Kako se pripremiti za darivanje krvi šećerom

Davanje krvi za određivanje sadržaja šećera u njoj jedno je od najčešćih studija i obavezno je zajedno s drugim testovima za procjenu zdravstvenog stanja uopšte. Posebno je važno ako pacijent ima hipertenziju ili je prekomerna težina / pretilo ili ima rodbinu sa predijabetesom ili dijabetesom.

Šta će reći krv

Kada govorimo o šećeru u krvi, mislimo na glukozu koja je u krvi prisutna u rastvorenom stanju, koja kruži tijelom. Organi koji dostavljaju glukozu krvi - jetra i crijeva, također ih tijelo prima iz određenih proizvoda: slatkiši, med, bobice i voće, bundeve, mrkva, repa i dr. Glukoza nas naplaćuje energijom dobivenom preradom ugljikohidrata. Upravo ona "hrani" mozak, crvena krvna zrnca i mišićno tkivo. Asimilacija nastaje uz sudjelovanje inzulina - posebnog hormona kojeg proizvodi gušterača.

Razina šećera u krvi je količina glukoze koja je prisutna u njemu. Na prazan stomak postoji minimalan šećer, ali kad hrana počne da ulazi u organizam, njegova količina se povećava, vraćajući se u normalu neko vrijeme kasnije. Iako može doći do neuspjeha u apsorpciji glukoze, i tada njezina količina ili se odjednom "odskoči" prema gore ili brzo "padne". Takve pojave se nazivaju hiper- ili hipoglikemija, U posebno teškim slučajevima mogu provocirati da žrtva padne u komu, a ponekad završi smrću.

Količina šećera u krvi ovisi i o tome koliko je osoba fizički aktivna, a osim toga u kakvom je psihološkom stanju!

Test šećera

Prije svega, pacijent koji je podvrgnut pregledu prolazi jednostavan krvni test. Ovisno o rezultatu, liječnik može propisati i druga ispitivanja osim kako bi utvrdio šta je uzrokovalo odstupanje od norme (ako ih ima).

  • Kompletna krvna slika - pokretanje, imenovanje češće od drugih metoda. Koristi se u preventivnim pregledima ili ako pacijent ima znakove povećanja / smanjenja šećera. Krv se uzima iz prsta ili vene (ovdje će indikatori biti veći).
  • Mjerenje koncentracije fruktozamina - omogućava vam da prepoznate dijabetes i procijenite ispravnost terapije koja je pacijentu propisana nakon nekoliko tjedana. Samo ova metoda omogućava precizno određivanje sadržaja glukoze ako pacijent ima hemolitičku anemiju ili je imao gubitak krvi. Krv se uzima iz vene. Sa bolestima, hipoproteinemija ili proteinurija je neinformativna!
  • Krv za glikovani hemoglobin - omogućava vam da provjerite sadržaj glukoze i do nekoliko mjeseci. Komponenta hemoglobina koja je povezana sa šećerom u krvi se glikozira i izražava se kao postotak: što je veća količina glukoze, to je veći postotak gliciranog hemoglobina. Na rezultat ispitivanja ne utječu unos hrane i svakodnevno vrijeme, kao ni fizički i psiho-emocionalni stres. Ovaj je test vrlo važan za kontinuirano praćenje zdravlja pacijenata kojima je dijagnosticirana dijabetes. Krv se uzima iz vene. Kontraindiciran kod dece mlađe od 6 meseci i trudnica!
  • Test tolerancije na glukozu - provodi da bi se provjerilo kako unos glukoze utječe na organizam. Takva je dijagnoza propisana da bi se osiguralo ili obrnuto odbacilo prisustvo dijabetesa ako je prvobitnim pregledom utvrđeno povišenje šećera. Tokom njega mjeri se šećer na prazan stomak, tada pacijent treba piti glukozu razrijeđenu vodom. Nakon toga, mjeri se šećer nakon 1 sata, a zatim i 2 sata. Ako nema problema, šećer prvo raste, a zatim se počinje vraćati u normalu. Ali s dijabetesom, povratak na početne razine više nije moguć ako je pacijent konzumirao glukozu. Krv se uzima iz vene. Kontraindicirano je ako sadržaj šećera na prazan želudac prelazi 11,1 mmol / l, djeca mlađa od 14 godina, bolesnici nakon infarkta miokarda ili hirurške intervencije, nedavno rodile žene.
  • Test tolerancije na glukozu kojim se određuje C-peptid - obavlja se za brojanje stanica uključenih u proizvodnju inzulina (beta ćelija) i naknadno određivanje oblika dijabetesa kao i provjera djelotvornosti liječenja dijabetičara. Krv se uzima iz vene.
  • Dijagnosticiranje nivoa mlečne kiseline (laktata) - određuje zasićenost tkiva kisikom. Koristi se za otkrivanje sljedećih stanja: gladovanje kisikom (hipoksija), povećana kiselost u tijelu kod pacijenata s dijabetesom ili zatajenjem srca, hemodinamički poremećaji. Mliječna acidoza je ozbiljna komplikacija, čije nastanak potiče višak mliječne kiseline. Krv se uzima iz vene.

Pravilna priprema

Vrlo je važno pridržavati se potrebnih pravila za polaganje ispita, jer u protivnom podaci u analizama mogu ispasti pogrešni! Sve pretrage treba obaviti nakon 8-12 sati posta, osim glikoziranog hemoglobinakoja se izvodi 4 sata nakon jela. Možete piti vodu. Rezultati se mogu pogoršati:

  1. Alkoholna pića - Jučerašnja upotreba najmanje minimalne količine dovoljna je da se pokvari rezultat!
  2. Sport - Intenzivna vježba može povećati šećer!
  3. Nervno naprezanje - za ispravan rezultat važno je ostati miran!
  4. Hrana - Ne zloupotrebljavajte slatkiše i druge brze ugljene hidrate!
  5. Prehlada - zahtijevaju dvotjedni period oporavka!

Ako pacijent poštuje dijetu, morate je napustiti nekoliko dana, a također privremeno isključiti upotrebu lijekova (ovo se odnosi i na glukokortikosteroide, kontracepcijske tablete koje se uzimaju oralno) i vitamin C, pridržavajte se režima pijenja.

Testovi povezani s tolerancijom na glukozu zahtijevaju posebnu pažnju: medicinski radnici koji ih izvode moraju imati dovoljno iskustva, jer pacijenti koriste glukozu za pregled i količina koja je neprikladna za njihovo stanje ne može samo iskriviti rezultate, već i izazvati naglo pogoršanje dobrobiti!

Pogledajte video: DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar