Prošireni inzulin, bazalni i bolusni: šta je to?

Nažalost, u ovom trenutku dijabetes je vrlo opasna bolest, koja često dovodi do smrti. Svake godine statistika smrti se sve više povećava. Prema naučnicima, do 2030. godine dijabetes će biti patologija koja najčešće oduzima ljudske živote.

Mnogi misle da je dijabetes rečenica. Međutim, to je daleko od slučaja. Naravno, morat ćete radikalno promijeniti način života i svakodnevno uzimati lijekove. Međutim, čovjek može preživjeti deset godina bez takve bolesti.

Ovaj članak govori o tome kako izračunati bazni inzulin, šta je i zašto je potreban. Pažljivo pročitajte dane informacije kako biste bili u maksimalnom naoružanju.

Šta je dijabetes

Ova patologija je hormonska bolest koja se javlja zbog prekomjerno povišenog nivoa glukoze u krvi. Ovaj fenomen dovodi do neispravnosti gušterače. Djelomično ili potpuno prestaje proizvoditi hormon - inzulin. Glavna svrha ove supstance je kontrola nivoa šećera. Ako se tijelo ne može samostalno nositi s glukozom, ono počinje koristiti bjelančevine i masti za svoje vitalne funkcije. A to dovodi do značajnih poremećaja u cijelom tijelu.

Zašto koristiti inzulin za pacijente s dijabetesom

Kao što je gore spomenuto, u prisustvu ove patologije gušterača ili potpuno prestaje proizvoditi hormon inzulin, ili ga ne proizvodi dovoljno. Međutim, tijelu to ionako treba. Stoga, ako vaš vlastiti hormon nije dovoljan, mora doći izvana. U ovom slučaju, bazalni insulini služe kao podloga za normalnu ljudsku aktivnost. Stoga bi svakom pacijentu koji boluje od dijabetesa trebalo dati injekcije ovog lijeka. Izračun bazalnog inzulina je vrlo važan ritual za pacijenta, jer će o tome ovisiti njegovo svakodnevno stanje i životni vijek. Veoma je važno da shvatite kako pravilno izračunati nivo ovog hormona kako biste kontrolisali nivo svog života.

Šta je produženi inzulin?

Ova vrsta inzulina naziva se ne samo bazalnim, nego i pozadinskim ili produženim. Takav lijek može imati srednjoročni ili dugoročni učinak, ovisno o individualnim karakteristikama svakog organizma. Njegov glavni cilj je kompenzacija inzulina bolesniku s dijabetesom. Pošto gušterača ne funkcionira pravilno kod dijabetičara, on mora primati inzulin izvana. Za to su takvi lijekovi izmišljeni.

O bazalnom insulinu

Na suvremenom farmaceutskom tržištu postoji veliki broj različitih lijekova koji su sigurniji za ljudsko tijelo nego što je to bio slučaj prije. Pozitivno utječu na zdravlje pacijenta, a istovremeno vode do najmanje nuspojava. Pre samo deset godina, bazalni insulini pravljeni su od komponenti životinjskog porekla. Sada imaju ljudsku ili sintetsku osnovu.

Vrste trajanja izloženosti

Danas postoji veliki broj različitih vrsta inzulina. Njihov izbor ovisi o bazalnoj razini inzulina. Na primjer, lijekovi sa prosječnom izloženošću će djelovati na tijelo dvanaest do šesnaest sati.

Postoje i lijekovi i dugotrajno izlaganje. Jedna doza lijeka je dovoljna dvadeset i četiri sata, tako da lijek trebate unijeti samo jednom dnevno.

Naučnici su takođe izmislili injekciju sa produženim oslobađanjem. Njegovo dejstvo traje oko četrdeset osam sati. Međutim, lijek koji odgovara vama, trebao bi vam propisati vaš ljekar.

Svi optimalni bazalni inzulini glatko djeluju na tijelo, što se ne može reći o lijekovima koji imaju kratkoročni učinak. Ovakve injekcije obično se uzimaju prije obroka za kontrolu razine šećera direktno s hranom. Lijekovi dugog djelovanja obično su sintetičkog porijekla, kao i dodatni sastojak - protein protamin.

Kako napraviti izračun

Svojstva optimalnog bazalnog inzulina su da podrže nivo glukoze u postu, kao i direktno tokom spavanja. Zato je tijelu jako važno da ga prihvati za normalan život.

Dakle, razmislite kako pravilno izvršiti proračune:

  • prvo morate znati masu svog tela,
  • sada pomnožite rezultat s brojem 0,3 ili 0,5 (prvi koeficijent je za dijabetes tipa 2, drugi za prvi),
  • ako je dijabetes tipa 1 prisutan više od deset godina, koeficijent treba povećati na 0,7,
  • pronađite trideset posto rezultata i podijelite ono što se dogodilo, na dvije primjene (ovo će biti večerašnja i jutarnja primjena lijeka).

Međutim, postoje lijekovi koji se mogu primjenjivati ​​jednom dnevno ili jednom u dva dana. Posavjetujte se s liječnikom o tome i saznajte možete li koristiti dugotrajne lijekove.

Provjera statusa

Ako vam je oštećena bazna sekrecija inzulina, a izračunali ste dozu lijekova koji je oponašaju, tada je veoma važno da utvrdite da li je ta količina prikladna za vas. Da biste to učinili, morate uraditi posebnu provjeru, koja traje tri dana. Odbijte doručak prvog dana, preskačite ručak drugi dan, a trećeg lišite sebe. Ako ne osjećate nikakve posebne skokove tokom dana, tada je doza odabrana pravilno.

Gdje uboditi

Pacijenti s dijabetesom trebaju naučiti kako ih sami ubrizgati, jer je ova bolest doživotna i zahtijeva svakodnevnu podršku. Obavezno obratite pažnju na činjenicu da su lijekovi koji sadrže inzulin posebno namijenjeni supkutanoj primjeni. Ni u kojem slučaju ne radite injekcije u mišiće, a još više - u vene.

Prvo što trebate učiniti prije ubrizgavanja je odabrati najoptimalnije mjesto za to. U tu svrhu najbolje odgovaraju trbuh, ramena, stražnjica i bokovi. Obavezno ispitajte svoje stanje kože. Ni u kojem slučaju ne ubacujte iglu u molove, kao ni u wen i druge nesavršenosti kože. Odmaknite se od pupka za najmanje pet centimetara. Takođe, dajte injekciju, odmakajući se bar nekoliko centimetara od madeža.

Liječnici preporučuju ubrizgavanje lijeka svaki put na novo mjesto. Tako da ovo neće izazvati bol. Međutim, imajte na umu da je najefikasnije unošenje lijeka u želudac. U tom se slučaju aktivne tvari mogu brzo raširiti po tijelu.

Kako napraviti injekciju

Nakon što se odlučite za neko mjesto, vrlo je važno pravilno napraviti injekciju. Prije nego što umetnete iglu ispod kože, temeljno obradite odabrano područje etanolom. Sada stisnite kožu i brzo umetnite iglu u nju. Ali u isto vrijeme ulazite u sam lijek veoma sporo. Prebrojite do deset, a zatim zataknite iglu. Učini i to brzo. Ako vidite krv, tada ste probijeli krvne žile. U tom slučaju izvadite iglu i umetnite je u drugo područje kože. Davanje inzulina treba biti bezbolno. Ako osjećate bol, pokušajte iglu gurnuti malo dublje.

Utvrđivanje potrebe za bolusnim insulinom

Svaki pacijent s dijabetesom trebao bi biti u mogućnosti samostalno odrediti dozu kratkoročnog inzulina. Da biste to učinili, morate se upoznati s takvim konceptom kao jedinica za hljeb (XE). Jedna takva jedinica jednaka je dvanaest grama ugljikohidrata. Na primjer, jedan XE sadrži malu krišku hljeba, ili pola lepinje, ili pola porcije vermicellija.

Svaki proizvod ima određenu količinu XE. Morat ćete ih izračunati, uzimajući u obzir količinu vaše porcije, kao i raznolikost proizvoda. Da biste to učinili, koristite posebnu tablicu i vage. Međutim, uskoro ćete naučiti kako oko oka odrediti potrebnu količinu hrane, tako da će potreba za vagama i tablicom jednostavno nestati.

Najpopularniji lijekovi

Do danas je jednostavno ogroman broj lijekova koji se rade na bazi sintetskog inzulina, dizajnirani da omoguće prosječan i dugotrajan učinak. Razmotrimo najpopularnije od njih:

  • Lijekove poput Protafan i InsumanBazal ljekari propisuju pacijentima kojima trebaju lijekovi srednjeg trajanja izloženosti. Njihovo djelovanje traje otprilike deset do osamnaest sati, tako da se injekcija mora davati dva puta dnevno.
  • "Humulin", "Biosulin" i "Levemir" su u mogućnosti da imaju duži efekat. Jedna injekcija je dovoljna za oko osamnaest do dvadeset i četiri sata.
  • Ali lijek poput Tresibe ima dugotrajno djelovanje. Njegovo djelovanje traje oko četrdeset i osam sati, tako da možete koristiti lijek jednom svaka dva dana. Zbog toga je ovaj lijek tako popularan među pacijentima koji imaju dijabetes.

Kao što vidite, veliki broj različitih lijekova s ​​različitim razdobljem izloženosti odnosi se na bazni inzulin. Međutim, kakav je lijek koji sadrži inzulin prikladan u vašem slučaju, morate saznati od stručnjaka. Ni u kojem slučaju se ne bavite amaterskom aktivnošću, jer će nepravilno odabrani lijek ili pogreška u doziranju lijeka dovesti do negativnih posljedica, pa sve do kome.

Dijabetes melitus je vrlo opasna bolest koja može značajno promijeniti vaš životni stil. Ipak, definitivno ne biste trebali očajavati, jer i dalje možete biti sretna osoba. Glavna stvar je da promijenite svoj način života, i na vrijeme uzmete potrebne lijekove. Prema riječima ljekara, pacijenti koji ne zaborave uzimati bazalni inzulin žive mnogo duže od onih koji to zaboravljaju.

Primjena bazalnog inzulina sastavni je dio života pacijenata s dijabetesom. Ova bolest se ne može izlečiti, ali možete kontrolisati svoje stanje.

Vježbajte na zdravlju od malih nogu. Jedite pravilno, radite fizičke vježbe i također vješto izmjenjujte rad i odmor. Vodite računa o svom zdravlju i primijetit ćete kako se brine o vama. Pazite na sebe i budite zdravi.

Svojstva bazalnih inzulinskih preparata

Bazalni ili, kako ih još nazivaju, pozadinski insulini su droga srednjeg ili dugotrajnog delovanja. Dostupni su u obliku suspenzije namijenjene samo subkutanoj injekciji. Uvođenje bazalnog inzulina u venu snažno se obeshrabruje.

Za razliku od inzulina kratkog djelovanja, bazalni inzulini nisu prozirni i izgledaju kao zamućena tekućina. To je zbog činjenice da sadrže razne nečistoće, poput cinka ili protamina, koji ometaju brzu apsorpciju inzulina i time produžuju njegovo djelovanje.

Tijekom skladištenja ove se nečistoće mogu istaložiti, pa ih se prije ubrizgavanja moraju ravnomjerno miješati s ostalim komponentama lijeka. Da biste to učinili, bocu valjajte na dlanu ili je nekoliko puta okrenite prema gore i dolje. Protresanje droge strogo je zabranjeno.

Najsavremeniji lijekovi, koji uključuju Lantus i Levemir, imaju prozirnu konzistenciju jer ne sadrže nečistoće. Djelovanje ovih inzulina produženo je zbog promjena u molekularnoj strukturi lijeka, što ne dopušta da se oni prebrzo apsorbuju.

Bazalni pripravci inzulina i njihovo trajanje djelovanja:

Naziv lijekaVrsta inzulinaAkcija
Protafan NMIsofan10-18 sati
InsumanIsofan10-18 sati
Humulin NPHIsofan18-20 sati
Biosulin NIsofan18-24 sata
Gensulin NIsofan18-24 sata
LevemirDetemir22-24 sata
LantusGlargin24-29 sati
TresibaDegludek40-42 sati

Broj ubrizgavanja bazalnog inzulina dnevno ovisi o vrsti lijeka koji koriste pacijenti. Dakle, kada koristi Levemir, pacijentu treba učiniti dvije injekcije inzulina dnevno - noću i još jedno vrijeme između obroka. Ovo pomaže u održavanju bazalne razine inzulina u tijelu.

Pozadinski pripravci inzulina dužeg djelovanja, poput Lantusa, mogu smanjiti broj injekcija na jednu injekciju dnevno. Iz tog razloga, Lantus je najpopularniji lijek dugog djelovanja među dijabetičarima. Gotovo polovina pacijenata s dijagnozom dijabetesa koristi ga.

Kako izračunati dozu baznog inzulina

Bazalni inzulin igra ključnu ulogu u uspješnom liječenju dijabetesa. Upravo nedostatak pozadinskog inzulina često izaziva teške komplikacije u pacijentovom tijelu. Kako bi se spriječio razvoj mogućih patologija, važno je odabrati pravu dozu lijeka.

Kao što je gore navedeno, idealna bi dnevna doza baznog inzulina bila od 24 do 28 jedinica. Međutim, jedinstvena doza pozadinskog inzulina pogodna za sve bolesnike s dijabetesom ne postoji. Svaki dijabetičar mora sam odrediti najpovoljniju količinu lijeka.

U ovom slučaju mora se uzeti u obzir mnogo različitih faktora, poput pacijentove starosti, težine, nivoa šećera u krvi i koliko godina pati od dijabetesa. Samo će u ovom slučaju svi tretmani dijabetesa biti zaista efikasni.

Da bi izračunao ispravnu dozu bazalnog inzulina, pacijent mora prvo utvrditi svoj indeks telesne mase. To se može učiniti pomoću sljedeće formule: Indeks tjelesne mase = težina (kg) / visina (m²). Dakle, ako je rast dijabetičara 1,70 m, a težina 63 kg, tada će njegov indeks tjelesne mase iznositi: 63 / 1,70² (2,89) = 21,8.

Sada pacijent treba izračunati svoju idealnu tjelesnu težinu. Ako se indeks njegove stvarne tjelesne mase nalazi u rasponu od 19 do 25, tada biste izračunali idealnu masu, trebate upotrijebiti indeks 19. To se mora učiniti prema sljedećoj formuli: 1,70² (2,89) × 19 = 54,9≈55 kg.

Naravno, za izračunavanje doze bazalnog inzulina pacijent može iskoristiti svoju stvarnu tjelesnu težinu, međutim, to je nepoželjno iz nekoliko razloga:

  • Inzulin se odnosi na anaboličke steroide, što znači da pomaže u povećanju tjelesne težine. Dakle, što je doza inzulina veća, pacijent se može snažnije oporaviti,
  • Prekomjerna količina inzulina opasnija je od njihovog nedostatka, jer može izazvati tešku hipoglikemiju. Zbog toga je bolje započeti s malim dozama, a zatim ih postepeno povećavati.

Doziranje bazalnog inzulina može se izračunati pomoću pojednostavljene formule, i to: Idealna tjelesna težina × 0,2, tj. 55 × 0,2 = 11. Stoga dnevna doza pozadinskog inzulina treba biti 11 jedinica. Ali takvu formulu dijabetičari rijetko koriste, jer imaju visok stupanj pogreške.

Postoji još jedna komplikovanija formula za izračunavanje doze pozadinskog inzulina, koja pomaže da se dobije najtačniji rezultat. Za to, pacijent prvo mora izračunati dozu cjelokupnog dnevnog inzulina, i bazalnog i bolusnog.

Da bi saznao količinu ukupnog inzulina koju pacijent treba u jednom danu, potrebno je da umnoži idealnu tjelesnu težinu s faktorom koji odgovara trajanju njegove bolesti, i to:

  1. Od 1 godine do 5 godina - koeficijent 0,5,
  2. Od 5 do 10 godina - 0,7,
  3. Preko 10 godina - 0,9.

Dakle, ako je idealna tjelesna težina pacijenta 55 kg, a oboleo je od dijabetesa već 6 godina, tada je potrebno izračunati njegovu dnevnu dozu inzulina: 55 × 0,7 = 38,5. Dobiveni rezultat odgovarat će optimalnoj dozi inzulina dnevno.

Sada, od ukupne doze inzulina, potrebno je izolirati dio koji bi trebao biti na bazalnom inzulinu. To nije teško učiniti, jer kao što znate, ukupna zapremina bazalnog inzulina ne bi trebala prelaziti 50% ukupne doze inzulinskih pripravaka. A još bolje ako će biti 30-40% dnevne doze, a preostalih 60 uzimaće bolusni inzulin.

Dakle, pacijent mora izvršiti sljedeće proračune: 38,5 ÷ 100 × 40 = 15,4. Zaokruživanjem gotovog rezultata, pacijent će dobiti najoptimalniju dozu bazalnog inzulina, koja je 15 jedinica. To ne znači da ova doza ne zahtijeva prilagođavanje, već je to što je moguće bliže potrebama njegovog tijela.

Kako prilagoditi dozu baznog inzulina

Za provjeru doze pozadinskog inzulina tijekom liječenja dijabetesa tipa 1, pacijent mora provesti poseban bazalni test. Budući da jetra izlučuje glikogen svakodnevno, mora se provjeriti ispravna doza inzulina danju i noću.

Ovaj se test obavlja samo na prazan stomak, stoga u trenutku provođenja pacijent treba potpuno odbiti jesti, preskačući doručak, zavjet ili večeru. Ako fluktuacije šećera u krvi tijekom ispitivanja nisu veće od 1,5 mmol, a pacijent ne pokazuje znakove hipoglikemije, tada se takvo doziranje baznog inzulina smatra odgovarajućim.

Ako je pacijentu pao pad ili porast šećera u krvi, doziranje pozadinskog inzulina treba hitnu korekciju. Povećavati ili smanjivati ​​doziranje treba postepeno ne više od 2 jedinice. u isto vrijeme i ne više od 2 puta sedmično.

Drugi znak da produljene insuline pacijent koristi u pravilnoj doziranju je nizak šećer u krvi tijekom kontrolne provjere ujutro i naveče. U tom slučaju ne bi trebali prelaziti gornju granicu od 6,5 mmol.

Izvođenje bazalnog testa noću:

  • Na današnji dan pacijent bi trebalo da večera što ranije. Najbolje je ako se posljednji obrok dogodi najkasnije do 18 sati. Ovo je neophodno kako bi u vrijeme testa djelovanje kratkog inzulina, koji se daje za večerom, potpuno završen. U pravilu to traje najmanje 6 sati.
  • U 12 sati ujutro treba dati injekciju davanjem subkutano srednjeg (Protafan NM, InsumanBazal, Humulin NPH) ili dugog (Lantus) inzulina.
  • Sada je potrebno mjeriti šećer u krvi svaka dva sata (u 2:00, 4:00, 6:00 i 8:00), primjećujući njegove fluktuacije. Ako ne prelaze 1,5 mmol, doza je odabrana pravilno.
  • Važno je da ne propustite vrhunsku aktivnost inzulina koja se u srednjim dejstvom lekova dešava nakon otprilike 6 sati. S pravom doziranjem u ovom trenutku pacijent ne bi trebao imati nagli pad nivoa glukoze i razvoj hipoglikemije. Kada koristite Lantus, ovaj se stav može preskočiti, jer nema vršnu aktivnost.
  • Ispitivanje treba otkazati ako je prije nego što je započeo pacijent imao hiperglikemiju ili je nivo glukoze porastao iznad 10 mmol.
  • Prije testa ni u kojem slučaju ne smijete raditi injekcije kratkog inzulina.
  • Ako je tijekom testa pacijent imao napade hipoglikemije, mora se zaustaviti i test treba prekinuti. Ako se šećer u krvi, naprotiv, popeo na opasnu razinu, trebate napraviti malu injekciju kratkog inzulina i odgoditi test za sljedeći dan.
  • Ispravna korekcija bazalnog inzulina moguća je samo na osnovu tri takva ispitivanja.

Provođenje bazalnog testa tokom dana:

  • Da biste to učinili, pacijentu treba potpuno da prestane jesti ujutro i umesto kratkog inzulina ubrizgati inzulin srednjeg dejstva.
  • Sada pacijent mora provjeriti razinu šećera u krvi svaki sat prije ručka. Ako je opao ili povećao, treba prilagoditi doziranje lijeka, ako je ostao na razini, pa ga zadržati isti.
  • Sutradan bi pacijent trebao uzimati redovan doručak i praviti injekcije kratkog i srednjeg inzulina.
  • Ručak i još jedan metak kratkog inzulina treba preskočiti. 5 sati nakon doručka, prvo morate provjeriti šećer u krvi.
  • Nadalje, pacijentu je potrebno da provjeri nivo glukoze u organizmu svakog sata do večere. Ako nisu primijećena značajnija odstupanja, doza je tačna.

Za pacijente koji koriste inzulin Lantus za dijabetes, nije potrebno provoditi svakodnevni test. Budući da je Lantus dug inzulin, on ga treba davati pacijentu samo jednom dnevno, prije spavanja. Stoga je potrebno provjeriti adekvatnost njegove doze samo noću.

Informacije o vrstama inzulina navedene su u video prilogu ovog članka.

Šta je osnovna bolus terapija insulinom

Terapija dijabetesa inzulinom može biti tradicionalna ili osnovna bolus (pojačana). Da vidimo šta je to i kako se razlikuju. Preporučljivo je pročitati članak „Kako inzulin regulira šećer u krvi kod zdravih ljudi i šta se mijenja s dijabetesom.“ Što bolje razumijete ovu temu, to ćete biti uspješniji u liječenju dijabetesa.

U zdrave osobe koja nema dijabetes, mala, vrlo stabilna količina inzulina uvijek cirkuliše u krvi koja posti. To se naziva bazalna ili bazalna koncentracija inzulina. Sprečava glukoneogenezu, tj. Pretvaranje zaliha proteina u glukozu. Da nije bilo bazne koncentracije inzulina u plazmi, osoba bi se "rastopila u šećer i vodu", kako su drevni ljekari opisali smrt od dijabetesa tipa 1.

Na prazan stomak (tokom spavanja i između obroka), zdrav pankreas proizvodi inzulin. Dio se koristi za održavanje stabilne bazne koncentracije inzulina u krvi, a glavni dio se čuva u rezervi. Ova zaliha se naziva prehrambeni bolus. Biće mu potrebno kada osoba počne jesti kako bi se asimilirala pojedenim hranjivim sastojcima i istovremeno spriječila skok šećera u krvi.

Od početka obroka i nakon otprilike 5 sati, tijelo prima bolus inzulin. Ovo je oštro oslobađanje od gušterače gušterače, koje je pripremljeno unaprijed. Nastaje sve dok sva dijetalna glukoza ne apsorbuje tkiva iz krvotoka. Istovremeno, hormoni kontraregulacije djeluju i na taj način da šećer u krvi ne pada previše nisko i ne nastaje hipoglikemija.

Basis-bolusna terapija insulinom - znači da se „početna“ (bazalna) koncentracija inzulina u krvi stvara ubrizgavanjem inzulina srednjeg ili dugog delovanja noću i / ili ujutro. Također, bolusna (vršna) koncentracija inzulina nakon obroka stvara se dodatnim injekcijama inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja prije svakog obroka. To omogućava, iako otprilike, imitiranje funkcioniranja zdravog gušterače.

Tradicionalna inzulinska terapija uključuje unošenje inzulina svaki dan, tačno određeno u vremenu i dozi. U tom slučaju pacijent s dijabetesom rijetko mjeri glukoterom u krvi razinu glukoze u krvi. Pacijentima se savjetuje da svakodnevno konzumiraju istu količinu hranjivih sastojaka s hranom. Glavni problem s tim je što ne postoji fleksibilno prilagođavanje doze inzulina trenutnoj razini šećera u krvi. A dijabetičar ostaje "vezan" za ishranu i raspored za ubrizgavanje inzulina. U tradicionalnom režimu terapije inzulinom obično se daju dvije injekcije inzulina dva puta dnevno: kratko i srednje trajanje djelovanja. Ili se mješavina različitih vrsta inzulina ubrizgava ujutro i navečer jednom injekcijom.

Očito je da je tradicionalna terapija inzulinom protiv dijabetesa lakša od bolusne osnove. Ali, nažalost, to uvijek dovodi do nezadovoljavajućih rezultata. Nemoguće je postići dobru kompenzaciju za dijabetes, odnosno približavanje nivoa šećera u krvi normalnim vrijednostima tradicionalnom inzulinskom terapijom. To znači da se brzo razvijaju komplikacije dijabetesa, koje dovode do invaliditeta ili rane smrti.

Tradicionalna inzulinska terapija koristi se samo ako je nemoguće ili nepraktično davati inzulin po intenziviranoj šemi. To se obično događa kada:

  • stariji dijabetičar, ima nizak životni vek,
  • pacijent ima mentalnu bolest
  • dijabetičar nije u stanju da kontroliše nivo glukoze u krvi,
  • pacijentu je potrebna vanjska njega, ali nemoguće je pružiti kvalitetu.

Da biste liječili dijabetes inzulinom pomoću efikasne metode osnovne terapije bolusom, potrebno je mjeriti šećer glukometrom nekoliko puta u toku dana. Takođe, dijabetičar bi trebao biti u mogućnosti izračunati dozu produženog i brzog inzulina kako bi prilagodio dozu inzulina trenutnoj razini šećera u krvi.

Kako zakazati terapiju inzulinom za dijabetes tipa 1 ili 2

Pretpostavlja se da već imate rezultate potpune samokontrole šećera u krvi kod pacijenta koji boluje od dijabetesa 7 dana uzastopno. Naše preporuke su za dijabetičare koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata i primjenjuju metodu laganog opterećenja. Ako slijedite "uravnoteženu" prehranu, preopterećenu ugljikohidratima, tada možete izračunati dozu inzulina na jednostavnije načine od onih opisanih u našim člancima. Jer ako dijeta za dijabetes sadrži višak ugljikohidrata, onda još uvijek ne možete izbjeći šlice šećera u krvi.

Kako izraditi režim terapije insulinom - korak po korak:

  1. Odlučite trebate li injekcije produženog inzulina preko noći.
  2. Ako vam trebaju injekcije produženog inzulina noću, izračunajte početnu dozu pa je prilagodite narednih dana.
  3. Odlučite treba li vam injekcije produženog inzulina ujutro. Ovo je najteže, jer za eksperiment trebate preskočiti doručak i ručak.
  4. Ako vam trebaju injekcije produženog inzulina ujutro, tada izračunajte početnu dozu inzulina za njih, a zatim prilagodite nekoliko tjedana.
  5. Odlučite da li vam trebaju injekcije brzog inzulina prije doručka, ručka i večere i ako jeste, prije kojih obroka je potrebno, a prije kojih - ne.
  6. Izračunajte početne doze kratkog ili ultra kratkog inzulina za injekcije prije jela.
  7. Prilagodite doziranje kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela, na osnovu prethodnih dana.
  8. Provedite eksperiment da biste tačno utvrdili koliko minuta prije jela trebate ubrizgati inzulin.
  9. Naučite kako izračunati dozu kratkog ili ultra kratkog inzulina za slučajeve kada je potrebno da normalizirate visoki šećer u krvi.

Kako ispuniti tačke 1-4 - pročitajte u članku „Lantus i Levemir - inzulin produženog djelovanja. Normalizirajte šećer ujutro na prazan stomak. " Kako ispuniti bodove 5-9 - pročitajte u člancima „Ultrashort insulin Humalog, NovoRapid i Apidra. Ljudski kratki inzulin “i„ injekcije inzulina prije jela. Kako sniziti šećer na normalu ako poraste. " Prije toga morate proučiti i članak „Liječenje dijabetesa inzulinom. Koje su vrste inzulina. Pravila skladištenja insulina. " Još jednom podsjećamo da se odluke o potrebi injekcija produženog i brzog inzulina donose neovisno jedna o drugoj. Jednom dijabetičaru je potreban samo produženi inzulin noću i / ili ujutro. Ostali pokazuju samo injekcije brzog inzulina prije jela, tako da šećer ostaje normalan nakon jela. Treće, istodobno je potreban produženi i brzi inzulin. Ovo se utvrđuje rezultatima potpune samokontrole šećera u krvi tokom 7 dana uzastopno.

Pokušali smo objasniti na pristupačan i razumljiv način kako pravilno sastaviti režim inzulinske terapije za dijabetes tipa 1 i 2. Da biste odlučili koji inzulin ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama, morate pročitati nekoliko dugih članaka, ali oni su napisani na najrazumljiviji jezik. Ako imate bilo kakvih pitanja, postavite ih u komentarima, a mi ćemo brzo odgovoriti.

Lečenje dijabetesa tipa 1 sa injekcijama insulina

Svi pacijenti s dijabetesom tipa 1, osim onih koji imaju jako blago stanje, trebali bi primati brze injekcije inzulina prije svakog obroka. Istovremeno, trebaju im injekcije produženog inzulina noću i ujutro kako bi održali normalan šećer na gladu. Ako kombinirate produženi inzulin ujutro i navečer s injekcijama brzog inzulina prije obroka, to vam omogućuje manje ili više preciznog simuliranja gušterače zdrave osobe.

Pročitajte sve materijale u bloku „Inzulin u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2“. Obratite posebnu pažnju na članke „Prošireni inzulin Lantus i Glargin. Srednji NPH-inzulin Protafan ”i“ Injekcije brzog inzulina prije jela. Kako sniziti šećer na normalu ako je skočio. " Morate dobro razumjeti zašto se koristi produženi inzulin i šta je brzo. Naučite koja je metoda niskog opterećenja održavanje savršeno normalnog šećera u krvi, a istovremeno koštati niske doze inzulina.

Ako imate pretilost u prisutnosti dijabetesa tipa 1, tada bi tablete Siofor ili Glucofage mogle biti korisne za smanjenje doziranja inzulina i olakšavanje gubitka kilograma. Uzmite ove tablete sa svojim liječnikom, ne prepisujte ih sami.

Inzulin i tablete dijabetesa tipa 2

Kao što znate, glavni uzrok dijabetesa tipa 2 je smanjena osjetljivost stanica na djelovanje inzulina (inzulinska rezistencija). U većini bolesnika s ovom dijagnozom gušterača i dalje proizvodi vlastiti inzulin, ponekad čak i više nego u zdravih ljudi. Ako vam šećer u krvi skoči nakon jela, ali ne previše, tada možete pokušati zamijeniti injekcije brzog inzulina prije jela sa Metformin tabletama.

Metformin je supstanca koja povećava osjetljivost ćelija na inzulin. Sadržan je u tabletama Siofor (brzo djelovanje) i Glucophage (produženo oslobađanje). Ova mogućnost izaziva veliko oduševljenje kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, jer je vjerojatnije da će uzimati tablete nego injekcije inzulina, čak i nakon što su savladali tehniku ​​bezbolnih injekcija. Prije jela, umjesto inzulina, možete pokušati uzimati brzo djelujuće Siofor tablete, postepeno povećavajući njihovu dozu.

Možete početi jesti ne ranije od 60 minuta nakon uzimanja tableta. Ponekad je prikladnije ubrizgati kratki ili ultra kratki inzulin prije jela, tako da možete početi jesti nakon 20-45 minuta. Ako se unatoč uzimanju maksimalne doze Siofora, šećer diže nakon obroka, tada su potrebne injekcije inzulina. Inače će se razviti dijabetesne komplikacije. Uostalom, već imate više nego dovoljno zdravstvenih problema. Nije im bilo dovoljno dodati amputaciju nogu, sljepoću ili zatajenje bubrega. Ako postoje dokazi, onda liječite dijabetes inzulinom, nemojte biti glupi.

Kako smanjiti doze inzulina sa dijabetesom tipa 2

Za dijabetes tipa 2, trebate koristiti tablete s inzulinom ako imate prekomjernu težinu, a doza produženog inzulina preko noći je 8-10 jedinica ili više. U ovoj situaciji, prave tablete za dijabetes olakšat će otpornost na inzulin i pomoći u smanjenju doziranja inzulina. Činilo bi se, u čemu je dobra? Uostalom, i dalje morate raditi injekcije, bez obzira koja je doza inzulina u šprici. Činjenica je da je inzulin glavni hormon koji potiče taloženje masti. Velike doze inzulina uzrokuju porast tjelesne težine, inhibiraju gubitak težine i dodatno povećavaju otpornost na inzulin. Stoga će vam zdravlje biti od velike koristi ako možete smanjiti dozu inzulina, ali ne po cijenu povećanja šećera u krvi.

Kakav je režim upotrebe tableta sa inzulinom za dijabetes tipa 2? Prije svega, pacijent noću počinje uzimati Glucofage tablete, zajedno sa svojim ubrizgavanjem produženog inzulina.Doza Glucofagea postepeno se povećava i oni pokušavaju smanjiti dozu produženog inzulina preko noći ako mjerenja šećera ujutro na prazan stomak pokazuju da se to može učiniti. Noću se preporučuje uzimanje glukofaga, a ne Siofor, jer on duže traje i traje čitavu noć. Glukofag je također mnogo rjeđi od Siofora koji će izazvati probavne smetnje. Nakon što se doza glukofaga postepeno povećava, može se dodati i pioglitazon. Možda će ovo pomoći da se dodatno smanji doza inzulina.

Pretpostavlja se da uzimanje pioglitazona protiv injekcija inzulina malo povećava rizik od kongestivnog zatajenja srca. Ali dr. Bernstein vjeruje da potencijalna korist nadmašuje rizik. U svakom slučaju, ako primijetite da su vam noge barem malo otečene, odmah prestanite uzimati pioglitazon. Glukofag vjerojatno neće izazvati ozbiljnije nuspojave osim probavnih tegoba i to rijetko. Ako kao rezultat uzimanja pioglitazona nije moguće smanjiti dozu inzulina, on se tada ukida. Ukoliko i pored uzimanja maksimalne doze Glucofagea noću, uopšte nije bilo moguće smanjiti dozu produženog inzulina, tada se i ove tablete otkazuju.

Ovdje je prikladno podsjetiti da tjelesno obrazovanje povećava osjetljivost ćelija na inzulin mnogostruko moćnije od bilo koje pilule protiv dijabetesa. Naučite kako s užitkom vježbati kod dijabetesa tipa 2 i počnite se kretati. Tjelesna edukacija je čudo lijek za dijabetes tipa 2, koji je na drugom mjestu nakon dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata. Odbijanje od injekcija inzulina dobija se kod 90% pacijenata s dijabetesom tipa 2, ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i istovremeno se bavite tjelesnim odgojem.

Nakon čitanja članka naučili ste kako sastaviti režim inzulinske terapije dijabetesa, odnosno donijeti odluke o tome koji će inzulin ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama. Opisali smo nijanse liječenja inzulinom za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Ako želite postići dobru kompenzaciju za dijabetes, odnosno kako bi se šećer u krvi što više približio normalnoj vrijednosti, morate pažljivo razumjeti kako za to koristiti inzulin. Morat ćete pročitati nekoliko dugih članaka u bloku „Insulin u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2“. Sve su ove stranice napisane što je moguće jasnije i dostupnije ljudima bez medicinskog obrazovanja. Ako imate bilo kakvih pitanja, onda ih možete postaviti u komentarima - i mi ćemo odgovoriti odmah.

Zdravo Moja majka ima dijabetes tipa 2. Ima 58 godina, 170 cm, 72 kg. Komplikacije - dijabetička retinopatija. Kako je propisao ljekar, uzimala je Glibomet 2 puta dnevno 15 minuta prije jela. Prije 3 godine, ljekar je propisao inzulin protafan ujutro i navečer 14-12 jedinica. Razina šećera na sat iznosila je 9-12 mmol / L, a do večeri bi mogla dostići 14-20 mmol / L. Primjetio sam da je nakon imenovanja protafana retinopatija počela napredovati, a prije toga slijedila ga je druga komplikacija - dijabetičko stopalo. Sad joj noge ne smetaju, ali skoro ne vidi. Imam medicinsko obrazovanje i radim sve postupke za sebe. U svoju prehranu uključio sam čajeve koji smanjuju šećer i bio suplemente. Razina šećera počela je padati do 6-8 mmol / L ujutro i 10-14 uveče. Tada sam odlučio smanjiti njene doze inzulina i vidjeti kako se mijenja nivo šećera u krvi. Počeo sam smanjivati ​​dozu inzulina za 1 jedinicu sedmično, povećao sam dozu Glibomet-a na 3 tablete dnevno. I dan danas sam je ujutro i navečer ubodio u 3 jedinice. Ali najzanimljivije je da je razina glukoze ista - 6-8 mmol / L ujutro, 12-14 mmol / L uveče! Ispada da se dnevna norma Protafana može zamijeniti bio dodacima? Kad je nivo glukoze viši od 13-14, ubrizgavam AKTRAPID 5-7 IU i razina šećera brzo se vraća u normalu. Molim vas, recite mi da li je uopće bilo uputno davati terapiju inzulinom. Takođe, primijetila sam da joj dijeta terapija puno pomaže. Želio bih znati više o najefikasnijim lijekovima za liječenje dijabetesa tipa 2 i retinopatije. Hvala!

> Kako je propisao ljekar, uzela je Glibomet

Glibomet uključuje glibenklamid. Odnosi se na štetne tablete protiv dijabetesa, kojih preporučujemo da odustanete. Prebacite se na čisti metformin, tj. Siofor ili Glucofage.

> da li je to uopšte bilo prikladno
> upravljati joj inzulinskom terapijom?

Preporučujemo da odmah započnete terapiju inzulinom ako šećer nakon obroka skoči iznad 9,0 mmol / L barem jednom i iznad 7,5 mmol / L na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata.

> saznajte više o najefikasnijim lijekovima

Evo članka „Lijekovi za dijabetes“, o čemu ćete saznati sve. Što se tiče retinopatije, najbolji način je normalizacija šećera u krvi prateći naš program liječenja dijabetesa tipa 2. Tablete i, ako je potrebno, laserska koagulacija krvnih žila - propisuje oftalmolog.

Zdravo Moja kćerka ima dijabetes tipa 1. Ima 4 godine, visina 101 cm, težina 16 kg. Na terapiji inzulinom 2,5 godine. Injekcije - Lantus 4 jedinice ujutro i humalog za jelo za 2 jedinice. Šećer ujutro 10-14, uveče šećer 14-20. Ako se prije spavanja ubode još 0,5 ml humaloga, ujutro se šećer diže još više. Mi smo pod nadzorom ljekara pokušali povećati dozu lantusa 4 jedinice i humaloga za 2,5 jedinice. Onda nakon sutra i večere u povećanim dozama inzulina, uveče smo imali aceton u mokraći. Prešli smo na lantus 5 jedinica i humalog od 2 jedinice svaka, ali šećer je i dalje visok. Uvek nam iz bolnice otpremaju sa šećerom u 20. Istodobna bolest - hronični crevni kolitis. Kod kuće se počinjemo iznova prilagođavati. Djevojčica je aktivna, nakon fizičkog napora šećer općenito počinje spuštati vagu. Trenutno uzimamo dodatke prehrani za snižavanje šećera u krvi. Recite mi kako dobiti normalne šećere? Možda inzulin s dugotrajnim djelovanjem jednostavno nije prikladan za nju? Ranije su u početku bili na protofanu - od njega je dijete imalo grčeve. Kako se ispostavilo, alergije su. Zatim su se prebacili na levemir - šećeri su bili stabilni, došlo je do toga da levemir stavljaju samo noću. I kako je prenošen u lantus - šećer je stalno visok.

> Recite mi kako postići normalne šećere?

Prije svega, prijeđite na dijetu s malo ugljikohidrata i smanjite dozu inzulina u smislu šećera u krvi. Izmjerite šećer glukometrom najmanje 8 puta dnevno. Pažljivo proučite sve naše članke pod naslovom insulin.

Nakon toga, ako imate pitanja, pitajte.

Dok dijete sa dijabetesom tipa 1 jede "kao i svi drugi", razgovarati o nečemu besmisleno je.

Činilo mi se da imate malo informacija o dijabetesu poput LADA. Zašto se to događa ili je gledam negdje na pogrešnom mjestu?

> ili gledam negdje na pogrešnom mjestu?

Detaljan članak o LADA dijabetesu tipa 1 u blagom obliku možete pronaći ovdje. Sadrži jedinstvene vrijedne podatke za pacijente koji imaju ovu vrstu dijabetesa. Na ruskom jeziku nigde drugde nema.

Zdravo
Imam dijabetes tipa 2. Prije 3 sedmice prešao sam na strogu dijetu s malo ugljikohidrata. Uzimam i ujutro i navečer Gliformin 1 tabletu 1000 mg. Šećer ujutro na prazan stomak, prije i nakon jela i prije spavanja gotovo je isti - od 5,4 do 6, ali težina se ne smanjuje.
Moram li u svom slučaju preći na inzulin? Ako da, u kojim dozama?
Hvala!

> težina se ne smanjuje

ostavi ga na miru

> Trebam li u svom slučaju
> prebacite se na inzulin?

Zdravo Imam 28 godina, visina 180 cm, težina 72 kg. Bolesna sam od dijabetesa tipa 1 od 2002. Inzulin - Humulin P (36 jedinica) i Humulin P (28 jedinica). Odlučio sam provesti eksperiment - da vidim kako će se moj dijabetes ponašati. Ujutro je, ne pijući ništa, izmerio šećer - 14,7 mmol / l. Ubrizgavao je inzulin R (3 jedinice) i nastavio ubrzano dalje, pio je samo vodu. Do večeri (18:00) izmjeren je šećer - 6,1 mmol / l. Nije mu ubrizgavao insulin. Nastavio sam piti samo vodu. U 22.00 mi je šećer već bio 13 mmol / L. Eksperiment je trajao 7 dana. Cijelo vrijeme posta popio je jednu vodu. Za sedam dana ujutro, šećer je bio oko 14 mmol / L. Do 18:00 pobijedio je inzulin Humulin R na normalnu vrijednost, ali već za 22 sata šećer je porastao na 13 mmol / l. Tokom cijelog perioda posta nije postojala hipoglikemija. Želio bih znati od vas razlog ponašanja mojih šećera, jer ništa nisam jeo? Hvala

Želio bih znati od vas razlog ponašanja mojih šećera

Hormoni stresa koji izlučuju nadbubrežne žlijezde uzrokuju šare šećera u krvi čak i tijekom posta. Zbog dijabetesa tipa 1 nemate dovoljno inzulina da biste ove glatke skokove izgladili.

Morate se prebaciti na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i što je najvažnije, proučiti i koristiti metode za tačno izračunavanje doza inzulina. Inače, krznena životinja je odmah iza ugla.

Činjenica je da su u početku, kad sam se razbolio, šećeri bili u granicama normale, a koštale su minimalne doze inzulina. Nakon nekog vremena, jedan „pametan doktor“ savetovao je metodu posta, a navodno se glad može izlečiti od dijabetesa. Prvi sam put gladovao 10 dana, drugi već 20. Šećer je gladovao oko 4,0 mmol / L, nije se dizao iznad, uopšte nisam ubrizgavao inzulin. Nisam liječio dijabetes, ali doziranje inzulina je smanjeno na 8 jedinica dnevno. Istovremeno se poboljšalo i cjelokupno zdravlje. Nakon nekog vremena ponovo je stradao od gladi. Prije početka popila sam veliku količinu soka od jabuke. Bez ubrizgavanja inzulina, postao je gladan 8 dana. Tada nije bilo mogućnosti mjerenja šećera. Kao rezultat toga, hospitaliziran sam s acetonom u urinu +++, a šećerom 13,9 mmol / L. Nakon tog incidenta uopće ne mogu bez inzulina, bez obzira da li sam jeo ili ne. U svakom slučaju potrebno je probušiti. Recite mi, molim vas, šta se dogodilo sa mojim tijelom? Možda pravi razlog nisu hormoni stresa? Hvala

šta se dogodilo sa mojim tijelom?

Nisi pio dovoljno tekućine tokom posta, što je uzrokovalo da se stanje toliko pogoršalo, da je bila potrebna hospitalizacija

Dobar dan Trebam tvoj savjet. Mama boluje od dijabetesa tipa 2 već oko 15 godina. Sada ima 76 godina, visina 157 cm, težina 85 kg. Prije šest mjeseci, tablete su prestale održavati razinu šećera u normalu. Uzela je maninil i metformin. Početkom juna glikovani hemoglobin bio je 8,3%, a sada u septembru 7,5%. Pri mjerenju glukometrom šećer je uvijek 11-15. Nekad je bio prazan želudac 9. Biohemija krvi - pokazatelji su normalni, osim holesterola i TSH lagano povećanih. Endokrinolog je majku prebacio na inzulin Biosulin N 2 puta dnevno, ujutro 12 jedinica, uveče 10 jedinica, a takođe je manipulisane tablete ujutro i naveče prije jela. Unosimo insulin nedelju dana, dok šećer "pleše". To se događa 6-15. U osnovi, pokazatelji 8-10. Pritisak se periodično povećava na 180 - liječi se Noliprel forteom. Noge se neprestano provjeravaju zbog pukotina i čireva - dok je sve u redu. Ali noge me boli.
Pitanja: Da li je moguće da se u njenoj dobi strogo pridržava dijeta s niskim udjelima ugljikohidrata? Zašto šećer „skače“? Nepravilna tehnika umetanja, igle, doza? Ili bi tek trebalo doći vrijeme za normalizaciju? Netačno izabrani insulin? Stvarno se radujem vašem odgovoru, hvala.

je li moguće da se u njenoj dobi striktno pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata?

To ovisi o stanju njenih bubrega. Za više informacija pogledajte članak „Dijeta za bubrege koji imaju dijabetes”. U svakom slučaju, prebacite se na ovu dijetu ako ne želite ići majčinim putem.

Jer ne radite sve kako treba.

Pratimo sva uputstva endokrinologa - ispostavilo se da doktor piše pogrešan tretman?

Kako to učiniti ispravno? Izuzeti maninil, dodati inzulin?

Propisuje li liječnik pogrešno liječenje?

Postoji čitav sajt o domaćim lekarima koji pogrešno leče dijabetes 🙂

Prije svega provjerite bubrege. Nadalje pogledajte članak o liječenju dijabetesa tipa 2 + injekcije inzulina su potrebne jer je slučaj zanemaren.

Odaberite odgovarajuću dozu inzulina kako je navedeno u člancima na web mjestu. Preporučljivo je koristiti odvojeno produžene i brze vrste inzulina, a ne ono što vam je propisano.

Hvala Mi ćemo proučavati.

Pozdrav, da li pravilno unosim inzulin ujutro 36 jedinica protafana, a navečer čak i actrapid za hranu 30 jedinica, preskočio sam šećer i sada ne pičim hranu, ali pijem je odjednom, pokucao sam 1 i šećer i jutros napravio bolji.

Zdravo. Moj suprug ima dijabetes tipa 2 od 2003. Suprug star 60 godina stalno je uzimao tablete raznih lijekova koje su preporučili ljekari (siofor, glukofag, pioglar, onglise,). Svake godine se liječio u bolnici, ali je šećer stalno rasteo. U posljednje 4 godine, šećer je bio iznad 15 i dostigao je 21. Za inzulin nisu prenijeli svoj, bio je 59. Tijekom proteklih 1,5 godina izgubio sam 30 kg kada sam uzimao Victozu (ubrizgavao ga u trajanju od 2 godine) kako mi je propisao liječnik. I uzeo sam onglise i glikofag 2500. Šećer nije pao ispod 15. Sljedeći tretman u novembru propisao je inzulin ACTRAPID u 8 jedinica 3 puta dnevno, a noću LEVOMIR 18ED. U bolnici je otkriven aceton +++ na pozadini cijelog liječenja, on je oklijevao. Propisano je 15 jedinica s tragovima acetona i šećera. Aceton se stalno drži unutar 2-3 (++) Pije vodu dnevno 1,5-2 litre. Prije tjedan dana, ponovo su se obratili za konsultacije u bolnici, umjesto Actrapida propisano je NOVO RAPID i dozu bi trebali pokupiti sami, a doktor aceton ne bi trebao obratiti pažnju na aceton. Moj muž se ne osjeća dobro. Vikendom želimo preći na NOVO RAPID. U kojoj dozi mi možeš reći. Bio bih vrlo zahvalan. Muž nema loše navike.

Što znači smisao prehrane sa niskim udjelom ugljikohidrata? Kakve gluposti? Ja sam dijabetičar tipa 1 sa 20 godina iskustva. Dopuštam sebi da jedem sve! Mogu pojesti kolač za palačinke. Samo radim više inzulina. I šećer je normalan. Razjasni mi tvoju dijetu s malo ugljikohidrata, objasni?

Dobar dan
Imam 50 godina. 4 godine dijabetes tipa 2. Bila je hospitalizirana sa šećerom 25 mmol. Objava: 18 jedinica lantusa noću + metformin 0,5 mg 3-4 tablete dnevno uz obroke. Nakon uzimanja ugljikohidrata (voća, na primjer), dolazi do redovitih perutanja u predjelu potkoljenice i to mi se zapravo ne sviđa. Ali mislio sam da je bez ugljenih hidrata potpuno nemoguće, pogotovo bez voća nema vitamina. Šećer ujutro ne prelazi 5 (5 je izuzetno rijetko, radije oko 4), često ispod norme 3,6-3,9. nakon jela (nakon 2 sata) do 6-7. Kada sam prekršio dijetu bilo je i do 8-9 puta.
Recite mi kako mogu shvatiti u kojem se smjeru krećem ako potpuno odustanem od ugljikohidrata - smanjim tablete ili inzulin? i kako to učiniti ispravno u mojoj situaciji? Liječnici zaista ne žele ništa učiniti. Hvala unaprijed.

Bolestan sam od T2DM već 30 godina, ujutro unosim Levemir 18 jedinica, a uveče pijem metformin + glimepirid 4 ujutro + Galvus 50 mg 2 puta, a šećer ujutro 9-10, tijekom dana 10-15. Postoji li neki drugi režim sa manje tableta? dnevni liječnik sa inzulinom ne preporučuje glikovani hemoglobin 10

Zdravo Imam dijabetes tipa 2. Imam 42 godine i težim 120 kg. visina 170. Liječnik mi je propisao terapiju inzulinom prije jela 12 jedinica Novorapid, a noću 40 jedinica Tujeo. Šećera tokom dana manje od 12 se ne događa. Ujutro 15-17. Imam li pravi tretman i što možete savjetovati

Dobar dan Ako možete saznati je li meni propisano ispravno liječenje prema analizi C-peptida, rezultat 1,09, inzulin 4,61 µmE / ml, TSH 1,444 µmE / ml, glikohemoglobin 6,4% glukoza 7,9 mmol / L, ALT 18,9 U / L Holesterol 5,41 mmol / L, Urea 5,7 mmol / L Kreatinin 82,8 µmol / L, AST 20,5 u urinu sve je u redu.Glimepirid je propisan 2 g ujutro Metformin 850 uveče, Tioktična kiselina u trajanju od 2 do 3 mjeseca sa povećanjem šećera, dodajte 10 mg mg za trenutno je 8-15 šećera 5,0 ako ne jedem ništa pola dana. Visina 1,72 težine od 65 kg, bila je 80 kg. hvala ti

Korektiv Bolus

Kao što se sjećate, faktor osjetljivosti na inzulin koristi se za izračunavanje korektivnog bolusa, koji određuje koliko će se glukoza u krvi smanjiti unošenjem jedne jedinice inzulina. Na primjer, faktor osjetljivosti na inzulin od 10 pokazuje da će se, kada se primijeni jedna jedinica inzulina, glukoza u krvi smanjiti za 10 mmol / L.

Da bi se procijenila učinkovitost korektivnog bolusa, mjeri se glukoza u krvi prije primjene inzulina i nakon 2 i 4 sata (vrijeme glavne akcije inzulina) nakon primjene. S pravom dozom korektivnog bolusa, razina glukoze u krvi nakon 2 sata smanjuje se za oko 50% od očekivanog smanjenja, a na kraju glavnog trajanja djelovanja inzulina razina glukoze bi trebala biti u ciljanom rasponu (razina glukoze u krvi na postizanje koje ciljate).

Provjerite korektivni bolus:

  • Korekcijski bolus izračunava se na osnovu faktor osjetljivosti na inzulin(PSI)
  • Izmerite glukozu u krvi 2 i 4 sata nakon korektivni bolus (KB)
  • Procijenite KB za hiperglikemiju i odsutnost drugih bolusa i obroka u posljednja 3-4 sata
  • S pravom dozom KB, razina glukoze u krvi:

- 2 sata nakon primjene smanjuje se za oko 50% od očekivanog smanjenja,
- 4 sata nakon primjene je u ciljnom rasponu

Grafikon prikazuje kako približno nivo glukoze u krvi treba da se smanji nakon primene.

Slika 1. Normalno smanjenje glukoze u krvi (GC) nakon primjenekorektivni bolus

Pretpostavimo da u 9:00 osoba ima razinu glukoze u krvi od 12 mmol / L s ciljanim rasponom od 6 do 8 mmol / L i PSI od 5. Ubrizgavao je jednu jedinicu korektivnog bolus inzulina (nije bilo unosa hrane), a nakon 2 sata nivo glukoze u krvi smanjena na 6,5 ​​mmol / L, a nakon 4 sata u 13:00, razina glukoze u krvi bila je ispod ciljanog raspona i iznosila je 4 mmol / L.

U ovom slučaju, niska glukoza u krvi na kraju glavnog djelovanja korektivnog bolusa ukazuje na višak korektivnog bolusa, a u postavkama bolus kalkulatora morate povećati PSI za 10-20% na 5,5-6, tako da će sljedeći put crpka predložiti u istoj situaciji ubrizgajte manje inzulina.

Slika 2. KB - korektivni bolus, PSI - faktor osjetljivosti na inzulin

U drugom slučaju, 4 sata nakon primjene korektivnog bolusa, glukoza u krvi je bila iznad ciljanog raspona. U ovoj situaciji, faktor osjetljivosti na inzulin mora se smanjiti tako da se ubrizgava više inzulina.

Slika 3. KB - korektivni bolus

Prehrambeni bolus

Da bi se izračunao bolus za hranu, koristi se koeficijent ugljikohidrata. Procjena danog bolusa za hranu zahtijevat će mjerenje glukoze u krvi prije jela, 2 i 4 sata nakon jela. Uz dovoljnu dozu namirnice s hranom, vrijednosti glukoze u krvi na kraju glavnog djelovanja inzulina, nakon 4 sata, trebaju biti unutar izvorne vrijednosti prije jela. Lagano povećanje glukoze u krvi dopušteno je 2 sata nakon primjene bolusa za hranu, to je zbog kontinuiranog djelovanja inzulina u ovom trenutku, jer s indeksima glukoze u krvi jednakim početnim dolazi do daljnjeg smanjenja glukoze u krvi, što može dovesti do hipoglikemije.

Provjerite bolus za hranu:

  • Bolus za hranu izračunava se na osnovu omjer ugljikohidrata (UK)
  • Izmjerite glukozu u krvi prije jela, 2 i 4 sata nakon jela
  • S pravom dozom PB-a, očitamo razinu glukoze u krvi:

- 2 sata nakon jela 2-3 mmol / l više od prvobitne vrijednosti,
- 4 sata nakon jela unutar originalne vrijednosti

Slika 4. Normalno smanjenje HA nakon primjene bolusa za hranu (BE). UK - koeficijent ugljikohidrata; BE - bolus hrane

Korekcija ugljenih hidrata

Ako je 2 sata nakon obroka, razina glukoze u krvi je:

  • povećana za više od 4 mmol / l u usporedbi s razinom prije obroka - povećajte Britaniju za 10-20%,
  • smanjena za više od 1-2 mmol / l u odnosu na razinu prije jela - smanjite UK za 10-20%

Slika 5. BE - prehrambeni bolus

Zamislite da je nakon davanja bolusa hrane u 5 jedinica u 9:00, nakon 2 sata, glukoza u krvi bila veća za 2 mmol / l, a nakon 4 sata, glukoza u krvi bila je znatno niža nego prije jela. U ovom slučaju je bolus za hranu bio pretjeran. Omjer ugljikohidrata mora se smanjiti tako da bolusni kalkulator računa manje inzulina.

Slika 6. BE - prehrambeni bolus

U drugom slučaju, pokazalo se da je glukoza u krvi 4 sata nakon obroka viša od početnih vrijednosti, što ukazuje na nedostatak bolusa za hranu. Neophodno je povećati koeficijent ugljikohidrata kako bi doza inzulina izračunata bolusnim kalkulatorom bila veća.

Kada kombinirate korektivni bolus i bolus za hranu (na primjer, s visokom razinom glukoze u krvi prije obroka), vrlo je teško procijeniti ispravnu dozu svakog bolusa, stoga se preporučuje procjena korektivnog bolusa i bolusa za hranu samo ako se ti bolusi primjenjuju odvojeno.

Procijenite dozu korektivnog bolusa i bolusa za hranu samo kad se daju odvojeno jedan od drugog.

Šta utiče na bolusni inzulin u hrani?

Količina inzulina po obroku ili "hrana za bol" kod svake osobe ovisi o nekoliko faktora. Prije svega, naravno, to je količina ugljikohidrata koju je osoba uzela ili će je uzimati, kao i individualni omjer između ugljikohidrata i inzulina - koeficijenta ugljikohidrata. Koeficijent ugljikohidrata u pravilu se mijenja tokom dana. Većina ljudi koji imaju dijabetes imaju ga i višim ujutro, a nižim uveče. To je zbog činjenice da je u prvoj polovici dana nivo kontransularnih hormona veći, što smanjuje efikasnost primijenjenog inzulina.

Drugi važan faktor koji utiče na bolusni inzulin je sastav hrane. Možete se zapitati: zašto, jer bolus ovisi o količini pojedenih ugljikohidrata? Unatoč činjenici da sastav hrane ne utječe izravno na količinu inzulina koja se daje, to će u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko brzo i koliko dugo će hrana povećati glukozu u krvi.

Tabela 1. Učinak glavnih komponenti hrane na glukozu u krvi

Zašto je važno razmotriti sastav hrane? Različita hrana, čak i s istom količinom ugljikohidrata, može povećati glukozu u krvi na različite načine. Brzina porasta glukoze u krvi nakon jela u velikoj mjeri ovisi o brzini oslobađanja želuca iz hrane, što zauzvrat u velikoj mjeri ovisi o sastavu hrane, kao i nekoliko drugih faktora. Da bi se postigla bolja kontrola dijabetesa, moraju se uzeti u obzir ovi faktori kako bi se postigla optimalna glukoza u krvi nakon jela.

Tabela 2. Šta utječe na brzinu porasta glukoze u krvi nakon jela

Zdrava gušterača izlučuje inzulin, ovisno o tome kako se isporučuje glukoza: ako glukoza polako ulazi u krvotok, gušterača izlučuje inzulin postepeno; ako ugljikohidrati brzo stignu, gušterača odmah izlučuje velike količine inzulina.

Kada koristite olovke za štrcaljke, jedini mogući način davanja inzulina je davanje cele doze inzulina odjednom ili podeljena na nekoliko delova, što može biti nezgodno i uzrokovati dodatne nelagodnosti. Kada koristite inzulinsku pumpu, pojavljuje se više mogućnosti zbog prisutnosti različitih vrsta bolus aplikacije i nepostojanja potrebe za injekcijama.

Vrste Boluses

Po prirodi uvoda, postoji nekoliko vrsta bolusa (bez obzira da li je hrana bolusna ili korektivna). Glavni zadatak različitih vrsta bolusne primjene inzulina je usklađivanje sastava hrane (njegovim utjecajem na brzinu i trajanje povećanja glukoze u krvi), trajanje obroka i primijenjeni inzulin. U gotovo svim modelima inzulinskih pumpi postoje tri vrste primjene bolusa: standardni bolus, produženi bolus, dvostruki bolus.

Tabela 3. Vrste otapala


Dvostruki bolus (dvostruki val)

Ova vrsta bolusa kombinacija je prethodna dva (otuda naziv „kombinovani”), odnosno, dio inzulina ubrizgava se odmah, a dio se ubrizgava postepeno tokom određenog vremena. Prilikom programiranja ove vrste bolusa potrebno je postaviti ukupnu količinu inzulina, količinu inzulina koju morate unijeti odmah (prvi val) i trajanje drugog talasa. Ova vrsta bolusa može se koristiti pri uzimanju kombinirane hrane s visokim udjelom masti i lako probavljivih ugljikohidrata (pica, prženi krompir).

Kada koristite dvostruki bolus, ne distribuirajte više rastezanje vala
50%, a trajanje drugog talasa postavljeno je više od 2 sata.

Količina inzulina u prvom i drugom talasu, kao i trajanje drugog talasa, ovise o prirodi hrane, nivou glukoze u krvi prije jela i drugim faktorima. Trebat će vam praksa da biste pronašli optimalne postavke dvovalnog bolusa. Prvi put se ne preporučuje ubrizgavanje više od 50% ukupne doze inzulina u drugi val, a trajanje njegove primjene treba postaviti više od 2 sata. Vremenom, možete odrediti optimalne parametre za vas ili vaše dete koji će poboljšati glukozu u krvi nakon jela.

Superbolus

Superbolus - ovo je unošenje dela bazalnog insulina u obliku dodatnog bolusnog inzulina, dok se ponuda bazalnog inzulina potpuno zaustavlja ili smanjuje.

Povećanje doze bolusnog inzulina zahvaljujući bazalnom može biti korisno kada je potrebno brže djelovanje inzulina. Superbolus se može uvesti u hranu, na primjer, u slučaju obroka sa visokim glikemijskim indeksom ili u slučaju „brze“ hrane.

Slika 7. Superbolus za hranu

Nakon uzimanja "brze" hrane i standardnog bolusa od 6 jedinica po obroku, glukoza u krvi raste više od 11 mmol / l. U tom slučaju osnovna stopa tijekom 2 sata nakon jela je 1 U / sat. Da bi se uveo superbolus, moguće je uključiti VBS 0% na dva sata, a za to vrijeme se neće primjenjivati ​​2 jedinice inzulina. Ovim 2 PIECES insulina treba dodati bolus hrane (6 + 2 PIECES). Zahvaljujući superbolusu od 8 jedinica, porast glukoze u krvi nakon jela bit će primjetno manji nego kod običnog bolusa.

Takođe, superbolus se može uvesti radi korekcije visokim nivoom glukoze u krvi kako bi se glukoza u krvi što pre smanjila na ciljne vrednosti.

Slika 8. Korekcija superbolusa

Da bi se primijenio superbolus, bazna doza je isključena (VBS - privremena bazalna stopa 0%) u trajanju od dva sata. Doza inzulina koja se ne primjenjuje u tom vremenu brzinom od 1 U / sat bit će 2 U. Ovaj bazalni inzulin se dodaje korektivnom bolusu. Korekcijska doza inzulina za određenu razinu glukoze u krvi je 4 PIECES, tako da će superbolus biti 6 PIECES (4 + 2 PIECES). Uvođenje superbolusa brže će smanjiti glukozu u krvi i postići ciljeve za manje vremena u odnosu na standardni bolus.

Imajte na umu da se kod upotrebe superboliusa svi ubrizgani inzulin smatraju aktivnim, uprkos činjenici da je njegov dio u stvari osnovna doza. Imajte to na umu pri uvođenju sljedećeg bolusa.

I.I. Djedice, V.A. Peterkova, T.L. Kuraeva D.N. Laptev

Pogledajte video: STA JE TO - PESMA ZA DECU LJUBIMAC MOJ (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar