Formin ili metformin

Postoji mnogo generičkih lijekova Glucofage. U Rusiji su primer Formetin i Metformin. Oni su silom akcije isti.

Ovi lijekovi su za dijabetičare. Imaju sličan sastav i odnose se na lijekove koji smanjuju šećer. Mogu se kupiti samo na recept. Što je bolje od lijekova, određuje lekar, fokusirajući se na situaciju, rezultate pregleda i analize.

Ima oblik tablete za puštanje. Glavna aktivna supstanca u sastavu je istoimeni spoj. Dostupno u dozama od 500 i 850 mg.

Metformin sadrži glavnu istoimenu aktivnu supstancu.

Lijek spada u kategoriju biguanida. Farmaceutski učinak lijeka očituje se inhibiranjem proizvodnje glukoze u jetri i smanjenjem njegove apsorpcije u crijevu. Lijek ne utječe na proces proizvodnje inzulina u gušterači, tako da nema rizika od hipoglikemijske reakcije.

Lijek ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sistem, sprečavajući razvoj angiopatije kod dijabetesa.

Oralnim davanjem lijeka maksimalna koncentracija glavnog aktivnog sastojka u krvi se javlja nakon 2,5 sata. Apsorpcija jedinjenja prestaje 6 sati nakon uzimanja tablete. Poluvrijeme eliminacije tvari je oko 7 sati. Bioraspoloživost je do 60%. Izlučuje se mokraćom.

Indikacije za upotrebu Metformin - dijabetes melitus prve i druge vrste. Lijek je propisan kao pomoćnik za terapiju inzulinom i upotrebu drugih lijekova, jer je interakcija lijeka pokazala pozitivne rezultate. Metformin je takođe propisan kao glavno sredstvo tokom terapije.

Lijek se koristi za gojaznost, ako želite kontrolirati razinu glukoze u krvi, pod uslovom da prehrana ne daje pozitivan rezultat. Za dijagnozu policističnih jajnika može se propisati još jedan lijek, ali u tom slučaju se lijek koristi samo pod nadzorom liječnika.

Lijek je dostupan u obliku ovalnih bijelih tableta. Glavni aktivni sastojak je metformin.

1 tableta sadrži 500, 850 i 1000 mg tvari. Lijek je namijenjen oralnoj upotrebi.

Lijek je propisan osobama sa dijabetesom tipa 2 kada dijeta ne pomaže. Lijek se koristi i za mršavljenje. Učinkovito kombinirano s inzulinskom terapijom.

Koje su razlike

Razlika između Metformina i Formmetina je samo u pomoćnim sastojcima u sastavu tableta. Oba proizvoda sadrže povidon, magnezijum stearat, kroskarmeloza natrijum, vodu. Ali Metformin sadrži i želatinizirani škrob i mikrokristalnu celulozu.

Tablete imaju omotač filma koji se sastoji od talka, natrijum fumarata, boja.

Kada kupujete lijek, potrebno je obratiti pažnju na sadržaj pomoćnih spojeva: što će ih biti manje, to će biti bolje.

Što je jeftinije

Za oba lijeka proizvođači su kompanije poput Canon, Richter, Teva i Ozone.

Doziranje aktivnog sastojka u jednoj tableti je 500, 850 i 1000 mg svaka. Po cijeni, i Metformin i Formmetin su u gotovo istoj kategoriji: prvi se može kupiti u Rusiji po cijeni od oko 105 rubalja za pakovanje od 60 tableta, a za drugu, cijena će biti oko 95 rubalja.

Šta je bolje metformin ili formin

U oba lijeka je glavna aktivna tvar ista supstanca - metformin. U vezi s tim, učinak lijekova je isti. Štaviše, ta sredstva su zamenljiva.

Samo lekar koji leči može odrediti koji je lek najbolji za svakog pacijenta, ovisno o situaciji.

Pri tome se uzimaju u obzir starost, individualne karakteristike tijela, opće stanje pacijenta, oblik i težina patologije.

Sa dijabetesom

Kod dijabetesa prvog tipa, kada postoje potpuni ili djelomični poremećaji u sintezi inzulina, Metformin i Formmetin se koriste za smanjenje doze potonjeg, nadopunjuju hormonsku terapiju, prelazak na nove oblike inzulina (kako bi bili sigurni u ovom razdoblju), a također i za sprečavanje pretilosti.

Kod dijabetesa drugog tipa lijekovi se moraju uzimati mnogo češće. Oni poboljšavaju opće stanje pacijenta s teško oštećenom osjetljivošću tkiva na inzulin. Zahvaljujući takvim sredstvima vjerojatnost razvoja komplikacija dijabetesa smanjuje se.

Pregledi pacijenata

Sergej, 38 godina, Moskva: „Dijagnosticiran je dijabetes tipa 2. Uzimam Metformin paralelno sa injekcijama insulina već godinu dana. Alat pomaže smanjiti šećer u krvi. Zadovoljan sam lijekom, nije bilo nuspojava. "

Irina, 40 godina, Kaluga: „Formetin je stečen onako kako je propisao lekar. Šećer je normalan, ali postoji problem s viškom kilograma. Paralelno sam prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljenih hidrata. Od početka takve složene terapije već su uspjeli smršavjeti za 11 kg. Stanje kože se poboljšalo. "

Kod dijabetesa tipa 2 potrebno je uzimati razmatrane lijekove mnogo češće.

Recenzije ljekara o Metforminu i Formmetinu

Maxim, endokrinolog, 38 godina, Sankt Peterburg: „Smatram da je Metformin efikasnim lekom za lečenje patologija endokrinog sistema (dijabetes melitus, poremećaji metabolizma ugljenih hidrata). Ali istovremeno, svoje pacijente uvijek upozorim na nuspojave koje su uobičajene. Ovaj lijek se može koristiti i samostalno i u kombiniranoj terapiji. "

Metformin i formin - opis i djelovanje

Lijekovi Metformin i Formmetin su oralni hipoglikemijski (hipoglikemijski) lijekovi, pripadaju biguanidima. Oba lijeka na recept proizvode se u Rusiji i najčešće se propisuju dijabetičarima.

Lijekovi sadrže aktivnu tvar - metformin (metformin hidroklorid).

Cijena lijekova je također u istoj cjenovnoj kategoriji - Formmetin košta 95 rubalja / 60 tableta, cijena Metformina iznosi 105 rubalja za isti paket. Stručnjaci preporučuju obratiti pažnju na pomoćne sastojke - što ih je manje, bolji će biti učinak, manji je rizik od nuspojava. Supstance zajedničke za oba oblika su:

  • magnezijum stearat,
  • povidone
  • voda
  • kroskarmeloza natrijum.

Metformin dodatno sadrži mikrokristalnu celulozu, preželatinirani škrob. Farmaceutski preparati mnogih kompanija imaju film-premaze na bazi boja, talka, natrijum stearil fumarata. Oba fonda izdaju kompanije poput Teva, Richter, Canon, Ozone i mnoge druge. Doziranje - 0,5, 0,85, 1 g.

Zbog istog efekta lijekovi su zamjenjivi. Prijem uzrokuje inhibiciju glukoneogeneze u ćelijama jetre, što izaziva smanjenje glukoze u krvi. Također, smanjuje se apsorpcija šećera iz gastrointestinalnog trakta, povećava se iskorištenost gotove glukoze u različitim tkivima. Lijek gotovo da i nema utjecaja na povećanje osjetljivosti na inzulin u masnom tkivu, ali pomaže u poboljšanju ovog pokazatelja u mišićnom tkivu.

Indikacije za prijem

Izabrati koji je bolji - Formmetin ili Metformin - prema indikacijama nema smisla. Oba lijeka imaju istu svrhu i uzimaju se u sličnim dozama. Kod dijabetesa tipa 1, koji se javlja s potpunim ili djelomičnim kršenjem proizvodnje inzulina, potrebni su za takve svrhe:

  • smanjenje doze inzulina
  • dodatak terapiji insulinom,
  • razdoblje prelaska na nove oblike inzulina (iz sigurnosnih razloga),
  • prevencija debljanja

Kod dijabetesa tipa 2, metformin i formin potrebni su mnogo češće. Pošto je osetljivost ćelija na inzulin ozbiljno narušena kod ove vrste bolesti, lekovi će ga ozbiljno poboljšati. Kao rezultat toga, vjerojatnost komplikacija će se smanjiti. Lijekovi su propisani za neučinkovitost ishrane, osim ishrane, za mršavljenje. Lijekovi su posebno indicirani kod teške gojaznosti.

Lijekovi paralelno smanjuju koncentraciju triglicerida i holesterola u krvi.

Pored pozitivnog učinka na metabolizam lipida, metformin sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka. Suzbija posebne proteine ​​koji pojačavaju koagulaciju krvi. Ovo pomaže u smanjenju rizika od šloga, srčanog udara.

Upute za lijekove

Tablete pijte bez žvakanja, netaknute, s vodom (dovoljna količina). Prijem je nakon obroka, ili u toku konzumacije hrane. Broj doza ovisi o težini dijabetesa. Lijekove možete koristiti u monoterapiji, u kombiniranoj terapiji s drugim lijekovima iste orijentacije.

Preporuke za režim doziranja su sljedeće:

  • na početku terapije - 1-1,5 g / dan, dijeleći sa željenim brojem doza (obično 3),
  • nakon tjedan ili dvije sedmice možete povećati navedenu količinu kako je potrebno za normalizaciju razine glukoze,
  • ako polako povećavate dozu, poboljšat će toleranciju, prouzrokovati manje problema sa gastrointestinalnim traktom,

Lijekovi se mogu piti s inzulinom. U toj situaciji početna doza je manja - 500-850 mg / dan, a podijeljena je u 3 doze. Doziranje inzulina bira specijalista na osnovu krvnih pretraga. Oba lijeka se mogu dati djeci od 10 godina starosti. Početna doza je 0,5 g / dan jednom uveče, uz hranu. Nakon 2 tjedna, doza se podešava u pravom smjeru, maksimalna količina / dan je 2 g.

Kontraindikacije i nuspojave

Postoje mnoge kontraindikacije za ove lijekove, među njima su netolerancija, alergijske reakcije, kao i brojna akutna stanja kod dijabetičara:

  • ketoacidoza
  • prekoma koma
  • akutno zatajenje bubrega,
  • jaka dehidracija,
  • teške infekcije
  • šok uslovi

Lijekove je zabranjeno piti nakon ozljeda, u periodu nakon opsežnih operacija. U tom slučaju se sa bilo kojom vrstom dijabetesa prelazi na inzulin. Lijekovi se ne propisuju tokom trudnoće, prije i nakon izvođenja radiopakijskih studija (2 dana).

S njima se postupa s oprezom kod djece starije od 10 godina, kod bolesnika starijih od 65 godina u vrijeme dojenja.

Dugotrajna upotreba lijekova s ​​metforminom bez prekida može poremetiti apsorpciju vitamina B. Među nuspojavama su poremećaji ukusa, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev.

Apetit se može smanjiti. Obično svi ovi efekti nestaju nakon 14 dana liječenja. Ako se pojave gastrointestinalni simptomi, tablete treba uzimati uz obroke. U izoliranim slučajevima bilježe se hepatitis (reverzibilni) kožne alergijske reakcije.

Analozi i šta još trebate znati?

Među analogima postoji veliki broj lijekova - uvoznih i domaćih, koji u sastavu imaju metformin ili drugu aktivnu tvar sa hipoglikemijskim učinkom. Neki lijekovi su hormonalni (na primjer, na bazi gliklazida):

MedicinaSastavCijena, rubalji
SioforMetformin280
ManinilGlibenklamid170
DibikorTaurine 340
Diabeton Gliclazide340
Glukofag LongMetformin350
Gliformin Metformin260
GalvusVildagliptin860

Za vrijeme terapije, važno je redovito uzimati testove urina i krvi za procjenu rada bubrega. Budući da se laktacidoza kod mnogih pacijenata razvila tijekom uzimanja lijekova, potrebno je provjeriti i prisustvo laktata u krvi 1-2 puta godišnje (isto bi trebalo učiniti i za bol u mišićima). Uz zajedničku primjenu inzulina, kontrola glukoze je veoma važna, mora se raditi svakodnevno. Prijem s drugim hipoglikemijskim lijekovima može biti opasan pri naglom padu šećera. Ako se pojave slabost, drhtanje, nesvjestica i drugi znakovi hipoglikemije, morate hitno poduzeti mjere kod kuće ili se obratiti liječniku.

Pogledajte video: Metformin Part 2: How Does it Work? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar