Kako uzimati formetin za mršavljenje

Ekstrakt koze Galega officinalis ) koristi se u liječenju dijabetesa u tradicionalnoj medicini u srednjovjekovnoj Evropi. Objektivni rezultat upotrebe ekstrakta bio je taj da je urin postao manje sladak (smanjenje količine glukoze u urinu). Krajem 19. stoljeća u ekstraktu je pronađen izoamilen-gvanidin. 1918. godine naučno je dokazano da gvanidin ima hipoglikemijsku aktivnost kod životinja. U isto vrijeme bila je vrlo toksična za jetru.

Sintalin uredi |

Formine je antidijabetički lijek klase biguanida

Uputa za upotrebu forethina okarakterizirana je kao efikasan antidijabetički lijek klase biguanida. Posebnost lijeka je njegova svestranost: tablete se mogu koristiti u liječenju dijabetesa tipa 2, uzimati Formin i one čija vrsta pretilosti ne dozvoljava gubitak kilograma samo prehranom i sportom.

Većina dijabetičara lako podnosi terapiju, češće se javljaju neželjene posljedice ako se ne poštuju upute i pravila koja je propisao liječnik. Verzija uputa na ovom mjestu je pojednostavljena, dopunjena recenzijama i komentarima. Nemoguće je shvatiti kao vodič za samo-lijek.

Oblik doziranja i uvjeti skladištenja

Izvana lijek izgleda kao obična bijela tableta ovalnog oblika s razdjelnom linijom bez posebnog ukusa ili mirisa. Tablete su upakovane u blistere, u kutiji se može nalaziti 10 ili 12 komada različitih doza: 0,5 g, 0,85 g ili 1 g svaki. Namijenjeni su za oralnu upotrebu.

Za lijek nisu potrebni posebni uslovi za skladištenje. Na sobnoj temperaturi (+ 25 ° C) daleko od jake svetlosti i pažnje dece, Formin se može čuvati dve godine - ovaj rok trajanja naveden je na pakovanju. Ubuduće se lek mora zbrinuti.

Mehanizam djelovanja formin

Osnovna aktivna komponenta lijeka je metformin hidroklorid. Osim glavne aktivne tvari, u sastavu se nalaze i pomoćne tvari: magnezijev stearat, natrijeva kroskarmeloza, povidon.

Mogućnosti Formetina, čija se fotografija može vidjeti u ovom odjeljku, su multivarijantne:

  • Smanjuje glikemiju
  • Povećava inzulinsku osetljivost ćelija,
  • Inhibira apsorpciju šećera,
  • Kontrolira metabolizam lipida:
  • Ne izaziva debljanje.

Lijek ne pojačava proizvodnju endogenog inzulina, β-stanice gušterače, odgovorne za njegovu sintezu, ne preopterećuju. Metformin se brzo apsorbuje: vrhunac njegove koncentracije primećuje se nakon dva sata.

Još jedna prednost metformina je i njegova slaba povezanost sa proteinima u krvi. Formmetin nije pogodan za razvoj hipoglikemije. Aktivna komponenta akumulira se u mišićima, bubrezima, jetri, pljuvačnim žlijezdama. Izlučuje se uglavnom bubrezima. Kumulacija metformina moguća je samo kod ozbiljnih patologija bubrega. Nakon sat i pol počinje otpuštanje aktivne tvari urinom.

Budući da lijekovi imaju dodatno opterećenje na genitourinarnom sustavu, stanje bubrega i šećernu bolest treba provjeriti najmanje dva puta godišnje.

Ako se sumnja na mijalgiju, treba provjeriti prisutnost laktata u krvnim testovima.

Kako uzimati tablete

Dnevna doza lijeka se obično dijeli na dvije doze. Preciznije preporuke priprema lekar. Započinju s liječenjem minimalnim dozama (0,5-0,85 g / dan), jednom tjedno endokrinolog može prilagoditi dozu ovisno o rezultatima ispitivanja krvi. Maksimalna doza je 3 kom / dnevno.

Metformin se obično uzima 20 minuta prije jela. Tada se faze probavne aktivnosti i lijekova podudaraju.

Preskakanje obroka nakon uzimanja lijeka je opasno: možete izazvati oštar pad šećera.

Dijabetičari formimin slobodno uzimaju i oni koji upravljaju transportnim i složenim mehanizmima jer ne izaziva neželjene efekte koji smanjuju koncentraciju pažnje i brzinu reakcija.

U složenoj terapiji moguće su nuspojave, pa takve nijanse mora razjasniti endokrinolog.

Metformin za mršavljenje: kako uzeti i efikasnost: upute za uporabu i pregledi, kompetentno o zdravlju na iLive-u

Među brojnim tabletama za dijetu može se izdvojiti Metformin. Ovaj alat uz stalnu upotrebu može značajno smanjiti tjelesnu težinu.

Metformin je uglavnom indiciran za pacijente sa šećernom bolešću, ali pretile osobe mogu dobro izgubiti kilograme uzimanjem ovog lijeka.

Lijek Metformin dostupan je samo u obliku tableta za oralnu primjenu. Pakovanja sadrže 30, 50, 60, 120 tableta, sve zavisi od zemlje proizvodnje.

Aktivna supstanca ovog lijeka je metformin. Farmakološko djelovanje tableta hipoglikemijsko je.

Delovanje metformina na organizam:

  1. Ugljikohidrati se procesuiraju brzo, što doprinosi gubljenju kilograma,
  2. Povećava brzinu oksidacije masnih kiselina,
  3. Smanjuje crevnu apsorpciju ugljenih hidrata,
  4. Ne doprinosi proizvodnji inzulina, što smanjuje osjećaj gladi,
  5. Snižava šećer u krvi.

Međutim, prije uzimanja tableta, potrebno je pažljivo proučiti sva svojstva lijeka.

Smanjiti težinu Metforminom moguće je samo ako se u tijelu proizvede dovoljna količina inzulina. Upotreba šećera neće odgoditi cifru u obliku masti zbog male apsorpcije glukoze u jetri prilikom uzimanja ovog lijeka.

Dakle, kako uzimati Metformin za mršavljenje? Da bi rezultat uzimanja lijeka bio dobar, a tablete ne štete, morate se pridržavati uputa liječnika.

Ove tablete ne možete uzimati više od 22 dana, a dnevna doza ne smije biti veća od 1500 mg.

Dodatna pravila za uzimanje Metformina, čije poštivanje će doprinijeti gubitku težine:

  • Tokom uzimanja tableta fizička aktivnost je obavezna,
  • Osnova ishrane treba biti lagana i lako probavljiva hrana,
  • Pijte puno vode
  • Ograničite se u jelu.

Svi znaju proizvode koji promiču brzo debljanje. Brašno i tjestenine, riža, krompir, masno meso, riža i alkohol trebaju biti što je moguće ograničeniji u ishrani.

Sam liječnik propisuje tačnu dozu Metformina svakom pacijentu ponaosob. Osobe koje nemaju prekomjernu težinu, ali sklonu gojaznosti, mogu uzimati tablete u dozi od 200 mg, a gojazni specijalist propisat će vam do 1500 mg dnevno.

Sasvim je moguće smršaviti uz pomoć Metformina, ali u svakom slučaju ćete se morati ograničiti na jelo. Tokom uzimanja lijeka, težina opada. Brojke za gubitak kilograma mogu doseći 15 kg.

Morate imati na umu da ne možete izgubiti na težini u kratkom vremenskom periodu, ovo je stres za tijelo, tako da je 5-6 kg za 22 dana potpuno normalan rezultat.

Kao i bilo koji lijek, Metformin ima niz kontraindikacija za upotrebu i nuspojave. Treba pažljivo proučiti ove podatke prije nego što uzmete tablete.

Osobe koje imaju kontraindikacije za Metformin:

  1. Trudnice i dojeće žene
  2. S ozbiljnom cerebrovaskularnom nesrećom,
  3. Pate od bolesti bubrega, jetre, disajnih puteva i srca,
  4. Alkoholičari
  5. Bolesnici s dijabetesom u stanju kome ili predaka.

Ne zaboravite da je tijelo svake osobe jedinstveno i da može reagirati negativno na nepoznati lijek. Preosjetljivost na bilo koje tablete može se pojaviti neočekivano, vrijedi to uzeti u obzir prije nego što pijete tablete bez medicinskog nadzora.

Nuspojave mogu biti blage i ne osjećaju se dugo, ali ponekad ovo stanje traje dugo i zahtijeva konsultaciju s liječnikom. U slučaju negativne reakcije tijela na uzimanje tableta, morate odmah prestati ih uzimati.

  • Mučnina i povraćanje
  • Bol u trbuhu i proliv
  • Smanjen ili potpun gubitak apetita,
  • Manji osip po tijelu,
  • Ukus metala u ustima
  • Koma mliječne kiseline (smrtonosna i rijetka komplikacija).

Prije uzimanja Metformina, potrebno je na savjetovanju s liječnikom obavijestiti sve postojeće zdravstvene probleme, hronične i upalne bolesti. Prikrivanje tako važnih informacija može izazvati strašne posljedice.

Trošak metformina može biti različit. U ljekarnama postoje lijekovi s cijenama od 50-3000 rubalja. Mogućnosti za tablete ove mase lijekova. Liječnik će svakom pacijentu posebno propisati pravi lijek, fokusirajući se na njegovo zdravlje i ostale faktore.

Analoge lijeka nalaze se svuda, ali cijena im je veća. Učinak analoga i Metformina gotovo je isti, ali troškovi su različiti. Zašto plaćati više za lijek ako ga možete kupiti jeftinije.

I ovdje ćete pronaći popis učinkovitih proizvoda za mršavljenje koji se prodaju u ljekarnama. Međutim, budite oprezni s uzimanjem lijekova; posavjetujte se s liječnikom.

Ovdje pročitajte o dobrobiti i šteti pčelinje suppestilencije. Ispada da mogu liječiti razne bolesti.

Svi lijekovi namijenjeni liječenju bolesti ne smiju se uzimati u drugu svrhu. Ljudsko tijelo djeluje u određenom ritmu i ne možete ga probiti ako želite smršavjeti. Danas možete pronaći puno informacija o gubitku kilograma, ali ne možete bezuvjetno vjerovati.

Osim toga, da biste smršali uz pomoć Metformina, morate uložiti značajne napore, samo uzimanje pilula neće ostaviti težinu, pa zašto se dovesti u opasnost, ako je potpuno moguće skinuti suvišne kilograme prirodnim putem.

Boris Anatolyevich, endokrinolog

Kao doktor, vjerujem da trebate smršaviti postepeno i bez pilula. Metformin može pomoći u gubitku kilograma, ali postoji mnogo nuspojava i kontraindikacija. Ljudi su, čitajući na Internetu o sposobnosti Metformina da sagorijeva masti, požurili da ga piju bez proučavanja podataka.

Verovatnoća da naškodite svom telu je mnogo veća od verovatnoće gubitka kilograma. Na kraju, oni koji žele smršavjeti trebaju shvatiti da se to ne može postići bez ograničenja hrane, a važna je i fizička aktivnost. Metformin nije panaceja za gojazne ljude.

Ovaj lijek mi je propisao ljekar, jer mi se povećao šećer u organizmu. Želim reći da me učinak uzimanja šokirao. Počeo sam se osjećati dobro, i što je najvažnije, bio sam pretežak. Izgubila sam 5 kg i vrlo mi je drago. Malo je frustrirajuće da imam stalne probavne probleme, ali šta mogu učiniti.

Djevojke, probala sam piti Metformin za mršavljenje. Težina je ostala gotovo na mjestu, a glavobolja i mučnina dugo su me progonile. Nisam dijeta, možda mi to nije pomoglo.

U bolnici su mi propisali Metformin. Pio sam ga mjesec dana i nisam primjetio kako sam smršavio 8 kg. U početku nisam razumio šta se dogodilo, a onda sam to pročitao. Vjerovatno je i moja prehrana uticala, promijenila sam ga jer je šećer počeo rasti. Generalno sam zadovoljan rezultatom.

I počela sam piti Metformin posebno za mršavljenje. Prije toga, proučio sam sve preporuke na Internetu. Pijem tablete već 20 dana, bavim se tjelesnim odgojem i jedem malo bezvrijedne hrane, smršala sam 9 kg za to vrijeme. Naravno da ima efekta, ali treba jako pokušati. Nakon nekog vremena ponovo ću ponoviti kurs.

Isprobala sam mnoge tablete za dijetu i mislim da se Metformin ne razlikuje od ostalih. Pio sam ga otprilike mjesec dana i nisam značajno smanjio težinu, smršavio sam samo 3 kg. Jeo sam redovnu hranu i nisam radio fizičke vježbe, možda je to utjecalo.

Propisao mi je metformin (Glucofage) od endokrinologa za mršavljenje i normalizaciju metabolizma (stavio metabolički poremećaj), izdao i preporuke o dijeti. Droga je riješila problem prekršaja, a uspio sam smršavjeti za 9 kilograma.

Metoformin 500 je počeo da pije i stolica se odmah uznemirila. Ako se to nastavi, mora se zaustaviti! Naravno da ćete s takvim kršenjem crijeva smršati.

Formmetin za mršavljenje - recenzije - Dnevnik dijeta i gubitak kilograma

Lijekovi protiv gojaznosti koje danas nudi farmaceutska industrija su nevjerojatno raznoliki. Ali mnoge od njih sadrže supstancu poput metformina. Uključujući, na osnovu njega, izrađen je proizvod pod nazivom Formmetin.

U principu, malo se razlikuje od ostalih lijekova koji sadrže metformin. Ali ipak, pravo djelovanje takvog proizvoda vrijedi detaljno znati.

Tada će postati mnogo jasnije je li racionalno koristiti ga za mršavljenje ili je bolje odabrati neku drugu opciju.

Forminein za mršavljenje - karakteristike djelovanja

Prije svega, potrebno je napomenuti da Formetin u početku nije bio namijenjen posebno uklanjanju suvišne tjelesne težine. Ali, značajno usporava proces apsorpcije ugljenih hidrata iz hrane.

Uglavnom lijek djeluje na brze ugljikohidrate. Kao rezultat toga, razina šećera opada, a aktivnost gušterače vraća se u normalu.

Ali zašto je sve to povezano s gubitkom kilograma? Zapravo je veza direktna.

Uz pomoć Formetina možete stvoriti uvjete pod kojima će proces gubitka kilograma biti nešto lakši i brži. Iako ćete se morati pridržavati određenih dodatnih uvjeta. Da biste smršali, uzimajući takve tablete, morate uzeti u obzir sljedeće:

  • morat će napustiti upotrebu hrane koja sadrži šećer,
  • bilo koji ugljikohidrati trebaju biti svedeni na minimum
  • da biste ubrzali gubitak težine, morate se prepustiti tjelesnim aktivnostima.
  • nakon 20 dana zaredom, moraju napraviti pauzu od mjesec dana.

Dakle, Formetin nema naročito čudesan učinak. A obećanje da će mu "rastopiti masti" samo je iskrena obmana.

No ipak je sasvim moguće postići gubitak kilograma njegovom upotrebom. I recenzije predstavljene na Formmetinu za mršavljenje samo potvrđuju ovu pretpostavku.

Ostaje da se vidi u čemu je tačno specifičnost upotrebe ovakvih tableta. Tada će rezultat njihovog prijema biti najbolji.

Sastav i oblik oslobađanja

Uputa za upotrebu formina kaže da se lijek izdaje u obliku tableta koje imaju takav sastav:

Doziranje aktivne supstance

  • 500 mg
  • 850 mg
  • 1 g

  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat,
  • povidon srednje molekulske mase (polivinilpirolidon).

Farmakološka svojstva

Lijek Formethin odnosi se na hipoglikemijske agense (bigvanide). Tablete su namijenjene za oralnu primjenu. Aktivna supstanca pomaže u smanjenju brzine glukoneogeneze jetre, pojačava iskorištavanje glukoze i povećava osjetljivost na inzulin na tjelesna tkiva. Lijek djeluje efikasno, bez formiranja hipoglikemijskih reakcija, bez utjecaja na lučenje inzulina ćelijama gušterače.

Uz terapiju lijekovima, nivo triglicerida i lipoproteina u krvi opada. Formmetin ima fibrinolitički efekat, pomaže u normalizaciji težine pacijenata sa dijabetesom, a koristi se za gubitak kilograma. Metformin se apsorbuje u stomaku, dostiže maksimalnu koncentraciju u krvi nakon 2,5 sata, izlučuje se putem bubrega.

Doziranje i primjena

Početna terapijska doza leka u proseku iznosi 500–1000 mg / dan. Režim doziranja i potrebnu količinu lijeka treba utvrditi ljekar nakon provođenja ispitivanja, procjenjujući zdravstveno stanje i težinu bolesnika. Za starije osobe maksimalna dnevna doza je 1 g lijeka. Uzimati tablete treba nakon jela.

Posebna uputstva

Tijekom terapije s Formetinom, upute za praćenje stanja funkcioniranja bubrega. Preporučuje se provođenje ispitivanja krvi s ciljem utvrđivanja nivoa glukoze i kreatinina. Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima, opasne mašine. Uz istodobnu primjenu derivata sulfoniluree, inzulina, upute su propisane da se napuste aktivnosti koje uključuju porast koncentracije.

Interakcija lijekova

U kombinaciji sa određenim lijekovima, formin može uzrokovati neželjene efekte. Uputa za upotrebu se ne preporučuje kombinirati lijek sa sljedećim lijekovima:

  • Cimetidin - lijek koji usporava iznošenje metformina iz tijela.
  • Klorpromazin - kombinacija povećava rizik od razvoja glikemije.
  • Danazol - metformin pojačava hiperglikemijski efekat leka.
  • Antikoagulansi (derivati ​​kumarina) - aktivna supstanca Formetina smanjuje njihovu efikasnost.
  • Oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, derivati ​​fenotiazina, nikotinska kiselina, tiazidni diuretici, glukagon - supstance slabe terapijski efekat metformina.
  • Acarbase, derivati ​​klofibrata, sulfoniluree, nesteroidni protuupalni lijekovi, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, monoamin oksidaza, β-blokatori, oksitetraciklin - ovi lijekovi povećavaju učinak formina.
  • Antipsihotici - ako je potrebno, kombinirana doza zahtijeva prilagođavanje doze metformina.

Nuspojave i predoziranje

Ako se prekorači doza lijeka koja je navedena u uputama, pacijent može razviti laktacidozu. Nedostatak adekvatnog tretmana dovodi do smrti. Uzimanje lijekova može izazvati neželjene efekte. Uz teške simptome, ljekari propisuju antispazmodike, antacide. Prema uputama za upotrebu, postoji rizik od:

  • mučnina, povraćanje,
  • smanjen ili nedostatan apetit,
  • osip na koži
  • bol u trbuhu, nadutost,
  • proliv
  • anemija
  • hipoglikemija,
  • laktacidoza,
  • hipovitaminoza B12.

Kontraindikacije

Uputa za upotrebu Formetin propisuje da se upotreba lijeka isključi 2 dana prije i nakon radioizotopa ili rendgenskih pregleda. Ne možete propisati lijekove osobama starijim od 60 godina koji izvode težak fizički napor. Formmetin ima niz drugih kontraindikacija:

  • trudnoća i dojenje
  • hronični alkoholizam, trovanje etanolom,
  • acidoza
  • preosjetljivost na komponente proizvoda,
  • niskokalorična dijeta
  • poremećeno funkcionisanje jetre, bubrega,
  • terapija inzulinom nakon povreda, hirurških intervencija,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • bolesti zarazne prirode koje izazivaju hipoksiju tkiva (srce, respiratorni zastoj, infarkt miokarda), bubrežne disfunkcije (sepsa, šok, hipoksija, groznica, dehidracija),
  • dijabetička koma, prekoma.

Farmaceutska industrija proizvodi lijekove slične po sastavu i djelovanju kao i formin. Analozi lijeka su:

Kome se preporučuje i kada je lijek kontraindiciran

Formmetin je osmišljen za kontrolu dijabetesa tipa 2. Dopunjuje injekcije inzulina u kombiniranom liječenju, može se koristiti za monoterapiju ako modifikacije načina života (dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, odgovarajuća tjelesna aktivnost) ne daju očekivani rezultat.

Sudeći prema pregledima, formatein za gubitak kilograma indiciran je za android tip gojaznosti karakterističan za dijabetičare drugom vrstom bolesti, kada su masne naslage lokalizirane na organima, uglavnom u trbuhu.

Upotreba ozbiljnog lijeka za ispravljanje oblika zdrave osobe je opasna.

Ne koristite lijek:

  1. Uz preosjetljivost na sastojke formule,
  2. Ako je rizik od laktacidoze previsok,
  3. S teškim disfunkcijama jetre,
  4. U slučaju akutne alkoholske intoksikacije i povijesti alkoholizma,
  5. Ako postoje istovremeno ozbiljne zarazne bolesti,
  6. Ako je dijabetičar na dijeti protiv gladi (do 1000 kcal / dan),
  7. Uz ketoacidozu,
  8. Kod hroničnih i akutnih bubrežnih patologija,
  9. Ako je žrtva u komi ili stanju koje joj prethodi,
  10. Kada povijest kardiovaskularnih slučajeva, kršenje cerebralnog protoka krvi.

Uz velike opekotine, teške povrede, prije i nakon operacije pacijent se također prebacuje na inzulin. Ako je marker na bazi joda predviđen za dijabetičara, 2 dana prije i 3 dana nakon testova, Formmetin se ukida.

S ograničenjima, oni koriste Formetin za osobe starije od 65 godina, jer bubrezi i drugi organi kod dijabetičara sa starijom osobom nisu u najboljem stanju, a rizik od razvoja laktične acidoze raste.

Nuspojave i predoziranje

Sudeći prema recenzijama na tematskim forumima, formimetinski dijabetičari normalno toleriraju. Ipak, upute sadrže niz naznaka mogućih posljedica u slučaju predoziranja ili pojedinačnih karakteristika tijela.

  • Gastrointestinalni trakt. Ponekad (u 3% slučajeva) bilježe se dispeptični poremećaji, kršenje ritma defekacije, nedostatak apetita i bol u epigastrijumu.
  • Alergija Reakcije se manifestuju u obliku osipa (ruke, prsa, obrazi), svrbeža i povećane osjetljivosti kože. U rijetkim situacijama je moguća vrućica.
  • Endokrini sistem. Hipoglikemija nastaje kada je nedosljedan paralelni unos drugih lijekova koji povećavaju sposobnosti metformina, uz promjenu režima doziranja i doze formina.
  • Metabolizam U ekstremnim slučajevima uočava se laktacidoza - opasno stanje koje zahtijeva trenutno povlačenje lijeka i poseban tretman.
  • Uz duže korištenje metformina njegova se apsorpcija pogoršava, to utječe na sadržaj vitamina B12 (moguće je predoziranje).
  • Krvožilni sistem. Postoje (rijetke) epizode megaloblastične anemije.


Prema statističkim podacima, nuspojave se najčešće ispoljavaju u početnoj fazi liječenja, dok se tijelo nije prilagodilo novim uvjetima. Uz redovnu upotrebu nakon mjesec dana, većina simptoma nestaje bez korekcije režima liječenja. S ozbiljnim nuspojavama liječnik može propisati antispazmodik ili antacid.

Ako slučajno ili namjerno povećate dozu nekoliko puta, posljedice mogu biti kritične (do smrti). Laktična acidoza može se javiti i ako se posmatra doziranje, ako bubrezi na vrijeme odbiju izlučivanje metabolita.

Prvi znakovi laktacidoze:

  • Nagli pad krvnog pritiska,
  • Myalgia
  • Groznica ili zimica
  • Usporeni otkucaji srca
  • Nedostatak koordinacije
  • Kratkoća daha
  • Dijabetička koma.

Ako postoji čak nekoliko nabrojanih simptoma, upotreba lijekova se prekida, žrtvi se daju apsorpti kako bi se gastrointestinalni trakt oslobodio od neobrađenih ostataka lijeka, te se pozove medicinska pomoć. Tijekom hospitalizacije provodi se hemodijaliza, propisuje se simptomatska terapija.

Rezultati interakcije lijekova

Formmetin je univerzalni lijek: može se koristiti za monoterapiju ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima, uključujući injekcije inzulina.

Ali u nekim slučajevima, u liječenju popratnih bolesti, složena terapija može imati štetne posljedice.

  1. Istodobnom primjenom Danazola postoji rizik od hipoglikemijskog ishoda, pa se doza lijeka mora strogo kontrolirati ili zamijeniti analognim.
  2. U kombinaciji s cimetidinom inhibira izlučivanje metformina, njegova akumulacija u organizmu može dati nekontrolisan hipoglikemijski efekat.
  3. Mogućnosti kumarinskih derivata inhibiraju metformin.
  4. Kombinovani tretman karbazolom, NSAID-ima, klofibratom, insulinom, ACE inhibitorima, citofosfamidom, β-blokatori, sulfoniluree, oksitetraciklinom pojačava aktivnost metformina.
  5. Istodobna primjena glukagona, epinefrina, tiazidnih diuretika, hormona štitnjače inhibira funkciju formina.

Kada koristi oralne kontraceptive, žena bi trebala prijaviti vrste lijekova endokrinologu kako bi prilagodio dozu Formetina. Ne propisivati ​​ga i u kombinaciji sa Nifedipinom, koji povećava nivo metformina u krvotoku, ubrzava njegovu apsorpciju, usporava povlačenje. Ako postoje problemi s bubrezima, takav rezultat može izazvati komu.

Ako se lijek pravi na osnovi etil-alkohola, u kombinaciji s metforminom, rizik od laktične acidoze značajno se povećava.

Formmetin - analozi

U skupini (oralni antidijabetički lijekovi) i aktivnoj komponenti (metformin hidroklorid) podudaraju se sljedeći lijekovi: Metamine, Bagomet, NovoFormin, Formin.

Prema ljekovitim mogućnostima Formetina su slične:

  • Limfomiozot,
  • Glurenorm,
  • Pioglar
  • Levemir Flekspen,
  • Levemir Penfill,
  • Avandia

Izbor alternativnih lijekova za snižavanje šećera na farmaceutskom tržištu je ogroman, čak je i stručnjaku teško kretati se u takvom asortimanu. Pa, i dijabetičari još više eksperimentiraju sa svojim zdravljem. Stoga se po tom pitanju ne treba pouzdati u mišljenje komšija ili reklame. Samo liječnik će odabrati uspješnu zamjenu, uzimajući u obzir težinu bolesti i opće zdravstveno stanje.

Mišljenja dijabetičara o Formetinu

O Forminu su recenzije dijabetičara različite. Oni koji dugo uzimaju lijek, bilježe njegovo pozitivno djelovanje. Početnici se žale na nuspojave. Dispeptički poremećaji nestaju sami od sebe nakon nekoliko tjedana, ako ne eksperimentirate sa imenovanjem liječnika. Iako se dobna ograničenja navedena u uputama moraju uzeti u obzir.

Metformin na bazi formformina je domaći lijek s velikom dokaznom bazom. U mnogim slučajevima, posebno kod dijabetesa tipa 2, jednostavno nema alternative za derivate metformina. Stoga, ne žurite sa zaključcima o njegovoj učinkovitosti, bolje je pomoći tijelu da se prilagodi novom lijeku uz pomoć prehrane, pravog odnosa prema liječenju i prikladnog skupa vježbi za zdravlje. Bez takvog pristupa, najnovija novotarijanska droga neće biti uzaludna.

Pogledajte video: ABRAHAM - O mršavljenju. JaJesamKreator 2017 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar