Kako sniziti holesterol u krvi

S visokim nivoom "lošeg" kolesterola (sinonim za kolesterol), arterije iznutra su pod utjecajem ateromatoznih plakova, smanjuje se protok krvi. Tkiva i organi primaju manje kisika, njihov metabolizam je poremećen. Kućni i narodni lijekovi smanjuju kolesterol u normalu, sprječavaju hroničnu bolest arterija (aterosklerozu), koronarnu bolest srca (CHD), anginu pektoris, srčani udar, moždani udar.

Loš i dobar holesterol

Šta znači holesterol? U javnosti se već neko vrijeme ukorijenjuje mišljenje da je ta supstanca nešto izuzetno štetno, da je uzrok ozbiljnih bolesti, da joj se razina u krvi na bilo koji način mora smanjiti.

Članak iz 2018. godine baca sumnju na opće prihvaćeno uvjerenje da je visoki kolesterol u krvi glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti. Zaključeno je da su kod niskog i visokog kolesterola rizici od bolesti srca i krvnih žila približno isti.

Zapravo, ovaj spoj je od vitalne važnosti za tijelo.

Prednosti kolesterola su u stvaranju skeleta staničnih membrana, sudjelovanju u proizvodnji kortizola, estrogena, testosterona, drugih hormona, propusnosti staničnih membrana, sintezi vitamina D i zaštiti od neoplazmi. Norma njegove razine u krvi potrebna je imunološkom sustavu, mozgu za prevenciju oštećenja pamćenja, stečene demencije (demencije).

Niski ili visoki nivo holesterola su štetni.

Dokazano je da su niski nivoi povezani s depresijom, suicidnim sklonostima ili agresijom.

Iz holesterola muški i ženski organizam u nadbubrežnoj žlezdi sintetiše steroidni hormon pregnenolon, prekursor kortizola. Kod muškaraca pregnenolon formira testosteron, u žena estrogen.

Holesterol je sličan vosku, kombinira svojstva tvari poput masti (lipida) i alkohola nerastvorljivih u vodi. Sastav krvi uključuje i druge supstance nalik masti.

Trigliceridi nerastvorljivi u vodi, slično masnoći, stvaraju ih jetra i crijeva tokom raspada masne hrane. Sudjelujte u oksidativnim reakcijama kako bismo tijelu pružili energiju. Kao dio potkožne masti štite od hladnoće. Zaštitite unutrašnje organe od mehaničkih oštećenja, poput amortizera.

Fosfolipidi rastvorljivi u vodi, kontroliraju viskoznost ćelijskih membrana, što je neophodno za bilateralnu razmjenu.

Kada se transportiraju kroz krv, tvari poput masti dobivaju proteinsku ljusku, oblik lipoproteini (lipidno-proteinski kompleksi).

Lipoproteini vrlo male gustoće (VLDL) stvara jetru. Sastoje se od triglicerida (do 60%), kao i holesterola, fosfolipida, proteina (svaki oko 15%).

  • Jedna vrsta VLDL dostavlja trigliceride u masno tkivo gdje se oni razgrađuju i skladište, a jetra ostatak prerađuje.
  • Druga vrsta VLDL dostavlja masne kiseline u tkiva. Oni se razgrađuju u krvi, postaju lipoproteini srednje gustoće. Veličina njihovih čestica je manja, blizu su LDL zbog visokog sadržaja kolesterola.

"Grozni" holesterol (male čestice VLDL) potrebno je svesti na normalno, to utiče na zidove arterija.

Lipoproteini niske gustine (LDL) sadrži do 45% holesterola. Koriste ga tkiva u kojima dolazi do intenzivnog rasta i diobe stanica. Vežući LDL čestice pomoću receptora, ćelija ih snima, razgrađuje i prima građevinski materijal. Koncentracija (nivo) u LDL u krvi povećava se obilnom prehranom masne hrane.

Visoka razina ovog "lošeg" kolesterola snižena je na normalu - ova vrsta lipoproteina stvara talog u obliku kristala holesterola koji utječu na zidove arterija, formiraju aterosklerotske plakove i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Lipoproteini visoke gustoće (HDL) sadrži do 55% proteina, 25% fosfolipida, 15% holesterola, neke trigliceride.

HDL ne prodire u ćeliju, iskorišteni loši kolesterol uklanja se s površine ćelijske membrane. U jetri se oksidira, formira žučne kiseline koje organizam uklanja putem creva.

Ova vrsta lipoproteina je „dobar“ holesterol. Korist je u sprječavanju stvaranja ateromatoznih plakova, on se ne taloži. Održavanje njegove razine u normalnom broju lipoproteina povoljno je za vaskularno zdravlje.

  • „Loš“ holesterol (LDL) ulazi u ćeliju, a sudovi oštećuju sposobnost stvaranja plakova,
  • nakon upotrebe „dobar“ holesterol (HDL) uklanja ga iz ćelijske membrane i dostavlja ga jetri,
  • u slučaju neuspjeha, čestice lošeg kolesterola ostaju u krvi, talože se na unutrašnjim zidovima krvnih žila, sužavaju lumen, izazivaju razvoj krvnih ugrušaka, uključujući i najvažnije organe - srce, mozak.

Tabela normi holesterola prema starosti za muškarce i žene

Jetra, zidovi tankog creva, bubrezi i nadbubrežne žlezde proizvode oko 80% holesterola. Preostalih 20% trebalo bi doći s hranom.

Norma ukupnog holesterola u krvi muškaraca i žena

Za prevenciju ateroskleroze i njenih komplikacija, oni smanjuju ne samo „loš“ holesterol, već postižu i optimalnu razinu „dobrog“ i „lošeg“ - ako ima više čestica niske gustine, potrebno je spustiti njihovu razinu na normalnu. U protivnom, tijelo neće imati dovoljno HDL čestica koje će isporučiti LDL čestice u jetru na cijepanje.

Norma ukupnog holesterola u krvi je 5,0 mmol / l. Vjeruje se da je rizik od aterosklerotskih plakova povećan na nivou iznad 5,0 mmol / L.

Visok nivo ukupnog holesterola:

  • svjetlost: 5-6,4 mmol / l,
  • umjereno: 6,5-7,8 mmol / l,
  • visoka: preko 7,8 mmol / l.

Norma "dobrog" holesterola (HDL):

  • u muškaraca - 1 mmol / l,
  • kod žena - 1,2 mmol / l.

Žene imaju viši nivo “dobrog” holesterola, ali menopauza ga snižava.

Povišeni holesterol visoke gustine je takođe štetan jer prelazi "lošu" normu.

Studija je došla do paradoksalnog zaključka da je visok nivo „dobrog“ holesterola i smrtnost povezani.

Norma "lošeg" holesterola (LDL):

  • kod muškaraca i žena - 3,0 mmol / l.

Prekoračenje norme općeg stanja, "dobar", "loš" holesterol signalizira manje kvarove.

Studija je zaključila da u starosti nema veze između visokog "lošeg" kolesterola i kardiovaskularnih bolesti.

Smanjena funkcija štitnjače (hipotireoza) mogući je razlog povećanog “lošeg” holesterola. Naprotiv, hipertireozom se smanjuje njegov nivo.

Studija potvrđuje odnos između smanjene funkcije štitnjače i povišenog lipida u krvi.

Drugo istraživanje potvrdilo je povezanost nivoa TSH i holesterola.

Druga studija iz 2018. godine potvrđuje da je hipotireoza povezana s povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Brzina triglicerida - ispod 1,7 mmol / l. Povećanje nivoa triglicerida u krvi u odnosu na normu signalizira ozbiljne kršenja u organizmu.

Točna vrijednost norme određuje starost:

Tabela 1. Udio triglicerida (mmol / l) ovisno o dobi
StarostŽeneMuškarci
do 15 godina0,4 – 1,480,34 – 1,15
mlađi od 25 godina0,4 – 1,530,45 – 2,27
mlađi od 35 godina0,44 – 1,70,52 – 3,02
do 45 godina0,45 – 2,160,61 – 3,62
do 55 godina0,52 – 2,630,65 – 3,71
mlađi od 60 godina0,62 – 2,960,65 – 3,29
do 70 godina0,63 – 2,710,62 – 3,29

Plasti sa holesterolom, vaskularna ateroskleroza

Rizik od ateromatoznog plaka malo je vjerovatno da tijelo, zbog genetskih karakteristika, proizvodi velike čestice LDL - nisu u stanju prodrijeti između stanica zidova arterija.

Ateromatski plakovi formiraju lipoproteine ​​vrlo niskog i niskog gustina (VLDL, LDL).

  • Čestice LDL su "masnije", "plaše se" vlage. Pozitivno naelektrisane površine leže se zajedno sa negativno nabijenom stijenkom arterija, a njene ćelije imaju tendenciju da "apsorbiraju" lipida.
  • U savijenim mjestima, na mjestima bifurkacije i razgranavanja, gdje se stvara pojačana turbulencija, turbulencije - što je posebno karakteristično za koronarne arterije srca - protok krvi lagano oštećuje glatku unutarnju površinu, što doprinosi visokom krvnom tlaku. Kao rezultat, čestice VLDLP i LDL kolesterola se učvršćuju na oštećenom području.

U stresnoj situaciji u krvi - hormoni adrenalin, serotonin, angiotenzin. Oni smanjuju veličinu ćelija u stijenkama arterija, udaljenost između njih se povećava, tamo "prodiru" čestice lošeg holesterola.

Ugrušci "lošeg" holesterola brzo se oksidiraju, posebno pod utjecajem slobodnih radikala. Makrofagi, stanice za čišćenje, obično guraju oksidirane čestice kroz zidove arterija, što doprinosi stvaranju plakova.

Ako tijelo stvara vrlo male čestice LDL-a, čak i malo povećanje njihove razine u krvi utječe na zidove. Veličina ugrušaka "lošeg" holesterola određuje prehranu i hranu, način života, fizičku aktivnost.

Ateromatozni plak se može razviti iz takozvane lipidne točke (trake), nalazi se čak i kod djece. Sama mrlja ne ometa cirkulaciju krvi.

Spolja su plakovi vezivnog tkiva, unutra se nalazi kašastita masa ostataka kolagenih vlakana, kristala holesterola.

Zidovi arterija, na koje utječe plak, gube sposobnost širenja i brzo se vraćaju u prvobitno stanje nakon spazma.

Snižavanjem holesterola na duže vrijeme uklanja se lipidna mrlja.

Teže se riješiti ateromatoznog plaka, iako snižavanje razine VLDL i LDL kolesterola zaustavlja porast tromba, pomaže u smanjenju njegove veličine. Nakon plaka ostaje ožiljak od vezivnog tkiva.

Rizik od razvoja ateroskleroze određuje koeficijent aterogenosti (KA):

KA = (ukupni holesterol - HDL) / HDL.

U dobi od 40 do 60 godina, norma CA je 3,0-3,5. U starijih osoba vrijednost je veća. Vrijednost manja od 3 ukazuje da krv ima visoku razinu "dobrog" holesterola.

Studija je zaključila da je omjer ukupnog kolesterola i HDL bolji pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti nego samo nivo "lošeg".

Najopasniji ateromatozni plakovi sa tankim vezivnim tkivom. Uništenjem nastaje krvni ugrušak.

Naslage čestica holesterola na unutrašnjim zidovima sužavaju lumen žila. Smanjeni protok krvi u organima i tkivima koji su se opskrbljivali zahvaćenom arterijom narušava metaboličke procese (ishemiju) i uzrokuje gladovanje kisikom (hipoksiju).

Ateroskleroza žila očituje se značajnim oštećenjima.

  • Koronarna bolest arterija razvija koronarnu bolest srca (CHD).
  • Prekid u opskrbi srčanim mišićima uzrok je angine pektoris.
  • Preklapanje tromba koronarne arterije uzrok je infarkta miokarda.
  • Oštećenje ateroskleroze cervikalnih arterija prekida dotok krvi u mozak, uzrok oštećenja pamćenja, nekoherentnog govora, izblijedjenje vida.
  • Blokada ili puknuće zahvaćene arterije koja hrani mozak uzrok je moždanog udara (moždana krvarenja).
  • Ateroskleroza bubrežnih arterija uzrokuje zatajenje bubrega.

Bolest utječe na vođenje sjedilačkog načina života, pušače koji pate od hipertenzije, dijabetes melitusa, prekomjerne težine (gojaznost), muškarci nakon 40 godina. Žene - nakon 50 godina, čiji je holesterol normalan duže zbog djelovanja spolnih hormona estrogena.

Ako imate rodbinu sa povišenim holesterolom, povremeno uzimajte biohemijski test krvi.

Preporuke kardiologa u 2018. godini predlažu da se uzmu u obzir faktori vezani za dob, etničku pripadnost i dijabetes, što je važno za individualni pristup u izradi mjera za snižavanje holesterola.

Kako sniziti holesterol

Nivo holesterola smanjuje spektar aktivnosti.

Dijeta. Povećajte udio proizvoda koji snižavaju kolesterol, što snižava njegov nivo u krvi za 20%. U nekim slučajevima (pojedinačne karakteristike tijela) prehrana ne pomaže.

Ograniči slatko. Metabolički procesi masti i ugljikohidrata međusobno su povezani. S povećanom razinom šećera (glukoze) u krvi, njegov dio postaju trigliceridi i VLDL. Smanjenje holesterola pomaže u smanjenju potrošnje slatkiša.

Preporuke Udruženja kardiologa potvrđuju da za smanjivanje holesterola u prehranu uvrstite svježe voće, povrće, mršavo meso, perad, a limitirajte slatkiše.

Uklonite stres. U stresnoj situaciji, hormoni djeluju na ćelije zidova arterija, srce kuca češće. Intenzivno disanje, pojačani mišićni tonus. Tijelo povećava razinu masnih kiselina u krvi - za djelovanje "pogodi ili trči" potrebna je energija.

Obično olujne emocije ne nađu iscjedak kroz specifične akcije - jetra preobražava neiskorištene masne kiseline u „loše“ čestice holesterola.

Dakle, za smanjenje holesterola u krvi eliminišite preradbu masnih kiselina, čija nivo povećava stres.

Izbjegavanje stresa pomaže u uklanjanju osjećaja povećane odgovornosti. Važno je shvatiti da, po cijenu narušenog zdravlja, svaki uspjeh rezultira porazom. Ograničite postizanje ambicioznih ciljeva. Čak i ako postoji želja i snaga za radom, ne zapostavljajte ostale, ne odustajte od posla, večeri, vikenda, praznika.

Mršaviti. „Strašni“ VLDL-ovi isporučuju trigliceride u masno tkivo i stvaraju rezervu energije. Rast masnog tkiva prisiljava telo da poveća nivo VLDL holesterola za svoje „održavanje“. Suprotno tome, smanjivanje količine masnog tkiva snižava holesterol do normalnog.

Uklonite fizičku neaktivnost. Nedostatak motoričke aktivnosti razlog je nakupljanja ugljikohidrata, kolesterola, masnih kiselina, triglicerida, metaboličkih proizvoda u tijelu, koji narušavaju rad endokrinih žlijezda, probavu i odlaganje otpada.

Fizičko vaspitanje. Sportskim pokretima smanjuje se nivo holesterola niske gustine koji jetra proizvodi i potiče razgradnju.

Česti uzroci prekomjerne težine i pretilosti su dramatične promjene životnog stila. Na primjer, nakon umirovljenja troškovi energije su manji a veličina porcija je ista.

Studija potvrđuje da vježbanje doprinosi holesterolu visoke gustoće. Šetanje je posebno korisno.

Hrana za snižavanje holesterola

Da biste smanjili holesterol niske gustine na normalno, ostvarite ravnotežu s česticama visoke gustine (HDL), ograničite hranu koja podiže holesterol. Uključite hranu za snižavanje holesterola.

Izvješće za 2018. godinu navodi 11 namirnica koje snižavaju kolesterol niske gustine: zob, ječam, grah, patlidžan, orasi, biljna ulja, jabuke, grožđe, agrumi, jagode, soja, masna riba i vlakna topiva u vodi.

Sadržaj kalorija i sastav ishrane za snižavanje holesterola: ugljeni hidrati - 50-60%, proteini - 10-15%, masti - 30-35%.

Dnevna norma holesterola s hranom iznosi i do 300 mg.

Tabela 2. Proizvodi sa visokim holesterolom
Proizvod (100 g)Holesterol, mg
Goveđi bubreg1125
Jetra bakalara750
Kavijar588
Goveđa jetra440
Margarina285
Kremni sir240
Pileći žumanjak230
Maslac190-210
Kozice150
Majonez125
Svinjska mast110
Dimljena kobasica110
Janjetina mršav100
Tvrdi sir80-100
Pavlaka100
Krema100
Lean govedina95
Lignje95
Goveđi jezik90
Svinjsko meso90
Zec90
Piletina, guska, patka (bez kože)80-90
Pekmez, skuša, skuša, haringa90
Masnoća70
Bakalar, bakalar, baka, štuka65
Kremni sladoled65
Kuhana kobasica s niskom masnoćom60
Masna kuhana kobasica60
Kobasice30
Posni sir30
Mleko15
Skuti sir bez masnoće10
Kefir2,5

Ishrana bi trebala biti uravnotežena, u izbornik uključuju zasićene (maslac, životinjska jetra) i nezasićene (riba, perad, nemasni mliječni proizvodi) masti, poželjna je nezasićena sorta.

Povećani kolesterol snižava prehranu ograničavajući sljedeću hranu: svinjetina, govedina, jetra, maslac, patke, peciva, kobasice, kobasice, sir.

Nakon kuhanja ostavite da se mesni juha ohladi, uklonite stvrdnute masnoće.

U prehranu uvrstite morsku hranu, masnu ribu (skušu, sardine, losos, haringe), alge (morske alge) - ona razrjeđuje krvne ugruške u žilama, sprječava stvaranje ateromatoznih plakova i rast krvnih ugrušaka.

Studija potvrđuje da jedenje masne ribe 2-3 puta nedeljno podiže nivo „dobrog“ holesterola.

Mleko, kisela pavlaka, skuta, nemasni su. Meso je nemasno (ćuretina, piletina, teletina, zec).

Pecite jela od mesa i ribe, kuhajte, pirjajte, pare, odbijajte pržiti.

Da biste smanjili holesterol u krvi, u izbornik uključite proizvode: leća, zeleni grašak, pasulj. Mahunarke sadrže fosfolipide koji pojačavaju učinak „dobrih“ čestica HDL holesterola.

Studija potvrđuje da uključivanje mahunarki u prehranu smanjuje LDL.

Mahunarke su kontraindicirane kod holecistitisa, upale žučnog mjehura.

Sinteza fosfolipida zahtijeva unos holina, sadrži kvas, žumanjke, lisnato povrće. Uz to, sastav žumanjka Omega-3 i lecitin koji snižavaju holesterol.

Studija potvrđuje da uključivanje jaja u prehranu ne povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Nerastvorljiva vlakna „apsorbuju“ žučne kiseline i pomažu u snižavanju holesterola u krvi. Prirodni proizvodi - svježe povrće, voće, biljna hrana - usporavaju njegovu apsorpciju u crijevima.

Tanjur zobene kaše na dan snižava holesterol niske gustine.

Zeleni čaj sadrži polifenole, koji poboljšavaju metabolizam lipida, snižavaju holesterol.

Studija potvrđuje sposobnost zelenog čaja da smanji „loš“ holesterol.

Čokolada podiže nivo „dobrog“ holesterola kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, što potvrđuje ova i druga istraživanja.

Biljna ulja otežavaju apsorpciju lipida i imaju choleretic efekat, koji pomaže snižavanju holesterola.

  • Omega-3 se koristi za aritmije kako bi se smanjio rizik od nastanka plaka, prorjeđivanja krvi, snižava trigliceridi.
  • Omega-6 snižava holesterol visoke i niske gustine, ali doprinosi razvoju upalnih procesa, jer prekomjerni unos povećava broj slobodnih radikala.

Optimalni omjer: tri do četiri dijela Omega-6 - jedan dio Omega-3. Zbog toga je, na prvi pogled, bolje dati prednost maslinovom ulju suncokretovom, kukuruznom ulju.

Studija je potvrdila da laneno ulje u odnosu na kukuruz snižava holesterol niske gustine.

Ali, prema rezultatima drugog istraživanja, dodavanje kukuruznog ulja u ishranu smanjuje loš kolesterol bolje nego maslinovo ulje.

Studija iz 2018. godine potvrdila je da suncokretovo, uljane repice i laneno sjeme najbolje snižavaju holesterol niske gustine.

Uprkos visokom udjelu kalorija, bademi su korisni (konzumirajte i do 40 g dnevno), kao i bademovo, maslinovo i ulja repice. Mononezasićene masti koje su uključene u sastav snižavaju holesterol niske gustine i snižavaju nivo glukoze u krvi.

Istraživanja potvrđuju sposobnost badema da snizi holesterol.

Studija potvrđuje da orasi smanjuju rizik od bolesti srca.

Kukuruzno ulje priprema se od klijavih klica, sadrži vitamine B1 B2, B3, B12, C, E, njegova redovita upotreba 50-70 g dnevno smanjuje holesterol u krvi.

Antioksidanti sprečavaju slobodnu radikalnu oksidaciju čestica holesterola. Stoga, da biste smanjili njihovu koncentraciju na normalnu na povišenoj razini, kako biste spriječili stvaranje ateromatoznih plakova, svakodnevno koristite malo prirodnog crnog vina koje sadrži i polifenole.

Studija potvrđuje da umjereno konzumiranje crnog vina poboljšava lipide u krvi.

Za zaštitu stanica od oštećenja slobodnim radikalima potrebni su vitamini B3, C, E:

Vitamin B3 (nikotinska kiselina) smanjuje nivo triglicerida koje jetra proizvodi, smanjujući na taj način „loš“ i povećavajući „dobar“ holesterol, usporavajući stvaranje aterotomnih plakova i snižavajući nivo glukoze. Sadrži meso, orahe, žitarice, integralni hljeb, mrkvu, kvas, suhe gljive.

Vitamin C je antioksidans koji smanjuje propusnost arterijskih zidova, sprečava stvaranje aterotomnih plakova, potiče sintezu kolagenih vlakana, povećava nivo „dobrog“ i snižava nivo „lošeg“ holesterola.

Vitamin E štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala. Manjak je mogući uzrok ateroskleroze.

Prema savremenom istraživanju, lečenje vitaminom C (dnevno 500 mg) povećava nivo „dobrog“ holesterola kod žena u krvi.

Magnezijum pomaže u smanjenju krvnog pritiska, uključen je u uklanjanje holesterola iz creva. Dnevna potreba je 500-750 µg, najviše se nalazi u pšeničnim mekinjama, kao i bundevi, suncokretu, lanu, sezamovim sjemenkama, borovima i orasima, čokoladi, leći i grahu.

Kalcijum leči kardiovaskularni sistem, snižava holesterol i trigliceride i normalizuje san. U prehranu uvrstite prirodne proizvode koji nisu kuhani: susam, lješnjak, orasi, kikiriki, bademi, suhe marelice, sjemenke suncokreta i bundeve, grožđice, pasulj, kupus, peršun, špinat, celer, zeleni luk, mrkva, zelena salata.

Beskorisno je, pa čak i štetno, koristiti aditive za hranu za snižavanje holesterola ako je lumen žila 50-75% zatvoren naslagama. Dodaci su indicirani s laganim porastom holesterola.

Dehidracija. U popularnim knjigama, dr. F. Batmanghelidzh tvrdi da je uzrok visokog kolesterola nedostatak vlage u tijelu, na ovaj način stanica "začepljuje" membranu kako ne bi izgubila tekućinu koja ostaje u unutrašnjosti, kako bi preživjela dehidracija.

Možete brzo - za samo nekoliko mjeseci - sniziti holesterol, ne isključujući namirnice iz ishrane, ako, po savetu F. Batmanghelidzh-a, pre pića popijete nekoliko čaša vode, a dnevno isto napravite i dve sata šetnje.

Ako se uz dovoljan unos vode, nivo holesterola smanji, a zatim poraste, tada je tijelo izgubilo puno soli. Ostali znakovi ukazuju na njegov nedostatak: telečni grčevi, gubitak težine, gubitak apetita, depresija, slabost, vrtoglavica.

Stoga, nakon uzimanja nekoliko dana, 6-8 čaša vode, uključite sol u ishranu u količini od 1/2 žličice. (3 g) na svakih 10 čaša vode.

Liječenje vodom i solju zahtijeva zdrave bubrege.

Ako tijelo i noge nabubre, smanjite količinu soli i povećajte unos vode dok oteklina ne prestane. Korisno je povećati fizičku aktivnost, koja pospješuje vlagu u krvi.

Statini holesterola

Ako dijeta s proizvodima za snižavanje holesterola ne uspije, liječnik propisuje posebne lijekove, statine, za normalizaciju metabolizma kolesterola. U starosti se preporučuju u preventivne svrhe.

Statini inhibiraju aktivnost enzima koji su uključeni u proizvodnju holesterola u jetri.

Klinička istraživanja potvrđuju da statini pomažu u slučaju kardiovaskularnih bolesti, ali njihova profilaktička primjena nije efikasna.

Sve više kažu kako je kolesterol podcijenjen - kako bi proizvođačima lijekova dali mogućnost da prodaju droge kako bi smanjili navodno povećane stope.

Dokazano je da povišen holesterol nije uvijek neizostavan pratilac ateroskleroze krvnih sudova.

Dovedena je u pitanje veza između visokog kolesterola i srčanih i krvožilnih bolesti.

Postoje dokazi o povezanosti uzimanja lijekova za snižavanje holesterola i bolesti jetre, gubitka pamćenja, slabosti mišića, dijabetesa tipa 2 i smanjenja proizvodnje vitamina D u tijelu.

Statini mogu uzrokovati glavobolju, mučninu, uznemireno crijevo i pogoršati rad srca zbog smanjenja nivoa koenzima Q10.

Sok od grejpa povećava nivo statina u krvi.

Narodni lijekovi za snižavanje holesterola

Češnjak poboljšava vaskularnu elastičnost, omekšava plakove, snižava holesterol u krvi zahvaljujući antioksidansu alicin. Loš miris eliminira lišće peršuna.

Studija potvrđuje da jedenje češnjaka dva mjeseca ili duže snižava lipoproteine.

  1. Sitno nasjeckajte 300g oguljenog belog luka.
  2. Sipajte 0,5l votke.
  3. Inzistirajte mjesec dana na hladnom tamnom mjestu, procijedite.

Uzimajte prije jela, pijte s gutljajem mlijeka prema sljedećoj šemi:

  1. Prije doručka popijte 1 kapi, prije večere 2 kapi, prije večere 3 kapi. Prije svakog obroka, povećajte dozu za jednu kap, donoseći ga na doručak tokom 6 dana na 15 kapi.
  2. Prije ručka, 6 dana, počnite smanjivati ​​dozu uzimajući 14 kapi, prije večere 13 kapi. Donesite na 1 kap prije večere 10 dana.
  3. Od 11. dana uzimajte 25 kapi prije svakog obroka dok tinktura ne završi.

Leči se tinkturom od belog luka jednom u 5 godina.

Češnjak, limunov sok, med:

  • Samljeti glavicu belog luka, iscijediti sok od pola limuna, dodati 1s. dušo.

Lijek uzimajte u dvije podijeljene doze ujutro i navečer pola sata prije jela.

Češnjak, suncokretovo ulje, limun:

  1. Izrežite glavicu belog luka, stavite u staklenu teglu.
  2. Sipajte čašu nerafiniranog suncokretovog ulja.
  3. Inzistirajte na dan, periodično protresite.
  4. Dodajte sok jednog limuna, promešajte.
  5. Insistirajte nedelju dana na hladnom tamnom mestu.

Uzmite 1 kašiku. pola sata prije obroka. Nakon 3 mjeseca odvojite mjesec dana, a zatim nastavite snižavanje holesterola niske gustine još tri mjeseca.

Ostali kućni i narodni lijekovi za snižavanje holesterola.

Glog:

  1. Napišite čašu ključale vode 1.s. glog.
  2. Inzistirajte na 2 sata u zatvorenoj posudi, napregnite.

Uzmi 3.s. nakon obroka za snižavanje LDL kolesterola.

Studija potvrđuje sposobnost gloga da snižava holesterol.

Kopar, Valerian:

  1. Zakuhajte 0,5l kipuće vode 2-3s. sjemenke kopra, 2-3s.l isjeckan korijen valerijane.
  2. Inzistirajte na 10-12 sati, procijedite.
  3. Dodajte 3-4 kašike kašike dušo, izmešaj.

Uzmite na čišćenje (čišćenje) krvnih žila 1-2s.l. pola sata prije jela. Čuvati u frižideru.

Studija je potvrdila smanjenje holesterola od kopra u eksperimentima na hrčcima.

Sjemenke krastavca, zeleni čaj:

  • Sjemenke krastavca, zeleni čaj efikasno čiste zidove arterija iznutra, snižavaju kolesterol.

Primjenite za prevenciju i liječenje ateroskleroze.

Zobena kaša:

  • Zakuhajte 1 litru ključale vode 4-5 s. L. zobene kaše, kuhajte 20 minuta.

Uzimajte 1 čašu dnevno tokom jednog mjeseca. Zatim prođite biohemijski test krvi kako biste bili sigurni da se nivo holesterola snižava na normalno.

Aktivni ugljen.

Recept 1. Uzimajte jednom tromjesečno prema šemi:

  • U roku od 3 dana - 5 tableta nakon doručka.
  • Tokom narednih 9 dana - 3 tablete nakon večere.

  • 2-3 tablete nakon svakog obroka tokom 12 dana.

Na liječenje jednom u 6 mjeseci. Ugljen može da izazove zatvor.

Pogledajte video: Holesterol i trigliceridi nestaju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar