Kako čuvati proteinski hleb i na šta treba paziti u različitim vrstama

Hljeb je proizvod za kratkotrajno skladištenje. Razdoblje prodaje hljeba od raženog i raženo-pšeničnog brašna je 36 sati, od pšeničnog - 24 sata, proizvoda sitne težine manje od 200 g - 16 sati. Rok trajanja hljeba računa se od trenutka kada su ostavili iz pećnice. Najbolja potrošačka svojstva hljeba čuvaju se na temperaturi od 20-25 ° C i relativnoj vlažnosti od 75%.

Prostori za odlaganje hljeba trebaju biti suvi, čisti, ventilirani, s ujednačenom temperaturom i relativnom vlagom. Svaka se skupina pekarskih proizvoda šalje u distribucijsku mrežu uz dokument s datumom i vremenom izlaska iz pećnice.

Kada se skladišti u hljebu, nastaju procesi koji utječu na njegovu masu i kvalitetu. Istovremeno su dva procesa paralelna i neovisna jedan o drugom: sušenje - gubitak vlage i stajanje.

Sušenjem - smanjenje mase hljeba kao rezultat isparavanja vodene pare i isparljivih tvari. Počinje odmah nakon što proizvodi izađu iz pećnice. Dok se hleb hladi na sobnoj temperaturi,

postupci sušenja su najintenzivniji, masa proizvoda se smanjuje za 2-4% u odnosu na masu vrućeg hljeba. Aktivno prozračivanje u ovom periodu smanjuje gubitak kilograma. Nakon hlađenja hljeba sušenje se odvija konstantnom brzinom, ali ventilacija prostorija u ovom periodu povećava gubitke. Što je veća početna masa vlage u hljebu, to ga intenzivnije gubi. Formalni hljeb suši se brže od ognjišta, jer sadrži više vlage. Mali komadići intenzivnije gube vlagu.

Cristewie hljeb za vrijeme skladištenja - složen fizički i koloidni proces, povezan prije svega sa starenjem škroba. Prvi znakovi ustajanja pojavljuju se 10-12 sati nakon pečenja hljeba. Preostali hljeb ima meku, vlažnu koricu, dok svježi hljeb ima krhku, glatku, sjajnu koru. U ustajalom kruhu, mrvica je čvrsta, mrvica, neelastična. Tijekom skladištenja, okus i aroma hljeba mijenjaju se istovremeno s fizičkim svojstvima mrvice, neke se aromatične tvari gube i uništavaju, a pojavljuju se specifični ukus i miris ustajalog, ustajalog kruha.

Glavni procesi ustajanja odvijaju se u mrvici. U svježem kruhu se nabubrena zrna škroba nalaze u amorfnom stanju. Tijekom skladištenja, škrob se retrogradira, tj. Dolazi do djelomičnog obrnutog prelaska škroba iz amorfnog u kristalno stanje zbog činjenice da su pojedini odjeljci grana molekula amilopektina i amiloze povezani vodikovim vezama duž hidroksilnih skupina ostataka glukoze. U ovom se slučaju kompaktira struktura škroba, smanjuje se volumen zrna škroba, pojavljuju se pukotine između proteina i škroba. Stvaranje vazdušnih prostora obično se smatra uzrokom raspadanja ustajalog hleba. Raženi hljeb ustaje sporije, jer sadrži rastvorljive i nerastvorive pentozane, omotavajući amilopektin i amilozu i usporava retrogradnost škroba. Neku vlagu apsorbira škrob tokom želatinizacije tokom pečenja. Ovu vlagu djelomično zadržava mrvica, a dijelom omekšava koru. Kad kruh ustaja, hidrofilna svojstva mrvice mijenjaju se, tj. Sposobnost bubrenja i apsorbiranja vode smanjuje se zbog zbijanja strukture proteina. Što više proteinskih supstanci ima u hlebu, sporiji je proces ustajanja. No kako je proteina u hljebu 5-6 puta manje i stopa promjene u njemu 4-6 puta manja u odnosu na škrob, škrob ima glavnu ulogu u procesu stajanja.

Bilo koji dodaci i faktori koji povećavaju volumen i poboljšavaju strukturu i fizikalna svojstva mrvice doprinose dužem očuvanju svježine. Na primjer, regulacija recepta (unošenje različitih aditiva - životinjskih i biljnih bjelančevina, masti, emulgatora, sojinog i raženog brašna), intenzivnim miješanjem tijesta usporavaju proces ustajanja.

Na proces stajanja utječu uslovi skladištenja: temperatura, pakiranje.

Prolaz je najintenzivniji na temperaturama od –2 do 20 ° C. Na temperaturama od 60 do 90 ° C probijanje se odvija vrlo sporo, gotovo neprimetno, a na 190 ° C potpuno se zaustavlja. Na temperaturama ispod –2 ° C, odlaganje se usporava i ispod -10 ° C praktično prestaje, stoga je jedan od načina usporavanja ustajanja zamrzavanje hljeba na temperaturi od -18 do -30 ° C. Međutim, ova metoda nije skupa i rasprostranjena u našoj zemlji.

Prihvatljiviji način usporavanja postupka ustajanja je pakiranje hljeba u posebne vrste papira, polimernog filma, uključujući perforirano i skupljeno. Upotreba ambalažnog materijala s jedne strane doprinosi očuvanju kruha na duže razdoblje (rok trajanja kruha u pakiranju prema GOST-u je 72 sata, a u slučaju upotrebe konzervansa - 14-30 dana), a s druge strane, poboljšava sanitarne i higijenske uvjete transport i prodaja u distributivnoj mreži.

Osvježenje hljeba. Kada se zagreva na temperaturu u sredini mrvice od 60 ° C, hleb vraća svoju svežinu i zadržava ga 4-5 sati - pšenica i 6-9 sati - raž.

Što je bolje: kupite ili ispecite sebe

Danas postoji ogroman asortiman peciva. Prednosti kupovine su očite. Ne trebate stajati u kuhinji i trošiti vrijeme na pečenje vlastite proizvodnje. Nisu svi imali vremena i želje da skuhaju nešto uveče nakon posla, kada je nužno obavljati i druge kućanske poslove.
Na tržištu je dostupno mnogo opcija koje zapravo sadrže malo ugljikohidrata.

Međutim, u proteinskim proizvodima u pekarama ili supermarketima često su prisutni tragovi žitarica ili čak pšenice.

Najprodavaniji proteinski hleb, na primer, sadrži integralno raženo brašno. Za mnoge su, međutim, žitarice apsolutni tabu dijeta.

Savjet: Rž apsorbuje više vlage od pšenice. Kada kupujete proteinski hljeb, obavezno koristite raž umjesto pšeničnog.

Još jedan argument protiv mogućnosti kupovine je cena. Ponekad njegova vrijednost može doseći 100 rubalja po pecivu. Samostalni kruh koštat će mnogo jeftinije.
Još jedna prednost kućnog kuhanja je ta što znate koji sastojci se stavljaju u proizvod. Udio ugljikohidrata također možete sami odrediti.

Već smo navikli peći hljeb sami. Ali i to ovisi o navici. Kad smo počeli slijediti dijetu, u prodaji jednostavno nije bilo dobrog pečenja. Stoga nismo imali drugog izbora nego da se ispečemo. Vremenom je stvoreno toliko različitih recepata među kojima ćete pronaći onaj koji vama odgovara.
Zato, ako nas pitate, preporučujemo vam da uvijek napravite svoj kruh s niskim udjelom ugljikohidrata. Međutim, razumijemo da ga zbog nedostatka vremena ljudi često kupuju.

Pravilno skladištenje kupljenih pekarskih proizvoda

Budući da je kupljena opcija obično mješavina koja sadrži cijelo raženo brašno, vrijede isti principi skladištenja kao i za redovnu varijantu.

  • Hleb treba čuvati u kutiji za hleb. Ladice od gline ili zemljanog posuđa su najprikladnije. Takav materijal apsorbira suvišnu vlagu i dodaje ga kad je potrebno. To zadržava svježinu duže, sprječavajući plijesan.
    • Kupljeni proizvod ne smije biti u hladnjaku. U frižideru brže gubi vlagu i ustaje. Ovu opciju čuvajte na sobnoj temperaturi u odgovarajućoj ambalaži.
    • Možete zamrznuti pojedinačne komade u zamrzivaču i odmrznuti ih po potrebi.
  • Ako koristite kutiju za hleb, redovito ga obrišite sirćetom da biste izbegli plijesan.
    • Ne čuvajte proizvod u plastičnoj ambalaži. Može nakupiti vlagu, što dovodi do kvarenja hljeba.
    • Oprez: ako se na proizvodu pojavi plijesan, odmah ga bacite. Čak i ako se spore plijesni ne vide drugdje, sav je kruh već zagađen toksičnim tvarima.

Skladištenje samoradnog hljeba

Općenito, ista uputstva za skladištenje vrijede za samostalno pripremljeni kruh, ali s malim odstupanjima. Prednost kućne opcije je veći izbor sastojaka.
Masni sastojci kao što su mljeveni bademi dodaju se većini namirnica. Zbog visokog sadržaja masti, vaš proizvod će imati prirodni konzervans.

To osigurava da će kuhani rolat imati dulji rok trajanja od kupljenog. Domaća verzija čuvat će se tjedan ili čak duže, dok je kupljena verzija samo 3 dana.

Još jedna podcijenjena prednost domaćeg hljeba je mogućnost čuvanja u hladnjaku. Zbog visokog sadržaja masti, on se ne suši u hladnjaku i zbog toga se može skladištiti još duže.

U sendviče umotamo u aluminijsku foliju i čuvamo u frižideru više od tjedan dana, a oni imaju još svjež ukus.

Skladištenje može varirati ovisno o odabranoj sorti. Kupljena opcija se obično ne čuva u hladnjaku, dok ona u kući ostaje svježa.

Osim toga, sadržaj masti i odsustvo zrna ili raži mogu značajno utjecati na rok trajanja. Ovdje pobjeđuje samopripremljeni proizvod. Međutim, kupljeni proizvodi ostaju dobra alternativa onima koji žele uštedjeti vrijeme ili ih rijetko jedu.

Šta određuje rok trajanja hljeba

Postoji nekoliko specifičnih uslova koji utiču na vreme upotrebe proizvoda za hleb:

  • sastav za pečenje. Često proizvođači hljebu dodaju razne konzervanse, kao i zgušnjivače. Oni mogu značajno naštetiti zdravlju, tako da je bolje izbjegavati štruce i peciva, koji ukazuju na to da se mogu čuvati duže od dvije sedmice. Period upotrebljivosti hlebnih proizvoda može se produžiti dodavanjem malo raži u pšenično brašno. To će omogućiti da hljeb stoji polaže. Takođe, dodane masti i šećer „inhibiraju“ ovaj proces, koji dugo „zaključava“ vlagu u sredini rolne. Suprotno tome, prisustvo ječmenog ili kukuruznog brašna u hljebu znatno smanjuje njegov rok trajanja,
  • tehnologija pečenja jedan je od važnih uvjeta koji mogu promijeniti datum isteka. Ako se koristi brzo miješanje, kao i ako tijesto fermentira duže vrijeme, hljeb će se stvrdnuti,
  • temperatura skladištenja. Kad se hljeb nalazi u hladnoj prostoriji (od -18 do -22 stepena), neće vam loše proći dugo, najviše nekoliko mjeseci,
  • nivo vlage. Najprihvatljivija razina vlage za skladištenje pekarskih proizvoda je 75%. Uz visoku vlažnost zraka hljeb može postati plijesan pa u uvjetima snižavanja razine vlage može brzo postati crn.

Folija ili plastična kesa

Metalna folija za hranu i plastična vrećica za prehrambene proizvode savršeno zadržavaju vlagu i sprječavaju da se kruh prebrzo osuši. Međutim, ti materijali doprinose stvaranju kondenzata. Vlažnost i toplina unutar guste ambalaže stvaraju izgled „efekta staklenika“ i idealnog okruženja za rast i razmnožavanje mikroorganizama, posebno patogena, koji mogu naštetiti ljudskom zdravlju. To možete izbjeći tako da napravite nekoliko malih rupa u plastičnoj kesi (ili foliji), na primjer, kuhinjskim nožem ili vilicom. (Sigurno su mnogi obraćali pažnju na to da pakovanje u kojem se prodaje rezani hleb ima posebne okrugle rupe.) Jednostavna manipulacija omogućava cirkulaciju zraka unutar vreće i sprečava stvaranje plijesni.

Papir, tekstil ili glina.

Ovo su ekološki najprihvatljiviji načini skladištenja hljeba. Papirnate vrećice u kojima se peku roba prodaje u trgovinama štite je od prljavštine, omogućuju joj da diše, ali praktički ne ometaju sušenje.

Do 3-5 dana, hljeb se savršeno čuva ako se umota u čist ručnik od vate ili stavi u platnenu vrećicu od guste prirodne tkanine.

Na vrh hljeba stavite lonac od prirodne gline okrenut naopako - ako se tako čuva, proizvodi od svježeg brašna ostat će tjedan dana.

Ako želite skladištiti pečene proizvode u kruhu, obavezno barem jednom u roku od 7-10 dana obradite njegovu unutarnju površinu otopinom octa kako biste spriječili razvoj patogenih mikroorganizama. Proizvod će se čuvati u drvenoj kutiji za hljeb do 3 dana. Drvo je visoko higroskopski materijal i apsorbuje dio vlage iz pekarskih proizvoda. U metalnim i plastičnim kantama za hljeb, kruhovi će se skladištiti duže nego u drvenim - do 72 sata. Ali tamo se brže kalupi nego što postanu mrlje.

Zamrzivač

Ako kupujete ili pečete veliku količinu hljeba, a ne jedete ga 1-3 dana, pokušajte ga smrznuti. Pravilno se smrzava i otapa, ne gubi vlagu i ostaje mekan. Osoba koja ne zna o zamrzavanju vjerojatno neće moći odrediti ukus kojim su se tijesto podvrgle obradi niskih temperatura. Imajte na umu: ako zamrznete svježi kruh, ostat će svjež i nakon odmrzavanja, ako zamrznete ustajale kruh, on će biti isto tako ustajao prilikom odmrzavanja. Prije zamrzavanja hljeb je bolje rezati na porcije, spakovati u papirnu vrećicu, polietilen za hranu ili film za kuhanje. Može se čuvati u zamrzivaču na temperaturama od -18 do -16 ° C do 4 mjeseca, a na temperaturama od -25 ° C do šest mjeseci.

Po potrebi, kriške hljeba ili cijela smrznuta peciva mogu se izvaditi i odmrznuti na sobnoj temperaturi. Za odmrzavanje kruha bijelog hljeba težine 800 g na sobnoj temperaturi od + 20 ... + 25 ° C trebat će oko 1,5-2 sata. Za potpuno odmrzavanje hljeba, podjeljeno na kriške debljine oko 1 cm, dovoljno je 25-30 minuta. Kako biste ubrzali postupak, kriške kruha možete ugrijati u suhoj tavi na laganoj vatri bez poklopca ili ih staviti u mikrovalnu na nekoliko sekundi.

O trikovima, tajnama i mjerama sigurnosti

Hljeb koji je započeo ustajati može se vratiti mekim ako ga poprskate čistom vodom i stavite na srednju policu pećnice, zagrijanu na 250 ° C, tokom 5 minuta.

Hljeb je vrlo higroskopan i aktivno apsorbira mirise. Ne čuvajte crni, integralni i pšenični hljeb u jednoj kesi. Kvasac za kruh, miješajući, formira produkte raspadanja, a hljeb počinje brzo da se formira. Jako je obeshrabreno ostavljati kruh u hladnjaku ili zamrzivaču nepakiranim, posebno u neposrednoj blizini oštro mirišućih proizvoda, mesa i ribe.

Da biste sačuvali svježinu hljeba duže, pokušajte da ga narežete ne s ivica, već od sredine. Jednostavno narežite hljeb na pola i izrezajte nekoliko kriški od svake polovine, a zatim ih "sakupljajte" natrag, čvrsto savijajući ureze unutra.

U posudu za hljeb ili posudu u kojoj se spremaju peciva stavite cijelu jabuku. Ova jednostavna tehnika ne samo da će omogućiti da kruh duže ostane svjež, već će mu pružiti i jedinstvenu nježnu aromu. Ali krompir i šećer ne smiju se čuvati pored hljeba. Oni mogu postati izvor mikrobiološke infekcije.

Zbog nepovratnih procesa, plijesan koji se nalazi u kruhu počinje se razvijati. Hljeb bez dodataka biće mekan tek prvih sati. Međutim, prehrambena industrija ne miruje i neki proizvođači pekarskim proizvodima dodaju konzervansne tvari što može značajno produljiti razdoblje svježine i skladištenja.Zato ako je hljeb ili hljeb četvrtog dana jednako mekan, proljetan i mirisan kao i na dan kupnje - to nije razlog za radost, već za uzbunu.

Treba imati na umu da se kriški kruh u gotovo 100% slučajeva tretira s posebnim antioksidacijskim spojevima. Stvar je u tome što mrvica ima puno vlage. Nezaštićena kora hljeba postaje ranjiva na patogenu mikrofloru. Kao antioksidanti koriste se prirodne ili sintetičke formulacije. Najsigurniji način je liječenje askorbinskom kiselinom. Takođe sigurna, ali skuplja je i predprodaja obrada kriški sa etilnim alkoholom. Značajka ove metode je da alkohol, padajući na vrući hljeb, uništava patogenu mikrofloru, a pod utjecajem visoke temperature isparava sa površine.

Naravno, idealna je opcija kupiti hljeb ili ispeći kruh u količini da biste ga pojeli svježim. I najlakši način izbjegavanja ustajalog kruha je da se ne skladišti za budućnost.

Gdje skladištiti hljeb? Tradicionalni način - kutija za hljeb

Prikladno je čuvati peciva u krušnoj posudi. Poželjno je da se sastoji od dva odeljenja. Spremnici za hljeb izrađeni su od različitih materijala: keramike, plastike, metala, drveta.

Mišljenje stručnjaka je nedvosmisleno. Najbolji materijal za pravljenje kanti za hljeb smatra se drvo najvišeg kvaliteta.

Da biste povećali rok trajanja kruha, stavljaju se na suho i svijetlo mjesto, dalje od sudopera.

Zašto se hleb formira u hlebu?

Uzroci plijesni:

  • Loše brašno: kršenje standarda skladištenja, zaraza štetnim bakterijama. U toploj i vlažnoj kuhinji plijesan raste odmah.
  • Kutija sa prljavim hljebom: ne pere se nakon pokvarenog proizvoda. Ne osušen do kraja.
  • Kruhovi određenog proizvođača: kupite u drugoj pekari.
  • Kršeni su sanitarni standardi za pečenje, sadržaj sastava.

Često prozračivanje kuhinje i limunove kore, koji se stavljaju u posudu preko noći, pomoći će u očuvanju svježine hljeba.

Povoljno skladištenje u tkanini i polietilenu

Pekarski proizvodi se čuvaju na različite načine. Neke domaćice preferiraju vreće od tkanine, dok druge preferiraju polietilenske vrećice.

Osim običnih kesa, koriste se rezovi od lana ili platna. Zamotajte i stavite u ormar. Ovim se zadržava svježina i sjaj proizvoda 3-4 dana. Tada postaje ustajao, ali istovremeno ne gubi ukus.

Tkaninu ili vrećicu za skladištenje preporučuje se prati 2-3 puta mjesečno. Koristite sapun bez mirisa, ne koristite mirisne pudere. Aditivi deterdženta utiču na kvalitetu proizvoda.

Plastične vrećice hljeb kruha održavaju svježim 5 dana. Važno je da je hljeb čist i suh. Vrećica izrađena od polietilena zadržava vlagu, ne dopušta da se hljeb uspava i osuši.

No, istovremeno, materijal povećava nakupljanje kondenzata. Velika vlaga stvara okruženje unutar paketa koje je povoljno za rast bakterija.

Zbog toga su u pakovanju potrebne rupe. Rupe možete probušiti vilicom, nožem.

Tvornička ambalaža u početku sadrži okrugle rupe. Zrak ulazi i sprečava pojavu vlažnih mrlja i plijesni.

Tajne dugog skladištenja

- Hljeb će dugo biti ukusan i zdrav kada slijedite ove savjete:

- U posudu stavite oguljeni krompir ili krišku jabuke. Ovi proizvodi apsorbiraju suvišnu vlagu i sprječavaju da se kruhovi stvrdnu.

- Vruća, svježe pečena kruh trebala bi se ohladiti. Potopite 3 sata, spakujte.

- Rolade čuvajte u zatvorenim posudama i tavama u dodatnom pakovanju.

- Staromodna metoda preporučuje: hljeb prvo podijelite na dva dijela. Odrežite potreban broj komada iz središta. Ostatak izvadite pritiskom na kriške.

- Čuvajte proizvod u vrećama koje sadrže 3 sloja: tkanina iznutra i iznutra, plastična - između njih. proizvod će ostati mekan 3-4 dana.

- Rezati i šiveti torbe. Potopite fiziološku otopinu. Osušite bez ispiranja vodom.

Da biste odabrali pravi način skladištenja, isprobajte sve i usredotočite se na onaj koji vam odgovara.

Da li je moguće pohraniti pekarske proizvode u hladnjak: spas ili greška?

Prema riječima domaćica, u hladnjaku proizvodi od brašna ostaju svježi 6-7 dana.

Da biste to učinili, preporučljivo je pridržavati se pravila:

1. Sjetite se da brašno upija mirise druge hrane. Stoga se preporučuje stavljanje pekarskih proizvoda u hladnjak u posudu ili vrećicu.

2. Zabranjeno je čuvanje neprehlađenog hljeba u hladnjačkoj komori. Vlaga se skuplja na zidovima ambalaže i hljeb se raspada.

3. Ne hladite proizvode za hleb koji počinju da se pletu. Niže temperature neće spriječiti proces. Uz to, patogena gljivica preći će na ostatak hrane.

Negativni faktor kod ove metode se smatra niskom temperaturom. Ohlađeni hljeb djeluje bez ukusa, gubi miris. Kruh se mora ugrijati prije jela. Mnogima se ne sviđa činjenica da se suši i otvrdne jer vlaga isparava brže nego na sobnoj temperaturi. I odaberite zamrzivač.

Razlika između starog i ustajalog hljeba

U stvari, mnogi ljudi ne vide razliku između starog i ustajalog hljeba. U prošlim vekovima se verovalo da pravilno kuhan stari hleb ima svoj karakter. Sa "starošću" u kruhovima događaju se nevjerojatne promjene. Sigurno su svi primijetili da se nakon par dana kora hljeba više ne drobi, ali okus postaje skladniji i puniji. Odnosno, stari kruh je po svom ukusu ponekad čak i bolji od svježeg hljeba, što se ne može reći o ustajalom proizvodu.

Proces kad hleb ustajaše u naučnom svijetu naziva se retrogradno skrobom. Ovaj termin se odnosi na prelazak polisaharida škroba iz topljivog stanja u nerastvorljiv oblik. Drugim riječima, promjene koje se javljaju sa škrobom tokom skladištenja hljeba.

Skrob ima tendenciju da se stalno menja. U kruhu od sirovog tijesta skrob ima kristalnu strukturu. Ali kad se kruh stavi u pećnicu, škrob prođe kroz proces želatinizacije.

To je skrob, koji je nabubren vlagom i visokom temperaturom pruža mekoću kruha. Međutim, tokom skladištenja, škrobni spojevi postaju otporniji, čvršći i gube elastičnost. To dovodi do bezizražaja.

I starenje hljeba i njegova bujnost neizbježni su procesi. Ali čak i oni mogu malo odgoditi uz zadržavanje ukusa i svojstava kore hljeba. Dovoljno je pravilno skladištenje pekarskih proizvoda.

Načini čuvanja hleba

Smatra se da optimalni rok trajanja proizvoda ne smije biti veći od 36 sati. U isto vrijeme, 1,5 dana je rok trajanja kruha od raženog brašna. Pšenični proizvodi ne treba čuvati duže od jednog dana. A da bi se sačuvala sva hranjiva vrijednost i ukus, vrijedi pridržavati određenih uvjeta - temperature do 20 stupnjeva i vlage unutar 75%.

Čuvanje u kutiji za hleb

Najoptimalniji i najpovoljniji način skladištenja hljeba je u spremnicima posebno dizajniranim za tu svrhu. Danas su kante za hljeb izrađene od raznih materijala - keramike, plastike, metala i drveta. Mnogi ljudi nabavljaju "pogrešne" kante za hleb napravljene od metala ili plastike, pokušavajući da posuda dobro uđe u unutrašnjost.

Međutim, odavno je poznato da je najbolji materijal drvo. Ima izvrsna svojstva toplinske izolacije i održava potrebnu razinu vlage. Glavna stvar je smjestiti kutiju za hljeb dalje od kuhinjskog sudopera. Ali čak se i u takvim drvenim slučajevima hljeb može brzo kvariti.

Tako da se ta plijesan ne pojavljuje, a hljeb ne zaledi, kutija za hljeb mora biti pravilno njegovana. Svaku sedmicu drvenu posudu perite toplom vodom, a zatim temeljno osušite. Da biste spriječili plijesan, obrišite unutrašnjost posude slabom otopinom octa.

Važno! Ako kruh brzo postane ustajao i plijesni čak i u kutiji za kruh, to znači da su prekršene norme za pečenje proizvoda ili da posuda nije potpuno osušena nakon pranja.

Lanene torbe

Naši preci su također smišljali kako dugo održavati svježinu hljeba. Za odlaganje kruhova koristili su posteljinu ili platno. Primijetili su: ako pekarske proizvode zamotate u krpu, svježina i okus kruha traje i do 7 dana.

Danas se prodaju posebne platnene vrećice za odlaganje kruhova. Takvi proizvodi imaju baktericidna svojstva, što spriječava pojavu plijesni. Osim toga, lan je potpuno prirodan materijal koji ne šteti ljudima i okolini. Skladištenje kruha u tako gustim teksturanim vrećicama omogućava da hljeb ostane dugo elastičan i da ne stoji, a kora ostaje hrskava nekoliko dana.

Skladište zamrzivača

Zamrzavanje kruhova je još jedna popularna metoda skladištenja. Iako je rijedak, ali ponekad je potrebno zadržati proizvod na duže vrijeme. Na primjer, nakon svečanosti ostalo je nekoliko čitavih bageta ili nekoliko kruhova rijetke sorte hljeba kupljeno u pekari.

Zamrzivač će u tim slučajevima doći u pomoć. Nakon odmrzavanja proizvodi u potpunosti zadržavaju svoju strukturu i ukus. Da biste hljebove spremili u zamrzivač, morate ih umotati u obložen film i izvaditi.

Važno! Kruh će zadržati svoj ukus i kvalitet samo ako se pravilno otopi.

Možete odmrznuti takve proizvode na sobnoj temperaturi ili staviti kruh u pećnicu, uključivanjem konvekcije. Nemoguće je ponovo zamrznuti proizvode u svakom slučaju, zato je bolje nabaviti samo količinu hljeba koja će se pojesti za par dana.

Savjeti za dugo čuvanje

Postoje jednostavni trikovi pomoću kojih možete dugoročno sačuvati svježinu i ukus pekarskih proizvoda:

  1. Ne čuvajte hljeb u hladnjaku. Najbrži hljeb postaje ustajao na temperaturi od 0 do 8 stepeni. Pod utjecajem niskih temperatura vlaga iz kruhova isparava brže, zbog čega se hljeb ustajao.
  2. Prilikom skladištenja hljeba u plastičnim kesama, potrebno je napraviti male rupe u kesama. To sprečava nakupljanje kondenzata i širenje plijesni.
  3. Limunova korica, kriška jabuke ili oguljeni krompir, stavljen u kutiju za hljeb, pomoći će u daljnjem održavanju svježine hljeba. Ovi proizvodi kontroliraju razinu vlage u spremniku.
  4. Samo pečeni hljeb treba čuvati u hladnjaku prije nego što se pakuje i skladišti.
  5. Kruh narežite ne s krajeva, već sa sredine. Tradicionalno se hljeb odrezuje s jednog kraja, ali ako kruh prvo narežete na dvije polovine, a tek potom izrezate komad iz svake, proizvod će zadržati svježinu duže. Ako dvije polovine kriške pričvrstite jedno uz drugo, dva kraja hljeba stvorit će određenu zaštitu i spriječit će prodiranje zraka i vlage u mrvicu.

Osim toga, treba imati na umu da se proizvodi od raženog i pšeničnog brašna razlikuju u različitim razinama vlage u sastavu. Miješanje pšeničnog i raženog hljeba u jednoj posudi ili vrećici uzrokovaće brzo širenje plijesni.

Ove jednostavne tajne pomažu vam da izbjegnete brzo pokvarenje i nekoliko dana uživate u ukusnim svježim pečenim proizvodima.

Unatoč činjenici da se pekarski proizvodi ne razlikuju u dužem roku trajanja, svaka domaćica prilično je sposobna za nekoliko dana sačuvati svježinu kruhova. Dovoljno je odabrati jednu od ispravnih metoda. Ali čak i ako se hleb i dalje osuši, nemojte bacati ove komade. Od ustajalih proizvoda uvijek možete napraviti krekere koji će biti korisni kod bolesti probavnog sustava.

Kako čuvati hljeb u zamrzivaču

Ponekad je potrebno da kruhovi budu jestivi 2 tjedna ili više. To je moguće pomoću zamrzivača.

Smrznuto prema uputama i pravilno odmrznut proizvod ne razlikuje se od svježe pečenog. Zadržava vlagu, ostaje ukusan i mekan.

Luk narežite na dijelove. Položite u papirnu, plastičnu vrećicu. Izvucite zrak iz ambalaže i stavite u zamrzivač. Podesite temperaturu na 20 C.

U temperaturnom režimu do - 18 C - čuva se 3-4 mjeseca.

Prije jela, odmrznite je u zatvorenom prostoru. Potrebno je 2 sata. Drugi put da se kruh ne smrzne!

U skladu sa pravilima skladištenja, hleb će ostati svjež i ukusan.

Što kaže GOST skladištenje hljeba

Za specifičnu definiciju uvjeta skladištenja različitih vrsta hljeba, kao i redoslijed njegova prevoza, razvijen je GOST R 53072-2008. Period tijekom kojeg pekarski proizvodi ostaju pogodni za konzumaciju postavlja se uzimajući u obzir njegovo pakiranje (u ovom obliku kruh se duže čuva).

Rok trajanja različitih sorti hleba:

  1. Bijeli hljeb napravljen od pšeničnog brašna u pakovanju može se čuvati najviše tri dana. Ako se pakuje, ovo se vrijeme smanjuje na 24 sata, pod uvjetom da temperatura zraka nije veća od 25 stupnjeva, a vlaga zraka 75%.
  2. Raženog hljeba je zbog svog sastava mnogo sporiji i ima rok trajanja od pet dana u pakiranju.
  3. Proizvod od pšenične raži u pakiranom obliku čuva se do 4 dana.
  4. Hleb borodinskog kruha bez pakiranja pogodan je za hranu dan i pol. Ako se pakuje i nalazi na tamnom, hladnom mjestu, tada se to vrijeme povećava na pet dana.
  5. Kruhovi se obično peku od pšeničnog brašna, pa im je rok trajanja kratak i u normalnim uvjetima je samo 24 sata, a u ambalaži - 72 sata.
  6. Domaći kruh se čuva duže od skladištenog hljeba zbog korištenih sastojaka i tehnologije pečenja.
  7. Male peciva i druga peciva težine do 200 g čuvaju se vrlo kratko - do 18 sati. Proizvodi težine više od 200 g - do 24 sata.

Suvi krekeri

Krekeri su jedan od načina očuvanja pekarskih proizvoda. Osušeni komadi se bacaju u supu ili borsch. Ako je potrebno, ugrijte par.

Sušiti krekere kod kuće je jednostavno. Pristupačan način je sušenje u rerni:

  • režite hleb na komade,
  • položiti na lim u jednom sloju,
  • staviti u rernu, zagrejanu na 120-130 C,
  • ostavite 10 minuta
  • preokrenite komade i držite dok ne porumeni, 8 minuta.

Vrijeme kuhanja krekera je pola sata. Za ravnomerno sušenje poželjno je rezati komade iste veličine.

Crno-bijelo - zajedno ili odvojeno?

Siva, crna, bijela: svaka vrsta ima svoju, pojedinačnu mikrofloru. A kruhovi različitih sorti, ako ih pronađemo zajedno, počinju se brzo kvariti.

Preporučuje se da bijeli i crni hljeb držite odvojeno ili pakujete u zasebnim pakovanjima.

Razlozi nemogućnosti skladištenja različitih sorti su taj što bijela i tamna imaju različite količine vode u masi brašna. Crna sadrži 80% vode, bijela - oko 60%.

Uz to, bijeli hljeb apsorbira bogat miris crne boje.

Ako se na komadima pojave vlažne i plijesni mrlje, onda to nije prikladno za hranu!

Što SanPin kaže o skladištenju pekarskih proizvoda?

Sledeća sanitarna pravila i standardi za skladištenje hlebnih proizvoda uspostavljeni su u Ruskoj Federaciji:

Hljeb se čuva u odgovarajućim prostorijama: svijetao, čist, prozračen i suv. Izolirano od grejnih uređaja i hladnog zraka. Na zidovima nisu dozvoljene plijesni, vlažne mrlje.

Proizvodi se čuvaju u otvorenim ili zatvorenim posudama smještenim na pokretnim policama. Police, pladnjevi, police su napravljeni od materijala koji odobri Ministarstvo zdravlja: metala, drveta, plastike.

U skladištima za proizvode od brašna zabranjeno je čuvati robu koja se razlikuje po sastavu i mirisu.

Za vrijeme skladištenja kruhovi se pakuju.

Rok trajanja krušnih proizvoda:

  • pšenica - 3 dana po pakovanju, 1 dan nepakirano,
  • raž - 5 dana,
  • Borodinski - 36 sati,
  • pšenica-raž - 4 dana,
  • pšenični kruh - 1-3 dana.

Od 2017. godine tvorničko pakiranje proizvoda za hljeb sadrži sorbinsku kiselinu. Prirodni konzervans štiti od plijesni, povećava vrijeme upotrebe.

Kako prepoznati kašnjenje?

Da ne biste kupili pokvareni hljeb, obratite pažnju na prezentaciju:

  • kruh bi trebao biti bez zuba, ravan,
  • po stiskanju poprimi izvorni oblik,
  • imaju miris hleba
  • biti bez plijesni, tamnih naslaga.

Prisutnost jednog od navedenih znakova ukazuje na rok upotrebe proizvoda. Kupujte, a nema toga.

Kako oživjeti ustajalan hljeb?

Čvrsta kruta štruca pomoći će da se naprave veličanstvene i ukusne takve metode:

  • malo posolite vodom i stavite u rernu 2-3 minute, izdržavajući temperaturu od 100-120S,
  • stavite komade u fil za bijelo tijelo, poklopite poklopcem, držite nad parom 3 minute iznad ključale vode,
  • prethodno zagrijani kruh ostat će mekan tokom dana ako ga stavite u poseban termos sa proširenim vratom.

Ne bacajte osušene komade. Ruski su korisni kod bolesti creva i želuca, koriste se u dijetnoj hrani.

Kako čuvati hleb? U hladnjaku ili odaberite neku od sljedećih metoda, vi odlučite. Zapamtite mogućnosti pohrane:

  • vreća od papira ili tkanine,
  • polietilenska kesa,
  • posebna troslojna kesa
  • zamrzivač,
  • kutija za hleb
  • posuda s poklopcem.

Nadamo se da je članak bio koristan. Neka vaš stol uvijek ima ukusne, zdrave i svježe pekarske proizvode - garancija vašeg zdravlja!

Kako produžiti rok trajanja hljeba

Klasično mjesto za kruh je kutija za kruh za koju je razvijen odgovarajući GOST. Kutiju za hljeb treba redovito čistiti sirćetom, a potom potpuno sušiti. Trebao bi imati tijesan poklopac, a veličina rupe ne smije prelaziti 10 mm.

Pekarski proizvodi se čuvaju u krušnoj posudi ne duže od 60 sati. Ako sadrži različite vrste proizvoda (na primjer raženi i pšenični kruh), preporučljivo je smjestiti ih u zasebne odjeljke ili ih svaki pakirati u papirnu vrećicu.

Kako se kruh ne bi zadržavao što duže, može se umotati u laneni ili pamučni ručnik. Tkanina savršeno propušta zrak i ne dozvoljava da se u mrvici nakuplja višak vlage. Pronalazak hljeba u plastičnoj kesi, naprotiv, dovodi do stvaranja plijesni.

Koliko je hljeba spremljeno kod kuće

Opšte pravilo za čuvanje belog hleba je tri dana. Kada kupujete, morate obratiti pažnju ne samo na datum, već i na vrijeme izrade. Odbrojavanje započinje brojem navedenim na pakovanju.

Tako se u određenim uvjetima hljeb može čuvati prilično dugo, ali se, uprkos tome, njegov ukus brzo pogoršava. Stoga se ne preporučuje jesti hljebne proizvode nakon isteka roka trajanja navedenog na pakovanju. Mnogi se ne žure sa bacanjem ustajale kore. Mogu se pretvoriti u zlatne domaće krekere. Da biste to učinili, hleb se nareže na uredne kockice iste veličine, a zatim se osuši u rerni (krekeri se stavljaju na lim za pečenje strogo u jednom sloju, tako da se mogu osušiti sa svih strana). Takva poslastica može se čuvati do šest mjeseci u pamučnoj vrećici ili plastičnoj posudi, čvrsto zatvorenoj poklopcem.

Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar