Zaslađivač: što je, umjetna i prirodna sladila

Prvo zaslađivač, saharin, sintetizovan je i patentiran krajem 19. vijeka. Sada je poznato preko 200 takvih tvari. Najčešći sintetički nadomjesci šećera su saharin (E954), aspartam (E951), neotam (E961), ciklamat (E952), suklamat, taumatin (E957), sukraloza (E955), sukrazit (E955), acesulfam (E950), neohesperidin (E959), laktuloza, alitam (E956), glicirizin (E958). Imaju identifikacijski indeks koji se može vidjeti na ambalaži.

Umjetna zaslađivača široko se koriste u prehrambenoj industriji u proizvodnji konditorskih proizvoda, sladoleda i pića. Vrlo su jeftine. Pored toga, tijelo ne apsorbira sintetičke zaslađivače, nemaju kalorije, pa prema tome, nemaju nikakvu energetsku vrijednost. Iz gore navedenog, čini se, proizlazi logičan zaključak o prednostima tih tvari tijekom ishrane. Ali ispada da to nije tako.

Kako zaslađivači utiču na tijelo?

Ali umjetni nadomjesci šećera ne zadovoljavaju gornje uvjete. Oni ne samo da ne pomažu u gubitku kilograma, već također štete organizmu. Uz to, oni su puno opasniji od šećera. Zbog toga bi dijetalce trebalo bolje odbaciti.

Uz pomoć umjetnih zamjena za šećer, nećete moći smršavjeti. Slatki okus, djelujući na receptore u ustima, priprema tijelo za unos ugljikohidrata. No, budući da ugljikohidrati izostaju, dolazi do kršenja prirodnih procesa koji se odvijaju u tijelu, zbog čega tijelu trebaju ugljikohidrati i apetit se počinje povećavati. Osim toga, kada slatkiši uđu u organizam, mozak daje signal o potrebi da se oslobodi inzulin kako bi sagorjeli šećer. Ova situacija dovodi do povećanja koncentracije inzulina u krvi i naglog pada razine šećera, što je korisno oboljelima od dijabetesa, a uopće nije neophodno zdravim ljudima. Stoga se umjetna sladila preporučuju samo dijabetičarima.

Postoji još jedan „minus“ od upotrebe zaslađivača. Ako sa sljedećim obrokom jedete ugljikohidrate, oni će tada početi intenzivno prerađivati, a dobivena glukoza taložit će se u obliku masti. Kao rezultat, ne samo da ćete smršaviti, već ćete i dodati višak kilograma.

Ali ispada da zaslađivači ne samo da ne pomažu u uklanjanju suvišne težine, već mogu značajno narušiti zdravlje. Stoga su u mnogim zemljama one zvanično zabranjene.

Svi supstituenti za umjetni šećer:

  • ne pripadaju prirodnim tvarima i stvaraju se sintetički,
  • uzrokovati mučninu, vrtoglavicu i alergije,
  • stvoriti osećaj gladi i povećati apetit,
  • može poremetiti razvoj organizma ako se koriste u ishrani djece, kao i trudnica i dojilja,
  • provociraju hipoglikemiju,
  • mogu izazvati kancerogene tumore, kao i izazvati bolesti jetre, bubrega i nervnog sistema,
  • razlaže se u tijelu, formirajući otrovne tvari.
Uz to, štetni učinci svakog zaslađivača na ljudski organizam mogu varirati:
  • aspartam povećava apetit i žeđ (ovo svojstvo uspješno koriste proizvođači bezalkoholnih pića za povećanje prodaje), ubrzava rad srca, dovodi do trovanja hranom, glavoboljom i depresijom, pod utjecajem visoke temperature (iznad 30 ° C) i razgrađuje se stvaranjem proteina metanol i formaldehid koji imaju kancerogena svojstva,
  • saharin ima metalni ukus, dovodi do razvoja bolesti probavnog sustava i pojave zloćudnih tumora, inhibira crijevnu mikrofloru, ne dopušta apsorpciju biotina,
  • sukrazit sadrži otrovne materije,
  • taumatin izaziva hormonalne poremećaje,
  • acesulfam kalij remeti kardiovaskularni i nervni sistem, može izazvati zavisnost,
  • sukklamat je jak alergen,
  • ciklamat u ljudskom tijelu se razgrađuje, formirajući cilagheksilamin - supstancu čiji utjecaj na tijelo nije dobro shvaćen.
Zato je za vrijeme dijeta bolje napustiti bilo koji zaslađivač. Ali ako ne možete bez slatkiša, onda možete u čaj staviti prirodne nadomjestke šećera: med, fruktozu, ksilitol, sorbitol, sanitarni oblik ili steviju. U ekstremnim slučajevima možete koristiti neotamus ili sukralozu. Ovi dodaci smatraju se najmanje štetnim. Ali oni se mogu uzimati samo u strogo ograničenim dozama. Prekomjernim unosom u tijelo oni su u mogućnosti da poremete metabolizam i uzrokuju smetnje u radu svih unutrašnjih organa.

Ako i dalje ne možete bez zaslađivača, onda kupite one čiji je rok trajanja veći od šest mjeseci. I još bolje, odaberite proizvod koji se sastoji od nekoliko vrsta zaslađivača.

Sintetički nadomjesci šećera - koliko su štetni nadomjesci šećera i ima li koristi?

Saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam kalijum, sukrazit, neotam, sukraloza - Sve su to sintetičke zamene za šećer. Tijelo ih ne apsorbuje i ne predstavljaju nikakvu energetsku vrijednost.

Ali morate shvatiti da slatki ukus nastaje u tijelu ugljikohidratni reflekskoji se ne nalaze u umjetnim zaslađivačima. Stoga, kada uzimate zaslađivače umjesto šećera, dijeta za gubitak kilograma, kao takva, neće uspjeti: tijelu će biti potrebni dodatni ugljikohidrati i dodatne obroke hrane.

Nezavisni stručnjaci smatraju najmanje opasnim sukraloza i neotam. Ali vrijedi znati da od proučavanja ovih dodataka nije prošlo dovoljno vremena da se utvrdi njihov puni učinak na organizam.

Zbog toga liječnici ne preporučuju upotrebu sintetskih nadomjestaka za vrijeme trudnoće i dojenja.

Prema rezultatima opetovanih studija sintetičkih zaslađivača, otkriveno je da:

  • aspartam - ima kancerogena svojstva, izaziva trovanje hranom, depresiju, glavobolju, palpitacije i gojaznost. Ne mogu ga koristiti pacijenti sa fenilketonurijom.
  • saharin - To je izvor kancerogenih čimbenika koji uzrokuju rak i štete stomaku.
  • suracit - u svom sastavu ima toksični element, pa se smatra štetnim za organizam.
  • ciklamat - Pomaže u smanjenju težine, ali može prouzrokovati zatajenje bubrega. Ne treba ga uzimati trudnice i dojilje.
  • thaumatin - može uticati na hormonsku ravnotežu.

Prirodni zaslađivači - jesu li tako bezopasni: razbijanje mitova

Međutim, ove zamjene mogu koristiti osobi u kalorijama nisu inferiorni od običnog šećera. Tijelo ih potpuno apsorbira i zasićuje energijom. Mogu se koristiti čak i kod dijabetesa.

Fruktoza, sorbitol, ksilitol, stevija - ovo su najpopularnija imena prirodnih zaslađivača na ruskom tržištu. Uzgred, dobro poznati med je prirodno zaslađivač, ali on se ne može upotrijebiti za sve oblike dijabetesa.

  • Fruktoza dozvoljena je dijabetičarima, a zbog velike slatkoće smanjuje količinu šećera. Visoke doze mogu izazvati srčane probleme i gojaznost.
  • Sorbitol - sadrži u planinskom pepelu i marelicama. Pomaže u radu želuca i usporava hranjive sastojke. Stalna upotreba i višak dnevne doze mogu dovesti do probavnih smetnji i pretilosti.
  • Ksilitol - to je dopušteno dijabetičarima, ubrzava metabolizam i poboljšava stanje zuba. U velikim dozama može izazvati probavu.
  • Stevia - Pogodno za dijete za mršavljenje. Može se koristiti za dijabetes.

Da li vam je zaslađivač potreban tijekom prehrane? Hoće li zaslađivač pomoći da izgubite kilograme?

Govoreći sintetički zaslađivači , onda definitivno - neće pomoći. Samo oni provociraju hipoglikemiju i stvaraju osjećaj gladi.

Činjenica je da nehranjivi zaslađivač "zbunjuje" ljudski mozak, slanje mu "slatkog signala" o potrebi izdvajanja inzulina kako bi se sagorio ovaj šećer, što rezultira razina inzulina u krvi raste, a nivo šećera brzo opada. To je korist zaslađivača za dijabetičare, ali ništa manje i za zdravu osobu.

Ako sljedeći obrok dugo očekivani ugljikohidrati ipak uđu u želudac traje intenzivna obrada. U tom se slučaju oslobađa glukoza, koja taloženi u masti«.

Istovremeno prirodni zaslađivači (ksilitol, sorbitol i fruktoza), suprotno uvriježenom mišljenju, imaju vrlo visok kalorični sadržaj i potpuno neučinkovit u ishrani.

Stoga je u dijeti za mršavljenje bolje koristiti niskokalorična stevija, koji je 30 puta slađi od šećera i nema štetnih supstanci. Steviju možete uzgajati kod kuće, poput sobne biljke ili kupiti gotove lijekove za steviju u ljekarni.

Pogledajte video: ISTINA O UMJETNIM ZASLAĐIVAČIMA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar