Pancreatectomy - razna operacija pankreasa

Hirurgija na gušterači je prilično ozbiljan i složen postupak.

U medicini pankreatktomija smatra se jednom od važnih hirurških intervencija tokom kojih se vrši uklanjanje cijelog ili dijela gušterače.

Ova metoda radikalnog liječenja koristi se u slučajevima kada liječenje lijekovima nije dalo pozitivan rezultat.

Postoji nekoliko vrsta pankreatktomije, uključujući:

  • pankreatoduodenektomija (Whipple postupak),
  • distalna pankreatktomija,
  • segmentni pankreatometrija,
  • opšta pankreatometrija.

Ovi postupci se koriste ovisno o dijagnozi koja se postavlja pacijentu. Ali na ovaj ili onaj način povezane su s gušteračom. Pretpostavimo, nakon otkrivanja dobroćudnog tumora gušterače, ili raka ovog organa.

Da biste precizno odgovorili na pitanje što je pankreatktomija, kakav je to postupak i kako se pravilno pripremiti na njega, trebate shvatiti koji bi pokazatelji mogli biti razlog ove manipulacije.

Na ovom popisu su:

  1. Upala organa.
  2. Nekrotizirajući pankreatitis.
  3. Hronični pankreatitis s bolom.
  4. Ozljeda
  5. Tumori
  6. Adenokarcinom (85%).
  7. Cystadenoma (mucinozna / serozna).
  8. Cystadenocarcinoma.
  9. Tumori otočnih ćelija (neuroendokrini tumori).
  10. Papilarne cistične novotvorine.
  11. Limfom
  12. Tumori akinarnih ćelija.
  13. Teška hiperinzulinemijska hipoglikemija.

Kao i u svim drugim slučajevima, dostupnost recepata za postupak utvrđuje iskusni ljekar. Da biste to učinili, morate proći kompletan pregled i utvrditi potrebu za operacijom.

Značajke različitih vrsta operacija

Najčešći kirurški postupak povezan s uklanjanjem dijela gušterače naziva se pankreatoduodenektomija. Sastoji se od uklanjanja bloka distalnog segmenta želuca, prvog i drugog dela dvanaestopalačnog creva, glave pankreasa, zajedničkog žučnog kanala i žučnog peska.

Može se koristiti i totalna pankreatktomija. Među općim posljedicama potpune ili gotovo potpune pankreatktomije, postoje nedostaci u endokrinoj ili egzokrinoj funkciji pankreasa koji zahtijevaju zamjenu inzulina ili probavnih enzima.

Nakon takve operacije pacijent odmah razvije dijabetes tipa I, zbog činjenice da kao rezultat hirurške intervencije gušterača ili djelomično ili potpuno nema. Dijabetes tipa 1 može se liječiti pažljivim nadzorom glukoze u krvi i terapijom inzulinom.

Budući da je gušterača odgovorna za proizvodnju mnogih probavnih enzima, pankreatktomiju treba izvesti samo kao krajnje sredstvo. Indikacija je obično ozbiljna bolest gušterače koja opasno po život, kao što je karcinom. Veoma je važno napomenuti da čak i nakon pankreatktomije bol kod većine bolesnika traje.

Distalna pankreatktomija jeste uklanjanje tijela i repa pankreasa.

Šta prognoziraju iskusni ljekari?

Nakon opće pankreatktomije tijelo više ne proizvodi vlastite enzime pod djelovanjem gušterače ili inzulina, pa se zato pacijentima prikazuje terapija inzulinom i uzimanje dodataka enzimima. Slična se situacija događa kada postoji dijagnoza pankreasne nekroze.

Ova bolest sugerira da pod utjecajem vlastitih enzima dio gušterače gubi funkcije i postaje mrtv. Najgore od svega, kada je cijeli organ mrtav. Ovaj simptom sugerira da ljudsko tijelo više neće moći proizvesti pravu količinu hormona, te je potrebna trenutna primjena injekcija inzulina i drugih enzima.

Oni koji još nisu dijabetičari, nakon takve dijagnoze, nažalost, to postaju. Zbog toga su prinuđeni da mijenjaju svoj način života i slijede nove preporuke svog liječnika. Prije svega, morat ćete naučiti kako mjeriti glikemijski indeks u krvi i stalno ga nadzirati.

Takva kontrola je teška čak i relativno mladim i zdravim ljudima. Ali bez njega, zdravlje se može još više pogoršati. Također, zbog probavnih problema, nedostatka endogenog inzulina i enzima gušterače, pacijentu su potrebne redovne injekcije ljudskog analoga inzulina. To može biti nepremostivo složeno u zavisnosti od starosti i srodnih bolesti. Ali općenito je kvaliteta života pacijenata nakon opće pankreatktomije uporediva sa kvalitetom života pacijenata koji su podvrgnuti djelomičnoj resekciji ovog organa.

Postoji dodatni postupak nazvan transplantacija otočnih stanica, koji pomaže umanjiti efekte gubitka endokrine funkcije nakon zajedničkog gušterače.

Naravno, u svakom se slučaju prognoza i metodologija liječenja mogu razlikovati. Zbog toga, liječnik svakom pacijentu može preporučiti različite metode terapije.

Prognoza operacije i postoperativni period

S obzirom na to kako tijek događaja čeka pacijenta koji se podvrgnuo ovoj manipulaciji, treba napomenuti da on vodi do značajnih metaboličkih poremećaja i egzokrine insuficijencije. Kao rezultat toga, mora se promatrati kontrolu dijabetesa i održavanje težine, a to je često teško učiniti.

Preživljavanje kod pojedinaca sa malignim bolestima ostaje nezadovoljavajuće. Međutim, čini se da smrtnost opada. Ta je činjenica posljedica činjenice da se suvremena medicina neprestano poboljšava, a samim tim se poboljšava i tehnologija hirurške intervencije.

Što se tiče cijene ove operacije, treba napomenuti da ona varira ovisno o dijagnozi koja je postavljena pacijentu. Ali obično troškovi počinju od četrdeset hiljada rubalja.

Procedura za pacijente koji imaju prekancerozna i maligna oštećenja još uvijek je važna u liječenju patologije pankreasa. Međutim, TA dovodi do značajnih metaboličkih poremećaja koji zahtijevaju multidisciplinarno upravljanje da bi se poboljšali rezultati. Kontrola dijabetesa i održavanje težine i dalje su problem.

Intenzivno savjetovanje protiv dijabetesa i prehrane u kombinaciji s inzulinom, egzokrinim gušteračom i dodatkom vitamina ključni su postoperativni tretmani. Stope readmisije i gubitka kilograma značajne su i govore da ti pacijenti zahtijevaju strogo ambulantno praćenje i dodatnu prehranu u dužem vremenskom razdoblju.

Smrtnost i dugoročan morbiditet povezan s TA smanjeni su tijekom posljednjih desetljeća, što ukazuje da se rizici čine prihvatljivim u usporedbi s koristima resekcije, posebno za pacijente s prekanceroznom bolešću. Opstanak općenito obično se temelji na temeljnom procesu bolesti, a ne na ishodu operacije.

Može se tvrditi i da je ova operacija možda prihvatljivija za mladog i obrazovanog pacijenta koji ima ranu malignu bolest cijelog gušterače ili sa porodičnim karcinomom gušterače.

Kako se radi operacija gušterače, opisano je u videu u ovom članku.

Šta je pankreatktomija?

Izraz pankreatktomija je uklanjanje tkiva pankreasa (djelomično ili u cjelini) kod akutne upale tkivne nekroze ili kod raka organa. Ako formacije raka utječu na susjedne organske strukture, tada se ove lezije uklanjaju.

Pankreatktomija se smatra najefikasnim tretmanom raka pankreasa. Debeli dio organa naziva se glava i nalazi se u blizini dvanaesnika 12.

Srednji dio gušterače naziva se tjelesnim, a najtanje područje koje se nalazi uz slezenu naziva se repom.

  • Najčešće, indikacije za ovu intervenciju su maligni tumori u tkivima žlijezde.
  • Ponekad potreba za takvom operacijom nastaje u akutnom upalnom procesu u pankreasu.
  • Djelomično uklanjanje provodi se kad dođe do pseudociste, fistule ili traume organa, kao i tijekom egzacerbacija kroničnog pankreatitisa i strukturnih promjena u tkivima gušterače.

Za tumore gušterače operativni zahvat se smatra preferiranom metodom terapije, ali moguć je samo u 15% pacijenata sa sličnom dijagnozom, pod uvjetom da se tumorskim procesom dijagnosticira rano.

Obično je operacija indicirana za male tumorske lezije u predelu glave bez znakova metastaziranja.

Uklanjanje glave pankreasa

Prema statističkim podacima, tumorski procesi u žlijezdnom organu gušterače obično su lokalizirani u glavi. Ako se formacija tumora operira, tada se provodi djelomično uklanjanje žlijezde i obližnjih organa.

Tada se obnavljaju struktura žuči, probavnog kanala i kanala. Takva intervencija naziva se pankreatoduodenektomija.

  1. Pacijentu se ubrizgava anestezija, kroz male incizije provodi se pristup organu koji se operira, uz pomoć laparoskopske opreme vrši se potrebno istraživanje područja u kojem se intervencija treba provesti.
  2. Kirurg zatvara i uklanja potrebne vaskularne kanale preko kojih se tkiva organa hrane.
  3. Ponekad je potrebno ukloniti i susjedne strukture poput dijela dvanaesnika, najbližih limfnih čvorova ili organa žučnog mjehura.
  4. Da bi vratio probavni sistem, hirurg spaja žlezdno telo sa šupljinom želuca i centralnom regijom tankog creva.

Beger operacija

Begerova operacija se naziva operacija u kojoj se uklanja proksimalni dio gušterače, dok se dvanaestopalačni crev sačuva i primjenjuje pankreatojejunoanastomoza.

Takva intervencija se obično koristi u liječenju hroničnog pankreatitisa, koji se javlja u teškim oblicima i koji je kompliciran hipertenzijom dukata, prisutnošću kalcija, kalcifikacija i ciste parenhima.

Prema klasičnom scenariju, Begerova operacija uključuje sjecište gušterače u isthmusu s subtotalnom resekcijom regije glave i stvaranje anastomoze distalnog i proksimalnog dijela žlijezde.

Tehnički gledano, ova operacija ima složenu strukturu i prilično često izaziva obilna krvarenja.

Resekcija repa

Uklanjanje repa pankreasa može biti potrebno zbog mehaničkih ozljeda ili cista, komplikacija hroničnog pankreatitisa ili zbog žarišne pankreatične nekroze, suppuracije repnog dijela organa itd. U takvim se situacijama operacija obično izvodi metodom distalne pankreatktomije.

  • Intervencija se provodi uz upotrebu opće anestezije.
  • Kirurg obavi obdukciju peritoneuma, sekretira gušteraču i uklanja sve strukture vezivnog tkiva repne zone, a po potrebi i slezenu itd.
  • Ako tvorba metastazira u tkivu slezine, tada ga mora ukloniti.

Ovu intervenciju karakterizira odsustvo razvoja metaboličkih poremećaja ugljikohidrata i dijabetesa, mada se ponekad mogu pojaviti i manje probavne smetnje.

Kako se uklanja gušterača (pankreaktomija)

Pankreatktomija je hirurško uklanjanje pankreasa. Pankreatktomija može biti potpuna i u tom slučaju uklanja se cijeli organ, obično zajedno s slezinom, žučnim mjehurom, zajedničkim žučnim kanalima i dijelovima crijeva i želuca.

Postupak može biti i distalni, što znači da je gušterača djelomično uklonjena.

Uklanjanje dvanaestopalačno crijeva zajedno sa cijelim ili dijelom gušterače naziva se pankreatoduodenektomija i češće se koristi u liječenju različitih malignih i benignih bolesti gušterače. Ovaj postupak često uključuje resekciju limfnih čvorova.

Za šta se izvodi uklanjanje pankreasa?

Pankreatktomija je najefikasniji tretman raka pankreasa.

Potonji je trbušni organ koji izlučuje probavne enzime, inzulin i druge hormone.

Debeli dio gušterače nalazi se u blizini dvanaestopalačnog crijeva i naziva se glava, srednji dio naziva se tijelo, a najtanji dio uz slezenu je rep.

Iako je kirurško uklanjanje tumora gušterače preferirano liječenje, ono je moguće samo u 10-15% pacijenata kojima je dijagnosticirana u ranoj fazi bolesti.

Hirurgija se obično izvodi kod bolesnika sa malim tumorima u glavi gušterače (bliži dvanaestopalačnom crevu ili prvom dijelu tankog crijeva), sa žuticom kao početnim simptomom i bez znakova metastaziranja (širenje raka na druge organe i tkiva).

Stadij raka je ključan za pankreatomiju koja može biti i kompletna i distalna.

Djelomična i potpuna pankreatktomija

Djelomična pankreatktomija može se naznačiti kada gušterača ima ozbiljna oštećenja, posebno na tijelu i repu. Iako takva operacija uključuje uklanjanje normalnog tkiva organa, dugoročne posljedice ovog postupka su minimalne, a praktički ne utječu na proizvodnju inzulina, probavnih enzima i drugih hormona.

Hronični pankreatitis je još jedno stanje u kojem se ponekad uklanja pankreas.

Hronični pankreatitis (neprestana upala gušterače), što dovodi do trajnog oštećenja ovog organa, može se razviti iz dugogodišnjih ponavljajućih epizoda akutnog (periodičnog) pankreatitisa.

Ovo bolno stanje obično je rezultat zloupotrebe alkohola ili prisustva žučnih kamenaca. U većine bolesnika sa ovom bolešću hirurška korekcija je gotovo nemoguća zbog izloženosti alkoholu.

Ko obavlja resekciju pankreasa

Resekcija pankreasa obavlja kirurg gastroenterolog, anesteziolog je odgovoran za anesteziju, a operacija se provodi u bolnici, dok onkolog u slučaju raka gušterače motivira postupak.

Uklanjanje gušterače može se obaviti otvorenim operativnim zahvatom; u tom slučaju se napravi jedan veliki rez, ili se može izvesti laparoskopski, u ovom utjelovljenju liječnik napravi četiri mala rez u uvođenju potrebnih hirurških instrumenata.

Stomak se puni gasom, obično ugljičnim dioksidom, tako da hirurg može vidjeti trbušnu šupljinu. Kamera je umetnuta kroz jednu od cijevi i prikazuje slike na monitoru u operacijskoj sali. Ostali instrumenti se postavljaju kroz dodatne cevi.

Laparoskopski pristup omogućuje hirurgu da radi unutar pacijentove trbušne šupljine bez velikog ureza.

Ako je pankreatktomija djelomična, kirurg steže i preseče krvne žile, a gušterača djelomično ukloni i proširi. Ako bolest zahvaća slezinsku arteriju ili venu, slezina se takođe uklanja. Ako je pankreatktomija uobičajena, hirurg uklanja cijelu gušteraču i organe koji su na nju povezani.

Tijekom postupka resekcije gušterače, ubačeno je nekoliko epruveta za postoperativnu njegu. Kako bi se spriječilo nakupljanje tkivne tekućine na radnom mjestu, ubacuje se privremeni odvod kao i cijev u obliku slova g kako bi se spriječilo mučnina i povraćanje. Epruveta se može ubaciti i u tanko crijevo kao način za dodatnu prehranu.

Priprema za operaciju

Pacijenti sa simptomima pankreasne bolesti prolaze niz testova prije razmatranja operacije.

Istraživanja mogu uključivati ​​ultrazvuk, rentgen, angiografiju, računarsku tomografiju i endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju, specijalizovano snimanje.

Testovi su potrebni kako bi se postavila tačna dijagnoza poremećaja gušterače i planirao operacija.

Budući da mnogi pacijenti s karcinomom gušterače jedu malo, potrebna je odgovarajuća prehrambena podrška prije operacije, ponekad hranjenjem cijevima.

Neki pacijenti s karcinomom gušterače podvrgavaju se hemoterapiji i radioterapiji. Ovaj tretman ima za cilj smanjiti tumor, što će povećati šanse za uspješno hirurško uklanjanje.

Zračna terapija se također može koristiti za vrijeme operacije (online) kako bi se poboljšale šanse pacijenta za preživljavanje.

Neka su istraživanja pokazala da intraoperativna terapija zračenjem povećava preživljavanje za nekoliko mjeseci.

Pacijenti koji su podvrgnuti distalnoj resekciji pankreasa, što uključuje uklanjanje slezine, mogu dobiti predoperativni tretman radi smanjenja rizika od infekcije.

Postoperativni postupci

Pankreatktomija je ozbiljna operacija. Dakle, produžena hospitalizacija s prosječnim bolničkim boravkom od dvije do tri sedmice nakon što je nužna.

Neki pacijenti s karcinomom gušterače takođe mogu primiti kombinirano zračenje i hemoterapiju nakon operacije. Komplementarni tretman često poboljšava preživljavanje.

Nakon operacije, pacijenti osjećaju bol u trbuhu i propisuju im lijekove protiv bolova. Daljnji nadzor obnove i uklanjanja implantiranih cijevi je neophodan.

Opća pankreatktomija dovodi do stanja zvanog nedostatak pankreasa, jer hrana više ne može normalno biti obrađena enzimima koje producira gušterača. Izlučivanje inzulina takođe nije moguće.

Ovi uvjeti zahtijevaju zamjensku terapiju enzimima gušterače i injekcije inzulina.

U nekim slučajevima distalna resekcija pankreasa može dovesti do zatajenja organa, ovisno o općem zdravlju pacijenta prije operacije i stepenu uklanjanja pankreasa.

Rizici i komplikacije

Postoji prilično visok rizik od komplikacija povezanih s bilo kojim postupkom na gušterači. Komplikacije različitog stepena javljaju se u 41% slučajeva. Najopasnije od njih je postoperativno krvarenje, koje povećava rizik od smrtnosti i do 20-50%. U slučajevima postoperativnog krvarenja, pacijent se može ponovno operirati ili uputiti na druge postupke.

Jedna od najčešćih komplikacija pankreatoduodenektomije je odloženo pražnjenje želuca, stanje u kojem hrana i tekućina polako fermentiraju. Ova komplikacija se javlja kod 19% pacijenata.

Da bi se nosio s tim problemom, mnogi hirurzi koriste hranu za hranjenje u izvornom radnom području, kroz koji se hranjive materije mogu dostavljati direktno u creva pacijenta.

Ovaj postupak, nazvan enteralnom hranom, podržava ishranu ako želudac polako obnavlja svoju normalnu funkciju. Neki lijekovi mogu pomoći u ovom probavnom traktu.

Nakon potpunog uklanjanja gušterače, tijelo gubi sposobnost izdvajanja inzulina, enzima i drugih tvari.

Pacijenti obično obnavljaju normalnu aktivnost u roku od mjesec dana. Od njih se traži da izbjegavaju fizičke napore šest do osam tjedana nakon operacije i da ne upravljaju vozilom dok ne uzimaju lijekove.

Stopa smrtnosti za resekciju pankreasa posljednjih se godina smanjila na 5-10%, ovisno o stupnju agresivnosti operacije i iskustvu hirurga. Nažalost, karcinom gušterače je smrtonosni oblik raka gastrointestinalnog trakta. Međutim, pankreatktomija nudi šansu za liječenje, posebno kad operaciju izvodi iskusni hirurg.

Izjava o odricanju odgovornosti: Podaci predstavljeni u ovom članku o pankreaktomiji namijenjeni su samo informiranju čitatelja. Profesionalni medicinski stručnjak ne može biti zamjena za konsultacije.

Operacija Frey

Hirurgija po metodi Freya uključuje djelomičnu resekciju glave glave gušterače s naknadnom primjenom pankreatojejunoanastomoze.

Slična operacija je indicirana za hronični, teški pankreatitis koji iskače s jakim bolovima i strijama pankreasnog kanala, kao i uz prisustvo intraduktalnih kalkula i cističnih promjena na glavi žlijezde.

Prvo, doktor secira kanal pankreasa i iz njega izvlači kamenje, secira formirane strije. Tada hirurg djelomično ukloni glavu pankreasa. Tada se na jejunumu formira Ru petlja, primjenjuje se pankreatojejunoanastomoza koja spaja pankreasni kanal, reseciranu žlijezdu i isključuje se petlja Ru.

Potpuno uklanjanje gušterače prilično je rijetko i uz prisustvo određenih faktora. U čak i najtežim situacijama kirurzi radije čuvaju organ.

Uklanjanje gušterače je neizbežno ako dođe do nekroze organa, kada je neophodno spasiti život pacijenta. Totalna resekcija smatra se prilično složenim hirurškim zahvatima koji zahtijevaju određeno iskustvo.

Zbog blizine aortnog kanala operacija zahtijeva maksimalni oprez, a blizina ostalih organa poput želuca i dvanaestopalačnog crijeva, slezine i žuči, jetre otežava pristup gušterači. Ova intervencija traje oko 6 sati.

predavanje o potpunom uklanjanju pankreasa:

Posljedice

Među čestim komplikacijama takve intervencije, stručnjaci bilježe najčešće:

  • Infekcije ili teška krvarenja,
  • Prodiranje enzimskih supstanci pankreasa u peritoneum,
  • Oštećenje trbušnih organa ili neuspješna reakcija na anestetik.

Dijeta nakon operacije

Živjeti nakon pankreatktomije u prvim mjesecima je prilično teško. Neposredno nakon operacije pacijenta muče jaki bolovi u predjelu šavova, glad također ne odmara jer je strogo zabranjeno jesti nekoliko dana nakon intervencije. Nakon toga, pacijent će se morati pridržavati strogih prehrambenih potreba za životom.

Osnovni principi dijetalne prehrane nakon uklanjanja gušterače su mnoštvo i fragmentacija. Možete jesti samo one proizvode koje program dijetalne terapije omogućava.

  • U ishrani u povećanoj količini treba biti prisutan protein koji sudjeluje u obnovi staničnih membrana i ubrzava zarastanje.
  • Hranu s ugljikohidratima treba ograničiti, jer na pozadini proizvodnje inzulina narušava se endokrina funkcija gušterače.
  • Masnoće su strogo zabranjene; ​​dozvoljena je samo minimalna količina povrća ili maslaca.
  • Zabranjeno, slano, prženo i kiselo je također zabranjeno.

Životna očekivanja

Živjeti bez žljezdanog organa pankreasa sasvim je moguće. Iako ga niti jedan organ ne može zamijeniti, stoga će se nakon resekcije zdravstveno stanje pacijenta ozbiljno pogoršati ako ne poštuje strogu dijetu, slijede preporuke i recepte gastroenterologa.

Djelomičnim uklanjanjem prognoze su povoljnije, jer preostala tkiva organa preuzimaju sve funkcije gušterače. Ako se žlijezda potpuno ukloni, bit će potrebna cjeloživotna zamjenska terapija (uzimanje inzulina, enzima, korekcija prehrane itd.).

Pancreatectomy

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Pankreatktomija - uklanjanje pankreasa (u celini ili u delu organa) karcinomom raka ili akutnim pankreatitisom (sa nekrozom tkiva). Kada tumor zahvaća susjedne organe (slezinu, žučni mehur, dio tankog crijeva ili želuca, limfne čvorove) potrebno je i uklanjanje tih zahvaćenih područja.

, , , , , ,

Indikacije i metode pankreatktomije

U većini slučajeva operacija je propisana za zloćudne tumore na pankreasu, ponekad je potrebno uklanjanje organa za akutni pankreatitis (upala gušterače).

Kad se napravi rez na trbuhu, hirurg će ukloniti organ u potpunosti ili djelomično, osim gušterače, ako je tumor zahvatio susjedne organe, također se mogu ukloniti. Zatim se mjesto rezanja proširi ili učvrsti posebnim zagradama.

Ako je potrebno, drenažne cijevi postavljaju se u trbušnu šupljinu, duž kojih se probija tekućina, nakupljajući se na radnom mjestu hirurga. Ponekad specijalist uklanja drugu cjevčicu iz crijeva radi hranjenja cijevima.

Ako želite ukloniti samo dio gušterače, hirurg može upotrijebiti metodu laparoskopije - kroz male rupe hirurg ubacuje poseban uređaj s kamerom i malim kirurškim instrumentima pomoću kojih se vrši resekcija.

Prognoza pankreatktomije

Uz uklanjanje dijela organa, prognoze su povoljnije nego sa potpunim uklanjanjem gušterače, jer preostali dio žlijezde preuzima sav posao. Pri uklanjanju cijelog gušterače u probavnom sustavu dolazi do značajnog kvara i potrebna je stalna zamjenska terapija (prehrana, enzimi, inzulin).

Pankreatktomija se u većini slučajeva obavlja kako bi se spasio ljudski život. S kanceroznim tumorima, pa čak i sa značajnim lezijama, operacija je jedini način za poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Komplikacije pankreatktomije

Nakon uklanjanja gušterače mogu se pojaviti neke komplikacije - krvarenje, infekcija, reakcija na anestetike (nizak krvni pritisak, vrtoglavica i sl.); Kada se ukloni dio organa, enzimi pankreasa mogu iscuriti u trbušnu šupljinu, oštećenja susjednih organa.

Rizik od komplikacija raste s prekomjernom težinom, u starosti, s lošom prehranom, srčanim bolestima i organima.

, , , , , , , , , , , , ,

Njega i oporavak pankreatktomije

Nakon operacije u bolnici nekoliko dana liječnik će pratiti stanje pacijenta, takođe će biti propisani lijekovi protiv bolova i lijekova protiv mučnine. Ako su postavljene drenažne cijevi, liječnik će ih ukloniti nakon što se tijelo počne oporavljati.

Nakon pražnjenja pacijent treba pridržavati posebne prehrane, jer enzimi gušterače možda nisu dovoljni za probavu hrane. Takođe, ovisno o količini uklonjenog organa, mogu se propisati enzimski pripravci, inzulin (za reguliranje šećera u krvi).

Nakon operacije potrebno je pridržavati se nežnog režima, ne dizati tegove, ne preopteretiti (prosječno 1,5 - 2 mjeseca).

Period oporavka nakon operacije može trajati nekoliko mjeseci. Većina pacijenata primjećuje poteškoće kada slijede novu dijetu ili uzimaju nove lijekove.

Neki se pacijenti potiču da učestvuju u posebnim grupama za podršku koje pomažu poboljšanju njihovog psihološkog stanja.

, , , , , , ,

Vrste hirurgije gušterače

Operacija gušterače je hirurška intervencija povećane složenosti, jer je organ izuzetno osjetljiv i nije poznato kako će funkcionirati nakon resekcije ili uklanjanja tumora. Za operacije je karakterističan povećan rizik od smrti i razvoj zdravstvenih komplikacija.

Operacija gušterače je hirurška intervencija povećane složenosti, jer je organ izuzetno osjetljiv i nije poznato kako će funkcionirati nakon resekcije ili uklanjanja tumora.

Indikacije za distalnu pankreatktomiju

Ova operacija se koristi kao metoda hirurškog liječenja uklonjivog karcinoma žlijezde, odnosno kanceroznog tumora koji se može ukloniti.

Takođe, distalna pankreatktomija može se izvesti kod hroničnog pankreatitisa, žarišne pankreatonekroze, traumatičnih povreda žlezde, cista tela i repa pankreasa, ako konzervativni tretman ne daje pozitivan efekat.

Kada se tumor raka širi na slezinu, želudac, nadbubrežne žlijezde, dijafragmu ili debelo crijevo, organi koji su uključeni u proces raka reseciraju se ili u potpunosti uklanjaju.

Potpuna resekcija

Potpuno uklanjanje gušterače prilično je rijetko i uz prisustvo određenih faktora. U čak i najtežim situacijama kirurzi radije čuvaju organ.

Uklanjanje gušterače je neizbežno ako dođe do nekroze organa, kada je neophodno spasiti život pacijenta. Totalna resekcija smatra se prilično složenim hirurškim zahvatima koji zahtijevaju određeno iskustvo.

Zbog blizine aortnog kanala operacija zahtijeva maksimalni oprez, a blizina ostalih organa poput želuca i dvanaestopalačnog crijeva, slezine i žuči, jetre otežava pristup gušterači. Ova intervencija traje oko 6 sati.

Video predavanje o potpunom uklanjanju pankreasa:

Prije i poslije operacije

U medicinskoj klinici Elite pacijenti sa karcinomom gušterače leče se hemoterapijom i radioterapijom pre distalne pankreatktomije kako bi se smanjio kancerozni tumor.

Nakon operacije, pacijenti se takođe podvrgavaju hemoterapiji i terapiji zračenjem kako bi se spriječio ponovni pojavljivanje raka.

Simptomi raka gušterače

Manifestacije raka gušterače često se javljaju prekasno i nije ih lako prepoznati. Sledeći simptomi mogu izazvati budnost:

  • bol u gornjem dijelu trbuha zbog pojasa ili širenje u leđa,
  • gubitak apetita i značajan gubitak težine,
  • požutenje kože i sluzokože,
  • probavne smetnje u obliku opstipacije ili proliva,
  • dispeptični simptomi u vidu mučnine i povraćanja, što ne donosi olakšanje.

PREVENCIJA I DIJAGNOSTIKA

Čimbenici rizika od raka gušterače

Specifičan skrining za karcinom gušterače koji bi mogao pružiti ranu dijagnozu ne postoji.

Faktori rizika su:

  • pušenje alkohola i cigareta,
  • gojaznost
  • obilno meso i loša prehrana s voćem i povrćem,
  • gojaznost
  • hronični pankreatitis i dijabetes

Nasljedna predispozicija za karcinom gušterače

Italijanski ljekari već duži niz godina istražuju temu genetske predispozicije za karcinom gušterače. U nekim slučajevima, „porodični karcinom gušterače“ (PCA) se primećuje (oko 3% slučajeva) ako porodice imaju najmanje dvoje rođaka s karcinomom pankreasa. Ovi sindromi uključuju: nasljedni sindrom multiplaplastičnog nevusa povezan s melanomom (FAMMM), Peitz-Jägersov sindrom (PJS), nasljedni pankreatitis (HP), nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom (HNPCC), nasljedni sindrom karcinoma dojke i jajnika (HBOC), cistična fibroza (CF), porodična adenomatozna polipoza (FAP), Fanconijeva anemija

Dijetološka profilaksa raka gušterače *

Na temelju temeljne procjene rezultata dobivenih tijekom znanstvenog istraživanja postalo je moguće identificirati određene rizične faktore u prehrani i zaštitne faktore za specifične vrste raka. Stručnjaci su rezultate svrstali u četiri nivoa: „ubedljivi dokazi“, „verovatni dokazi“, „ograničeni dokazi“ i poslednji nivo, kombinujući one efekte za koje je njihova veza sa tumorom najverljivija. Preporuke se temelje na uvjerljivim i vjerodostojnim dokazima.

Prehrambeni faktori rizika za karcinom gušterače:

  • prekomjerna težina i gojaznost (snažni dokazi),
  • trbušnog masnog tkiva (vjerojatni dokazi).

Prehrambeni zaštitni faktori karcinoma gušterače:

Hrana bogata solima folne kiseline: zeleno povrće (špinat, cikorija, endivija, blitva), brokula, proklijala pšenica (vjerojatni dokazi). aksijalna telangiektazija (AT) i Fanconijeva anemija (FA).

Liječenje tumora gušterače i klinička ispitivanja

Operabilnost raka pankreasa

U 2015. godini u Italiji je otkriće koje promiče potpunije i efikasnije liječenje raka gušterače. Talijanski ljekari identificirali su 4 vrste maligniteta pankreasa koji različito reagiraju na određene lijekove i tretmane. Trenutno je u toku izbor lijekova i metoda za liječenje specifičnih vrsta karcinoma gušterače. Ovo je nesumnjiv uspjeh italijanskih ljekara, govoreći o bogatom iskustvu u liječenju patologija ovog tipa i visokoj profesionalizmu.

Tradicionalno, glavna tehnika u lečenju raka pankreasa je operacija. U vrijeme dijagnoze, nažalost, samo 5-20% tumora gušterače radikalno je operirano. Izbor operacije ovisi o veličini i lokaciji tumora. Operacije za uštedu organa - distalna pankreatktomija sa splenektomijom, duodenektomija sa resekcijom glave pankreasa. U težim slučajevima potrebna je totalna pankreatktomija. U slučaju moguće resekcije, od presudne je važnosti kontaktirati one centre za rak u kojima se perioperativni morbiditet i smrtnost svode na minimum. To zavisi, prvo, od iskustva i velikog broja operiranih slučajeva, a drugo, od međusobno integriranog iskustva različitih specijalista (onkološki hirurg, hemoterapeut, radiolog, endoskopist-gastroenterolog, interventni radiolog, patolog, nutricionista, endokrinolog). Svi su ovi centri u Italiji i imaju stručnjake koji aktivno surađuju međusobno kako bi se optimizirali režimi dijagnoze i liječenja ove vrste tumora.

Minimalno invazivan pristup u liječenju raka pankreasa

Zbog poboljšanja tehnologija, alata i metoda minimalno invazivne hirurgije postalo je moguće koristiti laparoskopski minimalno invazivni pristup u liječenju zloćudnih bolesti gušterače. Uz pomoć laparoskopije utvrđuje se stadijum i prevalenca tumora, a može se izvesti i distalna pankreatktomija. Ova je tehnika nježnija i sigurnija te daje značajnu prednost u odnosu na radikalne operacije koje izvodi laparotomija.

U postoperativnom razdoblju endokrinolozi i nutricionisti utvrđuju i ispravljaju moguće promjene u metabolizmu u obliku šećerne bolesti.

Hemoterapija protiv raka pankreasa

Kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje tumora i metastaza, koriste se adjuvantni lijekovi za kemoterapiju. Adjuvanska kemoterapija usmjerena na sprečavanje ponovnog nastanka tumora predstavlja razuman pristup liječenju pacijenata koji su pod visokim rizikom od ponovne pojave bolesti, uprkos resekciji. U slučaju neoperabilnog tumora ili značajnih metastaza, preferirano je samo kemoterapija. Zahvaljujući novim kombinacijama lijekova za kemoterapiju posljednjih godina, moguće je optimizirati liječenje raka u kasnijim fazama. Kemoterapija gemcitabinom se decenijama smatra jedinim standardom liječenja, a lista efikasnih kemoterapijskih sredstava značajno je nadopunjena lijekovima kao što su irinotekan, oksaliplatin i nab-paklitaxel.

Bilijarna endoprotetika ili drenaža

Alternativa palijativnoj operaciji u slučaju žutice je postavljanje bilijarne endoproteze endoskopijom (endoskopska retrogradna holangiopankreatografija, ERCP). štoviše, uspješni rezultati su više od 80%, trajanje hospitalizacije i rizik od smrtnosti su smanjeni. U bolesnika s kontraindikacijama endoproteticima, kao i kod onih koji su podvrgnuti resekciju želuca, moguća je vanjska bilijarna drenaža.

Klinička ispitivanja raka pankreasa

U Italiji se trenutno nalaze klinička ispitivanja koja će proučavati pripreme neoadjuvantne hemoterapije za potencijalno operirani karcinom kao i nove biološke lijekove za liječenje metastaza tumora. Potpuno novo područje rada specijalista je potraga za molekularnim markerima kako u porodičnom, tako i u sporadičnom obliku bolesti.

Ako ozbiljno razmišljate o liječenju u Europi, onda je Italija dobar izbor. U Milanu, na udaljenosti od 15 minuta vožnje automobilom od centra grada, nalazi se šest najvećih centara za rak, potpuno opremljenih najnovijom tehnologijom, sa visoko kvalifikovanim ljekarima. Samo vam preporučujemo gdje je bolje riješiti neki problem i pomoći da se riješe sve formalnosti.

DODATNI MATERIJALI NA TEMU:

  • Liječenje raka gušterače u Italiji - novo liječenje
  • Italijani razvijaju lijek za rak gušterače
  • Liječenje tumora pankreasa u Europi
  • Novi standardi za liječenje raka gušterače

Koji su simptomi raka pankreasa?

U ranim fazama rak gušterače je obično asimptomatski. Sledeći znakovi i simptomi karakteristični su ne samo za rak gušterače, već i za neke druge bolesti. Zakažite sastanak sa lekarom ako imate:

žutica (požutanje kože i proteina za oči),

bol u gornjem ili srednjem dijelu trbuha,

bezrazložno mršavljenje

Onkologija pankreasa slabo je dijagnosticirana u ranim fazama.

Rak gušterače je teško dijagnosticirati iz sljedećih razloga:

U ranim fazama bolesti pacijenti nemaju očigledne znakove ili simptome patologije.

Tipični znakovi i simptomi karcinoma gušterače slični su onima mnogih drugih bolesti.

Gušterača se skriva iza drugih unutrašnjih organa, uključujući želudac, tanko crijevo, jetru, žučni mehur, slezinu i žučne puteve.

Da bi otkrili karcinom gušterače, izraelski ljekari pacijentima propisuju testove i studije kako bi provjerili stanje gušterače.

Rak gušterače: Predviđanja

Prognoza i izbor metoda lečenja za onkologiju pankreasa zavise od sledećih okolnosti:

mogućnost operativnog uklanjanja tumora, stadij bolesti (veličina tumora i prisustvo ili odsustvo ćelija raka izvan gušterače, to jest u susjednim tkivima, limfnim čvorovima ili na udaljenim unutrašnjim organima i strukturama),

opšte zdravstveno stanje pacijenta

primarna dijagnoza ili relaps karcinoma (ponovni razvoj bolesti nakon liječenja).

Rak gušterače može se lečiti samo ako je otkriven prije širenja. Ako je tumor stvorio metastaze, pacijentu je propisana palijativna terapija. Palijativna terapija poboljšava kvalitetu života pacijenta, pomažući u borbi protiv simptoma i komplikacija bolesti.

Dijagnoza karcinoma pankreasa u Izraelu

Stručni ljekar onkološkog odjela Ichilov MC-a

Često je razvoj karcinoma gušterače povezan s porodičnom anamnezom ove bolesti. Stoga su osobe čiji su bliski rođaci oboljeli od raka gušterače prošli genetska ispitivanja u Izraelu. Nakon utvrđivanja genetskog problema, pacijentu se pojedinačno odabire istraživački program za ranu dijagnozu raka.

Glavne metode dijagnoze karcinoma gušterače:

endosonografija - ultrazvuk, u kojem se senzor postavlja na kraj endoskopa i ubacuje u probavni trakt kroz jednjak.

Ove metode omogućavaju ne samo otkrivanje tumora, već i procjenu njegove operabilnosti. Za procjenu prevalencije procesa može se propisati PET-CT.

Za dijagnosticiranje ove vrste raka može se upotrijebiti krvni test za tumorski marker CA 19-9. Međutim, treba imati na umu da, uz neke vrste raka gušterače, rezultati ove analize ostaju normalni.

Kako se rak pankreasa liječi u Izraelu?

Šef međunarodnog odbora američkog udruženja hirurških onkologa.

Jedini način postizanja potpunog lijeka za karcinom gušterače je operacija:

totalna pankratektomija ili potpuno uklanjanje gušterače.

Opšte prihvaćena opcija za hirurško liječenje u ovom slučaju je otvorena hirurgija. Laparoskopske hirurške intervencije se ponekad izvode, ali nisu pogodne za sve pacijente. Pored toga, laparoskopska operacija zahteva mnogo iskustva od hirurga.

Šef Odjela za onkologiju MC Ihilov-Surasky.

Rak gušterače često koristi protokol hemoterapije nazvan FOLFIRINOX. To uključuje

‼ Nedavna istraživanja pokazala su da vam ovaj protokol omogućava kontrolu bolesti (uključujući u naprednim fazama) bolju od tradicionalnog protokola s gemcitabinom.

pacijentu se može propisati

tretmani svaki trajan

Trošak liječenja raka gušterače u Izraelu?

Izraelsko udruženje liječnika često dobija pitanja o troškovima dijagnosticiranja i liječenja raka pankreasa. Zbog toga će dati prosječne cijene za neke vrste liječenja.

PostupakTrošak
Ultrazvuk abdomena$480
Trbušna računalna tomografija$1520
Biopsija pankreasa$4050
Whipple operacija s desetodnevnom hospitalizacijom u ugodnoj privatnoj klinici$51 000

Liječenje karcinoma gušterače je posebno teško. Samo vrlo iskusan specijalist može uspješno izvršiti djelomično uklanjanje žlijezde ili odabrati ispravan protokol kemoterapije za određenog pacijenta. Ako vam nije lako odabrati liječnika i trebate savjet - kontaktirajte nas.

Izraelsko udruženje ljekara pacijentima pruža konsultacije potpuno besplatno. Ispunite kontakt obrazac i dobit ćete odgovor u roku sljedećeg dana.

Koje se operacije rade na gušterači i jesu li opasne?

Sledeće vrste hirurških intervencija:

  1. Totalna resekcija. Ponekad hirurg mora donijeti važne odluke tokom postupka. Intervencija traje najmanje 7 sati.
  2. Subtotalna pankreatktomija je djelomično uklanjanje gušterače. Ostao je samo mali dio organa, koji se nalazi u blizini dvanaesnika.
  3. Resekcija pankreato-dvanaestopalačnog creva najteža je operacija. Uklanjaju se gušterača, dvanaestopalačno crevo, žučni mehur i deo želuca. Propisan je u prisustvu malignih tumora. Opasno je velikim rizikom od ozljeda okolnih tkiva, pojavom postoperativnih komplikacija i smrti.

Laparoskopija

Laparoskopska operacija, koja se ranije koristila isključivo u dijagnostičke svrhe, sada može poboljšati pacijentovo stanje s nekrozom pankreasa i benignim tumorima gušterače.

Za operaciju je karakterističan kratak period oporavka, nizak rizik od komplikacija.

Kada se koristi endoskopska metoda, organu se pristupa kroz mali rez, a video nadzor čini postupak sigurnim i efikasnim.

Uklanjanje tumora

Eliminacija benignih tumora pankreasa vrši se na dva načina:

  1. Beger operacija. Pristup organu je disekcijom gastrokoličnog ligamenta, nakon čega se izdvaja gornja mezenterijska vena. U gornji i donji deo gušterače nanose se zadržavajući šavovi. Nakon radikalne ekscizije, glava organa isthmus-a podiže se i odvaja od superiorne portalne vene.
  2. Operacija Frey - djelomično uklanjanje ventralnog dijela glave gušterače uzdužnom pankreatojejunostomiasis.

Transplantacija gušterače propisana je za teški dijabetes.

Slična operacija propisana je i za teški dijabetes. Kontraindikacije su iste kao i kod transplantacije drugih organa.

Gušterača za transplantaciju dobiva se od mladog davatelja koji ima moždanu smrt. Takva operacija povezana je s visokim rizikom odbacivanja presađenog organa, stoga se provodi u pozadini imunosupresivne terapije.

U nedostatku komplikacija, metabolizam se normalizira, potreba za primjenom inzulina nestaje.

Kompletno uklanjanje organa

Potpuna resekcija je indicirana za bolesti praćene nekrozom organskih tkiva. Operacija je propisana tek nakon detaljnog pregleda tijela, u prisustvu apsolutnih indikacija. Nakon potpunog uklanjanja gušterače, pacijentu će biti potreban doživotni unos enzima, inzulina, posebna prehrana, redovne posjete endokrinologu.

Abdominization

Ova metoda uključuje uklanjanje gušterače u trbušnu šupljinu. Koristi se za bolesti koje prate nekroza pankreasa bez topljenja tkiva i stvaranja praznina.

Za vrijeme operacije peritoneum secira, organ se odvaja od okolnih tkiva i pomiče prema stražnjem dijelu omentuma. Nakon trbuha prestaje stvaranje upalnog eksudata, toksičnih produkata raspadanja i pankreasnog soka u retroperitonealnom prostoru.

Stenting

Hirurgija je efikasan način da se riješite opstruktivne žutice. Postoji nizak rizik od komplikacija i jednostavnosti u izvršavanju.Stentiranje kanala pankreasa izvodi se endoskopski. Tokom operacije postavlja se metalna proteza premazana antibakterijskim prskanjem. Na taj se način smanjuje rizik od začepljenja i infekcije stenta.

Drenaža

Sličan postupak se obavlja u slučaju razvoja opasnih posljedica nakon izravne intervencije. Raširena upotreba drenaže rezultat je visokog rizika od specifičnih komplikacija u ranom postoperativnom razdoblju. Glavni zadaci operacije su pravovremeno i potpuno uklanjanje upalnog eksudata, uklanjanje gnojnih žarišta.

Operacija pankreasa

Anestezija je prva stavka u hirurškom zahvatu.

Približni hirurški postupak uključuje sljedeće stavke:

  • anestezija, uvođenje mišićnih relaksana,
  • pristup gušterači,
  • pregled organa
  • uklanjanje tečnosti iz vreće koja razdvaja pankreas od stomaka,
  • uklanjanje površinskih praznina,
  • ekscizija i čep hematoma,
  • ubod oštećenih tkiva i kanala organa,
  • uklanjanje dijela repa ili glave sa segmentom dvanaestopalačnog creva u prisustvu benignih tumora,
  • instalacija za odvodnju
  • slojno šivanje tkanina,
  • nanošenje sterilnog preliva.

Trajanje operacije ovisi o razlogu koji je postao indikacija za njegovo provođenje i iznosi 4-10 sati.

Približne cijene hirurških intervencija na pankreasu:

  • resekcija glave - 30-130 hiljada rubalja.,
  • ukupna pankreatktomija - 45-270 hiljada rubalja,
  • ukupna duodenopankreatktomija - 50,5-230 hiljada rubalja,
  • stentiranje pankreasnog kanala - 3-44 hiljada rubalja.,
  • uklanjanje benignog tumora pankreasa endoskopskom metodom - 17-407 hiljada rubalja.

Postoperativni period

Postoperativni oporavak pacijenta uključuje sljedeće mjere:

  1. Ostanite na jedinici intenzivne nege. Faza traje 24 sata i uključuje praćenje vitalnih pokazatelja u tijelu: krvni pritisak, glukoza u krvi, tjelesna temperatura.
  2. Prebacivanje na hirurško odeljenje. Trajanje bolničkog liječenja je 30-60 dana. Za to vrijeme, tijelo se prilagođava i počinje normalno funkcionirati.
  3. Postoperativna terapija To uključuje terapijsku dijetu, normalizaciju razine glukoze u krvi, unos enzimskih pripravaka, fizioterapeutske procedure.
  4. Pridržavanje mirovanja, organizacija optimalnog režima dana nakon otpusta iz bolnice.

Nakon operacije morate konzumirati dovoljno vode.

Načela dijetalne terapije nakon operacije organa gušterače:

  1. Usklađenost sa mnoštvom unosa hrane. Jedite najmanje 5-6 puta dnevno.
  2. Ograničite količinu konzumirane hrane. Obrok ne smije biti veći od 300 g, posebno u prvim mjesecima nakon operacije.
  3. Konzumiranje dovoljno vode. Potrebno je ukloniti toksine i održavati normalno stanje krvi.
  4. Pridržavanje liste dozvoljenih i zabranjenih proizvoda. Odbijte alkohol, gazirana pića, konditorije, čokoladu, kafu, konzervirane proizvode, kobasice.

Komplikacije nakon operacije

Najčešća posljedica operacije gušterače je porast tjelesne temperature.

Najčešće posljedice operacije pankreasa su:

  • masovno unutrašnje krvarenje
  • tromboza
  • groznica
  • probavni poremećaji (mučnina i povraćanje, zatvor, praćen dijarejom),
  • vezanost bakterijskih infekcija,
  • stvaranje fistula i apscesa,
  • peritonitis
  • sindrom akutnog bola
  • razvoj šok uslova,
  • pogoršanje šećerne bolesti
  • nekroza tkiva organa nakon resekcije,
  • poremećaj cirkulacije.

Životna prognoza

Trajanje i kvaliteta života pacijenta ovise o općem stanju tijela, vrsti izvedene operacije, pridržavanju uputstava liječnika u periodu oporavka.

Resekcija pankreato-dvanaestopalačnog creva ima visoku stopu smrtnosti.

Resekcija žlijezde s rakom povezana je s povećanim rizikom od recidiva. Prosječna stopa 5-godišnjeg preživljavanja nakon takve operacije ne prelazi 10%. Pacijent ima sve šanse da se vrati u normalan život nakon resekcije glave ili repa organa kod akutnog pankreatitisa ili benignih tumora.

Pregledi hirurške gušterače

Polina, 30 godina, Kijev: „Prije dvije godine podvrgla se operaciji uklanjanja tijela i repa pankreasa. Ljekari su šanse za preživljavanje ocijenili kao minimalne. Veličina preostalog dijela organa ne prelazi 4 cm.

U bolnici sam trebala provesti 2 mjeseca, primenjeni su antibakterijski i lijekovi protiv bolova, enzimi. Nakon nekoliko mjeseci, stanje se poboljšalo, ali nije bilo moguće dobiti na težini.

Slijedim strogu dijetu, pijem lijekove. "

Alexander, 38 godina, Chita: „Već tri godine bolovi u epigastričnoj regiji mučili su se, doktori su postavili različite dijagnoze. U 2014. godini u teškom je stanju ušao na hirurško odjeljenje, gdje su mu resecirali glavu pankreasa. Period oporavka je bio težak, u dva mjeseca je izgubio 30 kg. Već tri godine pratim strogu dijetu, težina postepeno raste. "

Operacija gušterače: indikacije, vrste, prognoza

Gušterača je jedinstven organ u smislu da je istovremeno žlezda spoljne i unutrašnje sekrecije. Proizvode enzime potrebne za probavu i ulaze u crijevni trakt kroz izlučne kanale, kao i hormone koji direktno ulaze u krvotok.

Gušterača se nalazi u gornjem katu trbušne šupljine, neposredno iza stomaka, retroperitonealno, prilično duboko. Uslovno je podijeljena u 3 dijela: glava, tijelo i rep.

Pričvršćena je za mnoge važne organe: glava je zahvaćena dvanaesnikom, zadnja površina joj je usko susjedna desnom bubregu, nadbubrežnoj žlijezdi, aorti, gornjoj i inferiornoj veni kavi, mnogim drugim važnim žilama i slezini.

struktura gušterače

Gušterača je jedinstveni organ ne samo u pogledu svoje funkcionalnosti, već i strukture i lokacije. Ovo je parenhimski organ, koji se sastoji od vezivnog i žljezdanog tkiva, s gustom mrežom kanala i krvnih žila.

Pored toga, možemo reći da se ovaj organ malo razumije u smislu etiologije, patogeneze, pa prema tome, i liječenja bolesti koje na njega utječu (posebno akutnog i hroničnog pankreatitisa). Ljekari uvijek paze na takve pacijente, jer se tijek pankreasa nikada ne može predvidjeti.

Ova struktura ovog organa, kao i njegov neudoban položaj, čine ga izuzetno neugodnim za kirurge.

Svaka intervencija na ovom području prepun je razvoja mnogih komplikacija - krvarenja, suppuration, recidivi, puštanje agresivnih enzima izvan tijela i topljenja okolnih tkiva.

Stoga možemo reći da se gušterača operira samo iz zdravstvenih razloga - kad je jasno da nijedna druga metoda ne može ublažiti stanje pacijenta ili spriječiti njegovu smrt.

Indikacije za operaciju

  • Akutna upala s pankreasnom nekrozom i peritonitisom.
  • Nekrotični pankreatitis sa suppuracijom (apsolutna indikacija za hitnu operaciju).
  • Apscesi.
  • Povrede krvarenja.
  • Tumori
  • Ciste i pseudociste, koje prate bol i oslabljen odljev.
  • Hronični pankreatitis s jakim bolovima.

Hirurgija za akutni pankreatitis

Mora se reći da ne postoje jedinstveni kriteriji za indikacije za operaciju akutnog pankreatitisa. Ali postoji nekoliko strašnih komplikacija, gdje su kirurzi jednoglasni: nemiješanje će neizbježno dovesti do smrti pacijenta. Za hirurgiju pribegavaju:

  • Zaražena nekroza pankreasa (gnojno spajanje žlezdanog tkiva).
  • Neefikasnost konzervativnog liječenja dva dana.
  • Apsces gušterače.
  • Purulentni peritonitis.

Suppuracija nekroze pankresa je najčešći komplikacija akutnog pankreatitisa. S nekrotičnim pankreatitisom javlja se u 70% slučajeva. Bez radikalnog tretmana (operacija), smrtnost se približava 100%.

Hirurgija inficirane pankreasne nekroze je otvorena laparotomija, nekrektomija (uklanjanje mrtvog tkiva), drenaža postoperativnog kreveta.

U pravilu, vrlo često (u 40% slučajeva) postoji potreba za ponovljenim laparotomijama nakon određenog vremena kako bi se uklonile ponovno oblikujuća nekrotična tkiva.

Ponekad se za to trbušna šupljina ne šiva (ostavlja se otvorenu), uz rizik od krvarenja privremeno se tampira mesto uklanjanja nekroze.

U novije vrijeme, međutim, operacija izbora za ovu komplikaciju je nekrektomija u kombinaciji s intenzivnim postoperativnim ispiranjem: nakon uklanjanja nekrotičnog tkiva u postoperativnom polju ostavljaju se drenažne silikonske cijevi kroz koje se provodi intenzivno pranje antisepticima i otopinama antibiotika, uz istodobnu aktivnu aspiraciju (usisavanje).

Ako je uzrok akutnog pankreatitisa žučna bolest, istovremeno se provodi holecistektomija (uklanjanje žučnog mjehura).

lijevo: laporoskopska holecistektomija, desno: otvorena holecistektomija

Minimalno invazivne metode, poput laparoskopske hirurgije, ne preporučuju se kod nekroze pankreasa. Može se izvesti samo kao privremena mjera kod vrlo teških pacijenata za smanjenje edema.

Apsces gušterače nastaju na pozadini ograničene nekroze infekcijom ili dugoročno sa suppuracijom pseudocista.

Cilj liječenja, kao i svaki apsces, je obdukcija i drenaža. Operacija se može izvesti na više načina:

  1. Otvorena metoda. Izvršava se laparotomija, otvara se apsces i drenaža mu se šupljina dok se potpuno ne očisti.
  2. Laparoskopska drenaža: pod kontrolom laparoskopa otvara se apsces, uklanjaju se neživa tkiva i postavljaju se drenažni kanali, baš kao i kod opsežne nekroze pankreasa.
  3. Unutrašnja odvodnja: apsces se otvara kroz stražnji dio želuca. Takva se operacija može izvesti ili laparotomski ili laparoskopski. Rezultat - sadržaj apscesa izlazi kroz formiranu umjetnu fistulu u želudac. Cista se postepeno ukida, prstenasti otvor se učvršćuje.

Operacija pseudociste pankreasa

Pseudociste u gušterači nastaju nakon rješavanja akutnog upalnog procesa. Pseudocista je šupljina bez formirane membrane ispunjene pankreasnim sokom.

Pseudociste mogu biti prilično velike (promjera više od 5 cm), opasne po tome:

  • Mogu komprimirati okolna tkiva, kanale.
  • Uzrokuju hroničnu bol.
  • Moguća je suppuracija i stvaranje apscesa.
  • Ciste koje sadrže agresivne probavne enzime mogu uzrokovati vaskularnu eroziju i krvarenje.
  • Napokon, cista može probiti u trbušnu šupljinu.

Tako velike ciste, popraćene bolom ili stiskanjem kanala, podliježu operativnom uklanjanju ili drenaži. Glavne vrste operacija s pseudocistima:

  1. Perkutana vanjska drenaža ciste.
  2. Ekscizija ciste.
  3. Unutrašnja odvodnja. Princip je stvaranje anastomoze ciste sa želucem ili petljom creva.

Resekcija je uklanjanje dela nekog organa. Resekcija gušterače najčešće se vrši kada je oštećen tumorom, s ozljedama, rjeđe s kroničnim pankreatitisom.

Zbog anatomskih značajki dovoda krvi gušterače, može se ukloniti jedan od dva dijela:

  • Glava zajedno sa dvanaesnikom (jer imaju zajedničku opskrbu krvlju).
  • Distalni presjek (tijelo i rep).

Resekcija pankreatoduodenala

Prilično uobičajena i dobro razvijena operacija (Whippleova operacija).

To je uklanjanje glave gušterače zajedno sa ovojnicom dvanaestopalačnog crijeva, žučnog mjehura i dijela želuca, kao i susjednih limfnih čvorova.

Nastaje najčešće sa tumorima koji se nalaze u glavi gušterače, rakom vater-papile, a takođe u nekim slučajevima i sa hroničnim pankreatitisom.

Uz uklanjanje zahvaćenog organa zajedno s okolnim tkivima, vrlo je važna faza rekonstrukcija i stvaranje izljeva žuči i pankreasnog sekreta iz pankreasnog stada. Ovaj dio probavnog trakta kao da se ponovo sastavlja. Stvoreno je nekoliko anastomoza:

  1. Izlaz želuca pomoću jejunuma.
  2. Sluznica pankreasa sa crijevnom petljom.
  3. Zajednički žučni kanal sa crevima.

Postoji tehnika uklanjanja kanala pankreasa ne u crijeva, već u želudac (pankreatogastroanastomosis).

Distalna resekcija pankreasa

Izvodi se s tumorima na tijelu ili repu. Mora se reći da su maligni tumori ove lokalizacije gotovo uvijek neoperativni jer brzo prerastu u crijevne žile.

Stoga se najčešće takva operacija izvodi s benignim tumorima. Distalna resekcija obično se vrši zajedno s uklanjanjem slezine.

Distalna resekcija je više povezana s razvojem dijabetes melitusa u postoperativnom razdoblju.

Distalna pankreatktomija (uklanjanje repa pankreasa slezinom)

Ponekad se volumen operacije ne može unaprijed predvidjeti. Ako se pregledom utvrdi da se tumor jako proširio, moguće je potpuno uklanjanje organa. Ova se operacija naziva totalna pankreatktomija.

Hirurgija kod hroničnog pankreatitisa

Hirurška intervencija kod hroničnog pankreatitisa provodi se samo kao metoda ublažavanja pacijentovog stanja.

  • Drenaža kanala (uz izrazito kršenje propusnosti kanala, stvara se anastomoza sa jejunumom).
  • Resekcija i drenaža cista.
  • Resekcija glave s opstruktivnom žuticom ili stenozom dvanaesnika.
  • Pankreatktomija (s jakim sindromom uporne boli, opstruktivna žutica) s ukupnim oštećenjem organa.
  • Ako u kanalima pankreasa postoje kamenje koje sprečavaju odliv sekreta ili uzrokuju jake bolove, može se izvesti operacija wirsungotomije (disekcija kanala i uklanjanje kamena) ili drenaža kanalizacije iznad razine opstrukcije (pankreatojejunoanastomosis).

Preoperativni i postoperativni periodi

Priprema za operaciju na pankreasu ne razlikuje se puno od pripreme za druge operacije.

Posebnost je u tome što se operacije na gušterači izvode uglavnom iz zdravstvenih razloga, odnosno samo u slučajevima kada je rizik od ne interferencije mnogo veći od rizika same operacije.

Stoga je kontraindikacija za takve operacije samo vrlo ozbiljno stanje pacijenta. Operacija gušterače izvodi se samo pod općom anestezijom.

Nakon operacije na gušterači, prvih nekoliko dana provodi se parenteralna prehrana (hranjive otopine ubrizgavaju se u krv kapaljkom) ili se postavlja operacija crijeva tijekom operacije, a posebne smjese hranjivih sastojaka ubrizgavaju se direktno u crijeva kroz nju.

Tri dana kasnije moguće je prvo piti, a zatim trljati polu-tečnu hranu bez soli i šećera.

Život nakon resekcije ili uklanjanja gušterače

Gušterača je, kao što je već spomenuto, vrlo važan i jedinstven organ za naše tijelo. Proizvodi niz probavnih enzima, kao i samo gušterača proizvodi hormone koji regulišu metabolizam ugljikohidrata - inzulin i glukagon.

Međutim, treba napomenuti da se obje funkcije ovog organa mogu uspješno nadoknaditi nadomjesnom terapijom. Čovjek neće moći preživjeti, na primjer, bez jetre, ali bez gušterače pravilnim načinom života i adekvatno odabranim liječenjem, možda će živjeti mnogo godina.

Koja su pravila života nakon operacija na gušterači (posebno za resekciju dijela ili cijelog organa)?

  • Strogo pridržavanje dijeta do kraja života. Treba jesti u malim porcijama 5-6 puta dnevno. Hrana treba biti lako probavljiva s minimalnim udjelom masti.
  • Apsolutno isključivanje alkohola.
  • Unos enzimskih pripravaka u enterički premaz koji je propisao ljekar.
  • Samokontrolacija šećera u krvi. Razvoj dijabetesa resekcijom dijela gušterače uopće nije obavezna komplikacija. Prema različitim izvorima, razvija se u 50% slučajeva.
  • Kada se dijagnosticira dijabetes melitus - inzulinska terapija prema shemama koje propisuje endokrinolog.

Obično se prvih meseci nakon operacije telo prilagođava:

  1. Pacijent u pravilu gubi na težini.
  2. Osjećaju se nelagoda, težina i bolovi u trbuhu nakon jela.
  3. Primjećuju se česte olabavljene stolice (obično nakon svakog obroka).
  4. Primjećuju se slabost, nelagoda i simptomi nedostatka vitamina zbog malapsorpcije i ograničenja prehrane.
  5. Prilikom propisivanja inzulinske terapije u početku su moguća česta stanja hipoglikemije (stoga se preporučuje držati razinu šećera iznad normalnih vrijednosti).

Ali postepeno se tijelo prilagođava novim uvjetima, pacijent također uči samoregulaciju, a život na kraju ulazi u normalan ritam.

Ostavite Svoj Komentar