Simptomi i liječenje hipoglikemijske kome: hitna pomoć zbog inzulinskog šoka

Mjere za zaustavljanje hipoglikemije kod pacijenata sa dijabetesom koji primaju terapiju za snižavanje glukoze treba započeti na nivou glukoze u plazmi

• otklanjanje nedostatka inzulina,

• boriti se protiv dehidracije i hipovolemije,

• obnavljanje ravnoteže elektrolita i KShchS,

• identifikacija i liječenje pratećih bolesti i stanja (izazvana DKA ili razvijena kao njena komplikacija).

U prehospitalnoj fazi ili u urgentnom centru:

1. Ekspresna analiza glikemije i analiza bilo kog dela urina na ketonskim telima,

2. Inzulin kratkog djelovanja (ICD) 20 jedinica / m,

3. 0,9% otopina intravenskog natrijum-hlorida kaplje brzinom od 1 l / h.

Na odeljenju intenzivne nege ili intenzivnoj nezi:

(blago liječenje DKA provodi se na odjelu endokrinologije / terapije).

Terapijske mere

Inzulinska terapija - režim malih doza(bolja kontrola glikemije i niži rizik od hipoglikemije i hipokalemije nego u režimu visoke doze):

Intravenska (iv) terapija insulinom:

1. Početna doza ICD-a: 0,15 jedinica / kg IV bolusa. Potrebna doza se sakuplja u inzulinskoj špricu, dodaje se 0,9% NaCl u 1 ml i daje se veoma sporo (2-3 minute).

2. U sljedećim satima: ICD pri 0,1 jedinica / kg na sat u jednoj od opcija:

- Ption Opcija 1(via infusomat): kontinuirana infuzija od 0,1 jedinica / kg / sat. Priprema infuzione smeše: 50 jedinica ICD + 2 ml 20% albumina ili 1 ml pacijentove krvi (da se spreči sorpcija inzulina u sistemu, što je 10-50% doze), zapremina se prilagodi na 50 ml 0,9% NaCl.

- Opcija 2(u nedostatku infusomata): rastvor s koncentracijom ICD-a od 1 jedinice / ml ili 1 jedinice / 10 ml 0,9% NaCl u / kapanjem (+ 4 ml 20% albumina / 100 ml otopine za sprečavanje sorpcije inzulina).Nedostaci: Ispravljanje malih doza ICD-a brojem kapi ili ml smjese zahtijeva stalno prisustvo osoblja i pažljivo izračunavanje, teško je titrati male doze.

- Opcija 3(pogodnije u odsustvu infusomata): IV infuzijski bolus (polako) 1 put / sat sa špricom u desni za infuzijski sistem. Trajanje farmakodinamičkog učinka ICD-a u ovom slučaju je do 60 minuta.Prednosti: ne postoji sorpcija inzulina (u otopinu ne trebate dodati albumin ili krv), točno računovodstvo i korekcija primijenjene doze, manje osoblje nego u opciji 2.

3. Intramuskularna (i / m) terapija inzulinom (koja se izvodi kad je nemoguće pristupiti iv, kao i sa blagim oblikom DKA, u odsustvu hemodinamičkih poremećaja)

Dozirajuća doza ICD-a je 0,4 jedinice / kg (polovina-in /, polovina / m), zatim u / m pri 5-10 jedinica / sat. Nedostaci: u slučaju poremećaja mikrocirkulacije (kolaps, koma), ICD se još gore apsorbuje, mala dužina igle inzulinske šprice otežava njegovo ubrizgavanje, 24 injekcije dnevno nisu neugodne za pacijenta. Ako se glikemija ne smanji 2 sata nakon početka IM terapije, prelaze na IV primjenu.

Brzina smanjenja glikemije nije veća od 4 mmol / l / sat (opasnost od obrnutog osmotskog gradijenta između unutarćelijskog i vanćelijskog prostora i moždanog edema); prvog dana razina glukoze u plazmi ne smije biti manja od 13-15 mmol / l.

Prilagođavanje doze inzulina

Nema smanjenja u prva 2-3 sata

Udvostručite sljedeću dozu ICD-a (do 0,2 jedinice / kg), provjerite adekvatnost hidratacije

Smanjenje od oko 4 mmol / L na sat ili pad glukoze u plazmi do 15 mmol / L

Prepolovite sljedeću dozu ICD-a (0,05 jedinica / kg)

Redukcija> 4 mmol / L na sat

Preskočite sljedeću dozu ICD-a, nastavite s utvrđivanjem glikemije na sat

Prelazak na terapiju SC insulinom: s poboljšanjem stanja, stabilnom hemodinamikom, nivoom glukoze u plazmi ≤ 11-12 mmol / L i pH> 7,3, prelaze se na SC ICD svakih 4-6 sati u kombinaciji sa IPD.

0,9% NaCl (na ispravljenom nivou Na + u plazmi

Stopa unošenja KCl (g u h)

pH nije uključen, zaokružen

Ne davati kalijum

Ako je nivo K + nepoznat, intravenska infuzija kalija započinje najkasnije 2 sata nakon početka terapije inzulinom, pod nadzorom EKG-a i diureze.

Korekcija metaboličke acidoze:

Etiološki tretman metaboličke acidoze u DKA je inzulin.

Indikacije za unošenje natrijum bikarbonata:pH krvi

Bez određivanja pH / KHS unošenje bikarbonata je kontraindicirano!

Uzroci hipoglikemijske kome

Iz samog termina postaje jasno da je uzrok hipoglikemijske kome produžena hipoglikemija. Razmotrimo glavne uzroke hipoglikemije.

Najčešće se kod osoba obolelih od dijabetesa razvija hipoglikemijska koma. Ova bolest je povezana sa nedovoljnim lučenjem hormona inzulina beta ćelijama gušterače. Ponekad izlučivanje inzulina može ostati na normalnoj razini, ali iz neobjašnjivih razloga ćelije s inzulinom specifičnim receptorima prestaju apsorbirati inzulin, koji proizvodi gušterača. To dovodi do stanja trajne hiperglikemije s prilično izraženom kliničkom slikom: povećanom apetitu, žeđi, zbog čega pijete do šest litara tekućine, slabosti i nelagode nakon jela, gubitka kilograma i drugih simptoma. To tjera ljude da uzimaju egzogeni inzulin, jer u protivnom može doći do hiperglikemijske kome ili drugih ozbiljnih posljedica.

Pored dijabetesa ovisnog o inzulinu, postoje i drugi oblici u kojima se inzulin proizvodi manje nego što je potrebno, što dovodi do tipičnih simptoma za dijabetes, ali manje izražen ili očitovan tek nakon konzumiranja hrane s ugljikohidratima. Za ovu vrstu dijabetesa liječenje se obično sastoji od uzimanja lijekova koji pojačavaju lučenje inzulina i posebne prehrane. Lijekovi za snižavanje šećera, na primjer, Glibenklamid, imaju niz nuspojava, a uz predoziranje mogu izazvati stanje hipoglikemijske kome.

Kada koriste terapiju inzulinom, ljekari daju najviše prednosti imenovanju inzulina ultra kratkog djelovanja ili produženog. Zamjenska terapija inzulinom ultra kratkog djelovanja temelji se na primjeni odmah kada je potražnja tijela najveća - prije jela (jer djelovanje se događa nakon nekog vremena) i noću. Upravo zbog ove osobine terapije postoji prilično velika vjerojatnost provociranja hipoglikemijske kome, na primjer, ako nakon primjene inzulina ne uslijedi unos hrane.

Kada se koristi tradicionalni režim terapije inzulinom (trećina inzulina ultra kratkog djelovanja, ostatak je dugotrajan), najvažniji uvjet za osobu je strogo pridržavanje prehrane. Dijeta je neophodna kako bi se izbjegao razvoj hiper- i hipoglikemije, kao i hipoglikemijske kome. Frakcijska hrana, pet-šest obroka, sa svim ispunjenim kriterijima: nutritivna vrijednost-potreba, uspoređujući broj jedinica hljeba i količine primijenjenog inzulina.

Iz nekog razloga, može doći do kritične neusklađenosti između ljudskog insulina (hormona zaduženog za preradu glukoze) i unosa ugljikohidrata. Zbog činjenice da u tijelu cirkuliše dovoljna količina inzulina, a glukoza u krvi ne raste, razvija se stanje hipoglikemije koje može isprovocirati stanje poput hipoglikemijske kome. Osoba zatečena u svoje svakodnevne brige možda neće primijetiti postepeno rastuće simptome hipoglikemije na vrijeme.

Osim toga, čak i prilikom promatranja prehrane, pacijent može pogrešno ili namjerno ubrizgati inzulin ne prema pravilima (ne pod kožom, već intramuskularno). Ovo dovodi do brže apsorpcije i jačeg djelovanja inzulina, što će neminovno dovesti do stanja hipoglikemije i kasnije izazvati hipoglikemijsku komu.

Druga opcija za kršenje režima i pravila o primjeni inzulina je pijenje alkohola dan ranije. Dugo je utvrđeno da alkohol ometa normalan metabolizam ugljikohidrata (uključujući glukozu).

Neplanirana fizička aktivnost bez korekcije prehrane i inzulina može dovesti do stanja hipoglikemijske kome. Drugim riječima, nakon primjene hormona uslijedilo je oštro fizičko opterećenje za koje jednostavno nije bilo dovoljno raspoložive količine energije (koja se uglavnom uzima tijekom prerade glukoze).

Postoje nestandardne situacije kada osoba koja ima slobodan pristup inzulinu odjednom želi sam sebi oduzeti život pretjeranom dozom lijekova. Takvi se ljudi mogu spasiti ako su ranije potražili psihološku pomoć ili su predvečerje razgovarali o sličnoj želji voljenih osoba.

Već nekoliko decenija hipoglikemijska koma koristi se kao terapijska metoda liječenja šokom u psihijatrijskoj praksi. Terapija inzulinskim šokom, zajedno sa elektrokonvulzivnom terapijom, usporava razvoj simptoma kod pacijenata sa teškim, brzo napredujućim oblicima šizofrenije i nekim drugim mentalnim bolestima. Ovakvi postupci se provode u bolnici, nakon duge preliminarne pripreme i, naravno, povezani su s određenim rizikom.

U starijih osoba s dijabetesom vrlo je rijetka, ali akutna hipoglikemija ili čak hipoglikemijska koma mogu se pojaviti kao odgovor na uzimanje hipoglikemijskih lijekova. Naime, takvi slučajevi zabilježeni su nakon uzimanja velikih doza derivata sulfonilureje (glikvidon, glibenklamid, itd.) I nedovoljne prehrane tokom dana.

I naravno, jedan od uzroka hipoglikemijske kome je pogreška u doziranju, na primjer, kada tipkate inzulin u šprice različitog volumena i oznake (koriste se štrcaljke sa standardnom dozom od 40 i 100 jedinica po mililitru), i, kao rezultat, unošenje doze koja prelazi jednu dozu od 1, 5 - 2 puta. U nekim slučajevima takav uvod može prouzrokovati šok stanje i gotovo trenutni razvoj kome.

Direktan utjecaj na pojavu stanja hipoglikemije vrši tumor pankreasa čije ćelije proizvode inzulin - insuloma. Rast ćelija pankreasa s aktivnim otočićima Langerhans može uzrokovati puno problema pacijentu, jer je vrlo teško dijagnosticirati. Ponekad izlučivanje inzulina tumorom doseže kritične brojke uzrokujući hipoglikemijsku komu.

Gornji razlozi mogu dovesti do naglog razvoja hipoglikemijske kome i postepenog razvoja hipoglikemije, a nakon toga - kome.

Simptomi hipoglikemijske kome

Klinika hipoglikemijske kome kod mnogih pacijenata obično je podmazana, već u prvih sat vremena malo tko posveti pažnju simptomima. Početne manifestacije smanjenja nivoa glukoze u krvi povezane su sa „gladovanjem“ mozga i povezanim hemijskim procesima u neurocitima i sinapsama (ćelijama mozga), jer ćelije počinju da sintetišu energiju iz rezervnih supstanci, koje u potpunosti nisu namenjene za to. Na pozadini slabosti povećava se glavobolja, koju praktički ne ublažavaju lijekovi protiv bolova. Primjećuje se hlađenje ruku i stopala, vlažnost dlanova i stopala. Pojavljuju se vrući bljeskovi, a ljeti su mogući i nesvjestica zbog kršenja termoregulacije i cirkulacije krvi.

Blijeda i utrnulost (trnce) nazolabijalnog trokuta, koji uvijek jasno odražava stupanj zasićenosti mozga kisikom i glukozom, postaje primjetan. U ovom su stanju ljudi obično agresivni, nestrpljivi zbog kritike. Sa porastom hipoglikemije, umor se povećava, a radna sposobnost znatno opada, posebno u intelektualnoj sferi. Kratkoća daha pojavljuje se pri hodanju i laganom naporu. Privremeno smanjenje oštrine vida moguće je dok se ne vrati željena razina glukoze. S vremenom, drhtanje prstiju, a kasnije i drugih mišićnih grupa, raste.

Svi pacijenti bez izuzetka imaju snažan osjećaj gladi. Ponekad je toliko izražen da je opisan kao osjećaj koji graniči s mučninom.

U kasnijim fazama razvoja hipoglikemijske kome moguć je dvostruki vid, poteškoće u fokusiranju očiju i loša percepcija boja (boje izgledaju dosadno ili je sve sive boje).

Kršenja živčanog središta kontrole pokreta dovode do smanjenja preciznosti pokreta, što može dovesti do nesreća na poslu i kod kuće, za vrijeme vožnje i izvođenja uobičajenih radnji.

Ako je takvo stanje nadvladalo osobu tokom boravka u bolnici medicinske ustanove, o tome je potrebno reći medicinskim sestrama i lekaru. Uradit će potrebne testove (urin na aceton, krv na šećer) i nastaviti s liječenjem hipoglikemijske kome.

Od poremećaja u kardiovaskularnom sistemu treba naglasiti rastuću tahikardiju. Ovo je vrsta kvantitativne smetnje srčanog ritma. U nekim slučajevima tahikardija može dostići 100-145 ili više otkucaja u minuti, a osjećaj otkucaja srca pridružuje se osjećaju straha, kratkoći daha, toplim bljeskovima. Kada uzimate hranu s ugljikohidratima ili proizvode koji sadrže šećer (slatki čaj, bombone, kocka šećera), srce se postepeno "smiruje", učestalost otkucaja u minuti opada, a ostali simptomi nestaju bez traga.

Znakovi hipoglikemijske kome

Hipoglikemijska koma jedno je od rijetkih stanja koja ima fulminantni razvojni karakter. Znakovi koji su karakteristični samo za hipoglikemijsku komu trebalo bi poticati pružanje prve pomoći i prve pomoći. Zaista, u komi je ljudsko tijelo blizu linije života i smrti i svaka greška u liječenju ili hitnoj skrbi može biti kobna.

Prekomatozno stanje ima nekoliko značajki: oštar napad kloničnih i toničnih napada ili epileptiformni napad. Započinje trzanjem mišića po tijelu i naglo se povećava do krajnjeg stepena - konvulzivnog napadaja. Ovo stanje je opasno jer nastaje potpuno nepredvidivo, a osoba može postati žrtva saobraćajne nesreće, padajući sa visine.

Stanje hipoglikemijske kome nastaje reakcijom medulla oblongata na hipoglikemiju: potpuni gubitak svijesti, zjenice proširene. Na detaljnom pregledu: koža je blijeda, hladan, ljepljiv znoj, disanje je blago oslabljeno, krvni tlak je normalan ili povišen, puls je normalan ili blago porastao, ojačani su refleksi koljena i lakta.

Svijest je odsutna, što se izražava nedostatkom reakcije na fizičke podražaje, na primjer, tapkanje po obrazima, vikanje, potapanje hladnom vodom i druge metode „buđenja“. Zabilježeni su mnogi slučajevi kada su ljudi nakon izlaska iz hipoglikemijske kome tvrdili da vide sve što se događa sa strane. Službena znanost ne potvrđuje ove podatke i smatra se previše realističnim prilivom iluzija za vrijeme nesvjesnog stanja.

Respiracija u početnim fazama hipoglikemijske kome je malo promijenjena. Ali najčešća komplikacija je zastoj respiratornog centra. To znači da pacijentu treba disati (ritam, ujednačenost, dubina) tokom pažnje ili reanimacije.Ako je disanje površno, to jest kada je zrcalo zamagljeno potrebno je unijeti respiratorne stimulanse, jer, propustivši trenutak, možete izgubiti osobu.

Klinika hipoglikemijske kome kombinira mnoge znakove hitnih stanja, a samo će usporedba svih simptoma u jednoj slici pomoći medicinskom paramedicinskom, rodbinskom i slučajnom prolazniku.

Ako je osoba ispravno primila pomoć, tada se vraća svijesti u roku od 10-30 minuta (u nedostatku komplikacija hipoglikemijske kome).

Hipoglikemijska koma kod dece

Osnovni princip razvoja i tijeka hipoglikemijske kome kod djece sličan je onome kod odraslih.

Uzrok hipoglikemijske kome kod djece može biti i nepravilna primjena inzulina, dugotrajno gladovanje, neuspjeh prehrane za rijetke nasljedne bolesti (nedostatak probavnih enzima, glukoze, galaktoze ili fruktoze).

U djece je hipoglikemiju teže razlikovati od širokog raspona stanja, jer djeca, posebno u predškolskom uzrastu, često ne mogu opisati šta se njih posebno tiče.

Uz glavobolju, dijete će vjerovatno biti suzno, uznemireno. Sa sindromom bolova u trbuhu (bolovi u trbuhu, kao reaktivna manifestacija hipoglikemije) smanjuje se apetit kod djece, čak mogu odbiti hranu, iako je glad jedan od očiglednih simptoma hipoglikemije.

U sljedećoj fazi hipoglikemije kod djece postaju letargični, ravnodušni prema svemu, potpuno beskontaktni. Sve se to događa na pozadini prethodnog blagostanja. Takve promjene u ponašanju djeteta trebale bi upozoriti roditelje.

Kao i kod odraslih, zapažaju se blijeda koža, snažno drhtanje ruku, kao i znojenje dlanova. Uz to se javlja vrtoglavica, posebno zajedno sa nesvjestim stanjem prilikom promjene položaja tijela (s naglim usponom).

Treba imati na umu da se kod djece svi simptomi razvijaju mnogo brže, iako se klinika hipoglikemijske kome ne razlikuje od one u odraslih: brzi napad, grčevi, gubitak svijesti, tipične manifestacije kome: usporavanje disanja, otkucaji srca, snižavanje krvnog pritiska. Smrtonosni ishod ili nepopravljiv poremećaj u mozgu događa se brže, stoga život i zdravlje djeteta ovise o brzini i usklađenosti djelovanja osoba koje pružaju pomoć.

Liječenje hipoglikemijske kome

Da bi terapija tako ozbiljnog stanja kao što je hipoglikemijska koma bila efikasna, morate biti sigurni da je ovo stanje koma, a zatim da je ta koma hipoglikemijska. Ispravna dijagnoza u ovom slučaju je od velike važnosti. Na primjer, ako se sumnja na hiperglikemijsku komu, rana primjena otopine glukoze može biti fatalna.

Mnogo toga ovisi o tome postoje li svjedoci koji bi mogli opisati čovjekovo ponašanje prije gubitka svijesti, opisati njegove pritužbe, pružiti podatke o lijekovima koje pacijent uzima nedavno. Ako su svjedoci potvrdili konvulzije, a nakon gubitka svijesti, preliminarnu primjenu inzulina ili dugotrajno gladovanje žrtve, tada se mogu započeti mjere oživljavanja s dijagnozom hipoglikemijske kome. A ako je osoba već pronađena u nesvjesnom stanju, u blizini nije bilo znakova upotrebe lijekova (inzulina ili lijekova koji snižavaju šećer), prvo ga morate odvesti u medicinsku ustanovu, gdje se obavljaju brzi testovi za količinu glukoze, acetona, ketonskih tijela i posle - terapijske mere.

U ranoj fazi razvoja hipoglikemijske kome (u stanju hipoglikemije), najbolja profilaktička metoda kome je unos slatke i ugljikohidratne hrane. Istovremeno se ne smiju konzumirati čokoladni bomboni, jer sadrže veliku količinu različitih masti, aroma, aroma sumnjivog porijekla i malo glukoze. Najbolje je da osoba s dijabetesom nosi nekoliko običnih lizalica u džepu, ali ne i čokoladu.

O važnosti dijeta, režimu uzimanja lijekova kao i pravilnoj raspodjeli fizičke aktivnosti liječnik mora razgovarati s osobama oboljelim od dijabetesa, posebno s djecom ili njihovim roditeljima.

Pazite na inzulin dugog djelovanja. Preporučuje se primjena ispod kože kukova ili ramena, jer je njegova apsorpcija na tim mjestima sporija. Vrlo važan zadatak je provesti istraživanje glikemijskog profila tokom dana. Ovo će olakšati zadatak izbora inzulina za primjenu noću i omogućiti sprječavanje hipoglikemije u snu.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebaju dijetu koja se temelji na njihovim energetskim potrebama. Drugim riječima, tjelesnu količinu unesenih kalorija u potpunosti treba iskoristiti, a količina injiciranog inzulina treba odgovarati potrošenim ugljikohidratima. Radi lakšeg izračuna kalorija kod pacijenata mogu se koristiti u različitim tablicama koje označavaju hranjive vrijednosti i pojedinačnih proizvoda i gotovih obroka. Ali za izračunavanje opterećenja ugljikohidrata u proizvodima koji se koriste u jedinicama kruha. Jedna takva jedinica otprilike odgovara 12 grama ugljikohidrata zajedno s dijetalnim vlaknima. Ili 25 grama običnog hljeba. Jedinice za hljeb koriste se za samokontrolu prehrane dijabetesa, dizajnirane su za poboljšanje kvalitete života dijabetičara, navikavajući ih na odgovornost za vlastito zdravlje.

Za liječenje hipoglikemijske kome koristi se 10% -tna otopina glukoze u količini od 100 do 250 mililitara. Ovo je potrebno za održavanje stalnog nivoa glukoze u krvotoku. Ako pacijent nije vratio svijest tijekom infuzije glukoze, moraju se poduzeti mjere za sprečavanje moždanog edema - intravenski davati 15% otopinu Manitola od 1 do 2,5 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a zatim unijeti Furosemid (Lasix) 75 - 110 mg intravenski. Manitol je predstavnik skupine osmotskih diuretika, njegovo djelovanje bazira se na fizičkim zakonitostima interakcije molekula vode i ljekovite supstance. Izlučuje se nepromijenjeno s privlačenim molekulama vode. Lasix ima i specifičan učinak na bubrežni aparat, potiče stvaranje mokraće i njegovo daljnje izlučivanje. Treba ga davati s velikom pažnjom, jer može uzrokovati obilnu diurezu - neprestani gubitak tečnosti u tijelu.

U smislu prevencije ili liječenja cerebralnih komplikacija hipoglikemijske kome, lijekovi poput Piracetama ili Nootropila su dobro prikladni. Ovi lijekovi su tipični predstavnici takozvanih nootropica - lijekova koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju. Primjenjuju se i kod starijih osoba i kod pacijenata koji su pretrpjeli akutnu cerebrovaskularnu nesreću. Da bi se spriječilo akutno povećanje krvnog tlaka u žilama mozga, koristi se otopina magnezijevog sulfata, poznatija kao Magnesia. Obično se daje do 10 ml (ovisno o tjelesnoj težini) u koncentraciji koja ne prelazi 25%.

Unošenje otopine glukoze mora se izvesti pod laboratorijskim nadzorom njegove razine u krvi. Kada koncentracija glukoze dostigne 14 - 16 mmol po litri, inzulin ultra kratkog djelovanja treba davati subkutano u dozi do 6 jedinica svaka 3 do 5 sati.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome

Klinika hipoglikemijske kome izravan je dokaz da je ovo stanje izuzetno opasno za ljudski život. Komplikacije hipoglikemijske kome sa prevremeno započetom ili nepravilno sprovedenom terapijom mogu značajno smanjiti kvalitetu života čoveka, što dovodi do invalidnosti ili različitih vrsta dekompenzacija. Od akutnih komplikacija hipoglikemijske kome može doći do cerebralnog edema ili moždanog krvarenja zbog arterijske hipertenzije.

Zbog toga je važno da se vodite pravilima postupne faze prilikom pružanja hitne pomoći zbog hipoglikemijske kome.

Prvo, žrtvi ubrizgava 1 ml glukagona, koji stimulira proizvodnju glukoze iz glikogena u jetri. Ako uvođenje nije dalo očekivani rezultat, to može značiti iscrpljivanje endogenih zaliha glikogena ili konzumiranje alkohola dan ranije. Zatim se hipertonična (40%) otopina glukoze daje intravenski, u mlazu, jednom do 110 ml (ovisno o tjelesnoj težini i reakciji tijela na davanje). To bi trebalo doprineti normalizaciji nivoa glukoze u krvi, a u idealnim uslovima - izlasku osobe iz kome direktno na kraju infuzije. Ako nakon primjene hipertonične otopine ostane naglašena klinika hipoglikemijske kome, tada je potrebno krenuti kapanjem injekcije otopine glukoze niže koncentracije u volumenu do 250-300 ml.

Kako bi se spriječio moždani edem, osoba treba uvesti intravenski kapljica osmotskih diuretika (Mannitol i Manitol). A onda - takozvani hitni diuretici (Furosemid ili Lasix). Obavezno instalirajte najmanje dva katetera prije infuzione terapije - za intravenozno davanje lijekova i u mjehuru, jer će se koristiti diuretici. Uz oprez, treba primijeniti inzulin kratkog djelovanja kada nivo glikemije dostigne 13 - 17 milimola po litri krvi kako bi se on spustio na normalu, bez izazivanja novog napada hipoglikemijske kome.

Postoji i ne-lijek hitne pomoći kod hipoglikemijske kome. Ovo su snažni trnci i udari u području najveće mišićne mase. To je argumentirano činjenicom da se tijekom fizičke izloženosti u krv oslobađa velika količina adrenalina i drugih kateholamina, potičući hitnu sintezu glukoze u jetri. No, opet, ova metoda neće pomoći kod iscrpljivanja zaliha glikogena.

Tijekom intenzivne njege potrebno je pregledati dežurnog neurologa-reanimatora i kardiologa radi snimanja i procjene elektrokardiograma i elektroencefalograma. Ove će vam mjere omogućiti da procijenite težinu tijeka hipoglikemijske kome, kao i da predvidite moguće komplikacije hipoglikemijske kome.

Nakon izlaska iz kome, pacijenta treba pažljivo nadgledati kako bi se izbjegao ponovni povratak. Polaznik endokrinolog treba pregledati taktike liječenja i izvršiti potpuno ispitivanje pacijenta, što bi trebalo uključivati ​​i laboratorijske i instrumentalne metode istraživanja tokom dana, tokom jedne ili dvije sedmice.

Osim toga, važna je korekcija prehrane. Trebalo bi se temeljiti na pojedinačnoj dnevnoj rutini, značajkama rasporeda rada i dnevnim fluktuacijama glikemije. Kako bi se spriječili napadi hipoglikemije, potrebni su frakcijski česti obroci uz uporabu male količine hrane s visokim udjelom ugljikohidrata. Terapija inzulina takođe se mora prilagoditi dnevnoj rutini. Ako je moguće, trebao bi biti bolus - nadopunite nedostatak inzulina proizvedenog tijekom obroka (ultra kratko djelovanje). Ova primjena inzulina sprečava moguće posljedice stresnih situacija i fizičkih napora, koje se često javljaju primjenom inzulina s produženim djelovanjem.

Prehrana bi trebala strogo odgovarati potrebnoj energiji. Često se takva distribucija koristi da otprilike četvrtina svih uzetih obroka bude za doručak i večeru, za ručak - oko 15%, a ostatak treba da ostane za međuobroke.

Zbog toga prevencija igra važnu ulogu u sprečavanju kliničkih manifestacija hipoglikemije i razvoja hipoglikemijske kome. Svi recepti liječnika za pacijenta s dijagnozom dijabetes melitusa su obavezni. Od pacijentove samokontrole zavisi stanje njegovog metabolizma ugljikohidrata, a samim tim i cijelog organizma. Pravilna prehrana, dobro sastavljen dnevni raspored, raspored obroka i lijekova pomoći će čovjeku da postigne održivo poboljšanje dobrobiti, a samim tim i kvalitete života.

Samo liječenje hipoglikemijske kome uključuje ublažavanje simptoma i sprečavanje posljedica.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome uključuje hitno nadoknadu količine glukoze u krvi. Važno je i sprečavanje negativnih komplikacija iz centralnog nervnog i kardiovaskularnog sistema. Ove mjere uključuju mjere za sprečavanje moždanog edema, maligne intrakranijalne hipertenzije koji se ostvaruju uvođenjem diuretskih lijekova. U posljednjoj fazi liječenja hipoglikemijske kome osoba bi trebala dobiti terapiju rehidratacije i detoksikacije. Ovo je neophodno za uklanjanje mogućih derivata acetona iz krvi i normalizaciju ravnoteže tečnosti.

Nakon otpusta iz bolnice nakon hipoglikemijske kome, pacijenta treba pregledati ljekari specijalizacije za rano otkrivanje bilo kakvih neotkrivenih ili blagih komplikacija.

Šta je hipoglikemijska koma

Hipoglikemijska koma (ili inzulinski šok) je reakcija tijela, akutnog stanja nervnog sistema, koja nastaje dugotrajnom niskom koncentracijom glukoze i visokom razinom inzulina u krvi. Središnjem živčanom sistemu (posebno mozgu) treba mnogo energije, on kontrolira i koordinira rad svih organa i sistema. Uz kršenje aktivnosti moždanih stanica, dolazi do oštre disfunkcije drugih fizioloških sistema, što dovodi do smrti.

Uz produženi nedostatak gladovanja glukoze, kisika i ugljikohidrata razvija se u tkivima. Kao rezultat nedostatka tih tvari u mozgu, nastaje proces koji se u medicini naziva „neuroglikopenija“. U određenom slijedu dolazi do postepene smrti pojedinih odjeljenja i odjela, ti procesi imaju vanjsku manifestaciju, dijagnosticiraju dijabetičku komu na pozadini hipoglikemije.

ICD-10 kod

Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti iz 2010. godine, bolest pripada klasi bolesti endokrinog sustava prouzrokovanih neuhranjenošću i metaboličkim procesima. Za označavanje ne-dijabetičke hipoglikemijske kome koristi se šifra - E-15. Razvoj patologije povezan je s kršenjem intrasekretorne aktivnosti gušterače, čija je funkcija osiguravanje regulacije koncentracije glukoze.

Početne faze bolesti je teško prepoznati. Pad glukoze dolazi postepeno. Mozak, čije stanice gladuju, pokušava nadoknaditi nedostatak hranljivih sastojaka iz alternativnih izvora. Kao rezultat ovog procesa, pacijent razvije slabost, česte su pojave glavobolje, u kojima lijekovi protiv bolova nisu efikasni. Ovo stanje se naziva hipoglikemijska aura (prekursor).

Kada koncentracija glukoze padne na kritični nivo (2,78 mmol / L), patologija ima izraženije manifestacije:

  • hladni udovi
  • znojenje ruku i nogu,
  • kršenje procesa regulacije topline,
  • na rubu nesvijesti postoji stanje,
  • blijedica i ukočenost kože u blizini nosa i usana.

Ako se početni znakovi hipoglikemijske kome bolesnik zanemari, stanje se pogoršava. Pojavljuje se kratkoća daha, ruke i noge drhte, vid se pogoršava. Kasnije faze bolesti karakteriše sljedeća klinika:

  • duplo u očima
  • vrlo jak osjećaj gladi,
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • nagli pad telesne temperature,
  • plitko disanje
  • pad krvnog pritiska,
  • mišićna slabost
  • očituje se odsutnost određenih refleksa,
  • Primjećuje se brzi puls (oko 100-150 otkucaja), tahikardija.

S takvim manifestacijama morate odmah potražiti medicinsku pomoć. Pravovremeno dijagnosticirana inzulinska koma može se izliječiti. Moderni laboratorijski testovi pomoći će brzo utvrđivanje razine glukoze u krvi i odmah provođenje terapijskih mjera. Ako se ne pruži pomoć, to dovodi do napadaja kod pacijenta, gubitka svijesti i drugih akutnih poremećaja u procesima života.

Hipoglikemijski šok razvija se kod pacijenata sa šećernom bolešću. To se događa zbog kršenja doziranja ubrizgavanja inzulina ili prehrane koja ne dozvoljava unos ugljikohidratnih namirnica i pravodoban. Postoje slučajevi da se kod ozbiljnih bolesnika ovisnih o insulinu, iz vanjskih razloga, nespecifična preosjetljivost na pripravke s inzulinom i sam razvija hormon.

U medicinskoj praksi opisani su uzroci kršenja koncentracije inzulina tokom injekcija koje uzrokuju dijabetički šok:

  • predoziranje inzulina (umjesto U40 korištena je U100 štrcaljka ili je inzulin uvučen u štrcaljku u količini većoj od jedne doze),
  • primjena inzulina intramuskularno, a ne pod kožu zbog izbora duge igle ili namjerne duboke primjene hormona,
  • preskočeni unos ugljikohidrata nakon ubrizgavanja inzulina kratkog djelovanja,
  • dodatna tjelesna aktivnost zbog nedostatka planiranog unosa ugljikohidratne hrane nakon ubrizgavanja,
  • nalet krvi na mesto ubrizgavanja kao rezultat masiranja pokreta,
  • povreda integriteta kompleksa inzulin-antitijelo nastaje nakon konzumiranja alkohola, u toku rane trudnoće, s pretilošću jetre i drugih razloga,
  • uklanjanje pacijenta iz stanja ketoacidoze (nastaje usled nedostatka inzulina),
  • upotreba sulfatnih lijekova (posebno za starije osobe u prisustvu dijabetes melitusa u prisustvu hroničnih bolesti bubrega, jetre, srca, neuhranjenosti).

Postoji niz faktora koji u bolesnika sa šećernom bolešću izazivaju smanjenje šećera:

  • duge pauze između obroka,
  • značajan fizički napor,
  • probavni poremećaji
  • disfunkcija jetre, creva, bubrega,
  • promjena endokrinog statusa

Patologija se javlja kod djece s dijagnosticiranom dijabetes melitusom zbog povećane koncentracije inzulina, neuhranjenosti, fizičkog preopterećenja, kroničnih bolesti bubrega i jetre. Ova se bolest opaža kod novorođenčadi, ako je dijete rođeno prijevremeno, sa urođenim patologijama srca. Inzulinska koma izaziva se gladovanjem kisika ploda, sniženom tjelesnom temperaturom.

Stadijumi bolesti

Patogeneza kome povezana s nedostatkom šećera u krvi na pozadini povećane koncentracije inzulina ima nekoliko stadija. Bolest pogađa nervni sistem i razvija se vrlo brzo, svi stadiji prođu za nekoliko minuta. Klinika opisuje pet faza razvoja patološke reakcije:

1. Manifestacija osjećaja gladi i povećana razdražljivost povezani su sa smrću nervnih ćelija moždane kore, pa se ova faza naziva „kortikalna“.

2. Manifestacija autonomnih reakcija - palpitacije, znojenje, bešćutna glad, promjene boje kože (blijeda ili crvena), drhtanje, glavobolja. To se dešava zbog uništavanja potkožnih centara u hipotalamusu. Svijest istovremeno ostaje jasna.

3. U sljedećoj fazi, potkožne strukture i dalje se urušavaju, praćene oslabljenom sviješću. To izaziva halucinacije, delirijum. Pacijent je agresivan, čini nemotivirane radnje ili je duboko potišten.

4. Neuroni gornjih dijelova obduga medule umiru. To uzrokuje grčeve, gubitak svijesti i dovodi do površne kome.

5. Nadalje, proces odumiranja utiče na donje dijelove obdugata medule u kojima postoje centri koji pružaju vitalne procese (prokrvljenost krvi, disanje, probava, izlučivanje). Prvo su pogođeni centar kardiovaskularne aktivnosti i dišnog sustava, nakon čega dolazi do duboke kome i smrti.

Dijagnostika

Inzulinska koma dijagnosticira se ako pacijent ima šećernu bolest, poremećaje gušterače, uzimajući u obzir kliničke simptome. Glavno laboratorijsko istraživanje je utvrđivanje nivoa glukoze u krvi. Kome označava smanjenu količinu - ispod 20 ili 2-4 mmol / l. Ako su pacijenti u početku imali vrijednosti šećera veće od 20, tada se patološko stanje javlja koncentracijom glukoze od 6-8 mmol / L. U ovom slučaju dijagnoza kome je ozbiljna poteškoća. Norma za zdravu osobu je 7 mmol / L.

Ako je pacijent u nesvijesti, taktike dijagnoze su komplicirane. Liječnik se može fokusirati samo na vanjske znakove (suvoća i promjene boje kože, vlažni dlanovi, grčevi, reakcija zjenice, potisnuti refleksi autonomnog živčanog sustava). Veoma je važno odrediti vrstu kome, o tome ovisi izbor terapijskih mjera. Ako je pacijent u nesvijesti, provodi se poseban dijagnostički test.

Algoritam djelovanja je unošenje 40-60 ml glukoze intravenski od strane medicinske sestre (koncentracija otopine 40%). Ako je koma blaga, osoba brzo odskače. Liječenje teške hipoglikemijske kome uključuje intravensku injekciju glukoze ili njenu kapaljku. Drugi značajan pokazatelj je doba dana kada se napad dogodio. Inzulinski šok javlja se ujutro nakon vježbanja, u nedostatku doručka, u stresnoj situaciji.

Za blage oblike inzulinske kome, kada je pacijent svjestan, moraju se poduzeti jednostavni koraci: pojesti malu količinu (oko 100 g) hrane s niskim glikemijskim indeksom (spori ugljikohidrati). Na primjer, pojedite komad hljeba ili tanjir kaše, pijte sa otopinom šećera (jedna kašika u čaši vode). Za brzo povećanje koncentracije glukoze u krvi su prikladni slatkiši, med, slatki džem, grudica šećer. Svakih 30 minuta trebate kontrolirati razinu šećera.

U teškim oblicima pacijent mora biti smešten u bolnicu. Glavna terapija je mlazna ili kapalna intravenska glukoza. 40% -tna otopina do 100 ml ubrizgava se intravenski. Postupak se ponavlja sve dok se svijest ne vrati pacijentu i ne povrati normalnu razinu šećera u krvi. Ako ove mjere nisu donijele učinak, stavite kapaljku. U vrlo ozbiljnoj dugotrajnoj komi, kompleks metoda lečenja uključuje posebnu hormonsku terapiju.

Moguće komplikacije i posljedice

Inzulinska koma opasno je stanje s posljedicama i komplikacijama u slučaju neblagovremenog i nepravilnog pružanja prve pomoći. Opasna komplikacija je moždani edem; u središnjem živčanom sustavu događaju se nepovratni destruktivni procesi. Ako se koma često javlja, kod odraslih dolazi do promjena ličnosti, kod djece se razvija mentalna zaostalost. U bilo kojoj dobi smrt pacijenta nije isključena.

Patologija predstavlja ozbiljnu opasnost za starije osobe s dijagnosticiranom ishemijom i bolestima cirkulacije. Teške posljedice uključuju difuzno oštećenje moždanih stanica (encefalopatija), kod kojih je opskrba krvlju tim područjima poremećena, a neuroni doživljavaju gladovanje kisikom i nedostatak prehrane. Masovna smrt ćelija nervnog tkiva povlači za sobom degradaciju pojedinca.

Blagi oblici inzulinskog šoka dovode do privremenih funkcionalnih poremećaja nervnog sistema. Sa pravovremenom terapijom u bolnici, razina glukoze se brzo obnavlja, a simptomi hipoglikemije nestaju bez traga. Prognoza bolesti u takvim slučajevima je povoljna. Teški oblici kome, neadekvatna terapija dovode do moždanog udara, moždanog edema, smrti.

Prevencija

Inzulinski šok je posljedica hipoglikemije. Treba obratiti pažnju na prevenciju glikemije, pravilno liječenje dijabetesa. Pacijenti sa dijabetesom trebaju:

  • pažljivo pratiti nivo šećera, reakciju urina,
  • kontrolirati dozu inzulina za ubrizgavanje,
  • nose slatkiše, beli hleb,
  • pridržavajte se dijeta i prehrane,
  • imati potvrdu, podsjetnik pacijenta s dijabetesom,
  • znati simptome patologije i algoritam hitne pomoći samog pacijenta i njegovog neposrednog okruženja.

Patološka karakteristika

Hipoglikemijska koma je stanje kod kojeg centralni nervni sistem reagira na smanjenje ili nagli pad nivoa glukoze u krvi. U medicini se pod takvom patologijom podrazumijeva posljednji stadij manifestacije hipoglikemijske bolesti.

Takav se fenomen razvija naglo i karakterizira ga akutni tok. U ovom slučaju osoba gubi svijest i može dobiti paralizu centralnog nervnog sistema.

U medicini se patologija smatra ozbiljnim kršenjem rada endokrinog sistema. Stoga je važno na vrijeme odbiti prvu pomoć.

Prvo je potrebno utvrditi je li stanje nastalo kao rezultat viška šećera u krvi (hiperglikemija) ili zbog naglog pada razine ove tvari, što ukazuje na hipoglikemiju.

Uzroci pojave

Koma se javlja kod pacijenata sa šećernom bolešću kada dolazi do naglog pada glukoze. To se događa ako količina inzulina koja se daje pacijentu ne odgovara količini konzumirane hrane (posebno unosu ugljikohidrata).

Kad je razina šećera na brojilu manja od 2,77 mmol po litri, obično se počinje razvijati hipoglikemijska koma.

Glavni uzrok patologije je šećerna bolest ovisna o inzulinu labijalnog oblika teškog tijeka.

Pored toga, sledeći faktori mogu izazvati ovo stanje:

  • značajno fizičko preopterećenje,
  • dug interval između jedenja,
  • nepravilna prehrana nakon proizvoda koji sadrže inzulin,
  • proliv
  • povraćanje
  • zatajenje jetre ili bubrega,
  • oslabljena funkcija crijeva,
  • konzumiranje alkohola
  • akutne infekcije
  • psiho-emocionalno preopterećenje,
  • masna jetra,
  • visok metabolizam ugljikohidrata
  • upotreba određenih lijekova
  • prvo tromesečje trudnoće
  • prisutnost hroničnih bolesti
  • pretežak.

Ponekad smanjenje koncentracije glukoze može izazvati inzulinski šok. Ovo stanje se javlja kada je premašena doza inzulina. Razvoj patologije rezultat je gutanja viška tvari s pogrešno odabranom dozom ili njegovog unošenja u venu.

Snažan fizički i psihoemocionalni stres, kao i dugotrajni unos hrane s malo ugljikohidrata, doprinosi pojavi patologije kod osobe koja ne boluje od dijabetesa.

Stadiji patološkog stanja

U medicini se razlikuju sljedeće faze kome:

  • Prvo. Zove se kortikalna. U ovoj fazi se javlja osjećaj gladi, glavobolje, razdražljivost, puls ubrzava, koža postaje vlažna.
  • Drugi (subkortikalno-diencefalni). Karakterizira ga neadekvatno ponašanje, vegetativne reakcije. Pojavljuje se tremor, povećava se znojenje, diplopija.
  • Treća. Pogođen je srednji mozak. Istovremeno, mišićni tonus naglo raste, razvijaju se konvulzije. Pacijent može imati proširene zjenice. Dolazi do porasta otkucaja srca, povećanog pritiska.
  • Četvrto. U ovom stadijumu pogađa i obodna košnica. U tom slučaju pacijent gubi svijest. Postoji vlaga kože, povećana brzina otkucaja srca, zjenice se šire.
  • Peti stadij karakterizira stanje duboke kome. U proces je uključen donji dio mozga. Mišićni ton se smanjuje, puls je poremećen, pritisak snažno pada.

U početnim fazama, djelujući na algoritam prve pomoći, mogu se izbjeći opasne posljedice.

Simptomi i manifestacija stanja

Obično se patologija manifestuje akutno, iznenada. U početnoj fazi razvoja, karakteriziraju ga sljedeći simptomi:

  • jaka glad
  • pojava straha
  • povećana anksioznost
  • opća slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina i povraćanje
  • povećanje pritiska
  • tahikardija
  • veliko znojenje.

U prekomatoznom stanju opažaju se agresivnost i razdražljivost pacijenata, kod djece prevladavaju raspoloženje i plahost, apeluju na loše zdravlje. U ovom stadiju odrasli osjećaju pojačano lučenje sline i grčeve, što se u medicini naziva Babinskijev simptom.

Kada se počne razvijati koma, pacijentovo disanje postaje površno. Ima bradikardiju, hipotenziju. Važan simptom u kojem je potrebna prva pomoć je gubitak svijesti.

U laboratorijskim testovima dijagnosticira se niska koncentracija glukoze u krvi. Uz patologiju, njegova razina bit će ispod 2,77 mmol.

Ako se pojave takvi opasni simptomi, važno je razlikovati manifestacije hipo- i hiperglikemije, poduzeti mjere i što prije nazvati hitnu pomoć.

Prva pomoć

Prva pomoć može spasiti život osobi koja ima hipoglikemijsku komu i sprečiti ozbiljne posledice. Međutim, da se situacija ne pogorša, potrebno je razlikovati gore opisane simptome hipoglikemije od znakova stanja u kojem šećer u krvi naglo raste.

Algoritam hitne pomoći za komu kao rezultat hipoglikemije:

  1. Korištenje medicinske sestre taktike je uvjerenje pacijenta.
  2. Intravenska primjena otopine glukoze. Adrenalin ili glukagon mogu se davati supkutano.
  3. Ako je pacijentu nemoguće dati injekciju, otopina glukoze daje se piti (uz održavanje refleksa gutanja). U ovom slučaju možete zamijeniti lijek s jabukovim, grožđim ili drugim slatkim sokom, čajem sa šećerom. U nedostatku refleksa gutanja, otopina se može u malim količinama kapnuti na pacijentov jezik.
  4. Obezbeđivanje udobnog sedećeg ili ležećeg položaja.
  5. U slučaju gubitka svijesti, postavljanje pacijenta na jednu stranu. Na jedan obraz pacijenta potrebno je staviti mali komad šećera.
  6. Ni u kojem slučaju se pacijentu ne daje insulin.
  7. Nazovite hitnu pomoć i daljnju hospitalizaciju pacijenta.

Pravilne mjere prve pomoći pomoći će u sprječavanju razvoja opasnih komplikacija.

Tradicionalni tretman

U bolnici se pacijentu dijagnosticira, provjerava se na traumatične ozljede mozga i kvarove u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema. Važno je i saznati nije li pacijent uzimao lijekove koji pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Kada se utvrdi predoziranje inzulina, mjesto njegove primjene secira hirurškim putem. Ova metoda je moguća ako interval između injekcije i prijema u bolnicu ne prelazi tri sata.

Lečenje hipoglikemijskog stanja treba da uključuje:

  • upotreba insulina
  • upotreba lijekova za snižavanje šećera,
  • pravilna prehrana, koja podrazumijeva smanjenje intervala između hrane i dijeta s ugljikohidratima,
  • optimalna fizička aktivnost.

Kako bi se spriječio moždani edem, pacijentu se intravenski ubrizgava deksametazon ili prednizolon.

Taktika medicinske sestre je davati glukozu (deset procenata) u kapima dok se nivo šećera ne vrati u normalu.

Da se tijelo ne preoptereti tekućinom, liječnici naizmjenično izmjenjuju 10 posto glukoze s 40 posto.

Preventivne mjere

Da bi se spriječio razvoj takvog stanja, pacijent s dijabetesom mora se pridržavati sljedećih pravila:

  • Redovno pratite nivo glukoze u krvi.
  • Pridržavajte se normalnih radnih uslova.
  • Jedite pravilno (jedite hranu koja se preporučuje kod dijabetesa).
  • Dozu inzulina za svakog pacijenta treba prilagoditi pravodobno.

Ove preventivne mjere značajno smanjuju rizik od razvoja patologije.

Hipoglikemijska koma smatra se opasnim stanjem, što vodi negativnim posljedicama. Da biste povećali šanse za spas života i spriječili komplikacije, morate znati simptome takve patologije i algoritam djelovanja u prvoj pomoći.

Šta je hipoglikemija?

Da biste razumjeli što je ovo stanje, pomoći će vam izraz koji se koristi za njegovo prepoznavanje. Sa starogrčkog jezika „ὑπό“ se doslovno prevodi „odozdo“, „γλυκύς“ - „slatko“, „αἷμα“ - „krv“. Drugim riječima, to je smanjenje glukoze u krvi. Ovaj pokazatelj je manji od 3,5 mmol / L. Nakon brzog pada glukoze, sledi prirodna reakcija organizma. Zove se hipoglikemijska koma. Drugo ime je inzulinski šok.

Hipoglikemija - uzroci

Kada glukoza djeluje na interakciju s kisikom, nastaje adenosin trifosforna kiselina. Kao rezultat njegovog propadanja oslobađa se energija koja je toliko potrebna za potpuno funkcionisanje tijela. Glukoza se dostavlja s hranom. Dolazi u obliku šećera i ugljikohidrata. Za svoju asimilaciju, tijelu je potreban poseban hormon - inzulin. S obzirom na to, smanjenje glukoze u krvi ima slijedeće razloge:

  • nedovoljan unos šećera i ugljenih hidrata,
  • povećana proizvodnja pankreasa hormona inzulina.

Hipoglikemijski sindrom često se razvija kod pacijenata sa šećernom bolešću. Međutim, ovo nije jedina kategorija ljudi koja se suočava sa sličnim problemom. Hipoglikemija se takođe javlja u takvim slučajevima:

  • kruta dijeta
  • karcinom pankreasa
  • bolesti izmetnog sistema,
  • gnoj u proizvodnji adrenalina.

Koja je opasnost od hipoglikemije?

Brz pad glukoze u krvi nije siguran. Dovodi do hipoglikemijske kome. Posljedice ovog stanja su najnepredvidivije. U prvoj fazi pojavljuju se nepovratne smetnje u mozgu. Češće pati kognitivna funkcija. U nekim slučajevima hipoglikemijska koma doprinosi razvoju demencije. Osim toga, na pozadini oštećenja mozga uočava se epilepsija i psihoza.

Istovremeno, nagli pad glukoze u krvi prepun je sljedećih posljedica:

  • aritmija,
  • koronarna bolest srca
  • zatajenje bubrega
  • autonomna ili periferna neuropatija,
  • moždani udar
  • retinopatija
  • infarkt miokarda.

Hipoglikemijska koma - patogeneza

U središtu ove pojave je oštar pad koncentracije glukoze u krvi. Također je potreban za operativni rad nervnog sistema. Zbog nedostatka glukoze mozak pati. Nadalje, lezija se opaža ne na svim područjima istovremeno, već u odvojenim i određenim redoslijedom. Hipoglikemijska koma razvija se u nedostatku odgovarajućeg tretmana kako slijedi:

  1. Diferencirana područja pate. Zbog takvog kršenja, osoba može doživjeti jake glavobolje i postati razdražljiva.
  2. Pogođen je duguljasti dio mozga i gornja kičmena moždina. Takvo kršenje izaziva konvulzije, nistagmus i hiperkinezu.
  3. Patogeneza može imati i netipičnu manifestaciju. Takvi će znakovi pomoći da se presudi ovo stanje: bradikardija, povraćanje, gubitak snage.
  4. Sa kasnom dijagnozom poremećaja moguć je moždani edem.

Hipoglikemijska koma - uzroci

Češće se ovo stanje javlja kod ljudi koji imaju dijabetes. U medicinskoj praksi se opisuju takve situacije kada se pojavi hipoglikemija - koma:

  • predoziranje insulinom
  • preskočeni obroci nakon injekcije,
  • usled masiranja pokreta u području primjene inzulina, povećava se nalet krvi,
  • unos sulfanilamidnih preparata od pacijenata sa dijabetesom,
  • davanje insulina ne ispod kože, već intramuskularno,
  • intenzivna fizička aktivnost nakon injekcije u pozadini činjenice da je pacijent propustio obrok.

Hipoglikemijska koma može se pojaviti kod osobe koja ne boluje od dijabetesa. To izazivaju sljedeći faktori:

  • post
  • konzumacija puno slatkiša,
  • jak stres
  • zloupotreba alkohola
  • intenzivna fizička aktivnost.

Hipoglikemijska koma - simptomi

Postoji nekoliko varijanti takvog kršenja. U medicinskoj praksi poznate su sljedeće vrste neravnoteže glukoze u tijelu:

  1. Alkohol - uzrokovana hroničnom ovisnošću ili upotrebom velikih količina alkohola odjednom.
  2. Reaktivni - provocirano isključenjem ugljikohidrata iz prehrane, kao i snažnim fizičkim naporima.
  3. Alimentarno - češće primijećena nakon nedavno podvrgnutih operaciji u gastrointestinalnom traktu.
  4. Noć - provocirano uzimanjem povećane doze inzulina prije večere.
  5. Neonatalna - kršenje se opaža kod novorođenčadi. Češće se manifestuje kod novorođenčadi ako se asfiksija pojavila tokom porođaja.

Znakovi hipoglikemijske kome imaju one karakteristične direktno za ovaj fenomen. Taj se uvjet dijeli na prekom i kome. Te su faze nešto drugačije. Intenzitet s kojim se pojavljuju znakovi hipoglikemijske kome izravno ovisi o njenom stadiju. Što se tiče precoma, on se odvija unutar 20-30 minuta. Ovo se stanje javlja sa sljedećim simptomima:

  • slabost
  • snažan osjećaj gladi
  • vrtoglavica
  • snažna ekscitabilnost, oštro se pretvara u apatiju,
  • Siromaštvo kože
  • hladan znoj
  • mučnina

Hipoglikemijska koma - stadiji

Postoji pet faza u razvoju ovog kršenja. Noću je intenzitet manifestacije ovih znakova manje izražen. Žrtva ima površan san, može vikati u snu ili plakati. Češće nakon buđenja takva se osoba osjeća depresivno i letargično. U većini slučajeva nakon unosa glukoze stanje se normalizira. Ako se hipoglikemijska koma pojavi tijekom dana, prate je takvi znakovi:

  1. Prva faza (takođe je kortikalna) - praćena je povećanim otkucajima srca. Koža postaje blijeda. Osoba je razdražljiva, doživljava snažan osjećaj gladi. Uz to ga može mučiti i glavobolja.
  2. Druga faza (poznata kao subkortikalno-diencefalna). U ovom stadiju hipoglikemijsku komu karakteriše pojačano znojenje i dvostruk vid u očima. Osoba ima povišeno raspoloženje, često se pretvara u agresivno stanje.
  3. Treća faza - nastavlja se porastom broja otkucaja srca. U ovoj fazi mogu se primijetiti konvulzije (iste kao i kod epilepsije).
  4. Četvrta faza - u ovoj fazi čovjek gubi svijest. Puls je ubrzan, ali se zadržava disanje.
  5. Peti stadijum - u ovoj fazi se otkucaji srca smanjuju, pritisak se brzo smanjuje, refleksi blede. Ovo je stanje često fatalno.

Hipoglikemijska koma - dijagnoza

Pregled pacijenta vrši terapeut ili endokrinolog. Dijagnoza hipoglikemijske kome uključuje sljedeće mjere:

  1. Anketa - doktor pažljivo osluškuje pritužbe pacijenta (u teškim slučajevima - njegove rodbine). Osim toga, tokom ovog razgovora liječnik pojašnjava ima li osoba koja je došla kod njega dijabetes i koju vrstu dijabetesa. Istovremeno, pojašnjava koji su uslovi doprineli razvoju kome.
  2. Inspekcija - tokom ovog postupka pregledava se pacijentova koža, mjeri se njegov krvni pritisak i rad srca.
  3. Test šećera u krvi - u prvoj fazi hipoglikemijske kome indikator glukoze može varirati između 2,44-3,33 mmol / L. Što je njegova vrijednost manja, to je situacija kritičnija.

Hipoglikemijska koma - lečenje

Kritično stanje se brzo razvija. Iz tog razloga, lečenje hipoglikemijske kome ima za cilj brzo obnavljanje nivoa glukoze u krvi. Terapija je predstavljena sledećim koracima:

  1. Prva pomoć - usmjeren je na popunjavanje nedostatka glukoze.
  2. Hitna medicinska pomoć - žrtvi se prvo daje intravenski, sa 40% rastvorom glukoze. U sljedećoj fazi prelaze na lijek, koji sadrži 5% „slatke“ komponente. Takva se otopina ubrizgava u kapima. Ako su prethodne manipulacije neuspješne, pribjegavajte pomoći adrenalina ili glukokortikoida. Daju se intravenski ili intramuskularno.
  3. Bolničko lečenje - Sve recepte donosi lekar. Režim liječenja direktno ovisi o stadijumu razvoja poremećaja.

Hipoglikemijska koma - algoritam hitne pomoći

Da bi se spriječilo pogoršanje situacije, mora se djelovati brzo i pravilno. Prva pomoć zbog hipoglikemijske kome omogućit će spašavanje ljudskog života. Svaka izgubljena minuta povećava mogućnost razvoja nepovratnih efekata.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome je sljedeća:

  1. Ako se problem dogodio u zatvorenom prostoru, otvorite prozore. To će obezbediti struju svežeg vazduha.
  2. Žrtva mora biti položena na jednu stranu na ravnoj površini.
  3. Neophodno je osloboditi osobu od ograničene odjeće (otkopčati je ili ukloniti).
  4. Ako je osoba izgubila svijest i ima ostatke u ustima, mora ih ukloniti.
  5. Potrebno je nadoknaditi nedostatak glukoze. Ako je koma u prvoj fazi razvoja, osoba mora ponuditi slatkiše ili drugi proizvod koji sadrži lagane ugljikohidrate. U nedostatku refleksa gutanja, trebate dati žličicu soka (bez pulpe) ili slatkog čaja. U komi se otopina šećera utapa pod jezik. Ulijevanje slatkih napitaka u ovom je slučaju zabranjeno, jer će to izazvati zagušenje!
  6. Ako hipoglikemijsku srednju komu prati konvulzija, umetne se nekovinski čvrsti predmet između zuba ozlijeđenog.
  7. Trebali biste sačekati da stigne kola hitne pomoći.

Hipoglikemijska koma - prognoza

U većini slučajeva pomoć se pruža pravovremeno i ispravno. S obzirom na to, prognoza nakon hipoglikemijske kome je povoljna za veliku većinu pacijenata. Ovo se stanje uspješno uklanja i nakon naknadnog bolničkog liječenja svi se pokazatelji vraćaju u normalu. Nakon otpusta iz bolnice, pacijent se mora strogo pridržavati recepata liječnika.

Hipoglikemijska koma - posledice

Nakon pružanja medicinske njege pacijentu u nesvjesnom stanju, prvo poboljšanje događa se nakon 4 sata. Ako se to ne dogodi, povećava se rizik od moždanog edema. U ovom slučaju hipoglikemijska koma je prepuna pacijentovog invaliditeta ili čak smrti. Pored toga, brzo smanjenje nivoa glukoze u krvi izaziva poremećaje cirkulacije. Kao rezultat, ovo dovodi do oštećenja govora, moždanog udara, srčanog udara ili epilepsije.

Hipoglikemijska koma - prevencija

Lakše je spriječiti problem nego rješavati njegove posljedice nakon toga.

Razvoj hipoglikemijske kome biće sveden na minimum ako se pridržavate sledećih preporuka:

  1. Osobe sa dijabetesom trebale bi stalno pratiti očitavanje glukoze.
  2. Takvi pacijenti ne mogu mijenjati dozu inzulina bez znanja liječnika.
  3. Potrebno je pridržavati se svakodnevne rutine i prehrane.
  4. Ako se osjećate gore, trebalo bi potražiti medicinsku pomoć.

Pogledajte video: Prepoznajete li hipoglikemiju? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar