Upute za upotrebu Tozheo Solostar-a

Jedinice Tujeo SoloStar (inzulin glargin 300 IU / ml) odnose se samo na Tujeo SoloStar i nisu ekvivalentne ostalim jedinicama koje izražavaju jačinu djelovanja drugih inzulinskih analoga.

Tujo SoloStar treba davati supkutano jednom dnevno u bilo koje doba dana, najbolje u isto vrijeme.

Uz jednu primjenu lijeka Tujeo SoloStar tijekom dana, omogućava vam fleksibilan raspored injekcija: ako je potrebno, pacijenti ga mogu ubrizgati u roku od 3 sata prije ili 3 sata nakon uobičajenog vremena.

Farmakološko djelovanje

Regulacija metabolizma glukoze Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi podstičući apsorpciju glukoze u perifernim tkivima (posebno skeletnim mišićima i masnom tkivu) i inhibira stvaranje glukoze u jetri. Inhibira lipolizu u adipocitima (masne ćelije) i inhibira proteolizu, istovremeno povećavajući sintezu proteina.

Nuspojave

Sa strane metabolizma i ishrane: hipoglikemija.

Sa strane organa vida: privremeno oštećenje vida zbog privremenog kršenja turgora i indeksa refrakcije sočiva oka.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija, koja može usporiti lokalnu apsorpciju inzulina.

Kršenja mišićno-koštanog i vezivnog tkiva: mijalgija.

Lokalne alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja

Posebna uputstva

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja.

Posebnu pažnju treba posvetiti nadzoru koncentracije glukoze u krvi prilikom intenzivne primjene lijeka u bolesnika kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati poseban klinički značaj, poput bolesnika s teškom stenozijom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije) i također za pacijente s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik od prolaznog gubitka vida nakon hipoglikemije).

Interakcija

Beta-adrenergička sredstva koja blokiraju, klonidin, litijeve soli i etanol - moguće je i jačanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka inzulina.

GCS, danazol, diazoksid, diuretici, simpatomimetici (poput adrenalina, salbutamola, terbutalina), glukagona, izoniazida, fenotiazinskih derivata, somatotropnog hormona, hormona štitnjače, estrogena i gestagena (npr. U hormonskim kontraceptivima) i inhibitora (npr. olanzapin i klozapin). Istovremena primjena ovih lijekova sa inzulinom glargin može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina.

Peroralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, salicilati, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilinski, propoksifen, sulfonamidni antibiotici. Istovremena primjena ovih lijekova sa inzulinom glargin može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Tujeo SoloStar


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Farmakološka svojstva

Lijek Tujeo Solostar koristi se za liječenje dijabetesa. Lijek omogućava normalizaciju razine inzulina i njegovog metabolizma u tijelu. Zbog djelovanja lijeka, koncentracija glukoze u tijelu opada, metabolički proces razgradnje masti na njihove sastavne masne kiseline djelovanjem lipaze potiskuje se, proces hidrolize proteina se normalizira. Lijek počinje djelovati već nekoliko sati nakon primjene, a njegovo djelovanje traje dva dana.

Učinkovitost lijekova dokazana je brojnim istraživanjima, kao i pozitivnim kritikama pacijenata liječenih lijekom Tujeo Solostar. Lijek dobro apsorbira gotovo sve skupine bolesnika, bez obzira na spol, starost i tijek bolesti. Kada se koristi lijek, smanjuje se rizik od pojave hipoglikemijskog sindroma, koji može izazvati životnu opasnost pacijentu.

Terapija lijekom Tujeo Solostar ne utječe na kardiovaskularni sistem tijela. Tijekom upotrebe lijekova, pacijenti se možda ne plaše susretanja sa zdravstvenim problemima kao što su:

  • nefatalni infarkt miokarda,
  • akutna cerebrovaskularna nesreća,
  • nedostatak opskrbe krvnim srcem,
  • oštećenja malih posuda organa i tkiva kapilara,
  • sljepoća zbog manifestacija dijabetičke mikroangiopatije,
  • izlučivanje proteina iz urina,
  • povećani serumski kreatinin.

    Lijek se može propisati ženama koje rađaju dijete, kao i dojiljama, ali to se mora učiniti iznimno oprezno, s obzirom na rizike za razvoj djeteta. Lijek mogu uzimati stariji pacijenti s bolestima jetre i bubrega, a prilagođavanje doze nije potrebno. Lijek se ne smije propisivati ​​djeci mlađoj od 18 godina.

    Sastav i oblik oslobađanja

    Tujeoov lek dostupan je u obliku rastvora koji se koristi za potkožne injekcije. Lijek se prodaje u prikladnoj bočici u obliku špriceva, spreman za upotrebu. Sastav lijeka uključuje sljedeće komponente:

  • insulin glargin,
  • klazin
  • glicerin
  • cink hlorid
  • kaustična soda
  • solna kiselina
  • pročišćena voda.

    Nuspojave

    Upotreba lijeka Tujeo može izazvati neželjene efekte iz različitih životnih sistema pacijentovog tijela:

  • metabolizam: nivo glukoze približava se donjoj granici normale, neuroglikopenija,
  • vidni organi: oštećenje vida, privremeno sljepilo,
  • koža: masna degeneracija,
  • prugasto i vezivno tkivo: bolne manifestacije u mišićima,
  • opće stanje organizma: alergije, crvenilo kože, bol, svrab, kopriva, osip na koži, oteklina, upalni procesi,
  • imunitet: Quinckeov edem, alergije, suzenje bronha, snižavanje krvnog pritiska.

    Kontraindikacije

    Lijek se ne smije prepisivati ​​pacijentima u sljedećim slučajevima:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 18 godina. S oprezom biste trebali propisati lijek Tujeo:
  • kada nosite dete,
  • starijih bolesnika
  • s poremećajima endokrinog sistema,
  • kod bolesti izazvanih smanjenjem funkcije štitnjače i nedovoljnom proizvodnjom hormona od strane nje,
  • s nedostatkom funkcije hipofize,
  • s nadbubrežnom insuficijencijom,
  • za bolesti povraćanja i olabavljene stolice,
  • sa vaskularnom stenozom,
  • s manifestacijom dijabetičke mikroangiopatije,
  • s bolesti bubrega,
  • sa bolešću jetre.

    Trudnoća

    Žene koje planiraju trudnoću trebaju obavijestiti liječnika prije korištenja lijeka Tujeo Solostar, koji će odlučiti o mogućnosti upotrebe lijeka za terapiju, a da pritom ne nanese štetu plodu koji se razvija u maternici. Lijek treba propisati u vrijeme gestacije, kao i za vrijeme dojenja s velikom oprezom.

    Metode i značajke primjene

    Lijek Tujeo Solostar dostupan je u obliku otopine koja je namijenjena za potkožno davanje injekcijama. Injekcija se postavlja na rame, trbuh ili bedro. Preporučena doza i trajanje terapije određuje lekar koji nakon pregleda pacijenta, prikuplja testove, utvrđuje anamnezu i uzima u obzir individualne karakteristike pacijentovog tela. Pored toga, svi lijekovi imaju uputstva za upotrebu koja odražavaju pravila korištenja lijeka. Dječija terapija: lijekovi se ne smiju propisivati ​​djeci mlađoj od 18 godina, jer nema podataka o učinku lijeka na rastuće i razvijajuće se tijelo djeteta. Terapija starijih pacijenata: dozvoljava se da se lijekovi prepisuju starijim pacijentima, a prilagođavanje doze nije potrebno. Terapija pacijenata sa bubrežnom bolešću: lekovima se može propisati pacijentima sa bubrežnom bolešću. U tom slučaju liječnik koji je u toku trebao bi pratiti nivo glukoze u krvi, a doziranje se određuje pojedinačno. Terapija bolesnika sa jetrenim oboljenjima: lijek je propisan bolesnicima sa jetrenim oboljenjima. U tom slučaju liječnik koji je u toku trebao bi pratiti vrijednosti glukoze u krvi.

    Predoziranje

    Uz predoziranje lijeka kod pacijenta, razina glukoze u krvi može se značajno smanjiti, što dovodi do hipoglikemijskog sindroma. Kompleks simptoma može biti popraćen komom, nehotičnim kontrakcijama mišića i neurološkim poremećajima. Ako se pojave ovi simptomi, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će vam propisati odgovarajući tretman.

    Lijek Tugeo Solostar ima aktivni analog Lantusa, koji ima isti farmakološki učinak, ali sadrži manju količinu aktivne komponente, što znači da ima smanjeni terapeutski učinak.

    Uslovi skladištenja

    Lijek Tujeo Solostar preporučuje se čuvati na mjestu zatvorenom od prodora bilo kojeg izvora svjetlosti i djeci dohvatati na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne zamrzavajte lijek. Rok trajanja lijeka je 2,5 godine od datuma proizvodnje. Nakon isteka roka upotrebe, ne možete koristiti lijek i on se mora odložiti u skladu sa sanitarnim standardima. Upute sadrže detaljne informacije o normama i pravilima skladištenja i roka trajanja lijeka u otvorenom i zatvorenom obliku.

    Ljekarnička dozvola LO-77-02-010329 od 18. lipnja 2019. godine

  • Ostavite Svoj Komentar