Neupomax - zvanična uputstva za upotrebu

Filgrastim je rekombinantni faktor stimuliranja kolonije granulocita. Je a protein od 175 aminokiseline. Izoliran je od ćelija. Escherichia coliu genetski aparat čiji G-CSF osoba. Ima istu biološku aktivnost kao G-CSFproizveden u ljudskom tijelu. Stimulira obrazovanje neutrofili i njihov izlaz iz koštane srži. Povećajte neutrofili u krvi se bilježe u roku od 24 sata.

Indikacije za upotrebu

  • neutropenija posle hemoterapija,
  • mobilizacija CPMC davaoci i pacijenti
  • neutropenija posle myeloablative tretman pre transplantacije koštane srži,
  • idiopatske ili urođene neutropenija kod odraslih i dece,
  • uporan neutropenija kod pacijenata sa HIV infekcija (s neefikasnošću drugih metoda liječenja).

Farmakološko djelovanje

Neupomax je stimulans leukopoeze. Neupomax sadrži filgrastim, rekombinantni faktor humane kolonije granulocita (G-CSF). Aktivna tvar ima aktivnost sličnu endogenom G-CSF; hemijska struktura filgrastima razlikuje se od endogenog spoja dodatnim ostatkom metionina na N-terminalu (filgrastim je ne-glikozilirani protein). Aktivna komponenta lijeka dobiva se uporabom rekombinantne DNA tehnologije na stanicama Escherichia coli, u genetski aparat koji je uveden gen koji kodira G-CSF proteine.

Neupomax povećava proizvodnju neutrofila zadovoljavajuće funkcionalne aktivnosti, kao i njihov ulazak u vaskularni ležaj iz stanica koštane srži. Neupomax je efikasan kod neutropenije različitog porekla.

Farmakodinamika lijeka Neupomax

Intravenska i subkutana primjena filgrastima dovodi do pozitivne linearne ovisnosti njegovih razina u serumu. Zapremina distribucije filgrastima doseže 150 ml / kg.

Srednji poluživot filgrastima je 3,5 sati, prosječna brzina klirensa je 0,6 ml / min / kg.

Filgrastim se praktično ne kumulira (kod pacijenata koji su podvrgnuti autolognoj transplantaciji koštane srži, koji su 28 dana primali kontinuirani infuzijski filgrastim, nije bilo znakova nakupljanja lijeka).

Način primjene

Neupomax je namijenjen za parenteralnu supkutanu ili intravensku primjenu. Otopina se daje svakodnevno supkutano ili u obliku kratkih infuzija u venu (do 30 minuta). Ako je potrebno, Neupomax se smije primjenjivati ​​u obliku 24-satne kontinuirane infuzije. Način primjene, kao i doziranje i trajanje upotrebe otopine Neupomax utvrđuje stručnjak, uzimajući u obzir indikacije i lične karakteristike pacijenta. Kod većine bolesnika poželjno je subkutano davanje.

Kada se daje supkutano, preporučuje se promjena mjesta ubrizgavanja kod svake injekcije (promjena mjesta ubrizgavanja smanjuje rizik od bolova nakon primjene lijeka).

Doziranje Neupomaxa tokom citotoksične hemoterapije

U standardnim režimima hemoterapije obično se propisuje 5 µg / kg težine pacijenta jednom dnevno. Ova se doza daje svakodnevno supkutano ili intravenski infuzijom (do 30 minuta) uz stalno praćenje krvne slike. Lijek se koristi za normalizaciju broja neutrofila.

Prva injekcija filgrastima provodi se ne ranije od 24 sata nakon završetka kemoterapije. Trajanje upotrebe filgrastima je najviše 14 dana. S obzirom na vrstu korištene kemoterapije, nakon konsolidacije i indukcijske terapije akutnog oblika mijeloidne leukemije, tijek upotrebe otopine Neupomax može se povećati na 38 dana. U većine bolesnika, prolazni porast broja neutrofila zabilježen je na 2. - 3. dan terapije filgrastimom. Ne preporučuje se prekid terapije filgrastimom dok se ne postignu normalne vrijednosti neutrofila nakon planiranog maksimalnog smanjenja ovih pokazatelja (s prekidom terapije vjerojatnost postizanja stabilnog terapijskog učinka se smanjuje). Liječenje lijekom Neupomax prekida se ako se apsolutni broj neutrofila poveća iznad 10 000 / μl.

Doziranje Neupomaxa u mijeloablativnoj terapiji s daljnjom transplantacijom koštane srži

Početna doza filgrastima za mijeloablativni tretman nakon čega slijedi transplantacija (autologne ili alogene) koštane srži je 10 µg / kg težine pacijenta. Lijek se daje intravenski infuzijom (trajanje kapanja je 30 minuta ili 24 sata). Moguće je i unošenje filgrastima potkožnom 24-satnom infuzijom.

Početna doza otopine Neupomax daje se najkasnije 24 sata nakon završetka citotoksične hemoterapije i najkasnije 24 sata nakon transplantacije koštane srži.

Trajanje upotrebe otopine Neupomax u mijeloablativnoj terapiji nije veće od 28 dana. Dnevna doza filgrastima može se prilagoditi uzimajući u obzir razinu neutrofila i dinamiku povećanja njihovog broja. Kada je broj neutrofila veći od 1000 / μl tokom tri uzastopna dana, količina filgrastima smanjuje se na 5 μg / kg težine pacijenta dnevno. Ako je nakon prilagodbe doze razina neutrofila veća od 1000 / μl tri dana zaredom, otopina Neupomax se poništava. Ako se nakon promjene doze ili ukidanja otopine Neupomax broj neutrofila smanji na manje od 1000 / μl, trebali biste se vratiti na prethodnu dozu filgrastima.

Doziranje Neupomaxa tokom mobilizacije matičnih ćelija periferne krvi kod pacijenata sa malignim bolestima

Da bi se mobilizirale matične stanice periferne krvi, pacijentima koji imaju maligne bolesti propisuje se 6 uzastopnih bolusa ili potkožne infuzije (tokom 24 sata) 10 µg / kg tjelesne težine dnevno tokom 24 sata. Uz pozadinu primjene filgrastima, 2 leukafereze se obavljaju zaredom (obično 5. i 6. dan liječenja). Ako je potrebna dodatna leukafereza, primjena filgrastima treba nastaviti do posljednjeg takvog postupka.

Doziranje Neupomaxa nakon mijelosupresivnog liječenja za mobilizaciju matičnih stanica periferne krvi

Nakon provođenja mijelosupresivnog liječenja, filgrastim se obično propisuje u dozi od 5 µg / kg pacijentove težine u obliku injekcije stopala. Terapija Neupomaxom započinje dan nakon zadnje doze hemoterapije. Trajanje upotrebe filgrastima određuje se nivoom neutrofila i dinamikom promjena njihovog broja; preporučuje se nastaviti upotrebu lijeka Neupomax dok se ne postignu normalne vrijednosti razine neutrofila. Leukafereza se provodi nakon postizanja razine neutrofila veće od 2000 / μl.

Doziranje Neupomaxa za mobilizaciju matičnih ćelija periferne krvi kod zdravih davalaca u svrhu alogenske transplantacije

Zdravim davaocima savjetuje se davanje filgrastima u dozi od 10 mcg / kg tjelesne težine dnevno. Tečaj traje 4–5 dana, pri čemu 1-2 leukafereze omogućavaju dobijanje 4 * 106 CD34 + ćelija / kg mase primatelja. Nema podataka o sigurnosti upotrebe filgrastima kod zdravih davalaca mlađih od 16 i više od 60 godina.

Doziranje lijeka Neupomax kod teške hronične neutropenije

S urođenim oblikom neutropenije, filgrastim se propisuje u dozi od 12 µg / kg težine pacijenta dnevno, a idiopatska i periodična neutropenija propisuje se filgrastim u dozi od 5 µg / kg težine dnevno. U takvim se slučajevima lijek Neupomax primjenjuje supkutano, dnevna doza se može podijeliti u nekoliko injekcija ili dati istovremeno. Terapiju treba nastaviti sve dok se ne postigne stabilan broj neutrofila veći od 1500 / μl. Nakon dobivanja potrebnog broja neutrofila, potrebno je odabrati potpornu minimalnu dozu filgrastima, koja će osigurati održavanje broja neutrofila na zadanoj razini.

S obzirom na reakciju pacijenta na terapiju filgrastimom, nakon 1-2 tjedna doza se može smanjiti ili povećati za 2 puta. Daljnje prilagođavanje doze vrši se 1 put u 1-2 tjedna. Smatra se da optimalna doza omogućava održavanje nivoa neutrofila u koridoru od 1500–10000 / µl. Kod težih infekcija dozvoljeno je brže povećanje doze filgrastima.

Sigurnost dugotrajne terapije filgrastimom u dnevnim dozama većim od 24 mcg / kg / dan kod pacijenata s kroničnim oblikom teške neutropenije nije dokazana.

Neupomax doza za neutropeniju kod pacijenata sa HIV infekcijom

Početna doza filgrastima za pacijente s HIV infekcijom i neutropenijom je 1-4 µg / kg tjelesne težine dnevno. Doza se mora unijeti kako bi se dobio normalan nivo neutrofila. Ovisno o toleranciji filgrastima i dinamici povećanja broja neutrofila, doza otopine Neupomax može se povećati. Ne koristite više od 10 mcg / kg težine pacijenta dnevno.

Doziranje lijeka Neupomax kod određenih grupa bolesnika

Za djecu mlađu od 16 godina propisan je filgrastim u dozama preporučenim odraslim osobama. Izračun doze filgrastima u pedijatriji treba provesti ovisno o težini i dinamici razine neutrofila.

Stariji pacijenti ne zahtijevaju promjene doze Neupomaxa.

Preporuke za razređivanje Neupomaxa

Kada se daje supkutano, Neupomax se ne razređuje.

Za pripremu infuzione otopine za davanje kapanjem treba koristiti samo 5% otopinu dekstroze. Zabranjeno je koristiti 0,9% natrijum-hlorida (rastvori su nespojivi).

Treba imati na umu da lijek Neupomax u koncentraciji 2-15 µg / ml može apsorbirati polimeri i staklo. Kako bi se spriječila apsorpcija filgrastima u zidovima bočice, preporučuje se dodavanje albumina u serumu iz ljudskog seruma (konačna koncentracija albumina u otopini za infuziju treba biti 2 mg / ml). Ako je konačna koncentracija filgrastima veća od 15 μg / ml, dodavanje albumina nije potrebno. Zabranjeno je razrjeđivanje lijeka Neupomax u koncentraciji manjoj od 2 µg / ml.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Neupomax

Terapiju filgrastimom može provesti samo specijalista koji ima iskustva u korištenju faktora koji stimulišu koloniju, i u zavisnosti od raspoloživih potrebnih dijagnostičkih mogućnosti. Mobilizacija ćelija i afereza treba provesti isključivo u specijaliziranim medicinskim ustanovama.

Pacijenti s teškom kroničnom neutropenijom trebaju pažljivo provesti diferencijalnu dijagnostiku prije početka terapije filgrastimom kako bi se isključili druge hematološke patologije (uključujući anemiju, hroničnu mijelonsku leukemiju, mijelodisplaziju). Prije početka terapije potrebno je provesti citogenetsku i morfološku analizu koštane srži.

Terapija Neupomaxom moguća je samo uz redovito praćenje ukupne slike periferne krvi uz obavezan izračun leukocitne formule i broja trombocita (prva se analiza radi prije nego što se koristi filgrastim, a zatim se ponavlja najmanje 2 puta tjedno s kemoterapijom i najmanje 3 puta tjedno uz mobilizaciju perifernog stabljike krvne ćelije). Ako se filgrastim koristi za mobilizaciju matičnih ćelija krvi, s povećanjem broja bijelih krvnih zrnaca većim od 100 000 / µl ili smanjenjem broja trombocita manjim od 100 000 / µl, Neupomax treba prekinuti ili dozu filgrastima smanjiti. Mora se imati na umu da lijek Neupomax ne sprječava pojavu anemije i trombocitopenije povezane s mijelosupresivnom hemoterapijom.

Nema dokaza o učinku filgrastima na reakciju transplantata naspram domaćina.

Potrebno je stalno nadgledati rezultate analize urina tijekom terapije Neupomaxom (kako bi se isključili proteinurija i hematurija).

Preporučuje se nadzirati morfološko stanje slezine tokom terapije Neupomaxom.

Neophodno je kontrolirati gustoću i strukturu koštanog tkiva u bolesnika s istodobnom koštanom patologijom ili osteoporozom tijekom dugotrajne terapije lijekom Neupomax.

Nuspojave

Na pozadini terapije lijekom Neupomax kod pacijenata moguća je pojava takvih neželjenih reakcija:

  • Mišićno-koštani sistem: bolovi u zglobovima, mialgija, bolovi u kostima, osteoporoza.
  • Gastrointestinalni trakt: hepatomegalija, poremećaji stolice, anoreksija, povraćanje, mučnina.
  • Krvni sistem: leukocitoza, neutrofilija, trombocitopenija, anemija, povećanje i ruptura slezine.
  • Respiratorni sistem: respiratorni distres sindrom, infiltracija pluća.
  • CVS: labilnost krvnog pritiska, vaskulitis.
  • Laboratorijski nalazi: povećani (reverzibilni) nivoi mokraćne kiseline, laktat dehidrogenaza, gama glutamil transferaza i alkalna fosfataza u serumu, prolazna hipoglikemija (nakon jela).

Pored toga, tijekom liječenja otopinom Neupomax, kod nekih bolesnika zabilježeni su razvoj proteinurije i hematurije, astenije, povećanog umora, petehije, krvarenja iz nosa i nodosuma eritema.

Kada koriste lijek Neupomax, pacijenti mogu osjetiti reakcije preosjetljivosti u obliku edema lica, urtikarije, respiratornog zatajenja, arterijske hipotenzije i tahikardije.

Primijećen je razvoj akutnog oblika mijeloidne leukemije i mijelodisplastičnog sindroma kod pacijenata s izraženim oblikom kronične neutropenije. Neposredna povezanost ovih bolesti sa terapijom filgrastimom nije dokazana, međutim, Neupomax treba propisati pacijentima sa hroničnom teškom neutropenijom samo uz stalno morfološko i citogenetsko nadgledanje koštane srži (barem jednom u 12 meseci). S razvojem citogenetskih promjena u koštanoj srži potrebno je procijeniti rizike i moguće koristi daljnjeg liječenja filgrastimom te razmotriti mogućnost prekida lijeka Neupomax.

Razvoj leukemije i MDS zahtijeva prekid liječenja Neupomaxom.

Neupomax ne povećava učestalost i ozbiljnost neželjenih događaja citotoksičnih lekova.

Filgrastim može dovesti do značajnog povećanja broja srpastih ćelija, što bi trebalo uzeti u obzir u toku lečenja bolesnika sa srpastom ćelijom.

Kontraindikacije

Neupomax nije propisan pacijentima s netolerancijom na filgrastim ili pomoćne komponente otopine.

Neupomax se ne koristi u liječenju pacijenata s teškom urođenom neutropenijom (Costmannov sindrom) i citogenetskim poremećajima.

Neupomax se ne može koristiti za povećanje doza hemoterapijskih citotoksičnih lekova u odnosu na preporučene.

Oprez je potreban kod upotrebe lijeka Neupomax kod pacijenata sa malignim i prekanceroznim bolestima mijeloidnog tipa (uključujući akutnu mijelonsku leukemiju), kao i sa srpastom staničnom bolešću.

Nema podataka o sigurnosti filgrastima u bolesnika s autoimunom neutropenijom.

Trudnoća

Sigurnost terapije filgrastimom trudnica nije utvrđena. Potrebno je provesti temeljitu procjenu rizika i koristi prije propisivanja Neupomax ženama tijekom trudnoće.

Nema podataka o prodiranju Neupomaxa u majčino mlijeko. Prije početka liječenja lijekom Neupomax potrebno je dovršiti dojenje.

Interakcija lijekova

Nije dokazano da je sigurnost upotrebe filgrastima kombinirana s mijelosupresivnim citotoksičnim lijekovima koji se koriste u režimima kemoterapije (kada se ovi lijekovi primjenjuju istog dana).

Postoje dokazi o povećanju ozbiljnosti neutropenije tijekom upotrebe filgrastima i 5-fluorouracila.

Kombinovana upotreba filgrastima sa drugim hematopoetskim faktorima rasta, kao i citokinima, nije proučavana.

Moguće je povećati efikasnost filgrastima u kombinaciji s litijevim preparatima (litijumski preparati potiču oslobađanje neutrofila).

Otopina Neupomaxa nije kompatibilna sa 0,9% natrijum hlorida.

Uslovi skladištenja

Neupomax treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi od 2-8 stepeni Celzijusa.

Zabranjeno je zamrzavanje otopine.

Rok trajanja je 2 godine.

Nakon otvaranja boce, rastvor se ne može čuvati.

Granogen, Zarsio, Immugrast, Leukostim, Leucite, Myelastra, Neutrostim, Tevagrastim, Filgrastim, Filergim.

Oblik doziranja:

rastvor za intravensku i subkutanu primjenu.

1 ml rastvora sadrži:

aktivna supstanca: filgrastim 300 mcg (30 miliona jedinica)

pomoćne tvari: ledena sirćetna kiselina, natrijum hidroksid (natrijum hidroksid), sorbitol (sorbitol), polisorbat 80, voda za injekcije.

Prozirna ili blago opalescentna, bezbojna ili blago obojena tečnost.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika.

Djelatna tvar lijeka je filgrastim - rekombinantni faktor humanog kolonija granulocita (G-CSF). Filgrastim ima istu biološku aktivnost kao endogeni ljudski G-CSF, a razlikuje se od posljednjeg samo po tome što je ne-glikozilirani protein s dodatkom N-terminalnog metionina. Filgrastim dobiven rekombinantnom DNK tehnologijom je izoliran iz ćelija bakterije Esherichiacoličiji je genetski aparat uveo gen koji kodira protein G-CSF.

Filgrastim potiče stvaranje funkcionalno aktivnih neutrofila i njihovo oslobađanje u krv iz koštane srži, koristi se u liječenju bolesnika s neutropenijom različitog porijekla.

Farmakokinetika

I kod intravenske i subkutane primjene filgrastima, opaža se pozitivna linearna ovisnost njegove koncentracije u serumu od doze. Zapremina raspodjele u krvi je približno 150 ml / kg.

Prosječni poluživot filgrastima iz seruma je oko 3,5 sata, a klirens klirensa je približno 0,6 ml / min / kg.

Kontinuirana infuzija filgrastima u periodu do 28 dana pacijentima nakon autologne transplantacije koštane srži nije praćena znakovima nakupljanja i povećanjem poluživota.

Nuspojava

Iz mišićno-koštanog sistema: bol u kostima, mišićima i zglobovima, osteoporoza.

Iz probavnog sistema: anoreksija, proliv, hepatomegalija, mučnina i povraćanje.

Alergijske reakcije: osip na koži, urtikarija, oticanje lica, piskanje u disku, nedostatak daha, snižavanje krvnog pritiska, tahikardija.

Iz hemopoetskih organa: neutrofilija i leukocitoza (što je posljedica farmakološkog djelovanja filgrastima), anemija, trombocitopenija, povećanje i ruptura slezine.

Iz respiratornog sistema: respiratorni distres sindrom kod odraslih, infiltrati pluća.

Iz kardiovaskularnog sistema: snižavanje ili povećanje krvnog pritiska, kožni vaskulitis.

Iz laboratorijskih pokazatelja: reverzibilno povećanje sadržaja laktatne dehidrogenaze, alkalne fosfataze, gama-glutamiltransferaze, mokraćne kiseline, prolazne hipoglikemije nakon jela, vrlo rijetko: proteinurija, hematurija.

Ostalo: glavobolja, umor, opća slabost, krvarenje iz nosa, petehije, nodosum eritema.

Filgrastim ne povećava učestalost nuspojava citotoksične terapije.

Interakcija s drugim lijekovima

Sigurnost i efikasnost primjene filgrastima istog dana kao i mijelosupresivni antitumorski lijekovi nisu utvrđeni.

Postoje odvojeni izvještaji o povećanoj težini neutropenije dok je imenovan filgrastim i 5-fluorouracil.

Trenutno nema dokaza o mogućoj interakciji s drugim hematopoetskim faktorima rasta i citokinima.

Litijum koji simulira oslobađanje neutrofila može pojačati efekat filgrastima.

Farmaceutski kompatibilno s 0,9% -tnom otopinom klorida.

Posebna uputstva

Liječenje Neypomaksomom treba provoditi samo pod nadzorom liječnika s iskustvom u korištenju faktora koji stimuliraju koloniju, s potrebnim dijagnostičkim mogućnostima. Mobilizacija ćelija i postupci afereze treba provesti u specijaliziranim medicinskim ustanovama.

Sigurnost i djelotvornost filgrastima u bolesnika s mijelodisplastičnim sindromom i kroničnom mijeloičnom leukemijom nisu utvrđene, te se stoga ne preporučuje upotreba filgrastima za ove bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti diferencijalnoj dijagnozi između akutne mijeloične leukemije i blastne krize hronične mijeloične leukemije.

Prije imenovanja Neupomaxa u bolesnika s teškom kroničnom neutropenijom (TCH), potrebno je pažljivo napraviti diferencijalnu dijagnozu kako bi se isključili druge hematološke bolesti poput aplastične anemije, mijelodisplazije i kronične mijeloične leukemije (prije liječenja moraju se izvršiti morfološka i citogenetska analiza koštane srži).

Uz upotrebu filgrastima kod pacijenata sa CTN-om bilo je slučajeva razvoja mijelodisplastičnog sindroma i akutne mijeloidne leukemije. Unatoč činjenici da nije utvrđena povezanost između razvoja ovih bolesti s primjenom filgrastima, lijek treba primjenjivati ​​s TCH s oprezom pod nadzorom morfološke i citogenetske analize koštane srži (jednom u 12 mjeseci). Kada se pojave citogenetske nepravilnosti u koštanoj srži, potrebno je pažljivo procijeniti rizik i koristi od daljnjeg liječenja filgrastimom. S razvojem MDS-a ili leukemije, Neupomax treba prekinuti.

Liječenje Neupomaxom treba provoditi pod redovitim nadzorom opće krvne slike s brojem leukocita i trombocita (prije početka terapije, a zatim 2 puta tjedno uz standardnu ​​kemoterapiju i najmanje 3 puta tjedno uz mobilizaciju PSCC-a sa ili bez naknadne transplantacije koštane srži). Kada koristite Neupomax za mobilizaciju PSCC, lijek se poništava ako broj leukocita prelazi 100 000 / μl. Sa stabilnim brojem trombocita manjim od 100 000 / μl, preporučuje se privremeno prekinuti terapiju filgrastimom ili smanjiti njegovu dozu.

Filgrastim ne sprečava trombocitopeniju i anemiju zbog mijelosupresivne hemoterapije.

Za vrijeme liječenja Neupomaxom, treba redovito obavljati analizu urina (kako bi se isključili hematurija i proteinurija), a veličinu slezine treba pratiti.

Filgrastim treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika sa srpastom stanicom u vezi s mogućim razvojem izrazitog povećanja broja srpastih ćelija.

Sigurnost i efikasnost lijeka kod novorođenčadi i pacijenata s autoimunom neutropenijom nije utvrđena.

Pacijentima sa istodobnom patologijom kostiju i osteoporozom koji su kontinuirano lečili Neupomaxom duže od 6 meseci prikazana je kontrola koštane gustoće.

Uticaj filgrastima na reakciju transplantata naspram domaćina nije utvrđen.

Obrazac za puštanje

Otopina za intravensku i subkutanu primenu, 300 μg (30 miliona jedinica) u 1 ml. Na 1,0 ml (300 mcg, 30 miliona jedinica) ili 1,6 ml (480 mcg, 48 miliona jedinica) u staklenim bocama, zatvorenim čepovima od gumene smjese sa tekućim aluminijskim kapicama.

5 boca, upakovanih u konturnu ambalažu od PVC folije, zajedno s uputama za upotrebu, postavljeni su u pakovanje od kartona.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

P / c ili u obliku kratkih intravenskih infuzija (u roku od 30 minuta), svakodnevno dok broj neutrofila ne dostigne očekivani minimum (nadir) i ne vrati se u normalan raspon. Lijek se razrjeđuje u 5% otopini dekstroze.

Preferirani s / c način primjene lijeka. Izbor načina primjene ovisi o specifičnoj kliničkoj situaciji.

Standardni režimi citotoksične terapije: 0,5 miliona jedinica (5 mcg) / kg jednom dnevno. Prva doza lijeka se primjenjuje ne ranije od 24 sata nakon citotoksične hemoterapije. Trajanje terapije je do 14 dana. Nakon indukcijske i konsolidacijske terapije akutne mijeloične leukemije, trajanje terapije može se povećati do 38 dana, ovisno o vrsti, dozi i režimu primjene citotoksične hemoterapije. Prolazno povećanje broja neutrofila obično se primjećuje 1-2 dana nakon početka liječenja. Za postizanje stabilnog terapijskog učinka potrebno je nastaviti terapiju sve dok broj neutrofila ne pređe očekivani minimum i ne dostigne normalne vrijednosti. Ne preporučuje se lijek prijevremeno otkazivati ​​sve dok broj neutrofila ne pređe očekivani minimum. Liječenje se zaustavlja ako apsolutni broj neutrofila nakon nadira dostigne 1.000 / µl.

Nakon mijelo-ablativne terapije, nakon čega slijedi autologna ili alogenska transplantacija koštane srži: sc ili iv infuzija (u 20 ml 5% otopine dekstroze). Početna doza je 1 milion jedinica lijeka (10 mcg) / kg dnevno u / kapanjem ili 30 minuta ili 24 sata ili kontinuiranom sc infuzijom tokom 24 sata. Prvu dozu lijeka treba primijeniti ne ranije od 24 sata nakon citotoksične hemoterapije i uz transplantaciju koštane srži - najkasnije 24 sata nakon infuzije koštane srži. Trajanje terapije nije veće od 28 dana. Nakon maksimalnog smanjenja broja neutrofila (nadir), dnevna doza se prilagođava ovisno o dinamici broja neutrofila. Ako broj neutrofila prelazi 1000 / µl tijekom 3 uzastopna dana, doza se smanjuje na 0,5 miliona jedinica / kg / dan, a zatim, ako apsolutni broj neutrofila prelazi 1 hiljadu / µl tijekom 3 uzastopna dana, lijek se ukida. Ako se tijekom razdoblja liječenja apsolutni broj neutrofila smanji za manje od 1000 / µl, doza se ponovno povećava u skladu s danom shemom.

Mobilizacija matičnih ćelija periferne krvi (PSCC) nakon mijelosupresive terapije praćena autolognom transfuzijom PSCC-a sa ili bez presađivanja koštane srži ili u bolesnika s mijeloablativnom terapijom praćenom transfuzijom PSCC-a: 1 milion jedinica (10 mcg) / kg dnevno kontinuiranim 24-satna s / c infuzija ili s / c injekcija 1 put dnevno 6 dana uzastopno. Preporučuje se 5., 6. i 7. dan zaredom provesti 3 leukafereze zaredom.

Mobilizacija PSCA nakon mijelosupresivne tolerancije: 0,5 miliona jedinica (5 µg) / kg dnevno svakodnevnom injekcijom sc, počevši od 1. dana nakon završetka kemoterapije i sve dok broj neutrofila ne pređe očekivani minimum i ne dosegne normalnu vrijednost vrijednosti. Leukaferezu treba izvesti u razdoblju kada apsolutni broj neutrofila poraste sa manje od 500 do 5 tisuća / μl. Za pacijente koji nisu primili hemotreapiju, dovoljna je jedna sesija leukafereze. U ostalim se slučajevima preporučuje provođenje dodatnih sesija leukafereze.

Mobilizacijom PSCC kod zdravih davalaca za alogensku transplantaciju: s / c 1 milion jedinica (10 µg) / kg / dan tijekom 4-5 dana daje broj CD34 + 4 miliona / kg.

Teška hronična neutropenija: svakodnevno sc, jednom ili po nekoliko ubrizgavanja lijeka. S kongenitalnom neutropenijom početna doza je 1,2 milijuna jedinica (12 µg) / kg / dan, s idiopatskom ili periodičnom neutropenijom - 0,5 milijuna jedinica (5 µg) / kg / dan dok stabilan porast broja neutrofila ne pređe 1500 / μl. Nakon postizanja terapijskog efekta, određuje se minimalna efikasna doza za održavanje ovog stanja i potrebna je dugoročna dnevna primjena. Nakon 1-2 tjedna liječenja, početna doza se može udvostručiti ili smanjiti za 50%, ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju. Nakon toga, svaka 1-2 tjedna, možete individualno prilagoditi dozu radi održavanja broja neutrofila u rasponu od 1,5-10 tisuća / µl. Kod težih infekcija može se koristiti režim sa bržim povećanjem doze. Kod 97% pacijenata koji su pozitivno reagovali na liječenje, uočen je puni terapeutski učinak s dozama do 24 mcg / kg / dan. Dnevna doza ne smije prelaziti 24 mcg / kg / dan.

Neutropenija kod HIV infekcije: početna doza je 0,1-0,4 miliona jedinica (1-4 µg) / kg / dan jednom, s / c za normalizaciju broja neutrofila. Maksimalna dnevna doza je 10 mcg / kg. Normalizacija broja neutrofila obično se javlja nakon 2 dana. Nakon postizanja terapijskog efekta, doza održavanja je 300 mcg / dan 2-3 puta nedeljno, prema naizmeničnoj šemi. Nakon toga, može se zahtijevati pojedinačno prilagođavanje doze i dugotrajno davanje lijeka za održavanje broja neutrofila više od 2 tisuće / µl.

Kod starijih bolesnika prilagođavanje doze nije potrebno.

Preporuke za doziranje lijeka kod djece iste su kao i za odrasle koji su primali mijelosupresivnu hemoterapiju.

Ako se lijek razrijedi do koncentracije manje od 1,5 milijuna jedinica (15 µg) / ml, tada se u otopinu treba dodati ljudski albumin iz seruma tako da konačna koncentracija albumina iznosi 2 mg / ml (na primjer, s konačnom volumenom otopine od 20 ml, ukupna doza lijeka je manja od 30 milijuna ED (300 µg) treba davati sa 0,2 ml 20% -tne otopine humanog albumina). Ne možete razrijediti lijek do krajnje koncentracije manje od 0,2 miliona jedinica (2 µg) / ml.

Neupomax, upute za uporabu (Metoda i doziranje)

U većini slučajeva lek se daje svakodnevno supkutano, u nekim slučajevima - infuzija (rastvara se samo u 5% rastvoru dekstroza) Izbor načina primjene i doziranje Neupomaxa ovisi o kliničkoj situaciji. Režim liječenja je prilično složen, razlikuju se u različitim bolestima i stanjima. Evo nekih od njih.

Nakon kursa hemoterapija imenovati 5 mcg / kg jednom dnevno s / c dnevno do normalne vrednosti neutrofili. Prva doza daje se dan nakon završetka hemoterapija. Trajanje lečenja je do dve nedelje. Posle indukciona terapija akutna mijeloična leukemija trajanje liječenja može biti do 38 dana. Povećanje broja neutrofili Primjećuje se nakon 1-2 dana, međutim, za postizanje stabilnog rezultata, liječenje se ne smije prekidati.

Mijeloablativna terapija prije transplantacije koštane srži

Liječenje započinje s 10 mcg / kg dnevno, koji se primjenjuju intravenski. Trajanje tretmana je do 28 dana.

Mobilizacija CPMC donora - 10 mcg / kg 1 put dnevno, subkutano do 5 dana s daljnjom primjenom leukafereza.

Mobilizacija CPMC kod pacijenata koji su podvrgnuti hemoterapija - 5 mcg / kg jednom dnevno, potkožno, dnevno do normalizacije neutrofili. Leukafereza provodi se kad neutrofili dosegnu vrijednosti> 2000 / μl.

Neutropenija kod pacijenata sa HIV infekcija - 1-4 mcg / kg 1 put dnevno, supkutano radi normalizacije vrijednosti neutrofili. Zatim nanesite dozu za održavanje - 3 mcg / kg svaki drugi dan.

Farmakokinetika

Sa uključenjem i s / na uvođenje Neupomaxa primjećuje se pozitivna linearna ovisnost serumske koncentracije filgrastima o dozi.

Zapremina raspodjele ostavlja oko 150 ml / kg. Klima je oko 0,6 ml / min / kg.

Poluvrijeme seruma je otprilike 3,5 sata.

Kontinuiranom infuzijom Neupomaxa tokom perioda do 28 dana, pacijenti koji su bili podvrgnuti autolognoj transplantaciji koštane srži nisu doživjeli porast poluživota i nakupljanje aktivne tvari.

Upute za upotrebu Neupomax-a: metoda i doziranje

Neupomax se daje sc u obliku injekcija ili iv u obliku kratkih 30-minutnih infuzija. Također je po potrebi moguće sc ili intravenska primjena u obliku 24-satnih infuzija. Doktor odabire optimalni put primjene ovisno o specifičnoj kliničkoj situaciji pacijenta, ali subkutani put primjene lijeka smatra se poželjnijim.

Svakodnevno se preporučuje mijenjanje mjesta ubrizgavanja, to će izbjeći bol tokom uvođenja otopine.

Pravila za pripremu rešenja:

  1. Subkutanom primjenom, Neupomax se ne uzgaja. Ako je potrebno, infuzija kao otapalo upotrebljava 5% otopinu dekstroze.
  2. Zbog farmaceutske nespojivosti zabranjeno je koristiti 0,9% otopinu natrijum-hlorida za razrjeđivanje.
  3. Razblaženi Neupomax u koncentracijama od 2 do 15 µg / ml može se adsorbirati plastikom i staklom. Kako bi se spriječila apsorpcija, potrebno je u otopinu dodati ljudski serumski albumin, njegova doza se izračunava tako da koncentracija u konačnoj otopini bude 2 mg / ml.
  4. Albumin se ne treba dodati razrijeđenom Neupomaxu u koncentracijama iznad 15 µg / ml.
  5. Neupomax razređen u koncentraciji manjoj od 2 µg / ml ne smije se koristiti.

Standardne šeme citotoksične hemoterapije

Preporučena doza je 5 mg po kg tjelesne težine jednom dnevno sc ili iv u obliku kratke 30-minutne infuzije.

Prva se doza daje prije 24 sata nakon završetka citotoksične hemoterapije.

Neupomax se koristi svakodnevno dok se nakon očekivanog maksimalnog smanjenja razine neutrofila njihov broj ne vrati u normalu, ali ne duže od 14 dana. Nakon dostizanja norme, Neupomax se poništava.

Trajanje terapije može se povećati na 38 dana kod pacijenata koji su primali konsolidacijsku i indukcijsku terapiju u vezi s akutnom mijeloičnom leukemijom. U tom slučaju uzmite u obzir vrstu režima hemoterapije, njenu vrstu i dozu.

Prolazno povećanje broja neutrofila obično se opaža 1-2 dana nakon početka upotrebe filgrastima. Da bi se postigao stabilan terapeutski učinak, liječenje ne treba prekinuti dok se ne postignu normalne vrijednosti neutrofila nakon očekivanog maksimalnog smanjenja njihovog broja. U slučaju da apsolutni broj neutrofila prelazi 10 000 / μl, Neupomax se otkazuje.

Teška hronična neutropenija (TCH)

Početna dnevna doza iznosi: sa urođenom neutropenijom - 12 mcg / kg, sa idiopatskom ili periodičnom neutropenijom - 5 mcg / kg. Lijek se primjenjuje s / c jednom ili nekoliko dana, sve dok broj neutrofila ne bude stabilan iznad 1500 / μl. Nakon postizanja potrebnog učinka za njegovo očuvanje, Neupomax se koristi u dozi održavanja koja se određuje pojedinačno. Nakon 1-2 tjedna terapije, ovisno o reakciji pacijenta, početna se doza udvostručuje ili prepolovi.

Ubuduće, jednom u 1-2 tjedna, ako je potrebno, provodi se individualno prilagođavanje doze, tako da vam omogućuje održavanje prosječnog broja neutrofila u rasponu od 1500 / µl do 10 000 / µl.

Pacijenti s teškim infekcijama mogu se liječiti prema režimu koji predlaže brže povećanje doze.

Sigurnost dugotrajne upotrebe filgrastima u dnevnim dozama većim od 24 mcg / kg kod pacijenata sa TCH nije utvrđena.

Mijeloablativna terapija praćena autolognom ili alogenom transplantacijom koštane srži

Liječenje započinje dnevnom dozom od 10 mcg / kg. Neupomax se daje intravenski u obliku kratke 30-minutne infuzije, 24-satne intravenske ili potkožne infuzije.

Prva doza može se primijeniti najkasnije 24 sata nakon završetka kursa citotoksične hemoterapije, u slučaju transplantacije koštane srži - najkasnije 24 sata. Trajanje upotrebe Neupomaxa ne smije biti veće od 28 dana.

Dnevna doza se može prilagoditi ovisno o trenutnom broju neutrofila. Ako tijekom tri dana zaredom apsolutni broj neutrofila premaši 1000 / µl, dnevna doza se smanji na 5 µg / kg, kada tijekom sljedeća 3 dana kada primjenjuje Neupomax u ovoj dozi apsolutni broj neutrofila ne padne ispod 1000 / µl, lijek se ukida. Ako dođe do smanjenja broja neutrofila ispod 1000 / μl, doza se ponovno povećava na izvornu.

Mobilizacija perifernih matičnih ćelija u krvi (PSCC) kod pacijenata sa tumorskim bolestima

Preporučena doza je 10 mcg / kg 1 puta dnevno sc kao injekcija ili kontinuirana 24-satna infuzija. Lijek se koristi svakodnevno tokom 6 dana. Štaviše, petog i šestog dana obično nastaje leukafereza. Ako je indicirana dodatna ili dodatna leukafereza, uvođenje Neupomaxa nastavlja se do kraja posljednjeg postupka.

Mobilizacija PSCC nakon mijelosupresivne hemoterapije

Neupomax se daje sc u obliku svakodnevnih injekcija.

Preporučena dnevna doza je 5 mcg / kg. Prva doza daje se dan nakon završetka hemoterapije, liječenje se nastavlja sve dok se ne postigne normalan broj neutrofila.

Leukafereza je moguća tek nakon što broj neutrofila premaši oznaku 2000 / μl.

HIV Neutropenija

Lijek se daje sc. Liječenje započinje dnevnom dozom od 1-4 µg / kg i nastavlja se sve dok se broj neutrofila ne normalizuje. U nekim je slučajevima moguće povećati dnevnu dozu, ali ne više od 10 µg / kg.

Nakon postizanja terapijskog učinka, doza Neupomaxa smanjuje se na dozu za održavanje, koja je obično 300 mcg svaki drugi dan.

U budućnosti liječnik prilagođava režim doziranja za svakog pacijenta tako da doza održava prosječni broj neutrofila iznad 2000 / μl.

Trudnoća i dojenje

Sigurnost filgrastima tijekom njegove primjene tijekom trudnoće nije utvrđena, stoga se lijek može propisati samo ako je očekivana korist definitivno veća od mogućih rizika.

Sposobnost filgrastima da prodire u majčino mlijeko nije utvrđena, stoga se ne preporučuje imenovanje Neupomaxa tokom laktacije.

Recenzije na Neypomaks

Prema pregledu Neupomaxa, lijek je propisan ne samo za neutropeniju povezanu s hemoterapijom, već i za nagli pad broja neutrofila u krvi zbog mnogih drugih bolesti, koje su teške autoimune i onkološke. Takođe, upotreba filgrastima preporučljiva je kod HIV infekcije i virusnog hepatitisa C kod pacijenata koji primaju antivirusnu terapiju, kod maloletnog reumatoidnog artritisa.

Bez obzira na indikacije, kod primjene Neupomaxa zabilježeno je brzo povećanje broja neutrofila i leukocita, odgovor na stimulaciju dogodio se nakon otprilike 9 dana. Međutim, pacijenti koji primaju antivirusne lijekove, filgrastim bi trebalo koristiti duže vrijeme.

Postoje odvojene pritužbe na razvoj nuspojava, kao što su zimica, bolovi u zglobovima i kostima, groznica, suha usta i glavobolja.

Stoga se Neupomax koristi dosta često i vrlo je efikasan u liječenju i prevenciji neutropenije.

Ostavite Svoj Komentar