Invocana® (100 mg) Kanagliflozin

Oblik doziranja - filmom obložene tablete: u obliku kapsule, s jedne strane ugravirano s "CFZ", jezgra poprečnog presjeka je gotovo bijela ili bijela, doza 100 mg - žuta, s gravurom "100" na drugoj strani, doza 300 mg - gotovo bijela ili bijelo, s druge strane ugravirano s "300" (u kartonskom pakovanju od 1, 3, 9 ili 10 blistera od 10 tableta i upute za uporabu Invokany).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: kanagliflozin - 100 ili 300 mg (u obliku kanagliflozina hemihidrata - 102 ili 306 mg, respektivno),
  • pomoćne komponente (100/300 mg): mikrokristalna celuloza - 39,26 / 117,78 mg, natrijum karmeloza - 12/36 mg, bezvodna laktoza - 39,26 / 117,78 mg, magnezijum stearat - 1,48 / 4, 44 mg, hiproloza - 6/18 mg,
  • filmski premaz: doza 100 mg - boja Opadry II 85F92209 žuta (delimično hidrolizovani polivinil alkohol - 40%, makrogol 3350 - 20,2%, titanov dioksid - 24,25%, talk - 14,8%, žuti gvožđe-oksid - 0, 75%) - 8 mg, doziranje od 300 mg - Opadry II 85F18422 bijela boja (djelomično hidrolizirani polivinil alkohol - 40%, makrogol 3350 - 20,2%, titanov dioksid - 25%, talk - 14,8%) - 18 mg.

Farmakodinamika

Utvrđeno je da na pozadini šećerne bolesti dolazi do pojačane bubrežne reapsorpcije glukoze, što može uzrokovati trajno povećanje koncentracije glukoze. Za većinu reapsorpcije glukoze iz lumena tubula odgovoran je SGLT2 (kotransporter natrijum-glukoze tipa 2), izražen u proksimalnim bubrežnim tubulima.

Kanagliflosin - aktivna supstanca Invokana - jedan je od inhibitora SGLT2. Kada se inhibira SGLT2, dolazi do smanjenog filtriranja reapsorpcije glukoze i smanjenja BCP (bubrežni prag glukoze), što pomaže povećanju izlučivanja glukoze putem bubrega, što dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u plazmi u krvi pomoću mehanizma neovisnog o insulinu kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. Također, zbog povećanog izlučivanja glukoze putem bubrega inhibicijom SGLT2, primjećuje se razvoj osmotske diureze, diuretski učinak pomaže u smanjenju sistolnog pritiska. Osim toga, na pozadini pojačanog izlučivanja glukoze putem bubrega, dolazi do gubitka kalorija i, kao rezultat toga, gubitka težine.

Pri provođenju ispitivanja faze III, primjena doze od 300 mg Invokana prije jela dovodi do izraženijeg smanjenja postprandijalnog povećanja koncentracije glukoze u odnosu na vrijeme uzimanja doze od 100 mg. S obzirom na prolazno visoke koncentracije tvari u crijevnom lumenu prije njegove apsorpcije, ovaj učinak može biti djelomično povezan s lokalnom inhibicijom crijevnog transportera SGLT1 (kanagliflozin je inhibitor niske aktivnosti SGLT1). U istraživanjima koja su koristila kanagliflozin nije otkrivena malapsorpcija glukoze.

Nakon jednokratne / višestruke oralne primjene kanagliflozina tijekom kliničkih ispitivanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, primijećeno je smanjenje bubrežnog praga ovisnog o dozi i povećanje izlučivanja glukoze putem bubrega. Za glukozu je početna vrijednost bubrežnog praga približno 13 mmol / L, maksimalno smanjenje dnevnog prosječnog bubrežnog praga glukoze primjećeno je sa 300 mg kanagliflozina 1 put dnevno i iznosi 4-5 mmol / L. To ukazuje na nizak rizik od hipoglikemije tokom terapije.

Kada se koristi 16 dana, 100-300 mg kanagliflozina jednom dnevno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, došlo je do stalnog smanjenja bubrežnog praga za glukozu i povećanja izlučivanja glukoze putem bubrega. U ovom slučaju, pad koncentracije glukoze u krvi u plazmi dogodio se dozi ovisno od prvog dana terapije i imao je stalnu tendenciju u budućnosti na prazan stomak i nakon jela.

Jednostrana doza od 300 mg Advocane prije miješane hrane rezultirala je kašnjenjem u apsorpciji glukoze u crijevima i smanjenjem postprandijalne glikemije putem izvanrenalnih i bubrežnih mehanizama.

Tijekom provođenja studije u kojoj je sudjelovalo 60 zdravih dobrovoljaca, ustanovljeno je da uzimanje doze od 300 i 1200 mg (4 puta veće od maksimalne terapijske doze) ne dovodi do značajnih promjena u intervalu QTc. Maksimalna koncentracija kanagliflozina u krvi u primjeni doze od 1200 mg premašila je onu nakon pojedinačne primjene od 300 mg, otprilike 1,4 puta.

Primjena kanagliflozina kao monoterapije ili kao dio kombiniranog liječenja (uz primjenu 1-2 oralnih hipoglikemijskih sredstava), u usporedbi s placebom, u prosjeku dovodi do promjene glikemije na glavi od početne razine s –1,2 na –1,9 mmol / l i od –1,9 do –2,4 mmol / l sa 100 i 300 mg, respektivno. Ovaj efekat bio je blizu maksimuma nakon prvog dana terapije i trajao je tokom cijelog razdoblja liječenja.

Proučavali smo i uporabu kanagliflozina kao monoterapiju ili kao dio kombiniranog liječenja (koristeći 1-2 oralna hipoglikemijska sredstva) za mjerenje postprandijalne glikemije nakon testa tolerancije na glukozu protiv standardiziranog miješanog doručka. Terapija je, u odnosu na početnu razinu, doprinijela prosječnom smanjenju nivoa postprandijalne glikemije u odnosu na placebo od –1,5 do –2,7 mmol / L i od –2,1 do –3,5 mmol / L pri uzimanju 100 i 300 mg, odnosno, što je povezano sa smanjenjem koncentracije glukoze prije jela i smanjenjem fluktuacija u razini postprandialne glikemije.

Prema istraživanjima kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, upotreba kanagliflozina poboljšava funkciju beta ćelija (prema modelu homeostaze u odnosu na funkciju beta ćelija) i brzinu izlučivanja inzulina (prema testu tolerancije na glukozu sa miješanim doručkom).

Farmakokinetika

U zdravih ispitanika farmakokinetika kanagliflozina slična je farmakokinetičkim parametrima tvari u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Nakon jednokratne oralne primjene 100 i 300 mg Invokana kod zdravih dobrovoljaca, kanagliflozin se brzo apsorbuje, Tmax (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije tvari) u plazmi prosječno je 1-2 sata. Plazma Cmax (maksimalna koncentracija tvari) i AUC (površina ispod krivulje „koncentracija - vrijeme“) proporcionalno se povećavaju primjenom kanagliflozina u rasponu doza od 50-300 mg. Naizgled konačni T1/2 (poluživot) kada se koristi 100 i 300 mg kanagliflozina, iznosi 10,6, odnosno 13,1 sat. Stanje ravnoteže dostiže se 4–5 dana nakon početka terapije.

Farmakokinetika kanagliflozina ne ovisi o vremenu, nakon opetovane primjene nakupljanje tvari u plazmi doseže 36%.

Prosječna apsolutna bioraspoloživost kanagliflozina iznosi oko 65%. Upotreba hrane s visokim udjelom masti ne utječe na farmakokinetiku kanagliflozina, pa se Invokana može koristiti s hranom ili bez nje. No, s obzirom na sposobnost kanagliflozina da smanji porast postprandijalne glikemije uslijed sporog apsorpcije glukoze u crijevima, preporučuje se uzimati ga prije prvog obroka.

U zdravih osoba, nakon jedne intravenske infuzije, prosjek Vd (distributivni volumen) kanagliflozina u ravnoteži je 119 L, što je dokaz opsežne raspodjele u tkivima. Tvar se veže u proteini plazme, uglavnom s albuminom, u velikoj mjeri (na nivou od 99%). Komunikacija s proteinima ne ovisi o koncentraciji kanagliflozina u plazmi. Na pozadini zatajenja bubrega / jetre odnos s proteinima u plazmi ne mijenja se značajno.

Glavni put metabolizma kanagliflozina je O-glukuronidacija. Proces se odvija uglavnom uz sudjelovanje UGT1A9 i UGT2I34 uz stvaranje dva neaktivna O-glukuronidna metabolita. Kod ljudi je oksidativni (SURZA4-posredovani) metabolizam kanagliflozina minimalan (približno 7%).

Nakon oralne primjene pojedinačne doze 14 C-kanagliflozina kod zdravih dobrovoljaca, u izmetu su otkriveni 3,2, 7 i 41,5% primijenjene radioaktivne doze u obliku O-glukuronidnog metabolita, hidroksiliranog metabolita i kanagliflozina. Enterohepatička cirkulacija tvari je zanemarljiva.

Oko 33% radioaktivne doze nalazi se u urinu, uglavnom u obliku metabolita O-glukuronida (30,5%). Manje od 1% doze izlučuje se bubrezima u obliku nepromijenjene tvari. Kada se koriste 100 i 300 mg kanagliflozina, bubrežni klirens je u rasponu od 1,3-1,55 ml / min.

Kanagliflozin je lijek s niskim klirensom, nakon intravenske primjene kod zdravih pojedinaca prosječni sistemski klirens iznosi oko 192 ml / min.

Upotreba kanagliflozina kod teškog zatajenja bubrega, terminalnog stadija hroničnog zatajenja bubrega, kao i u bolesnika na dijalizi, nije preporučljiva, jer nije za očekivati ​​da će lijek biti efikasan u ovoj skupini bolesnika. Tijekom dijalize primijećeno je minimalno eliminiranje kanagliflozina.

Kod blage do umjerene insuficijencije jetre, prilagođavanje doze lijeka Invokana nije potrebno. Pacijentima s teškim oštećenjem jetre (po skali Child-Pugh-ove klase C) lijek nije propisan, zbog nedostatka kliničkog iskustva s njegovom primjenom u ovoj kategoriji bolesnika.

Farmakokinetički parametri kanagliflozina kod djece nisu proučavani.

Invokana, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Tablete Invokan treba uzimati oralno, po mogućnosti prije doručka, 1 put dnevno.

Preporučena dnevna doza je 100 ili 300 mg.

Ako se Invokana koristi kao dodatak inzulinu ili sredstvima koja pojačavaju njegovu sekreciju (posebno, derivatima sulfoniluree), kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije, ovi lijekovi se mogu propisati u manjoj dozi.

Kanagliflozin ima diuretski efekat. U bolesnika liječenih diureticima, kao i kod osoba s oštećenom funkcijom bubrega umjerene težine (sa stopom glomerularne filtracije od 30 do 60 ml / min / 1,73 m 2) i u bolesnika starijih od 75 godina, sve je češći razvoj nuspojava koje su povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena (na primjer, arterijska / ortostatska hipotenzija, posturalna vrtoglavica). Ovoj grupi bolesnika preporučuje se započinjanje terapije s dnevnom dozom od 100 mg. Pacijentima koji imaju znakove hipovolemije prije početka liječenja kanagliflozinom preporučuje se ispravljanje ovog stanja. Ako se doza od 100 mg dobro podnosi i potrebna je dodatna kontrola glikemije, poželjno je povećati dozu na 300 mg.

Ako propustite sljedeću dozu Invokana, trebali biste je uzeti što je prije moguće, ali ne biste trebali uzimati dvostruku dozu u roku od jednog dana.

Nuspojave

Neželjeni efekti primijećeni tijekom kliničkih ispitivanja (monoterapija i kombinirana primjena s metforminom, derivatima sulfoniluree i metforminom, kao i metforminom i pioglitazonom) s frekvencijom ≥ 2% (sistematizirani ovisno o učestalosti pojave prema sljedećoj klasifikaciji: vrlo često - ≥ 1/10, često - ≥ 1/100 i 2), kao i na pozadini kombinovane upotrebe sa petlji diureticima gore. Tijekom provođenja studije o kardiovaskularnim rizicima, učestalost ozbiljnih nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena nije se povećala primjenom Invokana. Ovi štetni događaji doveli su do potrebe da se terapija rijetko otkaže.

Češće se bilježi razvoj hipoglikemije tijekom terapije lijekom Invocana pored inzulina ili derivata sulfoniluree, što je u skladu s očekivanim porastom učestalosti hipoglikemije u slučajevima kada se lijeku čija upotreba ne prati razvoj ovog stanja dodaje inzulin ili lijekovi koji pojačavaju njegovu sekreciju.

U 4,4% bolesnika koji su primali 100 mg kanagliflozina, u 7% bolesnika koji su primali 300 mg kanagliflozina, i u 4,8% placebo bolesnika došlo je do povećanja koncentracije kalija u serumu (> 5,4 mEq / L i veće od početne koncentracije od 15%). Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom umjerene ozbiljnosti povremeno su pokazali izraženije povećanje koncentracije kalija u serumu (obično je u ovoj skupini bolesnika došlo do povećanja koncentracije kalija i / ili su primili nekoliko lijekova koji smanjuju izlučivanje kalijuma - kaure-sačuvanih diuretika i inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin). Generalno, ovo kršenje je prolazne prirode i ne zahtijeva posebno liječenje.

Tijekom prvih šest tjedana terapije zabilježeno je neznatno (30%), u usporedbi s početnom razinom opaženom u bilo kojoj fazi terapije, koja je iznosila 2 i 4,1% pri primjeni 100 i 300 mg kanagliflozina, odnosno, pri primjeni placeba - 2,1%. Često je ovaj poremećaj bio prolazne prirode, a do kraja studije primijećen je kod manjeg broja pacijenata. Na temelju kombinirane analize bolesnika s umjerenom težinom bubrežnog zatajenja, udio bolesnika s značajnijim smanjenjem stope glomerularne filtracije (> 30%), u usporedbi s početnom razinom primijećenom u bilo kojoj fazi terapije, bio je 9,3 i 12,2% pri uporabi 100 i 300 mg kanagliflozina, pri korištenju placeba, 4,9%. Ove promjene u laboratorijskim parametrima nakon zaustavljanja unosa lijeka Invokany imali su pozitivan trend ili su se vratile na svoje izvorne vrijednosti.

Na pozadini terapije kanagliflozinom, uočeno je povećanje koncentracije LDL (lipoproteini male gustoće) ovisno o dozi. Prosječne promjene ovog pokazatelja kao postotak početne koncentracije, u usporedbi s placebom, bile su 0,11 mmol / L (4,5%) i 0,21 mmol / L (8%) pri primjeni 100 i 300 mg kanagliflozina, respektivno. Prosječne početne vrijednosti koncentracije LDL sa 100 i 300 mg kanagliflozina i placeba bile su 2,76, 2,7 i 2,83 mmol / L, respektivno.

Unos 100 i 300 mg kanagliflozina doveo je do blagog povećanja prosječne promjene postotka koncentracije hemoglobina (3,5 odnosno 3,8%), u usporedbi s blagim padom u skupini bolesnika koji su uzimali placebo (1,1%). Primijećeno je usporedno lagano povećanje prosječne promjene u broju crvenih krvnih zrnaca i hematokrita. U većine bolesnika povećana je koncentracija hemoglobina (> 20 g / l), ovaj poremećaj zabilježen je u 6% bolesnika koji su primali 100 mg kanagliflozina, a u 5,5% bolesnika koji su primali 300 mg kanagliflozina, kao i u 1% bolesnika koji su primali placebo. Većina vrijednosti nije prešla normu.

Primjena 100 i 300 mg kanagliflozina uzrokovala je umjereno smanjenje prosječne koncentracije mokraćne kiseline (za 10,1, odnosno 10,6%, respektivno), u usporedbi s placebom, čija upotreba je pokazala porast prosječne koncentracije za 1,9% od početne. Ti su poremećaji bili maksimalni ili blizu maksimalne u šestoj sedmici terapije i trajali su tokom cijele primjene lijeka Invokana. Primećeno je i prolazno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u urinu. Prema rezultatima kombinirane analize primjene kanagliflozina u preporučenim dozama, incidencija nefrolitijaze nije povećana.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja Invokana nisu poznati. Zdrave osobe koje su uzimale pojedinačne doze kanagliflozina koja je dostigla 1600 mg, a bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 - 600 mg dnevno u 2 podijeljene doze tokom 12 tjedana, obično se dobro podnose.

Terapija: naznačeno je da se poduzimaju uobičajene potporne mjere, na primjer, uklanjanje neiskorištene tvari iz gastrointestinalnog trakta, kliničko promatranje i liječenje održavanja, uzimajući u obzir kliničko stanje pacijenta.

Tokom četverosatne dijalize kanagliflozin se praktično ne izlučuje. Korištenjem peritonealne dijalize ne očekuje se izlučivanje tvari.

Posebna uputstva

Primjena lijeka Invokana u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 nije proučavana, pa je njegovo imenovanje bolesnicima iz ove kategorije kontraindicirano.

Prema rezultatima farmakoloških ispitivanja sigurnosti, toksičnosti ponovljenih doza, genotoksičnosti, ontogenetske i reproduktivne toksičnosti, Invokana ne predstavlja specifičnu opasnost za ljude.

Učinak kanagliflozina na plodnost ljudi nije proučavan. U studijama na životinjama nije primijećen efekat na plodnost.

Pokazano je da kanagliflozin kada se koristi kao monoterapija ili pored hipoglikemijskih lijekova, koji nisu praćeni razvojem hipoglikemije, rijetko dovodi do hipoglikemije. Utvrđeno je da inzulin i hipoglikemijski agensi koji pojačavaju njegovu sekreciju doprinose nastanku hipoglikemije. Uz terapiju Invoquanom, pored takvih lijekova, učestalost hipoglikemije, u usporedbi s placebom, je veća. Dakle, da bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije, preporučuje se smanjenje doze inzulina ili pojačavanje njegove sekrecije.

Kanagliflozin, zbog povećanog izlučivanja glukoze putem bubrega, ima diuretski učinak i izaziva osmotsku diurezu, koja može uzrokovati smanjenje intravaskularnog volumena. U kliničkim studijama kanagliflozina češće je uočeno povećanje učestalosti nuspojava povezanih s ovim poremećajem tokom prva tri mjeseca liječenja 300 mg Invocana. Pacijenti koji su osjetljiviji na nuspojave povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena uključuju bolesnike starije od 75 godina, bolesnike koji primaju petljaste diuretike i bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega umjerene težine.

Kliničke znakove smanjenja intravaskularnog volumena potrebno je prijaviti liječniku. Često to vodi ukidanju Invokanyja. Uz kontinuiranu upotrebu kanagliflozina, često se zahtijeva korekcija režima antihipertenzivnih lijekova (uključujući diuretike). Prije liječenja, pacijenti sa smanjenjem intravaskularnog volumena moraju ovo stanje prilagoditi.

Kliničke studije izvijestile su o učestalosti kandidnog vulvovaginitisa (uključujući vulvovaginalne gljivične infekcije i vulvovaginitis) kod žena koje su primale kanagliflozin u usporedbi s placebom skupinom. Pacijenti s anamnezi vulvovaginitisom u anamnezi imali su veću vjerojatnost da će razviti ovu infekciju. Među ženama liječenim kanagliflozinom njih 2,3% pokazalo je razvoj više od jedne epizode infekcije. Najčešće se ovaj poremećaj razvio tokom prva četiri meseca lečenja lijekom Invocana. Lijek je obustavljen zbog kandidnog vulvovaginitisa 0,7% svih pacijenata. U kliničkim studijama uočena je djelotvornost oralne ili lokalne antifungalne terapije koju je propisao liječnik ili provedena samostalno na pozadini nastavka primjene kanagliflozina.

Kandidijazni balanoposthitis ili balanitis češće su primijećeni kod pacijenata koji su primali Invokana u preporučenim dozama, u usporedbi s placebom skupinom. Prije svega, ove bolesti su se razvile kod muškaraca koji nisu bili podvrgnuti obrezivanju, a još češće - kod pacijenata s opterećenom anamnezom. Tokom terapije, 0,9% pacijenata imalo je više od jedne epizode infekcije. U 0,5% svih slučajeva kanagliflozin je otkazan zbog kandido balanoposthitisa ili balanitisa. U kliničkim ispitivanjima, infekcija je najčešće liječena lokalnim antifungalnim lijekovima koje je propisao liječnik ili se uzimala samostalno, bez otkazivanja lijeka Invokana. Postoje podaci o rijetkim slučajevima fimoze, ponekad je bila potrebna i operacija obrezivanja.

Prilikom provođenja ispitivanja kardiovaskularnog ishoda kod 4327 bolesnika s potvrđenim kardiovaskularnim bolestima ili s visokim kardiovaskularnim rizikom, učestalost prijeloma kostiju bila je 16,3, 16,4 i 10,8 na 1000 pacijentskih godina korištenja Invokana u dozama od 100 i 300 mg, odnosno u placebo grupi. Neravnoteža u odnosu na učestalost preloma dogodila se tokom prvih 26 tjedana liječenja.

U kombinovanoj analizi drugih studija lijeka, koja je obuhvatila oko 5800 pacijenata sa šećernom bolešću iz opće populacije, uz terapiju Invocana u dozama od 100 i 300 mg i u skupini sa placebom učestalost prijeloma kostiju bila je 10,8, 12 i 14,1 na 1000 pacijenata godina respektivno.

Tokom 104 nedelje terapije, lek nije imao negativnog uticaja na mineralnu gustoću kostiju.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Prilikom upravljanja vozilima potrebno je uzeti u obzir rizik od hipoglikemije u slučaju upotrebe Invokana pored inzulina ili lijekova koji pojačavaju njegovu sekreciju, povećanog rizika od neželjenih efekata povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena (uključujući posturalnu vrtoglavicu) i smanjenjem sposobnosti upravljanja vozilima s razvojem neželjenih reakcije.

Trudnoća i dojenje

Primjena kanagliflozina u trudnica nije ispitivana. U studijama na životinjama nisu utvrđeni direktni ili indirektni štetni učinci na reproduktivni sistem. Ipak, Invocana nije propisan tokom trudnoće.

Prema dostupnim farmakodinamičkim / toksikološkim podacima dobivenim tokom pretkliničkih ispitivanja, kanagliflozin prelazi u majčino mlijeko. S tim u vezi, tokom dojenja, upotreba inkasanta je kontraindicirana.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Tablete Invokan za ozbiljno zatajenje bubrega su kontraindicirane.

Kod dijabetičke ketoacidoze, kroničnog zatajenja bubrega u završnom stadiju i kod pacijenata na dijalizi primjena lijeka Invokana neće biti učinkovita, stoga je njegova svrha u ovoj skupini bolesnika neprikladna.

Interakcija lijekova

Kanagliflozin u kulturi humanih hepatocita ne indukuje ekspresiju izoenzima CYP450 sistema (ZA4, 2C9, 2C19, 1A2 i 2B6). Također, prema laboratorijskim istraživanjima koja koriste humane mikrosome jetre, ne inhibira izoenzime citokroma P450 (IA2, 2A6, 2C19, 2E1 ili 2B6) i slabo inhibira CYP2B6, CYP2C8, CYP3A4, CYP2C9. Kanagliflozin je supstrat enzima UGT2B4 i UGTIA9 koji metaboliziraju lijekove, te prijenosnika lijekova P-gp (P-glikoprotein) i MRP2. Kanagliflozin je jedan od najslabijih inhibitora P-gp. Tvar prolazi oksidativni metabolizam minimalno. Stoga klinički značajan učinak drugih lijekova kroz sistem citokroma P nije vjerojatan450 o farmakokinetiki kanagliflozina.

Na temelju kliničkih podataka, može se pretpostaviti da je vjerojatnost značajnih interakcija s lijekovima koji se uzimaju u kombinaciji s lijekom Invocana mala.

Istodobnom primjenom rifampicina, izloženost kanagliflozina i, kao rezultat toga, njegova učinkovitost je smanjena. Ako je potrebna istodobna primjena rifampicina i drugih induktora iz UGT porodice enzima i nosača lijekova (uključujući fenitoin, fenobarbital, ritonavir) u bolesnika koji primaju 100 mg kanagliflozina, potrebno je kontrolirati koncentraciju gliciranog hemoglobina NbA1s. Ako je potrebna dodatna kontrola glikemije, razmotrite povećanje doze kanagliflozina na 300 mg.

U kliničkim ispitivanjima kanagliflozin nije značajno utjecao na farmakokinetičke parametre metformina, oralnih kontraceptiva (etinil estradiola i levonorgestrela), simvastatina, glibenklamida, varfarina ili paracetamola.

Kanagliflozin u kombinaciji s digoksinom blago utječe na njegovu koncentraciju u plazmi, što zahtijeva pravilno promatranje.

Analozi Invokanyja su Forsyga, Jardins.

Dozni oblik

100 mg i 300 mg filmom obloženih tableta

U 1 tableti, filmom obloženih 100 mg, sadrži:

102 mg kanagliflozina hemihidrata ekvivalentno je 100 mg kanagliflozina.

Pomoćne tvari (jezgra): mikrokristalna celuloza, bezvodna laktoza, natrij kroskarmeloza, hidroksipropil celuloza, magnezijum stearat.

Pomoćne tvari (školjka): Opadry II 85F92209 žuti: polivinil alkohol, djelomično hidroliziran, titanijum dioksid (E171), makrogol / polietilen glikol 3350, talk, željezni oksid žuti (E172).

U filmsko obloženoj tableti od 300 mg sadrži:

306 mg kanagliflozina hemihidrata ekvivalent je 300 mg kanagliflozina.

Pomoćne tvari (jezgra): mikrokristalna laktoza bezvodna celuloza, kroskarmeloza natrijum, hidroksipropil celuloza, magnezijum stearat.

Pomoćne tvari (školjka): Opadry II 85F18422 bijeli: alkohol

polivinil, djelimično hidroliziran, titan dioksid (E171), makrogol / polietilen glikol 3350, talk.

Za dozu od 100 mg: tablete, filmom obložene žutom bojom, u obliku kapsule, ugravirane su s "CFZ" na jednoj strani i "100" na drugoj.

Za dozu od 300 mg: filmom obložene tablete od bijele do gotovo bijele boje, u obliku kapsule, ugravirane su s "CFZ" na jednoj strani i "300" na drugoj.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Farmakokinetika kanagliflozina u zdravih ljudi slična je farmakokinetikama kanagliflozina u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Nakon jednokratne oralne primjene od 100 mg i 300 mg kod zdravih dobrovoljaca kanagliflozin se brzo apsorbira, maksimalna koncentracija u plazmi (medijan Tmax) dostiže se 1-2 sata nakon doze droga. Maksimalne koncentracije Cmax i AUC kanagliflozina u plazmi povećane su proporcionalno uz uporabu doza od 50 mg do 300 mg. Prividni krajnji poluživot (t1 / 2) (izražen kao ± standardno odstupanje) bio je 10,6 ± 2,13 sata i 13,1 ± 3,28 sati kada se koriste doze od 100 mg i 300 mg. Ravnotežna koncentracija dostignuta je 4–5 dana nakon početka terapije kanagliflozinom u dozi od 100–300 mg jednom dnevno.

Farmakokinetika kanagliflozina ne ovisi o vremenu. Akumulacija lijeka u plazmi doseže 36% nakon opetovane primjene.

Usisavanje

Prosječna apsolutna bioraspoloživost kanagliflozina iznosi oko 65%. Jedenje hrane sa visokom masnoćom nije uticalo na farmakokinetiku kanagliflozina, pa se kanagliflosin može uzimati sa ili bez hrane. Međutim, uzimajući u obzir sposobnost kanagliflozina da smanji fluktuacije u postprandijalnoj glikemiji usporavanje apsorpcije glukoze u crijevima, preporučuje se uzimanje kanagliflozina prije prvog obroka.

Distribucija

Prosječna maksimalna koncentracija kanagliflozina u ravnoteži nakon jedne intravenske infuzije kod zdravih jedinki bila je 119 l, što ukazuje na veliku distribuciju u tkivima. Kanagliflosin je u velikoj mjeri povezan s proteinima plazme (99%), uglavnom s albuminom. Vezanje proteina je nezavisno od koncentracije kanagliflozina u plazmi. Vezanje proteina plazme ne mijenja se značajno kod pacijenata sa oštećenjem bubrega ili jetre.

Metabolizam

Glavni put metaboličke ekskrecije kanagliflozina je O-glukuronidacija koja se provodi uglavnom UGT1A9 i UGT2B4 do dva neaktivna metabolita O-glukuronida. Metabolizam kanagliflozina posredovan CYP3A4 (oksidativni metabolizam) kod ljudi je zanemariv (približno 7%).

U studijama uvitro kanagliflozin nije inhibirao enzime citokrom P450 sistema CYP1A2, CYP2A6, CYP2C19, CYP2D6 ili CYP2E1, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9 i nije inducirao CYP1A2, CYP2C19, CYP2B6, a koncentraciju na CYP3A. Klinički značajan učinak na koncentraciju CYP3A4 uvivo nije primijećeno (vidjeti odjeljak "Interakcije lijekova").

Uzgoj

Nakon jednokratne oralne primjene 14C kanagliflozina kod zdravih dobrovoljaca, 41,5%. 7,0% i 3,2% prihvaćene radioaktivne doze izlučeno je iz izmeta u obliku kanagliflozina, hidroksiliranog metabolita i O-glukuronidnog metabolita. Enterohepatička recirkulacija kanagliflozina bila je zanemarljiva.

Otprilike 33% prihvaćene radioaktivne doze izlučeno je u urinu, uglavnom u obliku metabolita O-glukuronida (30,5%). Manje od 1% uzete doze izlučilo se kao nepromijenjeni kanagliflozin u urinu. Bubrežni klirens kanagliflozina kada se koristi u dozama od 100 mg i 300 mg kretao se u rasponu od 1,30 ml / min do 1,55 ml / min.

Kanagliflozin je supstanca sa niskim klirensom, dok je prosečan sistemski klirens kod zdravih dobrovoljaca nakon intravenskog davanja oko 192 ml / min.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U otvorenoj studiji s jednom dozom proučavana je farmakokinetika kanagliflozina kada se primjenjuje u dozi od 200 mg u bolesnika s bubrežnim zatajenjem različitog stupnja (prema klasifikaciji na temelju klirensa kreatinina izračunatog Cockcroft-Gault formulom) u usporedbi sa zdravim pojedincima. Ispitivanje je uključivalo 8 pacijenata s normalnom funkcijom bubrega (klirens kreatinina ≥ 80 ml / min), 8 bolesnika s blagim zatajenjem bubrega (klirens kreatinina 50 ml / min -10% i ≤12%

U studiji koja je uključivala bolesnike s početnim vrijednostima HbA1c> 10% i ≤ 12%, kada se koristi kanagliflozin kao monoterapija, smanjenje vrijednosti HbA1c u usporedbi s početnim vrijednostima (bez placebo korekcije) za -2,13% i -2,56% za kanagliflozin u dozama od 100 mg i 300 mg, respektivno.

Europska agencija za ocjenu kvalitete lijekova odobrila je pravo da ne daje rezultate ispitivanja lijeka Invocana® u svim podskupinama djece s dijabetesom tipa 2 (informacije o uporabi u djece prikazane su u odjeljku "Način upotrebe i doziranje").

Indikacije za upotrebu

Poboljšanje kontrole glikemije u liječenju dijabetesa tipa 2 kod odraslih pacijenata:

- za koje prehrana i fizička aktivnost ne omogućavaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu, a upotreba metformina smatra se neprimjerenim ili kontraindiciranim.

- kao dodatno sredstvo s drugim lijekovima za snižavanje šećera, uključujući inzulin, kada oni, zajedno sa dijetom i fizičkom aktivnošću, ne pružaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu.

Doziranje i primjena

Invocana® treba uzimati oralno jednom dnevno, najbolje prije prvog obroka.

Odrasli (≥ 18 godina)

Preporučena početna doza Invocan® je 100 mg jednom dnevno. Pacijenti koji dobro podnose 100 mg lijeka jednom dnevno, za koje je procijenjena stopa glomerularne filtracije (rSCF) ≥ 60 ml / min. / 1,73 m2 ili klirens kreatinina (CrCl) ≥ 60 ml / min., I koji trebaju strožije kontrola glukoze u krvi, doza lijeka može se povećati na 300 mg jednom dnevno (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Potrebno je pratiti povećanje doze lijeka za bolesnike u dobi od ≥ 75 godina, bolesnike koji pate od bolesti kardiovaskularnog sustava ili druge bolesnike za koje je početna diureza uzrokovana uzimanjem Invokana® rizik (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“). Pacijentima koji imaju dehidraciju preporučuje se ispraviti ovo stanje prije uzimanja lijeka Invokana® (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Kada koristite lijek Invokana® kao dodatak terapiji inzulinom ili lijekovima za povećanje izlučivanja (na primjer, preparati sulfoniluree), radi smanjenja rizika od hipoglikemije može se razmotriti mogućnost upotrebe nižih doza gore navedenih lijekova (vidjeti odjeljke "Interakcije lijekova" i "Nuspojave") .

Stariji pacijenti65 godina

Treba uzeti u obzir bubrežnu funkciju i rizik od dehidracije (vidjeti „Posebna uputstva“).

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Za pacijente s eGFR-om od 60 ml / min / 1,73 m2 do 30%) u bilo kojem trenutku tijekom liječenja bio je 9,3%, 12,2% i 4,9% među onima koji su uzimali 100 mg, 300 mg kanagliflozin, odnosno placebo, respektivno. Na kraju studije smanjenje ove vrijednosti primijećeno je kod 3,0% pacijenata koji su uzimali 100 mg kanagliflozina, 4,0% među onima koji su uzimali 300 mg i 3,3% placeba (vidjeti dio „Posebne upute“).

Interakcije lijekova

Kanagliflozin može pojačati učinak diuretika, kao i povećati rizik od dehidracije i hipotenzije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Insulin i stimulatori izlučivanja inzulina

Insulin i stimulansi izlučivanja inzulina, poput sulfonilureje, mogu uzrokovati hipoglikemiju.

Stoga je za smanjenje rizika od hipoglikemije potrebno smanjiti dozu inzulina ili stimulatora lučenja inzulina kad se koristi zajedno s kanagliflozinom (vidjeti odjeljke "Doziranje i primjena" i "Nuspojave").

Uticaj ostali lijekovi na kanagliflozin

Metabolizam kanagliflozina uglavnom je posljedica konjugacije s glukuronidima, posredovane UDP-glukuronil transferazom 1A9 (UGT1A9) i 2B4 (UGT2B4). Kanagliflozin se prenosi P-glikoproteinom (P-gp) i proteinom otpornosti na karcinom dojke (BCRP).

Enzimski indikatori (kao što je St. Hypericumperforatum, rifampicin, barbiturati, fenitoin, karbamazepin, ritonavir, efavirenz) mogu dovesti do smanjenja izloženosti kanagliflozinu. Nakon istodobne primjene kanagliflozina i rifampicina (induktora različitih aktivnih transportera i enzima koji sudjeluju u metabolizmu lijekova) primijećeno je smanjenje sistemskih koncentracija kanagliflozina za 51% i 28% (površina krivulje, AUC) i maksimalne koncentracije (Cmax). Takvo smanjenje može dovesti do smanjenja efikasnosti kanagliflozina.

Ako je potrebno istodobno koristiti induktor tih UDP enzima i prevoziti proteine ​​i kanagliflozin, potrebno je kontrolirati razinu glukoze za procjenu odgovora na kanagliflozin. Ako je potrebno koristiti induktor ovih enzima UDF zajedno s kanagliflozinom, doza se povećava na 300 mg jednom dnevno, u slučaju dobre tolerancije od strane pacijenata 100 mg kanagliflozina jednom dnevno, njihova rSCF vrijednost je ≥ 60 ml / min. / 1,73 m2 ili CrCl ≥ 60 ml / min., i potrebna im je dodatna kontrola nivoa glukoze u krvi. Za pacijente s eGFR od 45 ml / min / 1,73 m2 ili manje od 60 ml / min / 1,73 m2 ili CrCl od 45 ml / min. i manje od 60 ml / min., a uzimaju 100 mg kanagliflozina, a takođe podvrgavaju istodobnoj terapiji stimulatorom UDF enzima, a za koje je potrebna dodatna kontrola glukoze u krvi, potrebno je razmotriti druge vrste terapije za smanjenje razine glukoze (vidjeti dijelove "Doziranje i primjena" i "Posebna uputstva").

Kolestiramin može potencijalno sniziti koncentraciju kanagliflozina. Kanagliflozin treba uzimati najmanje sat vremena prije ili 4-6 sati nakon upotrebe sekveneranata žučne kiseline kako bi se smanjio učinak na njihovu apsorpciju.

Studije kompatibilnosti pokazale su da metformin, hidroklorotiazid, oralni kontraceptivi (etiniil estradiol i levonorgestrol), ciklosporin i / ili probenecid ne utječu na farmakokinetiku kanagliflozina.

Učinak kanagliflozina na druge lekove

Digoksin: istodobna upotreba kanagliflozina u dozi od 300 mg jednom dnevno tokom 7 dana, uz jednostruku upotrebu 0,5 mg digoksina, praćeno dozom od 0,25 mg dnevno tokom 6 dana, dovela je do povećanja AUC digoksina za 20% i povećanja Cmax za 36 %, vjerovatno kao rezultat inhibicije P-gp. Pokazano je da kanagliflozin inhibira P-gp uvitro. Pacijente koji uzimaju digoksin i druge srčane glikozide (npr. Digitoksin) treba nadzirati u skladu s tim.

Dabigatran: kombinirana primjena kanagliflozina (slabi inhibitor P-gp) i dabigatran eteksilata (P-gp supstrat) nije proučavana. Budući da se koncentracija dabigatrana može povećati u prisutnosti kanagliflozina, uz istodobnu upotrebu dabigatrana i kanagliflozina, potrebno je pratiti stanje pacijenta (kako bi se uklonili znakovi krvarenja ili anemije).

Simvastatin: kombinirana primjena 300 mg kanagliflozina jednom dnevno tijekom 6 dana i jednokratna primjena 40 mg simvastatina (supstrat CYP3A4) doveli su do povećanja AUC simvastatina za 12% i povećanja Cmax za 9%, kao i do povećanja AUC simvastatinske kiseline za 18% i povećanja Cmax simvastatina kiselina za 26%. Takvo povećanje koncentracije simvastatina i simvastatinske kiseline ne smatra se klinički značajnim.

Inhibicija proteina otpornosti na karcinom dojke (BCRP) pod uticajem kanagliflozina na crevnom nivou ne može se isključiti, pa je moguće povećati koncentraciju lekova koje prenosi BCRP, na primer, neki statini, poput rosuvastatina i nekih lekova protiv raka.

U istraživanjima interakcija kanagliflozina u ravnotežnim koncentracijama nije utvrđeno klinički značajan učinak na farmakokinetiku metformina, oralnih kontraceptiva (etinil estradiola i levonorgestrola), glibenklamida, paracetamola, hidroklorotiazida i varfarina.

Interakcije lijekova / utjecaj na laboratorijske rezultate

Kvantifikacija 1,5-AG

Pojačana izlučivanje glukoze u urinu tijekom upotrebe kanagliflozina može dovesti do uspostavljanja podcijenjenih nivoa 1,5-anhidroglucita (1,5-AH), zbog čega studije 1,5-AH gube pouzdanost u procjeni glikemijske kontrole. S tim u vezi, kvantitativno određivanje 1,5-AH ne bi se trebalo koristiti kao metoda za procjenu kontrole glikemije u bolesnika koji primaju Invokana®. Za detaljnije informacije, preporučuje se kontaktirati određene proizvođače ispitnih sistema kako bi se utvrdilo 1,5-AH.

Proizvođač

Janssen-Ortho LLC, Gurabo, Portoriko

Packer

Janssen-Silag S.p.A., Italija

Vlasnik potvrde o registraciji:

Johnson & Johnson LLC, Rusija.

Adresa organizacije koja prihvata zahtjeve potrošača o kvaliteti proizvoda (roba) i odgovorna za nadzor nakon registracije sigurnosti lijekova na teritoriji Republike Kazahstan

Predstavništvo LLC Johnson & Johnson u Republici Kazahstan

050040, Almati, ul. Timiryazev, 42, paviljon broj 23 "A"

Invokana (canagliflozin): upute, recenzije

Lijek Invokana neophodan je za liječenje dijabetesa tipa 2 u odraslih. Terapija uključuje kombinaciju stroge prehrane, kao i redovno vježbanje.

Glikemija će biti značajno poboljšana zahvaljujući monoterapiji, kao i kombinovanom liječenju s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Kontraindikacije i karakteristike upotrebe

Lijek Invokana ne može se koristiti u takvim uvjetima:

  • preosjetljivost na kanagliflozin ili drugu supstancu koja je korištena kao pomoćna tvar,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Tokom trudnoće i dojenja nisu provedena ispitivanja reakcije tijela na lijek. U eksperimentima na životinjama nije pronađeno da kanagliflozin ima indirektno ili direktno toksično djelovanje na reproduktivni sistem.

Međutim, svejedno, upotreba lijeka od strane žena u ovom razdoblju njihovog života nije preporučljiva, jer je glavni aktivni sastojak u stanju prodrijeti u majčino mlijeko, a cijena takvog liječenja može biti neopravdana.

Oslobađanje oblika i sastava

Sastav tableta uključuje kanagliflozin hemihidrat u količini, ekvivalentnoj 100-300 mg kanagliflozina. Sastav pomoćnih komponenti uključuje tvari koje fiksiraju strukturu tablete i olakšavaju raspodjelu aktivne tvari u tijelu.

Dostupno u obliku tableta od 100 ili 300 mg, filmom obloženih žućkastim nijansama. Svaka tableta ima poprečni rizik od pucanja.

Farmakološko djelovanje

Ima hipoglikemijski efekat. Kanagliflozin je inhibitor kotransportera natrijske glukoze tipa 2. Nakon jedne doze, lijek povećava izlučivanje glukoze putem bubrega, što pomaže smanjenju njegove koncentracije u krvi. Lijek je efikasan u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Ne povećava izlučivanje inzulina.

Lijek je efikasan u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu.

Povećava diurezu, što takođe dovodi do smanjenja koncentracije šećera u krvi. Klinička ispitivanja pokazuju da svakodnevna upotreba lijeka snižava bubrežni prag glukoze i čini ga trajnim. Upotreba lijekova kanagliflozin smanjuje glikemiju nakon konzumiranja hrane. Ubrzava uklanjanje glukoze u crevima.

Tijekom studija dokazano je da upotreba Invokana kao monoterapije ili kao dodatak liječenju drugim hipoglikemijskim lijekovima, u usporedbi s placebom, pomaže u smanjenju glikemije prije obroka za 1,9-2,4 mmol po litri.

Upotreba lijekova pomaže smanjenju glikemije nakon testa tolerancije ili miješanog doručka. Upotreba kanagliflozina smanjuje glukozu za 2,1-3,5 mmol po litri. U ovom slučaju, lijek pomaže poboljšati stanje beta ćelija u gušterači i povećati njihov broj.

Iz mokraćnog sistema

Možda je kršenje normalnog funkcioniranja bubrega u obliku učestalog mokrenja i oslobađanja velike količine tekućine. Režim pijenja pacijenta u tom se slučaju mijenja, i on počinje koristiti veliku količinu tekućine. Mogu se pojaviti imperativni pozivi, pod uvjetom da nema mokraće u mjehuru.

Možda je kršenje normalnog funkcioniranja bubrega u obliku učestalog mokrenja i oslobađanja velike količine tekućine.

Na dijelu jetre i žučnih puteva

Ne uzrokuje oštećenje jetre i promjenu aktivnosti jetrenih enzima.

U nekim slučajevima doprinosi pojavi alergijske reakcije u obliku kožnog osipa ili edema.

U nekim slučajevima doprinosi pojavi alergijske reakcije u obliku kožnog osipa.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Svrha ovog lijeka za vrijeme trudnoće i dojenja se ne praktikuje. Iako studije na životinjama nisu pokazale štetan učinak lijeka na fetus, ginekolozi i akušeri ne preporučuju upotrebu tableta dok nose dijete.

Zabranjeno je liječenje lijekovima tokom razdoblja laktacije jer aktivna supstanca tableta može prodrijeti u majčino mlijeko i djelovati na tijelo novorođenčeta.

Zabranjeno je liječenje lijekovima tokom razdoblja laktacije jer aktivna supstanca tableta može prodrijeti u majčino mlijeko i djelovati na tijelo novorođenčeta. Učinak lijeka na plodnost nije proučavan.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek lagano mijenja koncentraciju digoksina u krvnoj plazmi. Osobe koje uzimaju ovaj lijek trebaju biti posebno oprezne i na vrijeme mijenjati dozu.

Može malo izmeniti apsorpciju i metabolizam Levonorgestrela, Glibenklamida, Hidrohlorotiazida, Metformina, Paracetamola.

Posebni pacijenti

Kao što je već napomenuto, djeci Invokana ne preporučuje se upotreba zbog činjenice da nisu utvrđene efikasnost i sigurnost takve terapije.

U starosti će početna doza lijeka biti 100 mg jednom. Ako je tolerancija zadovoljavajuća, tada pacijenti trebaju preći na dozu do 300 ml, ali podliježu dodatnoj kontroli glikemije.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, nema potrebe za podešavanjem volumena lijeka.

Ako postoji značajno oštećenje rada bubrega (umjerena ozbiljnost), liječnik će preporučiti lijek Invokana u početnoj količini od 100 mg dnevno. Uz adekvatnu toleranciju i dodatnu kontrolu nivoa šećera u krvi, pacijenti će biti prebačeni na dozu do 300 mg kanagliflozina. Važno je kontrolirati šećer. pomoću uređaja za njegovo mjerenje. Ali koji je najbolji glukometar za upotrebu, reći će naš članak na stranici.

Lijek je kontraindiciran za upotrebu grupi pacijenata kod kojih je stepen oštećene bubrežne funkcije težak. Ako je stadij zatajenja bubrega terminalni, tada će u toj situaciji upotreba kanagliflozina biti neučinkovita. Isto pravilo važi za one pacijente koji su na stalnoj dijalizi.

Neželjeni efekti lijeka

Provedene su posebne medicinske studije čiji je cilj prikupljanje podataka o štetnim reakcijama od upotrebe lijeka. Primljene informacije sistematizirane su ovisno o svakom organskom sistemu i učestalosti pojavljivanja.

Treba se usredotočiti na najčešće negativne efekte upotrebe kanagliflozina:

  • problemi sa probavnim traktom (zatvor, žeđ, suha usta),
  • kršenja bubrega i mokraćovoda (urosepsis, zarazne bolesti mokraćovoda, poliurija, pollakiurija, perremptorijski nagon za ispuštanjem urina),
  • problemi s mliječnim žlijezdama i genitalijama (balanitis, balanoposthitis, vaginalne infekcije, vulvovaginalna kandidijaza).

Ova nuspojava na tijelo temelji se na mototerapiji, kao i tretmanu u kojem je lijek suplemenjen pioglitazonom, kao i sulfonilurejom.

Uz to, neželjene reakcije pacijenta sa šećernom bolešću tipa 2 uključuju i one koje su se razvile u pokusima kontroliranim placebom kontroliranim kanagliflozinom s učestalošću manjom od 2 posto. Govorimo o neželjenim reakcijama koje su povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena, kao i urtikarijom i osipima na površini kože. Treba napomenuti da kožne manifestacije same po sebi s dijabetesom nisu rijetkost.

Glavni simptomi predoziranja lijekom

U medicinskoj praksi do danas još nisu zabilježeni slučajevi prekomjerne konzumacije kanagliflozina. Čak su se i one pojedinačne doze koje su dosezale 1600 mg kod zdravih ljudi i 300 mg dnevno (tokom 12 tjedana) kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 normalno tolerirale.

Ako se dogodila činjenica predoziranja lijeka, onda je cijena izdanja provođenje standardnih potpornih mjera.

Metoda liječenja predoziranja biće uklanjanje ostataka aktivne tvari iz pacijentovog probavnog trakta, kao i primjena tekućeg kliničkog praćenja i terapije, uzimajući u obzir trenutno stanje.

Kanagliflosin se ne može ukloniti tokom četverosatne dijalize. S obzirom na to, nema razloga da se kaže da će se tvar izlučiti peritonealnom dijalizom.

Opći opis i upute za upotrebu lijeka Invokana

Ovaj hipoglikemijski lijek dostupan je u obliku gustih tableta obloženih žutim školjkastim mliječama, koji su namijenjeni za oralnu primjenu u punom toku. Pacijenti mogu upotrebljavati lijek Invokan kao neovisno sredstvo za liječenje ili kao dio složene terapije u kombinaciji s primjenom inzulina.

Aktivna komponenta lijeka Invocan je kanagliflozin hemihidrat, koji je odgovoran za koncentraciju glukoze u krvi. Njegova je svrha pacijentu prikladna za dijabetes tipa 2. Ali s ovom bolešću prve vrste ove vrste imenovanje je strogo kontraindicirano. Sintetske supstance u hemijskoj formuli Invocana produktivno se apsorbiraju u sistemsku cirkulaciju, razgrađuju u jetri i izlučuju bubrezima urinom.

Ne preporučuje se Invokana ženama tijekom trudnoće i dojenja. Medicinska ograničenja odnose se i na sledeći klinički prikaz:

  • preosjetljivost na aktivne tvari,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • starosna ograničenja do 18 godina,
  • komplicirano zatajenje bubrega,
  • zatajenje srca
  • ozbiljno zatajenje jetre.

Posebno je vrijedno istaknuti ograničenja koja se tiču ​​trudnica i dojilja. Kliničke studije lijeka Invokana za ove skupine bolesnika nisu provedene, tako da se liječnici s oprezom postavljaju samo iz neznanja. Ako je liječenje neophodno, nema kategoričke zabrane prema uputama lijeka Invokan, samo je da se pacijent mora pažljivo nadzirati tijekom liječenja ili profilaktičkog tečaja. Korist za plod bi trebala biti veća od potencijalne prijetnje intrauterinim razvojem - samo u tom slučaju imenovanje je učinkovito.

Lijek se neprilično prilagođava u tijelu, ali na samom početku konzervativna terapija može izazvati nuspojave. Češće se radi o alergijskoj reakciji u obliku hemoragičnog osipa i jakog svrbeža kože, znakova dispepsije i mučnine. U tom slučaju treba prekinuti oralno davanje lijeka Invocan, zajedno sa stručnjakom, odabrati analog, promijeniti sredstvo za liječenje. Slučajevi predoziranja opasni su i za pacijenta, jer zahtijevaju trenutno simptomatsko liječenje.

Način primjene, dnevne doze lijeka Invokana

Dnevna doza lijeka Invokana je 100 mg ili 300 mg kanagliflozina hemihidrata, koji su prikazani jednom dnevno. Oralna primjena za pacijente starije od 18 godina indicirana je prije doručka - isključivo na prazan stomak. U kombinaciji s inzulinom, dnevne doze trebaju se prilagođavati pojedinačno kako bi se isključio i značajno smanjio rizik od hipoglikemije.

Ako je pacijent zaboravio uzeti jednu dozu, tada je potrebno na prvo sjećanje na prolaz piti tabletu. Ako je svijest o preskakanju doze došla tek drugi dan, oralno uzimanje dvostruke doze strogo je kontraindicirano. Ako je lijek propisan djeci, adolescentima ili umirovljenicima starijim od 75 godina, važno je smanjiti dnevnu dozu na 100 mg.

Budući da lijek ima izravan utjecaj na kemijski sastav krvi, nemoguće je sistemski precijeniti propisane dnevne standarde Invokana. Inače, pacijent očekuje ispiranje želuca umjetnim povraćanjem, dodatnim unosom sorbenata, simptomatskim liječenjem strogo iz medicinskih razloga.

Analozi lijeka Invokana

Navedeni lijek nije pogodan za sve pacijente, a popis nuspojava naveden u uputama još jednom dokazuje opasnost takvog imenovanja uz redovno kršenje medicinskih preporuka. Postoji potreba za nabavkom analoga, među kojima su se sljedeći lijekovi dobro pokazali:

Recenzije o lijeku Invokana

Navedeni lijek popularan je kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2. Svi pišu na medicinskim forumima o visokoj efikasnosti Invokana, dok se sjećaju da su šokirani šokantnim stopama. Trošak lijeka je visok, oko 1.500 rubalja, ovisno o gradu kupovine i ocjeni ljekarne. Oni koji su ipak stekli takvu akviziciju, bili su zadovoljni preuzetim kursom, s obzirom da se šećer u krvi stabilizirao tokom jednog mjeseca.

Pacijenti sa šećernom bolešću navode da Invokan-ov medicinski proizvod ne garantuje potpuni oporavak, međutim vidljiva poboljšanja u opštem stanju „dijabetičara“ su očigledna. Nestaju mnogi neugodni simptomi, na primjer, suha sluznica i stalni osjećaj žeđi, a pacijent se ponovno osjeća kao punopravna osoba. Mnogi pacijenti s dijabetesom opisuju slučajeve kada svrbež kože prođe i nestane unutarnja nervoza.

Negativne bilješke o Invokani nalaze se u njihovoj manjini, a u sadržajima na medicinskim forumima odražavaju samo visoku cijenu ovog lijeka, prisutnost ne u svim gradskim ljekarnama. Općenito, lijek je pristojan, jer pomaže kroničnom dijabetičaru da kontrolira šećer u krvi, izbjegava krajnje nepoželjna pogoršanja, komplikacije i smrtonosnu dijabetičku komu.

Ostavite Svoj Komentar