Trudnoća i porođaj kod dijabetesa

Ne tako davno, trudnoća i dijabetes bili su nespojivi pojmovi. Trudnoća je ugrozila život žene, a smrtnost fetusa dostigla je 60%. Međutim, danas se situacija promijenila. Pojavili su se džepni glukometri, lijekovi i oprema koji omogućuju provođenje trudnoće i porođaja kod dijabetes melitusa, kao i njegu djeteta rođenog sa kompliciranom trudnoćom. Sada žena s dijabetesom može roditi potpuno zdravu bebu, ako liječnik promatra cijelu trudnoću i slijedi sve njegove preporuke.

Ko je u riziku?

Kod šećerne bolesti tijelo proizvodi nedovoljno hormona inzulina koji je odgovoran za metabolizam. Trenutno medicina razlikuje dijabetes:

• inzulinski zavisni ili tip 1,
• 2 vrste zavisne od insulina ili 2 vrste,
• dijabetes melitus tipa 3 ili gestacijski.

Žena je predisponirana za ovu bolest ako:

• ako ima blizance s dijabetesom,
• ako su njeni roditelji dijabetičari,
• ako je žena gojazna,
• sa pobačajem, ponovljenim pobačajima,
• ako žena već ima rođenu djecu s težinom većom od 4,5 kg s mokrom trudnoćom,
• ako je u analizama već otkrila visoki šećer.

Obično žena zna da ima dijabetes, ali ponekad se bolest prvi put manifestuje tokom trudnoće. Pitanje je li moguće roditi dijabetes više nije na dnevnom redu. Naučnici su otkrili da na fetus negativno ne utječe majčin dijabetes, već povećani šećer u krvi, pa je za normalan tijek trudnoće i razvoj fetusa potrebno samo održavati normalan sadržaj šećera.

Simptomatologija

Hormon inzulin utječe na sve vrste metabolizma, pa je zbog njegove nedovoljne proizvodnje poremećene mnoge funkcije u tijelu. Glavni znak dijabetesa je porast glukoze u krvi zbog poremećaja apsorpcije glukoze u tijelu.

Na početku bolesti pojavljuju se sledeći simptomi:

• žena se oseća suvo u ustima,
• pojavila se žeđ, žena pije do nekoliko litara tečnosti dnevno i ne može se napiti,
• promena stanja telesne masti prema gore ili dole,
• pojavi se prekomerno znojenje,
• pojavljuju se suvoća i svrbež kože,
• pojavljuju se pustule,
• čak i najmanje rane počinju slabo zarastati.

Ovo su prva zvona koja ukazuju na pojavu dijabetesa. Ako se ne poduzmu nikakve mjere, bolest napreduje, pojavljuju se komplikacije:

• oštećenje vida,
• neurološka patologija,
• pojava rana koje ne zaceljuju,
• oteklina,
• razvoj hipertenzije,
• miris acetona počinje dolaziti od pacijenta,
• lezije donjih ekstremiteta,
• problemi sa srcem, jetrom, otečenost nogu.

Pojava ovih simptoma sugerira da dijabetes napreduje. Posljedice dijabetesa nose rizik od nepovratnih promjena u cijelom tijelu, njegovim tkivima i organima, što može dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti. Trudnoća se može komplicirati komom, gubitkom svijesti, fetalnom smrću.

Značajke tijeka trudnoće kod dijabetesa

Savremena sredstva samokontrole i davanja inzulina omogućavaju osiguravanje optimalne razine šećera u krvi i održavanje normalne trudnoće.

Upravljanje trudnoćom i rađanjem dijabetesa usmjereno je na:

• rođenje zdrave bebe na vreme,
• do maksimuma da se izbjegnu moguće komplikacije od dijabetesa i za majku i za plod.

Trudnoća sa ovom bolešću treba planirati. Do termina od 7 tjedana, fetus se gotovo potpuno formira: opaža se otkucaji srca, počinju se razvijati mozak, pluća, kralježnica i drugi organi. Ako žena tokom ovog perioda ima porast šećera u krvi, to će sigurno uticati na razvoj fetusa. Žena za koju je planirana trudnoća definitivno će kontrolirati njeno zdravstveno stanje kako bi se spriječile bilo kakve povrede u razvoju djeteta. Savremena medicinska oprema omogućava praćenje i praćenje bilo kakvih promjena u razvoju fetusa i zdravstvenog stanja trudnice. Takođe, neplanirana trudnoća kod dijabetesne pacijentice kobno je za ženu, jer početak trudnoće s povećanim nivoom glukoze izaziva razvoj komplikacija.

Dijabetes tipa 1

Ako žena ima dijabetes tipa 1, trebala bi početi pripreme za trudnoću najmanje šest mjeseci prije početka bolesti, kako bi se normalizirala vrijednost šećera i izbjegao daljnji razvoj postojećih komplikacija i pojave novih, što će omogućiti da se rodi zdravo dijete.

Tijekom trudnoće potreba za inzulinom može se mijenjati s vremena na vrijeme, a promjene mogu biti vrlo dramatične. Te promjene su za svaku ženu individualne, no obično se razlikuju ovisno o trimestru: u prvom dolazi do smanjenja potreba, u drugom raste, tijek trudnoće je kompliciran, a u trećem tromjesečju ponovo se smanjuje potreba za inzulinom. Za praćenje zdravstvenog stanja, morat ćete svake sedmice posjećivati ​​doktora i odlaziti u bolnicu nekoliko puta u najopasnijem razdoblju trudnoće: nakon 12 tjedana, 22 tjedna i 32 sedmice, kako biste odredili način porođaja.

Dijabetes tipa 2

Šećerna bolest tipa 2 je nešto drugačija, a primarno je karakterizirana povećanjem tjelesne težine. U tom se slučaju povećava opterećenje na zglobovima, žilama nogu, srcu i mnogim drugim organima i sistemima tijela. Zbog toga na prvom mjestu dolazi kontrola trudnoće. Nema kontraindikacija za trudnoću sa dijabetesom tipa 2, glavna stvar je održavati razinu šećera u krvi, pridržavati se dijeta i provoditi nekoliko planiranih hospitalizacija.

Gestacijski dijabetes tokom trudnoće razvija se samo u tom razdoblju, glavni razlog je smanjenje osjetljivosti ćelija na vlastiti inzulin zbog hormona trudnoće koji su prisutni u krvi. Obično se manifestuje nakon 16. sedmice trudnoće. Ova vrsta dijabetesa je vrlo rijetka. Dijagnostički kriteriji za gestacijski dijabetes uključuju nekoliko točaka:

• procjena rizika od njenog razvoja, za koju se uzimaju u obzir starost, težina, porodična anamneza trudnice i drugi pokazatelji,
• praćenje glukoze u krvi tokom trudnoće,
• sa visokim udjelom šećera propisano je dodatno ispitivanje.

Postoje neke karakteristike porođaja kod dijabetesa. U ovom slučaju svaku ženu brine pitanje koliko dugo je najbolje rađati, mijenja li se šećer nakon porođaja, koji su lijekovi dozvoljeni? Prije svega, morate pripremiti porođajni kanal, budite sigurni da ste uveli lijekove protiv bolova.

Rođenje djece sa šećernom bolešću ne ide uvijek dobro zbog velike veličine ploda, skokova razine šećera, što se često primjećuje, kao i zbog mogućih komplikacija poput visokog krvnog pritiska, oštećenja bubrega, krvnih sudova. Uz postojeće komplikacije, vrlo često postoji potreba za carskim rezom.

Međutim, uz stalni medicinski nadzor i stalno praćenje stanja zdravlja normalnom trudnoćom, prirodno je rođenje dopušteno.

Rođenje dece kod gestacijskog dijabetesa treba podstaći u 39–40 nedelja gestacije. Prema posljednjim istraživanjima naučnika, kasnije je moguć nepovoljan neonatalni ishod.

Šećer u krvi nakon porođaja brzo opada, ali tjedan dana nakon rođenja obično se vraća pokazateljima uočenima prije trudnoće.

Rizik od prenošenja dijabetesa ako je bolestan samo jedan od roditelja je nizak. Međutim, ako se dijabetes primijeti kod oba roditelja, vjerovatnoća da će razviti dijabetes djeteta raste na 20%.

Gestacijski dijabetes melitus nakon porođaja obično odlazi sam. Međutim, rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti ostaje, pa je najbolje rješenje promjena načina života i prehrane.

Liječenje dijabetesa zasniva se na sljedećim principima:

• sprovođenje adekvatne insulinske terapije,
• dobra ishrana.

Kombinacija ovih točaka trebala bi pružiti potpunu kompenzaciju za bolest.

U blagim oblicima dijabetesa možete koristiti biljni lijek, koji uključuje uzimanje čaja s hipoglikemijskim svojstvima. Mnoge biljke imaju takva svojstva: lišće borovnice, korijen repe, mahune graha i mnoge druge. U ljekarnama postoje posebni biljni pripravci za smanjenje šećera u trudnica.

Osim inzulina, dijeta i biljna medicina, vrlo je korisna umjerena tjelesna aktivnost u kojoj dolazi do smanjenja šećera u krvi zbog potrošnje glukoze u mišićima.

Žena mora imati glukometar za redovno praćenje razine šećera.

Trudnicama s bolešću tipa 2 kontraindicirano je uzimanje antidijabetičkih lijekova u tabletama, jer štete bebi ulaskom u posteljicu. Tokom trudnoće ženama se takođe propisuju injekcije insulina.

S gestacijskim dijabetesom razvija se kasna toksikoza, oticanje, diže se krvni pritisak, počinju problemi s bubrezima. Stoga će uz ovu dijagnozu glavni zahtjev liječnika biti žena koja se pridržava pravilne racionalne prehrane i redovnih umjerenih vježbi. Šećer i krvni pritisak treba svakodnevno pratiti.

Mnoge se žene pitaju da li je manifestni dijabetes prošao nakon porođaja. Rizici uvijek ostaju. Međutim, ako se žena ne samo tijekom trudnoće, nego iu budućnosti pridržava normi prehrane i aktivnog načina života, s velikim stupnjem vjerojatnosti možemo reći da dijabetes može otići zauvijek.

Dijeta tokom trudnoće

Da biste izbjegli porast šećera u krvi, prehrana za dijabetes tokom trudnoće treba biti:

• kompletna, uzimajući u obzir potrebe tijela za vitaminima i mineralima,
• inzulin može početi sporije djelovati, tako da bi pauze prije jela trebale postati duže,
• kod dijabetesa tipa 1 treba potpuno napustiti upotrebu brzih ugljenih hidrata,
• hrana treba biti frakcijska, do osam malih porcija dnevno,
• ako je potrebno smanjiti težinu, tada morate smanjiti potrošnju masti.

Na pitanje što voće možete jesti s dijabetesom, nedvosmisleno možete odgovoriti da je to voće bogato vlaknima i vitaminima koji pomažu normalizaciji razine šećera, poboljšanju metabolizma i povećanju imuniteta. Vlakna su:

• rastvorljiv,
• i nerastvorljiv.

Dakle, za pacijente sa dijabetesom korisni su proizvodi sa obje vrste vlakana. Rastvorljiva vlakna snižavaju razinu šećera, dok netopljiva vlakna reguliraju rad crijeva i daju osjećaj punoće, što je vrlo važno za dijabetičare koji kontroliraju tjelesnu težinu. Voće sadrži i vlakna. Najkorisnije su maline, jabuke, borovnice, jagode, kruške, pomorandže.

Ali što je apsolutno nemoguće, piti sokove zbog visokog sadržaja glukoze u njima i voća kuhanog u šećeru ili sirupu.

Pogledajte video: Trudnoća - rizik od šećerne bolesti (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar