Lantus SoloStar - službena * uputstva za upotrebu

Insulin glargin je analog ljudskog insulina, koji karakteriše niska rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio Lantusovog preparata potpuno je topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za injekcije (pH4). Nakon uvođenja u potkožnu masnoću, otopina zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojeg se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući predvidljiv, gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije i vremena, kao i duže trajanje djelovanja.

Komunikacija sa inzulinskim receptorima: parametri vezivanja za specifični insulin glargin i receptore za humani inzulin su vrlo bliski, a on može posredovati biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina, a samim tim i inzulina glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Insulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući proizvodnju glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Dugo trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa smanjenom brzinom njegove apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Nakon sc primjene, početak djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati.

Dugotrajni inzulin - Značajke liječenja dijabetesa

Uz bolest, dijabetes zahtijeva podržavajuću inzulinsku terapiju. Kratki i dugi inzulin koriste se za liječenje bolesti. Kvaliteta života dijabetičara uvelike ovisi o poštivanju svih medicinskih recepata.


Potreban je efikasan produženi inzulin kada je potrebno prilagoditi razinu glukoze u krvi nakon posta. Do sada najčešći inzulini dugog djelovanja su Levemir i Lantus, koje pacijentu treba davati jednom u 12 ili 24 sata.

Dugi inzulin ima zadivljujuće svojstvo, može oponašati prirodni hormon koji stvaraju stanice gušterače. Istovremeno je blag prema takvim ćelijama, stimulira njihov oporavak, što u budućnosti omogućava odbijanje nadomjesne terapije inzulinom.

Injekcije produženog inzulina trebaju se davati pacijentima koji imaju povišen nivo šećera tokom dana, ali treba osigurati da pacijent hranu konzumira najkasnije 5 sati prije spavanja. Takođe, dugi inzulin propisan je za simptom "jutarnje zore", u slučaju kada ćelije jetre počinju noću prije nego što se pacijent probudi, neutraliziraju inzulin.

Ako vam se tijekom dana treba unositi kratki inzulin da bi se smanjila razina glukoze koja se opskrbljuje hranom, onda dugi inzulin garantira inzulinsku pozadinu, služi kao izvrsna prevencija ketoacidoze, a pomaže i u obnovi beta ćelija gušterače.

Injekcije produženog inzulina zaslužuju pažnju već time što pomažu normalizaciji pacijentovog stanja i osiguravaju da dijabetes drugog tipa ne pređe u prvu vrstu bolesti.

Farmakokinetika

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana u krvnom serumu kod zdravih ljudi i pacijenata sa šećernom bolešću nakon sc primjene lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom .

Jednom SC primjenom Lantusa jednom dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

S iv primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi.

Kod osobe sa potkožnom masnoćom, inzulin glargin se djelomično odvaja od karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (Beta lanac), čime nastaje 21 A-Gly-inzulin i 21 A-Gly-des-30 B -Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

Ispravan izračun doze dugog inzulina noću

Da bi održao normalan način života, pacijent mora naučiti kako pravilno izračunati dozu Lantusa, Protafana ili Levemira noću, tako da se nivo glukoze na glavi održava na 4,6 ± 0,6 mmol / l.

Da biste to učinili, tokom sedmice trebate izmjeriti nivo šećera noću i ujutro na prazan stomak. Zatim biste trebali izračunati vrijednost šećera ujutro minus minus jučerašnje vrijednosti i izračunati porast, to će dati pokazatelj minimalne potrebne doze.

Na primjer, ako je najmanji porast šećera 4,0 mmol / l, tada 1 jedinica produljenog inzulina može smanjiti ovaj pokazatelj za 2,2 mmol / l kod osobe koja ima težinu od 64 kg. Ako je vaša težina 80 kg, tada koristimo sljedeću formulu: 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L.

Doza inzulina za osobu tešku 80 kg trebala bi biti 1,13 jedinica, taj se broj zaokružuje na najbližu četvrtinu i dobivamo 1,25E.

Treba napomenuti da se Lantus ne može razrijediti, stoga ga treba ubrizgati s 1ED ili 1,5ED, ali Levemir se može razrijediti i ubrizgati potrebnom vrijednošću. U sljedećim danima morate pratiti kako će biti šećer na glasu i povećavati ili smanjivati ​​dozu.

Odabran je ispravno i ispravno ako u roku od tjedan dana šećer na post ne bude veći od 0,6 mmol / l, ako je vrijednost veća, pokušajte povećati dozu za 0,25 jedinica svaka tri dana.

Trudnoća i dojenje

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

Imenovanje Lantusa trudnicama treba provoditi s oprezom. Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Kada koristiti lijek

Lijek se koristi protiv dijabetesa, za što je potrebno liječenje inzulinom. Češće se radi o dijabetesu tipa 1. Hormon se može propisati svim pacijentima starijim od šest godina.

Inzulin dugog djelovanja neophodan je za održavanje normalne koncentracije glukoze u postu na pacijentu. Zdrava osoba u krvotoku uvijek ima određenu količinu ovog hormona, njegov sadržaj u krvi naziva se bazalna razina.

U bolesnika sa šećernom bolešću u slučaju disfunkcije gušterače, postoji potreba za insulinom koji se mora redovno davati.

Druga opcija za oslobađanje hormona u krvi naziva se bolus. Povezana je s prehranom - kao odgovor na povećanje šećera u krvi oslobađa se određena količina inzulina kako bi se brzo normalizirala glikemija.

Kod dijabetes melitusa zbog toga se koriste kratkotrajni inzulini.U tom slučaju pacijent mora ubrizgati olovku za špriceve svaki put nakon jela, koja sadrži potrebnu količinu hormona.

U ljekarnama se prodaje veliki broj različitih lijekova za liječenje dijabetesa. Ako pacijent treba koristiti hormon produženog djelovanja, što je onda bolje koristiti - Lantus ili Levemir? Na mnogo su načina ovi lijekovi slični - oba su osnovna, najpredvidljiviji su i najstabilniji u upotrebi.

Otkrićemo kako se ovi hormoni razlikuju. Smatra se da Levemir ima duži rok trajanja od Lantusa Solostara - do 6 tjedana u odnosu na mjesec dana. Stoga se Levemir smatra pogodnijim u slučajevima kada trebate unijeti malu dozu lijeka, na primjer, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata.

Stručnjaci kažu da Lantus Solostar može povećati rizik od raka, ali o tome još nema pouzdanih podataka.

Glargin i drugi lijekovi

Kombinacija sa drugim lekovima utiče na metaboličke procese povezane sa glukozom:

  1. Neki lijekovi pojačavaju učinak Lantusa. Uključuju sulfonamide, salicilate, oralne lijekove za snižavanje glukoze, ACE i MAO inhibitore itd.
  2. Diuretici, simpatomimetičari, inhibitori proteaze, pojedinačni antipsihotici, hormoni - ženka, štitnjača itd., Slabe učinke inzulina glargin.
  3. Unos litijum soli, beta blokatora ili upotreba alkohola uzrokuju dvosmislenu reakciju - pojačavaju ili slabe učinak lijeka.
  4. Uzimanje pentamidina paralelno sa Lantusom dovodi do skokova nivoa šećera, oštre promjene od smanjenja do povećanja.

Lijek općenito ima pozitivne kritike. Koliko košta inzulinski glargin? Cijena sredstava u regijama kreće se od 2500-4000 rubalja.

Analiziraćemo kako koristiti Lantus - upute za upotrebu govore da se on mora ubrizgati supkutano u masno tkivo na prednjem trbušnom zidu i da se ne može intravenski. Ova metoda primjene lijekova dovest će do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i razvoja hipoglikemijske kome.

Osim vlakana na trbuhu, postoje i druga mjesta za moguće uvođenje Lantusa - bedreni, deltoidni mišići. Razlika u efektu u tim slučajevima je neznatna ili je u potpunosti izostala.

Hormon se ne može kombinovati istovremeno sa drugim insulinskim lekovima, ne može se razblažiti pre upotrebe, jer to značajno smanjuje njegovu efikasnost. Ako se pomiješa s drugim farmakološkim tvarima, moguće su taloženje.

Da bi se postigla dobra terapijska efikasnost, Lantus treba koristiti kontinuirano, svaki dan u približno isto vrijeme.

Kakvu vrstu inzulina treba koristiti za dijabetes, savjetovat će vas endokrinolog. U nekim se slučajevima droge kratkog djelovanja mogu izostaviti, ponekad je potrebno kombinirati i kratke i dugotrajne insuline. Primjer takve kombinacije je zajednička upotreba Lantusa i Apidre, ili kombinacija kao što su Lantus i Novorapid.

U onim slučajevima kada je iz određenih razloga potrebna izmjena lijeka Lantus Solostar u drugi (na primjer, Tujeo), moraju se poštovati određena pravila. Najvažnije je da prijelaz ne smije biti popraćen velikim stresom za tijelo, tako da ne možete smanjiti dozu lijeka na osnovu broja jedinica djelovanja.

Naprotiv, u prvim danima primjene moguće je povećanje količine primijenjenog inzulina kako bi se izbjegla hiperglikemija. Kada se svi sustavi tijela prebace na najefikasniju uporabu novog lijeka, možete smanjiti dozu na normalne vrijednosti.

Sve promjene u tijeku terapije, posebno one povezane s zamjenom lijeka analogima, trebaju se dogovoriti s liječnikom koji zna kako se jedan lijek razlikuje od drugog, a koji je efikasniji.

O potrebi korištenja drugih skupina lijekova potrebno je unaprijed obavijestiti liječnika. Neki lijekovi, u interakciji s Lantusom, pojačavaju njegovo djelovanje, dok ga drugi, naprotiv, inhibiraju čineći nemogućim primanje učinkovite terapije.

Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa:

  • inhibitori
  • antimikrobna sredstva
  • grupa salicilata, fibrata,
  • Fluoksetin.

Njihova istodobna primjena može dovesti do naglog skoka šećera u krvi i akutnog napada glikemije. Ako nije moguće otkazati ta sredstva, potrebno je prilagoditi dozu inzulina.

Slabljenje efikasnosti lijeka može se dogoditi kada dođe do interakcije sa diuretičkim lijekovima, grupom estrogena i progestogena i netipičnim antipsihoticima. Hormonski lijekovi usmjereni na liječenje patologije štitnjače i endokrinog sustava mogu oslabiti hipoglikemijski učinak Lantusa.

Preporučuje se ne konzumirati alkoholna pića i za liječenje lijekova skupine beta blokatora, koji mogu umanjiti djelotvornost lijeka i izazivati ​​glikemiju, ovisno o dozi i individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Interakcije lijekova s ​​nizom lijekova mogu utjecati na metabolizam glukoze. Sledeći lekovi utiču na delovanje Lantusa prema uputstvima:

  • Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Lantusa (inzulin glargin) - ACE inhibitori, oralni hipoglikemijski lijekovi, MAO inhibitori, fluoksetin, fibrati, disopiramidi, propoksifen, pentoksifilin, sulfonamidni lijekovi i salicilati,
  • Lijekovi koji oslabljuju učinak Lantusa (inzulin glargin) - GCS, diazoksid, danazol, diuretici, gestageni, estrogeni, glukagon, izoniazid, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomimetici (epinefrin, terbutalin, salbutamolum), inhibitori proteaze, inhibitor proteina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, neki inhibitor neprozinina, klauzula proteina, neki inhibitor neuroprolina, neki inhibitor neprolina, neki inhibitor neprolinina, klauzina proteina hormoni štitnjače
  • I pojačavaju i slabe efekat Lantus (insulin glargin) beta blokatora, litijum soli, klonidin, alkohol,
  • Nestabilnost količine glukoze u krvi uz promjenu hipoglikemije u hiperglikemiju može uzrokovati istodobnu primjenu Lantusa s pentamidinom,
  • Znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti smanjeni ili odsutni kada se uzimaju simpatolitički lekovi - gvanfacin, klonidin, rezerpin i beta blokatori.

Način primjene

Prilikom korištenja pridržavajte se pravila:

  1. Uvođenje lijeka vrši se u potkožnom masnom sloju bedara ili ramena, stražnjice, prednjeg trbušnog zida. Lijek se koristi jednom dnevno, područja ubrizgavanja se mijenjaju i održava se jednak interval između injekcija.
  2. Doziranje i vrijeme ubrizgavanja određuje liječnik - ovi parametri su individualni. Lijek se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima dizajniranim za snižavanje razine glukoze.
  3. Injekciona otopina se ne meša ili razrjeđuje sa inzulinskim preparatima.
  4. Lijek djeluje efikasno kada se daje pod kožu, pa se ne preporučuje njegovo ubrizgavanje intravenski.
  5. Kada pacijent pređe na inzulin glargin, potrebno je pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi tokom 14-21 dana.

Prilikom promjene lijeka specijalista odabire shemu na temelju podataka pregleda pacijenta i uzimajući u obzir karakteristike njegova tijela. Osjetljivost na inzulin povećava se s vremenom zbog poboljšanja procesa metaboličke regulacije, a početne doze lijeka postaju drugačije.

Korekcija režima nužna je i za fluktuacije tjelesne težine, promjene radnih uslova, nagle promjene životnog stila, odnosno, s faktorima koji mogu izazvati predispoziciju za visoke ili niske vrijednosti glukoze.

U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje bubrežne funkcije može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

P / c. Odrasli i djeca starija od 2 godine.

Lantus® SoloStar® treba davati sc jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus® SoloStar® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ciljane koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene doze inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije (vidjeti „Posebna uputstva“). Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus® SoloStar® nije inzulin izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja.

U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, koji koriste hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 PIECES jednom dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

Prelazak sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus® SoloStar®

Kod prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom Lantus® SoloStar® preparata, možda će biti potrebno prilagoditi broj (doze) i vrijeme davanja inzulina kratkog djelovanja ili njegovog analoga tijekom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova .

Kada se pacijenti prenose s jedne injekcije inzulina-izofana tijekom dana, na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus® SoloStar®, početne doze inzulina se obično ne mijenjaju (tj. Koristi se količina Lantus® SoloStar® dnevno U, jednaka količini IU / danu insulinski izofan).

Kada se pacijenti prenose sa davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednokratnu primjenu Lantus® SoloStar® prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom insulin-izofan), a potom se podešava ovisno o reakciji pacijenta.

Lantus® SoloStar® ne smije se miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati. Morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na Lantus® SoloStar® i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti visoke doze ljudskog inzulina.

Kod takvih bolesnika, kada se koristi inzulin glargin, može se primjetiti značajno poboljšanje odgovora na primjenu inzulina.

Način upotrebe lijeka Lantus® SoloStar®

Lijek Lantus® SoloStar® primjenjuje se kao s / c injekcija. Nije namijenjeno za iv primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. U / u uvođenje uobičajene potkožne doze može doći do teške hipoglikemije.

Lantus® SoloStar® treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a time i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu se promijeniti pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugim promjenama u pacijentovom stanju.

Lantus® SoloStar® je bistro rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

Ako olovka za injekciju Lantus® SoloStar® ne uspe, insulin glargin može se izvaditi iz uloška u špricu (pogodno za insulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Uputa za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar®

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar® šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za injekcije SoloStar®

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar®, pažljivo pročitajte informacije o korištenju.

Važne informacije o korištenju olovke za injekciju SoloStar®

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Treba koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar®.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar® ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek je potrebno imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar® u slučaju da izgubite ili oštetite prethodnu kopiju olovke za injekciju SoloStar®.

Odjeljak Uvjeti skladištenja treba ispitati u skladu s pravilima skladištenja olovke za injekciju SoloStar®.

S / c, u potkožnoj masti abdomena, ramena ili bedara, uvijek u isto vrijeme 1 put dnevno. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

U / u uvođenju uobičajene doze, koja je namijenjena primjeni sc, može se javiti teška hipoglikemija.

Doza Lantusa i doba dana za njegovo unošenje biraju se pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Doziranje glargina odabire samo liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Injekcija se vrši supkutano u masnom naboru u trbuhu, kukovima, ramenima. Injekcija se ubrizgava jednom dnevno, u istom vremenskom periodu. Kod interakcije s drugim lijekovima koje pacijent uzima, moguće je slabljenje ili intenziviranje djelovanja.

Promenite dozu glargina ako:

  • Promjene u ritmu života.
  • Debljanje ili gubitak težine.
  • Promjene prehrane.
  • Hirurško izlaganje.
  • Nedostatak funkcije bubrega.
  • Razvoj infekcije.
  • Simptomi hipo- ili hipertireoze.

Glargin ima nekoliko nuspojava:

  • Pojačano znojenje.
  • Bol u glavi.
  • Srčana palpitacija.
  • Oticanje.

Predoziranje koje dovodi do kome treba izbegavati.

Trgovačka imena Glargine su Lantus, Lantus SoloStar, Insulin Glargin, Tujeo SoloStar. Lijekovi se koriste u liječenju dijabetes melitusa ovisnog o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina. Glargin i analozi su kontraindicirani u slučaju preosjetljivosti na njihove komponente i djece mlađe od 6 godina. Oprez se koristi prilikom nošenja djeteta i dojenja.

Primjena glargina omogućava postizanje značajnog hipoglikemijskog učinka uz značajno smanjenje vrijednosti glikemije i gliciranog hemoglobina. Zamjena ne mora biti djelotvorna.

Odsustvo značajnih kontraindikacija, kao i visoka efikasnost, dovoljni su uslovi za preporuku glargina osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2 kao jedinog liječenja, kao i u kombinaciji sa tabletama za snižavanje šećera i kratkim inzulinama.

Lantus je kreiran za liječenje poremećaja povezanih s visokom i niskom razinom šećera. Mora se davati samo ispod kože i zabranjeno - intravenski.

Dugoročni učinak lijeka nastaje iz činjenice da se ubrizgava u potkožnu masnoću. Ne treba zaboraviti da unošenje uobičajene doze intravenski može izazvati razvoj teške hipoglikemije.

Postupak obavljajte jednom dnevno istovremeno. Intravenozno ubrizgavanje lijeka strogo je zabranjeno. Da biste izbjegli lipodistrofiju, promijenite mjesto ubrizgavanja.

Doza lijeka ovisi o težini pacijenta, njegovom načinu života i vremenu primjene lijeka. Lekar ga bira pojedinačno.

Odabir doze je potreban kod promjene težine pacijenta ili njegovog načina života. Također, količina lijeka ovisi o vremenu njegove primjene.

Prema uputama, Lantus (insulin glargin) je indiciran u slučaju:

  • Šećerna bolest tipa I (ovisna o insulinu),
  • Dijabetes melitus tipa II (neinzulinski ovisan) u fazama rezistencije na efekte oralnih hipoglikemijskih lijekova, interkurentnih bolesti i trudnoće.

Za upotrebu Lantusa prema uputama moraju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

  • Da biste ubrizgali lijek u potkožno masno tkivo bedara, ramena, prednjeg trbušnog zida, stražnjice, strogo u isto vrijeme, jednom dnevno, mijenjajući mjesto ubrizgavanja dnevno,
  • Dozu i vrijeme primjene liječnik liječnik odabire pojedinačno, dozvoljeno je monoterapija ili uzimanje lijeka u kombinaciji s drugim ljekovitim hipoglikemijskim lijekovima,
  • Lantus rastvor za ubrizgavanje ne sme se razblažiti ili mešati sa drugim preparatima insulina
  • Lantus se ne smije davati intravenski, najefikasniji efekat lijeka manifestuje se supkutanom primjenom tj.
  • Prilikom prelaska na Lantus s drugih inzulinskih pripravaka potrebno je pažljivo pratiti nivo glukoze u krvi prve 2-3 nedjelje.

Shemu prelaska s drugih hipoglikemijskih lijekova na Lantus mora napraviti liječnik u skladu s rezultatima liječničkog pregleda, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. U budućnosti se režim doziranja može prilagoditi povećanom osjetljivošću na inzulin zbog poboljšane regulacije metabolizma.

Ispravljanje sheme može biti potrebno kod promjene životnog stila, socijalnih uvjeta, težine pacijenta ili s drugim faktorima koji izazivaju porast predispozicije za hiper- ili hipoglikemiju.

Prema uputstvu za upotrebu, insulin Lantus propisan je za:

  1. dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip 1,)
  2. oblik bolesti koji nije ovisan o insulinu (tip 2). Koristi se tokom trudnoće, neučinkovitost oralnih lijekova za snižavanje šećera i prisutnost međuporemećenih bolesti.

Uputa za upotrebu izvještava da je lijek kontraindiciran:

  1. kada se poveća osjetljivost tijela na aktivnu supstancu ili druge dodatne komponente lijeka,
  2. kada se leči dete mlađim od 6 godina.

U mjesecima trudnoće lijek se uzima prema uputama specijalista.

- dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

preosjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

dječja dob do 2 godine (nedostatak kliničkih podataka o uporabi).

Mjere predostrožnosti: trudnice (mogućnost promjene potreba za inzulinom tokom trudnoće i nakon porođaja).

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

preosjetljivost na inzulin glargin ili bilo koji od pomoćnih sastojaka,

djeca mlađa od 6 godina (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi).

Oprez treba koristiti kod trudnica.

Insulin Lantus SoloStar koristi se za dijabetes dvije vrste starije od 6 godina.

Koje su kontraindikacije za upotrebu lijeka Lantus? Upute za upotrebu lijeka ukazuju na dvije grupe ljudi kojima je lijek kontraindiciran.

Ne koristite ovaj lijek kod pacijenata koji su alergični na aktivnu supstancu ili na dodatne komponente lijeka. Ovo je jedina kontraindikacija za upotrebu lijeka.

Propisan je pacijentima endokrinologa koji pate od oba tipa dijabetesa. Uglavnom su to odrasli i deca starija od šest godina.

Ne može se propisati osobama koje imaju netoleranciju na glavnu supstancu i dodatne komponente.

Lantus je zabranjeno uzimati pacijentima koji pate od redovnog pada šećera u krvi.

Što se tiče liječenja djece ovim rješenjem, u pedijatriji se može koristiti za liječenje beba starijih od dvije godine.

Važno je napomenuti da insulin glargin, koji je dio Lantusa, nije supstanca koja pomaže u liječenju dijabetičke ketoacidoze. Druga važna stvar je sljedeće: lijek treba koristiti s oprezom onima koji imaju zdravstveni rizik tokom napada hipoglikemije.

Zabranjena je upotreba inzulina glargin osobama koje imaju alergijske reakcije na ovu supstancu izazvane individualnom netolerancijom. Korištenje Lantus Solostar-a prema uputama djece mlađe od 6 godina strogo je zabranjeno. Može ga koristiti samo starije dijete. Moguće nuspojave:

  • hipoglikemija,
  • poremećaj metabolizma,
  • disfunkcija centralnog nervnog sistema,
  • alergijske kožne reakcije
  • oštećenje vida
  • mijalgija.

Patološke reakcije na koži u obliku osipa i svrbeža nalaze se kod osoba mlađih od 18-20 godina, a pacijent stariji od ove dobi vrlo je rijetko suočen s takvom nuspojavom, uglavnom zbog individualnih karakteristika tijela.

Hipoglikemija, kritično smanjenje šećera u krvi, uobičajena je nuspojava kod pacijenata koji koriste inzulin. Na dijelu centralnog nervnog sistema može biti prisutan stalan osjećaj umora, razdražljivosti, apatije i pospanosti.

Moguća su stanja onesviještenja i nesvjestice, često se javlja mučnina, glavobolja, poremećaji svijesti, poremećaj koncentracije.

Kao reakcija na glikemiju, pacijent može imati stalan osjećaj gladi, što dovodi do nemogućnosti kontrole procesa unosa hrane. Pojavljuje se tremor, blijeda koža, palpitacije, pojačano znojenje.

Negativna reakcija imunološkog sistema je osip na koži, postoji visoki rizik od šoka angioneurotske prirode, bronhospazam. Ova simptomatska slika može se pogoršati na pozadini prisutnosti hroničnih bolesti i predstavlja prijetnju za život pacijenta.

Oštećenje vida kao odgovor na inzulin je rijetko.Patologija je povezana sa promjenama turgora mekih tkiva, koje su privremene.

Možda je kršenje procesa refrakcije očne leće. Najrjeđa, ali moguća nuspojava Lantusa je mialgija - sindrom boli u mišićima.

U području primjene lijekova može se pojaviti mali oteklina, crvenilo i svrbež, sindrom neznatne boli. Edemi mekog tkiva su rijetki.

Uz nepravilnu upotrebu Lantusa, moguće je predoziranje, koje se izražava u akutnom napadu glikemije. Bez pravovremene ljekarske pomoći, ovo stanje može biti fatalno. Simptomi predoziranja su konvulzije, poremećaji centralnog nervnog sistema, akutni napad glikemije, koma.

Insulin Lantus ima dugotrajan učinak, poboljšava metabolizam glukoze i regulira metabolizam ugljikohidrata. Prilikom uzimanja lijeka, ubrzava se unos šećera u mišićna i masna tkiva. Takođe, hormonalno sredstvo aktivira proizvodnju proteina. Istovremeno se inhibira proteoliza i lipoliza u adipocitima.

Insulin Lantus nije propisan za intoleranciju na aktivnu tvar ili pomoćne komponente. Za adolescente se lijek propisuje samo kada imaju 16 godina.

Posebno treba biti oprezan kod razvoja proliferativne retinopatije, sužavanja koronarnih i moždanih žila. Medicinsko promatranje je također potrebno pacijentima sa skrivenim znakovima hipoglikemije. Bolest se može maskirati mentalnim poremećajima, autonomnom neuropatijom, produženim tijekom dijabetesa.

Prema strogim indikacijama, propisuje se starijim pacijentima. Isto se odnosi na ljude koji su s inzulina životinjskog porijekla prešli na ljudski.

Prema uputama Lantus je kontraindiciran:

  • Uz povećanu osjetljivost na inzulin glargin ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,
  • Djeca mlađa od 6 godina.

Trudnice se trebaju koristiti s oprezom, pod nadzorom liječnika.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoje lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata, istovremeno povećavajući ili smanjujući potrebu za inzulinom.

Smanjite šećer: oralni antidijabetičari, sulfonamidi, ACE inhibitori, salicilati, angioprotektori, inhibitori monoamin oksidaze, antiaritmički dizopiramidi, opojni analgetici.

Povećajte šećer: hormoni štitnjače, diuretici, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze.

Neke supstance imaju i hipoglikemijski i hiperglikemijski efekat. Tu spadaju:

  • beta blokatori i litijumske soli,
  • alkohol
  • klonidin (antihipertenzivni lijek).

Oblik i sastav izdavanja

Lantus se proizvodi u obliku otopine za potkožno davanje: prozirni, gotovo bezbojni ili bezbojni (3 ml svaki u bezbojnom staklenom ulošku, 5 uložaka u blister pakovanjima, 1 paket u kartonskom paketu, 5 kartonskih sistema OptiClick u pakovanju od kartona, 5 svaki Olovka za brizgalicu OptiSet u kartonskoj kutiji).

Sastav od 1 ml lijeka uključuje:

  • Djelatna tvar: inzulin glargin - 3,6378 mg (odgovara sadržaju humanog inzulina - 100 kom.),
  • Pomoćne komponente: cink hlorid, metakrezol (m-krezol), 85% glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Nuspojave

Tokom terapije mogu se razviti sledeći nuspojave:

  • Mišićno-koštani sistem: vrlo rijetko - mijalgija,
  • Nervni sistem: vrlo retko - disgeuzija,
  • Vid vida: rijetko - retinopatija, oštećenje vida. Uz inzulinsku terapiju, praćenu oštrim fluktuacijama glukoze u krvi, tijek dijabetičke retinopatije može se privremeno pogoršati. Produljena normalizacija glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja bolesti.U bolesnika s proliferativnom retinopatijom epizode teške hipoglikemije mogu dovesti do razvoja prolaznog gubitka vida,
  • Metabolizam: retko - edemi, zadržavanje natrijuma,
  • Koža i potkožne masnoće: često lipodistrofija i lokalno odlaganje apsorpcije inzulina, rijetko lipoatrofija. Smanjenje ozbiljnosti ili sprečavanje razvoja lipoatrofije doprinosi stalnoj promjeni mjesta ubrizgavanja unutar tjelesnih područja koja se preporučuju za supkutanu primjenu inzulina,
  • Lokalne reakcije: često - bol, crvenilo, svrbež, urtikarija, upala ili oteklina na mjestu ubrizgavanja. Manje reakcije se obično rješavaju od nekoliko dana do nekoliko tjedana,
  • Alergijske reakcije: rijetko su alergijske reakcije neposrednog tipa na komponente lijeka, a očituju se kao angioedem, šok, generalizirane kožne reakcije, arterijska hipotenzija, bronhospazam (ove reakcije mogu predstavljati prijetnju pacijentovom životu). U nekim slučajevima, u prisustvu antitela koja uzajamno reagiraju s ljudskim insulinom, možda će biti potrebno prilagoditi dozu kako bi se uklonila tendencija razvoja hiper- ili hipoglikemije.

Takođe, kada koristite Lantus, moguć je razvoj nuspojava povezanih s učinkom na metabolizam ugljikohidrata. Najčešće se hipoglikemija razvija ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Ponavljani napadi teške hipoglikemije mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode teške i dugotrajne hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenata.

Na pozadini hipoglikemije moguće je razviti neuropsihijatrijske poremećaje (konvulzivni sindrom, "sumračnu" svijest ili njezin gubitak), koji obično prethode takvim znakovima adrenergičke kontraregulacije kao što su glad, hladan znoj, razdražljivost, tahikardija (što je značajniji i brži razvoj hipoglikemije, to su izraženiji ovi simptomi).

Sigurnosni profil pacijenata mlađih od 18 godina u osnovi je sličan sigurnosnom profilu odraslih pacijenata. Pacijenti mlađi od 18 godina imaju veću vjerojatnost da će razviti kožne reakcije u obliku osipa ili koprive i lokalnih reakcija. Nema podataka o sigurnosti Lantusa kod djece mlađe od 6 godina.

Posebna uputstva

Lantus se ne smije koristiti u liječenju dijabetičke ketoacidoze (u ovom slučaju je indicirano intravensko davanje inzulina kratkog djelovanja).

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s teškim ili umjerenim zatajenjem bubrega.

U bolesnika s funkcionalnim oštećenjem bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može biti manja, što je povezano s padom sposobnosti biotransformacije inzulina i glukoneogeneze.

S neučinkovitom kontrolom razine glukoze u krvi, kao i sa sklonošću razvoju hiper- ili hipoglikemije, prije prilagođavanja režima doziranja potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene Lantusa i tehnike kompetentne potkožne injekcije, uzimajući u obzir sve faktore koji utječu na to faktori.

S razvojem hipoglikemije u bolesnika koji primaju Lantus, potrebno je razmotriti mogućnost usporavanja izlaska iz stanja hipoglikemije zbog produženog djelovanja lijeka.

Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije imaju poseban klinički značaj, uključujući s teškom stenozom posuda mozga ili koronarnih arterija (rizik od cerebralnih i srčanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnicima s proliferativnom retinopatijom, potrebno je pažljivo nadzirati razinu glukoze u krvi i pridržavati se posebnih mjera opreza.

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima simptomi koji povećavaju hipoglikemiju mogu biti manje izraženi ili odsutni.Rizična skupina uključuje bolesnike koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi ili se hipoglikemija razvija postepeno, bolesnici s neuropatijom, produženim dijabetesom melitusom i mentalnim poremećajima. Simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi i kod starijih pacijenata i kod pacijenata koji su s inzulina životinjskog porijekla prebačeni na humani inzulin ili su istovremeno primali druge lijekove. U tom se slučaju može pojaviti jaka hipoglikemija (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Smanjenju rizika od hipoglikemije doprinosi pacijentovo poštovanje režima doziranja, dijeta i dijeta, kontrola pojave simptoma hipoglikemije i pravilna upotreba inzulina. Kada faktori povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije, potrebno je posebno pažljivo praćenje pacijentovog stanja, jer može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

  • Promjena mjesta ubrizgavanja inzulina,
  • Konzumiranje alkohola
  • Neuobičajena, produžena ili povećana fizička aktivnost,
  • Povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se eliminiraju faktori stresa),
  • Preskočeni obrok
  • Poremećajne bolesti praćene prolivom ili povraćanjem,
  • Kršenje načina ishrane i ishrane,
  • Neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, insuficijencija nadbubrežne kore ili adenohipofiza, hipotireoza),
  • Istodobna terapija određenim drugim lijekovima.

Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim je slučajevima potrebna analiza prisutnosti ketonskih tijela u mokraći, a može se prilagoditi i doziranje inzulina. Često se povećava potreba za inzulinom. Bolesnici s dijabetesom tipa 1 trebaju nastaviti redovito konzumirati ugljikohidrate, barem u malim količinama, čak i kad jedu u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, kao i s povraćanjem. Takvi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Interakcija lijekova

Oralni hipoglikemijski agensi, fluoksetin, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, fibrati, disopiramid, dekstropropoksifen, pentoksifilin, salicilati i sulfanilamidni antimikrobni lekovi mogu biti potrebni za povećanje hipoglikemije i hipoglikemijskog dejstva inzulina, a antimikrobni agensi mogu biti potrebni, a antimikrobna sredstva mogu biti potrebna.

Hormoni štitnjače, diuretici, glukokortikosteroidi, diazoksid, danazol, izoniazid, neki antipsihotici (npr. Klozapin ili olanzapin), glukagon, progestogeni, estrogeni, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomoltamini (npr. Simpatomoltamini) mogu umanjiti hipotenzivni učinak inzulina. , inhibitore proteaza (u ovom slučaju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina).

Istovremena primjena inzulina s pentamidinom može prouzrokovati hipoglikemiju, koja se može zamijeniti hiperglikemijom. Istodobnom primjenom Lantusa s klonidinom, beta blokatori, etanolom i litijevim solima moguće je i povećanje i smanjenje hipoglikemijskog učinka inzulina.

Istodobnom primjenom Lantusa sa simpatolitičkim lijekovima (klonidin, beta blokatori, guanfacin i rezerpin) s razvojem hipoglikemije moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije.

Lantus se ne smije miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima ili s bilo kojim drugim lijekovima. Kada se razblaži ili pomeša, profil njegovog delovanja tokom vremena može se promeniti. Može dovesti i do padavina.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu, van dosega djece na temperaturi 2-8 ° C, ne smrzavati.

Rok trajanja je 3 godine.

Nakon početka upotrebe kaseta, OptiClick kertridže i OptiSet napunjene olovke za šprice treba čuvati na tamnom mestu, van dohvata dece, na temperaturama do 25 ° C u vlastitom kartonskom pakovanju.

Napunjena olovka za brizgalicu OptiSet ne sme se hladiti.

Rok upotrebe Lantusa u spremnicima, OptiClick sistemima kaseta i napunjenim olovkama za OptiSet špriceve nakon prve upotrebe - 1 mesec.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Uložak od 3 ml i olovke za injekciju SoloStar

1 ml rastvora sadrži:

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), voda za injekcije.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna tvar: inzulin glargin - 3,6378 mg, što odgovara 100 PIECES humanog inzulina.

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), polisorbat 20, voda za injekcije.

Insulin glargin dobiva se rekombinacijom DNA bakterija vrste Escherichia coli.

bistra, bezbojna otopina.

Farmakološko djelovanje

Lantus je lijek stvoren metodom genetskog inženjeringa. Kao osnova uzima se struktura molekule ljudskog insulina, ali u njemu se zamjenjuje nekoliko aminokiselina što je određivalo posebna svojstva lijeka. Otopina lijeka ima kiselu podlogu (pH 4), nakon unošenja u potkožni masti (alkalni medij), kisela otopina reagira s stvaranjem mikroprecipitata iz kojeg se male količine inzulina glargin postepeno oslobađaju i apsorbiraju u krv. To omogućava predvidivi, glatki (bez vrhova) profil aktivnosti, kao i duže trajanje akcije.

Gulinski inzulin se metabolizira da bi tvorio 2 aktivna metabolita - Ml i M2

Veže se na receptore IGF-1 receptora faktora rasta kod ljudi. U kliničkom smislu važno je da je vezivanje metabolita Ml i M2 koji su formirani za IGF-1 receptore formirane neposredno nakon ubrizgavanja lijeka u potkožno tkivo neznatno niže od ljudskog inzulina. Kada se liječi Lantusom, terapijska koncentracija inzulina glargin i njegovih metabolita znatno je niža od one farmakološke koncentracije potrebne za aktiviranje mitogenih proliferativnih mehanizama pokrenutih fiziološki dostupnim IGF-1 u tijelu.

Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi na nekoliko načina:

Potaknite unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo),

Inhibirati stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza).

Inzulin suzbija razgradnju lipida u ćelijama masnog tkiva, kao i procese razgradnje proteina, istovremeno poboljšavajući proces stvaranja proteina u organima i tkivima.

U komparativnim studijama normoglikemije s genetski inženjeriranim NPH inzulinom kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, djelovanje inzulina glargin s potkožnom primjenom razvijalo se sporije, a profil aktivnosti bio je čak i "vrhovniji", trajanje djelovanja je bilo duže u vremenu.

Sljedeći grafikon prikazuje rezultate proučavanja profila aktivnosti inzulina glargin i NPH-inzulina kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Dugo djelovanje inzulina

nanosite lijek jednom dnevno. Nakon potkožnog davanja, početak djelovanja

javlja se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje akcije je 24

sati, maksimalno - 29 sati. Vrijeme početka i trajanje djelovanja inzulina i

njegovi analozi, poput inzulina glargin, mogu se značajno razlikovati od različitih doza

pacijenata ili kod istog pacijenta.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da u istim dozama inzulin glargin i humani inzulin imaju isti učinak, a simptomi hipoglikemije ili hormonskog odgovora kontraregulacije isti. Kada smo uspoređivali Lantus s NPH inzulinom, nije bilo razlike u progresiji dijabetičke retinopatije (otvoreno petogodišnje, kliničko ispitivanje koje kontrolira NPH).

Upotreba lijeka jednom dnevno prije spavanja u ovoj populaciji bolesnika sa dijabetesom tipa 1 proučavana je u različitim dobnim skupinama u randomiziranim, kontroliranim kliničkim ispitivanjima:

Djeca starija od 6 do 15 godina (n = 349) 28 tjedana, nakon čega slijedi nastavak 143 pacijenta liječenih inzulinom glarginom u nekontroliranom produženom istraživanju sa prosječnim razdobljem praćenja od 2 godine.

Presjek ispitivanja 26 adolescenata u dobi od 12 do 18 godina (preko 16 tjedana).

U djece u dobi od 2 do 6 godina (n = 125), provedeno je 24-tjedno ispitivanje u paralelnim skupinama (usporedba s inzulinom NPH).

Studije nisu otkrile nove prijetnje sigurnosti pacijenata.

Kontraindikacije

  • Starost do 6 godina (nema pouzdanih podataka o efikasnosti i sigurnosti upotrebe Lantusa u ovoj starosnoj grupi bolesnika),
  • Preosjetljivost na lijek.

Trudnice trebaju koristiti Lantus s oprezom.

Doziranje i primjena

Doza Lantusa i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se individualno.

Lijek se treba davati supkutano (u potkožnom masnom tkivu ramena, abdomena ili bedara) 1 put dnevno uvijek istovremeno. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom Lantusa unutar preporučenih područja za primjenu.

Možda je upotreba Lantusa kao monoterapija ili istovremeno s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Kod premještanja pacijenata sa inzulinom srednje dugotrajne ili dugog djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze oralnih hipoglikemijskih lijekova, kao i režim primjene i doze kratkotrajnih inzulina ili njihovih analoga) ili prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina.

Kod prelaska pacijenata s dvostruke primjene inzulina-izofana na primjenu Lantusa u prvim tjednima liječenja, potrebno je smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30% (kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima). Za ovaj period, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, a režim doziranja treba dodatno prilagoditi.

Tokom prijelaza na Lantus i prvih tjedana nakon toga potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi. Ako je potrebno, prilagodite režim doziranja inzulina. Prilagođavanje doze može se zahtijevati i iz drugih razloga, na primjer, prilikom promjene životnog stila i tjelesne težine pacijenta, doba dana primjene lijeka ili u drugim okolnostima koje povećavaju predispoziciju za razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Lijek se ne smije davati intravenski (može se razviti teška hipoglikemija). Prije početka uvođenja morate biti sigurni da špric ne sadrži ostatke drugih lijekova.

Prije upotrebe OptiSet napunjene olovke za špriceve, morate biti sigurni da je otopina bezbojna, prozirna, da liči na vodu teksture i da ne sadrži vidljive čvrste čestice. Mogu se koristiti samo igle pogodne za olovke za OptiSet. Za sprečavanje infekcije, samo jedna osoba treba koristiti špricu za ponovno punjenje.

Nuspojave

Tokom terapije mogu se razviti sledeći nuspojave:

  • Mišićno-koštani sistem: vrlo rijetko - mijalgija,
  • Nervni sistem: vrlo retko - disgeuzija,
  • Vid vida: rijetko - retinopatija, oštećenje vida. Uz inzulinsku terapiju, praćenu oštrim fluktuacijama glukoze u krvi, tijek dijabetičke retinopatije može se privremeno pogoršati. Produljena normalizacija glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja bolesti. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom epizode teške hipoglikemije mogu dovesti do razvoja prolaznog gubitka vida,
  • Metabolizam: retko - edemi, zadržavanje natrijuma,
  • Koža i potkožne masnoće: često lipodistrofija i lokalno odlaganje apsorpcije inzulina, rijetko lipoatrofija. Smanjenje ozbiljnosti ili sprečavanje razvoja lipoatrofije doprinosi stalnoj promjeni mjesta ubrizgavanja unutar tjelesnih područja koja se preporučuju za supkutanu primjenu inzulina,
  • Lokalne reakcije: često - bol, crvenilo, svrbež, urtikarija, upala ili oteklina na mjestu ubrizgavanja. Manje reakcije se obično rješavaju od nekoliko dana do nekoliko tjedana,
  • Alergijske reakcije: rijetko su alergijske reakcije neposrednog tipa na komponente lijeka, a očituju se kao angioedem, šok, generalizirane kožne reakcije, arterijska hipotenzija, bronhospazam (ove reakcije mogu predstavljati prijetnju pacijentovom životu). U nekim slučajevima, u prisustvu antitela koja uzajamno reagiraju s ljudskim insulinom, možda će biti potrebno prilagoditi dozu kako bi se uklonila tendencija razvoja hiper- ili hipoglikemije.

Takođe, kada koristite Lantus, moguć je razvoj nuspojava povezanih s učinkom na metabolizam ugljikohidrata. Najčešće se hipoglikemija razvija ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Ponavljani napadi teške hipoglikemije mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode teške i dugotrajne hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenata.

Na pozadini hipoglikemije moguće je razviti neuropsihijatrijske poremećaje (konvulzivni sindrom, "sumračnu" svijest ili njezin gubitak), koji obično prethode takvim znakovima adrenergičke kontraregulacije kao što su glad, hladan znoj, razdražljivost, tahikardija (što je značajniji i brži razvoj hipoglikemije, to su izraženiji ovi simptomi).

Sigurnosni profil pacijenata mlađih od 18 godina u osnovi je sličan sigurnosnom profilu odraslih pacijenata. Pacijenti mlađi od 18 godina imaju veću vjerojatnost da će razviti kožne reakcije u obliku osipa ili koprive i lokalnih reakcija. Nema podataka o sigurnosti Lantusa kod djece mlađe od 6 godina.

Posebna uputstva

Lantus se ne smije koristiti u liječenju dijabetičke ketoacidoze (u ovom slučaju je indicirano intravensko davanje inzulina kratkog djelovanja).

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s teškim ili umjerenim zatajenjem bubrega.

U bolesnika s funkcionalnim oštećenjem bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može biti manja, što je povezano s padom sposobnosti biotransformacije inzulina i glukoneogeneze.

S neučinkovitom kontrolom razine glukoze u krvi, kao i sa sklonošću razvoju hiper- ili hipoglikemije, prije prilagođavanja režima doziranja potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene Lantusa i tehnike kompetentne potkožne injekcije, uzimajući u obzir sve faktore koji utječu na to faktori.

S razvojem hipoglikemije u bolesnika koji primaju Lantus, potrebno je razmotriti mogućnost usporavanja izlaska iz stanja hipoglikemije zbog produženog djelovanja lijeka.

Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije imaju poseban klinički značaj, uključujući s teškom stenozom posuda mozga ili koronarnih arterija (rizik od cerebralnih i srčanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnicima s proliferativnom retinopatijom, potrebno je pažljivo nadzirati razinu glukoze u krvi i pridržavati se posebnih mjera opreza.

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima simptomi koji povećavaju hipoglikemiju mogu biti manje izraženi ili odsutni. Rizična skupina uključuje bolesnike koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi ili se hipoglikemija razvija postepeno, bolesnici s neuropatijom, produženim dijabetesom melitusom i mentalnim poremećajima. Simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi i kod starijih pacijenata i kod pacijenata koji su s inzulina životinjskog porijekla prebačeni na humani inzulin ili su istovremeno primali druge lijekove. U tom se slučaju može pojaviti jaka hipoglikemija (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Smanjenju rizika od hipoglikemije doprinosi pacijentovo poštovanje režima doziranja, dijeta i dijeta, kontrola pojave simptoma hipoglikemije i pravilna upotreba inzulina. Kada faktori povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije, potrebno je posebno pažljivo praćenje pacijentovog stanja, jer može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

  • Promjena mjesta ubrizgavanja inzulina,
  • Konzumiranje alkohola
  • Neuobičajena, produžena ili povećana fizička aktivnost,
  • Povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se eliminiraju faktori stresa),
  • Preskočeni obrok
  • Poremećajne bolesti praćene prolivom ili povraćanjem,
  • Kršenje načina ishrane i ishrane,
  • Neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, insuficijencija nadbubrežne kore ili adenohipofiza, hipotireoza),
  • Istodobna terapija određenim drugim lijekovima.

Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim je slučajevima potrebna analiza prisutnosti ketonskih tijela u mokraći, a može se prilagoditi i doziranje inzulina. Često se povećava potreba za inzulinom. Bolesnici s dijabetesom tipa 1 trebaju nastaviti redovito konzumirati ugljikohidrate, barem u malim količinama, čak i kad jedu u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, kao i s povraćanjem. Takvi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Interakcija lijekova

Oralni hipoglikemijski agensi, fluoksetin, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, fibrati, disopiramid, dekstropropoksifen, pentoksifilin, salicilati i sulfanilamidni antimikrobni lekovi mogu biti potrebni za povećanje hipoglikemije i hipoglikemijskog dejstva inzulina, a antimikrobni agensi mogu biti potrebni, a antimikrobna sredstva mogu biti potrebna.

Hormoni štitnjače, diuretici, glukokortikosteroidi, diazoksid, danazol, izoniazid, neki antipsihotici (npr. Klozapin ili olanzapin), glukagon, progestogeni, estrogeni, somatotropin, derivati ​​fenotiazina, simpatomoltamini (npr. Simpatomoltamini) mogu umanjiti hipotenzivni učinak inzulina. , inhibitore proteaza (u ovom slučaju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina).

Istovremena primjena inzulina s pentamidinom može prouzrokovati hipoglikemiju, koja se može zamijeniti hiperglikemijom.Istodobnom primjenom Lantusa s klonidinom, beta blokatori, etanolom i litijevim solima moguće je i povećanje i smanjenje hipoglikemijskog učinka inzulina.

Istodobnom primjenom Lantusa sa simpatolitičkim lijekovima (klonidin, beta blokatori, guanfacin i rezerpin) s razvojem hipoglikemije moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije.

Lantus se ne smije miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima ili s bilo kojim drugim lijekovima. Kada se razblaži ili pomeša, profil njegovog delovanja tokom vremena može se promeniti. Može dovesti i do padavina.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu, van dosega djece na temperaturi 2-8 ° C, ne smrzavati.

Rok trajanja je 3 godine.

Nakon početka upotrebe kaseta, OptiClick kertridže i OptiSet napunjene olovke za šprice treba čuvati na tamnom mestu, van dohvata dece, na temperaturama do 25 ° C u vlastitom kartonskom pakovanju.

Napunjena olovka za brizgalicu OptiSet ne sme se hladiti.

Rok upotrebe Lantusa u spremnicima, OptiClick sistemima kaseta i napunjenim olovkama za OptiSet špriceve nakon prve upotrebe - 1 mesec.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Uložak od 3 ml i olovke za injekciju SoloStar

1 ml rastvora sadrži:

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), voda za injekcije.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna tvar: inzulin glargin - 3,6378 mg, što odgovara 100 PIECES humanog inzulina.

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), polisorbat 20, voda za injekcije.

Insulin glargin dobiva se rekombinacijom DNA bakterija vrste Escherichia coli.

bistra, bezbojna otopina.

Farmakološko djelovanje

Lantus je lijek stvoren metodom genetskog inženjeringa. Kao osnova uzima se struktura molekule ljudskog insulina, ali u njemu se zamjenjuje nekoliko aminokiselina što je određivalo posebna svojstva lijeka. Otopina lijeka ima kiselu podlogu (pH 4), nakon unošenja u potkožni masti (alkalni medij), kisela otopina reagira s stvaranjem mikroprecipitata iz kojeg se male količine inzulina glargin postepeno oslobađaju i apsorbiraju u krv. To omogućava predvidivi, glatki (bez vrhova) profil aktivnosti, kao i duže trajanje akcije.

Gulinski inzulin se metabolizira da bi tvorio 2 aktivna metabolita - Ml i M2

Veže se na receptore IGF-1 receptora faktora rasta kod ljudi. U kliničkom smislu važno je da je vezivanje metabolita Ml i M2 koji su formirani za IGF-1 receptore formirane neposredno nakon ubrizgavanja lijeka u potkožno tkivo neznatno niže od ljudskog inzulina. Kada se liječi Lantusom, terapijska koncentracija inzulina glargin i njegovih metabolita znatno je niža od one farmakološke koncentracije potrebne za aktiviranje mitogenih proliferativnih mehanizama pokrenutih fiziološki dostupnim IGF-1 u tijelu.

Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi na nekoliko načina:

Potaknite unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo),

Inhibirati stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza).

Inzulin suzbija razgradnju lipida u ćelijama masnog tkiva, kao i procese razgradnje proteina, istovremeno poboljšavajući proces stvaranja proteina u organima i tkivima.

U komparativnim studijama normoglikemije s genetski inženjeriranim NPH inzulinom kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, djelovanje inzulina glargin s potkožnom primjenom razvijalo se sporije, a profil aktivnosti bio je čak i "vrhovniji", trajanje djelovanja je bilo duže u vremenu.

Sljedeći grafikon prikazuje rezultate proučavanja profila aktivnosti inzulina glargin i NPH-inzulina kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Dugo djelovanje inzulina

nanosite lijek jednom dnevno. Nakon potkožnog davanja, početak djelovanja

javlja se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje akcije je 24

sati, maksimalno - 29 sati. Vrijeme početka i trajanje djelovanja inzulina i

njegovi analozi, poput inzulina glargin, mogu se značajno razlikovati od različitih doza

pacijenata ili kod istog pacijenta.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da u istim dozama inzulin glargin i humani inzulin imaju isti učinak, a simptomi hipoglikemije ili hormonskog odgovora kontraregulacije isti. Kada smo uspoređivali Lantus s NPH inzulinom, nije bilo razlike u progresiji dijabetičke retinopatije (otvoreno petogodišnje, kliničko ispitivanje koje kontrolira NPH).

Upotreba lijeka jednom dnevno prije spavanja u ovoj populaciji bolesnika sa dijabetesom tipa 1 proučavana je u različitim dobnim skupinama u randomiziranim, kontroliranim kliničkim ispitivanjima:

Djeca starija od 6 do 15 godina (n = 349) 28 tjedana, nakon čega slijedi nastavak 143 pacijenta liječenih inzulinom glarginom u nekontroliranom produženom istraživanju sa prosječnim razdobljem praćenja od 2 godine.

Presjek ispitivanja 26 adolescenata u dobi od 12 do 18 godina (preko 16 tjedana).

U djece u dobi od 2 do 6 godina (n = 125), provedeno je 24-tjedno ispitivanje u paralelnim skupinama (usporedba s inzulinom NPH).

Studije nisu otkrile nove prijetnje sigurnosti pacijenata.

Farmakokinetika

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i NPH inzulina u serumu krvi u zdravih ljudi i pacijenata sa šećernom bolešću nakon potkožnog davanja lijekova otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju iz potkožnog tkiva, kao i odsutnost vrha koncentracije u plazmi u insulinu glargin u usporedbi s NPH-inzulin (vidjeti graf u odjeljku Farmakodinamika). Odsustvo vrhunca djelovanja u Lantusu daje toliko važnu kliničku prednost da je prilikom upotrebe rizik od razvoja hipoglikemije značajno manji ili uopće ne postoji.

Jednom subkutanom injekcijom Lantusa jednom dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

Nakon potkožne injekcije Lantusa u bolesnika sa šećernom bolešću, inzulin glargin se brzo metabolizira kako bi tvorio dva aktivna metabolita, Ml (21-A-glicil-inzulin) i M2 (21A-glicil-des-30B-treonil-inzulin). Glavni metabolit koji cirkuliše u plazmi je Ml. Koncentracija plazme Ml raste s porastom potkožne doze Lantusa. Rezultati farmakokinetičkih i farmakodinamičkih ispitivanja pokazuju da učinak potkožnih injekcija Lantusa uglavnom osigurava metabolit Ml i ovisi o njegovoj koncentraciji u krvnom serumu. U ogromnoj većini bolesnika inzulin glargin i metabolit M2 nisu otkriveni u krvnoj plazmi i ako ih se otkrije, njihova koncentracija nije ovisila o primijenjenoj dozi Lantusa.

Farmakokinetika u djece sa šećernom bolešću tipa 1 u dobi od 2 do 6 godina ocijenjena je u jednoj kliničkoj studiji (vidjeti Farmakodinamiku).U djece koja su primala inzulin glargin izmjerene su minimalne koncentracije inzulina glargin i njegovih glavnih metabolita Ml i M2 u plazmi, što je rezultiralo da je priroda promjene koncentracije u djece slična prirodi promjene koncentracije u odraslih, bez znakova nakupljanja inzulina glargin ili njegovih metabolita kod duže upotrebe.

Indikacije za upotrebu

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koji od pomoćnih sastojaka.

Trudnoća i dojenje

Klinički podaci o primjeni inzulina glargin u trudnica, dobiveni tijekom kontroliranih kliničkih ispitivanja, izostaju. Ograničeni iznos
trudnoća kao i zdravstveno stanje ploda i novorođenčeta. Trenutno nema drugih značajnih epidemioloških podataka.

Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati dobru regulaciju metabolizma glukoze tokom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Nije poznato da li insulin glargin prelazi u majčino mlijeko. Ne očekuju se metabolički efekti prilikom uzimanja inzulina glargin unutar novorođenčadi, jer je protein bjelančevina razgrađena na aminokiseline u ljudskom gastrointestinalnom traktu.

U dojećim ženama možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Nuspojava

U slučaju simptoma sličnih onima opisanim u nastavku, odmah se obratite svom liječniku!

Hipoglikemija, najčešća neželjena posljedica terapije inzulinom, može se javiti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe za njom.

Sljedeće nuspojave povezane s primjenom lijeka primijećene tijekom kliničkih ispitivanja predstavljene su u nastavku za klase organskih sustava u reducirajućem redoslijedu pojavljivanja (najčešće:> 1/10, često> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

U Rusiji su svi dijabetičari ovisni o insulinu prisilno premješteni iz Lantusa u Tujeo. Prema studijama, novi lijek ima manji rizik od razvoja hipoglikemije, ali u praksi se većina ljudi žali da su nakon prelaska na Tujeo njihovi šećeri snažno poskočili, pa su prisiljeni sami kupiti Lantus Solostar inzulin.

Levemir je odličan lijek, ali ima drugačiju aktivnu supstancu, iako je trajanje djelovanja također 24 sata.

Aylar nije naišao na inzulin, upute kažu da je to isti Lantus, ali proizvođač je jeftiniji.

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

U slučaju neefikasnosti inzulina NPH može se propisati trudnica Lantus Solostar. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Lantus je pripravak inzulina za snižavanje razine insulina. Aktivna komponenta lantusa je inzulin glargin - analog ljudskog inzulina, slabo topivog u neutralnom okruženju.

U preparatu Lantus tvar se potpuno rastvara zahvaljujući posebnom kiselom mediju, a supkutanom primjenom kiselina se neutralizira i nastaju mikroprecipiti, od čega se inzulin glargin u malim količinama postupno oslobađa. Dakle, ne dolazi do oštrih kolebanja količine inzulina u krvnoj plazmi, ali se opaža gladak profil krivulje koncentracije i vremena. Mikro taloži pružaju lijeku dugotrajno djelovanje.

Farmakološke akcije

Aktivna komponenta lantusa ima afinitet za inzulinske receptore slične afinitetima za humani inzulin. Glargin se veže na IGF-1 receptor za inzulin 5-8 puta jače od humanog inzulina, a njegovi su metaboliti slabiji.

Terapijska koncentracija agregata aktivne komponente inzulina i njegovih metabolita u krvi pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 je niža nego što je potrebno da se osigura polovina maksimalne veze s IGF-1 receptorima i dodatno pokrene mitogen-proliferativni mehanizam koji katalizira ovaj receptor.

Taj se mehanizam normalno aktivira endogenim IGF-1, ali su terapijske doze inzulina korištene u terapiji inzulinom mnogo niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za pokretanje mehanizma putem IGF-1.

Glavni zadatak bilo kojeg inzulina, uključujući glargin, je regulacija metabolizma glukoze (metabolizam ugljikohidrata). Insulin lantus ubrzava potrošnju glukoze u masnom i mišićnom tkivu, uslijed čega se razina šećera u plazmi smanjuje. Takođe, ovaj lijek inhibira proizvodnju glukoze u jetri.

Inzulin aktivira sintezu proteina u tijelu, dok inhibira procese proteolize i lipolize u adipocitima.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da ako se daju intravenski, iste doze inzulina glargin i humani inzulin su jednake. Djelovanje inzulina glargin u vremenu, kao i drugi predstavnici ove serije, ovisi o fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

Supkutanom primjenom, lijek Lantus se vrlo sporo apsorbira, tako da se može upotrebljavati jednom dnevno. Važno je zapamtiti da je naglašena interindividualna varijabilnost u prirodi djelovanja inzulina tijekom vremena. Studije su pokazale da dinamika dijabetičke retinopatije nema velike razlike kada se koristi inzulin glargin i inzulin NPH.

Kada se koristi Lantus kod djece i adolescenata, razvoj noćne hipoglikemije primjećuje se mnogo rjeđe nego u skupini bolesnika koji su primali NPH inzulin.

Za razliku od insulina NPH, glargin zbog sporog apsorpcije ne izaziva vrhunac nakon supkutane primjene. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi uočena je 2. - 4. dan liječenja jednom svakodnevnom primjenom.Poluvrijeme inzulina glargin ako se daje intravenski, odgovara istom razdoblju ljudskog inzulina.

Uz metabolizam inzulina glargin dolazi do stvaranja dva aktivna spoja M1 i M2. Subkutane injekcije Lantusa imaju učinak uglavnom zbog izloženosti M1, a M2 i inzulin glargin nisu otkriveni kod velike većine ispitanika.

Učinkovitost lijeka Lantus ista je kod različitih grupa pacijenata. Tijekom istraživanja formirane su podskupine prema dobi i spolu, a učinak inzulina u njima bio je isti kao i u glavnoj populaciji (prema faktorima učinkovitosti i sigurnosti). U djece i adolescenata ispitivanja farmakokinetike nisu provedena.

Indikacije za upotrebu

  1. Odrasli i djeca od 2 godine s dijabetesom tipa 1.
  2. Šećerna bolest tipa 2 (u slučaju neučinkovitosti tableta).

U pretilosti je efikasan kombinirani tretman - Lantus Solostar i Metformin.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoje lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata, istovremeno povećavajući ili smanjujući potrebu za inzulinom.

Smanjite šećer: oralni antidijabetičari, sulfonamidi, ACE inhibitori, salicilati, angioprotektori, inhibitori monoamin oksidaze, antiaritmički dizopiramidi, opojni analgetici.

Povećajte šećer: hormoni štitnjače, diuretici, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze.

Neke supstance imaju i hipoglikemijski i hiperglikemijski efekat. Tu spadaju:

  • beta blokatori i litijumske soli,
  • alkohol
  • klonidin (antihipertenzivni lijek).

Kontraindikacije

  1. Zabranjena je upotreba kod pacijenata koji imaju netoleranciju na inzulin glargin ili pomoćne komponente.
  2. Hipoglikemija.
  3. Liječenje dijabetičke ketoacidoze.
  4. Djeca mlađa od 2 godine.

Moguće neželjene reakcije se rijetko pojavljuju, upute kažu da može postojati:

  • lipoatrofija ili lipohipertrofija,
  • alergijske reakcije (Quinckeov edem, alergijski šok, bronhospazam),
  • bolovi u mišićima i odlaganje natrijum jona u telu,
  • disgeuzija i oštećenje vida.

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

U Rusiji su svi dijabetičari ovisni o insulinu prisilno premješteni iz Lantusa u Tujeo. Prema studijama, novi lijek ima manji rizik od razvoja hipoglikemije, ali u praksi se većina ljudi žali da su nakon prelaska na Tujeo njihovi šećeri snažno poskočili, pa su prisiljeni sami kupiti Lantus Solostar inzulin.

Levemir je odličan lijek, ali ima drugačiju aktivnu supstancu, iako je trajanje djelovanja također 24 sata.

Aylar nije naišao na inzulin, upute kažu da je to isti Lantus, ali proizvođač je jeftiniji.

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

U slučaju neefikasnosti inzulina NPH može se propisati trudnica Lantus Solostar. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni.Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Lantus je pripravak inzulina za snižavanje razine insulina. Aktivna komponenta lantusa je inzulin glargin - analog ljudskog inzulina, slabo topivog u neutralnom okruženju.

U preparatu Lantus tvar se potpuno rastvara zahvaljujući posebnom kiselom mediju, a supkutanom primjenom kiselina se neutralizira i nastaju mikroprecipiti, od čega se inzulin glargin u malim količinama postupno oslobađa. Dakle, ne dolazi do oštrih kolebanja količine inzulina u krvnoj plazmi, ali se opaža gladak profil krivulje koncentracije i vremena. Mikro taloži pružaju lijeku dugotrajno djelovanje.

Farmakološke akcije

Aktivna komponenta lantusa ima afinitet za inzulinske receptore slične afinitetima za humani inzulin. Glargin se veže na IGF-1 receptor za inzulin 5-8 puta jače od humanog inzulina, a njegovi su metaboliti slabiji.

Terapijska koncentracija agregata aktivne komponente inzulina i njegovih metabolita u krvi pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 je niža nego što je potrebno da se osigura polovina maksimalne veze s IGF-1 receptorima i dodatno pokrene mitogen-proliferativni mehanizam koji katalizira ovaj receptor.

Taj se mehanizam normalno aktivira endogenim IGF-1, ali su terapijske doze inzulina korištene u terapiji inzulinom mnogo niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za pokretanje mehanizma putem IGF-1.

Glavni zadatak bilo kojeg inzulina, uključujući glargin, je regulacija metabolizma glukoze (metabolizam ugljikohidrata). Insulin lantus ubrzava potrošnju glukoze u masnom i mišićnom tkivu, uslijed čega se razina šećera u plazmi smanjuje. Takođe, ovaj lijek inhibira proizvodnju glukoze u jetri.

Inzulin aktivira sintezu proteina u tijelu, dok inhibira procese proteolize i lipolize u adipocitima.

Klinička i farmakološka ispitivanja pokazala su da ako se daju intravenski, iste doze inzulina glargin i humani inzulin su jednake. Djelovanje inzulina glargin u vremenu, kao i drugi predstavnici ove serije, ovisi o fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

Supkutanom primjenom, lijek Lantus se vrlo sporo apsorbira, tako da se može upotrebljavati jednom dnevno. Važno je zapamtiti da je naglašena interindividualna varijabilnost u prirodi djelovanja inzulina tijekom vremena. Studije su pokazale da dinamika dijabetičke retinopatije nema velike razlike kada se koristi inzulin glargin i inzulin NPH.

Kada se koristi Lantus kod djece i adolescenata, razvoj noćne hipoglikemije primjećuje se mnogo rjeđe nego u skupini bolesnika koji su primali NPH inzulin.

Za razliku od insulina NPH, glargin zbog sporog apsorpcije ne izaziva vrhunac nakon supkutane primjene. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi uočena je 2. - 4. dan liječenja jednom svakodnevnom primjenom. Poluvrijeme inzulina glargin ako se daje intravenski, odgovara istom razdoblju ljudskog inzulina.

Uz metabolizam inzulina glargin dolazi do stvaranja dva aktivna spoja M1 i M2.Subkutane injekcije Lantusa imaju učinak uglavnom zbog izloženosti M1, a M2 i inzulin glargin nisu otkriveni kod velike većine ispitanika.

Učinkovitost lijeka Lantus ista je kod različitih grupa pacijenata. Tijekom istraživanja formirane su podskupine prema dobi i spolu, a učinak inzulina u njima bio je isti kao i u glavnoj populaciji (prema faktorima učinkovitosti i sigurnosti). U djece i adolescenata ispitivanja farmakokinetike nisu provedena.

Indikacije za upotrebu

Lantus je propisan za liječenje dijabetesa ovisnog o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina.

Lijek se koristi za potkožno davanje, zabranjeno ga je intravenski davati. Produljeni učinak lantusa povezan je s njegovim uvođenjem u potkožnu masnoću.

Vrlo je važno ne zaboraviti da se intravenskim davanjem uobičajene terapijske doze lijeka može razviti ozbiljna hipoglikemija. Pri korištenju ovog lijeka treba se pridržavati nekoliko pravila:

  1. Tokom perioda liječenja potrebno je slijediti određeni stil života i pravilno stavljati injekcije.
  2. Lijek možete unijeti u područje trbuha, kao i u bedreni ili deltoidni mišić. Nema klinički značajne razlike s ovim načinima primjene.
  3. Svaku injekciju najbolje je davati na novoj lokaciji unutar preporučenih područja.
  4. Ne možete uzgajati Lantus ili ga miješati sa drugim lijekovima.

Lantus je inzulin dugotrajnog djelovanja, pa ga treba davati jednom dnevno, po mogućnosti istodobno. Režim doziranja za svaku osobu odabire se pojedinačno, kao i doza i vrijeme primjene.

Prihvatljivo je propisivanje lijeka Lantus pacijentima s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2, zajedno s antidijabetičkim lijekovima za oralnu primjenu.

Važno je uzeti u obzir da se jedinice dejstva ovog leka razlikuju od jedinica dejstva drugih lekova koji sadrže inzulin.

Stariji pacijenti moraju prilagoditi dozu jer mogu umanjiti potrebu za inzulinom zbog progresivnog oštećenja bubrega. Također, u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre potreba za inzulinom može se smanjiti. To je zbog činjenice da se metabolizam inzulina usporava, a smanjuje se i glukoneogeneza.

Prelazak na Lantus s drugim vrstama inzulina

Ako je osoba ranije koristila lijekove srednjeg i visokog trajanja djelovanja, tada će mu, prilikom prelaska na Lantus, najvjerovatnije biti potrebno prilagoditi dozu osnovnog inulina, kao i pregledati istodobnu terapiju.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije ujutro i noću, prilikom promjene dvostruke primjene bazalnog inzulina (NPH) na jednu injekciju (Lantus), dozu bazalnog inzulina treba smanjiti za 20-30% tokom prvih dvadeset dana liječenja. A dozu inzulina koja se daje u vezi s obrokom bit će potrebno malo povećati. Nakon dvije do tri sedmice, potrebno je provesti prilagodbu doze pojedinačno za svakog pacijenta.

Ako pacijent ima antitijela na humani inzulin, tada se kod primjene Lantusa mijenja reakcija tijela na injekcije inzulina, što također može zahtijevati pregled doze. Također je potrebno prilikom promjene životnog stila, promjene tjelesne težine ili drugih faktora koji utječu na prirodu djelovanja lijeka.

Lijek Lantus mora se davati samo upotrebom olovaka OptiPen Pro1 ili ClickSTAR. Prije početka uporabe morate pažljivo proučiti upute za olovku i slijediti sve preporuke proizvođača. Nekoliko pravila za upotrebu olovaka za štrcaljke:

  1. Ako je ručka slomljena, morate je odložiti i koristiti novu.
  2. Ako je potrebno, lijek iz uloška se može primijeniti posebnom inzulinskom špricom razmjera 100 jedinica u 1 ml.
  3. Uložak treba držati na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije nego što ga stavite u olovku štrcaljke.
  4. Možete koristiti samo one patrone u kojima se izgled otopine nije promijenio, njegova boja i prozirnost, nije se pojavio talog.
  5. Prije nego što unesete rješenje iz uložaka, obavezno uklonite mjehuriće zraka (kako to učiniti, piše u uputama za olovku).
  6. Punjenje patrona je strogo zabranjeno.
  7. Kako bi se spriječilo slučajno davanje drugog inzulina umjesto glargina, potrebno je provjeriti naljepnicu na svakoj injekciji.

Nuspojava

Najčešće, kod pacijenata s nepoželjnim efektom kod primjene lijeka Lantus, postaje hipoglikemija. Razvija se ako se lijek daje u dozi koja prelazi potrebnu za pacijenta. Sledeće neželjene reakcije mogu se javiti i kod unošenja Lantusa:

  • iz senzornih organa i nervnog sistema - disgeuzija, pogoršanje vidne oštrine, retinopatija,
  • na delu kože kao i potkožno tkivo - lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • hipoglikemija (metabolički poremećaj),
  • alergijske manifestacije - edemi i crvenilo kože na mjestu uboda, urtikarija, anafilaktički šok, bronhospazam, Quinckeov edem,
  • kašnjenje natrijum jona u telu, bol u mišićima.

Moramo imati na umu da ako se teška hipoglikemija razvije prilično često, onda je rizik od razvoja poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema visok. Produljena i intenzivna hipoglikemija opasnost je za život pacijenta.

Kada se liječi inzulinom, na lijek se mogu proizvesti antitijela.

U djece i adolescenata na lijeku Lantus mogu se razviti neželjeni efekti kao što su bol u mišićima, alergijske manifestacije, bol na mjestu ubrizgavanja. Općenito, i za odrasle i za djecu sigurnost Lantusa je na istoj razini.

Lantus i trudnoća

U trudnica nisu provedena klinička ispitivanja ovog lijeka. Podaci su dobijeni samo u ispitivanjima nakon stavljanja lijeka u promet (otprilike 400 - 1000 slučajeva) i upućuju na to da inzulin glargin nema negativan utjecaj na tijek trudnoće i razvoj djeteta.

Pokusi na životinjama pokazali su da inzulin glargin nema toksičan učinak na fetus i ne utiče negativno na reproduktivnu funkciju.

Trudnicama Lantus može propisati liječnik ako je potrebno. Važno je istodobno stalno pratiti koncentraciju šećera i raditi sve kako bi bilo, kao i pratiti opće stanje trudnice tijekom razdoblja gestacije. U prvom tromjesečju potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tromjesečju povećati. Odmah nakon rođenja djeteta potrebe tijela za ovom supstancom naglo padaju i hipoglikemija može početi.

S laktacijom je primjena Lantusa moguća i pod stalnim budnim nadzorom doze lijeka. Kad se apsorbira u gastrointestinalnom traktu, inzulin glargin se dijeli na aminokiseline i ne dovodi djetetu nikakvu štetu dojenjem. Upute koje glargin prelaze u majčino mlijeko, upute ne sadrže.

Predoziranje

Precijenjene doze lijeka Lantus mogu izazvati vrlo jaku, dugotrajnu i tešku hipoglikemiju, što je opasno za zdravlje i život pacijenta. Ako je predoziranje slabo izraženo, može se zaustaviti upotrebom ugljikohidrata.

U slučajevima redovnog razvoja hipoglikemije, pacijent mora promijeniti svoj način života i prilagoditi dozu koja je propisana za upotrebu.

Uložak od 3 ml i olovke za injekciju SoloStar

1 ml rastvora sadrži:

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), voda za injekcije.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna tvar: inzulin glargin - 3,6378 mg, što odgovara 100 PIECES humanog inzulina.

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), polisorbat 20, voda za injekcije.

Insulin glargin dobiva se rekombinacijom DNA bakterija vrste Escherichia coli.

bistra, bezbojna otopina.

Interakcija s drugim lijekovima

Brojni lijekovi utječu na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin.

Obavijestite svog liječnika o SVIM lijekovima koje uzimate, čak i ako se to desi od slučaja do slučaja!

Pripravci koji mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije uključuju oralne hipoglikemijske agense, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramide, fibrate, fluoksetin, inhibitore monoamin oksidaze, pentoksifilin, propoksifen sulfamic amine i salmikamamin.

Lijekovi koji mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina uključuju kortikosteroide, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene, progestogene, derivate fenotiazina, somatotropin, simpatomimetike (na primjer, adrenalin adrenalin, salbutamol, gerbitotazol i gerbitotazol i gerbitotazol i gerbitotazol) neki antipsihotici (npr. olanzapin ili klozapin).

Osim toga, pod utjecajem nekih antihipertenzivnih lijekova, simptomi koji ukazuju na hipoglikemiju mogu se smanjiti ili izostati.

Smjernice o kompatibilnosti

Ovaj lek se ne može mešati sa bilo kojim drugim lekom. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Značajke aplikacije

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene lijeka i tehnike pravilne potkožne injekcije. svi faktori vezani za problem. Stoga se preporučuje pažljivo samopregled i vođenje dnevnika.

Prelazak na drugu vrstu ili marku inzulina treba provoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u doziranju, proizvođaču, vrsti (NPH, kratkog djelovanja, dugog djelovanja itd.), Podrijetlu (životinjski, ljudski, humani analog inzulina) i / ili načinu proizvodnje mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena potrebno da inzulin s dugotrajnim djelovanjem uđe u tijelo kada se koristi Lantus, treba očekivati ​​manju vjerovatnost za razvoj noćne hipoglikemije, dok ta vjerovatnost može porasti u ranim jutarnjim satima.

Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, poput bolesnika s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i cerebralnih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju liječenje fotokoagulacijom (rizik prolazni gubitak vida zbog hipoglikemije), treba poštovati posebne mjere opreza i preporučiti češće i pažljivije praćenje glukoze u krvi.

Imajte na umu da pod određenim okolnostima u kojima se simptomi prekursora hipoglikemije mogu promijeniti, postati manje izraženi ili odsutni u:

Pacijenti koji su primjetno poboljšali regulaciju glukoze u krvi

Pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno

Stariji pacijenti

Pacijenti nakon prelaska sa insulina životinjskog porijekla na ljudski inzulin,

Pacijenti sa neuropatijom,

Pacijenti sa dugim dijabetesom,

Pacijenti s mentalnim poremećajima

pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).

Produljeni učinak subkutane primjene inzulina glargin može usporiti oporavak nakon razvoja hipoglikemije.

Ako se primijete normalne ili smanjene razine glikoziliranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimu doziranja, prehrane i prehrane, pravilnom primjenom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju posebno pažljivo praćenje, kao može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

Promjena mjesta primjene inzulina,

Povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),

Nenavađena, povećana ili dugotrajna fizička aktivnost,

Poremećajne bolesti praćene povraćanjem, prolivom,

Kršenje načina ishrane i ishrane,

Preskočeni obrok

Neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežna kora)

Istovremeno liječenje određenim drugim lijekovima (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).

Kod istodobnih bolesti potrebno je intenzivnije praćenje glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako su u stanju konzumirati hranu samo u malim količinama ili ih uopće ne mogu jesti, ako povraćaju itd. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Zabilježene su medicinske pogreške kada su umjesto insulina glargin slučajno davani drugi insulini, posebno kratko djelujući inzulini. Oznaka insulina mora se uvijek provjeravati prije svake injekcije kako bi se izbjegla medicinska greška između insulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Lantusa i pioglitazona

Zabilježeni su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji s inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To se mora uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Lantusa. Kada uzimate kombinaciju ovih lijekova, potrebno je pratiti pacijente u vezi s pojavom znakova i simptoma srčanog zatajenja, debljanjem i edemima.

Pioglitazon treba prekinuti ako dođe do pogoršanja simptoma zatajenja srca.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa složenim mehanizmima

Pacijentova sposobnost koncentracije i brzog reagovanja na spoljne faktore može biti oslabljena zbog razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije, ili, na primer, kao rezultat oštećenja vida. To može biti faktor rizika u određenim situacijama kada je ta sposobnost od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje ili rada sa složenim mehanizmima).

Pacijenta treba obavijestiti o sigurnosnim mjerama opreza kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije tijekom vožnje.Ovo je posebno važno za one pacijente koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o prijetećim simptomima hipoglikemije, kao i za one pacijente koji često imaju epizode hipoglikemije. Treba pažljivo razmotriti mogućnost upravljanja vozilom ili rad sa složenim mehanizmima u ovim situacijama.

Rastvor leka u bocama je 2 godine.

Otopina leka u ulošcima i u injekcijskoj olovci SoloStar® je 3 godine.

Nakon isteka roka upotrebe, lijek se ne može koristiti.

Napomena: rok trajanja lijeka od trenutka prve upotrebe je 4 tjedna. Preporučuje se označavanje datuma prvog povlačenja lijeka na etiketi.

Lantus je hipoglikemijski lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa.

Oblici puštanja i cijena lijeka

Aktivna supstanca lijeka je hormon glargin. Njemu se dodaju i pomoćne tvari: cink hlorid, hlorovodonična kiselina, m-krezol, natrijum hidroksid, voda za injekcije i glicerol. Ovaj se lijek razlikuje od mnogih drugih vrsta inzulina u obliku oslobađanja.

  • OptiKlik - jedno pakovanje sadrži 5 uložaka od po 3 ml. Ketridži su napravljeni od prozirnog stakla.
  • Olovka za štrcaljku, koja se koristi jednostavno - uz dodir prsta, također je dizajnirana za 3 ml.
  • Uložak Lantus SoloStar sadrži 3 ml tvari. Te patrone su montirane u olovci za špriceve. U pakovanju je 5 takvih olovaka, samo se prodaju bez igala.

Ovaj lijek je lijek dugog djelovanja. Ali koliko košta Lantus inzulin?

Lijek se prodaje na recept, široko se distribuira među dijabetičarima, njegova prosječna cijena iznosi 3200 rubalja.

Insulin Lantus je lijek koji ima uticaj na snižavanje šećera na tijelo. Aktivni sastojak je inzulin glargin. Ovo je analogan ljudskom insulinu koji je slabo topiv u neutralnom okruženju. U ljekarnama možete vidjeti 3 oblika otpuštanja lijekova: OptiSet olovka za injekcije, OptiClick i Lantus SoloStar. Koje su karakteristike upotrebe lijeka?

Insulin Lantus ima dugotrajan učinak, poboljšava metabolizam glukoze i regulira metabolizam ugljikohidrata. Prilikom uzimanja lijeka, ubrzava se unos šećera u mišićna i masna tkiva. Takođe, hormonalno sredstvo aktivira proizvodnju proteina. Istovremeno se inhibira proteoliza i lipoliza u adipocitima.

Uputa za upotrebu

Postupak obavljajte jednom dnevno istovremeno. Intravenozno ubrizgavanje lijeka strogo je zabranjeno. Da biste izbjegli lipodistrofiju, promijenite mjesto ubrizgavanja.

Doza lijeka ovisi o težini pacijenta, njegovom načinu života i vremenu primjene lijeka. Lekar ga bira pojedinačno.

Odabir doze je potreban kod promjene težine pacijenta ili njegovog načina života. Također, količina lijeka ovisi o vremenu njegove primjene.

Nuspojave

Tipična nuspojava uzimanja lijeka je hipoglikemija. Izaziva značajan višak doza lijeka u odnosu na potrebe dijabetičara. Patološkom stanju prethode simptomi poput tahikardije, pretjeranog znojenja, gladi, nervoze, razdražljivosti, blanširanja kože. Sama hipoglikemija manifestuje se sledećim simptomima:

  • problemi sa vidom
  • grčevi
  • umor i umor,
  • glavobolja
  • primjetno smanjenje koncentracije,
  • bolovi mučnine i povraćanja.

Dugotrajni i česti napadi hipoglikemije izazivaju oštećenje nervnog sistema. Ponekad je kobno.

Rijetka reakcija na Insulin Lantus je alergija. Karakteriziraju ga edemi, kožni osip, arterijska hipotenzija ili bronhospazam. U nekim se slučajevima inzulinska rezistencija razvija zbog pojave odgovarajućih antitijela u pacijentovom tijelu.

Ostale nuspojave uključuju poremećaje ukusa, dijabetičku retinopatiju, mijalgiju, lipoatrofiju i lipodistrofiju. Na mjestu ubrizgavanja javljaju se edemi, bol, crvenilo i svrbež. Nakon kraćeg vremena ovi znakovi nestaju sami.

Prelazak na Lantus sa drugih vrsta inzulina

Ako je pacijent prethodno uzimao lijekove visokog i srednjeg trajanja djelovanja, tada je pri prelasku na Lantus potrebno prilagođavanje doze glavnog inzulina. Istovremena terapija takođe se mora pregledati.

Kad se dvije injekcije bazalnog inzulina (NPH) promijene u jednu injekciju Lantusa, doza prve se smanjuje za 20-30%. To se radi tokom prvih 20 dana terapije. Ovo će pomoći u sprečavanju hipoglikemije noću i ujutro. U ovom slučaju povećava se doza prije obroka. Nakon 2-3 tjedna, korekcija količine tvari provodi se pojedinačno za svakog pacijenta.

U tijelu nekih pacijenata proizvode se antitijela na ljudski inzulin. U tom se slučaju mijenja imuni odgovor na injekcije Lantusa. Može biti potreban i pregled doze.

Lantus: obrazac za puštanje

Lantus - inzulin koji se oslobađa u obliku rastvora za potkožno davanje.

Međunarodno ime: insulin glargin.

Lijek je razvio Sanofi-Aventis. Dostupne su u obliku patrone za OptiSet, OptiKlik olovke za brizgalice i OptiSet i SoloStar olovke za jednokratnu upotrebu.

Lijekovi s različitim trgovačkim imenima ne razlikuju se u sastavu aktivne tvari, farmakološkim svojstvima, medicinske indikacije i kontraindikacije .

U Rusiji je rasprostranjen Lantus SoloStar. Proizvođači - njemačka podružnica kompanije Sanofi (Sanofi-Aventis Deutschland) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni i ZAO "Sanofi-Aventis Vostok" iz Rusije (Orlovska oblast).

1 ml otopine LantusSoloStar sadrži 3.638 mg (100 PIECES) inzulina glargin i pomoćne komponente: 2,7 mg metakrezola, 20 mg glicerola, 30 μg cinka, natrijum hidroksida i hlorovodonične kiseline - do pH 4,0, voda za injekcije.

Medicinske indikacije

Lijek je propisan za dijabetes, što zahtijeva liječenje inzulinom. Lantus SoloStar koristi se za odrasle, adolescente i djecu do dvije godine. Prema kliničkim indikacijama, Lantus se primjenjuje u trudnoći i tokom dojenja.

Primjenjivost i djelotvornost lijeka Lantus SoloStar kod djece od 2 do 6 godina klinički je dokazana. Kod šećerne bolesti tipa 1, koncentracijski profil glargina prije sljedeće injekcije identičan je onom u odraslih. Uz stalnu upotrebu Lantusa, nakupljanje glargina i njegovih metabolita izostalo je kod djece, kao i kod odraslih. Incidencija hipoglikemije bila je niža nego kod izofanskog inzulina. Prosječno je 25 slučajeva kod jednog pacijenta tokom godine za inzulin glargin i 33 slučaja kada se koristi inzulin izofan.

Tokom trudnoće i kod postpartum Lantus koristi se pod glikemijskom kontrolom. U tom periodu dolazi do promjene potrebe za lijekom. Potrebno je prilagoditi dozu pod nadzorom endokrinologa.

Lantus se koristi kod dijabetesa tipa 1 i 2 .

Lantus: doziranje

Doze i vrijeme primjene lijeka biraju se pojedinačno. Količina inzulina glargin ovisi o vrsti dijabetesa, trajanju bolesti, težini pacijenta, prehrambenom sistemu, fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 1 udio baznog inzulina obično je 40-60% od ukupne količine produženog i kratkog inzulina.

U bolesnika sa šećernom bolešću drugog tipa, propisana je početna doza inzulina glargin ne više od 10 jedinica, a potom se individualno podešava pod nadzorom šećera na brzinu.

Pri prelasku s inzulina izofan na inzulin glargin, doza Lantusa smanjuje se za 20% kako bi se spriječila pojava hipoglikemije.

Interakcije lijekova

Pojačajte hipoglikemijski efekat i povećajte predispozicija za razvoj hipoglikemije:

  • lijekovi s sulfom i salicilati,
  • fibrati
  • disopiramidi
  • propoksifen
  • fluoksetin
  • oralni hipoglikemijski lekovi.

Slabi hipoglikemijski učinak inzulina:

  • glukagon,
  • progestogeni i estrogeni,
  • diuretici
  • glukokortikosteroidi,
  • hormoni štitnjače,
  • adrenalin
  • atipični antipsihotici.

Primjena za posebna stanja i hronične bolesti

Lijek Lantus koristi se za trudnoća i dojenje .

Učinci lijeka Lantus tokom trudnoće objašnjavaju se restrukturiranjem ženskog tijela i promjenom opće hormonske pozadine.

Promatranja tijeka trudnoće nisu pokazala negativan utjecaj inzulina na stanje ploda, tijek porođaja i zdravlje novorođenčeta.

Potreba za insulinom smanjuje se u prvom tromjesečju trudnoće i lagano se povećava u drugom i trećem. Doza lijeka mora se prilagoditi. Odmah nakon rođenja potreba za inzulinom dramatično opada i hipoglikemija se može razviti. Potrebno je strogo nadziranje tijeka dijabetesa u prenatalnom i postporođajnom razdoblju.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod starijih pacijenata zbog oslabljene funkcije bubrega.

Uz zatajenje jetre, usporavanje biotransformacije, smanjuje se i potreba za inzulinom.

Kod hroničnih bolesti više pažljiva kontrola nivoa glukoza u krvi i analiza prisutnosti acetona u urinu.

Pacijenti koji koriste hipoglikemijske lijekove trebali bi se pridržavati prehrane, biti sposobni brojati količinu ugljikohidrata u proizvodima, poznavati režime doziranja inzulina i razumjeti znakove početka hipoglikemije.

Dozni oblik

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna tvar - insulin glargin (ekvimolarne jedinice inzulina) 3.6378 mg (100 jedinica)

pomoćne tvari za otopinu u ulošku: metakrezol, cink klorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrirana solna kiselina, voda za injekcije.

pomoćne tvari za otopinu u bočici: metakrezol, polisorbat 20, cink klorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, koncentrirana solna kiselina, voda za injekcije.

Prozirna bezbojna ili gotovo bezbojna tečnost.

Farmakološka svojstva

U usporedbi s ljudskim NPH inzulinom, serumske koncentracije inzulina u serumu kod zdravih ispitanika i bolesnika s dijabetesom nakon supkutane primjene inzulina glargin pokazale su sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i izostanak vrhova. Stoga su koncentracije bile u skladu s vremenskim profilom farmakodinamičke aktivnosti inzulina glargin. Slika 1 prikazuje profile aktivnosti insulina glargin i NPH-inzulina u odnosu na vrijeme. Uvođenjem jednom dnevno, ravnotežna koncentracija inzulina glargin u krvi dostiže se 2-4 dana nakon prve doze. S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi.

Nakon potkožne injekcije Lantusa u bolesnika sa šećernom bolešću, inzulin glargin se brzo metabolizira na kraju polipeptidnog beta lanca kako bi tvorio dva aktivna metabolita M1 (21A-Gly-inzulin) i M2 (21A-Gly-des-30B-Thr inzulin). U plazmi je glavni cirkulirajući spoj metabolit M1. Oslobađanje metabolita M1 povećava se u skladu s propisanom dozom Lantusa.

Farmakokinetički i farmakodinamički rezultati pokazuju da se učinak potkožne injekcije Lantusa uglavnom zasniva na izolaciji M1 metabolita. Insulin glargin i metabolit M2 nisu pronađeni kod većine bolesnika kada su pronađeni njihova koncentracija nije bila ovisna o propisanoj dozi Lantusa.

U kliničkim ispitivanjima, analiza podgrupa formiranih prema dobi i spolu nije otkrila razliku u efikasnosti i sigurnosti između pacijenata liječenih inzulinom glarginom i ukupne proučavane populacije.

Farmakokinetika u djece u dobi od 2 do 6 godina s dijabetesom tipa 1 procijenjena je u jednoj kliničkoj studiji (vidjeti „Farmakodinamika“). „Najniži“ nivoi inzulina glargin i njegovih glavnih metabolita u plazmi M1 i M2 izmereni su kod dece koja su tretirana insulinom glarginom i otkriveno je da su uzorci koncentracije u plazmi slični uzorcima odraslih, što dokazuje akumulaciju insulina glargin ili njegovih metabolita kod dugotrajne primjene izostaju.

Insulin glargin je analog humanog inzulina, dizajniran tako da ima malu rastvorljivost pri neutralnom pH. Potpuno je topiv pri kiselom pH Lantus® ubrizgavanja (pH 4). Nakon supkutane primjene, kisela otopina se neutralizira, uzrokujući stvaranje mikroprecipitata, iz kojeg se kontinuirano oslobađa inzulin glargin u malim količinama, pružajući ravnomjeran, predvidljiv profil koncentracije / vremena s dugotrajnim djelovanjem.

Vezanje na insulinske receptore: in vitro studije pokazuju da je afinitet inzulina glargin i njegovih metabolita M1 i M2 prema ljudskim insulinskim receptorima isti kao i za humani inzulin.

Vezanje receptora IGF-1: afinitet inzulina glargin za humani IGF-1 receptor je približno 5-8 puta veći od onog humanog inzulina (ali otprilike 70-80 puta niži od IGF-1), dok su metaboliti M1 i M2 se vežu na IGF-1 receptor s nešto nižim afinitetom u odnosu na ljudski inzulin.

Ukupna terapijska koncentracija inzulina (inzulin glargin i njegovi metaboliti), određena u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, bila je primjetno manja nego što bi bila potrebna za polovinu maksimalnog odgovora od hvatanja receptora IGF-1 i naknadne aktivacije mitogenog proliferativnog puta induciranog receptorom IGF-1 . Fiziološke koncentracije endogenog IGF-1 mogu aktivirati mitogeni proliferativni put, međutim, terapijske koncentracije određene tijekom terapije inzulinom, uključujući terapiju Lantusom, značajno su niže od farmakoloških koncentracija potrebnih za aktiviranje IGF-1 puta.

Primarno djelovanje inzulina, uključujući inzulin glargin, je reguliranje metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi snižavaju razinu glukoze u krvi povećanjem unosa glukoze u perifernim tkivima, posebno skeletnom mišiću i masnom tkivu, kao i suzbijanjem stvaranja glukoze u jetri. Insulin suzbija lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i pojačava sintezu proteina. Kliničko-farmakološka istraživanja pokazala su da su intravenski primijenjeni inzulin glargin i humani inzulin bili ekvivalentni ako se primjenjuju u istim dozama. Kao i kod svih inzulina, fizička aktivnost i ostali faktori mogu utjecati na razdoblje djelovanja inzulina glargin.

U studijama koje su koristile euglikemijsku stezaljku kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, djelovanje supkutano ubrizganog inzulina glargin bilo je sporije od humanog NPH inzulina, učinak inzulina glargin bio je gladak i vrstan, njegovo trajanje je duže.

Vrijeme (sati) proteklo nakon potkožne injekcije

Kraj perioda posmatranja

* definira se kao količina ubrizgane glukoze radi održavanja konstantne razine glukoze u plazmi (satni prosjek).

Duže djelovanje potkožnog inzulina glargin direktno je povezano s njegovom sporom apsorpcijom, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno.U različitih pojedinaca i kod iste osobe razdoblje djelovanja inzulina i njegovih analoga, poput inzulina glargin, može se značajno razlikovati.

U kliničkoj studiji simptomi hipoglikemije ili znakovi hormonske kontraregulacije kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika s dijabetesom tipa 1 bili su isti nakon intravenske primjene inzulina glargin i humanog inzulina.

Lantus: olovka za brizgalice - uslovi upotrebe i skladištenja

Lijek treba čuvati u frižideru, ali dalje od zamrzivača. Temperatura skladištenja - 4–8 ° C. Olovka za štrcaljku drži se na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena pre upotrebe, a nakon upotrebe čuva se izvan frižidera, ali ne na direktnom suncu i u blizini uređaja za grejanje.

Rok trajanja lijeka 3 godine .

SoloStar ručka je za jednokratnu upotrebu i ne može se ponovo koristiti.

Sterilne igle kompatibilne sa SoloStar olovkom za injekcije mijenjaju se prije svake ubrizgavanja inzulina, a zatim uklanjaju i odbacuju.

Trošak olovke za špriceve

Lantus se izdaje iz ljekarni na recept. Pacijenti s dijabetesom primaju inzulin besplatno. Međutim, propisani su oni analozi koji su dostupni na besplatnom receptu. Nije uvek to inzulin na koje je pacijent naviknut .

Cijena lijeka Lantus SoloStar (100 IU / ml 3 ml br. 5) u moskovskim ljekarnama u srpnju 2017. kreće se od 2810 do 4276 rubalja po pakovanju.








Uložak od 3 ml i olovke za injekciju SoloStar

1 ml rastvora sadrži:

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), voda za injekcije.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna tvar: inzulin glargin - 3,6378 mg, što odgovara 100 PIECES humanog inzulina.

pomoćne tvari: m-krezol, cink-hlorid, glicerin (85%) (E422), natrijum-hidroksid (E524), koncentrirana solna kiselina (E507), polisorbat 20, voda za injekcije.

Insulin glargin dobiva se rekombinacijom DNA bakterija vrste Escherichia coli.

bistra, bezbojna otopina.

Interakcije lijekova

Brojne supstance utiču na metabolizam glukoze i mogu zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin.

Tvari koje mogu pojačati učinak snižavanja glukoze u krvi i povećati osjetljivost na hipoglikemiju uključuju oralna antidijabetička sredstva, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE), disopiramide, fibrate, fluoksetin, inhibitore monoamin oksidaze (MAO), pentoksifililide i propilen sulfide.

Tvari koje mogu oslabiti učinak snižavanja glukoze u krvi uključuju kortikosteroidne hormone, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene i progestogene, derivate fenotiazina, somatropin, simpatomimetike (npr. Epinefrin (adrenalin), salbutamolid, , atipične antipsihotičke lijekove (npr., klozapin i olanzapin) i inhibitore proteaza.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i alkohol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina u krvi. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, ponekad praćenu hiperglikemijom.

Osim toga, pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput β-blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti blagi ili ih nema.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Rješenje za ispitivanje sc providan, bezbojan ili gotovo bezbojan.

Pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol), cink-hlorid, glicerol (85%), natrijum-hidroksid, solna kiselina, voda d / i.

3 ml - bezbojne staklene patrone (5) - konturne ćelijske ambalaže (1) - paketi od kartona.
3 ml - staklene patrone bez boje (1) - olovke za štrcaljke OptiSet (5) - pakovanja od kartona.
3 ml - bezbojne staklene patrone (1) - OptiClick sistemi kaseta (5) - pakovanja od kartona.

Izdajte obrasce i pakiranje

Rastvor za potkožno davanje 100 PIECES / ml

3 ml rastvora u ulošku prozirnog, bezbojnog stakla. Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom.

Na 5 uložaka u ambalaži sa blister trakom od filma polivinilklorida i aluminijske folije.

Za 1 pakiranje u obliku blistera, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Otopina za potkožnu injekciju 100 PIECES / ml

10 ml otopine u bocama od prozirnog, bezbojnog stakla, začepljenog čepovima od hlorobutila i valjanih aluminijskim čepovima sa zaštitnim kapicama od polipropilena.

Za 1 bocu, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u kartonsku kutiju.

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi od 2 do 8 ° C na tamnom mjestu.

Ne smrzavajte se! Čuvajte van dohvata djece!

Nakon prve upotrebe, uložak ugrađen u ručku može se koristiti 4 tjedna i čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C (ali ne u hladnjaku).

Nakon otvaranja boce, rastvor se može koristiti 4 nedelje i čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C (ali ne u hladnjaku).

Rok trajanja

2 godine (boca), 3 godine (uložak).

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Lantus je jedan od prvih vrhunskih analoga ljudskog insulina. Dobiva se zamjenom aminokiseline asparagin glicinom na 21. mjestu A lanca i dodavanjem dvije aminokiseline arginina u B lancu u terminalnu aminokiselinu. Ovaj lijek proizvodi velika francuska farmaceutska korporacija - Sanofi-Aventis. Tijekom brojnih istraživanja dokazano je da inzulin Lantus ne samo da smanjuje rizik od hipoglikemije u usporedbi s lijekovima NPH, već također poboljšava metabolizam ugljikohidrata. Ispod su kratka uputstva za upotrebu i pregledi dijabetičara.

Djelatna tvar Lantusa je insulin glargin. Dobiva se genetskom rekombinacijom upotrebom k-12 soja bakterije Escherichia coli. U neutralnom okruženju je malo rastvorljivo, u kiselom mediju se rastvara sa stvaranjem mikroprecipitata, koji stalno i sporo oslobađa inzulin. Zbog toga Lantus ima glatki profil djelovanja koji traje do 24 sata.

Glavna farmakološka svojstva:

  • Usporavanje adsorpcije i profil vrhunskog djelovanja u roku od 24 sata.
  • Suzbijanje proteolize i lipolize u adipocitima.
  • Aktivna komponenta veže se na receptore za inzulin 5-8 puta jače.
  • Regulacija metabolizma glukoze, inhibicija stvaranja glukoze u jetri.

U 1 ml Lantus Solostar sadrži:

  • 3.6378 mg insulina glargin (u smislu 100 IU humanog inzulina),
  • 85% glicerola
  • voda za ubrizgavanje
  • klorovodična koncentrovana kiselina,
  • m-krezol i natrijum hidroksid.

Farmakološki opis

Lantus dugog djelovanja sadrži glavnu aktivnu komponentu - glargin koji je sintetiziran iz soja bakterije Escherichia rekombinacijom njegove DNA. Osim glargina, u Lantusu se nalaze i pomoćni sastojci:

  • metakrezol
  • cink hlorid
  • natrijum hidroksid
  • glicerol
  • solna kiselina
  • voda.

Lantus se unosi pod kožu, gdje se zbog uklanjanja kisele reakcije otopine stvara takozvani mikroprecipitat: iz njih će se glargin postepeno oslobađati sljedeći put, djelujući na osobu nježno i predvidljivo.

Glargin se veže na receptore za inzulin jednako efikasno kao i endogeni ljudski inzulin, što čini njihovu biološku aktivnost prilično uporedivom. Kao i drugi slični lijekovi, i Lantus je uključen u regulaciju metabolizma šećera, smanjujući njegovu količinu u krvi i pomaže perifernim tkivima poput mišića i masti da ih bolje apsorbiraju. Uz to, glargin usporava proizvodnju šećera u jetri, istovremeno katalizirajući proizvodnju proteina.

Budući da dugo djeluje inzulin, Lantus se polako apsorbira u krv iz potkožnih masnoća, što dovodi do potrebe da se koristi ne više od jednom dnevno.

U prosjeku, nakon injekcije, glargin počinje sa radom nakon jednog sata, nastavljajući djelovati tokom dana (ponekad i duže tokom nekoliko sati). Uopšte, delotvornost i trajanje Lantusove akcije direktno zavise od svakog pojedinačnog slučaja.

Upotreba tokom trudnoće

Kao i svi slični lijekovi, i Lantus se treba koristiti s pažnjom tokom trudnoće, mada laboratorijski testovi nisu otkrili nikakvu štetu koja bi mogla biti učinjena na plodu. Učinak ovog alata ne razlikuje se od ostalih njegovih analoga koje su koristile trudnice oboljele od dijabetesa. Međutim, to ne eliminira potrebu propisivanja Lantusa sa svom točnošću i kontrole razine šećera u krvi do isporuke. Potreba ženskog tijela za inzulinom tokom trudnoće obično je nešto manja tokom prva tri mjeseca, ali tada se, tijekom drugog i trećeg tromjesečja, postepeno povećava. Ova se razina vraća na normalu nakon porođaja, ali ponekad postoji vjerovatnost hipoglikemije. Tijekom naknadnog dojenja, možda će biti potrebno prilagoditi propisanu dozu Lantusa.

Interakcija Lantusa sa drugim lijekovima i supstancama

Različiti lijekovi mogu i poboljšati hipoglikemijsko svojstvo Lantusa i oslabiti ga, stoga za pravovremeno prilagođavanje doze morate znati sve moguće mogućnosti. Ako govorimo o amplifikaciji, tada se ovim lijekovima mogu pripisati:

  • hipoglikemijski lijekovi koji se uzimaju oralno,
  • disopiramidi
  • fluoksetin
  • pentoksifilin
  • salicilati,
  • fibrati
  • inhibitori monoamin oksidaze
  • propoksifen
  • antimikrobna sredstva sulfonamida.

Druge tvari mogu, naprotiv, oslabiti učinak koji proizvodi Lantus, što može zahtijevati malo povećanje njegove doze. Takve hemikalije uključuju sljedeće:

  • danazol
  • različiti diuretici
  • izoniazid
  • hormonski kontraceptivi,
  • epinefrin, salbutamol, terbutalin,
  • diazoksid
  • glukagon,
  • fenotiazin,
  • hormon rasta,
  • hormoni štitnjače,
  • antipsihotici
  • inhibitori proteaze.

Postoje i tvari koje mogu dvostruko utjecati na hipoglikemijsko svojstvo glargina, a među njima su beta blokatori, litijeve soli, alkohol, klonidin, pentamidin, gvanetidin, rezerpin. Treba napomenuti da posljednja dva mogu „podmazati“ znakove nadolazeće hipoglikemije, što stoga predstavlja dodatnu opasnost za dijabetičare.

Šta još trebate znati o Lantusu?

S obzirom da je Lantus inzulin dugotrajnog djelovanja, nije ga moguće koristiti kao sredstvo u borbi protiv dijabetičke ketoacidoze. Uz to, oslabljena bubrežna funkcija (posebno u starijih osoba) dovodi do smanjenja brzine izlučivanja šećera, zbog čega njihova potreba za inzulinom može značajno smanjiti. Isto se odnosi na ljude s akutnim zatajenjem jetre, jer gube djelotvornost procesa glukoneogeneze i transformacija inzulina gubi tempo.

Liječnik koji se liječi mora upamtiti da ako kontrola razine šećera u krvi nije izvršena marljivo ili ako pacijent ima sklonost hiperglikemiji ili hipoglikemiji, mora se poduzeti niz mjera prije prilagođavanja doze Lantusa. Evo šta treba učiniti:

  • pazite da pacijent slijedi prethodno definirani režim liječenja,
  • provjerite je li pacijent ubrizgavao glargin na strogo određena mjesta na tijelu,
  • provjeriti pacijentovu usklađenost sa svim potrebnim mjerama prilikom uvođenja Lantusa ispod kože.

Vrijeme razvoja hipoglikemije kod pacijenta povezano je s profilom djelovanja lijekova koji sadrže inzulin koje on koristi. To znači da ako inzulin s produljenim djelovanjem uđe u krv kasnije nego što se očekivalo, povećava se rizik od jutarnje hipoglikemije, dok se vjerojatnost noćne hipoglikemije smanjuje. Treba imati na umu da nadoknada pacijentovog hipoglikemijskog stanja u slučaju Lantusa može trajati duže zbog dugog profila njegovog djelovanja.

Postoji niz bolesti kod kojih čak i umerena hipoglikemija može izazvati ozbiljne ili nepovratne zdravstvene efekte. Tu spadaju vaskularna stenoza mozga ili koronarnih arterija, kao i proliferativna retinopatija. Treba napomenuti da kod nekih skupina ljudi znakovi nadolazeće hipoglikemije mogu biti blagi ili uopšte izostati. Među glavnim kategorijama su sljedeće:

  • pacijenti s poboljšanom regulacijom šećera u krvi
  • ljudi koji imaju tendenciju da sporo razvijaju hipoglikemiju,
  • stariji ljudi
  • pacijenti koji su ranije koristili insulin životinjskog porekla,
  • pacijenti sa dugom istorijom dijabetesa,
  • ljudi koji pate od neuropatije ili mentalnih poremećaja.

Bilo koji od ovih uzroka može dovesti do teške hipoglikemije (do nesvjestice) prije nego što dijabetičar prepozna svoju prijetnju. Postoje i drugi faktori, čije prisustvo zahtijeva da pacijent pažljivo nadzire njegovo stanje i prilagodi dozu Lantusa. Osim istodobnog dijabetesa, to uključuje povećanu osjetljivost na glargin, promjenu područja ubrizgavanja, prekomjernu fizičku aktivnost, kršenje prehrane, pijenje alkohola, povraćanje ili proliv, kao i neke poremećaje u endokrinom sustavu.

Pravilno skladištenje inzulina

Lantusove patrone treba čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa, a hladnjak je za to najprikladniji, ali morate paziti da ambalaža ne dodiruje zamrzivač ili smrznutu hranu. Nemoguće je previše hladiti lijek, kao i izlagati ga izravnom suncu ili omogućiti djeci da mu pristupe.

Olovka štrcaljke u koju se umeće patrona mora se držati nekoliko sati na sobnoj temperaturi pre upotrebe. Važno je zapamtiti da je kod Lantusa koji je već napunjen olovkom za šprice maksimalni rok trajanja smanjen na mjesec dana, a za praćenje nakon prve upotrebe bolje je obilježiti datum prve injekcije na etiketi. Da bi se izbjegao rizik od infekcije, samo jedan pacijent treba koristiti olovku za špriceve.

Prođite BESPLATNI TEST! I PROVJERITE, DA LI SVE ZNATE O DIJABETIMA?

Vremensko ograničenje: 0

Navigacija (samo brojevi poslova)

0 od 7 izvršenih zadataka

ŠTA POČETI? Uvjeravam vas! Biće vrlo zanimljivo)))

Već ste prošli test. Ne možete ga ponovo pokrenuti.

Morate se prijaviti ili registrirati kako biste započeli test.

Da biste započeli ovo, morate provesti sljedeće testove:

Tačni odgovori: 0 od 7

Ostvarili ste 0 od 0 bodova (0)

Hvala na vašem vremenu! Evo rezultata

  1. Uz odgovor
  2. Sa oznakom sata

Što doslovno znači naziv „dijabetes“?

Koji hormon nije dovoljan za dijabetes tipa 1?

Koji simptom NIJE PRETHODNI za dijabetes?

Put administracije

Lantus® treba davati subkutano. Lantus® se ne smije davati intravenski. Produljeno djelovanje Lantusa nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću. Intravenska primjena uobičajene potkožne doze može dovesti do teške hipoglikemije. Nema klinički značajne razlike u nivou seruma inzulina ili glukoze nakon primene Lantusa na trbušnu stijenku, deltoidni mišić ili bedro.Potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar istog područja. Lantus® ne treba miješati sa drugim inzulinom ili razrjeđivati. Mešanje i razblaživanje može promeniti profil vremena / dejstva; mešanje može prouzrokovati oborine.

Pravilna upotreba olovke

Prije upotrebe SoloStara, pažljivo pročitajte upute za upotrebu, koje su opisane u uputstvu.

Pogrešno davanje leka

Zabilježeni su slučajevi kada je droga zamijenjena s drugim inzulinama, posebno, inzulini kratkog djelovanja umjesto glarginom su greškom primijenjeni. Prije svake injekcije potrebno je provjeriti oznaku insulina kako ne bi došlo do zabune između inzulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Lantusa i pioglitazona

Poznati su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji sa inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To treba imati na umu prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Lantusa. Ako se propisuje kombinirano liječenje, pacijente treba nadzirati zbog znakova i simptoma zatajenja srca, povećanja tjelesne težine i oteklina. Pioglitazon treba prekinuti ako se neki srčani simptom pogorša.

Ovaj lek se ne može mešati sa drugim lekovima. Važno je da špricevi ne sadrže tragove drugih supstanci.

Lantus solostar Primjena u trudnoći i djeci

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin. Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o uporabi lijeka Lantus® SoloStar® kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina. Imenovanje lijeka Lantus® SoloStar® trudnicama treba provoditi s oprezom. Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi. Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetesom važno je održavati kontrolu glikemije tijekom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi od presudnog značaja. U žena tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Doziranje Lantus Solostar

P / c. Odrasli i djeca starija od 6 godina. Lantus® SoloStar® treba upotrebljavati samo s / c jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme. Lantus® SoloStar® treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za supkutanu primjenu lijeka. Doza lijeka Lantus® SoloStar® i doba dana za njegovu primjenu biraju se pojedinačno. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus® SoloStar® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Prelazak s liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus® SoloStar® Pri zamjeni režima liječenja inzulinom srednjeg ili dugog djelovanja režimom liječenja s Lantus® SoloStar®, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu bazalnog inzulina, a možda će biti potrebno i promjenu istodobne antidijabetičke terapije (doze i režimi primjene dodatno korištenih inzulina kratkog djelovanja ili njihovih analoga ili doza oralnih hipoglikemijskih lijekova). Kada se pacijenti prenose sa davanja inzulina-izofana dva puta u toku dana na jednokratnu primjenu Lantus® SoloStar® preparata kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim časovima, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja.Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze, barem djelomično, treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, nakon čega slijedi pojedinačno prilagođavanje režima doziranja. Lantus® SoloStar® ne smije se miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati. Morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati. Miješanje sa drugim inzulinama može uzrokovati taloženje. Kao i kod ostalih humanih analoga inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze inzulina zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus® SoloStar®. U procesu prelaska na Lantus® SoloStar® i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina. U slučaju poboljšane metaboličke regulacije i posljedičnog povećanja osjetljivosti tkiva na inzulin, možda će biti potrebno dodatno prilagoditi režim doziranja. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje doprinose povećanoj predispoziciji za razvoj hipo- ili hiperglikemije. Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenju uobičajene doze, namijenjene uvođenju sc, može se javiti teška hipoglikemija. Trajanje djelovanja lijeka Lantus® SoloStar® ovisi o lokalizaciji mjesta njegove primjene. Upute za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za injekciju SoloStar® Prije prve upotrebe, olovku štrcaljke morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu. Prazne SoloStar® šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti. Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu. Rukovanje olovkom za injekciju SoloStar® Pre upotrebe olovke za injekciju SoloStar®, pažljivo pročitajte informacije o upotrebi. Važne informacije o korištenju olovke za injekciju SoloStar® Prije svake upotrebe pažljivo pričvrstite novu iglu na olovku štrcaljke i izvršite sigurnosni test. Treba koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar®. Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije. Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar® ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi. Uvijek je potrebno imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar® u slučaju da izgubite ili oštetite prethodnu kopiju olovke za injekciju SoloStar®. Upute za skladištenje Odjeljak Uvjeti skladištenja treba pregledati u skladu s pravilima skladištenja SoloStar® olovke za štrcaljke. Ako se SoloStar® olovka za štrcaljku čuva u hladnjaku, potrebno ju je ukloniti 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina postane sobne temperature. Davanje ohlađenog insulina je bolnije. Korištena olovka za injekciju SoloStar® mora biti uništena. Postupak Olovka za injekciju SoloStar® mora biti zaštićena od prašine i prljavštine. Izvana SoloStar® olovka za šprice možete očistiti brisanjem vlažnom krpom.Ne uranjajte olovku za injekciju SoloStar® u tečnost, ne isperite je niti podmažite jer to može oštetiti olovku za injekciju SoloStar®. Olovka SoloStar® špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar® olovke za špriceve. Ako sumnjate da je upotrijebljena olovka za injekciju SoloStar® oštećena, upotrijebite novu olovku za štrcaljke. Faza 1. Kontrola inzulina. Oznaka na olovci za SoloStar® špricu mora biti provjerena da bi bila sigurna da sadrži odgovarajući inzulin. Za Lantus®, olovka za injekciju SoloStar® siva je s ljubičastim dugmetom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja čepa olovke za špric, kontrolira se izgled inzulina koji se nalazi u njemu: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji. Faza 2. Povezivanje igle Morate se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar® olovkom za štrcaljku. Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke. Faza 3. Provođenje sigurnosnog ispitivanja Prije svake injekcije mora se izvršiti sigurnosna provjera kako bi se osiguralo da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka. Izmjerite dozu koja je jednaka 2 kom. Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Namještanje olovke za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se svi mjehurići zraka usmjere prema igli. Potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje. Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno. Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 može ponoviti sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle. Faza 4. Odabir doze Doza se može podesiti s tačnošću od 1 UNIT, od minimalne doze (1 UNIT) do maksimalne (80 UNIT). Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 jedinica, treba dati 2 ili više injekcija. Prozor za doziranje treba navesti „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza. Faza 5. Primjena doze Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka. Igla se mora umetnuti ispod kože. Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 s dok iglu ne izvadite. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti. Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle U svim slučajevima iglu nakon svake injekcije mora se ukloniti i odbaciti. Ovim se osigurava sprečavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina. Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika stavljanja kapice jednom rukom) moraju se pridržavati kako bi se smanjio rizik od nezgoda koje uključuju igle i kako bi se spriječila infekcija. Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar® kapicom.

Simptomi: predoziranje inzulina može dovesti do teške i ponekad dugotrajne hipoglikemije koja prijeti pacijentovom životu. Liječenje: epizode umjerene hipoglikemije obično se zaustavljaju unosom brzo probavljivih ugljikohidrata. Možda će biti potrebno promijeniti režim doziranja lijeka, prehranu ili fizičku aktivnost. Epizode teške hipoglikemije, koja se manifestuje komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zahtijevaju intravensku ili subkutanu primjenu glukagona, kao i intravensko davanje koncentrirane otopine dekstroze (glukoze).Može biti potreban dugotrajni unos ugljikohidrata i specijalistički nadzor, kao nakon vidljivog kliničkog poboljšanja moguć je recidiv hipoglikemije.

Ostavite Svoj Komentar