Zob kao lijek za dijabetes!

Mnogi ljudi ni ne misle da se neke namirnice i žitarice mogu koristiti za liječenje bolesti poput dijabetesa tipa 1 i 2. Neko povrće se može koristiti za jačanje organizma. Ali to je zaista tako. Češnjak se koristi za sprečavanje raka, a zob se koristi za liječenje dijabetesa.

Ovaj proizvod sadrži mnogo tvari koje pročišćavaju krvne žile, održavaju normalnu razinu šećera i kolesterola u krvi te također normaliziraju težinu. Za to su zaslužni vitamini F i B, kao i hrom i cink.

Ovsene žitarice bogate su proteinima (14%), škrobom (60%), mastima (do 9%), vitaminima B, A, E, silicijumom, šećerom, bakrom, holinom, trigonellinom. Vrijednost zobi je što sadrži aminokiseline koje liječe jetru. Ima i enzim koji djeluje na gušteraču, pomažući pri apsorpciji ugljikohidrata.

Potrošnja

  • Kaša. Uz običnu Herculesovu kašu, u trgovini možete pronaći i čisti zob u žitaricama, koji bi se trebalo kuhati nekoliko sati. Ako želite smanjiti vrijeme kuhanja, zrna prije namočenja namočite u hladnu vodu. Nakon toga treba ih zdrobiti u blenderu dok se ne dobije homogena masa.
  • Muesli je parna žitarica koja je spremna za jelo. Prikladni su upravo zbog toga što ne zahtijevaju pripremu: sasvim je dovoljno da ih prelijete mlijekom, vodom ili kefirom.
  • Izrasli zob. Zob se mora namočiti u vodi, nakon što su se mladice pojavile, koje se koriste u kuvanju. Takođe, njegove klice možete pobijediti u blenderu sa vodom.
  • Barovi su zobene šipke. 2-4 ove šipke zamenjuju zdjelu kaše s ovsenom kašom. Vrlo su pogodni za ponijeti sa sobom, jer čuvaju se duže vreme.
  • Ovsena kaša se često kombinira s mlijekom, kefirom i drugim mliječnim proizvodima. Klasična žele - to je više kao hrana, a ne kao juha. Ako nemate slobodnog vremena, tada uzmite 2 kašike zdrobljenog zobi, prelijte vodom, dovedite do vrenja i dodajte nekoliko kašika džema ili svježih bobica. Ovo je dekocija i hrana.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 vrlo dobro znaju koliko im je kaša od ovsene kaše korisna. Zob sadrži mnogo aminokiselina, vitamina i mikroelemenata. I proklijale žitarice imaju tvari koje snižavaju šećer u krvi. Uz to, normalizira rad živčanog, choleretic i diuretičkog sistema.

Biljna medicina uspješno se primjenjuje u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. U nekim je slučajevima moguće prelazak na terapiju arfazetinom ili druge naknade. U drugim je slučajevima moguće smanjiti dozu tableta koje se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2. Kod dijabetesa tipa 1 moguće je značajno smanjiti dozu inzulina. Međutim, treba imati na umu da potpuno odbacivanje inzulina neće uspjeti.

Pored juha, zob se može koristiti za pravljenje salata.

Korištenje zobi za liječenje

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 sa zobom započinje pripravom dekocija koji pospješuje rad jetre. Za pripremu juhe potrebna vam je masa koja ostaje nakon filtriranja. Mora se proći kroz mlin za meso, sipati voda (1 l.) I kuhati na vatri 30-40 minuta, a zatim procijediti i ohladiti.

Drugi način pripreme juhe: trebate uzeti 2 lista borovnica, listove boba, zelene klice zobi (2 gr. Svakog), nasjeckati i sipati kipuću vodu. Nakon toga, morate otići da inzistirate cijelu noć, ujutro biste trebali napregnuti. Nakon pola sata nakon uzimanja juhe, trebali biste provjeriti šećer u krvi - trebao bi se smanjiti.

Zobena kaša za dijabetes

Nutricionisti, kod dijabetesa melitusa tipa 2, preporučuju da u liječenje uključite zobene pahuljice. To ne samo da stimuliše jetru, već i normalizira rad jednjaka. Osim što smanjuje šećer, zobena kaša ima i pozitivan učinak na holesterol.

Koji je razlog takvog utjecaja na pacijenta s dijabetesom tipa 1 i 2? Činjenica je da ovaj proizvod sadrži inulin - analog inzulina. Moguće je uključiti upotrebu zobi u liječenje samo ako ne postoji mogućnost kome i bolest prođe mirno.

Zobena kaša u liječenju dijabetesa tipa 2 nije manje korisna. Pahuljice su zrno pa su u njima pohranjene sve korisne i hranjive komponente. Pored toga, ovaj proizvod ima nizak glikemijski indeks. Međutim, jedna mala, ali treba je uzeti u obzir. Kada kupujete zobene kaše, treba se pouzdati u one žitarice kojima je potrebno više od 5 minuta. Takođe, ne kupujte pakirane žitarice, kao sadrže veliku količinu konzervansa i šećera.

Zobene mekinje

Kada se liječi dijabetes tipa 2, mekinje pomažu da se nivo šećera vrati u normalu. Potrebno je uzimati mekinje po 1 žličicu. dnevno, povećavajući dozu na 3 litre. Treba ih konzumirati s vodom.

Ne očajavajte ako se razbolite od dijabetesa. Tretman zobom imaće pozitivan efekat. Međutim, to ne znači da biste trebali potpuno odbiti da uzimate lijekove.

Pogledajte video: ZOB - Blagotvorna Žitarica Za OBNOVU ORGANIZMA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar