Durogezik upute za upotrebu, kontraindikacije, nuspojave, recenzije

Durogezički sustav koji sadrži depo fentanila namijenjen je dugoročnom liječenju hronične boli uglavnom u oboljelih od karcinoma. Glavni efekti su lijek protiv bolova i sedativ. Sintetski analgetski fentanil u interakciji je s opioidnim receptorima. Krši prenošenje zamaha bolnim putovima ka talamu i hipotalamusu. Jači (100 puta) analgetski od morfij.

Ukupno trajanje flastera je 72 sata. Količina tvari koja se oslobađa u sistemsku cirkulaciju ovisi o površini flastera i iznosi 25, 50, 75 ili 100 µg na sat.

Osim toga, lijek inhibira respiratorni centar, potiče centar za povraćanje i usporava rad srca. Gotovo da nema uticaja na krvni pritisak. Povećava ton sfinktera, smanjuje crevnu pokretljivost i bubrežni protok krvi. Izaziva euforiju i pospješuje početak sna.

Farmakokinetika

Fentanil se oslobađa stalnom brzinom. Nakon primjene, njegova se koncentracija u plazmi povećava tijekom 12-24 sata, a zatim ostaje konstantna preostalih 48 sati. Razina koncentracije proporcionalna je veličini flastera. Ravnotežna koncentracija podržana je opetovanim nanošenjem TTS iste veličine.

Nakon uklanjanja TTC-a koncentracija postepeno opada. T1 / 2 je prosječno 17 sati. Polako nestaje iz krvne plazme jer nastavlja apsorpcija fentanila iz kože. Kod oslabljenih pacijenata klirens je smanjen i T1 / 2 se produžava. Metabolizam se javlja u jetri, bubrezima, crevima. 75% lijeka se izlučuje urinom, 9% izmetom.

Indikacije za upotrebu

  • bol od raka
  • neuropatska bol (sa dijabetička polineuropatija, syringomyeliaozljede živaca multipla skleroza),
  • fantomske bolove, bolove s artritis i artroza.

Kontraindikacije

  • postoperativni bol
  • ugnjetavanje centra disanja,
  • pseudomembranski kolitisuzrokovana uzimanjem antibiotika (cefalosporini, penicilini, linkozamidi),
  • toksična dijareja,
  • trudnoća
  • oštećenja kože na mestu nanošenja,
  • starost do 18 godina.

S oprezom, lijek se propisuje kada tumori mozga, hroničnih bolesti plućapovećani intrakranijalni pritisak, traumatične ozljede mozga, bubrežni i zatajenje jetre, žučna kamena bolest, hipotireoza, hiperplazija prostateopće ozbiljno stanje, sužavanje uretre, alkoholizam, suicidne sklonosti kod pacijenta, uzimanje insulin, MAO inhibitori, GKSantihipertenzivne lijekove.

Nuspojave

  • pospanost depresija, halucinacije, anksioznost, glavobolja, konfuzija, rjeđe euforija, nesanica, amnezija, parestezija,
  • hipoventilacijarespiratorna depresija bronhospazam, kratkoća daha,
  • mučnina zatvor, žučna kolikasušenja usta rjeđe proliv,
  • bradikardija ili tahikardija, hipertenzija ili hipotenzijazadržavanje mokraće
  • fizička i mentalna ovisnost,
  • lokalne reakcije u obliku osipa, svrbeža i hiperemijadan nakon uklanjanja TTC-a.

U slučaju naglog prekida terapije razvija se "Sindrom povlačenja": mučnina, povraćanje, zimica, proliv, anksioznost. Simptomi su manje izraženi ako se doza polako smanjuje.

Durogezik, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Analgetski flaster Durogezik nanosi se topično, nanosi se na površinu kože tijela ili ruku u gornjim dijelovima. Mjesto treba biti s laganom linijom kose koja se siječe prije nanošenja. Prije nanošenja flastera koža mora biti suha, ne koristite sapun, ulje ili losion.

Flaster se zalijepi odmah nakon uklanjanja iz paketa, čvrsto se pritisne dlanom na mjesto nanošenja na 30 sekundi. - Rubovi bi se trebali čvrsto prilijegati koži. Novi sistem je zalijepljen za drugo područje kože. Kod pacijenata koji nisu uzimali opioide, najmanja doza je 25 µg / h. Kad krenete Promedola koristi se i ova doza. Pri prelasku s drugih opojnih droga izračunava se dnevna potreba za analgeticima za prethodni lijek. Sve ove sastanke obavlja ljekar.

Nakon prve primjene, koncentracija aktivne tvari postepeno raste tijekom 12-18 sati, stoga bolesniku trebaju analgetici kratkog djelovanja. Ako trećem danu pacijentu još trebaju dodatne tablete protiv bolova, tada se sljedeća doza TTC-a povećava za 25 µg / h. Kad se TTS zaustavi, koncentracija lijeka se postepeno smanjuje, pa se propisuju drugi opioidi s postupnim povećanjem doze.

Durogezik matrica za razliku od flastera sa rezervoarom, ima kombinirane slojeve - ljepilo i fentanil. Stoga je suptilniji, fleksibilniji, neprimjetan i praktičan za upotrebu. Osim toga, ima poboljšana ljepljiva svojstva. Odsustvo rezervoara s fentanilom i kombinacija funkcionalnih slojeva povećava sigurnost lijeka, jer ako je oštećen flaster, nekontrolirano oslobađanje lijeka i njegovo predoziranje nije moguće. Dostupan je u nekoliko verzija s različitim jačinama. Kada se koristi u sistemskoj cirkulaciji, otpušta se 12,5, 25, 50, 75 ili 100 µg aktivne tvari na sat. Kao što vidite, raspon doza je širi, što olakšava postupak odabira doze.

Predoziranje

Manifestirano bradipneja i apnejadepresija respiratornog centra, bradikardija, ukočenost mišića, snižavanje krvnog pritiska. TTC se uklanja ako je potrebno - potpomognuta ventilacija, primjena antagonista nalokson. Simptomatska terapija: uvod mišići relaksanti, atropin s bradikardijom.

Interakcija

Rizik od hipoventilacije, pretjerane sedacije i smanjenja krvnog pritiska tijekom upotrebe lijekova povećava se, smanjujući funkciju centralnog nervnog sistema: opioidni analgetici, sredstva za smirenje, sedativi i sakućni lijekovi, fenotiazini, antihistaminici, centralni mišićni relaksanti.

Povećava se koncentracija u plazmi i trajanje flastera dok se uzima CYP3A4 inhibitori (ritonavir, Ketokonazol, troleandomicin, klaritromicin, itrakonazol, Nelfinavir, Amiodaron, Verapamil, Nefadozone, diltiazem).

Durogezik pojačava efekat antihipertenzivne lijekove.

Smanjite analgetski efekat leka buprenorfin, pentazocin, nalbuphine, naltrekson, nalokson.

Mišični relaksanti uklanjaju ukočenost mišića. Mišićni relaksanti s vagolitičkom aktivnošću smanjuju rizik od bradikardije i hipotenzije, a ne-vagolitička aktivnost povećava rizik od nuspojava od CCC-a.

Dozu fentanila treba smanjiti ako se koristi sa GKS, insulin i antihipertenzivne lijekove.

Oblik i sastav izdavanja

Durogesic se proizvodi u obliku transdermalnog terapijskog sistema (TTC): pravougaoni flaster sa zaobljenim uglovima, proziran, hermetički zatvoren, sadrži prozirni gel, kristalne čestice i mjehurići zraka dozvoljeni su u gelu, natpisi na vanjskoj ljusci: ružičasta, 0,025 mg / h, 0,05 mg / h - svijetlo zelena, 0,075 mg / h - plava, 0,1 mg / h - siva (1 kom u vrećama od kombinovanog materijala, 5 kesa u kartonskoj kutiji).

Sastav 1 sistema uključuje:

  • Djelatna tvar: fentanil - 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg ili 10 mg,
  • Pomoćne komponente: hidroksietil celuloza, etilni alkohol, pročišćena voda.

Sastav funkcionalnih slojeva flastera:

  • Spoljašnje zadržavanje: kopolimer etilen vinil acetata i poliestera,
  • Rezervoar: etanol (0,1 ml / 10 cm 2) i fentanil (2,5 mg / 10 cm 2) kao vodeni hidroksietil celulozni gel,
  • Membrana za oslobađanje: etilen vinil acetat (kontrolira brzinu otpuštanja aktivne tvari),
  • Silikonski ljepljivi sloj prevučen zaštitnim filmom za oslobađanje: poliester i fluorokarbonski dijakrilat.

Doziranje i primjena

Liječnik odabire dozu Durogezika pojedinačno na temelju pacijentovog stanja i redovite procjene promjena nakon primjene TTC-a.

Flaster se nanosi na ravnu površinu kože nadlaktica ili debla. Za primjenu treba odabrati mjesto sa najmanjom linijom kose. Prije upotrebe, dlaka na mjestu primjene mora se odrezati (ne brijati). Ako je prije nanošenja potrebno oprati kožu, nemojte za to koristiti sapun, ulje, losione ili druga sredstva kako ne biste izazvali iritaciju kože ili promjene njezinih svojstava. Prije nanošenja, koža mora biti potpuno suha.

Durogezik se zalijepi odmah nakon vađenja iz zapečaćene vrećice, čvrsto pritiskajući dlanom 30 sekundi na mjestu nanošenja. Morate biti sigurni da se flaster čvrsto uklapa na kožu, posebno oko ivica.

Durogezik je dizajniran za kontinuiranu upotrebu tokom 72 sata. Novi sustav možete nalijepiti na drugo područje kože tek nakon uklanjanja prethodno zalijepljenog. Na jedan te isti dio kože flaster se može zalijepiti samo s nekoliko dana pauze.

Pri prvoj primjeni odabire se doza (veličina sustava) na temelju bolesnikovog stanja, prethodne uporabe opioidnih analgetika i stupnja tolerancije. Ako prethodno nisu propisani opioidi, kao početnu dozu treba koristiti flaster od 25 µg / h. Ista doza je propisana ako je pacijent prethodno primio Promedol.

U bolesnika s tolerancijom na opioide, pri prelasku iz parenteralnog ili oralnog oblika opioida na Durogesic, doziranje se izračunava na temelju prethodne 24-satne potrebe za analgezijom.

Za uspješan prijelaz s jednog lijeka na drugi, prethodni tretman analgetikom treba postupno otkazati nakon primjene početnog doziranja Durogezika.

Ako se nakon primjene početne doze ne postigne odgovarajuće ublažavanje bola, nakon 3 dana doziranje se može povećati za 25 µg / h, međutim, potrebno je uzeti u obzir pacijentovo stanje i potrebu za dodatnim ublažavanjem bolova (oralna doza morfina od 90 mg / dan približno odgovara 25 µg / h Durogesic) . Da bi se postigla doza veća od 100 µg / h, može se koristiti istodobno nekoliko TTC-a.

Ako dođe do „puknućeg“ bola, pacijenti mogu zahtevati dodatne doze kratko delujućih analgetika. Neki pacijenti mogu zahtijevati alternativne ili dodatne metode primjene opioidnih analgetika kada koriste doze veće od 300 mcg / h.

Posebna uputstva

Pacijenti koji su razvili teške nuspojave trebali bi biti pod budnim medicinskim nadzorom tokom dana nakon uklanjanja Durogezika.

Lijek, i prije i nakon upotrebe, mora se čuvati van dohvata djece.

Flaster se ne može oštetiti ni na koji način i podijeliti na dijelove ili seći jer to može uzrokovati nekontrolirano oslobađanje fentanila.

Ako je potrebno prestati koristiti Durogezik, njegova zamjena drugim opioidima trebala bi se odvijati postupno, kako bi se izbjegao razvoj sindroma povlačenja.

Lijek može utjecati na mentalne i fizičke funkcije potrebne za obavljanje potencijalno opasnih poslova, kao što su vožnja automobila ili rad sa mašinama. Tijekom terapije, treba se suzdržavati od upravljanja vozilima i obavljanje potencijalno opasnih vrsta posla koji zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija od pacijenta.

Nakon upotrebe, flaster treba preklopiti ljepljivom stranom prema unutra i na propisani način vratiti liječniku radi daljeg uništavanja. Neiskorišćene maltere takođe treba vratiti lekaru na odlaganje.

  • Po aktivnoj supstanci - Durogezik Matrix, Lunaldin, Fendivia,
  • Mehanizmom delovanja - Bupranal, Ultiva, Prosidol, Dipidolor, Morphine, Palexia, Nopan, Promedol, Scanan, Fentanyl i drugi opioidni opojni analgetici.

Upute za upotrebu Durogesic: metoda i doziranje

Durogezik se primjenjuje lokalno. TTS treba nanositi na apsolutno suhu, ravnu površinu kože nadlaktica ili debla. Za primjenu se preporučuje odabir mjesta sa najmanjom linijom kose. Kosa na mjestu nanošenja mora se odrezati (ne brijati). Ako mjesto primjene treba isprati prije upotrebe Durogezika, to treba učiniti čistom vodom bez upotrebe sapuna, losiona, ulja ili drugih sredstava, jer mogu dovesti do iritacije kože ili promjene njezinih svojstava.

Zalijepite Durogezik flaster odmah nakon što ga izvadite iz zatvorene vrećice. TTS na mjestu aplikacije treba čvrsto pritisnuti dlanom 30 sekundi. Morate biti sigurni da se flaster čvrsto uklapa na kožu, posebno oko ivica.

Durogezik je dizajniran za 72 sata neprekidne upotrebe. Novi sustav možete nalijepiti na drugi dio kože nakon uklanjanja prethodno zalijepljenog flastera. TTS se može zalijepiti na isto područje kože samo s pauzom od nekoliko dana.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, ovisno o pacijentovom stanju (mora se ponovno procijeniti nakon svake primjene TTC-a).

Kada prvi put koristite Durogezic, veličina sistema (doze) se bira na osnovu prethodne upotrebe opioidnih analgetika, stanja pacijenta i stepena tolerancije. Kod pacijenata koji prethodno nisu uzimali opioide, najniža doza propisana je kao početna doza - 0,025 mg / h. Ista doza koristi se za pacijente koji su prethodno primili Promedol.

Kod prelaska s parenteralnog ili oralnog oblika opioida na Durogesic u bolesnika s tolerancijom na opioide, doza se izračunava pojedinačno.

Početna procjena maksimalnog analgetskog učinka lijeka ne može se provesti prije 24 sata nakon primjene, zbog postepenog povećanja koncentracije fentanila u serumu.

Za uspješan prijelaz s jednog lijeka na drugi, prethodni tretman analgetikom mora se postepeno otkazati nakon primjene početne doze Durogesic-a.

Ako se ne postigne adekvatno ublažavanje bola nakon primjene početne doze, nakon 3 dana doza se može povećati. Nadalje, moguće je povećati dozu svaka 3 dana. U jednom trenutku, doza se obično povećava za 0,025 mg / h, međutim, moraju se uzeti u obzir pacijentovo stanje i potreba za dodatnom analgezijom (dnevna oralna doza od 90 mg morfija približno odgovara Durogesic dozi od 0,025 mg / h). Da bi se postigla doza veća od 0,1 mg / h, može se koristiti istodobno nekoliko TTC-a. S vremena na vrijeme, kada dođe do „puknućeg“ bola, pacijenti mogu zahtijevati dodatne doze kratkotrajnih analgetika. Neki pacijenti, kada koriste dozu Durogesic iznad 0,3 mg / h, mogu trebati dodatne ili alternativne metode primjene opioidnih analgetika.

Trudnoća i dojenje

Podaci o upotrebi Durogesic-a kod trudnica smatraju se nedovoljnim. Ne smije se propisati tokom trudnoće, osim u slučajevima hitne potrebe.

Upotreba lijeka kod porođaja je kontraindicirana, jer fentanil prevladava placentarnu barijeru i može dovesti do inhibicije respiratornog centra kod novorođenčadi.

Fentanil se nalazi u majčinom mlijeku, ima sedativni učinak i može izazvati probleme sa disanjem kod djece. S tim u vezi, ne preporučuje se upotreba tokom laktacije.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Durogezića s nekim lijekovima mogu se pojaviti sljedeći efekti:

  • Ostali lijekovi koji imaju depresivni učinak na središnji živčani sustav, uključujući opioide, hipnotike i sedative, fenotiazine, opće anestetike, relaksate za središnji mišić, sredstva za smirenje, antihistaminike sa sedativnim učinkom, alkoholna pića: povećani rizik od razvoja i povećanja hipoventilacije, spuštanje arterija pritisak, prekomerna sedacija (zajednička terapija zahteva posebno praćenje pacijentovog stanja),
  • Potencijalni inhibitori citokroma P450 CYP3A4 (ritonavir): povećani fentanil u plazmi, što povećava verovatnoću pojačanja ili produženja terapeutskog efekta i pojavu nuspojava (kombinacija se ne preporučuje),
  • Dušikov oksid: povećana krutost mišića,
  • Buprenorfin: smanjenje efekta Durogesic-a,
  • Inhibitori monoamin oksidaze: povećani rizik od teških komplikacija.

U kombinaciji s inzulinom, glukokortikosteroidima i antihipertenzivnim lijekovima, potrebno je smanjiti dozu fentanila.

Durogezikovi analozi su: Lunaldin, Fendivia, Dolforin, rezervoar Fentadol, Fentadol Matrix, Dolforin, Durogezik Matrix.

Recenzije o Durogezik

U osnovi, mreža predstavlja pozitivne kritike o Durogeziku. Pacijenti prijavljuju jednostavnost upotrebe i efikasno i dugotrajno (lijek traje do 3 dana) ublažavanje napada boli, što doprinosi značajnom poboljšanju kvalitete života. Ova metoda analgezije psihološki je prihvatljivija za mnoge pacijente u odnosu na ubrizgavanje lijekova protiv bolova.

Pacijenti koji su prethodno uzimali morfij oralno primjećuju da se Durogezić bolje podnosi. Također vam omogućava da se riješite zatvor, što je često nuspojava uzimanja lijekova koji sadrže morfij. Međutim, lijek ima i nuspojave, među kojima se najčešće spominju mučnina i povraćanje, u izoliranim slučajevima, zatvor. Mučnina obično nestane sama od sebe u roku od 5-7 dana, ali ponekad su pacijenti morali uzimati antiemetike u malim dozama. Mentalna ovisnost se ne razvija primjenom lijeka. Ponekad se nakon primjene Dyurogezika primijete lokalne alergijske reakcije u obliku hiperemije, koja prolazi sama ili nakon uzimanja antihistaminika.

Upute za upotrebu Durogezik (metoda i doziranje)

Doza Durogezika se bira pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta.

Početna doza (veličina sustava) za prvu upotrebu odabire se na temelju prethodne uporabe opioidnih analgetika, stanja pacijenta i stupnja tolerancije.

U bolesnika koji prethodno nisu uzimali opioidne analgetike, kao početna doza koristi se najmanja doza od 25 µg / h. Ako je pacijent prethodno primio Promedol, propisuje se Durogesic u istoj dozi.

Prijelaz s parenteralnog ili oralnog oblika opioidnih analgetika na Durogesic kod bolesnika s tolerancijom na opioide mora se provesti sljedećim redoslijedom:

  • Izračunajte prethodnu potrebu za analgezijom u trajanju od 24 sata.
  • Pretvorite ovu količinu u ekvivalentnu oralnu dozu morfija u skladu s tablicom 1. Sve oralne i IM doze opioidnih analgetika prikazane u tablici ekvivalentne su analgetskim učinkom 10 mg IM morfina.
  • Odaberite potrebnu 24-satnu dozu morfija za pacijenta i odgovarajuću dozu Durogesic-a.

Naziv lijekain / mEkvivalentna doza analgetika (mg), oralno
Morfij1030 (s redovnom primjenom), 60 (s jednom ili povremenom primjenom)
Omnopon45-
Hidromorfon1,57,5
Metadon1020
Oksikodon1530
Levorphanol24
Oxymorphone110 (rektalno)
Diamorphine560
Petidin75-
Kodein130200
Buprenorfin0,30,8 (podjezično)

Odabir doze i terapija za održavanje

TTS Durogezik treba zamijeniti novim na svakih 72 sata, a doza se postavlja ovisno o postizanju potrebne analgezije.

Ako se nakon primjene početne doze anestezija ne postigne, nakon 3 dana doza se može povećati. Tada se doza može povećati u razmaku od 3 dana. Obično se doza istovremeno povećava za 25 mcg / h.

Da bi se postigla doza veća od 100 µg / h, nekoliko TTC-ova može se koristiti sveobuhvatno.

Pacijenti periodično trebaju dodatne doze kratko delujućih analgetika kada se pojave „puknuti“ bolovi. Neki pacijenti zahtijevaju alternativne ili dodatne metode primjene opioidnih analgetika kada koriste dozu Durogesic-a iznad 300 mcg / h.

Nuspojave

Upotreba lijeka Durogezik može izazvati sljedeće nuspojave:

  • Centralni i periferni nervni sistem: glavobolja, pospanost, tjeskoba, zbunjenost, halucinacije, anoreksija, depresija, ponekad parestezija, euforija, amnezija, nesanica, tremor, uznemirenost.
  • Kardiovaskularni sistem: snižavanje krvnog pritiska, bradikardija, hipertenzija, tahikardija.
  • Digestivni sistem: suha usta, mučnina, zatvor, povraćanje, dispepsija, bilijarne kolike (kod pacijenata koji su imali anamnezu), ponekad - proliv.
  • Respiratorni sistem: bronhospazam, hipoventilacija i respiratorna depresija (uz predoziranje lijeka), u rijetkim slučajevima - kratkoća daha.
  • Lokalne reakcije: eritem, osip na koži i svrbež na mjestu primjene.
  • Ostalo: pojačano znojenje, zadržavanje mokraće, kratkotrajna ukočenost mišića (uključujući pektoralnu), svrbež, tolerancija, kao i mentalna i fizička ovisnost, u rijetkim slučajevima, seksualna disfunkcija, astenija i sindrom povlačenja.

Otpustite obrazac Durogezik, pakiranje lijeka i sastav.

Transdermalni terapeutski sustav (TTC) s površinom kontaktne površine 10 cm2 i brzinom otpuštanja fentanila od 25 µg / h pravokutni je prozirni flaster sa zaobljenim uglovima, koji sadrži prozirni gel, a natpis „25 µg / h“ na vanjskoj strani flastera je ružičaste boje. 1 TTC fentanil 2,5 mg
Pomoćne tvari: hidroksietil celuloza, etanol, pročišćena voda.
Sastav vanjske zaštitne školjke TTC: kopolimer poliestera i etilen vinil acetata.
Sastav rezervoara koji sadrži aktivnu tvar: vodeni gel na bazi hidroksietil celuloze.
Sastav membrane za oslobađanje TTC-a koji kontrolira brzinu oslobađanja fentanila: etilen vinil acetat.
Sastav uklonjenog zaštitnog filma: silikonski ljepljivi sloj je obložen filmom fluorokarbonska dijakrilata i poliestera.
1 kom - vreće (5) - paketi od kartona.
Transdermalni terapeutski sustav (TTC) s površinom kontaktne površine 20 cm2 i brzinom otpuštanja fentanila od 50 µg / h proziran je pravokutni flaster sa zaobljenim uglovima, koji sadrži prozirni gel, a na vanjskoj strani flastera nalazi se svijetlo zeleni natpis „50 μg / h“. 1 TTC fentanil 5 mg
Pomoćne tvari: hidroksietil celuloza, etanol, pročišćena voda.
Sastav vanjske zaštitne školjke TTC: kopolimer poliestera i etilen vinil acetata.
Sastav rezervoara koji sadrži aktivnu tvar: vodeni gel na bazi hidroksietil celuloze.
Sastav membrane za oslobađanje TTC-a koji kontrolira brzinu oslobađanja fentanila: etilen vinil acetat.
Sastav uklonjenog zaštitnog filma: silikonski ljepljivi sloj je obložen filmom fluorokarbonska dijakrilata i poliestera.
1 kom - vreće (5) - paketi od kartona.
Transdermalni terapeutski sustav (TTC) s površinom kontaktne površine 30 cm2 i brzinom oslobađanja fentanila od 75 µg / h prozirni je pravokutni flaster sa zaobljenim uglovima, koji sadrži prozirni gel, a natpis „75 µg / h“ na vanjskoj strani flastera je plave boje. 1 TTS fentanil 7,5 mg
Pomoćne tvari: hidroksietil celuloza, etanol, pročišćena voda.
Sastav vanjske zaštitne školjke TTC: kopolimer poliestera i etilen vinil acetata.
Sastav rezervoara koji sadrži aktivnu tvar: vodeni gel na bazi hidroksietil celuloze.
Sastav membrane za oslobađanje TTC-a koji kontrolira brzinu oslobađanja fentanila: etilen vinil acetat.
Sastav uklonjenog zaštitnog filma: silikonski ljepljivi sloj je obložen filmom fluorokarbonska dijakrilata i poliestera.
1 kom - vreće (5) - paketi od kartona.
Transdermalni terapeutski sustav (TTS) s površinom kontaktne površine 40 cm2 i brzinom ispuštanja fentanila od 100 µg / h proziran je pravokutni flaster sa zaobljenim uglovima, koji sadrži prozirni gel, a na vanjskoj strani flastera nalazi se sivi natpis „100 µg / h“. 1 TTC fentanil 10 mg
Pomoćne tvari: hidroksietil celuloza, etanol, pročišćena voda.
Sastav vanjske zaštitne školjke TTC: kopolimer poliestera i etilen vinil acetata.
Sastav rezervoara koji sadrži aktivnu tvar: vodeni gel na bazi hidroksietil celuloze.
Sastav membrane za oslobađanje TTC-a koji kontrolira brzinu oslobađanja fentanila: etilen vinil acetat.
Sastav uklonjenog zaštitnog filma: silikonski ljepljivi sloj je obložen filmom fluorokarbonska dijakrilata i poliestera.
1 kom - vreće (5) - paketi od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Durogezik

Opioidni analgetik za transdermalnu upotrebu. Fentanil je sintetski analgetik koji pretežno djeluje na mu-opioidne receptore. Pripada listi II opojnih droga, psihotropnih supstanci i njihovih prekursora, odobrenoj Uredbom Vlade Ruske Federacije br. 681 od 30.06.98. Povećava aktivnost antinociceptivnog sistema, povećava prag osjetljivosti na bol. Ona narušava prijenos pobude uzduž specifičnih i nespecifičnih putova boli do jezgara kompleksa talamus, hipotalamus i amigdala.
Glavni terapijski efekti lijeka su analgetski i sedativni. Najmanja efikasna koncentracija fentanila u plazmi kod pacijenata koji prethodno nisu koristili opioidne analgetike je 0,3-1,5 ng / ml. Ukupno trajanje lijeka je 72 sata
Ima depresivno dejstvo na respiratorni centar, usporava srčani ritam, pobuđuje vagusne nervne centre i centar za povraćanje. Povećava ton glatkih mišića bilijarnog trakta, sfinktera (uključujući uretru, mjehur, sfinktera Oddija), smanjuje crevnu pokretljivost, poboljšava apsorpciju vode iz probavnog trakta. Gotovo ne utiče na krvni pritisak, smanjuje bubrežni protok krvi. U krvi povećava sadržaj amilaze i lipaze.
Potiče početak sna. Izaziva euforiju.
Stopa razvoja ovisnosti o lijekovima i tolerancija prema analgetskom učinku karakteriziraju značajne individualne razlike.

Doziranje i način primjene lijeka.

Dozu Durogezića treba odabrati pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta i njegovoj adekvatnosti nakon primjene TTC-a, redovito se ocjenjuje.
Početna doza (veličina sustava) za prvu upotrebu odabire se na temelju prethodne uporabe opioidnih analgetika, stupnja tolerancije i pacijentovog stanja.
U bolesnika koji prethodno nisu uzimali opioidne analgetike, kao početna doza koristi se najmanja doza Durogesic-a, 25 µg / h. Lijek je propisan u istoj dozi ako je pacijent prethodno primio promedol.
Prijelaz s oralnih ili parenteralnih oblika opioidnih analgetika na Durogesic u bolesnika s tolerancijom na opioide treba izvesti u sljedećem slijedu.
1. Izračunajte prethodnu 24-satnu potrebu za analgezijom.
2. Pretvorite ovu količinu u ekvivalentnu oralnu dozu morfija prema tabeli 1. Sve IM i oralne doze opioidnih analgetika date u ovoj tabeli ekvivalentne su analgetskim učinkom 10 mg IM morfija.
3. U tablici 2 pronađite potrebnu 24-satnu dozu morfija za pacijenta i odgovarajuću dozu Durogesic-a.
Tablica 1. Prijenos na ekvivalentnu dozu analgetika Naziv lijeka Ekvivalentna doza analgetika (mg) i / m * oralno Morphine 10 30 (uz redovnu primjenu) ** 60 (s jednostrukom ili povremenom primjenom) Omnopon 45 - hidromorfon 1,5 7,5 metadon 10 20 oksikodon 15 30 Levorphanol 2 4 Oxymorphone 1 10 (rektalno) Diamorphine 5 60 Petidine 75 - Codeine 130 200 Buprenorphine 0,3 0.8 (podjezično)

* Ove oralne doze preporučuju se kod prelaska s parenteralnog na oralni put primjene.

** Omjer jačine djelovanja morfina u intramuskularnom / oralnom načinu primjene, jednak 1: 3, temelji se na kliničkom iskustvu dobivenom u liječenju bolesnika s kroničnom boli.
Tabela 2. Preporučena doza Durogesic-a (ovisno o dnevnoj oralnoj dozi morfija) * Oralna dnevna doza morfina (mg / dan) Doza Durogesic-a (µg / h) 2013-03-20

Međunarodno vlasničko ime

Često liječnik napiše recept za lijek na latinskom jeziku. Phentanylum (fentanil) - naziv aktivne tvari lijeka.

Durogezik je jedan od lekova koji imaju analgetske i sedativne efekte.

N02AB03 - kod za anatomsku i terapijsku hemijsku klasifikaciju.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek se izrađuje u obliku pravokutnog flastera s prozirnim gelom koji se nalazi u njemu.

Sastav lijeka uključuje fentanil. Brzina otpuštanja psihotropne tvari je 25 μg / h i 50 μg / h.

Lijek se izrađuje u obliku pravokutnog flastera s prozirnim gelom koji se nalazi u njemu.

S pažnjom

Ne preporučuje se korištenje transdermalnog flastera u mnogim takvim slučajevima:

  1. U prisustvu hronične bolesti pluća.
  2. U slučaju povećanog intrakranijalnog pritiska.
  3. Uz smanjenje krvnog pritiska.
  4. Sa bubrežnom insuficijencijom ili jetrenom disfunkcijom.
    Durogesic se koristi za neuropatske bolove koji se javljaju kod multiple skleroze i dijabetičke polineuropatije (degenerativne promjene živčanih vlakana).
    Lijek je propisan za intenzivnu bol u prisutnosti karcinoma tumora.
    Durogezik se preporučuje u slučaju fantomskih bolova zbog bolesti mišićno-koštanog sistema.
    Durogesic se ne preporučuje za upotrebu u prisustvu hronične bolesti pluća.
    Flaster se ne koristi u slučaju povećanog intrakranijalnog pritiska.
    Durogezik se ne preporučuje za snižavanje krvnog pritiska.




Gde da se lepi

Proizvod se mora nanositi na suhu površinu kože trupa ili ramena. Prvo je važno obrijati dlačice na koži. Ne možete koristiti razne kozmetike za njegu tijela prije upotrebe flastera da izbjegnete alergijsku reakciju ili smanjite efikasnost terapijskog učinka lijeka.

Ne preporučuje se lijepljenje flastera na isti dio kože, bez poštivanja vremenskog intervala (ne više od 5-7 dana).

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Upotreba flastera je kontraindicirana za trudnice. Korištenje proizvoda tijekom dojenja može dovesti do inhibicije respiratorne funkcije djeteta.

Upotreba flastera je kontraindicirana za trudnice.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne preporučuje se konzumiranje alkohola u periodu terapije opioidima.

Ne preporučuje se konzumiranje alkohola u periodu terapije opioidima.

Fentadol matrix i Fendivia sadrže fentanil.

Ostavite Svoj Komentar