Analozi tableta Rosucard


Predstavljeni su analozi lijeka rosucard, zamjenjivi za djelovanje na tijelo, pripravci koji sadrže jednu ili više identičnih aktivnih tvari. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.
  1. Opis lijeka
  2. Lista analoga i cijena
  3. Recenzije
  4. Zvanična uputstva za upotrebu

Opis lijeka

Rosucard - Hipolipidemični lek iz grupe statina. Selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji HMG-CoA pretvara u mevalonat, prekursor holesterola (Ch).

Povećava broj LDL receptora na površini hepatocita, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL, inhibicije VLDL sinteze, smanjuje ukupnu koncentraciju LDL i VLDL. Smanjuje koncentraciju LDL-C, HDL holesterola, ne-lipoproteina (HDL-non-HDL), HDL-V, ukupnog holesterola, TG, TG-VLDL, apolipoproteina B (ApoV), smanjuje odnos LDL-C / LDL-C, ukupno HDL-C, Chs-ne HDL / Cs-HDL, ApoB / apolipoprotein A-1 (ApoA-1) povećava koncentraciju Cs-HDL i ApoA-1.

Učinak na smanjenje lipida direktno je proporcionalan količini propisane doze. Terapeutski efekat se javlja unutar 1 tjedna nakon početka terapije, nakon 2 tjedna dostiže 90% maksimuma, dostiže maksimum do 4 tjedna i tada ostaje konstantan.

Tabela 1. Učinak ovisan o dozi u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom (tip IIa i IIb prema Fredrikosovoj klasifikaciji) (prosječna prilagođena promjena u postotku u odnosu na početnu vrijednost)

DozaBroj pacijenataHS-LDLUkupno ChsHS-HDL
Placebo13-7-53
10 mg17-52-3614
20 mg17-55-408
40 mg18-63-4610
DozaBroj pacijenataTGXc-
non-HDL
Apo vApo AI
Placebo13-3-7-30
10 mg17-10-48-424
20 mg17-23-51-465
40 mg18-28-60-540

Tabela 2. Učinak ovisan o dozi u bolesnika s hipertrigliceridemijom (tip IIb i IV prema Fredrickson klasifikaciji) (prosječna promjena u postotku u odnosu na početnu vrijednost)
DozaBroj pacijenataTGHS-LDLUkupno Chs
Placebo26151
10 mg23-37-45-40
20 mg27-37-31-34
40 mg25-43-43-40
DozaBroj pacijenataHS-HDLXc-
non-HDL
Xc-
VLDL
TG-
VLDL
Placebo26-3226
10 mg238-49-48-39
20 mg2722-43-49-40
40 mg2517-51-56-48

Klinička efikasnost

Efikasno kod odraslih pacijenata sa hiperholesterolemijom sa ili bez hipertrigliceridemije, bez obzira na rasu, spol ili starost, uklj. u bolesnika sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom. U 80% bolesnika s hiperholesterolemijom tipa IIa i IIb (prema Fredrickson klasifikaciji) s prosječnom početnom koncentracijom LDL-C oko 4,8 mmol / L, dok uzimaju lijek u dozi od 10 mg, koncentracija LDL-C doseže manju od 3 mmol / L.

U bolesnika sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom koji su primali rosuvastatin u dozi od 20-80 mg / dan, uočena je pozitivna dinamika lipidnog profila. Nakon titracije do dnevne doze od 40 mg (12 tjedana terapije), zabilježeno je smanjenje koncentracije LDL-C za 53%. U 33% pacijenata postignuta je koncentracija LDL-C manja od 3 mmol / L.

U bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom koji su primali rosuvastatin u dozi od 20 mg i 40 mg, prosječno smanjenje koncentracije LDL-C iznosilo je 22%.

U bolesnika s hipertrigliceridemijom s početnom koncentracijom TG-a od 273 mg / dL do 817 mg / dL, primajući rosuvastatin u dozama od 5 mg do 40 mg 1 put / dan tijekom 6 tjedana, koncentracija TG-a u krvnoj plazmi značajno je smanjena (vidjeti tablicu 2 )

Primjetan je učinak u kombinaciji s fenofibratom u odnosu na koncentraciju TG-a i s nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan) u odnosu na koncentraciju HDL-C.

U istraživanju METEOR, terapija rosuvastatinom značajno je usporila progresijsku stopu maksimalne debljine intimno-medijskog kompleksa (TCIM) za 12 segmenata karotidne arterije u usporedbi s placebom. U usporedbi s početnim vrijednostima u skupini s rosuvastatinom, primijećeno je smanjenje maksimalnog TCIM-a za 0,0014 mm / godišnje u usporedbi s povećanjem ovog pokazatelja za 0,0131 mm / godišnje u skupini koja je primala placebo. Do danas, nije dokazana direktna veza između smanjenja TCIM i smanjenja rizika od kardiovaskularnih događaja.

Rezultati studije JUPITER pokazali su da rosuvastatin značajno smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija s relativnim smanjenjem rizika od 44%. Učinkovitost terapije primijećena je nakon prvih 6 mjeseci korištenja lijeka. Zabilježen je statistički značajan pad za 48% u kombiniranom kriteriju, uključujući smrt od kardiovaskularnih uzroka, moždani udar i infarkt miokarda, smanjenje za 54% u slučaju smrtnog ili nefatalnog infarkta miokarda i 48% smanjenje smrtnog ili nefatalnog moždanog udara. Ukupna smrtnost se smanjila za 20% u grupi sa rosuvastatinom. Sigurnosni profil bolesnika koji su uzimali 20 mg rosuvastatina općenito je bio sličan sigurnosnom profilu u skupini koja je primala placebo.

Analozi lijeka Rosucard

Analog je jeftiniji od 529 rubalja.

Proizvođač: Biocom (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg, 30 kom., Cijena od 110 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 186 rubalja
Cijene atorvastatina u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Atorvastatin je pripravak za otpuštanje u obliku tableta namijenjen liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kontraindicirana tokom trudnoće, dojenja i kod dece mlađe od 18 godina.

Analog je jeftiniji od 161 rubalja.

Proizvođač: Pharmstandard (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg, 30 kom., Cijena od 478 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Cijene Acorta u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Akorta je lijek ruske proizvodnje koji je dostupan u obliku tableta i namijenjen je za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Kontraindicirano u trudnoći i dojenju. Postoje nuspojave.

Analog je jeftiniji od 176 rubalja.

Proizvođač: AstraZeneca (UK)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg, 7 kom., Cijena od 463 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Cene za Crestor u mrežnim ljekarnama
Upute za upotrebu

Krestor je lijek za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Kao aktivna supstanca koristi se rosuvastatin u količini od 5 mg. za 1 tabletu. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je jeftiniji od 180 rubalja.

Proizvođač: Gideon Richter (Mađarska)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 30 kom., Cijena od 459 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Mertenil cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Mertenil je mađarski lijek za snižavanje lipida na bazi rosuvastatina. Prodaje se u kartonu od 30 tableta. Glavne indikacije za imenovanje: hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredrickson-u), kao i primarna prevencija većih kardiovaskularnih komplikacija (moždani udar, srčani udar, revaskularizacija arterija).

Analog je jeftiniji od 223 rubalja.

Proizvođač: Krka (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 5 mg, 30 kom., Cijena od 416 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Roxer cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Roxera je lijek koji snižava lipide slovenačke proizvodnje. Dostupan u obliku tableta koje sadrže rosuvastatin u dozi od 5 do 20 mg. Koristi se za normalizaciju visokog holesterola u krvi.

Analog je jeftiniji od 371 rubalja.

Proizvođač: Belupo (Hrvatska)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg 14 kom., Cijena od 268 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Rosistark cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Rosistark je hipolipidemični lijek grupe statina. Sadrži molekul rosuvastatina. Smanjuje holesterol i njegove frakcije, eliminira endotelnu disfunkciju. Ima antiproliferativna i antioksidativna svojstva. Propisan je za hiperholesterolemiju, povećane trigliceride u krvi kako bi se uklonilo napredovanje ateroskleroze i smanjio rizik od vaskularnih nesreća. Svi proizvodi koji sadrže rosuvastatin koriste se u svako doba dana, bez obzira na unos hrane. Apsolutne kontraindikacije za upotrebu su teške bolesti bubrega i jetre, miopatija, žene reproduktivne dobi bez kontraceptiva. Od nuspojava, najčešće su zatvor, glavobolja i bolovi u mišićima.

Analog je jeftiniji od 305 rubalja.

Proizvođač: Aegis (Mađarska)
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 5 mg, 28 kom., Cijena od 334 rubalja
  • Tab. p / obol. 10 mg, 28 kom., Cijena od 450 rubalja
Rosulip cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Rosulip je još jedan rosuvastatin iz klase statina. Proizvodi se, poput Rosart-a, kao i svih postojećih rosuvastatina, u obliku tableta. Kada se uzima, snižava povišene razine kolesterola, lipoproteine ​​niske i vrlo niske gustine (LDL, VLDL), trigliceride i povećava lipoproteine ​​visoke gustoće, koji štite ljudsko tijelo od srčanih i moždanih komplikacija. Poboljšava svojstva krvi, sprječava stvaranje aterosklerotskih plakova. Indikacije za upotrebu, režim doziranja i primjene, kontraindikacije i nuspojave potpuno su identični kao Rosart i Rosistark, jer svi ti lijekovi sadrže rosuvastatin.

Svojstva lijekova

Da biste odabrali analoge Rosucarda, morate shvatiti koja svojstva ima. Lijek je dostupan u obliku tableta od 10 mg. Lijek smanjuje koncentraciju lipoproteina niske gustine, odnosno "lošeg" holesterola, i povećava količinu lipoproteina visoke gustoće. Glavni aktivni sastojak je rosuvastatin.

Koristi se kod ateroskleroze, hiperlipidemije, hiperholesterolemije. Može se koristiti kao profilaktička bolest protiv kardiovaskularnih bolesti.

Potrebno je kombinirati uzimanje tableta s dijetom za snižavanje lipida, odnosno ishranom, u kojoj se smanjuje količina potrošene masnoće.

Kurs liječenja lijekom trebao bi trajati mjesec dana. Dozu liječnik odabire pojedinačno. Liječenje se provodi pod strogom kontrolom pacijentovog nivoa kolesterola i glukoze jer postoji rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2 nakon završetka kursa.

Ne možete povesti ljude sa takvim bolestima:

  • zatajenje jetre i bubrega,
  • miopatija
  • hipotireoza.

Također, lijek se ne preporučuje u trudnoći, dojenju, djeci mlađoj od 18 godina, s netolerancijom na laktozu.

Lečenje se ne može kombinovati sa alkoholom i imunosupresivom Ciklosporin. Oprez treba biti potreban pacijentima starijim od 65 godina i osobama mongoloidne rase.

Tokom lečenja mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • mučnina
  • zatvor
  • astenija
  • alergijska reakcija
  • oslabljena funkcija bubrega.

Cijena lijeka koji sadrži 30 tableta iznosi 870 rubalja.

Analozi lijeka

Akorta je generički Rosucard ili ruski ekvivalent. Ima istu aktivnu supstancu. Dostupno u tabletama od 10 i 20 mg. Indikacije, kontraindikacije i nuspojave iste su kao kod Rosucarda. Cijena lijeka je jeftinija - 653 rubalja.

Atomax Lijek zajednički proizvode Rusija i Indija. Glavni aktivni sastojak je atorvastatin kalcij trihidrat. Dostupno u obliku tableta.

Koristi se kod visokog holesterola. Kontraindiciran kod dece, trudnica i dojilja. Treba biti oprezan kod povreda jetre, niskog krvnog pritiska, endokrinih poremećaja, hroničnog alkoholizma, epilepsije.

Lijek može izazvati takve nuspojave:

  • astenija
  • nesanica
  • glavobolja
  • zveckanje u ušima
  • znojenje
  • groznica.

Kurs liječenja je 2-4 tjedna. Cijena lijeka je 323 rubalja.

Lipitor - tablete koje snižavaju holesterol, nemačka proizvodnja. Aktivna supstanca je atorvastatin. Cijena je 630 rubalja.

Pravastatin je analogan zajedničkoj proizvodnji Rusije i Slovenije. Aktivna tvar je natrijum pravastatin. Sa visokim holesterolom, lijek na njega djeluje depresivno. Takođe smanjuje količinu triglicerina, lipoproteina niske gustine.

Upotrebljava se za prevenciju opetovanog srčanog udara, koronarne srčane bolesti, angine pektoris. Koristi se kao dodatak prehrani za smanjenje lipida.

Lijek je kontraindiciran za bolesti jetre, trudnoću i dojenje, zloupotrebu alkohola.

Kurs liječenja je od 7 do 28 dana. Izvodi se uz stalno praćenje nivoa lipida.

Cijena lijeka je 650 rubalja za 10 tableta.

Rosucard možete zamijeniti tabletama rumunske izrade - Simvastol. Aktivna supstanca lijeka je simvastatin. Snižava holesterol u krvi. Tečaj lečenja je 1-1,5 meseci.

Indiciran je za povišen holesterol i koronarnu bolest srca.

Liječenje lijekom je kontraindicirano kod takvih bolesti:

  • epilepsija
  • bolest jetre
  • hipotenzija
  • nedavne povrede i operacije.

Može izazvati takve neželjene efekte:

  • nadutost
  • mučnina
  • vrtoglavica
  • anemija
  • Porast ESR-a
  • smanjena potencija.

Tablete treba piti noću, i dobro ih je piti vodom. Ne preporučuje se kombiniranje sa takvim lijekovima:

  • antifungalna sredstva
  • nikotinska kiselina
  • citostatici
  • antikoagulansi.

Treba imati na umu i da upotreba soka od grejpa pojačava učinak lijeka.

Cijena lijeka je 211 rubalja.

Ariescor je ruski kolega. Sastav tableta uključuje:

  • simvastatin
  • askorbinska kiselina
  • limunska kiselina
  • laktoza.

Cijena ruskog analoga je 430 rubalja.

Zokor - lijek na bazi simvastatina. Koristi se kod visokog holesterola. Zemlja koja proizvodi proizvod je Holandija. Indikacije i kontraindikacije su iste. Cijena je 572 rubalja.

Prije zamjene tableta koje snižavaju kolesterol, uvijek se morate posavjetovati sa ljekarom.

Ruska i strana zamjena za Rosucard

Analog je jeftiniji od 529 rubalja.

Atorvastatin je hipoholesterolemijski lijek, čija je glavna komponenta još jedan inhibitor HMG-CoA reduktaze: atorvastatin. To su kapsule od 10, 15 i 20 mg. Indiciran je za hiperholesterolemiju bilo kojeg porijekla, nasljedne bolesti - disbetalipoproteinemiju, hipertrigliceridemiju, neke vrste hiperlipidemije, bolesti kardiovaskularnog sistema. Doziranje ne ovisi o rasi i kreće se od 10 do 80 mg lijeka dnevno. Kontraindicirana je kod zatajenja jetre, pojedinačne netolerancije na komponente lijeka, u toku trudnoće i dojenja i mlađih od 18 godina. Nekompatibilan sa mnogim lijekovima.

Rosistark (tablete) Ocjena: 40 Top

Analog je jeftiniji od 371 rubalja.

Rosistark je analog Rosucarda, dostupan u tabletama od 10, 20 i 40 mg. Propisana je za iste bolesti kao i drugi lijekovi, čija je aktivna supstanca rosuvastatin, a njegove se indikacije i kontraindikacije također ne razlikuju od njih. Nema utjecaja na psihomotorne reakcije, stoga ga mogu koristiti vozači automobila i ljudi koji kontroliraju drugu opremu.

Analog je jeftiniji od 305 rubalja.

Rosulip je dostupan u tabletama. Aktivna supstanca: rosuvastatin. Doziranje: 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg. Budući da je inhibitor HMG-CoA reduktaze, rosuvastatin snižava holesterol u krvi i trigliceride u krvi, a propisuje se kod ateroskleroze, hiperholesterolemije uzrokovane nasljednim i starosnim uzrocima, hipertrigliceridemije. Bioraspoloživost ove tvari veća je kod ljudi mongolske rase, pa se lijekovi na temelju nje propisuju s oprezom. Dnevna doza, ovisno o bolesti i težini, iznosi od 10 do 40 mg.

Analog je jeftiniji od 223 rubalja.

Roxera se u potpunosti podudara prema indikacijama s drugim Rosucard zamjenama koje sadrže rosuvastatin, dolazi u obliku tableta s dozom od 5, 10, 15 ili 20 mg. Čvrsta lista kontraindikacija i mogućih nuspojava može se vidjeti gore, kao i indikacije za upotrebu. Ne koristi se zajedno s ciklosporinom i određenim drugim lijekovima.

Farmakološka svojstva

Aktivni element u lijeku Rosucard rosuvastatin, ima svojstva da inhibira aktivnost reduktaze, te da smanjuje sintezu molekula mevalonata, koji je odgovoran za sintezu kolesterola u početnim koracima u stanicama jetre.

Ovaj lijek ima izražen terapeutski učinak na lipoproteine, smanjujući njihovu sintezu po ćelijama jetre, što značajno snižava nivo lipoproteina niske molekularne težine u krvi i povećava koncentraciju lipoproteina visoke molekularne gustoće.

Farmakokinetika lijeka Rosucard:

  • Najveća koncentracija aktivnih sastojaka u sastavu krvne plazme nakon uzimanja tableta nastaje nakon 5 sati,
  • Bioraspoloživost lijeka je 20,0%,
  • Izloženost rosucarda u sistemu ovisi o povećanju doziranja,
  • 90,0% Rosucardovih lijekova veže se za proteine ​​plazme, najčešće je to protein protein albumin,
  • Metabolizam lijeka u ćelijama jetre u početnoj fazi je oko 10,0%,
  • Za citokrom izoenzim br. P450, aktivni sastojak rosuvastatin je supstrat,
  • Lijek se izlučuje s 90,0% izmetom, a za to su zaslužne ćelije creva,
  • 10,0 se izlučuje upotrebom ćelija bubrega sa urinom,
  • Farmakokinetika lijeka Rosucard ne ovisi o starosnoj kategoriji bolesnika, kao ni o spolu. Lijek djeluje na isti način, kako u tijelu mlade osobe, tako i u tijelu starijeg stanovništva, samo u starosti bi trebalo da postoji samo minimalna doza za liječenje visokog indeksa holesterola u krvi.

Početni terapeutski učinak lijeka iz skupine Rosacard statina može se osjetiti nakon uzimanja lijeka tokom 7 dana. Maksimalni efekat kursa lečenja može se videti nakon uzimanja tablete tokom 14 dana.

Glavni uvjet uzimanja lijeka je jasno proučiti napomenu i slijediti sve preporuke liječnika, tada će učinak liječenja biti maksimalan.

Cijena lijeka Rosucard ovisi o proizvođaču lijeka, državi u kojoj se lijek proizvodi. Ruski analozi lijeka su jeftiniji, ali učinak lijeka ne ovisi o cijeni lijeka.

Ruski analog Rosucarda efikasno smanjuje indeks holesterola u krvi, kao i strane lijekove.

Cijena lijeka Rosucard u Ruskoj Federaciji:

  • Cijena rosucarda 10,0 mg (30 tableta) 550,00 rubalja,
  • Lijek Rosucard 10,0 mg (90 kom.) 1540,00 rubalja,
  • Originalni lijek Rosucard 20,0 mg. (30 tab.) 860,00 rubalja.

Rok trajanja i upotreba Rosucard tableta je godinu dana od datuma njihovog izdavanja. Nakon isteka roka upotrebe, lijek je bolje ne uzimati.

Indikacije za upotrebu

Prije primjene terapije lijekovima za smanjenje visokog indeksa kolesterola u krvi, neophodno je primijeniti netoprske metode utjecaja na sintezu lipoproteina u tijelu:

  • Fizička aktivnost i aktivnost,
  • Eliminacija svih provokativnih faktora (ovisnosti o alkoholu i nikotinu),
  • Uzmite dijetu protiv kolesterola kako biste snizili lipide u krvi i sagorjeli suvišne kilograme.

Ako sve metode kontrole kolesterola bez lijekova nisu dale rezultate, tada liječnik odlučuje o imenovanju lijekova statinske skupine.

Prema mnogim ljekarima, statine treba uzimati u kombinaciji sa holesterolom, što će pomoći najefikasnijem snižavanju indeksa holesterola za kratko vrijeme.

Prilično često za podešavanje koncentracije holesterola u krvi koristim lijekove koji imaju aktivni sastojak rosuvastatin.

U skladu s uputama za upotrebu, koje daje proizvođač lijekova, lijek Rosucard propisan je za takve patologije tijela:

  • Heterozigotna hiperholesterolemija,
  • Hiperholesterolemija mješovitog tipa,
  • Primarna patologija hiperholesterolemije,
  • Hipertriglicerinemija,
  • Patologija ateroskleroze krvotoka.

Upotreba lijeka Rosucard u preventivnim mjerama takvih bolesti:

  • Preventivne mjere za srčani udar
  • S predispozicijom tijela za razvoj angine pektoris,
  • Prevencija moždanog ishemijskog udara,
  • Kako bi se spriječio razvoj vaskularne patologije ateroskleroze,
  • Za prevenciju indeksa visokog krvnog pritiska kod hipertenzije,
  • Nakon operacije na arterijama krvotoka.

Prilično često za podešavanje koncentracije holesterola u krvi koristim lijekove koji imaju aktivni sastojak rosuvastatin.

Kontraindikacije

Ne može se koristiti za snižavanje indeksa holesterola u krvi pacijenata s takvim poremećajima i patologijama u tijelu:

  • Visoka osjetljivost tijela na tvari koje su dio lijeka Rosucard,
  • Aktivna ciroza jetre
  • Zatajenje jetre i bubrega
  • Kod teškog oštećenja bubrega,
  • Sa povećanim indeksom transaminaza,
  • Uz patologiju, miopatiju,
  • Tokom trudnoće kod žena,
  • U vrijeme hranjenja beba majčinim mlijekom.

Takođe, Rosucard nije propisan ženama u rodnoj dobi koje ne koriste kontracepciju.

Postoje kontraindikacije za imenovanje lijeka Rosucard, a maksimalna doza u jednoj tableti aktivne komponente rosuvastatina je 40,0 miligrama:

  • Kod hroničnog alkoholizma lijek Rosucard nije propisan,
  • Jako oštećenje umjerene težine funkcioniranja bubrežnog organa,
  • Uz rizike razvoja patologije, miopatije,
  • Patološki hipotireoza, u izraženom obliku,
  • Liječenje visokog kolesterola lijekovima fibratne grupe,
  • Sepsa u krvi
  • Pacijenti s hipotenzijom
  • Nakon operacije u telu,
  • Razvoj napada u tijelu i patologije mišićnog tkiva,
  • Patologija epilepsije,
  • Kršenje metaboličkih procesa u tijelu, koji se odvijaju u teškom obliku.

Ne uzimajte lijekove za žene tokom trudnoće

Kako uzeti rosucard?

Lijek Rosucard treba uzimati oralno uz dovoljnu količinu vode. Žvakanje tableta zabranjeno je jer je obložena membranom koja se rastvara u crijevima.

Prije nego što započne terapijski tečaj lijekovima Rosucard, pacijent se mora pridržavati dijeta protiv holesterola, a dijeta mora pratiti čitav tijek liječenja statinima, temeljeno na aktivnoj komponenti rosuvastatina.

Liječnik pojedinačno odabire dozu za svakog pacijenta, na temelju rezultata laboratorijskih ispitivanja, kao i na individualnoj toleranciji pacijentovog tijela.

Samo liječnik, ako je potrebno, zna kako zamijeniti Rosucard tablete. Prilagođavanje doze i zamjena lijeka drugim lijekom događa se ne prije dvije sedmice od vremena primjene.

Početna doza lijeka Rosucard ne smije biti veća od 10,0 miligrama (jedna tableta) jednom dnevno.

Postepeno, u toku liječenja, ako je potrebno, u roku od 30 dana, liječnik odlučuje povećati dozu.

Za povećanje dnevne doze lijeka Rosucard potrebni su sljedeći razlozi:

  • Teški oblik hiperholesterolemije, koji zahtijeva maksimalnu dozu od 40,0 miligrama,
  • Ako u dozi od 10,0 miligrama, lipogram pokaže smanjenje kolesterola. Doktor dodaje dozu od 20,0 miligrama, ili odmah maksimalna doza,
  • Sa teškim komplikacijama srčanog zastoja
  • Sa uznapredovalom fazom patologije, ateroskleroza.

Nekim pacijentima prije povećanja doziranja potrebni su posebni uslovi:

  • Ako abnormalnosti ćelija jetre odgovaraju ocjeni Child-Pugh-a od 7,0, tada se ne preporučuje povećanje doze Rosucarda,
  • U slučaju zatajenja bubrega, lijek možete započeti s 0,5 tableta dnevno, a nakon toga možete postepeno povećavati dozu na 20,0 miligrama, ili čak do maksimalne doze,
  • Kod teškog zatajenja bubrega, statini nisu dozvoljeni,
  • Umjerena ozbiljnost zatajenja bubrežnih organa. Maksimalna doza lijeka Rosucard nije propisana od strane liječnika,
  • Ako postoji rizik od patologije, potrebno je započeti i miopatiju sa 0,5 tableta i zabranjena je doza od 40,0 miligrama.

Prilagođavanje doze tijekom liječenja

Predoziranje

Predoziranje lijeka Rosucard ne utječe na farmakokinetiku lijeka. Promjene predoziranja se ne događaju. Nisu razvijene specijalizovane tehnike za uklanjanje predoziranja lijekom Rosucard.

Potrebno je liječiti simptome predoziranja statina. Potrebno je stalno pratiti pokazatelje rada jetrenih ćelija i po potrebi poduzeti mjere.

Upotreba hemodijalize, uz predoziranje statina, nema pozitivnog učinka na organizam.

Interakcija s drugim lijekovima

U mnogim zemljama prodaja lijekova vrši se samo onako kako je propisao liječnik, imamo puno lijekova u slobodnoj cirkulaciji, što mnoge pacijente podstiče da eksperimentišu sa svojim zdravljem i uzimaju lijekove kao samo-lijekove.

Ovo je prepun složenih posljedica za tijelo, jer pacijenti ne uzimaju u obzir sve poteškoće nuspojava lijekova na organizam. Takođe, mnogi ljudi ne znaju kako lijekovi međusobno djeluju dok ih uzimaju.

U tabeli su prikazani rezultati ispitivanja lijeka Rosucard prilikom interakcije s drugim lijekovima:

Vrsta lijeka i njegova dnevna dozadnevna doza rosucardapromjene u AUC lijeku Rosucard
lijek Atazanavir 300,0 mg i lijek Ritonavir 100,0 mg jednom. / dan., tijekom 8 dana.10,0 mg jednom.3,1 puta povećanje.
Ciklosporin od 75,0 mg dva puta dnevno. do 200,0 mg dva puta dnevno, pola godine10,0 mgveći na 7,1 p.
lijek Lopinavir 400,0 mg / lijek Ritonavir 100,0 mg dva puta dnevno.20,0 mgporast od 2,1 p.
Simeprivir tablete 150,0 mg 1 put / dan.10,0 mg2,80 p. Više
Eltrombopak 75,0 mg jednom dnevno.10,0 mgviši od 1,6 p.
lijek gemfibrozil 600,0 mg dva puta dnevno.80,0 mgpovećanje od 1,90 p.
Tipranavir 500,0 mg i Ritonavir 200,0 mg10,0 mgpovećanje od 1,40 p.
lijek Darunavir 600,0 mg i lijek Ritonavir 100,0 mg dva puta10,0 mgiznad 1,50 p.
lijek Itrakonazol 200,0 mg jednom10,0 mgpovećanje od 1,4 p.
Dronedaron 400,0 mg dva puta dnevnonema podatakapovećanje za 1,2 p.
lijekovi Fozamprenavir 700,0 mg i lijekovi Ritonavir 100,0 mg dva puta10,0 mg1.4 p. Više
lijek Aleglitazar 0,30 mg40,0 mgneutralan
Ezetimibe 10,0 mg jednom10,0 mgneutralan
Fenofibrata 67,0 mg tri puta10,0 mgneutralan
Silymarin 140,0 mg tri puta10,0 mgnema promene
Ketokonazol 200,0 mg dva puta80,0 mgnema promene
Rifampicin 450,0 mg jednom20,0 mgnema promene
lijek eritromicin 500,0 mg četiri puta80,0 mg20,0% smanjenje
lijek Flukonazol 200,0 mg jednokratno80,0 mgneutralan
tablete Baikalin 50,0 mg tri puta20,0 mg47.0% niže

Paralelna upotreba Rosucarda i antacida, uz aluminij i magnezijum, smanjuje koncentraciju statina za 2 puta. Ako koristite ove lijekove u intervalu od 2 do 3 sata, tada se negativni utjecaj smanjuje.

Kada kombiniramo unos tableta rosucarda i lijekova s ​​inhibitorima proteaze, tada se AUC0-24 uvelike povećava.

Za zaražene ljude, HIV je kontraindiciran i ima složene posljedice.

Nuspojave

Ako pravilno uzimate lijek i strogo se pridržavate svih preporuka liječnika o uzimanju Rosucarda, kao i o prehrani, tada se može izbjeći ozbiljna nuspojava lijeka na organizam.

Ali proizvođač je ipak zabilježio neke negativne reakcije tijela na uzimanje tableta:

telesni sistemi i njegovi organiprilično čestone baš čestopovremenoizolovani slučajevifrekvencija nije poznata
sistem protoka krvipatologija hemostatskog sistema - trombocitopenija
endokrina patologijahiperglikemija - dijabetes
centara nervnog sistemaBol u glavi,opadanje pamćenjaPoremećaj spavanja,
· Vrtoglavica,Patologija polineuropatije.
poremećena koordinacija pokreta.
mentalni poremećajiDepresivno stanje
Osjećaj straha
Apatija.
probavnog traktaBolovi u trbuhu,
Proliv
zatvor
patologija pankreasa - pankreatitis.
respiratorni sistemJak suhi kašalj
Kratkoća daha
· Teško je disati.
jetreni organindeks transaminaze u ćelijama jetrenih organa rasteupala u ćelijama jetre - hepatitis
kožni integritetOsip na koži,Johnson-Stevensonov sindrom
Koprivni osip,
Jak svrbež.
skelet i mišićno tkivopatološka mijalgijabolesti miopatijepatologija artralgijaRupcija tetive,
Miopatija nekrotične prirode.
genitalno područjeginekoloških organa
mokraćnog sistemauretralna patologija - hematurija
opšta priroda povredepatologija astenijeoticanje na licu i udovima.

Učestalost manifestacija negativnih efekata na organizam ovisi o mnogim faktorima:

  • Povećani indeks glukoze u krvi (na prazan želudac 5,6 mmol po litri i više),
  • BMI je viši od 30 kilograma po metru,
  • Visok indeks triglicerida u krvi,
  • Hipertenzija.

Pripravci, u kojima rosuvastatin djeluje kao aktivna komponenta, proizvode se prilično. Proizvodi se u mnogim zemljama, uključujući ruske proizvođače.

Domaći analozi lijeka Rosucard mnogo su jeftiniji od stranih analoga.

Jeftini lijekovi ruske proizvodnje efikasni su i u snižavanju indeksa holesterola, kao i strani lijekovi, koji su u skupljoj cjenovnoj kategoriji.

Samo liječnik može odabrati analog za liječenje. Analozi lijeka Rosucard, kao i njegovi generički proizvodi:

  • Lijek je Torvacard,
  • Mertenil lijek,
  • Statin Rosuvastatin,
  • Droga Krestor,
  • Roxer lijek
  • Generic Atorek,
  • Droga Zokor,
  • Droga Rosuvakard.

Zaključak

Lijek Rosucard može se koristiti u liječenju visokog kolesterola u krvi, samo u kombinaciji s dijetalnom prehranom antiholesterola.

Nepoštivanje prehrane odgodit će proces ozdravljenja i pogoršati negativni učinak lijeka na organizam.

Lijek Rosucard ne može se koristiti kao samo lijek, a prilikom propisivanja zabranjeno je samostalno podešavanje doziranja tableta, kao i promjena režima liječenja.

Jurij, 50 godina, Kalinjingrad: statini su mi za tri tjedna snizili normalni holesterol. Ali nakon toga, indeks se ponovo povećao i morao sam ponovo na terapiju statinskim tabletama.

Tek kad mi je liječnik promijenio prethodni lijek na Rosucard, shvatio sam da ove tablete ne samo da mogu vratiti moj holesterol u normalu, već ga i naglo povećati nakon terapije.

Natalia, 57, Ekaterinburg: holesterol je počeo da raste tokom menopauze, a dijeta nije mogla da ga smanji. Već dvije godine uzimam lijekove na bazi rosuvastatina. Prije 3 mjeseca liječnik je moj prethodni lijek zamijenio tabletama Rosucard.

Odmah sam osjetio njegov učinak Osjetio sam se bolje i iznenadio sam se što sam uspio izgubiti 4 kilograma viška kilograma.

Nesterenko N.A., kardiolog, Novosibirsk Svojim pacijentima propisujem statine samo kada su već isprobane sve metode za snižavanje holesterola i postoji veliki rizik od razvoja kardioloških patologija, kao i ateroskleroze.

Statini imaju dosta nuspojava na organizam, što utiče na kvalitetu života pacijenata.

Ali koristeći lijek Rosucard u svojoj praksi, primijetio sam da su se pacijenti prestali žaliti na negativne učinke statina. Pridržavanje svih preporuka za upotrebu pacijentu će pružiti minimum štetnih reakcija na tijelo.

Pogledajte video: VW ANALOG to DIGITAL LCD dashboard CLUSTER conversion (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar