Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće - priprema i sprovođenje

Od prvih dana nakon začeća, ženino se tijelo počinje obnavljati. Veliki dio njegovog rada se mijenja radi pružanja i ploda ploda, mnogo toga se prilagođava novom položaju. Promjene i metabolički procesi, uključujući ugljikohidrate, također utječu. A to je prepun razvoja takozvanog gestacijskog dijabetesa. To može biti vrlo opasno i za ženu i za dijete, pa je stoga propisan test glukoze u trudnoći - oralni test tolerancije na glukozu.

Ova dijagnostička metoda zajedno sa pretragom krvi na šećer daje potpunu i tačnu sliku metabolizma ugljikohidrata u tijelu buduće majke.

Šta je ovo

Prevalencija dijabetesa uglavnom je velika. Štaviše, žene pate od toga češće od muškaraca. A često se prvi put bolest izjašnjava upravo tokom trudnoće, kada tijelo buduće majke doživi značajan stres. Među trudnicama, prema medicinskoj statistici, dijabetes se otkriva u otprilike 4,5% pacijenata.

Prije šest godina, ljekari u Rusiji prvi put su dali jasnu definiciju gestacijskog dijabetes melitusa i tada su se pojavili standardi koji su predviđali sve mjere za dijagnozu, liječenje i praćenje u postporođajnom razdoblju.

Prisutnost gestacijskog oblika dijabetesa ukazuje na to povećan šećer u krvi. Ako je žena imala dijabetes čak i prije trudnoće, to se stanje ne smatra gestacijskim. Važno je da primarno otkrivanje prekomjerne glukoze u tijelu tokom gestacije.

Buduće majke imaju gestacijski dijabetes kada:

  • sadržaj šećera ujutro na prazan stomak u krvi je 7 mmol / l i štaviše,
  • šećer u krvi u drugo doba dana i bez obzira na to što žena jede, nakon probnog "opterećenja" je više od 11,1 mmol / L.

Imajte na umu da su normalne i nenormalne razine trudnoće različite od razine šećera za trudnice i muškarce.

Test tolerancije na glukozu je analiza koja se vrši nakon ispitivanja krvi na šećer. Tijelu se daje dio glukoze - ili se daje intravenski (intravenski test), ili se ženi daje piće (oralni test), nakon čega se registriraju Značajke metabolizma ugljikohidrata "s opterećenjem". Kao rezultat toga se pojavljuje sposobnost otkrivanja oslabljene tolerancije na glukozu (predijabetes), kao i sam dijabetes, koji se razvio tokom trudnoće.

Zašto je takav pregled potreban?

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće nije jedan od obaveznih pregleda, a žena, ako to smatra za sebe neprihvatljivim, može ga odbiti. Može se propisati test ako će krv trudom majke (a oni su obavezni i odustati od zavidne konstantnosti) pokazao visoku razinu šećera. Da biste razumjeli što se događa, preporučit će se prethodno opisana studija o opterećenju glukozom.

Prije odustajanja od testa treba to razumjeti gestacijski dijabetes može stvoriti mnoge probleme majci i plodu. Mikrocirkulacija u tkivima ženskog tijela je poremećena, što je rezultiralo razvojem fetoplacentne insuficijencije u kojoj beba neće dobiti potrebne hranjive tvari za normalan razvoj kisika.

Povećana količina šećera cirkuliše ne samo u krvi buduće majke, već ulazi i u bebu, što može uzrokovati ozbiljne metaboličke i vaskularne poremećaje u malom tijelu. U plodu se mogu pojaviti hipertrofirane beta ćelije gušterače, što je kruto urođenim dijabetesom, prijetnjom po život nakon rođenja.

Beba se može roditi prevelik, ali fiziološki nezreo, sa nezrelim plućima, unutrašnjim organima. Porođaj protiv gestacijskog dijabetesa često je preuranjen, a smrtnost dojenčadi nakon rođenja smatra se većom.

Kod žena sa gestacijskim dijabetesom vjerojatnije je da će se infekcije mokraćnih puteva manifestirati tokom gestacije. Osjetljivije su na gljivične infekcije. U ranoj fazi, GDM povećava rizik od pobačaja.

Ako mislite da je sve to dovoljno da na vrijeme otkrijete problem i dobijete kvalitetan tretman koji će minimizirati rizike, onda slobodno pristanite na test tolerancije na glukozu.

Koliko dugo?

Prva faza je uvijek potrebna svim trudnicama. Provodi se po registraciji u predbožićnoj klinici. Zajedno s ostalim testovima, ljekari propisuju krvni test na šećer. Važno je da žena prvo to uradi barem prije 24 tjedna trudnoće. No budući da je većina žena prijavljena do 12 tjedana, tada analizu prolaze ranije.

Druga faza je izborna. A ako nema razloga da posumnja u to da žena ima gestacijski dijabetes u prvoj fazi, tada joj se drugi test ne nudi. Kao što je već spomenuto, ona može odbiti, ali to nije vrijedno, s obzirom na rizike. Druga faza uključuje test oralne tolerancije koristeći 75 g glukoze između 24 i 28 gestacijske sedmice. Najčešće (i to se smatra najpovoljnijim) test se provodi u roku od 24-25 tjedana.

Prema indikacijama (visok pojedinačni rizik od dijabetesa) može se izvršiti analiza nakon 16 sedmica i do 32 tjedna. Ako se šećer otkriva u urinu u prvom tromjesečju u ranim fazama, ženama se može preporučiti test tolerancije na glukozu od 12. tjedna.

Kako biste bolje razumjeli kome se preporučuje drugi stadij, trebalo bi znati da u prvoj fazi kada se ispituje krv uzeta na prazan stomak, ako nivo šećera prelazi 7 mmol / l, tokom dana mogu uraditi i drugi krvni test. A ako on dobije rezultat manji od 11,1 mmol / l, onda će to biti pokazatelj za ponavljanje studije na prazan stomak.

Kaže se da je razvoj gestacijskog dijabetesa ako se žena na prazan stomak nađe iznad 5,1, ali manje od 7,0 mmol / l šećera u krvi koja je donirana praznom stomaku. Preporučuje se drugi stadij i odmah se upućuje endokrinologu, koji će je pratiti tokom cijele trudnoće i prvi put nakon porođaja.

Kome je dodeljeno?

Indikacije za test tolerancije na glukozu su odsutnost bilo kakvih abnormalnosti prema rezultatima prve faze ispitivanja na rani datum i prisutnost indirektnih znakova koji mogu ukazivati ​​na povećane rizike od gestacijskog dijabetesa. To mogu biti ultrazvučni znakovi metaboličkog poremećaja u plodu (na primjer, vrlo veliki plod ili znakovi placentne insuficijencije). U ovom se slučaju analiza radi do 32 tjedna gestacije prema akušerskom periodu.

Znakovi koji mogu ukazivati ​​na visok rizik od gestacijskog dijabetesa u trudnica:

  • buduća majka ima visok stupanj gojaznosti,
  • jedan od sledećih rodjaka imao je dijabetes,
  • žena je tokom prethodne trudnoće već imala gestacijski dijabetes.

Žene često sumnjaju da li da rade test, jer sumnjaju da može biti opasan. Strah je potpuno nepotreban - ni trudnici, ni bebi prije 32. tjedna trudnoće test tolerancije na glukozu ne može naštetiti. Ali nakon 32 tjedna, to već može biti opasno, a samim tim postoje i vremenska ograničenja.

Kontraindikacije

Test tolerancije na glukozu ne provodi se kod žena koje su se liječile zbog rane toksikoze, uputile su slične pritužbe na svog ginekologa.

Također, ne radi se za one kojima je propisan strogi počinak u krevetu (na primjer, s teškim oblikom isthmičko-cervikalne insuficijencije), žene koje su prethodno bile podvrgnute operaciji na stomaku, kao i kod akutnih bolesti zapaljenske ili zarazne prirode.

Priprema studije

Ženi koja će proći test za toleranciju na glukozu preporučuje se pažljivo pripremiti se. Prije svega, priprema uključuje korekciju prehrane. Tri dana prije analize, žena jede kao i obično, konzumirajući najmanje 150 g ugljikohidrata dnevno. Posljednji obrok prije pregleda treba obaviti pravilno, ograničavajući ugljene hidrate na najviše 50 grama za obrok. Prije davanja krvi, ženi je potreban post u trajanju od 8-13 sati (obično dovoljno vremena za noćni san). Ako buduća majka želi piti tokom noći, ograničenje se ne odnosi na vodu, od nje neće biti štete.

Tokom trodnevne pripreme pokušavaju isključiti (ako je to moguće) lijekove koji sadrže šećer (sirupi protiv kašlja, vitamini), kao i pripravke željeza. Neželjeno je uzimati beta-adrenomimetičke i glukokortikosteroidne lekove. Ako postoji mogućnost odlaganja lijekova, to trebate učiniti. Ako to nije moguće, tada liječnika treba upozoriti na sve lijekove koji su uzimani u posljednja tri dana, kako bi se rezultati dešifrirali i interpretirali pravilno i adekvatno.

Ako žena uzima progesteronske lijekove da sačuva trudnoću, tada je prekid u njihovom unosu uopće nemoguć, to može nanijeti nepopravljivu štetu i dovesti do pobačaja. U pozadini takvog postupanja Obavezno upozorite na lijekove koje je uzeo liječnik, a u protivnom možete dobiti lažni rezultat.

Ako žena puši uprkos svom "zanimljivom položaju" (što nije tako retka), treba se suzdržati od upotrebe nikotina pre testa tokom 14 sati.

Kako ide?

Žena daje krv iz vene. Pomoćnici laboratorija ispituju ga zbog kvantitativnog pokazatelja glukoze, a ako se otkriju znakovi gestacijskog dijabetesa, studija se zaustavlja.

Ako se u krvi ne utvrdi povećanje, ali žena je u riziku, provodi se takozvani trostruki test: dajte opterećenje šećerom (glukoza se daje intravenski ili se daje oralno u količini od 75 grama u prahu). Ova količina se razblaži u čaši tople vode. Morate ga popiti za pet minuta.

Žena opet uzima krv nakon jednog sata, a zatim ponovo nakon sat vremena. Ako analize pokazuju višak normi, tada se ne provodi treća faza. Ako su indikatori normalni, provedite treću fazu.

Dešifriranje rezultata

Dakle, ukoliko je u krvi buduće majke na prazan stomak otkriveno manje od 5,1 mmol / L glukoze, to je normalan pokazatelj. Ako je iznad 7 mmol / l - oni govore o dijabetes melitusu, koji je bio prije trudnoće. Ako su pokazatelji u području između 5,1 i 7 mmol / l, sumnja se na gestacijski dijabetes.

Sa opterećenjem nakon prvog sata, indikator je 10 mmol / L, a nakon 2 sata - 8.5 mmol / L - ovo je klasična slika gestacijskog dijabetesa.

Test tolerancije na glukozu treba analizirati i interpretirati samo liječnik. Samo on može razumjeti zašto glikovani hemoglobin u krvi buduće majke pokazuje jednu ili drugu dinamiku. Potrebno je odmah rezervisati da liječnik može postaviti konačnu dijagnozu tek nakon dva ispitivanja, koja se provode u različite dane. Da bi se postavila dijagnoza važno je da imate oba šećera oba dana.

Ovo je važno s obzirom da rizik lažnog pozitivnog rezultata nije isključen - nisu sve žene pripale većoj pažnji na pripremu za analizu, a neke uglavnom nisu informisane i nisu obaviještene od strane liječnika o svim nijansama ovog preparata. Dvostruki ili trostruki test pomoći će vam da se utvrdi istina.

Ako se dijagnoza ipak u potpunosti uspostavi, nemojte gubiti srce. Ako se pravovremeno registrirate kod endokrinologa, uredite svoju prehranu, pridržavate se prehrane koju je propisao specijalist i češće posjetite liječnika, tada će se rizici svesti na najmanju moguću mjeru. Ali tijekom trudnoće morat ćete obratiti posebnu pažnju na rast i izračunavanje procijenjene težine ploda. Ultrazvuk će, stoga, morati ići češće od ostalih.

Neželjeno je odgađati trudnoću. Porođaj za GDM obično se odvija po planu, stimulišući porođaj ili imati carski rez oko 38 gestacijske trudnoće.

Nakon poroda, žena i mesec i po dana morat će ponovo posjetiti endokrinologa i ponoviti test tolerancije na glukozu. Ovo će odgovoriti na glavno pitanje - je li dijabetes bio zaista gestacijski, odnosno povezan sa trudnoćom ili ne. Ako je to bilo samo to, nakon rođenja metabolizam ugljikohidrata se normalizira i problem odlazi sam od sebe.

Prema riječima žena, ispitivanje se obično provodi bez značajnih neprijatnosti, slatka voda koja se nudi prilično je ugodna za okus, ali čekanje rezultata u nekoliko faza uzorkovanja krvi može biti prilično teško s psihološkog stajališta.

O testu tolerancije na glukozu tokom trudnoće (na glukozu) pogledajte sljedeći video.

medicinski posmatrač, specijalista psihosomatike, majka 4 djece

Za šta je to potrebno

Za određivanje šećera u krvi radi se test glukoze u trudnoći. Analiza je propisana svim ženama, jer rođenje djeteta uzrokuje promjene u hormonskoj pozadini. Oni mogu nepovoljno utjecati na rad gušterače i uzrokovati poremećenu sintezu inzulina. To je hormon koji snižava glukozu u krvi. Šema prerade hrane uz njegovo učešće:

  1. Tijelo razgrađuje najveći dio hrane u šećer, koji se naziva "glukoza" - ovo je "gorivo", glavni izvor energije. Ulazi u krvotok, odakle ga apsorbiraju tkiva.
  2. Da bi se postupak ispravno odvijao, gušterača proizvodi inzulin. Ako ga malo sintetiše ili stanice ne reagiraju na hormon, razina glukoze u krvi raste - tkiva ga ne apsorbiraju.

Tokom trudnoće, žensko tijelo postaje otpornije na inzulin jer je djetetu potreban šećer. Često to ne utječe na zdravlje majke.

Ako gušterača djeluje loše i izlučuje malo inzulina, koncentracija šećera raste. Kršenje se prati primjenom testa tolerancije na glukozu.

Testiranje na gestacijski dijabetes

Ova se patologija razvija u 2–5% slučajeva trudnoće zbog hormonskih poremećaja i često ima skriveni tok. Opasno je povećati veličinu ploda, što će zahtijevati carski rez i pojavu viška kilograma kod žena. Manje često dijabetes tokom trudnoće izaziva abnormalnosti u razvoju srca i mozga kod ploda.

Da biste spriječili komplikacije, uradite test tolerancije na glukozu.

Obavezno za žene u riziku:

  • Dijabetes u bliskoj rodbini.
  • Starost majke je više od 25 godina.
  • Indeks tjelesne mase iznad 30 jedinica.
  • Sindrom policističnih jajnika.
  • Dugotrajna upotreba glukokortikoida, beta blokatora, antipsihotika.
  • Gestacijski dijabetes tokom prošle trudnoće.

Test probira glukoze

Ova je analiza prvi korak općeg testa šećera. U zdrave žene, čija trudnoća prolazi bez patologija, to rade samo.

Test pokazuje koliko tijelo efikasno prerađuje šećer.

Dalji postupci liječnika ovise o rezultatima:

  • Screening pruža prekomjeranost - Propisan je test tolerancije na glukozu.
  • Rezultati su u redu - provjere se više ne obavljaju.

Kako je

Test glukoze na screenu radi se početkom posljednjeg tromjesečja trudnoće, u 26. do 28. sedmici. Žena se ne podvrgava nikakvim pripremama za postupak, nema potrebe mijenjati prehranu. Šema:

  1. Trudnica daje otopinu glukoze da pije. To treba obaviti 5 minuta prije analize.
  2. Pacijent se sat vremena nalazi u čekaonici, nakon što vadi krv iz vene.
  3. Nekoliko dana kasnije stižu rezultati. Njihovi rezultati još nisu dijagnoza. U 15–23% žena, skrining pokazuje hiperglikemiju (višak šećera), ali u većini slučajeva nije povezana s gestacijskim dijabetesom.

GTT analiza tokom trudnoće

Kada screening daje visoku razinu šećera, doktor počinje otkrivati ​​uzrok. Da bi se to postiglo, radi se analiza tolerancije na glukozu koja pokazuje kako tijelo troši ovu supstancu, da li ima dijabetes.

U rizičnim ženama odmah obavljaju takav test, često bez screening testa.

Postupak ima 2 opcije:

  • Jednofazna. Test tolerancije na glukozu radi se bez prethodne skrining analize i traje 2 sata. Postupak je propisan ženama u 1. tromjesečju, ukoliko postoje faktori rizika za dijabetes.
  • Dvofazni. Ispitivanje se vrši kada je pregled pokazao hiperglikemiju. Trajanje - 3 sata.

Posebno je važno ne odgoditi analizu tolerancije na glukozu u sljedećim uvjetima:

  • stalna žeđ
  • učestalo mokrenje,
  • mučnina
  • jako umoran
  • zamagljena slika pred mojim očima.

Priprema

Da bi se isključili lažni rezultati, test na toleranciju na glukozu tokom trudnoće ne radi se tijekom pogoršanja hroničnih bolesti, akutnih respiratornih infekcija, akutnih respiratornih virusnih infekcija, gripa, pa čak i kod obične prehlade. Nakon oporavka trebate sačekati 1,5–2 tjedna. Prije testa, žena priprema:

  • Dan prije nego što analiza izuzme fizičku aktivnost, pokušajte izbjeći stres.
  • Ujutro prije testa tolerancije na glukozu ne možete jesti - oni daju krv na prazan stomak. Kasni obrok dopušten je uveče prethodnog dana, ali tako da se prije postupka dobije gladan prozor u 8 ili više sati.
  • Na dan ispitivanja, žena kaže liječniku dugotrajne lijekove, jer mnogi lijekovi mogu štetno djelovati na rezultate testa.

Uzorkovanje krvi

Postupak se često radi ujutro, tako da žena lako može podnijeti gladno stanje. Možete piti vodu, ali samo prije početka analize. Shema ispitivanja:

  1. Krv se uzima iz vene kako bi se dobili uporedni podaci za poređenje. Ako je razina šećera u uzorku viša od 11 mmol / l, tada se postupak ne provodi dalje: ove brojke ukazuju na dijabetes.
  2. Ženi se daje piće glukoznog sirupa. Ako je test prvi, iznosit će 75 g, ako je prije ovog skrininga koncentracija veća - 100 g. Tečnost ima okus kao gazirana voda. U slučaju kada trudnica ne može piti rastvor, on se daje intravenski.
  3. Idućeg sata pacijent sjedi ili leži (ponesite knjigu, film sa sobom ili razmislite o nekoj drugoj mirnoj aktivnosti) - šetnje se ne preporučuju.
  4. Trudnica uzima krv iz druge ruke i opet čekaju 60 minuta prije sljedeće ograde.
  5. Za 3 sata ljekar prima 3 uzorka (ako je postupak osmišljen na 2 sata - bit će 2 uzorka), plus - original. Prvi i zadnji trebaju imati iste pokazatelje.

Rizici i nuspojave

Veliko opterećenje ugljikohidrata glavnim testom tolerancije na glukozu može uzrokovati snažan skok šećera kod žena s početno visokom razinom šećera. Uzorkovanje krvi samo po sebi nije opasno za trudnicu ako je analiza dana u dokazanoj klinici. Rijetke nuspojave postupka:

  • vrtoglavica
  • krvarenje
  • male modrice u području uboda,
  • hematom (krvarenje ispod kože),
  • infekcija (ako instrumenti nisu bili sterilni ili pacijent nije poštovao preporuke za brigu o zoni punkcije).

Mučnina i vrtoglavica

Kod nekih žena slatki okus otopine izaziva nelagodu, posebno ako je trudnoća toksikoza. Tokom testa često se pojavi mučnina, rjeđe - povraćanje. To je zbog visoke koncentracije glukoze i njenog posta. Oštar porast šećera rjeđe uzrokuje vrtoglavicu, slabost. Takve nuspojave nestaju nakon 1-2 sata ako nakon analize pojedete bananu, kreker ili drugi proizvod s ugljikohidratima.

Rezultati

Krivulja šećera koju liječnik crta tokom testa tolerancije na glukozu mora ispunjavati 2 zahtjeva:

  • Pokazatelji u svakoj točki odgovaraju normativima.
  • Promjena dinamike odvija se bez problema.

Ako se šećer trudnice vratio u normalu 3 sata nakon testa tolerancije na glukozu, ali se zaustavio na istoj razini, to ukazuje na kršenje u tijelu. Žena je zdrava sa takvim pokazateljima:

  • Osnovna glukoza - 3,3 mmol / l.
  • Koncentracija šećera u krvi tijekom 1 sata nakon uzimanja otopine - 7,8 mmol / L ili niži.

Odstupanja pokazatelja

O dijabetesu kažu ako svi pokazatelji odstupaju od norme. Test tolerancije na glukozu može dati lažni rezultat pod utjecajem sljedećih faktora:

  • 3 dana prije analize žena je pojela više od 150 g ili manje od 50 g ugljikohidrata.
  • Interval između posljednjeg obroka i testa bio je kraći od 8 sati.
  • Tijelo ima kršenje metabolizma ugljikohidrata. Tako da su kod takve patologije rezultati pouzdaniji, ispitivanje se provodi u razdoblju od 25 tjedana ili kasnije.

Prekomjerna glukoza može ukazivati ​​i na druge endokrine poremećaje:

  • Bolest pankreasa.
  • Visoka aktivnost nadbubrežne ili štitne žlezde.

Test niske glukoze u krvi rijetko daje niske pokazatelje i povezani su sa sljedećim situacijama:

  • nedovoljna težina
  • teška toksikoza u ranoj trudnoći.

Šta učiniti, šećer nije normalno

Prvo će liječnik dati preporuke o tome kako promijeniti prehranu. Dvije nedelje nakon toga, propisat će drugi test tolerancije na glukozu. Ako oba ispitivanja daju isti rezultat, možemo razgovarati o gestacijskom dijabetesu.

Lečenje u ovoj situaciji se ne može izvesti samostalno, kako ne bi naštetili detetu - lekar će to učiniti.

Da biste se vratili u normalu, tokom trudnoće preporučuje se:

  • Preispitajte dijetu, uklonite izvore brzih ugljikohidrata.
  • Radite gimnastiku svaki dan.

Ženi s gestacijskim dijabetesom daje se novi test tolerancije na glukozu radi praćenja njezinog stanja 4-6 tjedana nakon poroda. Većina mladih majki ima pozitivnu dinamiku: dijabetes nestaje u prvim mjesecima nakon što se dijete rodi. Pokazatelji će se vratiti u normalu, znakovi bolesti će proći, ali dijeta se mora nastaviti dok se patologija u potpunosti ne eliminira.

Pogledajte video: Test oralne tolerancije glukoze (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar