Recepti za dijetalne vaflje

Ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus prvog ili drugog tipa prinuđeni su da stalno odbijaju brašno, slano, slatko i dimljeno. Uprkos bolesti, tijelo prije ili kasnije počinje zahtijevati da pojede nešto slatko.

Alternativa ukusnom desertu za dijabetičare su dijetalni vaflji bez dodatka šećera.

Međutim, mnogi se pitaju postoje li rezine dijabetičara? Ispada da se ovo pečenje može pripremiti ne samo iz visokokalorične hrane, nego dodavanjem sastojaka sa niskim glikemijskim indeksom.

Kao komponente mogu se koristiti mekinje sa glikemijskim indeksom od 51 jedinice i integralno brašno (GI 50), koje sadrže veliku količinu korisnih mikroorganizama i minerala. Istovremeno, vlakna pomažu za uklanjanje svih štetnih otrovnih tvari iz tijela i ubrzavaju metabolizam.

Kako napraviti vafle bez šećera


Dijabetički vafli mogu se razlikovati ukusu od uobičajenog visokokaloričnog deserta, pripremljenog s dodatkom šećera, maslaca i kuhanog kondenziranog mlijeka. Međutim, dijetalna peciva mnogo su zdravija; mogu se jesti za doručak, večeru ili poslijepodnevne užine.

U takvim pločicama, pripremljenim po kućnom receptu, razina kalorija nije veća od 200 kcal na 100 g gotovog proizvoda. Glikemijski indeks gotovog proizvoda, ovisno o zasićenosti i kalorijskom sadržaju sastojaka, iznosi 65-80 jedinica.

Kod dijabetes melitusa bilo koje deserte, čak i bez šećera, treba konzumirati u minimalnoj i doziranoj količini kako bi nivo glukoze u krvi bio normalan.

Na dan se preporučuje jesti dijabetičke vaflice u količini od jednog ili dva komada.

Domaći recepti za vafle


Da biste napravili poznate tanke vaflice, možete koristiti modificirani recept za električno glačalo za vafle. Za to vam treba čaša kefira, ista količina brašna od cijelog zrna, dva ili tri prepelice, žlica bilo kojeg biljnog ulja, soli i zamjena za šećer.

Jaja se tuku u dubokoj posudi, dodaje se nekoliko kašika zaslađivača i dobro se tuče mikserom dok se ne dobije homogena masa.

U posudu se dodaje kefir, postepeno brašno se postepeno dodava, tako da konzistencija podseća na kiselo vrhnje. Na kraju se doda kašika biljnog ulja i testo dobro izmeša.

Prije pečenja dijabetičkih vafelja površinu električnog pegla za vafelj podmažite biljnim uljem. Gvožđe za vafle zagrijava se i dvije žlice dobivene smjese izlivaju u sredinu, aparat se zatvara i čvrsto pritisne. Tri minute kasnije desert je spreman za jelo.

Za drugi recept za dijetu potrebno vam je 1,5 šalice vode za piće, jedna šalica integralnog brašna, žličica praška za pecivo, prstohvat soli i jedno jaje.

  1. Brašno i prašak za pecivo sipaju se u duboku posudu, dodaje im se jedno jaje i jedna i pol čaša čiste tople vode. Svi sastojci pomešajte kašikom.
  2. Električno željezo za vaflice podmazuje se biljnim uljem, jedna žlica smjese izlije u sredinu zagrijane površine.
  3. Uređaj je čvrsto pritisnut, vafli se peku dok se ne skupe dvije do tri minute.

Uz ovaj recept možete ispeći tanke hrskave vafle bez šećera koji će imati ukusan ukus. Takve su slastice izvrsne za doručak ili ručak kao hljeb ili krekeri za supe i salate.

  • Za pripremu vitkih vafla koristite čašu vode za piće, jednaku količinu brašna od cijelog zrna, 0,5 kašike sode i dva žumanjka od pilećih jaja.
  • Svi se sastojci dodaju zauzvrat u duboku posudu i temeljito miješaju dok se ne dobije homogena smjesa.
  • Gvožđe za vafle zagrijava se i podmazuje biljnim uljem, u sredinu vruće površine sipa se žlica tijesta.
  • Kad se pojavi hrskavica, vafli su spremni. Kao opcija, takvi se vafli koriste za pravljenje skute (glikemijski indeks skute je 30 jedinica).


Dijabetički vaflji mogu biti ne samo ukusni, već i vrlo korisni ako se prave od zobenih brašna. Ovaj se proizvod dobiva od zdrobljenih zobnih žitarica, brašno od zobenih brašna brzo nabubri u vodi i odmah se zgusne.

Također, takav se sastojak često koristi za pripremu dijetalnih kolača, njegov glikemijski indeks iznosi svega 25 jedinica.

  1. Za pripremu deserta koristite 0,5 šalice zobenih brašna, jednu kašiku integralnog brašna, jedno jaje, čašu mlijeka ili nemasne vode, sol po ukusu.
  2. Čaša mlijeka ili vode izlije se u duboku posudu, tamo se razbije jedno jaje, dobijena smjesa temeljito se tuče.
  3. U dobijenu masu se doda žlica brašna, kaše u količini od 0,5 šalica, mala količina soli. Sastojci se miješaju, unose pet minuta da se nabreknu.
  4. Tijesto treba imati konzistenciju guste kaše. Ako dobijete previše gustu masu, u tijesto se doda mala količina mlijeka.
  5. Goto tijesto se izlije u električnu pećnicu za vaflice i peče dok se potpuno ne skuva po analogiji s prethodnim receptima.

Za sljedeći recept uzimaju tri bjelančevine od pilećeg jajeta, žličicu praška za pecivo, žlicu nasjeckanog kikirikija (GI - 20 jedinica), nadomjestak šećera, zobene pahuljice (GI - 40 jedinica) u količini od 100 g.

  • Sirovi kikiriki se polože na lim za pečenje i peku u rerni 15 minuta. Nakon toga orah je oguljen i samljeven u blenderu.
  • Zobeno brašno je pomiješano s mljevenim kikirikijem i dodaje se prašak za pecivo. Jaja, koja su prethodno tučena mikserom, dodaju se suvoj smeši i izmiješaju.
  • Punu žlicu gotovog tijesta izliti na zagrijanu površinu pekača od vafelja i peći četiri minute.
  • Gotove vafle uklanjaju se posebnom drvenom lopaticom i valjaju ih slamom.

Dijetalni vafli zaslađeni su s malom količinom meda, nezaslađenih bobica ili voća. Koriste se i niskokalorični sirupi i jogurti.

Izvrsna opcija su raženi vaflji sa kozjim mlijekom, koji se umjesto običnog hljeba mogu koristiti kao dodatak supi ili glavnim jelima. Takvi pecivi ne sadrže šećer, bijelo brašno i jaja, što je vrlo korisno za dijabetičare. Također je korisno kozje mlijeko kod dijabetesa tipa 2.

Vafli od kozjeg mlijeka pripremaju se na sljedeći način:

  1. Za kuhanje koristite raženo brašno od punog zrna u količini od 100 g, 20 g zobene kaše, 50 g kozjeg skuta, 50 ml kozje sirutke, prstohvat soli, malo količine talijanskih začina, jedna žličica maslinovog ulja.
  2. Svi sastojci sipaju se u jednu duboku posudu i dobro miješaju dok se ne dobije homogena konzistencija. Da se spreče stvaranje kvrga, serum se malo zagreje pre toga.
  3. Kao rezultat toga, tijesto bi trebalo biti dovoljno gusto, kao pri pečenju kruha, da se lako skuplja u okrugle kvržice. Najbolje je mijesiti tijesto rukama dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  4. Električno glačalo za vafle zagrijava se i podmazuje posebnom četkom s maslinovim uljem. Dobivena masa se distribuira na vrućoj površini, nakon čega se uređaj zatvara i preša.
  5. Pilinge pečemo pet do sedam minuta, do zlatno smeđe boje.

Ako nema električnog pegla za vafle, takvi se pecivi mogu kuhati u pećnici. Da biste to učinili, gotovo tijesto je podijeljeno na nekoliko porcija, razvaljeno i stavljeno na lim za pečenje.

U rerni se vafli peku četiri do pet minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Savjeti za vafre


Tradicionalni recept za tanke rezance uključuje brašno, šećer i jaja. Ali takav proizvod ima vrlo visok glikemijski indeks.

Ipak, oslanjajući se na ove komponente, dijabetičari mogu samostalno odabrati sastojke koji su dozvoljeni za dijabetes. Važno je usredotočiti se na glikemijski indeks svakog proizvoda.

Da bi se dobili hrskavi oblog, krumpir ili kukuruzni škrob se dodaju u tijesto u jednakim omjerima s brašnom. Međutim, važno je znati da ovaj sastojak ima vrlo visok glikemijski indeks od 70 jedinica, pa ga dijabetičarima ne preporučuje da ga koriste.

Kako biste poboljšali ukus, u tijesto možete staviti sitno sjeckani sušeno voće ili bobice, a ne preporučuje se upotreba aroma i raznih aditiva. Konjak, voćni liker, rum i ostali ukusi, koji su ponekad dio vafla, također nisu prikladni za dijabetes.

  • Ako su se proizvodi nalazili u hladnjaku, prije miješanja svih sastojaka moraju se čuvati na sobnoj temperaturi. Margarin se tada može bez problema omekšati.
  • Dobiveno tijesto treba biti tekuće konzistencije, tako da se lako uklapa na površinu električnog pegla za vafelj. Preuveliko tijesto se mora izravnati prije zatvaranja uređaja.

Prije pečenja vafelja, električno glačalo za vafle treba zagrijati 10 minuta, nakon čega se njegova površina podmazuje malom količinom biljnog ulja.

Koji su deserti dobri za dijabetičara reći će video u ovom članku.

Recepti za dijetalne vaflje

Recept broj 1

Sledeći sastojci se pripremaju za porciju 18 vafla:

  • dva pileća jaja
  • čaša kefira i integralnog brašna,
  • kašika biljnog ulja,
  • pola čaše šećera
  • prstohvat soli.

Jaja se ubacuju u duboku posudu, u njega se sipa šećer i masa tuče mikserom dok ne postane glatko. U posudu se dodaje kefir, prosijano je brašno - testo po konzistenciji treba ličiti na kiselo vrhnje. Na kraju sipajte ulje, sve dobro promiješajte. Unatoč činjenici da biljno ulje pomaže da se tijesto ne lijepi za vafelsko glačalo, aparat također treba podmazati prije pečenja vafla.

Otprilike dvije žlice mješavine brašna sipaju se u sredinu zagrijanog vafelskog pegla, zatvorite uređaj i pritisnite. Žličice od integralnog brašna peče se vrlo brzo - oko tri minute.

Recept broj 2

Za brzo ispeći vafle unaprijed pripremite:

  • čaša brašna
  • jedno jaje
  • jednu i po čašu vode,
  • žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli.

Prašak za pecivo i brašno sipajte u jednu posudu. U posudu dodajte jaje, sipajte vodu (sobne temperature). Izmešajte sastojke kašikom. Prije prvog i svakog narednog postupka pečenja pegla od vaflja namažite s malom količinom biljnog ulja. U sredini razvucite kašiku tijesta, poklopite poklopcem i pecite vaflove dok ne skuhaju.

Recept broj 3

Ova opcija omogućuje vam da dobijete hrskave, ali apsolutno nezaslađene vafle. Koriste se umjesto hljeba ili u zdrobljenom obliku kao krekeri za supu ili salatu.

Prije pripreme vafla pripremite:

  • čaša brašna
  • čaša vode
  • dva žumana
  • pola žličice sode.

Naizmenično povežite sve komponente u dubokoj posudi, miješajte dok se ne ujednače. Mala količina brašnaste mase razmazana je na prethodno zagrejanom i podmazanom pekmezu od vate. Vafli se peku do hrskave. Tortu možete prikupiti od vafla i natopiti je kremom od skute.

Recept broj 4

U srcu ovog recepta za dijetalne vafle je zobena kaša. Ovo je koristan proizvod koji se dobiva nakon postupka drobljenja zobenih zrna. Brašno iz žitarica spremno za klijanje ima sposobnost da se bubri u vodi i brzo se zgušnjava. Vlakna se koriste za pečenje peciva ili kolača, pogodna je i za pravljenje vafla.

Potrebno je:

  • jedno jaje
  • čaša mleka
  • kašika brašna
  • pola čaše zobene kaše,
  • so.

Jedno sirovo jaje na sobnoj temperaturi ubaci se u posudu u koju je prelila čašu obranog mlijeka. U masu dodajte kašiku brašna i pola čaše zobene kaše, dodajte po ukusu. Sve komponente se dobro izmiješaju i ostave na stolu da se zobina kaša otekne pet minuta. Konzistencija tijesta treba da bude slična gustom kašu. Ako je masa previše gusta, tome treba dodati malo mlijeka. Počnite peći vafle.

Recept broj 5

Za izradu vafla trebat će vam:

  • sto grama zobene kaše,
  • tri bjelanjka
  • kašika nasjeckanog kikirikija,
  • žličica praška za pecivo.
  • Radi slatkoće se u recept može dodati zaslađivač.

Zobena kaša se meša sa kikirikijem, praškom za pecivo. Ako vam je pri ruci sirovi kikiriki, orahe stavite na lim za pečenje i pošaljite ih da se peku u rerni petnaestak minuta. Na kraju vremena oguliti se i zdrobiti blenderom. Odvojeno, tukli mikserom belančevine, ulijte ih u suvu smešu, promešajte.
Stavite punu žlicu tijesta na zagrijano vafelsko željezo, pokrijte poklopcem i stajati oko četiri minute. Na kraju vaflice izvadite drvenom lopaticom. Gotovi vafli mogu se zasladiti medom, bobicama ili voćem. Kao dijetalno punjenje za vafle, pogodan je i jogurt ili niskokalorični sirup.

Recept broj 6

Da biste dobili jabučne vafle, uzmite:

  • četiri pileća jaja
  • sto grama šećera
  • čaša brašna
  • pola čaše obranog mlijeka
  • žličica praška za pecivo,
  • žličica cimeta
  • pedeset grama putera,
  • četiri jabuke.

Jaja sipajte u duboku posudu, usitnjavajući mikserom. Stavite posuđe u vodenu kupelj i nastavite da tucate jaja mikserom dok se ne počnu debljati u kremi. U drugoj posudi pomiješajte sve suve sastojke, dodajte mlijeko, ribane jabuke. Jajna smjesa se uvodi u masu brašna, promiješa. Pecite vafle do zlatno smeđe boje.
Da biste dobili još 10 recepata za dijetalne vafle, možete tijesto eksperimentirati dodavanjem pire od bundeve ili jagode, ribane mrkve ili špinata.

Recept broj 7

Za recept vam je potrebno:

  • 50 grama zobenih mekinja,
  • kašika kukuruznog škroba,
  • žlica skute bez masnoće,
  • dva pileća jaja
  • tablete za zaslađivanje,
  • pola čaše vrućeg mlijeka.

Pedeset grama zobenih mekinja mljeveno je u mlincu za kafu. Dobijeno brašno je pomiješano sa žlicom kukuruznog škroba i istom količinom skutenog masti, dva pileća jaja. Nekoliko tableta zaslađivača razrijedi se u pola čaše vrućeg mlijeka. Svi sastojci se izmiješaju i počinju peći. Prema receptu, dijetalni vaflji debeli su i hrđavi, a prije posluživanja se režu na porcije.

Recept broj 8

Za vafle na recept trebate pripremiti:

  • dvije čaše brašna
  • zaslađivač
  • kesica vanilin šećera
  • pola čaše biljnog ulja,
  • dvije čaše vode
  • pola kašičice sode,
  • prstohvat soli.

Prosijte brašno, dodajte šećer i sol, ulje. Rukama brasnu masu utrljajte dok ne nastane mrvica. Sipajte vodu, zamijesite tijesto ili tucite mikserom dok ne postane glatko. Soda se ugasi limunovim sokom, doda u testo, pa ponovo izmeša. Gvožđe za vafle zagrijati, namazati uljem i raširiti tijesto u uređaj. Pecite vafle do zlatno smeđe boje.

Pogledajte video: RECEPTI ZA ZDRAVE DORUČKE (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar