Ginoidna lipodistrofija: uzroci, lečenje

Lipodistrofija
ICD-10E 88.1 88.1
ICD-10-KME88.1
ICD-9272.6 272.6
ICD-9-KM272.6
Diseasesdb30066
eMedicinamed / 1307 med / 3523 med / 3523
MrežicaD008060

Lipodistrofija (masna degeneracija) Je patološko stanje, često karakterizirano patologijom masnog tkiva. Postoje dve glavne vrste lipodistrofije: atrofija i hipertrofija. Uz lipoatrofiju stvaranje masnog tkiva je nemoguće kod subjekta čak i u nedostatku tjelesne aktivnosti, gimnastike i obilnog konzumiranja masne hrane (kolači od maslaca ili vrhnja, masnog mesa, hrane s visokim sadržajem kolesterola, jela s uljima itd.) Ili hrane koja provocira stvaranje potkožne masti (pivo, neke vrste alkohola, gazirana pića itd.). Glavna razlika između lipodistrofije i distrofije je u tome što ispitanik ne trpi mišićnu tankost i druga obilježja karakteristična za distrofiku, odsutno je samo masno tkivo, dok mišićna masa ostaje normalna ili se čak povećava, što optimalno utječe na tjelesnu tjelesnost.

Šta je lipodistrofija? Koji su uzroci njegove pojave i koje vrste postoje?

Terapija inzulinom, čak i ako se provodi u strogom skladu s medicinskim preporukama, ispunjena je najnepredvidivijim posljedicama (vidjeti članak o režimima terapije inzulinom).

Budući da je svaki slučaj šećerne bolesti čisto individualan (kao što kažu neki endokrinolozi, postoji toliko mnogo vrsta dijabetesa kao i sami pacijenti), reakcija na dodatno unošenje hormona inzulina u organizam je potpuno netipična. Jedna od mogućih nuspojava terapije inzulinom je lipodistrofija.

Razmotrite što je to anomalija, kako se manifestira, kako se može eliminirati i koje se mjere moraju poduzeti kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Šta je lipodistrofija (opće informacije)

U širem smislu pojma lipodistrofija je pojava patološke odsutnosti masnog tkiva u tijelu.
U nekim situacijama povećanje masnog tkiva kod osobe koja boluje od ove bolesti nije moguće čak ni nakon promene prirode ishrane (dodavanju masne hrane, „brzih“ ugljenih hidrata u ishranu).

Glavna razlika između lipodistrofije i klasične distrofije: s degeneracijom masti, mišićno tkivo i ostali znakovi općeg iscrpljivanja organizma se ne smanjuju. Često postoji čak i suprotan učinak - mišićna masa (uz odgovarajuću prehranu i vježbe snage) raste, što blagotvorno utječe na figuru.

Lipodistrofija kod dijabetesa razvija se kao rezultat ubrizgavanja inzulina, a anomalija je često lokalne prirode i razvija se isključivo na onim mjestima gdje se vrši terapijska injekcija. Atrofija masnog tkiva češće se javlja kod žena i djece.

Postoji opcija obrnute patologije: hipertrofija masno tkivo - formiranje guste masne kvržice (lipoma) na mjestu ubrizgavanja inzulina. Općenito, lipodistrofija tijekom inzulinske terapije opaža se kod jedne četvrtine svih pacijenata kojima su propisani intravenski hormoni. U ovom se slučaju patologija očituje bez povezanosti s doziranjem i vrstom primjene lijekova. Ne utiče na prisustvo lipodistrofije i težinu bolesti, kao ni na stepen kompenzacije.

Povratak na sadržaj

Vrste, simptomi i moguće posljedice lipodistrofije

Općenito, lokalna umjerena i blaga lipodistrofija ne predstavlja veliku opasnost za zdravlje: ovo je samo kozmetički nedostatak. Međutim, ponekad negativno utječe na mentalni status pacijenata, posebno žena.


Strah izazivaju slučajevi teške lipodistrofije u različitim dijelovima tijela, a posebno nije bilo injekcija inzulina. Klinički je za lipodistrofiju karakteristično potpuno odsustvo masti ispod kože. Na mjestu lipoatrofije dolazi do pogoršanja vaskularizacije (stanja krvožilnog sistema), što otežava apsorpciju inzulina. To, sa svoje strane, sprečava kompenzaciju bolesti i sprječava objektivno izračunavanje razdoblja djelovanja inzulinskih pripravaka. Potonja okolnost posebno vrijedi za lijekove sa produženim učinkom.

Degeneracija masti razvija se u različitim periodima liječenja inzulinom - od mjeseca do nekoliko godina. Ozbiljnost varira od male fose u zoni ubrizgavanja do potpunog odsustva potkožne masne baze na širokom području. Injekcije postaju posebno bolne, što je dvostruko teško za pedijatrijske pacijente.


Što se tiče hipertrofije (pretjeranog taloženja) masnog tkiva u zonama ubrizgavanja, takve reakcije također negativno utječu na prodiranje aktivnih tvari inzulinskih lijekova u krvne žile. Pored toga, lipomi (adipozni) uočljivi su kozmetički nedostatak.

Poznati su slučajevi razvoja lipodistrofije bez utjecaja injekcija inzulina: takve situacije nastaju na pozadini nasljednih metaboličkih patologija. Lipodistrofija koja se ne ubrizgava može biti posledica inzulinske rezistencije i često se kombinira sa prisutnošću metaboličkog sindroma. Ovaj sindrom karakterizira uporno kršenje metabolizma lipida i ugljikohidrata.


Diabeton: upute za upotrebu. Sastav i efekti na organizam

Osnove joge u lečenju dijabetesa. Koje će poza pomoći dijabetičarima? Pročitajte više //saydiabetu.net//metody-i-sposoby-lecheniya/netradicionnaya-medicina/joga/

Šta je bubrežni dijabetes? Pročitajte više u ovom članku.

Povratak na sadržaj

Uzroci lipodistrofije

Direktan uzrok nenormalnog ponašanja masnog tkiva je terapija inzulinom, međutim medicina mehanizam razvoja i patogeneze pojave lipodstrofije kod pacijenata s dijabetesom nije u potpunosti razumljiv. Smatra se da razvoj patoloških reakcija izaziva kisela sredina inzulinskih preparata.

Drugi mogući uzroci i provocirajući faktori lipodistrofije:

  • Nepravilna primena inzulina (pogrešna tehnika ubrizgavanja koja vodi do traume),
  • Snižena temperatura rastvora leka,
  • Trauma tkiva na mestu ubrizgavanja insulina,
  • Djelovanje inzulina kao supstance koja pojačava lipolizu,
  • Neadekvatan imuni odgovor.


Većina istraživača ove bolesti drži da je atrofija masnog sloja u tijelu pacijenta koji boluju od dijabetesa injekcijama inzulina upravo zbog reakcije obrambenog sustava tijela. Ljudsko tijelo injekciju doživljava kao prijetnju vlastitom zdravlju i na određeni način reagira na injekcije.

Postoji mišljenje da se učinak "stranih" hormona na organizam izražava "ponovnim pokretanjem" metaboličkih mehanizama. Kao rezultat toga, metabolički procesi počinju se odvijati na nenormalan način - posebno je metabolizam masti poremećen: lipoidno tkivo počinje se pretvarati u energiju.


U posljednje vrijeme izraženo je sve više mišljenja o imunogenoj aktivnosti inzulina. Ovaj se faktor smatra najverovatnijim uzrokom teške lipodistrofije. U ovom slučaju inzulin djeluje kao antigen koji napada obrambene snage tijela, istovremeno uništavajući masni sloj.

Najizraženija antigena svojstva pripisuju se preparatima inzulina dobijenim od goveda. Iz tog razloga, pacijentima sklonim lipodistrofiji ne preporučuje se upotrebu lijekova slabe čistoće. Preferira se humani inzulin.


Koji su vitamini topivi u masti? Koje su njihove glavne funkcije i princip izlaganja organizmu?

Zašto je kontrola krvnog pritiska važna kod dijabetesa? Pročitajte //saydiabetu.net//kontrol-diabeta/kontrol-serdca-i-sosudov/kontrol-davleniya/

Drozd sa dijabetesom. O razlozima i metodama liječenja pročitajte ovaj članak.

Povratak na sadržaj

Terapija i prevencija

Liječenje patologije usmjereno je na minimiziranje ili potpuno uklanjanje faktora koji doprinose razvoju degeneracije masti. Kako bi se spriječile mehaničke, temperaturne i kemijske iritacije, treba strogo slijediti pravilnu tehniku ​​terapije inzulinom.

Neće biti suvišno prisjetiti ih se:

  • Inzulin treba koristiti isključivo na sobnoj temperaturi, a po mogućnosti na tjelesnoj temperaturi (lijek je zabranjeno koristiti odmah iz frižidera),
  • Potrebno je promijeniti mjesto primjene lijeka - injekcija na istoj lokaciji vrši se ne jednom od svakih 60 dana (o tome koja je ispravna rotacija injekcija inzulina, vaš liječnik će vam detaljnije reći),
  • Injekcije se rade plastičnim brizgalicama za jednokratnu upotrebu (tankim iglama) ili olovkama šprica, što smanjuje verovatnoću povreda tkiva,
  • Masirajte mesto ubrizgavanja odmah nakon injekcije nikada se neće ometati.
  • Ako se tretira koža alkoholnom otopinom prije ubrizgavanja (koja se danas rijetko koristi), uvijek morate pričekati dok alkohol ne ispari s površine kože.


Neki ljekari preporučuju upotrebu inzulinskih pumpi, koje smanjuju vjerojatnost za razvoj negativnih reakcija nakon injekcija. Drugi istraživači lipodistrofije primjećuju da kod upotrebe ljudskog ili svinjskog monokomponentnog inzulina (s neutralnom ph reakcijom) praktično nema slučajeva iscrpljivanja masnog tkiva.

Ako je već dostupna teška lipodistrofija, prije otklanjanja njenih posljedica, potrebno je analizirati koji su faktori doveli do pojave ove patologije. Za početak, treba u potpunosti isključiti unošenje hormonskih lijekova na mjesta gdje se opaža atrofija masnog tkiva. Kod nekih, primjena inzulina pomaže s lijekom Novocaine.

Za otklanjanje posljedica lipodistrofije mogu se propisati sljedeći postupci:

  • Elektroforeza pogođenih područja (primjena Novokaina ili Lidaze električnom stimulacijom),
  • Parafinske aplikacije na zahvaćena područja,
  • Induktometrija je fizioterapeutska tehnika koja se zasniva na izlaganju magnetnom polju visoke frekvencije,
  • Zamjena preparata sa inzulinom (u kombinaciji sa masažom na mjestu ubrizgavanja),
  • Ultrazvučna terapija - ultrazvuk izaziva mehaničke vibracije u tkivima na velikim dubinama, što pomaže da se potakne cirkulacija krvi i metabolizam: učinak ultrazvuka kombinira se s obradom zahvaćene površine hidrokortizonskom masti,
  • Uvođenje hormonskih lijekova anaboličke grupe za poticanje stvaranja masti.

Najbolji terapeutski učinak postiže se kada se kombinira više metoda liječenja - elektrostimulacija, izlaganje lijekovima, masaža (hardverski ili ručni), a koristi se i kombinacija induktometrije i fonoforeze. Svaki slučaj pojave lipodstrofije je individualan, stoga, lekar lekara razvija taktiku terapijskog efekta na osnovu trenutne kliničke slike koju zapaža. Neovisni pokušaji pacijenata da eliminišu masnu atrofiju obično ne dovode do trajnih pozitivnih rezultata, a u nekim slučajevima mogu pogoršati situaciju.

Koncept celulita

Ovaj problem obično brine ženski rod. U tijelu žene posebno uređenje masnog tkiva nije isto kao kod muškaraca, zbog čega djevojčice pate od celulita.

Glavni uzrok poremećenog metabolizma masti je dejstvo polnih hormona - estrogena, kojih je u muškom tijelu prilično malo. Ginoidna lipodistrofija, odnosno celulitis, manifestuje se promjenama potkožnog masnog tkiva, što dovodi do kršenja odliva limfe.

U masnom tkivu počinje stagnacija, što može dovesti do njegove degeneracije. Otkrivanje celulita dovoljno je jednostavno. Potrebno je prstima stisnuti kožu na bedru ili drugom delu tela. Ako postoje nepravilnosti i tuberkuli, koji se u narodu nazivaju "narančina kore", onda je ginoidna lipodistrofija evidentna.

Prema statističkim podacima, više od 90% žena suočava se s ovim problemom, a među muškom populacijom taj je broj znatno niži - samo 2%.

Gojaznost ili celulit?

Neki vjeruju da se celulit može pojaviti samo kod pretilih ljudi, ali ovaj problem zapravo nema nikakve veze s prekomjernom težinom. Ako osoba ima porast tjelesne težine, tada se masne ćelije jednostavno nakupljaju, a s celulitom je poremećena cirkulacija krvi u potkožnom tkivu, smanjuje se limfna drenaža, a ton kože smanjuje.

Celulit se uvijek razvija kod svih isto, a proces nakupljanja masti odvija se različito. Postoje ginoidna i androidna gojaznost, kao i njen mešoviti tip.

  1. Android gojaznost (ili je još naziva i muški tip) karakteriše nagomilavanje većine naslaga na tijelu. Ova vrsta je prilično opasna po tome što se masti nakupljaju na unutrašnjim organima, što im može otežati rad.
  2. Ginoidna gojaznost najčešća je kod žena. Depoziti se nakupljaju na bokovima, stražnjici i donjem dijelu trbuha. Taj raspored masnih ćelija je manje opasan, ako količina viška kilograma ne dostigne kritičnu razinu, to onda neće ometati rad unutrašnjih organa.
  3. Mješoviti tip karakterizira gotovo ujednačena raspodjela masti po tijelu.

Pored strukture masnog tkiva, ipak postoje i prilično velike razlike između celulita i viška kilograma, a to su prije svega uzroci njihove pojave.

Zašto nastaje celulit

Sudeći po broju ženske populacije koja boluje od ove bolesti možemo zaključiti da postoji mnogo razloga za njenu pojavu. Evo samo nekoliko njih:

  • poremećaji u endokrinom sistemu,
  • karlične bolesti,
  • neke abnormalnosti u metabolizmu proteina,
  • loša prehrana,
  • poremećeni procesi sinteze, propadanja i iskorištavanja masnog tkiva,
  • nedostatak fizičke aktivnosti,
  • prisutnost loših navika (posebno se često problem javlja ako žena puši).

Popis se može dugo nastaviti, ali jasno je samo jedno: gotovo svaka žena može posjetiti ginoidnu lipodistrofiju, uvijek postoje uzroci bolesti.

Provokativni faktori

Pored gore navedenih razloga, postoje i neki drugi faktori koji sami ne mogu postati uzroci celulita, ali koji sasvim mogu doprinijeti njegovom razvoju. Možete imenovati sledeće:

  • nasljednost, to jest obilježja masnog tkiva koja su položena na genetskom nivou,
  • mala količina tečnosti u telu,
  • nepoštivanje ishrane,
  • ovisnost o lijekovima za brzo mršavljenje,
  • stroga dijeta (u vrijeme takvog stresa tijelo počinje pretvoriti gotovo sve hranjive tvari u masti),
  • stalni stresovi, a ima ih dosta u našem životu.

Svi ovi faktori, zajedno s uzrocima, dovode do poremećaja mikrocirkulacije na onim mjestima gdje je nakupljanje masnih ćelija najveće. To postepeno dovodi do smrti nekih od lipocita, koji počinju zamijeniti vezivnim tkivom. Upravo ona uzrokuje stvaranje tuberkela i nepravilnosti na koži.

Stadiji razvoja ginoidne lipodistrofije

Da biste se izborili s tim problemom, potrebno je proučiti faze razvoja bolesti. Ima ih samo četiri.

  1. U prvoj fazi promjene na koži su gotovo nevidljive: još uvijek je glatka i bez tuberkula. Ako žena pažljivo gleda prema sebi, tada može primijetiti malo nagomilavanje masnoće na bokovima i trbuhu.Razlog za to je oticanje masnog tkiva.
  2. Drugi stadij očituje se prisutnošću tuberkula nevidljivih bez pritiska. Ako testirate ta mjesta, možete primijetiti plombe, a ponekad čak i kršenje osjetljivosti na ovim prostorima.
  3. Ginoidnu lipodistrofiju u trećem stupnju karakterizira prisustvo „narančine kore“, koja se može otkriti bez poteškoća. Koža je neravna i neujednačena na dodir. Osjetljivost na bol i osjetljivost na promjene temperature su smanjeni.
  4. Četvrta faza je najozbiljnija. Koža počinje poprimati plavi ton, na dodir je hladna i tvrda. U celulitnoj zoni opaža se čak i neka bol.

Liječenje nužno uzima u obzir i stadij razvoja bolesti. U svakom su slučaju odabrane vlastite metode.

Terapija celulita

Ako ćete se boriti protiv celulita, onda vrijedi zapamtiti da ne postoji tako magičan lijek koji bi vas spasio od ovog problema za nekoliko tjedana. Samo integrirani pristup i stalno poduzimane mjere mogu dati efikasan rezultat i tada će se ginoidna lipodistrofija povući. Lečenje bolesti ima sledeće ciljeve:

  • ubrzati razgradnju masnih ćelija,
  • ukloniti oticanje
  • ojačaju vaskularne zidove
  • smanjiti aktivnost fibroblasta,
  • aktivirati mišićnu aktivnost
  • dovesti kožu u normalno stanje.

Da bi se rešili ovi problemi, medicina ima na lageru mnogo metoda i metoda terapije.

Načini borbe protiv ginoidne lipodistrofije

Postoji mnogo načina za liječenje celulita, među kojima su sljedeći:

  • masaža
  • oblozi
  • strujni udar
  • ultrazvuk
  • mezoterapija
  • ozonska terapija
  • karboksiterapija
  • miostimulacija.

Mora se imati na umu da se samo integriranom primjenom ovih metoda može učinkovito boriti protiv celulita.

Glavni način liječenja ginoidne lipodistrofije je masaža. Postoji nekoliko sorti.

  1. Anticelulit. Tokom postupka fleksiraju se ne samo masno tkivo, već i mišići. To aktivira limfnu drenažu i metabolizam.
  2. Vakuum masaža ubrzava eliminaciju toksina, poboljšava mikrocirkulaciju, aktivira lipolizu.
  3. LPG masaža. Uz gore navedene procese izloženosti, doprinosi i proizvodnji kolagena i elastina, pa se izgled kože značajno poboljšava.

Dodatni tretmani

Ginoidna lipodistrofija takođe dobro reagira na druge metode liječenja, a ako se kombiniraju sa masažom, efekat se događa mnogo brže.

  1. Upotreba ultrazvuka omogućava vam omekšavanje potkožne masti, povećava odliv limfe, ubrzava eliminaciju toksina.
  2. Mezoterapija se zasniva na uvođenju lijekova u problematična područja koja lipolizu čine aktivnijom, poboljšavaju mikrocirkulaciju. Prednost ove metode lečenja je kumulativna priroda, što više puta povećava efikasnost lečenja.
  3. Ozonska terapija je dobra kao sjajan način njege kože. Procedurom se, takođe, uklanja višak masnih ćelija, poboljšava metabolizam.
  4. Injekcije ugljičnog dioksida uzrokuju hiperkapniju, krvne žile se šire kao odgovor, protok krvi se poboljšava, regeneracija stanica se ubrzava i stimulira se sinteza kolagena i elastina.
  5. Korišćenje električne struje potiče rad mišića, što kao odgovor poboljšava mikrocirkulaciju. Izvrsna zamjena za ovaj postupak je vježba.
  6. Tokom omotanja tkiva su zasićena korisnim hranjivim sastojcima. Za vruće obloge koristite ekstrakt čilija ili senfa, za hladne - posebno ljekovito blato.

Celulit (ginoidna lipodistrofija) je vrlo izlečiv ako koristite složenu terapiju, kao i pregledate svoju ishranu, dnevnu rutinu i eliminišete loše navike.

Profilaksa protiv celulita

Bilo koju bolest uvijek je puno lakše spriječiti nego tada tražiti načine i metode njenog rješavanja. Ginoidna lipodistrofija naročito je tačna. Kao dobra profilaktička sredstva mogu se preporučiti sljedeće:

  • voditi zdrav način života
  • nadgledajte svoju ishranu
  • odreći se loših navika,
  • održavanje ravnoteže vode na potrebnom nivou,
  • koristite anticelulitne kreme u kombinaciji sa masažom i pilingom,
  • redovno vježbajte ili se barem više krećite
  • izbjegavajte stresne situacije.

Postoji puno razloga za pojavljivanje ginoidne lipodistrofije, štetni čimbenici okoline samo pogoršavaju situaciju. Ovaj se problem razvija unutar tijela, tako da se nikakve magične masti, kreme i gelovi sami ne mogu sami nositi s tim. Samo uz uklanjanje svih uzroka i štetnih čimbenika, kao i kompleksan tretman, moguće je nadati se da će koža opet postati glatka i podatna.

Inzulinska lipodistrofija

  • Kongenitalna lipodistrofija:
  1. Sindrom Beradinelli-Seip,
  2. Porodična delimična lipodistrofija.
  • Stečena lipodistrofija:
  1. Barraquer-Simons sindrom (stečena djelomična lipodistrofija),
  2. Stečena generalizovana lipodistrofija,
  3. (Lipodystrophia centrifugalis abdominalis infantilis),
  4. Lipoatrophia annularis (lipoatrofija Ferreira-Marques),
  5. Inzulinska lipodistrofija,
  6. Lipodistrofije povezane sa HIV-om,
  7. Ostale lokalizirane lipodistrofije.

Inzulinska lipodistrofija uredi |Uzroci bolesti

Trenutno, razlozi razvoja lipodistrofije ili lipoatrofije i dalje nisu u potpunosti razumljivi, međutim, razmotreni su najvjerojatniji predisponirajući faktori:

    širok spektar metaboličkih procesa u kojima je metabolizam određenih supstanci poremećen,

Vrlo često se razvija masna degeneracija kod dijabetičara koja je uzrokovana opetovanim ubrizgavanjem inzulina. U takvim situacijama ozbiljnost bolesti varira od male depresije u području ubrizgavanja do potpunog odsustva masti na određenom području.

Kao predisponirajući faktori uobičajeno je razmotriti:

  • nepravilnog davanja lekovite supstance namenjene normalizaciji funkcionisanja gušterače,
  • niska temperatura inzulina
  • ozljede tkiva u području ubrizgavanja,
  • efekat inzulina kao supstance za pojačavanje lipolize,
  • neodgovarajući odgovor imunološkog sustava na lijek - većina je istraživača sigurna da je zaštitni imuni odgovor koji dovodi do atrofije masnog tkiva. U takvim slučajevima tijelo injekciju shvaća kao prijetnju i reagira na nju na određeni način.

U izuzetno rijetkim slučajevima lipodistrofija može djelovati kao urođena patologija, čije se pojavljivanje objašnjava kršenjem metabolizma masnog tkiva zbog genetskih abnormalnosti i nasljeđivanjem mutirajućeg gena od jednog od roditelja.

Klasifikacija bolesti

Odvajanje bolesti ovisno o raširenosti patološkog procesa dijeli lipoatrofiju na:

  • generalizovano - u takvim slučajevima odsutnost potkožnog masnog tkiva se primećuje samo na određenom području tela,
  • difuzno - karakterizira potpuni nedostatak masnog tkiva. Unatoč činjenici da osoba ne izgleda iscrpljeno, potrebna mu je kvalificirana medicinska pomoć.

Kongenitalna degeneracija masti može se pojaviti u nekoliko oblika:

  • lipodistrofija tipa 1 - uzrokovana mutacijom gena AGPAT2, koji se nalazi na kromosomu 9,
  • lipodystrofija tipa 2 - posljedica je mutacije BSCL2 gena smještenog na hromosomu 11,
  • lipodistrofija tipa 3 - formirana na pozadini mutacije CAV1, gena koji se nalazi na hromozomu 7,
  • lipodystrofija tipa 4 - uzrokovana mutacijom gena PTRF, koji je dio hromosoma 17.

Osim toga, postoje takvi oblici bolesti:

  • ginoidna lipodistrofija - u ogromnoj većini situacija dijagnosticira se kod žena. Slična je sorta općenito poznata kao celulit jer se taloži u trbuhu, bedrima i stražnjici. Posebnost je u tome što u ostalim oblastima masno tkivo može potpuno izostati,
  • jetrena lipodistrofija - destruktivni proces razvija se u pozadini masne bolesti jetre, koja se naziva i hepatozom, jer je upravo ovaj organ odgovoran za razgradnju lipida u tijelu,
  • injekcijska lipodistrofija - istovremeno atrofija i lipohipertrofija masnog tkiva lokalizirana je tamo gdje se ubrizgavanje lijekova više puta provodilo,
  • inzulin ili lipodistrofija kod dijabetesa.

Simptomi bolesti

Glavna klinička manifestacija bilo koje vrste takve bolesti je gotovo potpuna atrofija potkožnog masnog sloja.

Na pozadini sličnog znaka mogu se izraziti sljedeći simptomi:

  • povećan apetit
  • velike veličine stopala i ruku u odnosu na druge dijelove tijela - najčešće je ova manifestacija primijećena kod djece,

Navedene simptome treba pripisati i djeci i odraslima.

Fotografija žene koja pati od lipodistrofije

Dijagnostika

Zbog prisutnosti izraženih i prilično specifičnih kliničkih manifestacija s postavljanjem ispravne dijagnoze, gotovo nikada nema problema. Međutim, za utvrđivanje uzroka degeneracije masti potrebno je laboratorijsko i instrumentalno ispitivanje.

Ipak, prije svega, liječnik mora provesti niz manipulacija, uključujući:

Laboratorijske studije predlažu provođenje:

  • opća klinička analiza krvi i urina,
  • biohemija krvi
  • genetski testovi
  • hormonski testovi
  • testovi osjetljivosti na inzulin
  • test tolerancije na glukozu

Instrumentalna dijagnostika ograničena je na takve postupke:

  • EKG i ehokardiografija,
  • Ultrazvuk pankreasa,
  • CT i MRI.

Kompjuterska tomografija (CT)

Lipodistrofiju treba razlikovati od:

  • anoreksija
  • Itsenko-Cushingova bolest,
  • tireotoksikoza,
  • promjene u potkožnom masnom tkivu koje se javljaju tokom HIV infekcije ili AIDS-a.

Liječenje bolesti

Posebno ciljana terapija koja povećava količinu potkožnog masnog sloja trenutno ne postoji. Međutim, za suzbijanje simptoma takve bolesti, poboljšanje dobrobiti pacijenata i sprečavanje razvoja komplikacija koriste se konzervativne metode terapije.

Lijek uključuje uzimanje:

Nije zabranjeno proći fizioterapeutske postupke, i to:

  • ultrazvuk
  • induktometrija
  • elektroforeza
  • fonoforeza.

Za korekciju pretjerano tankih crta lica potrebni su kozmetički postupci ili plastična operacija. Nije isključeno da se može dobiti pozitivan efekat terapijske masaže, koja može biti hardverska ili ručna. U nekim situacijama pacijentima je potrebna pomoć psihologa. Takođe, pacijentima se često propisuje poštivanje terapijske ishrane, međutim, to ne utiče na povećanje nivoa masnog tkiva.

Moguće komplikacije

Zanemarivanje kliničkih znakova, potpuno odsustvo ili nepravilno liječenje degeneracije masti prepuno je stvaranju opasnih posljedica, među kojima valja istaknuti:

  • hroničnog zatajenja bubrega
  • muška i ženska neplodnost
  • maligna arterijska hipertenzija,
  • mentalna zaostalost u djece,
  • teške kardiomiopatije,
  • zatajenje srca.

Mnoge od gore navedenih posljedica su fatalne.

Prevencija i prognoza

Nije moguće spriječiti razvoj urođene lipodistrofije gušterače, jer je uzrokovana genskim mutacijama. Možete smanjiti vjerojatnost razvoja tako rijetke bolesti stečenog oblika uz pomoć takvih preventivnih preporuka:

  • potpuno odbacivanje ovisnosti,
  • pravilna i pravilna ishrana,
  • adekvatna upotreba inzulina kod šećerne bolesti u skladu sa svim pravilima koje uspostavlja lekar,
  • uzimanje samo onih lekova koje je propisao lekar,
  • upotreba lične zaštitne opreme za rad sa hemikalijama i otrovima,
  • potpuno liječenje onih bolesti koje mogu dovesti do pojave takvog degenerativnog procesa.

Ishod lipodistrofije često je neizvjestan, jer ovisi o tijeku, etiološkom faktoru i individualnim karakteristikama tijela pacijenta. U skladu s terapijskim preporukama, postiže se povoljna prognoza za život.

Ako mislite da jeste Lipodistrofija a simptomi karakteristični za ovu bolest, tada vam mogu pomoći liječnici: endokrinolog, terapeut, pedijatar.

Šta je ovo

Koncept lipodistrofije (masna degeneracija) uključuje najrazličitije porijeklo i manifestacije metaboličkih poremećaja u masnom tkivu, što služi kao nezamjenjiv atribut postojanja bilo kojeg organa.

Tako prisustvo masnog sloja koji čvrsto pokriva bubreg preko njegove kapsule vezivnog tkiva doprinosi stabilnosti temperature unutar organa, a istovremeno ga fiksira na njegovom mjestu (sprečavajući mogućnost izostavljanja).

Ali čak i ako organ nema vidljivi masni sloj, on postoji na molekularnom nivou - nijedna ćelija ne može bez uključivanja lipidnog sloja u strukturu svoje membrane.

Općenita ideja lipoatrofije je u mogućnosti dati tijelu sportaša-bodybuilderica s izraženim reljefnim mišićima. Ali s jednim „ali“: čak i pri prividnom potpunom odsustvu potkožnog masnog tkiva, on ga i dalje ima. S lipoatrofijom je njegovo postojanje u principu nemoguće, uprkos stvaranju posebnih prehrambenih uvjeta i ponudi bogatog asortimana jela i pića, koji doprinose nakupljanju masti (pivo, kreme, ulja, muffini).

Izrazita karakteristika lipodistrofije od opšte distrofije je normalan razvoj mišićnog tkiva bez ikakvih znakova inhibicije.

Lipohipertrofična distrofija je stanje potkožnog masnog sloja, upravo suprotno od gore navedenog.

Uzorak biopsije (materijal koji predstavlja mikroskorak uzorak dobiven beznačajnim dijelom iz organa) prikazuje sliku ne samo pretjerane prisutnosti masnog tkiva u potkožnom tkivu, već i obilja guste vlaknaste mreže bez krvožilnog sustava koja raste u njemu, što signalizira poteškoće u metaboličkim procesima i predispoziciju zonske strukture do još dublje degeneracije.

Video o etiologiji lipodistrofije:

Vrste i karakteristike patologije

Koje su opcije gore razmotrene - vrste masne degeneracije?

U prvom slučaju postoji nesigurnost organa (mišića, kože, jetre) od djelovanja nepovoljnih faktora:

  • eksterni (temperatura visoka ili niska, od povrede),
  • unutarnja (promjene u sastavu krvi koja teče u obliku malog ili visokog sadržaja glukoze, toksina i drugih tvari u njoj ili prisustvo infekcije u njoj).

Drugi svjedoči o dubokoj izoliranosti organa ili zone od susjednih građevina što će u povoljnom slučaju rezultirati stvaranjem još snažnijeg razgraničnog osi, a u manje povoljnom slučaju i smrti funkcionalnog tkiva sa njegovom zamjenom ožiljkom.

Razlozi za pojavu

Postoje razlozi za pojavu i napredovanje lipodistrofije:

  • uslovljenost nasljednošću (nasljedno fiksna ili urođena),
  • perverzija životnih procesa u tijelu (stečena).

Prva kategorija uključuje uvjete uzrokovane:

  • porodična delimična lipodistrofija,
  • Berardinelli-Seip sindrom.

Drugi je brojniji, uključuje lipodistrofiju:

  • djelomične (izolovane, odnose se na pojedine dijelove tijela), kategorije Barraquer-Simonsovog sindroma,
  • generalizovan (koji uključuje cijelo tijelo),
  • infantilni (karakterističan za novorođenčad) centrifugalni trbuh,
  • prstenasta atrofija masnog tkiva (Ferreira-Markishjev sindrom),
  • insulinski uslovljen
  • HIV povezan
  • druge vrste s lokalnom prirodom procesa.

Simptomatologija

Glavna klinička manifestacija bilo koje vrste takve bolesti je gotovo potpuna atrofija potkožnog masnog sloja.

Na pozadini sličnog znaka mogu se izraziti sljedeći simptomi:

  • povećan apetit
  • velike veličine stopala i ruku u odnosu na druge dijelove tijela - najčešće je ova manifestacija primijećena kod djece,
  • bol u predelu ispod desnih rebara je izbočina gušterače,
  • povećanje penisa kod muškaraca,
  • akne
  • menstrualne nepravilnosti,
  • velika promjena veličine klitorisa kod žena,
  • žutost kože, vidljive sluzokože i sklere - to ukazuje na težak tok patologije tj.
  • napadi glavobolje
  • palpitacije srca,
  • razne aritmije,
  • neznatno povećanje mliječnih žlijezda kod muškaraca,
  • povećana dlaka na tijelu
  • porast krvnog pritiska,
  • povreda reljefa na koži - najčešće se primjećuje ginoidnom lipodistrofijom, koja prisiljava pacijente da pored glavnog liječenja potraže pomoć kozmetologa ili plastičnih hirurga.

Navedene simptome treba pripisati i djeci i odraslima.

Što je bubrežni dijabetes ili bubrežna glukozurija?

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Bubrežni dijabetes ili bubrežna glukozurija patologija je koja karakterizira povećani nivo šećera u mokraći pri normalnim razinama glukoze u krvi. Do anomalije dolazi zbog poremećenog transporta glukoze kroz tubularni sistem bubrega.

Bubrežni dijabetes je takođe natrijum oblik patologije. U ovom slučaju bubrezi gube osjetljivost na adrenalne hormone. Neuspjeh se javlja lokalno (u samim bubrezima) i sa strane centralnog nervnog sustava (hipotalamička disfunkcija).

Značajke patološkog stanja

Dijabetes je uobičajen metabolički poremećaj. Ako je kod šećerne bolesti izgubljena osjetljivost na inzulin, onda se kod bubrežnog dijabetesa tubuli ili smanjuju ili postaju imuni na aldosteron - hormon nadbubrežne žlijezde.

O fenomenu glukozurije možete razgovarati kada se urinom dnevno utvrdi 2 do 100 g glukoze. Na stvarne pokazatelje ni na koji način ne utiču hrana, stil života ili količina potrošnje tečnosti. Bilo koji urin (uključujući noćne porcije) može sadržavati frakcije glukoze. Primjetno je da šećera u krvi ponekad postane manje.

Rijetko su „klasični“ dijabetes melitus i bubrezi koji nisu podložni aldosteronu dvije bolesti koje se paralelno razvijaju u jednom organizmu.

Sočni dijabetes

Natrijum dijabetes bubrega razvija se zbog neispravnog rada neurohumornih mehanizama koji su odgovorni za stvaranje mokraćne tekućine. Zbog poremećaja u reapsorpciji, tijelo počinje patiti od neravnoteže tečnosti.

Bubrezi ne mogu obavljati svoje direktne funkcije. To dovodi do činjenice da važni elementi protjeruju iz tijela. Manjak natrijuma dovodi do niza drugih patoloških stanja. Bez ovog elementa srce, vaskularne formacije i živčani sistem ne mogu normalno funkcionirati.

Razlozi nastanka bolesti

Bubrežni dijabetes, čiji su simptomi uvijek rječiti i ne dopuštaju grešku u dijagnozi, razvija se zbog različitih nepovoljnih okolnosti.

Bubrežna glukozurija nastaje zbog takvih abnormalnosti:

  1. Smanjenje tubula bubrežnih formacija (anatomska patologija),
  2. Sudar tokom transporta glukoze
  3. Problemi s propusnošću za glukozu.

Natrijumska bolest bubrega sa dijabetesom je progresivna. Ovo može biti urođena mana, vrsta genetske patologije koja se prenosi sa obožavanja na generaciju.

Ako nije nasljedna patologija, uzroci bolesti mogu biti sljedeći:

  • Dugotrajni oslabiti zarazni procesi (tuberkuloza, virusne infekcije, spolno prenosive bolesti),
  • Oštećenja tkiva hipotalamusa ili hipofize,
  • Oštećenja na dijelovima mozga koji su odgovorni za normalno funkcioniranje mokraćnog sustava (to mogu biti potresi i ozljede glave, tumorski procesi, metastaze, hidrocefalni sindrom, posljedice neurohirurških intervencija),
  • Vaskularna patologija,
  • Autoimune bolesti kada bubrežne formacije pate od imunološke aktivnosti vlastitog tijela.

Primjećuje se da ateroskleroza i hipertenzija mogu pogoršati pacijentovo stanje, nepovoljno utjecati na bubrege, dijabetes tipa 2 i druge oblike endokrinih poremećaja također će napredovati.

Važne nijanse

Obično se pacijentima uvijek propisuje dijeta na 2 do 4 tjedna s ograničenjem proizvoda od slatkog i brašna. Zabranjeno je voće s visokim udjelom ugljikohidrata, neke žitarice, tjestenine i jela s visokom koncentracijom masti.

Za liječenje patologija endokrinog sustava može se propisati sljedeće:

  1. Sredstva za snižavanje razine šećera u obliku tableta,
  2. Lijekovi za zamjenu inzulina
  3. Vitaminski kompleksi
  4. Sredstva za korekciju jetre, bubrega i gušterače.

Kako bi se spriječilo zatajenje bubrega kod dijabetesa i spriječilo razvoj svih vrsta komplikacija, pacijentima se mogu propisati sljedeći farmakološki proizvodi:

  • Antibakterijska sredstva
  • Kortikosteroidi u različitim dozama,
  • Citostatici,
  • Lijekovi za poboljšanje cirkulacije krvi u bubrežnim nefronima.

O komplikacijama

Pitanje što učiniti ako bubrezi boluju od dijabetesa relevantno je za mnoge. Međutim, nije uobičajeno govoriti o komplikacijama na pozadini dijabetičke glukozurije.

Komplikacije na koje morate paziti:

  1. Visok rizik od infekcije
  2. Brzo napredujući zatajenje bubrega kod dijabetesa,
  3. Ketoacidoza
  4. Dijabetička koma.

Sva odstupanja od norme su posebno opasna tokom trudnoće. Glavni problemi: rizik od razvoja rane gestoze, smrzavanje fetusa u bilo kojoj fazi razvoja, spontani pobačaj, polihidramnija, izuzetno velika veličina fetusa, traumatično rođenje.

Simptomi i manifestacije

S obzirom da je degeneracija masnoće uzrokovana upravo potkožnim injekcijama inzulina, one se ne mogu javiti kod dijabetesa tipa II (ne-inzulinski ovisan).

Isključivo prate tok dijabetesa tipa I, koji se manifestuje:

  • žeđ
  • dijabetes (učestalo mokrenje s velikim količinama urina),
  • slatki okus urina (objašnjava ga sadržajem glukoze),
  • neosporan apetit bez sitosti,
  • metodičko mršavljenje.

Lipodistrofija unutrašnjih organa ne pojavljuje se spolja (može se pratiti samo prirodni poremećaj funkcija ovih organa koje su uzrokovane). Ali s obzirom na kožu, nije moguće ne primijetiti njihovu pojavu.

Kod djeteta - dijabetičara ovisnog o inzulinu, pojava lipodistrofije može se primijetiti nakon različitog razdoblja od početka ubrizgavanja: od nekoliko tjedana do 8 ili čak 10 godina.

Ženama je takođe svojstvenija pojava ovih kožnih-potkožnih promjena, često neovisnih o:

  • vrsta droge koja se koristi,
  • njegova doza
  • ozbiljnost bolesti,
  • nivo nadoknade za metabolizam ugljikohidrata.

Atrofičnu vrstu promjena karakteriziraju ili reperkusijske (lokalne, ograničene zone ubrizgavanja) transformacije tkiva ili ih karakterizira savršen i ujednačen nestanak sloja potkožnog masnog tkiva ispod površine cijelog tijela. Pretpostavlja se da se njihova pojava objašnjava nedovoljnim stepenom pročišćavanja lijekova, kao i nepoštivanjem tehnike ubrizgavanja: unošenje neogrijanog rastvora, prodiranje alkohola u debljinu ubrizgane kože.

Hipertrofični tip (lipohipertrofija) očituje se pojavom gomoljastih, izbočenih iz infiltrata debljine kože formiranih od degeneriranog masnog tkiva s prugama klijajućeg fibro-ožiljnog tkiva (vidi fotografiju). Izgled i struktura ovih konglomerata nastaju zahvaljujući selektivnom učinku inzulina na metabolizam masti u tkivima u ovom ograničenom lokalnom prostoru.

Foto lipodystrofija zbog ubrizgavanja inzulina:

Prisutnost lipodistrofije kod dijabetesa može se kombinovati sa ostalim kožnim manifestacijama:

  • ksantomatoza,
  • lipoidna nekrobioza,
  • displastična gojaznost.

Metode liječenja

Zbog nepoznavanja svih razloga zbog kojih dolazi do degeneracije masnoće, efikasan utjecaj na proces njegovog nastanka i rasta nije moguć, stoga primijenjene metode daju samo kratkoročni rezultat.

Među njima su upotreba:

  • dijeta
  • fizičko vaspitanje
  • fizioterapeutske tehnike (induktotermija i ultrazvuk).

Uticaj ultrazvuka koji prodire duboko u tkiva za 10 cm, čije fluktuacije potiču cirkulaciju krvi, dovodi do veće rijetke strukture nakupljanja masti. Njegova upotreba u kombinaciji sa primjenom hidrokortizonske masti doprinosi bržoj rehabilitaciji atrofiranih mjesta. Primjena ovih mjera omogućava vam da obuzdate napredovanje procesa na šest mjeseci do dvije godine.

Pokušaji da se zaustavi rast lipodistrofije zaustavljanjem upotrebe inhibitora proteaze, promjenom režima uzimanja ARVT lijekova (antiretrovirusna terapija), kao i korištenjem liposukcija i metoda kozmetičke hirurgije (korištenjem injekcija i implantata) daju samo privremeni učinak.

Metode uticaja na ovo stanje su testirane:

  • ljudski hormon rasta,
  • testosteron
  • lijekovi koji smanjuju koncentraciju triglicerida i holesterola u krvi, kao i povećavaju osjetljivost na inzulin.

Neizostavna komponenta terapije je povećanje stupnja tjelesne aktivnosti i prehrane (naročito s obiljem vlaknastih komponenti koje vam omogućavaju kontrolu razine inzulinske rezistencije, povećanje tonusa tijela i smanjenje rizika od srčane i vaskularne patologije).

Sprečavanje komplikacija

Zbog činjenice da prisutnost masne degeneracije otežava tijek bolesti koje ih vode, potreban je čitav niz mjera za njihovo sprečavanje.

Uobičajene točke su održavanje pravilne tjelesne aktivnosti i pridržavanje preporučene prehrane, kao i strogi unos lijekova koje je propisao vaš liječnik pod redovnim nadzorom tijela.

U slučaju podrijetla inzulina stanja, liječi se osnovna bolest. Potrebno je i strogo pridržavati pravila o injekcijama (izbjegavajte unošenje alkohola u kožnu ranu), ubrizgavajte ubrizgani lijek na tjelesnu temperaturu.

Upotreba isključivo vrsta visoko pročišćenog inzulina (monokomponentnih i monopičnih) i isključivo humanih inzulinskih pripravaka također omogućuje izbjegavanje komplikacija.

Pogledajte video: Vrtoglavica - uzroci i lečenje vrtoglavice (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar