Ramipril: analozi, recenzije i upute

U svojoj srži, Ramipril je lijek povezan sa ACE inhibitori (enzim za konverziju angiotenzina), tj. do grupe jedinjenja koja se aktivno koriste u liječenju zatajenje srca. Zbog ljekovitog djelovanja lijeka u ljudskom tijelu počinje se proizvoditi ramiprilat, što usporava konverziju angiotenzin I do angiotenzin II, a isto tako ometa sintezu drugog u tkivima.

Kao rezultat djelovanja lijeka, koncentracija u tijelu se smanjuje angiotenzin IIšto se odnosi na dovoljno moćne vazokonstriktivne materije. Eliminacijom negativnih povratnih informacija nakon puštanja reninlučenje se smanjuje aldosterončime se smanjuje ukupno periferni vaskularni otpor.

Istovremeno se povećava tolerancija na opterećenje uslijed povećanja volumena srca u minuti i otpornosti na plućne žile. Lijek ima utjecaj na bubrežne sudove, i takođe pokreće proces pregradnja kardiovaskularnog sistema. Ramipril smanjuje ukupni otporperifernižile bubrega, mišića, jetre, kože i mozgapojačava protok krvi u organima.

Antihipertenzivni efekat lijek započinje u roku od nekoliko sati nakon primjene. Uz redovnu upotrebu lijeka kroz 4 tjedna, postepeno povećavanje antihipertenzivno djelovanječija se normalna razina održava uz produženo liječenje nekoliko godina.

Lijek smanjuje učestalost ponavljanja moždani udari, infarkt miokardakod pacijenata nakon prethodnih napadaja ili oboljelih od bolesti periferne žiletakođe Ishemijska bolest srca. Osim toga, lijek pomaže da se izbjegne razvoj. dijabetes melituskod pacijenata s poviješću faktora rizika kao što su hipertenzija, mikroalbuminurija, visoki holesterol i niski HDL (lipoproteini visoke gustoće).

Ramipril se apsorbuje u 60% u tijelu, a obroci ne utječu na stupanj apsorpcije lijeka. Za efikasno ljekovito djelovanje lijeka, pacijent mora pravilno raditi jetra, u kojem se eterske veze uništavaju i stvarajuramiprilatubrzavanje obrazovnog procesa metaboliti.

Nakon 2 sata nakon uzimanja lijeka u tijelu se postiže maksimalna koncentracija aktivnog spoja koja se nakon 17 sati u potpunosti izlučuje izmetom i urinom.

Indikacije za upotrebu

Upotreba lijeka se preporučuje za:

  • zatajenje srcahronična priroda
  • dijabetička nefropatija,nošenje bubrežnih bolesti difuzne prirode (ne-dijabetička nefropatija),
  • arterijska hipertenzija,
  • smanjenje vjerovatnosti infarkt miokarda, moždani udar, koronarna smrt.

Pored toga, Ramipril se koristi u liječenju pacijenata koji su podvrgnuti srčani udar, moždani udar, takođe transluminalna angioplastikaibajpsacija koronarnih arterija.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se upotreba lijeka kada preosjetljivost do ACE inhibitoriu hipotenzija, hiperkalemija, zatajenje bubregatako i tokom trudnoće i uperiod dojenjaPored toga, preporučuje se izbegavanje Ramiprila u lečenju dece mlađe od 18 godina i starijih pacijenata.

Ograničite upotrebu lijeka ako postoji povijest bolesti angioedem, supresija, teške autoimune bolesti, loša cirkulacija, ateroskleroza, stenoza, nakon transplantacije bubrega, s dijabetesoma neki plućne bolesti, hiponatremija, dijaliza.

Nuspojave

Dok uzimate lijek, nuspojave poput: zatajenje srcahipotenzija, angina pektoris, infarkt miokarda, sinkopa, vrtoglavica, aritmija, vaskulitis, trombocitopenija, mučnina i povraćanje, proliv, variance, zatvor, pankreatitis, disgrafija, oslabljena funkcija jetre, žutica, povećana salivacija, vrtoglavica i glavobolja stanja, pospanost, neuropatija, tremor, poremećaji spavanja, gubitak sluha, nekroza jetre, zamagljen vid, kašalj, nedostatak daha, sinusitis, faringitis, rinitis, laringitis, fotosenzibilnost, kao i gubitak težine, angioedem, groznica.

Upute za upotrebu Ramiprila (Metoda i doziranje)

U skladu s uputama za upotrebu Ramiprila, lijek se počinje uzimati oralno u dozi koja ne prelazi 2,5 mg. dnevno. Način upotrebe lijeka, kao i doziranje mogu varirati ovisno o receptu liječnika, kao i o složenosti bolesti i pacijentovom stanju.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, kod pacijenata su uočeni sljedeći simptomi: hipotenzija, angioedem, poremećaji cirkulacije, srčani udar u kombinaciji sa tromboemboličkim komplikacijama.

Za liječenje posljedica nepravilne doze lijeka opran stomakprovode aktivnosti na povećanju obujma cirkulirajuća krvkao i potpuno zaustaviti ili smanjiti dozu Ramiprila.

Interakcija

Terapeutski učinak lijeka je značajno pojačan antihipertenzivi. Da izbjegavam hipoglikemija, hiperaldosteronizampovećavajući rizik od razvoja neutropenijalijek se ne upotrebljava zajedno sa antidijabetički lekovi, diureticikao i sredstva mijelosupresivni efekti, suplementacije kalijem i nadomjestci soli.

Posebna uputstva

Prije upotrebe lijeka, kao i tokom samog liječenja, pacijentima (posebno s bolestima vezivno tkivo difuzne prirodetako i domaćina Allopurinol i imunosupresivi) preporučuje se redovni pregled sastav elektrolita iz bubrega i krviuključujući periferni.

Bolesno sa manjak natrijuma prije početka terapijskog liječenja treba vratiti u normalu indikatori vode-elektrolita. Tokom perioda upotrebe lijeka je zabranjeno hemodijaliza uz pomoć poliakrilonitrilne membrane.

Recenzije Ramipril

Većina pacijenata koji koriste originalni lijek, a ne isplativije analoge, uključujući domaće proizvođače, ostavljaju pozitivne povratne informacije o Ramiprilu. Međutim, mnogi primjećuju kao negativan faktor što lijek ima pretjerano opsežnu listu nuspojava.

Sistemske karakteristike lijeka

"Ramipril", analozi lijeka, kao i složeni lijekovi, su antihipertenzivna sredstva. Sam Ramipril je aktivna supstanca koja se nalazi u mnogim lijekovima. To je ACE inhibitor koji može blokirati enzim i sniziti krvni tlak. Omogućuje vam da značajno poboljšate prognozu tijeka bolesti u starijih osoba.

Klinička istraživanja pokazala su da ramiprilat, aktivni metabolit Ramiprila, znatno jače inhibira enzim koji pretvara angiotenzin. Zbog toga su Ramipril, analozi i složeni pripravci sredstvo izbora kod teško kontrolirane hipertenzije.

Budući da je lijek u stanju snažno blokirati ACE i pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka, Ramipril ima mnogo analoga. Svi se uspješno primjenjuju u liječenju hipertenzije. Štaviše, originalni ramipril je lijek "Tritace". Sve ostalo su njegovi generičari, čija se učinkovitost mora uporediti s njim. Prijem u prodaju mora biti potvrđen bioekvivalentnošću lijeka Tritace.

Trenutno je popis analoga ovako: Amprilan, Vazolong, Dilaprel, Korpril, Pyramil, Ramepress, Ramigamma, Ramicardia, Tritace, Hartil. Ramipril proizvode i ruske kompanije Tathimpharmpreparaty, Biokom i Severnaya Zvezda. Proizvodi ove skupine nazivaju se Ramipril SZ.

Standardna doza i složeni pripravci

Antihipertenzivni lijek Ramipril lako se dozira i uzima. Njegova aktivnost omogućuje vam razlikovanje tri standardne doze lijeka. To su 2,5 mg, 10 i 5 mg. Tablete ove mase uzimaju se dva puta dnevno. Postoje i složeni lijekovi koji sadrže ramipril i hidroklorotiazid: Amprilan ND, Amprilan NL, Vazolong N, Remazid, Triapin, Tritace Plus, Hartil D, Egipat. Ovdje se količina ramiprila kreće u rasponu od 2,5 mg do 10, a doza hidroklorotiazida je od 12,5 do 25 mg u jednoj tableti.

Druga kategorija složenih lijekova je kombinacija Ramiprila i antagonista kalcijuma, Amlodipine. Primjer lijeka je Egipress, koji je dostupan u dvije standardne doze: 10 mg ramiprila i 5 mg amlodipina, a također u dozi od 10/10 mg. Pored ove kombinacije, postoji još jedna vrsta lijekova koji sadrže ACE inhibitor Ramipril i kalcijev antagonist Felodipin. Ovo je Triapin, koji sadrži 2,5 mg ramiprila i 2,5 mg felodipina.

Uputstva za upotrebu

Pored preporuka lekara, pacijent treba da uzme u obzir i uputstvo za upotrebu. Sadrži podatke o indikacijama, nuspojavama, režimima doziranja i primjene, kontraindikacijama i mjerama opreza. Također, upute za upotrebu priložene uz preparat Ramipril objašnjavaju potrebu za odbijanjem alkohola za vrijeme liječenja hipertenzije.

Ramipril, analozi lijeka i generičkog Tritacea su naznačeni za:

  • esencijalna hipertenzija,
  • kao deo složene višeglasne terapije hroničnog zatajenja srca,
  • dijabetička i druga nefropatija u kliničkoj ili subkliničkoj fazi, koja nije povezana sa stenozom bubrežne arterije,
  • sa simptomatskom arterijskom hipertenzijom,
  • za prevenciju infarkta miokarda, smanjenje smrtnosti bolesnika sa srčanim bolestima, kao i za lečenje hipertenzije sa visokim ukupnim kardiovaskularnim rizikom.

Glavna indikacija je arterijska hipertenzija. To je najčešća bolest srednje i starosne dobi, koja zahtijeva korekciju. Također, lijek "Ramipril" ili drugi ACE inhibitor treba propisati pacijentima u prva 2-9 dana od akutnog perioda infarkta miokarda. Dozu lijeka treba podnijeti što je moguće više čak i ako pacijent nema hipertenziju. To je zbog snažnih kardioprotektivnih učinaka ACE inhibitora.

Režimi doziranja

Glavni oblik doziranja Ramiprila su tablete. U kapsulama je ređe. U tom slučaju je preporučena početna doza 1,25 mg. Najmanja doza lijeka je 2,5 mg, što ga tera da se podijeli na dva. Imati liniju na tabletu to olakšava.

Uz bilo koji oblik hipertenzije, početna doza je 1,25 mg jednom dnevno. Zatim se uz dobru toleranciju doza postepeno udvostručuje. Titracija doze vrši se dok se indikator krvnog pritiska ne stabilizuje. Kriterij za djelotvorno liječenje hipertenzije je trajni krvni pritisak koji se rijetko podiže u mirovanju.

Mjere sigurnosti

Lijek treba uzimati pod kontrolom pritiska, posebno prilikom prvog imenovanja. Važno je da se sistolni krvni pritisak snizi ne niže od 90 mm. Hg. Čl. Ako krvni tlak padne ispod ovog nivoa, preporučuje se potražiti pomoć medicinskog osoblja. Kako bi se spriječili padi krvnog tlaka, ne preporučuje se primjena Ramiprila zajedno s nitratima, antiaritmicima klase I (prokainamidom) i blokadama alfa-1 (Alfuzosin, Tamsulozin).

Lijek treba uzimati redovno, a po mogućnosti u isti sat. To vam omogućava da prilagodite sistem renin-angiotenzin-aldosteron, koji reguliše krvni pritisak. Takođe, ne preskačite uzimanje lijekova, koji se mogu izraziti jakim hipertenzivnim krizama. Oštro odbijanje uzimanja može uzrokovati moždani udar, čiji se rizici povećavaju u ovom periodu.

Recenzije pacijenata o lijeku

Tritace i njegovi generičari su visokokvalitetni lijekovi koji dobro kontroliraju krvni pritisak. Do danas, ovaj lijek je najmoćniji antihipertenzivni lijek. Zahvaljujući tome, recenzije pacijenata o njemu uglavnom su pozitivne. Karakteriziraju ga kao pouzdan i moćan lijek koji dobro kontrolira krvni pritisak. Posebno su važni pregledi onih pacijenata koji su prethodno uzimali druge lijekove iz ove grupe.

Pacijenti su primijetili mali broj nuspojava povezanih s toksičnošću. Visok stupanj afiniteta za ACE, kao i mala doza lijeka, neutraliziraju brojne metaboličke efekte koji su pri stalnoj uporabi potencijalno nepoželjni. Važno je da se broj kriza usljed stalne uporabe Ramiprila znatno smanji. Međutim, njihova potpuna isključenost nije moguća monoterapijom.

Recenzije ljekara o lijeku

Statistika hipertenzije je depresivna. Potvrđuje važnost ove bolesti za modernu medicinu. Važno je i da patologija značajno smanjuje životni vijek. Hipertenzija se razvija uslijed prekomjerne proizvodnje renina, čime se povećava količina angiotenzina u krvi. Inhibicija ovog enzima dovodi do smanjenja pritiska. Ovo je potrebno za sprječavanje skleroze stijenke žila i pojave groznih komplikacija hipertenzije.

Kao što pokazuju retrospektivne kliničke studije, mnoge atrijske fibrilacije i slučajevi koronarne srčane bolesti razvijaju se nakon što pacijent već neko vrijeme ima hipertenziju. Zbog toga je važnost njenog liječenja ogromna. I što je još važnije, moguće je eliminirati bolest zahvaljujući ACE inhibitorima. Među njima je Ramipril daleko najmoćniji i najefikasniji.

Recenzije ljekara o njemu dokazuju njegove prednosti. Lijek je pogodan za upotrebu, ima malo nuspojava i prilično je efikasan. Međutim, uprkos ovim kvalitetama, možda neće biti dovoljno za liječenje jake hipertenzije. To je gotovo 40-50% kliničkih slučajeva.

Njihovo liječenje zahtijeva kombinirani režim koji se sastoji od ACE inhibitora, diuretika, antagonista kalcijuma, a ponekad i beta blokatora. Kao inhibitor enzima za konverziju angiotenzina, Ramipril je dobro pogodan. Zbog toga, uvijek može zauzeti svoje mjesto u liječenju hipertenzije, kad je to dopušteno. Iako mnogi pacijenti smatraju relativno visok trošak za nedostatak.

Sastav po tableti 10,00 mg:

Aktivna supstanca: ramipril - 10,00 mg.
Pomoćni sastojci: laktoza monohidrat (mlečni šećer) - 174,00 mg, natrijum bikarbonat - 10,00 mg, natrijum bikarboloza - 4,00 mg, natrijum stearil fumarat - 2,00 mg.

tablete s dozom od 2,5 mg - okrugle bikonveksne tablete bijele ili gotovo bijele boje s rizikom.
Tablete s dozom od 5 mg i 10 mg okrugle su pločaste cilindrične tablete bijele ili gotovo bijele boje s izrazom i rizikom.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Aktivni metabolit ramiprila formiran pod uticajem enzima „jetre“, ramiprilat, je dugo delujući ACE inhibitor (ACE sinonimi: kininaza II, dipeptidil karboksi dipeptidaza I), a to je peptidil dipeptidaza. ACE u plazmi i tkivima katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II koji ima vazokonstriktivni učinak i razgradnju bradikinina koji ima vazodilatacijski efekt.
Stoga, kada uzmemo ramipril unutra, smanjuje se stvaranje angiotenzina II i bradikinin se nakuplja, što dovodi do vazodilatacije i smanjenja krvnog pritiska (BP). Podignuta ramiprilom, porast aktivnosti kallikrein-kinin sistema u krvi i tkivima s aktiviranjem prostaglandinskog sistema i povećanjem sinteze prostaglandina, koji potiču stvaranje dušičnog oksida u endoteliocitima, izaziva njegov kardioprotektivni i endotelioprotektivni učinak. Angiotenzin II potiče proizvodnju aldosterona, pa uzimanje ramiprila dovodi do smanjenog izlučivanja aldosterona i povećanja sadržaja kalijevih jona u serumu u krvi.
S padom koncentracije angiotenzina II u krvi uklanja se njegov inhibitorni učinak na izlučivanje renina prema vrsti negativnih povratnih informacija, što dovodi do povećanja aktivnosti renina u krvnoj plazmi.
Pretpostavlja se da je razvoj nekih štetnih događaja (posebno „suvog“ kašlja) takođe povezan sa povećanjem aktivnosti bradikinina.
U bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, uzimanje ramiprila dovodi do smanjenja krvnog pritiska u ležećem i stojećem položaju, bez kompenzacijskog porasta otkucaja srca (HR). Ramipril značajno smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS), praktično ne uzrokujući promjene u bubrežnom protoku krvi i brzini glomerularne filtracije. Antihipertenzivni učinak počinje se razvijati 1-2 sata nakon uzimanja jedne doze lijeka, dostižući najveću vrijednost nakon 3-6 sati, a traje 24 sata. S ramiprilom se antihipertenzivni učinak može postepeno povećavati, obično se stabilizirajući tijekom 3-4 tjedna redovnog uzimanje lijeka i zatim dugotrajno uporno. Nagli prekid lijeka ne dovodi do brzog i značajnog povećanja krvnog pritiska (nedostatak sindroma „povlačenja“),
Kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, ramipril usporava razvoj i napredovanje hipertrofije miokarda i vaskularnog zida.
U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, ramipril smanjuje OPSS (smanjuje opterećenje na srce), povećava kapacitet venskog kanala i smanjuje pritisak punjenja lijeve komore, što, u skladu s tim, dovodi do smanjenja prednaprezanja na srce. Kod ovih bolesnika, kada uzimaju ramipril, dolazi do povećanja srčanog iznosa, frakcije izbacivanja i poboljšane tolerancije na vježbanje. Kod dijabetičke i ne-dijabetičke nefropatije uzimanje ramiprila usporava brzinu napredovanja bubrežnog zatajenja i početak bubrežnog zatajenja u krajnjem stadijumu i, prema tome, smanjuje potrebu za hemodijalizom ili transplantacijom bubrega. U početnim fazama dijabetičke ili nondiabetičke nefropatije ramipril smanjuje učestalost albuminurije. U bolesnika s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularne bolesti uslijed vaskularnih lezija (dijagnosticirana koronarna bolest srca, povijest periferne arterijske bolesti, povijest moždanog udara) ili dijabetes melitusa s barem jednim dodatnim faktorom rizika (mikroalbuminurija, arterijska hipertenzija, povećanje koncentracije ukupne kolesterola (OX), smanjenje koncentracije lipoproteinskog holesterola visoke gustoće (HDL-C), pušenje) dodavanje ramiprila standardnim terapijskim sredstvima Značajno smanjuje učestalost infarkta miokarda, šloga i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, ramipril smanjuje ukupnu stopu smrtnosti, kao i potrebu za revaskularizacijskim postupcima i usporava pojavu ili napredovanje hroničnog zatajenja srca.
U bolesnika sa zatajenjem srca i kliničkim manifestacijama koje su se razvile u prvim danima akutnog infarkta miokarda (2–9 dana), ramipril, započet od 3. do 10. dana akutnog infarkta miokarda, smanjio je smrtnost (za 27%), rizik od iznenadne smrti (za 30 %), rizik od napredovanja srčane insuficijencije do teške (funkcionalna klasa NYHA III-IV) / rezistentna na terapiju (23%), vjerojatnost naknadne hospitalizacije zbog razvoja zatajenja srca (26%).
Općenito u populaciji bolesnika, kao i u bolesnika sa šećernom bolešću, kako s arterijskom hipertenzijom, tako i s normalnim krvnim tlakom, ramipril značajno smanjuje rizik od nefropatije i pojave mikroalbuminurije.

Farmakokinetika
Nakon oralne primjene, ramipril se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta (50-60%). Istovremeni unos hrane usporava njegovu apsorpciju, ali ne utječe na cjelovitost apsorpcije. Ramipril se podvrgava intenzivnom presistemskom metabolizmu / aktivaciji (uglavnom u jetri hidrolizom), što rezultira njegovim jedinim aktivnim metabolitom, ramiprilatom, čija je aktivnost u odnosu na inhibiciju ACE približno 6 puta veća od aktivnosti ramiprila. Pored toga, kao rezultat metabolizma ramiprila formira se diketopiperazin koji nema farmakološku aktivnost, koji se zatim podvrgava konjugaciji s glukuronskom kiselinom, ramiprilat se takođe glukurona i metabolizira u diketopiperaznu kiselinu.
Svi formirani metaboliti, s izuzetkom ramiprilata, nemaju farmakološku aktivnost.
Bioraspoloživost ramiprila nakon oralne primjene kreće se od 15% (za dozu od 2,5 mg) do 28% (za dozu od 5 mg). Bioraspoloživost aktivnog metabolita, ramiprilata, nakon uzimanja 2,5 mg i 5 mg ramiprila iznosi približno 45% (u usporedbi s njegovom bioraspoloživošću nakon intravenske primjene u istim dozama).
Nakon uzimanja ramiprila iznutra, maksimalne plazme koncentracije ramiprila i ramiprilata dostižu se nakon 1 i 2-4 sata, respektivno. Pad koncentracije ramiprilata u plazmi događa se u nekoliko faza: faza raspodjele i izlučivanja s poluživotom (T1/2) ramiprilat, otprilike 3 sata, zatim intermedijarna faza sa T1/2 ramiprilat, koji sadrži otprilike 15 sati, i završnu fazu sa vrlo niskom koncentracijom ramiprilata u plazmi i T1/2 ramiprilat, otprilike 4-5 dana. Ova posljednja faza je posljedica sporog oslobađanja ramiprilata iz snažne veze s ACE receptorima. Unatoč dugoj završnoj fazi s jednom oralnom dozom ramiprila oralno u dozi od 2,5 mg ili više, ravnotežna koncentracija ramiprilata u plazmi postiže se nakon otprilike 4 dana liječenja. Uz kurs primjenu lijeka „efikasan“ T1/2 ovisno o dozi je 13-17 sati.
Povezanost sa proteinima krvne plazme iznosi približno 73% za ramipril, a 56% za ramiprilat.
Nakon intravenske primjene, volumen distribucije ramiprila i ramiprilata je otprilike 90 L, odnosno otprilike 500 L.
Nakon gutanja, ramipril (10 mg), obilježen radioaktivnim izotopom, 39% radioaktivnosti se izlučuje kroz crijeva, a oko 60% bubrezima. Nakon intravenske primjene ramiprila, 50-60% doze nalazi se u urinu u obliku ramiprila i njegovih metabolita. Nakon intravenske primjene ramiprilata, oko 70% doze nalazi se u urinu u obliku ramiprilata i njegovih metabolita, drugim riječima, intravenskim davanjem ramiprila i ramiprilata, značajan dio doze se izlučuje kroz crijeva s žuči, zaobilazeći bubrege (50% i 30%, respektivno). Nakon oralne primjene 5 mg ramiprila u bolesnika s drenažom žučnih kanala, gotovo iste količine ramiprila i njegovih metabolita izlučuju se putem bubrega i crijeva tijekom prva 24 sata nakon primjene.
Otprilike 80-90% metabolita u mokraći i žuči identificirano je kao metabolit ramiprilat i ramiprilat. Ramipril glukuronid i diketopiperazin ramipril čine otprilike 10-20% ukupne količine, a sadržaj nemetaboliziranog ramiprila u mokraći iznosi oko 2%.
Studije na životinjama pokazale su da se ramipril izlučuje u majčino mlijeko.
U slučaju oštećenja bubrežne funkcije s klirensom kreatinina (CC) manjim od 60 ml / min. izlučivanje ramiprilata i njegovih metabolita putem bubrega usporava. To dovodi do povećanja koncentracije ramiprilata u plazmi, koja se smanjuje sporije nego u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega.
Prilikom uzimanja ramiprila u visokim dozama (10 mg), oslabljena funkcija jetre dovodi do usporavanja presistemskog metabolizma ramiprila do aktivnog ramiprilata i sporijeg eliminiranja ramiprilata.
U zdravih dobrovoljaca i bolesnika s arterijskom hipertenzijom, nakon dvotjednog liječenja ramiprilom u dnevnoj dozi od 5 mg, nema klinički značajne akumulacije ramiprila i ramiprilata. U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, nakon dvotjednog liječenja ramiprilom u dnevnoj dozi od 5 mg, primjećuje se porast koncentracije ramiprilata u plazmi od 1,5-1,8 puta i površine ispod farmakokinetičke krivulje koncentracija-vrijeme (AUC).
U zdravih starijih dobrovoljaca (65-76 godina), farmakokinetika ramiprila i ramiprilata ne razlikuje se značajno od one mladih zdravih dobrovoljaca.

S pažnjom

Istodobna primjena lijeka Ramipril s lijekovima koji sadrže antagoniste receptora aliskirena ili angiotenzina II (s dvostrukom blokadom sistema renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS)) postoji povećan rizik od naglog pada krvnog tlaka, razvoja hiperkalemije i oštećenja bubrežne funkcije u usporedbi s monoterapijom) (vidjeti Odjeljak "Posebna uputstva").
Uvjeti u kojima je posebno opasno pretjerano smanjenje krvnog tlaka (s aterosklerotskim lezijama koronarnih i moždanih arterija).
Uvjeti praćeni porastom aktivnosti RAAS-a, u kojima, kada se ACE inhibira, postoji rizik od naglog pada krvnog tlaka s oštećenom funkcijom bubrega:

  • jaka arterijska hipertenzija, posebno maligna arterijska hipertenzija,
  • hroničnog zatajenja srca, posebno teškog ili za koje se uzimaju drugi antihipertenzivi,
  • hemodinamički značajna jednostrana stenoza bubrežne arterije (u prisustvu oba bubrega) - kod takvih bolesnika čak i blagi porast koncentracije kreatinina u krvnom serumu može biti manifestacija jednostranog pogoršanja bubrežne funkcije,
  • prethodni unos diuretika,
  • poremećaji u vodno-elektrolitnoj ravnoteži kao rezultat nedovoljnog unosa tečnosti i natrijum-hlorida, proljev, povraćanje i pretjerano znojenje.

Oštećenje funkcije jetre (nedostatak iskustva s primjenom: moguće je i pojačavanje i slabljenje efekata ramiprila, u bolesnika sa cirozom jetre s ascitesom i edemom moguća je značajna aktivacija RAAS-a)
Oštećena funkcija bubrega (CC više od 20 ml / min / 1,73 m² tjelesne površine) zbog rizika od razvoja hiperkalemije i leukopenije.
Stanje nakon transplantacije bubrega.
Sistemske bolesti vezivnog tkiva, uključujući sistemski eritematozni lupus, sklerodermu, istodobnu terapiju lijekovima koji mogu uzrokovati promjene na slici periferne krvi (moguće inhibiciju hematopoeze koštane srži, razvoj neutropenije ili agranulocitoze) (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“).
Dijabetes melitus (rizik od hiperkalemije).
Starije osobe (rizik od pojačanog antihipertenzivnog efekta).
Hiperkalemija

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Ramipril je kontraindiciran u trudnoći, jer može imati štetan uticaj na plod: oštećen razvoj bubrega ploda, smanjen krvni pritisak fetusa i novorođenčadi, oslabljenu bubrežnu funkciju, hiperkalemija, hipoplazija kostiju lubanje, oligohidramnios, kontrakcija udova, deformacija kostiju lubanje, hipoplazija kostiju lubanje.
Stoga, prije uzimanja lijeka kod žena u rodnoj dobi, trudnoću treba isključiti.
Ako žena planira trudnoću, tada treba prekinuti liječenje ACE inhibitorima.
U slučaju da se potvrdi činjenica trudnoće tijekom liječenja Ramiprilom, što prije trebate prestati uzimati i prebaciti pacijenticu na uzimanje drugih lijekova, pri korištenju kojih će rizik za dijete biti najmanji.
Ako je liječenje Ramiprilom neophodno tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Tablete treba uzimati bez obzira na vrijeme obroka (to jest, tablete se mogu uzimati i prije i za vrijeme ili nakon obroka) i piti puno vode (1/2 šalice). Nemojte žvakati ili mljeti tablete pre upotrebe.
Doza se bira ovisno o terapijskom učinku i toleranciji pacijenta na lijek. Liječenje je obično dugo, a njegovo trajanje u svakom slučaju određuje liječnik.
Ako nije drugačije navedeno, tada se s normalnom funkcijom bubrega i jetre preporučuju donji režimi doziranja.
Sa arterijskom hipertenzijom
Obično je početna doza 2,5 mg jednom dnevno ujutro. Ako prilikom uzimanja lijeka u ovoj dozi 3 tjedna ili više nije moguće normalizirati krvni tlak, tada se doza može povećati na 5 mg ramiprila dnevno. Ako doza od 5 mg nije dovoljno učinkovita, nakon 2-3 tjedna može se udvostručiti na maksimalnu preporučenu dnevnu dozu od 10 mg dnevno.
Kao alternativa povećanju doze na 10 mg dnevno uz nedovoljnu antihipertenzivnu efikasnost dnevne doze od 5 mg, moguće je dodati druga antihipertenzivna sredstva za liječenje, posebno diuretike ili „sporo“ blokatore kalcijevih kanala.
Kod hroničnog zatajenja srca
Preporučena početna doza od 1,25 mg (1/2 tablete od 2,5 mg) 1 put dnevno. Ovisno o odgovoru na terapiju pacijenta, doza se može povećati. Preporučuje se udvostručenje doze u razmaku od 1-2 tjedna. Ako trebate uzimati dnevnu dozu od 2,5 mg ili više, može se davati jednom dnevno ili podijeliti u 2 doze.
Maksimalna preporučena dnevna doza je 10 mg.
Uz dijabetičku ili ne-dijabetičku nefropatiju
Preporučena početna doza od 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete od 2,5 mg). Doza se može povećati na 5 mg jednom dnevno. Sa ovim stanjima, doze veće od 5 mg jednom dnevno u kontroliranim kliničkim ispitivanjima nisu odgovarajuće proučavane.
Da bi se smanjio rizik od infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom
Preporučena početna doza od 2,5 mg 1 put dnevno. Ovisno o toleranciji pacijenta, doza se može postepeno povećavati. Preporučuje se udvostručiti dozu nakon 1 tjedna liječenja, a tijekom sljedeće 3 tjedna liječenja povećati je na uobičajenu dozu održavanja od 10 mg jednom dnevno.
Doze veće od 10 mg nisu adekvatno proučavane u kontroliranim kliničkim ispitivanjima. Upotreba lijeka u bolesnika s CC manjom od 0,6 ml / sec nije dobro razumljiva.
Sa zatajenjem srca s kliničkim manifestacijama koje su se razvile u prvih nekoliko dana (od 2. do 9. dana) nakon akutnog infarkta miokarda
Preporučena početna doza je 5 mg dnevno, podijeljeno u dvije pojedinačne doze od 2,5 mg, koje se uzimaju jedna ujutro, a druga uveče. Ako pacijent ne podnese ovu početnu dozu (primijećeno je pretjerano smanjenje krvnog tlaka), tada se preporučuje uzimati 1,25 mg (1/2 tablete od 2,5 mg) 2 puta dnevno tokom dva dana.
Tada se, ovisno o reakciji pacijenta, doza može povećati. Preporučuje se da se doza sa povećanjem udvostruči u razmaku od 1-3 dana. Kasnije se ukupna dnevna doza, koja je u početku podijeljena u dvije doze, može dati jednom. Maksimalna preporučena doza je 10 mg.
Trenutno, iskustvo u liječenju bolesnika s teškom hroničnom srčanom insuficijencijom (III-IV funkcionalna klasa prema NYHA klasifikaciji), koje je nastalo neposredno nakon akutnog infarkta miokarda, nije dovoljno. Ako se takvi pacijenti odluče na liječenje Ramiprilom, preporučuje se da liječenje započne s najmanjom mogućom dozom - 1,25 mg (1/2 tablete od 2,5 mg) jednom dnevno, a posebnu pažnju treba posvetiti svakom povećanju. doze.
Upotreba lijeka Ramipril kod određenih grupa pacijenata
Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega
Sa CC od 50 do 20 ml / min, početna dnevna doza je obično 1,25 mg (1/2 tableta od 2,5 mg). Najveća dopuštena dnevna doza je 5 mg.
Pacijenti s nepotpuno korigiranim gubitkom tekućine i elektrolita, bolesnici s jakom arterijskom hipertenzijom, kao i bolesnici kod kojih prekomjerno sniženje krvnog tlaka predstavlja određeni rizik (na primjer, s teškim aterosklerotskim lezijama koronarnih i moždanih arterija)
Početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan (1/2 tablete od 2,5 mg).
Pacijenti na prethodnoj terapiji diureticima
Potrebno je, ako je moguće, otkazati diuretike 2-3 dana (ovisno o trajanju djelovanja diuretika) prije nego što započnete liječenje Ramiprilom ili, barem, smanjite dozu uzetih diuretika. Liječenje takvih bolesnika trebalo bi početi najmanjom dozom od 1,25 mg ramiprila (1/2 tablete od 2,5 mg), uzimaju se jednom dnevno, ujutro. Nakon uzimanja prve doze i svaki put nakon povećanja doze ramiprila i (ili) diuretika, posebno diuretika „petlje“, pacijenti bi trebali biti pod medicinskim nadzorom najmanje 8 sati kako bi se izbjegla nekontrolirana hipotenzivna reakcija.
Stariji pacijenti (stariji od 65 godina)
Početna doza smanjuje se na 1,25 mg dnevno (1/2 tablete od 2,5 mg).
Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre
Reakcija krvnog tlaka na uzimanje Ramiprila može se ili povećati (usporavanje izlučivanja ramiprilata) ili oslabiti (usporavanje pretvorbe neaktivnog ramiprilata u aktivni ramiprilat). Stoga na početku liječenja treba pažljiv medicinski nadzor. Najveća dopuštena dnevna doza je 2,5 mg.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Tablete se gutaju cijele (ne žvakate), isperu dovoljnom količinom (1/2 šalice) vode, bez obzira na obrok (to jest, tablete se mogu uzimati i prije i za vrijeme ili nakon obroka). Doza se bira ovisno o terapijskom učinku i toleranciji pacijenta na lijek.

Liječenje Ramipril-SZ-om obično je dugo, a njegovo trajanje u svakom slučaju određuje liječnik.

Ako nije drugačije navedeno, preporučuju se sljedeći režimi doziranja s normalnom funkcijom bubrega i jetre.

Kod esencijalne hipertenzije obično je početna doza 2,5 mg 1 put dnevno ujutro. Ako prilikom uzimanja lijeka u ovoj dozi 3 tjedna ili više nije moguće normalizirati krvni tlak, tada se doza može povećati na 5 mg ramiprila dnevno. Ako doza od 5 mg nije dovoljno učinkovita, nakon 2-3 tjedna može se udvostručiti na maksimalnu preporučenu dnevnu dozu od 10 mg dnevno.

Kao alternativa povećanju doze na 10 mg dnevno uz nedovoljnu efikasnost antihipertenziva dnevne doze od 5 mg, moguće je dodati druga antihipertenzivna sredstva za liječenje, posebno diuretike ili „sporo“ blokatore kalcijevih kanala.

Kod hroničnog zatajenja srca preporučena početna doza: 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete 2,5 mg). Ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju, doza se može povećati. Preporučuje se udvostručenje doze u razmaku od 1-2 tjedna. Ako trebate uzimati dnevnu dozu od 2,5 mg ili više, može se davati jednom dnevno ili podijeliti u 2 doze.

Maksimalna preporučena dnevna doza je 10 mg.

Za dijabetičku ili ne-dijabetičku nefropatiju preporučena početna doza: 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete 2,5 mg). Doza se može povećati na 5 mg jednom dnevno. Sa ovim stanjima, doze veće od 5 mg jednom dnevno u kontroliranim kliničkim ispitivanjima nisu odgovarajuće proučavane.

Da bi se smanjio rizik od infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom, preporučena početna doza Ramipril-SZ je 2,5 mg jednom dnevno. Ovisno o toleranciji pacijenta, doza se može postepeno povećavati. Preporučuje se udvostručiti dozu nakon 1 tjedna liječenja, a tijekom sljedeće 3 tjedna liječenja povećati je na uobičajenu dozu održavanja od 10 mg jednom dnevno.

Doze veće od 10 mg nisu adekvatno proučavane u kontroliranim kliničkim ispitivanjima.

Upotreba lijeka u bolesnika s klirensom kreatinina manjim od 0,6 ml / s nije dovoljno proučena.

Sa srčanom insuficijencijom koja se razvila u prvih nekoliko dana (od 2. do 9. dana) nakon akutnog infarkta miokarda preporučena početna doza je 5 mg dnevno, podijeljeno u dvije pojedinačne doze od 2,5 mg, koje se uzimaju jednog jutra, a drugo uveče. Ako pacijent ne podnese ovu početnu dozu (primijećeno je pretjerano smanjenje krvnog tlaka), tada se preporučuje da mu se daje 1,25 mg 2 puta dnevno (1/2 tablete 2,5 mg) tokom dva dana. Tada se, ovisno o reakciji pacijenta, doza može povećati. Preporučuje se da se doza sa povećanjem udvostruči u razmaku od 1-3 dana. Kasnije se ukupna dnevna doza, koja je u početku podijeljena u dvije doze, može dati jednom.

Maksimalna preporučena doza je 10 mg.

Trenutno, iskustvo u liječenju bolesnika s teškim zatajenjem srca (III-IV funkcionalna klasa prema klasifikaciji NYHA), koje se dogodilo odmah nakon akutnog infarkta miokarda, nije dovoljno. Ako se takvi pacijenti odluče na liječenje Ramipril-SZ-om, preporučuje se liječenje započeti najnižom mogućom dozom - 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete 2,5 mg) i posebnu opreznost treba posvetiti svakom povećanju doze.

Primjena Ramipril-SZ kod određenih grupa pacijenata

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega: kada je klirens kreatinina od 50 do 20 ml / min na 1,73 m2 tjelesne površine, početna dnevna doza je obično 1,25 mg (1/2 tablete 2,5 mg). Najveća dopuštena dnevna doza je 5 mg.

Pacijenti s djelomično korigiranim gubitkom tekućine i elektrolita, bolesnici s jakom arterijskom hipertenzijom, kao i bolesnici kod kojih prekomjerno sniženje krvnog tlaka predstavlja određeni rizik (na primjer, s teškim aterosklerotskim lezijama koronarnih i moždanih arterija): početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan (1/2 tablete 2,5 mg).

Pacijenti s prethodnom terapijom diuretikom: ako je moguće, diuretike treba otkazati za 2-3 dana (ovisno o trajanju djelovanja diuretika) prije početka liječenja Ramipril-SZ ili, barem, smanjiti dozu uzetih diuretika. Liječenje ovih bolesnika trebalo bi početi najmanjom dozom od 1,25 mg ramiprila (1/2 tablete od 2,5 mg), uzimaju se jednom dnevno, ujutro. Nakon uzimanja prve doze i svaki put nakon povećanja doze ramiprila i (ili) diuretika „petlje“, pacijenti bi trebali biti pod medicinskim nadzorom najmanje 8 sati kako bi se izbjegla nekontrolirana hipotenzivna reakcija.

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina): početnu dozu treba smanjiti na 1,25 mg dnevno (1/2 tablete 2,5 mg).

Bolesnici s oštećenom funkcijom jetre: reakcija krvnog tlaka na uzimanje Ramipril-SZ-a može ili porasti (usporavanje izlučivanja ramiprilata), ili oslabiti (usporavanje pretvorbe neaktivnog ramiprila u aktivni ramiprilat). Stoga na početku liječenja treba pažljiv medicinski nadzor. Najveća dopuštena dnevna doza je 2,5 mg.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca Ramipril-SZ pod utjecajem enzima "jetra" pretvara se u aktivni metabolit ramiprilat, koji ima dugoročni inhibitorni učinak na ACE. ACE u plazmi i tkivima katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II i razgradnju bradikinina. Stoga, kada uzmemo ramipril unutra, smanjuje se stvaranje angiotenzina II i bradikinin se nakuplja, što dovodi do vazodilatacije i smanjenja krvnog pritiska (BP).

Porast aktivnosti kalikrein-kinin sistema u krvi i tkivima određuje kardioprotektivni i endotelioprotektivni učinak ramiprila uslijed aktivacije prostaglandinskog sistema i, shodno tome, povećanja sinteze prostaglandina, koji potiču stvaranje dušičnog oksida (NO) u endoteliocitima.

Angiotenzin II potiče proizvodnju aldosterona, pa uzimanje ramiprila smanjuje lučenje aldosterona i povećava serumski sadržaj kalijevih jona.

S padom koncentracije angiotenzina II u krvi uklanja se njegov inhibitorni učinak na lučenje renina prema vrsti negativne povratne informacije, što dovodi do povećanja reninske aktivnosti u plazmi u krvi. Pretpostavlja se da je razvoj nekih neželjenih reakcija (naročito "suvog" kašlja) takođe povezan sa povećanjem aktivnosti bradikinina.

U bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, uzimanje ramiprila dovodi do smanjenja krvnog pritiska u ležećem i stojećem položaju, bez kompenzacijskog porasta otkucaja srca (HR). Ramipril značajno smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS), praktično ne uzrokujući promjene u bubrežnom protoku krvi i brzini glomerularne filtracije. Antihipertenzivni učinak počinje se pojavljivati ​​u roku od 1-2 sata nakon uzimanja jedne doze lijeka, dostižući svoju maksimalnu vrijednost nakon 3-9 sati, a traje 24 sata. Uz kursnu dozu, antihipertenzivni učinak se može postepeno povećavati, obično se stabilizirajući od 3 do 4 tjedna redovnog davanja lijeka, a zatim traje dugo vremena. Lijek nema sindrom "povlačenja", tj. nagli prekid davanja lijekova ne dovodi do brzog i značajnog porasta krvnog pritiska.

Kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, ramipril usporava razvoj i napredovanje hipertrofije miokarda i vaskularnog zida.

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, ramipril smanjuje OPSS (smanjenje naknadnog opterećenja na srcu), povećava kapacitet venskog kanala i smanjuje pritisak punjenja lijeve komore, što, u skladu s tim, dovodi do smanjenja prednaprezanja srca. Kod ovih bolesnika, kada uzimaju ramipril, dolazi do povećanja srčanog iznosa, frakcije izbacivanja i poboljšane tolerancije na vježbanje.

Kod dijabetičke i ne-dijabetičke nefropatije ramipril usporava progresivnu brzinu bubrežnog zatajenja i početak bubrežnog zatajivanja u krajnjem stadijumu i, prema tome, smanjuje potrebu za hemodijalizom ili transplantacijom bubrega. U početnim fazama dijabetičke ili nondiabetičke nefropatije ramipril smanjuje ozbiljnost albuminurije.

U bolesnika s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularne bolesti uslijed ili vaskularnih lezija (dijagnosticirana koronarna bolest srca, povijest periferne arterije, povijest moždanog udara) ili dijabetes melitus s barem jednim dodatnim faktorom rizika (mikroalbuminurija, arterijska hipertenzija, povećana koncentracija ukupnog kolesterola (OX), smanjenje koncentracije holesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL-C), pušenje) dodavanje ramiprila standardnoj terapiji značajno smanjuje učestalost infarkta miokarda, šloga i smrtnosti od kardiovaskularnih uzroka. Pored toga, ramipril smanjuje ukupnu stopu smrtnosti, kao i potrebu za revaskularizacijskim postupcima, i usporava nastanak ili napredovanje hroničnog zatajenja srca.

U bolesnika sa zatajenjem srca koji su se razvili prvih dana akutnog infarkta miokarda (2-9 dana), uzimanje ramiprila počevši od 3 do 10 dana akutnog infarkta miokarda smanjuje rizik od smrtnosti (za 27%), rizik od iznenadne smrti (za 30 %), rizik od prelaska kroničnog srčanog zastoja u tešku (funkcionalna klasa NYHA III-IV) / otporna na terapiju (27%), vjerojatnost naknadne hospitalizacije zbog zatajenja srca (26%).

Općenito u populaciji bolesnika, kao i u bolesnika sa šećernom bolešću, kako s arterijskom hipertenzijom, tako i s normalnim krvnim tlakom, ramipril značajno smanjuje rizik od nefropatije i pojave mikroalbuminurije.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete: skoro bijele ili bijele, okrugle plosnasto-cilindrične, s prešajem i razdjelnom linijom (u blister pakovanju: 10 kom., 3 pakiranja u kartonskom paketu, 14 kom. U kartonskom pakovanju, 1 ili 2 pakiranja) .

Aktivna supstanca Ramiprila je ramipril, u 1 tableti - 2,5 mg, 5 mg ili 10 mg.

Pomoćne komponente: laktoza, mikrokristalna celuloza, aerosil (koloidni silicijum dioksid), magnezijum stearat, primogel (natrijum karboksimetil škrob).

Farmakokinetika

Oralnim davanjem apsorpcija dostiže 50-60%. Jelo ne utiče na stepen apsorpcije, ali smanjuje brzinu apsorpcije. Maksimalna koncentracija ramiprila dostiže se nakon 2–4 sata nakon primjene. U jetri se spoj metabolizira, formirajući aktivni metabolit ramiprilat (stopa inhibicije ACE je 6 puta veća od one za ramipril) i neaktivni metabolit diketopiperazin. Tada se ramipril podvrgava glukuronidaciji. S izuzetkom ramiprilata, svi formirani metaboliti ne pokazuju farmakološku aktivnost.

Ramipril se vezuje za proteine ​​u plazmi za 73%, a ramiprilat za 56%. Bioraspoloživost nakon oralne primjene 2,5–5 mg lijeka je 15–28%, u slučaju ramiprilata - 45%. Uz dnevnu dozu od 5 mg dnevno, postiže se stabilna razina ramiprilata u plazmi do četvrtog dana.

Poluživot ramiprila je 5,1 sat. Koncentracija ramiprilata u krvnom serumu smanjuje se u fazi raspodjele i eliminacije s poluživotom od 3 sata, u prijelaznoj fazi, poluživot je 15 sati, a u dugoj završnoj fazi, koju karakterizira vrlo nizak sadržaj ramiprilata u plazmi - 4-5 dana. Poluvrat eliminacije povećava se kod pacijenata koji pate od hroničnog zatajenja bubrega.

Zapremina distribucije ramiprila je 90 litara, ramiprilata je 500 litara. Tvar se izlučuje putem bubrega u količini od 60% uzete doze, a kroz crijeva - u količini od 40% (uglavnom u obliku metabolita). Uz bubrežne disfunkcije, brzina izlučivanja ramiprila i njegovih metabolita smanjuje se srazmjerno smanjenju klirensa kreatinina, s disfunkcijama jetre inhibira se njegova pretvorba u ramiprilat, a kod zatajenja srca sadržaj ramiprilata povećava se za 1,5–1,8 puta.

Uputa za upotrebu Ramiprila: metoda i doziranje

Tablete se uzimaju oralno prije ili nakon obroka, gutajući cijele s vodom.

Liječnik propisuje dozu na temelju kliničkih indikacija, uzimajući u obzir individualnu toleranciju i terapijski učinak lijeka.

  • Arterijska hipertenzija: početna doza je 2,5 mg 1 put dnevno (ujutro) ili u 2 doze. Da bi se postigao željeni terapeutski učinak, moguće je višekratno povećavanje doza nakon 2-3 tjedna liječenja. Uobičajena doza održavanja je 2,5-5 mg, maksimalna 10 mg dnevno. Uz prethodnu terapiju diureticima, treba ih otkazati ili dozu smanjiti najkasnije 3 dana prije početka Ramiprila.Početna doza za pacijente koji uzimaju diuretike, bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega ili s arterijskom hipertenzijom i zatajenjem srca je 1,25 mg dnevno jedanput. Aplikaciju treba započeti pod strogim nadzorom liječnika. Za pacijente s poremećenom vodno-elektrolitnom ravnotežom ili rizikom od antihipertenzivne reakcije, početna dnevna doza ne smije biti veća od 1,25 mg,
  • Hronična srčana insuficijencija: početna doza je 1,25 mg jednom, ako je potrebno, doza se može udvostručiti nakon 1-2 tjedna. Dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg. Istodobnom primjenom diuretika treba smanjiti njihovu dozu prije početka terapije,
  • Zatajenje srca koje je nastalo u roku od 2-9 dana nakon akutnog infarkta miokarda: početna doza - 2,5 mg 2 puta dnevno (ujutro i uveče) i nakon dva dana terapije - 5 mg 2 puta dnevno. Doza održavanja - 2,5-5 mg 2 puta dnevno. Ako se lijek slabo podnosi (arterijska hipotenzija), početnu dozu treba smanjiti na 1,25 mg 2 puta dnevno, potom se nakon 2 dana može povećati na 2,5 mg, a nakon 2 dana na 5 mg 2 puta dnevno. Dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg. Ako se doza slabo podnosi, potrebno je obustaviti 2,5 mg 2 puta dnevno. Zbog nedovoljnog iskustva s primjenom Ramiprila u bolesnika s teškim zatajenjem srca III-IV funkcionalne klase (prema NYHA klasifikaciji) koji su se dogodili odmah nakon akutnog infarkta miokarda, početna doza za ovu kategoriju bolesnika ne smije prelaziti 1,25 mg jednom dnevno. Povećanje doze treba izvesti pod nadzorom liječnika,
  • Nefropatija kod hroničnih difuznih patologija bubrega, dijabetička nefropatija: početna doza - 1,25 mg jednom. Uz dobru podnošljivost lijeka, doza se može udvostručiti svaka 2 tjedna dok se ne postigne doza održavanja od 5 mg jednom dnevno,
  • Smanjenje rizika od moždanog udara, infarkta miokarda ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom: početna doza je 2,5 mg jednom. Prikazuje se postepeno povećavanje doze: nakon 1 tjedna, zatim nakon 2-3 tjedna - do održavajuće doze od 10 mg jednom dnevno.

Preporučeni režim doziranja lijeka Ramipril pacijentima sa bubrežnim zatajenjem:

  • CC manja od 30 ml / min: početna doza - 1,25 mg dnevno, maksimalna - 5 mg,
  • KK 30-60 ml / min: početna doza - 2,5 mg dnevno, maksimalna - 5 mg,
  • CC više od 60 ml / min: početna doza je 2,5 mg dnevno, maksimalna 10 mg.

Uz zatajenje jetre, početna doza ne smije prelaziti 1,25 mg, maksimalna - 2,5 mg jednom.

Početna doza za starije pacijente iznosi 1,25 mg dnevno.

Potrebna je posebna kontrola kod pacijenata starijih od 65 godina koji uzimaju diuretike, kod pacijenata sa hroničnim zatajenjem srca sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Doza se bira ovisno o ciljnoj razini krvnog tlaka.

Interakcija lijekova

Prilikom imenovanja Ramiprila liječnik mora upozoriti pacijenta na potrebu prethodnih savjetovanja prije nego što započne istodobnu upotrebu bilo kojeg lijeka.

Analozi Ramiprila su: Ramipril-SZ, Wazolong, Amprilan, Dilaprel, Hartil, Korpril, Pyramil, Ramigamma, Tritace, Ramicardia.

Pogledajte video: Ramipril Uses, Dosage and Side Effects (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar