Puding od skute u mikrovalnoj pećnici

Recept za tako ukusan skuti puding pronašao sam u jednoj kuharici (iako ga malo mijenjam). Bez dodavanja brašna, kaše i sličnih zgušnjivača, puding je neopisivo nježne strukture, a sušeno voće, orasi i limunova korica čine ukus ugodno slatkim i vrlo aromatičnim. Probajte i svidjet će vam se!

Koraci za kuhanje

Prvo morate pripremiti suho voće i orašaste plodove: datulje i grožđice dobro operite, prelijte kipućom vodom, sitno nasjeckajte (imao sam velike grožđice - također sam ih isjekao), bademe ispržite u tavi ili kalcin u pećnici i usitnite.

Jaja su podeljena na proteine ​​i žumance. Skušajte sir u dubokoj posudi (ako uzmete zrno skute, bolje je da ga prvo obrišete kroz sito, pa će puding biti nježniji), žumance, omekšali puter, šećer, sve tucite mikserom do homogene konzistencije.

Zatim u masu dodajte pripremljeno sušeno voće, limunovu koricu i orahe, promešajte.

Bjelanjke istucite u bujnu pjenu i umiješajte u sirnu masu.

Masu stavite u posudu za pečenje, namašćenu maslacem i pospite krušnim mrvicama ili grizom, obrazac stavite na lim za pečenje 1/3 napunjen vodom. Skuvajte puding od sira u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 30-40 minuta.

Izvadite pripremljeni puding iz rerne, da se malo odmori - ohladite u obliku, a zatim prebacite na jelo.

Kad služite, ukusni, osjetljivi puding od sira narežite na porcije.

Dobar apetit!

Lista sastojaka

Glavna komponenta pudinga je skuta. Konačan ukus pudinga ovisi o njegovom sadržaju masti, svježini i kvaliteti. U ovom je receptu optimalno koristiti domaće proizvedene od pouzdanih proizvođača ili jelo u obliku granulata (obično se prodaje u pakiranju, u pakiranjima od 200-300 grama svaka).

Dakle, potreban vam je recept takvog sastava:

  • sir, po stopi od 100 grama po porciji pudinga (ovaj recept prikazuje postupak pripreme dvije porcije, tako da vam je potrebno 200-gramsko pakovanje skupocnog sira, sa sadržajem masti oko 9% i više),
  • 2 kašike suhe kaše,
  • 2 kašike šećera
  • 2 jaja,
  • 40 grama grožđica, po mogućnosti bez sjemenki
  • limunov sok - oko pola kašičice,
  • vanilija ili bilo koji drugi okus po ukusu.

Neki recepti preporučuju dodavanje praška za pecivo i čak soda u puding od jaja sa sirom. Međutim, to nije potrebno - dizati, jer puding i dalje neće moći napraviti tijesto s kvascima, već će prašak za pecivo okusiti i pokvariti ukupni ukus gotovog jela. Stoga se u ovom receptu ne koristi nikakav prašak za pecivo.

Način kuhanja

Prvo pripremite grožđice:

  1. Izmjerite dio naveden u receptu. Nakon toga, grožđice se moraju temeljito oprati pod tekućom vodom, prebaciti u posudu, preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoje najmanje 15 minuta, tako da nabubre i povećaju se za najmanje 3 puta.
  2. Nakon toga, procijedite tečnost na sito, blago osušite grožđice na peškiru.
  3. Također, po želji, parne grožđice možete preliti s malom količinom aromatičnog alkohola - likera, konjaka ili rakije. Ne radite to ako je skuti puding sa grožđicama namijenjen dječjem stolu.

Ostavite kuhane grožđice, počnite s pripremom temeljaca skute za naš puding:

  1. Ako je potrebno, skuti sir prosijte kroz sito, prebacite ga u duboku posudu i pomiješajte sa obrokom šećera prema receptu. To je puding od jaja koji zahtjeva najmanje 1 kašiku na 100 grama sira.
  2. Možete miješati ručni sir i šećer ručno ili pomoću ručnog miksera, miksera.
  3. Sipajte kašu, ne treba je kuhati u kaši. Što je vlažniji skuta, to će vam biti potrebno više kaše - ima sposobnost upijanja viška tekućine i nabreknuti, zadržavajući vodu.
  4. U ovom receptu jaja se tuku odvojeno od glavne mase skute, ali ne trebate odvajati žumance i proteine. Vrijeme šlag sa konvencionalnim mikserom iznosi oko 3 minute, dok ne postane glatko. Jaja za puding zahteva što je moguće više svježih jaja.
  5. U jaja sipajte vanilin ili vanilin šećer, ako se koristi druga, na primer, tečna aroma ili esencija, dodajte je i jajima.
  6. U kašu sipajte nekoliko kapi limunovog soka, zamijenivši cjedilo kako ne bi sjemenke pale u zdjelu. Uzgred, zjenica se može koristiti za ukrašavanje - žuti sprej izgleda lijepo na bijelom pudingu.
  7. Kombinujemo obje mase - skute i jajnu masu. U ovom receptu to možete učiniti ručno pomoću metlice.
  8. Budući puding dobro izmiješajte, dodajte u njega pari grožđice, promiješajte.
  9. Sada silikonske kalupe ili druge pogodne za mikrovalnu, namažite malom količinom rafiniranog ili rastopljenog maslaca, u svaki oblik prebacite malo skute.
  10. Sada smo postavili parametre za pečenje pudinga u mikrovalnoj: pri maksimalnoj snazi ​​(obično 800 vati) trebati će 3 minute za pečenje. Vrijeme možete izračunati na sljedeći način - 1,5 minuta po porciji pudinga.
  11. Nakon toga, bez otvaranja mikrovalne, ostavite tamo kalupe još 2 minute.

Sada izvadite kalupe iz mikrovalne pećnice, ohladite, uključite tanjure i ukrasite. Svako posluživanje pudinga može se ukrasiti svježim grožđem, kuhanim grožđicama, pavlakom ili šlagom.

Kako kuhati jelo "Skuhani puding sa grožđicama"

  1. Umutite bjelanjke i jaje sa solju.
  2. Dodajte posni sir.
  3. Dodajte pavlaku, kašu.
  4. Dodajte grožđice.
  5. Sve dobro promiješajte.
  6. Stavite u posudu za pečenje.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni do zlatno smeđe boje.
  8. Prije posluživanja narežite na porcije i pospite grožđicama po ukusu.
  • Skuta - 500 gr.
  • Jaje bijelo - 3 kom.
  • Sol (po ukusu) - 2 gr.
  • Koprive (na ukus) - 50 gr.
  • Koprive (za posluživanje) - 50 gr.
  • Pavlaka - 30 ml.
  • Slatka kaša - 20 gr.
  • Jaje - 1 kom.

Hranjiva vrijednost jela „Skuhani puding sa grožđicama“ (po 100 grama):

Pogledajte video: Kolač bez pečenja - Cheesecake u čaši sa bobičastim voćem bez želatine - čizkejk (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar