Koji su znakovi dijabetes insipidus kod žena?

Dijabetes insipidus je skupina relativno rijetkih bolesti, čija je suština kršenje tjelesnog rukovanja vodom. To se događa ili na osnovu endokrinih i metaboličkih poremećaja ili na osnovu bubrežne ili psihogene bolesti.
Endokrini poremećaji su bolesti ili oštećenja endokrinih žlijezda. Glavni znak ove grupe bolesti je snažna žeđ (polidipsija) zajedno s stvaranjem prekomjerne količine urina (poliurija), koja može doseći i 20-30 litara. dnevno.

Dijabetes insipidus nije isto što i dijabetes, ne treba ih brkati. Iako su simptomi ovih bolesti vrlo slični (učestalo mokrenje i žeđ), ipak se te bolesti uopće ne odnose jedno na drugo.

Oblici bolesti


Postoje 4 glavna oblika dijabetesa insipidusa. Svaki od njih ima različite razloge i treba ih drugačije tretirati. Glavni obrasci uključuju:

  • centralni ili neurogeni (koji ima korijen u hipotalamusu mozga),
  • nefrogeni (nastaje kao rezultat zatajenja bubrega),
  • gestacijski dijabetes dijabetes insipidus (rjeđe)
  • Dipsogeni (primarni), čiji uzrok nije poznat. Takozvani psihogeni dijabetes insipidus takođe pripada ovoj vrsti, a uzrok su mu mentalne bolesti.

Oblici dijabetesa insipidusa dijele se na urođene i stečene. Potonji su mnogo češći.

Uzroci dijabetesa insipidusa središnjeg oblika su nedovoljna količina hormona ADH (vazopresina), koji obično kontrolira (povećava) vezanje vode bubrezima, umjesto da ga izlučuje iz tijela urinom. Tako osoba proizvede prekomjernu količinu razrijeđenog urina dnevno, što može dovesti do dehidracije, lošeg sna, umora, smanjene produktivnosti i naknadnih psihičkih poremećaja.

Glavni uzrok dijabetesa insipidus je imunitet bubrežnog tkiva na učinke hormona ADH.

Faktori razvoja


Među popratnim faktorima treba istaknuti sljedeće:

  • traumatične povrede mozga
  • tumor mozga koji pogađa hipofizu i hipotalamus,
  • komplikacije koje nastaju u ranoj fazi nakon operacije na mozgu,
  • genetska predispozicija
  • encefalitis
  • anemija
  • metastaze
  • bolest bubrega.

Posebna varijanta naslijeđenog centralnog dijabetes insipidusa je Volframov sindrom. To je istovremeno pojava dijabetesa i dijabetes insipidusa, sljepoće i gluhoće. Kao i drugi nasljedni oblici dijabetesa insipidusa, ovaj je sindrom podjednako čest kod žena i muškaraca, jer se nasljeđuje autozomno.

Suština nefrogene dijabetes insipidus je bubrežna neosjetljivost na antidiuretski hormon (ADH). Unatoč tome što se taj hormon proizvodi, on ne nalazi njegovu upotrebu u bubrezima, pa je rezultat isti kao i u prethodnom slučaju.

Nefrogeni dijabetes insipidus se češće pojavljuje nakon uzimanja određenih lijekova, poput litijuma. Nasljedni oblik bolesti povezan je s X kromosomom, tj. Pogađa uglavnom muškarce nego žene.

Gestacijski dijabetes insipidus nastaje samo kod žena u trudnoći i uzrokuje ga enzim vazopresin, koji proizvodi placenta. Ovaj enzim katabolizira razgradnju antidiuretskog hormona, što dovodi do istih efekata kao i kod drugih oblika ove bolesti. Gestacijski dijabetes insipidus kod žena obično nestaje u roku od 4-6 tjedana nakon poroda.

Karakterizacija dijabetes insipidus

Znakovi bolesti su raznoliki. Dijabetes insipidus se rijetko dijagnosticira. Među ženama pate uglavnom mlade djevojke mlađe od 25 godina. Stopa incidencije je 3 slučaja na 100 hiljada stanovnika. Žene i muškarci često oboljevaju isto. Simptomi dijabetes insipidus pojavljuju se na pozadini provocirajućih čimbenika. Najčešće se dijagnosticira centralni oblik bolesti. Njeni simptomi su posljedica sljedećih razloga:

  • tumori mozga
  • povrede kranija
  • sifilis
  • encefalitis
  • pothranjenost hipofize i hipotalamusa,
  • metastatska lezija hipotalamo-hipofize,
  • malarija
  • tuberkuloza.

Ako je žena razvila bubrežni dijabetes insipidus, uzroci mogu biti u anemiji srpastih ćelija, hipokalcemiji, bubrežnoj tuberkulozi, zatajivanju bubrega, amiloidozi, intoksikaciji tijela litijskim pripravcima i drugim nefrotoksičnim agensima, policističnim, kongenitalnim anomalijama bubrega. Predisponirajući faktori za razvoj ove patologije uključuju upotrebu određenih lijekova (Amfotericin B), smanjeni imunitet, stres, trudnoću i nasljednu predispoziciju. Često se ne može utvrditi uzrok simptoma bolesti.

Faktori rizika za dijabetes melitus

Čimbenici rizika uključuju bilo koje autoimune bolesti (uključujući u obitelji), ozljede glave (posebno u saobraćajnim nezgodama), operaciju mozga, upale mozga, tumore hipofize i hipotalame te prisustvo slične bolesti u obitelji (nasljedni neuspjeh).

Simptomi dijabetes insipidus


Kao što je već spomenuto, dijabetes insipidus očituje se žeđi i stvaranjem prekomjerne količine mokraće, dakle, češćim mokrenjem. Manjak vode u tijelu može uzrokovati dehidraciju, vrućicu, a u slučaju nefrogenog dijabetesa insipidus koji je urođen i očituje se od rođenja može dovesti do mentalne retardacije. Dijabetes insipidus može se pojaviti u bilo kojem dobu, obično od 10 do 20 godina. Pacijenti pretežno imaju druge simptome osim učestalog mokrenja i pretjerane žeđi. Ponavljano mokrenje noću dovodi do hroničnog umora i nezadovoljavajućeg uspjeha djeteta u školi.

Češće od punog oblika (apsolutni nedostatak ADH) nastaje nepotpuni dijabetes insipidus pri kojem pacijent povećava volumen izlučenog urina više od 2,5 litara. urin / dan (što je gornja granica normalne količine). Uz nefrogeni dijabetes insipidus pacijent povremeno oslobađa više od 4 litre. urin / dan. U drugim slučajevima "uobičajena" vrijednost količine urina dnevno je 4-8 litara. Ekstremne vrijednosti (oko 20-30 litara urina dnevno) vrlo su rijetke.

Univerzalni simptomi šećerne bolesti uključuju:

  • pojačana žeđ
  • povećan unos tečnosti,
  • povećanje izlučivanja urina (3-30 litara dnevno).

Neobavezni simptomi uključuju:

  • mokrenje noću,
  • enureza.

Simptomi dijabetes insipidus nisu nespecifični, pa je potrebno isključiti druge bolesti, na primjer dijabetes melitus, druge endokrine bolesti ili oštećenja organa, posebno neurološke i urološke prirode.

Postoje oblici dijabetesa insipidusa, oboje potpuno izraženi, s izraženom diurezom i poliurijom, i asimptomatski, pri čemu znakovi drugačije prirode mogu prevladati od klasične definicije bolesti - opći umor, slabost, posebno mišićni, noćni grčevi. Ponekad se mogu javiti ponavljajuće sinkope (nesvjestice).

Sinkope se definiraju kao naglo, kratkotrajno zamračenje svijesti i tonusa mišića, s naknadnim spontanim poboljšanjem. Opažanje je rezultat privremenog smanjenja perfuzijskih područja kontrole stanja svijesti i obično je povezano sa padom krvnog pritiska. Uvjeti povezani sa nedovoljnim unosom hranjivih sastojaka neophodnih za metabolizam mozga, poput hipoglikemije ili hipoksije, također mogu dovesti do gubitka svijesti. Ovi uslovi, međutim, ne spadaju u sinkope. Sinkope možemo podeliti u 3 glavne kategorije što ima prognostički efekat:

  • nekardiološki
  • neobjašnjivo
  • kardiološki.

Opći opis bolesti

Pod dijabetes insipidus u medicini podrazumijeva se bolest koja se javlja kao posljedica nedostatka antidiuretskog hormona poput vazopresina. Osim toga, takvo oboljenje može nastati zbog nemogućnosti bubrežnog tkiva da ga apsorbira. Kao rezultat toga, pacijent započinje snažnim, nekontroliranim ispuštanjem urina, praćen osjećajem žeđi. U ovom slučaju, za razliku od dijabetes melitusa, kod pacijenta su vrijednosti šećera u krvi u potpunosti u skladu s normom.

Vrijedi napomenuti da je učestalost dijabetesa insipidusa kod žena mnogo veća nego kod muškaraca. To se događa isključivo zbog fiziologije, ali ni muškarci se ne bi trebali opustiti, jer mogu dobiti ovu bolest, uprkos činjenici da se odnose na jači spol. Stoga, posjedovanje podataka o ovoj vrsti dijabetesa također neće naštetiti.

Ako se okrenemo isključivo fiziologiji, glavna svrha antidiuretskog hormona je preusmjeravanje apsorpcije tekućine u bubrezima u hematopoetski krevet. Činjenica je da se iz njega ne izlučuje sva tečnost koja je filtrirana u tijelu. Većina ga apsorbiraju njegovi sistemi i organi nazad. Kod dijabetes insipidus, sva "potrošena" tekućina ostavlja tijelo vani, a to može uzrokovati dehidraciju.

Kao rezultat toga, pacijent je jako žedan i pije puno tekućine. Takav proces vodi u "dijabetes". Štaviše, simptomi ove bolesti se obično bilježe kod mladih žena mlađih od 25 godina, a nivo bolesti je 3 slučaja na 100.000 stanovništva.

Najčešći uzroci dijabetesa insipidusa su:

  • tumori mozga
  • traumatične povrede mozga
  • sifilis
  • razne vrste pothranjenosti hipotalamusa i hipofize,
  • encefalitis
  • tuberkuloza i malarija.

Osim toga, bolest može izazvati stres, trudnoću, kao i negativan učinak određenih lijekova i općeniti pad imuniteta. Vrijedi napomenuti da neki od znakova i uzroka bolesti nemaju razumno objašnjenje i još uvijek ih nije moguće klasificirati u nekim slučajevima. Stoga se ispravan tretman može propisati samo nakon sveobuhvatnog pregleda u bolnici, a ne tijekom rutinskog pregleda od strane liječnika. Također je vrijedno zapamtiti da se bolest najoštrije podnosi nakon što žena navrši 30 godina, pa je poželjno pokušati je liječiti prije ovog vremena.

Simptomi i znakovi bolesti

Simptomi dijabetes insipidus su vrlo raznoliki, međutim, glavni simptomi ove bolesti su sljedeći:

  1. neumorna žeđ
  2. nagli gubitak težine
  3. prisutnost suvih usta, kao i smanjenje apetita,
  4. slabost i nesanica
  5. nagli pad performansi,
  6. smanjenje pritiska
  7. suva koža

Osim toga, može se zabilježiti kršenje menstrualnog ciklusa, kao i nagle promjene raspoloženja. Ipak, prekomjerno mokrenje glavni je simptom ove bolesti. Činjenica je da se norma izlučivanja urina kod zdrave osobe smatra 1-1,5 litara, dok je takav urin sekundarni i koncentriraniji je. Tokom bolesti razvodi se. Ako uzmemo fiziološku stranu bolesti, onda pacijenti uriniraju gotovo svakodnevno.

Budući da pacijent gubi veliku količinu tekućine, razvija veliku žeđ. Pokušavajući da popuni nedostatak vode, osoba pije puno, ali to ne daje željeni efekat. Ako je pacijent oslabljen i stoga ne može doći do izvora, ili ako u dvorištu ima vrućine, može čak umrijeti od dehidracije.

Manjak tekućine u tijelu depresira centralni živčani sustav, pa se pojava razdražljivosti i gubitka sna smatra jednim od znakova dijabetesa insipidusa. Žena se može slomiti bez vidljivog razloga na voljenim osobama, brzo se umoriti. Krvni pritisak joj pada, a glavobolje se pogoršavaju.

Ako pacijent ima sumnju na dijabetes insipidus, onda se simptomi kod žena ove bolesti mogu izraziti i kršenjem gastrointestinalnog trakta. Činjenica je da, usled nedostatka vlage, čovekov želudac se istegne, a sinteza enzima neophodnih za varenje hrane je poremećena.

Posljedica toga, pored neprijatnosti u kući, može biti pojava upale crevne sluznice i želuca.

Glavne metode i dijagnostičke metode

Da biste postavili ispravnu dijagnozu, nije dovoljno znati simptome dijabetesa ove vrste, a potrebna je i dijagnostika koja se provodi posebnim testovima i opremom.

Štaviše, najbolje je kada će se takav pregled obaviti u bolnici. Na primjer, u stacionarnim uvjetima obavljaju se sljedeće vrste ispitivanja:

  • analiza mokraće
  • analiza urina prema Zimnickom,
  • krvni test za koncentraciju antidiuretskog hormona,
  • kontrola krvnog pritiska
  • MRI
  • Ultrazvuk mokraćnog mjehura i bubrega,
  • EKG

Pored toga, otkriva se i razina šećera u krvi, a druga istraživanja provode se prema postojećoj metodi za otkrivanje dijabetesa insipidusa. U ovom slučaju mogu se propisati dodatne studije čiji je cilj isključenje prisutnosti drugih pacijenata povezanih s ovom bolešću.

U svakom konkretnom slučaju volumen dijagnostičkih studija propisuje lekar, stoga je nedvosmisleno reći šta će toj ili toj ženi trebati da postavi dijagnozu.

Ako govorimo isključivo o tehničkoj strani materije, tada prisutnost dijagnoze dijabetes insipidus može ukazivati ​​na:

  1. gustoća urina ispod 1005,
  2. nenormalno niska koncentracija hormona vazopresina u krvi,
  3. visok nivo kalijuma u njemu, kao i visok sadržaj kalcijuma i natrijuma.
  4. ukapljivanje mokraće.

Za vrijeme trudnoće ili u slučaju menstrualnih nepravilnosti, možda ćete trebati posavjetovati se s ginekologom koji će vam propisati vlastite testove. Iste studije može propisati neurolog. Osim toga, ukoliko je pacijent smješten u bolnicu, ona može biti podvrgnuta sveobuhvatnom pregledu.

U procesu podvrgavanja dijagnozi kategorički se ne preporučuje samo-liječenje jer će to samo pogoršati pacijentovo stanje. Najbolje je pridržavati se preporuka liječnika i uzimati lijekove koje će mu propisati prije započinjanja glavnog liječenja. Na taj način, ne samo da možete uštedjeti snagu za liječenje, nego i postići pozitivan ishod u budućnosti.

Zasebno je vrijedno spomenuti rane mjere dijagnoze dijabetes insipidus. Glavni pokazatelj ovdje treba biti činjenica da je žena počela koristiti previše tekućine. Ne podcjenjujte ovaj trenutak i sve otpisujte po vrućini. Svako odstupanje od norme treba odmah provjeriti postoji li moguća uključenost ove činjenice u nastanak bolesti.

To je jedini način da se izbjegne pojava neugodnih posljedica ove bolesti.

Kako liječiti dijabetes insipidus?

Liječenje dijabetes insipidus obično se izvodi tradicionalnim lijekovima, ovisno o obliku bolesti prisutnom kod određenog pacijenta. Najčešći lijek su lijekovi kao što su Minirin ili Adiuretin.U ljekarnama se isporučuju u obliku kapi za nos ili tableta i dio su tijeka zamjenske terapije analozima antidiuretskog hormona.

Uz to, u takvoj terapiji mogu učestvovati lijekovi kao što su klorpropamid, miskleron, karbamazepin. U ovom slučaju, potpuno rješenje problema sa prekomjernim urinom u pacijenta može se postići samo eliminacijom glavnog razloga što se taj hormon ne proizvodi ili ne apsorbira u organima ljudskog tijela. Na primjer, ako je sinteza ovog hormona prestala zbog prisustva različitih vrsta malignih tumora u pacijenta, može joj se pokazati operacija ili terapija zračenjem.

U istom slučaju, kada pacijent ima izraženu dehidraciju, potrebno je provesti infuzijsku terapiju kako bi se sastav soli u krvi vratio u normalu, kao i povećao njen volumen. Zbog toga se pacijentu preporučuje ograničenje količine konzumirane tekućine. Ako to ne može sama, propisuje joj se lijek kao što je hipotiazid.

Ako se u trenutku dijagnoze pokazalo da je ova vrsta dijabetesa bubrežne prirode, osnova liječenja trebala bi biti upotreba takozvanih tiazidnih diuretika, kao i protuupalnih lijekova iz skupine NSAID, na primjer, Indomethacin ili Ibufen. Pored toga, sa bilo kojom vrstom dijabetes insipidusa indicirana je takozvana simptomatska terapija. U istom će slučaju, kada pacijentima nedostaje san, biti prikazani sedativi poput matičnjaka, valerijane ili konusa hmelja.

Što se tiče opće prognoze, kod dijabetesa insipidusa uglavnom je pozitivno. Na primjer, kod sekundarnog specifičnog dijabetesa, pratećih bolesti poput malarije ili sifilisa, obično se javlja stopostočni oporavak. Ali što se tiče najtežeg slučaja, ovo je nefrogena varijanta bolesti koja je rijetka u žena.

Osim toga, pojava takve bolesti ne bi trebala uznemiriti trudnice, napadima kao što su nakon porođaja takva bolest obično prolazi.

Dijeta i upotreba narodnih lijekova

U slučaju kada je ženi dijagnosticiran dijabetes insipidus i propisano joj je liječenje, istodobno će se pacijentica morati pridržavati prilično stroge prehrane. Uz dijabetes insipidus, takva bi prehrana trebala biti usmjerena na smanjenje količine urina koje izlučuje tijelo, suzbijanje žeđi i također nadopunjavanje korisnih tvari izgubljenih u ljudskom tijelu. Istovremeno, na pozadini uzimanja diuretika, takva će dijeta morati pojačati njihov učinak.

Prije svega, pacijentima se savjetuje da smanje količinu soli koju koriste za to sami kuhaju hranu i ne jedu prerađenu hranu. Vrijedno je dodati u svoju dnevnu prehranu koja sadrži veliku količinu magnezijuma, primjerice, suho voće. Ova supstanca neophodna je za pravilnu sintezu vazopresina u tijelu, ali bi se trebali ukloniti svi proizvodi koji mogu izazvati žeđ.

Svježe povrće, voće i bobice, naprotiv, treba uključiti u vašu prehranu, jer je bogato raznim elementima u tragovima, vitaminima i drugim korisnim tvarima. U istu svrhu vrijedi konzumirati voćne napitke i domaće sokove. Mlijeko, mliječni proizvodi, meso i riba nemasnih sorti i masti su dobrodošli. Hranu za dijabetes insipidus treba konzumirati frakcijski u obrocima pet do šest puta dnevno. U tom slučaju će liječenje pacijenta proći mnogo brže.

Ako ste ljubitelj tradicionalne medicine, tada neke od simptoma bolesti možete liječiti ljekovitim biljem. Na primjer, jako dobro pomaže infuzija oraha i matičnjaka sa konusima hmelja, metvice i valerijane. U tom slučaju vrijedi kupiti gotovu kolekciju u ljekarni i prije upotrebe konzultirati liječnika. Samo u ovom slučaju, narodni lijekovi mogu dati pozitivan učinak, a ne još više pogoršati stanje pacijenta. Isto se odnosi i na druge alternativne tretmane za dijabetes insipidus.

Stručnjaci će vam reći o dijabetes insipidusu u videu u ovom članku.

Dijagnoza dijabetes insipidus

S obzirom da je učestalo mokrenje simptom dijabetesa, najprije postoji potreba za ispitivanjem razine šećera u mokraći i krvi. Ako su vrijednosti normalne (tj. Šećer u krvi ne prelazi granice od 3,5-5,5 mmol / L. Krv i mokraća - 0 mmol / L. urin), a ostali uzroci prekomjernog mokrenja su isključeni, liječnik bi trebao utvrditi u koji je oblik dijabetes insipidus uključen.

Dijagnoza dijabetes insipidus uz pomoć tzv Desmopresin test, kada se desmopresinu (sintetička zamjena vazopresina) pacijentu daje intravenski i primjećuje se da li dolazi do promjene u količini urina. Ako - da, onda govorimo o centralnom dijabetesu insipidusu, a ako ne, onda o perifernom.

Bubrežni simptomi kod dijabetes insipidus

Razlikuju se sljedeći znakovi dijabetes insipidus:

  • stalna žeđ
  • gubitak kilograma
  • učestalo i obilno mokrenje,
  • suha usta
  • smanjen apetit
  • epigastrični bol
  • poremećaj sna
  • mijalgija
  • slabost
  • smanjene performanse
  • menstrualne nepravilnosti,
  • emocionalna labilnost
  • smanjenje pritiska
  • suva koža.

Dysuric pojave dolaze do izražaja. Normalno je dnevna diureza zdrave osobe 1-1,5 litara. Ovo je sekundarna urin koja je koncentrirana. Ako je proces mokrenja poremećen, urin postaje razrijeđeniji. Polirija i pollakiurija su najraniji simptomi dijabetes insipidusa kod žena. Količina proizvedenog urina varira od 3 do 20 pa čak i 30 litara dnevno. Bolesne žene uriniraju svakodnevno.

Urin bolesnih žena je proziran, bezbojan. Sadrži malo soli. Vrijedan dijagnostički znak bolesti je niska gustina urina. Ovom patologijom gustoća je 1000-1003, dok je kod zdrave osobe specifična težina urina u području od 1010-1024. U nekih bolesnika učestalost miocijuma dnevno iznosi nekoliko desetina. Usled ​​velikog gubitka tekućine, javlja se žeđ.

Ostale manifestacije bolesti

Rani simptomi bolesti uključuju polidipsiju. Žeđ je obrambena reakcija na gubitak tečnosti. Tijelo pokušava nadoknaditi nestašicu vode. Poznato je da gubitak velike količine tekućine može dovesti do dehidracije, pa čak i smrti bolesne osobe.

Žene radije piju bezalkoholna pića (mineralnu vodu, voćne napitke, čistu vodu). Dobro utažuju žeđ. Gubitak tečnosti negativno utiče na rad centralnog nervnog sistema. To može uzrokovati mučninu, povraćanje, razdražljivost i vrućicu.

Gubitak tečnosti dovodi do smanjenog apetita i gubitka težine. Česti izliv urina narušava kvalitetu života. Žene ne mogu spavati noću. Brzo se umaraju. Dijabetes insipidus često dovodi do neuroze. Ovom patologijom gastrointestinalni trakt je poremećen. Želudac je istegnut, poremećena je sinteza enzima neophodnih za probavu hrane. Često, kod bolesnih žena, sluznica želuca i crijeva postaje upaljena. Gubitak tečnosti dovodi do smanjenja volumena krvi u cirkulaciji. Krvni pritisak se smanjuje i glavobolja smeta.

U nekim slučajevima se simptomi bolesti pojave i kod trudnica. Tahikardija, hipertermija, blijeda koža - sve to ukazuje na dehidraciju. Osobitost dijabetes insipidusa kod žena je što može dovesti do menstrualnih nepravilnosti, neplodnosti i prekida trudnoće. Uz središnji oblik dijabetesa, postoji rizik od razvoja insuficijencije hipofize. Manifestira se hipotrofijom genitalija, amenorejom, gubitkom težine. U težim slučajevima se razvija kaheksija.

Dijagnostički znakovi dijabetesa

Simptomi dijabetes insipidus omogućuju preliminarnu dijagnozu. Konačna dijagnoza postaje tek nakon pregleda bolesne žene. Organiziraju se takve studije:

  • analiza mokraće,
  • Analiza Zimnickog,
  • određivanje koncentracije antidiuretskog hormona u krvi,
  • fizički pregled
  • merenje krvnog pritiska
  • snimanje magnetnom rezonancom,
  • elektrokardiografija
  • Ultrazvuk bubrega i bešike,
  • opšti test krvi

Da biste isključili dijabetes, procenjuje se nivo glukoze u krvi.

Prisutnost dijabetesa insipidusa u ženi označena je sljedećim simptomima:

  • gustoća urina ispod 1005,
  • niska koncentracija vazopresina u krvotoku,
  • smanjenje kalijuma u krvi,
  • povećani nivo natrijuma i kalcijuma u krvi,
  • povećanje dnevne količine urina.

Kod prepoznavanja bubrežnog oblika dijabetesa potrebna je konsultacija urologa. Kada su uključeni u proces genitalnih organa i kršenje tijeka menstrualnog ciklusa, potreban je ginekolog. Uz to se mogu izvršiti i posebni testovi. Da bi se procijenilo stanje hipotalamusa i hipofize, radi se MRI mozga.

Kako otkloniti simptome

Simptome bolesti možete otkloniti lijekovima. Terapeutske taktike ovise o obliku dijabetesa insipidusa.

Kod dijabetesa centralnog porijekla, liječenje uključuje tečaj zamjenske terapije analozima antidiuretskog hormona.

U tu svrhu koristi se "Minirin" ili "Adiuretin". Lijekovi su dostupni u obliku tableta ili kapi za nos. Kako bi stimulirali proizvodnju antidiuretskog hormona, propisani su lijekovi poput karbamazepina, hlorpropamida, misklerona. Jednako je važno uklanjanje osnovne patologije. U slučaju tumora potrebno je operativno liječenje ili terapija zračenjem.

S ozbiljnom dehidracijom provodi se infuzijska terapija. Njegova je svrha normalizacija sastava soli u krvi i povećanje njegovog volumena. Bolesne žene ne trebaju ograničavati unos tekućine. Hipotiazid se često koristi za smanjenje diureze kod dijabetes insipidusa.

Važno mjesto u liječenju je prehrana. Pacijenti moraju pridržavati dijetu. Uključuje ograničenje u korištenju proteinske hrane, obogaćivanje ishrane ugljenim hidratima i lipidima. Upotreba kuhinjske soli je takođe ograničena na 5-6 g dnevno. Uprkos nedostatku apetita, hranu treba uzimati često u malim porcijama. Za nadopunu krvi elektrolitima preporučuje se piti kompote, voćne napitke, prirodne sokove.

Kod bubrežnog tipa dijabetes insipidus osnova terapije je uporaba tiazidnih diuretika i protuupalnih lijekova iz skupine NSAID (Ibuprofen, Indomethacin). Kod dijabetesa insipidus provodi se simptomatska terapija. U slučaju poremećaja spavanja koriste se sedativi biljnog porijekla (infuzija na bazi korijena valerijane, matičnjaka, konusa hmelja). Prognoza za zdravlje ovisi o uzrocima dijabetesa. Sa sekundarnim specifičnim dijabetesom (tuberkuloza, malarija, sifilit) pacijenti se mogu potpuno izliječiti. Najteži nefrogeni oblik bolesti. Pomoću nje pacijenti često postaju invalidi. Dakle, dijabetes insipidus kod žena se rijetko razvija.

Ako se ova patologija razvila tokom trudnoće, onda brzo prolazi bez specifične terapije. Kada se pojave simptomi bolesti, trebalo bi posjetiti liječnika.

Pogledajte video: Ova dva začina uklonit će simptome dijabetesa u samo pet dana? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar