Bol u pankreasu: simptomi, lečenje

Kako boli gušterača? Ovo pitanje postavlja svaka osoba koja se suoči sa pojavom bola u predelu organa.

Pojavom boli u gušterači postavlja se pitanje kako se samostalno nositi s pojavama boli. Takve senzacije mogu ukazivati ​​na razvoj patologija i poremećaja u funkcionisanju vitalnog organa.

Svako ko ima simptome oštećenja organa trebao bi znati šta učiniti ako gušterača boli, i kako otkloniti bol kod kuće prije dolaska liječnika.

Gušterača je organ koji sudjeluje aktivno u probavi, proizvodeći želudačni sok obogaćen enzimima koji pomažu proces probave hrane koja ulazi u probavni trakt.

Osim toga, tijelo je odgovorno za proizvodnju hormona unutrašnje sekrecije. Na primjer, hormon inzulin proizveden od beta ćelija otočića Langerhansa odgovoran je za regulaciju sadržaja šećera u krvnoj plazmi i za unos glukoze u ćelije tkiva ovisnih o insulinu. Kršeći njegovu proizvodnju, razvija se dijabetes.

Pored inzulina, ćelije gušterače stvaraju sljedeće hormone koji se odnose na endokrini sistem regulacije u tijelu:

  • alfa ćelije proizvode glukagon,
  • delta ćelije sintetišu somatostatin,
  • D1 ćelije proizvode VIP,
  • PP ćelije proizvode polipeptid pankreasa.

Uz to, ćelije gušterače stvaraju malu količinu gastrina, tiroliberina i somatoliberina.

Hormoni koji stvaraju alfa, beta, delta, D1 i PP ćelije aktivno su uključeni u većinu biohemijskih procesa koji se odvijaju u tijelu.

Zašto pankreas boli?

Najčešće, uzrok boli je razvoj u tkivima upalnog procesa koji se može javiti iz više razloga.

Upalni proces koji se razvija u tkivima organa naziva se pankreatitisom.

Čimbenici koji doprinose pankreatitisu

Kao što je gore spomenuto, najčešće je uzrok kvara i pojava bolova upalni proces.

Osjećaji boli koji nastaju u ovom slučaju imaju jasnu lokalizaciju u želucu sa prelaskom na stranu lijevog hipohondrija i leđa.

U hroničnom obliku bolesti, bol može biti bolan, dati u donji dio leđa uzrokujući peckanje. Bol u takvoj situaciji prati osobu neprestano, ne nestajući ni noću.

Često je pojava bolova u pojasu, koja je vrlo jaka i obično je rezanja u prirodi. Takva bol može izazvati ne samo nelagodu kod osobe.

U nekim slučajevima pacijent može toliko uznemiriti da dovodi do šoka boli, što može dovesti do smrti.

U slučaju takve situacije potrebno je poduzeti potrebne mjere za smanjenje intenziteta boli i hitno nazvati pomoć u brzini.

Razvoj pankreatitisa može biti posljedica sljedećih razloga:

  1. Loša prehrana. Pretjerano prejedanje ili izgladnjivanje, masna i začinjena hrana izazivaju stvaranje enzima koji mogu uništiti stanice tkiva organa.
  2. Pušenje i zloupotreba alkohola izaziva prekomjernu proizvodnju pankreasnog soka, što dovodi do uništavanja ćelija.
  3. Kršenja u procesima metabolizma i opskrbe krvi organizmom.
  4. Poremećaji u radu jetrenog tkiva, tankog creva, žučnog peska i žučnih puteva.
  5. Dugotrajna upotreba lijekova.

Izloženost stresima i živčanim napetostima na tijelu stvara situaciju u kojoj osoba može dobiti pankreatitis.

Negativni utjecaj ovih faktora dovodi do poremećaja u gušterači, što zauzvrat utječe na većinu procesa koji se odvijaju u pacijentovom tijelu.

Iz tog razloga, treba znati kako pravodobno prepoznati znakove upalnog procesa. Osoba koja ima upalu trebalo bi preduzeti mere za otklanjanje prekršaja i razloge njegove pojave, kad se lečenje može sprovesti samostalno, pod nadzorom lekara. Manjak pravodobnog tretmana može prouzrokovati različite ozbiljne komplikacije u pacijentovom tijelu.

Najopasnije komplikacije su nekroza pankreasa, ascites i stvaranje pseudociste.

Bol u pankreasu. Simptomi Lečenje

Kod pankreatitisa je bol konstantna, ne pojačavaju se i ne nestaju. Jaka je bol u gušterači. Simptomi nisu ograničeni na to. Napadi su vrlo često praćeni mučninom i povraćanjem. U akutnom procesu bol je mnogo intenzivniji nego u hroničnom. Njihova lokalizacija: započinje u želucu i prelazi u lijevi hipohondrij i leđa. Bol u pojasu je vrlo jaka, rezne je prirode. Ponekad ovo stanje kod pacijenta izazove šok od bola, od kojeg može umrijeti. Stoga, kada se pojave takvi simptomi, hitno je potrebna pomoć.

Hronični pankreatitis javlja se s periodima remisije i pogoršanja. Tijekom egzacerbacije javlja se bolna tupa bol u gušterači. Simptomi se malo razlikuju od akutnog procesa. Mučnina i povraćanje mogu biti povezani sa poremećenim stolicama. Ponekad se upalni proces odvija ozbiljnim komplikacijama:

  • pankreasna nekroza - nekrotična dekompozicija pankreasa,
  • ascites - nakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini,
  • formiranje pseudociste.

Uzroci bolova u pankreasu

Gušterača u ljudskom tijelu obavlja brojne važne funkcije, dio je probavnog sustava, igra ulogu u probavi proteina, masti i ugljikohidrata, odgovorna je za regulaciju metabolizma ugljikohidrata, te oslobađa inzulin i druge važne hormone u krv.

Prema tome, kvarovi utiču na probavni sistem i organe gastrointestinalnog trakta, te stanje organizma u cjelini.

Uzroci boli su raznoliki:

  • Otrovanje tijela toksinima,
  • Zloupotreba alkohola
  • Pothranjenost
  • Parazitske infestacije i još mnogo toga.

Uz već opisane faktore, nemoguće je ne spomenuti bolesti koje utječu na gušteraču i nepromjenjivo su praćene bolnim senzacijama u području gdje se nalazi:

  • Akutni i hronični pankreatitis je najčešća bolest pankreasa,
  • Onkologija, tj. Rak, praćen neoplazmama u žlijezdi,
  • Komplikacije nakon kolelitijaze.

Ovisno o specifičnostima patološkog procesa, simptomi i priroda boli mogu varirati. Drugim riječima, puno toga u dijagnostici i daljnjem liječenju ovisi o razlozima za razvoj određene patologije.

Simptomi boli pankreasa

Prije svega, vrijedno je napomenuti da mnogi pacijenti idu liječniku s pritužbama na bolove u trbuhu, ne navodeći lokaciju. Kod bolova u gušterači, na pitanje "gde boli?", Odgovor je uglavnom isti - nalazi se na levoj strani trbušne šupljine, pogodna je lokalizacija boli i nelagode.

Ako govorimo o opštim simptomima koji su praćeni većinom bolesti žlijezde to je sljedeće:

  • Bol može biti dosadan i bolan, tako oštar i rezan. Lokalizirane su u lijevom dijelu trbuha, često se daju u lumbalnu regiju i mogu pokriti cijelu trbušnu šupljinu, zbog čega je dijagnoza često složena tj.
  • Shvatite da boli, omogućit će jednostavan test. Morate leći na leđima, ako se bol samo povećala,
  • Pored bola, probleme sa gušteračom prate i pojačano stvaranje plinova, tutnjava u trbuhu, mučnina, ponekad čak i povraćanje,
  • Isto tako, mnogi pacijenti imaju pogoršanje ili potpuni gubitak apetita, promjene konzistencije i boje izmeta.

Ovo je opća simptomatologija problema, ali kao što je ranije spomenuto, ovisno o specifičnom problemu, klinički znakovi se mogu razlikovati. Da biste razumjeli sve, morate detaljnije razmotriti najvjerojatnije bolesti praćene bolom. Inače, na pitanje šta učiniti ako gušterača boli, odgovor je jednostavan - konzultirajte se s liječnikom.

Uzroci pankreatitisa

Akutni pankreatitis bolesti i njegovo pogoršanje u slučaju hroničnog procesa mogu potaknuti sljedeće čimbenike:

  • zloupotreba alkoholnih pića (gazirana su posebno štetna - džin i tonik, pivo, itd.),
  • dugotrajno uzimanje lijekova
  • poremećaji metabolizma u tijelu,
  • popratne bolesti probavnog sustava (čir na želucu, kalkularni holecistitis blokiranjem žučnog mjehura ili njegovim uklanjanjem itd.),
  • prejedanje i sklonost masnoj hrani, slanoj, začinjenoj,
  • zarazne bolesti
  • autoimune bolesti
  • pušenje

Patologije obližnjih organa mogu također izazvati bol u gušterači. Simptomi će biti slični napadu akutnog pankreatitisa. To su sledeće bolesti:

  • žučna kamena bolest
  • holecistitis
  • diskijezija žuči i žučna kesica,
  • pijelonefritis,
  • urolitijaza,
  • gastritis ili čir na želucu,
  • hronični enteritis.

Značajke akutnog pankreatitisa

Riječi akutni pankreatitis u medicini znači razvoj upalnog procesa koji obuhvata gušteraču. U tom se slučaju simptomi razvijaju prilično brzo, klinička slika je izražena. Simptomi akutnog pankreatitisa su sljedeći:

  1. Glavni simptom je bol različite prirode. U nekim slučajevima govorimo o tupim vučnim senzacijama, u drugim situacijama bolne senzacije su karakteristične oštre i rezne. Ovisno o kojem dijelu organa je upala lokalizirana, bol može zračiti na različite načine. Na primjer, ako je upala glave gušterače, bol će se dodijeliti ne samo donjem dijelu leđa, već i desnom hipohondriju tj.
  2. Važno je i razumjeti da bol u akutnom pankreatitisu ne prestaje s analgeticima ili olakšanje dolazi vrlo kratko,
  3. Obratite pažnju na druge simptome, pacijent osjeti jaku slabost i vrtoglavicu, može mu se razboljeti, često se javlja povraćanje
  4. Napredovanje patološkog procesa prati porast tjelesne temperature, što ukazuje na prisutnost upale.

Značajke hroničnog pankreatitisa

U slučajevima lošijeg lečenja akutnog oblika bolesti, čak i sa privremenim olakšanjem, patologija može prerasti u hronični oblik, za koji je karakteristična "sopstvena" klinička slika.

U ovom slučaju, lokalizacija bolnih senzacija može biti dvosmislena, što takođe ukazuje na razvoj upalnog procesa u različitim dijelovima tijela. Kao primjer možemo reći da ako je pankreasni rep zahvaćen pankreatitisom, bol će se proširiti uglavnom u lijevu stranu i lijevi hipohondrij.

Opet, ovisno o lokalizaciji upalnog procesa, bolovi različito zrače, takozvane bolove u ingvinalnoj regiji, lumbalnu kralježnicu, potkoljenicu ukazuju na različitu prirodu upale.

Po svojoj specifičnosti, bol kod osobe sa hroničnim pankreatitisom je manje intenzivna, paroksizmalna, uglavnom je prigušena, vuče se i boli, a pojačana je nakon pojave.

Bol raka karcinoma gušterače

Rak gušterače nastaje u onim slučajevima kada pod utjecajem negativnih faktora stanice organa počinju degenerirati u maligne formacije. U ranim fazama patologija se rijetko dijagnosticira zbog oskudice ili potpunog odsustva simptoma. Međutim, kako patološki proces napreduje, klinika bola je sljedeća:

  • Bolni osećaji prelaze se sa napadima, oštri su i jaki, bol je uštipanja, rezanja, pulsiranja u prirodi.

Bol kod muškaraca

Razvoj patoloških procesa kod jačeg spola ne razlikuje se mnogo od ukupne kliničke slike. Kod muškaraca su simptomi izraženi kako slijedi:

  • Bol je često intenzivna, dijagnosticira se akutna, jetrena kolika,
  • Razvijaju se znakovi trovanja hranom
  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Postoji snažna mučnina pojačana povraćanjem,
  • Dolazi do promjene boje kože prema blijedi.

Bol kod žena

Bolni osećaji kod žena sa lezijom žlezde mogu biti specifičniji, često se bolni osećaji pogrešno smatraju menstrualnim bolovima. Klinička slika je sljedeća:

  • Bol je prisutna u 95% slučajeva, često lokalizirano bliže centru trbušne šupljine, može biti akutna, prigušena ili vučna. Zbog prirode boli oni pogrešno uzimaju menstruaciju,
  • Žene doživljavaju stalnu bol, podjednako su intenzivne bez obzira na obrok,
  • Pojavljuju se i mučnina i povraćanje.
  • Postoje poremećaji stolice, uglavnom dijareja,
  • Primjećuje se žutost kože i sl.

Za žene su patologije povezane sa gušteračom kritičnije, jer endokrina disfunkcija više utječe na žensko tijelo.

Liječenje boli u pankreasu

Bez obzira na uzroke boli koji utječu na gušteraču, ako pronađete opisane simptome, morate pokušati posjetiti liječnika što je prije moguće.

Iskusni specijalist palpirat će, prikupiti anamnezu, propisati odgovarajuće testove i postaviti tačnu dijagnozu na kojoj se osnovi mora temeljiti liječenje. U mnogim slučajevima liječenje je moguće provoditi kod kuće, budući da se pravovremenim pristupom kvalificiranoj pomoći problem može riješiti konzervativnom terapijom.

Za liječenje pankreatitisa koji je najčešći uzrok boli, ljekari pribjegavaju sljedećim radnjama:

  • Otklanjanje boli provodi se imenovanjem antispazmodika. Koji su lijekovi bolji za ovo? Savršeno za No-Shpa ili Papaverin. Također je vrijedno razumjeti da u slučaju upornih bolova mogu biti potrebne injekcije lijekova protiv bolova,
  • U setu mjera i naknadnom uklanjanju bolnih osjeta potrebna su enzimska sredstva za normalizaciju funkcije žlijezde. Njihov blagotvorni učinak je i na smanjivanju opterećenja na tijelo, u tu svrhu bolesnicima je propisan "Creon" ili njegovi analozi,
  • U većini slučajeva važno je smanjiti kiselost, odnosno smanjiti sekretorne funkcije žlijezde, jer bolni osjećaji mogu doći iz stomaka. Da bi smanjili bol i poboljšali probavu, Mezim tablete su se dobro pokazale.
  • Kod težih bolesti i u kasnim fazama pankreatitisa mnogi gastroenterolozi pribjegavaju korišćenju antibakterijskih lijekova. Većina se propisuje i u tabletama, što omogućava liječenje u kućnim stvarnostima, ali mogu se propisati i injekcije.

Osim toga, u slučaju akutne boli i razvoja patoloških procesa, pacijentu se u početku preporučuje apstinirati od hrane.Konkretno, prvog dana dolazi do potpunog odbijanja hrane, za to vrijeme stanje pacijenta se stabilizira i nakon toga, pod pojavom apetita, hrana se primjenjuje u malim obrocima.

Tokom perioda odbijanja hrane važno je stalno održavati ravnotežu vode, što takođe pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Da biste to učinili, morate popiti najmanje jedan i pol litre tečnosti, u idealnom slučaju to bi trebala biti voda ili posebni biljni dekocije.

Dijeta ako boli gušterača

U sklopu liječenja pankreatitisa i drugih poremećaja gušterače, prehrana mora biti prilagođena. Preporučuje se jesti laganu hranu, važno je napustiti masna, dimljena, začinjena, pržena, slana, kisela i slatka jela.

Pored toga, sva se hrana mora kuhati na pari, peći u pećnici ili kuhati.

Očekuje se stroga dijeta koja isključuje sljedeće namirnice:

  • Alkoholna i gazirana pića, kao i kafa, jaki čajevi,
  • Sve vrste jaja,
  • Pšenični proizvodi (hljeb, puter, tjestenina, itd.),
  • Masni mliječni proizvodi,
  • Masno meso, jetra i svi poluproizvodi (konzervirana hrana, kobasice itd.),
  • Ne možete jesti i masnu ribu,
  • Među žitaricama treba da se suzdržite od pšenice, kukuruza, ječma, prosa, ječma,
  • Odbijanje bilo kakvih slastičarskih proizvoda je važno.

Što se tiče hrane koja boluje od gušterače, možete i trebate:

  • Mliječni proizvodi s malo masti,
  • Pšenični hljeb treba biti samo grubo brašno i ustajalo,
  • Riža, heljda, zobena kaša i kaša dozvoljeni su kao žitarice,
  • Dijetalno meso (zec, govedina, bijela piletina, ćuretina) dobro se slaže.
  • Dobra opcija bi bila jesti povrće svježe i kuhano.

Simptomi i liječenje kod kuće, ako gušterača boli, važno je i potrebno je znati. Ali ipak, s problemom ove prirode, morate se posavjetovati s liječnikom, jer samo na taj način možete otkriti uzroke boli, postaviti tačnu dijagnozu i pravilno se boriti protiv bolesti.

Prijatelji! Ako vam je članak bio koristan, podijelite ga sa prijateljima ili ostavite komentar.

Šta može ublažiti bol?

Da biste izbjegli ozbiljne komplikacije pankreatitisa i pojavu bolova u gušterači (simptomi su navedeni gore), morate što prije posjetiti liječnika i započeti liječenje. Najrazumnije je nazvati hitnu pomoć. Najvjerovatnije će biti ponuđena hospitalizacija. Prije dolaska liječnika, kako bi ublažio bol u gušterači, tačnije, donio malo olakšanja i smanjio njen intenzitet, mogu:

  • nanošenje hladnoće na upaljeno mjesto
  • privremeni teški post,
  • usvajanje sjedećeg položaja sa nagibom prema naprijed ili u položaju koljena i lakta,
  • uzimanje preparata No-Shpa ili Drotaverin,
  • ako je moguće, tada treba dati intramuskularnu injekciju ovih lijekova,
  • uzimanje male količine tekućine (pacijentu se mora davati često u 1/4 šalice - to će umanjiti simptome intoksikacije),
  • apsolutni mir (ne možete raditi nagle pokrete - to povećava bol).

Hladnoća, glad i mir

U upalnom procesu pacijentu je potrebno osigurati hladnoću, glad i mir. Upravo ova klasična trijada pomaže ublažavanju bolova u gušterači. Simptomi akutnog pankreatitisa su nešto smanjeni.

Hladna je potrebna da bi se smanjila oteklina. Primjenjuje se 10-15 minuta, po potrebi se postupak može ponoviti nakon 30-40 minuta. To pomaže u smanjenju simptoma akutne upale i ublažava bol u gušterači. Simptomi pankreatitisa postupno se povlače.

Glad omogućuje maksimalno pražnjenje probavnog trakta. U nedostatku hrane, gušterača prestaje stvarati sok gušterače, a kao što je već spomenuto sadrži lužine, koje mogu nadražiti žlijezdu. Smanjenje količine proizvedene sekrecije pomaže ublažavanju simptoma akutne upale. U akutnom pankreatitisu gladovanje može trajati do 3-4 dana. Do kraja drugog dana možete piti vodu i popiti malo povrća. Ako se glad ne može podnijeti, dopuštena je upotreba male količine krekera.

Mir je osiguran strogim pridržavanjem kreveta. Akutni pankreatitis je opasan zbog svojih komplikacija, pa je potrebno minimizirati fizičku aktivnost. Omogućavanjem ovih stanja smanjuje se bol u gušterači. Liječenje se nadopunjuje intravenskom primjenom lijekova. To se već radi u bolnici.

Bol u gušterači. Medicinski tretman

Za ublažavanje simptoma opće intoksikacije bolesniku se intravenski daje velika količina tečnosti, sa jakim bolovima, kapljice se stavljaju na rastvor Novokaina. Kada prestane bol u gušterači, nastavlja se liječenje primjenom enzima koji zamjenjuju enzime.

Za ublažavanje sindroma boli, lekovi No-Shpa, Baralgin i Papaverin koriste se u obliku tableta ili injekcije. Nakon ukidanja gladi, pacijentu je propisana štedljiva dijeta. U slučaju nedovoljne proizvodnje enzima pankreasa za bolju probavu, naznačeni su pripravci koji zamjenjuju enzim Festal, Creon, Mezim ili Pancreatin. Smanjuju opterećenje gušterače. Ovi lijekovi se uzimaju s hranom.

Kako bi se smanjila kiselost želučanog soka, može se propisati davanje tableta lijekovima "Cimetidin", "Ranitidin" ili "Famotidin". Smanjenje kiselosti pomaže u smanjenju upalnog procesa i iritacije gušterače.

Kod hroničnog oblika pankreatitisa može se naznačiti lijek "Octreotide", on se daje intravenski.

Liječenje ima sljedeće ciljeve:

  1. ublažavanje boli
  2. normalizacija probave
  3. eliminacija inkretorne insuficijencije.

Endokrina insuficijencija je smanjenje endokrine funkcije. Može dovesti do razvoja sekundarnog dijabetesa melitusa (ovo je jedna od komplikacija pankreatitisa), što smanjuje proizvodnju inzulina. Šta učiniti ako postoji bol u gušterači (simptomi, liječenje), sada imamo ideju. Mi ćemo detaljnije razgovarati o dijeti.

Kod pankreatitisa preporučuje se jesti frakcijski, to je često, ali nije dovoljno. Veličina posluživanja ne smije biti veća od 200 ml. Preporučuje se 6 obroka dnevno.

Ugljikohidrate i masti je poželjno ograničiti. Preferira se proteinska hrana. Mliječni proizvodi su korisni, mlijeko u čistom obliku od pacijenata s pankreatitisom nije uvijek dobro podnošljivo. Zbog toga je bolje kuhati kašu i na njoj kuhati omlete. Možete založiti supe od pire, mršavo meso i ribu.

Povrće i voće možete jesti sirovo, kuhano i pečeno. Juhe se kuhaju isključivo na povrtnom juhu. Preporučljivo je kuhati kašu (heljda, zobena kaša, riža) u vodi ili razrijeđenom mlijeku i obrisati sito. Biljno ili rafinirano ulje je dozvoljeno ne više od 20 g dnevno. Jaja mogu biti samo kuhana ili kajgana. Korisno je piti juhu od šipka.

Zabranjeni proizvodi

Začinjena, pržena, masna hrana i bilo koja alkoholna i gazirana pića treba u potpunosti biti isključeni. Pored toga, ne možete jesti:

  • kiseli krastavci, juha od kupusa, borsch, supe od gljiva,
  • bilo koja konzervirana hrana
  • kobasice,
  • slani kavijar
  • tvrdo kuhana jaja,
  • banane i grožđe
  • Čokolada

Alternativne metode lečenja

Postoje narodni recepti za lečenje pankreatitisa.

  1. Isperite čašu heljdine kaše i samljeti u blenderu. Mljevenu žitaricu prelijte čašom kefira i insistirajte preko noći. Polovina rezultirajućeg proizvoda se jede ujutro na prazan stomak, druga polovina - prije spavanja.
  2. 1-2 tjedna ujutro pojedite 3 datuma i tek nakon pola sata započnite doručak.
  3. Kod hroničnog pankreatitisa korisno je da se organizuju dani krastavca jednom tjedno. Tokom ovog dana trebate pojesti 2-2,5 kg krastavaca u 5-6 prijema. Ostali proizvodi su u potpunosti isključeni.
  4. Korisno je uzgoj lišća belog pasulja. To se radi na sljedeći način: 1 tbsp. kašika listova prelivena je kipućom vodom (1 šolja), infuzirana pod poklopcem. Takođe možete insistirati na vodenoj kupelji. Kuhamo u istim omjerima i držimo 15 minuta u vodenoj kupelji. Takva infuzija se pije 3-4 puta dnevno prije jela u 1/4 šalice. Kurs može trajati do dva mjeseca.

Ako postoji bol u gušterači, bolje je ne baviti se medikamentom, već potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć.

Kako shvatiti šta boli gušterača?

Gušterača se nalazi u retroperitonealnom prostoru iza želuca (projekcija na stražnjoj stijenki peritoneuma u epigastričnoj regiji). Uz upalu organa osoba doživljava bolove u lijevom trbuhu koji nastaju ispod lijevog rečnog luka i zrače u područje oko pupčanog prstena. Bol se može pojaviti iznenada ili trajati kontinuirano, intenzivirajući se u roku od sat vremena nakon izlaganja provocirajućem faktoru. Najčešće se svi neugodni simptomi pankreasnih bolesti pojave nakon jela. Kod kronične upale, bol u gornjem dijelu trbuha na lijevoj strani obično se javlja tek nakon srdačne večere s velikim sadržajem masti i lako probavljivih ugljikohidrata.

Lokacija gušterače

Ako pacijent ima akutni oblik patologije, bol, jačina, bolovi u trbuhu mogu se pojaviti čak i s malom količinom hrane, dakle, često radi smanjenja aktivnosti upalnih posrednika, bolesniku se propisuje gladovanje 2-3 dana od pojave prvih simptoma. Priroda boli je oštra, rezna. Neki pacijenti opisuju bol kao bodež ili ubodni bol. U rijetkim slučajevima (manje od 9,1%) pacijenti se žale na tupu bol koja se pojavljuje 10-30 minuta nakon jela.

Obratite pažnju! Bolesti gušterače nisu karakteristične spazmodična pojava bola ili njihovo progresivno povećanje. Intenzitet senzacija može se ravnomjerno povećati u roku od 30-40 minuta, ali nakon toga sindrom poprima trajni karakter.

Šta je pankreatitis?

Kako razlikovati bolest pankreasa od ostalih patologija?

Često je nemoguće samostalno odrediti koji organ boli. Klinička slika pankreatitisa (upale žlezde) i drugih abnormalnosti s znakovima bolesti stomaka, jetre i creva, stoga, da bi se postavila tačna dijagnoza, pacijent mora proći sveobuhvatan pregled. Obavezne su biohemijske studije urina i krvi, ultrazvuk organa trbušnog prostora, endoskopski pregled želuca, jednjaka i creva (gastroskopija i sigmoidoskopija).

Ovo je potrebno kako bi se isključile druge bolesti probavnog trakta i potvrdila preliminarna dijagnoza. U akutnim hirurškim patologijama dijagnoza se postavlja izravno tijekom operacije. U donjoj tabeli navedeni su glavni znakovi bolesti pankreasa, kao i njihove detaljne karakteristike.

Simptomi pankreatitisa i drugih bolesti pankreasa

Klinički znakImageZnačajka
MučninaMože se pojaviti u bilo koje doba dana, pojačava se nakon jela. Mučnina povezana s patologijama gušterače značajno se smanjuje nakon konzumiranja hrane i pića s dodatkom saharoze
PovraćanjeJavlja se uglavnom nakon jela. Vomit ima heterogenu konzistenciju, može sadržavati komade ne probavljene hrane. Uvredljiv miris je obično odsutan. U povraćanju ne bi trebalo biti sluzi
Bol u gornjem dijelu epigastričnog prostora na lijevoj straniLokalizacija sindroma boli - ispod lijevog rečnog luka s mogućim ozračivanjem na desnu stranu trbuha. Priroda senzacija je šivanje, rezanje, oštra (rjeđe - tupi bolovi). Pojavljuju se nakon jela
Problemi sa stolicomMože se manifestirati produljenim odsustvom stolice (hroničnim opstipacijom) ili, obrnuto, čestim pokretima crijeva s poremećajem stolice. Kod opstipacije, izmet je suv, ima oblik guste kvržice, boja može varirati od tamno smeđe do crne.

S proljevom stolica postaje vodenasta (rjeđe se pacijenti žale na česte kašaste stolice), poprima žutu boju. Defekcija je bezbolna, lažni poriv za pražnjenjem creva obično izostaje

Dodatni simptomi bolesti gušterače su dispeptični simptomi i poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta. To mogu biti: žgaravica, osjet stranog tijela u grkljanu (pacijent stalno želi gutati kvržicu u grlu), loš zadah. Od uobičajenih simptoma, može se primjetiti gubitak apetita, promjene na koži (povećana suhoća i blijedost), slabost, pospanost i nagli umor.

Simptomi problema s pankreasom

Važno! Kod pseudotumorskog pankreatitisa dolazi do kompresije susednih organa (levi režanj jetre, dvanaestopalačnog creva i želuca), kao i prolaznih vena i arterija. U tom slučaju bol poprima zoster ili difuznu prirodu i može zračiti u područje projekcije oštećenih organa. Prilikom stiskanja arterija pacijenta koža postaje vrlo blijeda, pojavljuju se česte vrtoglavice, kratkoća daha. Takvi simptomi protiv bolova u trbuhu mogu biti manifestacija zarazne ili parazitske upale gušterače.

Kako olakšati napad kod kuće: savjeti ljekara

Većina pacijenata, čak i kad se pojave teški simptomi akutnog pankreatitisa, ostaju kod kuće i ne traže medicinsku pomoć. Ako osoba iz nekog razloga ne može odmah otići u bolnicu, važno je znati kako pružiti pomoć kod akutne upale kod kuće.

Upala gušterače

Algoritam postupaka u slučaju patoloških znakova i jakih bolova dan je u nastavku.

  1. Omogućite pacijentu potpuni odmor u trajanju od 1-3 dana. S pogoršanjem se preporučuje strogi počinak u krevetu, pa je važno osigurati da netko može pružiti potrebnu njegu pacijentu ako ne želi ići u bolnicu.
  2. Za smanjenje boli na upaljenom mjestu potrebno je nanijeti hladni oblog (grijaći jastučić s ledom umotanim u debeli ručnik). Trajanje kompresije nije duže od 3-5 minuta. Postupak možete ponavljati svakih 1,5-2 sata.
  3. Da bi se smanjila aktivnost ćelija pankreasa, propisuje se post (samo s dijagnosticiranim akutnim oblikom bolesti). Njegovo trajanje treba biti od 1 do 3 dana. Već od četvrtog dana u prehranu se mogu dodati povrtni pire, nemasni juhe i tečna kaša u vodi ili razrijeđenom mlijeku.

Da biste smanjili bol kod pankreatitisa, na bolno mjesto morate staviti hladni oblog

Ako je bol vrlo jaka, dopuštena je upotreba lijekova iz skupine antispazmodikata na bazi drotaverina ("No-shpa», «Spasmol», «Spazmonet"). Možete uzimati ove lijekove do 3 puta dnevno. Jednokratna doza je 40-80 mg (1-2 tablete). Antispazmodici ublažavaju grč vlakana glatkih mišića, opuštaju zidove organa i krvnih žila, smanjuju intenzitet boli. Bez savjetovanja sa stručnjakom uzimanje sredstava ove grupe ne može biti dulje od dva dana.

Važno! Sa izraženim gag refleksom, "No-shpa" se može koristiti u obliku injekcije za intravensku i intramuskularnu primenu. Ako pacijent ne boluje od proljeva, mogu se koristiti antispazmodici u obliku rektalnih čepića, na primjer "Papaverin"(1 čepiće 2 puta dnevno u rektumu).

Papaverin u obliku svijeća

Mogu li piti za vrijeme egzacerbacije?

Neki savjetuju da odbijaju konzumiranje tekućine tijekom pogoršanja pankreatitisa, jer voda i druga pića povećavaju pritisak na glatki mišić smješten na unutarnjoj površini dvanaestopalačnog crijeva (Odfijev sfinkter) što dovodi do pojačanih bolova. Takva se mjera smatra opravdanom samo ako pacijent nema znakove dehidracije: suhe usne, blijeda koža, plava područja kože ispod očiju. Dehidracija se razvija na pozadini opetovanog i obilnog povraćanja, stoga je s takvim simptomima nemoguće odbiti konzumiranje tekućine ni u kojem slučaju.

Ljekari savjetuju da za vrijeme egzacerbacije koriste stolnu hidrokarbonat-natrijumu vodu, na primjer, "Narzan"Ili"Essentuki“(Br. 4 i br. 17). To treba obaviti 1-1,5 sati prije obroka. Terapijska doza za jednu dozu je od 100 do 300 ml. Prije pijenja voda se mora zagrijati na temperaturu od 36 ° -38 °: upotreba hladnog posuđa i pića tijekom akutnih upalnih procesa u tkivima gušterače može izazvati porast postojećih simptoma.

Essentuki voda №4

Savjeti za ishranu ljekara

Da bi smanjili opterećenje na upalnoj žlijezdi i obnovili oštećena tkiva, pacijentima je propisana dijeta br. 5 prema Pevznerovoj. Sva jela u akutnom obliku bolesti treba servirati u obliku pire, pire ili kaša. Nakon zaustavljanja upale takva će se dijeta morati pridržavati nekoliko mjeseci kako ne bi izazvala ponovni nastanak bolesti. Temperatura hrane i pića treba biti oko 36 °. Slijede proizvodi koji se mogu konzumirati za vrijeme liječenja pankreatitisa i drugih patologija pankreasa.

Tabela broj 5 prema Pevzneru

Voće i povrće

Kod akutne upale voće i povrće možete jesti samo u pečenom ili kuvanom obliku. Korisni su crveni kupus, rajčica, paprika i repa. Povrće sa visokim sadržajem škroba (krompir i mrkva) može biti uključeno u jelovnik ne više od 2-3 puta sedmično. Luk se mora pasirati bez dodavanja ulja, pirjanja ili prokuha. Nakon zaustavljanja akutne upale, krastavci se mogu dodati u dijetu, ali ih se prije upotrebe mora izvaditi oguliti. Bolje je odabrati glatke sorte, jer ima više sjemenki u sitnim krastavcima koji iritiraju zidove gastrointestinalnog trakta.

Dozvoljeno voće i bobice za pankreatitis

Od voća, jabuka i krušaka trebali bi biti glavni proizvodi. Banane u obliku suflea, mala količina mandarina i narandže dozvoljena je. Dinje, persimmons, grožđe sa pankreatitisom su zabranjene, jer sadrže puno šećera i izazivaju procese fermentacije.

Zabranjeno povrće za pankreatitis

Dozvoljeno povrće za pankreatitis

Meso i riba

Meso se može konzumirati u sitno sjeckanom obliku, u obliku kaseta, mesnog suflea ili pire krompira. Za kuhanje treba koristiti sorte s niskim udjelom masnoće: goveđi file, zečje meso, pileći i pureći file. 1 puta u 10 dana možete u jelovnik uključiti svinjetinu i janjetinu, ali nemojte zloupotrebljavati ove vrste mesa, jer je količina masti u njima gotovo 2 puta veća nego u teletini i govedini. Prije kuhanja meso se mora namočiti u hladnoj vodi te iz njega ukloniti masnoću, filmove i kožu.

Riba i morski plodovi ne bi trebali biti isključeni iz prehrane, ali prednost treba dati sortama s niskom masnoćom, koje uključuju:

Riba sa pankreatitisom

Pastrmka, skuša, losos i druge vrste sa velikim sadržajem masnih kiselina mogu se konzumirati ne više od 1 puta u 1-2 tjedna.

Važno! Tijekom egzacerbacije, pacijentove mesne i riblje juhe trebaju biti isključene iz prehrane pacijenta 10 dana.

Mliječni proizvodi i jaja

Pacijentu je dozvoljeno konzumiranje mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti: pasterizirano mlijeko sa sadržajem masti od 1,5 do 2,5%, jogurt, kefir, skuta. Kisela pavlaka je dozvoljena samo kao preljev u prvom tečaju (ne više od 1 kašičice dnevno). Puno mlijeko, puter, fermentirano pečeno mlijeko i ostali masni mliječni proizvodi u potpunosti su isključeni sa menija.

Dijeta za hronični i akutni pankreatitis

Može se jesti bilo koje jaje, ali količina žumanjka ne smije prelaziti 1 komad dnevno. Ako su potrebna dva jaja ili više za pripremu porcije omleta, treba koristiti samo protein.

Konditorski proizvodi

U malim količinama dozvoljena je konzumacija marmelade, marshmallow-a, marshmallow-a, sufle od prirodnog agar-agara i pektina. Pa, ako se ekstrakti morskih algi dodaju u sastav, oni pozitivno djeluju na enzimatsku aktivnost gušterače i pomažu u organizaciji sinteze najvažnijih hormona. Kao desert za čaj možete koristiti ležeće kolačiće, kekse, ražene krekere.

Pekarski proizvodi

Zabranjen je svježi kruh s bilo kojim oblikom pankreatitisa. Pacijentu je dozvoljen hljeb od pšeničnog brašna, suhi biskvit, peciva bez dodatka kvasca, smeđeg hljeba. Proizvodi sa mekinjama, kao i kuhani s dodatkom oguljenog brašna, mogu izazvati crijevnu fermentaciju, nadimanje, jačanje, pa ih je bolje ne uvoditi u prehranu.

Dijeta za pogoršanje hroničnog pankreatitisa

Liječenje lijekovima

Ispravljanje lijekova indicirano je nakon ublažavanja akutnog upalnog procesa i može uključivati ​​različite skupine lijekova, od kojih su glavni digestivni enzimi. To je osnova supstitucijske terapije, jer je nedovoljna proizvodnja enzima jedna od glavnih manifestacija bolesti gušterače. Lijekovi ove grupe imaju malu sistemsku apsorpciju i djeluju samo u crijevnom lumenu. Digestivni enzimi koji se koriste za liječenje hroničnog pankreatitisa kao i shema njihove upotrebe prikazani su u tablici.

Naziv lijeka i oblik oslobađanjaImageKako uzeti?Prosječni trošak
Dražeja enteričkog presvlaka "Festal"1-2 tablete 3 puta dnevno uz obroke. Trajanje se određuje pojedinačno i može biti od 10 dana do nekoliko meseci (potrebe za lečenjem treba proceniti hardverskim i biohemijskim studijama)140 rubalja
Tablete pankreatina1-3 tablete 3 puta dnevno uz obroke ili nakon obroka 10-30 dana16-50 rubalja
Kapsule "Hermitage"1 do 4 kapsule nakon svakog obroka116 rubalja
Enteričke kapsule "Creon 10000"Režim doziranja i trajanje upotrebe strogo određuje lekar. Samoproračun doze bez proučavanja pokazatelja krvi i urina je nemoguć281 rublje

Važno! Nemoguće je koristiti lijekove iz grupe probavnih enzima tokom akutnog toka bolesti.

Adjuktivna terapija

Za simptomatsko lečenje u režim lečenja mogu biti uključene sledeće grupe lekova:

  • antiemetika ("Motilium», «Tserukal»),
  • lijekovi koji smanjuju lučenje želudačnog i pankreasnog soka ("Omeprazol», «Omez»),
  • karminativni lijekovi na bazi simetikona za nadimanje i nadutost ("Espumisan»),
  • laksativi za zatvor ("Laktuloza», «Dufalac»),
  • preparati za normalizaciju stolice sa prolivom ("Diara», «Loperamid»).

Za obnavljanje crijevnih funkcija i sprečavanje disbioze mogu se koristiti eubiotici, na primjer "Hilak Forte».

Bolesti gušterače su patologije koje zahtijevaju pravovremenu dijagnozu i liječenje. Kod kuće je nemoguće postaviti točnu dijagnozu i utvrditi uzrok epigastrične boli, pa je neprihvatljivo samo liječenje simptomima pankreatitisa.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar