Van touch select i ultra glukometri u čemu je razlika

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Auto-pirser sa zamjenjivim lancetama za jednokratnu upotrebu najbolja je opcija za uzorkovanje krvi za testove na šećer kod kuće. Svaki mjerač ima svoje osobine u tom pogledu, a OneTouch nije iznimka. Često je potrebno uzimati mjerenja dijabetesa, troškovi potrošnog materijala predstavljaju bitan članak u njegovom proračunu, pa je toliko važno razumjeti to pitanje.

Opis automatske punkcije OneTouch-a

Olovka OneTouch dizajnirana je posebno za uzimanje kapilarne krvi istoimenim brojilom. Upotreba ovog punktora zajedno sa reljevima za van touch glucometer stvara sve uslove za sigurnu i bezbolnu analizu.

Među prednostima auto-punktora OneTouch:

  • Podešavanje dubine invazije. Uređaj je opremljen regulatorom koji vam omogućava podešavanje ovog pokazatelja od 1 do 9, ovisno o karakteristikama kože.
  • Dodatna kapa za uzorkovanje krvi sa alternativnih mjesta.
  • Beskontaktno vađenje skarifikatora za jednokratnu upotrebu.

U nekim se slučajevima pokazatelji brojila prilikom uzimanja biološke tekućine s prstiju razlikuju od mjerenja u području alternativnih mjesta. Obično se opaža značajna razlika s oštrom promjenom koncentracije glukoze nakon konzumiranja ugljikohidrata, pojačavanjem planirane doze inzulina i ozbiljnim opterećenjima mišića. Kada se biomaterial uzima iz prsta, rezultat je brži nego iz podlaktice ili drugih područja. Ovo je posebno važno u hipoglikemijskim stanjima.

Kako se koriste OneTouch lancete za uzorkovanje krvi

Najobjektivniji rezultati ispitivanja dobivaju se mjerenjem krvi na tešče (šećer na glasu) ili 2 sata nakon jela (postprandijalni šećer). S emocionalnim, fizičkim preopterećenjem, poremećajima spavanja, nivo šećera se takođe može promijeniti.

Kako dobiti biomaterijal iz prsta:

  1. Instalirajte OneTouch Scarifier. Uklonite plavu kapu s auto-pier-a okretanjem oko svoje osi. Igla se mora staviti u držač, gurajući je do kraja s nekim naporom dok se ne čuje klik. Rotiranje skarafikatora se ne preporučuje.
  2. Podešavanje dubine probijanja. Rotirajućim pokretima potrebno je ukloniti zaštitnu glavu s lancete i zamijeniti poklopac sa automatskim probijanjem. Ne vrijedi izbaciti zaštitnu glavu, ona je još uvijek korisna pri odlaganju igle. Rotiranjem kapice u smjeru kazaljke na satu, možete povećati dubinu invazije u skladu s karakteristikama kože u kontrolnom području. Minimalna razina (1-2) je pogodna za bebinu tanku kožu, prosečna razina (3-5) za običnu ruku, a maksimalna (6-9) za prste grube čeličnosti.
  3. Priprema za punkciju. Ručica okidača mora se povući do kraja. Ako signal ne zvuči, uređaj je već pripremljen u fazi ugradnje skarafikatora.
  4. Izvođenje punkcije kože. Pripremite ruke tako da ih operete toplom sapunicom i osušite sušilom za kosu ili prirodno osušite. Odaberite mjesto za analizu, lagano ga miješajući. Pričvrstite ručicu na ovu zonu i otpustite dugme. Postupak će biti bezbolan i siguran ako blagovremeno promijenite lancetu i lokaciju biomaterijala.
  5. Odlaganje skarifira. U ovom modelu je korišteni lancet uklonjen zajedno sa zaštitnom glavom. Da biste to učinili, uklonite vrh, stavite iglu u disk i pritisnite prema dolje. Pomerite aparat za skidanje i dalje od vas. Nakon pomicanja poluge za naginjanje prema naprijed, igla se pomiče u kantu za smeće. Na kraju postupka, ručica je postavljena u srednji položaj. Vrh auto-probijača postavljen je na svoje mesto.

Mjerenje krvi pri ruci

Ponekad je trajna ozljeda prsta krajnje nepoželjna, na primjer, za muzičare. Kompletan set uređaja omogućava uzimanje krvi ne samo iz prsta, već i iz podlaktice, mekih tkiva ruku. Općenito, algoritam je sličan, ali se za to koristi posebna mlaznica.

  1. Instalacija savjeta. Nakon fiksiranja skarifira, potrebno je zamijeniti plavi poklopac auto-pirser-a prozirnim, dizajniran za uzorkovanje krvi na podlaktici ili ruci. Po potrebi se može podesiti i dubina invazije.
  2. Izbor zone invazije. Birajte meka tkiva na ruci, izbjegavajući zglobove, stranice s ukosnicama i primjetnu mrežu vena.
  3. Parcela za masažu. Da biste poboljšali protok krvi, možete nanijeti toplinu na odabrano mjesto ili je nježno masirati.
  4. Izvođenje postupka punkcije. Čvrsto pritisnite ručicu na odabrano područje dok koža ne potamni ispod poklopca i istovremeno pritisnite gumb okidača. Na ovaj način se povećava dotok krvi u zoni punkcije.
  5. Pričekajte da se ispod prozirne kapice stvori kap krvi. Nemoguće je forsirati događaje, jer je od snažnog pritiska krv kontaminirana međućelijskom tekućinom, iskrivljujući rezultate mjerenja. Prva kap se obično uklanja sterilnim diskom. Analiza druge doze će biti tačnija. Ako se razmaže kap ili se krv širi, više nije prikladna za analizu.
  6. Primjena rezultirajućeg kapi. Nakon što povučete piercer, trebate dodirnuti kap do kraja s ispitnom trakom dok se automatski ne pomakne na područje liječenja. Ako se to ne dogodi u roku od 3 minute, uređaj će se automatski isključiti. Da biste ga doveli u radno stanje, trebate ukloniti test traku i ponovo je umetnuti.

Njega automobila

Poanta nije samo u tome što igle za VanTouch Select glukometar uz opetovanu upotrebu neće biti tako oštre, a probijanje će biti bolno. Nakon analize ostaju tragovi krvi na lancetima - idealno okruženje za razvoj mikroba. Da biste izbjegli infekciju, iglice se moraju odložiti u oštre posude na vrijeme, a novo silikonsko pakiranje mora se otvoriti neposredno prije upotrebe.

Pored lanceta, auto-piercu je potreban i pažljiv stav. Ako je potrebno, može se oprati sapunom. Za dezinfekciju tijela koristi se izbjeljivač u domaćinstvu, rastvarajući ga u vodi u omjeru 1:10. U ovom je rješenju potrebno navlažiti gazu i obrisati svu prljavštinu. Nakon dezinfekcije, sve dijelove drške isperite čistom vodom i osušite.

Rok trajanja proizvođača lanceta Johnson & Johnson postavljen je u roku od 5 godina. Potrošni materijali kojima je istekao rok trajanja ne mogu se koristiti, takve igle moraju biti zbrinute. Koristite američke scarifiere samo pomoću piercera One Touch.

Za lancete za merač odabira jednim dodirom, cijena ovisi o broju potrošnog materijala: po kutiji sa 25 kom. Morate platiti 250 rubalja., Za 100 kom. - 700 rubalja., Za 100 lanceta jednim dodirom - 750 rubalja. Olovka za lancete za lancete van touch select košta 750 rubalja.

Mjere sigurnosti

Ako postoji opasnost od razvoja hipoglikemije (na primjer, uz nekontroliranu primjenu inzulina koji djeluje brzo, s asimptomatskim komplikacijama ili pogoršanjem dobrobiti tijekom vožnje), bolje je koristiti prste za kućnu analizu, jer će analiza takve krvi biti brža i preciznija. Nakon 5 sekundi, možete računati na rezultat. Ako šećer skače prečesto, ova opcija će također biti poželjna.

I auto-pirser i lancete namijenjeni su samo pojedinačnoj upotrebi, čak ni članovi porodice ne bi smjeli neko vrijeme davati analizator, pogotovo olovku sa lancetom.

Promenite mesto uboda sa svakim narednim merenjem. Ako se pojave hematomi ili druge kožne lezije, nemojte koristiti ovo područje za nove punkcije.

One Touch Select analizatoru glukoze u krvi potrebno je 1,0 µl. Možda će, prilikom ispitivanja biomaterijala iz podlaktice ili ruke, biti potrebno povećati dubinu invazije i vrijeme da se dobije dovoljan pad volumena.

Auto-pirser i uređaje za uklanjanje peraja uvijek trebaju biti čisti i na sobnoj temperaturi, koristeći novu iglu svaki put za mjerenja.

Prije prvog uzorkovanja krvi, posebno s alternativnih lokacija, posavjetujte se s endokrinologom.

Kako odabrati glukometar za dom?

  • 1 Vrste glukometra
    • 1.1 Fotometrijski glukometar
    • 1.2 Elektrohemijski glukometri
  • 2 Popularni modeli i proizvođači
  • 3 Glukometar bez kodiranja i test traka
  • 4 Mjerači glukoze u krvi
  • 5 narukvice analizatora
  • 6 mjerač glukoze u krvi
  • 7 Najtačniji instrumenti
  • 8 Na šta treba paziti pri odabiru glukometra?

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijabetes zahtijeva stalno praćenje glukoze u krvi. Elektrohemijski glukometar ili uređaj za elektrokemijski analizator mogu pomoći u rješavanju zadatka. Ogroman niz glukometra omogućuje vam da točno odaberete prikladan uređaj za svakog pacijenta. Pravi izbor je važan, jer od njega zavise svakodnevna udobnost i život dijabetičara. Prije nego što odete u ljekarnu, bolje je upoznati se sa vrstama medicinske opreme.

Sorte glukometra

Prema principu rada, svi glukometri su podijeljeni u dvije vrste - fotometrijski i elektrohemijski. Koji je najpovoljniji glukometar, nemoguće je odgovoriti nedvosmisleno, jer su za pacijente kriteriji za praktičnost u domaćinstvu različiti. Zahtevi za instrument nisu nepokolebljivi u pogledu tehničkih specifikacija i cene. Za dom se preporučuje kupovina ne najskupljeg uređaja, ali s velikom preciznošću, što je od vitalnog značaja, posebno za dijabetičare koji imaju hronični stadij bolesti. Možete se upoznati s parametrima uređaja uvidom u ambalažu. Obratite pažnju na točnost mjerenja, proizvođača, kao i na takve detalje, kao što su troškovi potrošnog materijala u obliku test traka. Uz nisku cijenu uređaja i visoku cijenu potrošnog materijala, ekonomska korist od kupovine bit će mala.

Vratite se na sadržaj

Fotometrijski glukometr

Aparati ove vrste temelje se na interakciji šećera u krvi s reagensima na test trakama i smatraju se zastarjeli za kućnu upotrebu. Kalibracija takvih glukometra vrši se na kapilarnoj krvi. Da bi se utvrdila razina glukoze, izvodi se bolan postupak koji uzrokuje dodatne neugodnosti. Stoga je pacijentima koji imaju osjetljivost na injekcije bolje odabrati drugi tip uređaja.

Vratite se na sadržaj

Elektrohemijski glukometri

Najtačnijim se smatraju elektrohemijski glukometri.

Za provjeru razine šećera pomoću elektrohemijskog analizatora također će vam trebati test traka, ali rezultat analize na njoj dobit ćemo zbog reakcije struje s reagensima testne zone. Ova metoda omogućava preciznije određivanje šećera, jer su uređaji imuni na vanjske faktore. Savremeni elektrohemijski uređaji su kalibrirani plazmom, što utiče na kvalitetu analize i daje najtačniji rezultat. Uređaji temeljeni na metodi električne dijagnostike vrlo su popularni, smatraju se relativno jeftinima, a odlikuju ih uzorci visokog kvaliteta.

Pogreška u mjerenju šećera u krvi ne smije biti veća od 15%. Optimalna razlika u očitanju uređaja i laboratorijske analize je od 5 do 8%.

Vratite se na sadržaj

Popularni modeli i proizvođači

Među širokim spektrom glukometra popularni su modeli multimetra s multifunkcionalnom funkcijom, glasovnom pratnjom i ekranom s velikim brojem. To uređaj čini univerzalnim za osobe s invaliditetom i starije pacijente. Među multifunkcionalnim uređajima popularan je model EasyTouch. Ovaj jednostavan uređaj određuje šećer i srodnu krvnu sliku: holesterol i hemoglobin. Jednako popularni su uređaji marke Accu Chek: TD-4227A i One touch. Ove svestrane uređaje karakteriše brzi rad i velika preciznost, zbog čega su zadržani u vrhunskoj prodaji.

Osobi slabog vida i slijepim osobama s invaliditetom potreban je aparat koji presnimava glas. Popularni model - Clever Chek. Uređaj čita parametre analize i ima jednostavno kodiranje. Postoje modeli kod kojih su za merenje u režimu dodira tasteri obeleženi brajicom. Novi uređaji za slijepe su invazivni i ne zahtijevaju uzimanje krvi, te zamjenu test traka ili kaseta, jer ovaj postupak uzrokuje dodatne neugodnosti osobama sa slabim vidom.

Vratite se na sadržaj

Glukometar bez kodiranja i test traka

Takav je uređaj koristan onima koji redovito ne koriste test trake.

Stalna potreba za korištenjem test traka u elektrokemijskim uređajima ograničava pokretljivost dijabetičara, zbog čega je glukometar bez kodiranja vrlo popularan među ljudima koji nisu u mogućnosti redovito mjeriti pomoću traka. Kodiranje je također nezgodno jer ako zaboravite provjeriti kod kod instaliranja trake s naznakama na ekranu brojila i podacima na paketu, dobivaju pogrešnu analizu.

Uređaji bez test traka opremljeni su okretnim bubnjevima s iskorištenom trakom i čistom, što vam omogućava da uvijek imate sigurnosnu mrežu u slučaju da se traka ponestane, kao i uporedite dinamiku promjene šećera zahvaljujući svojevrsnoj arhivi analiza. Uređaji bez pruga nisu manje kompaktni od analoga sa prugama i imaju slične karakteristike za mjerenje tačnosti.

Vratite se na sadržaj

Mjerači glukoze u krvi

Postupak ubrizgavanja mnogim pacijentima izaziva nelagodu i bol. Pogotovo je postupak neugodan za djecu. Da bi se lakše nosio sa nevoljom praćenja šećera kod dijabetesa stvoreni su najnoviji neinvazivni glukometri. Metoda analize bez krvi postaje sve popularnija. Novost pod nazivom FreeStyle Libre dostupna je na Internetu. Uređaj vrši analizu bez uzorkovanja krvi, izvodeći punu kalibraciju zahvaljujući najnovijim metodama. Točnost je 11,4%, što je dobar pokazatelj. Mjerač je montiran na rame pomoću posebnog aplikatora i spreman je za rad za sat vremena.

Uređaj će biti koristan djeci jer je dopušteno koristiti od 4. godine. Takođe je najbolja opcija za starije pacijente. Instalacija na tijelo je bezbolna i traje 15 sekundi. Prijenosni višenamjenski uređaj ne hvata odjeću i ne ometa pokrete, ne uzrokuje bol tokom rada. Informacije se čitaju neograničen broj puta, što daje dodatne prednosti jer test trake više nisu potrebne.

Vratite se na sadržaj

Narukvice analizatora

Takav je uređaj koristan ljudima koji vode aktivni stil života.

Važan parametar mjerača je kodiranje, mobilnost, veličina i jednostavnost upotrebe u kući. Optimalan u tim parametrima je nova generacija japanskog uređaja koji izgleda poput fitnes narukvice. Praćenje nivoa glukoze u narukvici je automatsko i izvodi se u pozadini. Model je pogodan za osobu koja vodi aktivan stil života. Ove vrste glukometra koriste lasersku dijagnostičku metodu i ne zahtijevaju uzimanje krvi, a ne treba dodatno kodiranje.

Vratite se na sadržaj

Mjerač glukoze u krvi

Ništa manje popularan od ručnog traka - glukometra u obliku olovke i ima ultra tanke igle Accu-Chek Multiplex. Pogodno za upotrebu kod kuće i u pokretu. Promjer igle je 0,3 mm, iglu se razlikuje trokutasta lopatica, a postupak uzorkovanja krvi je bezbolan. Ekran uređaja daje širok pregled. Razmjerno niski troškovi uređaja i minimalna jedinica pogreške u analizi čine uređaj popularnim. Pomoću olovke za merenje glukoze uzima se krv iz prsta, ramena, nogu, abdomena i drugih delova tela.

Vratite se na sadržaj

Najtačniji instrumenti

Moderne vrste uređaja omogućuju vam da pravilno odredite šećer kod kuće s pogreškom do 15%. Ovo nije toliko kvalitetan kao profesionalni test krvi u laboratoriji, ali mnogo je mobilniji i brži, jer se analiza obavlja automatski. Što je veća preciznost uređaja i brzina dobivanja rezultata, skuplja je cijena.

Satelitski uređaj pogodan je za osobe s nekomplikovanim tokom bolesti.

Upoređivanje glukometra za tačnost govori u prilog elektrohemijskim modelima, kao i novim neinvazivnim uređajima u obliku satova ili naljepnica. Uvezeni modeli prikladni su za dijabetičare kojima je potrebna precizna analiza; za svakodnevno praćenje šećera osobama bez teškog kliničkog oblika dijabetesa preporučuje se odabir domaćih modela s pogreškom do 10-13%. Od jeftine medicinske opreme preporučuje se kupovina ruskog "Satelita", "Omelona" ili "Diacontea".

Vratite se na sadržaj

Na šta treba paziti pri odabiru glukometra?

Kada određujete koliko je precizan mjerač, obratite pažnju na grešku u mjerenju. Ova karakteristika jednaka je razlici između očitavanja šećera u laboratorijskoj analizi i analize koje uređaj radi. Za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 i ne uzimaju inzulin, čak i malo odstupanje dovodi do fatalnih posljedica. Zbog toga je glukometrom za dijabetes melitus 2 karakteristična greška ne veća od 10-15%.

U slučaju šećerne bolesti tipa 1 i rizika od hipoglikemije, zahtijeva se da očitanja budu tačna, netačnosti očitanja uređaja trebaju biti minimalne. Točnost mjerenja ne smije biti veća od 5%. Važni su i komparativni parametri, koji nisu izravno povezani sa analizom, ali utiču na rad uređaja:

  • Prehrana. Obratite pažnju na koju vrstu baterija se uređaj uključuje i koliko je napunjenosti kako se mjerač ne bi "srušio" u najneprikladnijem trenutku.
  • Skladištenje. Gdje i kako čuvati uređaj, na kojoj temperaturi i vlažnosti je neprihvatljivo koristiti, koji dodatni vanjski faktori oštećuju opremu ili njezine dijelove.
  • Uputstvo Detaljan opis uređaja, tablica indikatora, algoritam zamjene test traka i kaseta u bubnjevima.

Važan pokazatelj kvalitete mjerača je zaslon koji je podijeljen na dodirni ekran ili LCD, crno-bijelo ili u boji. Za starije i slabovidne osobe važan je ekran s velikim i jasnim brojevima. Poželjno je da ekran bude otporan na vlagu i otporan na udarce. Kad birate uređaj s zaslonom osjetljivim na dodir, ne budite lijeni da provjerite kako reagira na dodir i da li su se komande na dodir dobro smjestile.

Pogledajte video: Lifescan OneTouch Select Plus Glucosemeter (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar