Hiperglikemija - šta je to i kako se liječi

Hiperglikemija je patološko stanje koje prati šećernu bolest tipa 1 i 2, za koju je karakteristično značajno povećanje razine glukoze u krvi. Pored dijabetesa, ovo stanje se može pojaviti i kod drugih bolesti endokrinog sistema.

Konvencionalno, hiperglikemija se obično dijeli na težinu: blaga, umjerena i teška hiperglikemija. Uz blagu hiperglikemiju, nivo glukoze ne prelazi deset milimola po litri, sa srednjim šećerom kreće se od deset do šesnaest, a za teški šećer karakterizira porast indeksa veći od šesnaest. Ako se šećer popeo na brojke 16, 5 i iznad, postoji ozbiljna prijetnja od razvoja prekoma ili čak kome.

Osoba sa šećernom bolešću pati od dvije vrste hiperglikemije: hiperglikemija nakon posta (javlja se kada hrana nije gutana duže od osam sati, razina šećera raste na sedam milimola po litri) i postprandial (glukoza u krvi raste do deset nakon jela milimola po litri ili više). Postoje slučajevi kada ljudi koji nemaju dijabetes primjećuju porast razine šećera i do deset milimola ili više nakon što pojedu veliku količinu hrane. Ovaj fenomen ukazuje na visok rizik od nastanka dijabetesa koji nije ovisan o insulinu.

Pogledajte video: Kako se liječi dijabetes kod djece? Subotom o dijabetesu EP05 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar