Metode kontracepcije za dijabetes tipa 1: A do Z

Kod pacijenata koji imaju dijabetes koriste se sve metode kontracepcije. Može se koristiti pogodna veličina. Mornaricakoji sadrže bakar Ne ostavljajte "antene" IUD-a da vise sa grlića materice, jer mogu postati nositelji infekcije. IUD kod pacijenata s dijabetesom ne izaziva komplikacije češće nego kod zdravih žena.

Mogu se koristiti kontracepcijski pripravci u obliku tableta, takozvani COC (kombinirani oralni kontraceptivi), a preporučljivo je koristiti trofazne kontraceptive niskih doza. Ponekad je u ovom slučaju potrebno povećati dozu primijenjenog inzulina. Kod pacijenata savaskularne komplikacije dijabetesa, tablete za kontrolu rađanja ne smiju se koristiti.Kad GDMnestajanje nakon porođaja može se koristiti samo progestini (femoden, exluton itd.).

Aplikacija nije isključena barijerske metode kontracepcijetakođe sterilizacija, koji se može izvesti hirurškim porođajem ili laparoskopski ne ranije od 6-8 tjedana. nakon porođaja.

4.3. Trening za samokontrolu trudnica sa dijabetesom

Potrebno je razgovarati s pacijenticom i njenim partnerom o ciljanim pokazateljima glikemije tijekom trudnoće, ulozi samokontrole i redovnog istraživanja HbA1c, riziku za majku i dijete. Trebalo bi ih snažno ohrabriti da pohađaju školu za trudnice i dijabetes, čak i ako je žena nedavno pohađala školu za pacijente s dijabetesom. Tokom trudnoće stalno se događaju promjene u tijelu žene koje zahtijevaju posebno znanje potrebno za fleksibilno reagiranje na sve manifestacije bolesti, s obzirom da glavni faktor rizika za sve komplikacije trudnoće nije trajanje dijabetesa, i kvalitetu njegove naknade od začeća do porođaja. Supružnik može pružiti direktnu pomoć u održavanju stabilne nadoknade za dijabetes, pa je preporučeno zajedničko obrazovanje.

Pored teorijske obuke, potrebno je provjeriti pacijentovu tehniku ​​samokontrole, kalibrirati glukometar, procijeniti koliko je dobro pacijent svladao algoritam terapije insulinom i provjeriti tehniku ​​regrutovanja i davanja inzulina. Također je potrebno razgovarati o modernim metodama primjene inzulina: šprice - olovke, injektorima inzulina (innovo s ugrađenom memorijom), inzulinskim pumpama (medtronic). Financijski aspekt problema također bi se trebao riješiti. Višekratno svakodnevno mjerenje glikemije, acetonurije, dodatno ispitivanje na trudnicama sa šećernom bolešću iziskuju određene materijalne troškove, koje također treba uzeti u obzir pri planiranju trudnoće (tablica 2).

Intrauterini sistemi.

Intrauterusni uređaj (IUD) je intrauterini sistem, to je mali uređaj napravljen od plastike s bakrom koji inhibira kretanje sperme u materničnu šupljinu, sprečavajući susret jajašca i sperme i sprečava da se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice. Prema statistici, 1 od 100 žena s ovom metodom kontracepcije zatrudni. Hormon progesteron iz ovog sustava se oslobađa polako, ali stalno, doprinoseći prorjeđivanju unutarnjeg funkcionalnog sloja stijenke materice (endometrija), što sprečava oplođeno jaješce da se pričvrsti na stijenku maternice, a također čini i da se cervikalna sluz deblja (ovo otežava spermiji da uđe u šupljinu materice, gdje se nalaze mogu oploditi jaje). Prednosti ove metode su dobra kontracepcijska učinkovitost, odsutnost potrebe za redovitim unosom, kao što je to slučaj sa tabletama. Spirala je postavljena na 5 godina. Nedostaci su rizik od problema poput infekcije, kao i obilnijih i bolnijih perioda. IUD se najčešće uspostavljaju za žene koje su rodile. Postojeći podaci otkrivaju iste indikacije za ugradnju intrauterinog uređaja kao i za žene bez dijabetesa. Ova metoda minimalno utječe na kontrolu dijabetesa.

Kontraceptivni implantati.

Implantat se ubacuje supkutano, a njegov učinak postiže se suzbijanjem ovulacije (izlazom jajeta iz jajnika). Kada ga koristite, 1 od 100 žena može zatrudnjeti. Instalira se pomoću lokalne anestezije već 3 godine. Prednosti su očite - visoka efikasnost, ugradnja jednom u 3 godine. Nedostaci su vjerovatnost pojave fleka i manje nuspojave koje se najčešće javljaju u prvih nekoliko mjeseci.

Potkožni implantati su također relativno sigurni za osobe s dijabetesom. Prema studijama, ovi lijekovi nisu utjecali na nivo glikoziranog hemoglobina i nisu doprinijeli napredovanju dijabetičkih komplikacija. Najčešći razlog napuštanja istih bio je periodično pjegavanje.

Za kratkoročna kontracepcija uključuju oralne kontraceptive kao i kontracepcijske flastere. Ovo su najčešći kontraceptivni sredstva. Međutim, 1 godinu nakon početka korištenja metode, samo 68% žena nastavlja unos u budućnosti, jer treba uzimati tablete dnevno, flastere se mijenjati tjedno i zvoniti mjesečno. U prisustvu šećerne bolesti tipa 1 bez vaskularnih komplikacija, koristi ove terapije prelaze njene rizike.

Oralni (oralni) kontraceptivi ili kontracepcijske tablete.

Ovo je jedna od najčešćih metoda kontracepcije. Postoji nekoliko grupa kontracepcijskih tableta: kombinirani lijekovi (koji sadrži 2 hormona - estrogen i progesteron) i samo koji sadrži progesteron lijekovi. Prije svega, ovi hormoni djeluju na jajnike, blokirajući izlaz jajašca (ovulacija prestaje). Osim toga, ovi hormoni cervikalnu sluz čine debljom, čine endometrijum tanjim, što sprečava pričvršćivanje oplođenog jajašca na stijenku maternice. Raspravljamo o svakoj grupi.

Epidemiološke studije su pokazale da je uzimanje kombinirani oralni kontraceptivi povezan s povećanim rizikom od vaskularnih bolesti. Naravno, uzimanje ovih lijekova može igrati ulogu u postojećim vaskularnim komplikacijama dijabetesa. Osim toga, prije njihovog imenovanja, potrebno je procijeniti pokazatelje sustava zgrušavanja krvi, jer povećava se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka).

Dakle, ove su tablete za kontrolu rađanja pogodne ako imate manje od 35 godina i nemate popratne vaskularne komplikacije i rizične faktore poput arterijske hipertenzije, pretilosti, pušenja i prisutnosti venske tromboze u prošlosti.

Kombinirani oralni kontraceptivi, ako se uzimaju u velikim dozama, utječu na potrebu za inzulinom, povećavajući ga, a u malim dozama taj je učinak minimalan.

Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Njihove prednosti su dobra efikasnost, mali broj nuspojava, a koriste se i za bolna i teška razdoblja. A nedostaci su umjereni rizik od poremećaja krvarenja (krvnih ugrušaka), potreba za redovitim prijemom bez praznina, kontraindikacije za određene bolesti.

Lijekovi koji sadrže progesteron

Pripravci koji sadrže samo progesteron ili mini napitke (to jest, „minimalne tablete“) vrlo su pogodni za žene s dijabetesom tipa 1, jer ne utiču na kontrolu dijabetesa ili rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija. Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Nedostatak ove metode kontracepcije su takve moguće nepravilnosti menstrualnog ciklusa i činjenica da se one moraju uzimati u strogo određeno vrijeme. Oni djeluju uslijed djelovanja na gustoću sluzi u cervikalnom kanalu, prorjeđuje sluznicu maternice, a također blokiraju ovulaciju. Osim toga, ove lijekove često koriste dojeće žene, žene starije od 35 godina i pušači.

Morate ih koristiti prema pravilima prijema za zajamčenu zaštitu od trudnoće. Najčešći uzroci neuspjeha kontracepcije kod uzimanja kontracepcijskih pilula su preskakanje doza, uzimanje lijekova ili stanja koja utječu na djelotvornost djelovanja (na primjer, uzimanje antibiotika, povraćanje ili proljev).

Kontracepcijska zakrpa.

Kombinovana vrsta kontracepcije koja sadrži estrogen i progesteron. Ovaj flaster je pričvršćen na kožu. Prednosti ove vrste su jednostavnost upotrebe, efikasnost kao i lakši i manje bolni periodi. Nedostatak je ograničenje upotrebe određene kategorije osoba. Ne preporučuje se ženama starijim od 35 godina, pušačima, kao i ženama težinama većim od 90 kg, jer doza hormona može biti nedovoljna za sprečavanje trudnoće.

Za nehormonske metode uključuju kondome, dijafragme, spermicidne gelove, metodu prirodne kontracepcije. U slučaju da žena više ne planira djecu, moguće je koristiti metodu sterilizacije.

Barijerske metode.

Tu spadaju kondomi (muški, ženski), dijafragme. Sprečavaju ulazak sperme u maternicu. Njihova efikasnost je nešto niža. Kada koriste muški kondom, 2 od 100 žena mogu zatrudnjeti. Prednosti su nedostatak medicinskog rizika, kao i nuspojave. Pored toga, zapamtite da kondomi štite od seksualno prenosivih infekcija. Nedostaci su nedostatak pouzdanosti metode, potreba da se svaki put koristi, kao i mogućnost narušavanja integriteta strukture.

S medicinskog stajališta, metode barijere dobro su pogodne za sve žene s dijabetesom tipa 1 zbog malog broja nuspojava i učinaka na kontrolu dijabetesa. Kondomi, spermicidi i dijafragme su efikasne kontracepcijske metode ako se pravilno i kontinuirano koriste. Međutim, učinkovitost ovih metoda ovisi o vašoj posvećenosti ovoj metodi i redovnoj uporabi. Idealni su za žene koje ne žele uzimati hormonske lijekove koji planiraju trudnoću u sljedećih 3-6 mjeseci, a u rijetkim slučajevima i žene za koje je kontraindicirano korištenje drugih metoda zaštite.

I naravno, za žene koje nemaju stalnog seksualnog partnera, kondome treba koristiti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Ovo je jedina kontracepcijska metoda koja pruža zaštitu protiv ovih bolesti.

Prilikom odabira takvih metoda, liječnik bi trebao biti obaviješten o metodama hitne kontracepcije. Metode hitne kontracepcije koriste se ako ne želite zatrudnjeti: za vrijeme seksa bez kontracepcije, ako je kondom oštećen, ako vam nedostaju kontracepcijske pilule ili ako uzimate antibiotike koji smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula.

Za žene koje ne žele više zatrudnjeti, hirurška sterilizacija je još jedno rješenje. Međutim, gore navedene metode nisu niže u efikasnosti sterilizacije i nisu hirurške. Ženska sterilizacija je hirurška metoda kontracepcije koja je zasnovana na stvaranju umjetne opstrukcije jajovoda. Sasvim je prikladno izvesti ga za vrijeme carskog reza. Sterilizacija kod žena ne mijenja hormonsku pozadinu. O ovom pitanju uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom tokom zakazane operacije. Moguća je i sterilizacija muškaraca - vazektomija, hirurška operacija u kojoj se kod muškaraca vrši ligacija ili uklanjanje fragmenta vaskularne mrene. Važno je ako imate redovnog seksualnog partnera.

Kontracepcija dijabetesa

Zdravstveno stanje žene s dijabetesom

Mehanički, lokalni, hirurški

Pacijenti s dijabetesom 1 u stanju kompenzacije i subkompenzacije, bez izraženih vaskularnih komplikacija

• Trofazni oralni kontraceptivi (u redu) (Triquilar, Triziston, Three-Mersey)

• Vaginalni hormonski kontraceptivi

Pacijenti s dijabetesom 2 u stanju kompenzacije i subkompenzacije

• Kombinovani OK sa malim dozama koji sadrži 20-30 mikrograma etinilestradiola (Logest, Mercilon, Novinet) • Progestogeni poslednje generacije (Desogestrel, Norgestimat, Gestoden)

• Intrauterinska kontracepcija ("intrauterine uređaj sa bakarom bez ikakvih bakra (IUD)")

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 s hipertrig-liceridemijom i oštećenom funkcijom jetre

• Kontraceptivni hormonski prstenovi koji sadrže steroide

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1, u dekompenzaciji i / ili s teškim vaskularnim komplikacijama

• IUD-ovi koji sadrže gestagen • Mehanički i hemijski (udisanje, paste)

Pacijenti s dijabetesom 1, s 2 ili više djece i / ili teškim potekom osnovne bolesti

Dobrovoljna hirurška sterilizacija

Pacijenti sa dijabetesom nisu. Preporučuju se sledeće metode kontracepcije:

progestogeni (kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1),

• ritmička metoda kontracepcije.

Pokazatelji kontrole glikemije u djece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1 (ISPAD Consensus Gu>

Prirodne metode kontracepcije.

To uključuje prekinuti seksualni odnos i seks „sigurnih“ dana. Naravno, trebali biste razumjeti da ove metode imaju najmanju efikasnost. Da biste odredili „sigurne“ dane, potrebno je 3-6 redovnih ciklusa pomoću pokazatelja kao što su tjelesna temperatura, vaginalni iscjedak i posebni testovi za određivanje dana ovulacije. Prednost je izostanak nuspojava, osim visokog rizika od trudnoće.

Zaključno želim napomenuti da trudnoća treba biti ne samo poželjna nego i planirana, pa je tom pitanju potrebno pristupiti prilično ozbiljno. Trenutno postoji široko tržište kontraceptiva, a zahvaljujući tome možete seksati bez straha da ćete zatrudnjeti. Ovisno o vašim planovima trudnoće, vašim sklonostima, načinu života i prisutnosti dijabetičkih komplikacija, vi i vaš liječnik moći ćete odabrati idealan način zaštite za vas.

Pogledajte video: Kako protiv insulinske rezistencije? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar