekcije inzulina, tako i za one kojima je pokazan inzulin za poboljšanje dobrobiti.

U liječenju dijabetesa Amaryl tablete prepisuju se prvenstveno kao glavni lijekovi. Ali s nedovoljnom metaboličkom kontrolom (posebno ako je pacijentu propisana doza lijeka), Glimepirid se uzima u kombinaciji s Metforminom. Ovo može značajno poboljšati kontrolu metabolizma. Istovremeno su rezultati mnogo bolji od onih koji su postignuti odvojenim lijekovima.

Dobar učinak postignut kao rezultat složene terapije primjenom Glimepirida i Metformina uzrokovao je razvoj složenog lijeka Amaryl M. Ovaj se lijek daje na recept ako je potrebno liječenje dijabetesa složenim lijekovima, što je pogodno za pacijente.

Lijek za snižavanje šećera Amaril može se uzimati kod pacijenata kojima su potrebne redovite injekcije inzulina. Istovremeno se poboljšava i metabolička kontrola, ali preporučuje se smanjiti doziranje glimepirida.

Kao i bilo koji lijek, i ovaj se lijek ne može smatrati apsolutno sigurnim. Amaril ima kontraindikacije, a njihov popis je prilično velik.

Prije svega, preporučuje se opreznost uzimanja lijeka u prvoj fazi liječenja: u tom razdoblju ostaje rizik od naglog smanjenja razine glukoze. Ako s vremenom rizik od hipoglikemije ostane, preporučuje se promjena režima liječenja ili doziranja Amarila. Morate biti oprezni i s nekim bolestima, nepravilnim načinom života, neuravnoteženom prehranom.

Sljedeće bolesti (ili stanja tijela) su glavne kontraindikacije za imenovanje Amarila:

  1. Dijabetička koma ili predak.
  2. Ketoacidoza.
  3. Teške bolesti jetre i bubrega.
  4. Netolerancija ili preosjetljivost na glavne ili dodatne komponente lijeka.
  5. Retke su nasledne bolesti (netolerancija na laktozu, nedostatak laktaze i sl.).
  6. Trudnoća Tokom planiranja trudnoće, režim lečenja mora biti zamenjen. Pacijent je prebačen na injekcije inzulina, lijek nije propisan.
  7. Tokom dojenja terapija insulinom se nastavlja. Ako iz bilo kojeg razloga ovaj režim liječenja nije prikladan, pacijentu je propisan Amaril, ali preporučuje se prekid dojenja.

Lijek nije propisan za liječenje dijabetesa tipa I. Apsolutna kontraindikacija je dječja starost. Nema kliničkih podataka o toleranciji na lijekove kod djece.

Stoga se za liječenje dijabetesa kod djece obično propisuju sigurniji analozi lijeka.

Dodatne informacije o lijekovima

Prilikom propisivanja lijeka Amaril ili Amaril M, liječnik mora ne samo davati upute o pravilnoj upotrebi lijeka, nego i upozoriti na moguće nuspojave. Posebnu pažnju treba posvetiti riziku od hipoglikemije koja se može razviti ako pacijent zaboravi jesti odmah nakon uzimanja Amarila. Da biste izbjegli hipoglikemiju, bolje je imati sa sobom komad šećera ili slatkiša.

Pored razine šećera i koncentracije glukoze u urinu, pacijent bi trebao redovito provjeravati rad bubrega i jetre.

Uobičajeno je pitanje da li je moguće uzimati alkohol tokom terapije Amaril-om. Vrijedno je zapamtiti da se alkohol obično loše podnosi tijekom liječenja dijabetesa i ne kombinira se s većinom lijekova. Amaril takođe pripada njima. Posljedice uzimanja lijekova i alkohola istovremeno mogu biti nepredvidive. U nekim slučajevima, efikasnost lijeka postaje veća, a u drugim se značajno smanjuje. Stoga, tijekom liječenja, morate ili napustiti alkohol i lijekove na bazi alkohola.

Što se tiče interakcije Amarila sa drugim lijekovima, ovdje sve ovisi i o vrsti lijeka. Uzimanje određenih lijekova poboljšava efikasnost Amarila, drugi - smanjuje njegovu efikasnost. Popis i onih i drugih lijekova je prilično obiman. Zbog toga, ako je potrebno, uzimajte i druge lijekove, potrebno je obavijestiti liječnika o dijagnozi i lijeku koji se uzima. U ovom slučaju liječnik će moći odabrati lijek koji neće imati značajan uticaj na efikasnost Amarila.

Ako se pojave bilo kakvi neželjeni efekti, trebali biste prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku.

Recenzije o lijeku

Tokom upotrebe Amaryla za dijabetes tipa 2, recenzije su primile pozitivne ocjene od mnogih pacijenata. Ovo potvrđuje činjenicu da se s pravim odabirom doze, lijek učinkovito bori protiv hiperglikemije.

Pored učinkovitosti, mnogi kupci nazvali su različitu boju tableta pozitivnom kvalitetom lijeka - to pomaže da se ne zbunjuje lijek s različitom dozom glimepirida.

Recenzije dobivene na Amaril potvrdile su ne samo njegovu učinkovitost, već i nuspojave navedene u uputama za Amaril.

Najčešće, pacijenti koji uzimaju lijek pokazuju znakove hipoglikemije:

  1. Slabost.
  2. Tremor.
  3. Drhti po cijelom tijelu.
  4. Vrtoglavica
  5. Povećan apetit.

Kao rezultat toga, često postoji opasnost od gubitka svijesti. Zbog toga oni koji uzimaju Amaril moraju stalno nositi proizvode koji sadrže šećer (na primjer, slatkiše) sa sobom, tako da oni, ako je potrebno, mogu brzo povećati razinu šećera i poboljšati svoju dobrobit. Međutim, prema riječima ljekara, promjena nivoa šećera nije pokazatelj neefikasnosti lijekova. Kada se pojave takvi simptomi, dovoljno je prilagoditi dozu.

Čest problem za vozače koji su prisiljeni uzimati hipoglikemijske agense je pogoršavajuća reakcija tokom vožnje automobila. Slična nuspojava je navedena u uputama na popisu mogućih nuspojava. Smanjenje reakcije objašnjava se učinkom glimepirida na nervni sistem.

Među pacijentima sa starijim dijabetesom, u recenzijama Amaril mnogi su primijetili još jednu negativnu točku: unatoč učinkovitosti kojom Amaril snižava šećer, lijek za dijabetes je preskup, jer lijek može koštati više od nekih analoga, uključujući i ruski proizvodnja.

Cijena i analozi lijeka

Amaril lijek možete kupiti u običnoj gradskoj ljekarni, ali postoji jedno upozorenje: nije u prodaji. Kao i za mnoge druge lijekove protiv dijabetesa, morate kupiti recept kako biste kupili Amaryl.

Još jedno popularno pitanje koje zanima mnoge dijabetičare je koliko košta Amaril. Cijena lijeka u ovom slučaju ovisit će o broju tableta u pakovanju i dozi lijeka. Tako, na primjer, pakovanje lijeka za 30 tableta košta, ovisno o dozi, od 200 do 850 rubalja. U ovom slučaju, Amaril 1 mg košta u prosjeku 230-280 rubalja, ambalaža Amaril tableta 2 mg - 450-560 rubalja, 3 mg - za 630-830 rubalja. Najskuplje tablete Amaril 4 mg 90 kom. - u prosjeku koštaju 870-1080 rubalja.

Amaril M možete kupiti za 570-600 rubalja. Važno je uzeti u obzir da za takvu cijenu možete kupiti Amaril 2mg tablete + 500 mg. Veoma je teško steći manju dozu (1 mg + 250), jer je liječnici rjeđe propisuju, pa se, u skladu s tim, rjeđe prodaje.

Uputstvo Amaryl M

UPUTSTVO
o upotrebi lijeka
AMARIL M

Obrazac za puštanje
Filmsko obložene tablete.

Farmakološko djelovanje
Amaryl® M je kombinirani hipoglikemijski lijek, koji uključuje glimepirid i metformin.
Farmakodinamika glimepirida
Glimepirid, jedna od aktivnih tvari Amaril® M, je hipoglikemijski lijek za oralnu primjenu, derivat sulfonilureje treće generacije.
Glimepirid potiče lučenje i oslobađanje inzulina iz β-stanica pankreasa (učinak gušterače), poboljšava osjetljivost perifernih tkiva (mišića i masti) na djelovanje endogenog inzulina (ekstrapankreasni učinak).
Uticaj na lučenje inzulina
Derivati ​​sulfonilureje povećavaju lučenje inzulina zatvaranjem kalijevskih kanala ovisnih o ATP-u smještenih u citoplazmatskoj membrani β-stanica gušterače.
Zatvaranje kalijumskih kanala, izazivaju depolarizaciju β-ćelija, što pomaže otvaranju kalcijevih kanala i povećanju protoka kalcijuma u ćelijama. Glimepirid, s visokom stopom supstitucije, kombinira i odvaja se od β-staničnog proteina gušterače (molekularna težina 65 kD / SURX), koji je povezan s kalijumskim kanalima ovisnim o ATP-u, ali se razlikuje od mjesta vezanja konvencionalnih derivata sulfonilureje (protein s molekularnom masom od 140 kD / SUR1). Taj proces dovodi do oslobađanja inzulina egzocitozom, dok je količina izlučenog inzulina znatno manja nego pod djelovanjem derivata sulfoniluree druge generacije (na primjer, glibenklamid). Minimalno stimulišuće ​​djelovanje glimepirida na lučenje inzulina omogućava i niži rizik od hipoglikemije.
Ekstrapankreasna aktivnost
Kao i tradicionalni derivati ​​sulfonilureje, ali u znatno većoj mjeri, i glimepirid ima izražene ekstrapankreasne efekte (smanjena rezistencija na inzulin, antiaterogeni, antiagregacijski i antioksidativni efekti).Iskorištavanje glukoze od perifernih tkiva (mišića i masti) događa se pomoću posebnih transportnih proteina (GLUT1 i GLUT4) koji se nalaze u staničnim membranama. Transport glukoze u ta tkiva kod dijabetesa tipa 2 korak je ograničene brzine u korištenju glukoze. Glimepirid vrlo brzo povećava broj i aktivnost molekula za transport glukoze (GLUT1 i GLUT4), doprinoseći povećanju unosa glukoze u perifernim tkivima.
Glimepirid ima slabiji inhibitorni učinak na kalijumske kardiomiocite ovisne o ATP-u. Prilikom uzimanja glimepirida sačuvana je sposobnost metaboličke prilagodbe miokarda na ishemiju.
Glimepirid povećava aktivnost fosfolipaze C, uslijed čega se unutarćelijska koncentracija kalcija u mišićnim i masnim ćelijama smanjuje, uzrokujući smanjenje aktivnosti proteinske kinaze A, što zauzvrat dovodi do stimulacije metabolizma glukoze.
Glimepirid inhibira oslobađanje glukoze iz jetre povećavajući unutarćelijske koncentracije fruktoze-2,6-bisfosfata, što sa svoje strane inhibira glukoneogenezu.
Glimepirid selektivno inhibira ciklooksigenazu i smanjuje konverziju arahidonske kiseline u tromboksan A2, važan endogeni faktor agregacije trombocita.
Glimepirid pomaže u smanjenju sadržaja lipida, značajno smanjuje peroksidaciju lipida što je povezano sa njegovim anti-aterogenim učinkom.
Glimepirid povećava sadržaj endogenog α-tokoferola, aktivnost katalaze, glutation peroksidaze i superoksid dismutaze, što pomaže smanjenju težine oksidativnog stresa u pacijentovom tijelu, što je stalno prisutno u tijelu pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Farmakodinamika metformina
Metformin je hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Njegov hipoglikemijski učinak moguć je samo ako se održava lučenje inzulina (iako smanjeno). Metformin ne utiče na β-ćelije pankreasa i ne povećava lučenje inzulina. U terapijskim dozama metformin ne izaziva hipoglikemiju kod ljudi. Mehanizam djelovanja metformina još nije u potpunosti razumljiv. Vjeruje se da metformin može pojačati učinke inzulina ili da može povećati efekte inzulina u perifernim zonama receptora. Metformin povećava osjetljivost tkiva na inzulin povećavanjem količine receptora inzulina na površini staničnih membrana. Pored toga, metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje stvaranje slobodnih masnih kiselina i oksidaciju masti i smanjuje koncentraciju triglicerida (TG), LDL i VLDL u krvi. Metformin blago smanjuje apetit i smanjuje apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Poboljšava fibrinolitička svojstva krvi tako što inhibira inhibitor tkivnog aktivatora plazminogena.
Farmakokinetika
Glimepirid
Usisavanje
Uz opetovano uzimanje lijeka u dnevnoj dozi od 4 mg Cmax u serumu postiže se nakon otprilike 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Postoji linearna veza između doze i Cmax glimepirida u krvnoj plazmi, kao i između doze i AUC. Kada se unese glimepirid, njegova apsolutna bioraspoloživost je potpuna. Jelo nema značajan utjecaj na apsorpciju, s izuzetkom blagog usporavanja njegove brzine.
Distribucija
Glimepirid karakterizira vrlo nizak Vd (oko 8,8 L), približno jednak Vd albumina, visok stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i nizak klirens (oko 48 ml / min).
Glimepirid se izlučuje u majčino mlijeko i prelazi placentarnu barijeru. Glimepirid slabo prodire kroz BBB.
Usporedba pojedinačne i višestruke (2 puta dnevno) primjene glimepirida nije otkrila značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima, a njihova varijabilnost kod različitih bolesnika bila je zanemarljiva. Značajno nakupljanje glimepirida je izostalo.
Metabolizam
Glimepirid se metabolizira u jetri uz stvaranje dva metabolita - hidroksiliranih i karboksiliranih derivata, koji se nalaze u urinu i izmetu.
Uzgoj
T1 / 2 u koncentraciji lijeka u plazmi u serumu, što odgovara ponovljenom davanju, iznosi otprilike 5-8 satiNakon uzimanja glimepirida u velikim dozama, T1 / 2 se lagano povećava.
Nakon jedne oralne primjene, 58% glimepirida izlučuje se bubrezima (u obliku metabolita), a 35% crijevima. Nepromijenjena aktivna tvar u urinu nije otkrivena.
Termin T1 / 2 hidroksiliranih i karboksiliranih metabolita glimepirida je 3-5 sati, odnosno 5-6 sati, respektivno.
Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima
U bolesnika različitog spola i različitih dobnih skupina, farmakokinetički parametri u glimepiridu su isti.
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (s niskim CC) postojala je tendencija povećanja klirensa glimepirida i smanjenja njegovih prosječnih koncentracija u krvnom serumu, što je najvjerojatnije zbog bržeg izlučivanja glimepirida, zbog njegovog nižeg vezanja na proteine ​​u krvnoj plazmi. Dakle, kod ove kategorije bolesnika ne postoji dodatni rizik od nakupljanja glimepirida.
Metformin
Usisavanje
Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Cmax u plazmi iznosi otprilike 2 µg / ml, a postiže se nakon 2,5 sata. Istodobnim unošenjem hrane apsorpcija metformina smanjuje se i usporava.
Raspodjela i metabolizam
Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu.
Uzgoj
T1 / 2 otprilike 6,5 sati izlučuju bubrezi. Klirens u zdravih dobrovoljaca iznosi 440 ml / min (4 puta više od KK), što ukazuje na prisutnost aktivne tubularne sekrecije metformina. Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima Kod zatajenja bubrega postoji rizik od nakupljanja lijeka.
Farmakokinetika Amaril® M sa fiksnim dozama glimepirida i metformina
Vrijednosti Cmax i AUC kod uzimanja kombiniranog lijeka s fiksnom dozom (tableta koja sadrži glimepirid 2 mg + metformin 500 mg) zadovoljavaju kriterije bioekvivalencije u usporedbi s istim pokazateljima kada se uzimaju iste kombinacije kao zasebni pripravci (tableta glimepirida 2 mg i tableta metformina 500) mg).
Pored toga, pokazano je proporcionalno doziranje povećanja Cmax i AUC glimepirida s povećanjem njegove doze u kombiniranim preparatima s fiksnim dozama od 1 mg do 2 mg s konstantnom dozom metformina (500 mg) u tim pripravcima.
Osim toga, nisu bile značajne razlike u sigurnosti, uključujući profil nepoželjnih efekata, između pacijenata koji su uzimali Amaril M 1 mg + 500 mg i pacijenata koji su uzimali Amaril M 2 mg + 500 mg.

Indikacije
Liječenje dijabetesa tipa 2 (osim dijeta, vježbanja i gubitka težine):
kada se kontrola glikemije ne može postići monoterapijom glimepiridom ili metforminom,
prilikom zamjene kombinirane terapije glimepiridom i metforminom uzimanjem jednog kombiniranog lijeka Amaril® M.

Kontraindikacije
Dijabetes tipa 1
dijabetička ketoacidoza (uključujući anamnezu), dijabetička koma i prekoma,
akutna ili hronična metabolička acidoza,
teško oštećena funkcija jetre (nedostatak iskustva s upotrebom, liječenje inzulinom je potrebno kako bi se osigurala odgovarajuća kontrola glikemije),
pacijenti na hemodijalizi (nedostatak iskustva)
zatajenje bubrega i oslabljenu funkciju bubrega (koncentracija kreatinina u plazmi ≥1,5 mg / dL (135 µmol / L) kod muškaraca i ≥1,2 mg / dL (110 µmol / L) kod žena ili smanjenje KK (povećani rizik od laktacidoze) i druge nuspojave metformina)
akutna stanja u kojima je moguća oslabljena funkcija bubrega (dehidracija, teške infekcije, šok, intravaskularno davanje jodiranih kontrastnih sredstava),
akutne i hronične bolesti koje mogu izazvati hipoksiju tkiva (zatajenje srca ili respiratornog sistema, akutni i subakutni infarkt miokarda, šok),
sklonost razvoju laktacidoze, istorija laktacidoze,
stresne situacije (teške povrede, opekotine, operacije, teške infekcije groznicom, septikemija),
iscrpljenost, izgladnjivanje, pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 cal / dnevno),
malapsorpcija hrane i lijekova u probavnom traktu (s crijevnom opstrukcijom, crijevnom parezom, proljevom, povraćanjem),
hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,
nedostatak laktaze, netolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
trudnoća, planiranje trudnoće,
period dojenja,
djeca i adolescenti mlađi od 18 godina (nedovoljno kliničko iskustvo),
preosjetljivost na komponente lijeka,
preosjetljivost na sulfonilureje, sulfa lijekove ili bigvanide.
S oprezom: u prvim tjednima liječenja Amaril® M povećava se rizik od hipoglikemije, što zahtijeva posebno pažljivo praćenje. U uvjetima u kojima je povećan rizik od razvoja hipoglikemije (pacijenti koji ne žele ili nisu u mogućnosti surađivati ​​s liječnikom, najčešće su to stariji pacijenti, slabo jedu, neredovito jedu, preskaču obroke, bolesnici s neusklađenošću između tjelesne aktivnosti i unosa ugljikohidrata, prilikom promjene dijeta, kada se pije piće koje sadrži etanol, posebno u kombinaciji sa preskakanjem obroka, s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, s nekim nenadoknađenim endokrinim poremećajima, oni kao disfunkcija štitne žlijezde, nedostatak hormona u prednjoj hipofizi i nadbubrežnoj kore, utječući na metabolizam ugljikohidrata ili aktiviranje mehanizama usmjerenih na povećanje koncentracije glukoze u krvi tijekom hipoglikemije, tijekom razvoja interkurentnih bolesti tijekom liječenja ili tijekom promjena životnog stila (poput pacijenti trebaju pažljivije praćenje koncentracije glukoze u krvi i znakova hipoglikemije, možda će im trebati prilagodba doze Amaril® M). Uz istovremenu upotrebu određenih drugih lekova. U starijih bolesnika (često imaju asimptomatsko smanjenje bubrežne funkcije). U situacijama u kojima se funkcija bubrega može pogoršati, kao što je početak uzimanja antihipertenzivnih lijekova ili diuretika, kao i NSAID (povećani rizik od laktacidoze i drugih nuspojava metformina). Prilikom obavljanja teških fizičkih radova (povećava se rizik od nastanka laktacidoze prilikom uzimanja metformina). Uz abraziju ili odsutnost simptoma adrenergičke antiglikemijske regulacije kao odgovor na razvoj hipoglikemije (u starijih bolesnika, s autonomnom neuropatijom ili uz istodobnu terapiju beta-blokatorima, klonidinom, gvanneidinom i drugim simpatolitikom, takvim pacijentima je potrebno pažljivije nadziranje koncentracije glukoze u krvi) . U slučaju nedostatka glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze (kod takvih bolesnika, kada uzimaju derivate sulfoniluree, može se razviti hemolitička anemija, stoga treba razmotriti upotrebu alternativnih hipoglikemijskih lijekova koji nisu derivati ​​sulfoniluree kod ovih bolesnika).

Trudnoća i dojenje
Ovaj lijek je kontraindiciran u planiranju trudnoće.
Lijek se ne smije uzimati tokom trudnoće zbog mogućeg negativnog utjecaja na razvoj fetusa. Trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebaju obavijestiti svog liječnika.Za vrijeme trudnoće, žene s oslabljenim metabolizmom ugljikohidrata koji se ne ispravljaju istom prehranom i fizičkom aktivnošću trebaju primati inzulinsku terapiju.
Kako bi se izbjeglo unošenje lijeka s majčinim mlijekom u bebino tijelo, žene koje doje ne bi smjele uzimati ovaj lijek. Ako je potrebno provesti hipoglikemijsku terapiju, pacijenticu treba prebaciti na liječenje inzulinom, u protivnom bi trebala prestati dojiti.

Posebna uputstva
Laktacidoza
Laktacidoza je rijetka, ali teška (s visokom smrtnošću u nedostatku odgovarajućeg liječenja) metabolička komplikacija koja se razvija kao rezultat nakupljanja metformina tokom liječenja. Slučajevi laktacidoze s metforminom primijećeni su uglavnom kod bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega. Učestalost laktacidoze može se i treba smanjiti procjenom prisutnosti drugih povezanih čimbenika rizika za laktičnu acidozu kod pacijenata, kao što su slabo kontrolirani dijabetes melitus, ketoacidoza, dugo gladovanje, jako pijenje pića koja sadrže etanol, zatajenje jetre i stanja praćena tkivnom hipoksijom.
Laktacidozu karakteriše acidotična kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, s naknadnim razvojem kome. Dijagnostičke laboratorijske manifestacije su porast koncentracije laktata u krvi (> 5 mmol / l), pad pH krvi, kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže s povećanjem nedostatka aniona i odnosa laktata / piruvata. U slučajevima kada je metformin uzrok laktacidoze, koncentracija metformina u plazmi obično je> 5 µg / ml. Ako se sumnja na laktičnu acidozu, metformin treba odmah prekinuti, a pacijenta odmah smjestiti u bolnicu.
Učestalost prijavljenih slučajeva laktacidoze kod pacijenata koji su uzimali metformin vrlo je mala (oko 0,03 slučaja / 1000 pacijenata-godina). Prijavljeni slučajevi javljali su se uglavnom kod pacijenata sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega, uključujući sa urođenom bolešću bubrega i bubrežnom hipoperfuzijom, često uz prisustvo brojnih popratnih stanja koja zahtijevaju medicinsko i hirurško liječenje.
Rizik od laktacidoze raste s težinom bubrežne disfunkcije i s godinama. Vjerojatnost pojave laktacidoze kod uzimanja metformina može se značajno smanjiti redovitim nadziranjem bubrežne funkcije i primjenom minimalnih efikasnih doza metformina. Iz istog razloga, u stanjima povezanim sa hipoksemijom ili dehidracijom, potrebno je izbegavati uzimanje Amaril® M.
Zbog činjenice da oslabljena funkcija jetre može značajno ograničiti izlučivanje laktata, primjenu Amaril® M treba izbjegavati u bolesnika s kliničkim ili laboratorijskim znacima bolesti jetre.
Uz to, primjena Amaril® M treba privremeno prekinuti prije rendgenskih studija s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod i prije kirurških intervencija. Metformin treba prekinuti u periodu od 48 sati prije i 48 sati nakon operacije primjenom opće anestezije.
Često se laktacidoza razvija postepeno i manifestuje samo nespecifičnim simptomima kao što su loše zdravlje, mialgija, zatajenje disanja, povećana pospanost i nespecifični gastrointestinalni poremećaji. Uz izraženiju acidozu, moguće je hipotermija, smanjenje krvnog pritiska i rezistentnu bradiaritmiju. I pacijent i liječnik trebaju znati koliko ovi simptomi mogu biti važni. Pacijenta treba uputiti da odmah obavijesti liječnika ako se pojave takvi simptomi.Za razjašnjenje dijagnoze laktacidoze potrebno je utvrditi koncentraciju elektrolita i ketona u krvi, koncentraciju glukoze u krvi, pH krvi, koncentraciju laktata i metformina u krvi. Koncentracija laktata u plazmi natašte u venskoj krvi nakon posta, koja prelazi gornju granicu normale, ali ispod 5 mmol / l, u bolesnika koji uzimaju metformin, ne mora nužno ukazivati ​​na laktacidozu, njegovo povećanje može se objasniti drugim mehanizmima, kao što su slabo kontrolirani dijabetes melitus ili gojaznost, intenzivna fizička aktivnost opterećenja ili tehničkih grešaka tijekom uzimanja krvi za analizu.
Mora se pretpostaviti prisutnost laktacidoze u bolesnika sa šećernom bolešću s metaboličkom acidozom u nedostatku ketoacidoze (ketonurije i ketonemije).
Laktacidoza je kritično stanje koje zahteva stacionarno lečenje. U slučaju laktacidoze, odmah trebate prestati uzimati Amaril® M i započeti opće podržavajuće mjere. Metformin se uklanja iz krvi pomoću hemodijalize sa klirensom do 170 ml / min, stoga se preporučuje, pod uslovom da nema hemodinamičkih poremećaja, trenutnu hemodijalizu za uklanjanje nakupljenog metformina i laktata. Takve mjere često dovode do brzog nestanka simptoma i oporavka.
Praćenje efikasnosti lečenja
Učinkovitost bilo koje hipoglikemijske terapije treba pratiti periodičnim nadzorom koncentracije glukoze i glikoziliranog hemoglobina u krvi. Cilj liječenja je normalizacija ovih pokazatelja. Koncentracija glikoziliranog hemoglobina omogućava procjenu glikemijske kontrole.
Hipoglikemija
U prvoj sedmici liječenja potrebno je pažljivo praćenje zbog rizika od hipoglikemije, posebno s povećanim rizikom od njegovog razvoja (pacijenti koji ne žele ili ne mogu slijediti preporuke liječnika, najčešće stariji pacijenti, loša prehrana, neredoviti obroci ili preskočeni obroci, s neusklađenošću između tjelesne aktivnosti i unosa ugljikohidrata, s promjenama prehrane, s konzumacijom etanola, posebno u kombinaciji s preskakanjem obroka, s oštećenom funkcijom bubrega, s teškim oštećenjima funkcije jetre, s određenim nekompenziranim poremećajima endokrinog sustava (na primjer, nekim disfunkcijama štitne žlijezde i nedostatkom hormona prednje hipofize ili nadbubrežne kore, uz istodobnu upotrebu nekih drugih lijekova koji utječu na metabolizam ugljikohidrata.
U takvim je slučajevima potrebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o ovim faktorima rizika i simptomima hipoglikemije, ako ih ima. Ako postoje faktori rizika za hipoglikemiju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze ovog lijeka ili sva terapija. Ovaj pristup se koristi kad god se bolest razvije za vreme terapije ili se dogodi promena u načinu života pacijenta. Simptomi hipoglikemije, koji odražavaju adrenergičku antihipoglikemijsku regulaciju kao odgovor na razvoj hipoglikemije, mogu biti manje izraženi ili čak izostati ako se hipoglikemija razvija postepeno, kao i kod starijih bolesnika, sa autonomnom neuropatijom ili istodobnom terapijom beta blokatima, klonidinom i drugim simpatolitika.
Gotovo uvijek se hipoglikemija može brzo zaustaviti trenutnim unosom ugljikohidrata (glukoza ili šećer, na primjer, komad šećera, voćni sok koji sadrži šećer, čaj sa šećerom). U tu svrhu pacijent treba nositi najmanje 20 g šećera. Možda će mu trebati pomoć drugih da izbjegne komplikacije. Nadomestitelji šećera su neefikasni.
Iz iskustva s primjenom drugih lijekova s ​​sulfonilurejom poznato je da se, unatoč početnoj učinkovitosti poduzetih protumjera, hipoglikemija može ponoviti pa pacijenti trebaju ostati pod budnim nadzorom. Razvoj teške hipoglikemije zahtijeva trenutno liječenje i medicinski nadzor, u nekim slučajevima i bolničko liječenje.
Opšta uputstva
Potrebno je održavati ciljanu glikemiju uz pomoć složenih mjera: praćenje prehrane i izvođenje fizičkih vježbi, smanjenje tjelesne težine, a po potrebi i redoviti unos hipoglikemijskih lijekova. Pacijente treba obavijestiti o važnosti poštovanja prehrane i redovitog vježbanja.
Klinički simptomi neadekvatno regulirane glukoze u krvi uključuju oliguriju, žeđ, patološki intenzivnu žeđ, suhu kožu i druge.
Ako pacijenta liječi liječnik koji se ne liječi (na primjer, hospitalizacija, nesreća, potreba za posjetom liječniku slobodnim danom), pacijent bi ga trebao obavijestiti o bolesti i dijabetesu.
U stresnim situacijama (na primjer, trauma, operacija, zarazna bolest sa groznicom) može biti narušena glikemijska kontrola, a može biti potreban privremeni prijelaz na terapiju inzulinom kako bi se osigurala potrebna metabolička kontrola.
Praćenje rada bubrega
Poznato je da se metformin izlučuje uglavnom bubrezima. S oštećenom funkcijom bubrega, povećava se rizik od nakupljanja metformina i razvoja laktične acidoze. Kad koncentracija kreatinina u serumu premaši gornju dobnu granicu norme, uzimanje Amaryl® M se ne preporučuje. Za starije pacijente potrebno je pažljivo titriranje doze metformina kako bi se odabrala minimalna efikasna doza jer se funkcija bubrega smanjuje s godinama. Bubrežnu funkciju u starijih bolesnika potrebno je redovito nadzirati i u pravilu se doza metformina ne smije povećavati na maksimalnu dnevnu dozu.
Istodobna primjena drugih lijekova može utjecati na rad bubrega ili izlučivanje metformina ili uzrokovati značajne promjene u hemodinamici.
Rendgenske studije s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koje sadrže jod (na primjer, intravenska urografija, intravenska holangiografija, angiografija i CT pomoću kontrastnog sredstva): Supstance koje sadrže I / O kontrast namijenjene istraživanju mogu izazvati akutno oštećenje bubrega, pa se njihova upotreba povezuje s razvojem laktacidoza kod pacijenata koji uzimaju metformin. Ako se takva studija planira, Amaril® M mora se otkazati prije postupka i ne nastavlja se u narednih 48 sati nakon zahvata, a liječenje Amaril® može se nastaviti tek nakon praćenja i dobivanja normalnih parametara bubrežne funkcije.
Uvjeti u kojima je moguća hipoksija
Kolaps ili šok bilo kojeg podrijetla, akutno zatajenje srca, akutni infarkt miokarda i druga stanja koja karakteriziraju tkivna hipoksemija i hipoksija, također mogu uzrokovati prerenalno zatajenje bubrega i povećati rizik od laktične acidoze. Ako pacijenti koji uzimaju ovaj lijek imaju takva stanja, oni bi trebali odmah prekinuti lijek.
Hirurgija
Svakom planiranom kirurškom intervencijom potrebno je prekinuti terapiju ovim lijekom u roku od 48 sati (osim malih postupaka koji ne zahtijevaju ograničenje unosa hrane i tekućina), terapija se ne može nastaviti sve dok se ne uspostavi oralni ingestija i ne prepozna se funkcija bubrega kao normalna.
Alkohol (pića koja sadrže etanol)
Poznato je da etanol pojačava učinak metformina na metabolizam laktata. Pacijente treba upozoriti na konzumaciju pića koja sadrže etanol dok uzimaju Amaril® M.
Poremećena funkcija jetre
Budući da je laktacidoza u nekim slučajevima povezana s oslabljenom funkcijom jetre, pacijenti s kliničkim ili laboratorijskim znakovima oštećenja jetre trebali bi izbjegavati upotrebu ovog lijeka.
Promjena kliničkog stanja pacijenta s prethodno kontroliranim dijabetesom
Bolesnika sa dijabetes melitusom, koji je prethodno dobro kontroliran primjenom metformina, treba odmah pregledati, posebno s neizrazitom i slabo prepoznatom bolešću, kako bi se isključila ketoacidoza i laktacidoza. Studija bi trebala uključivati: određivanje seruma elektrolita i ketonskih tijela, koncentracije glukoze u krvi i, ako je potrebno, pH u krvi, koncentraciju laktata, piruvata i metformina u krvi. U prisustvu bilo kojeg oblika acidoze, Amaril® M treba odmah prekinuti i druge lijekove propisati za održavanje glikemijske kontrole.
Informacije o pacijentu
Pacijente treba obavijestiti o potencijalnim rizicima i prednostima ovog lijeka, kao io alternativnim opcijama liječenja. Također je potrebno jasno objasniti važnost pridržavanja prehrambenih smjernica, obavljanja redovnih tjelesnih aktivnosti i redovitog praćenja koncentracije glukoze u krvi, glikoziliranog hemoglobina, bubrežne funkcije i hematoloških parametara, kao i rizika od razvoja hipoglikemije, njenih simptoma i liječenja, kao i stanja predisponirajući njegov razvoj.
Koncentracija vitamina B12 u krvi
Smanjenje koncentracije vitamina B12 u serumu ispod norme, u nedostatku kliničkih manifestacija, uočeno je kod otprilike 7% pacijenata koji su uzimali Amaril® M, međutim, vrlo rijetko je bila praćena anemijom i bila je brzo reverzibilna kada je ovaj lijek otkazan ili kada je primijenjen vitamin B12. Pacijenti s neadekvatnim unosom ili asimilacijom vitamina B12 skloni su nižim koncentracijama vitamina B12. Za takve bolesnike može biti korisno redovno, svake 2-3 godine, određivanje koncentracije vitamina B12 u serumu u krvi.
Kontrola sigurnosti laboratorijskog liječenja
Hematološke parametre (hemoglobin ili hematokrit, broj crvenih krvnih zrnaca) i bubrežnu funkciju (koncentracija kreatinina u serumu) treba pratiti najmanje jednom godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega, a najmanje 2-4 puta godišnje u bolesnika sa koncentracijom kreatinina u serumu na VGN i kod starijih pacijenata. Ako je potrebno, pacijentu se prikazuje odgovarajući pregled i liječenje bilo kojih očiglednih patoloških promjena. Unatoč činjenici da je razvoj megaloblastične anemije rijetko uočen prilikom uzimanja metformina, ako se sumnja, trebalo bi obaviti ispitivanje kako bi se isključio nedostatak vitamina B12.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i druge mehanizme koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje
Stopa reakcije pacijenta može se pogoršati kao rezultat hipoglikemije i hiperglikemije, posebno na početku liječenja ili nakon promjena u liječenju ili kod nepravilne primjene lijeka. To može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i uključenja u druge potencijalno opasne aktivnosti.
Bolesnike treba upozoriti na potrebu opreznosti u vožnji, posebno u slučaju sklonosti razvoju hipoglikemije i / ili smanjenja težine njegovih prekursora.

Sastav
1 tableta sadrži:
Aktivne supstance: glimepirid mikronizovan 2 mg, metformin hidrohlorid 500 mg.
Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob, povidon K30, mikrokristalna celuloza, krospovidon, magnezijum stearat.
Sastav filmske membrane: hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid (E171), karnauba vosak.

Doziranje i primjena
Doziranje Amaril® M u pravilu se određuje ciljanom koncentracijom glukoze u pacijentovoj krvi. Treba koristiti najmanju dozu dovoljnu za postizanje potrebne metaboličke kontrole.
Tijekom liječenja lijekom Amaril® M potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentraciju glukoze u krvi. Uz to se preporučuje redovno praćenje postotka glikoziliranog hemoglobina u krvi.
Nepravilna primjena lijeka, na primjer, preskakanje sljedeće doze, nikada se ne smije nadopunjavati naknadnim unosom veće doze.
O postupanju pacijenta u slučaju pogrešaka prilikom uzimanja lijeka (posebno kod preskakanja sljedeće doze ili preskakanja obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzeti lijek, pacijent i liječnik trebaju unaprijed razgovarati.
Jer Budući da je metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću tkiva na inzulin, potreba za glimepiridom može se smanjiti tijekom liječenja Amaril® M. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati Amaril® M.
Amaryl® M treba uzimati 1 ili 2 puta dnevno tokom obroka.
Maksimalna doza metformina po dozi je 1000 mg.
Maksimalna dnevna doza: za glimepirid - 8 mg, za metformin - 2000 mg.
Samo mali broj pacijenata ima efikasniju dnevnu dozu glimepirida veće od 6 mg.
Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, početna doza Amaril® M ne smije prelaziti dnevne doze glimepirida i metformina koje pacijent već uzima. Pri prebacivanju pacijenata s uzimanja kombinacije pojedinačnih pripravaka glimepirida i metformina na Amaryl® M, njegova se doza određuje na osnovu već uzetih doza glimepirida i metformina kao zasebnih pripravaka. Ako je potrebno povećati dozu, dnevnu dozu Amaryl® M treba titrirati u koracima od samo 1 tablete Amaryl® M 1 mg + 250 mg ili 1/2 tablete Amaryl® M 2 mg + 500 mg.
Trajanje liječenja: Amaril® M obično se liječi duže vrijeme.
Ispitivanje sigurnosti i efikasnosti lijeka kod djece s dijabetesom tipa 2 nije provedeno.
Poznato je da se metformin izlučuje uglavnom bubrezima, a pošto je rizik od pojave teških nuspojava na metformin u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega veći, može se koristiti samo u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega. Zbog činjenice da s godinama opada funkcija bubrega, u starijih bolesnika metformin treba primjenjivati ​​s oprezom. Dozu treba pažljivo odabrati i osigurati pažljivo i redovno praćenje bubrežne funkcije.

Nuspojave
Glimepirid + metformin
Upotreba kombinacije glimepirida i metformina, u obliku besplatne kombinacije koja se sastoji od pojedinačnih pripravaka glimepirida i metformina, i kao kombinirani pripravak s fiksnim dozama glimepirida i metformina, povezana je s istim sigurnosnim karakteristikama kao i uporaba svakog od ovih lijekova zasebno.
Glimepirid
Na temelju kliničkog iskustva s glimepiridom i poznatih podataka o drugim derivatima sulfoniluree, moguć je razvoj nuspojava navedenih u nastavku.
Sa strane metabolizma i ishrane: moguć je razvoj hipoglikemije koja može biti dugotrajna. Simptomi razvoja hipoglikemije - glavobolja, akutna glad, mučnina, povraćanje, slabost, letargija, poremećaji spavanja, anksioznost, agresivnost, smanjeno trajanje pažnje, smanjena budnost i usporene psihomotorne reakcije, depresija, zbunjenost, poremećaji govora, afazija, oštećenje vida, tremor, pareza, oslabljena osjetljivost, vrtoglavica, bespomoćnost, gubitak samokontrole, delirijum, grčevi, pospanost i gubitak svijesti sve do razvoja kome, plitkog disanja i bradikardije.Pored toga, razvoj simptoma adrenergičke anti-glikemijske regulacije kao odgovor na razvijanje hipoglikemije, poput povećanog znojenja, ljepljivosti kože, pojačane anksioznosti, tahikardije, povišenog krvnog pritiska, osjećaja povećane brzine otkucaja srca, angine pektoris i poremećaja srčanog ritma. Klinička slika napada teške hipoglikemije može ličiti na akutno kršenje moždane cirkulacije. Simptomi se gotovo uvijek rješavaju nakon uklanjanja hipoglikemije.
Sa strane organa vida: privremeno oštećenje vida, posebno na početku liječenja, zbog fluktuacija u koncentraciji glukoze u krvi. Razlog pogoršanja vida je privremena promjena u oticanju leće, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, a zbog toga promjena njihovog indeksa loma.
Iz probavnog sistema: razvoj gastrointestinalnih simptoma, poput mučnine, povraćanja, osjećaja punoće stomaka, bolova u trbuhu i proljeva.
Na dijelu jetre i žučnih puteva: hepatitis, pojačana aktivnost jetrenih enzima i / ili kolestaza i žutica, koji mogu napredovati do za život opasnog zatajenja jetre, ali mogu proći i obrnuti razvoj nakon otkazivanja glimepirida.
Iz hemopoetskog sistema: trombocitopenija, u nekim slučajevima - leukopenija ili hemolitička anemija, eritrocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza ili pancitopenija. Nakon što je lijek ušao na tržište, opisani su slučajevi teške trombocitopenije (s trombocitima manjom od 10 000 / μl) i trombocitopenične purpure.
Poremećaji imunološkog sustava: alergijske ili pseudoalergijske reakcije (npr. Svrbež, osip ili osip). Te reakcije gotovo uvijek imaju blagi oblik, ali mogu preći u težak oblik sa nedostatkom daha ili padom krvnog pritiska, sve do razvoja anafilaktičkog šoka. Ako se razvije urtikarija, ljekara treba odmah obavijestiti. Unakršena alergija moguća je na druge derivate sulfoniluree, sulfonamide ili slične supstance. Alergijski vaskulitis.
Ostalo: fotosenzibilizacija, hiponatremija.
Metformin
Sa strane metabolizma: laktacidoza.
Iz probavnog sustava: gastrointestinalni simptomi (mučnina, povraćanje proljev, bolovi u trbuhu, pojačano stvaranje plinova, nadimanje i anoreksija) - najčešće reakcije s monoterapijom metforminom - otprilike su 30% vjerojatnije nego kod placeba, posebno u početnoj fazi period lečenja. Ovi simptomi su uglavnom privremeni, a nastavljeno liječenje je spontano riješeno. U nekim slučajevima može biti od pomoći privremena redukcija doze. Zbog činjenice da je razvoj gastrointestinalnih simptoma u početnom razdoblju liječenja ovisan o dozi, ti se simptomi mogu umanjiti postupnim povećanjem doze i uzimanjem lijeka s hranom. Budući da jaka dijareja i / ili povraćanje mogu dovesti do dehidracije i prerenalne azotemije, kad se pojave, trebali biste privremeno prestati uzimati Amaril® M. Pojava nespecifičnih gastrointestinalnih simptoma kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, sa stabilnim stanjem dok uzimaju Amaril ® M se može povezati ne samo s terapijom, već i s interkurentnim bolestima ili razvojem laktacidoze.
Na početku liječenja metforminom otprilike 3% pacijenata može osjetiti neugodan ili metalik ukus u ustima, koji obično spontano nestaje.
Na dijelu jetre i žučnih puteva: nenormalni testovi rada jetre ili hepatitisi koji su bili podvrgnuti obrnutom razvoju kada je metformin prekinut. S razvojem gore navedenih ili drugih nepoželjnih reakcija, pacijent mora o tome odmah obavijestiti svog liječnika. Budući da su neke neželjene reakcije, uklj.hipoglikemija, laktacidoza, hematološki poremećaji, jake alergijske i pseudoalergijske reakcije i zatajenje jetre mogu ugroziti život pacijenta, ako se takve reakcije razviju, pacijent mora odmah obavijestiti svog liječnika o tome i prestati s daljnjim davanjem lijeka prije nego što primi upute liječnika.
Na dijelu kože i potkožnih tkiva: eritem, svrab, osip.
Iz hemopoetskog sistema: anemija, leukocitopenija ili trombocitopenija. U bolesnika koji dugo uzimaju Metformin obično dolazi do asimptomatskog smanjenja koncentracije vitamina B12 u krvnom serumu zbog smanjenja njegove crijevne apsorpcije. Ako pacijent ima megaloblastičnu anemiju, treba razmotriti mogućnost smanjenja apsorpcije vitamina B12 povezanog s primjenom metformina.

Interakcija lijekova
Interakcija glimepirida s drugim lijekovima
Kada se pacijentu koji uzima glimepirid propisuje ili otkaže istovremeno, mogući su i drugi lijekovi, moguće su neželjene reakcije: jačanje ili slabljenje hipoglikemijskog učinka glimepirida. Na temelju kliničkog iskustva s glimepiridom i drugim sulfonilurejima, treba razmotriti dolje navedene interakcije lijekova.
Sa lijekovima koji su induktor i inhibitori izoenzima CYP2C9: glimepirid se metabolizira uz sudjelovanje izoenzima CYP2C9. Na njegov metabolizam utječe istovremena primjena induktora izoenzima CYP2C9, na primjer, rifampicin (rizik od smanjenja hipoglikemijskog učinka glimepirida kada se koristi s induktorima izoenzima CYP2C9 i povećava rizik od hipoglikemije ako se ponište bez prilagođavanja doze glimepirida) i npr. CLE2C9 inhibitora (npr. CYP2C9) povećani rizik od hipoglikemije i nuspojava glimepirida ako se uzimaju istodobno s inhibitorima izoenzima CYP2C9 i rizik od smanjenja njegove hipoglikemije efekat kad se ponište bez prilagođavanja doze glimepirida).
S lijekovima koji pojačavaju hipoglikemijski učinak glimepirida: inzulin i hipoglikemijski lijekovi za oralnu primjenu, ACE inhibitori, anabolički steroidi, muški polni hormoni, kloramfenikol, indirektni antikoagulanti, kumarinski derivati, ciklofosfamid, disopiramid, fenfluraminski fenamidi, fenamidi, fenamidi MAO inhibitori, mikonazol, flukonazol, aminosalicilna kiselina, pentoksifilin (velike doze parenteralno), fenilbutazon, azapropazon, oksifenbutazon, probenecid, anti detalj droge hinolonske derivata, salicilati, sulfinpirazon, klaritromicin, sulfa antimikrobna, tetraciklini, tritokvalin, trofosfamide: povećan rizik od hipoglikemije, dok je upotreba ovih lijekova s ​​glimepiridom i rizik od pogoršanja kontrole glikemije na njihov otkaza bez korekcije doze glimepirida.
S lijekovima koji oslabljuju hipoglikemijski učinak: acetazolamid, barbiturati, GCS, diazoksid, diuretici, epinefrin (adrenalin) ili drugi simpatomimetici, glukagon, laksativi (dugotrajna upotreba), nikotinska kiselina (velike doze), estrogeni, progestogeni, fenotiazini, ripenito hormoni štitnjače: rizik od pogoršanja kontrole glikemije ako se koristi zajedno s ovim lijekovima i povećava rizik od hipoglikemije ako se isti ukinu bez prilagođavanja doze glimepirida.
Pomoću blokatora histaminskih H2 receptora, beta-adrenergičkih blokatora, klonidina, rezerpina, gvanetidina: moguće je povećati ili smanjiti hipoglikemijski učinak glimepirida. Potrebno je pažljivo nadziranje koncentracije glukoze u krvi.Beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin kao rezultat blokiranja reakcija simpatičkog živčanog sistema kao odgovor na hipoglikemiju mogu učiniti da hipoglikemija postane nevidljivija za pacijenta i lekara i tako poveća rizik od njegovog nastanka.
Sa etanolom: akutna i hronična upotreba etanola može nepredvidivo ili oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak glimepirida.
S indirektnim antikoagulansima, derivati ​​kumarina: glimepirid može i pojačati i umanjiti efekte indirektnih antikoagulansa, derivata kumarina.
Sa sekvestrantima žučnih kiselina: vezivo na točkovima se veže na glimepirid i smanjuje apsorpciju glimepirida iz probavnog trakta. U slučaju upotrebe glimepirida, najmanje 4 sata prije gutanja kadadelovela, ne primjećuje se nikakva interakcija. Stoga se glimepirid mora uzimati najmanje 4 sata prije nego što preuzmete ljubitelja kotača.

Interakcija metformina s drugim lijekovima
Ne preporučuju se kombinacije
Uz etanol: u akutnoj alkoholnoj intoksikaciji povećava se rizik od razvoja laktacidoze, posebno u slučaju preskakanja ili nedovoljnog unosa hrane, prisutnosti zatajenja jetre. Izbjegavajte lijekove koji sadrže alkohol (etanol) i etanol.
Sa kontrastnim sredstvima koja sadrže jod: intravaskularno davanje kontrastnih sredstava koje sadrže jod može dovesti do razvoja bubrežne insuficijencije, što zauzvrat može dovesti do nakupljanja metformina i povećanog rizika od laktacidoze. Metformin treba prekinuti prije ispitivanja ili tijekom ispitivanja i ne smije se nastaviti u roku od 48 sati nakon njega, nastavak metformina moguć je tek nakon ispitivanja i normalnih pokazatelja rada bubrega.
Uz antibiotike s izraženim nefrotoksičnim učinkom (gentamicin): povećani rizik od laktacidoze.
Kombinacije lijekova s ​​metforminom koje zahtijevaju oprez
Uz GCS (sistemsku i za lokalnu upotrebu), beta2-adrenostimulansi i diuretici s unutarnjom hiperglikemijskom aktivnošću: bolesnika treba obavijestiti o potrebi češćeg praćenja jutarnje koncentracije glukoze u krvi, posebno na početku kombinirane terapije. Možda će biti potrebno prilagoditi doze hipoglikemijske terapije tijekom upotrebe ili nakon prekida liječenja gore navedenim lijekovima.
Sa ACE inhibitorima: ACE inhibitori mogu smanjiti koncentraciju glukoze u krvi. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze hipoglikemijske terapije tokom upotrebe ili nakon povlačenja ACE inhibitora.
S lijekovima koji pojačavaju hipoglikemijski učinak metformina: inzulin, sulfonilureja, anabolički steroidi, gvanetidin, salicilati (uključujući acetilsalicilnu kiselinu), beta blokatori (uključujući propranolol), MAO inhibitori: u slučaju istodobne primjene ovih lijekova s metforminom neophodno je pažljivo praćenje pacijenta i kontrola koncentracije glukoze u krvi jer je moguće pojačati hipoglikemijski učinak metformina.
S lijekovima koji oslabljuju hipoglikemijski učinak metformina: epinefrin, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, estrogeni, pirazinamid, izoniazid, nikotinska kiselina, fenotiazini, tiazidni diuretici i diuretici drugih grupa, oralni kontraceptivi, fenitoin, simpatomimetici, blokeri koji djeluju sporo ovih lijekova s ​​metforminom, potrebno je pažljivo praćenje pacijenta i praćenje koncentracije glukoze u krvi, jer moguće slabljenje hipoglikemijskog efekta.
Interakcija koju treba uzeti u obzir
S furosemidom: u kliničkoj studiji interakcije metformina i furosemida kada se uzima jednom u zdravih dobrovoljaca, pokazano je da istodobna primjena ovih lijekova utječe na njihove farmakokinetičke parametre. Furosemid je povećao Cmax metformina u krvnoj plazmi za 22%, a AUC za 15% bez značajnih promena bubrežnog klirensa metformina. Kada su korišteni s metforminom, Cmax i AUC furosemida smanjeni su za 31% i 12%, u usporedbi s monoterapijom furosemidom, a terminalni T1 / 2 smanjio se za 32% bez značajnih promjena u bubrežnom klirensu furosemida. Podaci o interakciji metformina i furosemida s dugotrajnom uporabom nisu dostupni.
Uz nifedipin: u kliničkoj studiji interakcije metformina i nifedipina s jednom dozom kod zdravih dobrovoljaca pokazano je da istodobna primjena nifedipina povećava Cmax i AUC metformina u krvnoj plazmi za 20%, odnosno 9%, a također povećava količinu metformina koji se izlučuje bubrezima. Metformin je imao minimalan učinak na farmakokinetiku nifedipina.
S kationskim lijekovima (amilorid, dikogsin, morfij, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin): kationski lijekovi izlučeni tubularnom sekrecijom u bubrezima teoretski su u mogućnosti da stupaju u interakciju s metforminom kao rezultat konkurencije za zajednički kanalni transportni sustav. Ova interakcija između metformina i oralnog cimetidina uočena je kod zdravih dobrovoljaca u kliničkim ispitivanjima interakcije metformina i cimetidina s jednokratnom i višestrukom primjenom, gdje je došlo do 60% -tnog porasta Cmax-a u plazmi i ukupne koncentracije metformina u krvi i porasta u plazmi i ukupne AUC-a metformina u 40%. Sa jednom dozom nije došlo do promjene T1 / 2. Metformin nije uticao na farmakokinetiku cimetidina. Unatoč činjenici da ova interakcija ostaje čisto teorijska (s izuzetkom cimetidina), treba osigurati pažljivo praćenje bolesnika i provesti prilagodbu doze metformina i / ili lijeka koji s njim djeluje u slučaju istodobne primjene kationskih lijekova koji se iz tijela izlučuju izlučujući sustav proksimalnog tubula bubrega.
Sa propranololom, ibuprofenom: kod zdravih dobrovoljaca u studijama na jednoj dozi metformina i propranolola, kao i metformina i ibuprofena, nije došlo do promjene njihovih farmakokinetičkih parametara.

Predoziranje
Predoziranje glimepirida
Simptomi: budući da Amaryl® M sadrži glimepirid, predoziranje (i akutno i uz produženu upotrebu lijeka u velikim dozama) može prouzrokovati ozbiljnu, po život opasnu hipoglikemiju.
Liječenje: čim se utvrdi predoziranje glimepirida, odmah morate obavijestiti svog liječnika.
Prije dolaska liječnika, pacijent treba odmah uzeti šećer, ako je moguće, u obliku dekstroze (glukoze).
Pacijentima koji su uzimali životno opasnu količinu glimepirida potrebno je ispiranje želuca i aktivni ugalj. Ponekad je, kao preventivna mjera, potrebna hospitalizacija. Blaga hipoglikemija bez gubitka svijesti i neuroloških manifestacija mora se liječiti oralnom primjenom dekstroze (glukoze) i prilagođavanjem doze Amaril® M i / ili pacijentove prehrane. Intenzivno praćenje treba nastaviti sve dok liječnik ne osigura da pacijent nije u opasnosti (treba imati na umu da se hipoglikemija može ponovno pojaviti nakon početnog vraćanja u normalne koncentracije glukoze u krvi).
Značajno predoziranje i ozbiljne hipoglikemijske reakcije sa simptomima kao što su gubitak svijesti ili drugi ozbiljni neurološki poremećaji su kritična stanja koja zahtijevaju trenutnu hospitalizaciju pacijenta. U nesvjesnom stanju pacijenta unošenje koncentrirane otopine glukoze (dekstroze) u / u mlazevu, na primjer, za odrasle osobe započinje s 40 ml 20% -tne otopine glukoze (dekstroze).
Alternativna terapija kod odraslih je primjena glukagona, na primjer, u dozi od 0,5 do 1 mg iv, s / c ili i / m.
Pacijenta se pažljivo posmatra najmanje 24-48 sati, jernakon očitog kliničkog oporavka hipoglikemija se može ponoviti.
Rizik od ponovne pojave hipoglikemije u teškim slučajevima s dugotrajnim tečajem može trajati nekoliko dana.
Kada liječe hipoglikemiju u djece sa slučajnim glimepiridom, trebali bi vrlo pažljivo prilagoditi dozu dekstroze koja se daje pod stalnim nadzorom koncentracije glukoze u krvi, zbog mogućeg razvoja opasne hiperglikemije.

Predoziranje metformina
Simptomi: sa metforminom u stomaku u količini do 85 g hipoglikemije nije uočena. Značajno predoziranje ili povezanost pacijenta s rizikom za razvoj laktacidoze s Metforminom može dovesti do razvoja laktacidoze.
Liječenje: laktacidoza je stanje koje zahtijeva pružanje hitne medicinske pomoći u bolnici. Najefikasniji način uklanjanja laktata i metformina je hemodijaliza. Uz dobru hemodinamiku, metformin se može izlučiti hemodijalizom, sa klirensom do 170 ml / min.

Uslovi skladištenja
Čuvati van domašaja dece na temperaturama ne većim od 30 ° C.

Datum isteka
3 godine Sve informacije predstavljene su u informativne svrhe i nisu razlog za samo-propisivanje ili zamjenu lijeka

Amaril je lijek koji pomaže smanjiti šećer u krvi.

Njen prijem započinje kada se nedostatak inzulina više ne može nadoknaditi drugim metodama - medicinskom gimnastikom, narodnim lijekovima, ali nije potrebno.

Uzimanje ovog lijeka ima pozitivan učinak na stanje ljudi s dijabetesom, što može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života.

Stoga se Amaryl, čije analoge proizvode različite farmaceutske kompanije, široko koristi u liječenju učinaka nedostatka inzulina u organizmu.

Amaril i njegovi analozi naznačeni su za dijabetes tipa II.Glavni aktivni sastojak lijeka je glimepirid.

Ovaj lijek treće generacije, stvoren na bazi derivata sulfanilureje, djeluje na gušteraču, nježno stimulirajući njegove b-stanice, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Pod njegovim utjecajem gušterača proizvodi više inzulina, a količina šećera u krvi smanjuje se.

Pogledajte video: Star Trek Continues E09 "What Ships Are For" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar