Mogu li piti Kombucha kod dijabetesa (koristi i štete)

Kombucha je jedinstven proizvod, plod interakcije bakterija i kvasca prijateljskih s ljudskim tijelom, a sadrži doista skladište korisnih tvari. Razmotrite mogućnost upotrebe Kombucha za dijabetes tipa 1 i 2, kao i značajke i pravila za pripremu napitka za ljude koji imaju dijabetes.

Koja je snaga

Korisnost bilo kojeg proizvoda određena je njegovim komponentama. U ovom slučaju Kombucha se ne može preceniti. Bogat je:

  • vitamini grupa B, C, D, PP,
  • saharoze, glukoze i fruktoze,
  • kofein
  • tanin
  • enzimi
  • razne kiseline, uključujući jabučnu, askorbinsku, mliječnu, glukonsku itd.

Ovo nije iscrpan popis sastojaka Kombucha.

Zahvaljujući tome, ovaj proizvod pomaže poboljšati metaboličke procese u tijelu, regulira rad probavnog trakta, značajno smanjuje rizik hipertenzivnih kriza i razvoj ateroskleroze, a također je u mogućnosti da značajno smanji šećer u krvi.

Ovaj alat nije prikladan za sve. Konsultacija s endokrinologom prije upotrebe je od vitalnog značaja!

Kako se uzgaja i kuha

Kombuča se uzgaja u staklenoj posudi sa širokim vratima. Za početak, treba ga temeljito oprati toplom vodom i sodom. Sama gljiva se takođe temeljito ispere prokuhanom vodom.

Obično se koristi 2 kašike kašike za kuhanje. čaj od lista i 50 g šećera za litru pića. Čaj se kuha s strogo prokuhanom vodom, na istom se mjestu rastvara šećer, a nakon procijeđivanja dodaje se jelima s gljivama. Važno je jelo prekriti gazom presavijenom nekoliko puta kako gljiva može „disati“.

Dobivena infuzija treba biti na hladnom i suhom mjestu, gdje nema pristupa direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Možete vizualno posmatrati proces njegovog rasta. Izgleda poput prozirnih ploča koje su slojevite jedna na drugu. Tada se formira film sličan žutosmeđom nijansi. U ovom se slučaju proces kreće u pravom smjeru.

Zimi se infuzija spaja svakih 5-7 dana, ljeti - svaka 3 dana.

U pravilu, u skladu sa svim preporukama, proizvod je spreman za upotrebu nakon 7-9 dana.

U nekim slučajevima možete koristiti kafu umjesto čaja.

Ako se infuzija prekomjerno izloži, pretvara se u sirće. U ovom slučaju, ne možete ga piti!

Za osobe sa dijabetesom, Kombucha treba pripremati sa minimalnim udjelom šećera: oko 70-80 g na 2 litre čaja. Tokom kuhanja upotreba prirodnog meda je dozvoljena, jer ima manji učinak na nivo glikemije nego jednostavan šećer. Studije su pokazale da dodani med normalizuje nivo šećera čak i kod ozbiljnih nepravilnosti.

U ovaj se proizvod može dodati sirov šećer, u tom slučaju gotovo da se ne stvaraju opasne kiseline, a procesi fermentacije ne koče.

U nekim se slučajevima saharoza zamjenjuje glukozom, međutim, počinje stvaranje štetnih kiselina, a sama fermentacija znatno se usporava.

Najbolje je čuvati nastali napitak u frižideru. Čak iu ovom slučaju, njegov rok skladištenja ne bi trebao biti veći od 5 dana.

Nijanse potrošnje

Kombuču za dijabetes treba konzumirati samo u dobro fermentiranom obliku. To je neophodno kako bi kvar šećera bio maksimalan.

Potrebno ga je piti, razrjeđujući vodom (na primjer negaziranim mineralima) ili biljnim infuzijama. Pijte do 250 ml dnevno, podijeljeno u nekoliko porcijskih doza.

Postoji niz mera predostrožnosti:

  • piće ne treba zloupotrebljavati, jer se etanol stvara tokom fermentacije,
  • ne možete ga koristiti u visoko koncentriranom obliku, jer to ne samo da neće pomoći, već može i naštetiti
  • tokom konzumacije morate stalno pratiti nivo šećera u krvi.

Pijenje pića najbolje je nakon jela.

U slučaju dijabetesa, Kombucha normalizira metaboličke procese. Ta je tvrdnja tačna i u slučaju metabolizma ugljikohidrata, koji zalutao dolazi do disfunkcija pankreasa. Zato Kombucha takođe pomaže tijelu pacijenta da primi potrebne hranjive tvari. Piće u velikoj mjeri aktivira unutrašnje rezerve u tijelu.

Dodatne informacije

Kombucha se takođe smatra odličnim profilaktičkim lijekom. Naravno, s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa I, to se ne može nazvati panaceom od ove bolesti. Međutim, u nekim slučajevima može postati odličan profilaktički lijek kako bi se spriječio prelazak bolesti u oblik ovisan o inzulinu.

Šiljaka šećera u krvi kod dijabetesa u nekim je slučajevima potrebno ozbiljno prilagođavanje prehrane. U tom kontekstu, uporaba Kombucha može postati dodatni izvor hranjivih sastojaka i svojevrsni stimulans energije. Ovo postaje posebno važno za starije osobe.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Ovaj napitak zahtijeva opreznu i opreznu upotrebu. Ne može se koristiti sa:

  • prisutnost pojedinačne netolerancije na komponente (sastojke) proizvoda. Ova netolerancija može se očitovati u obliku različitih alergijskih reakcija,
  • prisutnost povećane kiselosti želuca, kao i čirevi, gastritisi,
  • prisutnost različitih gljivičnih bolesti i / ili gljivičnih infekcija kože,
  • prisutnost pojedinačne netolerancije na alkohol u bilo kojem obliku.

Bez obzira na to, samo liječnik može donijeti konačnu odluku o uporabi ovog lijeka. On bira optimalnu dozu i određuje trajanje upotrebe. Tu se uzimaju u obzir spol, starost pacijenta, vrsta dijabetesa, priroda toka bolesti.

Dijabetes nije rečenica, stoga je za suzbijanje njegovih posljedica moguće i potrebno koristiti ne samo dokazane kemikalije, nego i tradicionalnu medicinu, koja mogu postati pouzdani pomoćnici u sveobuhvatnom liječenju i prevenciji različitih vrsta komplikacija dijabetesa.

Šta je Kombucha

Kombucha je uslovno ime. Klizava tortilja nalik meduza koja raste u tegli nije jedan organizam. Ovo je kolonija koja se sastoji od kvasca i nekoliko vrsta bakterija octene kiseline. Kombuča ima mogućnost prerade šećera. Saharoza se najprije razgrađuje na fruktozu i glukozu, koji se zatim pretvaraju u etanol, glukonsku i octenu kiselinu. Piće, koje je dobiveno takvim hemijskim transformacijama iz zaslađenog čaja, naziva se čajni kvass. Ima ugodno slatko-kiselog ukusa, malo gazirane, savršeno utažuje žeđ.

U Kini je čajni kvas poznat od davnina kao eliksir zdravlja, koji daje snagu da se odupre bolestima, napuni tijelo energijom, oslobodi ga toksina i čak izvede duhovno čišćenje. Istočni iscjelitelji propisali su kvas za poboljšanje općeg blagostanja, normalizaciju probavnog sustava i poticanje cirkulacije krvi. Kod dijabetesa tipa 2, piće se konzumira za smanjenje šećera u krvi i čišćenje krvnih sudova.

Kombuča je u Rusiju stigla iz Kine. U početku je osvežavajući napitak postao poznat na Dalekom Istoku, a početkom 20. veka stekao je popularnost u centralnoj Rusiji. U djetinjstvu je svako od nas barem jedanput vidio prozor od 3 litre na prozoru, prekriven krpom, unutar kojega je lebdjela tvar koja podsjeća na palačinke. U vrijeme perestrojke zaboravili su na Kombuču. Posljednjih godina zanimanje za zdrave proizvode znatno je poraslo, pa je počela oživjeti tradicija izrade i piti čajnog kvasca.

Koristi i štete za dijabetičare

U naučnoj zajednici više puta su se vodile diskusije o tome da li je kombuča korisna. Da bi se potvrdila ili opovrgnula ljekovita svojstva koja su piću odavno pripisana, njegov sastav pažljivo je proučen. U čaju od kvasine pronađeni su:

SupstanceAkcijaPrednosti za dijabetičare
ProbioticiMikrokulture koje promiču rast crevne mikroflore poboljšavaju probavu.Kod šećerne bolesti ova akcija nije od male važnosti. Za dijabetičare je karakterističan spori prolazak hrane kroz crijeva, što je praćeno procesima propadanja i povećanim stvaranjem plinova. Osim toga, kod dijabetesa tipa 2, u prehranu mora biti uključeno puno kupusa i mahunarki, koje povećavaju nadimanje. Probiotici olakšavaju probavu velike količine vlakana, hrana se bolje apsorbuje i odlaže na vrijeme.
AntioksidantiOni neutraliziraju slobodne radikale, zaustavljajući opasne procese uništavanja ćelija. U čajnom kvasu nastaju iz tanina.Dijabetes melitus karakterizira ubrzano stvaranje slobodnih radikala, zbog čega pacijenti doživljavaju povećanu krhkost krvnih žila, ubrzane procese starenja, regeneraciju tkiva usporava, a povećava se i rizik od bolesti srca i živčanog sustava. U slučaju dijabetes melitusa preporučuje se svakodnevno uključivanje proizvoda sa antioksidacijskim svojstvima u prehranu: svježe bobice i povrće, orasi, zeleni čaj.
Baktericidne materije - sirćetna kiselina i taniniSuzbiti rast patogenih mikroorganizama.Smanjite rizik od infekcije kože stopala kod dijabetičara, ubrzate zarastanje. Pročitajte: Krema za stopala za dijabetičare
Glukuronska kiselinaIma detoksikacijski učinak: veže toksine i pomaže u njihovom uklanjanju.Uz dijabetes, glukuronska kiselina olakšava ketoacidozu, smanjuje opterećenje na jetri. Nisu sve sorte Kombuče sposobne stvarati glukuronsku kiselinu.

Nažalost, koristi Kombucha za osobe s dijabetesom tipa 2 daleko su od nedvosmislenih kako se čini:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  1. Prvo, ne postoji niti jedno kliničko ispitivanje koje bi pouzdano potvrdilo poboljšanje zdravlja uslijed unosa kvasa. U jednom istraživanju na glodavcima dobiveni su zanimljivi podaci: životni vijek se kod muškaraca povećao za 5%, a kod žena 2% uz redovito korištenje čajnog kvasca. Istovremeno je kod nekih miševa otkriven porast jetre što može značiti negativan utjecaj na tijelo. Do sada nisu provedena nijedna klinička ispitivanja koja bi uključivala ljude ili životinje s dijabetesom.
  2. Drugo, sva su istraživanja provedena uz sudjelovanje svjesno sigurne kolonije gljivica i bakterija. Kod kuće je nemoguće kontrolirati sastav Kombucha, zbog čega se proizvedeno piće može značajno razlikovati od referentnog. Ako patogene bakterije uđu u kvas i umnože se, zdravstvene posljedice dijabetičara mogu biti tužne, čak i ozbiljne trovanja.

Kako napraviti čajni kvas

Kombuča se tradicionalno koristi za fermentaciju crnog ili zelenog zaslađenog čaja. Prema klasičnom receptu, na 1 litru vode potrebno je 1 kašika kašike. suvog čaja i 5 kašika granulirani šećer. Za dijabetičare će takav napitak biti previše sladak, pa se savjetuje da u litru gotovog čaja dodaju samo 1 kašiku šećer.

Pravila za pravljenje kvasa:

  1. Čaj skuvajte, ostavite oko 15 minuta. Da bi gljiva uspešno rasla, čaj ne treba učiniti previše jakim. Dio čajnih listova može se zamijeniti biljnim čajevima koji su dozvoljeni za dijabetes; kako bi se poboljšao ukus i povećala korisnost, u čaj se može dodati ruža čaja.
  2. Dodajte i dobro promiješajte šećer, ohladite čaj do sobne temperature. Zrno lišća čaja i šećer dovode do pojave potamnjenja na Kombuči, pa se infuzija mora filtrirati.
  3. Pripremite staklenu posudu. Metalno posuđe za pripremu napitka ne može se koristiti. Ulijte infuziju u posudu, stavite Kombucha na njegovu površinu. Za uspješnu fermentaciju potreban je pristup kisiku, tako da spremnik ne smije biti čvrsto zatvoren. Obično se na vrh stavlja gaza ili pamučna krpa, fiksirana elastičnom trakom.
  4. Najkvalitetniji napitak dobiva se na toplom (17-25 ° C) tamnom mjestu. Na jakom svjetlu aktivnost gljivica opada, alge se mogu razmnožavati u kvasu. Treba kuhati najmanje 5 dana. Kombuču za dijabetičare tipa 2 preporučljivo je držati u čaju otprilike tjedan dana, jer neadekvatno fermentirani kvas sadrži alkohol (0,5-3%) i previše šećera. Što duže piće fermentira, manje će biti etanola i saharoze, a veća je i kiselost. Optimalan omjer ukusa i koristi može se odabrati samo empirijski.
  5. Gotov kvas ocijedite i stavite u frižider. Gljiva ne može ostati bez hrane, pa se odmah opere, zamračen dio se odstrani, a ostatak se stavi u svježi čaj.

Kontraindikacije

Čak i uz pravilnu pripremu, Kombucha za dijabetes ima nekoliko nuspojava:

  • neizbježno pogoršava kompenzaciju za dijabetes tipa 1. Količina preostalog šećera u piću nije konstantna, pa je nemoguće pravilno izračunati dozu inzulina,
  • iz istog razloga kod dijabetičara tipa 2 čajni kvas može imati nepredvidiv učinak na glikemiju, pa im je potrebno češće nego uobičajena mjerenja šećera u krvi.
  • Ako se uzima u većim količinama, Kombucha s dijabetesom tipa 2 doprinosi rastu glukoze u krvi. Dijabetičarima je dozvoljen samo kvas sa smanjenim udjelom šećera, možete piti ne više od 1 šolje dnevno. Piće se pije odvojeno od obroka, umjesto jedne od grickalica. Kod dekompenziranog dijabetesa tipa 2 upotreba čajevca je zabranjena,
  • Kombucha se ne preporučuje trudnicama, oslabljenim imunološkim sistemom,
  • Kombuča kod dijabetesa može izazvati alergijske reakcije. Alergija se možda neće pojaviti odmah, ali nakon nekog vremena, kada strane bakterije uđu u koloniju,
  • Zbog povećane kiselosti, čajni kvas zabranjen je kod probavnih bolesti.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar