Šprica za inzulin - pregled uređaja, značajke izgleda, cijena

Nudimo vam da pročitate članak na temu: "Inzulinska šprica, izbor špriceva za inzulin", uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Video (kliknite za reprodukciju).

Šprica za inzulin - pregled uređaja, značajke izgleda, cijena

Šprica inzulina je poseban uređaj koji vam omogućava da brzo, sigurno i bezbolno sami primijenite potrebne doze inzulina. Ovaj je razvoj vrlo bitan, jer broj dijabetičara neprestano raste i ljudi koji imaju dijabetes melitus ovisan o inzulinu primorani su svakodnevno davati svoj inzulin. Klasična šprica se po pravilu ne koristi za ovu bolest, jer nije prikladna za tačan proračun potrebne količine ubrizgavanog hormona. Uz to, iglice u klasičnom uređaju su preduge i debele.

Video (kliknite za reprodukciju).

Šprice za inzulin izrađene su od visokokvalitetne plastike koja ne reagira s lijekom i nije u mogućnosti promijeniti svoju kemijsku strukturu. Duljina igle je dizajnirana tako da se hormon ubrizgava precizno u potkožno tkivo, a ne u mišić. Uvođenjem inzulina u mišić mijenja se i trajanje djelovanja lijeka.

Dizajn šprice za ubrizgavanje insulina ponavlja dizajn njegovog staklenog ili plastičnog kolega. Sastoji se od sljedećih dijelova:

  • igla je kraća i tanja nego u običnoj štrcaljki,
  • cilindar na koji se postavljaju oznake u obliku skale s odjeljcima,
  • klip smješten u cilindru i ima gumenu brtvu,
  • prirubnicu na kraju cilindra, koja se drži ubrizgavanjem.

Tanka igla minimizira oštećenja, a samim tim i infekciju kože. Stoga je uređaj siguran za svakodnevnu upotrebu i dizajniran je tako da osigurava da ga pacijenti koriste samostalno.

Postoje dve vrste špriceva za insulin:

  • U - 40, računato na dozu od 40 jedinica inzulina po 1 ml,
  • U-100 - u 1 ml od 100 jedinica inzulina.

Obično dijabetičari koriste samo šprice u 100. Vrlo rijetko se koriste uređaji u 40 jedinica.

Na primjer, ako ste se bodrili sa stotinkom - 20 PIECES-a inzulina, tada morate uboditi 8 ED-a četrdesetima (40 puta 20 i podijeliti sa 100). Ako lijek unesete pogrešno, postoji rizik od razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije.

Za jednostavniju upotrebu, svaki tip uređaja ima zaštitne kapice u različitim bojama. U - 40 je pušten s crvenom kapicom. U-100 je napravljen sa narančastom zaštitnom kapicom.

Špricevi za inzulin dostupni su u dvije vrste igala:

  • uklonivi
  • integrirani, to jest integrirani u špric.

Uređaji sa uklonjivim iglama opremljeni su zaštitnim kapicama. Smatraju se jednokratnim i nakon upotrebe, prema preporukama, treba staviti kapu na iglu i odložiti štrcaljku.

Veličine iglica:

  • G31 0,25 mm * 6 mm,
  • G30 0,3 mm * 8 mm,
  • G29 0,33 mm * 12,7 mm.

Dijabetičari često više puta koriste špriceve. Ovo predstavlja opasnost za zdravlje iz nekoliko razloga:

  • Integrirana ili uklonjiva igla nije dizajnirana za ponovnu upotrebu. Tupi, što povećava bol i mikrotraumu kože prilikom proboja.
  • Uz dijabetes, proces regeneracije može biti narušen, pa svaka mikrotrauma predstavlja rizik od komplikacija nakon injekcije.
  • Tokom upotrebe uređaja sa iglama za uklanjanje, deo ubrizgavanog inzulina može se zadržati u igli, zbog toga što manje hormona pankreasa ulazi u organizam nego inače.

Uz opetovanu upotrebu, iglice štrcaljke su tupe i bolne tokom ubrizgavanja.

Svaka inzulinska šprica ima oznaku otisnutu na kućištu cilindra. Standardna podjela je 1 jedinica. Postoje posebne špriceve za decu sa podjelom od 0,5 jedinica.

Da biste saznali koliko ml lijeka ima u jedinici inzulina, morate podijeliti broj jedinica sa 100:

  • 1 jedinica - 0,01 ml,
  • 20 komada - 0,2 ml itd.

Skala na U-40 podijeljena je u četrdeset odjeljenja. Odnos svake podjele i doze lijeka je sljedeći:

  • 1 podjela je 0,025 ml,
  • 2 odjeljenja - 0,05 ml,
  • 4 odjeljenja označavaju dozu od 0,1 ml,
  • 8 odjela - 0,2 ml hormona,
  • 10 odjela je 0,25 ml,
  • 12 odjela je dizajnirano za dozu od 0,3 ml,
  • 20 odjela - 0,5 ml,
  • 40 odjeljenja odgovara 1 ml lijeka.

Algoritam davanja inzulina biće sljedeći:

  1. Skinite zaštitnu kapu iz boce.
  2. Uzmite špricu, probušite gumenu čep na boci.
  3. Preokrenite bočicu špricom.
  4. Držeći bocu naopako, u špricu uvucite potrebni broj jedinica koji prelazi 1-2ED.
  5. Lagano dodirnite cilindar, pazeći da iz njega izađu svi mjehurići zraka.
  6. Uklonite višak zraka iz cilindra laganim pomeranjem klipa.
  7. Obradite kožu na predviđenom mestu ubrizgavanja.
  8. Probušite kožu pod uglom od 45 stepeni i polako ubrizgavajte lek.

Prilikom odabira medicinskog proizvoda potrebno je osigurati da su oznake na njemu jasne i žive, što posebno vrijedi za osobe sa slabim vidom. Mora se imati na umu da se prilikom regrutiranja lijeka vrlo često pojavljuju kršenja doze s greškom do polovine jedne odjele. Ako ste koristili u100 štrcaljku, onda ne kupujte u40.

Za pacijente kojima je propisana mala doza inzulina, najbolje je kupiti poseban uređaj - olovku za špriceve, s korakom od 0,5 jedinica.

Prilikom odabira uređaja važna je duljina igle. Igle se preporučuju djeci dužine ne većoj od 0,6 cm, stariji pacijenti mogu koristiti igle druge veličine.

Klip u cilindru trebao bi se kretati nesmetano, bez izazivanja poteškoća sa unošenjem lijeka. Ako dijabetičar vodi aktivan stil života i djeluje, preporučuje se prelazak na korištenje inzulinske pumpe ili olovke za špriceve.

Uređaj za olovku s olovkom jedno je od najnovijih dostignuća. Opremljen je uloškom, što uvelike olakšava injekcije osobama koje vode aktivni način života i provode puno vremena izvan kuće.

Ručke su podijeljene na:

  • za jednokratnu upotrebu, sa zatvorenim uloškom,
  • višestruka upotreba, uložak u kojem možete promijeniti.

Ručke su se pokazale kao pouzdan i praktičan uređaj. Imaju niz prednosti.

  1. Automatska regulacija količine lijeka.
  2. Mogućnost nekoliko ubrizgavanja tokom dana.
  3. Visoka tačnost doziranja.
  4. Ubrizgavanje traje najmanje vremena.
  5. Bezbolno ubrizgavanje, jer je uređaj opremljen vrlo tankom iglom.

Ispravna doza lijeka i prehrane ključ su dugog života s dijabetesom!

Ljekari širom svijeta počeli su koristiti posebnu štrcaljku za ubrizgavanje inzulina prije nekoliko desetljeća. Razvijeno je više verzija modela šprica za dijabetičare koji su jednostavni za upotrebu, na primjer, olovkom ili pumpicom. Ali zastarjeli modeli nisu izgubili na važnosti.

Glavne prednosti insulinskog modela uključuju jednostavnost dizajna, pristupačnost.

Špric inzulina treba biti takav da pacijent u svakom trenutku može bezbolno učiniti injekciju, uz minimalne komplikacije. Da biste to učinili, morate odabrati pravi model.

U farmaceutskim lancima predstavljeni su špricevi različitih modifikacija. Oni su po dizajnu dve vrste:

  • Sterilne za jednokratnu upotrebu, u kojima su igle zamenljive.
  • Špricevi s ugrađenom (integriranom) iglom. Model nema „mrtvu zonu“, tako da nema gubitka lijeka.

Koje su vrste bolje, teško je odgovoriti. Moderne špriceve ili pumpe za olovke možete nositi sa sobom na posao ili u školu. Lijek u njima puni se unaprijed i ostaje sterilan do upotrebe. Ugodne su i male veličine.

Skupi modeli opremljeni su elektronskim mehanizmima koji će vas podsjetiti kada trebate dati injekciju, pokazati koliko je lijekova primjenjeno i u vremenu posljednje injekcije. Slično je predstavljeno na fotografiji.

Ispravna štrcaljka za inzulin ima prozirne zidove tako da pacijent može vidjeti koliko je lijeka primljeno i primijenjeno. Klip je gumiran i lijek se uvodi glatko i sporo.

Prilikom odabira modela ubrizgavanja važno je razumjeti podjele ljestvice. Broj podjela na različitim modelima može varirati. Jedna odjela sadrži minimalnu količinu lijeka koja se može upisati u špric

Na štrcaljki za inzulin moraju biti obojene podjele i razmjere, ako ih nema, ne preporučujemo kupnju takvih modela. Odjeljenja i razmjera pokazuju pacijentu koliki je volumen koncentriranog inzulina. Obično je ovaj 1 ml lijeka jednak 100 jedinica, ali postoje skupi uređaji s 40 ml / 100 jedinica.

Za svaki model inzulinske šprice, odjeljenje ima malu grešku, što je točno ½ podjele ukupne zapremine.

Na primjer, ako se lijek ubrizga u štrcaljku s podjelom od 2 jedinice, ukupna doza će biti + - 0,5 jedinica od lijeka. Za čitatelje, 0,5 jedinica inzulina može sniziti šećer u krvi za 4,2 mmol / L. Kod malog djeteta ta je brojka još veća.

Te informacije mora razumjeti svako ko ima dijabetes. Mala greška, čak i u 0,25 jedinica, može dovesti do glikemije. Što je manja greška u modelu, lakše je i sigurnije koristiti špricu. Ovo je važno kako bi se razumjelo kako bi pacijent mogao sam da pravilno da dozu inzulina.

Da biste unijeli lijek što je tačnije moguće, pridržavajte se pravila:

  • manji je korak podjele, točnija će biti doza primijenjenog lijeka,
  • prije uvođenja hormona bolje je razrijediti.

Standardna inzulinska šprica ima kapacitet ne više od 10 jedinica za primjenu lijeka. Korak podjele označen je sljedećim brojevima:

Što se dalje nalaze brojevi, to su veći ispisani. Ove vrste špriceva su pogodne za pacijente sa slabim vidom. U ljekarnama Rusije uglavnom su predstavljeni modeli s podjelom od 2 ili 1 Jedinica, rjeđe 0,25 Jedinica.

Važno je pravilno izračunati dozu inzulina prije injekcije. Postoje tipovi U-40, U-100.

Na tržište u našoj zemlji i ZND oslobađa se hormon u bočicama s otopinom od 40 jedinica lijeka po 1 ml. Označen je U-40. Standardne štrcaljke za jednokratnu upotrebu dizajnirane su za ovu količinu. Izračunajte koliko ml u jedinicama. podjela nije teška, budući da 1 jedinica. 40 odjeljenja koja su jednaka 0,025 ml lijeka. Naši čitaoci mogu koristiti tablicu:

Sada ćemo smisliti kako izračunati otopinu s koncentracijom od 40 jedinica / ml. Znajući koliko ml u jednoj skali, možete izračunati koliko jedinica hormona se dobije u 1 ml. Radi praktičnosti čitalaca, predstavljamo rezultat za obeležavanje U-40, u obliku tablice:

U inostranstvu je pronađen inzulin s oznakom U-100. Rješenje sadrži 100 jedinica. hormona po 1 ml. Naše standardne špriceve nisu prikladne za ovaj lijek. Trebate posebne. Imaju isti dizajn kao i U-40, ali skala se izračunava za U-100. Koncentracija uvezenog inzulina je 2,5 puta veća od naše U-40. Morate izračunati, počevši od ove brojke.

Preporučujemo upotrebu špriceva za hormonsku injekciju, čije igle nisu uklonjive. Nemaju mrtvu zonu i lijek će se primjenjivati ​​u preciznijoj dozi. Jedina mana je da će igle nakon 4-5 puta biti tupe. Šprice čije su igle uklonjive higijenski su, ali njihove iglice su deblje.

Praktičnije je izmjenjivati ​​se kod kuće: jednostavnu štrcaljku za jednokratnu upotrebu kod kuće, a možete je ponovo koristiti fiksnom iglom na poslu ili negdje drugdje.

Prije stavljanja hormona u špric, bočicu treba obrisati alkoholom. Za kratkotrajno uzimanje male doze nije potrebno tresti lijek. Velika doza se proizvodi u obliku suspenzije, tako da se prije seta protrese boca.

Klip na špricu se povuče natrag u potrebnu podjelu i igla se umetne u bočicu. U unutrašnjost mjehurića ulazi zrak, s klipom i lijekom koji se nalazi pod pritiskom, bira se u uređaj. Količina lijeka u špricu trebala bi lagano premašiti primijenjenu dozu. Ako mjehurići zraka dođu unutra, onda ih lagano tapkajte prstom.

Za skup lijeka i unošenje ispravno je koristiti različite igle. Za skup lijekova možete koristiti igle iz obične štrcaljke. Injekciju možete dati samo inzulinskom iglom.

Postoji nekoliko pravila koja će pacijentu reći kako da meša lek:

  • prvo ubrizgavajte inzulin kratkog dejstva u štrcaljku, a zatim dugo delujući,
  • kratko djelujući inzulin ili NPH treba koristiti odmah nakon miješanja ili čuvati najviše tri sata.
  • Ne miješajte srednje djelotvorni inzulin (NPH) sa suspenzijom dugog djelovanja. Cink punilo pretvara dugi hormon u kratki. A to je opasno po život!
  • Detemir s dugotrajnim djelovanjem i inzulinom Glargin ne smiju se miješati jedan s drugim i sa drugim vrstama hormona.

Mjesto na kojem će se staviti injekcija obriše se otopinom antiseptičke tekućine ili jednostavnim sastavom deterdženta. Ne preporučujemo upotrebu alkoholnog rastvora, činjenica je da se kod pacijenata s dijabetesom koža osuši. Alkohol će ga još više osušiti, pojavile će se bolne pukotine.

Potrebno je ubrizgati inzulin ispod kože, a ne u mišićno tkivo. Igla se buši strogo pod uglom od 45-75 stepeni, plitko. Nakon upotrebe lijeka ne biste trebali izvaditi iglu, pričekajte 10-15 sekundi da se hormon distribuira pod kožu. Inače će hormon djelomično izaći u rupu ispod igle.

Olovka za špricu je uređaj koji ima unutrašnji uložak. Omogućuje pacijentu da svuda ne nosi standardnu ​​špricu za jednokratnu upotrebu i bočicu s hormonom. Vrste olovaka dijele se na one za višekratnu upotrebu i za jednokratnu upotrebu. Uređaj za jednokratnu upotrebu ima ugrađeni uložak za nekoliko doza, standardnih 20, nakon čega se ručka izbacuje. Višekratna upotreba uključuje zamjenu patrone.

Model olovke ima nekoliko prednosti:

  • Doziranje se može automatski postaviti na 1 jedinicu.
  • Uložak ima veliku zapreminu, pa pacijent može duže vrijeme napustiti kuću.
  • Točnost doziranja je veća nego kod upotrebe jednostavne štrcaljke.
  • Injekcija inzulina je brza i bezbolna.
  • Savremeni modeli omogućavaju upotrebu hormona različitih oblika otpuštanja.
  • Igle olovke su tanje od onih najskuplje i visokokvalitetne štrcaljke za jednokratnu upotrebu.
  • nema potrebe da se skine injekcija.

Koja vam šprica lično odgovara ovisi o vašim materijalnim mogućnostima i željama. Ako pacijent s dijabetesom vodi aktivan stil života, tada je špric olovka neophodna, za starije ljude povoljni su modeli za jednokratnu upotrebu.

Vrste i karakteristike upotrebe insulinskih šprica

Šprica za insulin je uređaj za ubrizgavanje sintetičkog hormona ispod kože pacijentima koji imaju dijabetes. Šećerna bolest tipa I razvija se kod djece i mladih. Doze hormona izračunavaju se po određenom principu, jer i najmanja greška povlači negativne posljedice.

Postoje mnoge vrste šprica za ubrizgavanje inzulina - standardni uređaji za jednokratnu upotrebu, špricevi koji se mogu koristiti više puta, posebni pumpni sistemi opremljeni elektroničkom upravljačkom jedinicom. Konačni izbor ovisi o potrebama pacijenta, njegovoj solventnosti.

Po čemu se obična insulinska šprica razlikuje od olovke i pumpe? Kako shvatiti da li je odabrani uređaj prikladan za određenu razinu inzulina? Na ta pitanja ćete dobiti odgovore u nastavku.

Bez redovitih injekcija inzulina bolesnici sa šećernom bolešću su osuđeni na propast. Ranije su se za te svrhe koristile obične špriceve, ali nerealno je točno izračunati i primijeniti željenu dozu hormona uz njihovu pomoć.

Ljekari i farmaceuti udružili su se sredinom prošlog stoljeća kako bi stvorili poseban uređaj za dijabetičare. Tako su se pojavile prve insulinske šprice.

Njihov ukupni volumen je mali - 0,5-1 ml, a na ljestvici podjele crtaju se na osnovu izračuna doze inzulina, tako da pacijenti ne trebaju obavljati složene proračune, dovoljno je da prouče podatke na pakovanju.

Postoji mnogo različitih specijalnih uređaja za primenu inzulina:

  1. Špricevi
  2. Olovke za jednokratnu upotrebu,
  3. Olovke za višekratnu upotrebu,
  4. Insulinske pumpe.

Korištenje pumpe je najkvalitetniji i najsigurniji način primjene. Ovaj uređaj ne samo da automatski unosi pravu dozu lijeka, već i prati trenutnu razinu šećera u krvi.

Olovke za špriceve pojavile su se u svakodnevnom životu relativno nedavno. Imaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne špriceve za jednostavniju primjenu, ali imaju i određene nedostatke.

Svaki pacijent donosi konačni izbor za sebe, zanemarujući mišljenja drugih ljudi, osim svog liječnika. Obratite se iskusnom endokrinologu koji će dati preporuke za upotrebu odgovarajućeg pribora.

Standardna insulinska šprica sastoji se od sledećih delova:

  1. Kratka oštra igla,
  2. Dugi uski cilindar sa površinskim oznakama
  3. Klip s unutarnjom gumenom brtvom,
  4. Prirubnica za koju je prikladno držati strukturu tokom ubrizgavanja.

Proizvodi su izrađeni od visokokvalitetnog polimernog materijala. Za jednokratnu upotrebu, niti šprica ni igla ne mogu se ponovo koristiti. Mnogi pacijenti su zbunjeni zašto je ovaj zahtjev tako strog. Recite, sigurni su da nitko osim njih ne koristi ovu špricu, da ne možete dobiti ozbiljnu bolest putem igle.

Pacijenti ne misle da se nakon upotrebe u unutrašnjoj površini rezervoara patogeni mikroorganizmi koji prodiru kroz kožu prilikom ponovne upotrebe šprice mogu umnožiti na igli.

Igla je tijekom trudnoće jako tupa što uzrokuje mikrotraumu gornjeg sloja epiderme. Isprva nisu vidljive golim okom, ali s vremenom počinju uznemiravati pacijenta. S obzirom na to koliko je teško pacijentima sa dijabetesom zacijeliti ogrebotine, rane, morate voditi računa o sebi.

Proverite u svojoj ljekarni koliko košta injekcija insulina. Shvatit ćete da štednja nije praktična. Troškovi ambalaže su zanemarivi. Takvi se uređaji prodaju u pakiranjima od 10 kom.

Neke ljekarne prodaju robu pojedinačno, ali ne treba vas iznenaditi da nemaju pojedinačno pakiranje. Kako biste osigurali da je dizajn sterilan, preporučljivo je kupiti ga u zatvorenim pakovanjima. Špricevi se koriste svakodnevno, tako da je ovaj izbor ekonomski opravdan.

Obavezno proučite vagu na špricu da vidite da li vam ova opcija odgovara. Korak skale štrcaljke prikazan je u jedinicama inzulina.

Standardna špric je dizajnirana za 100 PIECES. Stručnjaci ne preporučuju cijepanje više od 7-8 jedinica odjednom. U liječenju dijabetesa kod djece ili tankih osoba često se koriste male doze hormona.

Ako pogriješite s doziranjem, možete uzrokovati nagli pad razine šećera i hipoglikemijsku komu. Teško je birati 1 jedinicu inzulina standardnom štrcaljkom. U prodaji su proizvodi s koracima od 0,5 JEDINICA, pa čak i 0,25 JEDINICA, ali su rijetki. Kod nas je to veliki deficit.

Iz ove situacije postoje dva načina - naučiti kako točno upisati pravu dozu ili razrijediti inzulin do željene koncentracije. Pacijenti s dijabetesom s vremenom postaju pravi kemičari koji su u stanju pripremiti terapijsko rješenje koje će pomoći tijelu i ne naštetiti mu.

Iskusna medicinska sestra reći će i pokazati kako crpiti inzulin u insulinsku špricu, upoznaće vas sa svim karakteristikama ovog postupka. Vremenom će priprema za injekciju trajati nekoliko minuta. Uvijek morate pratiti koji inzulin ubrizgavate - produženi, kratki ili ultra kratki. Pojedinačna doza ovisi o njegovoj vrsti.

Kupce u ljekarni često zanima koliko jedinica inzulina na 1 ml špriceva. Ovo pitanje nije sasvim tačno. Da biste shvatili da li je određeni uređaj prikladan za vas, morate proučiti samu vagu i shvatiti koliko jedinica inzulina u jednoj podjeli štrcaljke.

Sada treba shvatiti kako koristiti špric inzulina. Nakon proučavanja skale i određivanja tačnog volumena pojedinačne doze, trebate unijeti inzulin. Glavno pravilo je osigurati da u spremniku nema zraka. To nije teško postići, jer se u takvim uređajima koristi gumeno zaptivač koji sprečava ulazak plina unutra.

Kada koristite male doze hormona, lijek se mora razrijediti da bi se postigla željena koncentracija. Na svjetskom tržištu postoje posebne tekućine za razrjeđivanje inzulina, no kod nas je problematično pronaći ih.

Problem možete riješiti pomoću fizičkog. rešenje. Gotova otopina se miješa izravno u špricu ili prethodno pripremljenoj sterilnoj posudi.

Da bi inzulin brzo apsorbovao tijelo i razgradio glukozu, on se mora unijeti u sloj potkožnog masnog tkiva. Od velike važnosti je duljina igle štrcaljke. Njegova standardna veličina je 12-14 mm.

Ako izvršite probu pod pravim uglom prema površini tela, onda će lek pasti u intramuskularni sloj. To se ne može dozvoliti, jer niko ne može predvidjeti kako će se inzulin „ponašati“.

Neki proizvođači proizvode špriceve sa kratkim iglama od 4-10 mm, koje se mogu ubrizgati okomito na tijelo. Pogodni su za injekciju djeci i mršavim osobama koje imaju tanki potkožni masni sloj.

Ako koristite običnu iglu, ali morate je držati pod uglom od 30-50 stupnjeva u odnosu na tijelo, formirajte pregib kože prije ubrizgavanja i ubrizgavajte lijek u nju.

S vremenom bilo koji pacijent nauči sam ubrizgati lijekove, ali u početnoj fazi liječenja savjetuje se upotreba pomoći iskusnih medicinskih stručnjaka.

Medicina ne miruje, u tom području se koriste nove tehnologije. Zamijenite tradicionalne inzulinske štrcaljke dizajnom u obliku olovke za višekratnu upotrebu. Oni su slučaj u koji se stavljaju spremnik s lijekom i držač igle za jednokratnu upotrebu.

Drška se dovodi u kožu, pacijent pritisne posebnu tipku, u ovom trenutku igla probije kožu, doza hormona se ubrizgava u masni sloj.

Prednosti ovog dizajna:

  1. Višestruka upotreba, samo treba da menjate uložak i igle,
  2. Jednostavnost upotrebe - nema potrebe izračunavati dozu lijeka, samostalno crtati špricu,
  3. Raznolikost modela, mogućnost individualnog odabira,
  4. Niste vezani za kuću, olovku možete nositi sa sobom, koristiti je prema potrebi.

Unatoč mnogim prednostima takvog uređaja, on ima značajan nedostatak. Ako je potrebno davati male doze inzulina, olovka se ne može koristiti. Ovde se unosi jedna doza kada se pritisne dugme, ona se ne može smanjiti. Inzulin se nalazi u hermetički zatvaranom ulošku, tako da razrjeđivanje također nije moguće.

Fotografije inzulinskih šprica lako se mogu naći na Internetu. Detaljan opis i upute za upotrebu nalaze se na pakovanju.

Vremenom, svi pacijenti razumiju kako koristiti uređaj, kako izračunati potrebnu dozu lijeka u skladu sa trenutnom razinom glukoze u krvi i općim zdravstvenim stanjem.

Igle za špricanje insulina: Klasifikacija veličine

Bilo koji dijabetičar zna što su igle za injekcije inzulina i zna kako ih koristiti, pošto je to od vitalne važnosti za bolest. Špricevi za primenu inzulina su uvijek jednokratni i sterilni, što garantuje sigurnost njihovog rada. Izrađene su od medicinske plastike i imaju posebnu vagu.

Prilikom odabira inzulinske šprice, morate obratiti posebnu pažnju na mjerilo i korak njegove podjele. Cijena koraka ili podjele je razlika između vrijednosti navedenih na susjednim markama. Zahvaljujući ovom proračunu, dijabetičar je u stanju savršeno precizno izračunati potrebnu dozu.

U usporedbi s drugim injekcijama, inzulin se mora primjenjivati ​​redovito i podvrgnuti se određenoj tehnici, uzimajući u obzir dubinu primjene, koriste se nabori kože i mjesta ubrizgavanja naizmjenično.

S obzirom da se lijek unosi u tijelo više puta tokom dana, važno je odabrati pravu veličinu igle za inzulin kako bi bol bio minimalan. Hormon se ubrizgava isključivo u potkožnu masnoću, izbjegavajući rizik od lijeka intramuskularno.

Ako inzulin uđe u mišićno tkivo, to može dovesti do razvoja hipoglikemije, jer hormon počinje brzo djelovati u tim tkivima. Stoga bi debljina i dužina igle trebali biti optimalni.

Bira se duljina igala, fokusirajući se na individualne karakteristike tijela, fizičke, farmakološke i psihološke faktore. Prema studijama, debljina potkožnog sloja može varirati, ovisno o težini, starosti i spolu osobe.

Istovremeno, debljina potkožnog masnog tkiva na različitim mjestima može varirati, pa se preporučuje da ista osoba koristi dvije igle različite dužine.

Inzulinske igle mogu biti:

  • Kratka - 4-5 mm,
  • Prosječna dužina - 6-8 mm,
  • Dugačka - više od 8 mm.

Ako su prethodno odrasli dijabetičari često koristili iglice od 12,7 mm, danas liječnici ne preporučuju njihovu upotrebu kako bi se izbjeglo intramuskularno gutanje lijeka. Što se tiče djece, za njih je igla duga 8 mm takođe predugačka.

Kako bi pacijent mogao pravilno odabrati optimalnu duljinu igle, razvijena je posebna tablica s preporukama.

  1. Djeci i adolescentima savjetuje se da sa uvođenjem hormona odaberu vrstu igle dužine 5, 6 i 8 mm uz stvaranje nabora kože. Injekcija se izvodi pod uglom od 90 stepeni pomoću igle od 5 mm, 45 stepeni za 6 i 8 mm igle.
  2. Odrasli mogu koristiti špriceve dužine 5, 6 i 8 mm. U ovom se slučaju formira nabor kože u tankih osoba i s duljinom igle više od 8 mm. Kut primjene inzulina je 90 stepeni za igle 5 i 6 mm, 45 stepeni ako se koriste igle duže od 8 mm.
  3. Za djecu, mršave bolesnike i dijabetičare koji ubrizgavaju inzulin u bedro ili rame, da bi se smanjio rizik od intramuskularne injekcije, preporučuje se presavijanje kože i stavljanje injekcije pod kutom od 45 stepeni.
  4. Kratka inzulinska igla dužine 4-5 mm može se sigurno koristiti u bilo kojoj dobi pacijenta, uključujući pretilost. Nije potrebno oblikovati nabor kože prilikom nanošenja.

Ako pacijent ubrizgava inzulin prvi put, najbolje je uzeti kratke igle dužine 4-5 mm. Tako ćete izbjeći ozljede i lako ubrizgavanje. Međutim, ove su vrste igala skuplje, pa često dijabetičari odabiru duže igle, ne usredotočujući se na vlastiti fizički oblik i mjesto primjene lijeka. U vezi s tim, liječnik mora naučiti pacijenta da injekciju daje na bilo koje mjesto i koristiti igle različitih dužina.

Mnogi dijabetičari su zainteresirani da li je nakon primjene inzulina moguće probiti kožu dodatnom iglom.

Ako se koristi inzulinska šprica, igla se koristi jednom, a nakon ubrizgavanja zamjenjuje se drugom, ali ako je potrebno, ponovna upotreba nije dopuštena više od dva puta.

Špric inzulina: opće karakteristike, karakteristike volumena i veličine igle

Pacijentima sa dijabetesom potrebna je stalna inzulinska terapija. To je posebno važno kod pacijenata s prvom vrstom patologije.

Kao i drugi hormonski lijekovi, inzulinu je potrebna vrlo precizna doza.

Za razliku od lijekova za snižavanje šećera, ovaj spoj se ne može pustiti u obliku tableta, a potrebe svakog pacijenta su individualne. Stoga se za potkožno davanje otopine lijeka koristi inzulinska šprica koja vam omogućava da sami napravite injekciju u pravo vrijeme.

Trenutno je prilično teško zamisliti da su se donedavno stakleni uređaji koristili za injekcije, za koje je potrebna stalna sterilizacija, sa debelim iglicama, dužine najmanje 2,5 cm. Takve su injekcije praćene intenzivnim bolnim senzacijama, oticanjem i hematomima na mjestu ubrizgavanja.

Osim toga, često umjesto potkožnog tkiva, inzulin je upao u mišićno tkivo, što je dovelo do kršenja glikemijske ravnoteže. S vremenom su razvijeni produženi inzulinski pripravci, međutim, problem nuspojava je i dalje ostao relevantan, uslijed komplikacija povezanih sa samim postupkom davanja hormona.

Neki pacijenti radije koriste insulinsku pumpu. Izgleda kao mali prijenosni uređaj koji injicira inzulin subkutano tokom dana. Uređaj ima mogućnost regulacije potrebne količine inzulina. Međutim, inzulinska šprica je poželjna zbog mogućnosti davanja lijeka u vrijeme koje je potrebno pacijentu i u pravoj količini kako bi se spriječio veći dijabetički poremećaji.

Prema principu djelovanja, ovaj se uređaj praktično ne razlikuje od uobičajenih špricara koji se stalno koriste za obavljanje propisanih medicinskih postupaka. Međutim, uređaji za primjenu inzulina imaju određene razlike. Klip s gumenim zaptivačem razlikuje se i po njihovoj strukturi (dakle, takva se šprica naziva trokomponentnom), iglama (jednokratnim odmakom ili u kombinaciji sa samom štrcaljkom - integrirana) i šupljinom s odjeljcima koji se na vanjskoj strani nalaze za skupljanje lijekova.

Glavna razlika je sljedeća:

  • klip se kreće mnogo mekše i ravnomjernije, što osigurava odsustvo boli tokom injekcije i ravnomjerno davanje lijeka,
  • vrlo tanka igla, injekcije se rade najmanje jednom dnevno, tako da je važno izbjeći nelagodnost i ozbiljna oštećenja epidermalnog prekrivača,
  • neki modeli šprica su pogodni za višekratnu upotrebu.

Ali jedna od glavnih razlika su naljepnice koje se koriste za označavanje volumena štrcaljke. Činjenica je da, za razliku od mnogih lijekova, izračunavanje količine inzulina potrebne za postizanje ciljane koncentracije glukoze određuje se ne u mililitrima ili miligramima, već u aktivnim jedinicama (UNITS). Otopine ovog lijeka dostupne su u dozi od 40 (s crvenom kapicom) ili 100 jedinica (s narančastom kapicom) po 1 ml (označene u-40 i u-100, respektivno).

Točnu količinu inzulina potrebnu za dijabetičare određuje liječnik, samo-korekcija od strane pacijenta dopuštena je samo ako se oznake štrcaljke i koncentracija otopine ne podudaraju.

Insulin je namijenjen samo za subkutanu primjenu. Ako lijek dobije intramuskularno, rizik od razvoja hipoglikemije je visok. Da biste izbjegli takve komplikacije, trebate odabrati pravu veličinu igle. U promjeru su svi isti, ali variraju u dužini i mogu biti kratki (0,4 - 0,5 cm), srednji (0,6 - 0,8 cm) i dugi (više od 0,8 cm).

Pitanje na šta se tačno treba usmjeriti ovisi o složenosti osobe, spolu i dobi. Grubo govoreći, što je veći sloj potkožnog tkiva, veća je duljina igle. Uz to, važan je i način primjene injekcije. Šprica za inzulin mogu se kupiti u gotovo svim ljekarnama, njihov izbor je širok u specijaliziranim klinikama za endokrinologiju.

Željeni uređaj možete naručiti i putem interneta. Potonji način nabave još je prikladniji, jer na stranicama možete detaljno upoznati asortiman ovih uređaja, vidjeti njihovu cijenu i kako takav uređaj izgleda. Međutim, prije kupnje špriceva u ljekarni ili bilo kojoj drugoj trgovini, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, specijalist će vam također reći kako pravilno provesti postupak ubrizgavanja inzulina.

Vani se na svakom uređaju za injekcije primjenjuje vaga s odgovarajućim podjelama za precizno doziranje inzulina. U pravilu je interval između dvije podjele 1-2 jedinice. U ovom slučaju, brojevi označavaju trake koje odgovaraju 10, 20, 30 jedinica, itd.

Neophodno je obratiti pažnju da ispisani brojevi i uzdužne trake trebaju biti dovoljno veliki. To olakšava upotrebu špriceva za pacijente sa oštećenjem vida.

U praksi su injekcije sledeće:

  1. Koža na mjestu uboda se obrađuje dezinficijensom. Ljekari preporučuju injekcije u rame, gornji dio bedara ili trbuh.
  2. Zatim morate prikupiti štrcaljku (ili izvaditi olovku štrcaljke iz kućišta i iglu zamijeniti novom). Uređaj s integriranom iglom može se koristiti nekoliko puta, a u tom slučaju iglu treba liječiti medicinskim alkoholom.
  3. Prikupite rješenje.
  4. Učinite injekciju. Ako se inzulinska šprica nalazi s kratkom iglom, injekcija se izvodi pod pravim uglom. Ako postoji opasnost da lijek prodre u mišićno tkivo, injekcija se vrši pod kutom od 45 ° ili u kožni nabor.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja zahtijeva ne samo medicinski nadzor, već i samokontrolu pacijenta. Osobi sa sličnom dijagnozom mora ubrizgati inzulin tijekom života, pa mora temeljito naučiti kako koristiti uređaj za ubrizgavanje.

Prije svega, to se odnosi na osobitosti doziranja inzulina. Glavnu količinu lijeka određuje lekar, obično je to lako izračunati iz oznaka na špricu.

Ako iz nekog razloga ne postoji uređaj s pravom volumenom i odjeljkom pri ruci, količina lijeka izračunava se prostim udjelom:

Jednostavnim proračunima jasno je da 1 ml otopine inzulina s dozom od 100 jedinica. može zamijeniti 2,5 ml otopine s koncentracijom od 40 jedinica.

Nakon utvrđivanja željene zapremine, pacijent treba odlepiti čep na bočici s lijekom. Zatim se malo injektira zraka u inzulinsku špricu (klip se spusti na željenu oznaku na injektoru), gumenom čepom se probija igla, a zrak se pušta. Nakon toga se bočica okrene, a špric se drži jednom rukom, a spremnik s lijekom se skuplja s drugom, oni dobijaju malo više od potrebne količine inzulina. To je potrebno za uklanjanje viška kisika iz šupljine šprice klipom.

Insulin treba čuvati samo u hladnjaku (raspon temperature od 2 do 8 ° C). Međutim, za potkožno davanje koristi se otopina sobne temperature.

Mnogi pacijenti radije koriste posebnu olovku za špriceve. Prvi takvi uređaji pojavili su se 1985. godine, njihova je upotreba prikazana osobama slabog vida ili ograničenim sposobnostima, koji ne mogu samostalno izmjeriti potrebnu količinu inzulina. Međutim, takvi uređaji imaju mnogo prednosti u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama, pa se sada koriste svugdje.

Olovke za štrcaljke opremljene su iglom za jednokratnu upotrebu, uređajem za njeno produženje, ekranom na kojem se odražavaju preostale jedinice inzulina. Neki uređaji omogućuju vam izmjenu uložaka s lijekom dok su potrošeni, drugi sadrže do 60-80 jedinica i namijenjeni su za jednokratnu upotrebu. Drugim riječima, treba ih zamijeniti novim kada je količina inzulina manja od potrebne pojedinačne doze.

Igle u olovci za štrcaljku moraju se menjati nakon svake upotrebe. Neki pacijenti to ne čine, što je preplavljeno komplikacijama. Činjenica je da se vrh igle tretira posebnim otopinama koje olakšavaju probijanje kože. Nakon nanošenja, šiljati kraj se lagano savija. To se ne primjećuje golim okom, ali se jasno vidi pod sočivom mikroskopa. Deformirana igla ozljeđuje kožu, posebno kada se izvadi štrcaljka, što može uzrokovati hematome i sekundarne dermatološke infekcije.

Algoritam za izvođenje injekcije pomoću olovke za olovku je sljedeći:

  1. Ugradite sterilnu novu iglu.
  2. Provjerite preostalu količinu lijeka.
  3. Pomoću posebnog regulatora regulira se željena doza inzulina (svaki se korak čuje različit klik).
  4. Učinite injekciju.

Zahvaljujući tankoj maloj igli, injekcija je bezbolna. Olovka za šprice vam omogućava da izbegnete samo biranje. To povećava tačnost doziranja, uklanja rizik od patogene flore.

Što su inzulinske šprice: osnovni tipovi, principi izbora, trošak

Postoje različite vrste uređaja za supkutanu primjenu inzulina. Svi oni imaju određene prednosti i nedostatke. Stoga svaki pacijent može odabrati savršen lijek za sebe.

Postoje sledeće sorte, koje su insulinske šprice:

  • Sa uklonjivom izmjenjivom iglom. "Pluse" takvog uređaja je mogućnost postavljanja otopine debelom iglom i tankom jednokratnom ubrizgavanjem. Međutim, takva šprica ima značajan nedostatak - mala količina inzulina ostaje u području igle igle, što je važno za pacijente koji primaju malu dozu lijeka.
  • Sa integrisanom iglom. Takva šprica je pogodna za ponovljenu upotrebu, međutim, prije svake naredne injekcije, iglu je potrebno u skladu s tim sanitizirati. Sličan uređaj omogućuje vam preciznije mjerenje inzulina.
  • Olovka za špriceve. Ovo je moderna verzija uobičajene insulinske šprice. Zahvaljujući ugrađenom sistemu uložaka, uređaj možete ponijeti sa sobom i dati injekciju bilo gdje kada vam zatreba. Glavna prednost injekcijske olovke je nedostatak ovisnosti o temperaturnom režimu skladištenja inzulina, potreba za nošenjem boce s lijekom i špricom.

Pri odabiru štrcaljke treba obratiti pažnju na sljedeće parametre:

  • „Korak“ podele. Nema problema kada su trake raspoređene u intervalima od 1 ili 2 jedinice. Prema kliničkim statistikama, prosječna greška u sakupljanju inzulina pomoću špriceva je otprilike polovina odjeljenja. Ako pacijent primi veliku dozu inzulina, to nije toliko važno. Međutim, uz manju količinu ili u djetinjstvu, odstupanje od 0,5 jedinica može prouzrokovati kršenje koncentracije glukoze u krvi. Optimalno je da udaljenost između odjeljenja bude 0,25 jedinica.
  • Izrada. Podjele bi trebale biti jasno vidljive, a ne izbrisane. Oštrina, gladak prodor u kožu su važni za iglu, također biste trebali obratiti pažnju na to da klip glatko klizi u injektoru.
  • Veličina igle. Za upotrebu u djece sa šećernom bolešću tipa 1, duljina igle ne smije biti veća od 0,4 - 0,5 cm, ostale su pogodne i za odrasle.

Osim pitanja kakve su inzulinske šprice, mnogi pacijenti se zanimaju za cijenu takvih proizvoda.

Konvencionalni medicinski uređaji strane proizvodnje koštat će 150-200 rubalja, domaći - barem dva puta jeftiniji, ali prema mnogim pacijentima njihova kvaliteta ostavlja mnogo za željeti. Olovka za špricu koštat će mnogo više - oko 2000 rubalja. Ovim troškovima treba dodati i nabavku patrona.


  1. Frenkel I.D., Pershin SB. Dijabetes melitus i gojaznost. Moskva, Izdavačka kuća Kron-Press, 1996, 192 stranice, tiraž od 15 000 primjeraka.

  2. Dedov I.I., Shestakova M.V., Milenkaya T. M. Diabetes mellitus: retinopatija, nefropatija, medicina -, 2001. - 176 str.

  3. Danilova, N. A. Dijabetes i fitness: za i protiv. Tjelesna aktivnost sa zdravstvenim koristima / N.A. Danilova. - M .: Vektor, 2010. - 128 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Inzulinske šprice

Sada je vrijeme za razgovor o špricevima.

Napravimo malu digresiju, jer su špricevi inzulina posebna tema. Prve insulinske šprice nisu se razlikovale od običnih. Zapravo, to su bile obične staklene špriceve za višekratnu upotrebu. Prvu inzulinsku štrcaljku izdao je Becton Dickinson 1924. - dvije godine nakon otkrića inzulina.

Mnogi se još uvijek sjećaju ovog zadovoljstva: kuhajte špricu 30 minuta u loncu, ocijedite vodu, ohladite. A igle ?! Vjerovatno, bilo je iz onih vremena da su ljudi još uvijek imali genetsko pamćenje o bolnosti ubrizgavanja inzulina. Naravno da hoćeš! Napravit ćete nekoliko hitaca s takvom iglom, a vi nećete htjeti ništa drugo ... Sada je to sasvim druga stvar. Hvala svima koji rade u ovoj industriji! Prvo, špricevi za jednokratnu upotrebu - ne morate svuda da nosite sterilizator sa sobom. Drugo, lagane su, jer su napravljene od plastike, ne tuku se (koliko puta sam rezao prste, perio staklene špriceve koji su mi se cepali pravo na ruke!). Treće, danas se koriste tanke iglice s oštrim vrhom koji imaju višeslojni silikonski premaz, čime se eliminira trenje pri prolasku kroz slojeve kože, pa čak i s trostranim laserskim oštrenjem, zbog čega pirsing kože praktički ne osjećaju i na njemu ne ostavljaju tragove.

Nemojte ponovo koristiti špricu za jednokratnu upotrebu!

Inzulinska šprica i igle za olovke za štrcaljku jedinstveno su medicinsko sredstvo. S jedne strane su za jednokratnu upotrebu, sterilne, a s druge strane se često koriste više puta. Istina, to nije iz dobrog života. Igle za olovke za šprice standardom Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja „zagarantovane“ su u količini koja je 10 puta manja od postojeće potrebe. Što se tiče špriceva za inzulin, one su bile potpuno zaboravljene i ne možete ih uvijek dobiti besplatno.

Šta da radim Da se setimda su špricevi i igle za olovke sterilni instrument za jednokratnu upotrebu. Da li radite 10 injekcija penicilina jednom špricom? Ne! Kakva je razlika kada se govori o insulinu? Vrh igle počinje se deformirati već nakon prve injekcije, pri čemu svaka sljedeća sve više oštećuje kožu i potkožnu masnoću.

Ponovljene injekcije sa jednokratnim iglama - to nisu samo neugodne senzacije na koje su naši sunarodnjaci navikli uporno izdržati. Ovo je ubrzani razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja, što znači smanjenje površine kože koja se u budućnosti može koristiti za injekciju. Ponovna upotreba špriceva treba biti svedena na minimum. To je jednokratno i to je to.

Značajke označavanja na insulinskoj špricu

Da bi se učinilo pogodnim za pacijente, moderne inzulinske šprice se grade (označavaju) u skladu s koncentracijom lijeka u bočici, a rizik (traka za označavanje) na bočici šprice ne odgovara mililitrima, već jedinicama inzulina. Na primjer, ako je na štrcaljki označena koncentracija U40, gdje bi "0,5 ml" trebalo biti "20 jedinica", umjesto 1 ml, naznačit će se 40 jedinica. U tom slučaju, samo 0,025 ml otopine odgovara jednoj jedinici inzulina. Prema tome, špricevi na U100 će imati umjesto 1 ml indikaciju 100 PIECES, na 0,5 ml - 50 PIECES, a jedna jedinica inzulina će odgovarati 0,01 ml.

Tabela br. 65. Odgovaranje odjeljenja inzulinskih šprica zapremnini u mililitrima

Zapremina špricevaU40U100
1 ml40 CP100 jedinica
0,5 ml20 jedinica50 VD
0,025 ml1 VD2,5 jedinica
0,01 ml0,4 VD1 jedinica

Pojednostavljujući postupke sa inzulinskim špricama (pokušajte napuniti običnu štrcaljku s 0,025 ml!), Stepa u isto vrijeme zahtijeva posebnu pažnju, jer se takve šprice mogu koristiti samo za inzulin određene koncentracije. Ako se koristi inzulin s koncentracijom U40, potrebna je štrcaljka na U40. Ako ubrizgavate inzulin s koncentracijom U100, i uzmete odgovarajuću štrcaljku - na U100. Ako uzmete inzulin iz boce U40 u špricu U100, umjesto planiranih, recimo, 20 jedinica, prikupit ćete samo 8. Razlika u dozi je vrlo uočljiva, zar ne? I obrnuto, ako je šprica na U40, a inzulin je na U100, umjesto 20, izaberite 50 jedinica. Osigurana je najteža hipoglikemija. Da bi umanjili slučajne pogreške, proizvođači šprica odlučili su da U40 ima zaštitnu kapu crvene boje, a U100 narančastu.

Činjenicu da inzulinske šprice imaju različite ocjene trebali bi zapamtiti oni koji koriste olovke za štrcaljke. Detaljan razgovor je pred njima, ali za sada ću reći samo da su svi dizajnirani za koncentraciju insulina U100. Ako se uređaj za unos iznenada pokvario kod olovke, pacijentovi rođaci mogu otići u ljekarnu i kupiti špriceve, kako kažu, ne gledajući. Računaju se na različitu koncentraciju - U40! Iz navike, pacijent izvlači inzulin iz uloška u špricu: uvijek je stavljao u olovku, na primjer, istih 20 jedinica, a potom je zabio isti ... Već smo razgovarali o rezultatu, ali ponavljanje je majka učenja.

20 jedinica inzulina U40 u odgovarajuće štrcaljke daje se 0,5 ml. Ako ubrizgate inzulin U100 u takvu štrcaljku do razine 20 PIECES, to će biti i 0,5 ml (volumen je konstantan), samo u istom 0,5 ml u ovom slučaju, zapravo 20 jedinica nije naznačeno na špricu, ali 2,5 puta više - 50 jedinica! Možete nazvati hitnu pomoć.

Iz istog razloga, morate biti oprezni kad jedna boca prebrodi, a uzmete drugu, posebno ako su prijatelji iz inozemstva poslali ovu drugu: u SAD-u gotovo svi inzulini imaju koncentraciju U100. Istina, inzulin U 40 danas se sve rjeđe pojavljuje i u Rusiji, ali bez obzira na to - ponovo kontrola i kontrola! Najbolje je kupiti paket U100 štrcaljki unaprijed, smireno i tako se zaštititi od nevolja.

Dužina igle je bitna

Ništa manje važna nije i duljina igle. Sama igle su uklonjive i ne-uklonjive (integrirane). Potonji je bolji, jer u špricevima sa uklonjivom iglom u "mrtvom prostoru" može ostati do 7 jedinica inzulina.

Odnosno, postigao si 20 PIECES, a sebi si upisao samo 13 PIECES. Postoji li razlika?

Dužina igle za injekciju insulina je 8 i 12,7 mm. Manje još nije, jer neki proizvođači inzulina prave debele kapice na bocama.

Zapremina špriceva treba da odgovara dozi ubrizgavanog inzulina. Na primjer, ako planirate davati 25 jedinica lijeka, odaberite špricu od 0,5 ml. Točnost doziranja šprica malih zapremine je 0,5-1 jedinica. Za usporedbu, točnost doziranja (korak između rizika od skaliranja) šprice 1 ml - 2 kom.

Igle za insulinske šprice razlikuju se ne samo po dužini, već i po debljini (prečnik lumena). Promjer igle je označen latiničnim slovom G, a pored toga označava se broj.

Svaki broj ima svoj promjer (vidi tablicu br. 66).

Tabela br. 66 Prečnik igala

OznakaPrečnik igle, mm
27g0,44
28g0,36
29g0,33
30g0,30
31G0,25

Stepen boli pri punkciji kože ovisi o promjeru igle, baš kao i oštrini njenog vrha. Što je iglica tanja, to će se osjetiti manje uboda.

Nove smjernice za tehnike ubrizgavanja inzulina izmijenile su postojeće pristupe dužini iglica. Sada se svim pacijentima (odraslima i djeci), uključujući ljude s prekomjernom težinom, savjetuje odabir igala minimalne dužine. Za špriceve je 8 mm, za špriceve - 5 mm. Ovo pravilo pomaže u smanjenju rizika od slučajnog ulaska inzulina u mišić.

Tehnika ubrizgavanja

Algoritam u ovom slučaju bit će sljedeći. Uzmite fiksnu štrcaljku za vaš inzulin sa fiksnom (integriranom) iglom. Provjerite vanjsko pakovanje štrcaljke - mora biti netaknuto, bez oštećenja. Pored toga, na njemu treba navesti datum isteka štrcaljke.

Istekao? Da li je ambalaža rastrgana? Baci. Je li ambalaža u dobrom stanju i rok nije gotov? Ali što ako je pakovanje plastično sa 10 šprica? Zapamtite da inzulinska šprica ostaje sterilna dok zaštitne kapice ne uklonite s igle i klipa.. Ispišite, izvadite špricu, povucite klip do oznake koja vam daje volumen insulina plus dodatne 1-2 jedinice (na primjer, 20 + 2 komada). Zapravo ste dobili odgovarajuću količinu zraka.

Dodatne 1-2 jedinice otići će na postavljene pogreške: dio će ostati u igli, dio će se izliti kada pustite zrak.Zatim uzmite gotovu bočicu s inzulinom (provjerite datum isteka, provjerite je li pravilno skladištena i nema stranih nečistoća, zagrijte na sobnu temperaturu, valjajte je među dlanovima, obrišite poklopac alkoholom) i probušite gumenu kapicu boce iglom štrcaljke. Nemoguće je ukloniti metalni obruč od prstena s ovog poklopca, a još više otvoriti bocu, potpuno ukloniti poklopac.

Iscijedite sav zrak koji se nalazi u štrcaljki u bocu, okrenite bočicu tako da bude na vrhu, a špric na dnu. Ovo je potrebno da biste stvorili višak pritiska u bočici - biće lakše sakupljati inzulin u špricu. Sada ponovo povucite klip prema sebi - inzulin će početi dolaziti u špric. Prema zakonima fizike, u špricu se mora ubrizgati točno onoliko inzulina (po volumenu) koliko je upravo istisnuto iz nje u bocu sa zrakom.

Ako to nije slučaj, potražite razlog: najverovatnije da je igla labava ili da je neispravna štrcaljka potrebna zamena. Možete malo povući klip prema sebi i dobit ćete nedostajući volumen inzulina. Izvadite iglu i štrcaljku iz bočice i nježno tapkajte po zidu šprice tako da se mjehurići koji su se sakupili na unutrašnjoj površini uzdižu do igle. Klipom polako istisnite zrak iz špriceva. Ponovo provjerite volumen inzulina podižući špricu na nivo očiju.

Sekvencija ubrizgavanja

U pravilu uzimamo 2 injekcije inzulina odjednom 1-2 puta dnevno: kratko i produženo djelovanje. Koji prvo treba uraditi, a koji sledeći? Redoslijed nije važan, najvažnije je da ne brkate i ne ulazite 2 puta „kratko“ i nikad - „produženo“ ili obrnuto. Odredite sebi nepokolebljivo: prva injekcija je uvek „kratak“ inzulin ili, ako želite, uvek „produžen“! Tada će se sve automatski dogoditi. Nakon što sakupite jedan inzulin u štrcaljku, koristeći istu tehnologiju, nazovite drugi, igle pokrijte kapom i uzmite onaj koji je prvi u vašem planu.

Nemojte upadati u mišiće!

Dalje, morate prikupiti pregib kože jednom rukom i lagano ga podići. Zašto ovo? Da biste smanjili rizik od ulaska inzulina u mišić, što će doprinijeti pretjerano brzoj apsorpciji lijeka, na što možda niste spremni.

Prva slika s desne strane pokazuje kako se to pravilno radi. Šprica se mora držati tako da leži na četiri prsta i drži je na vrhu palcem. U ovom slučaju mali prst treba biti strogo ispod kanile. Nekim ljudima je prikladno imati potporu na tri prsta, jednostavno savijaju mali prst, a kanila se naslanja na prstenasti prst. Tako je i moguće. Potrebno je probušiti kožu pod kutom od približno 45 °. Pretilih pacijenata je bolje da se pridržavaju pravila „90 °“, odnosno da iglu ubacuju gotovo vertikalno u odnosu na površinu kože. S velikim viškom kilograma, nabor se ne može sakupljati.

Uzmi si vremena!

Dok stisnete klip, unesite inzulin - cjelokupnu dozu koju ste uzeli. Nemojte žuriti da odmah uklonite iglu, jer će se u protivnom dio lijeka proliti na kožu. Sačekajte 5-10 sekundi, a inzulin će biti tamo gdje treba biti. Zakrenite iglu unutar kože oko duge osi igle za približno 45 °, tako da posljednja kap lijeka ostane u tkivima, i tek nakon toga je uklonite.

Trebam li masirati mjesto ubrizgavanja?

Recimo samo da se može, ali da nije nužno. I naravno, morate se sjetiti da masaža znatno ubrzava apsorpciju inzulina, pa ako masirate, onda nakon svake injekcije, tako da je brzina apsorpcije nakon primjene svakog dana približno jednaka. Ako ne masirate, onda nikad ne masirajte, inače će biti nemoguće prilagoditi dozu.

Šta učiniti sa korištenom štrcaljkom?

Već smo se dogovorili da ga nećete ponovo koristiti, pa trebate rastaviti špricu, izvaditi iglu iz kanile i sve baciti u obični kontejner za smeće. Zašto se šprica ne može izbaciti čitavu? Zapravo, vi to možete učiniti, niko vas neće kazniti, ali imam razloga savjetovati da to ne činite. Dugo sam radila kao pedijatar, a roditelji djece koja su pronašla korištene špriceve na ulici i igrali se "u bolnici" više puta su me kontaktirali.

Nakon takvih igara dijete će dobiti barem kurs antibiotika, a roditelji će imati godinu dana anksioznog očekivanja: šprica je zaražena HIV-om ili će koštati. Usput, iz istog razloga, nemojte bacati pakete tableta kojima je istekao rok trajanja. Ako dadilja nije dodeljena detetu, ima puno šansi da se „podvrgne lečenju“ na razigran način. Izvadite tablete i spustite ih u toalet, dok se prazno pakovanje može sigurno baciti u kantu.

Vratimo se našoj temi.

Olovke za špriceve

Danas se retko koriste inzulinski špricevi. Uspješni izum kompanije Novo-Nor-disk - olovke za šprice - postaje sve popularniji. Trenutno ih otpuštaju svi proizvođači inzulina. Olovke štrcaljke besplatno nude deci obolelu od dijabetesa, trudnicama i pacijentima s teškim komplikacijama dijabetesa.

Prve šprice za olovke pojavile su se u prodaji 1983. godine i od tada se, neprestano poboljšavajući, transformisane u lagan, kompaktan i jednostavan za upotrebu alat. Izgleda kao obična nalivpera. Tvrtke proizvode različite verzije olovke za štrcaljke, ali se razlikuju samo u pojedinostima.

Upoznajmo se sa uređajem olovke za špriceve na primeru Novo Pen3. U ovom se slučaju olovka za šprice sastoji od tijela koje je s jednog kraja otvoreno i prazno. U tu se šupljinu ubacuje uložak - uska duguljasta boca sa inzulinom. Kraj uloška koji se ne širi duboko u ručicu nešto strši iz kućišta. Završava gumenom kapicom, koju nije potrebno uklanjati. Na taj kraj patrone postavlja se igla posebnog dizajna, a zatim poklopac s otvorom kroz koji će igla „pucati“ tokom ubrizgavanja.

Na drugom kraju slučaja nalazi se gumb okidača, uređaj za biranje doze (prsten s prozorom u kojem su vidljivi brojevi koji odgovaraju dozi inzulina koja se bira). Uz digitalni indikator doze, čuje se i zvučni signal - svaka jedinica tipkanog inzulina prati klik, koji omogućava osobi slabog vida da dozu broji na uho.

Naravno, olovke za štrcaljke su vrlo jednostavne i praktične za upotrebu.

Tehnika upotrebe olovke za špriceve

Da biste unijeli inzulin pomoću olovke za špricu, morate da uklonite poklopac s njegovog kraja, umjesto njega stavite iglu i skinete poklopac s igle, ponovo stavite poklopac na olovku (u kojem ima rupu), olovku stavite između dlanova, kao što je to slučaj sa običnim „produženim“ bocama »Inzulin, okrenite raspršivač, stavite dozu od 2 jedinice i pritisnite gumb za otpuštanje zatvarača. 2 jedinice inzulina biće izbačene, koje će napuniti iglu. Ako to ne učinite, primijenjena doza inzulina biti će točno 2 jedinice manje nego što je potrebno, a zrak će vam se nabiti pod kožu, napunivši iglu.

Sada je potrebno ponovno okrenuti dozator i postaviti konačnu dozu, donijeti kraj rupe do mjesta ubrizgavanja pod kutom od 45 °, čvrsto pritisnite i pritisnite gumb okidača. Potrebno je držati iglu unutra 10 sekundi, lagano je okrenuti rotirajućim pokretom oko svoje duge osi i tek potom je izvući. To je sve! Posao je obavljen. Ostaje rastaviti olovku obrnutim redoslijedom, a igla se mora izvaditi, jer u protivnom inzulin će postepeno isticati iz uloška. Te su igle također za jednokratnu upotrebu, pa ih jednostavno trebate baciti. Zatim bi olovku za štrcaljku trebalo ukloniti u posebnom slučaju.

Važne nijanse

Upute koje se isporučuju sa svakom olovkom špriceva pokazuju njen položaj pod uglom od 90 ° prilikom probijanja kože, ali to mogu učiniti samo pretile osobe, jer također postoji rizik da će inzulin ući u mišić. Pored toga, nakon što se navikne na „okomito“ davanje, osoba će takođe koristiti običnu štrcaljku na isti način, uprkos razlici u dužini igle - najčešće je 8–13 mm u štrcaljki i 5 mm u injekcijskoj špricu. Takvo ubrizgavanje krši ulazak u mišić. što znači ubrzanu apsorpciju inzulina, za koju pacijent možda nije spreman.

Igle za olovke za špriceve su dužine 5, 8 i 12,7 mm. Ako imate iglu dugu 5 mm, tehnika ubrizgavanja za odrasle je vrlo jednostavna: pod kutom od 90 ° prema koži, a ako je 8 ili 12,7 mm, ne zaboravite da formirate nabor kože. S dužinom igle od 12,7 mm injekciju je najbolje izvršiti ne samo u nabora nego i pod kutom od 45 °. Zapamtite da se nabor kože zadržava cijelo vrijeme tijekom injekcije, a oslobađa se tek nakon uklanjanja igle.

Kratke igle imaju dodatnu prednost: manje oštećuju kožu i potkožnu masnoću, što znači da je rizik od čestica i pečata na mjestu ubrizgavanja manji. Trenutne preporuke su: „Pazite: odaberite kratke igle i menjajte ih što je češće moguće.“

Pravila za primenu inzulina kod dece su još jednostavnija - Injekcije se rade samo u pregibu kože i pod uglom od 45 °.

Kakvu iglu odabrati za olovku za špriceve? Lista preporučenih igala obično se nalazi na pakovanju. Proizvođači iglica također su na pakiranje stavili popis olovki za špriceve sa kojima su njihovi proizvodi kompatibilni. Igle univerzalne kompatibilnosti ispunjavaju zahtjeve međunarodnog standarda kvalitete ISO. Kompatibilnost dokazana neovisnim ispitivanjima označava se kao ISO "TURE A" EN ISO 11608-2: 2000 i na proizvođaču navodi na ambalaži.

Da li je moguće davati „kratki“ i „produženi“ insulin u jednoj špricu?

Savladali smo tehniku ​​uvođenja. Šta je još važno zapamtiti o insulinu?

Pacijenti sa iskustvom znaju da se broj injekcija može smanjiti ako se u jednoj šprici aplicira „kratak“ i „produženi“ insulin. Da li se to može učiniti? U stvari, sve zavisi od inzulina: „kratki“ inzulin može se davati s protamin-insulinom, ali ne i sa cinkom-insulinom. U prvom slučaju se trajanje početka delovanja „kratkog“ inzulina ne mijenja, a u drugom se produžava znatno i nepredvidivo (o tome smo već govorili).

Ponekad pacijenti prvo pokušaju ubrizgati „kratki“ inzulin, zatim odvojiti iglu iz šprice, „povezati“ drugu sa cinkovim insulinom, lagano promijeniti smjer igle i ubrizgati ga. U ovom je slučaju nemoguće isključiti interakciju dvaju inzulina u samoj igli, a u potkožnom tkivu su tako blizu da se mogu miješati, već se uvode pod kožu. Dakle, ovdje nema mogućnosti - morate ubrizgati inzulin različitim špricama, različitim iglama i u različite dijelove tijela - na udaljenosti od najmanje 4 cm jedna od druge. Kada koristite protamin inzulin, situacija je malo jednostavnija. Možete ih miješati, ali to morate učiniti pažljivo, pridržavajući se određenih pravila, o kojima ćemo govoriti.

Tehnika istodobne primjene

Prvi koji je ušao u špricu uvek je „kratak“ inzulin i tek nakon što se „produži“. U suprotnom, upuhnuvši zrak u bočicu sa inzulinom kratkog djelovanja, neizbježno ćete u njega unijeti kapljice „produženog“, što će uzrokovati zamućivanje „kratkog“, nakon čega će se morati izbaciti.

Dakle, uvucite zrak u štrcaljku na nivo, na primjer, 8 jedinica, probušite poklopac bočice „kratkim“ insulinom, ispustite zrak u nju, uvucite lijek u štrcaljku i izvadite iglu iz bočice. Zatim, recimo, potrebno je 20 PIECES "produženog" protamin inzulina.

Uzmite špricu koja već sadrži „kratki“ inzulin, uvucite zrak u nju do razine 8 + 20 = 28 jedinica, probušite poklopac boce sa „produženim“ insulinom, oslobodite samo zrak, „kratki“ inzulin bi u potpunosti trebao ostati u štrcaljki. Zatim upišite sadržaj bočice u štrcaljku do oznake 28 i ona je spremna za injekciju.

Post injekcije

Već smo se složili da štrcaljku koristimo samo jednom, ali, shvaćajući da će neki čitatelji to učiniti na svoj način, želim upozoriti da, nakon unošenja takve smjese, ako se ipak nastavi ponovna upotreba štrcaljke, posebno pažljivo treba je pumpati zrakom. Sljedeći put kada koristite špricu, unutra se mora potpuno osušiti, jer u protivnom možete pokvariti „kratak“ inzulin ponovnim punjenjem smjese.

Životni vijek takve štrcaljke bit će kraći nego kod zasebne injekcije: s ovom iglom ćete imati 2 puta veću vjerojatnost da probušite gumu na kapcima boca, a to također ne prođe bez traga. To je još jedan argument u korist jedne upotrebe špriceva.

Koristite gotove smjese inzulina

Naravno, bolje je napraviti zasebne uvode, jer kada kontrola šećera nije dovoljna i započinje „ispitivanje razgovora“, postoje velike sumnje: možda tu leži neka vrsta greške? Ako već postoji velika želja za smanjenjem broja injekcija, poželjno je koristiti standardne smjese inzulina, jer su sada one dovoljne da udovolje potrebama većine pacijenata. Izuzetak su slučajevi teškog dijabetesa, kad kompenzacija fiksnim kombinacijama inzulina nije moguća, ali je u ovoj situaciji uvođenje dva inzulina u istoj štrcaljki također kontraindicirano.

Topli inzulin je opasan!

Želim vas podsjetiti da se topli inzulin apsorbira brže od sobne temperature. Ista stvar se događa ako "zagrejete" mesto ubrizgavanja. U specijalnoj literaturi opisan je slučaj kada je mladić, ubrizgavajući „kratki“ inzulin prije večere, odlučio da će za 30 minuta prije jela imati vremena za kupanje. Našao ga je bez svijesti ... Dobro je što je bilo malo vode, a glava mu je ostala na površini. Jeste li pogodili šta se dogodilo? Tako je: topla voda dramatično je ubrzala apsorpciju inzulina, hrana je kasnila, a hipoglikemija dugo nije dolazila. Otprilike isti učinak može se postići ako se mjesto injekcije masira pravilno prije injekcije. Ovu osobinu treba imati na umu ljeti.Uz utjecaj prgavog sunca površina kože se intenzivno zagrijava, što dovodi ne samo do termičkog šoka, već i do ubrzane apsorpcije inzulina. Iz istog razloga, trebali biste biti oprezni u kupki i sauni.

Što se tiče fizičke aktivnosti, to, naravno, utiče na rad inzulina kako ubrzavanjem apsorpcije, tako i povećanjem osjetljivosti mišića na lijek. Ne tako davno verovalo se da ako se ubrizgava inzulin u područje koje nije uključeno u fizički rad, hipoglikemija se može izbjeći. Praksa je pokazala da to nije tako. Nemoguće je! Sada razumijemo zašto: iskorištenje inzulina u mišićima ne ovisi o mjestu njegovog unošenja u tijelo. Samim tim, pravila prevencije hipoglikemije tokom fizičkog rada ostaju ista - kontrola šećera i dodatni unos ugljikohidrata s hranom.

Već znate kako davati inzulin. Ostaje najviše „jednostavno“ - odlučiti koji, u kojim dozama i kada. Kod dijabetesa tipa 1 i 2, taktike terapije insulinom može značajno varirati, ali ponekad je bolje liječiti dijabetes tipa 2 na potpuno isti način kao tip 1.

Pogledajte video: Injekcija, jooooj - ne bih ja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar