Suspenzija cink ubrizgavanje inzulina za dijabetes

Suspenzija kristalnog cinkovog inzulina za injekcije (insulin „K“ ultralente) - preparat inzulina dugog delovanja za lečenje dijabetesa melitusa.

Suspenzija kristalnog cinkovog inzulina odnosi se na lijekove koji smanjuju šećer s produženim djelovanjem, a javlja se 6–8 sati nakon primjene, a učinak dostiže maksimalnih 16–20 sati nakon primjene i traje do 30–36 sati.

Pravila aplikacije

Doza suspenzije i broj injekcija lijeka dnevno postavlja se pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir količinu šećera izlučenog mokraćom u različito doba dana, razinu šećera u krvi, kao i trajanje hipoglikemijskog učinka.

Svi pripravci inzulina s produljenim oslobađanjem se primjenjuju samo supkutano.

Recept za suspenziju insulina za cink

Rp .:Prestani. Cink-insulini kristaliziraju injekciju5,0
D. t. d. N 10 u lagenisu
S. Za potkožno davanje.

Suspenzija kristalnog cinkovog inzulina za injekcije (Suspensio Cinc-insulini crystallisati za injeubus) je sterilna suspenzija kristalnog inzulina u acetatnom puferu s pH od 7,1–7,5. 1 ml suspenzije sadrži 40 IU inzulina.

Suspenzija se oslobađa u sterilno zatvorenim bočicama od 5 ml i 10 ml.

Upute za upotrebu lijeka

Upotreba lijeka Suspenzija cinkovog inzulina za injekciju preporučuje se u liječenju šećerne bolesti tipa 1, uključujući djecu i žene u položaju. Uz to, ovaj se alat može primijeniti u medicinskoj terapiji za dijabetes melitus tipa 2, posebno kod neučinkovitosti tableta za snižavanje šećera, posebno derivata sulfonilureje.

Cink inzulin široko se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa, poput oštećenja srca i krvnih sudova, dijabetičkog stopala i oštećenja vida. Pored toga, neophodna je za ozbiljne operacije dijabetesa i za vrijeme oporavka od njih, kao i za ozbiljne povrede ili snažna emocionalna iskustva.

Suspenzija cinkovog inzulina namijenjena je isključivo supkutanoj injekciji, ali u rijetkim slučajevima može se davati intramuskularno. Intravenska primjena ovog lijeka je strogo zabranjena, jer može uzrokovati ozbiljan napad hipoglikemije.

Doziranje lijeka Insulin Cink izračunava se pojedinačno za svakog pacijenta. Kao i drugi inzulini dugog djelovanja, on se mora davati 1 ili 2 puta dnevno, ovisno o potrebama pacijenta.

Kada koristite suspenziju cinkovog inzulina tokom trudnoće, vrlo je važno imati na umu da u prva 3 mjeseca nošenja djeteta žena može smanjiti potrebu za inzulinom, a u sljedećih 6 mjeseci, naprotiv, povećati se. To se mora uzeti u obzir pri izračunavanju doze lijeka.

Nakon porođaja kod šećerne bolesti i tijekom dojenja važno je pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi i, ako je potrebno, prilagoditi dozu cinkovog inzulina.

Takvo pažljivo praćenje koncentracije glukoze treba nastaviti sve dok se stanje u potpunosti ne normalizira.

Danas je suspenzija cinkovog inzulina prilično rijetka u ljekarnama u ruskim gradovima. To je najvećim delom rezultat pojave modernijih vrsta produženog inzulina, koji su ovaj lek izbacili sa polica apoteka.

Stoga je prilično teško imenovati tačan trošak cinka inzulina. U ljekarnama se ovaj lijek prodaje pod trgovačkim imenima Insulin Semilent, Brinsulmidi MK, Iletin, Insulin Lente “HO-S”, Insulin Lente SPP, Insulin Lt VO-S, Insulin-Long SMK, Insulong SPP i Monotard.

Recenzije o ovom lijeku su uglavnom dobre. Mnogi pacijenti s dijabetesom uspješno ga koriste dugi niz godina. Iako ga u posljednjim godinama sve više zamjenjuju modernijim kolegama.

Kao analoge cinkovog inzulina možete navesti bilo koje preparate inzulina dugog djelovanja. Uključuju Lantus, Insulin Ultralente, Insulin Ultralong, Insulin Ultratard, Levemir, Levulin i Insulin Humulin NPH.

Ovi lijekovi su lijekovi za dijabetes najnovije generacije. Insulin uključen u njihov sastav analogan je ljudskom inzulinu koji je dobiven genetskim inženjeringom. Stoga praktično ne uzrokuje alergije i dobro ga tolerira pacijent.

Najvažnije karakteristike inzulina opisane su u videu u ovom članku.

Insulin (insulinum)

To je hormon koji proizvode b-stanice otoka pankreasa Langerhansa.

Molekularna težina inzulina je oko 12 000. U otopinama, kada se pH medijuma promijeni, molekul inzulina se disocira na 2 monomera sa hormonalnom aktivnošću. Molekularna težina monomera je oko 6000.

Monomerna molekula sastoji se od dva polipeptidna lanca, jedan sadrži 21 aminokiselinski ostatak (lanac A), drugi sadrži 30 aminokiselinskih ostataka (lanac B). Lanci su povezani dva disulfidna mosta.

Trenutno se vrši sinteza molekule inzulina.

Inzulin ima specifičnu sposobnost regulacije metabolizma ugljikohidrata, pojačava apsorpciju glukoze u tkivima i doprinosi njegovoj pretvaranju u glikogen. Takođe olakšava prodor glukoze u ćelije.

Inzulin je specifično antidijabetičko sredstvo. Kada se unese u organizam, on snižava šećer u krvi, smanjuje njegovo izlučivanje mokraćom, eliminiše efekte dijabetičke kome.

Liječenje dijabetesa uključuje upotrebu inzulina na pozadini odgovarajuće prehrane.

Aktivnost inzulina određena je biološki (sposobnošću snižavanja šećera u krvi kod zdravih zečeva). Za jednu jedinicu djelovanja (UNIT) ili međunarodnu jedinicu (1 IE) uzima se aktivnost 0,04082 mg kristalnog inzulina (standardna).

Pored hipoglikemijskog efekta, inzulin izaziva i niz drugih efekata: povećanje skladištenja glikogena u mišićima, pojačano stvaranje masti, stimulisana sinteza peptida, smanjena potrošnja proteina itd.

Inzulin za medicinsku upotrebu dobiva se iz pankreasa sisara (goveda, svinje itd.).

Trenutno zajedno sa konvencionalnim insulinom (insulinom za ubrizgavanje) postoji veliki broj lekova sa produženim delovanjem.

Dodavanje cinka, protamina (proteina) i pufera ovim lekovima menja brzinu nastanka efekta smanjenja šećera, vreme maksimalnog dejstva („vršno“ delovanje) i ukupno trajanje delovanja.

Lijekovi dugog djelovanja imaju viši pH od inzulina za injekcije, što njihovo ubrizgavanje čini manje bolnim.

Lijekovi dugog djelovanja mogu se davati pacijentima rjeđe od inzulina za ubrizgavanje, što znatno olakšava liječenje bolesnika sa šećernom bolešću.

Najbrže i najmanje dugotrajno djelovanje (oko 6 sati) vrši se inzulin za ubrizgavanje, nešto duže djelovanje (10-12 sati) vrši se suspenzija amorfnog cink-inzulina, zatim slijede protamin-cink-inzulin za ubrizgavanje (do 20 sati), i suspenzija inzulina. protamin (18-30 sati), suspenzija cink-inzulina (do 24 sata), suspenzija protamin-cink-inzulin (24-36 sati) i suspenzija kristalno cink-inzulina (do 30-36 sati).

Izbor lijeka koji se koristi ovisi o težini bolesti, njegovom toku, općem stanju pacijenta i drugim osobinama slučaja, kao i o svojstvima lijeka (brzina početka i trajanje hipoglikemijskog učinka, pH itd.).

Lijekovi s produljenim djelovanjem obično se propisuju pacijentima sa umjerenim i teškim oblicima bolesti, u slučajevima kada su pacijenti prethodno primali 2-3 ili više injekcija inzulina (normalnih) dnevno.

U prekomatoznim stanjima i dijabetičkoj komi, kao i u teškim oblicima šećerne bolesti sa tendencijom učestale ketoze i zaraznim bolestima, kontraindicirani su produženi lijekovi, u tim se slučajevima koristi redoviti inzulin za ubrizgavanje.

Insulin za injekcije (Insulinum pro injectionibus).

Lijek se dobiva rastvaranjem kristalnog inzulina (s biološkom aktivnošću najmanje 22 PIECES u 1 mg) u vodi zakiseljenoj klorovodičnom kiselinom.

U rastvor se doda 1,6-1,8% glicerola, a fenol (0,25-0,3%) kao konzervans, pH rastvora je 3,0-3,5. Bezbojna prozirna tečnost. Lijek se otpušta s djelovanjem od 40 ili 80 komada u 1 ml.

Koristi se uglavnom za liječenje dijabetesa.

Doze se postavljaju pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta, sadržaju šećera u mokraći (brzinom 1 ED na 5 g šećera izlučenog u urinu). Obično se doze (za odrasle) kreću u rasponu od 10 do 20 jedinica dnevno. Istovremeno je propisana odgovarajuća dijeta.

Primjena inzulina i odabir doza provode se pod kontrolom sadržaja šećera u mokraći i krvi te nadgledanjem općeg stanja pacijenta.

U dijabetičkoj komi doza inzulina povećava se na 100 IU dnevno ili više (istodobno se bolesniku daje intravenska otopina glukoze).

Insulin za ubrizgavanje ima brzi i relativno kratki efekat za snižavanje šećera. Učinak se obično javlja u roku od 15-30 minuta nakon injekcije, „vrhunac“ akcije - nakon 2-4 sata, ukupno trajanje djelovanja do 6 sati.

Lijek se ubrizgava 1-3 puta dnevno, lijek se daje pod kožu ili intramuskularno 15-20 minuta prije jela. Kada se primjeni tri puta, doze se raspoređuju tako da se na posljednjoj injekciji (prije večere) daje niža doza inzulina kako bi se izbjegla noćna hipoglikemija.

Intravenski se inzulin daje (do 50 jedinica) samo za dijabetičku komu, ako potkožne injekcije nisu dovoljno efikasne.

Prilikom prelaska s liječenja inzulinom na injekcije na lijek s produljenim oslobađanjem, potrebno je pažljivo nadzirati pacijentovu reakciju, posebno u prvih 7-10 dana, kada treba odrediti dozu produženog lijeka.

Da bi se prepoznala reakcija pacijenta na novi lijek, preporučuje se češće istraživanje šećera (nakon 2-3 dana) u urinu prikupljenom u obrocima tokom dana, kao i istraživanje šećera u krvi (ujutro na prazan stomak).

Ovisno o dobivenim podacima, sati primjene produženog lijeka određuju se uzimajući u obzir vrijeme početka maksimalnog učinka na snižavanje šećera, kao i vrijeme dodatne primjene (po potrebi) redovitog inzulina i raspodjele ugljikohidrata u dnevnoj prehrani.

Tokom daljnjeg liječenja ispituje se sadržaj šećera u urinu najmanje 1 puta tjedno, a razina šećera u krvi 1-2 puta mjesečno.

Male doze inzulina (4-8 jedinica 1-2 puta dnevno) primjenjuju se za opću neuhranjenost, pad nutritivnih vrijednosti, furunculosis, tireotoksikozu, prekomjerno povraćanje trudnica, želučane bolesti (atonija, gastroptoza), hepatitis, početne oblike ciroze jetre (istodobno se propisuje glukoza ( )

U psihijatrijskoj praksi inzulin se koristi za induciranje hipoglikemijskih stanja u liječenju određenih oblika šizofrenije. Inzulinska koma (šok) nastaje svakodnevnom supkutanom ili intramuskularnom injekcijom inzulina za injekciju, počevši od 4 IU, s dodatkom 4 IU do pojave stupora ili kome.

Kada se pojavi sopor, doza inzulina se ne povećava u roku od 2 dana, trećeg dana doza se povećava za 4 jedinice i liječenje se nastavlja u porastu doze dok se ne pojavi koma. Trajanje prve kome je 5-10 minuta, nakon čega bilo tko mora stati. U budućnosti se trajanje kome povećava na 30-40 minuta.

U toku liječenja oni zovu nekoga do 25-30 puta.

Zaustavljanje koma intravenskom infuzijom 20 ml 40% -tne otopine glukoze. Nakon izlaska iz kome pacijent prima čaj sa 150-200 g šećera i doručak. Ako se nakon intravenske primjene glukoze koma ne zaustavi, 400 ml čaja koji sadrži 200 g šećera unosi se u želudac kroz epruvetu.

Upotrebu inzulina treba u svim slučajevima obavljati s oprezom. Uz preveliku dozu i neblagovremeni unos ugljikohidrata, hipoglikemijski šok može se dogoditi gubitkom svijesti, konvulzijama i smanjenjem srčane aktivnosti.

Kada se pojave znakovi hipoglikemije, bolesniku se mora dati 100 g bijelog hljeba ili kolačića, a s izraženijim simptomima 2-3 žlice ili više granuliranog šećera.

U slučaju hipoglikemijskog šoka, 40% otopina glukoze ubrizgava se u venu i daju se velike količine šećera (vidi gore).

Kontraindikacije za upotrebu inzulina su bolesti koje se javljaju uz hipoglikemiju, akutni hepatitis, cirozu, hemolitičku žuticu, pankreatitis, nefritis, amiloidozu bubrega, urolitijazu, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dekompenzirane oštećenja srca.

Velika pažnja zahtijeva se kod pacijenata sa šećernom bolešću u prisustvu koronarne insuficijencije i cerebrovaskularne nesreće.

Injekcije inzulina mogu biti bolne zbog niskog pH otopine.

Oblik oslobađanja inzulina: u neutralnim staklenim bocama, hermetički zatvorenim gumenim čepovima s metalnim nasipom, 5-10 ml s djelovanjem 40 i 80 komada u 1 ml.

Inzulin se skuplja iz bočice probijanjem igle štrcaljkom gumenom kapicom, prethodno namočenom alkoholom ili otopinom joda.

Skladištenje: Lista B. Na temperaturi od 1 do 10 ° zamrzavanje nije dozvoljeno.

Insulin dobiven iz kitova gušterače (kitovi inzulin) neznatno se razlikuje u sastavu aminokiselina od običnog inzulina, ali mu je blizu u pogledu aktivnosti snižavanja šećera.

U usporedbi s običnim inzulinom, kitajski inzulin djeluje nešto sporije, pri unošenju pod kožu početak djelovanja primjećuje se nakon 30-60 minuta, maksimalno nakon 3-6 sati, trajanje djelovanja je 6-10 sati.

Koristi se za dijabetes (umjereni i teški oblici).

Zbog činjenice da se lijek razlikuje u kemijskoj strukturi od inzulina dobivenog iz gušterače goveda i svinja, ponekad je djelotvoran i u slučajevima rezistentnim na obični inzulin, on se koristi i kada se opažaju alergijske reakcije iz običnog inzulina (međutim, u nekim slučajevima kitovi inzulin također izaziva alergijske reakcije).

Unesite ispod kože ili intramuskularno 1-3 puta dnevno. Doze, mjere predostrožnosti, moguće komplikacije, kontraindikacije su iste kao kod inzulina za injekcije.
Kitovi inzulin se ne preporučuje dijabetičkoj komi, jer djeluje sporije od uobičajenog insulina za injekcije.

Oblik za puštanje: u bočicama hermetički zatvorene gumenim čepovima s metalnim dovodom 5 i 10 ml s aktivnošću od 40 komada u 1 ml.

Skladištenje: videti insulin za injekcije.

Dijabetes melitus - inzulinski preparati

Suspenzija inzulin-cink "A" (ICS "A") - amorfni cink-insulin. Lijek počinje djelovati 1-1,5 sati nakon supkutane primjene i traje 10-12 sati (najveći učinak primjećen je 5-7. Sat nakon injekcije). Suspenzija inzulina-cinka "A" slična je holandskoj drogi "sedam traka".

Suspenzija inzulin-cink "K" (ICS "K") - kristalni cink-insulin. S potkožnom injekcijom, njegov učinak počinje 6-8 sati nakon primjene. Najveći efekat postiže nakon 12-18 sati, a završava nakon 28-30 sati. Analog danske droge "ultra-kaseta".

Suspenzija inzulina-cinka (ISC) je mješavina ICS "A" (30%) i ICS "K" (70%). Početak primjene lijeka je nakon 1-1,5 sati i traje 24 sata. Nakon primjene lijeka opažaju se dva maksimuma njegovog djelovanja - nakon 5-7 sati i 12-18 sati, što odgovara vremenu optimalnog djelovanja lijekova koji su u njemu. Analog je „nova traka“.

B-inzulin je sterilna, bezbojna otopina inzulina i sintetski pripremljeni produživač.Do pojave hipoglikemijskog efekta dolazi sat vremena nakon primjene. Trajanje akcije je 10-16 sati. Izrađuje se u Njemačkoj.

Svi ovi inzulinski pripravci dugog djelovanja dostupni su u bočicama od 5 ml sa sadržajem od 40 jedinica u jednom mililitru. Prije upotrebe bočicu treba malo protresti dok se ne pojavi ujednačena zamućenost. Mora se imati na umu da se svi ovi lijekovi mogu davati samo supkutano. Njihove intravenske injekcije su neprihvatljive. Ne možete ih koristiti i kod dijabetičke kome.

Kako se rade injekcije insulina?

Većina pacijenata s dijabetesom trebaju svakodnevne injekcije inzulina (ponekad i nekoliko puta dnevno) da bi održali dobro. Zbog toga je preporučljivo da svaki pacijent nauči sam davati inzulin.

Injekcije se obično daju pod kožu u područje vanjske i stražnje strane ramena ili ispod lopatice. Ako pacijent ubrizgava inzulin samostalno, to je najpogodnije učiniti na lijevom ili desnom bedru (izvana), u stražnjici ili u središnjem dijelu trbuha.

Za injekcije je bolje koristiti posebno dizajniranu "insulinsku" špricu ili obične šprice male veličine (1-2 ml) sa odvajanjem 0,1 ml.

Prije primjene inzulina potrebno je unaprijed odrediti količinu lijeka koja se ubrizgava u špric (u ovom slučaju treba se voditi prema dozi koju propiše liječnik).

Evo primjera: ako 40 jedinica inzulina sadrži µ ml lijeka, a pacijentu treba unijeti 20 jedinica, tada se u špricu mora uvući 0,5 ml inzulina, što će odgovarati 5 odjeljenja 1-grama i 2,5 odjeljenja 2-gramske šprice.

Ovaj se proračun obavlja pomoću konvencionalne štrcaljke, ali za injekcije inzulina bolje je koristiti posebnu štrcaljku.

Pri ubrizgavanju potrebno je voditi računa o potpunoj sterilnosti (kako bi se izbjeglo unošenje infekcije).

Tehnika primjene inzulina je jednostavna i ne zahtijeva posebnu medicinsku obuku. Međutim, prve injekcije koje pacijent sam napravi moraju se provesti pod nadzorom medicinske sestre i uz njenu pomoć.

Prije nego što napravi injekciju, pacijent treba imati ampulu s inzulinom, špricu s dvije igle, anatomske pincete, upijajući pamuk, etilni ili metilni alkohol (denaturirani alkohol), sterilizator ili posuđe posebno namijenjeno za kuhanje špriceva. Važno je da pacijent od samog početka svaku injekciju shvati ozbiljno i navikne se na točnost injekcija. Tu je nepažnja neprihvatljiva. Kršenje sterilnosti može dovesti do opasnih komplikacija (apscesi i sl.).

Prije ubrizgavanja, šprica se rastavlja, a zatim zajedno sa iglama i pincetom ključa 5-10 minuta u čistoj vodi. Ohlađenu štrcaljku uklonite pincetom i sastavite bez dodirivanja površine klipa i vrha šprice. Na ivicu se pomoću pincete ubacuje igla, kretanjem klipa uklanja se preostala voda iz šprice.

Inzulin iz bočice prikuplja se na sljedeći način: klip šprice dovede do oznake koja odgovara potrebnoj dozi inzulina, nakon čega se gumeni poklopac ampule probija iglom na špricu.

Kad se igla umetne u ampulu (prije nego što je uronjena u tekućinu), zrak koji se nalazi u štrcaljki oslobađa se (to se vrši pritiskom na klip). Zatim se naginjući bočicu igla uroni u otopinu inzulina. Pod pritiskom zraka, tekućina počinje teći u štrcaljku.

Nakon biranja prave količine lijeka, igla i šprica uklanjaju se iz ampule. Tokom ove manipulacije, zrak može ući u špric.

Stoga štrcaljku trebate držati neko vrijeme uz iglu, a zatim ispustiti zrak i malo tekućine iz nje (zato uvijek trebate ponijeti malo više inzulina u špricu nego što je potrebno za injekciju).

Mjesto ubrizgavanja prvo se treba obrisati pamučnom vunom s alkoholom. Zatim se lijevom rukom uhvati koža sa potkožnim tkivom, a desnom se rukom ubacuje igla.

Nakon toga, iglom držite lijevu ruku na mjestu spajanja šprice, i desnom rukom pritisnite klip, a nakon uklanjanja igle mjesto ubrizgavanja pažljivo se podmazuje alkoholom.

Tijekom ubrizgavanja treba voditi računa da se inzulin ne prolije na mjestu spajanja igle sa štrcaljkom (koristite samo igle koje čvrsto prilegnu uz krajnji otvor brizgalice).

Kao što vidite, čitav postupak ubrizgavanja ne predstavlja posebne poteškoće. Pacijent brzo stječe potrebne vještine. Samo je potrebno strogo poštivati ​​sva potrebna pravila i mjere opreza.

Insulin je revolucionirao liječenje dijabetesa. No, terapija uz njegovu pomoć, kao što je već napomenuto, nije bez nekih nedostataka: potrebno je davati inzulin u obliku injekcija 2-3, a ponekad čak i 4 puta dnevno, ponekad se opazi hipoglikemija (ako ne pratite dijetu), a u nekim slučajevima postoji pojedinac netolerancija, apscesi nakon injekcije itd.

Insulin je lijek na bazi proteina. Stoga njegova upotreba ponekad uzrokuje alergijsku reakciju tijela. Zato se u tim slučajevima preporučuje promjena serije primijenjenog inzulina. Kod niza bolesti inzulin je generalno kontraindiciran.

Ovisnost o insulinu se ne razvija. Lako se može otkazati, pogotovo sada kada postoje razni hipoglikemijski agensi koje pacijenti uzimaju oralno. Tu spadaju lijekovi za snižavanje šećera i sulfanamidi koji smanjuju šećer.

Opis tvari supstanca suspenzije cinkovog inzulina (suspenzija cinka inzulina, spoj): upute, upotreba, kontraindikacije i formula.

  • Pomoćne tvari, reagensi i intermedijeri

1 ml neutralne sterilne vodene otopine sadrži cink (u obliku hlorida) 47 μg, natrijum-hlorid 7 mg, natrijum-acetat 1,4 mg, metil-parahidroksibenzoat 1 mg, kao i natrijum-hidroksid i hlorovodoničnu kiselinu (za podešavanje pH), u bočicama od 10 ml , u pakovanju od kartona 1 boca.

Razrjeđivanje cinkinih pripravaka inzulina proizvedenih u Novo Nordisk-u treba izvesti u aseptičnim uvjetima do razine koju odredi liječnik u skladu s potrebnom dozom (uglavnom za djecu) i tehničkim ograničenjima komercijalno dostupnih inzulinskih šprica.

Na tamnom mjestu na temperaturi od 2 8 C. U hladnjaku. Skladištenje na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti dozvoljeno je na sobnoj temperaturi ne većoj od 25 C tokom 6 nedelja.

Čuvati van dohvata dece.

2 godine Razređen na 10 IU / ml, preparat inzulina ostaje stabilan 2 tjedna kada se čuva u hladnjaku ne preblizu zamrzivaču, na temperaturi 2-8 C.

U nekim je slučajevima moguća manifestacija alergijskih reakcija na komponente lijeka. Prekoračenje preporučene doze, težak fizički napor, nepravilno hranjenje, zarazne bolesti popraćene dijarejom i povraćanjem mogu prouzrokovati hipoglikemiju.

Mačka istovremeno ima konvulzivni sindrom, jako znojenje, stalni osjećaj gladi, ubrzan rad srca i puls, strah, tjeskobu i gubitak orijentacije u prostoru. Kad se pojave ovi simptomi, potreban je test krvi kako bi se utvrdio nivo šećera u krvi i prilagodio tretman. U takvim se slučajevima koristi kapaljka sa otopinom glukoze.

Ako životinja ne prima dovoljno inzulina, a injekcije se ne rade pravodobno, tada se može pojaviti hiperglikemija (dijabetična acidoza). To je ispunjeno pojavom jake žeđi, anoreksije, pospanosti i letargije.

Mački se daje prva injekcija ujutro prije jela. Osim toga, količina hrane trebala bi biti 50% ukupne dnevne prehrane. Drugo hranjenje provodi se nakon 12 sati, a također nakon primjene lijeka.

U skladu s uputama, nisu primijećene nuspojave. Iako produljena upotreba kazinulina može izazvati lipodistrofiju. Ne dajete lijek životinjama sa niskom glukozom u krvi (hipoglikemija).

E10 Šećerna bolest ovisna o insulinu E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinu O24 Dijabetes melitus tijekom trudnoće

Inzulin srednjeg trajanja. Monokomponentni (visoko pročišćeni) svinjski mešani cink-inzulin. Dostupno u obliku neutralne suspenzije za injekcije koja sadrži 30% amorfnog i 70% kristalnog inzulina.

Farmakologija

Farmakološki učinak je hipoglikemijski.

Reguliše metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina. Interaktira sa specifičnim receptorima citoplazmatske membrane ćelija i formira kompleks receptora inzulina. Aktivacijom cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili direktno prodiranjem u stanicu (mišiće), kompleks aktivira unutarćelijske procese, uključujući

inducira sintezu ključnih enzima glikolize hekokinaze, foshofruktokinaze, piruvat kinaze i nekoliko drugih, uključujući sintezu glikogena u ciljanim organima (jetra, skeletni mišići). Povećava propusnost ćelijskih membrana za glukozu i brzinu njene iskorišćenosti u tkivima.

Smanjenje glukoze u krvi prati porast lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina i smanjenje proizvodnje glukoze u jetri. Ima indirektno dejstvo na metabolizam vode i minerala.

Apsorpcija i početak efekta ovisi o metodi (s / c ili in / m) i mjestu (trbuhu, bedrima, stražnjici) primjene, količini ubrizgavanja, koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, ne prodire kroz placentarnu barijeru i u grudni koš mlijeko. T1 / 2 je 5-6 minuta. Uništava se insulinazom u jetri i u bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30 80%).

Šećerna bolest tipa 1, uključujući u djece i trudnica (s neučinkovitošću dijetalne terapije) dijabetes melitus tipa 2 (s otpornošću na oralne hipoglikemijske agense dobivene iz sulfonilureje), s interkurentnim bolestima, opsežnim kirurškim intervencijama, u postoperativnom razdoblju, s ozljedama i stresnim stanjima kod bolesnika sa šećernom bolešću.

Kontraindikacije

Preosjetljivost, hipoglikemija, insuloma.

Tokom trudnoće obavezno je uzeti u obzir smanjenje (I i tromjesečje) ili povećanje (II i III tromjesečja) potreba za inzulinom. Tokom dojenja preporučuje se kontinuirano praćenje nekoliko meseci (dok se ne stabilizuje potreba za inzulinom).

Hipoglikemija (s velikim dozama, preskakanjem ili odgođenim unosom hrane, teškim fizičkim naporima, u pozadini infekcija ili bolesti, posebno s povraćanjem i proljevom): blijedost, znojenje, palpitacije, nesanica, drhtanje i drugi simptomi, sve do kome i kome

hiperglikemija i dijabetička acidoza (u malim dozama, propuštene injekcije, loša prehrana, na pozadini infekcije i groznice), praćeni pospanošću, žeđom, gubitkom apetita, crvenilom lica i drugim simptomima, sve do kome i kome.

alergični, uklj. anafilaktoidne reakcije (rijetke), osip, angioedem, edem grkljana, anafilaktički šok, hiperemija i svrbež na mjestu uboda (u prvim tjednima liječenja), lipodistrofija (s produženom primjenom na istom mjestu).

Interakcija

oralni hormonski kontraceptivi, steroidni protuupalni lijekovi, tiroidni hormoni, heparin, litijumski pripravci, nikotin (pušenje), tiazidni i petlji diuretici. Etanol i dezinfekciona sredstva smanjuju aktivnost (farmaceutska interakcija), nespojiva je (ne može se mešati) sa fosfatima koji sadrže insuline i drugim suspenzijama cink-inzulina.

Predoziranje

Simptomi: znakovi hipoglikemije, hladan znoj, slabost, blijeda koža, palpitacije, drhtanje, nervoza, mučnina, trnce u udovima, usnama, jeziku, glavobolja, u težim slučajevima hipoglikemijska koma.

Liječenje: kod blage i umjerene hipoglikemije, unos glukoze (tablete glukoze, voćni sok, med, šećer i druga hrana bogata šećerom), s teškom hipoglikemijom, posebno s gubitkom svijesti i komom 50 ml 50% otopine glukoze u krvi praćeno kontinuiranom infuzija 5 10% vodene otopine glukoze ili 1 2 mg glukagona (i / m, s / c, iv), u nekim slučajevima, diazoksid iv 300 mg tokom 30 minuta svakih 4 sata,

Hipoglikemija (s velikim dozama, preskakanjem ili odgođenim unosom hrane, teškim fizičkim naporima, u pozadini infekcija ili bolesti, posebno s povraćanjem i proljevom): blijedost, znojenje, palpitacije, nesanica, drhtanje i drugi simptomi, sve do kome i kome

hiperglikemija i dijabetička acidoza (u malim dozama, propuštene injekcije, loša prehrana, na pozadini infekcije i groznice), praćeni pospanošću, žeđom, gubitkom apetita, crvenilom lica i drugim simptomima, sve do kome i kome.

alergični, uklj. anafilaktoidne reakcije (rijetke) - osip, angioedem, edem larinksa, anafilaktički šok, na mjestu ubrizgavanja - hiperemija i svrbež (u prvim tjednima liječenja), lipodistrofija (s produženom primjenom na istom mjestu).

oralni hormonski kontraceptivi, steroidni protuupalni lijekovi, tiroidni hormoni, heparin, litijumski pripravci, nikotin (pušenje), tiazidni i petlji diuretici. Etanol i dezinfekciona sredstva smanjuju aktivnost (farmaceutska interakcija), nespojiva je (ne može se mešati) sa fosfatima koji sadrže insuline i drugim suspenzijama cink-inzulina.

Farmakološka grupa

Pripravci grupe suspenzija inzulin-cink imaju različito produženo trajanje. Lijek inzulin-cink-suspenzija A (amorfni cink-inzulin) pokazuje najveći učinak na snižavanje šećera nakon 11 11 sati nakon ubrizgavanja, koji traje oko 7 sati, a zatim postepeno počinje opadati. Ukupno trajanje djelovanja ovog lijeka za snižavanje šećera iznosi 10 12 sati.

Lijek inzulin-cink-suspenzija K (kristalni cink-inzulin) ima najveće ukupno trajanje djelovanja do 30 sati nakon injekcije, maksimalno djelovanje otkriveno je nakon 12 do 18 sati. Suspenzija lijeka inzulin-cink (miješana amorfna i kristalna) ima ukupno trajanje djelovanja do 24 sata, s maksimalnim učinkom nakon 8 do 12 sati.

Kada pacijenta prebacite na injekciju pripravka suspenzija inzulin-cink A, ukupni broj jedinica inzulina prethodno ubrizgavane pacijentu u dvije ili više injekcija tokom dana, ubrizgava se neposredno prije doručka.

Kada se prvi dan prije doručka prebaci na injekciju protamin-cink-inzulin ili na druge vrste suspenzije inzulin-cink (K ili miješano) prvi inzulin, ubrizgava se jednostavni inzulin u količini od oko jedne trećine ukupne doze inzulina, primljene dan prije, a zatim propisane injekcije liječnik jedne od gore spomenutih dugotrajnih inzulina u količini jednakoj preostaloj dvije trećine ukupne dnevne doze inzulina.

Ubuduće, od sljedećeg dana, prema uputama liječnika, možete prijeći na samo jednu injekciju inzulina s produženim djelovanjem u punoj dnevnoj dozi prije doručka ili nastaviti uzimati injekcije inzulina s produženim djelovanjem u kombinaciji s jednostavnim injekcijama inzulina, kao što je gore opisano.

Prilikom prebacivanja pacijenta na injekcije protamin-cink-inzulina ili suspenziju inzulin-cink tipa ICC i ICSC, njegovu dijetu treba obnoviti tako da je najveći broj namirnica relativno bogatih ugljikohidratima bio ujutro i navečer.

Ovo je važno za postizanje ujednačenog učinka za snižavanje šećera tokom dana uz svakodnevne injekcije lijeka i za izbjegavanje pojave noćne hipoglikemije. Zbog toga se pacijentima preporučuje i da ostave mali dio hrane za unošenje u krevet (na primjer, čašu mlijeka ili kefira i 50 grama hljeba).

Za odabir odgovarajućeg pripravka inzulina s produženim učinkom i prilagođavanje doze liječniku koji promatra pacijenta, potrebno je imati podatke o količini šećera dodijeljenoj pacijentima u različito doba dana. Zbog toga pacijent mora prikupiti urin dnevno na analizu u nekoliko porcija.

Ako se ispostavi da pacijent, nakon fiziološke prehrane, izlučuje šećer u mokraći najviše u prvoj polovici dana (nakon doručka i nakon ručka), tada se u tom slučaju obično propisuje suspenzija inzulin-cink A.

Uz pretežnu raspodjelu šećera u urinu, ne samo tijekom dana, nego i uveče, liječnik pacijentu propisuje suspenziju inzulin-cink. Kada dolazi do povećanog izlučivanja šećera mokraćom noću i ujutro prije doručka, tada se lijek propisuje insulinsko-cinkova suspenzija K. U posljednja dva slučaja, primjena protamin-cinka-inzulina takođe može biti prikladna.

Šećerna bolest, N.R. Pyasetskiy

Posebna uputstva

Tijekom terapije Caninsulinom, mačka bi trebala biti na strogoj dijeti. Lijek se ne smije propisati ako životinja ima značajnu višak kilograma. Inzulin se ne može koristiti istodobno s tetraciklinim antibioticima, kortikosteroidima, sulfonamidima i progestogenima.

Ako se režim i priroda prehrane promijene, doza Caninsulina se mijenja u skladu s tim. Doza se također prilagođava kada se pojave bolesti bubrega i jetre, nakon operacije, tijekom trudnoće i zaraznih bolesti.

Recenzije o lijeku

Catherine. Naša mačka ima više od 10 godina, a nedavno joj je dijagnosticiran dijabetes. Doktor je savjetovao injekcije Caninsulina, dva puta dnevno. Ne mogu reći da je efekt vrlo uočljiv, ali mačka se osjeća malo bolje, razina glukoze postepeno opada.

Anna Zadovoljna sam drogom. Kazinulin koristimo već duže vrijeme, jer mačka pati od dijabetesa ovisnog o inzulinu već oko 5 godina. Nisam primijetio nikakve nuspojave, ali doza nije povećana. Za poboljšanje stanja životinje vrlo je važno slijediti strogu dijetu.

Olga Na Internetu su često sukobljene recenzije o lijeku. Ovdje može puno ovisiti o pojedinačnoj reakciji tijela na sastavne dijelove Caninsulina. Naša mačka to dobro podnosi, tek neposredno nakon injekcije dolazi do kratkotrajnog povećanja apetita.

Kratka i duga inzulina - kombinovana upotreba

U modernom liječenju šećerne bolesti koriste se dugotrajno djelujući inzulin i kratko djelujući inzulin. Bilo bi mnogo prikladnije za mnoge pacijente koji koriste složeni tretman da pomiješaju kratki i produženi inzulin u jednoj špricu, čime se vrši samo jedna kožna punkcija umjesto dvije.

Deljenje

Inzulin s kratkim djelovanjem i inzulin s dugotrajnim djelovanjem nije uvijek moguće miješati. T.N. hemijska (galenska) kompatibilnost inzulinskih pripravaka u većoj mjeri omogućava kombiniranje inzulina kratkog djelovanja i inzulina.

  • Prilikom miješanja potrebno je uzeti u obzir da je kratki inzulin aktivniji i ako se pogrešno miješa, može se izgubiti njegov učinak. Praktično je dokazano da se kratki inzulin može miješati u istoj štrcaljki sa otopinom protamin-inzulina. Učinak kratkog inzulina ne usporava, tako da se rastvorljivi inzulin ne veže na protamin.
  • Uopšte nije važno koje su kompanije proizvodile te lijekove. Stoga je lako miješati actrapid s humulinom H ili actrapid s protafanom. Ove smeše inzulina se obično skladište.
  • Međutim, kristalna suspenzija inzulin-cink ne treba miješati sa kratkim inzulinom, kao kombinirajući se s viškom cinkovih iona, kratki inzulin djelomično se pretvara u inzulin s produljenim djelovanjem.

Nije neuobičajeno da pacijenti prvo ubrizgavaju kratki inzulin, a zatim, ne izvlačeći iglu ispod kože, ubrizgavaju cink inzulin. Međutim, nije znanstveno dokazano, može se pretpostaviti da se takvim uvođenjem pod kožu stvara smjesa kratkog inzulina s cinkom, a to nepovratno dovodi do poremećaja apsorpcije prve komponente.

Kako bi se izbjegle negativne posljedice, preporučuje se odvojena primjena inzulina s kratkim ili cinkom (u obliku zasebnih injekcija u različite dijelove kože, razmak između točaka primjene je najmanje 1 cm).

Indikacije za upotrebu suspenzije protamin-cink-insulina

Suspenzija kristalnog cinkovog inzulina koristi se za dijabetes melitus umjerenog i teškog oblika.

Proizvođači dijabetičkog inzulina proizvode i kombinirani inzulin. Takvi lijekovi su kombinacija kratkog inzulina i protamin inzulina u fiksnom omjeru (mixtard, actrafan, insuman češalj, itd.).

Najefikasnije su mješavine djelotvornosti koje sadrže 30% kratkog inzulina i 70% inzulina protamina ili 25% kratkog inzulina i 75% inzulina protamina. Omjer komponenata naveden je u uputama za uporabu.

Ovakvi lijekovi su pogodni za pacijente koji se pridržavaju stalne prehrane, vode aktivni stil života itd. (uglavnom starije osobe vole dijabetes tipa II).

Međutim, kombinirani pripravci inzulina nisu pogodni za fleksibilnu terapiju inzulinom. Ovim tretmanom potrebno je i vrlo često moguće mijenjati dozu kratkog inzulina, ovisno o sadržaju ugljikohidrata u hrani, fizičkoj aktivnosti itd.). Doziranje produženog (bazalnog) inzulina varira relativno malo.

Doziranje i primjena

S / c duboko (u podlaktici, u gornjem dijelu bedara, stražnjici, trbuhu) prije upotrebe protresite bočicu dok se ne dobije homogena suspenzija, odmah prikupite i unesite odgovarajuću dozu, ne masirajte mjesto ubrizgavanja.

Doza se postavlja strogo pojedinačno (na osnovu koncentracije glukoze u krvi i tjelesnoj težini). Uz dnevnu dozu veću od 0,6 U / kg, potrebno je davati u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela.

Pri prelasku s injekcija visoko pročišćenog svinjskog ili humanog inzulina, doza ostaje nepromijenjena, prilikom zamjene goveđeg ili drugog miješanog inzulina (potrebno je nadziranje glukoze u krvi) doza se obično smanjuje za oko 10% (osim kada ne prelazi 0,6 U / kg). Pacijente koji primaju 100 IU dnevno ili više, prilikom zamjene inzulina preporučljivo je hospitalizirati.

Mjere sigurnosti

Prilagođavanje doze potrebno je kod promjene prirode i prehrane, povećane fizičke aktivnosti, zaraznih bolesti, vrućice, proljeva, gastropareza i drugih stanja koja odgađaju apsorpciju hrane, hirurške intervencije, disfunkcije štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest), hipofize (hipopituitizam) i sl. zatajenje bubrega, progresija bolesti jetre, trudnoća, dojenje, u prepubertalne djece i bolesnika starijih od 65 godina (povećani rizik od hipoglikemije).

Smanjite dozu u slučaju oštrog prestanka pušenja, dijabetes melitusa tipa 1, povećajte interval između primjena i smanjite dozu na pozadini agenasa koji uzrokuju hipoglikemiju (povećanje - uz imenovanje hiperglikemijskih lijekova).

Prilagođavanje doze moguće je u prve 1-2 sedmice nakon zamjene jedne vrste inzulina drugom. Potreban je oprez pri početnom imenovanju, promjena inzulina, fizički ili psihički stres kod ljudi uključenih u vožnju automobilom, kontrola različitih mehanizama i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Tokom liječenja, svaka 3 mjeseca (ili češće s nestabilnim stanjem), određuje se koncentracija glukoze u krvi i, ako je veća od 11,1 mmol / l, procjenjuje se nivo ketona (aceton, keto kiseline) u mokraći. Pomoću hipoglikemije i ketoacidoze bilježi se pH i koncentracija kalijevih jona u serumu krvi tj.

Ostavite Svoj Komentar