Izofan inzulin: upute za uporabu i cijenu lijeka

Dijabetes melitus tipa 2, stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove (kombinirana terapija), interkurentne bolesti, hirurške intervencije (mono- ili kombinirana terapija), dijabetes melitus tijekom trudnoće (bez dijetalne terapije).

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

P / C, 1-2 puta dnevno, 30-45 minuta pre doručka (menjajte mesto ubrizgavanja svaki put). U posebnim slučajevima ljekar može propisati a / m injekciju lijeka. U / u unos inzulina srednjeg trajanja je zabranjeno! Doze se biraju pojedinačno i ovise o sadržaju glukoze u krvi i urinu, karakteristikama tijeka bolesti. Obično su doze 8-24 IU 1 puta dnevno. U odraslih i djece s visokom osjetljivošću na inzulin može biti dovoljna doza manja od 8 IU / dan, kod bolesnika sa smanjenom osjetljivošću - više od 24 IU / dan. Uz dnevnu dozu veću od 0,6 IU / kg, - u obliku 2 injekcije na različita mjesta. Pacijente koji primaju 100 IU dnevno ili više, prilikom zamjene inzulina preporučljivo je hospitalizirati. Prijelaz s jednog lijeka na drugi treba obaviti pod kontrolom glukoze u krvi.

Farmakološko djelovanje

Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu i glikogenogenezu, sintezu proteina, smanjuje brzinu stvaranja glukoze u jetri.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina. Aktiviranjem sinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili direktno prodiranja u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza itd.). Pad glukoze u krvi je posljedica povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina, smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri (smanjenje razgradnje glikogena) itd.

Nakon sc ubrizgavanja, efekat se javlja u 1-1,5 sati. Maksimalni učinak je u intervalu između 4-12 sati, trajanje djelovanja je 11-24 sata, ovisno o sastavu inzulina i dozi, odražava značajna inter- i intra-lična odstupanja.

Nuspojave

Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak),

hipoglikemija (blijeda koža, pojačano znojenje, znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, uznemirenost, tjeskoba, parestezije u ustima, glavobolja, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nedostatak pokreta, poremećaji govora i govora i vid), hipoglikemijska koma,

hiperglikemija i dijabetička acidoza (u malim dozama, preskakanje injekcija, loša prehrana, sa groznicom i infekcijama): pospanost, žeđ, smanjen apetit, crvenilo lica),

oslabljena svijest (do razvoja prekomatoze i kome),

prolazno oštećenje vida (obično na početku terapije),

imunološke unakrsne reakcije s ljudskim inzulinom, porast titra anti-inzulinskih antitijela, praćen porastom glikemije,

hiperemija, svrbež i lipodistrofija (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva) na mestu ubrizgavanja.

Na početku liječenja - edemi i oslabljena refrakcija (su privremeni i nestaju s nastavkom liječenja). Simptomi: znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, anksioznost, parestezija u ustima, bledica, glavobolja, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nedostatak pokreta, govora i vida, hipoglikemijska koma, grčevi.

Liječenje: ako je pacijent svjestan, dekstroza se propisuje oralno, s / c, iv ili iv ubrizgava glukagon ili iv hipertoničnu otopinu dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se intravenski u tekućinu pacijentu sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Posebna uputstva

Prije uzimanja inzulina iz bočice potrebno je provjeriti prozirnost otopine. Kada se na čaši pojave strana tela, zamagljivanje ili taloženje tvari, otopina lijeka se ne može koristiti.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

Doza inzulina mora se prilagoditi u slučaju zaraznih bolesti, u slučaju disfunkcije štitne žlijezde, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, hroničnog zatajenja bubrega i dijabetes melitusa kod osoba starijih od 65 godina.

Uzroci hipoglikemije mogu biti: predoziranje inzulina, zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, fizički stres, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (uznapredovala oboljenja bubrega i jetre, kao i hipofunkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta injekcije (na primjer, kožu na trbuhu, ramenu, bedrima) kao i interakciju s drugim lijekovima. Moguće je smanjiti koncentraciju glukoze u krvi prilikom prelaska pacijenta iz životinjskog inzulina u ljudski inzulin. Prijelaz pacijenta na humani inzulin uvijek bi trebao biti medicinski opravdan i provoditi se samo pod nadzorom liječnika.

Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da aktivno učestvuju u prometu, kao i na održavanju mašina i mehanizama.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g šećera). O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je obavijestiti liječnika koji će se odlučiti o potrebi korekcije liječenja. Tokom trudnoće, potrebno je uzeti u obzir smanjenje (I trimestra) ili povećanje (II-III trimestra) potrebe za insulinom. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Tokom laktacije potrebno je svakodnevno praćenje nekoliko meseci (dok se ne stabilizuje potreba za inzulinom).

Interakcija

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilate), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metandrostenolon), androgeni, bromokriptini, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, preparati Li +, piridoksin, kinidin, kinin, hlorokinin.

Hipoglikemičkih od smanjenja glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidnih i diuretika, BCCI, tiroidni hormoni, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, triciklici, klonidin, antagonisti kalcijuma, diazoksid, morfin, marihuana, nikotin, fenitoin, epinefrin, blokatori H1-histaminskih receptora.

Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Indikacije za upotrebu i trgovački nazivi lijeka

Upotreba lijeka je indicirana za dijabetes ovisan o insulinu. Štaviše, terapija bi trebala biti doživotna.

Insulin kao Isofan je humani genetski modificirani lijek koji se propisuje u takvim slučajevima:

  1. dijabetes tipa 2 (zavisan od insulina),
  2. hirurški zahvati
  3. rezistenciju na hipoglikemijske agense uzimane oralno u sklopu složenog tretmana
  4. gestacijski dijabetes (u nedostatku efikasnosti terapije dijetama),
  5. interkurentna patologija.

Farmaceutske kompanije proizvode humani genetski modificirani inzulin pod različitim imenima. Najpopularniji su Vozulim-N, Biosulin-N, Protafan-NM, Insuran-NPH, Gensulin-N.

Koriste se i druge vrste izofanskog inzulina sa sljedećim trgovačkim imenima:

  • Insumal
  • Humulin (NPH),
  • Pensulin,
  • Izofan inzulin NM (Protafan),
  • Actrafan
  • Insulidd N,
  • Biogulin N,
  • Protafan-NM penifill.

Vrijedi napomenuti da se upotreba bilo kojeg sinonima za Insulin Isofan mora dogovoriti s liječnikom.

Doziranje i primjena

Uputa za upotrebu s inzulinom Isofan kaže da se on često daje supkutano do 2 puta dnevno prije doručka (30-45 minuta). U tom slučaju trebate svakodnevno mijenjati područje ubrizgavanja, a rabljenu štrcaljku čuvati na sobnoj temperaturi, a novu u hladnjaku.

Ponekad se lijek daje intramuskularno. I intravenska metoda korištenja inzulina srednjeg djelovanja se praktično ne koristi.

Doziranje se izračunava pojedinačno za svakog pacijenta, na temelju razine koncentracije šećera u biološkoj tekućini i specifičnosti bolesti. U pravilu prosječne dnevne doze kreću se od 8-24 IU.

Ako pacijenti imaju preosjetljivost na inzulin, tada je optimalna dnevna količina lijeka 8 IU. Uz slabu osjetljivost hormona, doziranje se povećava - sa 24 IU dnevno.

Kada je dnevna zapremina lijeka veća od 0,6 IU na 1 kg mase, tada se rade 2 injekcije u različite dijelove tijela. Pacijente s dnevnom dozom od 100 IU ili više treba hospitalizirati ako se nadomjesti inzulin.

Štoviše, prilikom prelaska s jedne vrste proizvoda na drugu, potrebno je pratiti sadržaj šećera.

Nuspojave i predoziranje

Upotreba humanog inzulina može uzrokovati alergijske manifestacije. Najčešće je u pitanju angioedem (hipotenzija, kratkoća daha, groznica) i urtikarija.

Takođe, prekoračenje doze može dovesti do hipoglikemije, koja se manifestuje sledećim simptomima:

  • nesanica
  • blanširanje kože,
  • depresija
  • hiperhidroza
  • strah
  • uzbuđeno stanje
  • palpitacije
  • glavobolja
  • zbunjenost,
  • vestibularni poremećaji
  • glad
  • drhtavica i slične stvari.

Nuspojave uključuju dijabetičku acidozu i hiperglikemiju koji se očituju iscrpljenjem lica, pospanost, slabim apetitom i žeđi. Najčešće se takva stanja razvijaju u pozadini zaraznih bolesti i vrućice, kad promašuje injekciju, doziranje je pogrešno i ako se ishrana ne poštuje.

Ponekad dolazi do kršenja svijesti. U teškim situacijama razvija se prekomatozno i ​​koma stanje.

Na početku liječenja mogu se pojaviti prolazne smetnje u vizualnoj funkciji. Primjećuje se i porast titra tijela protiv inzulina s daljnjim napredovanjem glikemije i imunološkim reakcijama unakrsne prirode s ljudskim inzulinom.

Često mjesto ubrizgavanja bubri i svrbi. U ovom slučaju se hipertrofira ili atrofira potkožno masno tkivo. I u početnoj fazi terapije mogu se pojaviti privremene refrakcijske pogreške i edemi.

U slučaju predoziranja hormonskim lijekovima, razina šećera u krvi značajno opada. To uzrokuje hipoglikemiju, a ponekad pacijent padne u komu.

Ako je doza malo prekoračena, trebali biste uzimati hranu bogatu ugljikohidratima (čokoladu, bijeli hljeb, pecivo, bombone) ili popiti vrlo slatki napitak. U slučaju nesvjestice, pacijentu se unosi / koristi otopina dekstroze (40%) ili glukagon (s / c, v / m).

Kada pacijent ponovo stekne svijest, potrebno je hraniti ga hranom bogatom ugljikohidratima.

To će spriječiti hipoglikemijski recidiv i glikemijsku komu.

Kako to funkcionira

Izofan inzulinski ljudski genetski inženjering utječe na tijelo ispoljavajući hipoglikemijski učinak. Ovaj lijek dolazi u kontakt sa citoplazmatskim receptorima stanične membrane. Ovo stvara kompleks receptora inzulina. Njegov je zadatak aktivni metabolizam koji se odvija unutar samih stanica, kao i pomoć u sintezi glavnih svih postojećih enzima.

Smanjenje količine šećera u krvi događa se povećanjem njegovog transporta unutar ćelije, kao i smanjenjem brzine proizvodnje šećera, pomažući u procesu apsorpcije. Još jedna prednost humanog inzulina je sinteza proteina, aktiviranje litogeneze, glikogenogeneza.

Vrijeme koliko dugo ovaj lijek djeluje izravno je proporcionalno brzini apsorpcije lijeka u krv, a proces apsorpcije ovisi o načinu davanja i dozi lijeka. Zbog toga je učinak ovog lijeka kod različitih pacijenata različit.

Tradicionalno, nakon injekcije, efekat leka počinje nakon 1,5 sata. Vrhunac efikasnosti događa se u tački 4 sata nakon primjene lijeka. Trajanje akcije je 24 sata.

Brzina apsorpcije Isofana ovisi o sljedećem:

  1. Mesto ubrizgavanja (stražnjica, trbuh, bedro),
  2. Koncentracija aktivnih supstanci
  3. Doza.

Ovaj lijek se izlučuje bubrezima.

Kako koristiti: indikacije za upotrebu

Prema uputstvu za upotrebu Isofan, on se mora davati supkutano dva puta dnevno: ujutro i navečer prije jela (30-40 minuta prije jela). Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svakog dana, upotrijebljenu štrcaljku treba čuvati na normalnoj, normalnoj temperaturi, a novu treba nalaziti u ambalaži, u hladnjaku. Retko se ovaj lek ubrizgava u mišić, ali gotovo nikada intravenozno, jer je inzulin srednje delotvorne prirode.

Doza ovog lijeka izračunava se pojedinačno za sve koji pate od dijabetesa uz konsultaciju sa liječnikom. Na temelju količine šećera u plazmi i specifičnosti dijabetesa. Prosječna dnevna doza, tradicionalno varira između 8-24 IU.

U slučaju preosjetljivosti na inzulin, ne treba uzimati više od 8 IU dnevno, ako se hormon ne opaža dobro, doza se može povećati na 24 ili više IU tijekom dana. Ako dnevna doza lijeka treba biti veća od 6,6 IU po kilogramu tjelesne težine pacijenta, tada se odjednom rade dvije injekcije na različitim mjestima.

  • Urtikarija,

Predoziranje ovog lijeka je prepun hipoglikemije i kome. Prekoračenje doze može se neutralizirati ako uzimate hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (čokolada, bombone, kolačiće, slatki čaj).

U slučaju gubitka svijesti, pacijentu treba intravenski davati otopinu dekstroze ili glukagona. Kada se svijest vrati, bolesniku treba dati hranu s velikim brojem ugljikohidrata. To će omogućiti izbjegavanje glikemijske kome i hipoglikemijskog recidiva.

Insulin-izofan: upute za upotrebu suspenzije


Latinsko ime: insulinum isophanum
ATX kod: A10a
Aktivna supstanca: inzulinski humani genetski inženjering izofana

Proizvođač: Novo Nordisk, Danska

Uvjet odmora iz ljekarne: Po receptu
Uslovi skladištenja: t unutar 2-8 stepeni
Datum isteka:
2 godine

Humani genetski inženjering inzulin izofan koristi se za liječenje stanja povezanih s neadekvatnom proizvodnjom tjelesnog vlastitog hormona pomoću inzulinskog aparata. U prodaji nije lijek s ovim nazivom, jer je riječ o obliku aktivne tvari, ali postoje analozi. Živi primjer takve tvari u prodaji je rinsulin.

Izofan inzulin: mogu li se koristiti s drugim lijekovima

Povećava hipoglikemijski efekat (normalizacija šećera u krvi) Isofanova simbioza sa:

  1. Sulfonamidi,
  2. Hlorokinin
  3. ACE inhibitori / MAO / ugljenhidrata,
  4. Etanol
  5. Mebendazole,
  6. Uz pomoć anaboličkih steroida,
  7. Fenfluramin
  8. Tetraciklinski lijekovi
  9. Clofibrate
  10. Lijekovi teofilinske grupe.

Hipoglikemijski efekat (dovođenje normalne količine šećera u krvi) je smanjen zbog simbioze Isofana s takvim lijekovima:

  • Somatropin
  • Epinefrin
  • Kontraceptivna sredstva
  • Epinefrin
  • Fenitoin
  • Antagonisti kalcijuma.

Količina šećera u krvi se smanjuje zbog simbioze inzulina Isofan s tiazidnim i petljičkim diureticima, s BMCC-om, kao i sa štitnim hormonima, simpatomimeticima, Klondinom, Danazolom, sulfinpirazonom. Morfij, marihuana, alkohol i nikotin takođe smanjuju šećer u krvi. Pacijenti sa dijabetesom ne bi trebali piti i pušiti.

Pored istodobne primjene neodgovarajućih lijekova s ​​Isofanom, faktori poput koji mogu izazvati i hipoglikemiju:

  • Prelazak na drugi lijek koji održava normalnu razinu šećera,
  • Povraćanje dijabetesa
  • Proliv koji izaziva dijabetes
  • Fizički porast opterećenje
  • Bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (hipofiza, hipotireoza, zatajenje jetre, zatajenje bubrega),
  • Kada pacijent nije jeo na vrijeme,
  • Promjena mjesta ubrizgavanja

Pogrešna doza ili duži vremenski interval između injekcija može izazvati hiperglikemiju (posebno u kontekstu dijabetesa tipa 1). Ako se terapija ne prilagodi na vreme, pacijent može pasti u ketoacidotsku komu.

Pacijent koji koristi ovaj lijek stariji je od šezdeset godina, a još više ko ima oštećen rad štitne žlijezde, bubrega, jetre, potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji provodi lijek o doziranju inzulina Isofan. Treba poduzeti iste mjere ako pacijent pati od hipopituitarizma ili Addisonove bolesti.

Kako uboditi: posebna uputstva

Prije nego što uzmete lijek u štrcaljku, provjerite je li otopina mutna. Treba biti transparentan. Ako su se pojavile pahuljice, strana tijela, otopina je postala mutna, formirao se talog, lijek se ne može upotrijebiti.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobne temperature. Ako trenutno imate prehladu ili više od neke druge zarazne bolesti, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom o dozi. Kada zamijenite lijek, to se treba učiniti pod nadzorom liječnika, prikladno je ići u bolnicu.

Trudnoća, dojenje i inzulin Isofan

Trudnice s dijabetesom mogu uzimati Isofan inzulin, on neće doći do ploda kroz posteljicu. Možete ga koristiti i dojiljama, prisiljeni da žive sa ovom bolešću. Važno je znati da se tijekom trudnoće u prvom tromjesečju smanjuje potreba za inzulinom, a u drugom i trećem tromjesečju povećava.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija je liječenje dijabetesa tipa 1, ali u nekim se slučajevima može propisati u prisutnosti inzulinsko neovisnog oblika bolesti. Bilo koji trgovački naziv za izofan pogodan je za liječenje osobe koja više ne uzima hipoglikemijske tvari zbog potpune ili djelomične otpornosti. Manje češće, lijek se primjenjuje kod trudnica sa drugom vrstom dijabetesa.

Sastav i oblik oslobađanja

1 ml rastvora sastoji se od 100 jedinica aktivne tvari. Pomoćne komponente - protamin sulfat, sterilna voda za injekcije, kristalni fenol, natrijev dihidrat fosfat, glicerol, metakrezol.

Suspenzija za injekcije, prozirna. Jedna boca sadrži 3 ml tvari. U jednom pakovanju ima 5 uložaka ili se u jednoj bočici prodaje odmah 10 ml lijeka.

Ljekovita svojstva

Izofan inzulin je prosječno trajanje djelovanja hipoglikemijskog sredstva, koje je načinjeno korištenjem rekombinantne DNK tehnologije.

Nakon supkutane primjene, endogeni hormon se veže na kompleks receptora inzulina, što rezultira sintezom mnogih enzimskih spojeva - heksokinaze, piruvat kinaze i drugih.

Zahvaljujući tvari koja se unosi izvana, povećava se intracelularni prostor glukoze zbog čega se ona intenzivno apsorbira u tkivima, a brzina sinteze šećera u jetri znatno se smanjuje. Česta upotreba lijek pokreće procese lipogeneze, glikogenogeneze i proteinogeneze.

Trajanje djelovanja i brzina nastanka učinka kod različitih ljudi ovisi o mnogim faktorima, posebno o brzini metaboličkih procesa. Što to znači - ovaj je proces individualan.

U prosjeku, obzirom da je riječ o hormonu srednje brzine djelovanja, nastanak efekta razvija se u sat i pol od trenutka potkožnog davanja.

Trajanje efekta je 24 sata, a maksimalna koncentracija se javlja unutar 4-12 sati.

Lijek se apsorbira neravnomjerno, izlučuje uglavnom putem bubrega, intenzitet djelovanja izravno ovisi o mjestu ubrizgavanja (želudac, ruku ili bedro). Lijek ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko, pa je dozvoljen trudnicama i nedavno rođenim majkama.

Način primjene

Prosječna cijena lijeka u Rusiji iznosi 1075 rubalja po pakovanju.

Davati supkutano, jednom dnevno, na različitim mestima. Učestalost injekcija na jednom mjestu ne smije prelaziti više od 1 puta mjesečno, pa se mjesto primjene lijeka svaki put mijenja.

Pre direktne upotrebe, ampule su valjane u dlanovima.

Osnovne upute za ubrizgavanje - sterilni tretman, igle se ubacuju supkutano pod kutom od 45 stepeni u stegnuti pregib, a zatim se mjesto temeljito dezinficira. Doziranje liječnik odabire pojedinačno.

Tokom trudnoće i dojenja

Lijek je odobren za upotrebu tokom ovih perioda.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Oni uključuju: netoleranciju na specifičnu aktivnu tvar i nisku razinu šećera u određenom trenutku.

Međusobno interakcije lijekova

Smanjite učinak lijeka: sistemski glukokortikoidi, oralna kontracepcija, estradiol i progesteron, anabolički steroidi, diuretici, antidepresivi, hormoni štitnjače.

Povećajte efikasnost: alkohol, salicilati, sulfonamidi i beta blokatori, MAO inhibitori.

Nuspojave i predoziranje

Hipoglikemija ili lipodistrofija moguća je ako se ne pridržavaju pravila ubrizgavanja i propisane doze. Manje su česte sistemske nuspojave u obliku alergijskih reakcija, kratkoća daha, snižavanje krvnog pritiska, hiperhidroza i tahikardija.

U slučaju predoziranja, pojavljuju se klasični znakovi niskog šećera u krvi: jak osjećaj gladi, slabosti, gubitak svijesti, vrtoglavica, znojenje, želja da jedete slatkiše, u težim slučajevima - koma. Blagi simptomi zaustavljaju se unosom brzih ugljikohidrata, srednjih - ubrizgavanjem dekstroze ili glukoze. Teške situacije zahtijevaju hitan poziv ljekarima kod kuće.

Rinsulin PNH

Geropharm-bio LLC, Rusija

Prosječni trošak u Rusiji - 1000 rubalja po paketu.

Rinozulin je potpuni analog i sastoji se od srednje dugotrajnog inzulinskog izofana. Ovaj oblik lijeka je dobar jer ne zahtijeva često supkutano davanje.

Pros:

  • Efikasnost
  • Ruska proizvodnja.

Protiv:

  • Nije najjeftiniji
  • Mogući su sporedni efekti.

Humulin NPH

Eli Lilly East, Švicarska

Prosječna cijena u Rusiji - 17 rubalja.

Humulin NPH analogan je prosječnoj stopi izloženosti.

Pros:

  • Niski troškovi
  • Zgodno za upotrebu.

Protiv:

  • Postoje nuspojave
  • Nije pogodno za sve.

Sve informacije o Biosulin N na Pharmacy.ru

Uštedite 104,00 rub.

za 1 jedinicu - 183,00 rub.

Uštedite 49,00 rub.

za 1 jedinicu - 438,00 rub.

Uštedite 99,00 rub.

za 1 jedinicu - 256,00 rub.

Pharmstandard-Ufa Vitamin Plant, JSC Rusija Sredstva za dijabetes

Hipoglikemijsko sredstvo, srednje delotvorni inzulin.

Obrasci za izdavanje

  • 5 ml - boce od bezbojnog stakla (1) - pakovanja. 5 ml - boce od bezbojnog stakla (2) - konturna ćelijska ambalaža (1) - pakovanja. 5 ml - tikvice od bezbojnog stakla (3) - blister pakovanja Suspenzija za subkutano davanje 100 IU / ml - 3 ml pripravka u uložak bezbojnog neutralnog stakla, zapečaćen kombiniranim čepom, za upotrebu sa Biomatic Pen olovkom za suspenziju za potkožno davanje 100 ME / ml - 3 ml lijeka u uložaku bezbojnog neutralnog stakla, zatvorenom s kombiniranom kapicom. Uložak je montiran u olovci za injekciju BiomatikPen 2 za jednokratnu upotrebu. Na 5 šprica Biomatikpen 2 jednokratne upotrebe s patronama u pakovanju.

Opis oblika doziranja

  • Bijeli ovjes. Kada stoji, suspenzija se taloži, formirajući talog. Supernatant je čist, bezbojan ili gotovo bezbojan. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem. Suspenzija za s / c primjenu bijele boje, kada stoji, suspenzija se taloži, formirajući bijeli talog. Supernatant je čist, bezbojan ili gotovo bezbojan. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakokinetika

Apsorpcija Potpunost apsorpcije i početak efekta inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina) i koncentraciji inzulina u pripravku.

Rasprostranjenost Nejednako se distribuira u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ne izlučuje se u majčino mleko. Metabolizam Uništava insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima.

Izlučivanje izlučeno urinom - 30-80%.

Posebni uslovi

Ne možete koristiti lijek Biosulin® N ako suspenzija nakon potresanja ne postane bijela i jednoliko zamućena. Uz pozadinu inzulinske terapije potrebno je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi.

Uz pretjeranu dozu inzulina, uzroci hipoglikemije mogu uključivati ​​zamjenu lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačanu fizičku aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja i također interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilni režim doziranja ili prekidi primjene inzulina, posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana.

Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.

Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljene funkcije jetre i / ili bubrega i dijabetes melitusa kod osoba starijih od 65 godina. Ispravljanje doze inzulina može se također zahtijevati ako pacijent poveća intenzitet tjelesne aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu.

Istovremene bolesti (posebno zarazne) i stanja praćena groznicom povećavaju potrebu za inzulinom. Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom razine glukoze u krvi. Lijek snižava toleranciju na alkohol.

Zbog mogućnosti taloženja u nekim kateterima, upotreba lijeka u inzulinskim pumpama se ne preporučuje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima Tijekom početne primjene inzulina, promjene njegove vrste ili sa značajnim fizičkim ili mentalnim stresnim efektima na tijelo, moguće je smanjiti sposobnost vožnje automobila ili upravljanja različitim mehanizmima, kao i uključiti se u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećane pažnja i brzina psihomotornih reakcija Tehnika ubrizgavanja kod upotrebe inzulina u patroni Cartridge s lijekom Biosulin N je namijenjen za upotrebu sa BiomatikPen olovkom za špriceve. Pacijenta treba upozoriti na potrebu pažljivog pridržavanja uputa u uputama za upotrebu olovke za špricanje za primjenu inzulina. Prije upotrebe provjerite da nema oštećenja (na primjer, pukotina) na spremniku s Biosulin® N. Ne upotrebljavajte uložak ako postoje vidljiva oštećenja. Ne koristite Biosulin® N ako, miješajući sadržaj kasete prema uputama za upotrebu, inzulin ne postane jednoliko bijel i zamućen. Ne koristite Biosulin N ako sadrži pahuljice nakon miješanja. Ne koristite Biosulin N ako se čvrste bijele čestice lijepe na dno ili zidove kertridža, stvarajući efekat „smrznutog uzorka“. Nakon što je uložak umetnut u olovku štrcaljke, kroz prozor držača spremnika treba biti vidljiva obojena traka. Prije stavljanja uloška u olovku štrcaljke, okrenite toner gore i dolje tako da se staklena kugla pomiče s kraja na kraj spremnika. Ovaj postupak treba ponoviti najmanje 10 puta dok sva tekućina ne postane bijela i jednoliko zamućena. Odmah nakon toga potrebna je injekcija. Ako se uložak nalazi već unutar olovke za štrcaljku, trebali biste ga okrenuti prema gore i nadole najmanje 10 puta. Ovaj postupak se mora ponoviti prije svake injekcije. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Držite pritisnut gumb dok igla ne bude potpuno uklonjena ispod kože, čime se osigurava ispravna primjena doze i mogućnost da krv ili limfa uđu u iglu ili uložak inzulina. Uložak s lijekom Biosulin N namijenjen je samo za pojedinačnu upotrebu i ne treba ga puniti. Postupak ubrizgavanja • Pomoću dva prsta skupite pregib kože, umetnite iglu u podnožje nabora pod kutom od oko 45 °, a ispod kože umetnite inzulin. • Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi kako bi se osiguralo potpuno ubacivanje insulina. • Ako se na mjestu ubrizgavanja krvi pojavi nakon uklanjanja igle, nježno istisnite mjesto ubrizgavanja tamponom natopljenim dezinfekcijskom otopinom (poput alkohola). • Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja.

  • inzul-izofan (ljudski genetski inženjering) 100 IU pomoćne tvari: cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, protamin sulfat, metakrezol, kristalni fenol, glicerol, d / i voda.

Nuspojave biosulina N

  • Sa strane metabolizma: hipoglikemijska stanja (blijeda koža, pojačano znojenje, osjećaj palpitacija, drhtanje, glad, uznemirenost, parestezija u ustima, glavobolja). Teška hipoglikemija može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome. Alergijske reakcije: rijetko - kožni osip, Quinckeov edem, u nekim slučajevima - anafilaktički šok. Lokalne reakcije: hiperemija, oteklina i svrab na mjestu ubrizgavanja, uz produženu upotrebu - lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja. Ostalo: edemi, prolazne refrakcijske pogreške (obično na početku terapije).

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Hipoglikemijski efekat inzulina pojačan je oralnim hipoglikemijskim lekovima, MAO inhibitorima, neselektivnim beta blokatorima, ACE inhibitorima, sulfanilamidima, anaboličkim steroidima, inhibitorima karbohidrata, bromokriptinom, oktreotidom, tetraciklinima, kefiloflindofilfindolfinfindolinfindolindin, kinilfindolindin, kinilfindolindin, kinilfindolindin, kinilfindolindin, kinilfindolindin, kinil preparati koji sadrže etanol. Oralni hipoglikemijski učinak inzulina smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, danazolom, klonidinom, blokatima kalcijevih kanala, diazoksidom, morfijem, fenitoinom, nikotinom.Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka

Cijene Biosulina N u drugim gradovima

Biosulin N u Moskvi, Biosulin N u Sankt Peterburgu, Biosulin N u Novosibirsku, Biosulin N u Jekaterinburgu, Biosulin N u Nižnjem Novgorodu, Biosulin N u Kazanju, Biosulin N u Čeljabinsku, Biosulin N u Omsku, Biosulin N u Samara, Biosulin N u Rostov na Donu, Biosulin N u Ufi, Biosulin N u Krasnojarsku, Biosulin N u Permu, Biosulin N u Volgogradu, Biosulin N u Voronjezu, Biosulin N u Krasnodaru, Biosulin N u Saratovu, Biosulin N u Tjumenu Naručite dostavu u Moskvi

Prilikom naručivanja u Apteka.RU, možete odabrati dostavu u ljekarnu prikladnu za vas u blizini kuće ili na putu do posla.

Sve isporuke u Moskvi - 696 ljekarni

Sve isporuke u Moskvi - 696 ljekarni

Datum pregleda: 2. april 2016

Pročitajte cijelu recenziju Recenzirala: Bondareva Margarita

Datum pregleda: 1. kolovoz 2016

Datum pregleda: 19. avgust 2016

Datum pregleda: 15. septembar 2016

Datum pregleda: 18. februar 2017

Ljudski genetski inzulinski inzulin Isofan: upotreba i cijena lijeka

Isofan je visoko rafinirani inženjerski inzulin, koji se koristi za terapijsko liječenje bolesnika s dijabetesom.

Humani inzulin, dobiven genetskim inženjeringom primjenom rekombinantne DNK tehnologije, smatra se srednjoročnim produženim lijekom.

U drogerijama se prodaje u obliku suspenzije koja se koristi za injekcije ubrizgane pod kožu. Cijena ovisi o dozi, proizvođaču i varira od 500 do 1000 rubalja.

Farmakologija

Izofan - inzulin, ima hipoglikemijski učinak. U dodiru je sa posebnim krajevima vanjske ćelijske citoplazmatske membrane, uslijed čega nastaje inzulinski receptorski sistem. Pomaže u stimulaciji unutarćelijskih procesa.

Zbog činjenice da se povećava kretanje glukoze unutar ćelija, smanjuje se njegova količina u krvi. Sličan učinak postiže se smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri i povećanjem njene apsorpcije u tkivima.

Lijek dugo djeluje zbog brzine apsorpcije, na što utječe nekoliko faktora: kako se ubrizgava inzulin (može se ubrizgati u želudac, bedro ili stražnjicu), način primjene, doziranje.

Nakon unošenja topljivog ljudskog gensko inženjerinog inzulina pod kožu injekcijom, njegova aktivacija događa se nakon sat i pol. Lijek je najefikasniji od 4. do 12. sata, aktivan je tokom dana.

Slijedećim faktorima možemo pripisati važne osobine Isofana: on se ne koncentrira u majčinom mlijeku. Raspodjela u tkivima je neujednačena. Ne prelazi preko placente. Od 30 do 80% izlučuje se bubrezima.

Upute za upotrebu

Upute za uporabu ističu glavnu vrstu bolesti kod koje se koristi genetski inzulin - dijabetes melitus ovisan o inzulinu. Liječenje u ovoj situaciji provodi se kroz cijeli život. U ovom slučaju važno je slijediti obrazac ubrizgavanja. Osim toga, Isofan se koristi za dijabetes tipa 1 i 2.

Doktor može propisati lijek ako postoji nedostatak lijekova sa učinkom za snižavanje šećera. Tada se propisuje insulin kao kombinirani tretman.

Povećanje šećera u krvi također može biti posljedica komplikacija, na primjer, nakon operacije. U ovom slučaju se može propisati i insulin kao kompleksni tretman. Propisan je trudnicama sa dijabetesom.

Isofan se koristi samo za dijabetes tipa 1 i 2!

Lijek je kontraindiciran kod pacijenata sklonih alergijskim reakcijama i hipoglikemiji.

Štetno dejstvo

Glavne nuspojave uzimanja Isofana su:

  1. Neželjeni efekti na metabolizam ugljikohidrata. To se izražava u obliku blijede kože, pretjeranog znojenja, ubrzanog rada srca, pojave tremora, osoba stalno želi jesti, doživljava nervno uzbuđenje, česte glavobolje.
  2. Alergija izražena osipom na koži, Quinckeov edem. U rijetkim slučajevima lijek izaziva anafilaktički šok.
  3. Može doći do oticanja.
  4. Nakon injekcije može se pojaviti svrab ili oticanje, modrice. Ako terapija dugo traje, formira se lipodistrofija.

S tim u vezi, na početku liječenja terapija inzulinom može se provesti tek nakon imenovanja liječnika i pod njegovim nadzorom.

Prekomjerna doza

U slučaju unošenja povećane doze lijeka, pacijent može osjetiti znakove hipoglikemije. U tom slučaju trebate pojesti komad šećera ili hranu bogatu ugljikohidratima. To mogu biti kolačići, voćni sok, slatkiši.

Unošenje previše Isofana može dovesti do gubitka svijesti. Preporučuje se da dajete intravensku injekciju 40% rastvore dekstroze. Glukagon se može davati intramuskularno, intravenski ili subkutano.

Mjere sigurnosti

Kada koristite Isofan, treba imati na umu da ako ubrizgate lijek na istom mjestu, može se formirati lipodistrofija. Da biste spriječili, preporučuje se promjena mjesta ubrizgavanja. Prilikom provođenja inzulinske terapije pažljivo trebate pratiti nivo šećera u krvi.

Alat se mora ubrizgati strogo u skladu sa shemom koju je propisao ljekar. U suprotnom se može razviti hipoglikemija. Može se pojaviti zbog neblagovremenog unosa hrane. U tom slučaju osoba ima osjećaj žeđi, suha usta, učestalo mokrenje, loše zdravlje, izraženo mučninom, pa sve do povraćanja, gubitka apetita, lošeg zadaha acetona iz usta.

Lijek koji se daje treba biti bez stranih tijela, proziran, bez sedimenta na dnu. Njegova prisutnost ukazuje na toksičnost inzulina, pa upotreba lijeka može biti opasna za pacijenta.

Izofan treba biti na sobnoj temperaturi kada se daje. Uz zarazne patologije dobivene zbog disfunkcije štitnjače, hipopituitarizma, dozu lijeka koji se primjenjuje treba prilagoditi.

Izofan propisuje ljekar kada nema učinka liječenja lijekovima za snižavanje šećera.

Unakrsna interakcija

Upute za upotrebu lijeka detaljno opisuju karakteristike lijeka i nijanse njegove primjene.

Ljudski genetski inženjering Isofan aktivniji je ako se istodobno uzimaju sljedeći lijekovi:

  • Hipoglikemijski oralni agensi.
  • MAO i ACE inhibitori, ugljična anhidraza.
  • Sulfonamidi.
  • Anabolikov.
  • Tetraciklini.
  • Lijekovi koji sadrže etanol.

Učinkovitost Isofana opada uz upotrebu: oralnih kontraceptiva, glukokortikoida, hormona štitnjače, antidepresiva, morfija. Ako nije moguće otkazati lijekove koji utječu na djelovanje inzulina, potrebno je na to upozoriti liječnika.

Slični lijekovi

Pacijente sa šećernom bolešću zanima pitanje koja sredstva mogu zamijeniti inzulin. Za liječenje se preporučuje korištenje sljedećih anafona Isofan: Humulin (NPH), Protafan-NM, Protafan-NM Penfill, Insumal, Actrafan.

Prije nego što Isofan promijenite u analogni, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Terapija inzulinom je ozbiljan tretman. Zahtijeva disciplina pacijenta i posmatranje od strane liječnika.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja se, nažalost, ne može u potpunosti eliminisati. Kao što znate, na pozadini tegobe dolazi do kršenja hormonskog lučenja u tkivima gušterače. I prilično često se pacijentima propisuje Isofan sintetički inzulin. Ova supstanca kontrolira nivo šećera u krvi, osiguravajući normalno funkcioniranje cijelog tijela.

Naravno, pacijente zanimaju bilo kakve dodatne informacije o lijeku. Kako polusintetički inzulin Isofan utječe na tijelo? Upute, kontraindikacije, moguće komplikacije tijekom terapije važne su točke koje će se razmotriti u članku.

Obrazac za puštanje

Nije tajna da je dijabetes uobičajena i opasna bolest koja zahtijeva upotrebu različitih lijekova, uključujući i inzulin.

„Izofan“ je trgovački naziv lijeka, koji je gotova mješavina polusintetskih hormona. Lijek se proizvodi u obliku rastvora za potkožno davanje.

Lijek se prodaje u staklenim bocama od 10 ml s dozom od 40 IU / ml. Za pripremu otopine koristi se pročišćena voda za injekcije.

Ako su drugi lijekovi s istim sastavom i svojstvima kao inzulin Isofan. Njeni sinonimi su "Insuman", "Protafan" i "Himulin". Vrijedi odmah reći da se takvi lijekovi izdaju samo na recept ili ih izdaje endokrinolog.

Koja svojstva ima lijek?

Insulin „Isofan“ je polusintetički hormon koji ima ista svojstva kao i supstanca koju proizvodi ljudski pankreas. Lijek smanjuje količinu glukoze u krvi pojačavajući procese lipogeneze i glukoneogeneze.

Sintetski hormon uzajamno djeluje sa inzulinskim receptorima staničnih membrana, aktivirajući metaboličke procese unutar ćelije. Nakon uzimanja lijeka dolazi do aktiviranja sinteze nekih enzima, uključujući sinteze glikogena, piruvat kinaze i hekokinaze.

Učinak se može primjetiti već 1-1,5 sati nakon unošenja rastvora. Ovisno o dozi i karakteristikama pacijentovog tijela, maksimalna aktivnost sintetičkog inzulina uočava se 4-12 sati nakon primjene. Efekat traje od 11 do 24 sata.

Glavne indikacije za upotrebu

Lijek "Insulin-Isofan" koristi se za dijabetes melitus drugog tipa (inzulinski ovisan oblik). Koristi se i za privremenu terapiju inzulinom. Ponekad je takav tretman potreban i za dijabetes tipa 1. Na primjer, unošenje otopine preporučuje se pacijentima u slučajevima kada lekovi za snižavanje šećera ne daju željeni efekat.

Unošenje ljudskog insulina potrebno je nakon nekih hirurških zahvata. Ovaj lijek se koristi i kod gestacijskog dijabetesa melitusa (ovaj oblik bolesti razvija se kod žena tokom trudnoće). Unošenje inzulina budućim majkama preporučuje se ako terapija dijetama nema željeni učinak.

Polusintetički inzulin "Isofan": upute za upotrebu

Kod dijabetesa tipa 2 pacijentima je potrebna cjeloživotna terapija. Doza, dnevna količina, raspored primjene - sve to utvrđuje polaznik endokrinolog. Važno je strogo slijediti sve upute stručnjaka. Postoje neka opšta pravila za upotrebu insulina-Isofan.

  • Otopina je namijenjena isključivo za potkožno davanje. U rijetkim slučajevima liječnik može preporučiti davanje lijeka intramuskularno. Intravenske injekcije su zabranjene.
  • Lijek se ne može primijeniti na istom mjestu.
  • Prvo morate nekoliko puta protresti bocu, a zatim u špricu uvući potrebnu količinu otopine (doza se bira pojedinačno).
  • Injekciju treba izvesti odmah nakon punjenja špriceva.

Bočice sa otopinom čuvaju se u hladnjaku na temperaturi 2-8 stepeni Celzijusa. Prije primjene lijeka potrebno je izmjeriti nivo glukoze u krvi. Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti lijek ako primijetite zamućen rastvor, stvaranje taloga na stijenkama boce.

Postoje li kontraindikacije?

Lijek ima neke kontraindikacije - ti podaci sadrže upute za upotrebu. "Insulin-Isofan" nije propisan pacijentima koji imaju hipoglikemiju.

Kontraindikacije uključuju insulinom, kao i preosjetljivost na komponente lijeka.

Vrijedi napomenuti da ponekad čak i promjena mjesta ubrizgavanja može dovesti do alergijske reakcije i pojave drugih nuspojava.

Izvodljiva nuspojava

Ovaj lijek je neophodan pacijentima sa dijabetesom ovisnim o insulinu. Ipak, terapija je povezana s nekim komplikacijama. Koja kršenja mogu dovesti do upotrebe Isofan-Insulina? Uputa sadrži sljedeće informacije:

  • Popis najčešćih poremećaja može uključivati ​​alergijske reakcije, koje su praćene pojavom osipa i urtikarije, oštrim padom krvnog pritiska, porastom tjelesne temperature i pojavom edema.
  • Opasna posljedica terapije inzulinom je hipoglikemija, stanje koje karakterizira smanjenje šećera u krvi. Simptomi uključuju blijedu kožu, ubrzan rad srca, anksioznost, poteškoće sa spavanjem, stalni osjećaj gladi. Takvo kršenje obično je povezano s nepravilnim doziranjem ili nepridržavanjem uputstava liječnika. U najtežim slučajevima razvija se hipoglikemijska koma.
  • Početak liječenja kod nekih pacijenata povezan je s oštećenjem vida. Ne vrijedi se puno brinuti o tome, jer u većini slučajeva takve nuspojave odlaze same od sebe.
  • Lista mogućih komplikacija uključuje imunološke reakcije, koje također prolaze dok se tijelo prilagođava ovom obliku inzulina.
  • Na početku uzimanja lijeka moguće su kožne reakcije, uključujući crvenilo i svrbež. Oni takođe prolaze sami.
  • Unošenje prevelikih doza lijeka prepun je mentalnih poremećaja. Primjećuju se pojačana razdražljivost, anksioznost, promjene u ponašanju, razvoj depresije.

Vrijedno je razumjeti da se Isofan inzulin treba davati prema rasporedu koji je sačinio liječnik. Preskakanje injekcije prati razvoj dijabetičke acidoze.

U modernoj medicini koriste se sintetski ljudski insulini (kratkotrajna i srednjoročna izloženost), analozi ljudskog hormona i smeše za kontrolu nivoa glukoze. Naravno, farmaceutsko tržište nudi puno lijekova koji pomažu da se privremeno uklone simptomi dijabetesa.

Na listu analoga mogu se uključiti lijekovi poput "Actrafan", "Biogulin", "Diafan". U nekim slučajevima se pacijentima preporučuje uzimanje preparata "Protafan", "Humodar", "Pensulin". Inzulin Bazal i Fereyn se takođe smatraju dobrim.

Treba shvatiti da su hormoni ozbiljni lijekovi, a ne možete ih koristiti sami ni u kojem slučaju. Samo liječnik može odabrati analog i odrediti dozu.

Na primjer, prisustvo barem jednog dodatka u otopini kod nekih pacijenata može izazvati masivnu alergijsku reakciju sve do anafilaktičkog šoka.

Ostale informacije o interakciji s lijekovima

Prije početka terapije svakako morate obavijestiti svog liječnika o lijekovima koje uzimate. Pojačava se djelovanje sintetičkog inzulina dok ga uzimaju sulfonamidi, adrogeni i anabolički steroidi, MAO inhibitori, nesteroidni protuupalni lijekovi.

Hipoglikemijski učinak izraženiji je na pozadini istodobne upotrebe lijeka Isofan s ketokonazolom, ciklofosfamidom, kininom, hlorokvininom, kinidinom i lijekovima koji sadrže litij.

Usput, ne preporučuje se konzumiranje alkohola za vrijeme terapije, jer etanol pojačava učinak sintetskog inzulina.

Estrogeni, oralni kontraceptivi, glukagon, heparin, hormoni štitnjače slabe učinak lijeka. Isto se može reći za nikotin, marihuanu, morfij, neke diuretike (naročito tiazide i petlje), tricikličke antidepresive.

U svakom slučaju, treba razumjeti da bez znanja liječnika ne možete promijeniti dozu ili raspored inzulina. Pojavu pogoršanja i štetne reakcije treba odmah prijaviti polaznom endokrinologu.

Izofan inzulin: upute za uporabu i cijenu lijeka

Liječenje inzulinom ima zamjenski karakter, jer je glavni zadatak terapije nadoknaditi neispravnosti u metabolizmu ugljikohidrata unošenjem posebnog lijeka u kožu. Takav lijek utječe na tijelo kao i prirodni inzulin koji proizvodi gušterača. U ovom slučaju tretman je ili potpun ili djelomičan.

Među lijekovima koji se koriste protiv dijabetesa jedan od najboljih je inzulin Isofan. Lijek sadrži humani genetski inženjerski inzulin srednjeg trajanja.

Alat je dostupan u različitim oblicima. Daje se na tri načina - supkutano, intramuskularno i intravenski. To omogućava pacijentu da odabere najbolju opciju za kontrolu nivoa glikemije.

Pogledajte video: PIC inhalatori za decu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar