Opis, karakterizacija i funkcija hormona pankreasa

Gušterača je konvencionalno podijeljena na endokrini i egzokrini dio koji u tijelu obavljaju određene funkcije (proizvodnja želudačnog soka koji sadrži sve potrebne enzime).

Endokrini dio gušterače sastoji se od takozvanih "otočića Langerhansa" koji sudjeluju u odvajanju proizvedenih hormona potrebnih za potpuno razgradnju hrane.

Opće stanje probavnog sustava ovisi o radu gušterače, jer se u sustavu sa sistematskim poremećajima razvijaju ozbiljne bolesti (pankreatitis, ciroza, kamenje u žučnom mjehuru).

Hormoni pankreasa i njihove funkcionalne osobine

Glavni hormon koji proizvodi gušterača je inzulin, koji kontrolira razinu šećera u krvi, jer s sistematskim kršenjem procesa cijepanja nastaje bolest poput dijabetes melitusa.

U ovom slučaju tijelo proizvodi niz drugih hormona:

Dugo se C-peptid smatrao zasebnim hormonom, ali nedavna istraživanja pokazala su da je riječ o mikročesticama inzulina. Tkivo gušterače sadrži supstance poput centropneina, vagotonina.

Funkcionalne karakteristike hormona:

  • Proizvodnja glukagona provode se posebne alfa ćelije. Ovaj hormon je neophodan za povećanje glukoze u krvi,
  • Inzulin proizvode beta ćelije i osmišljen je za kontrolu nivoa šećera u krvi,
  • Somatostatin je predstavljen delta ćelijama (oko 10%). Hormon koordinira egzokrine i endokrine aktivnosti gušterače,
  • Proizvodnjom polipeptida pankreasa provode se PR stanice. Hormon je odgovoran za pravilan odljev žuči i sudjelovanje u procesu metabolizma proteina,
  • Gastrin izlučuje G-ćelije i regulator je normalnog rada želuca, jer utiče na komponente želudačnog soka (interakcija regulacije volumena kiseline i pepsina).

Kliničke implikacije hormona pankreasa

Svi hormoni koje proizvodi gušterača su od velikog značaja i obavljaju niz važnih funkcija za tijelo. Stoga su u nastavku detaljniji svi predstavnici s opisom njihovih glavnih karakteristika.

Insulin se smatra glavnim hormonom gušterače, koji je odgovoran za proces asimilacije šećera sljedećim mehanizmom:

  • Aktivacija ćelijskih struktura, što dovodi do bolje apsorpcije glukoze,
  • Poticanje procesa glikolize (pravilna oksidacija glukoze),
  • Očito usporavanje glukoneogeneze (provođenje biosinteze glukoze iz tvari koje nisu ugljikohidratnog porijekla u obliku glicerola, mliječne kiseline),
  • Poboljšanje unosa i asimilacije hranljivih sastojaka u tijelu (fosfata, kalijuma, magnezijuma).

Sinteza proteina se poboljšava, a hidroliza usporava, što dovodi do uklanjanja deficita proteina i dobre apsorpcije supstanci proteinskog porekla. Normalizacija nivoa glukoze u krvi sprečava razvoj ateroskleroze, pojavu viška holesterola i ulazak masnih kiselina u cirkulacijski sistem.

Glukagon je hormon koji ima suprotne funkcije u odnosu na inzulin (povećanje glukoze u krvi). Ova svojstva pružaju se zbog postojanja sljedećih funkcija:

  • Aktivacija glukoneogeneze (dobijanje glukoze iz proizvoda koji su bez ugljikohidrata po poreklu),
  • Pojačana aktivnost enzima, što dovodi do raspada masti i primanja više energije
  • Propad glikogena, uslijed kojeg proizvod propada tvar, ulazi u cirkulacijski sustav.

Glukagon ima peptidno poreklo, tako da promena ovog pokazatelja negativno utiče na mnoge vitalne sisteme u telu.

Somatostatin

Ovaj hormon proizvodi gušterača i spada u grupu peptida. Njegova glavna svrha je suzbijanje sinteze glukagona, inzulina, tirotropnih jedinjenja.

S naglim padom nivoa hormona, opažaju se ozbiljne nepravilnosti u probavnom traktu zbog smanjenog lučenja enzima koji su odgovorni za odliv žuči. Somatostatin se široko koristi u farmakologiji za proizvodnju lijekova koji krše sintezu hormona rasta.

S povećanom razinom somatostatina u tijelu, može se razviti patološko stanje poput akromegalije (značajno povećanje određenih veličina dijelova tijela). U nekim slučajevima dolazi do patoloških promjena u unutrašnjim organima. Hormoni igraju važnu ulogu u organizmu, jer nivo u krvi kontrolira rad mnogih potrebnih procesa.

Polipeptid pankreasa

Polipeptid pankreasa je hormon koji je otkriven nedavno i još nije u potpunosti istražen. Sinteza spoja odvija se tokom obroka uz sadržaj masti, proteina i ugljikohidrata.

Funkcija hormona:

  • Smanjenje količine tvari koje se stvaraju probavnim enzimima,
  • Smanjenje mišićnog tonusa žučne kesice,
  • Prevencija prekomjernog oslobađanja tripsina i žuči.

Uz nedostatak polipeptida pankreasa u tijelu se prekidaju metabolički procesi, što dovodi do stvaranja različitih bolesti.

Vaso-intenzivni peptid

Značajka ovog hormona je mogućnost dodatne sinteze ćelijama kičmene moždine i mozga, tankog crijeva i drugih organa. Glavne funkcije:

  • Normalizacija procesa kao što su sinteza glukagona, somatostatina, pepsinogena,
  • Usporavanje procesa apsorpcije tekućinom iz crijevnih zidova,
  • Aktivacija bilijarnog procesa,
  • Proizvodnja enzima pankreasa
  • Poboljšanje gušterače zahvaljujući sintetizovanim bikarbonatima.

Vazointenzivni peptid određuje normalizaciju cirkulacije krvi na zidovima različitih unutrašnjih organa.

Glavna funkcija Amilina je povećati nivo monosaharida, što dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi. Hormon osigurava biosintezu glukagona, proizvodnju somatostatina, normalizaciju vitalnih sistema i neophodan je za život tijela.

Centropnein

Hormon koji proizvodi gušterača i odgovoran je za povećanje lumena u bronhijama i aktiviranje respiratornog centra. Spoj pomaže poboljšati oksigenaciju kisika u kombinaciji sa hemoglobinom.

Hormon koji se sintetiše u želucu i gušterači. Gastrin omogućava normalizaciju probavnog procesa, aktivira sintezu proteolitičkog enzima i povećava kiselost želuca.

Gastrin omogućava stvaranje takozvane crevne faze tokom varenja. Ovo se stanje postiže povećanjem sinteze sekreina, somatostatina i drugih hormona peptidnog porijekla.

Funkcije vagotonina zasnivaju se na normalizaciji šećera u krvi i ubrzavanju cirkulacije krvi. Hormon ima usporavajući učinak na hidrolizu glikogena u tkivima mišića i jetre.

Kallikrein

Ovu supstancu uspješno proizvodi gušterača, ali aktivira se tek nakon što uđe u dvanaesnik s ispoljenjem potrebnih bioloških svojstava (normalizacija razine glukoze).

Funkcije hormona sprečavaju razvoj masne degeneracije jetre uslijed aktiviranja metabolizma fosfolipida i masnih kiselina. Spoj pojačava učinak izloženosti drugim lipotropnim supstancama (metionin, holin).

Dijagnostičke tehnike

Nedostatak hormona u tijelu utječe na opće stanje osobe, stoga, s karakterističnim simptomima, liječnici propisuju niz specifičnih studija koje su detaljno razmotrene u donjem popisu.

  1. Ultrazvučni pregled omogućuje vam da precizno utvrdite prisutnost patologije u gušterači (upala, stvaranje kamenaca, razne neoplazme, ciste).
  2. Endo-ultrasonografija (ispitivanje tkiva gušterače na prisustvo bilo kakvih karakterističnih promjena). Ova tehnika je dobro prikladna za proučavanje limfnih čvorova.
  3. Kompjuterska tomografija Učinkovita metoda određivanja, koja vam omogućuje da pažljivo proučite razvoj različitih neoplazmi i utvrdite stepen tijeka atrofičnog procesa.
  4. Biopsija Ovaj postupak uključuje mikroskopsko ispitivanje biološkog materijala uzetog da se identificira stvaranje dobroćudnog ili malignog tumora.
  5. Opća i biohemijska analiza krvi, urina. Studije se provode kako bi se identificirale promjene u ključnim pokazateljima (bilirubin, nivo aminokiselina, seromukoid, procjena izlučnog sistema).
  6. Coprogram. Ispitivanje izmeta radi otkrivanja čestica masti, škroba, vlakana, mišićnih vlakana, što ukazuje na kršenje normalnog funkcioniranja gušterače i pojavu različitih bolesti.

Posledice hormonske neravnoteže u organizmu

Hormoni koje proizvodi gušterača su odgovorni za mnoge vitalne procese u tijelu, što dovodi do stvaranja različitih bolesti u tijelu.

Višak hormona u tijelu može biti uzrok razvoja onkološkog procesa koji se postepeno razvija i dovodi do najnegativnijih posljedica. Uz povećanu vrijednost inzulina, primjećuje se stvaranje glikemije.

Podmuklost takvih bolesti leži u činjenici da je većina njih asimptomatska i otkrivaju se u teškim slučajevima. Da biste prepoznali patologiju, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće simptome:

  • Smanjena kvaliteta vida,
  • Prekomjerni apetit
  • Pojačano znojenje s izraženim neugodnim mirisom,
  • Žeđ, prekomerna suha usta
  • Učestalost mokrenja.

Da bi se isključio razvoj ozbiljnih bolesti, potrebno je na vrijeme podvrgnuti preventivnim pregledima i obaviti potrebne testove. Preporučuje se da se 2 puta godišnje posavetujete sa lekarom koji proučava telo.

Lijekovi koji se koriste za obnavljanje normalnih nivoa hormona

Jedan od glavnih lijekova koji se koriste za obnavljanje razine hormona su lijekovi koji sadrže inzulin za normalizaciju šećera u krvi. Lijekovi su klasificirani po porijeklu:

  • Preparati s sastavom prirodnog porijekla (Insulin, Monotard, Actrapid),
  • Sintetski lijekovi (Humulin, Homofan).

U toku trajanja aktivnosti raspoređuju se takva sredstva:

  • Dobivanje brze i brze efikasnosti. Lijek počinje djelovati nakon što ga uzimate 30 minuta tokom 8 sati (Insuman, Actropid),
  • Prosječno trajanje utjecaja koje se javlja u roku od 2 sata i traje 24 sata (Humulin traka, Monotard MS).

Ove kategorije lijekova mogu se uzimati samo prema propisu liječnika, jer ako se uzimaju pogrešno, mogu negativno utjecati na opće stanje organizma i pogoršati tijek bolesti.

Prevencija

Prevencija hormonskih poremećaja u tijelu zasniva se na provođenju jednostavnih preporuka:

  • Pravilna prehrana (uravnotežena ishrana s prevladavanjem hrane od prirodnih proizvoda),
  • Eliminacija loših navika (alkoholna pića, cigarete),
  • Pravovremeni pregled od strane lekara specijalista (gastroenterolog, endokrinolog, stomatolog, terapeut),
  • Održavanje zdravog načina života uz umjerena fizička napora,
  • Izuzetak je dugotrajna upotreba lijekova hemijskog porijekla, koji mogu utjecati na funkcioniranje gušterače.

Hormonski poremećaji uvijek imaju negativne posljedice za tijelo, pa je važno pravovremeno utvrditi glavne uzroke nastale patologije i podvrgnuti se potrebnom liječenju.

Liječenje u velikoj mjeri ovisi o uzroku i zahtijeva nadzor liječnika, jer uzimanje hormonskih lijekova ima priličnu listu nuspojava i kontraindikacija.

Irina, Stari Oskol

Sve je počelo činjenicom da je bilo puno umora i neprestanog znojenja s neugodnim mirisom. Išla sam kod doktora i nakon potpunog pregleda otkriven je manjak hormona. Propisali su liječenje i uzimanje određenih lijekova. Nakon kursa počeo sam se osjećati puno bolje.

Elena, Rostov na Donu

Stalno sam suočen s takvim problemima. Budući da moja baka ima dijabetes i zahtijeva stalno praćenje inzulina u krvi. Istovremeno, ljekar je predložio moguću predispoziciju duž genetske linije i savjetovao je da se moraju preduzeti preventivne mjere. Zato se trudim da jedem ispravno, a ne da zloupotrebljavam ugljikohidrate i vodim zdrav stil života.

Ostavite Svoj Komentar