Diroton ili Lisinopril - što je bolje? Backstage tajne!

Diroton - ovo su tablete koje smanjuju stvaranje angiotesina II iz angiotenzina I, što smanjuje razgradnju bradikinina i povećava sintezu prostaglandina. Takav utjecaj lijeka na tijelo pomaže u smanjenju OPSS-a, krvnog pritiska, prednaprezanja i pritiska u plućnim kapilarama. Uz to, lijek može uzrokovati povećanje minutnog volumena krvi i proširenje arterija.

Diroton, poput njegovih analoga, može produžiti život pacijenata s kroničnim zatajenjem srca i usporiti razvoj disfunkcije lijeve komore kod pacijenata nakon infarkta miokarda.

Aktivna supstanca u sastavu Dirotona je lizinopril. Postoji puno analoga lijeka za aktivnu tvar. Pitanje: „Šta može zamijeniti Diroton?“ Obično se postavlja kada pacijent ima kontraindikacije za uzimanje lijeka, pa ćemo govoriti o njegovim najpopularnijim zamjenama.

Lisinopril i Diroton imaju mnogo sličnosti. Izdaju se u istom obliku - tablete od 5 mg, 10 mg i 20 mg, a uzimaju se i jednom dnevno, bez obzira na unos hrane. Ali samo Diroton treba piti dvostruko više - 10 mg jednom dnevno, a Lisinopril samo 5 mg. U oba slučaja, puni efekat se postiže u drugoj ili četvrtoj sedmici.

Glavne razlike su kontraindikacije, jer zabranjeno je uzimati Diroton kod pacijenata sa nasljednim Quinckeovim edemom, a Lisinopril nije pogodan za bolesnike s intolerancijom na laktozu, sa nedostatkom laktoze, kao ni za malapsorpciju glukoze i galaktoze. Ostale kontraindikacije uzimanja lijekova potpuno su iste:

  • trudnoća
  • dojenje
  • istorija angioedema,
  • preosjetljivost na lijek.

Djelatna tvar u enalaprilu je enalapril - to je glavna razlika između lijekova. Štaviše, lek ima uzak spektar dejstva, za razliku od Dirotona koristi se samo za dve bolesti:

  • arterijska hipertenzija
  • hroničnog zatajenja srca.

Ne može se strogo zabraniti upotreba u slučaju oslabljene funkcije bubrega, nakon operacija transplantacije bubrega i primarnog hiperaldosteronizma. Preostale kontraindikacije identične su lijeku Diroton.

Diroton i Lozap se također razlikuju po aktivnoj tvari jer u drugom slučaju to je Lozartan. Zbog čega se ovaj lijek koristi i za liječenje daleko od svih srčanih bolesti, ali samo kod arterijske hipertenzije i zatajenja srca. U ovom slučaju, kontraindikacije lijekova su identične. Stoga Diroton zamjenjuje Lozap samo u slučajevima kada je pacijent preosjetljiv na lizinopril.

Rezimirajući, možemo reći da svaki lijek ima svoju prednost. Dirotonove analoge razlikuju kontraindikacije ili aktivna supstanca koja najčešće postaje odlučujući faktor u odabiru lijeka.

Prema farmakološkoj klasifikaciji lijekova, Diroton spada u skupinu inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin ili skraćeno ACE inhibitore.

Koriste se za širok spektar različitih bolesti, uključujući asimptomatsku aterosklerozu, oslabljenu funkciju bubrega, što se očituje albuminurijom.

Ali glavne indikacije za imenovanje ovih lijekova su patologije kardiovaskularnog sustava, praćene arterijskom hipertenzijom s oštećenjem perifernog krvotoka, aritmijama.

Za razliku od drugih lijekova koje su propisali kardiolozi za liječenje takvih bolesti, Diroton, poput njegovih domaćih i stranih analoga iz skupine ACE inhibitora, ne izaziva hipoglikemiju, pa se sa sigurnošću može koristiti za dijabetes.

Da bismo razumjeli mehanizam djelovanja lijeka, zaustavimo se na radu sistema renin-angiotenzin-aldosteron i njegovoj ulozi u regulaciji krvnog pritiska.

Kao naziv farmaceutske skupine kojoj pripada Diroton, njegova aktivna komponenta lizinopril uzrokuje smanjenje razine ACE u plazmi i tkivima i sprječava konverziju angiotenzina I u njegovo aktivno stanje, angiotenzin II, prekidajući kaskadu gore opisanih reakcija.

Dakle, Diroton ima potrebni spektar aktivnosti za smanjenje manifestacija arterijske hipertenzije, koronarne srčane bolesti, hroničnog zatajenja srca.

Njegova supstanca lizinopril pruža sljedeći učinak lijeka na tijelo:

  • Antihipertenzivno.
  • Vazodilatacijski i pleiotropni. Diroton inhibira aktivnost enzima kinaze II i povećava koncentraciju bradikinina. To doprinosi normalizaciji endotela krvnih žila, povećavajući sintezu azot-oksida. Lijek ima i anti-upalno djelovanje, smanjujući nivo C-reaktivnog proteina i fibrinogena.
  • Poboljšanje protoka krvi u srcu i drugim organima, što značajno smanjuje rizik od komplikacija arterijskom hipertenzijom.
  • Kardioprotektivno. ACE inhibitori uzrokuju obrnuti razvoj hipertrofije lijeve komore, naime ovaj simptom je kriterij za nepovoljnu prognozu kardiovaskularnih patologija. Diroton takođe povećava šok i minutni volumen krvi, smanjuje pre i naknadno opterećenje miokarda, što pomaže obnavljanju njegovog energetskog resursa i kontraktilnosti bez povećanja ritma otkucaja srca. Ovo značajno usporava napredovanje hroničnog srčanog zastoja kod pacijenta i povećava otpornost na fizičku aktivnost.
  • Diuretički. Diroton uklanja višak tečnosti i natrijum jona iz organizma, što je ujedno i jedan od mehanizama za snižavanje krvnog pritiska.

Lisinopril je jedan od najpoznatijih i dobro proučenih ACE inhibitora. Njegov hemijski sastav, naime, sadržaj karboksilne grupe, određuje dugotrajniji učinak i bolju toleranciju u odnosu na ostale predstavnike ove grupe.

Prema napomeni, bioraspoloživost Dirotona iznosi 25-50%, a unos hrane ne utiče na ovaj parametar. Najviša koncentracija lizinoprila u plazmi događa se nakon 6 sati. Izlučivanje lijeka bubrezima vrši se u dvije faze. Prvi - nakon 12 sati, drugi - nakon 30 sati, što je povezano sa vremenom povezanosti sa enzimom koji pretvara angiotenzin.

U vezi s tim, za postizanje stabilnog hipotenzivnog efekta, dovoljno je uzimati Diroton 1 put dnevno (to je navedeno u uputstvima za lijek). Stabilna koncentracija lizinoprila u krvi pojavljuje se 2. - 3. dan uzimanja tableta, a stalan terapeutski učinak - 2 tjedna nakon početka upotrebe.

Diroton prelazi krvno-moždanu barijeru i može utjecati na respiratorni centar smješten u mozgu. Nuspojava poput kašlja povezana je s ovom značajkom lijeka. Osim toga, lizinopril ulazi u krvotok placente što ograničava njegovu upotrebu u trudnoći.

S obzirom na kompatibilnost ovog predstavnika ACE inhibitora sa diureticima, razvijen je kombinovani preparat Co-Diroton. Pored lizinoprila, uključuje i diuretsku komponentu hidroklorotiazid. Te supstance uzajamno pojačavaju međusobno hipotenzivno dejstvo.

Prema ljekarima, ne malu ulogu u prevalenciji Dirotona igra njegova niska cijena. To vam omogućava provođenje dugih tečajeva terapije, bez straha da će pacijent samostalno prekinuti liječenje zbog nedostatka sredstava.

Lijek Diroton proizvodi mađarska kompanija GEDEON RICHTER (Gideon Richter). Lijek se proizvodi u obliku tableta u dozi od 2,5, 5, 10 i 20 mg. U pakovanju može biti nekoliko blistera, ukupan broj pilula je 14, 28 ili 56 komada.

Indikacije za imenovanje tableta Diroton su takve patologije:

  • arterijska hipertenzija
  • kroničnog zatajenja srca, obično sa sličnom bolešću, lijek se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima,
  • akutni infarkt miokarda, sa stabilnim hemodinamičkim parametrima, uzimanje tableta pod pritiskom Diroton započinje prvog dana nakon napada,
  • oštećenja unutrašnjih struktura i tkiva bubrega (nefropatija) uzrokovana dijabetesom.

Primjena lizinoprila ograničena je u sljedećim slučajevima:

  • prisutnost alergijske reakcije na sam lizinopril ili na druge komponente tableta,
  • istorija angioedema u samom pacijentu ili nasledna predispozicija (poznatiji i rašireniji naziv je Quinckeov edem),
  • bilateralna stenoza bubrežne arterije ili arterija stenoza jednog funkcionalnog bubrega,
  • jaka hipotenzija,
  • teška stenoza aorte,
  • hiperkalemija (koncentracija kalijum jona iznad 5,5 mmol / l).

Uz oprez, tablete pod pritiskom Diroton propisuju se nakon transplantacije bubrega, u prisustvu malignih ili benignih formacija koje sprečavaju odliv krvi iz lijeve komore, leukopenije, anemije. Praćenje pacijentovog stanja potrebno je za sistemska oboljenja vezivnog tkiva.

Posebna pažnja potrebna je kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem bubrega. Nakon propisivanja tableta za pritisak, Diroton stalno prati nivo kreatinina i koncentracije kalija u serumu. Uz smanjenje brzine glomerularne filtracije manje od 60 ml / min, doza lizinoprila se prepolovi, manja od 30 ml / min - za ¾.

Uz daljnje pogoršanje funkcije bubrega, preporučuje se odabir drugog ACE inhibitora koji se metabolizira u jetri. Također treba napomenuti da je s obzirom na vazodilatacijski i hipotenzivni učinak Diroton tableta, bolje uzimati ih ne ujutro, nego naveče, najbolje u isto vrijeme.

Doziranje lijeka Diroton može varirati ovisno o bolesti. Dakle, početna količina za esencijalnu arterijsku hipertenziju je 10 mg dnevno. Ako pacijent dobro podnosi lizinopril, tada se on povećava na 20 mg. S nedovoljnom ozbiljnošću djelovanja, lijek Diroton uzima se u dozi od 40 mg dnevno. Međutim, ova doza je maksimalna, višak je opasan.

Ako se prethodno pacijent liječio drugim lijekovima (posebno diureticima i vazodilatatorima), mora ih se prekinuti najmanje 24 sata (u idealnom slučaju 2-4 dana) prije nego što započne s lizinoprilom. Ako je iz bilo kojeg razloga to nemoguće, početna količina Dirotona ne smije prelaziti 5 mg dnevno.

U ovom slučaju je potrebno kontrolisati nivo krvnog pritiska. Najopasnije razdoblje je 6 sati nakon prve doze. Tada se bira optimalna doza lizinoprila ili odgovarajuća kombinacija lijekova.

Kao što je već spomenuto, uzimanje Dirotona bolje je popodne. Tako se jutarnji pad krvnog pritiska preklapa, što je posebno tipično za starije pacijente.

Upotreba lijeka Diroton za hipertenziju uzrokovanu disfunkcijom sistema renin-angiotenzin-aldosteron započinje minimalnom dozom od 2,5-5 mg. Jednom svaka 3 dana postepeno se povećava na 10 mg dnevno ili što je moguće toleriranije. Tokom tog perioda prate se rad bubrega, krvni pritisak i nivo kalijuma i natrijuma u krvnoj plazmi.

Kod hroničnog zatajenja srca Diroton se uzima s dozom od 2,5 mg, koja se povećava na 5-20 mg tokom 5 dana. Odabir optimalne dnevne količine lizinoprila kod bolesnika sa nefropatijom kod dijabetes melitusa odvija se na isti način. Nivo dijastoličkog krvnog pritiska u tom slučaju ne smije prelaziti 85-90 mm Hg.

Propisivanje Dirotona nakon infarkta miokarda indicirano je pacijentima bez simptoma hipotenzije.Prvog i drugog dana nakon napada propisuje se pripravak od 5 mg, zatim se uzima 10 mg. Lisinopril se uzima najmanje 6 tjedana. S padom krvnog pritiska, ova se doza prepolovi.

Treba napomenuti mogućnost liječenja lijekovima Diroton patologije kardiovaskularnog sustava u djetinjstvu. Prema riječima ljekara, nije bilo ciljanih kliničkih ispitivanja o učinku lizinoprila na dijete. U vezi s tim, lijek nije propisan do 18. godine života, čak ni iz zdravstvenih razloga.

Upotreba lijeka Diroton tijekom trudnoće je kontraindicirana. Lisinopril prelazi placentarnu barijeru i vrlo je vjerojatno da će izazvati hipoplaziju i zatajenje bubrega u plodu, skeletnu deformaciju i neravnotežu vode i elektrolita. Takve patologije obično su nespojive s daljnjim razvojem fetusa.

Ako je trudnoća postala poznata tijekom liječenja Dirotonom, terapiju treba prekinuti što je prije moguće, a nakon rođenja potrebno je nadgledati stanje djeteta. Također, kardiolozi nemaju podatke o prodiranju lizinoprila u majčino mlijeko. Međutim, njegova upotreba protiv dojenja nije preporučljiva.

Od nuspojava lijeka Diroton in5-6%pacijenti napominju:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • suv, dugotrajan kašalj
  • nagli pad krvnog pritiska sa promjenom položaja tijela,
  • mučnina ili povraćanje
  • bol u grudima
  • osip na koži.

Ostale nuspojave su takođe povezane s učinkom na proizvodnju aldosterona i relativno su rijetke.

Pacijenti se mogu žaliti na ove simptome:

  • aritmija,
  • suha usta
  • poremećaji probavnog sistema (nedostatak apetita, poremećaji stolice, oštećenje jetre),
  • pojačano znojenje
  • osjetljivost na sunčevu svjetlost,
  • pospanost, oslabljena pažnja, što bi trebalo imati na umu tokom vožnje automobila itd.,
  • promjene raspoloženja
  • poremećaji disanja
  • opšte alergijske reakcije,
  • kršenje hematopoetskog sistema (pad nivoa leukocita, hemoglobina, trombocita, neutrofila i drugih formiranih elemenata u krvi),
  • smanjena potencija
  • poremećaji mokrenja povezani sa oštećenom funkcijom bubrega,
  • mišići, bolovi u zglobovima, pogoršanje gihta.

Pojavom takvih komplikacija, lijek se ne može naglo otkazati zbog rizika od pogoršanja tijeka zatajenja srca.

Prekoračenje dnevne doze lijeka Diroton opasno je zbog oštrog pada krvnog pritiska i zatajenja bubrega. Pored simptomatske terapije, ispiranja želuca i adsorbensa, hemodijaliza na "umjetnom bubregu" pomoći će u uklanjanju aktivne tvari lijeka lizinoprila.

Lijek Diroton u jednoj ili drugoj mjeri ima učinak na sve organe i sustave, pa se primjena dodatnih lijekova mora dogovoriti s liječnikom. Dakle, u slučaju oštećenja bubrežne funkcije kod pacijenta, potreban je poseban oprez pri kombiniranju diuretika koji štede kalij (Veroshpiron, Aldacton) s lizinoprilom zbog rizika od hiperkalemije.

Sledeći lekovi pojačavaju hipotenzivni efekat Dirotona:

  • beta blokatori,
  • antagonisti kalcijuma
  • diuretici
  • barbiturati, antidepresivi,
  • vazodilatatora.

Kombinacija Dirotona sa pićima koja sadrže alkohol može dovesti do ozbiljne hipotenzije.

Aktivna komponenta lijeka Diroton lizinopril gubi učinkovitost dok ga uzimate sa sljedećim lijekovima:

  • nesteroidni protuupalni lijekovi,
  • Litijumski preparati
  • antacidi (smanjuju apsorpciju lizinoprila u gastrointestinalnom traktu).

Osim toga, prilagodba doze hipoglikemijskih sredstava potrebna je bolesnicima sa šećernom bolešću.Žene trebaju biti svjesne da lijek Diroton smanjuje kontracepcijski učinak oralnih hormonskih lijekova za sprečavanje trudnoće.

Mađarski Diroton u cijeni se ne razlikuje mnogo od domaćih.

Cijena pakiranja tableta od 28 komada ovisi o broju aktivnih komponenti:

  • 2,5 mg - 120 rubalja,
  • 5 mg - 215 rubalja,
  • 10 mg - 290 rubalja.

Analozi lijeka Diroton su Lisinopril, Lisinopril Teva, Iramed, Lisinoton, Diropress, Lysigamma, Lizoril, Listril, Liten.

Pregledi kardiologa govore da lijek Diroton pruža stabilan antihipertenzivni učinak i zaštitu organa koji pate od zatajenja srca. Osim toga, posebna svojstva lijeka omogućuju ga preporučivanju širokom rasponu pacijenata koji pate od hipertenzije s istodobnom gojaznošću i oštećenjem jetre.

Objavljeno u časopisu:
„Sistemska hipertenzija“, 2010, br. 3, str. 46-50

A. A. Abdullaev, Z.Y. Shahbieva, U.A.Islamova, R.M. Gafurova
Državna medicinska akademija u Dagestanu, Mahačkala, Rusija

A. A. Abdullaev, Z. J. Shahbieva, U. A. Islamova, R. M. Gafurova
Dagestanska državna medicinska akademija, Mahačkala, Rusija

Sažetak
Namjena: da se uspoređuju efikasnost, sigurnost i farmako-ekonomska opravdanost liječenja licenciranim i generičkim ACE inhibitorima lizinoprilom (Irumed (Belupo) i Diroton (Gideon Richter)) u obliku monoterapije i u kombinaciji s hidroklorotiazidom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom 1-2.
Materijali i metode: 50 bolesnika s AH od 1-2 žlice uključeno je u randomizirano otvoreno sekvencijalno prospektivno istraživanje. (22 muškarca i 28 žena) stari 35-75 godina, sa prosječnim trajanjem hipertenzije od 7,1 ± 3,3 godine. Šest pacijenata je odustalo od ispitivanja: 2 na pozadini terapije Irumedom i 4 na pozadini terapije Dirotonom. Svakodnevno je praćen krvni pritisak (BPM) pomoću instrumenata SL90207 i 90202 (SpaceLabsMedical, USA).
Rezultati: tretman Iramedom doveo je do znatno većeg pada krvnog pritiska (-27,8 ± 8,6 / -15,1 ± 6,9 mm Hg) u poređenju s Dirotonom (-21,1 ± 6,9 / -9,0 ± 5,9 mm Hg), strZaključak: Liječenje Irumedom u bolesnika s AH 1-2 težine karakterizira najbolji antihipertenzivni učinak i farmakoekonomski je opravdano više od liječenja Dirotonom.
Ključne riječi: arterijska hipertenzija, lizinopril, Irumed, Diroton.

Cilj: za usporedbu učinkovitosti i tolerancije dozvole za liječenje i generičkog ACE inhibitora lizinoprila (Irumed, Belupo i Diroton, Gedeon Richter) u monoterapiji i kombinaciji s hidroklorotiazidom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom (AH).
Materijali i metode: u randomizirano otvoreno prospektivno istraživanje uključeno je 50 pacijenata sa AH (22 muškarca i 28 žena u dobi od 35-75 godina) srednjeg trajanja 7,1 ± 3,3 godine. Šest pacijenata je napustilo istraživanje (Irumed -2 ​​i Diroton - 4). Krvni pritisak (BP) praćen je 24 sata uređajima SL 90207 i 90202 (SpaceLabs Medical, SAD).
Rezultati: Zviždala je značajno smanjena klinička krvna vrijednost (-27,8 ± 8,6 / -15,1 ± 6,9 mm Hg) od Dirotona (-21,1 ± 6,9 / -9,0 ± 5,9 mm Hg ), strZaključak: Liječenje Irumedom karakteriziralo je najbolju efikasnost i manje troškova od terapije Dirotonom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom 1-2. Stupnja.
Ključne riječi: arterijska hipertenzija, lizinopril, Irumed, Diroton

Podaci o autorima
Abdullaev Aligadzhi Abdullaevich - Dr. med. nauke, vod. Odeljenje ambulantne terapije, kardiologije i opšte medicinske prakse
GOU VPO Državna medicinska akademija u Dagestanu
Shakhbieva Zarema Yusupovna - studentica istog odsjeka
Islamova Ummet Abdulhakimovna - Kand. dušo nauke, asistent istog odeljenja. 367030, RD, Makhačkala, Avenija I. Šamilije, 41, apt. 94.
Gafurova Raziyat Magomedtagirovna - Kand. dušo nauke, asistent istog odeljenja. 367010, RD, grad Mahačkala, ul. Mendeleev, d.12.

Uvod
Liječenje bolesnika s arterijskom hipertenzijom (AH) trenutno je hitan zadatak, jer njegov doprinos kardiovaskularnom (SS) smrtnosti doseže 40%, a uz adekvatnu efikasnu i sigurnu terapiju odnosi se na promjenjive faktore rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ( IHD) i ostale SS bolesti. Rezultati brojnih istraživanja dokazali su da je monoterapija efikasna samo u malom dijelu (oko 30%) pacijenata s hipertenzijom. Primjena dvaju lijekova omogućava vam postizanje ciljane razine krvnog tlaka (Nakon isteka roka zaštite patenta, bilo koja farmaceutska tvrtka može proizvoditi i prodati lijek. Kao rezultat toga, isti lijek nekoliko proizvođača može se prodati u ljekarnama. Štoviše, ti lijekovi mogu se uvelike razlikovati u učinkovitosti i sigurnosti. Sve prednosti lijeka, dokazane u velikim randomiziranim kontroliranim kliničkim ispitivanjima, odnose se na originalne lijekove. i droga proizvedena pod licencom.Generički lijekovi trebali bi dokazati uporedivu efikasnost u kliničkom ispitivanju ako se izravno uspoređuju s izvornikom. U ovom slučaju možemo reći da će generički lijek biti jednako učinkovit i siguran kao izvorni i podaci dobiveni na izvornom lijeku mogu se mu distribuirati. Nažalost, sa samo malim brojem generičkih lijekova provedena su slična istraživanja.

Posljednjih godina postoji značajan interes za ekonomsku stranu farmakoterapije. Na ovo je gurano ograničeno finansiranje medicinskih ustanova i u većini slučajeva materijalna sredstva samog pacijenta. Za rješavanje ovog problema u trenutnoj situaciji, potrebno je voditi računa ne samo o kliničkoj učinkovitosti i sigurnosti određenog lijeka, već i o njegovom ekonomskom učinku na pacijenta i na zdravstvenu zaštitu. Racionalna farmakoterapija bilo koje bolesti trebala bi se temeljiti na farmakoekonomiji.

Svrha istraživanja - usporediti djelotvornost, sigurnost i farmakoekonomsko opravdanje liječenja licenciranim i generičkim ACE inhibitorima lizinoprilom (Irumed (Belupo) i Diroton (Gideon Richter)) u obliku monoterapije i u kombinaciji s hidroklorotiazidom u bolesnika s arterijskom hipertenzijom 1-2.

Materijal i metode: Studija je obuhvatila 50 bolesnika s hipertenzijom 1-2 ozbiljnosti, od kojih je 6 pacijenata odustalo tokom praćenja: 2 tijekom liječenja Irumedom i 4 tijekom liječenja Dirotonom. Ukupno 44 pacijenta su završili studiju. U početku, grupe nisu imale razlike u godinama, spolu i drugim karakteristikama (Tabela 1). Studija je obuhvatila pacijente u dobi od 18 do 75 godina s novo dijagnosticiranom hipertenzijom ili koji nisu redovno uzimali antihipertenzivne lijekove tokom posljednjeg mjeseca. U vrijeme uključivanja, grupni prosječni klinički klasni sistolički krvni pritisak (klasa) bio je 158,5 ± 7,5 mm Hg. Č., Dijastolički krvni pritisak (DBP) C. 97,5 ± 5,0 mmHg. Art., Otkucaji srca 74,7 ± 8,8 otkucaja / min. Kriteriji za isključenje bili su: sekundarni oblici hipertenzije, akutna cerebrovaskularna nesreća, akutni infarkt miokarda u posljednjih 6 mjeseci, angina pectoris II-III FC, srčana insuficijencija, srčana aritmija, rad jetre i bubrega.

Tabela 1. Početne kliničke i demografske i laboratorijske karakteristike grupa

PokazateljIrumirano, n = 23Diroton, n = 21
Starost, godine (M ± sd)52,8±9,952,3±7,8
Muškarci / žene,%43,5/56,542,9/57,1
BMI, kg / m2 (M ± sd)27,2±2,627,4±2,2
Prethodna antihipertenzivna terapija,%65,266,7
HELL., Mm RT. Čl. (M ± sd)158,4±7,4/98,2±4,4158,6±7,7/96,9±5,7
Otkucaji srca, otkucaji / min (M ± sd)73,5±7,976,0±9,7
Trajanje hipertenzije, godine (M ± sd)7,3±3,37,0±3,5
Stupanj hipertenzije 1/2,%30,4/69,633,3/66,7
Kreatinin, µmol / L (M ± sd)96,1±11,395,8±14,5
Glukoza, mmol / L (M ± sd)5,8±0,85,6±0,9
AST, jedinica / l17,3±3,717,0±6,7
ALT, jedinica / l16,0±3,216,4±5,9
Kalijum, mmol / L (M ± sd)4,5±0,54,5±0,3
Natrijum, mmol / L (M ± sd)143,1±3,1142,1±2,8
Za sve ove pokazatelje, skupine se nisu međusobno razlikovale.

Dizajn studija: studija je bila nasumična, otvorena, perspektivna i izvedena u skladu s pravilima GCP-a (Dobre kliničke prakse) i Helsinškom deklaracijom iz 2000. godine. Trajanje promatranja bilo je 24–25 sedmica. Prije uključivanja u studiju, prikupljena je kompletna anamneza kod svih pacijenata, proveden je fizički pregled, mjeren je krvni tlak Korotkovom metodom, nakon čega su pacijenti koji su zadovoljili kriterije za uključivanje i nisu imali kriterije za isključenje nasumično slijepo podijeljeni u 2 jednake skupine, od kojih je prva započela liječenje Iramedom, a druga s Dirotonom u dozi od 10 mg / dan. Nakon 2 tjedna, kada ciljna razina krvnog tlaka nije postignuta (klinički krvni tlak definiran je kao prosjek 3 mjerenja krvnog tlaka s ručnim sfigmomanometrom u sjedećem položaju nakon 10-15 minuta odmora, a također stojećeg, 1 minutu prije uzimanja lijeka na dan posjete. Za kriterij učinkovitosti antihipertenzivne terapije za AD krvne ćelije uzeli su smanjenje DBP ćelija za 10% ili 10 mm Hg, a GARDEN ćelije za 15 mm Hg od početnog nivoa. softverski paket Statistika 6.0 (Statsof t, SAD), pružajući mogućnost parametrijskih i neparametrijskih analiza. Razlike su smatrane značajnim na strRezultati i diskusija

Oba ispitivana lijeka su imala dobar antihipertenzivni učinak, pojačan prelaskom pacijenata na kombiniranu terapiju. Irulirano značajno snižava krvni pritisak kao u kl. Pakao, i prema Smadu. Nakon 2 tjedna uzimanja lizinoprila u dozi od 10 mg / dan u grupi koja je dobivala Irumed, krvni tlak se smanjio sa 158,4 ± 7,4 / 98,2 ± 4,4 mm Hg. Čl. do 146,1 ± 9,1 / 93,1 ± 6,1 mmHg. Čl. (strTabela 2. Dinamika krvnog pritiska. tokom lečenja Irumedom i Dirotonom.

Da li je lizinopril ili diroton bolji? U čemu je razlika?

Pripravci koji sadrže Lisinopril Lisinopril, oznaka ATX ATC C09AA03 Često susreću se obrasci za puštanje više od 100 ponuda u moskovskim ljekarnama.

To je skoro ista stvar. Postoje kontraindikacije (puno). Prije uzimanja, posavjetujte se s liječnikom.
Glavne razlike su kontraindikacije, jer zabranjeno je uzimati Diroton kod pacijenata sa nasljednim Quinckeovim edemom, a Lisinopril nije pogodan za bolesnike s intolerancijom na laktozu, sa nedostatkom laktoze, kao ni za malapsorpciju glukoze i galaktoze.

Ovo su apsolutno identični lekovi.
Diroton je samo jedan od trgovinskih naziva lizinoprila
Razlika je samo u proizvođaču i cijeni

To pomaže. Lijekovi djeluju različito na sve

Ključne riječi arterijska hipertenzija, lizinopril, Irumed, Diroton. Ako monoterapija lizinoprilom Irumed ili Diroton nije omogućila dostizanje ciljanog krvnog tlaka, tada je nakon 2 tjedna hidroklorotiazid hidroklorotiazid GCT dodano 12,5 mg dnevno kao besplatna kombinacija.

Meni lično nije odgovaralo ni jedno ni drugo ... nije bilo efekta

Osnova lijeka je lizinopril dihidrat, a razlika je u dodatnim komponentama, a to je naziv sa prefiksom na latinskom Teva, Actavis, Ratiopharm, Stada, kao i grupi zasebnih oblika oslobađanja Indapamid, Diroton, Irumed, Dapril, Captopril, Sinopril ...

Da, glupo ste odgajani. Uzmimo za primjer naš aspirin, a aspirin iz SAD-a je jedno te isto, a razlika u cijeni je wow. Radim na polju farmacije, pa sam upoznat sa situacijom

Uputa za liropril Diroton Proizvođač Richter Gedeon Ltd, Mađarska Koji je prikazan Diroton. Arterijska hipertenzija u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Tako je. Glupo smo odgajani u bake.
Plaćamo za reklamu, za elegantno pakovanje.

Mislim da da, ovdje su Kinezi uglavnom pametni, koriste tradicionalnu medicinu hiljadama godina i još uvijek ih nisu iznevjerili !!

Pa pogledajte. Postoje 3 vrste soli: stolna, morska i tehnička. Fomula jedna je natrijum hlorid. Ali nečistoće su različite ... sipate li tehničku sol u svoju posudu? Tako je i s drogom. original je uvijek hladniji. Jer prolazi strožiju kontrolu.

Postoji takav lijek.Duphaston košta oko 500 rubalja, postoji ruski analog (zaboravljeno ime) -120 rubalja. - nema razlike. Ali istodobno, naš aciklovir uopće ne pomaže, iako košta peni, a nepristrani-170p pomaže odmah.

Ne bih rekao da aciklovir ne pomaže, ali postoje različiti stepeni jedne bolesti, nekome je odmah pomoglo, a nekome ne baš
Ali! Prihvatam diroton (uvoz), zamijenjen našim lizinoprilom (aktivna supstanca je lizinopril, doziranje je jedno) -fekt 0. Postoji razlika, iako je razlika u cijeni 30%. Pokušavam uzeti domaći umjesto uvoza

A ka je bolji diroton ili prestarijum, u čemu je razlika između lijekova Diroton lizinopril je jedan od ACE inhibitora. Prestarium perindopril je još jedan lijek iz iste grupe.

Mogu reći za acetilsalicilnu kiselinu naše proizvodnje i Bayer (ne znam za SAD): naša je racemat (mješavina) 2- (acetiloksi) benzojeve kiseline i 4- (acetiloksi) benzojeve kiseline, a njemački proizvođač je očišćen od 4- (acetiloksi) ) benzojeva kiselina, a samim tim i bolja kvaliteta. (Tako mi je rekao i naš organski doktor hemijskih nauka).
A tu su i generički lijekovi i originalni (Generički mogu sadržavati i druge pomoćne sastojke od originala - a svi lijekovi sadrže pomoćne sastojke u masi koji utječu na aktivnost ljekovitih supstanci lijeka (brzina otpuštanja lijeka (povećanje / smanjenje) itd.)
Originalni lijek: razvijen, podvrgnut svim istraživanjima, patentiran itd ... (košta novac) .... a generička se proizvodi nakon isteka patenta originala i / ili nakon promjene Aux-a.
Dakle, mi plešemo, što je bolje ....

Marka je vrijedna novca. Ko će to platiti ako ne mi?

Pri ovom pritisku morate pozvati hitnu pomoć, inače možete pomjeriti konja

Analozi tableta Diroton. Diroton tablete Prosječna ocjena glasova 8. Proizvođač Gideon Richter Mađarska Obrasci za puštanje Dostupni analozi tableta Diroton. Lisinopril tablete Prosječna ocjena glasova 18. Analog je jeftiniji od 60 rubalja.

Isprobajte LYSINOPRIL 10 ili čak 20 ako ne uzmete 10. Pijte 1 tabletu noću.

Zato morate reći liječniku i pokupiti nove, plus morate piti diuretike

Hitna pomoć, dat će injekcije. Hitno trebate osloboditi pritiska, tako da samo-lijek u ovom slučaju ne vrijedi.

Glavni aktivni sastojak Dirotona je lizinopril.Cijena Dirotona od 20 mg je 600 rubalja. Jeftini analozi Dirotona s glavnom supstancom lizinoprilom.

Takav pritisak se sruši kaptopresom (kapoten) - 1 tableta i ispod jezika (upijeće se brže i djeluje. A nakon 30 minuta mjeri se pritisak - i ovisno o njemu - druga tableta. Ali, ovaj je lijek pogodan samo za krize, nije pogodan za liječenje, dakle da je kratkog djelovanja i dugo ne drži pritisak.
Ako su propisani lijekovi, onda se njihov učinak procjenjuje tek nakon najmanje 2 tjedna, i općenito - nakon 4 tjedna. Zato ne žurite sa zaključcima.

Liječniku, a ako tablete ne pomognu, onda treba isprobati druge. svi to rade!

Oooooh ili šta sebi! Čim takav pritisak hitno ispod jezika, volidol ili nitroglicerin ispod jezika i hitno pozovite hitnu pomoć !! ! Treba vas smjestiti ili na terapijski odjel ili na kardiološki odjel! Ali u vašoj dobi to uopšte nije normalno !! ! Razumijem da si odrasla žena !! ! Ali ne u toj dobi

Pri ovom pritisku trebate ubrizgati dibazol s papaverinom (ovo je hitna pomoć) I naravno trebate odabrati lijek za liječenje diuretikom u sastavu ...

Ёёёёё….
Diroton broj 10, možete broj 5
u hitnim slučajevima radite vruće kupke za ruke na zapešću, ali ne duže od 5 minuta - žile će se brzo proširiti, pritisak će se smanjivati ​​dok vozilo hitne pomoći putuje ....
Da li ste pregledani? morate znati u čemu je problem.

Diroton nije referentni lizinopril. Gideon Richter, koji ga proizvodi, biljka je u Mađarskoj, gdje uzimaju supstancu koju ne poznajem. Apsolutno se slažem s cijenjenim Mihailjem Jurijevičem da razlika od jednog ili dva atoma može prikriti ogromnu razliku!

Tabela analoga i cijena

Diroton (Lisinopril) - službena uputstva za upotrebu (sažetak)

Članak autora stranice, kardiolog, o liječenju hipertenzije

Sve o tonometrima

Postoje kontraindikacije. Prije uzimanja, posavjetujte se s liječnikom.

Komercijalna imena u inostranstvu (Acebitor, Acemin, Acerbon, Acinopril, Carace, Cipril, Coric, Diotril, Hipril, Lanatin, Linoxal, Lipril, Lisihexal, Lisinostad, Lisitec, Lisodura, Lisotec, Nivant, Novatecos, Odace, , Prinivil, Ranopril, Renotens, Secubar, Sedotensil, Sinopren, Tensiphar, Tensopril, Tevalis, Tobicor, Trupril, Vivatec, Zestomax, Zestril.

Ostali ACE inhibitori su ovdje.

Svi lijekovi koji se koriste u kardiologiji su ovdje.

Ovdje možete postaviti pitanje ili ostaviti recenziju o lijeku (molimo ne zaboravite u tekstu poruke navesti ime lijeka).

Pripravci koji sadrže lizinopril (Lisinopril, ATX kod (ATC) C09AA03):

PokazateljIrmedDirotonR Irmed-Diroton
Posetite 1-2-12,3±6,0/-5,1±1,3-7,1±3,6/-4,5±1,9
NaslovObrazac za puštanjePakovanjeZemlja, proizvođačCijena u Moskvi, rPonude u Moskvi
Diroton2,5 mg tablete14 i 28Mađarska, Gideon Richterza 14kom: 45- (prosječno 57) -72,
za 28kom: 81- (prosječno 99) - 130
836↗
Diroton5 mg tablete14, 28 i 56Mađarska, Gideon Richterza 14kom: 69- (prosječno 86) -163,
za 28kom: 75- (prosječno 156) - 250,
za 56kom: 229- (prosječno 279) -358
1914↗
Diroton10 mg tablete14, 28 i 56Mađarska, Gideon Richterza 14kom: 99-0 (prosječno 123) -188,
za 28kom: 129- (prosječno 218) -260,
za 56kom: 234- (prosječno 341↘) -467
2128↗
Diroton20 mg tablete14, 28 i 56Mađarska, Gideon Richterza 14kom: 120- (prosječno 182) -213,
za 28kom: 150- (prosječno 349) -550,
za 56kom: 332- (prosječno 619) -731
1806↗
Iritantno10 mg tablete30Hrvatska, Belupo125- (prosječno 203) -240353↗
Iritantno20 mg tablete30Hrvatska, Belupo223- (prosjek 282) -341330↗
Lisinopril (Lisinopril)5 mg tablete20 i 30Različiteza 20kom: 19-32,
za 30kom: 8- (prosječno 23) - 110
512↘
Lisinopril (Lisinopril)10 mg tablete20 i 30Različiteza 20kom: 11- (prosječno 12) -137,
za 30kom: 13- (prosječno 35) - 125
615↗
Lisinopril (Lisinopril)20 mg tablete20 i 30Različiteza 20kom: 16- (prosječno 43) -186,
za 30kom: 30- (prosječno 101) - 172
663↗
Lisinopril-teva5 mg tablete30Mađarska, Teva86- (prosječno 100) -121192
Lisinopril-teva10 mg tablete20 i 30Mađarska, Tevaza 20 kom .: 75- (prosječno 89) -105,
za 30 kom: 92- (prosječno 118) -129
350
Lisinopril-teva20 mg tablete20 i 30Mađarska, Tevaza 20 kom .: 114- (prosječno 131) -146,
za 30 kom: 139- (prosječno 175) -194
182
Lisinoton (Lisinoton)5 mg tablete28Island, Actavis69- (prosječno 95) -124183↘
Lisinoton (Lisinoton)10 mg tablete28Island, Actavis114- (prosječno 139) -236250↘
Lisinoton (Lisinoton)20 mg tablete28Island, Actavis125- (prosječno 192) -232198↘
Lysoril5 mg tablete28Indija, Ipka30- (prosjek 94) -129100↘
NaslovObrazac za puštanjePakovanjeZemlja, proizvođačCijena u Moskvi, rPonude u Moskvi
Diropress5 mg tablete30Njemačka, Salutas Pharma23- (prosječno 87) -9611↘
Diropress10 mg tablete30Njemačka, Salutas Pharma94- (prosječno 127↘) -15362↗
Diropress20 mg tablete30Njemačka, Salutas Pharma152- (prosječno 271) -28725↗
Lysigamma (Lisigamma)5 mg tablete30Njemačka, farmaceutski ugovor87- (prosječno 100) -12248↘
Lysoril10 mg tablete28Indija, Ipka138- (prosječno 149↘) -17918↘
Lysigamma (Lisigamma)10 mg tablete30Njemačka, Werwag Pharma94- (prosječno 127) -15362↘
Lysigamma (Lisigamma)20 mg tablete30Njemačka, farmaceutski ugovor139- (prosječno 215↘) -25142↘
Lisinopril (Lisinopril)2,5 mg tablete30Različite342↘
Lisinopril Grindeks10 mg tablete28Letonija, Grindeks171↘
Lisinopril-teva2,5 mg tablete30Mađarska, Teva40- (prosjek 85) -1786
Lisinopril Stada10 mg tablete20Rusija, Makiz Pharma80- (prosječno 106) -12765↗
Lisinopril Stada20 mg tablete20 i 30Rusija, Makiz Pharma119- (prosječno 159) -18680↗
Lizoril-5 (Lisoril-5)5 mg tablete10 i 30Indija, Ipka85- (prosjek 92) -10917
Lizoril-10 (Lisoril-20)10 mg tablete10 i 30Indija, Ipka138- (prosječno 149) -17918↗
Lysoril20 mg tablete28Indija, Ipka140- (prosječno 231) -39932↘
Lister (Listril)5 mg tablete30Indija, Torrent771↘
Lister (Listril)10 mg tablete30Indija, Torrent100- (prosječno 104↘) -16010↗
Liten (Liten)5 mg tablete20 i 30Bosna i Hercegovina1171↘
Liten (Liten)10 mg tablete30Bosna i Hercegovina84- (prosječno 170) -2075↘
Liten (Liten)20 mg tablete30Bosna i Hercegovinanene
Dapril20 mg tablete20Kipar, Medoceminene

Koji je generički bolji?

Klinička i farmakološka grupa:

ACE inhibitor (enzim za konverziju angiotenzina)

ACE inhibitor, smanjuje stvaranje angiotenzina II iz angiotenzina I. Smanjenje sadržaja angiotenzina II dovodi do direktnog smanjenja oslobađanja aldosterona. Smanjuje razgradnju bradikinina i povećava sintezu prostaglandina. Smanjuje OPSS, krvni pritisak, prednapet, pritisak u plućnim kapilarama, uzrokuje povećanje minutnog volumena krvi i povećanu toleranciju miokarda na stres kod pacijenata s kroničnim zatajenjem srca. Prošire arterije u većoj mjeri nego vene. Neki efekti objašnjavaju se učinkom na sistem tkiva renin-angiotenzin. Uz dužu upotrebu smanjuje se hipertrofija miokarda i zidova arterija otpornog tipa. Poboljšava se opskrba krvi ishemijskim miokardom.

ACE inhibitori produžuju životni vijek kod pacijenata s kroničnim zatajenjem srca, usporavaju progresiju disfunkcije lijeve komore kod pacijenata nakon infarkta miokarda bez kliničkih manifestacija zatajenja srca.

Početak leka - nakon 1 sata, dostiže maksimum nakon 6-7 sati i traje 24 sata, a trajanje efekta takođe zavisi od veličine uzete doze. Kod arterijske hipertenzije učinak se primjećuje prvih dana nakon početka liječenja, stabilan učinak razvija se nakon 1-2 mjeseca. Pri naglom povlačenju lijeka nije primijećeno vidljivo povećanje krvnog pritiska.

Diroton® smanjuje albuminuriju. U bolesnika s hiperglikemijom pomaže normalizirati funkciju oštećenog glomerularnog endotela. Ne utječe na koncentraciju glukoze u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću i ne dovodi do porasta slučajeva hipoglikemije.

Nakon uzimanja lisinoprila iznutra, Cmax se postiže nakon 7 sati. Prosječni stupanj apsorpcije lizinoprila je oko 25%, sa značajnom interindividualnom varijabilnošću (6-60%). Jelo ne utiče na apsorpciju lizinoprila.

Lisinopril se slabo veže na proteine ​​plazme. Propusnost kroz BBB i placentnu barijeru je mala.

Lisinopril se ne metabolizira.

Izlučuje se isključivo bubrezima u nepromenjenom stanju. Nakon ponovljenog davanja, efektivni T1 / 2 je 12 sati.

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca smanjuje se apsorpcija i očistenje lizinoprila.

Oštećena bubrežna funkcija dovodi do povećanja AUC i T1 / 2 lizinoprila, ali te promjene postaju klinički značajne tek kad je brzina glomerularne filtracije manja od 30 ml / min.

U starijih bolesnika koncentracija lijeka u plazmi i AUC je 2 puta veća nego u mladih bolesnika.

Lisinopril se izlučuje hemodijalizom.

Režim doziranja

Lijek se uzima oralno 1 puta dnevno, za sve indikacije, bez obzira na unos hrane, najbolje u isto doba dana.

S esencijalnom hipertenzijom pacijentima koji ne primaju druge antihipertenzivne lijekove propisuje se 10 mg jednom dnevno. Uobičajena dnevna doza održavanja je 20 mg. Maksimalna dnevna doza je 40 mg.

Potpuni efekat se obično razvija nakon 2-4 nedelje od početka lečenja, što bi trebalo uzeti u obzir pri povećanju doze. S nedovoljnim kliničkim učinkom, moguće je kombinirati lijek s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Ako je pacijent primio preliminarni tretman diureticima, tada se njihov prijem mora prekinuti 2-3 dana prije početka upotrebe Dirotona. Ako je nemoguće otkazati diuretike, tada početna doza Dirotona ne smije prelaziti 5 mg dnevno. U tom se slučaju nakon uzimanja prve doze preporučuje medicinsko praćenje nekoliko sati (maksimalan učinak postiže se nakon otprilike 6 sati), jer može se razviti izrazit pad krvnog pritiska.

U slučaju renovikularne hipertenzije ili drugih stanja sa povećanom aktivnošću RAAS-a, preporučljivo je propisati nižu početnu dozu od 2,5-5 mg dnevno pod pojačanim medicinskim nadzorom (kontrola krvnog pritiska, bubrežne funkcije, koncentracija kalija u serumu). Dozu za održavanje treba odrediti ovisno o dinamici krvnog pritiska.

Kod bubrežne insuficijencije, zbog činjenice da se lizinopril izlučuje bubrezima, početnu dozu treba odrediti ovisno o klirensu KK, pa u skladu s reakcijom treba uspostaviti održavajuću dozu u uvjetima čestog praćenja bubrežne funkcije, koncentracije kalija i natrijuma u serumu u krvi.

Klirens kreatinina (ml / min)Početna doza
30-705-10 mg
10-302,5-5 mg
manje od 10 (uključujući bolesnike na hemodijalizi)2,5 mg

Kod hroničnog zatajenja srca početna doza je 2,5 mg 1 puta dnevno, što se može postupno povećati u 3-5 dana do uobičajene, podržavajući dnevnu dozu od 5-20 mg. Doza ne smije prelaziti maksimalnu dnevnu dozu od 20 mg. Uz istovremeno korištenje s diureticima, prvo je potrebno smanjiti dozu diuretika, ako je moguće. Prije početka liječenja Diroton®-om i kasnije, tijekom liječenja treba redovito nadzirati krvni tlak, funkciju bubrega, kalijuma i natrijuma u krvi kako bi se izbjegao razvoj arterijske hipotenzije i pridružene bubrežne disfunkcije.

U akutnom infarktu miokarda (u sklopu kombinirane terapije) propisano je 5 mg prvog dana, 5 mg drugog dana, 10 mg trećeg dana, a doza održavanja od 10 mg jednom dnevno. U bolesnika s akutnim infarktom miokarda lijek treba koristiti najmanje 6 tjedana. S niskim sistolnim krvnim pritiskom (manjim od 120 mm Hg. Art.), Liječenje započinje malom dozom (2,5 mg /). U slučaju razvoja arterijske hipotenzije, kad je sistolni krvni pritisak niži od 100 mm Hg. Čl., Doza održavanja smanjuje se na 5 mg dnevno, ako je potrebno, možete privremeno imenovati 2,5 mg dnevno. U slučaju dugotrajnog izrazitog snižavanja krvnog pritiska (sistolni krvni pritisak ispod 90 mm Hg. Čl. Više od 1 sata), potrebno je prekinuti liječenje lijekom.

Kod dijabetičke nefropatije u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu, Diroton® se koristi u dozi od 10 mg jednom dnevno.Ako je potrebno, doza se može povećati na 20 mg jednom dnevno kako bi se postigle vrijednosti dijastoličkog krvnog pritiska ispod 75 mm Hg. Čl. u sjedećem položaju. Kod pacijenata sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu, lijek se propisuje u istoj dozi kako bi se postigle vrijednosti dijastoličkog krvnog tlaka ispod 90 mm Hg. u sjedećem položaju.

Najčešće nuspojave su vrtoglavica, glavobolja (5-6%), slabost, proliv, suv kašalj (3%), mučnina, povraćanje, ortostatska hipotenzija, osip na koži, bol u grudima (1-3%).

Učestalost drugih nuspojava manja je od 1%.

Iz kardiovaskularnog sustava: izrazito smanjenje krvnog pritiska, bol u grudima, rijetko - ortostatska hipotenzija, tahikardija, bradikardija, pojava simptoma zatajenja srca, oslabljena AV provodljivost, infarkt miokarda.

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, suha usta, proliv, dispepsija, anoreksija, poremećaj ukusa, pankreatitis, hepatitis (hepatocelularni i holestatski), žutica (hepatocelularni ili holestatski), hiperbilirubinemija, pojačana aktivnost jetre.

Sa kože: urtikarija, pojačano znojenje, fotoosjetljivost, svrab na koži, gubitak kose.

Sa strane centralnog nervnog sistema: labilnost raspoloženja, oslabljena koncentracija, parestezija, pojačani umor, pospanost, konvulzivno trzanje mišića udova i usana, rjeđe - astenični sindrom, zbunjenost.

Iz respiratornog sistema: dispneja, suv kašalj, bronhospazam, apneja.

Iz hemopoetskog sistema: leukopenija, trombocitopenija, neutropenija, agranulocitoza, anemija (pad koncentracije hemoglobina, hematokrita, eritrocitopenija), uz produljeno liječenje moguće je blago smanjenje hemoglobina i hematokrita, u nekim slučajevima - agranuloza.

Alergijske reakcije: angioedem lica, udova, usana, jezika, epiglotisa i / ili grkljana, crevni angioedem, vaskulitis, pozitivne reakcije na antinuklearna antitijela, povećan ESR, eozinofilija, u vrlo rijetkim slučajevima - intersticijski angioedem (plućni edem bez intersticijskog tkiva izlaz transudata u lumen alveola).

Iz genitourinarnog sistema: uremija, oligurija, anurija, oslabljena bubrežna funkcija, akutno zatajenje bubrega, smanjena potencija.

Laboratorijski pokazatelji: hiperkalemija i / ili hipokalemija, hiponatremija, hipomagnezijemija, hipokloremija, hiperkalcemija, hiperuricemija, povećana urea i kreatinin u plazmi, hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija, smanjena tolerancija na glukozu.

Ostalo: artralgija, artritis, mialgija, groznica, pogoršanje gihta.

Lijek treba oprezno propisati kod bilateralne stenoze bubrežne arterije ili stenoze jedne arterije bubrega, stanja nakon transplantacije bubrega, zatajenja bubrega (CC manje od 30 ml / min), stenoze aortnog otvora, hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije, primarnog hiperaldosteronizma, arterijske hipotenzije, cerebrovaskularne bolesti uključujući cerebrovaskularnu insuficijenciju), koronarnu bolest srca, teške oblike dijabetes melitusa, teške hronične srčane insuficijencije, sistemske bolesti tkiva (uključujući sklerodermiju, sistemski eritematozni lupus), inhibiciju hematopoeze koštane srži, hipovolemična stanja (uključujući kao posljedicu proljeva, povraćanja), hiponatremiju (kod pacijenata na dijeti sa malo soli ili bez soli, postoji povećan rizik od razvoja arterijskog hipotenzija), starije pacijente sa hemodijalizom pomoću dijaliznih membrana sa velikim protokom (AN69®).

Upotreba Dirotona tijekom trudnoće je kontraindicirana. Lisinopril prelazi placentarnu barijeru. Kada se uspostavi trudnoća, lijek treba što pre prekinuti. Prihvatanje ACE inhibitora u II i III trimestru trudnoće ima štetan uticaj na fetus (mogući su izraženi pad krvnog pritiska, bubrežni zastoj, hiperkalemija, hipoplazija lubanje, intrauterina smrt).Nema podataka o negativnim učincima lijeka na fetus ako se koristi u prvom tromjesečju. Za novorođenčad i novorođenčad koja su bila izložena intrauterinoj izloženosti ACE inhibitorima, preporučuje se uspostavljanje pažljivog praćenja kako bi se pravovremeno otkrilo izraženo smanjenje krvnog pritiska, oligurija, hiperkalemija.

Nema podataka o prodiranju lizinoprila u majčino mlijeko. Ako je potrebno, lijek treba prekinuti tijekom dojenja, dojenja.

U slučaju zatajenja bubrega, zbog činjenice da se lizinopril izlučuje putem bubrega, početnu dozu treba odrediti ovisno o klirensu kreatinina, tada u skladu s reakcijom treba uspostaviti održavajuću dozu u uvjetima čestog praćenja bubrežne funkcije, koncentracije kalija i natrija u krvnom serumu.

Klirens kreatinina (ml / min)Početna doza
30-705-10 mg
10-302,5-5 mg
manje od 10 (uključujući bolesnike na hemodijalizi)2,5 mg

Uz oprez, lijek treba propisati za teško oštećenje bubrega, bilateralnu stenozu bubrežne arterije ili arterijsku stenozu jednog bubrega s progresivnom azotemijom, stanje nakon transplantacije bubrega, zatajenje bubrega, azotemiju.

Najčešće dolazi do izrazitog snižavanja krvnog pritiska smanjenja volumena tečnosti izazvanog diuretičkom terapijom, smanjenja soli u hrani, dijalize, dijareje ili povraćanja. Kod kroničnog zatajenja srca sa istodobnim zatajivanjem bubrega ili bez njega, moguće je značajno smanjenje krvnog tlaka. Izraženije snižavanje krvnog pritiska otkriveno je kod bolesnika s teškom fazom kroničnog zatajenja srca kao rezultat upotrebe diuretika u visokim dozama, hiponatremije ili oslabljene funkcije bubrega. Kod takvih bolesnika liječenje Dirotonom treba započeti pod strogim nadzorom liječnika (s oprezom odaberite dozu lijeka i diuretike).

Slično pravilo treba poštovati i prilikom propisivanja Dirotona pacijentima s koronarnom arterijskom bolešću, cerebrovaskularnom insuficijencijom, kod kojih oštar pad krvnog pritiska može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara.

Prolazna hipotenzivna reakcija nije kontraindikacija za uzimanje sljedeće doze lijeka.

Prije početka liječenja Dirotonom, ako je moguće, normalizirati koncentraciju natrija i / ili nadoknaditi izgubljeni volumen tekućine, pažljivo pratiti učinak početne doze Dirotona na bolesnikov krvni tlak.

Liječenje simptomatske arterijske hipotenzije sastoji se od pružanja mirovanja u krevetu i, ako je potrebno, iv primjene tekućine (fiziološka infuzija). Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za liječenje Diroton®-om, međutim može zahtijevati privremeni prekid ili smanjenje doze.

Liječenje Diroton® kontraindicirano je u slučaju kardiogenog šoka i akutnog infarkta miokarda, ako imenovanje vazodilatatora može značajno pogoršati hemodinamiku, na primjer, kada sistolni krvni tlak ne prelazi 100 mmHg. Čl.

U bolesnika s akutnim infarktom miokarda, smanjenje bubrežne funkcije (koncentracija kreatinina u plazmi iznad 177 µmol / L i / ili proteinurija veća od 500 mg / 24 h) je kontraindikacija za uporabu lijeka Diroton®. U slučaju razvoja zatajenja bubrega tijekom liječenja lizinoprilom (koncentracija kreatinina u krvnoj plazmi prelazi 265 µmol / L ili dvostruko više od početne razine) liječnik treba odlučiti o potrebi prekida liječenja.

Sa bilateralnom stenozom bubrežne arterije i stenozom bubrežne arterije jednog bubrega, kao i s hiponatremijom i / ili smanjenjem bcc ili prekida cirkulacije, arterijska hipotenzija uzrokovana uzimanjem lijeka Diroton® može dovesti do smanjenja bubrežne funkcije s naknadnim razvojem reverzibilne (nakon povlačenja lijeka) akutnog bubrega insuficijencija. Lagani privremeni porast koncentracije uree u krvi i kreatinina može se primijetiti u slučajevima oslabljene funkcije bubrega, posebno na pozadini istodobnog liječenja diureticima.U slučajevima značajnog smanjenja bubrežne funkcije (CC manje od 30 ml / min), potreban je oprez i kontrola bubrežne funkcije.

Angioedem lica, udova, usana, jezika, epiglotisa i / ili grkljana retko je primećen kod pacijenata lečenih ACE inhibitorima, uključujući i lek Diroton®, koji se može pojaviti u bilo koje vreme tokom lečenja. U ovom slučaju liječenje Diroton®-om treba što pre prekinuti i bolesnika nadzirati dok se simptomi potpuno ne povuku. U slučajevima kada je bilo oticanje samo lica i usana, stanje najčešće prolazi bez lečenja, međutim, moguće je propisati antihistaminike. Angioneurotski edem sa edemom grkljana može biti fatalan. Kada je jezik, epiglotis ili grkljan prekriven, može doći do opstrukcije dišnih puteva, pa treba odmah sprovesti odgovarajuću terapiju (0,3-0,5 ml epinefrina (adrenalina) 1: 1000 sc, davanje GCS, antihistaminika) i / ili mere za osiguranje opstrukcije dišnih puteva načine. U bolesnika s angioedemom u povijesti koji nije bio povezan s prethodnim liječenjem ACE inhibitorima, rizik od njegovog razvoja tijekom liječenja ACE inhibitorom može se povećati.

Anafilaktička reakcija primijećena je i kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi koristeći dijalizne membrane sa velikim protokom (AN69®), koji istovremeno uzimaju Diroton®. U takvim slučajevima treba razmotriti upotrebu drugačije vrste dijalizne membrane ili drugog antihipertenzivnog sredstva.

U nekim slučajevima desesenzibilizacije na artropodske alergene, liječenje ACE inhibitorima praćeno je reakcijama preosjetljivosti. Ovo se može izbjeći ako privremeno prestanete uzimati ACE inhibitore.

U bolesnika s opsežnim operativnim zahvatima ili za vrijeme opće anestezije, ACE inhibitori (posebno lizinopril) mogu blokirati stvaranje angiotenzina II. Smanjenje krvnog pritiska povezano s ovim mehanizmom djelovanja ispravlja se povećanjem bcc. Prije operacije (uključujući stomatologiju), potrebno je upozoriti anesteziologa na uporabu lijeka Diroton®.

Primjena preporučenih doza lijeka u starijih bolesnika može biti praćena povećanjem koncentracije lizinoprila u krvi, pa je odabir doze potrebna posebna pažnja i provodi se ovisno o pacijentovoj funkciji bubrega i krvnom tlaku. Međutim, kod starijih i mladih pacijenata antihipertenzivni učinak lijeka Diroton® je podjednako izražen.

Kod primjene ACE inhibitora primijećen je kašalj (suv, dugotrajan, koji nestaje nakon prekida liječenja ACE inhibitorima). S diferencijalnom dijagnozom kašlja, treba razmotriti kašalj izazvan primjenom ACE inhibitora.

U nekim je slučajevima zabilježena hiperkalemija. Čimbenici rizika za razvoj hiperkalemije uključuju bubrežni zatajenje, dijabetes melitus, suplemente kalijuma ili lijekove koji povećavaju kalijum u krvi (poput heparina), posebno u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega.

U periodu liječenja lijekom potrebno je redovno praćenje kalijuma, glukoze, uree, lipida u krvnoj plazmi.

Tokom liječenja ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića, kao alkohol pojačava hipotenzivni učinak lijeka.

Treba biti oprezan pri izvođenju fizičkih vježbi po vrućem vremenu (opasnost od dehidracije i pretjerani pad krvnog tlaka zbog smanjenja bcc-a).

Kako se potencijalni rizik od agranulocitoze ne može isključiti, potreban je periodični nadzor krvne slike.

Kada se pojave neželjene reakcije iz središnjeg živčanog sustava, ne preporučuje se vožnja vozilima ili obavljanje poslova povezanih s povećanim rizikom.

Simptomi: izrazito sniženje krvnog pritiska, suha usta, pospanost, zadržavanje mokraće, zatvor, anksioznost, pojačana razdražljivost.

Liječenje: ispiranje želuca, uzimanje aktivnog ugljena, davanje pacijentu horizontalnog položaja s podignutim nogama, nadopunjavanje bcc (iv primjena otopina koje zamjenjuju plazmu), simptomatska terapija, nadziranje funkcija kardiovaskularnog i respiratornog sustava, bcc, urea, kreatinin i serumski elektroliti u serumu kao i diureza. Lisinopril se može ukloniti iz tijela putem hemodijalize.

Istodobnom primjenom diuretika koji štede kalij (spironolakton, triamteren, amilorid), kalijevih pripravaka, nadomjestaka soli koji sadrže kalij, povećava se rizik od razvoja hiperkalemije, posebno kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega. Stoga je zajedničko propisivanje moguće samo na osnovu individualne odluke liječnika uz redovno praćenje serumskog kalijuma i rada bubrega.

Istodobnom primjenom beta blokatora, sporih blokatora kalcijevih kanala, diuretika i drugih antihipertenzivnih lijekova, primjećuje se porast hipotenzivnog učinka lijeka.

Istodobnom primjenom ACE inhibitora i preparata zlata (natrij aurotiomalat) iv, opisan je kompleks simptoma, uključujući ispiranje lica, mučninu, povraćanje i arterijsku hipotenziju.

Istodobnom primjenom s vazodilatatorima, barbituratima, fenotiazinima, tricikličkim antidepresivima, etanolom, pojačava se hipotenzivni učinak lijeka.

Istodobnom primjenom NSAID-a (uključujući selektivne inhibitore COX-2), estrogena, kao i adrenergičkih agonista, antihipertenzivni učinak lizinoprila se smanjuje.

Istodobnom primenom litijumskih preparata usporava se eliminacija litija iz organizma (povećani kardiotoksični i neurotoksični efekti litijuma).

Istodobnom primjenom s antacidima i kolestiraminom smanjuje se apsorpcija u probavnom traktu.

Lijek pojačava neurotoksičnost salicilata, slabi učinak hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu, norepinefrina, epinefrina i lijekova protiv gihta, pojačava efekte (uključujući nuspojave) srčanih glikozida, učinak perifernih mišićnih relaksansa i smanjuje izlučivanje kinidina.

Umanjuje učinak oralnih kontraceptiva.

Istodobnom primjenom metildope povećava se rizik od razvoja hemolize.

Lijek se izdaje na recept.

Lista B. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturama od 15 ° do 30 ° C. Rok trajanja - 3 godine

Lisinopril i Diroton, u čemu je razlika?

Lisinopril je lijek koji ima natriuretik (uklanjanje natrijum jona iz organizma putem bubrega), kardioprotektivno (zaštita srčanog mišića) i hipotenzivno (snižava krvni pritisak) efekat.

Diroton je lijek s perifernom (dalekom) vazodilatacijom (opuštanje glatkih mišića zidova krvnih žila) i hipotenzivno djelovanje na ljudski organizam.

  • Lisinopril - aktivni sastojak ovog lijeka je lizinopril dihidrat. Pored toga, sastav sadrži supstance neophodne za postizanje optimalnog oblika oslobađanja. Lijek proizvode ruske farmakološke kompanije.
  • Diroton - aktivni sastojak ovog lijeka je lizinopril. Takođe, radi postizanja optimalnog farmakološkog oblika, u sastav se nalaze i dodatne supstance. Lijek proizvodi farmakološka korporacija Gideon Richter (Mađarska).

Mehanizam delovanja

Lisinopril - aktivna supstanca ovog lijeka smanjuje proces oslobađanja aldosterona (hormona nadbubrežne žlijezde odgovornog za vodenu i jonsku ravnotežu, kao i sužavanje perifernih žila), čime se smanjuje količina natrijum-jona koji zarobljavaju vodu u ljudskom tijelu i rezultira porastom bcc ( zapremina cirkulirajuće tečnosti), što značajno povećava opterećenje na srce. Također, lizinopril opušta glatke mišiće zidova krvnih žila, što smanjuje krvni pritisak.

Diroton - budući da je u ovom lijeku aktivni sastojak lizinopril, njegov mehanizam djelovanja sličan je gore navedenom lijeku.

  • Arterijska hipertenzija (bolest koju karakteriše trajno povećanje krvnog pritiska),
  • Hronična srčana insuficijencija
  • Kao dio složene terapije, u liječenju akutnog infarkta miokarda tzv.
  • Nefropatija (oštećenje bubrega zbog dijabetesa).

  • Indikacije su slične gore navedenom lijeku.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Netolerancija na laktozu.

  • Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Nasljedna predispozicija za Quinckeov edem (akutna alergijska reakcija, za koju je karakterističan edem gornjih disajnih puteva),
  • Starost (nije dodijeljena djeci mlađoj od 18 godina).

Nuspojave

  • Alergijske reakcije (crvenilo, osip i svrbež na koži),
  • Dispeptički simptomi (mučnina, povraćanje, proliv ili zatvor, nadimanje i nadimanje, bol u trbuhu),
  • Glavobolja, vrtoglavica,
  • Razvoj infarkta miokarda (ako je doziranje prekoračeno kod pacijenata sa koronarnom srčanom bolešću),
  • Pospanost, umor,
  • Bol iza sternuma
  • Kratkoća daha
  • Suvi kašalj
  • Tahikardija (porast broja otkucaja srca) ili bradikardija (smanjenje otkucaja srca),
  • Gubitak apetita
  • Pojačano znojenje
  • Gubitak kose
  • Erektilna disfunkcija (seksualna želja) kod muškaraca,
  • Bol u mišićima
  • Fotofobija.

  • Nuspojave su slične gore navedenom lijeku.

Objavite obrasce i cijenu

  • 5 mg tablete, 30 kom, - „od 89 r“,
  • 10 mg tablete, 30 kom, - "od 115 r",
  • 10 mg tablete, 60 kom, - „od 197 r“,
  • Tablete od 20 mg, 30 kom, - "od 181 p."

  • 2,5 mg tablete, 28 kom, - "od 105 r",
  • 5 mg tablete, 28 kom, - „od 217 r“,
  • 5 mg tablete, 56 kom, - „od 370 r“,
  • 10 mg tablete, 28 kom, - „od 309 r“,
  • 10 mg tablete, 56 kom, - „od 516 r“,
  • 20 mg tablete, 28 kom, - „od 139 r“,
  • Tablete od 20 mg, 56 kom, - "od 769 p."

Diroton ili Lisinopril - što je bolje?

Da bi se utvrdilo koji je antihipertenzivni lijek bolji, potrebno je razumjeti njihove razlike, jer ovi lijekovi imaju istu djelatnu tvar, pa su shodno tome indikacije i nuspojave identične.

Mnogi ljudi pogrešno smatraju da su ti lijekovi analogni (lijekovi s različitim aktivnim tvarima, ali iste indikacije), bilo bi ispravno nazvati generičkim proizvodima (ista aktivna tvar, različita trgovačka imena).

Općenito, razlika između lijekova je u kontraindikacijama. Lisinopril se ne smije prepisivati ​​osobama sa netolerancijom na laktozu. Zauzvrat, Diroton je zabranjen osobama sa nasljednom sklonošću Quinckeovog edema.

Lisinopril proizvode ruske kompanije, a Diroton se proizvodi u Mađarskoj, a samim tim je i njegova cijena mnogo viša. Ali to ne utiče na efikasnost.

Lisinopril ili Diroton - što je bolje? Recenzije

Na osnovu recenzija o ovim lijekovima možete dobiti okvirnu sliku koji je lijek bolji.

  • Niska cijena
  • Brzina terapeutskog efekta.

  • Nije pogodan za osobe s netolerancijom na laktozu.

  • Manje kontraindikacija
  • Visoka efikasnost.

Učinkovitost dozvole za liječenje i generičkog lizinoprila u monoterapiji i kombinaciji s hidroklorotiazidom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom

A. A. Abdullaev, Z. J. Shahbieva, U. A. Islamova, R. M. Gafurova
Dagestanska državna medicinska akademija, Mahačkala, Rusija

Sažetak
Namjena: da se uspoređuju efikasnost, sigurnost i farmako-ekonomska opravdanost liječenja licenciranim i generičkim ACE inhibitorima lizinoprilom (Irumed (Belupo) i Diroton (Gideon Richter)) u obliku monoterapije i u kombinaciji s hidroklorotiazidom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom 1-2.
Materijali i metode: 50 bolesnika s AH od 1-2 žlice uključeno je u randomizirano otvoreno sekvencijalno prospektivno istraživanje. (22 muškarca i 28 žena) stari 35-75 godina, sa prosječnim trajanjem hipertenzije od 7,1 ± 3,3 godine. Šest pacijenata je odustalo od ispitivanja: 2 na pozadini terapije Irumedom i 4 na pozadini terapije Dirotonom. Svakodnevno je praćen krvni pritisak (BPM) pomoću instrumenata SL90207 i 90202 (SpaceLabsMedical, USA).
Rezultati: tretman Iramedom doveo je do znatno većeg smanjenja krvnog pritiska (-27,8 ± 8,6 / -15,1 ± 6,9 mm RT.Art.) U usporedbi s Dirotonom (-21,1 ± 6,9 / -9,0 ± 5,9 mm Hg), strZaključak: Liječenje Irumedom u bolesnika s AH 1-2 težine karakterizira najbolji antihipertenzivni učinak i farmakoekonomski je opravdano više od liječenja Dirotonom.
Ključne riječi: arterijska hipertenzija, lizinopril, Irumed, Diroton.

Cilj: za usporedbu učinkovitosti i tolerancije dozvole za liječenje i generičkog ACE inhibitora lizinoprila (Irumed, Belupo i Diroton, Gedeon Richter) u monoterapiji i kombinaciji s hidroklorotiazidom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom (AH).
Materijali i metode: u randomizirano otvoreno prospektivno istraživanje uključeno je 50 pacijenata sa AH (22 muškarca i 28 žena u dobi od 35-75 godina) srednjeg trajanja 7,1 ± 3,3 godine. Šest pacijenata je napustilo istraživanje (Irumed -2 ​​i Diroton - 4). Krvni pritisak (BP) praćen je 24 sata uređajima SL 90207 i 90202 (SpaceLabs Medical, SAD).
Rezultati: Zviždala je značajno smanjena klinička krvna vrijednost (-27,8 ± 8,6 / -15,1 ± 6,9 mm Hg) od Dirotona (-21,1 ± 6,9 / -9,0 ± 5,9 mm Hg ), strZaključak: Liječenje Irumedom karakteriziralo je najbolju efikasnost i manje troškova od terapije Dirotonom kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom 1-2. Stupnja.
Ključne riječi: arterijska hipertenzija, lizinopril, Irumed, Diroton

Podaci o autorima
Abdullaev Aligadzhi Abdullaevich - Dr. med. nauke, vod. Odeljenje ambulantne terapije, kardiologije i opšte medicinske prakse
GOU VPO Državna medicinska akademija u Dagestanu
Shakhbieva Zarema Yusupovna - studentica istog odsjeka
Islamova Ummet Abdulhakimovna - Kand. dušo nauke, asistent istog odeljenja. 367030, RD, Makhačkala, Avenija I. Šamilije, 41, apt. 94.
Gafurova Raziyat Magomedtagirovna - Kand. dušo nauke, asistent istog odeljenja. 367010, RD, grad Mahačkala, ul. Mendeleev, d.12.

Uvod
Liječenje bolesnika s arterijskom hipertenzijom (AH) trenutno je hitan zadatak, jer njegov doprinos kardiovaskularnom (SS) smrtnosti doseže 40%, a uz adekvatnu efikasnu i sigurnu terapiju odnosi se na promjenjive faktore rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ( IHD) i ostale SS bolesti. Rezultati brojnih studija dokazali su da je monoterapija učinkovita samo u malom dijelu (oko 30%) pacijenata s hipertenzijom 2, 3. Primjenom dvaju lijekova može se postići ciljna razina krvnog tlaka (Nakon isteka roka patentne zaštite, bilo koja farmaceutska tvrtka može proizvoditi i prodavati lijek. Kao rezultat, isti lijek nekoliko proizvođača može se prodati u ljekarnama, a ti se lijekovi mogu vrlo ozbiljno razlikovati u učinkovitosti i sigurnosti. svojstva lijeka, dokazana u velikim randomiziranim kontroliranim kliničkim ispitivanjima, odnose se na originalne lijekove i lijekove proizvedene pod licencom. Generički lijekovi moraju dokazati uporedivu efikasnost u kliničkom ispitivanju izravnom usporedbom s izvornim. U ovom slučaju možemo reći da će generički lijek biti učinkovit i Sigurna je, kao i originalna, i možete joj distribuirati podatke dobivene u originalnom lijeku. Nažalost, sa samo malim brojem generičkih lijekova provedena su slična istraživanja.

Posljednjih godina postoji značajan interes za ekonomsku stranu farmakoterapije. Na ovo je gurano ograničeno finansiranje medicinskih ustanova i u većini slučajeva materijalna sredstva samog pacijenta. Za rješavanje ovog problema u trenutnoj situaciji, potrebno je voditi računa ne samo o kliničkoj učinkovitosti i sigurnosti određenog lijeka, već i o njegovom ekonomskom učinku na pacijenta i na zdravstvenu zaštitu. Racionalna farmakoterapija bilo koje bolesti trebala bi se temeljiti na farmakoekonomiji 7, 8.

Svrha istraživanja - usporediti djelotvornost, sigurnost i farmakoekonomsko opravdanje liječenja licenciranim i generičkim ACE inhibitorima lizinoprilom (Irumed (Belupo) i Diroton (Gideon Richter)) u obliku monoterapije i u kombinaciji s hidroklorotiazidom u bolesnika s arterijskom hipertenzijom 1-2.

Materijal i metode: Studija je obuhvatila 50 bolesnika s hipertenzijom 1-2 ozbiljnosti, od kojih je 6 pacijenata odustalo tokom praćenja: 2 tijekom liječenja Irumedom i 4 tijekom liječenja Dirotonom. Ukupno 44 pacijenta su završili studiju. U početku, grupe nisu imale razlike u godinama, spolu i drugim karakteristikama (Tabela 1).Studija je obuhvatila pacijente u dobi od 18 do 75 godina s novo dijagnosticiranom hipertenzijom ili koji nisu redovno uzimali antihipertenzivne lijekove tokom posljednjeg mjeseca. U vrijeme uključivanja, grupni prosječni klinički klasni sistolički krvni pritisak (klasa) bio je 158,5 ± 7,5 mm Hg. Č., Dijastolički krvni pritisak (DBP) C. 97,5 ± 5,0 mmHg. Art., Otkucaji srca 74,7 ± 8,8 otkucaja / min. Kriteriji za isključenje bili su: sekundarni oblici hipertenzije, akutna cerebrovaskularna nesreća, akutni infarkt miokarda u posljednjih 6 mjeseci, angina pectoris II-III FC, srčana insuficijencija, srčana aritmija, rad jetre i bubrega.

Tabela 1. Početne kliničke i demografske i laboratorijske karakteristike grupa

PokazateljIrumirano, n = 23Diroton, n = 21
Starost, godine (M ± sd)52,8±9,952,3±7,8
Muškarci / žene,%43,5/56,542,9/57,1
BMI, kg / m2 (M ± sd)27,2±2,627,4±2,2
Prethodna antihipertenzivna terapija,%65,266,7
HELL., Mm RT. Čl. (M ± sd)158,4±7,4/98,2±4,4158,6±7,7/96,9±5,7
Otkucaji srca, otkucaji / min (M ± sd)73,5±7,976,0±9,7
Trajanje hipertenzije, godine (M ± sd)7,3±3,37,0±3,5
Stupanj hipertenzije 1/2,%30,4/69,633,3/66,7
Kreatinin, µmol / L (M ± sd)96,1±11,395,8±14,5
Glukoza, mmol / L (M ± sd)5,8±0,85,6±0,9
AST, jedinica / l17,3±3,717,0±6,7
ALT, jedinica / l16,0±3,216,4±5,9
Kalijum, mmol / L (M ± sd)4,5±0,54,5±0,3
Natrijum, mmol / L (M ± sd)143,1±3,1142,1±2,8
Za sve ove pokazatelje, skupine se nisu međusobno razlikovale.

Dizajn studija: studija je bila nasumična, otvorena, perspektivna i izvedena u skladu s pravilima GCP-a (Dobre kliničke prakse) i Helsinškom deklaracijom iz 2000. godine. Trajanje promatranja bilo je 24–25 sedmica. Prije uključivanja u studiju, prikupljena je kompletna anamneza kod svih pacijenata, proveden je fizički pregled, mjeren je krvni tlak Korotkovom metodom, nakon čega su pacijenti koji su zadovoljili kriterije za uključivanje i nisu imali kriterije za isključenje nasumično slijepo podijeljeni u 2 jednake skupine, od kojih je prva započela liječenje Iramedom, a druga s Dirotonom u dozi od 10 mg / dan. Nakon 2 tjedna, kada ciljna razina krvnog tlaka nije postignuta (klinički krvni tlak definiran je kao prosjek 3 mjerenja krvnog tlaka s ručnim sfigmomanometrom u sjedećem položaju nakon 10-15 minuta odmora, a također stojećeg, 1 minutu prije uzimanja lijeka na dan posjete. Za kriterij učinkovitosti antihipertenzivne terapije za AD krvne ćelije uzeli su smanjenje DBP ćelija za 10% ili 10 mm Hg, a GARDEN ćelije za 15 mm Hg od početnog nivoa. softverski paket Statistika 6.0 (Statsof t, SAD), pružajući mogućnost parametrijskih i neparametrijskih analiza. Razlike su smatrane značajnim na strRezultati i diskusija

Oba ispitivana lijeka su imala dobar antihipertenzivni učinak, pojačan prelaskom pacijenata na kombiniranu terapiju. Irulirano značajno snižava krvni pritisak kao u kl. Pakao, i prema Smadu. Nakon 2 tjedna uzimanja lizinoprila u dozi od 10 mg / dan u grupi koja je dobivala Irumed, krvni tlak se smanjio sa 158,4 ± 7,4 / 98,2 ± 4,4 mm Hg. Čl. do 146,1 ± 9,1 / 93,1 ± 6,1 mmHg. Čl. (strTabela 2. Dinamika krvnog pritiska. tokom lečenja Irumedom i Dirotonom.

PokazateljIrmedDirotonR Irmed-Diroton
Posetite 1-2-12,3±6,0/-5,1±1,3-7,1±3,6/-4,5±1,9=0,03/0,02.

Liječenje oba lijeka u obliku monoterapije i kombinacija hidroklorotiazida nije utjecalo na rad srca, metabolizam elektrolita i karakteriziralo ih je dobra tolerancija.

Dokazana je farmakoekonomska prednost liječenja lijekom Irumed, budući da su troškovi njegove upotrebe bili 3 puta manji nego kod liječenja Dirotonom.

LITERATURA
1. Belenkov Yu.N., Mareev V.Yu. Kardiovaskularni kontinuum. CH 2002, 3: 7–11.
2. Šalnova S.A., Oganov R.G., Deev A.D. Procjena i upravljanje ukupnim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u ruskoj populaciji. Cardiovask. ter. i prof. 2004, 4: 4–11.
3. Chazova I.E., Martynyuk T.V. Kombinovana terapija sa inhibitorom enzima koji pretvara angiotenzin i diuretikom. Sistem je hipertenzivan. 2006: 8 (2).
4. Chazova I.E., Ratova L.G. Hipertenzija: od A.L. Mjaznikov do danas. Kardiol. Vestn. 2010, 5 (1): 5–10.
5. Podzolkov V.I., Tarzimanova A.I. Racionalne kombinacije u liječenju arterijske hipertenzije. Racionalna farmakoterapija u kardiologiji. 2010, 6 (2): 192–6.
6. Lopez-Sendon J, Swedberg K, McMurray J i dr. Radna grupa za ACE-inhibitore Europskog kardiološkog društva. Stručni dokument o konsenzusu za inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin u kardiovaskularnim bolestima. Eur Heart J 2004, 25 (16): 1454–70.
7. Chazova I.E., Ratova L.G. Uloga 24-satnog praćenja krvnog pritiska u procjeni učinkovitosti antihipertenzivne terapije (Rezultati 24-satnog praćenja krvnog tlaka u programu CLIP-ACCORD). Sistem. gyperthen. 2007, 1: 18–26.
8.Dijagnoza i liječenje arterijske hipertenzije. Preporuke Ruskog medicinskog društva za arterijsku hipertenziju i All-Ruskog naučnog društva za kardiologiju (treća revizija). Cardiovask. ter. i prof. 2008, 7 (6 App 2): 1–32.
9. Preporuke za racionalnu farmakoterapiju pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. GFCF, odjeljak za racionalnu farmakoterapiju. M., 2009, 56.
10. Yagudina R.I. Farmakoekonomska analiza liječenja arterijske hipertenzije lijekovima Bisoprolol u bolničkom i ambulantnom stadijumu. Farmakoekonomija. 2009, 1: 25–31.
11. Galyavich A.S. Upotreba inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin u liječenju arterijske hipertenzije. Sistem. hipertenzivna. 2006, 8 (2).
12. Zanchetti A, Crepaldi G, Bond G i dr. Različiti učinci antihipertenzivnih režima na bazi fosinoprila ili hidroklorotiazida sa ili bez snižavanja lipida Pravastatina na progresiju asimptomatske ateroskleroze karotide. Stroke 2004, 35: 2807-12.
13. Wing LM, Reid CM, Ryan P et al. Usporedba rezultata s inhibitorom enzima koji pretvaraju angiotenzin i diureticima za hipertenziju. N Engl J Med 2003, 348: 583–92.
14. Dagenais GR, Pogue J, Fox K et al. Inhibitori angiotenzin-pretvarajućeg enzima u stabilnoj vaskularnoj bolesti bez sistoličke disfunkcije lijeve klijetke ili zatajenja srca: kombinovana analiza tri ispitivanja. Lancet 2006, 368 (9535): 581-8.
15. Kutishenko N.P, Martsevich S.Yu. Lisinopril u kardiološkoj praksi: medicina zasnovana na dokazima. Racionalna farmakoterapija u kardiologiji 2007, 5: 79–82.
16. Chazova I.E., Ratova L.G. Iruzid i Irumed. Nefroprotekcija u liječenju bolesnika s arterijskom hipertenzijom. Cons. Med. 2005, 7: 1.
17. Chazova I.E., Ratova L.G. Kombinovana terapija arterijske hipertenzije. M .: Medija Medica, 2007.
18. Morozova TE, Yudina I. Y. Suvremena strategija za poboljšanje pridržavanja liječenja bolesnika s arterijskom hipertenzijom: fiksne kombinacije lijekova. Cons. Med. 2010, 12 (1): 23–9.
19. Nebieridze D.V., Papova F.A., Ivanišina N.S. et al. Problem efikasnosti liječenja arterijske hipertenzije kod pacijenata sa pušenjem. Kardiovaskularna terapija i prevencija 2007, 1: 90–2.

U nekim slučajevima može biti potrebno dodijeliti analoge

Imenovanje zamjenskog lijeka potrebno je u svim slučajevima kada pacijent ima znakove netolerancije na ovaj lijek. Ako na recepciji postoje komplikacije, morate hitno prekinuti njegovu upotrebu i posavjetovati se s liječnikom kako biste razvili taktiku za kasnije liječenje.

Najčešće nuspojave koje se javljaju zbog terapijskog liječenja lijekom je pojava suvog, upornog kašlja. U nekim slučajevima je kašalj izražen u tako jakom stupnju da značajno narušava pacijentovu kvalitetu života.

Postoji i niz društveno-ekonomskih faktora za zamjenu lijeka ako pacijent nema financijsku mogućnost kupnje propisanih lijekova.

Koji su analozi

Savremeno tržište farmaceutskih proizvoda može ponuditi veliki izbor antihipertenzivnih lijekova koji mogu biti dostojna alternativa ovom lijeku. Možete odabrati analog iz lijekova koji pripadaju istoj farmakološkoj kategoriji kao i Lisinopril. No ova opcija nije prikladna u slučajevima otkazivanja liječenja zbog razvoja kašlja izazvanog lijekom zbog činjenice da svi predstavnici skupine inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin imaju istu nuspojavu.

U slučaju imenovanja sredstava iz drugih skupina mora se imati na umu da oni imaju potpuno različite točke primjene terapijskog učinka, pa ozbiljnost hipotenzivnih znakova može značajno varirati.

Diroton ili Lisinopril: što je bolje

Učinkovitost upoređenih lijekova može se izjednačiti s obzirom da se temelje na istom aktivnom hemijskom spoju - lizinopril dihidratu.

Razlike su samo u činjenici da lijekove proizvode različite farmaceutske kompanije u različitim zemljama. Diroton se proizvodi u Njemačkoj i ima bolji sastav dodatnih komponenti. Stoga se dobro preporučio među srčanim bolesnicima, čak i pored prilično visoke cijene lijeka. Lisinopril ima nižu cijenu i istovremeno prilično efikasno smanjuje pritisak, međutim, to češće dovodi do razvoja komplikacija i nuspojava.

Perindopril ili Lisinopril: šta odabrati

Perindopril, kao i lizinopril, pripada farmakološkoj grupi antagonista enzima koji pretvaraju angiotenzin. Stoga, također utječe na tonus vaskularnog kreveta i smanjuje ukupni periferni otpor.Perindopril ima prilično slab hipotenzivni učinak, pa se ne može upotrijebiti za zaustavljanje kriza, ali dobro pomaže kod kroničnih kardiovaskularnih patologija koje zahtijevaju dugotrajno sistemsko liječenje. Perindopril treba dozirati s posebnom pažnjom, jer prilikom propisivanja viška ovog lijeka može doći do ozbiljne hipertenzije s bolovima sinkopa.

Zamjena losartana

Losartan je odlična alternativa u slučajevima kada pacijent kašlja kao odgovor na uzimanje inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin. To je zbog činjenice da aktivna tvar losartan kalij pripada skupini blokatora receptora angiotenzin-2, a za njegove predstavnike nije karakterističan razvoj takve komplikacije kao suhi kašalj.

Oba lijeka se dobro bore s visokim krvnim pritiskom i pogodna su za dugotrajnu sistemsku upotrebu. Da biste riješili pitanje koje analoge odabrati tako da se režim liječenja nesmetano mijenja, potrebno je potražiti savjet kvalificiranog liječnika.

Da li je enalapril dobar analog

Kao što ime sugerira, enalapril pripada istoj farmakološkoj grupi. A upravo ta činjenica ograničava raspon kliničkih situacija u kojima se ta sredstva mogu izmjenjivati. To je zbog činjenice da je vjerovatno da će pacijent doživjeti iste nuspojave i komplikacije prilikom uzimanja Enalaprila. Taj se fenomen objašnjava relativnom sličnošću molekula aktivnih tvari.

Nakon apsorpcije vilastog epitela gastrointestinalnog trakta, enalapril ne stiže odmah do ciljanih stanica, već se u jetri prvo pretvara u svoj biološki aktivni oblik. Lisinopril, s druge strane, ulazi u ljudsko tijelo koje je već u potpunosti spremno za interakciju s potrebnim staničnim i molekularnim supstratima. Zbog toga je kod pacijenata kojima je potrebno da smanje funkcionalno opterećenje jetrenog parenhima, ovaj lijek prikladan.

Lozana ili Lisinopril: što je bolje

Lozana je kombinirani lijek, koji odmah uključuje dva aktivna sastojka, a vrijedno je napomenuti da oba doprinose razvoju antihipertenzivnog djelovanja u pacijentovom tijelu. Lozana sadrži kalijev losartan (periferni blokator recepta za vaskularni angiotenzin) i hipoklorotiazid (blagi diuretik koji pomaže snižavanju krvnog pritiska smanjujući volumen krvi u cirkulaciji). Ova kombinacija daje odličan antihipertenzivni efekat.

Lozana može biti odlična zamjena kad pacijent ima indikacije za istodobnu primjenu antihipertenzivnih i diuretskih lijekova. To će uvelike olakšati život pacijenta, jer umjesto nekoliko tableta možete piti samo jednu.

Lorista ili Lisinopril: što odabrati

Lorista i Lisinopril su lijekovi koji pripadaju različitim grupama i imaju različite točke primjene biohemijskih učinaka. Ali većina liječnika se slaže da imaju približno istu djelotvornost i mogu postati nadomjesci jedni drugima. Sličnost ovih lijekova nastaje iz činjenice da se obje ove tvari bore protiv hipertenzije zbog smanjenja vaskularnog tonusa i smanjenja ukupnog perifernog otpora.

U medicinskim krugovima još uvijek se vode rasprave oko toga koja je skupina lijekova efikasnija, ali za sada o tome nema konsenzusa. Stoga se sada, pri odabiru antihipertenzivnog lijeka, uglavnom fokusiraju na individualnu osjetljivost tijela.

Prestarium kao analogni: vrijedi li ga zamijeniti

Aktivni sastojak Prestariuma je Perindopril - supstanca koja ima sličnu kemijsku strukturu kao i Lisinopril. Zato su razlike između ovih lijekova male.Ako pacijent ima komplikacija zbog uzimanja Lisinoprila, tada se ne preporučuje prelazak na Prestarium, jer vrlo često pacijenti imaju individualnu netoleranciju na sve lijekove antagonista enzima koji pretvaraju angiotenzin.

Šta odabrati: Captopril ili Lisinopril

Captopril ne može postati potpuna zamena, jer dejstvo ovih lekova znatno varira, čak i pored pripadnosti istoj farmakološkoj grupi. Captopril se ne pije stalno, ali uzima se samo u slučajevima kada morate brzo zaustaviti oštar napad hipertenzije. Nije prikladan za stalno održavanje normalnog tlaka.

Amlodipin ili lizinopril: što je bolje

Amlodipin takođe pomaže u opuštanju mišićnih zidova perifernih žila. Ali ona ostvaruje svoje terapeutske efekte zahvaljujući selektivnom blokiranju kalcijumovih kanala. Amlodipin može pomoći pacijentima koji pate od kašlja koji se razvija dok uzimaju ACE inhibitor.

Fosinopril ili Lisinopril: kako odabrati pravi lijek:

Oba upoređena leka su dugo delujući inhibitori ACE, pa se Fosinopril i Lisinopril mogu uzimati samo jednom dnevno. U drugom su pogledu ove tablete također gotovo identične.

U svakom slučaju, konačnu odluku o izboru lijeka trebao bi donijeti kvalificirani kardiolog, što se ne može učiniti samostalno.

Koji je bolji - Lisinopril ili Diroton?

Lisinopril i Diroton imaju mnogo sličnosti. Izdaju se u istom obliku - tablete od 5 mg, 10 mg i 20 mg, a uzimaju se i jednom dnevno, bez obzira na unos hrane. Ali samo Diroton treba piti dvostruko više - 10 mg jednom dnevno, a Lisinopril samo 5 mg. U oba slučaja, puni efekat se postiže u drugoj ili četvrtoj sedmici.

Glavne razlike su kontraindikacije, jer zabranjeno je uzimati Diroton kod pacijenata sa nasljednim Quinckeovim edemom, a Lisinopril nije pogodan za bolesnike s intolerancijom na laktozu, sa nedostatkom laktoze, kao ni za malapsorpciju glukoze i galaktoze. Ostale kontraindikacije uzimanja lijekova potpuno su iste:

  • trudnoća
  • dojenje
  • istorija angioedema,
  • preosjetljivost na lijek.

Koje je bolje - Diroton ili Enalapril?

Djelatna tvar u enalaprilu je enalapril - to je glavna razlika između lijekova. Štaviše, lek ima uzak spektar dejstva, za razliku od Dirotona koristi se samo za dve bolesti:

  • arterijska hipertenzija
  • hroničnog zatajenja srca.

Ne može se strogo zabraniti upotreba u slučaju oslabljene funkcije bubrega, nakon operacija transplantacije bubrega i primarnog hiperaldosteronizma. Preostale kontraindikacije identične su lijeku Diroton.

Koji je bolji - Lozap ili Diroton?

Diroton i Lozap se također razlikuju po aktivnoj tvari jer u drugom slučaju to je Lozartan. Zbog čega se ovaj lijek koristi i za liječenje daleko od svih srčanih bolesti, ali samo kod arterijske hipertenzije i zatajenja srca. U ovom slučaju, kontraindikacije lijekova su identične. Stoga Diroton zamjenjuje Lozap samo u slučajevima kada je pacijent preosjetljiv na lizinopril.

Rezimirajući, možemo reći da svaki lijek ima svoju prednost. Dirotonove analoge razlikuju kontraindikacije ili aktivna supstanca koja najčešće postaje odlučujući faktor u odabiru lijeka.

Lisinopril

Aktivna supstanca je lizinopril dihidrat. Dostupno u obliku tableta. Ima hipotenzivne, kardioprotektivne i vazodilatacijske efekte. Lijek sprečava hipertrofiju miokarda. Antihipertenzivni učinak uočava se 60 minuta nakon primjene, a potom se povećava tokom 6 sati. Trajni hipotenzivni učinak pojavljuje se nakon 2 tjedna redovite upotrebe.

Unos hrane ne utiče na apsorpciju tvari. Komunikacija sa proteinima je mala. Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. Poluživot - 12 sati.

Indikacije za upotrebu su:

  1. Hipertenzija.
  2. Hronična srčana insuficijencija.
  3. Dijabetes tipa 2.
  4. Akutni infarkt miokarda bez povećanja pritiska.

Apsolutna kontraindikacija je velika osjetljivost na tvari koje čine sastav. Takođe je nepoželjna upotreba sa:

  • Hiperkalemija
  • Anafilaktički šok u istoriji.
  • Bolesti jetre i bubrega.
  • Stenoza bubrežne arterije.
  • Transplantirani bubreg.
  • Gihta.
  • Starost.
  • Istorija Quinckeovog edema.
  • Hipotenzija.
  • Dečje doba.

Uzimajte 1 tabletu ujutro, bez obzira na unos hrane. Otprilike u isto vrijeme, pijenje puno vode.

Aktivna supstanca - lizinopril dihidrat. Dostupno u obliku tableta. Ima hipotenzivne i vazodilatativne efekte. Maksimalni učinak uočen je nakon 6 sati. Nadalje, perzistira, ali može varirati ovisno o doziranju.

Kad se apsorbuje iz probavnog trakta, tvar se ne veže na proteine. Bioraspoloživost od 25-30%, bez obzira na unos hrane. Poluvrijeme eliminacije je 12 sati. Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. Nema sindrom povlačenja sa naglim prekidom uzimanja lijeka.

  1. Hronična srčana insuficijencija (kao dio kombinirane terapije).
  2. Prevencija disfunkcije lijeve komore i zatajenja srca.
  3. Dijabetička nefropatija.
  4. Hipertenzija.

  • Istorija angioedema.
  • Nasljedni Quinckeov edem.
  • Djeca mlađa od 18 godina.
  • Trudnice i dojeće žene.
  • Visoka osjetljivost na komponente lijeka.

Relativne kontraindikacije su:

  • Stenoza usta aorte.
  • Transplantacija bubrega.
  • Zatajenje bubrega.
  • Hipotenzija.
  • Cerebrovaskularna nesreća.
  • Dijabetes melitus.
  • Stariji pacijenti.

Potrebno je uzimati 1 tabletu dnevno, bez obzira na obrok. Otprilike u isto vrijeme.

Sličnosti i razlike

Specifični lijek i doziranje propisao lekarna osnovu bolesti i stanja pacijenta. Oba su lijeka prilično efikasna u liječenju hipertenzije, ali je njihova zajednička upotreba strogo zabranjena. Povećanje koncentracije aktivne tvari u krvi može dovesti do predoziranja i pojave nuspojava.

Oba lijeka pripadaju istoj farmakološkoj grupi, imaju istu djelatnu tvar, kao i mehanizam djelovanja. Unatoč činjenici da su tablete dostupne bez enteričkog premaza, mogu se uzimati bez obzira na unos hrane. Oba lijeka moraju se piti istovremeno. Jednom dnevno.

Oba leka se proizvode samo u obliku tableta. Nije dostupno u drugim oblicima doziranja. Trajanje terapeutskog učinka lijekova gotovo je isto, a trajni hipotenzivni učinak primjećen je nakon 2-4 tjedna.

Ni jedan lek ne treba da uzimaju deca, trudnice ili dojilje. Ovo može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

Unatoč činjenici da obje sadrže istu količinu tvari, doziranje za njih je različito. Diroton treba uzimati dnevno u dozi od 10 mg, dok se Lisinopril može uzimati u dozi od upola manje.

Ako se koristi nepravilno, oba lijeka imaju puno nuspojava koje počinju od uobičajene vrtoglavice i završavaju Quinckeovim edemom ili anafilaktičkim šokom.

Razlika je u cijeni. Lisinopril se može kupiti na tom području 100 rubalja. Cijena Dirotona je 2-3 puta veća.

Prilikom provođenja eksperimenta 2010. godine, ustanovljeno je da je Lisinopril u usporedbi s Dirotonom mnogo efikasniji u snižavanju krvnog tlaka. U eksperimentu je učestvovalo 50 osoba s hipertenzijom.

Prilikom uzimanja prvog lijeka, krvni tlak se vratio u normalu kod 82% pacijenata. Kada uzimate Diroton - 52%.

Kardiolozi primjećuju da pacijenti dobro podnose oba lijeka. Nuspojave su rijetke.

Dakle, uprkos činjenici da je prema rezultatima studija Lisinopril prepoznat kao efikasniji lijek, liječnik trebao propisati liječenje. Terapija hipertenzije se ne može provesti bez stručnog nadzora. Uzimanje antihipertenzivnih lijekova može dovesti do velikog broja nuspojava. Specijalist odabire lijek pojedinačno za svakog pacijenta, na temelju dobi, bolesti i karakteristika tijela.

Pogledajte video: BACKSTAGE - SLOBA RADANOVIC OTKRIVA KOJA E MISTERIOZNATA DEVOJKA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar