Proso s dijabetesom tipa 2

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu karakteriše inzulinski otpornost na inzulin, što uzrokuje hiperglikemiju. Visoki šećer u krvi negativno djeluje prvenstveno na krvne žile čovjeka, a takođe dovodi do pretilosti. Dijeta je glavni tretman ove endokrine bolesti. Da li je moguće jesti proso s dijabetesom tipa 2? Zahtjevi za dijabetičke proizvode su strogi: moraju biti niskokalorični i sadrže potreban skup hranjivih sastojaka.

Svojstva prosoja

Koristi i štete od prososa za dijabetičare mogu se smatrati primjerom njegovih svojstava. Proso je oguljeno proso. Najčešće se koristi u obliku žitarica. Najstariji proizvod od žitarica zajedno sa pšenicom. Sadrži uglavnom složene ugljene hidrate. Prosojna kaša pripremljena sa vodom ili mlijekom za šećernu bolest druge vrste zadovoljava sljedeće kvalitete:

  • lako probavljiv
  • dobro se zasiti zbog dugotrajne probave,
  • ne povećava šećer u krvi,
  • doprinosi proizvodnji inzulina,
  • pomaže sagorijevanju masti.

Ova karakteristika prosova objašnjava se njegovim sastavom (na bazi 100 g):

Jedinice za hljeb (XE)6,7
Kalorični sadržaj (kcal)334
Glikemijski indeks70
Protein (g)12
Masti (g)4
Ugljikohidrati (g)70

Jedinica za hljeb (XE) poseban je simbol za izračunavanje dijeta za dijabetes. 1 XE = 12 g ugljenih hidrata sa vlaknima. Dijabetičari se mogu konzumirati 18-25 XE dnevno, podijeljeno na 5-6 obroka.

Glikemijski indeks relativna je jedinica brzine unosa glukoze iz hrane. Ta je skala od 0 do 100. Nulta vrijednost znači odsustvo ugljikohidrata u sastavu, maksimalna - prisutnost instant monosaharida. Proso se odnosi na proizvode visoke GI.

Kalorični sadržaj ili broj kalorija koje tijelo prima prilikom konzumiranja hrane prilično je visok u proseku. Ali tokom pripreme kaše od prosene kaše na vodi pada na 224 kcal.

Po kvantitativnom sadržaju aminokiselina proso je superiorno riži i pšenici. Nekoliko žlica suhog proizvoda trećina je dnevne potrebe, uključujući i zamjenjive i nezamjenjive enzime.

Masti su bogate uglavnom polinezasićenim kiselinama, poput linoleinske, linolenske, oleinske (70%). Te kiseline su neophodne za regulisanje rada mozga, srca, gušterače i jetre.

U ugljikohidratima preovlađuju škrob (79%) i vlakna (20%). Prirodni polisaharid se tokom probave polako apsorbuje zbog slabe topljivosti. Ovo povoljno utiče na osjećaj punoće nakon uzimanja pšenične kaše.

Vlakna u obliku pektina najveća su i neprobavljiva komponenta u sastavu proso. Vlakna omogućavaju ubrzan crevni pokretljivost i čišćenje od toksina.

Proso sadrži B vitamine, otprilike petinu dnevne norme (na 100 g), koji utiču na kardiovaskularno i mišićno tkivo:

Širok spektar makro- i mikroelemenata doprinosi radu hematopoetskog i imunološkog sistema, metabolizmu u tkivima i žilama.

Proso kombinira u svom sastavu različite korisne komponente s visokim udjelom kalorija i GI.

Kakva je korist od prosa kod osobe sa dijabetesom?

Korisne kvalitete proso kod dijabetesa

Proteini pšeničnih žitarica sadrže najvažniju esencijalnu aminokiselinu - leucin (30% norme), zbog kojeg dolazi do metabolizma proteina i smanjenja šećera u krvi. Ta aminokiselina ulazi u organizam samo izvana. Od esencijalnih aminokiselina važnu ulogu ima prolin, enzim koji podržava mišićni tonus i potiče zarastanje čira.

Iz mineralnog sastava proso, neki elementi imaju sjajan utjecaj na metabolizam ugljikohidrata i dijabetičke komplikacije.

Nezasićene kiseline omega-3 i omega-6 smanjuju holesterol u krvi i inhibiraju razvoj ateroskleroze. Kompleks ovih kiselina nazvan je vitaminom F koji je regulator krvnog pritiska i koncentracije krvi, a na taj način štiti srčani mišić.

Od vitamina skupine B za dijabetičare tipa 2, najvažnija je prisutnost B9, koji utiče na metabolizam ugljikohidrata i masti.

Skrob i pektin, ugljikohidrati duge probave, ne uzrokuju nagli porast glukoze u krvi.

Prisutnost ovih svojstava čini proso obaveznim proizvodom u prehrani dijabetičara.

Kontraindikacije

Kobalt i bor, koji su dio prosa, preduvjet su kontraindikacije štitne žlijezde i glikemije. Kobalt teži da inhibira apsorpciju joda, a bor smanjuje aktivnost vitamina B2, B12, adrenalina i povećava šećer u krvi.

Proso sadrži umjerenu količinu purina, čiji će konačni metabolički proces biti mokraćna kiselina (62 mg na 100 g). U slučaju poremećaja metabolizma povećava se nivo mokraćne kiseline u krvi koja se taloži u obliku soli u zglobovima i izaziva razvoj gihta.

Ako sa dijabetesom tipa 2 postoje popratne bolesti poput hipotireoze i gihta, proso je kašalj kontraindiciran. Ne preporučuje se u slučaju hroničnog opstipacije i niske kiselosti želuca.

Dijetna proso

Uprkos visokom glikemijskom indeksu i kalorijskom sadržaju, kaša sa proso je osnovno jelo na stolu dijabetičara. "Spori" ugljeni hidrati ne daju hiperglikemiju, utapajući osjećaj gladi. Uz to, komponente sadržane u proso čine produktivni dijabetes od prosa.

Recepti za pripremu kaše od prosova:

  1. Suhu žitaricu (100 g) prvo je potrebno namočiti pod mlazom hladne vode i sipati kipuću vodu (2-3 minuta) da ostavi gorčina. Odnos vode prema suhom proizvodu je 2: 1. Žitaricu prelijte kipućom vodom i kuhajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta. So ukus. Dodajte kašiku putera.
  2. Tokom kuhanja u polu-pripremljenu kašu dodajte istu količinu oguljene i sitno sjeckane bundeve. Na sol. Dovedite u spremnost.
  3. 5 minuta prije kraja pripreme kaše dodajte oprane i sjeckane suve šljive i suhe marelice (po jedna kašika).

Šećer ili sorbenti se ne dodaju. Loša kaša od prososa je ukusna bez njih, ako tamo dodate svježe voće ili bobice. U ovom slučaju djeluje kao desert. Bez njih - kao prilog bilo kojem mesnom ili ribljom jelu.

Proso je koristan dijetalni proizvod koji će pomoći u održavanju razine glukoze u krvi na odgovarajućoj razini.

Sastav i kalorični sadržaj proso

Proso za dijabetes esencijalni je proizvod koji sadrži složene ugljikohidrate, masti, bjelančevine, vitamine i elemente u tragovima. Uz to, raž je bogata vlaknima, što normalizuje funkcionalnost probavnog trakta. Redovnom upotrebom poboljšava se crevna pokretljivost, uspostavlja se defekacija i nestaje nelagoda u trbuhu.

Energetska vrijednost suhih žitarica iznosi 342 kcal / 100g, nakon kuhanja smanjuje se na 90 kcal / 100g. 100 g gotovog proizvoda sadrži:

  • ugljeni hidrati - 66,5 g,
  • protein - 11,5 g
  • masnoća - 3 g.

Prije upotrebe bilo kojeg proizvoda, dijabetičar mora znati njegov glikemijski indeks. GI je digitalna vrijednost koja prikazuje brzinu apsorpcije ugljikohidrata iz žitarica u organizam i stupanj povećanja koncentracije glukoze u krvi. GI proso je 71. Međutim, uprkos činjenici da je ta brojka poprilično velika, oguljeno proso je klasificirano kao dijetetski proizvod. Iz tog razloga, proizvod je uključen u ishranu pacijenata sa dijabetesom bilo koje vrste (prvi, drugi).

Sastav mljevene žitarice sadrži sljedeće komponente:

Korisna svojstva žitarica za dijabetes

Endokrinolozi preporučuju da dijabetičari u prehranu uključe i kašu od prosoja, jer ona sadrži vrijedne tvari koje poboljšavaju aktivnost cijelog organizma. Ako redovno jedete jela od prosa, onda pacijent postaje otporniji na zarazne bolesti, a zaštitna funkcija dermisa poboljšava se. Kao rezultat toga, ozljede brže zacjeljuju i koža je hidratizirana.

Korisna svojstva oguljene proso za dijabetičare:

  • Više od 65% prosoja sastoji se od škroba, ovaj složeni saharid sprečava nagli porast koncentracije glukoze u krvi. Ova komponenta zasićuje ćelije energijom, poboljšava njihovu aktivnost.
  • Masnoće takođe energiziraju tijelo, daju osjećaj sitosti duže vrijeme.
  • Zahvaljujući pektinskim vlaknima i vlaknima, ugljikohidrati se polako apsorbiraju u crijeva. Ove komponente pročišćavaju tijelo otrovnih tvari zbog diuretičkog i dijaforetskog djelovanja.
  • Masne naslage se sagorijevaju brže, što rezultira smanjenjem težine pacijenta.
  • Poboljšava se funkcija gušterače.
  • Rad nervnog sistema se normalizuje, poremećaji spavanja nestaju.
  • Obnavlja se rad jetre.
  • Krvne žile očiste se lipoproteini male gustoće ("loš" holesterol).

Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina, proso kod dijabetesa tipa 2 i tipa 1 preporučuje se konzumirati svakog dana. Proso neće izliječiti bolest, ali će poboljšati rad cijelog organizma. Kao rezultat toga, stanje pacijenta će se značajno poboljšati.

Proso je hipoalergenski proizvod. Krup sadrži puno proteina, ali uprkos tome ne izaziva alergijsku reakciju.
Redovnom upotrebom jela od prosa, pacijentova težina opada i njegovo stanje se poboljšava.

Selekcija i skladištenje prosa

Ako želite odabrati isključivo korisne i svježe žitarice, tada obratite pažnju na sljedeće točke:

  • datum isteka
  • nijansa zrna
  • pojava žitarica.

Prilikom odabira pazite na datum izrade i rok trajanja prosa. Bolje je kupovati svježe žitarice, ali ne one čiji će rok trajanja uskoro isteći. Inače će kaša poslije nekog vremena biti gorka i s neugodnim okusom.

Svijetlo žuto proso smatra se najukusnijim i najzdravijim. Dešava se da je suha žitarica požutela, a nakon kuhanja postala je blijeda. To je zato što je proizvod istekao ili čuvan u pogrešnim uvjetima.

Osim toga, trebali biste obratiti pažnju na izgled žitarica u pakovanju. Strane materije i prljavština trebaju izostati. Ako se proso prodaje po težini, onda ga budite sigurni da miris, aroma ne bi trebala biti neugodna.

Za spremanje žitarica možete koristiti vrećicu od tkanine, suhu plastičnu ili staklenu posudu s hermetički zatvorenim poklopcem. Proizvod čuvajte na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti.

Pravila kuhanja

Da bi kaša od kaše pokazala samo svoje najbolje kvalitete, dijabetičari trebaju slijediti pravila njegove pripreme. Glavni uvjet je da se jela od prosoja kuhaju na vodi, u rijetkim je slučajevima dopušteno koristiti nemasno mlijeko razrijeđeno vodom.

Za vrijeme pripreme jela s dijabetikom zabranjena je upotreba šećera. Maslac se također ne preporučuje, ali je moguće. Maksimalna doza ulja nije veća od 10 g.

Dozvoljena su sredstva za zaslađivanje. Međutim, prije upotrebe sorbitola, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Ako se dijagnosticira dijabetes tipa 2, pacijent može konzumirati 25 g mljevenog proso dnevno. Da bi se pripremilo brašno, zrnja se prvo isperu, potom osuše i mleve u prah. Brašno se ispere filtriranom vodom. Liječenje traje od 30 dana ili više.

Za pripremanje kaše, pite ili kasike upotrijebite mljevenu kašu. Za jela s tekućom i viskoznom konzistencijom koristi se mljeveno proso. Ako nema kontraindikacija, onda pripremite neobično jelo od prosene žlice (cijelo sjeme, oguljeno iz cvjetnog filma).

Načini pravljenja kaše od prosova:

  1. Zgnječena kaša od žitarica. Voda se slani, stavlja na vatru, kad prokuha, dodaju joj se prethodno oprane žitarice (220 ili 440 g). Kuhajte kašu dok se ne skuva (najmanje 20 minuta). Tako da se ne lijepi za dno, mora se miješati. Zgušenu kašu staviti u rernu na 40 minuta da se proprži.
  2. Kaša sa punim zrnom 220 ili 440 g žitarica izlije se u kipuću vodu, kuha se 30 minuta, ne zaboravljajući da promiješate jelo. Gotova kaša se kuha u rerni.
  3. Kod dijabetesa drugog tipa kaša se kuha dva puta. Oprana žitarica prelije se hladnom vodom i kuha dok se ne skuha. Zatim se voda procijedi, sipa se nova i posuđe se dovodi u spremnost. Za 220 g žitarica trebat će 500 ml vode. Nakon kipuće vode, kaša se kuva 20 minuta.
  4. Kaša s bundevom. Uzmite 700 g bundeve, ogulite, izvadite zrno, nasjeckajte, kuhajte 15 minuta. Zatim pomiješajte bundevu s pola pripremljenog mljevenog mesa, ulijte obrano mlijeko, kuhajte još pola sata, a zatim jelo uklonite s vatre, pustite da kuha 10 minuta ispod poklopca.

Pšenica se nadopunjava povrćem, voćem ili bobicama (rajčica, patlidžan, tikvice, jabuke, kruške, viburnum, morska heljda itd.). Međutim, prednost treba dati niskokaloričnim i nezaslađenim sortama.

Narodni recepti od prosa za dijabetičare

Kod dijabetesa tipa 2, žitarice proso se koriste za pripremu alternativnih lijekova.

Na primjer, da bi se održala normalna razina glukoze, preporučuje se priprema infuzije proso, koja se uzima oralno (iznutra). Za to se koriste sjemenke u ljusci, jer upravo ljuska sadrži korisne tvari. Najprije se 220 g žitarica opere, osuši, a potom prelije ključalom vodom u omjeru 1: 2. Proizvod je pokriven poklopcem, ostavljen 120 minuta. Potom se infuzija filtrira kroz gazu i proguta. Dnevna doza je 100 ml tri puta nakon obroka. Lečenje u proseku traje 2 nedelje.

Oguljeno proso pomaže eliminirati vanjske probleme karakteristične za dijabetičare. To je suva, upaljena koža s gnojnim osipom. Da biste ubrzali njihovo zacjeljivanje, koristite alkoholni ekstrakt proso. Za njegovu pripremu 50 g sjemenki prelije se u 500 ml alkohola, inzistirajući 2 tjedna na hladnom mjestu daleko od sunčeve svjetlosti. Zatim se tečnost filtrira i žarišta upale tretiraju se dva ili tri puta u roku od 24 sata.

Međutim, prije upotrebe bilo kojeg narodnog lijeka, morate se posavjetovati s endokrinologom.

Negativni uticaj proso

Šteta od prosa očituje se kod onih pacijenata koji imaju kontraindikacije za ovaj proizvod. Croup je zabranjena upotreba u sledećim slučajevima:

  • Hronični gastritis s visokom kiselošću.
  • Upala debelog creva.
  • Predispozicija za zatvor.
  • Autoimune bolesti štitne žlijezde.

U prisustvu gore navedenih problema, pacijentima je bolje davati proso. U protivnom, pročišćeno proso izaziva osjećaj pečenja iza sternuma ili pogoršanje upale.

Unatoč činjenici da proso sadrži gruba vlakna koja stimuliraju crijevnu pokretljivost, dijabetičari sa konstipacijom treba odbaciti proso. Krup neće olakšati pokrete crijeva, već će samo pogoršati problem.

Uz patologije štitnjače, proso je zabranjeno kombinirati s proizvodima bogatim jodom. Pročišćeno proso inhibira apsorpciju joda, kao rezultat, pogoršava se rad mozga i štitne žlijezde.

Kao što je već spomenuto, proso je hipoalergenska žitarica koja ne izaziva alergiju. Iz tog razloga, proso je sigurno čak i za pacijente sa oslabljenim imunitetom i preosjetljivošću na druge žitarice. Glavno je pridržavati se preporuka endokrinologa o korištenju mljevene mljevene brasne.

Dakle, proso kod šećerne bolesti jedan je od najsigurnijih i najčešće konzumiranih proizvoda u nedostatku kontraindikacija. Jela od oguljenog prosa bogata su vitaminima, aminokiselinama, mineralima itd. Međutim, s obzirom na prosječni GI i visoku energetsku vrijednost, morate slijediti pravila za jelo žitarica. Liječnik će vam pomoći izračunati dozu i odabrati najprikladniju metodu termičke obrade proso.

Pogledajte video: DORUČAK I RUČAK 2 U 1 IDEALNO ZA DIJABETIČARE,ZA ONE KOJI JEDU BEZ GLUTENA,BEZ LAKTOZE,VEGAN (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar