Istekle testne trake za glukometar: koliki je njihov rok trajanja?

Trake kojima je istekao rok trajanja su nepoželjni, jer će potceniti pokazatelj. Tako nećete znati tačan rezultat.

Ako nema izlaza, možete ih koristiti i dodati očitanjima od jedne do jedne i pol jedinice.

Moraju se čuvati pravilnim redoslijedom, u zatvorenoj epruveti i na tamnom mjestu.

Obično su upakovani u čvrsto pripijeni poklopac od pedeset komada. A datum isteka napisan je na kutiji i preporučljivo je koristiti trake prije datuma isteka.

Nakon kupovine treba pažljivo pročitati upute za trakice, sve je dostupno i tamo je jasno objašnjeno.

Ne preporučuje se upotreba ispitnih traka kojima je istekao rok trajanja. Možda su im uslovi skladištenja prekršeni, oksidacija zrakom daje nepouzdan rezultat. I rok trajanja tijekom oksidacije je smanjen. U prodaji se obično dizajniraju na dvije godine, postoje slučajevi kada su testirane trake kojima je istekao rok trajanja upola niža cijena različitih izumljenih zaliha, što je protiv zakona i krši pravila. Važno je znati da se otvorene trake ne smiju čuvati dulje od tri mjeseca, posebno povećana vlaga, na njih djeluje razorno i u skladu s tim će pokazati pogrešan rezultat. Uvek pišite da se čuva u suvoj, hladnoj i provetrenoj prostoriji, evo, samo takav slučaj!

Možete ga koristiti. Testna traka neće naštetiti osobi. Međutim, vrijedno je razumjeti da su te trake proizvod koji se brzo raspada. Neki - malo ranije, drugi - malo kasnije. A pomoću testnog traka s istekom roka trajanja moramo shvatiti da možemo dobiti i istinita i lažna očitanja. Ali ako dobijemo pogrešne podatke, onda rizikujemo svoje zdravlje. Uostalom, ako su pokazatelji visoki, osoba može premašiti dozu inzulina ili popiti dodatnu tabletu hipoglikemijskog sredstva. I to će se u najboljem slučaju završiti slabošću i vrtoglavicom, a u najgorem slučaju komom ako je predoziranje bilo veliko.

Stoga uvijek trebate dovršiti prethodno pakiranje s tim prugama prije nego što započnete novo.

Mogu li koristiti potrošni materijal koji je istekao

Sve isprobane test trake za brojilo treba odmah odstraniti, u protivnom rezultati ispitivanja možda neće biti tačni. Proizvođač ne jamči za točnost očitanja ako se ne poštuju preporuke navedene u uputama.

U međuvremenu, situacija je danas takva da dijabetičari često zalivaju velike količine besplatnih test traka, zbog čega ih ne uspijevaju uvijek potrošiti na vrijeme. Ako je datum isteknuo, brojilo počinje psovati zbog grešaka i odbija da provede studiju.

Da bi nastavili koristiti potrošni materijal s istekom roka trajanja, pacijenti pribjegavaju raznim fizičkim manipulacijama i prisiljavaju analizator na rad u prethodnom načinu rada, uprkos činjenici da je datum isteka test traka istekao.

U pravilu dijabetičari vjeruju da u roku od mjesec dana nakon isteka roka skladištenja, trakice i dalje mogu pokazati točne podatke, tako da se mogu bezbrižno koristiti za njihovu namjenu.

Osim toga, provodi se redovna provjera točnosti očitanja kako bi se osigurala pouzdanost brojeva.

Kako testirati istečene test trake

Što se može učiniti za prevaru brojila i korištenje zaliha isteklih? Na stranicama foruma možete pronaći mnoge preporuke za određene modele mjernih uređaja. Važno je, međutim, uzeti u obzir da će neke manipulacije ukinuti garanciju na uređaju. Takođe, brojne manipulacije značajno povećavaju tačnost brojila.

Pacijenti preporučuju instaliranje čipa iz drugog paketa, prije postavljanja datuma u analizator prije godinu ili dvije. Ako ne zamijenite čip instaliran prije isteka razdoblja skladištenja, istekle test trake mogu se koristiti mjesec dana, međutim moraju biti iz iste serije. Ne morate mijenjati datum i vrijeme.

Takođe, kao opciju otvorite rezervnu bateriju na uređaju. Da biste to učinili, otvorite kućište, pronađite datu bateriju i provedite fizički postupak otvaranja kontakata. Nakon toga, analizator resetira sve pohranjene podatke, kao rezultat čega možete postaviti minimalni datum.

Tako je čip prepoznat kao novi i istekli test trake mogu se koristiti prema predviđenoj namjeni.

Kako zavarati Accu Chek mobilne testne kasete

Uz test trake, Accu-Chek Mobile kasete sa glukozom u krvi mogu se dobiti i besplatno. Također, u trgovinama se često održavaju promocije za prodaju robe sa sniženim cijenama, njihov rok trajanja obično dolazi do kraja. Stoga mnogi dijabetičari nastoje što više iskoristiti zalihe.

Takvi se proizvodi mogu kupiti tri puta jeftinije, a istovremeno zadržavaju preciznost očitanja. Da bi zaobišli zaštitu uređaja protiv isteklih testnih kaseta, dijabetičari koriste poseban softver.

Za postupak koji koriste mobilne telefone s podrškom za NFC, ova je funkcija sada dostupna u skoro svim modernim modelima. Na pametnom telefonu instaliran je poseban uslužni program RFID NFC Tool koji se može besplatno preuzeti sa PlayMarketa.

U prvoj izvedbi koriste se neiskorištena ispitna kaseta s istekom roka trajanja i kaseta s važećim rokom trajanja.

  1. Crni čips oguljen je s površine kaseta, nevažeća naljepnica se odmah odbacuje, a valjana se lijepi na kasetu s datumom isteka.
  2. Prije lijepljenja uređaja potrebno je provesti postupak resetiranja čipa.

U drugoj verziji upotrebljava se testna kaseta s istekom roka trajanja i korištena naljepnica za čipove, putem kojih je izvršeno 50 krvnih pretraga šećera. Nevažeći čip se ljušti i baca.

  • Na pametnom telefonu koji podržava NFC pokreće se besplatni program RFID NFC Tool, a u izborniku je odabrana ISO 15693 blizina. Telefon se približava čipu, program čita RFID oznaku i prikazuje parametre na displeju pametnog telefona.
  • Zatim je odabrana stavka Write SingleBlock, u polju Block (hex) piše broj 16, a 00000000 u obliku osam nula u Data (hex). Slični pokazatelji trebaju biti naznačeni u 17. bloku, to jest umjesto pokazatelja 16 piše se brojka 17.

Nakon ovih manipulacija, broj mjerenja potrošenih na kaseti za testiranje bit će resetiran na 50, a čip će se zalijepiti na isteklu kasetu i koristiti se prema predviđenoj namjeni. Video u ovom članku detaljno će vam reći o test trakama.

Upotreba test traka nakon isteka roka valjanosti

Evgeny »3. mar 2007. 13:02

Imam ovo pitanje: u koje vrijeme mogu koristiti test trake nakon isteka službenog roka isteka? Samo što imam dosta pruga do oktobra 2006, mogu li ga dati sirotištu ili ne? Šteta izbaciti

Do marta 2007. Takođe je i nekoliko paketa.

Marikha »03. marta 2007., 16:34

Evgenije, ne mogu reći u koje je vrijeme moguće koristiti trake nakon isteka SG-a, ali to je ono što sam dobio iz osobnog iskustva: imao sam paket (10 paketa) Glucocard test traka s SG-om do prosinca 2006. Završili smo tek danas - tj. u potpunosti smo ih iskoristili i nismo primijetili ništa posebno. Indikacije su upoređivale s Clover Checkom - datum isteka nije utjecao.
Ali ovo je samo sa ovom grozom - o drugima ne mogu ništa da kažem.

Možete li ih pokušati testirati na naznake drugih propusta? / B

chieffa »3. marta 2007. 17:18

Pusenkov_sergey »03. marta 2007. 17:29

Krakus 03. marta 2007. 17:46

Evgeny »03. marta 2007., 18:04

Krakus »03. marta 2007., 18:15 sati

Evgeny »3. marta 2007. 18:18

Krakus 03. marta 2007. 18:28

Evgeny 03. marta 2007., 18:42

Marikha »03. marta 2007., 18:59

Ljudi, moj suprug, svojevremeno su se bavili veleprodajnom isporukom lijekova.

Već tada, otprilike prije 10 godina, gotovo svi buržoaski proizvođači medicinskih uređaja slijedili su GMP standard (Dobra proizvodna praksa - Pravila za ispravnu proizvodnju). Rusija, napominjemo, još nije u stanju da se pridruži ovom pokretu.
Sve o tome pročitajte ovdje: http://medix.ru/gmp_intro.htm

Suština je da, u pravilu, svi proizvođači umjetno smanjuju rok trajanja svoje robe kako bi zajamčili
Do kraja ovih deklarisanih razdoblja, kvaliteta robe.

Iz iskustva njegove komunikacije s rukovodstvom i menadžerima predstavništva velikih poljoprivrednih gospodarstava. Iz kompanija proizlazi da je stvarni rok trajanja obično 2 (dva) puta veći od deklariranog.

Iako je, naravno, upotreba medicinske opreme s istekom roka trajanja rizik i nedostatak garancija.

Mislim da se u pitanjima koja se odnose na pruge mogu koristiti ove informacije. Ali ništa se ne može reći o uvredama.

chieffa »3. marta 2007. 19:16

Mislim da se u pitanjima koja se odnose na pruge mogu koristiti ove informacije. Ali ništa se ne može reći o uvredama.

Marikha »3. marta 2007. 19:25

Evgeny »03. marta 2007., 19:42

Zašto ne postoji sigurnost sa inzulinom? Ubrizgavam i Novorapid, koji ima rok trajanja do januara 2007. Ubrizgavao sam inzulin više puta i nakon 3-4 meseca od isteka službenog roka trajanja. Taman kada počnete da ubodate, morate kontrolirati šećer. Ako nema problema, nastavite sa ubadanjem, ako postoji, zamijenite inzulin svježim.

Marikha »3. marta 2007. 20:31

Zašto ne postoji sigurnost sa inzulinom? Ubrizgavam i Novorapid, koji ima rok trajanja do januara 2007. Ubrizgavao sam inzulin više puta i nakon 3-4 meseca od isteka službenog roka trajanja. Taman kada počnete da ubodate, morate kontrolirati šećer. Ako nema problema, nastavite sa ubadanjem, ako postoji, zamijenite inzulin svježim.

To je samo poenta, potrebno je kontrolisati šećer. Mogu biti problema.

Značajke test traka

Komplet za testne trake Accu Chek uključuje:

  1. Jedan slučaj sa 50 test traka,
  2. Traka za kodiranje
  3. Upute za upotrebu.

Cijena test trake Accu Chek Asset u iznosu od 50 komada iznosi oko 900 rubalja. Trake se mogu čuvati 18 mjeseci od datuma proizvodnje naznačene na pakovanju. Nakon otvaranja epruvete, test trake mogu se koristiti tijekom cijelog roka trajanja.

Provjerne trake za mjerenje glukoze Accu Chek Active certificirane su za prodaju u Rusiji. Možete ih kupiti u specijaliziranoj trgovini, ljekarni ili internetskoj trgovini.

Uz to, testne trake Accu Chek Asset mogu se koristiti bez glukometra, ako uređaj nije pri ruci, a morate hitno provjeriti nivo glukoze u krvi. U tom se slučaju nakon nanošenja kapi krvi, specijalno područje nakon nekoliko sekundi oboji u određenu boju. Vrijednost dobivenih nijansi navedena je na pakiranju test traka. Međutim, ova je metoda uzorna i ne može navesti točnu vrijednost.

Kako se koriste test trake

Prije upotrebe ispitnih aviona Accu Chek Active morate provjeriti je li rok trajanja naveden na pakiranju i dalje važeći. Za kupnju robe koja nije istekla, preporučljivo je podnijeti zahtjev za njihovu kupnju samo na pouzdanim prodajnim mjestima.

  • Prije nego što počnete testirati krv na šećer u krvi, potrebno je temeljito oprati ruke sapunom i osušiti ih ručnikom.
  • Zatim uključite mjerač i instalirajte test traku u uređaj.
  • Na ruci se vrši mali proboj uz pomoć olovke za probijanje. Da biste povećali cirkulaciju krvi, preporučljivo je lagano masirati prst.
  • Nakon što se na ekranu mjerača pojavi simbol pada krvi, možete početi primjenjivati ​​krv na test traci. U tom slučaju ne možete se bojati dodirnuti test područje.
  • Ne treba pokušavati izvući što više krvi iz prsta kako bi se dobili tačni rezultati očitanja glukoze u krvi, potrebno je samo 2 μl krvi. Kapu krvi treba pažljivo staviti u obojenu zonu koja je označena na test traci.
  • Pet sekundi nakon nanošenja krvi na test traku, rezultat merenja biće prikazan na ekranu instrumenta. Podaci se automatski pohranjuju u memoriju uređaja s pečatom vremena i datuma. Ako kapljicu krvi nanesete nestresiranom test trakom, rezultati analize mogu se dobiti nakon osam sekundi.

Kako biste spriječili da test test trake Accu Chek Active ne izgube funkcionalnost, čvrsto zatvorite poklopac cijevi nakon ispitivanja. Držite kit na suhom i tamnom mjestu, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost.

Svaka test traka koristi se kodnom trakom koja je uključena u komplet. Za provjeru operabilnosti uređaja, potrebno je uporediti kôd naveden na pakovanju s skupom brojeva koji su prikazani na ekranu brojila.

Ako je datum isteka test trake istekao, mjerač će to prijaviti posebnim zvučnim signalom. U tom je slučaju potrebno zamijeniti test traku novijom, jer istečene trake mogu pokazati netačne rezultate ispitivanja.

Uzroci dijabetesa

Dijabetes je najčešća bolest, koja je prvenstveno rezultat životnog stila osobe.

Glavni razlozi koji doprinose njegovom razvoju jesu sljedeći:

Povećani apetit dovodi do pretilosti

. Ovo je glavni faktor u razvoju dijabetesa tipa 2. U osoba s normalnom tjelesnom težinom, bolest se razvija u 8% slučajeva, s prekomjernom tjelesnom težinom, pokazatelji se povećavaju i na 30%.

Tereoiditis, hepatitis, lupus i druge patologije mogu biti komplicirani dijabetesom.

. Nekoliko puta češće dijabetes se razvija kod onih čija rodbina pati od toga. Ako su oba roditelja bolesna, sa 100% tačnošću dijete će se roditi isto.

koje doprinose uništavanju ćelija pankreasa odgovornih za proizvodnju inzulina. Ove infekcije uključuju rubeolu, zaušnjake, kozicu, virusni hepatitis i još mnogo toga.

Mnogi ljudi imaju nasljednu predispoziciju za razvoj dijabetesa, ali tijekom života se s tim ne suočavaju. Dovoljno je da kontrolirate svoj stil života, pravilno jedete, ne opterećujte se fizičkim aktivnostima.

Vrste test traka

Mnogo je kompanija koje se bave proizvodnjom glukometra i traka šećera u krvi. Ali svaki uređaj može prihvatiti samo određene trake prikladne za određeni model.

Nudimo vam da se upoznate sa: Norma šećera u krvi - visok i nizak šećer u krvi

Mehanizam delovanja razlikuje:

- to je slučaj nakon što na testu nanese kap krvi, reagens poprimi određenu boju, ovisno o sadržaju glukoze. Rezultat se uspoređuje s ljestvicom boja naznačenom u uputama. Ova metoda je najviše proračunska, ali koristi se sve manje zbog velike pogreške - 30-50%.

- rezultat se procjenjuje promjenom struje zbog interakcije krvi i reagensa. Ovo je široko korištena metoda u savremenom svijetu, jer je rezultat vrlo pouzdan.

Postoje test trake za glukometar sa i bez kodiranja. To ovisi o konkretnom modelu uređaja.

Testne trake za šećer razlikuju se u uzorkovanju krvi:

  • biomaterijal se nanosi na vrh reagensa,
  • krv je u kontaktu s krajem testa.

Ova značajka samo je individualna preferencija svakog proizvođača i ne utječe na rezultat.

Ispitne pločice razlikuju se po ambalaži i količini.Neki proizvođači pakuju svaki test u zasebnoj ljusci - to ne samo da produžava radni vijek, već i povećava njegovu cijenu. Prema broju tanjira, postoje pakovanja od 10, 25, 50, 100 komada.

Razvrstavanje uređaja ovisi o načelu njihovog rada. Među vrste glukometra su:

  • fotometrijski - koriste reakciju krvi sa reagensom, a rezultat se procjenjuje intenzitetom sjene,
  • optički - oni analiziraju boju krvi i određuju koncentraciju ugljikohidrata,
  • fotohemijska - rad se zasniva na reakciji krvi sa hemijskim agensom,
  • elektrohemijski - koristite električne impulse prilikom interakcije s test trakama.

Simptomi bolesti

Jačina simptoma ovisi o stupnju smanjenja izlučivanja inzulina, kao i o individualnim karakteristikama pacijenta. Simptomi dijabetesa tipa 1 su akutni, a bolest započinje iznenada. S drugom vrstom, zdravlje se pogoršava postepeno, simptomi su oskudni.

Općenito, pacijenta može uznemiriti sljedeće:

Brzo mokrenje, žeđ

To su klasični simptomi bolesti. Bubrezi su prinuđeni da rade u pojačanom režimu, jer u protivnom neće moći filtrirati i apsorbirati višak šećera.

. Može biti provocirana dehidracijom, nesposobnošću tijela da funkcioniše onako kako se očekuje.

- Treći simptom bolesti. To je žeđ, ali u ovom slučaju ne vodom, već hranom. Čak i kada je osoba, ne osjeća se puno.

Znakovi su svojstveni prvoj vrsti dijabetesa, mnoge se djevojke u početku čak i raduju tome.

Polako zarastanje rana na tijelu.

Senzibilizacija desni.

Ako nakon pojave simptoma dijabetesa ne poduzmu mjere, stanje će se početi pogoršavati, malo je vjerojatno da će biti moguće učiniti bez posljedica.

Veliki broj kompanija bavi se proizvodnjom glukometra i traka za njih. Teškoća leži u činjenici da svaki uređaj uzima određenu vrstu traka, na osnovu imena modela.

Prema svom mehanizmu djelovanja, imaju neke razlike, i to:

    Fototermalne trake. Nakon nanošenja kap krvi na traku, reagens postaje određene boje, ovisno o tome

. Rezultat treba uporediti u ljestvici boja koja se može naći u uputama. Ova metoda istraživanja smatra se najčešćom proračunskom, ali zbog pogreške od 30-50% ne koristi se tako često.

  • Elektrohemijske trake. Krv djeluje na reagens, a rezultat se procjenjuje na osnovu promjene struje. U modernom svijetu metoda se često koristi, rezultat je pouzdan gotovo sto posto.
  • Za merač postoje posebne testne trake, mogu sadržavati kodiranje. Sve ovisi o tome koji model uređaj ima.

    Ovisno o test trakama za šećer, metoda uzorkovanja krvi može se razlikovati:

    • dobijeni materijal se nanosi na reagens,
    • na kraju testa se primjenjuje krv.

    Takva karakteristika nije ništa više nego individualna preferencija proizvođača, na rezultat ne utiče.

    Između sebe, test trake mogu se razlikovati u ambalaži i broju njih u sebi. Mnogi proizvođači postavljaju trake u pojedinačne školjke. Dakle, produžen vijek trajanja, ali također povećava troškove. Što se tiče pakovanja tanjira, obično je 10,25, 50 ili 100 komada.

    Nudimo vam pročitati: Dijeta protiv hepatitisa C i dijabetesa

    Prije mjerenja s glukometrom preporučuje se provjera pomoću koje će se potvrditi ispravan rad brojila. Postoji kontrolna tečnost u kojoj su tačno fiksirani brojevi glukoze.

    Ovo je najbolja opcija, jer će podaci tijekom provjere biti što točniji. Ovo je važno za pacijenta, jer od dobivenih rezultata ovisi ne samo zdravstveno stanje, već i život. Preporučuje se provesti provjeru ako se uređaj već dugo ne koristi ili ako su na njega utjecale različite temperature.

    Koliko će uređaj dobro raditi ovisi o mnogim faktorima:

    1. Da li je mjerač ispravno pohranjen. Ne bi trebalo biti sunca, izloženosti temperaturi, prašini. Preporučuje se poseban slučaj.
    2. Mjesto skladištenja. To bi trebalo biti tamno mjesto, zaštićeno od svjetla i sunca.

    Važne su manipulacije koje se izvode neposredno prije unosa materijala. Prije uzimanja krvi trebali biste oprati ruke, ne bi trebale imati čestice hrane, prašine, pretjeranu vlagu.

    Ako se prije uzorkovanja krvi koriste proizvodi koji sadrže alkohol, rezultat može biti narušen. Preporučuje se provođenje analize na prazan stomak ili sa opterećenjem.

    Svaki test dizajniran za mjerenje šećera ima rok trajanja. Kada koristite ploče nakon njegovog isteka, mogu se dobiti lažni rezultati. To zauzvrat povlači za sobom nepravilan tretman.

    Kodirani mjerači glukoze u krvi ne dopuštaju testiranje ako je test istekao. No, postoji veliki broj savjeta zahvaljujući kojima se ova prepreka može zaobići.

    Mnogi trikovi su beskorisni jer je u pitanju ne samo zdravlje, već i ljudski život. Većina pacijenata sa šećernom bolešću smatra da trake isteka trajanja mogu trajati još mjesec dana, a to neće utjecati na rezultat.

    Datum isteka označen na pakovanju može varirati od 18 do 24 mjeseca, ali ako se trake nalaze u pakovanju i on se ne otvara. Nakon otvaranja, rok trajanja se smanjuje i dostiže ne više od šest mjeseci. Stručnjaci preporučuju kupnju onih tanjira koji se pakiraju pojedinačno, jer se tako povećava životni vijek za nekoliko puta.

    Test traka

    Testna traka vizualnog indikatora za određivanje glukoze (šećera) u krvi je unaprijed pripremljeni laboratorijski reagens (skup reagensa), taložen na supstratu napravljenom od netoksične plastike, širine 4-5 i dužine 50-70 milimetara. Metoda mjerenja glukoze u krvi u test trakama temelji se na enzimskoj reakciji oksidacije glukoze glukoznom oksidazom do glukonske kiseline i hidrogen peroksida. Pod utjecajem glukonske kiseline u prisustvu enzima peroksidaza dolazi do oksidacije kromogena i stvaranja obojenog spoja senzornog elementa. Stupanj pretvorbe kromogena i intenzitet boje indikatora na test traci proporcionalni su koncentraciji glukoze (šećera).

    Enzimski sastav reagensa (pokazatelja) test trake:

      glukozida oksidaza (glukozni oks>Raspon mjerenja glukoze (šećera) u krvi pomoću indikatorskih test traka je od 1 do 55 mmol / l (18-990 mg / dl). Rezultat ispitivanja kada je boja svjetlija od polja 1 mmol / l, odgovara vrijednosti manjoj od 1 mmol / l (18 mg / dl). Rezultat ispitivanja prilikom bojenja tamnije od polja od 55 mmol / L, odgovara vrijednosti većoj od 55 mmol / L (990 mg / dl).

    Laboratorijski rezultati za serum ili plazmu krvi će biti uključeni

    12% veći od rezultata dobijenih vizuelnim test trakama dobijenim korišćenjem pune krvi.

    Za provođenje mjerenja pomoću indikatorskih test traka, apsolutno nema potrebe za posjedovanjem posebnih medicinskih znanja i vještina.

    Testne trake za određivanje glukoze u krvi (šećera) u skladu s "Nomenklaturnom klasifikacijom medicinskih proizvoda po klasama ovisno o potencijalnom riziku od njihove uporabe" pripadaju klasi 2a (medicinski proizvodi s prosječnim stupnjem rizika).

    Prema „Sve ruskom klasifikatoru vrsta privrednih aktivnosti, proizvoda i usluga“ (OKDP), oznaka 2429422 - „Složeni dijagnostički reagensi“ dodeljena je vizuelnim test trakama. Tvrtkama koje se bave prodajom test traka dodjeljuje se statistički kod OKVED 51.46.1 (Trgovina na veliko farmaceutskim i medicinskim proizvodima).

    Samodijagnostika s indikatorskim test trakama, čak i ako se poštuju sve upute, nije zamjena za redovnu zdravstvenu procjenu od strane kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

    Trake za testiranje glukoze u krvi

    Zbog učestalosti glukometra, danas na medicinskom tržištu postoje samo dvije marke indikatorskih vizualnih test traka dizajniranih za mjerenje glukoze u krvi (šećera):

    • Diagluk test trake (Diagliuk br. 50) - ruske trake glukoze (šećera) u krvi kompanije Biosensor AN, Rusija,
    • Betachek (Betachek No. 50, Betachek Visual test trake) - uvezene trake šećera u krvi iz NDP-a, Australija.

    Svrha test test traka za glukozu je dijagnosticirati povišene koncentracije glukoze. Alternativna metoda dijagnostike je mjerenje glukoze u urinu. Ova metoda je manje precizna i informativna, ali za analizu nije potrebna cijela krv.

    Za mjerenje glukoze u urinu dostupne su sljedeće testne trake:

    • Uriglyuk (Uriglyuk-1 No. 50) - indikatorske testne trake za šećer u urinu kompanije Biosensor AN, Rusija,
    • Ketoglyuk (Ketoglyuk-1 No. 50) - kombinovane test trake za ketone i šećer iz Biosensor AN, Rusija,
    • Diafan (Diafan br. 50, DiaPhan) - kombinovane trake sa dva indikatora za određivanje nivoa šećera i acetona iz kompanije Erba Lahema, Češka Republika,
    • Bioscan glukozne test trake (Bioscan glukoza br. 50 / br. 100) za glukozu u urinu kompanije Bioscans, Rusija,
    • Glukofan (Glukofan br. 50, GlukoPhan) - evropski trake kompanije Erba Lachema, Češka Republika,
    • Pentafan / Pentafan Laura (PentaPhan / Laura) test trake za analizu šećera, acetona, pH (kiselosti), ukupnog proteina (albumina i globulina) i latentne krvi (crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina) u urinu iz Erba Lahema, Češka Republika,
    • Uripolian - trake iz Biosensor AN sa deset pokazatelja koji omogućavaju analizu urina prema sljedećim karakteristikama - glukoza, ketonska tijela, skrivena krv (eritrociti, hemoglobin), bilirubin, urobilinogen, gustina (specifična težina), leukociti, askorbinska kiselina, ukupni protein (albumin i globulini) i kiselosti (pH),
    • Bioscan Penta test trake (Bioscan Penta br. 50 / br. 100), s pet pokazatelja ruske kompanije Bioscan, koji omogućuju ispitivanja urina ne samo na glukozu (šećer), već i na pH (kiselost), ukupni protein (albumin, globulini) , ketonska tela, okultna krv (crvena krvna zrnca i hemoglobin).

    Za složene studije urina, osim gore spomenutih, postoje i druge test trake za analizu urina koje omogućavaju ne manje učinkovite studije urina.

    Cijena test traka za glukozu u krvi

    U cijenu test traka za određivanje glukoze (šećera) u krvi ne uključuje se trošak isporuke ako se trakice nabave putem internetske ljekarne. Cijene se mogu značajno razlikovati ovisno o mjestu kupovine.

    Procijenjeni trošak test traka:

    • Rusija (Moskva, Sankt Peterburg) od 235 do 720 ruskih rubalja,
    • Ukrajina (Kijev, Harkov) od 78 do 238 ukrajinskih grivna,
    • Kazahstan (Almaty, Temirtau) od 1107 do 3391 kazahstanske tenge,
    • Bjelorusija (Minsk, Gomel) od 61805 do 189360 bjeloruskih rubalja,
    • Moldavija (Kišinjev) od 66 do 202 Moldavski Lei,
    • Kirgistan (Bishkek, Osh) od 256 do 785 Kirgizskih soma,
    • Uzbekistana (Tashkent, Samarkand) od 9113 do 27922 uzbekistanske duše,
    • Azerbejdžan (Baku, Ganja) od 3,5 do 10,7 azerbejdžanskih manata,
    • Jermenija (Jerevan, Gyumri) od 1614. do 4946. jermenske drame,
    • Georgia (Tbilisi, Batumi) od 8,0 do 24,5 Gruzijski Lari,
    • Tadžikistan (Dušanbe, Khujand) od 22,1 do 67,8 Tadžik somoni,
    • Turkmenistan (Ashgabat, Turkmenabat) sa 11,4 na 34,8 novih turkmenskih manastira.

    Kupite glukozne test trake (šećer)

    Možete kupiti ljekarne test trake za određivanje glukoze (šećera) u krvi u ljekarni koristeći uslugu rezervacije lijekova, uključujući. Prije nego što kupite testne trake, trebali biste pojasniti datume isteka. Testne trake možete naručiti u bilo kojoj dostupnoj internetskoj ljekarni, prodaja se vrši kurirskom dostavom kurirom, bez recepta ljekara.

    Proizvođači test traka

    Proizvođači test traka za vizuelne indikatore za merenje nivoa glukoze (šećera) u krvi, za koje nije potreban glukometar, su sledeće kompanije:

    • Biosenzor AN, Rusija,
    • Erba Lahema, Češka (ranije dio farmaceutskog holdinga Teva, Izrael).

    Napomene

    Bilješke i objašnjenja uz članak "Test trake za određivanje šećera (glukoze) u krvi." Da biste se vratili na izraz u tekstu, pritisnite odgovarajući broj.

    Prilikom pisanja članka o indikatorskim test trakama za određivanje šećera (glukoze) u krvi, kao izvori korišteni su materijali informativnih i medicinskih internetskih portala, vijesti BiosensorAN.ru, Betachek.com, NLM.NIH.gov, WHO.int, WebMD .com, Labtestsonline.org, Patient.info, MMA.ru, NGMA.ru, BSMU.by, Wikipedia, „upute za upotrebu indikatorskih traka za polukvalitetno određivanje glukoze (šećera) u krvi“, kao i sljedeće publikacije:

    • Baranov V., Lang G. „Vodič za internu medicinu. Bolesti endokrinog sustava i metabolizma. " Izdavačka kuća "Državna izdavačka kuća medicinske literature", 1955, Moskva,
    • Leites S., Lapteva N. "Eseji o patofiziologiji metabolizma i endokrinog sistema." Izdavačka kuća "Medicina", 1967, Moskva,
    • Henry M. Cronenberg, Shlomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, P. Reed Larsen, „Dijabetes i poremećaji metabolizma ugljikohidrata“. Izdavačka kuća "GEOTAR-Media", 2010, Moskva,
    • David Gardner, Dolores Schobeck "Osnovna i klinička endokrinologija." Izdavačka kuća „Beanom. Laboratorija znanja “, 2010, Moskva,
    • Odin V., Tyrenko V. „Logika kliničke dijagnoze“. Izdavačka kuća ELBI-SPb, 2011, St. Petersburg,
    • Peter Hin, Bernhard O. Boehm „Dijabetes. Dijagnoza, liječenje, kontrola bolesti. " Izdavačka kuća "GEOTAR-Media", 2011, Moskva,
    • Dovlatyan A. "Bubrežne komplikacije dijabetesa." Izdavačka kuća „BINOM. Laboratorija znanja “, 2013, Moskva,
    • Karamysheva T. “Dijabetes. Kompletna enciklopedija dijabetičara. " Izdavačka kuća Eksmo, 2015, Moskva.

    Vrste glukometra i oprema

    Prijenosni mjerač glukoze u krvi koji se koristi za nadgledanje krvne slike kod kuće je kompaktne veličine. Na prednjoj ploči uređaja nalaze se displej, kontrolni tasteri i otvor za indikatorske pločice (test trake).

    Parametri pomoću kojih je odabran odgovarajući glukometar uključuju:

    • veličina ekrana, prisustvo ili odsustvo njegovog pozadinskog osvetljenja,
    • funkcionalnost uređaja
    • cijena test traka koji se koriste za analizu,
    • brzina obrade analiziranog materijala,
    • jednostavnost podešavanja
    • potrebna količina biomaterijala
    • kapacitet memorije glukometra.

    Neki uređaji imaju posebne funkcionalnosti koje zahtijeva određena kategorija pacijenata. "Govoreći" glukometri namijenjeni su osobama sa oštećenim vidom. Analizatori su pogodni za dijabetičare s teškim oboljenjima, obaviće studiju na svim parametrima, utvrđujući holesterol i hemoglobin.

    Glukometri su klasificirani prema principu njihovog rada. Trenutno postoje 4 vrste uređaja.

    Najčešći elektrohemijski i fotometrijski uređaji. Biosenzorski optički i Ramanovi uređaji su u fazi ispitivanja.

    Kada se koristi fotometrijski glukometar, boja indikatorske trake prije i nakon kemijske reakcije koristi se za određivanje sadržaja glukoze. To su zastarjeli uređaji, ali daju prilično točan rezultat. Fotometrijski uređaji za celu krv su kalibrirani.

    U elektrokemijskim uređajima tijekom reakcije hemijske tvari s biološkim materijalom nastaje električni impuls, koji se bilježi mjernim uređajem, obrađuje i prenosi na zaslon. Slični uređaji su kalibrirani plazmom. Točnost njihovih podataka veća je nego na uređajima prethodne generacije.Elektrokemijski uređaji temeljeni na principu kulometrije (uzimajući u obzir ukupni naboj elektrona) zahtijevaju minimalnu količinu krvi za analizu.

    Uređaji za biosenzor, koji su u osnovi senzorski čip, još uvijek se razvijaju. Njihov rad zasnovan je na principu površinske rezonance plazmona. Programeri smatraju da je velika neinvazivnost studije velika prednost takvih uređaja njegovom visokom preciznošću. Upotreba Raman glukometra također ne zahtijeva stalno uzimanje krvi, analizom se ispituje spektar disperzije kože.

    Glukometar je skup komponenti. Na primjer, popularni švicarski uređaj "Akku Check Performa" opremljen je sa 10 test traka. Indikatori su namijenjeni za primjenu biomaterijala na njih s naknadnom inicijalizacijom. To također uključuje skarifirač, uređaj koji se koristi za probijanje kože i lanceta za jednokratnu upotrebu. Uz metar se nalaze i baterije ili baterija.

    Ploče indikatora - uređaj i protok

    Testne trake napravljene su od plastike i imaju standardne veličine. Hemijski aktivne tvari kojima su pokazivačke ploče impregnirane reagiraju s glukozom kada se nanose na površinu krvi.

    Svaki model uređaja ima svoje testne trake koje je izdao isti proizvođač kao i sam uređaj.

    Upotreba neoriginalnog proizvoda je neprihvatljiva.

    Kao što znate, potrošni materijal, koji uključuje trake indikatora, kupuje se kako se troši. Ali ako ploče isteknu ili su oštećene, bolje je ne koristiti ih, nabavljajući nove. Standardno pakovanje sadrži 50 ili 100 indikatorskih traka. Trošak ovisi o vrsti uređaja, kao i proizvođaču. Što je sam uređaj skuplji i višenamjenski, to će biti viša cijena potrošnog materijala potrebnog za analizu.

    Prosječni pacijent s dijabetesom bez ovisnosti o inzulinu obavlja analizu svaki drugi dan. Uz teški oblik bolesti, potrebno je istraživanje nekoliko puta dnevno. Ispitne trake uklanjaju se svaki put nakon primanja rezultata. Pakiranje proizvoda sadrži podatke o datumu proizvodnje.

    Napravite najjednostavnije izračune, uzimajući u obzir pojedinačne potrebe, možete odlučiti koji paket je isplativije kupiti, najveći ili koji sadrži samo 50 traka.

    Potonji će biti jeftiniji, osim toga nećete morati bacati neiskorištene testere za radni rok.

    Koliko test traka se može pohraniti

    Rok trajanja različitih vrsta test traka je 18 ili 24 meseca. Otvoreno pakiranje se čuva u prosjeku od 3 mjeseca do šest mjeseci, jer su kemijski sastojci koji se koriste za analizu uništeni djelovanjem atmosferskog kisika. Pojedinačni rok trajanja svakog proizvoda ili zatvoreni spremnik omogućuje produljenje roka trajanja. Na primjer, rok trajanja test traka za "Contour TS" iz Bayera je maksimalno moguć. Odnosno, otvoreno pakiranje koristi se do datuma navedenog na pakovanju.

    Treba napomenuti da su neki proizvođači bili zabrinuti zbog prikladnosti test traka, koje su bile otvorene, ali nisu iskorištene. LifeScan je kreirao posebno rješenje koje vam omogućava da istražite performanse uređaja. Sada dijabetičari neće imati problema s tim da li je moguće upotrijebiti istečene test trake za mjerač odabira na dodir. Uvijek ih se može provjeriti pomoću testnog rješenja i usporedbom očitavanja s referentnim brojevima. Analiza se provodi kao i obično, ali umjesto krvi, nekoliko kapi hemijske otopine stavi se na traku.

    Ako pojedinačno ili zatvoreno pakiranje nije dostupno, upotreba traka koje su otvorene više od 6 mjeseci beskorisna je, a ponekad čak i opasna po zdravlje.

    Dobivanje tačnih podataka pomoću takve analize neće uspjeti. Točnost očitavanja će se kretati prema dolje ili prema gore. Funkcionalnost pojedinih uređaja omogućava vam automatsko praćenje ovog parametra. Na primjer, ako rok trajanja testnih traka Accu-check Asset istekne nakon otvaranja, mjerač će to signalizirati.

    Postoje određena pravila koja se moraju poštivati ​​prilikom spremanja pokazivačkih tablica. UV zrake, prekomjerna vlaga i niske temperature štetno su za njih. Optimalni interval je + 2-30 stepeni. Ne uzimajte trake mokrim ili prljavim rukama kako ih ne biste pokvarili. Spremnik za skladištenje mora biti čvrsto zatvoren kako bi se ograničio protok zraka. Ne kupujte trake kojima ističe rok trajanja, čak i ako se nude jeftinije.

    Nakon zamjene korištene serije traka, uređaj se mora kodirati. To će pružiti tačne informacije. Osjetljivost na indikatorske pločice kodira se ručno, unosom koda koji se na ambalažu nanosi trakama, ili automatski. U drugom slučaju operaciju izvode čipovi ili kontrolne slike.

    Pogledajte video: Rok trajanja emocije ČITAJ OPIS (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar