INSULIN GLULISIN - upute, cijena, recenzije i analozi lijeka

Glulin inzulin je rekombinantni analog humanog inzulina. Inzulinski glulisin jednak je snazi ​​kao i obični ljudski inzulin. S potkožnim davanjem inzulina, glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. U inzulinu glulisin aminokiselina asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 zamijenjena je lizinom, a aminokiselina lizin na položaju B29 zamijenjena je glutaminskom kiselinom, što doprinosi bržoj apsorpciji lijeka. Insulinski glulisin, poput inzulina i drugih analoga inzulina, reguliše metabolizam glukoze, što je njegovo najvažnije djelovanje. Inzulinski glulisin smanjuje nivo glukoze u krvnoj plazmi stimulišući njegovu apsorpciju perifernih tkiva, posebno skeletnog mišića i masnog tkiva, kao i inhibirajući njegovo stvaranje u jetri. Insulin glulisin povećava sintezu proteina i inhibira lipolizu adipocita, proteolizu. U istraživanjima koja su provedena na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa šećernom bolešću pokazano je da inzulinski glulisin, kada se daje supkutano, počinje djelovati brže i ima i kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Sa supkutanom primjenom, hipoglikemijski učinak inzulina glulisin započinje za 10 do 20 minuta. Hipoglikemijski učinci inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin kada se daju intravenski, jednaki su po jačini. Jedna jedinica glulisina inzulina ima istu hipoglikemijsku aktivnost kao jedna rastvorljiva jedinica humanog inzulina.
U studiji u prvoj fazi kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 uspoređeni su hipoglikemijski profili inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin koji su davani supkutano u dozi od 0,15 U / kg u različitim vremenima u odnosu na standardni obrok od petnaest minuta. Pokazano je da je insulin glulisin, koji je primjenjivan dvije minute prije obroka, osigurao istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, koji je davan pola sata prije obroka. Glulisin inzulin, koji je davan dvije minute prije obroka, pružio je bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin, također primijenjen dvije minute prije obroka. Glulizin inzulin koji se primjenjivao 15 minuta nakon početka obroka dao je istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, koji je davan dvije minute prije obroka.
U istraživanjima prve faze, koja su provedena s inzulinom glulisin, topljivim ljudskim inzulinom i lyspro inzulinom u skupini pretilih bolesnika, pokazano je da u bolesnika iz ove skupine inzulin glulisin zadržava svoje brzo djelovanje.
U ovom istraživanju vrijeme da se dosegne 20% ukupne površine ispod krivulje farmakokinetičke koncentracije-vremena iznosilo je 114 minuta za inzulinski glulisin, 150 minuta za topljivi ljudski inzulin, 121 minuta za lispro inzulin, a područje ispod farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena bilo je vrijeme (unutar prva dva sata ), što odražava ranu hipoglikemijsku aktivnost, bio je 427 mg / kg za inzulinski glulisin, 197 mg / kg za rastvorljivi ljudski inzulin, 354 mg / kg za inzulin lispro.
U kliničkom ispitivanju faze 3, koje je trajalo 26 tjedana, a koji je uporedio inzulin glulisin i inzulin lispro koji se daju supkutano 0 do 15 minuta prije jela, pacijenti s dijabetesom tipa 1 koji koriste inzulin glargin, glulisin inzulin i lispro kao bazalni inzulin je bio uporediv u pogledu glikemijske kontrole, utvrđen promjenom nivoa glikoziliranog hemoglobina u vrijeme krajnje točke ispitivanja u odnosu na rezultat. Postojale su uporedive vrijednosti nivoa glukoze u serumu koje su određene samo-nadzorom. Prilikom primjene inzulinskog glulisina, za razliku od inzulinske terapije lispro-om, nije potrebno povećanje doze baznog inzulina.
Kliničko ispitivanje treće faze, koje je trajalo 12 tjedana kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalni tretman, otkrilo je da je učinkovitost inzulina glulisin neposredno nakon obroka uporediva s onom s inzulinom glulisin za 0-15 nekoliko minuta prije jela ili kada koristite topljivi ljudski inzulin 30 do 45 minuta prije jela.
U populaciji bolesnika koji su obavljali protokol ispitivanja, u skupini bolesnika koji su primali glulisin inzulin prije jela, uočeno je značajno veće smanjenje glikoziliranog hemoglobina u usporedbi s skupinom bolesnika koji su primali topljivi ljudski inzulin.
Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 26 tjedana, praćeno sigurnosnom studijom u trajanju od 26 tjedana, korišteno je za usporedbu inzulina glulisin (kada se primjenjuje 0-15 minuta prije obroka) i humani rastvorljivi inzulin (kada se primjenjuje 30 do 45 minuta prije jela), koji su primijenjeni supkutano kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 i prosječnim indeksom tjelesne mase od 34,55 kg / m2, pored upotrebe inzulina-izofana kao bazalne terapije. Glulizin inzulin bio je uporediv sa topljivim ljudskim inzulinom u odnosu na promjene koncentracije glikoziliranog hemoglobina nakon 6 mjeseci terapije u odnosu na početnu vrijednost (0,46% za glulizin inzulin i 0,30% za topljivi ljudski inzulin) i nakon 1 godine terapije u usporedbi s početnom vrijednošću (0,23% za inzulinski glulisin i 0,13% za topljivi ljudski inzulin). U ovoj studiji, mnogi pacijenti (79%) pomiješali su svoj inzulin kratkog djelovanja sa inzulinom inzulinom neposredno prije primjene. 58 pacijenata u vrijeme odabira za ispitivanje koristilo je oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute da nastave sa primjenom u nepromijenjenoj dozi.
Tijekom kontinuiranog potkožnog davanja inzulina pomoću pumpnog uređaja kod 59 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 koji su primali inzulinski glulisin ili inzulin aspart, primijećena je niska učestalost okluzije katetera u obje grupe liječenja (0,08 okluzija mjesečno kada se koristi glulisin inzulina i 0, 15 okluzija mesečno kod upotrebe insulina aspart) i niska učestalost reakcija na mestu ubrizgavanja (10,3% kada se koristi insulin glulisin i 13,3% kada se koristi insulin aspart).
U djece i adolescenata sa dijabetesom melitusa tipa 1, koji su primali osnovnu terapiju dva puta dnevno ujutro i naveče inzulin izofan ili jednom dnevno u večernjim satima inzulin glargin, uspoređujući sigurnost i učinkovitost inzulina glulisin i inzulina lispro s potkožnim 15 minuta prije jela utvrđeno je da su kontrola glikemije, incidencija hipoglikemije, koja zahtijeva intervenciju trećih osoba, učestalost teških hipoglikemijskih epizoda bila usporediva u obje skupine terapija. Istovremeno, nakon 26 tjedana terapije, pacijenti koji su koristili inzulin glulisin kako bi postigli glikemijsku kontrolu uporedivu sa glikemijskom kontrolom inzulina lispro, zahtijevali su znatno niže povećanje dnevnih doza inzulina za bazalnu terapiju, brzo djelujući inzulin i ukupnu dozu inzulina.
U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslim pacijentima, razlike u djelotvornosti i sigurnosti inzulina glulisin nisu prikazane u analizi podskupina koje su se razlikovale po spolu i rasi.
Područje farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena inzulina glulisina kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 ukazuje da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom oko dva puta brža, a postignuta maksimalna koncentracija u plazmi oko dvije puta veći. U studiji provedenoj na bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon subkutane injekcije inzulina glulisin u dozi od 0,15 U / kg, maksimalna koncentracija lijeka u plazmi dosegnuta je nakon 55 minuta i kretala se u rasponu od 70,7 do 93, mcED / ml u odnosu na maksimalnu koncentracija topljivog humanog inzulina u plazmi, dostignuta nakon 82 minute i sadrži od 44,7 do 47,3 mkU / ml. Prosječno vrijeme zadržavanja inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji iznosi 98 minuta, što je kraće u usporedbi s istim pokazateljem topljivog ljudskog inzulina od 161 minuta. U studiji na bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 sa supkutanom primjenom inzulina glulisin u dozi od 0,2 U / kg, maksimalna koncentracija se kretala od 78 do 104 mcU / ml. S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, ramenu (u predelu deltoidnog mišića) i bedra, apsorpcija lijeka je bila brža kada je uvedena u područje prednjeg trbušnog zida u usporedbi s primjenom lijeka u bedro. Brzina apsorpcije iz ramena (regija deltoidnog mišića) je bila srednja. Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin kada se daje supkutano imala je malu varijabilnost kod različitih bolesnika i iznosila je približno 70% (68% od bedara, 71% iz deltoidnog mišića, 73% iz prednjeg trbušnog zida). Izlučivanje i raspodjela inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin tijekom intravenske primjene slični su, s polu-životima koji traju 13, odnosno 17 minuta, i s volumenom distribucije od 13, odnosno 21 litrom. Sa supkutanom primjenom inzulina, glulisin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina. Prividni poluživot inzulina glulisin sa supkutanom primjenom je 42 minute, prividni poluživot topljivog humanog inzulina uz supkutanu primjenu je 86 minuta. Prividni poluživot kretao se u rasponu od 37 do 75 minuta u unakrsnom presjeku studija inzulina glulisin kod zdravih ljudi i kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2.
U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez dijabetesa sa širokim rasponom bubrežne funkcije (klirens kreatinina veći od 80 ml / min, 30 do 50 ml / min, manje od 30 ml / min), početak djelovanja inzulina glulisin generalno je sačuvan. Ali s kršenjem funkcionalnog stanja bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, farmakokinetički parametri inzulina glulisin nisu proučavani. Postoje samo vrlo ograničeni podaci o farmakokinetičkim parametrima inzulina glulisin u starijih bolesnika sa šećernom bolešću. Farmakodinamička i farmakokinetička svojstva inzulina glulisin proučavana su u djece (7 do 11 godina) i adolescenata (12 do 16 godina) sa šećernom bolešću tipa 1. U obje dobne skupine, glulisin inzulina se brzo apsorbira s vremenom kako bi se postigla maksimalna koncentracija i njegova vrijednost slična onima u odraslih (bolesnici s dijabetesom tipa 1 i zdravi dobrovoljci). Kao i kod odraslih pacijenata, kad se lijek primjenjuje neposredno prije ispitivanja s hranom, inzulinski glulisin omogućava bolju kontrolu glukoze u krvi nakon jela nego topljivi ljudski inzulin. Porast glukoze u serumu nakon jela (površina ispod farmakokinetičke krivulje je koncentracija glukoze u krvi prvih šest sati) iznosila je 641 mg / (h • dl) za glulizin inzulina i 801 mg / (h • dl) za topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes melitus, koji zahtijeva upotrebu inzulina, kod odraslih i djece starijih od šest godina.

Doziranje i primjena inzulina glulisin i doza

Insulin glulisin se daje supkutano. Režim doziranja inzulina glulisin postavlja se pojedinačno. Glulizin inzulin treba davati 0-15 minuta pre obroka ili ubrzo nakon obroka. Insulin glulisin treba koristiti u režimima liječenja koji uključuju inzulin srednjeg djelovanja ili inzulin dugog djelovanja ili analog dugog djelovanja inzulina. Insulin glulisin se takođe može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lekovima.
Insulin glulisin se daje kao potkožna injekcija ili kao kontinuirana potkožna infuzija inzulina pomoću pumpnog uređaja koji je pogodan za primenu inzulina. Subkutane injekcije glulisina inzulina treba obaviti u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedara i ramena, a glukuzinu inzulina treba davati kontinuiranom potkožnom infuzijom u prednji dio prednjeg trbušnog zida. Mjesta ubrizgavanja i mjesta kontinuirane potkožne infuzije trebaju se izmjenjivati ​​unutar gore navedenih područja sa svakom novom primjenom inzulina glulisin. Mjesto primjene, tjelesna aktivnost i ostali uvjeti mogu utjecati na brzinu apsorpcije te na početak i trajanje inzulina glulisin. Supkutano davanje inzulina glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, u usporedbi s primjenom lijeka u druge dijelove tijela (bedro, rame), osigurava nešto bržu apsorpciju lijeka. Treba poduzeti mjere opreza kako bi se osiguralo da inzulin glulisin ne ulazi izravno u krvne žile. Nakon primjene inzulina, glulisina, nemoguće je masirati područje lijeka. Pacijente treba naučiti pravilnoj tehnici ubrizgavanja inzulina glulisin.
Insulinski glulisin može se mešati sa ljudskim inzulinskim izofanom, u tom slučaju inzulinski glulisin prvo treba uvući u špricu. Subkutano davanje treba obaviti odmah nakon miješanja lijekova. Mešani insulini (insulin glulisin i insulin-izofan) se ne mogu davati intravenski.
Insulinski glulisin se takođe može primeniti pomoću pumpnog uređaja za kontinuirano supkutano davanje insulina. U tom slučaju infuzijski set i rezervoar koji se koriste sa inzulinom glulisin treba zamijeniti najmanje svaka dva dana u skladu s pravilima asepsije i antiseptika. Kada se koristi glulisin inzulina sa pumpnim uređajem za kontinuirano supkutano davanje inzulina, glulisin insulina se ne može mešati sa drugim insulinama ili otapalima. Pacijenti koji primaju inzulin glulisin kontinuiranom subkutanom primjenom trebaju imati alternativne sisteme za primjenu inzulina i trebali bi biti osposobljeni za primjenu inzulina supkutanom injekcijom ako se pumpa pumpe pokvari.Kada koristite inzulin glulisin s pumpnim uređajima za kontinuirano supkutano davanje inzulina, neispravnost infuzijskog seta, neispravnost pumpnog uređaja i pogreške u rukovanju njima brzo mogu dovesti do razvoja hiperglikemije, ketoze i dijabetičke ketoacidoze. S razvojem hiperglikemije, ketoze ili dijabetičke ketoacidoze neophodno je brzo prepoznavanje i otklanjanje uzroka njihovog razvoja.
Prije primjene glulisina u otopini inzulina, potrebno je provjeriti prozirnost, boju, prisustvo stranih čestica i konzistenciju. Otopina glulisin insulina mora biti bezbojna, prozirna, bez vidljivih čestica i konzistencije slične vodi. Ne možete koristiti lijek ako je otopina inzulina glulisin zamućena, ima boju ili strane čestice.
Zbog kratkog trajanja djelovanja inzulinskog glulisina, pacijenti sa šećernom bolešću dodatno zahtijevaju unošenje inzulina srednjeg djelovanja ili infuziju inzulina pomoću inzulinske pumpe za održavanje odgovarajuće glikemijske kontrole.
Bilo kakve promjene u liječenju inzulinom treba obaviti s oprezom i samo pod nadzorom liječnika. Promjena koncentracije inzulina, vrsta inzulina (inzulin-izofan, topljivi ljudski inzulin, analozi inzulina), proizvođač inzulina, vrste inzulina (humani inzulin, životinjski inzulin), metoda proizvodnje inzulina (životinjski inzulin, inzulin dobiven rekombinantnom deoksiribonukleinskom kiselinom ) mogu zahtijevati promjenu doze inzulina. Možda će biti potrebna i izmjena doza zajedničkih oralnih hipoglikemijskih lijekova.
Tokom interkutnih bolesti, kao rezultat emocionalnog preopterećenja ili stresa, potreba za inzulinom može se promijeniti.
Primjena neadekvatnih doza inzulina ili prekid terapije, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, može dovesti do razvoja hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, koji mogu biti opasni po život.
Hipoglikemija je najčešći neželjeni efekat terapije insulinom. Vrijeme kroz koje se razvija hipoglikemija ovisi o brzini nastanka učinka primijenjenog inzulina i samim tim se mijenja kada se promijeni režim liječenja. Hipoglikemija se može razviti s previsokim dozama inzulina koje premašuju potrebu za njim. Znakovi hipoglikemije obično se pojave naglo. Ali obično neuropsihijatrijski poremećaji uslijed neuroglikopenije (neobičan umor, osjećaj umora, neobična slabost, pospanost, smanjena sposobnost koncentracije, poremećaji vida, glavobolja, zbunjenost, gubitak svijesti, konvulzivni sindrom, koma, mučnina) prethode simptomima aktiviranja simpatodadrenalnog sustava u odgovor na hipoglikemiju (adrenergička proturegulacija): razdražljivost, glad, nervno uzbuđenje, anksioznost, drhtanje, hladan znoj, blijeda koža, ahikardiya izrazio srca. I što se brže razvija hipoglikemija, a što je teže, to su izraženiji simptomi aktivacije simpatodrenalnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju. Epizode teške hipoglikemije, posebno ponavljajuće, mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Teška i dugotrajna hipoglikemija može ugroziti život pacijenata, jer porastom hipoglikemije moguć je smrtni ishod. Uvjeti zbog kojih prethodnici hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili se mijenjaju uključuju značajno poboljšanje kontrole glikemije, intenziviranje inzulinske terapije, postepeni razvoj hipoglikemije, prisutnost neuropatije autonomnog živčanog sustava, starijeg pacijenta, kontinuirano postojanje šećerne bolesti i uporabu određenih lijekova. Takve situacije mogu dovesti do teške hipoglikemije (moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.
Ispravljanje doza inzulina može biti potrebno ako pacijenti promijene svoj uobičajeni raspored prehrane ili povećaju fizičku aktivnost. Vježba koja se izvodi odmah nakon jela može povećati rizik od hipoglikemije.
U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom nakon primjene brzo djelujućih analoga inzulina (uključujući inzulin glulisin), hipoglikemija se može razviti i ranije.
Nekompenzirane hiperglikemijske ili hipoglikemijske reakcije mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti.
Reakcije sistemske preosjetljivosti na inzulinski glulisin mogu biti praćene osipom, svrbežom, stezanjem u grudima, gušenjem, sniženim krvnim pritiskom, pojačanim radom srca i obilnim znojenjem. Teški slučajevi generalizirane alergije, uključujući anafilaktičke reakcije, mogu ugroziti život pacijenta.
Kada se koristi glulisin inzulina, mogu se razviti lokalne reakcije preosjetljivosti (uključujući hiperemiju na mjestu uboda, oticanje na mjestu uboda, svrbež na mjestu uboda). Tipično, ove reakcije nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana upotrebe inzulina glulisin. U nekim slučajevima ove reakcije možda nisu povezane s primjenom inzulina glulisina, ali mogu prouzročiti iritaciju kože koja može biti uzrokovana antiseptičkim tretmanom prije injekcije ili nepravilnim potkožnim davanjem inzulina glulisin (što krši pravilnu tehniku ​​supkutane injekcije).
Kao i kod bilo kojeg drugog inzulina, i kod upotrebe inzulina glulisin može se razviti lipodistrofija na mestu ubrizgavanja, što može usporiti apsorpciju glulisina inzulina. Uvođenje lijeka na istom mjestu može doprinijeti razvoju lipodistrofije, stoga, kršenje izmjene mjesta primjene inzulina glulisin može doprinijeti razvoju lipodistrofije. Konstantna izmjena mjesta ubrizgavanja glulisina inzulina unutar jednog od područja ubrizgavanja (rame, bedro, prednja površina trbušnog zida) može pomoći u smanjenju i sprečavanju razvoja lipodistrofije.
Zabilježeno je slučajnim davanjem drugih inzulina greškom, posebno inzulina dugog djelovanja, umjesto glulizina inzulina.
Potreba za inzulinskom glulisinom, kao i u svim drugim insulinama, može se smanjiti kako napreduje funkcionalno oštećenje bubrega. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinskim glulisinom smanjuje se usporavanjem metabolizma inzulina glulisina i smanjenjem sposobnosti glukoneogeneze u jetri. Poremećena bubrežna funkcija kod starijih pacijenata može dovesti do smanjenja potrebe za inzulinom glulisin. Pacijenti starijih osoba mogu imati poteškoća u prepoznavanju znakova i simptoma razvijanja hipoglikemije. Insulin glulisin može se koristiti kod djece starije od 6 godina. Kliničke informacije o primjeni inzulina glulisin kod djece mlađe od 6 godina su ograničene. Farmakodinamička i farmakokinetička svojstva inzulina glulisin proučavana su kod djece starije od 6 godina sa šećernom bolešću tipa 1. U djece starije od 6 godina, glulisin inzulina se brzo apsorbira, a njegova brzina apsorpcije nije se razlikovala od one u odraslih (zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1). Kao i kod odraslih, i kod djece starije od 6 godina unošenjem inzulina glulisin neposredno prije testa uz obrok, lijek omogućuje bolju kontrolu glukoze u krvi nakon jela nego topljivi ljudski inzulin.
Sposobnost koncentracije i brzina psihomotornih reakcija kod pacijenata sa šećernom bolešću mogu biti smanjeni zbog hipoglikemije, hiperglikemije, poremećaja vida, što može biti rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne (na primjer, prilikom obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti, upravljanja vozilima mehanizmi). Tijekom upotrebe inzulina glulisin bolesnicima treba savjetovati oprez i izbjegavanje razvoja hipoglikemije pri obavljanju potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (uključujući vožnja vozila, mehanizme). Ovo je posebno važno kod pacijenata sa odsutnom ili smanjenom sposobnošću prepoznavanja simptoma koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili sa čestim epizodama hipoglikemije. Kod takvih je bolesnika potrebno individualno odlučiti o mogućnosti obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (uključujući vožnja vozila, mehanizme).

Trudnoća i dojenje

Ne postoje kontrolirana klinička ispitivanja o primjeni inzulina glulisin kod žena tijekom trudnoće. Ograničena količina podataka koja je dobivena o primjeni inzulina glulisin kod žena tijekom trudnoće (prijavljeno je manje od 300 rezultata trudnoće) ne ukazuje na štetan utjecaj lijeka na intrauterini razvoj fetusa, trudnoće, novorođenčeta. Studije reproduktivnih životinja nisu pokazale razlike između glulisina inzulina i humanog inzulina u odnosu na embrionalni razvoj, razvoj fetusa, trudnoću, porođaj i postnatalni razvoj. Upotrebu inzulina glulisin kod žena tijekom trudnoće treba provoditi s oprezom. Potrebno je pažljivo praćenje nivoa glukoze u serumu i održavanje kontrole glikemije. Žene koje su imale dijabetes prije trudnoće ili su razvile gestacijski dijabetes moraju održavati glikemijsku kontrolu tokom cijele trudnoće. U prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može opadati, u drugom i trećem tromjesečju potreba za inzulinom obično može porasti. Potreba za inzulinom odmah nakon rođenja obično se brzo smanjuje. Nije poznato da li se inzulinski glulisin izlučuje u majčino mlijeko. U žena, tijekom dojenja, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina i / ili prehranu.

Nuspojave insulina glulisin

Nervni sistem, psiha i senzorni organi: razdražljivost, nervna uznemirenost, anksioznost, drhtanje, neobičan umor, osjećaj umora, neobična slabost, pospanost, smanjena sposobnost koncentracije, glavobolja, zbunjenost, gubitak svijesti, oštećenje živčanog sistema, konvulzivni sindrom, poremećaji vida.
Kardiovaskularni sistem: tahikardija, jaka palpitacija, stezanje u grudima, snižen krvni pritisak, ubrzani rad srca.
Digestivni sistem: mučnina
Respiratorni sistem: gušenje.
Metabolizam: hipoglikemija (razdražljivost, glad, nervno uzbuđenje, anksioznost, drhtanje, hladan znoj, blijeda koža, tahikardija, palpitacije, neobičan umor, osjećaj umora, neobična slabost, pospanost, smanjena sposobnost koncentracije, poremećaji vida, glavobolja, zbunjenost svijest, gubitak svijesti, konvulzivni sindrom, mučnina, oštećenje živčanog sistema, koma, moguća je smrt).
Imuni sistem: lokalne reakcije preosjetljivosti (uključujući hiperemiju na mjestu ubrizgavanja, oticanje na mjestu uboda, svrbež na mjestu ubrizgavanja), sistemske reakcije preosjetljivosti (uključujući osip, svrbež, stezanje u grudima, gušenje, sniženi krvni pritisak, porast otkucaja srca, pojačano znojenje, generalizirane alergije, anafilaktičke reakcije).
Koža i potkožno tkivo: lipodistrofija, hladan znoj, blijeda koža, osip, svrbež, hiperemija, otekline na mjestu uboda.
Ostalo: glad, slučajna primjena drugih inzulinskih lijekova.

Interakcija inzulina glulisin s drugim tvarima

Ispitivanja farmakokinetičkih interakcija inzulina glulisin s drugim lijekovima nisu provedena. Na temelju dostupnih empirijskih saznanja o bilo kojem drugom sličnom lijeku, razvoj klinički značajnih farmakokinetičkih interakcija inzulina glulisin s drugim lijekovima nije vjerojatan.
Neki lijekovi mogu utjecati na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glulisin i posebno pažljivo praćenje liječenja. Lijekovi koji mogu povećati hipoglikemijski učinak inzulina glulisin i povećati predispoziciju za hipoglikemiju uključuju inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin, oralne hipoglikemijske agense, fibrate, disopiramid, fluoksetin, pentoksifilin, inhibitore monoamin oksidaze, sulfonamidobenamicinske lijekove insulin glulisin. Lijekovi koji mogu umanjiti hipoglikemijski učinak inzulina glulisin uključuju danazol, diazoksid, diuretike, glukokortikosteroide, glukagon, derivate fenotiazina, izoniazid, somatropin, simpatomimetike (npr. Epinefrin (adrenalin), terbutalin, salbutamole, npr. hormonski kontraceptivi), hormoni štitnjače, inhibitori proteaze, atipični antipsihotici (npr. klozapin, olanzapin), možda će biti potrebno promijeniti doze inzulina glulisin. Beta blokatori, litijeve soli, klonidin, etanol mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina glulisin, možda će biti potrebno promijeniti dozu inzulina glulisin. Pentamidin kada se koristi zajedno sa glulisinom inzulina može uzrokovati hipoglikemiju s daljnjom hiperglikemijom, možda će biti potrebno promijeniti doze inzulina glulisin. Pod utjecajem lijekova sa simpatolitičkim djelovanjem, poput klonidina, beta blokatora, rezerpina, gvanetidina, simptomi refleksne adrenergičke aktivacije kao odgovora na hipoglikemiju mogu izostati, kao i biti manje izraženi.
Zbog nedostatka studija kompatibilnosti, inzulinski glulisin se ne smije miješati sa bilo kojim drugim lijekom osim ljudskog insulina-izofana. Kada se inzulin daje s glulisinom pomoću uređaja za infuzijsku pumpu, lijek se ne smije miješati sa otapalima ili bilo kojim drugim lijekovima (uključujući pripravke inzulina).

Predoziranje

Nisu dostupni određeni podaci o predoziranju inzulinom glulisinom.Uz višak doze inzulina glulisin u odnosu na potrebu za njim, što je određeno energetskim troškovima tijela i unosom hrane, može se razviti hipoglikemija (koja se očituje sljedećim simptomima: razdražljivost, glad, živčano uzbuđenje, anksioznost, drhtanje, hladan znoj, blijeda koža, tahikardija jak rad srca, neobičan umor, osjećaj umora, neobična slabost, pospanost, smanjena sposobnost koncentracije, poremećaji vida, glavobolja, s utan, nesvestica, konvulzije, mučnina, oštećenja nervnog sistema, koma, smrt) je moguće.
Blaga hipoglikemija može se zaustaviti uzimanjem glukoze ili hrane koja sadrži šećer. Zbog toga se preporučuje da pacijenti s dijabetesom uvijek nose slatkiše, kolačiće, kockice šećera ili slatki voćni sok. Teška hipoglikemija s komom, konvulzijama i neurološkim poremećajima može se zaustaviti intravenskim davanjem koncentrirane (20%) otopine glukoze (dekstroze) ili potkožnim ili intramuskularnim davanjem 0,5-1 mg glukagona od strane medicinskog stručnjaka. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da daje ugljene hidrate prema unutra kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije, što je moguće nakon očiglednog kliničkog poboljšanja. Da bi se utvrdio uzrok teške hipoglikemije i spriječio razvoj drugih sličnih epizoda, pacijenta treba posmatrati u bolnici.

Terapeutski efekat

Glulin inzulin je analog (rekombinantni) ljudski inzulin. Moć njegovog djelovanja jednaka je običnom ljudskom inzulinu. Glulizin počinje brže, ali ima kraće trajanje od topljivog ljudskog inzulina.

Inzulinski glulisin ubrizgan u kožu deluje nakon 10–20 minuta.

Način primjene inzulina glulisin je potkožna injekcija ili kontinuirana infuzija u potkožnu masnoću trbuha putem pumpnog sustava. Insulin se daje kratko (0-15min.) Prije, ili odmah nakon obroka.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom.

Način primjene

Glulizin inzulin treba davati kratko (0-15min.) Pre ili neposredno nakon obroka.

Ovaj inzulin se koristi u režimima liječenja koji uključuju srednje ili dugotrajno djelovanje inzulina, uključujući analog baznog inzulina. Insulinski glulisin koristi se i u kombinaciji sa hipoglikemijskim agensima u obliku tableta.

Tvar se daje supkutanom injekcijom ili kontinuiranom infuzijom u trbuh (u potkožnu masnoću) pomoću pumpnog sistema.

Subkutane injekcije obavljaju se u abdomenu, bedru ili ramenu, kontinuirana infuzija može se provoditi isključivo u abdomenu.

Nuspojava

Lokalne reakcije preosjetljivosti (crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja). Takve su reakcije obično prolazne, a nestaju s nastavkom liječenja. Ponekad postoje pojave lipodistrofije (što krši izmjenu mjesta ubrizgavanja unutar istog područja).

Alergijske reakcije (urtikarija, kratkoća daha, bronhospazam, svrbež, alergijski dermatitis), uključujući ozbiljne slučajeve generaliziranih alergijskih manifestacija (uključujući anafilaktičke), koje mogu biti opasne po život.

Posebna uputstva

U kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, ACE inhibitori, disopiramid, fluoksetin, fibrati, MAO inhibitori, pentoksifilin, salicilati, propoksifen i sulfanilamidni antimikrobni lekovi, insulin glulisin mogu povećati hipoglikemijski efekat i povećati rizik.

U kombinaciji s GCS, diazoksidom, danazolom, diureticima, somatropinom, izoniazidima, derivatima fenotiazina, simpatomimeticima (npr. Epinefrinom, terbutalinom, salbutamolom), štitnjačnim hormonima, estrogenima i progestinima (npr. Oralnim kontraceptivima i inhibitorima), lijekovi (npr. olanzapin i klozapin) insulin glulisin mogu umanjiti hipoglikemijski učinak.

Beta blokatori, klonidin, kao i litijeve soli i etanol mogu pojačati ili oslabiti djelovanje inzulina. Pentamidin izaziva hipoglikemiju i naknadnu hiperglikemiju.

Upotreba simpatolitičkih lijekova (beta blokatora, klonidina i gvanetidina, kao i rezerpine) maskira simptome aktivacije adrenergičke refleksije.

Prilikom prelaska pacijenta na drugu vrstu inzulina ili inzulina novog proizvođača potrebno je provesti strogi medicinski nadzor, jer može biti potrebna korekcija terapije. Neadekvatne doze inzulina ili prekid liječenja dovode do razvoja hiperglikemije, kao i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja mogu biti opasna po život.

Vrijeme potencijalnog razvoja hipoglikemije može ovisiti o brzini početka djelovanja korištenog inzulina i može se mijenjati, s promjenom režima liječenja. Uvjeti koji mijenjaju ili čine manje izraženim prekursorima nadolazeće hipoglikemije uključuju: trajanje dijabetes melitusa, intenziviranje inzulinske terapije, dijabetičku neuropatiju, upotrebu određenih lijekova (na primjer, beta blokatori) ili prenošenje pacijenta s životinjskog inzulina na ljudski.

Ispravljanje doza inzulina potrebno je kod promjene režima obroka ili promjene tjelesne aktivnosti. Vježbanje odmah nakon jela potencijalni je rizik od hipoglikemije. Uvođenjem brzo djelujućih analoga ljudskog inzulina hipoglikemija se može razviti brže nego uz uporabu topljivog ljudskog inzulina.

Nekompenzirane hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu, pa čak i smrt.

Primjena inzulina glulisin u trudnica trebala bi se pojaviti pod stalnim nadzorom razine šećera u krvi.

Insulin glulisin ne prodire u majčino mlijeko, pa ga mogu koristiti za laktaciju.

Tijekom dojenja, ženi će možda trebati da prilagodi dozu primijenjenog inzulina.
Prilagođavanje doze inzulina može se također zahtijevati za pridružene bolesti, kao i za emocionalno preopterećenje.

Čuvajte inzulinski glulisin na tamnom mjestu pri temperaturi do 8 ° C bez smrzavanja. Rok trajanja do 2 godine.

PREPORUKA LIJEKOVA

«Glucberry"- snažan antioksidativni kompleks koji pruža novu kvalitetu života i za metabolički sindrom i za dijabetes. Djelotvornost i sigurnost lijeka je klinički dokazana. Lijek preporučuje za upotrebu od strane Ruske asocijacije za dijabetes. Saznajte više >>>

Opis lijeka

Lijek "Insulin glulisin" je supstanca koja ima bijelu boju. Lijek se ubrizgava pod kožu trbuha, bedara ili ramena. Preporučljivo je izmjeniti mjesta ubrizgavanja. Ako je potrebno, moguće je provoditi kontinuirano davanje lijekova u području trbušnih masnih stanica pomoću pumpe. Uvođenje lijeka "Insulin glulisin" trebalo bi obaviti nakon jela, u ekstremnim slučajevima, neposredno prije obroka.

Kako uzimati INSULIN GLULISINE

Ljekar propisuje doziranje lijeka insulin glulisin pojedinačno za svakog pacijenta. Tokom trudnoće ili dojenja, volumen lijeka treba stalno prilagođavati na osnovu stanja žene. Kombinovana upotreba lijeka s drugim aktivnim lijekovima može smanjiti ili povećati njegovu efikasnost.

Promjena doze lijeka "Insulin glulisin" pacijentu je neophodna kada:

  • promene načina života
  • promjena prehrane
  • promjene u nivou fizičkog stresa na tijelu,
  • zaraznih i drugih bolesti
  • emocionalni stres i preopterećenje

Nuspojave

Lijek „Insulin glulisin“ ima neke nuspojave na koje morate biti spremni tokom njegove primjene: crvenilo, kratkoća daha, alergijske i druge, ozbiljnije posljedice. Predoziranje lijeka može samo dovesti do oštrog i značajnog smanjenja glukoze u krvi bez uzrokovanja bilo kakvih drugih značajnih efekata na organizam. Razinu glukoze možete vratiti uzimanjem hrane koja sadrži šećer.

Ako je pacijent prebačen iz insulina glulisin na drugi lijek, potrebno mu je medicinsko nadgledanje neko vrijeme potrebno za adaptaciju tijela. Obrnuti postupak ne zahtijeva posebna opažanja od strane liječnika.

Farmakološke karakteristike

Farmakodinamika Glavno djelovanje inzulina i svih njegovih analoga (insulin-glulisin nije iznimka) je normalizacija šećera u krvi.

Zahvaljujući inzulinu, gluzulinu, koncentracija glukoze u krvotoku opada i njegova apsorpcija potiče periferna tkiva, posebno masna, skeletna i mišića. Pored toga, insulin:

  • inhibira proizvodnju glukoze u jetri,
  • povećava sintezu proteina,
  • inhibira proteolizu,
  • inhibira lipolizu u adipocitima.

Studije provedene na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa šećernom bolešću jasno su pokazale da supkutana primjena inzulina-glulisina ne samo da smanjuje vrijeme čekanja na izloženost, već i smanjuje trajanje izloženosti lijeku. To ga razlikuje od ljudskog topljivog inzulina.

Sa supkutanom primjenom, učinak inzulina-glulisina u krvi počinje sa snižavanjem šećera počinje nakon 15-20 minuta. S intravenskim injekcijama, učinak inzulina topljivog u ljudima i učinci inzulina-glulisina na glukozu u krvi približno su jednaki.

Jedinica preparata Apidra ima istu hipoglikemijsku aktivnost kao jedinica humanog rastvorljivog inzulina. U kliničkim studijama kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, procijenjeni su hipoglikemijski učinci humanog topljivog inzulina i Apidre.

Obojici su davani u dozi od 0,15 U / kg supkutano u različito vrijeme u odnosu na obrok od 15 minuta, što se smatra standardnim.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je inzulin-glulisin primijenjen 2 minute prije jela pružio potpuno isti nadzor glikemije nakon obroka kao i humani rastvorljivi inzulin 30 minuta prije jela.

Ako se insulin-glulisin daje 2 minute prije obroka, lijek omogućava dobar glikemijski nadzor nakon obroka. Bolje od davanja ljudskog rastvorljivog inzulina 2 minute prije jela.

Insulin-glulisin koji se primjenjivao 15 minuta nakon početka obroka, osigurao je glikemijski nadzor nakon obroka sličnog onom koji je osigurao humani topljivi inzulin, čije se unošenje događa 2 minute prije početka obroka.

Istraživanje prve faze, provedeno s Apidrom, ljudskim rastvorljivim inzulinom i inzulinom-lispro u grupi bolesnika s pretilošću i dijabetes melitusom, pokazalo je da kod ovih bolesnika inzulin-glulisin ne gubi svoje brzo djelovanje.

U ovom istraživanju, stopa dostizanja 20% ukupne površine ispod krivulje nivoa vremena (AUC) za insulin-glulisin iznosila je 114 minuta, za insulin-lispro -121 minuta, a za humani rastvorljivi inzulin - 150 minuta.

A AUC (0-2 sata), koji takođe odražava ranu hipoglikemijsku aktivnost, iznosio je 427 mg / kg za insulin-glulisin, 354 mg / kg za insulin-lispro i 197 mg / kg za humani rastvorljivi inzulin.

Dijabetes tipa 1

Kliničke studije. Kod šećerne bolesti tipa 1, upoređen je inzulin-lispro s inzulinom-glulisin.

U kliničkoj studiji treće faze koja je trajala 26 tjedana, ljudima sa šećernom bolešću tipa 1 davali su glulisin inzulina neposredno prije obroka (inzulin glargin djeluje kao bazni inzulin kod ovih bolesnika).

U ovih ljudi, inzulin-glulisin u odnosu na glikemijsku kontrolu uspoređivan je s inzulinom-lispro te je ocijenjen promjenom koncentracije glikoziliranog hemoglobina (L1L1c) na kraju studije s početne točke.

Pacijenti su pokazali uporedive, samokontrolirane, uporedive vrijednosti glukoze u krvotoku. Razlika između inzulina-glulisina i pripravka inzulina-lispro bila je u tome što kada je primijenjen prvi, nije bilo potrebno povećavati dozu osnovnog inzulina.

Klinička ispitivanja treće faze, u trajanju od 12 tjedana (dijabetes melitus tipa 1 koji je koristio inzulin-glargin kao glavnu terapiju pozvani su kao volonteri) pokazala su da je racionalnost ubrizgavanja inzulina-glulisina odmah nakon obroka usporediva s onom ubrizgavanja inzulina-glisina neposredno prije jela (0-15 minuta). Ili 30-45 minuta prije jela humani topljivi inzulin.

Pacijenti koji su prošli testove podijeljeni su u dvije grupe:

  1. Prva grupa je uzimala insulin apidra prije jela.
  2. Drugoj grupi je dat humani rastvorljivi inzulin.

Ispitanici prve grupe pokazali su značajno veći pad HL1C u odnosu na dobrovoljce druge grupe.

Dijabetes tipa 2

Najpre su se klinička ispitivanja treće faze odvijala tokom 26 nedelja. Potom su uslijedile 26-tjedne sigurnosne studije, koje su bile nužne za upoređivanje učinaka Apidre (0-15 minuta prije obroka) sa topljivim ljudskim inzulinom (30-45 minuta prije obroka).

Oba ova lijeka primijenjena su supkutano pacijentima s dijabetesom tipa 2 (ti ljudi su koristili inzulin-izofan kao glavni inzulin). Prosječni indeks tjelesne težine ispitanika bio je 34,55 kg / m².

S obzirom na promjenu koncentracije HL1C, nakon šest mjeseci liječenja, inzulin-glulisin pokazao je svoju uporedivost s ljudskim topivim inzulinom u usporedbi s početnom vrijednosti na ovaj način:

  • za humani rastvorljivi inzulin-0,30%,
  • za insulin-glulisin-0,46%.

I nakon godinu dana lečenja, slika se promijenila ovako:

  1. za humani rastvorljivi inzulin - 0,13%,
  2. za insulin-glulisin - 0,23%.

Većina pacijenata koji su učestvovali u ovom istraživanju, neposredno prije injekcije, miješala je inzulin-izofan sa inzulinom kratkog djelovanja. U vrijeme randomizacije 58% pacijenata koristilo je hipoglikemijske lijekove i upisalo upute za nastavak uzimanja u istoj dozi.

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslim osobama nije bilo razlike u učinkovitosti i sigurnosti inzulina-glulisina prilikom analize podskupina utvrđenih prema spolu i rasi.

U Apidri, zamjena aminokiseline asparagin na položaju B3 humanog inzulina lizinom, a osim toga, lizin na položaju B29 glutaminskom kiselinom, pospješuje brzu apsorpciju.

Posebne grupe pacijenata

  • Pacijenti s oštećenjem bubrega. U kliničkoj studiji provedenoj na zdravim pojedincima sa širokim rasponom funkcionalnog bubrežnog statusa (klirens kreatinina (CC)> 80 ml / min, 30-50 ml / min, Indikacije i doziranje

Dijabetes tipa 1 ovisan o insulinu kod djece nakon 6 godina, adolescenata i odraslih.

Insulin-glulisin treba davati kratko ili odmah uz obrok.Apidra se treba koristiti u režimima liječenja, koji uključuju dugotrajne, srednje dugo djelujuće insuline ili njihove analoge.

Uz to, Apidra se može koristiti u kombinaciji sa hipoglikemijskim oralnim lijekovima. Doziranje lijeka se uvijek bira pojedinačno.

Metode administracije

Lijek se daje supkutanom injekcijom ili kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pomoću inzulinske pumpe. Subkutane injekcije lijeka rade se u trbuhu, bedrima ili ramenu. Injekcija pumpe vrši se i u trbuhu.

Mjesta infuzije i injekcije sa svakom novom injekcijom inzulina trebaju se izmjenjivati. Na početak djelovanja može utjecati njegovo trajanje i brzina adsorpcije, tjelesna aktivnost i područje primjene. Supkutano davanje u abdomen omogućava bržu adsorpciju od injekcija u druge dijelove tijela.

Kako bi se isključilo da lijek ulazi direktno u krvne žile, treba provoditi maksimalni oprez. Odmah nakon primjene lijeka mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Dozvoljeno je miješati Apidru samo s ljudskim insulinom-izofanom.

Inzulinska pumpa za kontinuiranu potkožnu infuziju

Ako Apidra koristi pumpni sustav za kontinuiranu infuziju inzulina, zabranjeno ga je miješati sa drugim lijekovima.

Da biste dobili dodatne informacije o djelovanju lijeka, potrebno je proučiti prateće upute za njega. Uporedo s tim, treba se pridržavati svih preporuka u vezi s upotrebom napunjenih olovki za štrcaljke.

Posebne grupe bolesnika uključuju pacijente koji imaju:

  • oštećena funkcija bubrega (kod takvih bolesti potreba za injekcijama insulina može se smanjiti),
  • oslabljena jetrena funkcija (kao i u prethodnom slučaju, potreba za preparatima za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina).

Podaci o farmakokinetičkim ispitivanjima lijeka kod starijih osoba još uvijek nisu dovoljni. Potreba za inzulinom kod starijih pacijenata može se smanjiti zbog nedovoljne bubrežne funkcije.

Lijek se može propisati djeci nakon 6 godina i adolescentima. Nema podataka o učinku lijeka na djecu mlađu od 6 godina.

Neželjene reakcije

Najčešći negativni efekat koji se javlja tokom terapije insulinom kada je doza prekoračena je hipoglikemija.

Postoje i druge nuspojave koje su povezane s primjenom lijeka i opažene su u kliničkim ispitivanjima, učestalost njihovih pojava u tablici.

Učestalost pojaveViše od togaManje od toga
Izuzetno rijetka1/10000
Retko1/100001/1000
Retko1/10001/100
Česta1/1001/10
Izuzetno česta1/10

Poremećaji u metabolizmu i koži

Vrlo često se razvija hipoglikemija. Simptomi ovog stanja najčešće se javljaju iznenada. Sljedeće manifestacije pripadaju neuropsihijatrijskim simptomima:

  1. Umor, osjećaj umora, slabost.
  2. Smanjena sposobnost fokusiranja.
  3. Vizuelne smetnje.
  4. Pospanost.
  5. Glavobolja, mučnina.
  6. Zbunjenost svijesti ili njen potpuni gubitak.
  7. Konvulzivni sindrom.

Ali najčešće, neuropsihijatrijskim znakovima prethode znakovi adrenergičke kontraregulacije (odgovor na hipoglikemiju simpatodrenalnog sistema):

  1. Nervno uzbuđenje, razdražljivost.
  2. Tremor, anksioznost.
  3. Osećam glad.
  4. Blijeda koža.
  5. Tahikardija.
  6. Hladni znoj.

Važno! Ponavljane jake grčevi hipoglikemije mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode teške i dugotrajne hipoglikemije predstavljaju ozbiljnu prijetnju životu pacijenta, jer je pri porastu stanja čak moguć i smrtni ishod.

Na mjestima ubrizgavanja lijeka često se nalaze lokalne manifestacije preosjetljivosti:

U osnovi su ove reakcije prolazne i najčešće nestaju daljnjom terapijom.

Takva reakcija na dijelu potkožnog tkiva, poput lipodistrofije, vrlo je rijetka, ali može se pojaviti zbog kršenja promjene na mjestu ubrizgavanja (ne možete unijeti inzulin na isto područje).

Opći poremećaji

Sistemske manifestacije preosjetljivosti su rijetke, ali ako se pojave, onda su sljedeći simptomi:

  1. urtikarija
  2. gušenje
  3. stezanje u grudima
  4. svrbež
  5. alergijski dermatitis.

Posebni slučajevi generaliziranih alergija (to uključuje anafilaktičke manifestacije) predstavljaju prijetnju pacijentovom životu.

Trudnoća

Podaci o upotrebi inzulina-glulisina kod trudnica nisu dostupni. Reproduktivni eksperimenti na životinjama nisu pokazali razlike između humanog rastvorljivog inzulina i inzulina-glulisina u odnosu na trudnoću, razvoj ploda, plod i razvoj nakon porođaja.

Međutim, trudnice bi trebalo vrlo pažljivo propisati lijek. Tokom perioda liječenja potrebno je redovito nadzirati šećer u krvi.

Pacijenti koji su imali dijabetes prije trudnoće ili koji su razvili gestacijski dijabetes u trudnica moraju održavati glikemijsku kontrolu tokom cijelog perioda.

U prvom tromjesečju trudnoće pacijentove potrebe za inzulinom mogu se smanjiti. Ali, u pravilu se u narednim tromesečjima povećava.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom ponovo se smanjuje. Žene koje planiraju trudnoću trebaju o tome obavijestiti svog zdravstvenog radnika.

Još nije poznato je li insulin-glulisin sposoban preći u majčino mlijeko. Ženama za vrijeme dojenja možda će trebati prilagoditi dozu lijeka i prehrane.

Pogledajte video: A Guide to Using Your Insulin Pen (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar