Ljudske kožne bolesti: komplikacije dijabetes melitusa (foto i opis)

Ljekari različitih specijalnosti, uključujući endokrinologe, suočavaju se sa patološkim promjenama kože. Lezije na koži mogu biti ili slučajni nalaz ili glavna bolest pacijenta. Bezopasne na prvi pogled, promjene na koži mogu biti jedini znak ozbiljne bolesti. Koža je najpristupačniji organ za istraživanja i istovremeno izvor najvažnijih informacija. Kožna lezija može razjasniti dijagnozu kod mnogih unutarnjih bolesti, uključujući dijabetes melitus (DM).

Kožne promjene kod dijabetesa su prilično česte. Teške poremećaje metabolizma koji su u osnovi patogeneze dijabetesa dovode do promjena u gotovo svim organima i tkivima, uključujući i kožu.

Neki kožni simptomi povezani sa dijabetesom izravni su rezultat metaboličkih promjena, poput hiperglikemije i hiperlipidemije 4, 7. Progresivno oštećenje vaskularnog, živčanog ili imunološkog sustava također značajno pridonosi razvoju kožnih manifestacija. Mehanizmi ostalih dermatoloških lezija povezanih sa dijabetesom ostaju nepoznati 7, 20.

Hiperinsulinemija također može doprinijeti promjenama na koži, kao što je uočeno u ranim fazama dijabetesa tipa 2 otpornog na inzulin.

Takođe značajno pogoršavaju tok kožnih komplikacija dijabetesa makro- i mikroangiopatije. U bolesnika sa šećernom bolešću dolazi do povećanog "curenja" ili propusnosti vaskularne stijenke, smanjene vaskularne reaktivnosti na simpatičku inervaciju i hipoksemičnog stresa 4, 43. U kombinaciji s arteriosklerozom velikih žila, ti mikrovaskularni poremećaji doprinose stvaranju dijabetičnih čira. Osim toga, kod dijabetesa razvija se gubitak osjetljivosti na unutrašnjost kože koji predisponira za infekcije i oštećenja. U pravilu dijabetičke lezije na koži imaju dug i postojan tijek s čestim pogoršanjima i teško ih je liječiti.

Postoji nekoliko klasifikacija kožnih lezija kod dijabetesa, temelje se na kliničkim karakteristikama i nekim aspektima patogeneze promjena na koži. Prema klasifikaciji Khlebnikova A.N., Marycheva N.V. (2011) uvjetno patologija kože kod dijabetesa podijeljena je u pet glavnih skupina:

1) dermatoze povezane sa dijabetesom,

2) kožne patologije povezane sa dijabetesom i inzulinskom rezistencijom,

3) kožne patologije povezane sa angiopatijom,

4) idiopatski osip,

5) bakterijske i gljivične infekcije.

U klasifikaciji koju su opisali Andrea A. Kalus, Andy J. Chien, John E. Olerud (2012) razlikuju se sljedeće grupe poremećaja povezanih s dijabetesom:

1) kožne manifestacije dijabetesa povezane s metaboličkim, vaskularnim, neurološkim ili imunološkim poremećajima (dijabetički skleredem, crna akantoza, dijabetičko zadebljanje kože, ograničenje pokretljivosti zglobova i sindrom sličan sklerodermiji, eruptivni ksantomi, kožne infekcije (bakterijske, gljivične), dijabetički čir),

2) bolesti povezane sa dijabetesom, s nejasnom patogenezom (lipoidna nekrobioza, prstenasti granulom, dijabetični mjehur, dijabetička dermopatija).

Te se klasifikacije praktički ne razlikuju i samo se nadopunjuju.

U dermatoze povezane sa dijabetesom spadaju dijabetički sklerodem. Skleredem je češći kod dugogodišnjeg dijabetesa u kombinaciji s pretilošću i manifestuje se difuznim simetričnim induktivnim promjenama kože uglavnom u vratu i gornjoj trećini leđa poput kore naranče. Prema raznim autorima, učestalost njegove pojave u bolesnika sa šećernom bolešću iznosi 2,5-14% 28, 25, 50.

Predloženo je da se patogeneza dijabetičnog skleredema sastoji u nereguliranoj proizvodnji molekula izvanstanične matrice pomoću fibroblasta što dovodi do zadebljanja snopa kolagena i povećanog taloženja glikozaminoglikana (GAG). Pacijenti sa dijabetičkim sklerodemom mogu osjetiti smanjenje boli i osjetljivosti na svjetlo u predjelu zahvaćenih područja kože, kao i žaliti se na poteškoće u kretanju gornjih udova i vrata. U ekstremnim slučajevima bolest može dovesti do potpunog gubitka pokretljivosti zglobova, međutim, prisustvo sklereema nije povezano sa retinopatijom, nefropatijom, neuropatijom ili oštećenjem velikih žila 4, 25.

FOTO 1. Dijabetički sklereem

Veza sa inzulinskom rezistencijom i gojaznošću može se primjetiti u crnoj akantozi (acantosis nigricans) koja se očituje u područjima hiperpigmentacije kože papilomatoznim izraslima u vratu i velikim naborima. Centralnu ulogu u razvoju akantoze igra inzulin. U žena koje pate od akantoze može se otkriti gubitak funkcionalnih mutacija receptora za inzulin ili receptora za antiinzulinska antitijela (sindrom tipa A i tipa B) 18, 31. Vjeruje se da prekomjerna stimulacija faktora rasta na koži uzrokuje nestalnu proliferaciju keratinocita i fibroblasta, što rezultira razvojem kliničke manifestacije crne akanthoze. U uvjetima inzulinske rezistencije i hiperinzulinemije akantoza se može razviti zbog prekomjernog vezanja inzulina na IGF-1 receptore na keratinocite i fibroblaste. Dokazi u prilog ulozi različitih faktora rasta u patogenezi crne akantoze i dalje se gomilaju.

FOTO 2. Crna akantoza

Nedijagnosticirana dijabetesa i hipertrigliceridemija mogu na koži izazvati eruptivne ksantome 46, 8. To su crvenkasto žute papule veličine 1-4 mm, smještene na stražnjici i ekstenzorskim površinama udova. Patološki elementi pojavljuju se u obliku zrnaca i s vremenom se mogu spojiti sa stvaranjem plakova. U početku trigliceridi preovlađuju u elementima kože, ali pošto se oni mobiliziraju lakše od holesterola, njihovim raspadanjem u koži se nakuplja sve više i više kolesterola.

Inzulin je važan regulator LDL aktivnosti. Stupanj nedostatka enzima i naknadno pročišćavanje triglicerida u serumu proporcionalni su pokazateljima nedostatka inzulina i hiperglikemije. Čišćenje lipoproteina u plazmi ovisi o adekvatnoj razini inzulina. Kod nekontroliranog dijabetesa takva nemogućnost metabolizma i oslobađanja hilomikrona niske gustine i lipoproteina zasićenih trigliceridima može dovesti do povećanja triglicerida u plazmi na nekoliko tisuća. Nekontrolirani dijabetes uobičajen je uzrok masivne hipertrigliceridemije 4, 26, 29.

FOTO 3 eruptivna ksantoma

Pacijenti s dijabetesom skloni su razvoju kožnih zaraznih bolesti, posebno sa lošom kontrolom glikemije. Na površini kože bolesnika sa šećernom bolešću otkriva se 2,5 puta više mikroorganizama nego kod zdravih pojedinaca, a baktericidna aktivnost kože kod pacijenata s dijabetesom niža je u prosjeku od 20%. Ovo smanjenje direktno je povezano sa težinom dijabetesa. Zarazne i upalne bolesti prvenstveno se razvijaju na koži donjih ekstremiteta u vezi sa angiom i neuropatijama. Uzrok su obično polimikrobne infekcije: Staphylococcus aureus, Streptococcus grupe A i B, gram-negativne aerobne bakterije i mnogi anaerob. Pioderma je zastupljena uglavnom folikulitisom, ektimom, erizipelama i može biti komplicirana ekcematizacijom. Pored toga, moguć je razvoj furunkuloze, karbukula, paronihija, infekcije mekih tkiva.

Na pozadini dijabetesa povećana je učestalost gljivičnih infekcija koje u strukturi bolesti kod bolesnika ove kategorije, prema različitim autorima, čine 32,5 - 45% 14, 9. U uvjetima hiperkalijemije, gljive aktivno koriste šećer za svoje metaboličke procese i množe se intenzivno, uzrokujući bolest. Kod šećerne bolesti mikrocirkulacija u žilama donjih ekstremiteta opaža se 20 puta češće nego kod pojedinaca bez endokrine patologije, što doprinosi razvoju gljivičnih infekcija stopala i onihomikoze. Uzročnici gljivičnih infekcija su dermatofiti i Candida albicans. Povrh toga, u normalnoj populaciji gljivične lezije kože izazvane C. albicans ne prelaze 20%, dok kod somatski opterećenih pacijenata ovaj pokazatelj raste na 80 - 90%. Treba napomenuti da se 80% registrovane kandidijaze na koži javlja kod pacijenata s dijabetesom. Najčešći intertrigo (sa oštećenjem aksilarnog, ingvinalnog, interdigitalnog prostora), vulvovaginitis, balanitis, paronihija, glositis i ugaoni heilitis. Pored kliničkih infekcija vaginalnim kvascima, povećava se i pojava asimptomatskog nosa u bolesnika sa šećernom bolešću.

FOTO 4 Kandidijaza velikih nabora

Bolesti povezane sa dijabetesom i imaju nejasnu patogenezu uključuju lipoidnu nekrobiozu, prstenasti granulom, dijabetički mjehur i dijabetičku dermopatiju.

Lipoidna nekrobioza (bolest Oppenheim-Urbach) je rijetka hronična granulomatozna bolest vaskularne razmjene, koja je lokalizirana lipoidoza sa taloženjem lipida u onim dijelovima dermisa gdje postoji degeneracija ili nekrobioza kolagena. Prvi simptomi dermatoze obično se pojave u starosnoj grupi od 20 do 60 godina. U djetinjstvu je bolest Oppenheim-Urbach rijetka. Učestalost pojave lipoidne nekrobioze kod pacijenata sa šećernom bolešću iznosi 0,1-3% 38, 6.

Klinička slika bolesti Oppenheim-Urbach vrlo je raznolika. Proces može uključivati ​​različita područja kože, ali ponajprije kožu prednjih površina nogu. To se vjerojatno može objasniti činjenicom da se kod dijabetesa patološke promjene u početku javljaju u malim posudama donjih ekstremiteta. Lipoidna nekrobioza se obično javlja kao jedan ili više jasno definiranih žućkasto-smeđih plakova. Elementi imaju ljubičaste nepravilne rubove koji se mogu uzdići iznad površine kože ili postati gušći. Vremenom se elementi poravnavaju i središnja žuta ili narandžasta regija postaje atrofična; često se mogu vidjeti telangiektazije, koje zahvaćenim područjima daju sjaj "glaziranog porculana". U području plakova dolazi do gubitka osjetljivosti na 44, 2, 42.

FOTO 5 Lipoidna nekrobioza

Generalizovani prstenasti granulomi u 20% pacijenata prvi su znak ranije dijagnosticirane dijabetesa tipa 2. Odnos prstenastog granuloma s dijabetesom ostaje predmet rasprave, jer se može povezati s drugim bolestima. Promatrani su lokalizirani, generalizirani, kao i potkožni nodularni i perforirajući oblici prstenastog granuloma povezani s dijabetesom 3, 37, 24.

Tipična povijest prstenastog granuloma uključuje jednu ili više papula koje rastu na periferiji s istodobnom rezolucijom u centru. Fokusi mogu sačuvati prirodnu boju kože ili biti eritematski ili ljubičasti. Uobičajene veličine žarišta promjera od 1 do 5 cm. Granulom u obliku prstena u pravilu je asimptomatski, moguć je blagi svrbež na koži, bolni žarišta su rijetka.

FOTO 6 Granuloma u obliku prstena

Dijabetička buloza je subepidermalna bulozna dermatoza koja se javlja kod pacijenata sa dijabetesom.

Prvi put mjehurići kao jednu od opcija kožnih lezija kod dijabetesa primijetili su D. Kramer 1930. godine. A. Cantwell i W. Martz opisali su ovo stanje kao dijabetičku bullozu 23,11.

Uzrok stvaranja plikova kod pacijenata s dijabetesom nije jasan. Postoje teorije o ulozi mikroangiopatije i lokalnih poremećaja metabolizma. Dijabetička buloza javlja se uglavnom kod osoba koje imaju dugogodišnji dijabetes, nešto češće kod žena. Starost početka bolesti kreće se od 17 do 79 godina.

Mjehurići veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara (obično na koži donjih ekstremiteta) pojavljuju se na nepromijenjenoj koži. Razlikuju se dvije vrste lezija: intraepidermalno smješteni mjehurići koji nestaju bez stvaranja ožiljaka, i subepidermalni plikovi, nakon čega ostaju atrofirani ožiljci. Osip se lokalizira uglavnom na nogama i nogama, ali može se pojaviti i na rukama i podlakticama. Mjehurići se spontano razrjeđuju nakon 2-5 tjedana, mogući su recidivi.

FOTO 7 Dijabetički mjehur

Atrofične promjene na donjim ekstremitetima ili "pjegavi potkolenici" prvi su put opisani i predloženi kao marker dijabetesa 1964. godine. Ubrzo nakon toga, Binkley je skovao pojam dijabetička „dermopatija“ da bi povezao ove patološke promjene sa retinopatijom, nefropatijom i neuropatijom. Dijabetička dermopatija češća je kod pacijenata s dugim tijekom dijabetesa i češća je među muškarcima 29, 40. Klinički je riječ o malim (manje od 1 cm) atrofičnim mrljama ružičaste do smeđe boje i nalik je ožiljnom tkivu koje se nalazi u pretibialnim područjima. Ovi elementi imaju asimptomatski tok i nestaju nakon 1-2 godine, ostavljajući iza sebe laganu atrofiju ili hipopigmentaciju. Pojava novih elemenata ukazuje na to da su pigmentacija i atrofija trajni uvjeti.

FOTO 8 Dijabetička dermopatija

Razmjenski-endokrini poremećaji često su povod za razvoj nekih dermatoza. Primjećuje se određeni odnos između tijeka ovih bolesti i prisutnosti endokrinopatije. Teški dijabetes otkriven je kod 19% pacijenata s lichen planusom, u nekima od njih došlo je do značajne promjene na testu za toleranciju na glukozu. Često se oštećenje sluznice usne šupljine s lichen planusom kombinira s dijabetesom i hipertenzijom (Potekaev-Grinshpan sindrom), a osipi na sluznici u pravilu su erozivne i ulcerativne prirode. U opsežnom istraživanju za utvrđivanje povezanosti psorijaze i općeg zdravstvenog stanja otkriveno je da žene sa psorijazom imaju 63% veću vjerojatnost da će razviti dijabetes u odnosu na pacijente koji nemaju ovu dermatozu. Na pozadini dijabetesa psorijaza je ozbiljnija, opažaju se oblici poput eksudativne psorijaze, psorijatični poliartritis, psorijaza velikih nabora.

Stoga se promjene na koži mogu povezati sa sistemskim patološkim procesima karakterističnim za dijabetes. Klinička i putomorfološka slika dermatoza i dermopatija, koja prethode ili se razvijaju u pozadini dijabetesa, temelji se na metaboličkim, vaskularnim, neurološkim i imunološkim poremećajima.

Recenzenti:

Valeeva F.V., doktor medicinskih nauka, profesor, predstojnik. kurs, endokrinologija, profesor katedre za bolničku terapiju s tečajem endokrinologije GBOU VPO "Kazanski medicinski univerzitet Ministarstva zdravlja Ruske Federacije", Kazanj.

Sergeeva I.G., dr. Med., Profesorica katedre za fundamentalnu medicinu FSBEI HPE, Novosibirsko nacionalno istraživačko državno univerzitet, Novosibirsk.

Lipoatrofija i lipohipertrofija

Lipoatrofija i lipohipertrofija

Lipohipertrofija je mekane kvržice i nagnječenja na mjestima čestih injekcija ili punkcija. Zašto su injekcije insulina bezbolno važne? Te kvržice masnoće tokom vremena mogu se stvrdnuti i postati bolne, kao i smanjiti efikasnost liječenja inzulinom. Lipohipertrofija se pojavljuje na mjestu na kojem se inzulin najčešće ubrizgava olovkom za šprice ili sa inzulinskom pumpom.

Lipoatrofija, naprotiv, dovodi do gubitka masti na mjestu čestih injekcija.

Glavna metoda prevencije i liječenja je ubrizgavanje inzulina u različite dijelove tijela i izbjegavajte koristiti samo jednu stranu trbuha ili bedara. Ako se ipak primijeti izgled čvorića, tada je potrebno izbjegavati injekcije u ovom dijelu tijela neko vremensko razdoblje, a ono može nestati nakon nekog vremena. Pokušajte držati najmanje pet centimetara između točaka ubrizgavanja. Ne ponavljajte injekciju na istom mestu najmanje dve nedelje. Ako se lipohipertrofija brzo pojavi na vašem tijelu i ometa apsorpciju inzulina, a čvorovi su preveliki, bolje je provesti liposukciju. Druge metode liječenja možda neće dati željeni rezultat.

Dijabetička dermopatija

Dijabetička dermopatija je najčešća kožna bolest kod dijabetesa. Bezopasna je i ne zahtijeva liječenje.

Dijabetička dermopatija javlja se kod dijabetičara tipa 1 i 2 zbog oštećenja krvnih žila uzrokovanih hiperglikemijom. Ovu uobičajenu leziju kod dijabetesa prate i druge dijabetičke komplikacije, poput retinopatije i nefropatije.

Simptomi su smeđi ovalni kolači veličine manje od jednog centimetra koji polako počinju eksfolirati. Smješteni su na potkoljenicama, bedrima i podlakticama.

Dermopatija ne uključuje uzimanje lijekova, jer je bezopasna. Oštećena područja ne boli, već svrbi i svrbi. Nažalost, to može trajati mnogo godina, a fokus lezije se širi, posebno ako je kontrola dijabetesa nedovoljna. Glavni problem kod osoba koje imaju dijabetičku dermopatiju jeste estetska strana problema.

Crna akantoza

Crna akantoza je kožna bolest uzrokovana hiperinzulinizmom (prekomjerna proizvodnja inzulina u tijelu). Može se pojaviti kod dijabetičara tipa II, rjeđe kod tipa 1. Kao rezultat toga, mogu razviti inzulinsku rezistenciju i gojaznost.

Crna akantoza je bradavice smeđe ili smeđe-sive boje, blago konveksne. Smješteni su u naborima kože, na vratu, u pazuhu, oko prepona, pazuha ili u poplitealnoj fosi.

Glavni tretman je potreba za gubitkom kilograma, što takođe poboljšava osjetljivost na inzulin.

Umiranje kože

Ovo je vrlo rijetka bolest koja se često pojavljuje u odraslih žena s dijabetesom tipa 1. Ponekad su pogođeni i ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2. Umiranje kože često je prvi simptom dijabetesa. Razlog za to je nestanak masnoće ispod kože, uzrokovano oštećenjem krvnih žila.

Znak umiranja masne kože jesu smeđe ili žute mrlje, slično onima koje primjećujemo kod pacijenata oboljelih od dijabetesa sa dermopatijom, ali ih je sve više i manje. Krvne žile postaju vidljivije. Mrlje puknu i svrbe.

Glavni tretman za nekrozu kože je liječenje kortikosteroidima, na primjer, ekstrakt konjskog kestena ili acetilsalicilna kiselina. Prije svega, oštećena područja treba pažljivo zaštititi od ozljeda i infekcija.

Godišnji granuloma

Granulom u obliku prstena uobičajena je bolest kod osoba koje imaju dijabetes. Ovo je hronična ponavljajuća se i postepeno progresivna dermatoza nepoznatog porijekla. Ovom bolešću najčešće pogađaju bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1, posebno mladi ispod 15 godina starosti, međutim, povremeno prstenasti granulom može pogoditi starije osobe, bez obzira na vrstu dijabetesa

Ove tvrde, ravne lezije (osipi), koje su obično lokalizirane na nogama, ali mogu zahvatiti i druge dijelove tijela

Kao tretman prstenastih granuloma koriste se topli azotni i kortikosteroidni masti. Također je moguće koristiti diseminirane oblike liječenja primjenom lijekova i fotohemoterapije (PUV).

Dijabetička rubeoza

Dijabetička rubeoza najčešće pogađa mlade ljude sa dijabetesom tipa 1. Karakterizira ga crvenilo kože na jagodicama i bradi, na rukama i nogama. Njegov uzrok je oštećenje malih krvnih žila s nedovoljnom kontrolom kod pacijenata sa šećernom bolešću i hiperglikemijom.

Dijabetički eritem je sam po sebi neugodan, ali ne zahtijeva poseban tretman. Treba se pridržavati dijeta i smanjiti šećer u krvi. To je jedini način da se je riješimo.

Vitiligo, albinizam

Vitiligo je jedna od komplikacija koja se javlja kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Glavni simptomi su bijele mrlje na koži, koje same po sebi nisu štetne, ali mogu postati estetski problem za pacijenta. Najčešće se pojavljuju na leđima, rukama, licu i nogama.

Ako se vitiligo već pojavio, nažalost, dovoljno ga je teško riješiti. Bijele mrlje su vrlo osjetljive na sunce pa se preporučuje da ih zaštitite od izlaganja sunčevoj kremi. Kao tretman pogodna je fototerapija u kombinaciji sa biljnim preparatima, kortikosteroidnim mastima.

Postupak za uklanjanje vitiliga može potrajati i do jedne godine. Međutim, što prije počnete sa liječenjem, veća je i šansa za uspjeh.

Gljivične i bakterijske infekcije

Gljivične i bakterijske infekcije povezane s dijabetesom lako je steći, ali ih je vrlo teško izliječiti. Na tijelu se pojavljuju u obliku kičme, "ječma", ruža ili vaginalnih gljivičnih noktiju. Glavni simptomi su crvenilo, ljuštenje, svrab, plikovi i još mnogo toga. Gljivične i bakterijske infekcije zahtijevaju upotrebu antifungalnih lijekova i pravilno odabranih antibiotika. Takođe se preporučuje konsultacija sa dermatologom

Dijabetičko stopalo

Primjer čira na dijabetičkom stopalu

Sindrom dijabetičkog stopala je bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa čak i amputacija. Dijabetični čirevi na stopalu obično se javljaju u donjem dijelu stopala u obliku gnojno-nekrotičnih procesa, čireva i osteoartikularnih lezija. Najčešće se javlja na nogama osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 i 2.

U svakom slučaju, glavni uvjet za liječenje kožnih bolesti dijabetesa i za kontrolu glikemije je postizanje odgovarajuće razine HbA1c.

U slučaju dermatoloških problema je bolje spriječiti njihovu pojavu ili održavati šećer u krvi nego liječiti.

Pogledajte video: TOP 10: Najodvratnija Stvorenja izvadjena iz Ljudskog Tela 18+ (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar