Test trake Accu Chek Asset: rok trajanja i upute za upotrebu

Kada kupujete Accu Chek Active, glukometre Accu Chek Active Novi i sve modele Glukotrend serije poznatog njemačkog proizvođača Roche Diagnostics GmbH, dodatno morate kupiti test trake koji vam omogućavaju da napravite test krvi na šećer u krvi.

Ovisno o tome koliko često će pacijent testirati krv, morate izračunati potrebni broj test traka. Uz dijabetes melitus prvog ili drugog tipa, potrebna je svakodnevna primjena glukometra.

Ako planirate svaki dan nekoliko puta dnevno obavljati analizu šećera, preporučuje se odmah kupovina velikog paketa od 100 komada u setu. Uz rijetku upotrebu uređaja možete kupiti set od 50 test traka, čija je cijena dva puta niža.

Značajke test traka

Komplet za testne trake Accu Chek uključuje:

  1. Jedan slučaj sa 50 test traka,
  2. Traka za kodiranje
  3. Upute za upotrebu.

Cijena test trake Accu Chek Asset u iznosu od 50 komada iznosi oko 900 rubalja. Trake se mogu čuvati 18 mjeseci od datuma proizvodnje naznačene na pakovanju. Nakon otvaranja epruvete, test trake mogu se koristiti tijekom cijelog roka trajanja.

Provjerne trake za mjerenje glukoze Accu Chek Active certificirane su za prodaju u Rusiji. Možete ih kupiti u specijaliziranoj trgovini, ljekarni ili internetskoj trgovini.

Uz to, testne trake Accu Chek Asset mogu se koristiti bez glukometra, ako uređaj nije pri ruci, a morate hitno provjeriti nivo glukoze u krvi. U tom se slučaju nakon nanošenja kapi krvi, specijalno područje nakon nekoliko sekundi oboji u određenu boju. Vrijednost dobivenih nijansi navedena je na pakiranju test traka. Međutim, ova je metoda uzorna i ne može navesti točnu vrijednost.

Kako se koriste test trake

Prije upotrebe ispitnih aviona Accu Chek Active morate provjeriti je li rok trajanja naveden na pakiranju i dalje važeći. Za kupnju robe koja nije istekla, preporučljivo je podnijeti zahtjev za njihovu kupnju samo na pouzdanim prodajnim mjestima.

  • Prije nego što počnete testirati krv na šećer u krvi, potrebno je temeljito oprati ruke sapunom i osušiti ih ručnikom.
  • Zatim uključite mjerač i instalirajte test traku u uređaj.
  • Na ruci se vrši mali proboj uz pomoć olovke za probijanje. Da biste povećali cirkulaciju krvi, preporučljivo je lagano masirati prst.
  • Nakon što se na ekranu mjerača pojavi simbol pada krvi, možete početi primjenjivati ​​krv na test traci. U tom slučaju ne možete se bojati dodirnuti test područje.
  • Ne treba pokušavati izvući što više krvi iz prsta kako bi se dobili tačni rezultati očitanja glukoze u krvi, potrebno je samo 2 μl krvi. Kapu krvi treba pažljivo staviti u obojenu zonu koja je označena na test traci.
  • Pet sekundi nakon nanošenja krvi na test traku, rezultat merenja biće prikazan na ekranu instrumenta. Podaci se automatski pohranjuju u memoriju uređaja s pečatom vremena i datuma. Ako kapljicu krvi nanesete nestresiranom test trakom, rezultati analize mogu se dobiti nakon osam sekundi.

Kako biste spriječili da test test trake Accu Chek Active ne izgube funkcionalnost, čvrsto zatvorite poklopac cijevi nakon ispitivanja. Držite kit na suhom i tamnom mjestu, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost.

Svaka test traka koristi se kodnom trakom koja je uključena u komplet. Za provjeru operabilnosti uređaja, potrebno je uporediti kôd naveden na pakovanju s skupom brojeva koji su prikazani na ekranu brojila.

Ako je datum isteka test trake istekao, mjerač će to prijaviti posebnim zvučnim signalom. U tom je slučaju potrebno zamijeniti test traku novijom, jer istečene trake mogu pokazati netačne rezultate ispitivanja.

Pacijenti koji pate od bolesti poput dijabetesa prisiljeni su da se pridržavaju dijeta i stalno prate glukozu u krvi. Redovito uzimajući očitanja, pacijent ima priliku prilagoditi prehranu, pratiti efikasnost uzimanja terapijskih lijekova. Dijabetičari moraju u tu svrhu koristiti posebne uređaje, pa je pitanje koliko im je važno rok trajanja test traka za merač mnogima zanimljivo.

Kako odrediti šećer u krvi kod kuće?

Da bi saznali razinu šećera u krvi, dijabetičari više ne moraju ići u medicinsku ustanovu. Naučnici su izmislili kompaktne prenosive glukometre - uređaje koji mogu za nekoliko sekundi odrediti sadržaj glukoze u kapi krvi ili neke druge tečnosti s greškom prihvatljivom za domaće potrebe. Glukometeri se lako uklapaju u vaš džep, ne teže 50 grama, sposobni su voditi evidenciju i statistiku mjerenja, a kompatibilni su s računarom i pametnim telefonima putem Bluetooth-a, Wi-Fi-ja, USB-a ili infracrvene veze.

Postoje različite metode za određivanje nivoa šećera. Danas se smatra optimalnom elektrohemijska metoda u kojoj krv, jednom kada je bila na ispitnoj ploči, stupa u interakciju s markerskom tvari, što rezultira slabom električnom strujom. Prema karakteristikama ove struje, elektronski čip određuje koji je masni udio šećera u krvnoj plazmi.

Međutim, glukometri s elektrohemijskim analizatorima prilično su skupi. Mnogo češće u svakodnevnom životu koriste se klasičnom fotometrijskom metodom u kojoj je razina šećera određena bojom boje test-trake kao rezultat reakcije kapilarne krvi s markerskom supstancom.

Među mnoštvom glukometra u domaćinstvu, uređaji Accu Chek Active koje proizvodi njemačka kompanija Roche Diagnostics Gmbh koriste bezuvjetno i priznato povjerenje ljekara i njihovih pacijenata.

Glucometer Accu Chek Asset loya mjeri razinu šećera u jerovima

Kompanija posluje na farmaceutskom tržištu od 1896. godine.

Tijekom 120 godina svoje povijesti proizvela je hiljade naziva lijekova za različite tegobe. Njemački profesionalci dali su vrijedan doprinos u razvoju medicinskih dijagnostičkih alata. Provjerne trake za mjerenje glukoze Accu Chek Active jedan su od najpoznatijih događaja kompanije, koji je vrlo popularan među pacijentima s dijabetesom tipa 1 i 2.

Prednosti Accu Chek Active

Mogu se razlikovati sljedeće prednosti upotrebe testnih traka za utvrđivanje šećera u krvi ove marke:

  • minimalno vrijeme ispitivanja - nije potrebno više od 5 sekundi za postizanje rezultata visoke preciznosti,
  • mala količina biomaterijala - dovoljno je staviti kap krvi s volumenom 1-2 µl na test traku sredstva;
  • Jednostavna upotreba test traka Provjerite imovinu. Komplet uključuje epruvetu, zatvoreni čip i upute za upotrebu. Informacije o potrošačima dostupne su i na kutiji. Važno je samo ne zaboraviti mijenjati elektronski čip u mjeraču nakon što počnete koristiti novo pakovanje test traka i čvrsto zatvorite epruvetu s njima nakon svakog ispitivanja kako ne bi došlo do isušivanja tvari za bojenje. Čak i dijete može staviti testnu traku u mjernu utičnicu brojila - na traci se nalaze pokazivači i svijetle narančaste zone na koje se stavlja kap krvi. Nakon mjerenja ne zaboravite odbaciti test traku i upotrijebljeni lancet za probijanje kože,
  • uređaj za promišljene test trake. Imaju višeslojnu strukturu koja se sastoji od zaštitne najlonske mrežice, sloja reagenskog papira, upijajućeg papira koji sprečava istjecanje suvišnog uzorka krvi i baze supstrata. Komplet sadrži hermetički zatvorenu cjevčicu, upute za uporabu i elektronički čip sličan SIM kartici mobilnog telefona. Umeta se u bočnu utičnicu brojila za cijelo vrijeme korištenja ambalaže test traka, kojih ima 50 ili 100,
  • dostupnost - Možete kupiti glukometre, trake za njih i drugi potrošni materijal u bilo kojoj ljekarni, univerzalni i specijalizirani za proizvode za dijabetičare. Proizvodi se mogu naručiti na Internetu,
  • rok trajanja traka je 18 mjeseci od datuma proizvodnje. Ako nakon uklanjanja nove trake čvrsto zatvorite epruvetu, kvaliteta testova se ne smanjuje,
  • univerzalnost - test trake kompatibilne su s glukometrima Accu Chek Active, Accu Chek Active New i svim uređajima iz Glukotrend serije.

Kako izmjeriti nivo šećera bez glukometra?

Važno! Testne trake mogu se koristiti za otkrivanje šećera, čak i ako elektronički mjerač glukoze u krvi nije pri ruci! To je najvažnija prednost fotometrijske metode. Nakon nanošenja kapi krvi, kontrolna zona obojat će se nekom bojom koja odgovara sadržaju šećera u milimolima po litri.

Na pakovanju se nalazi tabela dopisivanja boja i brojčane vrijednosti. Rezultat je približan, ali dat će alarmu pacijentu u slučaju kritičnog smanjenja ili pada šećera u krvi. Moći će poduzeti mjere - uvesti dodatnu dozu inzulina ili, naprotiv, pojesti „hitnu“ bombonu, koji bi uvijek trebao biti pri ruci dijabetičarima tipa 1 - uostalom, iznenadna hipoglikemija jednako je opasna za njih kao i porast glukoze u krvi.

Nažalost, Accu-Chek Strips se ne može koristiti u inzulinskim pumpama sa ugrađenim brojilom. U svim ostalim aspektima, ovaj Rocheov proizvod u potpunosti ispunjava zahtjeve dijabetologa i omogućava pacijentima da samostalno prate dnevni ritam promjena nivoa glukoze u krvi.

Trake za testiranje troškova Accu Chek Asset

Značajna prednost proizvoda je njegova pristupačna cijena. Glukometar i Accu Chek Asset test trake jeftiniji su u odnosu na kasnije Rocheove modele - Performa i Performa Nano instrumente i trake. Potonji koriste elektrohemijsku metodu mjerenja, daju preciznije rezultate i sposobni su analizirati kap krvi s volumenom od 0,6 µl, no za ogromnu većinu dijabetičara to nije neophodno, rezultati fotometrijskog ispitivanja Accu Chek Active sasvim su dovoljni za određivanje vremena ubrizgavanja i doze inzulina.

Prema liječnicima i pacijentima, testne trake Accu Chek Active najbolji su proizvod za rusko tržište.

Mogućnost uštede na zalihama izuzetno je važna, posebno za starije ljude s niskim primanjima. Na kraju krajeva, oni moraju kupiti test trake za brojilo do kraja života. Ili vrijeme dok naučnici ne mogu u potpunosti pobijediti dijabetes.

Kada kupujete Accu Chek Active, glukometre Accu Chek Active Novi i sve modele Glukotrend serije poznatog njemačkog proizvođača Roche Diagnostics GmbH, dodatno morate kupiti test trake koji vam omogućavaju da napravite test krvi na šećer u krvi.

Ovisno o tome koliko često će pacijent testirati krv, morate izračunati potrebni broj test traka. Uz dijabetes melitus prvog ili drugog tipa, potrebna je svakodnevna primjena glukometra.

Ako planirate svaki dan nekoliko puta dnevno obavljati analizu šećera, preporučuje se odmah kupovina velikog paketa od 100 komada u setu. Uz rijetku upotrebu uređaja možete kupiti set od 50 test traka, čija je cijena dva puta niža.

Accu check glukometri: nano, go, imovina i performanse

Postoji prilično velika serija uređaja koji će vam omogućiti da samostalno izmjerite nivo glukoze u krvi bez pomoći specijaliziranog medicinskog osoblja.

Modeli Accu Chek Aktiv, Nano, Gou i Performa imaju određene razlike, međutim, u usporedbi s drugim proizvođačima, ovi su uređaji pokazali neke od najboljih rezultata u većini procijenjenih karakteristika.

Na primjer, Accu Chek Performa Nano pokazuje izvrsne rezultate u pogledu vremena. Za samo 5 sekundi ovaj uređaj će pokazati nivo glukoze.

Takođe, svi modeli Accu Cheka (Nano, Performa, Go i Aktiv) imaju dobru količinu memorije.

Prednosti Accu-check glukometra:

  • izrađeni od kvalitetnih materijala,
  • Oni su kompaktne veličine, što im omogućava da se koriste i kod kuće i stalno ih drže pri ruci u torbici ili torbici,
  • svi uređaji imaju LCD ekrane na kojima je lako razabrati naljepnice (što je prikladno ako ih koriste starije osobe sa slabim vidom).

Ovisno o seriji, modeli ove kompanije imaju sljedeće karakteristike:

  • Za imovinu su potrebne testne trake; provjerite imovinu. Uređaj ima prilično veliki ekran na kojem se koristi veliki font. Pogodno za osobe sa slabim vidom. Ima funkciju automatskog isključivanja. Dostupno u količinama od 10, 25, 50 ili 100 kom.
  • Perfoma Nano treba test test traka, automatski se isključuje. Definira rok trajanja traka.
  • Mobile ne trebaju test trake. Postoje merne kasete. Cijena je znatno viša nego za ostale modele.
  • Gow se odlikuje prisustvom budilice. Međutim, uz prilično malo memorije, cijena Accu Chek Gow-a je prilično visoka.
  • Performanse mogu prenijeti informacije o mjerenju na računalo. Način prijenosa je infracrveni. Može izračunati prosjek od zadnjih stotinu studija.

Ovisno o vašim potrebama, možete odabrati model koji je najprikladniji i najprikladniji. Najpopularniji su Performa, Go i Asset.

Mjerenje glukoze, kao i drugi testovi krvi, osjetljiva je stvar. Naročito ako se analiza ne provede u bolnici. Ali ako upotrebljavate posebne test trake poput sredstva ili go (ili drugih), možete biti mirni u pogledu roka trajanja i kvalitete studije.

Imaju sljedeće karakteristike:

  • Kada koristite ove uređaje, možete biti mirni tokom trajanja traka. Naposljetku, ako tome dođe kraj, pojavit će se obavijest. Time se osigurava sigurnost mjerenja i ispravnost rezultata.
  • Ispitne trake imaju 6 elektroda koje omogućuju brzu povezanost s tehničkim sredstvima sistema uređaja. Brzina mjerenja je nevjerovatno brza - dovoljno je samo 5 sekundi.
  • Temperatura i vlaga su jedan od glavnih faktora koji mogu naškoditi mnogim lijekovima i mjernim uređajima. Međutim, test trake ove kompanije prilagođene su učincima ovih faktora i u svim situacijama pokazuju precizne rezultate glukoze.
  • Najneugodnija stvar pri mjerenju je probijanje kože kako bi se analizirala krv. U tom slučaju je za test traku potrebna minimalna količina - samo 0,6 mikrolitara. Naravno, bez proboja bilo gdje, ali može se učiniti manje dubokim, a samim tim i manje bolnim.
  • U slučaju da se na testnoj traci ipak nađe nedovoljna količina krvi, uređaj će obavijestiti da je potrebna ponovljena primjena ispitnog materijala na traci. Ne trebate uzimati novu traku za ovo. Tokom određenog vremena, na istu traku može se nanijeti dodatna krv.
  • Trake su pogodne za upotrebu čak i za starije ljude koji imaju slab vid.
  • Set traka različitih veličina - 10, 25, 50 ili 100 komada.

Pravila skladištenja, datum isteka

Bez obzira koji se uređaj koristi (Go, Asset, Performa i drugi), test trake moraju se pohraniti u skladu s uputama.

Prikladna temperatura je raspon od 2 do 32 stepena Celzijusa. U tom slučaju ni u kojem slučaju ne smijete stavljati trake u frižider ili zamrzivač.Vlažnost u istraživanju može se kretati od 10 do 90 posto.

Cijev s prugama (50 ili 25 kom.) Mora uvijek biti čvrsto zatvorena. To će ih zaštititi od utjecaja okoline.

Ako se traka ukloni iz cijevi, preporučuje se ne odlagati je i odmah koristiti.

Minimalni rok trajanja je 11 mjeseci. Ako ste sigurni da za to vrijeme možete koristiti veliko pakovanje (50 ili 100 komada), trebali biste kupiti takav komplet. Ako ne, razmislite o paketu s manje pruga.

Pridržavajući se pravila skladištenja i rada uređaja i traka, ne možete sumnjati u rezultate ispitivanja i stalno pratiti razinu glukoze u krvi.

Paket paketa

Test trake su dostupne u nekoliko verzija:

  • Accu-Chek Asset dostupan je u 10, 25, 50 i 100 komada. Pored samih traka, komplet uključuje cijev, čip i upute za uporabu.
  • Accu-Chek Performa u 10, 50 i 100 komada. Sadrži cijev, ručni i čip.
  • Accu-Chek Gow dostupan je u 50 komada. Paket uključuje cijev, čip i upute.

Cijena ovisi o tome koliko traka je u paketu.

Cijena određenog seta traka prvenstveno ovisi o tome koliko komada ima u kompletu.

Cijena pakiranja sa 50 traka serije Asset iznosi od 950 do 1050 rubalja. Dok će pakiranje sa 100 traka iz iste serije koštati oko 1500-1600 rubalja. Dakle, isplativije je kupiti pakovanje od ne 50, nego 100 komada odjednom, cijena će biti niža.

Pacijenti koji pate od bolesti poput dijabetesa prisiljeni su da se pridržavaju dijeta i stalno prate glukozu u krvi. Redovito uzimajući očitanja, pacijent ima priliku prilagoditi prehranu, pratiti efikasnost uzimanja terapijskih lijekova. Dijabetičari moraju u tu svrhu koristiti posebne uređaje, pa je pitanje koliko im je važno rok trajanja test traka za merač mnogima zanimljivo.

Vrste glukometra i oprema

Prijenosni mjerač glukoze u krvi koji se koristi za nadgledanje krvne slike kod kuće je kompaktne veličine. Na prednjoj ploči uređaja nalaze se displej, kontrolni tasteri i otvor za indikatorske pločice (test trake).

Parametri pomoću kojih je odabran odgovarajući glukometar uključuju:

  • veličina ekrana, prisustvo ili odsustvo njegovog pozadinskog osvetljenja,
  • funkcionalnost uređaja
  • cijena test traka koji se koriste za analizu,
  • brzina obrade analiziranog materijala,
  • jednostavnost podešavanja
  • potrebna količina biomaterijala
  • kapacitet memorije glukometra.

Neki uređaji imaju posebne funkcionalnosti koje zahtijeva određena kategorija pacijenata. "Govoreći" glukometri namijenjeni su osobama sa oštećenim vidom. Analizatori su pogodni za dijabetičare s teškim oboljenjima, obaviće studiju na svim parametrima, utvrđujući holesterol i hemoglobin.

Glukometri su klasificirani prema principu njihovog rada. Trenutno postoje 4 vrste uređaja.

Najčešći elektrohemijski i fotometrijski uređaji. Biosenzorski optički i Ramanovi uređaji su u fazi ispitivanja.

Kada se koristi fotometrijski glukometar, boja indikatorske trake prije i nakon kemijske reakcije koristi se za određivanje sadržaja glukoze. To su zastarjeli uređaji, ali daju prilično točan rezultat. Fotometrijski uređaji za celu krv su kalibrirani.

U elektrokemijskim uređajima tijekom reakcije hemijske tvari s biološkim materijalom nastaje električni impuls, koji se bilježi mjernim uređajem, obrađuje i prenosi na zaslon. Slični uređaji su kalibrirani plazmom. Točnost njihovih podataka veća je nego na uređajima prethodne generacije. Elektrokemijski uređaji temeljeni na principu kulometrije (uzimajući u obzir ukupni naboj elektrona) zahtijevaju minimalnu količinu krvi za analizu.

Uređaji za biosenzor, koji su u osnovi senzorski čip, još uvijek se razvijaju. Njihov rad zasnovan je na principu površinske rezonance plazmona. Programeri smatraju da je velika neinvazivnost studije velika prednost takvih uređaja njegovom visokom preciznošću. Upotreba Raman glukometra također ne zahtijeva stalno uzimanje krvi, analizom se ispituje spektar disperzije kože.

Glukometar je skup komponenti. Na primjer, popularni švicarski uređaj "Akku Check Performa" opremljen je sa 10 test traka. Indikatori su namijenjeni za primjenu biomaterijala na njih s naknadnom inicijalizacijom. To također uključuje skarifirač, uređaj koji se koristi za probijanje kože i lanceta za jednokratnu upotrebu. Uz metar se nalaze i baterije ili baterija.

Ploče indikatora - uređaj i protok

Testne trake napravljene su od plastike i imaju standardne veličine. Hemijski aktivne tvari kojima su pokazivačke ploče impregnirane reagiraju s glukozom kada se nanose na površinu krvi.

Svaki model uređaja ima svoje testne trake koje je izdao isti proizvođač kao i sam uređaj.

Upotreba neoriginalnog proizvoda je neprihvatljiva.

Kao što znate, potrošni materijal, koji uključuje trake indikatora, kupuje se kako se troši. Ali ako ploče isteknu ili su oštećene, bolje je ne koristiti ih, nabavljajući nove.

Standardno pakovanje sadrži 50 ili 100 indikatorskih traka. Trošak ovisi o vrsti uređaja, kao i proizvođaču. Što je sam uređaj skuplji i višenamjenski, to će biti viša cijena potrošnog materijala potrebnog za analizu.

Prosječni pacijent s dijabetesom bez ovisnosti o inzulinu obavlja analizu svaki drugi dan.

Uz teški oblik bolesti, potrebno je istraživanje nekoliko puta dnevno. Ispitne trake uklanjaju se svaki put nakon primanja rezultata. Pakiranje proizvoda sadrži podatke o datumu proizvodnje.

Napravite najjednostavnije izračune, uzimajući u obzir pojedinačne potrebe, možete odlučiti koji paket je isplativije kupiti, najveći ili koji sadrži samo 50 traka.

Potonji će biti jeftiniji, osim toga nećete morati bacati neiskorištene testere za radni rok.

Koliko test traka se može pohraniti

Rok trajanja različitih vrsta test traka je 18 ili 24 meseca. Otvoreno pakiranje se čuva u prosjeku od 3 mjeseca do šest mjeseci, jer su kemijski sastojci koji se koriste za analizu uništeni djelovanjem atmosferskog kisika.

Pojedinačni rok trajanja svakog proizvoda ili zatvoreni spremnik omogućuje produljenje roka trajanja. Na primjer, rok trajanja test traka za "Contour TS" iz Bayera je maksimalno moguć. Odnosno, otvoreno pakiranje koristi se do datuma navedenog na pakovanju.

Treba napomenuti da su neki proizvođači bili zabrinuti zbog prikladnosti test traka, koje su bile otvorene, ali nisu iskorištene. LifeScan je kreirao posebno rješenje koje vam omogućava da istražite performanse uređaja.

Sada dijabetičari neće imati problema s tim da li je moguće upotrijebiti istečene test trake za mjerač odabira na dodir. Uvijek ih se može provjeriti pomoću testnog rješenja i usporedbom očitavanja s referentnim brojevima. Analiza se provodi kao i obično, ali umjesto krvi, nekoliko kapi hemijske otopine stavi se na traku.

Ako pojedinačno ili zatvoreno pakiranje nije dostupno, upotreba traka koje su otvorene više od 6 mjeseci beskorisna je, a ponekad čak i opasna po zdravlje.

Dobivanje tačnih podataka pomoću takve analize neće uspjeti.

Točnost očitavanja će se kretati prema dolje ili prema gore. Funkcionalnost pojedinih uređaja omogućava vam automatsko praćenje ovog parametra. Na primjer, ako rok trajanja testnih traka Accu-check Asset istekne nakon otvaranja, mjerač će to signalizirati.

Postoje određena pravila koja se moraju poštivati ​​prilikom spremanja pokazivačkih tablica. UV zrake, prekomjerna vlaga i niske temperature štetno su za njih. Optimalni interval je + 2-30 stepeni.

Ne uzimajte trake mokrim ili prljavim rukama kako ih ne biste pokvarili. Spremnik za skladištenje mora biti čvrsto zatvoren kako bi se ograničio protok zraka. Ne kupujte trake kojima ističe rok trajanja, čak i ako se nude jeftinije.

Nakon zamjene korištene serije traka, uređaj se mora kodirati.

To će pružiti tačne informacije. Osjetljivost na indikatorske pločice kodira se ručno, unosom koda koji se na ambalažu nanosi trakama, ili automatski. U drugom slučaju operaciju izvode čipovi ili kontrolne slike.

Vrste test traka

Mnogo je kompanija koje se bave proizvodnjom glukometra i traka šećera u krvi. Ali svaki uređaj može prihvatiti samo određene trake prikladne za određeni model.

Mehanizam delovanja razlikuje:

  1. Fototermalne trake - to je slučaj nakon što na testu nanese kap krvi, reagens poprimi određenu boju, ovisno o sadržaju glukoze. Rezultat se uspoređuje s ljestvicom boja naznačenom u uputama. Ova metoda je najviše proračunska, ali koristi se sve manje zbog velike pogreške - 30-50%.
  2. Elektrohemijske trake - rezultat se procjenjuje promjenom struje zbog interakcije krvi i reagensa. Ovo je široko korištena metoda u savremenom svijetu, jer je rezultat vrlo pouzdan.

Postoje test trake za glukometar sa i bez kodiranja. To ovisi o konkretnom modelu uređaja.

Testne trake za šećer razlikuju se u uzorkovanju krvi:

  • biomaterijal se nanosi na vrh reagensa,
  • krv je u kontaktu s krajem testa.

Ova značajka samo je individualna preferencija svakog proizvođača i ne utječe na rezultat.

Ispitne pločice razlikuju se po ambalaži i količini. Neki proizvođači pakuju svaki test u zasebnoj ljusci - to ne samo da produžava radni vijek, već i povećava njegovu cijenu. Prema broju tanjira, postoje pakovanja od 10, 25, 50, 100 komada.

Validacija merenja

Glucometer Control Solution

Prije prvog mjerenja glukometrom potrebno je izvršiti provjeru kojom se potvrđuje tačan rad brojila.

Za to se koristi posebna ispitna tekućina koja ima precizno fiksiran sadržaj glukoze.

Da biste utvrdili ispravnost, bolje je koristiti tečnost iste kompanije kao i glukometar.

Ovo je idealna opcija u kojoj će ovi pregledi biti što precizniji, a to je veoma važno, jer budući rezultati liječenja i zdravlje pacijenta ovise o rezultatima. Provjera ispravnosti mora se provesti ako je uređaj pao ili bio izložen različitim temperaturama.

Ispravan rad uređaja ovisi o:

  1. Od pravilnog skladištenja brojila - na mestu zaštićenom od uticaja temperatura, prašine i UV zraka (u posebnom slučaju).
  2. Od odgovarajućeg skladištenja ispitnih ploča - na tamnom mestu, zaštićenom od svetlosti i temperaturnih ekstremiteta, u zatvorenom kontejneru.
  3. Od manipulacija prije uzimanja biomaterijala. Prije uzimanja krvi, operite ruke da biste uklonili čestice prljavštine i šećera nakon jela, uklonite vlagu iz ruku, sklonite se ograde. Upotreba sredstava koja sadrže alkohol prije punkcije i uzimanja krvi može iskriviti rezultat. Analiza se vrši na prazan stomak ili sa opterećenjem. Kofeinirana hrana može značajno povećati razinu šećera, te tako narušiti pravu sliku bolesti.

Mogu li koristiti test trake istekle?

Svaki test za šećer ima datum isteka. Korištenje ploča s istekom roka trajanja može dati iskrivljene odgovore, što će rezultirati pogrešnim tretmanom.

Glukometar s kodiranjem neće dati šansu za provođenje istraživanja s istekom testova. Ali postoji mnogo savjeta kako zaobići ovu prepreku na svjetskom webu.

Ovi trikovi ne vrijede, jer su u pitanju ljudski život i zdravlje. Mnogi dijabetičari vjeruju da se nakon isteka roka upotrebe testne pločice mogu koristiti mjesec dana, a da ne naruše rezultate. To je posao svakog, ali štednja može rezultirati ozbiljnim posljedicama.

Proizvođač uvijek na pakovanju naznači datum isteka. Može se kretati od 18 do 24 mjeseca ako se ispitne pločice još nisu otvorile. Nakon otvaranja epruvete, period se smanjuje na 3-6 meseci. Ako se svaka ploča pojedinačno pakira, tada se vijek trajanja značajno povećava.

Video dr Malysheva:

Pregled proizvođača

Mnogo je proizvođača koji proizvode glukometre i zalihe za njih. Svaka kompanija ima svoje prednosti i mane, svoje osobine, svoju cjenovnu politiku.

Za glukometre Longevita prikladne su iste testne trake. Proizvode se u Velikoj Britaniji. Veliki plus je što su ovi testovi prikladni za sve modele kompanije.

Upotreba testnih ploča vrlo je zgodna - njihov oblik nalikuje olovci. Automatski unos krvi je pozitivna stvar. Ali minus je visoki trošak - 50 traka košta oko 1300 rubalja.

Na svakoj kutiji označen je datum isteka od trenutka proizvodnje - to je 24 mjeseca, ali od trenutka otvaranja epruvete, rok se smanjuje na 3 mjeseca.

Za Accu-Chek glukometre prikladne su testne trake Accu-Shek Active i Accu-Chek Performa. Trake proizvedene u Njemačkoj mogu se koristiti i bez glukometra, ocjenjujući rezultat na ljestvici boja na pakovanju.

Testovi Accu-Chek Performa razlikuju se po mogućnosti prilagođavanja vlažnim i temperaturnim uslovima. Automatski unos krvi olakšava upotrebu.

Rok trajanja traka Akku Chek Aktiv je 18 mjeseci. To vam omogućuje korištenje testova godinu i pol, ne brinući o ispravnosti rezultata.

Mnogi dijabetičari vole japansku kvalitetu mjerača Contour TS. Konturne test trake Contour Plus savršene su za uređaj. Od trenutka kad se epruveta otvori, trake se mogu koristiti 6 meseci. Definitivni plus je automatska apsorpcija čak i minimalne količine krvi.

Prikladna veličina tanjura olakšava mjerenje glukoze osobama oboljelim od bolesti povezanih sa oštećenjem sitnih motoričkih sposobnosti. Plus je mogućnost dodatne primjene biomaterijala u slučaju nestašice. Cons je prepoznala visoku cijenu robe i neprisutnost u trgovačkim lancima.

Američki proizvođači nude mjerač TRUEBALANCE i istoimene trake. Rok trajanja Tru Balance testova je oko tri godine, ako se pakiranje otvori, tada test vrijedi 4 mjeseca. Ovaj proizvođač omogućuje vam jednostavno i precizno snimanje sadržaja šećera. Loša strana je da pronalazak ove kompanije nije tako lak.

Satelit ekspres trake su popularne. Njihova razumna cijena i povoljna cijena podmićuju mnoge. Svaka ploča je pojedinačno upakovana, što ne smanjuje rok trajanja za 18 mjeseci.

Ovi testovi su kodirani i zahtijevaju kalibraciju. Ali ipak je ruski proizvođač pronašao mnoge svoje korisnike. Do danas su to najpovoljnije test trake i glukometri.

Istoimene trake prikladne su za mjerač One Touch. Američki proizvođač iskoristio je najpovoljniju upotrebu.

Sva pitanja ili problemi tokom upotrebe rješavat će specijalisti Van Tach telefonske linije.Proizvođač se također maksimalno zabrinuo za potrošače - rabljeni uređaj može se u ljekarničkoj mreži zamijeniti modernijim modelom. Razumna cijena, dostupnost i tačnost rezultata čine Van Touch saveznikom mnogih dijabetičara.

Glukometar za dijabetičare sastavni je dio života. Njegovom izboru treba pristupiti odgovorno, s obzirom na to da će većina troškova uključivati ​​potrošni materijal.

Dostupnost i točnost rezultata trebali bi biti glavni kriteriji pri odabiru uređaja i test traka. Ne biste trebali štedjeti koristeći istečene ili oštećene testove - to može dovesti do nepovratnih posljedica.

Ostavite Svoj Komentar