Pileća pečenka


Danas sam za vas pripremio vrlo ukusnu i neobičnu verziju pileće supe. Priprema sastojaka za ovo jelo ne treba puno vremena i traje samo 10 minuta.

Ako jedete samo strogo jela s malo ugljikohidrata, tada iz recepta možete izuzeti slatki krumpir. Iako je ukupna količina ugljikohidrata u ovom jelu čak i s krumpirom zaista vrlo mala. Osim toga, slatki krumpir sadrži mnogo antioksidanata i ima nizak glikemijski indeks.

Zaista ga volim koristiti u svojoj prehrani sa niskim udjelom ugljikohidrata, a tokom ketogene faze uspio sam steći vrlo dobro iskustvo. Posebno mi se dopao njen slatki ukus. Da biste ga pobedili, treba vam dobar oštar nož. Inače, zver može biti veoma tvrdoglava.

Dok nisam zaboravio. Idealno je da za zdravu kuhinju sa niskim udjelom ugljikohidrata koristite svježe pileće zalihe. Ali pošto većina nas ne upravlja trpezarijom ili nema zaliha svežeg piletine, možete, naravno, uzeti trenutne.

U takvim slučajevima, gotov koncentrat uzimam iz konzerve i obično izbjegavam puder. U principu, to je samo pitanje ukusa i svako odlučuje sve za sebe. U ovom pitanju, trudim se da ne idem predaleko i da se držim za sredinu.

Za breskve koristim konzervirane breskve bez šećera. Sadrže samo 7,9 g ugljikohidrata na 100 g, i zato su odlični za dijetu s malo ugljikohidrata i tako štedim vrijeme na uklanjanju kostiju. Ponekad sam malo lijen. 😉 Uz to, breskve ne leže na policama supermarketa tokom cijele godine, a malo fleksibilnosti u kuhanju vrlo je korisno. 🙂 Želim vam uspjeh i dobar provod.

Sastojci

Sastojci za pečenje s niskim udjelom ugljikohidrata

  • 200 ml kokosovog mlijeka,
  • 2 mahuna crvene paprike,
  • 300 g piletine
  • 250 g breskve
  • 1 srednji slatki krompir (oko 300 g),
  • 1 glava luka
  • 25 g svježeg đumbira,
  • 500 ml pilećih zaliha
  • 1 kašika paprike (ružičaste),
  • 1 kašika curry praha
  • 1 kašika kajenskog bibera
  • 1 kašika korijandera
  • So i biber po ukusu,
  • Kokosovo ulje za prženje.

Količina sastojaka ovog recepta s malo ugljikohidrata je za dvije porcije. Za pripremu sastojaka potrebno je oko 10 minuta. Vrijeme kuhanja je 30 minuta.

Način kuhanja

Prvi korak je vrlo jednostavan i nepretenciozan. Prvo povrće trebate smiriti, oprati ili oguliti i isjeći na sitne komade. U ovom slučaju luk se mora isjeći na male kockice, kao što je doista i đumbir. Mahune crvene paprike možete lako nasjeckati na velike kocke. Slatki krompir treba isjeći na kockice debljine oko 1 cm, a zatim sve možete staviti na stranu.

Sada isperite filete pod hladnom vodom i zalijepite ga papirnim peškirom. Fileti se takođe moraju isjeći na kockice veličine koja vam odgovara. Ali ne previše mali da bi imali nešto za žvakanje. 😉

Sada uzmite malu tavu i u nju stavite malo kokosovog ulja. Zagrijte brzo na srednje jakoj vatri i minutu protisnite sitno sjeckani luk. Nakon toga dodajte filete, pospite curry prahom i pržite sa svih strana. Skinite sa štednjaka i ostavite.

Uzmite tanjir srednje veličine i u njemu zagrijte pileći juhu. U isto vrijeme na drugoj tavi lagano pržite slatki krompir, crvenu papriku i đumbir u kokosovom ulju. Kad juha počne ključati, dodajte joj prženo povrće. Ostavite da krčka oko 15 minuta.

Potom povrću dodajte prženo meso sa lukom i ulijte kokosovo mleko. Sol i papar po ukusu. Dodajte kajenski biber i papriku i ostavite da se kuha još 10 minuta.

Sitno nasjeckajte breskve na kockice. Dodajte piletinu, promiješajte i ostavite još 5 minuta.

To je sve. Želim vam dobar prilog. 🙂 Ostali recepti, uključujući hranjive vrijednosti, plan ishrane, registar i još mnogo toga, dostupni su pretplatnicima Low Carb Kompendium-a.

Savjeti za recepte:

- Svježe rajčice možete zamijeniti s nekoliko kašika paradajzne paste.

- Prema ovom receptu, možete peći bilo koje dijelove piletine, bilo da su fileti, butine ili bataci.

- Osim rajčice i luka možete kuhati i pečenu piletinu s dodatkom krompira, tikvica, pa čak i patlidžana.

- Za ukus ovog jela možete začiniti i svježim ili sušenim biljem.

Kako kuhati pečeno

Pečeno je vrlo ukusno i srdačno jelo koje se može pripremiti iz bilo kojih dostupnih proizvoda. Za pripremu šik poslastice morate znati nekoliko suptilnosti.

  • Glavna komponenta pečenja je meso (svinjetina, piletina, govedina ili janjetina). Najlakši i najbrži za kuhanje je pečena piletina. Proteinska perad je vrlo dobro kombinirana s povrćem različitih sorti.
  • Također možete koristiti bilo koje prehrambene mesne proizvode. Pileća kobasica ili dimljene kobasice učiniće pečenje posebno ukusnijom.
  • Najbolje je peći pečenku u pećnici ili posuđe od lijevanog željeza na štednjaku. Povrće i meso moraju dugo da propadaju. Tradicionalno se jelo priprema u loncima - takva se varijacija smatra najukusnijom. Prije pirjanja jela na bilo koji način koji vam odgovara, proizvode je potrebno pržiti.
  • U pripremi jela uvijek je prisutan veliki broj proizvoda. Polovina njih su mirisne začine i svježe bilje. Teško je zamisliti prave pomfrit bez ovih sastojaka.
  • Roštilju možete dodati i paradajz sos, kiselo vrhnje i vrhnje. Ruska je pečena kuhana sa pavlakom. Energetska vrijednost takvog jela je prilično visoka, tako da ljudi koji gledaju njihov lik ne bi trebali zloupotrebljavati takvo jelo.
do sadržaja ↑

Recept za pečenje od povrća s piletinom

Kad se police trgovine napune svježim i mladim povrćem, prvo što želite skuhati je pečenje. U društvu nježne piletine, mirisno povrće biće odlična večera za cijelu obitelj. Po želji možete jelu dodati svoje omiljeno povrće, od toga će hrana postati raznovrsnija.

Sastojci

  • Pileće meso - 600 g (2 šunke),
  • Mladi krompir - 400 g,
  • Mlada šargarepa - 2 kom.,
  • Luk - 2 kom.,
  • Zeleni grašak - 40 g (svježi ili sladoled),
  • Biljno ulje - 100 ml,
  • Lovorov list - 3-4 kom.,
  • Češnjak - 2 režnja,
  • Peršun - 40 g,
  • Sol, crni biber - po ukusu,
  • Vruća adjika - 2 kašike,
  • Med - 2 kašike.

Kako kuhati pečeno s povrćem i piletinom

  1. Operite i osušite pileće noge. Odvojite meso od kostiju i isecite na sitne komade. Pržite meso u biljnom ulju do zlatno smeđe boje.
  2. Ogulite i temeljno operite povrće. Izrežite novi krompir na komade. Izrežite luk i šargarepu na kolutiće ili pola kolutića. Začinite sve povrće solju, biberom i pržite 10 minuta u tavi.
  3. Prženo povrće i meso stavite na lim za pečenje, pospite svežim graškom, izmešajte. Začinite solju, biberom, adjikom i medom.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i stavite posudu sa tanjurom na 15 minuta. Nakon toga izvadite pečenku iz rerne, dodajte joj lovorov list. Stavite u rernu na još 10 minuta.
  5. Kuhanu pečenku izvadite iz rerne. Sitno nasjeckajte češnjak i peršun i začinite ih izdašnim okusom.

Kako napraviti sočno pečenje s piletinom i povrćem

  1. Mladu piletinu podijelite na osam dijelova i kriške stavite u duboku zdjelu.
  2. Pripremite marinadu: češnjak s crnim biberom i solju umutite u mort. Zatim pomiješajte češnjak s limunovim sokom i marinirajte piletinu. Pokrijte zdjelu folijom i stavite u hladnjak 2 sata.
  3. Uzmite duboku tavu, u njoj rastopite puter. Komadiće piletine prepecite na maslacu do zlatno smeđe boje.
  4. Ogulite luk i isecite na pola kolutića. Paradajz ogulite, narežite na kockice. Nožem sitno naseckajte luk i peršun. Sve sastojke pošaljite mesu. Pustite na laganoj vatri dok se ne kuha 25 minuta (može biti pokriveno).
  5. Dodajte sitno naseckane kisele paprike i zalijte. Posudu kuhajte 5 minuta, a zatim umiješajte brašno, dobro izmešajte i isključite.
  6. Pokrijte pečenku i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga, poslužite jelo sa svježim povrćem.

Vrijedno je vremena kuhati pečenu piletinu s povrćem i jelo će se dugo zadržati na vašem stolu. Opcija s mesom od peradi pogodna je čak i za najmanje gurmane.

Pretplata na portalu "Vaš kuvar"

Za nove materijale (postove, članke, besplatne informativne proizvode) navedite svoje ime i email

Pogledajte video: Blagdani s Podravkom: Svečana uskrsna pečenka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar