Kako koristiti klorheksidin kod kuće

Lijek Chlorheksidin bigluconate dostupan je u obliku otopine za lokalnu i vanjsku upotrebu. Otopina je prozirna, nema boje i mirisa, dostupna je u bocama od polimernog materijala, na kraju opremljenog vrhom, zapremine 100 ml i 500 ml. rastvor je dostupan u dozi od 0,05% i 20%, a 1 ml lijeka sadrži aktivni sastojak klorheksidin biglukonat 0,5 mg, odnosno 0,2 g.

Indikacije za upotrebu

Otopina klorheksidin biglukonata koristi se topički i eksterno u mnogim područjima medicine. Lijek je antiseptik širokog spektra koji štetno djeluje na gram-pozitivnu i gram negativnu floru, gljivice, viruse. Glavne indikacije za upotrebu lijeka su:

  • bolesti orofarinksa i ENT organa (lokalni) - prevencija komplikacija nakon vađenja zuba, stomatitis, glositis, faringitis, tonzilitis, uključujući hronični, gingivitis, tonzilitis, parodontitis, sinusitis, sinusitis, otitis, rinitis,
  • oboljenja ženskog genitalnog područja - erozija grlića maternice, vaginalni kolpitis, mliječ, trihomonijaza kao dio složene terapije, vulvovaginitis, vulvitis, kao i za prevenciju sprečavanja gonoreje, sifilisa, trihomonijaze,
  • izvana - tretiranje ogrebotina, rana, trljanje kože aknama ili osipima, tretman opekotina, dezinfekcija upaljenih ili oštećenih područja kože,
  • dezinfekcija ruku i instrumenata prije kozmetičkih postupaka, manjih hirurških intervencija, pregleda pacijenta ili dijagnostičkih postupaka.

Otopina hlorheksidina može se koristiti i za dezinfekciju termometra, pipeta, stezaljki i vrhova fizioterapeutskih sredstava.

Doziranje i primjena

Otopina klorheksidin biglukonata upotrebljava se lokalno ili vanjski od 2 do 5 puta dnevno. Za liječenje sitnih ogrebotina, ogrebotina, posjekotina pamučno-gaznim tamponom umočenim u otopinu nježno obrišite zahvaćeno mjesto pokretom namakanja.

Za liječenje opekotina, slabo zacjeljujućih površina rana ili dubokih posjekotina, otopina se može koristiti pod okluzivnim preljevom, mijenjajući ga kako se suši, ali barem 3 puta dnevno. Ako se gnoj ispušta s površine rane, tada prije upotrebe otopine klorheksidina patološko područje treba nekoliko puta pažljivo obraditi otopinom hidrogen peroksida.

Za liječenje ginekoloških patologija vagine i grlića materice, otopina klorheksidina koristi se za tuširanje i tampone. Trajanje tijeka liječenja lijekovima određuje liječnik pojedinačno, ovisno o dijagnozi.

Kako bi se spriječio razvoj spolno prenosivih bolesti nakon seksualnog kontakta s nepoznatim partnerom, žena treba obojiti vaginu i liječiti vanjski genitalni trakt velikom količinom otopine klorheksidina.

Za obradu kozmetičkih i hirurških instrumenata, termometra, pipeta, posuda za pamučnu vunu i drugih stvari potrebna stvar se postavlja u otopinu klorheksidina na 10-60 minuta. Za obradu ruku dovoljno je dva puta ih oprati sapunom pod tekućom vodom i dva puta tretirati otopinom klorheksidina.

U stomatološkoj praksi otopina hlorheksidina koristi se za ispiranje usta, ispiranje zubne šupljine prije punjenja kanala i sprečavanje razvoja infekcije nakon vađenja zuba.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijek klorheksidin, ako je potrebno, može se koristiti za liječenje trudnica. Tijekom kliničkih ispitivanja nisu otkriveni teratogeni ili embriotoksični učinci lijeka na djetetovo tijelo, čak i ako se otopina koristi u prvim tjednima trudnoće.

Otopinu hlorheksidina trudnice mogu koristiti direktno 1-2 tjedna prije porođaja s ciljem da se očiste porođajni kanali i liječe kolpitis, vaginitis i grč.

Lijek Chlorheksidin bigluconte može se primijeniti izvana i lokalno dojiljama. Za to nije neophodno prekinuti dojenje.

Nuspojave

Lijek Chlorheksidin bigluconate pacijenti dobro podnose, ali kod osoba s povećanom osjetljivošću na otopinu, mogu se razviti alergijske reakcije:

  • crvenilo kože na mjestu primjene,
  • jak svrbež
  • oticanje kože na mjestu primjene lijeka,
  • urtikarija
  • piling i peckanje.

U pravilu ti fenomeni brzo prođu kad se područje kože tretira sapunom.

Predoziranje

Nisu zabilježeni slučajevi predoziranja s otopinom klorheksidina bigluconte, čak ni kod duže upotrebe.

Ako se otopina slučajno proguta unutar bilo kakvih ozbiljnih neželjenih reakcija nije došlo, ali pacijenti s preosjetljivošću na lijek mogu osjetiti mučninu i povraćanje. U tom slučaju se žrtvi preporučuje uzeti tablete aktivnog uglja ili popiti čašu mlijeka. Nema protuotrova.

Interakcija lijeka s drugim lijekovima

Lijek Chlorheksidin bigluconate gubi svoja ljekovita svojstva prilikom interakcije s anionskim spojevima, uključujući vodu sapuna. S obzirom na ove informacije, koža se prije upotrebe otopine klorheksidina ne smije oprati običnim alkalnim sapunom; u te svrhe, ako je potrebno, koristite deterdžente koji ne sadrže lužinu.

Otopina nije farmaceutski kompatibilna s kloridima, sulfatima, citratima, karbonatima. Ovom interakcijom lijekova neutralizira se terapeutski učinak klorheksidina, odnosno smanjuje se njegovo djelovanje.

Hlorheksidin biglukonat povećava osetljivost patogena na terapeutski efekat cefalosporina, kanamicina, neomicina.

Pri interakciji s etilnim alkoholom povećava se terapeutski učinak otopine klorheksidin biglukonata.

Rastvor hlorheksidin biglukonata ne narušava kontracepcijski efekat benzalkonijum hlorida, koji je deo kontracepcijskih pilula i vaginalnih krema.

Posebna uputstva

Hlorheksidin Bigluconate rastvor ne može se koristiti kao zaštita od spolno prenosivih bolesti. Otopina se koristi samo za smanjenje vjerojatnosti infekcije, tako da ako žena nije uvjerena u svog seksualnog partnera, tada se mora koristiti i kondom.

Lijek klorheksidin može se koristiti kao pomoćni lijek u liječenju zapaljenskih i zaraznih ginekoloških bolesti.

Otopina hlorheksidina može se koristiti za lečenje grla sa anginom, međutim, lek ne može zameniti antibiotsku terapiju.

Za bolesnike sklone teškim alergijskim reakcijama na koži, prije upotrebe otopine klorheksidin bigluconte treba obaviti test osjetljivosti. Da biste to učinili, mala količina rastvora nanosi se na unutrašnju površinu lakta ili na zglob. Ako se u roku od 15 minuta koža ne pocrveni i ne pojavi se svrbež i peckanje, tada se lijek može upotrijebiti za predviđenu svrhu.

Analozi rastvora hlorheksidina biglukonata

Analozi lijeka Chlorheksidin bigluconate su rješenja:

  • Slučajno rešenje,
  • Miramistin rastvor,
  • Jodnatni rastvor,
  • Betadine Solution.

Pažnja! Ovi lijekovi sadrže različite aktivne sastojke u sastavu, stoga prije zamjene klorheksidina jednim od ovih sredstava obavezno pažljivo pročitajte priložene upute.

Uvjeti za odmor i skladištenje

Otopina klorheksidin biglukonata izdaje se iz ljekarni bez recepta. Bočicu sa rastvorom čuvajte na tamnom mestu dalje od dece, na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni. Rok trajanja lijeka je 2 godine od datuma proizvodnje, nakon otvaranja boce otopina se mora upotrijebiti u roku od 6 mjeseci.

Šta je hlorheksidin

Vodena otopina lijeka sadrži hlorhekscidin biglukonat i namijenjena je za vanjsku upotrebu. Klorheksidin ima visoku baktericidnu aktivnost, efikasan je protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih sojeva, protozoja, mikrobnih spora, kao i protiv nekih virusa i gljivica.

Ulazeći u kemijsku interakciju s aktivnim skupinama na površini membrane patološke flore, hlorheksidin uzrokuje uništavanje potonjeg i smrt bakterijskih stanica.

Aktivnost lijeka raste s povećanjem temperature (ne višom od 100 0), u prisustvu etilnog alkohola. Uporedo sa jodnom otopinom, ne preporučuje se hlorheksidin. Prisutnost krvi, suppuracija u rani nije prepreka za liječenje, mada donekle smanjuje efikasnost lijeka.

Ima dug rok trajanja, jeftin je i izdaje se u ljekarnama bez recepta. Nema mirisa, ukusa, ne ostavlja ostatke i ne uzrokuje bol kada dospije na ranu, ne utječe na zarastanje rana i njihovog ožiljaka. Lista kontraindikacija i nuspojava je minimalan.

Liječenje rana i liječenje rana

Kožne lezije (rane, ogrebotine, ogrebotine) tretiraju se slabom otopinom klorheksidina. Ne zaustavlja krvarenje, stoga se, ako je potrebno, na ranu nanosi preljev pod pritiskom.

Pošto se kao rezultat tretiranja rane ne provodi samo površinska dezinfekcija, već i njeno hlađenje, otopina se koristi i za opekotine od 1-2 stepena.

Osušeni zavoji navlaže se vodenom otopinom, korjeni se tretiraju nakon uboda, probijanjem kako bi se spriječila suppuracija mjesta uboda, a koža nakon uklanjanja osipa.

Rekonstrukcija usne šupljine

Za dezinfekciju grla i nazofarinksa usta treba isprati slabom otopinom klorheksidina sa:

  • vađenje zuba
  • stomatitis
  • bolesti desni
  • tonzilitis i hronični tonzilitis
  • fistule i apscesi u usnoj šupljini

Koncentracija vode za ispiranje u usta ne smije biti veća od 0,25 mg / ml. Uz duže korištenje, primjećuje se zamračenje zubne cakline.

Stomatolozi preporučuju otopinu klorheksidina kao sredstvo za uklanjanje lošeg zadaha. Možete mu dodati 2-3 kapi aromatiziranog hrane ili kap esencijalnog ulja.

Trnusni nos liječi se ispiranjem sinusa slabom otopinom lijeka.

U ginekologiji

Rastvor leka se široko koristi u ginekologiji i akušerskoj praksi. Indikacije za upotrebu su:

  1. Liječenje i prevencija spolno prenosivih infekcija (klamidija, trihomonijaza, ureaplazmoza, sifilis, gonoreja, genitalni herpes, HIV).
  2. Kolpitis, vulvovaginitis, vaginoza bakterijske prirode.
  3. Sanacija genitalnog trakta.
  4. Liječenje genitalnog trakta u postoperativnom periodu.

Kod erozije grlića materice, otopina hlorheksidina koristi se za tuširanje. Postupak izvodi ležeći na leđima, raširenih nogu i savijenih u koljenima. Trajanje kursa je 5-7 dana.

Uz gutljaj i za prevenciju spolno prenosivih bolesti, vagine se stavljaju pamučni brisi namočeni u otopinu hlorheksidina. Takođe, protiv gljivica i seksualno prenosivih infekcija koristite vaginalni gel i čepiće sa hlorheksidinom.

Od akni i vrenja

Uz pomoć klorheksidina liječe se akne, akne, gnojni osipi, upale kože, gljivične infekcije izazvane gljivicama. Lijek možete upotrebljavati i u fazi stvaranja akni, i nakon otvaranja akni, proliva kod debridmana i sprečavanja upale.

Kod ekcema i raznih vrsta dermatitisa klorheksidin se ne preporučuje. Zloupotreba lijeka u drugim slučajevima može izazvati svrbež, ljuštenje, nove osipe.

Pod utjecajem klorheksidina povećava se osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.

Kako uzgajati klorheksidin

U ljekarnama se prodaje lijek različite koncentracije. Minimalna doza je 0,05%, a 0,1% su gotovi oblici, ne treba ih uzgajati, a 5% i 20% su koncentrati koje je potrebno razrijediti.

U tu svrhu koristi se destilovana ili prokuhana voda.

  1. 5% rastvor:
  • 0,4 ml leka se dovede u 200 ml sa vodom da se dobije 0,01%,
  • Donesite 2 ml lijeka sa vodom do 200 ml da biste dobili 0,05%,
  • 4 ml lijeka i 196 ml vode da se dobije 0,1%,
  • 8 ml klorheksidina i 192 ml vode da se dobije 0,2%,
  • 20 ml lijeka i 180 ml vode da se dobije 0,5%,
  • 40 ml lijeka i 160 ml vode - 1%,
  • 80 ml klorheksidina i 120 ml vode - 2%
  1. 20% rastvor:
  • da biste dobili 0,01% otopinu, potrebno je 0,1 ml leka i 199,9 ml vode,
  • za 0,05% potrebno je 0,5 ml klorheksidina i 199,5 ml vode,
  • 0,1% 1 ml lijeka i 199 ml vode,
  • 0,2% rastvora - 2 ml leka i 198 ml vode,
  • 0,5% rastvora - 5 ml leka i 195 ml vode,
  • 1% rastvor - 10 ml klorheksidina i 190 ml vode,
  • 2% rastvora - 20 ml leka i 180 ml vode,
  • 5% rastvora - 50 ml leka i 150 ml vode.

Klorheksidin je popularno, jeftino, efikasno i sigurno sredstvo koje je korisno imati u kućnoj ljekarni, ali uz produženu upotrebu trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste izbjegli nuspojave.

Farmakodinamika

Hlorheksidin biglukonat je dezinficijens i antiseptik. Lijek u odnosu na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije ima i baktericidne i bakteriostatičke efekte, ovisno o koncentraciji koja se koristi. Aktivan je protiv patogena spolno prenosivih infekcija (genitalni herpes, gardnerelloza), gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija (ureaplazmoza, klamidija, trihomonijaza, gonokok, bled treponema). Ne utječe na gljivice, mikrobne spore, oblike bakterija otpornih na kiseline.

Lijek je stabilan, nakon obrade kože (postoperativno polje, ruke) ostaje na njoj u maloj količini, dovoljnoj za očitovanje baktericidnog učinka.

U prisustvu različitih organskih tvari, sekreta, gnoja i krvi, zadržava svoju aktivnost (lagano smanjena).

U rijetkim slučajevima uzrokuje iritaciju kože i tkiva, alergijske reakcije. Nema štetan uticaj na predmete izrađene od metala, plastike i stakla.

Farmakokinetika

Karakterizacija klorheksidin biglukonata:

  • apsorpcija: iz gastrointestinalnog trakta se praktično ne apsorbuje, Cmax (maksimalna koncentracija u plazmi) nakon slučajnog gutanja 0,3 g lijeka postiže se nakon 30 minuta i iznosi 0,206 μg po 1 litri,
  • izlučivanje: 90% se izlučuje kroz creva, a manje od 1% izlučuje se bubrezima.

Otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu 0,2%, otopina za vanjsku upotrebu 0,05%

  • genitalni herpes, sifilis, gonoreja, trihomonijaza, ureaplazmoza, klamidija (za prevenciju seksualno prenosivih infekcija, najkasnije 2 sata nakon snošaja),
  • pukotine, ogrebotine (za dezinfekciju kože),
  • zaražene opekotine, gnojne rane,
  • gljivičnim i bakterijskim bolestima kože i sluzokože genitourinarnih organa,
  • alveolitis, parodontitis, afte, stomatitis, gingivitis (za navodnjavanje i ispiranje).

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu od 0,5%

  • rane i opekotine (za liječenje),
  • zaražene ogrebotine, pukotine na koži i otvorene sluzokože (za preradu),
  • sterilizacija medicinskog instrumenta na temperaturi od 70 ° C,
  • dezinfekciju radnih površina opreme i uređaja, uključujući termometre, za koje je termička obrada nepoželjna.

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu 1%

  • dezinfekciju uređaja, radnih površina medicinske opreme i termometra za koje je termička obrada nepoželjna,
  • tretman ruku hirurga i hirurškog polja pre operacije
  • dezinfekcija kože
  • opekotine i postoperativne rane (za liječenje).

Kontraindikacije

  • dermatitis
  • alergijske reakcije (rastvor za vanjsku upotrebu 0,05%),
  • pojedinačna netolerancija na komponente sadržane u lijeku.

Relativni (bolesti / stanja kod kojih je za imenovanje hlorheksidin biglukonata potreban oprez):

  • uzrasta dece
  • trudnoća
  • period dojenja

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu 5%

Lijek se koristi za pripremu alkohola, glicerina i vodenih rastvora s koncentracijama od 0,01 do 1%.

Kontraindikacije

  • dermatitis
  • alergijske reakcije (rastvor za vanjsku upotrebu 0,05%),
  • pojedinačna netolerancija na komponente sadržane u lijeku.

Relativni (bolesti / stanja kod kojih je za imenovanje hlorheksidin biglukonata potreban oprez):

  • uzrasta dece
  • trudnoća
  • period dojenja

Uputa za upotrebu hlorheksidin biglukonata: metoda i doziranje

Otopina klorheksidin biglukonata upotrebljava se topički, topički.

Otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu 0,2%, otopina za vanjsku upotrebu 0,05%

Na zahvaćenu površinu kože ili sluznice usne šupljine, genitourinarni organi pomoću navodnjavanja ili brisa nanose 5-10 ml lijeka i ostavljaju 1-3 minute. Višestruka primjena - 2-3 puta dnevno.

Kako bi se spriječile spolno prenosive bolesti, sadržaj bočice ubrizgava se u vaginu za žene (5–10 ml) ili u mokraćnu cijev za muškarce (2-3 ml), a za žene (1-2 ml) na 2-3 minute. 2 sata nakon zahvata preporučuje se ne mokrenje. Takođe, lek treba da tretira kožu genitalija, pubisa, unutrašnjih butina.

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu od 0,5%

5-10 ml lijeka u obliku ispiranja, aplikacije ili navodnjavanja nanosi se na zahvaćenu površinu kože ili sluznice i ostavi se 1-3 minute. Višestruka primjena - 2-3 puta dnevno.

Medicinska oprema i radne površine tretiraju se navlaženom otopinom čistom sunđerom ili natapanjem.

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu 1%

Koža postoperativnih rana tretira se rastvorom čistim tamponom.

Prije liječenja lijekom, ruke hirurga temeljno se operu sapunom i obriše na suho, nakon čega se isperu sa 20-30 ml otopine. Postoperativne rane liječe se čistim brisom.

Radne površine i medicinski instrument tretiraju se navlaženom otopinom čistom sunđerom ili natapanjem.

Rješenje za lokalnu i vanjsku upotrebu 5%

Razrjeđivanje koncentrata provodi se na temelju izračuna koncentracije pripremljene otopine.

Nuspojave

Tokom upotrebe hlorheksidin biglukonata, moguća je fotosenzibilizacija, dermatitis, suvoća i svrbež kože, alergijske reakcije. U liječenju patologija usne šupljine moguće su smetnje ukusa, taloženje tartara, bojenje zubne cakline. Nakon korištenja otopine 3-5 minuta moguća je ljepljivost kože ruku.

Interakcija lijekova

Klorheksidin biglukonat je farmaceutski nespojiv s alkalijama, sapunom i drugim anionskim spojevima (karboksimetil celuloza, gumi arabic, koloidi), kompatibilan je s agensima koji uključuju kationsku grupu (cetrimonijum bromid, benzalkonijev klorid).

Hlorheksidin biglukonat povećava osetljivost bakterija na cefalosporine, neomicin, kanamicin, hloramfenikol. Njegova efikasnost povećava etanol.

Analozi klorheksidin biglukonata su hlorheksidin, heksikon i amident.

Klorheksidin biglukonat: cijene u internetskim ljekarnama

Klorheksidin biglukonat 0,05% otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu 100 ml 1 kom.

CHLORGEXIDINE BIGLUCONATE 0,05% 100ml rastvor des. lijek (20%)

Klorheksidin biglukonat 0,05% 0,05% dezinficijens 100 ml 1 kom.

CHLORGEXIDINE BIGLUCONATE 0,05% 100ml rastvor za lokalnu i vanjsku upotrebu plastika

Klorheksidin biglukonat 0,05% otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu 100 ml 1 kom.

CHLORGEXIDINE BIGLUCONATE 0,05% 100ml otopina stakla

CHLORGEXIDINE BIGLUCONATE 0,05% 100ml rastvor za lokalnu i vanjsku upotrebu plastika

Klorheksidin biglukonat 0,05% otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu 100 ml 1 kom.

CHLORGEXIDINE BIGLUKONAT 0,05% 100 ml otopina za lokalnu i vanjsku upotrebu sa urološkom mlaznicom

Chlorheksidin bigluconate sprej 0,05% 100ml *

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Prosječni životni vijek lefti je manji od pravaša.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Tokom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vati. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku pojavljivanja zanimljive misli nije daleko od istine.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Riblje ulje je poznato već decenijama, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Uputa za upotrebu Hlorheksidin Bigluconate 0,05, doziranje

Otopina se koristi vanjski ili vanjski 2 do 5 puta dnevno. Za liječenje sitnih ogrebotina, ogrebotina, posjekotina pamučno-gaznim tamponom umočenim u otopinu nježno obrišite zahvaćeno mjesto pokretom namakanja.

Za liječenje opekotina, slabo zacjeljujućih površina rana ili dubokih posjekotina, otopina se može koristiti pod okluzivnim preljevom, mijenjajući ga kako se suši, ali barem 3 puta dnevno. Ako se gnoj ispušta s površine rane, tada prije upotrebe otopine područje treba nekoliko puta pažljivo tretirati s otopinom hidrogen peroksida.

Za liječenje ginekoloških bolesti vagine i grlića materice, otopina hlorheksidina Bigluconate koristi se za tuširanje i tampone. Trajanje tijeka liječenja lijekovima određuje liječnik pojedinačno, ovisno o dijagnozi.

Za prevenciju spolno prenosivih bolesti lijek je efikasan ako se koristi najkasnije 2 sata nakon seksualnog odnosa. Pomoću mlaznice stavite sadržaj bočice u mokraćnu cijev za muškarce (2-3 ml), žene (1-2 ml) i u vaginu (5-10 ml) na 2-3 minute. Za obradu kože unutrašnjih površina bedara, pubisa, genitalija. Nakon postupka, ne urinirajte 2 sata.

Složeno liječenje uretritisa i uretroprostatitisa provodi se ubrizgavanjem 2-3 ml 0,05% -tne otopine klorheksidin biglukonata 1-2 puta dnevno u uretru, tečaj je 10 dana, postupci se propisuju svaki drugi dan.

Hlorheksidin Bigluconate Gargle

U ENT praksi koristi se za tonzilitis, faringitis, tonzilitis. Gargle s anginom sa otopinom 0,2% ili 0,5%.

Prije upotrebe klorheksidina za ispiranje grla, preporučuje se temeljito ispiranje usta toplom vodom. Dalje, grljenje sa anginom glasi ovako: trebalo bi uzeti 10-15 ml (oko jedne kašike) otopine, koja može grgnuti oko 30 sekundi. Možete ponoviti takve radnje još jednom.

Nakon ispiranja, poželjno je 1 sat ne uzimati hranu ili tečnost. Kako isprati grlo klorheksidinom, kao i koliko puta dnevno trebate obaviti ovaj postupak za grlo, reći će liječnik, uzimajući u obzir pojedinačne simptome.

Ako se ispiranje usta osjeća kao peckanje, onda, najvjerovatnije, otopina ima previsoku koncentraciju. Najviša dopuštena koncentracija nije veća od 0,5%.

Posebna uputstva

Ostaje aktivan u prisustvu nečistoće krvi i organskih tvari.

Izbjegavajte kontakt s očima (osim posebnog oblika doziranja namijenjenog za pranje očiju) kao i kontakt s meningima i slušnim živcem.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja hlorheksidin Bigluconate 0,05:

  • Alergijske reakcije - osip na koži, suva koža, svrbež, dermatitis, ljepljivost kože ruku (u roku od 3-5 minuta), fotoosjetljivost.
  • U liječenju gingivitisa - bojenje cakline zuba, taloženje tartara, poremećaj ukusa.

Kontraindikacije

Klorheksidin Biglukonat 0,05 je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • preosjetljivost na hlorheksidin.

Otopina se ne preporučuje u kombinaciji s jodom.

Predoziranje

U slučaju slučajnog gutanja, praktično se ne apsorbira (ispiranje želuca treba obaviti upotrebom mlijeka, sirovog jajeta, želatine).

Po potrebi se provodi simptomatsko liječenje.

Analozi klorheksidina Bigluconate 0,05, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, hlorheksidin Bigluconate 0,05 možete zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Slično u akciji:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se na upute za uporabu klorheksidin Bigluconate 0,05, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: otopina klorheksidina biglukonata 0,05% 100ml - od 15 do 18 rubalja, prema 702 ljekarni.

Čuvajte na mjestu zaštićenom od svjetlosti i vlage na temperaturama do 25 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 2 godine.

Uslovi odmora iz ljekarni - bez recepta.

3 komentara za “Chlorheksidine Bigluconate”

Super stvar, sviđa mi se. Obično sama koristim sredstvo za ispiranje usta, ali ponekad me sin ispere i kada počne crvenilo ili znojenje. Savjet iskusnih: ne treba ga razrjeđivati, jedna kašika klorheksidina u čistom obliku otprilike dva puta i sve prođe.

Klorheksidin biglukonat koristim za nanošenje kreme za područje oko očiju svaki put prije nanošenja, uvijek nosim bočicu sa sobom u torbi (ponekad hranim mačke na ulici, a zatim njegujem ruke kako ne bih donio isti konjuktivitis svojim mačkama) .

Obrišem lice ovim rješenjem nakon što pritisnem crne tačkice. Naravno, pokušavam da zračim cijelu stvar, sada sam započeo metrogil, ali ruke me svrbe. A ako se nosite s hlorheksidinom, onda neće biti komplikacija, sve prolazi vrlo brzo.

Pogledajte video: FIKSNI APARATIĆFIKSNA PROTEZA- preporuke za oralnu higijenu I suradnja s MakeupRSaveti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar