Bombe od karfiola

Cvjetača dolazi s područja Sredozemlja. Ona je prvi put dovedena iz zapadne Europe u XVII vijeku .. Međutim, mi je volimo mnogo manje od uobičajene bijele, i dodijeliti joj druge uloge. Nasuprot tome, recimo, iz Evrope. Tu je cvjetača dijetalni proizvod, koristan u bilo kojoj dobi i vrlo voljen. Ima puno manje vlakana od normalnih vlakana, pa se stoga lako apsorbuje.

Cvjetača je godišnja proljetna ili zimska biljka. Korijenski sistem je vlaknast, blizu površine tla. Stabljika je cilindrična, visoka 15-70 cm, s lišćem koji je vodoravno smješten ili direktno ili ukoso prema gore, vrlo često spiralno zakrivljen. Listovi od cijelog sjedala do lire-pernato se odvajaju, s peteljkama u duljinu od 5-40 cm. Bojanje od svijetloplave do plavo-zelene boje, a rjeđe plavkasto sa jakom antocijaninskom pigmentacijom. Gornji listovi su mali, kratko ovalni i široko linearni, s ravnim rubom ili lanceolatni i izduženo-trokutasti, dentant. Cvjetne četkice su guste, od vrlo kratkih (3 cm) do dugih (preko 15 cm). Cvjetovi su pretežno sitni od 1,2-2,0 cm. Boja latica je bijela, blijedo žuta i žuta, površina im je valovita ili vezikularno naborana.

Plod je višesatna mahuna. Podočnjaci su kratke i srednje duljine (6,0-8,5 cm), uglavnom cilindrični, manje spljošteno-cilindrični, gomoljasti sa kratkim nosom.

Korisna svojstva karfiola

Polen kelj sadrži mineralne soli, proteine, ugljene hidrate.

Proteini karfiola bogati su vrijednim aminokiselinama (arginin, lizin). U ovom kupusu ima malo celuloze koju organizam zahvaljujući svojoj osjetljivoj strukturi lako probavlja. Većina dušičnih tvari od karfiola lako su probavljiva proteinska jedinjenja, zbog kojih cvjetaču u našem tijelu opaža bolje od ostalih vrsta kupusa.

Karfiol sadrži ogromnu količinu vitamina C, B1, B6, B2, PP, A, N. Glave kupusa sadrže kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, gvožđe, magnezijum. Cvjetača je bogata pektinom, jabučnom i limunskom kiselinom, folnom i pantotenskom kiselinom.

Na primjer, željeza u njemu 2 puta više nego u zelenom grašku, paprici, zelenoj salati i tri puta više nego u tikvicama i patlidžanima, te askorbinske kiseline, 2-3 puta više nego u bijelom kupusu

Zbog svoje strukture karfiol se tijelo apsorbuje bolje od svih ostalih vrsta kupusa, pa je stoga posebno koristan kao dodatak prehrani za probavne bolesti, a da ne spominjemo dnevnu prehranu.

Cvjetača se može smatrati rekorderom po sadržaju biotina u hrani dostupnoj u običnoj hrani. Biotin ili vitamin H sprečava upalne procese na koži, sprječava pojavu specifične bolesti kožnih žlijezda - seboreje. Često se uključuje u proizvode za njegu lica i kose.

Zahvaljujući finoj staničnoj strukturi, karfiol se tijelo apsorbuje bolje od ostalih vrsta kupusa. Sadrži manje gruba vlakna od bijelih vlakana, pa se lako probavlja i manje iritira želučanu sluznicu. Posebno je koristan kod gastrointestinalnih oboljenja i u hrani za bebe.

Sa smanjenom sekretornom funkcijom želuca, preporučuje se upotreba jela od kuhane cvjetače. U slučaju peptičnog čira na želucu ili dvanaesniku, cvjetača je dozvoljena, a bijeli kupus zabranjen je. Za bolesti jetre i žučnog mjehura iz povrća preporučuju se samo one koje povećavaju odvajanje žuči i pospješuju redovno pražnjenje crijeva. Tu se uključuje cvjetača.

Redovno jedenje karfiola smanjuje rizik od nastanka raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. I cvjetača i druge vrste kupusa preventiva su protiv raka.

Sok od karfiola preporučuje se kod gastritisa, dijabetesa, bronhitisa, oslabljenog rada bubrega i bolesti jetre.

Štetne osobine karfiola

Karfiol se ne preporučuje uvrstiti u prehranu onima koji pate od povećane kiselosti želuca, čira na želucu, akutnog enterokolitisa i crijevnih grčeva. Ako ovaj kupus koristite za takve bolesti, tada će se bol pojačati, može doći do iritacije želučane sluznice i iritacije crijeva.

Ovaj proizvod ne jedite kao hranu onima koji su nedavno podvrgnuti operaciji trbušne šupljine ili grudnog koša.

Treba biti veoma oprezan prema ovom kupusu ljudima koji pate od bubrežnih bolesti, visokog krvnog pritiska. Za bolesnike s gihtom cvjetača može biti opasna, jer su purini dio nje, a ako počnu teći i postepeno se nakupljati u velikim količinama u tijelu, povećat će se koncentracija mokraćne kiseline. To, sa svoje strane, može izazvati povratak bolesti.

Ljudi koji su svjesni svoje alergije na određenu hranu, trebali bi biti oprezni prilikom konzumiranja ovog povrća.

Ljekari također primjećuju negativan utjecaj ovog povrća na štitnu žlijezdu. Svi proizvodi koji pripadaju porodici brokule mogu uzrokovati razvoj gušavosti.

Volite jednostavne i ukusne recepte? Probajte cvjetaču pečenu sa sirom i belim lukom!

METODA PRIPREME

Moj kupus, dijelimo na krupne cvasti i u rerni u režimu pare ili juhe kuhamo gotovo dok ne bude spremno.

Umutite jaja, dodajte im prašak za pecivo, začinsku sol, škrob, kefir. Temeljno miješajte dok se ne stvori homogena masa poput tijesta za palačinke.

U smesu dodajte sitno seckanu zelje i promešajte.

Ohlađeni kupus narežite na sitne cvastiće i kombinirajte sa mješavinom jaja i bilja. Dobivena masa se puni do vrha silikonskih kalupa. Stavite kalupe u tepsiju peći za kuhanje, poklopite poklopcem i pecite 30 minuta u režimu Pečenje.

Kupus probušite drvenim štapićem ili čačkalicom na više mesta. Ako se ne ispušta tekućina, onda je spremna.

Ostavite kalupe ispod poklopca oko 10 minuta. Kada se malo ohlade, okrenite kalupe i stavite sadržaj na posudu kao mali kolačić.

Bombe od karfiola

Jaje - 3kom
Majonez - 3 kašike
Limunov sok - 1 kašika (za marinadu)
Limunov sok - 1/5 žlice za "tijesto"

Laurel. list - 2 kom
Grašak od crnog bibera - 5 kom.
So ukus

Zamrznuti kupus, ako je svjež, odvojite na cvasti.

Zagrijte 1 litru vode, dodajte biber, lovor. list, sol, limunov sok i kuvajte cvjetaču 4 minute! (više nije moguće).

Tijesto: žumance odvojimo od proteina. Žumanjke pomiješajte s majonezom.
Belanca istucite prstohvatom soli mikserom na velikoj brzini 5 minuta. Dodajte limunov sok i tucite još 2 minute (do stabilnih vrhova)

Sve pažljivo promiješajte.

Zagrejati pećnicu na 180 ". Kupus umočite u" pleh "i rasporedite na lim za pečenje obložen pergamentom (ne namažite uljem) Pecite 12 minuta (do zlatno smeđe boje)

P.S. Ne izvlačite odmah iz rerne, jer će u protivnom pasti zbog oštre promjene temperature. Bolje je malo otvoriti vrata pećnice 2 minute, a zatim je izvaditi.

Izvrsna zalogajnica ili prilog za glavno jelo

Kuvanje

Operite kupus, rastavite ga u krupne cvatove i kuhajte u režimu gašenja ili u režimu pare gotovo sve dok ne bude spremno.

Zelenke operite, osušite i sitno nasjeckajte. Super.

Razbijena jaja u posudu, dodajte skrob, kefir, prstohvat soli, suvi beli luk ili druge začine, prašak za pecivo.

Žlicom dobro izmešajte. To treba da bude mješavina, poput tijesta za palačinke.

Dodajte mu zelje i promiješajte.

Ohlađenu karfiol rastavite na vrlo male cvastiće.

Prelijte je dobivenom smjesom i ručno dobro promiješajte. Uzmite silikonske kalupe i napunite ih dobivenom smjesom gotovo do ruba.

Namjestite kalupe na dno tepsije za kuhanje, zatvorite poklopac i stavite u režim za pečenje na 30 minuta.

Nakon vremena, palicom provjerite spremnost, nikakva tekućina ne smije biti ispuštena. Ostavite bombe pod poklopcem oko 10 minuta, nakon toga, kad se malo ohlade, preokrenite ih na suđe i protresti ih iz limenki.

Pogledajte video: Ki főz ma a Balatonnál? - Élményfaktor karfiollal. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar