Glukofag 500

Osoba koja boluje od dijabetesa tipa 2, mora ne samo slijediti dijetu i biti fizički aktivna, već i uzimati lijekove koji snižavaju glukozu u krvi. Glukofag 500 se odnosi na takve lijekove.

Glukofag 500 snižava glukozu u krvi.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je u obliku okruglih tableta za oralnu primjenu. Prekriveni su bijelom školjkom. Tablete su zatvorene u konturnim ćelijama - 20 kom. u svakom. 3 od tih ćelija nalaze se u kartonskim pakovanjima, koja se nude u ljekarnama.

Tablete se sastoje od više komponenti od kojih je aktivna metformin hidroklorid. Glukofag 500 ove supstance sadrži 500 mg. Pomoćne komponente su povidon i magnezijum stearat. Pojačavaju terapeutski učinak lijeka.

Farmakološko djelovanje

Glukofag je hipoglikemijski lijek. Smanjenje glukoze u plazmi rezultat je prisustva metformina u lijeku. Lijek ima još jedan učinak - pomaže u smanjenju težine. Za dijabetičare je ova kvaliteta važna, jer ovu bolest često prati pretilost.

Kod pacijenata koji uzimaju Glucofage dolazi do poboljšanja holesterola, što pozitivno utiče na rad kardiovaskularnog sistema.

Farmakokinetika

Lijek se apsorbira iz probavnog trakta. Ako se tablete uzimaju s hranom, tada se proces apsorpcije kasni. Najviša razina aktivne tvari u krvi primijećena je 2,5 sata nakon uzimanja lijeka.

Metformin se brzo distribuira u cijelom tijelu. Poluživot je oko 6,5 sati.

Kontraindikacije

Glukofag je kontraindiciran u sledećim stanjima:

  • netolerancija na bilo koju supstancu koja je dio lijeka (prije upotrebe pažljivo pročitajte upute za upotrebu),
  • dijabetička prekoma ili koma,
  • patologije koje dovode do hipoksije tkiva,
  • hirurški tretman za one pacijente kojima treba inzulin,
  • hronični alkoholizam
  • trovanje etanolom,
  • zatajenje jetre
  • zatajenje bubrega
  • laktacidoza
  • provođenje studija pomoću kontrastnog sredstva koje sadrži jod - 2 dana prije postupka i u roku od 48 sati nakon njega,
  • slijedeći dijetu ako je primljena količina kcal manja od 1000 dnevno.

Kako uzimati Glucofage 500?

Tablete se uzimaju sa ili nakon obroka. Lijek treba isprati vodom. Ne bavite se samoradom: doziranje i trajanje terapije određuje lekar. Specijalist uzima u obzir različite faktore od kojih je glavni nivo šećera u krvi. Uzimaju u obzir i popratne bolesti prisutne kod pacijenta.

U skladu s uputama, lijek se uzima na sljedeći način:

  1. Početna doza je 500-850 mg dnevno. Ova količina je podijeljena u 2-3 doze. Tada liječnik provodi kontrolne studije, prema rezultatima kojih se doza prilagođava.
  2. Doza održavanja je 1500-2000 mg dnevno. Ova količina je podijeljena u 3 doze dnevno.
  3. 3000 mg je najveća dozvoljena doza. Treba ga podijeliti u 3 doze.

Uputa kaže da se djetetu starom 10 i više godina propisuje glukofag u prosječnoj dnevnoj dozi od 500-850 mg. U budućnosti je moguće povećati dozu, ali maksimalna dnevna doza ne može biti veća od 2000 mg.

Da se ne pogoršavaju urođene malformacije u djece, nemoguće je uzimati lijek bez dogovora s liječnikom.

Za mršavljenje

Kada koristite Glucofage 500 za mršavljenje, trebali biste uzimati 1 tabletu 1 put dnevno tijekom 3-5 dana. Ako se lijek dobro podnosi, dozvoljeno je povećati doziranje na 1000 mg dnevno. Ali to je dopušteno samo pacijentima čija težina premašuje normu za više od 20 kg.

Kada koristite Glucofage 500 za mršavljenje, trebali biste uzimati 1 tabletu 1 put dnevno tijekom 3-5 dana.

Terapija traje 3 nedelje. Nakon toga potrebna je dvomjesečna pauza. Ako prvi kurs nije dao nuspojave, onda je dopušteno povećati dozu tijekom drugog tečaja. Ali ne možete uzimati više od 2000 mg dnevno. Taj se iznos dijeli 2 puta. Interval između doza je 8 sati ili više.

Tokom perioda liječenja potrebno je piti puno vode kako bi se izbjegli toksični efekti: tečnost će pomoći bubrezima da brže izluče proizvode propadanja lijeka.

Centralni nervni sistem

Često osobe koje uzimaju lijek imaju poremećen ukus.

Posebna uputstva

Ako je planirana hirurška operacija pred vama, tada biste trebali prestati uzimati Glucofage 2 dana prije operacije. Nastaviti liječenje treba biti 2 dana nakon operacije.

Uzimanje glukofaga može uzrokovati razvoj laktacidoze. Ako se tijekom razdoblja liječenja pojave konvulzije, dispeptični simptomi i drugi nespecifični simptomi, trebali biste prestati uzimati lijek i potražiti medicinsku pomoć.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne uzimajte alkohol dok uzimate Glucofage. Lijekove koji sadrže etanol treba izbjegavati.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Ženama koje nose plod ne preporučuje se uzimanje glukofaga. Pri planiranju trudnoće pacijent bi se trebao posavjetovati sa liječnikom jer je potreban prijelaz na terapiju inzulinom. Potrebno je održavati razinu šećera u krvi blizu normalne kako ne bi naštetili plodu.

Ne preporučuje se uzimanje leka tokom laktacije. Ako takva potreba postoji, tada biste trebali napustiti dojenje, ako liječnik savjetuje.

Upotreba u starosti

U starijih bolesnika koji uzimaju Glucofage mogu započeti problemi s bubrezima, pa njihovo stanje mora biti praćeno tokom liječenja.

Mogu li kupiti bez recepta?

Zaposleni u velikom broju ljekarni ne traže liječnički recept koji krši pravila prodaje lijekova.

Prosječna cijena lijeka je 170-250 rubalja. za pakovanje.

Glucofage 500 recenzija

Recenzije o lijeku daju i ljekari i pacijenti.

Ekaterina Parkhomenko, 41 godina, Krasnodar: „Često propisujem glukofag dijabetičarima kojima ne treba inzulin. Lijek je efikasan, jeftin, jednostavan za upotrebu. Ali ne preporučujem ga onima koji žele smršati, ali nisu dijabetičari. Postoje i drugi načini gubitka kilograma - dijeta, sport. "

Aleksej Anikin, 49 godina, Kemerovo: „Ja sam dijabetičar sa iskustvom, ali nema zavisnosti od insulina. Za održavanje razine šećera uzimam Glucofage - 500 mg 3 puta dnevno. Nema nuspojava, dobro se osjećam. Preporučujem lek kao efikasan lek. "

Rimma Kirillenko, 54 godine, Ryazan: „Ja patim od dijabetesa tipa 2. Nedavno je ljekar propisao glukofag. Odmah nakon početka liječenja pojavili su se osip na rukama, mučnina i proliv. Morala sam ići kod lekara na novi sastanak, jer lek nije odgovarao ".

Lyubov Kaliničenko, 31 godina, Barnaul: „Imam problema s prekomjernom težinom, sa kojima se ne mogu nositi ni s dijetom, ni putem fizičkih vježbi. Pročitao sam da glukofag mnogo pomaže. Kupio sam lijek u dozi od 500 mg i počeo uzimati tablete prema uputama. Masa koliko je stajala još uvijek vrijedi. Ali mučnina i proliv su iscrpljeni, pa sam morao prestati koristiti lek. "

Valery Khomchenko, 48 godina, Ryazan: „Dijabetes još nije dijagnosticiran, ali šećer se ponekad primjećuje. Težina je mnogo veća od normalne. Obratio sam se endokrinologu koji mi je propisao glukofag. Uzimam tablete i radujem se, jer težina postepeno odlazi, osjećam se bolje. "

Pogledajte video: Are You Taking MetforminGlucophage? If so, You MUST Take This Vitamin! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar